David G. Bromley

Jesús Malverde

JESÚS MALVERE TIMELINE

c. 1870; Malverde is naar verluidt geboren in de buurt van de stad Mocorito, Mexico.

1909 (mei 3): Malverde werd naar verluidt vermoord door de Mexicaanse autoriteiten.

1969: Een heiligdom voor Malverde werd gebouwd in Culiacan in de staat Sinola door Eligio González León.

2007: Een heiligdom voor Malvede werd gebouwd in Mexico-Stad door Maria Alicia Pulido Sanchez.

OPRICHTER / GROEP / GESCHIEDENIS

Het feitelijke bestaan ​​van Jesús Malverde als individu wordt besproken, zelfs als er families zijn die beweren dat hun familieleden echt zijn kende Malverde ("Jesús Malverde, Angel de Los Pobres," 2012). Meestal wordt geconcludeerd dat hij een legendarische figuur is die is opgebouwd uit een aantal tegenculturele volksheiligen en politieke bandieten. Crechan en Garcia (2005: 14) stellen dat "Haraclio Bernal en Felipe Bachomo de twee centrale invloeden zijn op de Malverde-mythe en elk geven biografische details aan de sociale constructie van zijn biografie." "Thunderbolt" Bernal leidde rebelse "mijnwerkers tegen landroof door de overheid namens internationale investeerders", terwijl Bachomo "Amerikaanse suikerfabrieken, aanvoerlijnen in de Zuid-Pacific en Amerikaanse distilleerderijen aanviel tijdens de revolutionaire oorlog" (Crechan en Garcia 2005: 14) . Als er een historische figuur was, wordt hij meestal beschreven als geboren als Jesus Juarez Mazo rond 1870 nabij de stad Mocorito, Mexico. Zijn dood door toedoen van de Mexicaanse autoriteiten wordt gerapporteerd als 3 mei 1909. De meeste van de gevarieerde verslagen van zijn leven worden daarom het best begrepen als hagiografie, in dit geval grotendeels opgesteld door degenen die zijn persona tot de status van volksheilige hebben verheven.

Wat bekend is, is dat het grensgebied tussen Noord-Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten lange tijd een primair centrum van de drugskwaliteit was. De historische periode die wordt geassocieerd met Malverde's banditisme vond plaats tijdens het regeringsbestuur van Porfirio Diaz, dat begon in 1887. Diaz probeerde de Mexicaanse economie te ontwikkelen en te moderniseren door bedrijfsuitbreiding te ondersteunen en buitenlandse bedrijven aan te trekken. De aanleg van een spoorwegsysteem verhoogde de penetratie van de nationale economie in de ooit relatief onafhankelijke plattelandsgebieden. Het resultaat was een snelle toename van de rijkdom en macht van de hogere status en een toenemende verarming van de boeren. De Mexicaanse staat Sinola, waar Malverde naar verluidt stalen van de rijke haciënda's en aan de armen schonk, is een van de gebieden waar de drugshandel voor het eerst tot stand kwam. Guillermoprieto (2010) meldt dat “Sinaloa een ideale locatie was voor een clandestiene handel op de Amerikaanse markt. De activiteiten van de vroege mensenhandelaars waren grotendeels beperkt tot het telen van marihuana in de bergen of het kopen van marihuana langs de Pacifische kust, om het vervolgens met een mooie winst de VS in te smokkelen. Decennialang was dit een operatie met een relatief laag risico en een laag volume, en geweld was binnen de drugswereld beperkt.

Een van de gevolgen van de wanhopige omstandigheden van de armste delen van de bevolking in dit gebied was het verschijnen van Mariaverschijningen, levende heiligen die wonderbaarlijke genezingen aanboden, en dode figuren die ook troost en bescherming boden. Arias en Durand (2009: 12) rapporteren: “Tussen 1880 en 1940 zag de noordgrens de opkomst en bloei van twee soorten cultus. Enerzijds waren er levende mensen die als heiligen bekendheid verwierven vanwege hun 'wonderbaarlijke' genezende vermogens…. Dit was het geval met La Santa de Cabora en El Niño Fidencio, die beiden bekend en vereerd waren tijdens hun leven. Santa de Cabora wordt vereerd in Chihuahua nadat hij uit Mexico is gedeporteerd omdat het zogenaamd aanzet tot een opstand door de Indianen (Hawley 2010). El Niño Fidencio was een beroemde genezer die duizenden zieke en gewonden behandelde die soms grote afstanden reisden om zijn hulp te zoeken. Aan de andere kant waren er dode figuren die wonderen begonnen te verrichten van buitenaf en wier graven bedevaartsoorden en heiligdommen werden, zoals het geval was met Jesús Malverde en Juan Soldado. " Juan Soldado (Juan de soldaat) was een soldaat in het Mexicaanse leger, van wie toegewijden denken dat hij ten onrechte is geëxecuteerd en wiens bescherming nu wordt gezocht door migranten voor grensovergangen rond Tijuana. Malverde was natuurlijk een legendarische bandiet, in de vorm van Robin Hood, die geld van de rijken stal en aan de armen gaf, en Pancho Villa, de beroemde revolutionaire oorlogsgeneraal die land van grote haciënda-eigenaren in beslag nam en het opnieuw verdeelde onder soldaten en boeren.

De populariteit van Malverde als volksheilige heeft dus een lange geschiedenis. Het fysieke bewijs van zijn recentere populariteit kan worden herleid tot de oprichting van wat een belangrijk heiligdom van Malverde is geworden in Culiacan in 1969, evenals een reeks kleinere heiligdommen sindsdien. De recente opkomst van devotionalisme kan op zijn beurt worden toegeschreven aan het feit dat de laatste decennia van de Mexicaanse geschiedenis gevuld waren met turbulentie die vergelijkbaar is met de omstandigheden aan het einde van de negentiende eeuw. Crechan en Garcia (2005: 14) vatten deze periode samen als een periode van regerings- en fiscale crisis, verslechtering van vangnetprogramma's van de overheid, migratiegolven naar de VS veroorzaakt door armoedige lonen en hoge werkloosheid, uitputting van oliereserves, enorme rijkdom ongelijkheid tussen arm en rijk, een autoritaire en niet reagerende rooms-katholieke kerk, en buitengewoon geweld en politieke destabilisatie veroorzaakt door de groeiende macht van drugskartels. Een specifiek verband dat vaak wordt gelegd bij het verklaren van de sterke stijging van de bekendheid van Malverde sinds de jaren negentig, is de escalatie van drugsgerelateerd geweld in Mexico. Guillermoprieto (1990) meldt: “In de jaren negentig viel de broze vrede onder de ontheemde Sinaloa-families uiteen. Ze vochten met elkaar om controle over de belangrijkste doorgangspunten aan de grens en begonnen toen soms te vechten met, en soms tegen, een beginnende mensenhandelgroep zonder Sinaloa-verbindingen. In heel Mexico bijvoorbeeld, eiste dit soort geweld in 2010 meer dan 1990 levens (Agren 2007).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

In het hagiografische verslag wordt Malverde op verschillende manieren beschreven als een bouwvakker, een kleermaker en een spoorwegarbeider. Malverde's ouders maakten deel uit van de wanhopig arme onderklasse en stierven uiteindelijk aan honger of een behandelbare ziekte. Het was dit onrecht dat Malverde ertoe bracht een bandiet te worden in de staat Sinola, Mexico, die rijke haciënda's overviel en de winst van zijn banditisme voor de armen door onder de dekmantel van duisternis geld naar de voordeuren van hun huizen te gooien. Malverde werd bekend als "The Angel of the Poor" en "The Generous One." In één versie van de hagiografie beloofde de corrupte en rijke gouverneur Malverde gratie als hij een zwaard kon stelen dat in het huis van de gouverneur werd bewaard. Naar verluidt heeft Malverde met succes het zwaard gestolen en een bericht achtergelaten "Jesús M. was here" op een muur. Het was toen dat de gouverneur de klopjacht organiseerde die uiteindelijk leidde tot de dood van Malverde (Smith z.). Hij werd naar verluidt door een vriend bij de autoriteiten aangegeven voor de beloning die werd aangeboden voor zijn gevangenneming en vervolgens neergeschoten, achtergelaten om te sterven door de verwoestingen van de natuur, of opgehangen aan een mesquiteboom die op 3 mei 1909 was neergeschoten. In sommige versies van het verhaal zijn voeten werden afgehakt door de vriend die hem verraadde. Zijn lichaam werd op bevel van de gouverneur aan de elementen overgelaten.

In de Malverdes-sage begonnen wonderbaarlijke krachten met zijn dood, en er zijn veel verschillende verhalen over wonderen. In een verslag van Malverde's macht stierf de vriend die hem verraadde een paar dagen later, en de gouverneur die hem probeerde gevangen te nemen stierf een maand later. Wonderen begonnen onmiddellijk na zijn dood: op een dag, in de hoop dat Malverde's weldadigheid na de dood zou voortduren, vroeg een melkboer, die klaagde over het verlies van zijn inkomen, zijn koe, Malverde om het dier terug te brengen. Toen hij de steen op Malverde's ersatz-tombe gooide, hoorde hij het 'geloei' van de koe achter zich. In een ander geval een toegewijde muilezels die verloren waren geraakt en beladen waren met goud en zilver (prijs 2005: 176).

Malverde, 'The Generous One', staat bekend om het beschermen van een verscheidenheid aan kwetsbare groepen, met name degenen die verband houden met zijn hagiografie. Price (2005: 179) meldt dat “Malverde niet alleen toezicht houdt op de activiteiten van kleermakers, spoorwegarbeiders, kreupelen en ledematen en onderdrukten, maar ook drugstelers helpt bij het produceren van goede oogsten. Hij beschermt dealers tegen verdwaalde kogels en politie-invallen, haalt familieleden uit de gevangenis en waakt over de verzending van verdovende middelen. "

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Aanbidding in heiligdommen van Malverde is niet gestructureerd als formele religieuze diensten. Zoals Quinones (nd) opmerkt over het heiligdom van Sinaloa: “… het geloof in Malverde blijft bovenal een privéaangelegenheid. Er is hier geen ceremonie. Een constante stroom mensen arriveert, plaatsen een kaars bij een van de bustes, zitten een tijdje, zegenen zichzelf, raken Malverde's hoofd aan en vertrekken. Sommige zijn arm. Anderen arriveren in glimmende vrachtwagens en auto's en zien er erg middenklasse uit. " Er zijn enkele feestelijke gelegenheden. Er wordt jaarlijks een feestje gegooid op het vermeende
verjaardag van de dood van Malverde waar er zijn "band groepen spelen NARCOCORRIDO - liedjes die verdovende middelen verheerlijken - en despensas (weggeefacties) van voedsel, huishoudelijke artikelen en speelgoed ”(Agren 2007).” Op de derde dag van elke maand verzamelen zo'n 30 tot 70 aanhangers zich op het trottoir om eer te bewijzen aan de bandiet die een onofficiële heilige is geworden, die zij toeschrijven wonderen en in veel gevallen om tussenkomst vragen. " Regelmatig wordt het standbeeld van Malverde 's avonds in het bed van een Ford-pick-up naast St. Jude (de heilige van de verloren zaken) geplaatst en door de wijk Colonia Doctores geparadeerd. (Agren 2007). Bij heiligdombijeenkomsten kunnen beide gelijkenissen van zowel Malverde als Santa Muerte aanwezig zijn. 'Aanbidders staren naar de plastic afbeeldingen van Malverde, een blauwe bandana die onder een cowboyhoed parmantig op zijn hoofd hangt, en La Santísima Muerte, de skeletachtige beschermheilige van de dood. La Santísima Muerte, die een zeis draagt ​​à la Magere Hein, draagt ​​een witte trouwjurk met stroken. Ze zien eruit als een stel dat op het punt staat hun geloften af ​​te leggen (Roig-Franzia 2007).

Naast de verzoeken om hulp vonden de Malverde-heiligdommen in Sinaloa en Mexico-Stad. Een toegewijde in Sinaloa, Dona Tere, kreeg de diagnose kanker, maar besloot geen medicatie te nemen. 'Ik zei: ´Malverde, ze zeggen dat je wonderen doet. Ik ga je om een ​​wonder vragen. Ik geloof niet in jou. Ik weet dat ik dood ga '. " Dona Tere is er nog steeds. 'Ik heb vier Malverdes in huis', zegt ze. 'Een in de keuken. Een in de eetkamer. Eén gaat de trap op en één in de slaapkamer. Ik zegen mezelf elke keer als ik aan de voet van de trap sta '”(Quinones zd). Een toegewijde in Mexico-Stad, Cesar Moreno, vertelde dat hij blut was en dat zijn salaris niet was aangekomen. “Wanhopig en hongerig bezocht hij een heiligdom in de Colonia Doctores gewijd aan Jesús Malverde, de patroonheilige van de drugshandelaren, waar hij om een ​​wonder vroeg. Terwijl hij naar huis liep, stuitte hij op een biljet van 100 peso ”(Agren 2008).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Terwijl de populariteit van Malverdes is toegenomen, zijn er talloze kleine heiligdommen ontstaan ​​in het noorden van Mexico en het zuiden van de VS, vele langs drugssmokkelroutes die naar steden als Los Angeles en Phoenix leiden (Crechan en Garcia 2005: 12). Het belangrijkste heiligdom van
Malverde is gevestigd in Culiacan, dat is gelegen in Sinola, een staat waarin de drugshandel in 20 goed was voor 2009 procent van de lokale economie (Hawley 2010). De kapel werd in 1969 gebouwd door een plaatselijke boer, Eligio González León, om Malverde te bedanken voor zijn genezing nadat hij was neergeschoten door bandieten. “Het oorspronkelijke betonnen heiligdom is nu bedekt met een tinnen dakgebouw met ramen van gekleurd glas en een neonbord met de tekst 'Jesus Malverde Chapel'. Het ligt in het centrum van Culiacán, in het zicht van het Statehouse en op een steenworp afstand van een McDonald's ”(Hawley 2010). De zoon van Eligio González, Jesus González, is de bewaarder van het heiligdom geworden. “Het heiligdom heeft een grote muurschildering van Malverde, naast de Maagd Maria en Jezus Christus zelf. Borstbeelden en standbeelden van Malverde zijn overal verspreid, samen met snuisterijen, brieven, herinneringen en kaarsen die zijn achtergelaten door de vele bezoekers die het heiligdom elk jaar bezoeken ”(Butler 2006). De aantrekkingskracht van Malverde's naam blijkt uit het feit dat "Malverde Clutch & Breaks, Malverde Lumber en twee Denny's-achtige cafetaria's in de buurt zijn: Coco's Malverde en Chic's Malverde" (Quinones nd). Volgens Lizárraga Hernández (1998) komen bezoekers van het Sinaloa-heiligdom voornamelijk uit de onderklasse, en vooral degenen die het meest gestigmatiseerd zijn: `` terwijl mensen van alle sociaaleconomische niveaus het heiligdom van Malverde bezoeken, zijn degenen die het meest zijn kapel aan de Avenida Independencia in Culiacán bezoeken. , Sinaloa, zijn sociaal marginaal van alle soorten: de armsten, gehandicapten, zakkenrollers, misdadigers, prostituees, drugshandelaren en drugsverslaafden, kortom de gestigmatiseerden die in burgerlijke of religieuze iconografie niemand vinden die op hen lijkt , in wie ze in vertrouwen kunnen nemen en in wiens handen ze hun leven kunnen leggen. "

Jesús González beweert dat leden van het drugskartel op middellange termijn de belangrijkste aanhangers van de tempel zijn; armere drugsdealers gunst
Saint Death (Hawley 2010). Price (2005: 178-79) verbindt ook steun voor de kapel met leden van drugskartels: “Gepolijste koperen plaquettes staan ​​langs de muren van de kapel, met daarop de familienamen van de drugsbaronnen van de staat, bedankt Malverde voor zijn hulp en draagt ​​de sleutelwoorden de Sinaloa a California ('van Sinaloa tot Californië', verwijzend naar de drugscorridor tussen deze twee plaatsen). Efraín Benítez Ayala, assistent-beheerder van de kapel van Malverde, meldt dat er met enige regelmaat grote bedragen in Amerikaanse dollars in de verzamelbak worden gestort en geeft aan dat het de narco's zijn die verantwoordelijk zijn voor deze donaties. " De kapel stelt dat ze deze donaties gebruikt om begrafenissen en doodskisten te betalen voor gezinnen die de laatste kosten niet kunnen betalen, en om rolstoelen en krukken voor gehandicapten te leveren (Agren 2007).

Meer recentelijk werd een heiligdom in Mexico-Stad in 2007 gebouwd door een lokale huisvrouw, Maria Alicia Pulido Sanchez. Het heiligdom bevindt zich inde door armoede geteisterde en door misdaad geteisterde wijk Colonia Doctores. Sanchez bouwde het heiligdom om Malverde te bedanken voor het versnellen van het herstel van haar zoon, Abel, van een ernstig auto-ongeluk. Het heiligdom heeft een standbeeld van Malverde dat in glas is omhuld. "De levensgrote mannequin draagt ​​Malverde's kenmerkende halsdoek, een gouden ketting met een met juwelen getooide pistoolbedel en een enorme riemgesp met een pistoolmotief" en "De zakken van de figuur zijn gevuld met dollarbiljetten" (Stevenson 2007).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Er is altijd verzet geweest van de Mexicaanse regering en de rooms-katholieke kerk tot het devotionalisme van Malverde. De rooms-katholieke kerk verwerpt Malverde als een heilige, en de regering heeft zich verzet tegen de heiligdommen van Malverde en de Malverde-aanbidding gekoppeld aan de drugshandel. Meer recentelijk heeft Malverde ook te maken gehad met concurrentie van andere volksheiligen.

Jesús Malverde heeft een rijke geschiedenis als volksheilige met een toegewijde groep toegewijden, aanvankelijk onder de armen en gecentreerd in Sinaloa. In de afgelopen decennia zijn er heiligdommen van Malverde verschenen in Mexicaanse steden en Amerikaanse steden in het zuidwesten die langs drugshandelroutes liggen. Terwijl de toewijding van Malverde het sterkst blijft onder de verarmde elementen van de Mexicaanse bevolking, heeft de verspreiding van heiligdommen en de groei van drugskartels de aanhang van Malverde gediversifieerd. In de afgelopen twee decennia heeft Malverde echter concurrentie ondervonden van Santa Muerte, Saint Death en St. Jude, de heilige van wanhopige oorzaken. Vanaf de jaren negentig begon Santa Muerte een populariteit te verwerven die die van Malverde (Gray 1990) in het niets deed. Het aartsbisdom van de Rooms-Katholieke Kerk in Mexico City ("Aartsbisdom Mexico City Issues Clarification" 2007) is voldoende bezorgd geweest over de coöptatie van Saint Jude, die al lang officiële kerkelijke erkenning heeft gekregen, dat het publiekelijk gekant is tegen het nieuwe kiesdistrict van de heilige: “Veel mensen die misdaden plegen, geloven dat de heilige Judas hun patroonheilige is .... Deze heilige zou op geen enkele manier voor God in de hemel tussenbeide komen voor degenen die in strijd handelen met de geboden van Christus, de voorschriften van U overtreden, u zult niet doden, u zult niet stelen, u zult geen overspel plegen. " In hetzelfde persbericht veroordeelde de kerk ook Santa Muerte: "Het aartsbisdom voegde eraan toe dat ware toewijding aan St. Jude 'volledig het tegenovergestelde is van de toewijding aan' Saint Death '." Ondanks de officiële afwijzing, blijven de drie heiligen strijden om populaire devotie en worden ze nu vaak samen tentoongesteld op rituele locaties.

Een opvallend regeringsgezind-Malvers devoteerconflict heeft plaatsgevonden over de Malverde-schrijn in Sinaloa. Dat was al lang geledeneen informeel heiligdom van Malverde, een stapel rotsen waarvan wordt aangenomen dat het de plaats was waar de overblijfselen van Malverde waren achtergelaten op het moment van zijn dood, in de hoofdstad van Sinaloa, Culiacán, voerde de gouverneur van Sinaloa, Alfonso Calderón, een ontwikkelingsproject uit, het Sinaloan Cultureel Centrum (Centro Cultural Sinaloense) in de jaren 1970 op de plaats van het informele heiligdom. Toen de devotionele site moest worden verplaatst, manifesteerde Malverde's macht zich opnieuw: “Terwijl arbeiders zich voorbereidden om terrein te breken, bleek heel Culiacán getuige te zijn van de gebeurtenis. De gouverneur, die gewoonlijk zijn helm opzette om ceremonieel de eerste schep vuil om te draaien bij dergelijke projecten, besloot oordeelkundig om in plaats daarvan op te gaan in de menigte. Toen hij dat deed, 'sprongen de stenen [over Malverde's overblijfselen] als popcorn, alsof ze degene wilden begraven die heiligschennend het onroerende wilde verplaatsen' ”(Prijs 2005: 181). Er ontstond publiek verzet en na een aantal jaren van protest stelde het gemeentebestuur een perceel grond beschikbaar voor de bouw van wat nu de nieuwe kapel is. Wat wordt verondersteld de oorspronkelijke site te zijn, blijft nu in een gebruikte auto-kavel ook een devotionele site (prijs 2005: 181). Het perceel van de gemeentelijke overheid is de locatie van de huidige kapel van Malverde.

Een grote uitdaging voor de toegewijden van Malverde was de link tussen de aanbidding van Malverde en drugshandel. Het lijdt geen twijfel dat veel drugshandelaren aan Malverde toegewijd zijn. Volgens een rapport (Butler 2006) bezit bijvoorbeeld in "Bakersfield, Californië 80% van de Mexicaanse staatsburgers die betrokken zijn bij de drugshandel ten minste één gelijkenis van Jezus Malverde: zoals op een gebedskaart, een kaars of een standbeeld . " Een van de consequenties van het koppelen van Malverde aan drugshandelaren is echter dat het het veel grotere aantal sociaal marginale toegewijden negeert die aanbidden in de heiligdommen van Malverde wier leven is ontwricht door de sociale ontwrichting die in Mexico heeft plaatsgevonden. Zoals Quinones (nd) opmerkt: 'De kapel van Malverde is "een ontmoetingsplaats voor de gemarginaliseerden en machtelozen, een cultureel symbool van Culiacán's identiteit, een link naar tradities uit het verleden en een symbolische uitdrukking van hoop." De constante paring van het devotionalisme van Malverde en de drugshandel in de media verhult het feit dat er een veel diepere klassenstrijd gaande is en dat het devotionalisme van Malverde een belangrijk symbool is van verzet van verarmde groepen in Mexico.

De associatie van drugshandel met de aanbidding van Malverde heeft er ook voor gezorgd dat toegewijden het doelwit zijn geworden van wetshandhavingsinstanties, terwijl de politie probeert drugsdealers te identificeren. Murphy (2008) meldt: “Voor wetshandhavers, met name in de Verenigde Staten, wordt hij gezien als een embleem van misdaad en drugs, een tip om hen te helpen bij het vinden van drugshandelaren. Politieagentschappen gebruiken Malverde-symbolen voor verbindingen met drugshandel: "We sturen squadrons naar lokale hotel- en motelparkings op zoek naar auto's met Malverde-symbolen op de voorruit of hangend aan de achteruitkijkspiegel", zei Sgt. Rico Garcia van de afdeling verdovende middelen van de politie van Houston. "Het geeft ons een idee dat er waarschijnlijk iets aan de hand is" (Murphy 2008). Rechtbanken in verschillende staten hebben geoordeeld dat Malverde-symbolen toelaatbaar zijn als bewijs in drugshandelzaken (Bosh 2008; VeVea nd). Een onderzoeker van de Drug Enforcement Agency merkte op: "Het is geen directe indicatie van schuld, maar het zou zeker in combinatie met andere dingen worden gebruikt", zoals stapels geld, zakjes en weegschalen ... (Murphy 2008).

Meer in het algemeen laat de aanduiding van Malverde als een "narco-heilige" onverklaarbare redenen voor steun van Malverde door de onderklasse. De relatie tussen wanhoop onder de klasse, drugsdealers en de toewijding van Malverde is aanzienlijk complexer dan het verhaal van de wetshandhaving. Zoals Price (205: 188) opmerkt, zijn drugsdealers niet zonder verlossende kwaliteiten in de ogen van inwoners van de zuidelijke grenslanden, ondanks de enorme verwoesting die door de drugsoorlogen is veroorzaakt. “Er worden tientallen drugsgerelateerde banen gecreëerd voor lokale bewoners, terwijl de staat, traditioneel de grootste werkgever van Mexico, voor altijd aan het inkrimpen is en plattelandsgebieden zoals het grootste deel van de staat Sinaloa steeds verder achterblijven. In tegenstelling tot de regering hebben drugssmokkelaars een groot aantal lokale verbeteringen in Sinaloa gefinancierd. De overleden drugskoningin Amado Carrillo Fuentes heeft bijvoorbeeld een kerk, een kleuterschool en een volleybalveld gebouwd in zijn geboorteplaats Guamuchilito. " Als commentaar op een parallelle situatie in Colombia, maakt Castells (1998: 199) een soortgelijke opmerking over de gehechtheid van drugshandelaren aan hun thuisgebied: “Ze waren / zijn diep geworteld in hun culturen, tradities en regionale samenlevingen. Ze hebben niet alleen hun rijkdom gedeeld met hun steden en een aanzienlijk deel (maar niet het grootste deel) van hun fortuin in hun land geïnvesteerd, maar ze hebben ook lokale culturen nieuw leven ingeblazen, het plattelandsleven heropgebouwd, hun religieuze gevoelens en hun geloof in lokale heiligen en wonderen, ondersteunde, muzikale folklore (en werden beloond met lovende liedjes van Colombiaanse bands), maakten van Colombiaanse voetbalteams (traditioneel arm) de trots van de natie en gaven de slapende economieën en sociale scènes van Medellin en Cali nieuw leven - tot bommen en machinegeweren verstoorden hun vreugde.

REFERENTIES

Agren, David. 2008."De opkomst van Jesus Malverde onthult een keerzijde van de drugsoorlog in Mexico. Het nieuws 24 januari 2008. Betreden via http://agren.blgspot.com/2008/01/rise-of-jesus-malverde-reveals-downside.html

Agren, David. 2007. "The Legend of Jesus Malverde, patroonheilige van Narco Traffickers, groeit in Mexico." World Politics Review. 28 juni. Betreden via
http://www.worldpoliticsreview.com/articles/83/the-legend-of-jesus-malverde-patron-saint-of-narco-traffickers-grows-in-mexico on 29 July 2012.

Aartsbisdom Mexico-Stad Kwesties Verduidelijking over St. Jude en de 'St. Dood'." 2008. Catholic News Agency, 3 November 2008. Betreden via http://www.catholicnewsagency.com/news/archdiocese_of_mexico_city_issues_clarification_about_st._jude_and_the_st._death/ op 5 augustus 2012.

Arias, Patricia en Jorge Durand. 2009. "Migratie en grensoverschrijdende devoties." Migratie en ontwikkeling 12: 5-26. Betreden via http://estudiosdeldesarrollo.net/revista/rev12ing/1.pdf op 1 augustus 2012.

Botsch, Robert. 2008. "Jesus Malverde's betekenis voor Mexicaanse drugshandelaren." FBI Law Enforcement Bulletin 77: 19-22. Betreden via http://www.fbi.gov/stats-services/publications/law-enforcement-bulletin/2008-pdfs/august08leb.pdf op 29 juli 2012.

Butler, Allen. 2006. "Jesus Malverde: The 'Narco Saint'." Yahoo Voices. Juli 8. Betreden via http://voices.yahoo.com/jesus-malverde-narco-saint-42822.html.

Castells, Manuel. 1998. Einde van het millennium. Malden, MA: Blackwell Publishers.

Creechan, James en Jorge de la Herrán Garcia. 2005. "Without God or Law: Narcoculture and Belief in Jesús Malverde." Godsdienstwetenschap en theologie 24: 5-57.

Grijs, Steven. 2007. "Santa Muerte: The New God in Town." Time. Oktober 16. Betreden via http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,1671984,00.html op 29 juli 2012.

Guillermoprieto, Alma. 2010. "Onrustige geesten: in Mexico hebben de harde realiteit van het dagelijks leven de onheilige heiligen verhoogd, die nu naast traditionele iconen staan." National Geographic, Mei 2010. Betreden via http://ngm.nationalgeographic.com/2010/05/mexico-saints/guillermoprieto-text/1 op 1 augustus 2012.

Hawley, Chris. 2010. "Mexicaanse drugssmokkelaars omarmen Bandit als patroonheilige." Verenigde Staten VANDAAG. 18 maart. Betreden via http://www.usatoday.com/news/religion/2010-03-17-drug-chapel_N.htm on 29 July 2012.

"Jesús Malverde, Ángel de Los Pobres." Onda Grupera, Las Vegas 4 Februari 2012. Betreden via http://gruperalv.com/2010/02/jesus-malverde-angel-de-los-pobres/ op 3 augustus 2012.

Lizarrága, L. Hernández, Arturo. 1998. "Jesus Malverde: Ángel de Los Pobres." Revista de la Universidad Autonóma de Sinaloa 1.

Murphy, Kate. 2008. "Mexicaanse Robin Hood-figuur krijgt een soort bekendheid in de VS" New York Times, 8 Februari 2008. Betreden via http://www.nytimes.com/2008/02/08/us/08narcosaint.html op 29 juli 2012.

Prijs, Patricia. 2005. "Bandits and Saints: Jesus Malverde and the Struggle for Place in Sinaloa, Mexico", Culturele geografieën 12: 175-97.

Chinones, Sam. en "Jesus Malverde." Frontline. Betreden via http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/drugs/business/malverde.html op 1 augustus 2012.

Roig-Franzia, Manuel. 2007. "In the Eerie Twilight, Frenetic Homage to a Potent Symbol." Washington post, 22 juli 2007. Betreden via
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/07/21/AR2007072101366_pf.html op 3 augustus 2012.

Stevenson, Mark. 2007. " 'Narco-heilige' Jesus Malverde krijgt een schrijn in Mexico-Stad. '
Houston Kroniek, 23 januari 2007. Betreden via http://www.freerepublic.com/focus/f-news/1772411/posts op 29 juli 2012.

VeVea, Victor. en “Jezus Malverde in de rechtszaal: kan schuld worden afgeleid uit religieuze overtuigingen? http://www.cacj.org/documents/Jesus-Malverde-in-the-Courtroom–Amended.pdf. Toegankelijk op 29 juli 2012.

Geplaatst:
5 augustus 2012

Deel