David G. Bromley Stephanie Edelman

Eckhart Tolle

ECKHART TOLLE TIJDLIJN

1948: Eckhart Tolle werd geboren als Ulrich Leonard Tolle in Lunen, Duitsland.

1977: Tolle wordt toegelaten tot postdoctorale studies aan de universiteit van Cambridge in Londen, nadat hij een graad in talen en geschiedenis heeft afgerond aan de Universiteit van Londen.

1979: Tolle ervoer een 'innerlijke transformatie' en vestigde zich na een periode van afdrijven in Vancouver, Canada en begon zijn eerste boek te schrijven, De kracht van nu.

1997:  De kracht van het nu werd voor het eerst gepubliceerd.

2000: televisiepersoonlijkheid Oprah Winfrey raadde het boek aan en bracht het naar de Bestsellersboek van de New York Times voor hardcoveradvies.

2005: Tolle gepubliceerd Een nieuwe aarde, dat ook een bestseller werd.

2008: Oprah selecteerde het boek voor haar boekenclub en werkte vervolgens samen met Tolle in een reeks internetseminars met discussies en meditatie.

2009: Tolle's wereldwijde publiek werd geschat op tientallen miljoenen.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Ulrich Leonard Tolle werd geboren in Lunen, Duitsland. Het huwelijk van zijn ouders is beschreven als de ongelukkige verbintenis van "een moedwillige moeder en een excentrieke journalistenvader" (MacQueen 2009). Tolle's ouders scheidden toen hij dertien was, en toen Tolleweigerde naar school te gaan, zijn moeder stuurde hem naar zijn vader in Spanje. Tolle ging niet naar school tussen de leeftijd van dertien en tweeëntwintig, omdat zijn vader hem toestond filosofie, taal en literatuur zelfstandig te studeren (Walker 2008). Hij voltooide vervolgens een diploma in geschiedenis en talen aan de Universiteit van Londen en schreef zich vervolgens in voor een doctoraat aan de universiteit van Cambridge.

Tegen het einde van de jaren zeventig was Tolle een doctoraatsstudent die in Londen woonde en in crisis verkeerde, een "neurotische, bijna suïcidale puinhoop" (MacQueen 1970). Tolle omschreef zichzelf als "zo ellendig dat ik niet langer met mezelf kon leven" (Grossman 2009). Deze diepe crisis veroorzaakte op een avond een existentiële openbaring voor Tolle. Op dit moment zegt hij: “Plots deed ik een stap achteruit en het leken twee van mij te zijn. Het 'ik', en dit 'zelf' waar ik niet mee kan leven. Ben ik een of ben ik twee? En dat triggerde me als een koan…. Het overkwam mij spontaan. Ik keek naar die zin: 'Ik kan niet met mezelf leven'. Ik had geen intellectueel antwoord. Wie ben ik? Met wie kan ik niet leven? Het antwoord kwam op een dieper niveau. Ik realiseerde me wie ik was ”(Walker 2010). In dit transformerende moment vertelt Tolle dat hij is overgegaan van 'depressief en in wezen krankzinnig zijn - normaal krankzinnig bedoel ik - naar plotseling een gevoel van onderliggende vrede in elke situatie ...' (MacQueen 2008). De transformatie omvatte “een dood van het zelfgevoel dat leefde door identificaties, identificaties met mijn verhaal, dingen om me heen, de wereld. Op dat moment ontstond iets dat een gevoel was van diepe en intense stilte en levendigheid, zijn. Ik noemde het later 'aanwezigheid' ”(Cohen nd). Hij meldt: “De volgende ochtend werd ik wakker en alles was zo vredig. De rust was er omdat er geen zelf was. Gewoon een gevoel van aanwezigheid of "zijn", gewoon observeren en kijken "(Scobie 2009).

Ontevreden over de academische wereld in de nasleep van wat hij ervoer als zijn 'innerlijke transformatie', verliet Tolled Cambridge na een jaar Latijns-Amerikaanse literatuur te hebben gestudeerd. Vervolgens veranderde hij zijn naam van Ulrich in Eckhart als eerbetoon aan de 14e-eeuwse Duitse neoplatanist en middeleeuwse mysticus Meister Eckhart. De volgende twee jaar woonde Tolle in Londen met tijdelijke baantjes terwijl hij “sliep op de sofa's van vrienden, en de dagen doorbracht op bankjes in het park op Russell Square, of schuilend in de British Library” (Burkeman 2009). Voor een korte periode leerde hij de vruchten van zijn persoonlijke transformatie bij zijn vrienden thuis, voordat hij naar de westkust van de Verenigde Staten migreerde en zich uiteindelijk in 1995 in Vancouver, Canada vestigde. Slechts twee jaar later, in 1997, publiceerde Tolle zijn eerste boek, De kracht van het nu, gevolgd in 2003 door Stilte spreekt als Een nieuwe aarde in 2005. Zijn populariteit schoot omhoog na de enthousiaste promotie van Oprah Winfrey van De kracht van het nu in 2000.

Eckhart Tolle is een zakelijke en huwelijkse partner met Kim Eng. Eng werd geboren in Vancouver, Canada en ontmoette Tolle in 1998 na haar
woonde een van zijn retraites bij. Eng heeft verklaard dat ze, voordat ze Tolle ontmoette, getrouwd en praktiserend christen was, maar niet gelukkig was met zowel haar huwelijk als haar religie. Ze verliet uiteindelijk beide en begon een spirituele zoektocht. Het was nadat ze een van Tolle's retraites had bijgewoond die ze had beschreven als een transformationele spirituele ervaring. Eng begon toen zeven jaar van spirituele training bij Tolle, en werd uiteindelijk zijn partner en medewerker bij het verspreiden van zijn leringen. Ze heeft ook haar eigen carrière ontwikkeld als counselor en spreker in het openbaar, en staat vooral bekend om haar workshops "Aanwezigheid door beweging".

LEER / OVERTUIGINGEN

De leringen van Tolle worden vaak beschreven als een samensmelting van oosterse filosofieën zoals zenboeddhisme, New Age filosofie en gevestigde religie. Hij beweert dat zijn leringen eigenlijk niets nieuws bevatten, maar veeleer de essentiële begrippen van alle religies, begrippen die verloren zijn gegaan in de vreemde leringen van gevestigde religies. Tolle heeft daarom een ​​sterk onderscheid gemaakt tussen religie en spiritualiteit; terwijl de twee naast elkaar kunnen bestaan, is 'religie zonder spiritualiteit helaas heel gewoon' (MacQueen 2009). Het resultaat is dat gevestigde religie onderdeel is geworden van wat Tolle 'de waanzin' noemt. Volgens hem kan de mensheid redelijkerwijs worden beschouwd als '[c] rinciaal krankzinnig, met een paar korte lucide intervallen', 'vol met' chronische paranoïde wanen, een pathologische neiging om moord te plegen en daden van extreem geweld en wreedheid tegen zijn waargenomen vijanden
. . . "(MacQueen 2009).

In de leringen van Tolle is het fundamentele menselijke probleem het zelfgevoel, het ego, dat het product is van de structuur en werking van de geest. Individuen komen om zichzelf te vergelijken met hun gedachten, die het product zijn van hun geest, en leven daarom in scheiding van Zijn. Zoals hij het heeft gesteld, "ons ware zelf is het vormloze bewustzijn, dat is, dat is God. We zijn allemaal Eén en daardoor zijn we allemaal God "(Walker 2008). Voor Tolle is daarom het concept van een transcendente God die het universum heeft geschapen niet nuttig. Integendeel, Tolle begrijpt dat er een intelligentie is die aanwezig is in elke levensvorm en levensvorm en die voortdurend het universum creëert en recreëert. Het is het wezen dat het leven rechtstreeks kent en ervaart; de geest werkt daarentegen op basis van feiten, oordelen, beelden, labels in plaats van directe ervaring. Vanuit deze basis leeft de geest in een combinatie van verleden (herinneringen) en toekomst (projecties) in plaats van in het moment, waarnaar Tolle verwijst naar het Nu. Omdat de geest direct werkt op basis van constructen in plaats van realiteiten, blokkeert de geest verbondenheid met andere mensen en met het Zijn. De geest bevindt zich ook in een directe strijd met de realiteit, omdat de alledaagse realiteit niet samenvalt met de beelden en oordelen over de manier waarop dingen gebaseerd zouden moeten zijn op herinneringen aan het verleden en aspiraties voor de toekomst. Het is deze weerstand tegen wat is en het verlies van verbinding met het Zijn dat leidt tot individuele pijn en lijden. Hoe groter de identificatie van de individuen met hun geest, hoe groter de weerstand tegen wat is; en hoe groter de weerstand tegen hoe hoger het niveau van pijn en lijden. Een "pijnlichaam", de geaccumuleerde pijn van pijnlijke ervaringen uit het verleden is het product van deze weerstand (McKinley 2008).

De oplossing voor het probleem van de scheiding van het bestaan, in de ogen van Tolle, is om in het nu te zijn. Het Nu is een tijdloze transcendente ruimte, die is wie we zijn. In tegenstelling tot conventionele logica, zijn we niet wat er in het heden gebeurt, maar de ruimte voor wat er gebeurt (Jonas-Simpson 2010). In het Nu zijn betekent dus zowel accepteren wat is als onvoorwaardelijk je overgeven aan het heden. Het vermijden van het huidige moment is daarom waanzin, want het huidige moment is leven. Acceptatie van en overgave aan het heden stelt iemand in staat opnieuw contact te maken met het Zijn. Wat nodig is om in deze richting in deze richting te bewegen, is een spiritueel ontwaken, een transformatie van het bewustzijn, die de mensheid in staat zal stellen om naar een hoger niveau te evolueren. Een essentieel aspect van dit ontwakingsproces bestaat uit het overstijgen van onze op het ego gebaseerde bewustzijnsstaat en het leven in het Nu.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Tolle specificeert geen formele rituele praktijken. Echter, in De kracht van het nu hij beveelt Oosters aan chi meditatie (een vorm van meditatie die put uit de levenskracht die lichaam, geest en ziel met elkaar verbindt) 10-15 minuten per dag en aandachtige meditatie wordt uitgebreid naar het dagelijks leven. Volgens Tolle is dit “bijzonder vruchtbaar tijdens het communiceren met anderen en het communiceren met de natuur. Door bewust te blijven van het ongemanifesteerde in het rijk van het gemanifesteerde, wordt een brug of portaal tussen de twee gebouwd ”(Cole 2010). Tegelijkertijd lijkt Tolle beperkingen te zien aan meditatie. Hij heeft gezegd: 'Nou, in een bepaald stadium kan oefenen nuttig zijn, maar ik geef geen oefeningen. De kracht van aanwezigheid heeft het niet echt nodig. Aanwezigheid is onderwijzen, stilte is onderwijzen, dus het zou niet nodig zijn om een ​​oefening te hebben. Natuurlijk kunnen er bepaalde mensen zijn die nog niet openstaan ​​voor aanwezigheid en zich er niet toe aangetrokken voelen; dus voor hen kan oefenen aanvankelijk nuttig zijn - totdat het een belemmering wordt ”(Clurman 2001).

Tolle beveelt wel een reeks 'oefeningen' aan die beoefenaars kunnen gebruiken om meer volledig te worden in het Nu. Deze omvatten het geven van de volle aandacht aan elke routine dagelijkse activiteit; aandacht schenken aan de hiaten tussen gedachten die door de geest worden gegenereerd, waardoor de beoefenaar zich kan desidentificeren met de geest en zich bewust wordt, maar niet bezig met nadenken; de aandacht wegtrekken van de geest, de aandacht vestigen op het heden door zich bewust te worden van de ademhaling, en daardoor eenvoudigweg getuige en ervaren; negatieve emotie gebruiken als een impuls om meer aanwezig te zijn; het observeren en oplossen van het pijnlichaam; en de aandacht trekken van het verleden en het heden om het ego te elimineren. Voor Tolle is disidentifiëren met de geest het belangrijkste element in de reis naar verlichting.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Tolle heeft zijn bedenkingen geuit over het vestigen van formele organisaties of het worden van een goeroe-achtige figuur. Met betrekking tot zijn lesmateriaal heeft hij bijvoorbeeld verklaard: "Het is noodzakelijk om de wereld in te gaan, maar men moet oppassen dat de organisatie niet zelfbedruipend wordt" (MacQueen 2009). Hij heeft echter verschillende organisaties opgericht om zijn leringen te verspreiden. Met zijn partner, Kim Eng, installeerde Tolle Eckhart Teachings. Deze organisatie beheert de toespraken, lezingen en retraites van Tolle, evenals het licentiëren, publiceren en distribueren van zijn CD's en dvd's. Tolle's website, eckharttolle.com, biedt een indrukwekkende productlijn van Tolle's boeken, evenals delen van het bericht herverpakt in muziek, kaarten, kalenders, cd's en dvd's. Eng's meditaties en instructie Qi Flow Yoga video is ook beschikbaar. In juli richtte 2010 Tolle TV op, waardoor kijkers toegang kregen tot internetvideo's van Tolle die mediteerden of lesgaven. Bezoekers hebben ook een onbeperkte toegang tot de online community van de site voor een maandelijkse vergoeding. ET-TV biedt geïnteresseerden een betaalbaar middel om toegang te krijgen tot de leer van Tolle en tot een wereldwijd bereik. Kim Eng dient ook in een instructiecapaciteit; ze is "de facilitator van de Aanwezigheid door Bewegingsworkshops, waarin ze op haar achtergrond put in meditatie, yoga, t'ai chi en andere spirituele oefeningen om een ​​meer gestructureerde benadering te bieden voor het belichamen van de leringen van Eckhart" (Eckhart Tolle TV nd) . Er zijn meer dan tweehonderd Eckhart Tolle Meetup-groepen in meer dan honderd landen over de hele wereld, voornamelijk in Noord-Amerika, Europa en Azië. Verschillende tienduizenden leden gebruiken deze locaties om de leringen van Tolle te bespreken.

Tolle's zichtbaarheid en invloed zijn aanzienlijk verbeterd door zijn associatie met Oprah Winfrey. In 2008, Oprah gekozen Een nieuwe aarde voor haar boekenclub; zij en Tolle werkten toen samen aan een tien weken durende reeks webseminars om hoofdstukken van het boek te bespreken en meditaties te leiden. Deze 'webinars' trokken miljoenen kijkers aan. De boeken van Tolle zijn nu in drieëndertig talen vertaald en vele miljoenen zijn over de hele wereld verkocht (MacQueen 2009).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Tolle is voorspelbaar geconfronteerd met kritiek van zowel de conservatieve christelijke gemeenschap als de seculiere reguliere pers. Een bron van conservatieve christelijke veroordeling is de implicatie van Tolle dat Jezus onnodig is als een middel tot behoud: "Religieuze critici noemen hem de Antichrist omdat hij beweert dat je jezelf kunt redden, geen God of Jezus vereist." Zoals Tolle zei: "Was Jezus de zoon van God? ' Ja. Maar jij ook. Je hebt het je nog niet gerealiseerd '(Grossman 2010). James Beverley, hoogleraar christelijk denken en ethiek, vat de conservatieve christelijke kritiek samen: "Vanuit een christelijk perspectief citeert Tolle de Bijbel verkeerd om zijn vreemde mix van hindoeïsme, boeddhisme en New Age-pop te bevestigen", zegt hij. "Hij stelt de leer van Jezus verkeerd over het zelf en negeert de duidelijke aanspraken van Jezus als Redder, Heer en Zoon van God" (MacQueen 2009). Vanuit dit perspectief ontkent Tolle een kernpilaar van het christendom door te beweren dat er geen verschil is tussen mensen en Jezus en God. Sommige andere christenen zijn meer liefdadig tegenover Tolle. Theologie professor John Stackhouse aan het evangelische Regent College in Vancouver heeft verklaard dat de leringen van Tolle gunstig kunnen zijn voor velen: "In feite hakt, spant en herrangschikt hij de stukjes die het leent dat het als een aardig vage spiritualiteit eindigt, dat men kan aanpassen aan de eigen voorkeuren "(MacQueen 2009).

Tolle heeft ook te maken gehad met een aantal seculiere critici die in het algemeen afwijzend staan ​​tegenover New Age en andere nieuwe vormen van spiritualiteit. Bijvoorbeeld, Time Magazine verwees naar Tolle's boeken als "overspoeld in spirituele mumbo jumbo" (Sachs 2003). Volgens een recensie van deze beoordelingen: 'Zelfs volgens de normen van de zelfhulpboekenindustrie is A New Earth van Eckhart Tolle onuitsprekelijk gekweel', zei een recensent van een krantenboek. 'De gouden toets van Oprah Winfrey heeft van een stinker een bestseller voor Penguin gemaakt.' Een ander verwierp het boek door te zeggen: 'De 313 pagina's zijn eerlijk gezegd verbijsterend - een mix van pseudowetenschap, New Age-filosofie en leer, ontleend aan gevestigde religies' ”(Walker 2008). Noch religieuze noch seculiere kritiek heeft echter grote invloed gehad op Tolle's populariteit en invloed. In 2008 heeft de New York Times verwezen naar Tolle als de meest populaire spirituele auteur in de VS, en in 2011, de Watkins Review noemde Tolle de meest spiritueel invloedrijke persoon ter wereld.

REFERENTIES

Burkeman, Oliver. 2009. "The Bedsit Epiphany." The Guardian. 10 april 2009. Betreden via http://www.guardian.co.uk/books/2009/apr/11/eckhart-tolle-interview-spirituality in maart 21, 2012.

Clurman, Dan. 2001. "Eckhart Tolle Interview." Geest onderzoeken. Fall 2001. Betreden via http://www.meditationblog.com/2007/03/01/eckhart-tolle-interview/, in maart 30, 2012.

Cohen, Andrew. Nd "Ripples on the Surface of Being: An Interview with Eckhart Tolle." EnlightenNext Magazine. Betreden via http://www.enlightennext.org/magazine/j18/tolle.asp?page=1, in maart 21, 2012.

Cole, Josefine. 2010. "Hoe te mediteren met de kracht van nu." 21 maart 2010. Betreden via http://josefine-cole.suite101.com/how-to-meditate-with-the-power-of-now-a216121, in maart 30, 2012.

Grossman, Cathy Lynn. 2010. "'Life's Purpose' Auteur Eckhart Tolle is Serene, Critics Less So." Verenigde Staten Vandaag. 14 oktober 2010. Betreden via http://www.usatoday.com/news/religion/2010-04-15-tolle15_CV_N.htm, in maart 21, 2012.

MacQueen, Ken. 2009. "Eckhart Tolle Vs. God." Maclean's. 22 oktober 2009. Betreden via http://www2.macleans.ca/2009/10/22/eckhart-tolle-vs-god/3/, in maart 21, 2012.

McKinley, Jesse. 2008. "De wijsheid van de tijdperken, voor nu hoe dan ook." New York Times. 23 maart 2008. Betreden via http://www.nytimes.com/2008/03/23/fashion/23tolle.html?_r=4&pagewanted=1, in maart 21, 2012.

Sachs, Andrea. 2003. "Channeling van Ram Dass." New York Times, 21 april 2003. Betreden via http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1004693,00.html#ixzz1qnHPCVFp april 15, 2012.

Scobie, Claire. 2003. "Waarom is nu gelukzaligheid?" Telegraph Magazine. 29 september 2003. Betreden via http://www.theage.com.au/articles/2003/09/28/1064687666674.html april 5, 2012.

Walker, Ether. 2008. "Eckhart Tolle: deze man kan je leven veranderen." The Independent. 21 June 2008. Betreden via http://www.independent.co.uk/news/people/profiles/eckhart-tolle-this-man-could-change-your-life-850872.html, in maart 21, 2012.

Geplaatst:
15 april 2012

Deel