Joshua Hendrick

Fethullah Gülen (HIZMET)

FETHULLAH GÜLEN BEWEGINGSTIJD

1938 of 1941 (27 april): Fethullah Gülen werd geboren in de noordoostelijke stad Erzurum, Turkije.

1946-1949: Gülen krijgt een basisschoolopleiding in het door de staat beheerde onderwijssysteem van Turkije. Gülen voltooide zijn basisopleiding niet, maar voltooide later een gelijkwaardigheidsexamen.

1951-1957: Gülen studeerde de islam onder de voogdij van verschillende Hanafi religieuze meesters en gemeenschapsleiders, waaronder zijn vader, Ramiz Gülen , evenals Haci Sikti Effendi, Sadi Effendi en Osman Bektaş .

1957: Gülen maakt voor het eerst kennis met de Turkse Nur-beweging (Nur Hareketi, dwz volgelingen van Said Nursi) en met de Risal-i Nur Külliyatı (RNK, Epistles of Light Collection - de verzamelde leringen van Said Nursi).

1966: Gülen verhuisde naar İzmir, Turkije, waar hij als godsdienstleraar aan de Kestanepazarı-moskee werkte als medewerker van het Turkse voorzitterschap van religieuze zaken (Diyanet).

1966-1971: Gülens populariteit begon te groeien en er ontstond een gemeenschap van loyale bewonderaars.

1971 (12 maart): de tweede militaire staatsgreep van Turkije sinds de oprichting van de Republiek (1923) vond plaats. Gülen werd gearresteerd omdat hij de vermeende leider van een illegale religieuze gemeenschap was, en hoewel hij binnen enkele dagen werd vrijgelaten, mocht hij niet in het openbaar spreken.

1976: De eerste twee GM-instellingen werden opgericht: de Turkse lerarenstichting (Türkiye Öğretmenler Vakfı) en de Akyazılı-stichting voor middelbaar en hoger onderwijs (Akyazılı Orta ve Yüksek Eğitim Vakfı).

1979: Het eerste GM-tijdschrift straaltje (Sızıntı) werd uitgebracht.

1980-1983: de derde door het leger geleide staatsgreep en junta vond plaats.

1982: Yamanlar College (middelbare school) in Izmir en Fatih College (middelbare school) in Istanbul werden de eerste "Gülen-geïnspireerde scholen" (GIS's) in Turkije.

1983-1990: Institutionele groei en uitbreiding van GM-gelieerde onderwijsbeweging in Turkije (particuliere scholen met winstoogmerk en centrale voorbereidingscentra voor examens met de nadruk op wiskunde en natuur- / natuurwetenschappen).

1986: GM-filialen gekocht Zaman krant.

1991-2001: GIS's geopend in landen buiten Turkije (in het post-Sovjet Centraal-Azië, Rusland en de Balkanlanden na de Koude Oorlog, en later in Zuid- en Zuidoost-Azië).

1994: De Stichting GYV, Journalisten en Schrijvers (Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı) werd opgericht in Istanbul na het "Abant Platform", een door GM georganiseerde conferentie die rivaliserende publieke intellectuelen samenbracht voor enkele dagen van "dialoog". Fethullah Gülen werd erevoorzitter van de GYV.

1995-1998: Gülen was actief in het Turkse openbare leven en in de Turkse opinie en, breder, vestigde zich als een invloedrijke religieuze persoonlijkheid in Turkije.

1994: IȘHAD, The Association for Solidarity in Business Life (İş Hayatı Dayanışma Derneği) werd opgericht door een groep kleine tot middelgrote, exportgerichte, aan GM gelieerde zakenmensen.

1996: Asya Finans (nu Bank Asya) werd opgericht door een kleine groep kapitalisten die gelieerd was aan Fethullah Gülen.

1996-1997: Turkije's islamistische RP, Welfare Party (Refah Partisi) kwam aan de macht in een coalitie met de centrumrechtse True Path Party. Necmettin Erbakan van de RP werd de eerste "islamistische" premier van Turkije.

1997 (februari 28): de derde door het leger geleide interventie van Turkije in de politiek vond plaats. Berucht bekend als de "postmoderne staatsgreep" van Turkije. RP werd uit de macht gedwongen en Erbakan werd levenslang uit de politiek verbannen.

1997-1999: de Turkse staat onderdrukte activiteiten van religieuze gemeenschappen. De GM werd onderzocht omdat het een clandestiene religieuze gemeenschap was met vermeende bijbedoelingen.

1998 (2 september): Gülen ontmoette paus Johannes Paulus II voor een discussie over de wereldbetrekkingen tussen katholieken en moslims.

1999: Gülen reisde van Turkije naar de Verenigde Staten, volgens woordvoerders die dicht bij hem stonden, voor medische noodzaak.

1999: Een video werd uitgezonden op de Turkse televisie en liet zien dat Gülen naar verluidt zijn volgelingen opdroeg “door de slagaders van het systeem te gaan totdat je alle machtscentra bereikt. ​ ​

2000: Gülen wordt bij verstek aangeklaagd wegens samenzwering en er wordt een arrestatiebevel uitgevaardigd.

1998-heden: GIS's geopend in Sub-Sahara Afrika, Latijns-Amerika, West-Europa en de Verenigde Staten.

1999-heden: Gülen heeft in de Verenigde Staten gewoond, meest recent in Saylorsburg, Pennsylvania.

1999: Het Rumi-forum werd opgericht in Washington, DC als de eerste (van vele) interreligieuze en interculturele GM-aangesloten outreach- en PR-instellingen in de Verenigde Staten.

2001 (april): de eerste academische conferentie georganiseerd door GM-leden over Fethullah Gülen en de Gülen-beweging vond plaats op de Georgetown University.

2002 (november): De AKP, Justice and Development Party (Adalet ve Kalkınma Partisi), de islamist-roots, kwam aan de macht in Turkije.

2002–2011: Er werd een onofficiële alliantie tussen de AKP en de GM gevormd, die de conservatieve coalitie van "nieuw Turkije" vormde.

2003-heden: landelijke uitbreiding van GM-aangesloten openbare charter-scholen in de Verenigde Staten. Vanaf juli waren 2014, ongeveer 150 openbaar gecharterde GIS's actief in zesentwintig Amerikaanse staten en, meest recentelijk, in Washington DC

2005: TUSKON, de confederatie van zakenlieden en industriëlen (Türkiye Iş adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu) werd opgericht onder leiding van de bij GM aangesloten IȘHAD. Het werd de grootste zakelijke niet-gouvernementele organisatie van Turkije.

2006: Gülen werd vrijgesproken van complotlaes in Turkije.

2007 (januari): de GM-gelieerde De Zaman van vandaag werd voor het eerst gepubliceerd als het derde Engelstalige nieuwsdagblad van Turkije en werd onmiddellijk het grootste in omloop.

2007 (januari): een cache van door militairen uitgegeven wapens werd gevonden in een appartement in Istanbul. Dit leidde uiteindelijk tot het "Ergenekon-onderzoek" naar een vermeend netwerk van gepensioneerd en actief militair personeel en sociale / zakelijke elites die samenzaten om de AKP-regering ten val te brengen.

2007-2013: Ergenkon-proeven vonden plaats in Turkije. 275-mensen, waaronder verschillende gepensioneerde Turkse generaals, waren uitgegeven zinnen. Negentien mensen werden veroordeeld tot levenslang in de gevangenis. Bijkomende vermeende complotten om de AKP omver te werpen en sociale spanningen op te wekken (bijvoorbeeld Sledgehammer, Handschoen en Cage) rolden de Ergenekon-rechtszaak binnen.

2007: Het Gülen-instituut werd gevestigd aan de Universiteit van Houston in Houston, Texas.

2008: Fethullah Gülen werd genoemd Vooruitzicht als Buitenlandse politiek magazine's "World's Most Influential Public Intellectual" via de resultaten van een online poll. Redacteuren van de twee tijdschriften publiceerden een reeks artikelen waarin werd geprobeerd uit te leggen hoe en waarom Gülen won.

2008: (november): Gülen won een lange juridische strijd over zijn immigratiestatus in de Verenigde Staten en kreeg een permanente verblijfsvergunning ("groene kaart").

2011: Een schisma tussen de GM en de regerende AKP van Turkije begon.

2011 (januari): de staat Senaat van Texas (VS) geeft resolutie nummer 85 door en erkent Fethullah Gülen "voor zijn voortdurende en inspirerende bijdragen aan de bevordering van vrede en begrip."

2013 (juni-juli): populair protest dat bekend staat als de "Gezi Park-opstand", dat begon in Istanbul, verspreidde zich naar meer dan zestig Turkse steden. Turkse politiemachten zetten het protest met zware kracht neer, die internationale veroordeling kreeg.

2013 (november): de GM-aangesloten Zaman Krant rapporteerde over het voornemen van de AKP om het onderwijssysteem van Turkije te hervormen door alle gestandaardiseerde voorbereidingsscholen voor examens te sluiten. De wijdverspreide perceptie was dat dit een door de AKP geleide aanval was op de GM wiens filialen veel van deze instellingen controleren.

2013 (17 en 25 december): Er waren arrestaties van familieleden van hoge AKP-functionarissen op beschuldiging van omkoping, corruptie en omkoping. Deze werden omlijst door premier Erdoğan en door de Turkse publieke opinie geïnterpreteerd als vergelding door GM-loyalisten in de Turkse politie tegen de AKP.

Aanwezig: er is voortdurend juridisch, media en politiek conflict tussen AKP en GM-strijdkrachten in Turkije.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Jarenlang hebben acteurs die verbonden zijn met de gemeenschap van Fethullah Gülen naar zichzelf verwezen met de marker Hizmet, het Turkse woord voor "service" [aan / voor anderen]. Kritische waarnemers hebben daarentegen de voorkeur gegeven aan het aanduiden van Gülen's volgelingen als "de Cemaat" (Jamaat), een van het Arabisch afkomstige term die gemeenschap of vergadering betekent.

Vanwege de beladen connotatie van beide termen, hebben meer emotieloze waarnemers (of het nu academici, journalisten, politici of beleidsanalisten zijn) sinds het begin van de jaren 2000 de voorkeur gegeven aan een meer algemene term, "de Gülenbeweging" (GM). Hizmet / de Cemaat / de GM, bekend onder alle drie de titels, verwijst naar duizenden instellingen en miljoenen individuen in Turkije, samen met hun filialen in meer dan 120 landen over de hele wereld. Hoewel verankerd op een basis van op wiskunde en wetenschap gericht privé (of particulier beheerd) onderwijs, omvat de GM ook initiatieven in de massamedia, internationale handel, financiën, informatiecommunicatietechnologieën, bouw, juridische dienstverlening, boekhouding en outreach / public relations. En hoewel momenteel het doelwit is van een zelfbenoemde 'heksenjacht' die wordt gepleegd door de regerende AKP, Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (Adalet ve Kalkınma Parti) van Turkije, blijft het een feit dat de GM sinds het bescheiden begin eind jaren zestig is uitgegroeid tot De grootste en meest invloedrijke religieuze gemeenschap van Turkije.

De GM begon als een splintergroep van een reeds bestaande gemeenschap, de Nur, die volgelingen zijn van "Wonder of the Age" ("Bediüzzaman") Said Nursi (overleden 1960). Als tiener werd Fethullah Gülen blootgesteld aan het commentaar van Said Nursi op de Koran, de RNK, Epistles of Light Collection (Risale-i Nur Külliyatı). Samengesteld uit essays en antwoorden op vragen geschreven in de vorm van brieven aan zijn studenten, omhelsde de RNK een modernistische interpretatie van de leer van de Koran. Een van de meest centrale leringen was een articulatie van de inherente harmonie tussen de islam en de moderne wetenschap, samen met een nadrukkelijk pleidooi voor moslims om opgeleid te worden in moderne kennis, zij het met een basis in de islamitische moraal (Mardin 1989). De RNK, bestaande uit enkele duizenden pagina's, werd een centrale bron van kennis voor miljoenen vrome Turken die tijdens de vormende decennia van de Republiek (1923-1950) werden onderworpen aan het Turkse proces van sociale secularisatie. Tegen de tijd van Nursi's dood in 1960 vertegenwoordigde de Nur miljoenen mensen in een aantal grote steden. In de RNK en in de sociale netwerken gecreëerd door Nur-leesgroepen (dershane), smeedden volgelingen van Nursi een collectieve identiteitsbron die hen in staat stelde hun conservatieve identiteit als plattelandsmigranten te harmoniseren met de eisen van het moderne Turkse nationalisme en een groeiend industriële markteconomie.

Na het overlijden van Nursi versplinterden de Nur in verschillende groepen, die elk met anderen betwistten over de beste manier om Nursi's leringen te verspreiden. Hoewel het een van de jongste telers van de Nur was, hadden de bewonderaars van Gülen eind jaren tachtig veel van de organisatorische gewoonten van de Nur opnieuw onder woorden gebracht en deze toegepast bij het opzetten van een landelijk onderwijs-, zakelijk, financieel en massamedianetwerk. Tegen het einde van de jaren negentig was de GM volgens sommige waarnemers de grootste en meest invloedrijke van alle Nur-gemeenschappen geworden (Hendrick 1980; Yavuz 1990a, hoofdstuk 2013; Yavuz en Esposito 2003, hoofdstukken 8-2003; Yavuz 1) en volgens anderen, een aparte sociaal-politieke entiteit (Turam 2).

Bekend als "Geachte leraar" ("Hocaeffendi") voor degenen die hem respecteren, Fethullah Gülen werd geboren in 1938 of in 1941 in het Noordwest-Turkse stad Erzurum. Het jaar van zijn geboorte wordt betwist, zoals een aantal intern geproduceerde bronnen 1938 aangeven, terwijl een aantal anderen 1941 aangeven. Loyalisten wijzen erop dat deze discrepantie van weinig belang is door te suggereren dat zijn ouders de geboorte van hun zoon te laat hadden geregistreerd, en dat zijn leeftijd van weinig belang is.

Hendrick (2013) noemt deze discrepantie echter slechts het eerste voorbeeld van een diepgeworteld patroon van 'strategische ambiguïteit' dat gg-activisten in dienst hebben wanneer ze hun leider en zijn organisatie bespreken (hoofdstuk 3 en hoofdstuk 8). Hoe en wanneer Gülen moet worden beschouwd als een gemeenschapsleider, hoe en wanneer hij moet worden beschouwd als een intellectueel, een leraar, een sociale bewegingsfiguur, of gewoon een nederige en teruggetrokken schrijver, verandert met de omstandigheden. Evenzo, wanneer een persoon, een bedrijf, een school, een nieuwsuitrusting of een outreach-organisatie ofwel benadrukt of ontkend moet worden als deel uitmakend van de GM, hangt niet alleen af ​​van de context, maar ook van wie er navraag doet en aan wie. Hieronder wordt in meer detail besproken dat de dubbelzinnigheid waarmee individuen en instellingen met elkaar in contact komen in een wereldwijd sociaal netwerk, tegelijkertijd een van de belangrijkste sterke punten van de GM is, maar ook een van de onvermijdelijke zwakheden ervan.

Hoewel Fethullah Gülen eind jaren zestig begon als een splintergroep van Nursi-volgelingen, trok hij eind jaren zeventig grote menigten naar zijn openbare preken. Rond deze tijd hadden zijn volgelingen verschillende studentenkamers in İzmir en Edirne in West-Turkije, en audiocassettes van zijn preken werden op grotere schaal verspreid. Tussen 1960 en 1970, tijdens de langste militaire junta van Turkije, vonden de volgelingen van Gülen een kans in privéonderwijs (Hendrick 1980: Hoofdstuk 1983, Yavuz 2013: Hoofdstuk 5). In een poging om staatsonderdrukking als een clandestiene religieuze gemeenschap te voorkomen, hebben ze een aantal reeds bestaande slaapzalen geherstructureerd om te functioneren als particuliere onderwijsinstellingen met winstoogmerk. In 2003 werden Yamanlar High School in İzmir en Fatih High School in Istanbul de eerste "Gülen-geïnspireerde scholen" (GIS's) in Turkije. In de loop van de jaren tachtig werden er nog tientallen instellingen geopend. Naast particuliere basisscholen en middelbare scholen breidde de GM-onderneming zich snel uit naar het gebied van gestandaardiseerde examenvoorbereiding. Met de naam "leshuizen" (dershaneler), veroverde de GM uiteindelijk een niche in het curriculum van cramcursussen (Hendrick: Hoofdstuk 8). Toen studenten van GM-gelieerde dershaneler routinematig goed begonnen te testen op de gecentraliseerde examens van de middelbare school en universiteit in Turkije, en toen middelbare scholieren routinematig nationale scholastieke wedstrijden begonnen te winnen, werd het moeilijk voor critici in Turkije om hun beweringen over religieuze hersenspoeling te ondersteunen. GIS's, of voor hen om hun beschuldigingen te ondersteunen dat de GM niets meer was dan een clandestiene islamistische groep die de seculiere republiek van Turkije omver wilde werpen (Turam 1982: Hoofdstukken 1980-5).

Succes in seculiere wiskunde / wetenschappen en examenonderwijs creëerde kansen om uit te breiden naar andere sectoren. Een jeugdgericht organisatiemodel bloeide op in de jaren tachtig toen honderdduizenden slimme studenten werden gerekruteerd voor de beweging via het mechanisme van examenvoorbereidingsscholen. Aspirant-universiteitsstudenten werden aangemoedigd door "oudere broers" ("ağabeyler") om een ​​groot deel van hun tijd te besteden aan de voorbereiding op het gecentraliseerde toelatingsexamen voor de universiteit van Turkije. Studenten met banden met het GM-netwerk hadden toegang tot instructie buiten de klas in aan GM-gelieerde studentenslaapzalen en appartementen genaamd "huizen van licht" (işık evleri). Als ze goed scoorden op het examen, verdienden studenten een plekje aan een Turkse universiteit. Na dit te doen, werden studenten gecontacteerd door hun voormalige cram-cursusdocenten (of misschien door een huis-ağabey) over hun plannen voor kost en inwoning toen ze aan de universiteit waren, waarin ze gesubsidieerd wonen kregen aangeboden bij een aan GM gelieerde işık evi. Tijdens het leven aan een işık evi werden universitaire studenten niet alleen aangemoedigd om hun studies bij te houden, maar ook om kennis te maken met de leer van Fethullah Gülen en Said Nursi.

Door studenten aan te sluiten op een groeiend netwerk van scholen, onderwijsgerelateerde bedrijven, mediabedrijven, informatie- en communicatiebedrijven, uitgeverijen, exporteurs en werknemers uit de financiële sector, kon de GM voor zichzelf een groeiende pool van menselijke hulpbronnen creëren waaruit ze een bron van inkomsten kon creëren. uitgebreid economisch netwerk van leveranciers, klanten en opdrachtgevers. Gezamenlijk creëerde het succes van de GM in een verscheidenheid aan sectoren een succesvolle variant van de "markt-islam" in Turkije (Hendrick 2013). GIS's werden niet alleen uitgerust met leraren via een enorm sociaal netwerk, maar ook met media en IT-apparatuur, studieboeken en stationaire goederen via aangesloten bedrijven. Eigenaren van deze bedrijven onderhielden nauwe sociale banden met de GM en, vaker wel dan niet, steunden ze de missie van de GM door studentenhuur bij işık evleri te subsidiëren, door studenten studiebeurzen te verstrekken om een ​​privé GIS bij te wonen, of door startkapitaal te verstrekken voor een nieuw GM onderneming. In 1986 kochten GM-filialen bijvoorbeeld een reeds bestaande krant, Zaman Gazetesi, en toen Turkije in de vroege 1990s uitzendmedia had geliberaliseerd, begon hetzelfde mediabedrijf zijn eerste tv-onderneming, Samanyolu TV. Beide ondernemingen zijn begonnen met startkapitaal dat is beveiligd via GM sociale netwerken in een netwerk van GM-aangesloten scholen, slaapzalen en appartementen.

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie profiteerde de GM van de inspanningen van de Turkse staat om betrekkingen aan te knopen met post-Sovjetrepublieken in Centraal-Azië en de Balkan. GIS's werden in beide regio's gestart met Turks startkapitaal en er volgden aangesloten zakelijke ondernemingen. Om de handel met deze regio's te vergemakkelijken, ontstond een exportgerichte handelsvereniging, IȘHAD, The Association for Solidarity in Business Life, opgericht in 1994 (İş Hayatı Dayanışma Derneği). Rond dezelfde tijd werd een scheepvaart- en transportbedrijf opgericht, evenals een 'islamitische' (renteloze, winstdelings) financiële instelling (Asya Finans, nu Bank Asya, opgericht in 1996).

Met grotere omvang en invloed kwam er een grotere behoefte om een ​​publiek imago te creëren dat als productief en sociaal prestige waardig kon worden beschouwd. In een PR-campagne die in 1994 begon, werd een andere vleugel van het operationele ethos van de GM geboren in het Turkse bergstadje Abant. Daar verzamelde een groep van aan GM gelieerde outreach-activisten een aantal Turkse actievoerdersmeest gelezen nieuwsjournalisten en opiniecolumnisten, evenals een aantal academici en schrijvers uit verschillende vakgebieden. Daarna bekend als "het Abant-platform", werd deze bijeenkomst gezien als een gelegenheid voor een diverse groep denkers om enkele van de meer verontrustende aspecten van de Turkse politieke samenleving te bespreken. Het leidde tot de opkomst van de belangrijkste GM-gelieerde denktank en outreach-organisatie, The GYV, Journalists and Writers Foundation (Gazeticiler ve Yazarlar Vakfı). Sindsdien, en vaak meerdere keren per jaar, organiseren het Abant Platform en de GYV verschillende beleidsgerichte discussieforums en academische conferenties over een breed scala aan onderwerpen. Gülen maakte toenadering buiten Turkije en organiseerde in 1997 een ontmoeting met paus Johannes Paulus II om de relaties tussen moslims en christenen te bespreken. Beelden van deze ontmoeting werden een symbolische referentie voor de begeleiders van Gülen als ze hun oprechtheid bespraken op het gebied van interreligieuze en interculturele dialoog.

De uitbreiding van de GM in de jaren negentig kwam in een tijd waarin een meer traditionele variant van de 'politieke islam' in opkomst was onder leiding van Necmettin Erbakan, die zijn RP, Welfare Party (Refah Partisi) in 1990 naar een aantal gemeentelijke verkiezingsoverwinningen leidde. en tot nationale overwinning in 1995. De RP vormde een coalitieregering met de centrumrechtse True Path-partij, en Erbakan werd de eerste 'islamistische' premier van Turkije. Door haar inspanningen buiten de partijpolitiek te richten, was de GM in staat om de opkomst en abrupte ondergang van RP te navigeren tijdens de "postmoderne staatsgreep" van Turkije in 1996. Desalniettemin kwam de GM niet ongedeerd uit deze periode. In wat berucht bekend werd als "Het proces van 1997 februari", dwong het Turkse leger Erbakan uit de macht door te dreigen met een militaire staatsgreep. In de twee jaar die volgden, trad de staat hard op tegen alle vormen van op geloof gebaseerde sociale en politieke organisatie. In dat kader vluchtte Fethullah Gülen begin 28 naar de Verenigde Staten. Volgens zijn woordvoerders was de aanleiding voor medische behandeling van een chronische aandoening. Of hij nu om medische redenen was of niet, kort na zijn vertrek uit Turkije werd Gülen bij verstek aangeklaagd omdat hij de leider was van een vermeende criminele organisatie die tot doel had de Turkse staat omver te werpen. Sindsdien woont hij in de VS.

Kort na de verhuizing van Gülen naar de VS, creëerden GM-activisten door het hele land GYV-gemodelleerde outreach- en dialooginstellingen. Nu gevonden over de hele wereld waar de GM GIS's beheert en waar GM-filialen zaken doen, is de VS gastheer van de meest invloedrijke van deze instellingen buiten Turkije (en het meest in aantal). Ze omvatten het Rumi-forum in Washington DC (het huidige 1999), het Dialogue Institute in Houston (het huidige 2002), de Niagara Foundation in Chicago (het huidige 2004) en het Pacifica Institute in Zuid-Californië (est 2003). Vertegenwoordigend de regionale leiding van tientallen soortgelijke instellingen in het hele land, worden deze organisaties gezamenlijk georganiseerd door de GM-koepelorganisatie The Turkic American Alliance.

In 2008 verleende een federale rechtbank in Pennsylvania Gülen een permanent verblijf in de VS bij een beslissing die een eerdere weigering van het Department of Homeland Security ongedaan maakte. In hetzelfde jaar werd Gülen in een online-peiling van door gehouden 'de meest invloedrijke openbare intellectueel ter wereld' genoemd Vooruitzicht als Buitenlandse politiek tijdschriften. Hoewel bekritiseerd door de redacteuren van beide tijdschriften als een illustratie van weinig meer dan een scherp vermogen om de uitkomsten van een online poll te manipuleren, bereikte de GM tussen de jaren 2007 en 2012 een top in prestige en invloed in Turkije en in landen over de hele wereld.

In de 2000s leverden inspanningen van GM-activisten in de VS en West-Europa om Fethullah Gülen te presenteren als een levensvatbaar alternatief voor meer confronterende geledingen van de islamitische politieke identiteit, veel beloning op. Gebruikmakend van tactieken uitgewerkt door Hendrick (2013: Hoofdstuk 8), maakten GM-activisten duizenden persoonlijke bezoeken aan invloedrijke personen in Amerikaanse en Europese academische wereld, massamedia, geloofsgemeenschappen, benoeming van staten, gekozen politiek en privé-zaken. Ze organiseerden gesubsidieerde vrijetijdsreizen voor groepen van deze mensen naar Turkije, waar professoren, politici, journalisten en religieuze congregatieleiders door Istanbul, İzmir, Konya en andere plaatsen reisden die rijk waren aan de Anatolische cultuur en geschiedenis. Tijdens deze reizen leerden deze 'gerekruteerde sympathisanten' echter ook over de bijdragen van de Hizmet (Service) -beweging van Fethullah Gülen aan onderwijs, media en bedrijven in Turkije. Nancy Gallagher, hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Californië in Santa Barbara, legt uit hoe ze op een van deze reizen als volgt is uitgenodigd:

Tegen het einde van maart 2009 ontving ik een e-mail van een collega die me uitnodigde om deel te nemen aan een groep reizen naar Turkije onder auspiciën van het Pacifica Institute. . . we zouden alleen onze vliegtickets moeten betalen, en zouden worden gehost door Turkse gezinnen in verschillende Anatolische steden (2012: 73). . . Ik accepteerde de uitnodiging en in juni reisde 2009 met een groep 10 Middle East Studies-specialisten, kerkvertegenwoordigers en gekozen functionarissen (2012: 78) naar Istanbul.

Gallagher ontdekte dat de financiering voor haar reizen, en voor tientallen andere reizen die prominente invloedrijke personen van Californië naar Turkije brachten, een Turkse zakenvereniging was die ook studiebeurzen verstrekte aan aan GM gelieerde Turkse studenten om voor studie naar de VS te reizen, en dat verstrekte de nodige fondsen voor de organisatie van academische conferenties die gericht waren op de bijdragen van de Gülen-beweging aan de interreligieuze en interculturele dialoog. Gallagher's essay over de organisatie van deze reizen was opgenomen in een boek dat ze samen met Sophia Pandya (2012) redigeerde, dat werd geproduceerd nadat een dergelijke conferentie eind 2009 in Zuid-Californië had plaatsgevonden. Een basisstrategie toelichten om sympathie te werven bij mensen van invloed, had de GM tegen 2012 meer dan zesduizend reizen naar Turkije vanuit de VS gesubsidieerd en meer dan een dozijn conferenties georganiseerd waarvan de bijdragende auteurs essays schreven om de inspanningen van de GM te promoten. Het merendeel van deze conferenties resulteerde in boekpublicaties (Barton, Weller en Yılmaz 2013; Esposito en Yılmaz 2010; Hunt en Aslandoğan 2007; Yavuz en Esposito 2003; Yurtsever 2008).

Naast overzeese reizen sponsort de GM regelmatig conferenties en workshops, Turkse en Ottomaanse culturele festivals, uitnodigingen voor keynote speeches die worden gegeven door GM-dialoogorganisaties, jaarlijkse snel brekende (iftar) diners en andere activiteiten. Gezamenlijk hebben deze praktijken de Fethullah Gülen-beweging bevorderd tot een enthousiast buitenlands publiek.

Naast de bijna duizend privéscholen in de 120-landen, de massamedia en entertainment-initiatieven op het gebied van drukwerk, televisie en online, in handels- en financieringsinitiatieven en het lobby- en straathoekwerk, heeft de GM een succesvolle eerste hulporganisatie van de respondenten, Kimse Yok Mu ?, een aantal moderne ziekenhuizen in Turkije en meer dan 150 met publiek gefinancierde handvestscholen in de Verenigde Staten. In april, 2013, Tijd tijdschrift noemde Fethullah Gülen een van 's werelds meest invloedrijke mensen (Kinzer 2013).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Gülen's leringen worden in druk en online verspreid via honderden boeken, essaycollecties, tijdschriften en websites. Hoewel al zijn leringen in het Turks in druk beschikbaar zijn, wordt een groot deel van zijn werk (hoewel vaak onvolledig) vertaald in het Engels, en in mindere mate in tientallen andere wereldtalen.

Het centrale refrein in Gülen's gearticuleerde wereldbeeld is de behoefte aan 'vrijwilligers', die 'vervuld zijn van liefde voor de hele mensheid', 'ideale mensen' die vertegenwoordigen wat Gülen 'de generatie van hoop' noemt. De taak van deze generatie is om een ​​toekomstige "gouden generatie" (altın nesil) te cultiveren die een tijd van liefde, tolerantie en harmonie zal inluiden, en die standaard de voorwaarden zal scheppen voor de Dag des Oordeels:

Wat we nu nodig hebben, zijn geen gewone mensen, maar veeleer mensen die toegewijd zijn aan de goddelijke werkelijkheid. . . mensen die door hun gedachten in praktijk te brengen, eerst hun eigen natie leiden, en dan alle mensen, naar verlichting en om hen te helpen God te vinden. . . toegewijde geesten. . . wie zwerven als Israfil . . . op de rand van het blazen van de laatste bazuin om dode geesten voor te bereiden op de Dag der Wederopstanding. . . Dit kan worden beschouwd als onze laatste poging, ons vooruitgaan naar onze ware positie, en ook gezien te worden als een alternatieve boodschap van revitalisering gericht aan de mensheid. In feite hebben naties die zich met verschillende crises hebben gekweten, ook zo'n hoop van hoop gewacht. Wat een geluk is het gezegende kader om de lont voor een dergelijke gebeurtenis te zijn. En nogmaals, hoe gelukkig zijn zij wier borsten ontvankelijk zijn voor deze bries (Gülen 2004: 105-10).

Aan GM gelieerde leraren, donerende zakenmensen, outreach-activisten, journalisten en anderen vormen het “gezegende kader” van Gülen, waarvan de leden wordt gevraagd hun tijd, geld en inspanningen te besteden aan het creëren van de voorwaarden voor de komst van de gouden generatie. In zijn vele essays over het onderwerp verwijst Gülen naar de huidige "generatie van hoop" als een "leger van licht" en als "soldaten van de waarheid".

De "waarheid" die de soldaten van Gülen promoten, loopt parallel met de "waarheid" die wordt gepromoot door religieuze revivalisten over de hele wereld. Gülen beschouwt de mensheid als afgedwaald van het pad van moraliteit en goddelijk geïnspireerde wijsheid, die hij beschouwt als een crisis die voortkomt uit leeg consumentisme (materialisme), vleselijkheid en individualisme. Om de Turkse en de wereldwijde samenleving te helpen herstellen van morele achteruitgang, zijn mensen nodig (aksiyon insanları) en mensen van dienst (hizmet insanları) die de komende generatie morele begeleiding kunnen bieden (irşad). Dergelijke begeleiding wordt gepresenteerd op microniveau door ouderen (ağabeyler) en jongeren in de Gülen-gemeenschap, op mezzoniveau in klaslokalen en in sociale groepen (sohbetler), en op macroniveau via publicaties en massamedia. Gezamenlijk het op wiskunde en wetenschap gebaseerde onderwijs dat wordt gegeven aan GIS's in Turkije en de rest van de wereld, de nieuws- en entertainmentmedia die worden gepubliceerd en uitgezonden via aan GM gelieerde mediamerken, de financiële producten die worden aangeboden door Bank Asya, de hulpverlening die wordt geleverd door Kimse Yok Mu ? en de duizenden diensten die door aan GM gelieerde bedrijven en handelsgroepen worden geleverd, vormen samen een dienst (hizmet) aan de mensheid. Dit is precies de reden waarom GM-filialen er de voorkeur aan geven om hun gemeente, Hizmet, aan te duiden (in tegenstelling tot de cemaat of de GM).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Turkije is een meerderheid van de soennitische moslimmaatschappij, en de "officiële" islam wordt door de staat gesanctioneerd in overeenstemming met de juridische school van Hanefi (Hanafi). Onder de officiële islam van de staat schuilt echter een diepgewortelde traditie van het soefisme in Turkije. De Nakşibendi (Naqshbandi), de Mevlevi, Rifai en anderen hebben allemaal een lange geschiedenis in Anatolië. Beide facetten van de historische islam geven veel informatie over het wereldbeeld, de organisatie en de rituele praktijk van Fethullah Gülen en de GM, maar veel van zijn collectieve praktijk is ook symbolisch voor de "verzonnen traditie" die enigszins uniek is voor de GM-zaak.

Leraren, auteurs, redacteuren, journalisten, zakenlieden en bankiers die nauw verbonden zijn met de GM leven vaker wel dan niet een moderne, maar vrome levensstijl. De meeste aan GM gelieerde personen en instellingen gedijen goed in de concurrerende markteconomie van Turkije, en de scholen hebben een merk voor zichzelf gevestigd door de nadruk te leggen op wiskunde, wetenschap en bedrijfsgerelateerd onderwijs. Dat gezegd hebbende, illustreren verschillende niveaus van verwantschap in de gemeenschap verschillende niveaus van religiositeit. Of een persoon vijf dagen per dag bidt of niet (namaz; salat), of hij het vrijdaggebed wel of niet bijwoont, sociale ondeugden zoals het roken van sigaretten vermijdt of (als een vrouw) ervoor kiest om dekking te bieden, varieert in de ggo-gemeenschap. Hoe meer "verbonden" iemand is, hoe groter de kans dat hij of zij wordt aangemoedigd om een ​​meer conservatieve levensstijl te leiden. Zulke aanmoediging gebeurt maar een voorbeeld van anderen en begint meestal wanneer individuen worden gerekruteerd om in een işık evi te wonen terwijl ze naar de universiteit gaan. Het is in deze huizen waar iemand meestal zijn of haar eerste verblijf bijwoont.

In de islam verwijst sohbet (mv. Sohbetler) historisch naar een religieus georiënteerd gesprek tussen een soefi-sjeik en zijn discipel. De term heeft een pedagogische connotatie, en het doel is typisch om correcte interpretaties te prenten over leven in overeenstemming met de goddelijke wil. In de GM verwijst sohbet echter naar de gewoonte om regelmatig in kleine groepen samen te komen om de leringen van Fethullah Gülen en Said Nursi te lezen. De GM-sohbet is in veel opzichten een herformulering van een praktijk die is begonnen door volgelingen van Said Nursi die in het midden van de twintigste eeuw in kleine groepen bijeenkwamen om de verboden RNK van Nursi te lezen en te bespreken. Niet te verwarren met examenvoorbereidingsscholen in Turkije, Nur-leesgroepen werden "dershane" genoemd en werden in de loop der jaren een regelmatige identificatiemethode van de Nur. Door deze praktijk voort te zetten als sohbet, rationaliseerde de GM dershane-bijeenkomsten op basis van geslacht en leeftijd, en herbestemde ze ze als ruimtes voor socialisatie (Hendrick 2013: Hoofdstuk 5).

Sohbetler wordt beheerd door oudere studenten van GM işık evleri, door "spirituele coördinatoren" bij GM-gelieerde bedrijven, en door gerespecteerde oudere broers / zussen (ağabeyler / ablalar) en leraren (hocalar) in buurten in heel Turkije en tussen GM-gemeenschappen over de hele wereld. Sociologisch gezien, "de GM-sohbet reproduceert een alternatieve publieke sfeer die individuen in Istanbul en Londen, Baku en Bangkok, New York en New Delhi, Buenos Aires en Timboektoe verbindt in een gedeeld ritueel van lezen, socialiseren, geldtransfer en communicatie-uitwisseling" ( Hendrick 2013: 116).

Hizmet en Himmet: De GM wil de goedkeuring van God (eihlas) cultiveren bij alle mensen voor alle dagelijkse acties, Yavuz (2013: 77) legt uit dat "Gülen niet alleen probeert de harten en geesten van miljoenen Turken te mobiliseren, maar ook erin slaagt hen te overtuigen zet zich in voor de missie om een ​​betere en meer menselijke samenleving en staatsbestel te creëren. "Dit betekent dat GM-loyalisten ernaar streven individuen te vormen tot agenten van sociale verandering in overeenstemming met sociaal-conservatieve waarden en ethiek van moslims. Gülen leert dat een dergelijke verandering een passieve betrokkenheid met de sociale en politieke wereld vereist, en daarmee; hij vraagt ​​mensen van dienst (hizmet insanları) anderen te overtuigen van de "waarheid" door als voorbeeld te dienen voor emulatie. Het Turkse concept dat deze manier van rekruteren voor de GM-missie verankert is temsil, wat Tittensor (2014: 75) vertaalt als 'representatie'. Hoe 'representeert' Gülen wat 'de ideale menselijkheid' betekent, is om service (hizmet) aan anderen aan te bieden als een actor in het GM-netwerk.

Naast het "dienen" van de gemeenschap via hizmet, worden individuen ook aangemoedigd om de gemeenschap te dienen via een religieus gemotiveerde financiële donatie (himmet). In een refrein dat door de hele gemeenschap wordt uitgesproken, geven individuen 'op basis van hun middelen', wat erop wijst dat een redacteur bij een aan GM gelieerde uitgeverij het equivalent van $ 300 per maand kan schenken aan de 'spirituele coördinator' in zijn bedrijf, een rijke ondernemer kan tien of twintig keer dat bedrag doneren aan een himmet donatiebijeenkomst (Ebaugh 2010; Hendrick 2013: Hoofdstuk 5).

De praktijken van himmet en hizmet worden het levendigst geïllustreerd door universitair afgestudeerden die "vrijwillig" lesgeven bij GIS's in landen over de hele wereld. Nu een gebruikelijke optie voor jonge postgraduaten in Turkije, reizen GM-leraren meestal tegen relatief lage lonen om les te geven en er wordt verwacht dat ze lange uren, extra uren en in het weekend werken, en hoewel ze een salaris hebben betaald, wordt van hen verwacht dat ze hem regelmatig doneren. . Waarschijnlijk hebben ze eerder al enig voordeel van de GM genoten (bijvoorbeeld gratis studiebegeleiding, gesubsidieerde huur, enz.), Leraren bij GIS's melden vaak dat ze niet alleen bereid, maar vereerd zijn om als leraren over de hele wereld te "dienen". en om een ​​deel van hun inkomen terug te schenken aan de gemeenschap. In zijn geschriften verwijst Fethullah Gülen vaak naar leraren als GIS in Turkije en over de hele wereld als 'zelfopofferende helden'.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Leiderschap in de GM wordt beheerd via een gendergerelateerd, op ouderen gebaseerd en etnisch-nationalistisch systeem van autoriteit dat zich uitstrekt via zijn wereldwijde netwerk. Aan de top staat Fethullah Gülen, die in een zelfopgelegde ballingschap in Pennsylvania woont op een compound met meerdere huizen, het Golden Generation Retreat and Worship Center in de uitlopers van Pocono. Vanuit Pennsylvania beheert Gülen de GM als een passieve charismatische leider die alleen directe communicatie onderhoudt met een relatief klein aantal naaste vertrouwelingen en studenten. Deze mannen vormen samen met een aantal senior figuren bij GM-instellingen over de hele wereld de kern van de GM-organisatie. Deze leiders, liefkozend leraren (hocalar) genoemd, vormen de kerngemeenschap van de GM (cemaat), een wereldwijd sociaal netwerk van volledig toegewijde studenten van Hocaefendi Fethullah Gülen. Naast degenen die fysiek dicht bij Gülen in de Poconos blijven, leiden of beheren anderen een van de tientallen dialoog- en outreach-organisaties in de VS, Europa of Turkije. Sommigen zijn schrijvers die boeken over Fethullah Gülen schrijven, terwijl anderen de verschillende inspanningen van de GYV in Istanbul organiseren of regelmatig columns publiceren in Zaman krant (Hendrick 2013: Hoofdstuk 4). Het zijn allemaal mannen en de meesten sporen hun connectie met Gülens vroege gemeenschap van loyalisten in Edirne en Izmir.

Hoewel duizenden vrouwen zich identificeren met de GM, lesgeven aan GIS's en deelnemen aan verschillende aspecten van sociaal en zakelijk diensten bij een of een aan GM gelieerde instelling, het cemaat-niveau van aansluiting handhaaft een vrij strikte mate van genderprivilege (Turam 2006). Bovendien, ondanks zijn transnationale betrokkenheid en ondanks de duizenden niet-Turkse vrienden en bewonderaars, handhaaft het cemaatniveau van aansluiting ook een strikt Turks en Turks vooroordeel.

Een eenmaal verwijderd niveau van aansluiting bestaat uit een breed netwerk van GM "vrienden" (arkadaşlar). Dit niveau van connectiviteit omvat honderdduizenden bedrijven die zich bezighouden met GM-instellingen op de markt als klanten en klanten. Een groot deel van hun werknemers (hoewel niet alle) schenkt regelmatig aan de beweging (himmet) en velen wonen regelmatig een sohbet bij. Hoewel ze loyaal zijn aan de beweging, breiden arkadaş sociale netwerken zich uit in niet-gelieerde richtingen, waardoor dit niveau wordt onderscheiden van het cemaat. Hoewel ondernemers waarschijnlijk zeer nauwe relaties met de GM zullen onderhouden, is er waarschijnlijk geen coördinator die medewerkers van werknemers verzamelt. Sommige werknemers hebben inderdaad heel weinig te maken met de GM. Op dit niveau wordt himmet gedoneerd op reguliere incassovergaderingen die georganiseerd zijn via sociale netwerken in plaats van op een bedrijfslocatie, en hizmet wordt waarschijnlijk minder als een totaliserende verantwoordelijkheid geconceptualiseerd. Arkadaşlar kunnen zakenmensen, politieagenten, advocaten, academici of journalisten zijn. Sommigen werken in de internationale handel, anderen hebben kleine winkels of restaurants, of werken misschien in informatietechnologie, techniek of de overheid. Groter in omvang, het arkadaşlar-niveau van affiliatie vormt de meerderheid van de mensen die een examenvoorbereiding hebben gekregen bij een GM-cram-school, die in GM-gelieerde işık evleri woonde tijdens het volgen van een universiteit, en voor wie de GM op hem vertrouwt.

Voorbij arkadaşlar is een niveau van GM-aanhangers en sympathisanten (yandaşlar). Dit niveau van aansluiting bestaat uit zowel Turken als niet-Turken. Velen zijn politici; anderen zijn academici. Sommigen zijn journalisten of aangestelde staatsbureaucraten; anderen zijn studenten of ouders van studenten bij GIS's; sommigen zijn misschien mensen die profiteren van door GM gefaciliteerde buitenlandse handel. Van onderwijs tot interculturele outreach / dialoog, van journalistiek tot hulpdiensten, yandaşlar ondersteunt de inspanningen van de GM, waar ze ook wonen. Hoewel ze niet per se volledig toegewijd zijn, bieden velen toch hulp. Dit kan komen in de vorm van een lid van de onderwijsbestuur dat stemt voor een charter-schoolaanvraag in Toledo, Ohio na een bezoek aan Turkije tijdens een gesponsorde dialoogtour, of het kan komen in de vorm van een arbeidsrechtenadvocaat die ermee instemt een sympathiek account te schrijven. van Gülen's juridische strijd in Turkije en de VS (Harrington 2011). Wie en waar ze ook zijn, yandaşlar promoot de collectieve actie van de Turkse GM omdat ze het erover eens zijn dat de dienst die (hizmet) GM-activisten bieden voor de wereldmaatschappij lovenswaardig is.

De laatste laag van aansluiting is misschien wel de grootste, de zwakste verbonden en de belangrijkste voor de voortdurende uitbreiding van de GM. Dit is het niveau van de onbewuste consument. De meeste studenten aan GIS's in landen over de hele wereld, de meeste lezers van Engelstalige journalistiek geproduceerd door genetisch gemodificeerde mediabedrijven, en ontelbare aantallen Turkse en transnationale consumenten van producten die zijn vervaardigd in de genetisch gemodificeerde goederenketen, zijn zich totaal niet bewust van de ggo als een sociale entiteit. Hendrick legt het als volgt uit:

Ze studeert misschien de Turkse taal aan Stanford en gebruikt Dilset-leerboeken, maar ze heeft waarschijnlijk geen idee dat Dilset wordt geproduceerd door een aan GM gelieerd bedrijf. Of misschien is ze een importeur in Thailand wiens werkgever onlangs een langetermijnovereenkomst heeft gesloten met een aan GM gelieerde exporteur uit Turkije, maar geen idee heeft van de sociale banden van dat bedrijf met de aan GM gelieerde handelsfederatie die de totstandkoming van de deal mogelijk heeft gemaakt. De onwetende consument weet misschien weinig van Fethullah Gülen, maar hij steunt de GM toch (Hendrick 2013: 121).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Sinds de oprichting van de GM hebben een aantal Turkse nieuwscolumnisten, publieke intellectuelen en politici beweerd dat GIS's functioneren als instellingen voor het hersenspoelen van de Turkse jeugd in het belang van de islamistische agenda van Gülen. Turam (2006) begint met een voorbeeldig verhaal van deze langdurige spanning in het Turkse publieke discours (hoofdstuk 1). De oude (en onlangs nieuw leven ingeblazen) bewering is dat Gülen de nadruk legt op onderwijs, omdat hij, om zijn doelen te bereiken, loyalisten nodig heeft om te infiltreren in het Turkse leger, de politie van het land, de rechterlijke macht en andere strategische staatsinstellingen om de Turken te zuiveren. Republiek van binnenuit. Om hun weg naar deze instellingen te vinden, moeten ze concurreren op een concurrerende arbeidsmarkt, waarvoor een onderwijsgericht netwerk van scholen, media, sectoroverschrijdende dienstverleners en effectieve public relations nodig is.

In de loop der jaren hebben Gülen en zijn loyalisten deze beschuldigingen weerlegd door te beweren dat in een democratie iedereen in staat moet zijn zijn carrièredoelen na te streven op basis van zijn vaardigheden en interesses. Als politieagenten, advocaten, rechters en andere bureaucraten persoonlijk aansluiten bij een religieuze gemeenschap of sociaal netwerk, dan moet dat hun persoonlijke zaak blijven en mogen ze niet betrokken worden bij clandestien gedrag. Ondanks dergelijke verklaringen is de moeilijkste uitdaging voor Fethullah Gülen en de GM het behouden van hun verklaarde "niet-politieke" identiteit. Deze taak bleek vooral een uitdaging toen de GM in de jaren 2000 een alliantie vormde met de AKP om de conservatieve democratische revolutie van Turkije op gang te brengen.

In dit verband is het belangrijk om te benadrukken dat de AKP en de GM opkwamen als een coalitie van gelijkgestemde maatschappelijke krachten waarvan de leiders naar dezelfde historische vijanden wezen (zoals seculiere Kemalisten, linksen, enz.) Als de politieke, economisch en sociaal agentschap van hun respectievelijke kiezers (vrome Turken). Tot voor kort hebben AKP-leiders zoals Bülent Arınç, Abdullah Gül, Ali Babacan en zelfs premier Erdoğan regelmatig GM-gesponsorde evenementen (bijvoorbeeld het Abant-platform, de Turkse taalolympiade) gesteund en regelmatig de prestatie van GM-aangeslotenen geprezen " Turkse scholen "over de bezoeken aan Thailand, Kenia, Zuid-Afrika en elders. Evenzo hebben GM-gelieerde media en outreach-organisaties tot voor kort regelmatig steun geuit voor AKP-geleide politieke initiatieven die de rijping van de Turkse democratie vertegenwoordigen. Vóór 2013 was bekend dat een aantal AKP-afgevaardigden van het middenniveau zeer nauwe banden met de GM hadden en dat zakelijke relaties tussen gelieerde bedrijven wijdverspreid waren.

Na de derde verkiezingsoverwinning van de AKP in 2011 waren overlappende belangen tussen de GM en de AKP (bijv. Conservatieve sociale politiek, economisch liberale ontwikkelingsopvattingen, belangen bij het opheffen van het toezicht van het Turkse leger in de Turkse politiek en samenleving) echter niet langer voldoende om stand te houden. de twee entiteiten samen als een conservatieve coalitie. Het resultaat was het begin van een bureaucratische, juridische en public relations-oorlog tussen de twee partijen die is voortgezet zonder dat het einde in zicht is. Volgens een aantal waarnemers gaat het begin van het conflict terug tot 2010, terwijl andere wijzen op een of andere belangrijke gebeurtenis in 2011 of 2012. Een voorbeeld van spanningen die vaak worden genoemd, is onder meer het publieke onenigheid van Gülen met de manier waarop de AKP omgaat met de beruchte “Mavi Marmara Incident. Het Mavi Marmara-incident verwijst naar een gebeurtenis die plaatsvond in 2010 toen een vloot van hulpschepen onder leiding van een Turkse religieuze liefdadigheidsinstelling probeerde de Israëlische blokkade van de Gazastrook in Palestina te doorbreken. Een internationale verzameling activisten ging aan boord van schepen in een poging voedsel en hulp te leveren. Toen de vloot de Israëlische wateren binnentrok, gingen Israëlische commando's aan boord van een van de schepen en openden het vuur op de ongewapende activisten, waarbij negen mensen omkwamen. Allen waren Turken en acht waren Turkse staatsburgers (een was een Turkse Amerikaan). Het duurde meer dan twee jaar voordat Israël zich verontschuldigde voor de gebeurtenis, en de Turks-Israëlische betrekkingen zijn nooit volledig hersteld. Andere voorbeelden zijn de dagvaarding van Hakan Fidan (de door de AKP aangestelde hoofd van de nationale inlichtingendienst) in 2012 door de officier van justitie met vermeende banden met de GM, en de publieke onenigheid tussen Gülen en premier over de afhandeling van de protesten in het Gezipark in de zomer van 2013. Slechts drie van de meest genoemde momenten van spanning, speculatie over een brouwende vete werd eind 2013 correct bewezen toen de twee krachten krachtiger botsten met elke "kant" en dreigde de andere te vernietigen. Een heel kort overzicht van aanhoudende wrijving is als volgt:

Na de stopzetting van de Ergenekon- en Sledgehammer-processen in Turkije en de daaropvolgende ondergeschiktheid van het Turkse leger aan het civiele gezag, probeerden de GM en de AKP allebei het machtsvacuüm van Turkije op te vullen. In aantijgingen die nadrukkelijk worden ontkend door GM-leiders en in GM-mediabronnen, wordt aangenomen dat GM-filialen een groot deel van de Turkse rechterlijke macht en politie in het hele land controleren. Na het einde van de Ergenekon- en Sledgehammer-zaken, wordt aangenomen dat GM-troepen in beide instellingen hun onderzoeksaandacht hebben verlegd van de oude garde naar de AKP. Toen premier Erdoğan eind 2012 telefoontaps ontdekte in zijn kantoor, werd algemeen aangenomen dat de GM er op de een of andere manier bij betrokken was.

Het gerommel van spanningen werd in november oorverdovend van 2013 toen de GM-gelieerde Zaman De krant publiceerde een verhaal over het plan van de AKP om alle gestandaardiseerde voorbereidingsscholen voor examens te sluiten als onderdeel van de grotere hervormingsinspanningen van de regering. Als primaire bron van rekrutering voor de collectieve organisatie van de GM, omvatte deze stap een existentiële aanval op het vermogen van de GM om zichzelf op lange termijn te onderhouden. Op 17 december 2013 namen aanklagers van Istanbul, die vermeende banden met de GM hadden, wraak door de zonen van drie AKP-kabinetsministers te arresteren, evenals een aantal staatsbureaucraten en zakenlieden op beschuldiging van omkoping en corruptie. Ook werd een Azeri-Iraanse zakenman gearresteerd die werd beschuldigd van het orkestreren van een goudsmokkeloperatie tussen Turkije en Iran. Bewijsmateriaal omvatte schoenendozen met contant geld die in de huizen van verdachten werden gevonden en telefoonopnames die, onder andere, een aantal AKP-functionarissen betroffen, waaronder de zoon van premier Erdoğan.

2014 begon met Erdoğan die een aanval deed op wat hij "de parallelle staat" noemde (verwijzend naar de GM) voor een poging tot staatsgreep tegen de AKP. In de maanden die volgden, werden honderden politieagenten ontslagen of overgeplaatst naar politiediensten in het hele land, en werden tientallen officieren van justitie van hun post verwijderd. Nadat het onderzoek naar AKP-corruptie was vertraagd, werd veel van het audio-opnamebewijs dat leidde tot de arrestaties in december 2013 gelekt naar een anonieme bron die talloze spraakopnames op Twitter plaatste die meer AKP-functionarissen (waaronder Erdoğan zelf) betroffen van omkoping, omkoping, en corruptie. Met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in maart verdedigde Erdoğan zichzelf door dagelijks te verkondigen dat niet zijn regime, maar de democratie belegerd werd in Turkije: “17 december is een zwarte vlek op de democratische geschiedenis van Turkije. ​ ​ Het heeft alle eerdere couppogingen overtroffen en is geregistreerd als verraad aan de staat, de democratie en de natie ”(Resneck 2014).

Kort voor de verkiezingen noemde Erdoğan Twitter als een bedreiging voor de samenleving en blokkeerde de Turkse toegang tot de sociale-mediasite twee weken lang. Hoewel het verbod begin april werd vernietigd, kwamen en kwamen de 30-verkiezingen in maart en Erdoğan kon een overweldigende overwinning behalen voor de AKP (zesenveertig procent) in lokale peilingen door het hele land.

Sinds 30 maart heeft Erdoğan zijn strijd tegen "de parallelle staat" naar nieuwe hoogten getild. Zijn regime is doorgegaan met het zuiveren van politiediensten en openbare aanklagers, heeft de openbare desinvestering van de GM's Bank Asya aangemoedigd (en heeft onlangs om nationalisatie verzocht), heeft staatscontracten met aan GM gelieerde bedrijven geblokkeerd en de staatssteun voor door GM gesponsorde evenementen ( bijv. Olympische Spelen in het Turks). Meer persoonlijk heeft premier Erdoğan civiele rechtszaken aangespannen tegen een aantal aan GM gelieerde journalisten wegens smaad.

Gülen reageerde in eerste instantie op deze gebeurtenissen met nadrukkelijke ontkenningen dat hij of zijn bewonderaars iets te maken hadden met illegale afluisterapparatuur, met het aanwakkeren van publieke onrust, of met het orkestreren van strafrechtelijk onderzoek, enz. GM-gelieerde media, specifiek Zaman als De Zaman van vandaag kranten, verlegde veel van hun focus naar rapportage over het onderwerp ten koste van andere nieuwsberichten.

Inderdaad, een overweldigende hoeveelheid van het nieuws en de redactionele ruimte van beide kranten blijft gewijd aan het ontkennen van de aantijgingen van Erdoğan en aan het afbeelden van de leider als een autoritair persoon die zijn macht probeert te consolideren door afwijkende meningen te vernietigen. (Zie Sezgin 2014 voor een Engelstalig verslag van deze strijd vanuit het perspectief van de GM). Er is ook een interview met Fethullah Gülen dat werd afgenomen door een aan GM gelieerde journalist en gepubliceerd in Zaman als De Zaman van vandaag over deze saga (Dumanli 2014).

Enigszins verwarrend voor sommigen, is het belangrijk om te benadrukken dat de GM en de AKP nauw op elkaar afgestemde wereldbeelden handhaven tot het punt dat het "Gülenisme" de officiële staatsideologie is geworden in Turkije (Tuğal 2013). Dit is belangrijk omdat het benadrukt dat de huidige kloof veel meer over macht dan over filosofie gaat, en het beste kan worden geïnterpreteerd als een strijd tussen gelijkgestemde elites die elkaars samenwerking zijn ontgroeid en die weigeren acht te slaan op de geconsolideerde invloed van de ander.

Wat de uitkomst ook mag zijn, de GM blijft na de AKP in Turkije de tweede plaats in het definiëren van conservatisme en nationale identiteit voor vrome Turken. Bovendien blijft de GM, in tegenstelling tot de AKP, zijn invloed uitbreiden buiten Turkije, waar zijn actoren strijden om de harten en geesten van niet-Turkse waarnemers die naar Turkije kijken als een model voor duurzaam 'Oost / West', moslim / christen, vroom / modern beschavingsrelaties. En hoewel er geen einde komt aan het GM / AKP-conflict, hopen GM-activisten dat hun expansie in het buitenland hun invloed jarenlang, zo niet toekomstige generaties, heeft versterkt en dat Fethullah Gülen een van de meest invloedrijke leiders van de islam blijft.

 REFERENTIES

Barton, Greg, Paul Weller en Ihsan Yilmaz, eds. 2013. De moslimwereld en politiek in transitie: creatieve bijdragen van de Gülen-beweging. Londen: Bloomsbury Academic Publishers.

Dumanli, Ekrem. 2014. "Islamitische geleerde Gülen roept voorwaarden in Turkije erger dan militaire staatsgreep." De huidige Zama, Maart 16. Betreden via http://www.todayszaman.com/_part-1-islamic-scholar-gulen-calls-conditions-in-turkey-worse-than-military-coup_342261.html op 15August 2014.

Ebaugh, Helen Rose. 2010. De Gülen-beweging: een sociologische analyse van een burgerbeweging geworteld in gematigde islam. New York: Springer.

Esposito, John en Ihsan Yilmaz, eds. 2010. Islam en vredesopbouw: Gülen-beweging Initiatieven. New York: Blue Dome Press.

Gallagher, Nancy 2012. "Hizmet interculturele dialoogreizen naar Turkije" Pp. 73-96 in De Gülen Hizmet-beweging en zijn transnationale activiteiten: casestudies van altruïstisch activisme in de hedendaagse islam, uitgegeven door Pandya en Gallagher. Boca Raton, FL: Brown Walker Press.

Harrington, James. 2011. Worstelen met vrije meningsuiting, religieuze vrijheid en democratie in Turkije: de politieke processen en tijden van Fethullah Gülen. Lanham, MD: University Press of America.

Hendrick, Joshua D. 2013. Gülen: De dubbelzinnige politiek van de markt Islam in Turkije en de wereld. New York: New York University Press.

Hunt, Robert and Alp Aslandoğan, eds. 2007. Moslimburgers van de geglobaliseerde wereld. Somerset. NJ: The Light Publishing.

Kinzer, Stephen. 2013. "Fethullah Gulen: Turkse opvoeder en islamitische geleerde," TIJD, April 18. Acessed from http://time100.time.com/2013/04/18/time-100/slide/fethullah-gulen/ op 17 augustus 2014.

Mardin, Şerif. 1989. Godsdienst en sociale verandering in het moderne Turkije: de zaak van Bediüzzaman Said Nursi. Albany: SUNY Press.

Pandya, Sophia en Nancy Gallagher, eds. 2012. De Gülen Hizmet-beweging en zijn transnationale activiteiten: casestudies van altruïstisch activisme in de hedendaagse islam. Boca Raton, FL: Brown Walker Press.

Resneck, Jacob. 2014. "Muslim Cleric Linked to Turkish Corruption Probe." Washington Post, Januari 17. Betreden via http://www.washingtonpost.com/national/religion/muslim-cleric-linked-to-turkish-corruption-probe/2014/01/17/55698400-7fa8-11e3-97d3-b9925ce2c57b_story.html op 15 augustus 2014.

Rodrik, Dani. 2014. "The Plot Against the Generals." Juni. Betreden via http://www.sss.ias.edu/files/pdfs/Rodrik/Commentary/Plot-Against-the-Generals.pdf op 15 augustus 2014.

Sezgin, Ismail Mesut. 2014. "Erdoğan's oorlog tegen Hizmet: stap voor stap." De Zaman van vandaag, Juli 22. Betreden via http://www.todayszaman.com/national_erdogans-war-against-hizmet-step-by-step_353694.html op 15 augustus 2014.

Tittensor, David. 2014. House of Service: The Gülen Movement and Islam's Third Way. New York: Oxford University Press.

Tuğal, Cihan. 2013. "Gülenism: The Middle Way of Official Ideology." Jadaliyya, Juni 5. Betreden via http://www.jadaliyya.com/pages/index/12673/gulenism_the-middle-way-or-official-ideology op 15 augustus 2014.

Turam, Berna 2006. The Politics of Engagement: Between Islam and the Secular State . Palo Alto, CA: Stanford University Press.

Yavuz, Hakan. 2013. Op weg naar een islamitische verlichting: de Gülen-beweging. New York. Oxford Universiteit krant.

Yavuz, Hakan. 2003. Islamitische politieke identiteit in Turkije. New York: Oxford University Press.

Yavuz, Hakan en John Esposito, eds. 2003. Turkse islam en de niet-gouvernementele staat. Syracuse: University Press van Syracuse.

Yurtsever, Ali, ed. 2008. Islam in het tijdperk van globale uitdagingen: alternatief perspectief van de Gulen-beweging. Washington, DC: Rumi Forum / Tuğhra Books.

Geplaatst:
22 augustus 2014

FETHULLAH GULEN VIDEO AANSLUITINGEN

 

Deel