Leah Hott David G. Bromley

James Randi Educational Foundation


JAMES RANDI EDUCATIONAL FOUNDATION TIMELINE

1928: Randall James Hamilton Zwinge werd geboren in Toronto, Canada.

1950: Randi schreef een astrologische column voor een krant in Montreal onder de naam 'Zo-ran'.

1956: Randi voerde een magische act uit De Today Show.

Jaren 1960: Randi trad op in nachtclubs in Japan en de Filippijnen.

1970: Randi hielp bij de oprichting van het Comité voor het Wetenschappelijk Onderzoek van Claims of the Paranormal (CSICOP).

1972: Randi stelt Uri Geller bloot The Tonight Show.

1986: Randi ontmaskerde de genezende werking van televangelist Peter Popoff The Tonight Show.

1986: Randi krijgt een John D. en Catherine T. MacArthur Foundation-beurs.

1988: Randi trok zich terug uit de magie van het podium.

1991: Uri Geller spande een rechtszaak aan tegen Randi en de CSICOP.

1993: Eldon Byrd spande een rechtszaak aan tegen Randi.

1995: Randi krijgt een eredoctoraat in de Humane Letters van de Universiteit van Indianapolis.

1996: Randi richtte de James Randi Educational Foundation op.

1996: Randi ontvangt de CSICOP's Distinguished Skeptic Award.

2003: De eerste Amaz! Ng-bijeenkomst werd gehouden in Ft. Lauderdale, Florida.

2007: Randi ontvangt een Lifetime Achievement Award.

2010: Randi kondigde aan dat hij homo was.

2011: Randi hield een sprekende tour door Canada.

2012: Randi hield een spreekbeurt door Europa.

2013: Randi trouwde jarenlang met zijn partner, Deyvi Pena.

2015: Randi gaat met pensioen en geeft in 2009 de operationele controle op.

2020 (21 oktober): James Randi stierf.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

In augustus 7, 1928, Randall James Hamilton Zwinge werd geboren in Toronto, Canada. De oudste van drie kinderen geboren uit Randall en Marie Alice Zwinge, hij woog bij de geboorte slechts twee pond en drie ons. Zwinge groeide op in de wijk Leaside in Toronto en was naar verluidt een verlegen, maar erg nieuwsgierig en intelligent kind, scoorde 168 op IQ-tests en vond op negenjarige leeftijd een pop-up broodrooster uit. Nadat hij uit de zesde tot en met de achtste klas was geplaatst in een tijd voorafgaand aan 'begaafde' educatieve programma's, kreeg hij toegang tot de referentiekamer van de plaatselijke bibliotheek. Daar heeft hij zichzelf onderwezen in een aantal onderwerpen, zoals wiskunde en hiërogliefen (Malmgren 1998: 5; Orwen 1986). Randall sloeg regelmatig over van school en op een van die middag woonde hij een optreden bij van de goochelaar Harry Blackstone Sr. in het Royal Alexandra Theatre in Toronto, wat een levensveranderende gebeurtenis bleek te zijn voor de jonge jongen. Kort daarna, op dertienjarige leeftijd, werd Zwinge tijdens het fietsen aangereden door een auto, waarbij hij zijn rug brak en hem dwong dertien maanden in het gips door te brengen. Gedurende die tijd verdiepte hij zich in magische boeken en oefende hij eenvoudige trucs van illusie en lock picking (Orwen 1986). Hij heeft over deze periode van zijn leven nagedacht door te zeggen: "Wat ik heb ingezien ... is dat het de kinderen zijn die niet helemaal in het sociale plaatje passen die in magie gaan" (Jaroff 2001: 2).

Zwinge ontwikkelde zijn kennelijke interesse in zowel magie als scepticisme op jonge leeftijd. Toen hij vijftien was en hoorde dat er wonderbaarlijke genezingen plaatsvonden in een plaatselijke kerk, besloot hij een dienst bij te wonen. Tijdens de processie herkende hij bedrieglijke trucs van de predikant die, met hulp van assistenten, voorafgaand aan de 'genezingen' informatie vergaarde over de kwalen van de aanwezigen. Ze lazen de kwalen alleen maar voor van een stukje papier aan het nietsvermoedende publiek. Woedend over het idee om magie te gebruiken om mensen te laten geloven dat ze goddelijk genezen zijn, klom Zwinge het podium op en confronteerde de predikant. Hij werd prompt gearresteerd op beschuldiging van het verstoren van een religieuze bijeenkomst en naar het politiebureau gebracht waar "hij beloofde dat hij ooit terug zou vechten tegen degenen die zijn kunst verontreinigden" (Jaroff 2001: 2). Kort na dit incident verhuisde Zwinge met zijn gezin naar Montreal, waar hij een baan kreeg in een reageerbuisfabriek; het volgende jaar keerde het gezin echter terug naar Toronto. Hij ging naar de middelbare school aan het Oakwood Collegiate Institute, maar stopte op zeventienjarige leeftijd, naar verluidt nadat hij had geweigerd een eindexamen af ​​te leggen omdat hij 'een van de vragen niet leuk vond' (Orwen 1986). Na zijn vertrek van de middelbare school nam Zwinge deel aan een klein carnaval waarmee hij twee zomers door Ontario en Quebec toerde als Prince Ibis, een gedachtenlezer. Van daaruit trad Zwinge op in verschillende nachtclubs in heel Canada onder de artiestennaam 'The Great Randall'. Het was gedurende deze tijd dat Randall zijn "pauze" ontving. Na een optreden in Quebec City kwamen twee politieagenten naar hem toe en, gekscherend, zetten handboeien om hem heen en daagde hem uit om zichzelf te bevrijden. Durall demonstreerde de durf en stapte in de zijkant van de politieauto en kwam aan de andere kant tevoorschijn met de handboeien ontgrendeld. De agenten verhoogden toen de ante door hem naar het politiebureau te brengen en daagden hem uit om te ontsnappen uit een afgesloten cel, wat hij deed. Een plaatselijke krant had de volgende dag een verhaal getiteld "The Amazing Randi ontsnapt uit de Quartier Quebec-gevangenis", waarmee hij hem een ​​graad van bekendheid bezorgde, evenals de titel die hij de komende decennia bij zich zou hebben: "The Amazing Randi." Zwinge zou legaal zijn naam kort daarna veranderen in James Randi (Orwen 1986; Jaroff 2001: 2).

Randi verwierf grote bekendheid als ontsnappingsartiest in het decennium na zijn verblijf in de gevangenis van Quebec. Halverwege de jaren vijftig verscheen hij in het CBS-televisieprogramma "It's Magic", waarin hij ontsnapte aan een dwangbuis terwijl hij ondersteboven 1950 meter boven Broadway hing (Jaroff 110). De berichtgeving in de pers over zijn CBS-optreden bracht hem naar een hoge mate van zichtbaarheid die ongekend was in zijn carrière. Hij trad op De Today Show op 7 februari 1956, 104 minuten ondergedompeld in een zwembad in een afgesloten kist, waarmee het record van 94 minuten eerder door Harry Houdini ("James Randi" nd) werd gebroken. Randi ging door met het maken van tientallen soortgelijke tv-optredens gedurende het decennium, naast het schrijven van een astrologische column in een tabloid in Montreal onder de naam 'Zo-ran'. Volgens Randi waren de wekelijkse horoscopen gewoon knipsels uit soortgelijke columns die jaren daarvoor waren gepubliceerd. Hij was verbaasd over het aantal lezers dat naar de krant schreven in reactie op zijn voorspellingen en beweerde dat ze volkomen nauwkeurig waren geweest. Het waren deze reacties die Randi ertoe brachten, zoals hij opmerkte, "'de schaar op te hangen [en] de pot met pasta weg te doen' ', nadat hij had besloten dat gelovigen elke voorspelling zullen overnemen die is gedaan door iemand die beweert te zijn begiftigd met bovennatuurlijke vermogens ( Dawkins 1998: 123).

Randi ging op tournee in de Filippijnen en Japan in de late 1950s en vroege 1960s en trad opnieuw op in verschillende nachtclubs
vestigen in de Verenigde Staten. Hij was gastheer van een aantal radio- en televisieprogramma's gedurende de rest van het decennium, waaronder "The Amazing Randi Show" op een radiostation in New York en het kindertelevisieprogramma "Wonderama" ("James Randi" nd). Begin jaren zeventig nam Randi's carrière een scherpe wending toen hij de paranormale claims van de wereldberoemde Israëlische paranormaal begaafde Uri Geller begon te onderzoeken. Geller betoverde grote menigten mensen door lepels te buigen en verschillende objecten te laten zweven, en beweerde een bovennatuurlijke oorsprong te hebben voor effecten die Randi als eenvoudige goocheltrucs beschouwde. Randi richtte, samen met verschillende vooraanstaande wetenschappers en sceptici, het Comité voor Wetenschappelijk Onderzoek van Claims of the Paranormal (CSICOP) op als reactie op de brede acceptatie van de beweringen van Uri Geller (CSICOP werd in 1970 omgedoopt tot het Comité voor sceptisch onderzoek). Randi begon te verschijnen in talkshows op televisie en liet zien hoe de psychokinetische effecten waarvoor Geller beroemd was geworden, door een goochelaar konden worden gerepliceerd met behulp van eenvoudige optische illusies. Deze verschillende publieke optredens gaven het scepticisme veel meer zichtbaarheid en legitimiteit. Een grote doorbraak kwam in 2006 toen Randi samenwerkte met presentator Johnny Carson om Uri Geller publiekelijk te ontmaskeren. Geller zou verschijnen en zijn paranormale gaven demonstreren op The Tonight Show door correct een keuze te maken uit verschillende metalen containerswas gevuld met water. Randi speculeerde dat Geller een paar keer discreet tegen de tafel zou stoten met zijn been, waardoor alle containers, behalve degene die door het water werd verzwaard, zouden bewegen. Daarom bezocht hij de set voordat Geller arriveerde en schilderde een substantie op de bodems van de blikken waardoor ze onaangetast zouden blijven door lichte bewegingen van de tafel. Geller leek per ongeluk een paar keer tegen de tafel te kloppen en na tweeëntwintig minuten van zijn optreden kondigde hij aan dat hij zich ziek voelde en niet in staat was zijn demonstratie voort te zetten (Malmgren 1998). Gellers carrière raakte daarna in verval en Randi begon met het schrijven van een boek met de titel De waarheid over Uri Geller. De biografie van 1982 betwist de beweringen van Geller over zijn zelfverklaarde paranormale gaven. Geller spande in 1991 een rechtszaak aan van vijftien miljoen dollar tegen Randi en de CSICOP; de aanklachten tegen de organisatie werden echter afgewezen toen Geller's claims lichtzinnig bleken te zijn, en hij werd veroordeeld tot het betalen van een aanzienlijke boete ("James Randi" nd).

In het decennium na de uiteenzetting van Uri Geller bleef Randi paranormale claims en de individuen erachter ontkrachten, terwijl hij ook bleef optreden als "The Amazing Randi", die zowel als goochelaar als paranormale scepticus de status van beroemdheid genoot. Zijn roem werd nog verder verheven in 1986 toen hij de beweringen van televangelist Peter Popoff onthulde dat hij Gods kracht om de mensen te genezenziek. Randi herkende dezelfde one-ahead misleidende methoden die werden gebruikt door de predikant die hij op zijn vijftiende had uitgedaagd, maar op grotere schaal, zette hij een uitgebreid plan op waarin verschillende vrijwilligers optraden als door kwalen getroffen toehoorders. Randi ontdekte al snel dat de vrouw van Popoff, Elizabeth, met een zenderapparaat in haar tas, leden van het publiek zou benaderen voorafgaand aan de dienst en een schijnbaar ongedwongen gesprek zou beginnen. Terwijl ze met de aanwezigen sprak en hun namen, thuisadressen en verschillende redenen voor het bijwonen van de dienst zocht, zat Peter achter de schermen om de informatie over te schrijven. Tijdens de show zou Elizabeth Peter, die een verborgen ontvanger in zijn oor droeg, begeleiden naar de toehoorders met wie ze had gesproken. Randi's team, uitgerust met bewakings- en radiofrequentieapparatuur, was in staat om deze gesprekken tussen Elizabeth en haar man gedurende de show op te nemen. Randi maakte de bevindingen op 22 april 1986 openbaar op de Tonight Show met Johnny Carson, waarin hij een deel van een van de diensten van Popoff speelde naast het corresponderende deel van de audio-opname, en onthulde hoe Peters woorden en bewegingen overeenkwamen met Elizabeth's instructies. Na de uiteenzetting betwistte Popoff Randi's bevindingen en beweerde dat ze volledig verzonnen waren. De schenkingen aan zijn ministerie liepen echter sterk terug en het werd vervolgens failliet verklaard (Dart 1986; Malmgren 1998; Jaroff 2001).

Naarmate de carrières van paranormaal begaafden, astrologen, geloofsgenezers en talloze anderen met zelfbenoemde paranormale vermogens die door Randi werden onthuld, in verval raakten, steeg zijn eigen carrière en roem. In dezelfde jaren als zijn exposé van Peter Popoff kreeg Randi een fellowship van de John D. en Catherine T. MacArthur Foundation voor zijn prestaties bij het ontmaskeren van claims van het paranormale. Hij ontving een subsidie ​​van $ 272,000 om te helpen bij verder werk. Hij heeft echter bij verschillende gelegenheden opgemerkt dat het merendeel van zijn beursgeld werd besteed aan de verdediging van zichzelf tegen een aantal rechtszaken, waaronder die van Uri Geller ("Over James Randi" en Jaroff 2001). Desalniettemin ontving Randi in de tweede helft van de jaren tachtig en de jaren negentig tal van andere prijzen en onderscheidingen, waaronder een fellowship die in zijn naam werd opgericht door de Academy of Magical Arts & Sciences in Los Angeles voor het behoud van magie als een vorm van entertainment in plaats van misleiding. Eind jaren tachtig stopte hij met toneelmagie. In 1980 ontving hij een eredoctoraat in de Humane Letters van de Universiteit van Indianapolis. Hoewel hij sindsdien vervreemd was geraakt van de groep die hij had helpen oprichten, kende het Comité voor Wetenschappelijk Onderzoek van Claims of the Paranormal Randi in 1990 hun Distinguished Skeptic Award toe. Datzelfde jaar richtte hij een nieuwe organisatie op waardoor hij zijn werk kon voortzetten, die hij de James Randi Educational Foundation (JREF) noemde, waar hij door is blijven werken ("Over James Randi" en "James Randi").

Gedurende de jaren negentig en tot in het nieuwe millennium schreef Randi verschillende boeken, reisde veel, trad op in talkshows en sprak op conferenties, en ontving een aantal prestigieuze prijzen, waaronder een Lifetime Achievement Award in 1990. Hoewel weinig van zijn persoonlijke leven daarna met betrekking tot zijn carrière is vastgelegd, vragen over Randi's burgerlijke staat zijn tijdens zijn carrière herhaaldelijk aan de orde gesteld. Hij kondigde zijn homoseksualiteit aan in 2007, op 2010-jarige leeftijd, op een post met de titel "Hoe zeg je het?" op zijn blog, Swift, die zijn vertraagde 'coming-out' toeschrijft aan het feit dat hij is opgegroeid in een cultuur die tegen homoseksualiteit is. Bovendien schreef hij zijn beslissing om zijn seksualiteit openbaar te maken toe aan het feit dat hij onlangs een biografische film had gezien die was gebaseerd op het leven van Harvey Milk (Randi 2010). Randi trouwde met zijn oude partner, kunstenaar Devyi Pena (geboortenaam: Deyvi Orangel Peña Arteaga), een homoseksuele man die beweerde uit Venezuela te zijn gevlucht vanwege doodsbedreigingen in 2013 ("Randi Got Married" 2013; Fox 2020).

James Randi ging in 2015 met pensioen na het opgeven van de operationele controle in 2009. Hij stierf op 21 oktober 2020 (Fox 2020; “Canadian magician” 2020; ”“ James Randi in Memoriam 2020 ”)

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

James Randi's missie om claims van het paranormale te ontmaskeren, berust grotendeels op zijn overtuiging dat magie moet worden gebruikt als een vorm van amusement, in plaats van een middel voor persoonlijk gewin of bedrog. Randi heeft magie gedefinieerd als een kunstvorm waarin een begrip tussen de goochelaar en de toeschouwers tot stand komt dat de effecten die door de goochelaar worden uitgevoerd trucs of illusies zijn, en dat er niets bovennatuurlijks gebeurt op het podium (Malmgren 1997). Hij heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan het nakomen van de gelofte die hij op vijftienjarige leeftijd deed om degenen te weerleggen die zijn kunst bezoedelden door het te gebruiken om, naar zijn mening, ongegronde paranormale claims te ondersteunen. Zoals hij beweerde in de documentaire over zijn leven en carrière, Een eerlijke leugenaar (Vos 2020):

Mensen die geld stelen van het publiek, hen bedriegen en verkeerd informeren - dat is het soort dingen waar ik mijn hele leven tegen heb gevochten, 'zei hij in de documentaire An Honest Liar uit 2014, geregisseerd door Tyler Measom en Justin Weinstein. . “Goochelaars zijn de eerlijkste mensen ter wereld: ze vertellen je dat ze je voor de gek zullen houden, en dan doen ze het.

Hij maakt echter een onderscheid tussen twee soorten mensen die beweren paranormale vermogens te bezitten: degenen die dit willens en wetens doen en zich daarom schuldig maken aan openlijke misleiding, en mensen die echt geloven dat ze een gave bezitten, of 'onschuldigen'. Randi heeft zijn onwil uitgedrukt om deze laatste classificatie aan te vechten, door te zeggen: "geef me een faker, geef me iemand die eerder verschijnt en liegt, die probeert me voor de gek te houden, me te misleiden of iemand anders te misleiden ... Geef me alsjeblieft niet ik de onschuldige die echt geloven dat ze de bevoegdheden hebben. Ze zijn moeilijk te hanteren; een echte gelovige is een vreselijke vijand, maar de fakers kan ik aan ”(Randi 2005).

Randi heeft niet alleen zijn opvattingen en attitudes met betrekking tot de personen die hij aan de kaak wil stellen, uitgebreid, maar ook zijn overtuigingen met betrekking tot degenen die vertrouwen in de helderzienden, astrologen, lepelbuigers en gebedsgenezers die hij onderzoekt. Hij beweert dat bepaalde mensen zich gewoon aangetrokken voelen tot het onverklaarbare en op zoek zijn naar antwoorden die de wetenschap niet kan geven om een ​​gevoel van veiligheid en beheersing over de onzekerheden van het leven te geven. Bovendien stelt hij dat degenen die magie gebruiken om te misleiden inspelen op deze onzekerheden en angsten bij mensen, en dat sommigen vatbaarder zijn dan anderen. Randi merkt op dat zelfs wanneer de voorspellingen van paranormaal begaafden het overgrote deel van de tijd onjuist zijn en er overweldigend bewijs is tegen zijn of haar legitimiteit, een vatbare persoon de fouten waarschijnlijk over het hoofd zal zien en de weinige juiste uitspraken of voorspellingen naar voren zal halen. Hij schrijft een deel van de kwetsbaarheid bij mensen van vandaag voor het geloof in paranormale claims toe aan de uitbreiding van technologie en de '' gemakkelijke toegang tot onzin '', en stelt voor dat mensen met zoveel materiaal van deze aard dat direct beschikbaar is, in staat zijn om te plagen wat ze belachelijk en plausibel vinden (Cohen 2001). Toch koppelt Randi elke verklaring terug aan de noodzaak voor de meeste mensen om in iets bovennatuurlijks te geloven, een categorie waartoe hij ook religie behoort, door te stellen dat 'de omhelzing ervan van dezelfde aard is als de aanvaarding van astrologie, ESP, profetie, wichelroedelopen en de andere talloze vreemde overtuigingen die we hier dagelijks hanteren ”(Randi 2003).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP EN PRAKTIJKEN

In het midden van de 1970s hielp James Randi mee aan de oprichting van de commissie voor het wetenschappelijk onderzoek naar claims van het paranormale
(CSICOP), een organisatie die is ontworpen om claims van het paranormale te onderzoeken en het bewustzijn en de scepsis van dergelijke claims te vergroten. De CSICOP, later omgedoopt tot de Commissie voor Wetenschappelijk Onderzoek, heeft leden van verschillende vakgebieden opgenomen, waaronder astronoom Carl Sagan, de bekende opvoeder Bill Nye, gedragspsycholoog BF Skinner en scepticus en seculier humanist Paul Kurtz ("Over CSI") nd). Hoewel het een beginnend figuur was, nam Randi afstand van de organisatie na een meningsverschil met de leiding. Na zijn uiteenzetting van Uri Geller en de rechtszaak tegen Randi, werd hem geadviseerd zich te onthouden van commentaar op Geller, omdat de leiders van de organisatie probeerden te voorkomen dat een tweede rechtszaak tegen de CSICOP werd ingediend, evenals Randi persoonlijk. Randi weigerde en nam ontslag; hij behield echter nog steeds een sympathieke relatie met de organisatie ("James Randi" nd).

Randi werkte onafhankelijk tot 1996, toen hij de James Randi Educational Foundation oprichtte na een donatie van twee miljoen dollar te hebben ontvangen van een leidinggevende van een computerbedrijf die Randi niet wilde identificeren. De Stichting bestaat naar verluidt uit meer dan driehonderd leden en een staf van vijf personen die tot doel hebben "mensen te helpen zich te verdedigen tegen paranormale en pseudowetenschappelijke claims" (Malmgren 1998; "Over de Stichting" zd). De JREF vervult zijn missie op verschillende manieren, met name door claims op individuele basis aan te vechten, door een prijs van een miljoen dollar aan te bieden aan iedereen die paranormale vermogens kan demonstreren onder voorwaarden die door beide partijen zijn overeengekomen. De website van de JREF biedt een gedetailleerde lijst van acht toepassingsregels ("Regels voor aanvragers" en):

  1. Dit is de primaire en belangrijkste van deze regels: de aanvrager moet duidelijk vooraf aangeven en de aanvrager en de JREF moeten overeenkomen, welke bevoegdheden of capaciteiten zullen worden aangetoond, de grenzen van de voorgestelde demonstratie voor zover het tijd, locatie betreft en andere variabelen betreft, en wat zowel een positief als een negatief resultaat zal opleveren.
  2. Alleen een daadwerkelijke uitvoering van de vermelde aard en omvang, binnen de overeengekomen limieten, wordt geaccepteerd. Anekdotische accounts of records van eerdere evenementen zijn niet acceptabel.
  3. De aanvrager gaat ermee akkoord dat alle materialen en perifere eigenschappen (fotografisch, geregistreerd, schriftelijk, enz.) Die zijn verzameld als resultaat van de testprocedure, het protocol en de eigenlijke testen, vrij door de JREF kunnen worden gebruikt.
  4. In alle gevallen moet de aanvrager een voorlopige test uitvoeren op een locatie waar een gemachtigde vertegenwoordiger van de JREF aanwezig kan zijn. Deze voorlopige test is bedoeld om te bepalen of de aanvrager waarschijnlijk presteert zoals beloofd tijdens de formele test, met gebruikmaking van het overeengekomen protocol. Tot op heden heeft geen enkele kandidaat de voorlopige test met goed gevolg afgelegd en daarom is nog geen formele test uitgevoerd. Op elk moment voorafgaand aan de formele test behoudt de JREF zich het recht voor om opnieuw te onderhandelen over het protocol als er problemen worden ontdekt die een eerlijke en onpartijdige test zouden voorkomen. Nadat overeenstemming is bereikt over het protocol, mag geen enkel onderdeel van de testprocedure op welke manier dan ook worden gewijzigd zonder een gewijzigde overeenkomst, ondertekend door alle betrokken partijen.
  5. Alle kosten van de aanvrager, zoals vervoer, accommodatie, materialen, assistenten en alle andere kosten voor personen of procedures die worden gemaakt bij het nastreven van de uitdaging, zijn uitsluitend de verantwoordelijkheid van de aanvrager. Noch de JREF, noch enige vertegenwoordiger van de JREF zal enige van de kosten dragen.
  6. Alle toepassingen en andere correspondentie moeten op de computer en in het Engels worden getypt of afgedrukt. Alle Engelse vertalingen moeten vergezeld gaan van een certificering van de kwalificaties van de vertaler.
  7. Na een niet-succesvolle test of de afwijzing van hun aanvraag, moet de aanvrager 12 maanden wachten voordat hij opnieuw solliciteert. De aanvrager mag niet meer dan twee keer solliciteren.
  8. Door deze Challenge te aanvaarden, doet de aanvrager afstand van alle claims tegen James Randi, de JREF, de werknemers, functionarissen, directeuren en andere personen van de JREF. Deze verklaring van afstand omvat, maar is niet beperkt tot, letsel, ongevallen en schade van welke aard dan ook, inclusief schade en / of verlies van fysieke, emotionele, financiële en / of professionele aard. Niettegenstaande al het andere in deze paragraaf, doet de eiser, mocht de eiser slagen voor de formele test, geen afstand van enige claim tegen de JREF die nodig zou kunnen zijn om de betaling van de prijs af te dwingen.

Naast de Million-Dollar Prize, blijft de organisatie paranormale claims op dezelfde manier uitdagen als Randi gedurende zijn hele carrière als wetenschappelijk onderzoeker, specifiek gericht op individuen en claims ondersteund door mediaorganisaties. Randi en leden van de JREF delen de bevindingen van onderzoeken en onderzoek en bevorderen in het algemeen het bewustzijn van wetenschappelijk scepticisme door te spreken op conferenties over de hele wereld. In 2011 begon Randi aan een langlauf-tour door Canada en volgde het jaar daarop een rondreis door heel Europa.

De JREF ondersteunt de "sceptische gemeenschap" verder door zijn eigen conferenties te coördineren, met name The Amaz! Ng Meeting, een driedaagse "viering van wetenschap, scepsis en kritisch denken" ("Over de Stichting" en) Voor het eerst gehouden in 2003 in Ft. Lauderdale, Florida, trok de conferentie een veel groter publiek dan verwacht en wordt sindsdien jaarlijks of halfjaarlijks gehouden op locaties variërend van Los Vegas tot Londen en Sydney, Australië. In 2006, als reactie op de populariteit van de vier voorgaande Amaz! Ing Meetings, hield de JREF zijn eerste Amaz! Ing Adventure, een bijeenkomst van sceptici van een week die plaatsvond op een cruiseschip door de Bermudadriehoek. De JREF heeft vier opeenvolgende Amaz! Ng-avonturen naar Alaska, de Galapagos-eilanden, Mexico en de Caraïben georganiseerd ("The Amaz! Ng Meeting").

Ten slotte verleent de James Randi Educational Foundation steun aan docenten, studenten en opkomende sceptische organisaties door beurzen, studiebeurzen en lesmodules te verstrekken die zijn ontworpen om kritische en sceptische gedachten onder geïnteresseerde partijen te versterken. Zowel leden als niet-leden worden aangemoedigd om deel te nemen aan het forum van de Stichting, een gastheer voor de online discussie over onderwerpen die in aard variëren van religie, filosofie en het paranormale tot kunst, literatuur en actuele gebeurtenissen.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

James Randi heeft tegenstand ondervonden van zowel degenen die hij heeft ontmaskerd als van de rangen van sceptici. Gedurende zijn lange carrière heeft hij bij talloze gelegenheden rechtszaken tegen hem aangespannen. Uri Geller alleen heeft Randi uitgedaagd met zes rechtszaken, waarin hij hem beschuldigde van smaad. In slechts één van de gevallen werd Randi daadwerkelijk veroordeeld; het proces vond echter plaats in Japan en hij werd veroordeeld wegens een mindere beschuldiging van "belediging", die niet wordt erkend in rechtbanken buiten Japan en China. Randi werd dus door de rechtbank veroordeeld tot betaling van slechts een fractie van één procent van het bedrag waarvoor Geller had gedagvaard, en de twee bereikten uiteindelijk een schikking buiten de rechtbank om (Randi 2007). In 1991 probeerde Geller tegelijkertijd Randi en de CSICOP aan te klagen nadat Randi naar verluidt de paranormale vermogens van Geller had vergeleken met goocheltrucs die op dozen met granen waren gedrukt. De CSICOP hield vol dat Randi weliswaar zeer betrokken was bij de organisatie als een van de oprichters, maar niet verantwoordelijk was voor zijn verklaring. De rechtbank was het uiteindelijk eens met de CSICOP en beval Geller om de organisatie een schadevergoeding te betalen. Randi en Geller beslechtten hun geschil buiten de rechtbank om tot een overeenkomst te komen die geen van beide partijen heeft bekendgemaakt ("Uri Geller Libel Suit Dismissed" 1994).

Randi en de JREF ontvangen consequent haatmail, waarvan het merendeel afkomstig is van volgers van de personen waarop ze zich richten. Na zijn uiteenzetting van Peter Popoff, ontkende Popoff de beschuldigingen treffend en beschuldigde Randi ervan Gods werk aan te vallen. Uiteindelijk gaf hij echter toe dat hij tijdens de show met zijn vrouw had gecommuniceerd en gebedskaarten en andere middelen had gebruikt om vooraf informatie over toehoorders te verzamelen, maar hij behield niettemin zijn vermogen om goddelijke boodschappen te brengen en Gods genezende vermogens te kanaliseren (Dart 1986).

Bovendien is Randi bekritiseerd vanwege zijn gebrek aan wetenschappelijke opleiding en daarmee de geldigheid van zijn claims. Hij en anderen
hebben deze beschuldigingen bestreden door erop te wijzen dat hij, hoewel hij geen enkele formele wetenschappelijke opleiding heeft gevolgd, niet als wetenschapper optreedt. Hij heeft eerder een uitgebreid begrip van magie en hoe magie wordt uitgevoerd, wat de basis vormt voor een groot aantal van zijn onderzoeken. Zoals Leon Jaroff, een persoonlijke vriend van Randi en een voormalig CSICOP-lid, opmerkte, is Randi “getraind in de kunst van het bedriegen… Hij weet waar hij op moet letten als hij een fraude onderzoekt” (Malmgren 1998). Randi heeft ook erkend dat hij niet in staat is om definitief alle paranormale claims te onderzoeken die buiten zijn domein van expertise liggen, en stelt dat tijdens onderzoeken naar het paranormale "JREF kan overleggen met experts, waaronder statistici, goochelaars en anderen met gespecialiseerde kennis die relevant is voor de claim. ”(“ Voorwaarden van de One Million Dollar Challenge ”nd).

Niet alle beschuldigingen hadden echter rechtstreeks betrekking op het werk van Randi. In feite hebben veel van de aantijgingen tegen Randi betrekking op "persoonlijke aanvallen op [zijn] karakter" (Malmgren 1998). In 1993 drong Eldon Byrd, een wetenschapper en vriend van Uri Geller, aan op smaad, laster en schending van privacybeschuldigingen tegen Randi omdat hij hem in een tijdschriftartikel een "kindermisbruiker" noemde. Byrd, die beweerde psychologische problemen te hebben geleden door de opmerking, was een decennium eerder gearresteerd wegens het bezit van kinderpornografie, maar werd nooit beschuldigd van of veroordeeld voor kindermisbruik. De jury koos de kant van Byrd; Randi werd echter niet veroordeeld tot het betalen van enige schadevergoeding.

Randi's karakter, opmerkingen en persoonlijke overtuigingen zijn zowel binnen als buiten de rechtszaal onder de loep genomen. Randi, die tot atheïst wordt verklaard, heeft bij talloze gelegenheden opmerkingen gemaakt om zijn ongeloof te demonstreren in specifieke religieuze, met name bijbelse, beweringen, die bekritiseerd zijn omdat ze overdreven schurend zijn. In zijn essay uit 2003 'Why I Deny Religion, How Silly and Fantastic It Is, and Why I'm a Dedicated and Vociferous Bright', merkte hij bijvoorbeeld op dat hij de bevruchting van 'een maagd uit het Midden-Oosten ... door een geest beschouwt. van de een of andere soort 'die resulteerde in de geboorte van' een zoon die op water kon lopen, doden kon opwekken, water in wijn kon veranderen en broden en vissen kon vermenigvuldigen ', wat vergezocht was boven het vermogen van het geloof. Vervolgens stelt hij in het essay dat zijn persoonlijke geloof berust op 'de fundamentele goedheid' van de mensheid in plaats van religie en, verder, dat zijn eigen religieuze overtuigingen los van zijn werk moeten worden beschouwd, ontkennend dat de James Randi Educational Foundation een atheïstische / agnostische organisatie (Randi 2003).

Ten slotte heeft Randi kritiek gekregen, zelfs van de sceptische gemeenschap. Zijn ontmaskerende agenda heeft een aantal sceptici afgeschrikt die simpelweg eisten dat degenen die beweerden paranormale of spirituele krachten te bezitten, eenvoudigweg niet naar voren waren gekomen. Voor deze groep was Randi een 'pseudo-scepticus', voor wie ontmaskering belangrijker was dan objectieve beoordeling (Truzzi 1987). Zoals een criticus het verwoordde: “Randi komt over als een pesterige figuur, enthousiast om aan te vallen en belachelijk te maken, bereid om bewijs te verdraaien en zelfs te verzinnen - kortom, het soort persoon dat alles zal doen om te zegevieren in een debat, hetzij door eerlijke betekent of fout ”(Goodspeed 2004).

James Randi en zijn stichting bezetten een gecompliceerde, zelfgebouwde niche die inherent rolconflicten inhoudt. Hij is een professionele goochelaar en vooral in het begin van zijn carrière werkte hij als een zeer succesvolle toneelgoochelaar. Zijn hele leven is hij gekant tegen het gebruik van prestatiemagie als basis voor aanspraken op magische (paranormale, bovennatuurlijke krachten). Persoonlijk is hij een uitgesproken atheïst die weinig nut heeft voor georganiseerde religie. Randi identificeert zichzelf ook als een scepticus, met name met betrekking tot religieuze claims die zijn gebaseerd op magie van uitvoeringen. Hij houdt zich aan het principe, dat vaak door sceptici wordt aangehaald: "Een buitengewone claim vereist buitengewoon bewijs" (Truzzi 1978: 11). Hij is echter verder gegaan dan scepticisme en heeft een actieve rol vervuld als ontmasker van paranormale / bovennatuurlijke claims. Het is deze verzameling standpunten die ertoe heeft geleid dat hij werd bekritiseerd door religieuze genezers en hun volgelingen omdat ze hun spirituele leiders belasteren, door sceptici omdat ze een ideoloog zijn die zich voordoet als een scepticus, en door wetenschappers vanwege pseudowetenschappelijke methodologieën. Ondanks deze talrijke en wisselende kritiek en controverses ging Randi door (Horowitz 2020). Zoals hij zei in een interview met TIJD magazine, "geen chantage, geen bedreigingen, kan ertoe leiden dat ik afstand neem van mijn gekozen werk" (Jaroff 2001).

REFERENTIES

"Over CSI." CSICOP.org. Betreden via http://www.csicop.org/about/about_csi op 26 2013 november.

"Over James Randi." Randi.org. Betreden via http://www.randi.org/site/index.php/about-james-randi.html op 16 november, 2013.

"Over de stichting." Randi.org. Betreden via http://www.randi.org/site/index.php/about-the-foundation.html op 26 2013 november.

"Toepassingsregels." Randi.org  Betreden via http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge/challenge-application.html op 26 2013 november.

"Canadese goochelaar, scepticus The Amazing Randi overleden op 92-jarige leeftijd." 2020. Associated Press, Oktober 22. Betreden via https://www.cbc.ca/news/entertainment/obit-magician-randi-1.5772234 op 25 oktober 2020.

"Voorwaarden van de Million Dollar Challenge." nd Randi.org. Betreden via
http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge/challenge-application.html op 26 2013 november.

Cohen, Patricia. 2001. “Poef! Je bent een scepticus The Amazing Randi's Vanishing Humbug. " New York Times, Februari 17. Betreden via http://www.nytimes.com/2001/02/17/arts/poof-you-re-a-skeptic-the-amazing-randi-s-vanishing-humbug.html?src=pm op 26 2013 november.

Dart, John. "Openbaringen van sceptici: Faith Healer ontvangt 'hemelse' berichten via elektronische ontvanger, Debunkers Charge." 1986. Los Angeles Times, Mei 11. Betreden via http://articles.latimes.com/1986-05-11/local/me-5518_1_faith-healer/2 op 26 2013 november.

Dawkins, Richard. 1998. De regenboog uitwissen: wetenschap, waanideeën en de eetlust voor het wonder. New York, NY: Mariner Books.

Fox, Margalit. 2020. "James Randi, goochelaar die paranormale claims ontkrachtte, sterft op 92-jarige leeftijd." New York Times, Oktober 21. Betreden via https://www.nytimes.com/2020/10/21/obituaries/james-randi-dead.html op 25 oktober 2020.

Goodspeed, Michael. 2004. "The Relentless Hypocrisy of James Randi." Rense.com. Betreden via http://www.rense.com/general50/james.htm op 4 januari 2004.

Horowitz, Mitch. 2020. "De man die het scepticisme vernietigde." Boingbong.net, Oktober 26. Betreden via https://boingboing.net/2020/10/26/the-man-who-destroyed-skepticism.html?fbclid=IwAR0LVSNjIsgA-CN5qBf2XoBKqnD92Ce8cnJcDDFeHfH-516miacH49YpmI4 op 29 oktober 2020.

 

"James Randi." En "All About Magicians." Betreden vanuit http://www.all-about-magicians.com/james-randi.html op 16 2013 november.

James Randi. 2004. “Bekentenissen van een Quackbuster" Blogspot.com, December 20. Betreden via http://quackfiles.blogspot.com/2004/12/james-randi-bio.html/ op 16 2013 november.

"James Randi in Memoriam", 1928–2020. " 2020. Scepticus. Betreden via https://www.skeptic.com/eskeptic/20-10-24/#Skeptical-Movement op 25 oktober 2020.

Jaroff, Leon. 2001. "Vechten tegen Flimflam." Tijd tijdschrift, Juni 24. Betreden via http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,149448,00.html op 26 2013 november.

Malmgren, Jeanne. 1998. "De 'Quack' Hunter." St. Petersburg Times, April 14. Betreden via http://web.archive.org/web/20090415210052/http://www.sptimes.com/Floridian/41498/The__quack__hunter.html op 26 2013 november.

Orwen, Patricia. 1986. "The Amazing Randi." De Toronto Star. Augustus 23. Betreden via http://forums.randi.org/archive/index.php/t-76032.html op 16 2013 november.

Randi, James. 2005. "Fakers en onschuldigen: de uitdaging van één miljoen dollar en degenen die het proberen." 2005. CSICOP.org. Betreden via http://www.csicop.org/si/show/fakers_and_innocents_the_one_million_dollar_challenge_and_those_who_try_for/ op 26 2013 november.

Randi, James. 2010. "Hoe zeg je het?" Swift. Maart 21. Betreden via
http://www.randi.org/site/index.php/swift-blog/914-how-to-say-it.html op 16 2013 november.

Randi, James. 2003. "Waarom ik religie ontken, hoe dom en fantastisch het is, en waarom ik een toegewijde en luidruchtige Bright ben." Swift, Juli 25. Betreden via
http://www.randi.org/site/index.php/swift-blog/653-randi-on-religion-and-the-jref.html op 26 2013 november.

"Randi Got Married." 2013. Waarom evolutie waar is. WordPress.com. Betreden via https://whyevolutionistrue.wordpress.com/2013/07/12/randi-got-married/ op 16 2013 november.

"The Amaz! Ng Meeting." Nd Randi.org. Betreden via http://www.randi.org/site/index.php/amazing-meeting.html op 26 2013 november.

Truzzi, Marcello. 1987. "Over pseudo-scepticisme." Zetetic Scholar 12 / 13: 3-4

Truzzi, Marcello. 1978. "Over het buitengewone: een poging tot verduidelijking." Zetetic Scholar 1: 11-22.

West, Norris P. "Magician Defamed Scientist, Jury Rules." 1993. The Baltimore Sun, Juni 5. Betreden via http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,149448,00.html op 2 2013 december.

Geplaatst:
4 januari 2014
update:
27 oktober 2020

Deel