Elizabeth Miller

Hillsong

 HILLSONG TIJDLIJN

1954: Brian Houston wordt geboren in Auckland, Nieuw-Zeeland.

1974: Houston studeerde af aan het Bible College in Auckland.

1977: Houston's vader, Frank, richtte het Christian Life Centre op in Sydney, Australië. Brian trouwde met Bobbie Houston in Nieuw-Zeeland.

1978: Brian en Bobbie Houston verhuizen naar Sydney.

1983: Brian en Bobbie Houston plantten een aparte kerk, het Hills Christian Life Center, van de oorspronkelijke kerk van Frank Houston.

1986: De eerste Christian Life Center-conferentie werd gehouden.

1992: De eerste internationale fabrieken van Christian Life Centre werden opgericht in Londen en Kiev.

1997: De eerste kleurenconferentie (vrouwen) wordt gehouden. Brian werd de nieuwe nationale voorzitter van de Assemblies of God (AOG) in Australië.

1999: Frank Houston werd uit de kerk verwijderd en zijn predikanten ontnomen nadat hij dertig jaar eerder in Nieuw-Zeeland had toegegeven dat hij een minderjarige jongen seksueel had misbruikt. Brian verwees de zaak naar de National Executive van de AOG en werd Senior Pastor in de plaats van zijn vader. Brian veranderde de naam van de familie van kerken in Hillsong.

2002: Hillsong begint met het houden van diensten in zijn speciaal gebouwde conferentieruimte (Hillsong Convention Centre) in de Baulkham Hills in Sydney.

2013: Zion, een album van Hillsong United (de band van Hillsong Church), debuteerde op het Amerikaanse seculiere billboard op nummer vijf.

2014: De "Royal Commission - Institutional Responses to Child Sexual Abuse" vroeg Hillsong te verschijnen bij het onderzoek naar de manier waarop de kerk de klacht over seksueel misbruik tegen Frank Houston behandelde.

2015: Hillsong brengt zijn eerste speelfilm uit ( Hillsong - Let Hope Rise) in september. De film brengt de snelle opkomst van Hillsong United in kaart.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Brian Houston, een van de oprichters en nu Senior Pastor van de Hillsong-kerkfamilie, werd in 1954 geboren in Auckland, Nieuw-Zeeland. Frank en Hazel, zijn ouders, waren officieren van het Leger des Heils en Brian Houston legt uit dat zijn ouders het Leger des Heils hebben verlaten om u bij een Pinkstergemeente aan te sluiten "met niets, werkelijk in die tijd. We zijn opgegroeid in wat een huis van de Housing Commission zou zijn ”(Houston 2005). Houston's vader, Frank, werd "vervuld met de Heilige Geest" en werd een Pinksterprediker in Nieuw-Zeeland. Houston ging zelf naar het Bible College in Auckland en studeerde af in 1974.

Houston ontmoette zijn toekomstige vrouw, Bobbie, op een strand tijdens een christelijke conferentie van de zomer, en zij trouwden in 1977. Ze zijn verhuisd naar Sydney in 1978 om zich bij Frank Houston te voegen, die daar het jaar ervoor het Christian Life Centre had opgericht. Brian plantte samen met Bobbie in 1983 het Hills Christian Life Center vanuit de oorspronkelijke kerk van Frank. De kerk begon met het outreachprogramma op zondagavond in Houston en was niet meteen een succes. Houston legde uit: “de allereerste zondag kwamen er 70 mensen opdagen. De tweede week waren er 60, de derde week 53 en tegen de vierde week 45. Ik heb vaak grapjes gemaakt dat we het toen uitkwamen - we hadden nog maar vier en een halve week tot er geen meer waren. mensen. Het was rond die tijd dat we onze allereerste toewijding aan Christus hadden. Na twaalf maanden zijn we de schoolzaal ontgroeid. De drukte was zo groot dat we road-case als platform gebruikten, en wat het podium had moeten zijn als balkon zodat er meer mensen in konden passen ”(Houston 2014).

De eerste Christian Life Center-conferentie werd gehouden in 1986 en in 1989 was de populariteit van de kerk zo groot geworden dat deze werd verplaatst naar een pakhuis in Baulkham Hills. De kerk verhuisde opnieuw in 1990, dit keer naar het Hills Center, een entertainmentcomplex waarvan het ontwerp en de ruimte de toon moesten zetten voor toekomstige kerkgebouwen. De kerk hield haar eerste vrouwenconferentie, de Colour Conference, in 1997 onder leiding van Bobbie Houston.

In 1999 werd Frank Houston ontdaan van zijn ministeriële referenties nadat hij bekende dat hij dertig jaar eerder een kind seksueel had misbruikt in Nieuw-Zeeland (Morton en Box 2014). Brian hield toezicht op de verwijdering van zijn vader uit de kerk, en hij en Bobbie namen de leiding over het oorspronkelijke Sydney Christian Life Centre over. De Houstons noemden deze familie van kerken eenvoudigweg 'Hillsong', als erkenning voor zowel het Hills-district waar de kerk zo'n enorme groei had doorgemaakt, als de muziek die zo'n belangrijke rol speelde in de erediensten en diensten. Hillsong bleef in aantal groeien en bouwde een grote conferentieruimte, het Hillsong Convention Center, in Baulkham Hills. De toenmalige Australische premier John Howard opende het centrum in 2002.

Waar het Christian Life Centre zijn eerste bijeenkomsten hield in de huizen van zijn vijfenveertig leden, heeft Hillsong nu alleen al in Sydney een gemeente van ongeveer 20,000 mensen. Nog eens 10,000 mensen wonen hun diensten bij in andere Australische steden (O'Malley 2013). In 1992 werden internationale kerken gesticht in Londen en Kiev, en er zijn nu Hillsong-kerken in Zuid-Afrika, Zweden, Denemarken, Spanje, de Verenigde Staten (VS), Duitsland, Frankrijk, Rusland en Nederland. Hillsong wordt vandaag beschreven als "het krachtigste merk van Australië" (Hicks 2012).

DOCTRINES / RITUELEN

Hillsong is een pinkstergemeente die gelooft dat de Bijbel Gods Woord is en “nauwkeurig, gezaghebbend en toepasbaar op ons dagelijks leven” (“Hillsong: What We Believe” 2015). De kerk gelooft in het gebruik van geestelijke gaven en de doop, inclusief goddelijke genezing. Om vergeving en "wedergeboorte" te ontvangen, moeten individuen zich bekeren en zich onderwerpen aan de wil van Jezus.

Brian Houston stelt dat er vier niveaus van christendom zijn. De eerste is genieten, het opwindende moment van ontdekking en misschien wel de eerste ervaring van Spirit. De tweede is "dienstbaarheid", en "christenen die naar deze laag stijgen, zijn degenen die hun plezier hebben vergroot door zich te committeren om in Gods huis te dienen." Het derde niveau van het christendom is volgens Houston 'geven'. Geen tijd geven zoals hierboven, maar geld. Het vierde niveau is “de last delen”, “doen wat nodig is” om de visie en het werk van de kerk te promoten. Hierin, zo betoogt Houston, is de geestelijkheid niet gescheiden van de leken, en wordt het "werk van de bediening" de verantwoordelijkheid van elke gelovige (Houston 2013: 102-5).

Brian Houston staat bekend om zijn 'How to Maximalize Your Life'-reeks boeken, waaronder Hoe een gezegend leven te leven; Hoe Bouw geweldige relaties; Hoe te bloeien in het leven; Hoe wijsbare keuzes te maken; als Hoe te leven in gezondheid en heelheid (Houston 2013) . Deze vijf boeken werden samen gepubliceerd als Hoe u uw leven kunt maximaliseren na de eerdere publicatie van het werk, Je hebt meer geld nodig: ontdek Gods geweldige financiële plan (1999) werd door de pers bekritiseerd vanwege de titel. In het boek betoogde Houston dat "God werkelijk genoegen krijgt als we financieel voorspoedig zijn", omdat "geld alles beantwoordt" (Houston 1999: 2, 20). Voor Houston kan geloof tot welvaart leiden en iemands geloof is tastbaar en wordt weerspiegeld in hun gezondheid en rijkdom. Hij beschrijft deze houding ten opzichte van rijkdom, die vaak wordt bestempeld als de belichaming van het 'welvaartsevangelie', als 'welvaart met een doel' of 'welvaart met een doel' (Houston 2008: 123). Dit is een van de centrale principes geworden van Houston's prediking en Hillsong's boodschap (Houston geciteerd in Marriner 2009).

Houston en andere Hillsong Church-leiders omarmen ook de concepten van individualisme en aspiratie. Er is een focus op de kracht van positief denken en het vermogen van de kerk om individuen te helpen hun leven te veranderen. Houston legt uit: “Ik ben zeker niet zo blind dat ik niet kan zien dat mensen lijden en worstelen. Ik vind gewoon dat we antwoorden moeten hebben en kunnen hebben die er iets aan doen. Ik geloof absoluut in het potentieel van mensen ”(Houston 2005). Bobbie Houston in haar boek uit 2008, Ik zal hebben wat ze heeft bouwt voort op dit idee door te stellen dat mensen “opstaan! Tijd om over de negatieven heen te komen ”en alles te bereiken wat ze kunnen. Ze gelooft dat het "ultieme compliment" is dat iemand je levensstijl, houding en doelgerichtheid ziet, en dan diezelfde dingen wil (Bobbie Houston 2008: 26). Dit geloof in het potentieel van mensen, samen met de nadruk die wordt gelegd op welvaart en het herhaalde gebruik van aspiratietaal, geeft aan hoe Hillsong voortkwam uit de neoliberale ideeën die de Australische economie en samenleving bepaalden rond de tijd dat Hillsong Church werd opgericht. gevestigd.

Eredienstmuziek is bijzonder kritisch geweest in het succes van Hillsong Church internationaal en wordt gezien als een kans om deHeer en bouw een hechte, persoonlijke relatie met hem op (Houston 2013). Ben Fielding, een van Hillsong's muziek / creatieve leiders zegt dat “muziek de creativiteit en schoonheid van God weerspiegelt; het uiteindelijke doel is om plezier te brengen en ervoor te zorgen dat we dichter tot onze Schepper komen ”(Fielding 2012). Hillsong heeft zijn eerste tape met aanbiddingsmuziek uitgebracht, Geest en waarheid, in 1988, hoewel de kerk sinds 1985 een muziekpastor (Geoff Bullock) had gehad. Darlene Zschech verving Bullock in 1994 en bleef tot 2007 de predikant van de kerk. Zschech is waarschijnlijk de bekendste Hillsong-eredienstleider en speelde een belangrijke rol bij het verhogen van de populariteit van Hillsong's muziek, met 35,000,000 christenen over de hele wereld zingen een van haar meest populaire liedjes, Schreeuw het aan de Heer, elke week in de kerk (Houston 2005).

Tegenwoordig wordt Hillsong's muziek het sterkst geassocieerd met de band "Hillsong United", die begon als de jeugdband van de kerk en begon met het opnemen van originele muziek in 1998. De band wordt momenteel geleid door Joel Houston, de zoon van Brian en Bobbie. Hillsong brengt ook albums uit die zijn opgenomen tijdens de diensten in Londen en Sydney (Riches en Wagner 2012: 24).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Hillsong is lid van de Australische christelijke kerken (voorheen de AOG in Australië), een beweging van 1,100-kerken met meer dan250,000-aanhangers in het hele land. Hillsong, zoals de AOG / Australische christelijke kerken, omarmt apostolisch leiderschap of "leiderschap door God benoemde apostolische bedieningen" (Cartledge 2000). Brian Houston beweert dat Hillsong een "netwerk vertegenwoordigt dat honderden en duizenden pastors verbindt ... toegewijd aan de apostolische zalving van leiders" (Houston, "The Church I Now See," 2014).

Hoewel Brian en Bobbie Houston beiden worden beschreven als de "Senior Pastors" van Hillsong, die toezicht houden op de rest van het "Eldership", is er een sterke overtuiging dat mannen en vrouwen verschillende rollen spelen in het leven en in het leiden van kerken. Mannen zijn meestal de ultieme besluitvormers en leiders, maar Bobbie Houston beschrijft zichzelf als een “gelijkwaardige partner” in haar huwelijk en stelt dat zij en Brian samen de kerk leiden en leiden (Bobbie Houston 2008). Op dezelfde manier stelt Brian Houston: “Bobbie werkt naast mij. We zijn echt een team ... Ik houd me zeker niet aan de mentaliteit die een vrouw moet voorleggen dat ze naar beneden moet worden gedrukt, 'maar erkent ook dat' ik een conservatief, bijbels idee heb een rol van leiderschap in zijn leven ”(Houston 2005). Dit conflict in opvattingen over genderrollen en machtsdynamiek maakt deel uit van wat socioloog Bernice Martin omschreef als "de Pinkster-genderparadox" (Martin 2001).

Hillsong International Leadership College vormt een belangrijk onderdeel van de visie en inkomstenstroom van de kerk. Volgens Hillsong Church Australia's 2013 Annual Report, de totale inkomsten die door het College worden gegenereerd, zijn $ 8,155,639 (Hillsong 2013 Annual Report: 18). Studenten kunnen pastoraal leiderschap, aanbiddingsmuziek, tv en media, dans, productie studeren of een bachelor in de theologie volgen, aangeboden in samenwerking met Alphacrucis College. Deelnemers brengen een deel van hun tijd op het College door met 'veldwerk', waar studenten 'de kans krijgen om in het kerkelijk leven te dienen' ('What Makes Hillsong College Different?' 2014). Hillsong College organiseert ook kortere avondcursussen over een verscheidenheid aan onderwerpen, waaronder geld, relaties en ouderschap ("Evening College Life Courses" 2015).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Hillsong is het onderwerp geweest van veel negatieve publiciteit. Een voormalig lid schreef een boek Mensen in glazen huizen het verkennen van haar ervaringen in de kerk en het beschrijven van wat volgens haar de belangrijkste tekortkomingen van de organisatie waren (Levin 2007). Vooraf en daarna zijn er ook herhaalde kritiek op de kerk, meestal gericht op de financiën, de omvang en de theologie van de kerk. Brian Houston zegt dat "als iemand een expert is op het gebied van oppositie in de media, ik het ben", grappend dat hij in wezen een doctoraat in public relations heeft (Pulliam Bailey 2013).

Brian Houston en Hillsong Church ontvangen regelmatig negatieve media-aandacht over de financiën van de kerk. Houston erkent openlijk dat zijn boek, Je hebt meer geld nodig, werd slecht ontvangen. Hij zei: "Als je tegen me zei 'wat zijn de drie gekste dingen die je hebt gedaan', zou dat waarschijnlijk nr. 1 zijn. De kern van het boek was nooit alleen hebzuchtig en egoïstisch zijn ... ik heb een roos op mijn hoofd gezet ”(Marriner 2009). In een interview uit 2005 waarin deze publieke houding ten opzichte van Hillsong werd uitgelegd, zei Houston: “De kerk van Hillsong heeft tegenwoordig faciliteiten ter waarde van ongeveer $ 100 miljoen. In onze laatste boekhoudperiode bedroeg het totale inkomen vijftig miljoen dollar. Ik denk dat het idee van een kerk die groot en succesvol en effectief is, sommige mensen bedreigt ”(Houston 2005). Tanya Riches, die opgroeide in Hillsong en nu een postdoctorale student is die de kerk bestudeert, gelooft dat de Australische media "Hillsong niet snapt" en beschouwt het als "geldhongerig, een schijnvertoning, flamboyant, corrupt" (Riches 2014). Een journalist beschreef Hillsong's huwelijk van geloof en financiën als "Prijs de Heer en geef het chequeboek door" (Beaurup 2005).

Hillsong heeft, net als andere Pinksterkerken in Australië, te maken met bijzondere uitdagingen als het gaat om het behouden van leden op de lange termijn. Pinksterkerken in Australië hebben groeipercentages meegemaakt die andere christelijke denominaties overtreffen, en het aantal Australiërs dat zich als Pinksterman identificeert is gestaag toegenomen ten opzichte van de omvang van de Australische bevolking in de afgelopen dertig jaar. Deze cijfers tonen echter niet het hoge aantal "bezoekers" aan Pinksterkerken, die niet op lange termijn in de kerk verblijven. Van 1991-2001 behielden de AOG-kerken minder dan zestig procent van de leden, terwijl de retentiegraden voor andere protestantse coupures in dezelfde periode meer dan tachtig procent waren (NCLS 2015).

Hillsong is een van de slechts eenentwintig megakerken in Australië (Hughes 2013: 7). Een megakerk zijn, is misschien een van de redenen de retentiegraden bij Hillsong zijn zo laag. Dat wil zeggen dat mensen op zoek zijn naar een meer persoonlijke band met een voorganger en de gemeente dan mogelijk is als je een van de duizenden bent die aanbidt tijdens een dienst. Bovendien is Hillsong als megakerk een grote instelling geworden die voorziet in meer dan alleen religieuze behoeften. Het omarmt moderniteit en maakt het geloof gemakkelijk door de live online streaming van kerkdiensten, het aanbieden van eet- en drinkgelegenheden in kerkfoyers, de mogelijkheid om donaties te doen met behulp van EFTPOS-faciliteiten en het toenemende gebruik van sociale mediaplatforms om informatie en inhoud vrij te geven. Hillsong is sindsdien bekritiseerd door verschillende sociale commentatoren voor het produceren van een vorm van religie die "licht" is op theologie en zeer breed. Sommigen beweren dat de kerk meer gericht is op het geven van een plezierige aanbiddingservaring aan de aanwezigen dan op bijbelonderwijs (Pulliam Bailey 2013; Marr 2007). Sommigen beweren echter dat het feit dat een megakerk is, de populariteit van Hillsong heeft bevorderd, omdat mensen zich tegenwoordig op hun gemak voelen in grote instellingen die verband houden met marktsucces (Connell 2005: 317).

REFERENTIES

Bearup, Greg. 2005. "Prijs de Heer en geef het chequeboek door." Sydney Morning Herald, Februari 18. Betreden via: http://www.smh.com.au/news/National/Praise-the-Lord-and-pass-the-chequebook/2005/02/18/1108609391134.html op 23 mei 2013.

Cartledge, David. 2000.  De Apostolische Revolutie: de herstelling van apostelen en profeten in de Assemblies of God in Australië . Sydney: Paraclete Institute.

Connell, John. 2005. "Hillsong: een Megakerk in de buitenwijken van Sydney." Australische geograaf 36: 315-32.

Fielding, Ben. 2012. “Deel twee: kan muziek je dichter bij God brengen? Ben Fielding zegt 'Ja'. " Bijbelgenootschap "Cultuur. 8 juli 2012. Betreden via: http://www.biblesociety.org.au/news/part-two-can-music-bring-you-closer-to-god-ben-fielding-says-yes#sthash.unQyRaLi.dpuf op 5 augustus 2015.

Hicks, Robin. 2012. "Hillsong - het krachtigste merk van Australië." mUmBRELLA, Juli 26. Betreden via: http://mumbrella.com.au/hillsong-australias-most-powerful-brand-104506 op 1 augustus 2012.

Hillsong College. 2015. 'Avondcolleges levenscursussen'. Hillsong International Leadership College Website. Betreden via: http://hillsong.com/college/evening-college-life-courses/ op 7 augustus 2015.

Hillsong College. 2014. "Wat maakt Hillsong College anders?" Hillsong verzamelde blog , Augustus 1. Betreden via: http://hillsong.com/collected/blog/2014/08/what-makes-hillsong-college-different/#.VcRWI_mqpBc op 5 augustus 2015.

Hillsong Church. 2015. "What We Believe: Statement of Beliefs." Website van Hillsong Church. Betreden via http://hillsong.com/what-we-believe/ op 5 augustus 2015.

Hillsong Church. 2013. "Hillsong 2013 jaarverslag." Website van Hillsong Church. Betreden via: http://hillsong.com/policies/2013-annual-report-australia/ op 7 augustus 2015.

Houston, Bobbie. 2008. Ik zal hebben wat ze heeft: het ultieme compliment voor elke vrouw die haar wereld durft te veranderen. Nashville: Thomas Nelson.

Houston, Brian. 2014. "Brian & Bobbie." Website van Hillsong Church. Betreden via http://staging.hillsong.com/brian-bobbie op 24 2014 december.

Houston, Brian. 2014. "De kerk die ik nu zie." Website van Hillsong Church. Betreden via http://hillsong.com/vision/ op 24 2014 december.

Houston, Brian. 2013. Hoe u uw leven kunt maximaliseren. Castle Hill, NSW: Hillsong Music Australia.

Houston, Brian. 2008. Hiervoor ben ik geboren: uw visie afstemmen op Gods zaak. Nashville: Thomas Nelson.

Houston, Brian. 2005. "Het leven van Brian." Australische verhaal (Australian Broadcasting Corporation), augustus 1. Betreden via ww.abc.net.au/austory/content/2005/s1427560.html op 30 maart 2012.

Houston, Brian. 1999. Je hebt meer geld nodig: ontdek Gods geweldige financiële plan voor je leven. Castle Hill: Brian Houston Ministries.

Hughes, Philip. 2013. "Australische Megachurches." Pointers: Bulletin van de Christian Research Association 23: 7-9.

Levin, Tanya. 2007. Mensen in glazen huizen, An Insider's Story of a Life in and out of Hillsong. Melbourne, VIC: Black Inc.

Marr, David. 2007. "Hillsong - De kerk zonder antwoorden." Sydney Morning Herald. 4 Augustus 2007. Betreden via http://www.smh.com.au/articles/2007/08/03/1185648145760.html?page=fullpage op 23 mei 2012.

Marriner, Cosima. 2009. "Next Stop, Secular Europe, zegt Hillsong Founder." Sydney Morning Herald. 25 mei 2009. Betreden via: http://www.smh.com.au/national/next-stop-secular-europe-says-hillsong-founder-20090524-bjj1.html op 28 maart 2012.

Martin, Bernice. 2001. "The Pentecostal Gender Paradox: A Caution Tale for the Sociology of Religion." Pp. 52-66 in The Blackwell Companion to the Sociology of Religion, onder redactie van Richard K. Fenn. Malden, MA: Blackwell Publishing.

Morton, Rick en Dan Box. 2014. "Senior Counsel vraagt ​​om Hillsong Founder om doorverwezen te worden naar de politie." De Australiër, December 20. Betreden via: http://www.theaustralian.com.au/national-affairs/in-depth/senior-counsel-calls-for-hillsong-founder-to-be-referred-to-police/story-fngburq5-1227162370779 op 23 2014 december.

NCLS (National Church Life Survey). 2015. "Protestantse kerken instromen en uitstromen." Onderzoek: wie gaat naar kerk, grootte van de kerk en groei. Betreden via: http://www.ncls.org.au/default.aspx?sitemapid=5911 op 22 maart 2015.

O'Malley, Nick. 2013. "The Rise and Rise of Hillsong." Sydney Morning Herald, September 8. Betreden via http://www.smh.com.au/national/the-rise-and-rise-of-hillsong-20130907-2tbzx.html op 21 februari 2014.

Pulliam Bailey, Sarah. 2013. "De Australische Hillsong-kerk heeft een verbazingwekkend krachtige wereldwijde invloed." Huffington Post, Mei 11. Betreden via: http://www.huffingtonpost.com/2013/11/05/australia-hillsong-church-influence_n_4214660.html op 24 2014 december.

Rijkdom, Tanya. 2014. "Why the Media Don't Get Hillsong: Reflections of an Australian Pentecostal." Australian Broadcasting Corporation. Januari 8. Betreden via http://www.abc.net.au/religion/articles/2014/01/07/3921786.htm op 23 2014 december.

Riches, Tanya en Tom Wagner. 2012. "The Evolution of Hillsong Music: Van de Australische Pinkstercongregatie naar het wereldmerk." Australian Journal of Communication 39: 17-36.

Geplaatst:
9 augustus 2015

 

 

Deel