John Peterson

Joel's Army

JOEL'S LEGER TIJDLIJN

1946: Franklin Hall schreef Atoomkracht met God door vasten en gebed.

1947: Sharon Bretheran maakt kennis met het boek van Hall door een bezoek aan William Branham's Crusade in Vancouver.

1947: Sharon Bretheran stelt Hall's benadering van vasten en gebed onder studenten in. Opwekking breekt uit.

1951 George Warnock, beïnvloed door connecties met Branham en Hall, schreef The Feast of Tabernackles, die het concept 'Manifest Sons of God' beschrijft.

1950s - 1980: Paul Cain, Bill Hamon en andere evangelisten die betrokken zijn bij de revitalisering van de late regen onderhouden de apostelen / profeten en manifeste zonen van God-concepten, en worden later sleutelfiguren in de profetische beweging en de nieuw-apostolische reformatie.

1980: Volgens Hamon is de profetische beweging officieel begonnen. Conferenties volgden, waardoor het bereik van de beweging werd vergroot.

c1990: C. Peter Wagner, hoogleraar aan het Fuller Seminarium, observeerde de groei van "derde golf" onafhankelijke kerken en noemde het fenomeen "post-confessioneel".

c1990: het concept van een eindtijdleger van gemanifesteerde zonen van God observeren en ondersteunen, geleid door profeten en apostelen, Wagner zelf, zijn leerling John Wimber of evangelist Rick Joyner bedacht de naam "Joel's leger".

1994: De heropleving van Toronto Airport brak uit, aanvankelijk na Vineyard teaching.

1994: Wagner veranderde de term 'post-confessioneel' in 'Nieuw-Apostolische Reformatie' (NAR).

1994 (en volgende): prominente leden van de NAR zoals Wimber, Hamon, Cain, Joyner, Rick Warren, Mike Bickle, Lou Engle en anderen ontwikkelden zowel de apostelen / profeten als de concepten van het leger van Joel.

c1996: Omdat de naam van het leger van Joel een beetje te bekend werd, kozen verschillende aanhangers een verbijsterend lange lijst met alternatieve namen.

c 1996: belangrijke volgers begonnen trainingsactiviteiten te organiseren, waaronder 'bootkampen' voor kinderen.

2008: Todd Bentley (met "Joel's Army" dogtags getatoeëerd op zijn borst) leidt de Lakeland, Forida revival, gebruikmakend van zeer militante taal, waardoor het concept van Joel's Army bredere publieke aandacht krijgt.

2014 -: Megakerken van de NAR blijven de apostolische / profetische positie benadrukken en groeien snel. De retorica over het leger en de heerschappij van het einde der tijden over alle christenen, samen met de intentie van dat leger om de christenen die zich verzetten, teniet te doen, heeft bezorgdheid gewekt bij meer orthodoxe gelovigen.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Het concept van Joels leger, een kracht van onsterfelijke overwinnaars met Christus-achtige krachten en een mandaat om de wereld te domineren en het Koninkrijk van God op aarde te creëren, is een directe uitbreiding van de Manifest Sons of God-theologie, vaak geassocieerd met The New Order van The Latter Rain. Manifest Sons of God is een andere naam waaronder het soms bekend staat. (Sanchez 2008: 5)

Het concept van Manifest Sons of God komt voort uit een bepaalde lezing van Romeinen 8:19. Het suggereert dat de diep toegewijde en volledig geredde mensen op aarde zullen blijven om (indien nodig met geweld) een koninkrijk van God te creëren waarnaar Jezus kan terugkeren. Dit is in strijd met meer orthodoxe pinksteropvattingen van het eschatologische (eindtijd) scenario waarin de werkelijk geredden zullen worden weggerukt in de opname (vóór een periode van verdrukking). Het concept van Manifest Sons of God was oorspronkelijk niet zo militant en dominionistisch als de retoriek van het leger van Joël het heeft gemaakt. (Tabachnick 2011: 1)

Hoewel het idee niet nieuw was, Franklin Hall in zijn 1946-boek, Atoomkracht met God door vasten en gebed, voorspelde dat intens en langdurig vasten en bidden ertoe zou kunnen leiden dat gelovigen Manifest Sons of God worden, in staat om wonderen te verrichten ter ondersteuningvan het christendom. Dit boek werd zeer invloedrijk in kringen van genezende opwekkingen, vooral onder degenen in de organisatie van William Branham (Branham zelf schijnt deze positie te hebben omarmd, maar iets later). (Hal 1946; Liichow 2011; Branham zd)

In 1947 bezochten verschillende leiders van het Sharon Weeshuis en de Bijbelschool in North Battleford, Saskatchewan, in Canada, een Branham-bijeenkomst in Vancouver. Hier werden ze gezegend door Branham en geïntroduceerd in het boek van Hall (Warnock 1951). Deze leiders, waaronder George Hawtin, Percy Hunt en Herrick Holt, keerden terug naar Sharon en lieten de Bijbelschoolstudenten zien wat ze hadden geleerd, vooral de ideeën van lang vasten en intens gebed. Al snel meldde een van de studenten een visioen en brak een opwekking uit, eerst onder de studenten en daarna op grotere schaal. (Warnock 1951)

De groeiende opwekking werd al snel bekend als The New Order of The Latter Rain. Sommige, maar niet alle, betrokkenen aanvaardden ook het concept van Hall van de Manifest Sons of God en de eschatologie die dit impliceerde. De Latter Rain-beweging omarmde ook het concept van de vijfvoudige bediening, wat suggereert dat God aan de hedendaagse kerk het leiderschap van apostelen en profeten herstelde, evenals die van leraren, predikers en evangelisten (Riss 1987: 53-79).

In 1951, George Warnock, die ooit persoonlijk secretaris was geweest van Ern Baxter, een medewerker van Branham, en die later lid werd de leider van de late regenbeweging, schreef het boek Het Loofhuttenfeest. In dit boek ontwikkelde hij het concept van hedendaagse apostelen en profeten en specifiek het concept van manifeste zonen van God (Warnock 1951; Riss 1987: 73). De late regenbeweging legde ook de nadruk op de ervaringsgerichte en bovennatuurlijke elementen van geloof en profetie (Warnock 1951; Riss 1987: 53-79).

De late regenbeweging zelf nam af in de late 1950s, opgegaan in de charismatische beweging en vervolgens in de profetische beweging, maar verschillende evangelisten die betrokken waren geweest bij de late regenbeweging, met name Paul Cain en Bill Hamon, hielden de basisconcepten levend door hun betrokkenheid bij de charismatische en profetische bewegingen (Riss 1987: 140-43; "William Branham" en Baker 2010: 1,6; Simpson 2002: 7).

Uiteindelijk raakten ze betrokken bij degenen rond C. Peter Wagner, een professor aan het Fuller Seminary, die op dat moment bezig was met het ontwikkelen van het concept dat hij eerst de post-confessionele beweging noemde en later de Nieuw-Apostolische Reformatie (NAR) (Baker 2010: 1). Verschillende van Wagners studenten en medewerkers waren bij deze ontwikkeling betrokken, evenals de Profetische Beweging en de verschillende conferenties die onder deze banieren werden gehouden. Een belangrijk aspect van deze bewegingen was de nadruk op buitenbijbelse openbaring en profetie (Baker 2010: 6).

Onder degenen die rond deze tijd en iets later actief waren, waren bekende namen als Cain, Hamon, wijlen John Wimber, Rick Joyner, Rick Warren, Todd Bentley, Mike Bickle, Lou Engle en anderen. Kort daarna brak de Toronto Airport Revival uit, oorspronkelijk in samenwerking met Wimber's Vineyard-beweging (Wimber verstootte later de Toronto-organisatie). Diverse bronnen hebben Wimber, Cain of Wagner geïdentificeerd als de oorspronkelijke munteenheid van de term "Joel's Army", maar het kan zijn dat het eerder in gebruik was (Hunter 2009; Hanegraaff 1997; "The Major Players" 2008).

Toen de term Joël's leger enigszins werd aangetast in het algemeen gebruik, en omdat individuele ministeries onderscheidende identiteiten zochten, kwam een ​​groot aantal namen in gebruik. Onder andere de namen Overcomers, New Breed, the Phineas Priesthood, First-fruits, Elijah Company, The Bride, New Wave en New Wineskin (Tabachnick 2011: 5, van der Merwe 1991: 2).

Rond dezelfde tijd ontstonden er in het hele continent verschillende trainingsactiviteiten, grotendeels gericht op jongeren. Deze omvatten Apostel Bobby Torres 'Elijah Generation spirituele bootcamp voor jonge kinderen, Todd Bentley's (inmiddels opgeheven) trainingsprogramma in Canada, en diverse jeugdbijeenkomsten en programma's aangeboden door het Kansas City International House of Prayer (IHOP) (Tabachnick 2011: 5) .

In 2008 brak de opwekking van het Lakeland, Florida, voor enkele maanden uit door Todd Bentley. Bentley, een Canadese evangelist bij Joel's leger dogtags getatoeëerd op zijn borst, leidde de vergaderingen totdat een affaire met een assistent en een lopende scheiding van zijn vrouw algemeen bekend werden. Tijdens zijn leiding aan de opwekking gebruikte Bentley herhaaldelijk zeer agressief en militant gedrag en taalgebruik, waaronder het schoppen van een vrouw in het gezicht, waardoor Joel's Army bredere publieke aandacht kreeg, inclusief een artikel van het Southern Poverty Law Center dat suggereerde dat de beweging het potentieel heeft voor geweld (Sanchez 2008).

Verschillende kerken en groepen kerken zetten de apostolische / profetische nadruk op buitenbijbelse openbaring en de rol van een overwinnende kracht met bovennatuurlijke krachten om het koninkrijk van God op aarde te creëren, klaar voor de terugkeer van Jezus Christus. Voorbeelden hiervan zijn Wimber's Vineyard Ministries International, Warren's Saddleback Church, IHOP in Kansas City, Joyner's Morningstar Ministries en Bentley's Fresh Fire Ministries. Deze groepen hebben verschillende gradaties van in elkaar grijpende theorieën met verschillende takken van christelijk dominionisme, reconstructie, zeven bergen en strategieën voor spirituele oorlogsvoering op strategisch niveau.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Joel's legerovertuiging komt oorspronkelijk voort uit de pinksterwortels doordat het gebaseerd is op een ervaringsgerichte en bovennatuurlijke kijk op Gods relatie met gelovigen en de rol van de Heilige Geest in de wereld (dogemperor 2009; van der Merwe 1991: 10).

Velen in deze traditie accepteren dat we ons nu in een eindtijdscenario bevinden waarin God de rol van apostel en profeet aan de kerk heeft hersteld. Het geloof is dat deze speciaal gezalfde leiders directe communicatie hebben met God, Adam, de apostel Paulus en andere Bijbelse figuren en ontvangers zijn van openbaringen die de bijbelse inhoud interpreteren en uitbreiden. Omdat zij een nieuwe interpretatie eisen en profetieën rechtstreeks van God komen, is het moeilijk om deze uitspraken te betwisten of zelfs in twijfel te trekken. Een sleutelbegrip, gebaseerd op Romeinen 8: 19, is dat in deze eindtijden een groot aantal bijzonder zuivere en toegewijde gelovigen zich zal manifesteren als zonen van God met Christusachtige kenmerken van onsterfelijkheid en macht. Deze overtuigingen werden nauw afgestemd op verschillende takken van de dominionistische beweging, zoals het Woord van Geloof, Koninkrijk Nu, Christian Reconstructionism en anderen, tijdens de Profetische en Charismatische bewegingen van de 1970s en 1980s (Hunter 2009: 1-2; Oppenheimer en : 1-2; Tabchnick 2011: 1-2; Simpson 2002: 7).

Over het algemeen geloven deze groepen dat christenen een mandaat hebben om heerschappij te hebben over regeringen en instellingen van de wereld,meestal met het oog op het vestigen van een op het Oude Testament gebaseerd rechtssysteem. Zoals een commentator opmerkte, laat deze visie geen ruimte voor democratie of diversiteit. Verschillende programma's en benaderingen voor het bereiken van dit doel zijn voorgesteld, met name Strategisch niveau Spiritual Warfare en het Seven Mountains-project. De eerste omvat het 'in kaart brengen' van verschillende gebieden om demonische aanwezigheden te identificeren, die moeten worden geneutraliseerd om grootschalige evangelisatie voort te zetten. Deze laatste stelt christelijke infiltratie voor van sectoren als overheid, reclame, kunst en financiën (Sanchez 2008: 2; Fanning 2009: 2, 5, 7, 8; Enlow 2008).

Deze theologie verwerpt de traditionele eschatologie (theologie van de eindtijd), de opname en de verdrukking die gewoonlijk wordt geassocieerd met de wederkomst van Christus, ten gunste van het geloof dat Gods koninkrijk op aarde moet worden gevestigd om Jezus Christus te laten wederkomen. Deze overtuiging stelt dat christenen om het Koninkrijk te vestigen, alle regeringen en instellingen moeten controleren. Bovendien moeten alle kerken verenigd zijn, één kerk per stad, indien nodig met geweld (Tabchnick 2011: 1-2; Oppenheimer nd: 2).

Omdat het bereiken van dit alles kracht vereist, of op zijn minst krachtige evangelisatie, postuleert dit geloof dat de manifeste zonen van God zal een groot leger vormen. In navolging van Joël 2:28 zijn gelovigen van mening dat dit grote en veroverende leger zal staan ​​op bevel van het leger van sprinkhanen dat in die passage wordt beschreven, dus het leger van Joël. Sommige gelovigen gebruiken ook andere namen en andere schriftuurlijke teksten om op hetzelfde punt te komen. Het concept van het leger van Joel, samen met dominionistische, reconstructieve en aanverwante strategieën, wordt meestal gevonden in NAR-kerken (Sanchez 2008; Baker 2010).

RITUELEN / PRAKTIJKEN 

Aangezien Joël's leger en aanverwante overtuigingen geen kerk als zodanig vormen, en er ook geen regelmatige bijeenkomsten zijn, zijn er geen bekende rituelen die specifiek met deze overtuiging verband houden. Aangezien de meeste van degenen die dergelijke overtuigingen hebben, lid zijn van NAR-kerken, zou echter kunnen worden aangenomen dat dergelijke rituelen het patroon van de meest extreme van deze organisaties zouden volgen. Deze zijn beschreven als een 'feeststemming' in het geval van de revival in Toronto, en als een rockconcert in het geval van Todd Bentley's leiderschap van de revival in Lakeland, Florida (Sanchez 2008: 2; Hanegraff 1997).

 ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De theologie van het leger van Joël stelt dat haar onweerstaanbare en onsterfelijke soldaten zullen worden geleid door hedendaagse apostelen en profeten. EEN aantal evangelisten die hun associatie met de NAR hebben verklaard hebben deze titels opgeëist, maar er is geen gevestigde leiderschapsstructuur. De groep is een zelf-geïdentificeerde relationele structuur in plaats van een juridische structuur (Hunter 2009: 1ff; Wagner 2011; dogemperor 2008: 5; Tabachnick 2011: 1).

Een aantal namen wordt vaak geassocieerd met het Joel's Army-concept, zoals Hamon, Wagner, Wimber, Joyner, Warren, Engle, Torres en Bentley. Niemand kan echter als een gevestigde nationale leider worden beschouwd, met de mogelijke uitzondering van Wagner, ook wel het leger van de heer Joel genoemd (Hunter 2009; dogemperor 2008: 1, 5, 6).

Afgezien van het verklaarde doel om een ​​koninkrijk van God op aarde te creëren door heerschappij over de aarde en haar instellingen te vestigen, en de verklaring van Bentley ("Een eindtijdleger heeft één gemeenschappelijk doel - om agressief terrein te veroveren ..."), is er geen lijkt een overeengekomen verenigende strategie te zijn. Hamon heeft verklaard dat kerken wapenkamers en trainingscentra zullen worden voor degenen die de soldaten van Joel's leger zullen worden en suggereerde dat deze ontwikkeling al begonnen is (Hunter 2009: 1-2; Sanchez 2008: 1; Tabachnick 2011: 4).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Het concept van het Joel-leger heeft sinds het begin voor controverse gezorgd. Ten eerste zijn degenen die deze positie bekleden meestal betrokken bij de zeer grote en snelgroeiende kerken van de nieuw-apostolische reformatie, die zelf het doelwit zijn van uitgebreide kritiek. De NAR, volgens C. Peter Wagner, de Fuller Seminary professor die het noemde, "is geen organisatie. Niemand kan meedoen of een kaart bij zich hebben. Het heeft geen leider. "Er is geen ledenlijst. "Individuen zelf zouden moeten zeggen of ze zichzelf als gelieerd beschouwen of niet." Er is geen nieuwsbrief of jaarlijkse vergadering. Het is een relationele in plaats van een juridische structuur. Met NAR-kerken die snel groeien, zijn er natuurlijk de onvermijdelijke beschuldigingen van "schapen stelen". Anderen hebben duidelijke parallellen opgemerkt met vroege christelijke ketterijen zoals gnostiek, Montanisme en Pelagianisme (Wagner 2011: p3ff; Sanchez 2008: 2; van der Merwe 1991: 4; Liichow 2011: 2; Simpson 2002: 19-20).

Ondanks de amorfe organisatie hebben de NAR en het Joel's Army-concept brede kritiek gekregen. Er lijken verschillende identificeerbare bronnen van die kritiek te zijn.

Traditionele pinkster- / fundamentalistische "ketterij-wacht" -groepen betwisten het concept van apostolisch / profetisch bestuur en beweren dat apostelen en profeten nooit werden vervangen na het apostolische tijdperk. Verder verwerpen pinkster- en fundamentalistische groeperingen, evenals anderen die beweren dat de Bijbel compleet en onfeilbaar is, buitenbijbelse openbaring. Ten slotte betwisten pinkster- en fundamentalistische groeperingen als ketterij de eschatologische positie die de opname elimineert en vereist dat het Koninkrijk van God wordt gevestigd voordat Christus terugkeert (van der Merwe 1991: 8, 11, 12; Sanchez 2008: 3; Tabachnick 2011: 1) .

Sommige critici zeggen dat het concept van het leger van Joel zelf een verkeerde interpretatie van Joel is. Deze critici beweren dat het genoemde leger eigenlijk van sprinkhanen was en dat de sprinkhanen een gelovige gemeenschap vernielden in plaats van deze te verdedigen of op te voeren (Sanchez 2008: 5).

Zowel religieus gevestigde critici als seculiere politieke waarnemers dagen het dominionisme en de bijbehorende posities uit als een theocratie, een positie verworpen door de meeste kerken en zelfs sommige dominionisten, en door niet-religieuze critici als een schending van de Amerikaanse grondwet (Sanchez 2008: 2).

Meestal wordt het hele NAR-netwerk, inclusief dominionisten van verschillende typen en in het bijzonder het concept van het leger van Joel, genegeerd door de reguliere media en waarnemers. Deze groepen vallen echter meer op omdat ze, soms als een smaad, in verband zijn gebracht met rechtse politieke fracties en kandidaten. Een media-outlet beschreef ze als 'Amerika's Taliban'. Andere seculiere bronnen hebben gespeculeerd over het potentieel voor geweld, zoals gesuggereerd door de retoriek in verband met deze groepen (Sanchez 2008: 2; dogemperor 2008; Tabachnick 2011: 4; Rosenberg 2011: 1, 5).

REFERENTIES

Baker, D. 2010. "Gemanifesteerde zonden van Gods ketterij en de nieuw-apostolische reformatie, verheug u voor eeuwig." http://rejoiceforevermore.com/tag/joels-army/ op 14 februari 2014.

Branham, William M. nd "Manifest Sons of God." Preek Gepreekt door William Branham, mei 18, 1960. Betreden via http://churchages.com/en/sermon/branham/60-0518-manifested-sons-of-God op 26 april 2014.

dogemperor. 2009. "De AWARE steeplejackers en hun diepe banden met het leger van Joel en Amerikaanse dominionisten." "Talk To Action, 8 mei. Betreden vanaf http://www.talk2action.org/story/2009/5/7/222448/6244 op 22 March2014.

dogemperor. 2008. "Rick Warren's connecties met Joel's Army." Newsvine, 30 december. Betreden vanaf http://dogemperor.newsvine.com/_news/2008/12/30/2260274-rick-warrens-connections-to-joels-army op 30 januari 2014.

Enlow, Johnny. 2008. De zeven-berg-profetie. Lake Mary, Florida: Charisma House.

Fanning, Don. 2008. "Strategisch niveau spirituele oorlogsvoering." Betreden vanuit http://digitalcommons./liberty.edu/cgm_missions/8 op 10 januari 2014.

Hall, Franklin. 1946. Atoomkracht met God. Heber Springs, AR: Covenant Publishing.

Hanegraff, Hank. 1997. Counterfit Revival. Dallas, TX: Word.

Jager, Bob. 2009. "Joel's Army Marches On, Christian Research Institute." Betreden vanaf http://www.equip.org op 10 januari 2014.

Liichow, Robert S. 2011. "De profetische beweging in onze tijd." Discernment Ministries International . Betreden via http://discernmentministriesinternational.wordpress.com/2011/06/01/the-prophetic-movement-in-our-time/ op 28 januari 2014.

Oppenheimer, Mike. 2012. 'De manifeste zonen van God die lesgeven, laat ons redeneren.' Betreden http://www.letusreason.org/latrain op 25 januari 2014.

Riss, Richard M. 1987. Late regen. Mississauga, Ontario: Honeycomb Visual Productions.

Rosenberg, Paul. 2011. "Amerika's eigen Taliban." Betreden vanaf http://www.aljazeera.com/indepth/opinion op 23 april 2014.

Sanchez, Casey. 2008. "Todd Bentley's Militant Joe's Army krijgt volgers in Florida." Southern Poverty Law Centre, Intelligence Report. Betreden via http://www.spicenter.org/get-informed/intelligence op 17 april 2013.

Simpson, Sandy. 2002. "De derde golf 'Nieuw-Apostolische Reformatie'." Apologetics Coordination Team. Betreden via http://www.deceptioninthechurch.com/thirdwave teachings.html op 18 maart 2014.

Tabachnick, Rachel. 2011. "The NAR Apostles and Manifest Sons of God Theology: Training the Army of the Lord." Praat met Action. Betreden om http://www.talk2action.org/story/2011/4/5/141110/1743 op 11 April2013.

"The Major Players." 2008. De misleiding van "DominionTheology. "Betreden vanuit http://dominion-theology.blogspot.com/ op 25 april 2014.

Van der Merwe, Jewel. 1991. "Joel's Army Error." Betreden via http: www.velocity.net/~edju70/JoelsArmy 1.htm op 29 januari 2014.

Wagner, C. Peter. 2011. "De Nieuw-Apostolische Hervorming." Betreden om http://mkayla.wordpress.com/2011/08/25/c-peter-wagner-in-his-own-words op 5 februari 2014.

Warnock, George.1951. Het Loofhuttenfeest. Springfield, MO: Bill Britton.

"William Branham." Apologetics Index. Betreden via http://www.apologeticsindex.org/b05.html op 25 januari 2014.

Geplaatst:
26 april 2014

 

 

 

Deel