Stephen Hunt

Florida Outpouring (Lakeland Revival)

FLORIDA OUTOURING TIMELINE

1955 Stephen Strader was geboren.

1976 (januari 10) Todd Bentley werd geboren in Gibsons, British Columbia.

1977 Strader trouwde met zijn vrouw, Janice, en het paar kreeg vervolgens vier kinderen.

1978 Strader ging het ministerie binnen.

1980 De First Assembly of God Church in Lakeland kocht het Carpenters and Joiners Retirement Home en gaf het de naam Carpenters and Joiners Church.

1993 Rodney Howard-Browne leidde zestien weken lang een revival bij Carpenters and Joiners en trok elke avond duizenden bezoekers.

1994 Strader nam afscheid van zijn pastorale taken om zich bij Howard-Browne's internationale opwekkingsmissie te voegen.

1995 (mei 22) Todd Bentley huwde zijn vrouw, Shonnah.

1998 Todd Bentley werd lid en werd leider van Fresh Fire Ministries.

2005 (december) Stephen Strader heeft de Ignited Church in Lakeland Florida gevormd.

2007 (oktober) Todd Bentley was uitgenodigd om een ​​nacht in de Ignited Church te spreken.

2008 (april 2) Bentley keerde terug naar Ignited voor de conferentie Signs and Wonders. De Florida uitstorting begon.

2008 (augustus 11) Bentley verbrak zijn relatie met Ignited Church en trok zich terug uit de bediening.

2008 Bentley heeft het Supernatural Training Centre in Oeganda opgericht.

2010 Bentley keerde terug naar zijn bediening.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De twee mannen die het meest prominent betrokken waren bij de gebeurtenissen die bekend werden als de Florida Outpouring (of de Lakeland Revival) waren Stephen Strader en Todd Bentley. Elk had onafhankelijk een religieuze carrière ontwikkeld en beiden waren betrokken geweest bij eerdere religieuze opwekkingsevenementen. Hun religieuze carrières kwamen samen in Strader's Ignited Church, waar Bentley leiding gaf aan wat de Florida Outpouring werd.

Stephen Strader werd geboren in 1955 en meldt dat hij op achtjarige leeftijd "wedergeboren" was en op twaalfjarige leeftijd naar de bediening riep. Hij
behaalde zijn Bachelor of Arts-diploma in Bijbel en Pastoraaltheologie van het Southeastern College of the Assemblies of God in Lakeland, waar hij kortstondig afstudeerde aan de universiteit van Oral Roberts in 1977-1978, en werd tot predikant gewijd in de Assemblies of God in 1978. Strader was net eerder getrouwd met zijn vrouw, Janice, in 1977, en het paar kreeg vervolgens vier kinderen.

In de tijd dat Strader zijn opleiding voltooide, was zijn vader, Karl Strader, Senior Pastor bij de Carpenters and Joiners Church in Lakeland, die was aangesloten bij de Assemblies of God. Nadat hij was geordend, werd Stephen Strader een Associate Pastor van de kerk en diende hij in die hoedanigheid tussen 1978 en 2005 (Poloma en Green 19xx: 225). Carpenters and Joiners Church bloeide een aantal jaren op als een megakerk, maar begon leden te verliezen in de late 1980s te midden van het tanende karakter van de charismatische beweging en een financieel schandaal. De kerk verloor een derde van zijn lidmaatschap in 1989 alleen (Strader 2008: 28). In 1993 leidde de Zuid-Afrikaanse evangelist Rodney Howard-Brown zestien weken lang een opleving bij Carpenters and Joiners met het soort 'heilige lach' dat de eerdere Toronto Blessing kenmerkte en trok nachtelijk duizenden bezoekers (Hunt 2009a).

Het jaar daarop namen Strader en zijn gezin verlof van de kerk om zich bij Rodney Howard-Browne's national and internationale tour als zijn assistent in meer dan driehonderd opwekkingsevenementen. Strader's zelf toegewezen missie was om wereldwijd opwekking te verspreiden. Hij identificeerde zich met "tekenen en wonderen" en ongebruikelijke manifestaties van de Heilige Geest waarvan werd aangenomen dat ze het gepredikte Woord van God bevestigden. Hij hield vele uitgebreide opwekkingen in de VS, evenals 'wonderkruistochten' in Cuba, Colombia, Costa Rica, Ghana, Guyana, Ecuador, India, Nicaragua, Nigeria, Panama, Filippijnen, Puerto Rico, Zuid-Afrika, Oekraïne, Virgin Eilanden en Zimbabwe.

De Carpenters and Joiners Church blijft het ledenaantal zien afnemen en werd uiteindelijk gesloten in 2005. Datzelfde jaar richtte Strader de leiding van de Ignited Church in Lakeland op en nam deze in 2005 over. Andere leden van de Carpenters and Joiners Church sloten zich aan bij de Auburndale Life Church in Lakeland.

Todd Bentley werd geboren in 1976 in Sechelt, British Columbia. Hij ervoer een zeer disfunctionele kindertijd en adolescentie. Zijn ouders gescheiden, en een tijd lang woonde hij in een pleeggezin. Vanaf zijn elfde had hij een reeks ongeoorloofde seksuele ontmoetingen, zware betrokkenheid bij alcoholgebruik en experimenten met een reeks illegale drugs die leidden tot verschillende episodes van overdosis, winkeldiefstal, inbraak in auto's en brandstichting. Toen hij vijftien was, werd hij veroordeeld en veroordeeld voor het plegen van een seksuele aanval op een minderjarige. Bij 17 werd hij opgenomen in het ziekenhuis na een overdosis aan amfetaminen en hallucinogene geneesmiddelen.

Tijdens Bentley's jeugd meldt hij ook dat hij talloze spirituele en demonische ontmoetingen heeft gehad. Er waren verschillende gelegenheden, soms in wat leek op ongelukken, waarin hij gelooft dat Satan hem probeerde te vermoorden omdat "De vijand wist dat God een plan en een doel met mij had, zelfs toen ik nog een pasgeboren baby was" (Bentley 2008 : 40). Hij voelde zich ook aangetrokken tot het occulte door middel van heavy metal-muziek en onderging bij verschillende gelegenheden bevrijdingssessies. Bentley had vervolgens een transformerende 'wedergeboren'-ervaring waarvan hij beweerde dat' me onmiddellijk van drugs en alcohol verloste '(Bentley 2008: 76). Enige tijd later herinnert hij zich een bezoek van de Heilige Geest waarin hij geestelijke krachten ontving. Hij herinnert zich dat 'de hemel zich met een heldere flits opende en een witte duif uit het niets materialiseerde en over het meer naar een nabijgelegen boom vloog. Hoewel het een enkele duif was, klonk het als de klappende vleugels van tienduizend duiven… .Ik had niet alleen tongen ontvangen, maar ook een bekrachtiging van kracht van boven voor wonderen, tekenen en wonderen ”(Bentley 2008: 83). Net voordat hij in de bediening kwam, beweert hij verdere geestelijke legitimatie voor zijn bediening te hebben ontvangen toen de Heilige Geest hem in een visioen meenam naar de berg Sion en vervolgens de berg op waar hij Jezus ontmoette. Hij kreeg te horen: “Dit is de raad van de Heer. Ik heb u als een van velen geroepen om deel uit te maken van het leger van de laatste dagen en een generatie van de laatste dagen ”(Bentley 2008: 28).

Strader en Bentley ontmoetten elkaar voor het eerst persoonlijk in 2007 toen Strader Bentley uitnodigde om bij Ignited Church te spreken. Strader stelt dat hij was bekend met Bentley's bediening (Strader 2008: 10):

Ik had de berichten gehoord over deze 32-jarige Todd - een aantal goede, sommigen slecht. Net als Johannes de Doper, de wilde man, kreeg deze jonge evangelist te maken met aanklagers die beweerden: "Hij heeft een demon." Hij was de tienerzondaar en geeft openlijk toe dat hij in de gevangenis zat. Net als Johannes de Doper zat Todd in de gevangenis. Hij is ook als Jezus in die zin dat hij de vodden en dronkaards aantrekt en een vriend is van tollenaars, drugsverslaafden, ex-verslaafden, prostituees en perverts, en allerlei "zondaars".

Bentley was voor het eerst verbonden aan de Canadese Fresh Fire Ministry-groep in 1998 en werd al snel de leider. Frisse brand steeds vaker werd een opwekkingsbeweging en Bentley leidde opwekkingen en kruistochten op verschillende continenten. In de aanloop naar het uitbreken van opwekking in Lakeland had Bentley verschillende genezings- en evangelisatiecampagnes in heel Noord-Amerika geïnitieerd met de nadruk op het opwekken van opwekkingsvuur, het uitrusten van het lichaam van Christus in "krachtevangelisatie" en een wonderbaarlijke genezingsbediening. Bij veel van deze campagnes waren evangelisatiebijeenkomsten betrokken die van één tot twee maanden duurden, zelfs nadat Bentley dergelijke evenementen had verlaten.

Bentley's bezoek voor evangelisatie en genezing in Lakeland was aanvankelijk gepland voor vijf dagen, maar vanwege het charisma van zijn persoon, claims van wonderbaarlijke genezing en de ongebruikelijke fysieke verschijnselen die in de kerk werden waargenomen, bleef hij meer dan zes maanden. Strader herinnert zich “Die eerste woensdagavond was explosief…. De tweede avond vulden we het gebouw. De heilige energie was ongekend…. Ongelooflijke wonderen begonnen te stromen ”(Strader 2008: 32). Beschouwd als een belangrijke beweging van de Heilige Geest, beweerde de opwekking tegen het einde van mei naar schatting 140,000 mensen uit meer dan 40 landen te hebben aangetrokken en tegen eind juni 400,000 uit zo'n 100 landen (Lake 2008). Dit was in aanvulling op ongeveer 1,200,000 mensen die via internet keken, evenals degenen die zich op de brede dekking van GODTV hadden afgestemd. De opwekking werd ook live gestreamd via Ustream door de Ignited Church en ontving meer dan een miljoen "hits" in de eerste vijf weken van uitzendingen.

De Florida Outpouring-evenementen veranderden een aantal keren van locatie, te beginnen bij de Ignited Church en de zusterkerk in Amsterdam Auburndale, en verhuizen naar het $ 15,000 per nacht Lakeland Center en Marchant Stadium. Na het ontgroeien van de vorige locaties, verhuisden de opwekkingsbijeenkomsten naar een tent met airconditioning die plaats bood aan 10,000. In augustus 3 keerden de opwekkingsbijeenkomsten terug naar Ignited Church. De opleving van het Lakeland rekende niet op voor deelname, maar aanwezigen konden een vrijwillig aanbod doen dat zowel bouw- als personeelskosten financierde.

Na de opwekkingen in Toronto en Brownsville werden door de betrokkenen verdere opwekkingen verwacht en geprofeteerd dat deze gepaard gingen met een toename van esoterische en extatische manifestaties van de Heilige Geest. Kleine oplevingen braken in feite uit over kerken in verschillende steden in het noorden van de Verenigde Staten s (Poloma 2003). Eén profetie leek een bijzondere geldigheid te hebben voor de Florida Outpouring en werd toegeschreven aan de beroemde Koreaanse pinkstergemeente Yonggi Cho, de senior pastor van de Yoido Full Gospel Church, die met 750,000 leden de grootste gemeente ter wereld was. Hij voorspelde in 1987 dat "de laatste grote beweging van de Geest zijn oorsprong zal vinden in Canada". Aanvankelijk werd aangenomen dat deze “beweging van de Geest” de Toronto Blessing was, maar later werd het opnieuw geïnterpreteerd om te verwijzen naar de bediening van Todd Bentley. Profetie en verwachting van verdere opwekkingen vormden de context die hielp een grote betekenis te smeden aan Bentley's bezoek aan Lakeland.

In veel opzichten was de uitstorting in Florida vergelijkbaar met de opwekkingen van Pinksteren die plaatsvonden in de 1990s, in het bijzonder de Toronto Blessing (Hunt 1995; Porter en Richter 1995) in Toronto en de Brownsville Revival in Pensacola, Florida (Wójcik 2000). Naast de claims van talloze wonderbaarlijke genezingen, leek de uitstorting meer buitengewone beweringen te doen, waaronder minstens dertig opstandingen van de doden (Hunt 2009a). De Lakeland Revival was echter korter dan deze twee eerdere opwekkingen en legde meer nadruk op evangelisatie en genezing. Bovendien was het vooral geassocieerd met een enkele charismatische figuur, Todd Bentley. Bentley is een controversiële en onorthodoxe figuur met een biker-punk uiterlijk. Kort, kalend, getatoeëerd, stampt hij energiek het podium tijdens opwekkingsbijeenkomsten in spijkerbroeken, overmaatse T-shirts en jassen in militaire stijl, die vaak een provocerende slogan bevatten zoals "Jesus Loves My Tattoos" of "Holy Spirit Special Corps. ”

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Gemeenschappelijk aan de conventionele Pinkster / charismatische leer benadrukte Bentley verschillende kernovertuigingen: redding, de doop in de Heilige Geest, goddelijke genezing en geloof in de wederkomst van Christus. Na de doop in de Heilige Geest kan de Geest zich manifesteren door de gelovige in de vorm van geestelijke gaven zoals spreken in tongen en profeteren. Terwijl hij zich op deze primaire overtuigingen abonneerde, dwaalde Bentley af naar doctrines en praktijken die als onorthodox of zelfs ketterse werden beschouwd door de meest gangbare Pinksterdenominatie. Hij werd beïnvloed door figuren als de evangelisten William Branham en Bob Jones, en John Wimber, oprichter van de Wijngaard kerken en geassocieerd met 'machtsevangelisatie'.

Todd Bentley onderschrijft de leer van Joël's leger, die is gebaseerd op een esoterische lezing van het tweede hoofdstuk van de Oude
Testament Book of Joel). De doctrine profeteerde een "eindtijdleger" dat het koninkrijk van God zou voorbereiden en bevorderen onder het gezag van Jezus Christus. Dit komt neer op een doctrine eerder gepropageerd door William Branham die een 1948 opwekking leidde waarin hij beweerde dat zijn volgelingen in een nieuwe bijbelse tijd leefden van de "Late regen. " Volgens deze leerstelling zou de meest zondeloze en vurige van Christus 'kudde "Gemanifesteerde Zonen van God" worden genoemd. In de jaren tachtig kregen Branhams leringen een nieuw leven bij de Kansas City Fellowship (KCF), een groep zelfbenoemde apostelen en profeten die promootten Joel's Army theologie. John Wimber verkondigde voor zijn dood in 1997 dat Joel's leger niet alleen de aarde zou veroveren, maar ook de dood zelf zou verslaan (Bentley 2008: 22-25).

De volgelingen van het leger van Joël, velen van hen tieners en jongvolwassenen, geloven dat zij leden zijn van de laatste generatie die volwassen zal worden voor het einde van de wereld. Joels leger komt neer op een tak van de wereldwijde, post-millennium-dominionistische beweging waarvan de volgelingen beweren dat, zodra aardse regeringen zijn omvergeworpen, een een hiërarchie van apostelen en profeten zal over de aarde heersen. De beweging heeft verschillende belangrijke pleitbezorgers, waaronder Rick Joyner, een predikant wiens boeken, The Harvest (1993) en The Call (2010), hielpen Joel's legertheologie populair te maken door elk meer dan een miljoen exemplaren te verkopen. Een andere predikant, Lou Eagle, initieerde "The Call", een twaalf uur durende opwekking van wel 20,000 jongeren die elke zomer in een grote Amerikaanse stad wordt gehouden. Engle richtte The Call op op basis van de visioenen van de Joel's Army, opgeëist door de profeet Bob Jones van de Kansas City Prophets.

Bentley toegevoegd aan deze leer en degenen die op de Toronto als Brownsville opwekkingen maar ook bevorderde doctrines opzettelijk vermeden door hun leiders. Het belangrijkste was dat van het gezondheids- en welvaartsevangelie in verband met, onder andere, en Kenneth Copeland en wijlen Kenneth Hagin. Tijdens de uitstorting van de Bentley bepleitte hij onbeschaamd het welvaartsevangelie en in zijn Lakeland-bijeenkomsten "beval" hij "financiële doorbraken", waarbij hij zelfs bepaalde avonden aan het onderwerp wijdde. Dit extra aspect van de uitstorting kwam voort uit een bovennatuurlijke openbaring: dat persoonlijke rijkdom voor de wedergeboren gelovige door God werd gesanctioneerd en dat de Kerk als geheel zou komen om deel te nemen aan de rijkdommen van de wereld.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Het typische formaat van vergaderingen tijdens de uitstorting van Florida betrof de achtergrond van een "zacht" rotsaanbiddingsteam, korte preken,
verslagen van spirituele ervaringen, claims op genezing en persoonlijke getuigenissen. De vergaderingen waren echter vaak verstoken van een samenhangende structuur en werden gedomineerd door spontane activiteiten. Bovendien leek de uitstorting een smeltkroes te zijn voor het scala aan charismatische verschijnselen dat waargenomen was tijdens de Toronto, Brownsville en andere opwekkingen van de 1990s, waardoor ze naar een groter niveau van esoterische manifestaties werden gebracht. "Baden in de Geest," "heilige lach", rigoureuze lichaamseffecten, "blazen" van de Heilige Geest over emotioneel geladen doelgroepen, bevrijding van demonische geesten, veranderde staten van bewustzijn en engelachtige visitaties werden waargenomen of opgeëist door Bentley in een " open hemel "toen de Geest neerdaalde.

Er was een heersende overtuiging tijdens de Lakeland uitstorting dat dergelijke verschijnselen doorgegeven konden worden aan gelovigen touch ("verlenen"), vooral door Bentley. Als alternatief zou Bentley deelnemen aan het “zweven” van de Heilige Geest over de aanwezigen tijdens opwekkingsbijeenkomsten (een strategie die eerder werd geassocieerd met Rodney Howard-Browne en de evangelist Benny Hinn). Bentley riep gewoonlijk luidruchtig een mededeling van het 'vuur' van de Geest op: 'Steek uw hand uit en grijp het! Grijp het, pak het! Kabang! Kaboom boem! Meer Heer, meer! Brand! Brand!" Getuigenissen van wonderbaarlijke genezingen waren gebruikelijk bij de Lakeland Outpouring en maakten de aantrekkingskracht ervan nog groter omdat er veel eerste-persoonsverslagen van wonderen waren. Inderdaad, de belangrijkste focus van de diensten was op wat deelnemers dachten dat het goddelijke genezing was van aandoeningen (die ook via televisienetwerken konden worden "overgedragen") zoals kanker, doofheid, diabetes en verlamming.

Van alle aanspraken op bovennatuurlijke ervaringen was het Bentley's verwijzing naar engelenbezoeken die de grootste aandacht trok. Engelachtige manifestaties werden ook in verband gebracht met de Toronto Blessing (Hunt 1995). Opvallend was een bepaalde engel genaamd "Emma", een bovennatuurlijke figuur zoals verteld door Bentley:

Ik was in een dienst in Beulah, North Dakota. In het midden van de dienst was ik in gesprek…. als Emma binnenkomt. Terwijl ik met open ogen naar de engel staarde, zei de Heer: 'Hier is Emma'. Ik maak geen grapje. Ze zweefde een paar centimeter van de vloer… .Emma zag er mooi en jong uit - ongeveer 22 jaar oud - maar ze was tegelijkertijd oud…. Ze gleed de kamer binnen en straalde schitterend licht en kleuren uit. Emma droeg deze tassen en begon er goud uit te trekken. Toen ze door de gangpaden van de kerk liep, begon ze goudstof op mensen te smeren ...

Het wonderbaarlijke sprenkelen van goudstof was eerder verbonden met de zogenaamde 'Gold Dust Revival', die onmiddellijk volgde op de Toronto Blessing en meestal werd geassocieerd met de overleden evangelist Ruth Ward Heflin (Sheflett 2000).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Volgend op zijn gerapporteerde “Road to Damascus” Geestvervulde bekeringservaring, reisde Bentley internationaal en hield kerkdiensten en kruistochten in meer dan 55 landen, waaronder Ethiopië, Maleisië, Peru en Zuid-Afrika. In Oeganda heeft hij een kindertehuis voor weeskinderen opgericht, het Uganda Jesus Village. Het streven om lokale predikanten op te leiden leidde in januari 2008 tot de oprichting van het Supernatural Training Center in Kampala. Naast deze activiteiten hield Fresh Fire Ministries, dat Bentley sinds 1998 leidt (zijn thuiskerk is Global Harvest Center), toezicht op de oprichting van een eerder bovennatuurlijk trainingscentrum in Abbotsford, British Columbia (Hunt 2009b).

Bentley verbrak zijn samenwerking met Ignited Church en verliet de opwekking op 11 augustus onder controversiële omstandigheden. In augustus gaf hij aan zijn staf toe dat hij en zijn vrouw gingen scheiden en ontslag namen bij Fresh Fire Ministries. De opwekking ging door met bezoekende sprekers in Ignited Church tot 12 oktober 2008. Fresh Fire Ministries bracht een verklaring uit waarin werd aangekondigd dat Bentley vrij nam "om op te frissen en te rusten", en hun uitzendingen in Lakeland op GOD TV werden in de wacht gezet. Een week later kondigde GOD TV aan dat Bentley de bijeenkomsten in Lakeland zou hervatten, en de uitzendingen gingen door. Meer onthullingen volgden en werden gepubliceerd op de Fresh Fires-website: dat Todd Bentley op emotioneel niveau een "ongezonde relatie" was aangegaan met een vrouwelijk lid van zijn personeel, stemde ermee in zijn functie in de Raad van Bestuur neer te leggen, en zich een tijdlang te onthouden van alle openbare bediening om in zijn persoonlijke leven raad te ontvangen. Als gevolg van deze bekendmaking werd Bentley's internationale reisroute die gepland was voor plaatsen als Kampala, Malibu, Istanbul en Jeruzalem, geannuleerd.

Terwijl Ignited Church na oktober 2008 doorgaf met het aankondigen van doorlopende opwekkingsdiensten, was de eerdere wereldwijde belangstelling vervaagd.
Stephen Strader verklaarde dat Ignited Church een Internationaal Apostolisch Centrum en een Ignited Network of Ministries zou lanceren, ontworpen om door Lakeland geïnspireerde opwekkingen bij elkaar te brengen. Evangelist Hamilton Filmalter werd in opdracht van Todd Bentley. Binnen een paar weken verzamelde Hamilton Filmalter een team dat Hearts of Fire International Ministries onder leiding van evangelist Reverend Aaron Winter omvatte, die in september de 2008, de zogeheten Portland (Oregon) -uitstoot, initieerde, die getuige was van veel van dezelfde manifestaties van de Geest die begonnen waren plaats in Lakeland.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De Lakeland Outpouring, en met name de bediening van Todd Bentley, waren het onderwerp van veel controverse en spot. De opwekking veroorzaakte een zekere mate van kritiek onder leden van de christelijke gemeenschap, zoals sommige leiders betwistten of zelfs ronduitverwierp de authenticiteit ervan. Naast de veroordeling van zijn buitenechtelijke relatie, kwamen veel kritiek op Bentley voort uit conservatieve vleugels van evangelisatie. Internetpostings waren in grote mate aanwezig en benadrukten dat Bentley een bedrieger was en dat zijn beweging een "vervalsingopwekking" was, op gang gebracht door de "vijand", Satan, om de kerk te misleiden. In reactie op de bezorgdheid over de opwekking, bracht George O. Wood, algemeen superintendent van de Assemblies of God USA, waarvan Ignited Church een lid is, in juni 2008 een verklaring af over opwekking (McMullen 2008). Hoewel Lakeland niet specifiek werd genoemd, waarschuwde de verklaring voor een te grote nadruk op charismatische manifestaties en wonderen, en stelde dat “Wonderbare manifestaties nooit de test zijn van een echte opwekking. Trouw aan Gods Woord is de test ”(Assemblies of God 2008).

Er waren ook claims van financiële onregelmatigheden, of op zijn minst uitbuiting. Een krant in Vancouver meldde dat Bentley een 2007 GMC Sierra en een 2003 Harley-Davidson-motorfiets had. Bentley verklaarde dat hij zijn financiële rekeningen voor onafhankelijke auditors (Rhee 2008) bekend zou maken. Echter, verzoeken om financiële openbaarmaking van World Magazine werden tegengewerkt met een opmerking van zijn ministry-organisatie dat Bentley het "te druk had om bij te houden wat God aan het doen is" om financiële informatie te verstrekken (Rusty en Warren 2008). Tijdens de opwekking verklaarde de woordvoerder van Bentley dat Bentley doorging “zijn standaardsalaris, vastgesteld door zijn bestuur, uit zijn kantoor in Canada te halen. Het is een bescheiden salaris en ligt tussen de vijf cijfers ”en dat Fresh Fire Ministries wordt jaarlijks gecontroleerd (Rhee 2008). In antwoord op vragen over financiën verklaarden Stephen Strader en Todd Bentley in interviews dat de Lakeland Revival volledig was gefinancierd uit vrijwillige donaties.

Sommige sceptici daagden de opwekking uit op basis van het bewijs dat naar voren werd gebracht voor de genezende getuigenissen en de inhoud van de preek (Rhee 2008). Bovendien kwam de kritiek voort uit enkele van Todd Bentley's onorthodoxe praktijken, waaronder het roepen van "Bam, Bam!" terwijl we voor de zieken baden en getuigen dat we engelenbezoeken hadden meegemaakt. De meest controversiële claim van Bentley was echter die van het opwekken van de doden (Reed 2008). Het gebrek aan medische bevestiging van de genezingen werd ook in twijfel getrokken door de reguliere media. Een ABC-rapport concludeerde dat "geen enkel wonder kon worden geverifieerd" (Lake 2008). In een poging om gerapporteerde genezingen te bevestigen, zei het personeel van Bentley dat ze zoveel documentatie verwelkomden als mensen bereid waren aan te bieden, inclusief verificatie door artsen (Rhee 2008).

Soms werden de genezingsdiensten van de Lakeland Revival bekritiseerd in de reguliere media en op internetblogs vanwege het incidentele geweld tegen de deelnemers, in de traditie van Smith Wigglesworth, een genezende evangelist en vroege pionier van de pinksterbeweging. Todd Bentley stond erom bekend deelnemers met geweld te schoppen, slaan, slaan of omver te stoten. Bij één incident zou een man zijn omgestoten en een tand hebben verloren. In een andere werd een oudere vrouw opzettelijk in haar gezicht geschopt. Bentley was van mening dat de Heilige Geest hem tot dergelijke acties leidde (Lake 208), door te zeggen dat die incidenten uit hun verband werden gehaald en eraan toevoegend dat er tegelijkertijd wonderen plaatsvonden. Bentley beweerde ooit een man te hebben verstikt tot gezondheid en dat hij de benen van een vrouw 'op en neer op het platform als een honkbalknuppel' sloeg totdat ze op wonderbaarlijke wijze was genezen. In een typische bewering wordt hij gefilmd terwijl hij tegen een publiek zegt: “En de Heilige Geest sprak tot mij, de gave van geloof kwam op mij. Hij zei: 'trap haar in haar gezicht met je motorlaars'. Ik kwam dichterbij en ik ging zo - bam! En net toen mijn laars contact maakte met haar neus, viel ze onder de kracht van God ”(Davies 2012). Voor dergelijke activiteiten werd Bentley in 2012 door het ministerie van Binnenlandse Zaken verboden het VK binnen te komen via een uitsluitingsbevel.

Een commissie bestaande uit vooraanstaande pinksterfiguren Rick Joyner, Jack Deere en Bill Johnson werd opgericht om toezicht te houden op het proces van spiritueel herstel van Bentley's familie. In november 2008 kondigde de Board of Fresh Fire aan dat Bentley zich niet aan zijn counseling (Revival Alliance) onderwierp. Op 9 maart 2009 kondigde Rick Joyner aan dat Bentley hertrouwd was (Grady 2009). In 2010 verklaarde Rick Joyner dat Bentley eindelijk 'hersteld' was en dat hij weer ging prediken en kruistochten leidde. In april 2013 stond Bentley in de voorhoede van een opwekking in Durban, Zuid-Afrika. Binnen de eerste week van deze opwekking waren er naar verluidt 3000 mensen bekeerd en werden er talloze genezingen en wonderen gemeld.

REFERENTIES

ABC nieuws. 2008. "Duizenden kudde naar opwekking op zoek naar wonderen." Betreden vanuit http://abcnews.go.com/Nightline/FaithMatters/story?id=5338963&page=1 op 4 oktober 2009.

Assemblies of God USA. 2008. "Verklaring in Opwekking." Betreden vanuit http://agchurches.org/Sitefiles/Default/RSS/AG.org%20TOP/WoodRevivalStatement.pdf op 19 januari 2009.

Bentley, Todd. 2008. Reis naar Miraculous . Shippensburg, PA: Destiny Image.

Davies, Lizzy. 2012. "Revivalistische prediker Todd Bentley weigerde toegang tot het VK." The Guardian, Augustus 21. Betreden via http://www.guardian.co.uk/world/2012/aug/21/todd-bentley-refused-entry-to-uk op 23 augustus 2012.

Grady, J. Lee. 2009. "The Tragic Scandal of Greasy Grace."Charisma Magazine. Betreden via http://www.charismamag.com/blogs/fire-in-my-bones/3975-the-tragic-scandal-of-greasy-grace op 23 maart 2013.

Hunt, Stephen. 2009a. "De 'uitstortende' opwekking in Florida: de 'smeltkroes' van het hedendaagse neo-pinksterbeweging en eschatologie." Pentecostudies 8: 37-57.

Hunt, Stephen 2009b. "Charismatische opwekking en precair charisma: de zaak van de Florida Healing 'Outpouring'." Beoordeling van de Australische religieuze studies 22: 83-108.

Hunt, Stephen. 1995. "The 'Toronto Blessing': A Rumor of Angels." The Journal of Contemporary Religion 10: 257-71.

Joyner, Rick.2010. De Call. Fort Mill, SC: MorningStar-publicaties.

Joyner, Rick. 1993. De oogst. Fort Mill, SC: M orningStar-publicaties.

Lake, Thomas. 2008. "Todd Bentley's Revival in Lake trekt 400,000 en telt." St. Tampa Bay Times, juni 29. Betreden via http://www.tampabay.com/news/religion/todd-bentleys-revival-in-lakeland-draws-400000-and-counting/651191 op 14 2008 november.

Leonard, Rusty en Cole, Warren. 2008. "Same Old Scam." Betreden via http://www.worldmag.com/2008/06/same_old_scam op 17 mei 2009.

McMullen, Cary. 2008. "De ontluikende opwekking van Florida heeft betrekking op Pinksterleiders."Het grootboek. Toegankelijk via http://www.theledger.com/article/20080622/NEWS/806220412 op 17 april 2009.

Poloma, Margaret. 2003. Main Street Mystici: de Toronto die de zegeningen van Pinksteren zendt en doet herleven. Walnut Creek, CA: Altimira Press.

Poloma, Margaret en John Green. 2010. The Assemblies of God: Godly Love and the Revitalization of American Pentecostalism. New York: New York University Press.

Porter, Stanley en Richter, Philip, eds. 1995. De Toronto Blessing - of toch? Londen: DLT.

Reed, Travis. 2008. "Florida Revival Drawing Criticism - and Duizenden Volgers." Associated Press. Betreden via http://www.pantagraph.com/lifestyles/faith-and-values/florida-revival-drawing-criticism-and-thousands-of-followers/article_0fe92491-afdd-51ee-9ccf-2f2d39d3b52a.html op 6 juni 2009.

Rhee, Alice. 2008. "Revivalist beweert honderden genezingen." MSNBC. Betreden via http://usnews.nbcnews.com/_news/2008/05/29/4377388-revivalist-claims-hundreds-of-healings op 13 maart 2013.

Revival Alliance. 2008. "Openbare verklaring over Todd Bentley van Revival Alliance." Betreden via http://www.bjm.org/questions/11/update-what-do-you-think-about-todd-bentley-and-the-lakeland-revival.html?file=regarding-todd-bentley op 26 2008 november.

Shiflettt, David. 2000. "Gold Rush in Glory Land." Wall Street Journal, Maart 31.

Strader, Stephen. 2008. The Lakeland Outpouring: The Inside Story. Windermere, FL: Legacy Media Group.

Wójcik, Krzysztof. 2000. "Ontwaken in Brownsville, Pensacola." Vertaald door googletranslate. Toegang tot http://kzgdynia.pl/artykuly/artykuly_przebudzenieBrownsville.html op 9 maart 2011.

Geplaatst:
8 augustus 2013

FLORIDA OUTPOURING VIDEOVERBINDINGEN

 

Deel