Gezond, gelukkig, heilig

Healthy, Happy, Holy Organization Timeline (3HO)

Naam: Sikh Dharma: Healthy, Happy, Holy Organization (3HO)

Oprichter: Siri Singh Sahib Harbhajan Khalsa, beter bekend als Yogi Bhajan

Geboortedatum: 1929

Geboorteplaats: Delhi, India

Jaar opgericht: 1969

Heilige of vereerde teksten: Sikh Holy Book (Guru Granth Sahib)

Groepsgrootte: er zijn ongeveer 250,000 Sikhs in Noord-Amerika waarvan 10,000 Sikh Dharma zijn: 3HO-leden. In 1995 was er een telling van 139-ashrams / of leercentra in de Verenigde Staten, 11 in Canada en 86 extra centra in andere 26-landen. (Melton, 1986: 51)

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Toen Yogi Bhajan in 1969 naar de VS verhuisde, begon hij kundalini-yoga te geven in Los Angeles, Californië door het proces van het oprichten van een ashram en de Healthy, Happy, Holy Organization (3HO). De 3HO is opgericht met als doel het onderwijzen van meditatie, yoga en natuurlijke levensstijl aan zowel Sikhs als niet-Sikhs; de ashram was het centrum van deze praktijk. Vanwege het feit dat hij een Sikh-leraar was, kon hij zijn Sikh-geloof delen met zijn leerlingen en zo geïnteresseerde gelovigen bereiken.

Als resultaat van het religieuze werk van Bhajan in de VS, wijdde de Akal Takhat (de prominente spirituele autoriteit van het sikh-geloof) hem tot de belangrijkste religieuze en administratieve autoriteit voor de sikh-dharma op het westelijk halfrond. Sikh Dharma werd gevormd om deze leringen te organiseren en te verspreiden; honderden predikanten van Sikh Dharma werden gewijd, en honderden onderwijscentra werden opgericht. 3HO bleef de onderwijstak van Sikh Dharma.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Guru Nanak (1439-1538) vestigde de Sikh-religie als een syncretistische religie, een combinatie van het hindoeïsme en de islam, met onafhankelijke overtuigingen en praktijken toegevoegd. Sikhisme groeide uit zijn ontgoocheling met wat hij geloofde dat het fanatisme en onverdraagzaamheid van de moslims en de betekenisloze rituelen en kaste vooroordelen overwegend onder de hindoes waren.

Een opeenvolging van negen goeroes (beschouwd als reïncarnatie van Guru Nanak) leidde de beweging gedurende de periode vanaf de dood van Guru Nanak tot 1708. Elke Guru voegde relevante overtuigingen en praktijken toe aan de religie. In 1708 gingen de functies van de Guru over op de Panth (volgelingen) en op de heilige tekst. Leden van zowel Sikh Dharma: 3HO als de orthodoxe Sikh religie volgen alle overtuigingen en leringen van Guru Nanak, maar verschillen enigszins in de mate waarin elke groep bepaalde overtuigingen / praktijken doorzet of toevoegt.

Beide groepen geloven in één allerhoogste God en dat deze god geen menselijke vorm kan aannemen. Hun doel van het menselijk leven is om de cyclus van geboorte en dood te doorbreken en met God samen te smelten. Er wordt grote nadruk gelegd op dagelijkse toewijding aan de gedachtenis aan God. Dit kan worden bereikt door de leringen van de goeroe te volgen, te mediteren over de heilige naam en door daden van dienstbetoon en naastenliefde te verrichten. Leden volgen de aansporing van de tien Sikh-goeroes om voor zonsopgang op te staan, zich te baden en te mediteren op Gods Naam. Deze individuele praktijken worden gevolgd door het zingen van hymnen uit het Heilige Boek. Het Sikh Heilige Boek (Guru Branth Sahib) is de eeuwige Guru; er is in geen van beide groepen plaats voor een levende goeroe.

Er zijn vijf hoofdondeslagen die men tracht te overwinnen om verlossing te bereiken:

Kam (lust)

Krodh (woede)

Lobh (hebzucht),

Moh (wereldse bijlage)

Ahankar (trots).

Rituelen zoals vasten, bedevaarten, bijgeloof en afgodenaanbidding worden beschouwd als blinde aanbidding en worden sterk verworpen.

Normaal gezinsleven (Grasth) wordt aangemoedigd. Het celibaat of afstand doen van de wereld is niet nodig om verlossing te bereiken. De toegewijde moet in de wereld leven en toch zijn geest zuiver houden. Er is afwijzing van beide kanten van alle onderscheid tussen kaste, geloof, ras of geslacht.

De goeroes benadrukten de volledige gelijkheid van vrouwen, verwerpen vrouwelijke infanticide of sati (verbranding van de vrouw), toestaan ​​weduwenhuwelijken en verwerpen purdah (vrouwen die sluiers dragen). Eerlijke arbeid en werk zijn de goedgekeurde manier om het leven te leiden. Het wordt als eervol beschouwd om het dagelijks brood te verdienen door eerlijk werk en niet door te smeken of oneerlijke middelen. Ban Chhakna, delen met anderen, is ook een sociale verantwoordelijkheid. Van het individu wordt verwacht dat het anderen helpt in nood door liefdadigheid. Seva, de gemeenschapsdienst is ook een integraal onderdeel van deze groepen. De gratis gemeenschappelijke keuken (langar) die bij elke gurdwara wordt gevonden en open staat voor mensen van alle religies, is een uitdrukking van deze gemeenschapsdienst.

De verschillen tussen beide groepen hebben betrekking op de beoefening van yoga, de doop, beoefening van de vijf "k's" en gezondheid. Leden van de Sikh Dharma: 3HO krijgen de keuze, maar worden sterk aangemoedigd om een ​​Sikh-doop te hebben, waardoor ze lid kunnen worden van de Khalsa. Als ze eenmaal zijn gedoopt, moeten Sikh Dharma-leden zich strikt houden aan de vijf "k's".

De vijf praktijken die Lhalsa-heiligen worden genoemd zijn:

Kesh (lang haar, dat nooit wordt gesneden)

Kangah (kam)

Kachha (korte broek)

Kara (metalen armband)

Kirpan (een ceremoniële dolk).

Daarentegen zijn de orthodoxe Sikhs allemaal gedoopt en hun aanhankelijkheid aan de vijf "k's" in de huidige tijd is niet zo dramatisch als die van leden van Sikh Dharma.

Sikh Dharma-leden beoefenen drie verschillende soorten yoga: 1.kundalini, 2.laya en 3.tantric, die geacht worden hen in staat te stellen efficiënter te mediteren. Leden leggen ook veel nadruk op gezondheid, meer dan wordt gerespecteerd in de orthodoxe Sikh-religie. In feite worden zowel yoga als vegetarisme door het Heilige Boek verworpen als een vorm van een blind ritueel. Er is enige controverse geweest.

REFERENTIES

Barrier, N. Gerald en Verne A.Dusenbery. 1989. The Sikh Diaspora: Migration and the Experience Beyond Punjab. Delhi: Chanakya-publicaties.

Dart, John. 1986. "De zoektocht naar succes gezegend als een boost voor 2 oosterse secties." Los Angeles Times 19 juli, Home ed .: Metro; deel 2; pagina 4.

Dart, John. 1993. "Long Way From Home." Los Angeles Times 1 augustus, Valley ed .: B1.

Khalsa, Kirpal Singh. 1986. "Nieuwe religieuze bewegingen leiden tot werelds succes." Tijdschrift voor de Wetenschappelijke Studie van Godsdienst 25 (2): 233-245.

Melton, J. Gordon. 1986. Het Encyclopedisch handboek van Cults in Amerika. NY: Garland Publishing Inc.

Melton, J. Gordon, ed. 1996. Encyclopedie van Amerikaanse religies. New York: Gale Research Inc.

Singh, Khushwant. 1985. De Sikhs vandaag. New Delhi: Orient Longman.

Singh, Khushwant. 1977. Een geschiedenis van de Sikhs. New Delhi: Oxford University Press.

Tobey, Alan. 1976. "De zomerzonnewende van de Healthy-Happy-Holy Organization." in Charles Y. Glock en Robert N. Bellah, eds., Het nieuwe religieuze bewustzijn. Berkeley: University of California Press, pps. 5-30.

Wright, Chapin. 1978. "Natuurlijke frisdranken gokken loont." Washington Post 13 December Final ed .: B1. 

Gemaakt door: Monica Villanueva
Voor Soc257: nieuwe religieuze bewegingen
Lente Term 1997
Laatst gewijzigd: 07 / 24 / 01

 

Deel