Eugene V. Gallagher

Davidians en Branch Davidians (1929-1981)

DAVIDIAAN EN BRANCH DAVIDIAN TIMELINE

1885 (maart 2) Victor Tasho Houteff werd geboren in Raikovo, Bulgarije.

1902 (5 januari) Benjamin L. Roden werd geboren in Bearden, Oklahoma.

1907 Houteff emigreerde naar de Verenigde Staten.

1919 Houteff werd een Zevende-dags Adventist.

1928 Houteff begon een intensieve studie van bijbelprofetieën.

1929 Houteff begon zijn ideeën te onderwijzen in zijn plaatselijke Zevende-dags Adventistenkerk in Los Angeles.

1929 Houteff begon zijn ideeën in te publiceren De Shepherd's Rod.

1934 Na een hoorzitting met functionarissen van de Zevende-dags Adventisten, werd Houteff officieel van de kerklijsten verwijderd vanwege zijn leringen.

1935 (mei) Houteff en een kleine groep volgelingen verhuisden naar een perceel van 189 hectare buiten Waco, Texas, dat ze Mount Carmel noemden.

1937 (1 januari) Op tweeënvijftigjarige leeftijd trouwde Houteff met Florence Hermanson, de zeventienjarige dochter van twee van zijn volgelingen.

1937 (12 februari) Ben Roden trouwde met Lois I.Scott.

1940 Ben en Lois Roden werden lid van de Zevende-dags Adventistenkerk, eerst in Kilgore en daarna in Odessa, Texas.

1940s In het begin van de jaren 1940 kwamen de Rodens in aanraking met de beweging van Houteff's Shepherd's Rod.

1943 De groep van Houteff werd formeel opgericht als "de Algemene Vereniging van Davidiaanse Zevende-dags Adventisten".

1952 Houteff zond dertig missionarissen uit vanaf de berg Karmel, met als doel zijn boodschap te verspreiden onder elke Zevende-dags Adventistenfamilie in Noord-Amerika.

1955 (5 februari) Houteff stierf op 69-jarige leeftijd.

1955 Florence Houteff neemt de leiding over van de groep volgelingen van haar man.

1955 Ben Roden identificeerde zichzelf als "de Tak" die in Zacharia 3: 8 en 6:12 wordt genoemd en maakte aanspraak op het leiderschap van de Davidianen.

1955 (december 7) De Davidians verkochten hun oorspronkelijke perceel en verhuisden naar "New Mount Carmel", 941 acres nabij de stad Elk, Texas, XNUMX mijl ten oosten van Waco.

1958 Ben Roden ging naar Israël om een ​​gemeenschap op te richten die de kern zou vormen van de nieuwe Davidiaanse gemeenschap van 144,000.

1959 Florence Houteff raakte ervan overtuigd dat de gebeurtenissen van het einde zouden plaatsvinden tijdens het paasseizoen, met als hoogtepunt op of rond 22 april.

1959 Ongeveer 1,000 Davidianen kwamen voor het Pascha bijeen op de nieuwe berg Karmel, maar hun aantal nam af toen er zich geen belangrijke gebeurtenissen voordeden.

1959 Florence Houteff verliet New Mount Carmel voor Californië en hield op enig leiderschap over de Davidians uit te oefenen.

1959 Ben Roden kwam naar voren als de leider van de groep in het New Mount Carmel Center.

1961 In de nasleep van de mislukte profetie van Florence Houteff, besloten enkele Davidianen eerst naar Riverside, Californië te verhuizen en vervolgens in 1970 naar Salem, South Carolina; deze splintergroep is trouw gebleven aan Houteffs theologie.

1962 (maart 1) Florence Houteff trad formeel af als leider van de Davidians.

1960 Rivaliserende facties streden voor de rechtbank om controle over het eigendom van de New Mount Carmel.

1973 (27 februari) Ben Roden en de Branch Davidians voltooiden de aankoop van Mount Carmel.

1977 Lois Roden begon haar eigen profetische claims en ontving openbaring dat de Heilige Geest een vrouwelijke figuur is.

1978 Ben Roden overlijdt en wordt in zijn leidende rol opgevolgd door zijn vrouw Lois.

1980 Lois Roden publiceerde de eerste editie van haar tijdschrift, Shekinah.

1981 David Koresh, toen bekend als Vernon Howell, sloot zich aan bij de Branch Davidians op Mount Carmel.

1983 Lois Roden herkende David Koresh als haar opvolger.

1986 Lois Roden stierf en werd naast haar man begraven op de Olijfberg in Jeruzalem.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De sektarische groep die bekend werd als de Branch Davidians maakte deel uit van een complexe religieuze geschiedenis. De Branch Davidians onder leiding van David Koresh, zo bekend van de rampzalige BATF-aanval op hun Mount Carmel Center op 28 in februari, 1993 en de daaropvolgende eenenvijftig dagenlange belegering door de FBI die eindigde met een vuur dat het Centrum verwoestte en 74-levens duurde , behoorden tot een traditie die minstens tot de negentiende eeuw reikte.

In het midden van de negentiende eeuw in de staat New York verkondigde de baptistische leek William Miller (1782-1849) dat door
ijverige studie was hij niet in staat geweest de mysteries van het bijbelboek Openbaring en dus van de tijd van het einde van de wereld en de wederkomst van Jezus te ontrafelen. Van 1831 tot 1843 schatte hij dat hij zijn boodschap aan een half miljoen mensen had overgebracht. Volgens de berekening van Miller zou de terugkeer van Jezus plaatsvinden tussen 21 maart 1843 en 21 maart 1844. Toen de laatste datum verstreek zonder dat er iets belangrijks gebeurde, verloor Miller, net als vele anderen die het einde hadden voorspeld, het vertrouwen in zijn voorspelling niet. In plaats daarvan paste hij zijn berekeningen aan en stelde de datum opnieuw in op 22 oktober 1844. De verwachtingen werden hoger toen de zomer in herfst veranderde, maar de datum kwam en ging weer zonder incidenten. Degenen die Millers profetie hadden geloofd, ervoeren wat later de "Grote Teleurstelling" werd genoemd, en zijn profetische loopbaan kwam ten einde. Maar zelfs die tweede ervaring van ontkenning was niet voldoende om een ​​interesse in het naderende aanbreken van het millennium volledig te onderdrukken (Rowe 2008: 192-225).

Onder de Millerieten die vasthielden aan de overtuiging dat Miller werkelijk gelijk had gehad in zijn profetieën, was een kleine groep in Washington, New Hampshire, geleid door Joseph Bates, James White en Ellen G. Harmon (1827-1915), met wie White in 1846 trouwde. Ze geloofden dat Millers profetie correct verwees naar Christus die de binnenkamer van de hemelse tempel binnenging om zijn laatste oordeelswerk te beginnen. De gebeurtenissen van het einde waren dus in feite begonnen, maar ze hadden zich nog niet op aarde gemanifesteerd. Op basis van hun interpretatie van Openbaring 14 en andere bijbelse teksten bepleitten de blanken en Bates voor het vieren van de dag des Heren op zaterdag als de zevende dag van de week, geloofden dat het laatste oordeel zich op dit moment aan het ontvouwen was, en dat dit naar verwachting zou plaatsvinden. geleid door openbaring van God in hun eigen tijd. Ellen G. White, die de profeet van de groep werd, noemde die hedendaagse openbaring 'tegenwoordige waarheid' of 'nieuw licht'. De tweelingzielen van het vieren van de dag des Heren op zaterdag en het handhaven van de verwachting van Jezus 'op handen zijnde terugkeer om het laatste oordeel te beginnen, zouden centrale kenmerken blijven van het Zevende-dags Adventisme vanaf het moment dat het begon in de kleine groep New Hampshire Millerites tot en met het gehele geschiedenis. De openheid voor het ontvangen van profetische “tegenwoordige waarheid” introduceerde een dynamiekprincipe in de brede adventistische traditie dat een bijzonder belangrijke rol speelde in de oorsprong van zowel de Davidians als de Branch Davidians (zie Gallagher 2013).

De meer nabije oorsprong van de Branch Davidians kan worden herleid tot de activiteiten van Victor Houteff (1885-1955), een Bulgaar
immigrant naar de Verenigde Staten die in 1919 in Illinois lid werd van de Zevende-dags Adventisten (SDA). Terwijl Houteff de Bijbel bestudeerde, ontwikkelde hij twee onderscheidende ideeën die niet in overeenstemming waren met de gevestigde SDA-doctrine. Ten eerste, toen hij een levendige sektarische aanklacht tegen de SDA-kerk uitte, was hij het niet eens met Ellen G. White dat de 144,000 die in Openbaring 7 worden genoemd als waardig om het nieuwe Jeruzalem binnen te gaan, naar de Adventisten zelf verwezen. In plaats daarvan voerde hij aan dat de kerk zelfgenoegzaam was geworden en doordrongen was van 'wereldse' invloeden. Hij zag zijn eigen missie als het reinigen van de kerk van binnenuit en het verzamelen van een echt getrouwe 144,000 in afwachting van de terugkeer van de Heer. Ten tweede voerde hij aan dat het zijn taak was om de gezuiverde 144,000 naar het oude land Israël te leiden, waar ze Christus zouden ontmoeten bij zijn terugkeer. Zowel de Davidiaanse als de Branch Davidiaanse tradities ontwikkelden een elitair zelfbeeld volgens welke zij de eersten zouden zijn die verlost zouden worden bij de terugkeer van Jezus. Ben Roden, een van de leiders die Houteff volgden, ontleende een concept aan de landbouwfeesten van de oude Israëlieten en beschreef de Branch Davidians als "de eerste van de eerste vruchten - golfschoof, voorhoede NIET golfbroden - 144,000, leger" van de laatste oogst van verlossing (Ben Roden 1959: 4).

In tegenstelling tot Ellen G. White baseerde Houteff zijn gezag niet op visioenen of andere vormen van directe interactie met het goddelijke, maar hij beweerde wel dat zijn eigen werk belangrijk was in zijn tijd, zoals dat van Mozes in het zijne. Hij was ervan overtuigd dat het morele en spirituele verval van de SDA-kerk haar naar een crisispunt had geleid en dat haar leden ervoor konden kiezen om hem te volgen en opnieuw het pad naar verlossing te bewandelen, of vast te houden aan de leringen van de kerk zoals recentelijk verwoord en verdoemenis ervaren. . In 1929 begon Houteff, toen in Los Angeles, zijn boodschap te verkondigen. Toen de SDA-kerk in 1934 de leerstellingen van Houteff formeel verwierp en hem excommuniceerde, voelde hij dat hij geen andere keus had dan zijn eigen organisatie op te richten. In 1935 had Houteff besloten om met zijn volgelingen naar Texas te verhuizen en hij regelde de aankoop van een groot stuk land buiten Waco waar ze het Mount Carmel Center vestigden (op basis van hun begrip van de profetie in Amos 1: 2). Als teken van zijn hoop op het herstel van een fysiek Messiaans koninkrijk in het land Israël, noemde hij zijn groep de Davidian Seventh-day Adventist Association om het oude koninkrijk op te roepen dat geregeerd werd door koning David.

Houteff publiceerde eerst zijn theologische ideeën in een traktaat getiteld De Shepherd's Rod en de groep van zijn volgelingen was informeel bekend onder die naam (Victor Houteff 1930). Het eerste deel werd snel gevolgd door een seconde en doorheen de 1930's, 1940's en vroege 1950's produceerde Houteff meerdere religieuze traktaten en verzamelingen van zijn preken die door de Davidiaanse uitgeversorganisatie werden verspreid onder een groeiende lijst van SDA-kerkleden. In februari heeft 1943 hij gepubliceerd De Leviticus van de Davidiaanse Zevende-dags Adventisten , waarin de grondwet, de statuten, het regeringssysteem en de onderwijsvorm voor de Davidiaanse gemeenschap worden beschreven (Victor Houteff 1943). Veel van het document van honderd pagina's is gewijd aan het citeren van de autoriserende precedenten uit zowel de Bijbel als de geschriften van Ellen G. White.

Onder leiding van Houteff consolideerden en ontwikkelden de Davidians de gemeenschap in het Mount Carmel Centre en besteedden veel tijd, moeite en geld aan het verspreiden van hun boodschap aan alle SDA Church-leden in Noord-Amerika en daarbuiten (inclusief Australië, Engeland, India en West-Indië. ). Ze gingen door met het verfijnen van hun begrip van bijbelse profetieën, terwijl ze hoopten dat de terugkeer van Jezus om het laatste oordeel te leiden spoedig zou plaatsvinden.

Toen Houteff in februari stierf, 1955, verloren de Davidians hun leider en stonden voor een dilemma dat vrijwel elke eerstegeneratie religieuze groep. Kenneth Newport suggereert dat ten minste enkele van de ongeveer 100 leden van de Mount Carmel-gemeenschap waarschijnlijk zijn vertrokken na de dood van Houteff, maar degenen die bleven, stonden voor de taak om nieuw leiderschap te ontwikkelen (Newport 2006: 66). In die bres drong de vrouw van Houteff, Florence, samen met verschillende andere kanshebbers. Kort na Victor's dood begon Florence voorspellingen te doen over de toekomst van de gemeenschap, blijkbaar inclusief het idee dat Victor zelf zou worden opgewekt. Bewerend dat Victor haar op zijn sterfbed had aangespoord om zijn positie over te nemen, legde Florence haar zaak snel en volhardend voor aan de Uitvoerende Raad van de Davidian Association en oogstte uiteindelijk hun erkenning.

Tijdens haar tijd als de leider van de Davidians, bleef Florence Houteff nieuwe nummers van het tijdschrift uitbrengen The Symbolic Code, waarvan negen delen tijdens het leven van haar man waren gepubliceerd (Florence Houteff 1955-1958). Tot op de dag van vandaag blijft er controverse bestaan ​​over de vraag of de "nieuwe codes" van Florence de echte leer van haar echtgenoot bevatten. Maar verreweg de meest dramatische en controversiële stap die Florence maakte, was het bepalen van de datum van het begin van de eindtijd. In navolging van William Millers beslissing die de Grote Teleurstelling veroorzaakte, verkondigde Florence dat aan het einde van het Paasseizoen, op 22 april 1959, de gebeurtenissen van het einde zouden beginnen plaats te vinden (Newport 2006: 101). Ze drong er bij de Davidians op aan zich te verzamelen in het Mount Carmel Center, en zo'n 1,000 deden dat.

Het scenario dat Florence voor ogen had, kopieerde veel van wat haar man al had gepredikt. Oorlog zou het Midden-Oosten verwoesten en de mogelijkheid bieden voor de Davidiërs om hun messiaanse koninkrijk op te zetten in het land Israël; de SDA-kerk zou worden gezuiverd en de 144,000 die in aanmerking komt voor redding zou worden verzameld.

Het mislukken van de profetie van Florence Houteff verwoestte bijna de gemeenschap van de berg Karmel. Degenen die in de gemeenschap bleven, namen hun toevlucht tot een andere bekende strategie om om te gaan met het weerleggen van profetieën. Een rapport uit 1960 voerde aan dat het koninkrijk niet tot stand was gekomen omdat de evangelisatie-inspanningen van David slechts beperkt waren tot de SDA-kerk. Het drong erop aan de missie uit te breiden tot alle protestantse kerken (Newport 2006: 107). Die beslissing gaf de gemeenschap in ieder geval meer tijd om haar boodschap te verspreiden.

Er was ook een extra neerslag van de afkeuring. Een 1961-bijeenkomst in Los Angeles verdeelde de Davidians effectief in twee afzonderlijke groepen. Eén bleef gecentreerd op de berg Karmel en de andere eindigde in Salem, South Carolina, waar het tot op de dag van vandaag blijft bestaan ​​(de Algemene Vereniging van Davidian Zevende-dags Adventisten 2013; Newport 2006: 108).

Het duurde daarna enige tijd voor duidelijk leiderschap opkwam tussen de Davidians van de Mount Carmel Branch. Toen dat gebeurde, was het in de persoon van Benjamin Roden (1902-1978). Nadat hij zich in 1940 bij de SDA-kerk had aangesloten, waren Roden en zijn vrouw Lois (1905-1986) voor het eerst in het midden van de jaren veertig in aanraking gekomen met de boodschap van Victor Houteff's Shepherd's Rod. Het lijkt erop dat de Rodens de berg Karmel voor het eerst hadden bezocht uiterlijk in 1940. Ze keerden in het volgende decennium verschillende keren terug, en toen Victor Houteff in 1945 stierf, was Ben Roden zelfverzekerd genoeg dat hij een niet-succesvol bod deed op de leiding van de gemeenschap.

Roden rechtvaardigde zijn aanspraak op leiderschap op basis van zijn eigen profetische roeping. Voortbouwend op teksten als Jesaja 11: 1, Zacharia 3: 8 en 6:12 en Johannes 15: 1-3, begon hij zichzelf te beschouwen als "The Branch", de persoon die door God was uitgekozen om het werk dat Victor Houteff te voltooien was begonnen (Ben Roden 1958). Roden's zelfbenoeming zou ook overgaan op zijn volgelingen, die bekend werden als de Branches of Branch Davidians. Hoewel Roden niet echt erkende dat hij niet de leider was van de Mount Carmel-gemeenschap, richtte hij zijn aandacht in de late jaren vijftig ergens anders. Met zijn vrouw en gezin wendde hij zich tot Israël en richtte een gemeenschap op die de basis zou vormen van de uiteindelijke Davidische messiaanse gemeenschap in het Heilige Land (Ben Roden 1950). Terwijl Florence Houteff en de Mount Carmel Davidians onverbiddelijk naar de datum van 1960 april 22 trokken, hield Ben Roden zich bezig met het vestigen van een gemeenschap in Israël, het ontwikkelen van zijn eigen onderscheidende leringen als 'The Branch' en het opzetten van een hoofdkantoor in Odessa, Texas. . In 1959, na de troonsafstand van Florence, probeerde hij het resterende eigendom van de Karmel te kopen van de curator die was aangewezen om het te liquideren. Na uitgebreid juridisch gekibbel onder meer over wie de eigendom werkelijk bezat, voltooide Roden de aankoop uiteindelijk in februari 1965 (Newport 1973: 2006).

Gedurende de jaren zestig en zeventig bleef Roden zijn theologische ideeën ontwikkelen en verfijnen. De oprichting van een letterlijk koninkrijk van God in Israël bleef centraal staan, en Roden liet zich zelfs in juni 1960 op de berg Karmel tot "Viceregent van de Allerhoogste God" kronen (Newport 1970: 1970). De geschriften van Ben Roden zijn niet gemakkelijk toegankelijk. Hij volgt het voorbeeld van Victor Houteff bij het samenstellen van complexe mozaïeken van citaten uit de Bijbel en andere autoriteiten zoals Ellen G. White. Hun betekenis is klaarblijkelijk als vanzelfsprekend bedoeld, omdat hij heel weinig richtlijnen geeft over hoe ze moeten worden geïnterpreteerd. David Koresh zou later dezelfde verklarende stijl aannemen in zijn onvoltooide manuscript over de betekenis van de zeven zegels in het boek Openbaring.

Roden benadrukte ook dat ware adventisten niet alleen de morele wet van het christelijke oude testament maar ook de ceremoniële wet moeten naleven. Bijgevolg introduceerde hij de observatie van feesten zoals Pascha, Pinksteren en Loofhutten naar de berg Karmelgemeenschap en kaders van het begrip ervan in eschatologische termen. De observatie van Pascha op de berg Karmel zou een belangrijke rol spelen in de onderhandelingen tussen de FBI en leden van de gemeenschap tijdens de eenenvijftig-daagse belegering (Tabor en Gallagher 1995: 15).

Net als de adventistische leiders vóór hem, leefde Ben Roden niet om zijn dierbaarste hoop in vervulling te zien gaan. De terugkeer van Jezus om de Het laatste oordeel werd opnieuw uitgesteld. Maar de dood van Roden vormde geen bedreiging voor de gemeenschap met desintegratie, omdat zijn vrouw Lois al klaar stond om de verantwoordelijkheid van het leiderschap op zich te nemen, hoewel de zoon van Roden, George, haar recht op erfopvolging betwistte en de Mount Carmel-gemeenschap nog enige tijd ernstig zou irriteren. Net als haar man baseerde Lois haar beweringen op charismatische gronden. Ze begon in 1977 openbaringen te ontvangen en die waren de drijvende kracht achter haar vernieuwende theologische programma, in het bijzonder het idee dat de Heilige Geest vrouwelijk was (Lois Roden 1980). George nam zijn toevlucht tot meer traditionele gronden voor zijn beweringen en beweerde dat zijn vader hem had aangesteld voor een centrale rol in de beweging, aangezien Ben Roden geloofde dat zijn zonen zouden overleven om de herbouw van de tempel in Jeruzalem mee te maken.

Hoewel zijn moeder duidelijk werd verkozen om de Branch Davidians in 1979 te leiden, bleef George Roden op eigen kracht ageren namens, waarbij hij zijn vitriool eerst richtte tegen zijn moeder en vervolgens tegen haar en David Koresh, die als Vernon Howell in 1981 lid werd van de Mount Carmel-gemeenschap. George slaagde er uiteindelijk in om in 1984 een leiderschapverkiezing te winnen, waarna hij assertief de naam veranderde van Mount Carmel naar "Rodenville" en pleitte krachtig voor zijn primaat. Er was een complexe reeks gebeurtenissen voor nodig, waaronder meerdere hoorzittingen in de rechtbank, George's veroordeling wegens minachting van gerechtelijke aanklachten en zijn arrestatie in 1989 wegens moord en eventuele opsluiting in een psychiatrische inrichting, voordat Koresh het onbetwiste leiderschap van de Branch Davidians kon genieten.

In de tussentijd werkte Lois vol overgave om de ideeën te ontwikkelen die voortkwamen uit haar 1977-visie waaruit bleek dat de Heilige Geest het vrouwelijke aspect van God was. Ze begon in 1980 en publiceerde Shekinah tijdschrift (altijd hoofdletters geschreven of anderszins de eerste drie letters benadrukt in welke typografie ze ook gebruikte), die materialen herdoopten die haar theologie ondersteunden uit een verscheidenheid aan populaire bronnen (Lois Roden 1981-1983; Pitts 2014. Zoals anderen vóór haar, begreep Lois haar werk als de laatste fase in de reformatie van de SDA-kerk ter voorbereiding op het naderende laatste oordeel.

Via de vroege 1980s verspreidde Lois haar boodschap, reizend door de VS, naar Canada, Israël en de Filippijnen. Tegelijkertijd leerde de toekomstige David Koresh allebei van haar, grotendeels via haar bijbelstudies, en begon zijn eigen kenmerkende theologie te ontwikkelen, die wordt geschetst in de bijdrage op de Branch Davidians (1981-2006). Koresh volgde Lois uiteindelijk op als de centrale leraar voor de Mount Carmel Community, maar niet zonder inmenging van George Roden en een omstreden pauze van zijn voormalige mentor, Lois.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Omdat de Davidians hun oorsprong vonden in een sectarisch verlangen om de SDA-kerk te zuiveren en dat doel prominent bleef van Victor Houteff in de tijd van de Rodens, is het niet verrassend dat veel van de onderscheidende ideeën van de SDA-kerk werden overgedragen naar de Davidians en Branch Davidians. Ongeacht welke theologische innovaties werden geïntroduceerd, de Davidians en Branch Davidians behielden de hoop dat de terugkeer van Jezus om het laatste oordeel te leiden op handen was. Net als de Millerites en SDA's voor hen kwamen ze tot die conclusie door een nauwgezet onderzoek van de Schriften, waarbij de ontcijfering van de symbolische taal van het boek Openbaring prominent aanwezig was. Hun interpretatieve inspanningen worden bewaard in een breed scala van theologische traktaten, Bijbelstudies en andere literatuur, waarvan een groot deel op internet wordt gearchiveerd. Davidiaanse en Branch Davidiaanse exegese maakt vaak ingewikkelde en complexe typologische argumenten, waarin bijvoorbeeld figuren of gebeurtenissen uit het christelijke Oude Testament worden gezien als soorten figuren en gebeurtenissen uit het Nieuwe Testament, die op hun beurt worden gezien als hun antitypen. De nieuwe naam die werd aangenomen door de voormalige Vernon Howell, rustte op dat soort bijbelse interpretaties waarin hij kon worden gezien als de antitypische David en Cyrus.

Vanaf de tijd van Victor Houteff tot en met de leiderschapsperiode van David Koresh, was de vestiging van een fysiek Davidisch messiaans koninkrijk in het land van Israël ook een prominent theologisch thema. Ben Roden werkte het hardst om een ​​dergelijk koninkrijk tot stand te brengen in afwachting van het aanbreken van de eindtijd, vele reizen naar Israël te maken om daar een gemeenschap op te richten waarnaar zijn volgelingen dan zouden kunnen emigreren. De centrale rol van Israël in het denken van Branch Davidian zou later in de 1993-belegering van het Mount Carmel Center figureren, omdat David Koresh en zijn volgelingen worstelden om de BATF-aanval in te passen in het eindtijdscenario dat ze verwachtten.

Het SDA-idee dat een hedendaagse profetische figuur de drager van de 'tegenwoordige waarheid' zou kunnen zijn, bezielde ook de verschillende sektariërs uitlopers van die traditie. In de begindagen van de SDA-kerk publiceerde James White, een oprichter van de SDA's samen met zijn vrouw Ellen een tijdschrift getiteld De huidige waarheid. Op de eerste pagina van zijn eerste nummer in 1849 citeerde hij de belofte van de auteur van II Peter 1: 12 aan de vroegchristelijke kerk: "Ik zal niet nalatig zijn om je altijd te herinneren aan deze dingen, hoewel je ze kent en worden vastgesteld in de huidige waarheid. White stelde dat een dergelijke huidige waarheid niet beperkt kon worden tot het apostolische tijdperk, maar op zijn minst mogelijk voortdurend beschikbaar moest zijn. Hij schreef dat "de tegenwoordige waarheid vaak herhaald moet worden, zelfs voor diegenen die erin gevestigd zijn. Dit was nodig in de apostelen (sic), en het is zeker niet minder belangrijk voor ons, die net voor het einde der tijden leven. "(James White 1849: 1). Evenzo, met betrekking tot de naleving van de sabbat op zaterdag, schreef Ellen G. White in haar tweede deel van Getuigenissen voor de kerk (1885) dat "de huidige waarheid, die een test is voor de mensen van deze generatie, niet lang geleden een test was voor de mensen van generaties. Als het licht dat nu op ons schijnt met betrekking tot de sabbat van het vierde gebod aan de generaties in het verleden is gegeven, zou God hen verantwoordelijk hebben gehouden voor dat licht. "(Ellen White 1885: 693).

Elk van de leiders van de Davidians en de Branch Davidians claimden op hun eigen onderscheidende manier zo'n tegenwoordige waarheid te leveren. Victor Houteff was het meest terughoudend in het claimen van enige vorm van profetisch gezag, maar dat weerhield hem er niet van om de leringen van de Shepherd's Rod af te schilderen als van gedenkwaardige consequenties. In het eerste deel van De Shepherd's Rod , schreef hij over zijn eigen leer dat 'er gedurende de veertig jaar van 1890 tot 1930 geen nieuw geopenbaarde waarheid aan de kerk werd gegeven, en dat daarom elke aanspraak op een door de hemel gezonden boodschap in die periode een valse was'. (Houteff 1930: 86). Met Houteffs eigen leer, zo suggereert hij, scheen er opnieuw “nieuw licht” op de SDA-kerk. Florence Houteffs bijdrage van de tegenwoordige waarheid concentreerde zich op haar voorspelling dat op 22 april 1959 de tijden van het einde zouden beginnen. Ben Roden had een robuust profetisch zelfbewustzijn en introduceerde een aantal theologische en rituele innovaties op basis van zijn eigen vermogen om de huidige waarheid te brengen. Dat deed Lois Roden ook, vooral met haar leer dat de Heilige Geest vrouwelijk was. In het algemeen was een beroep op de adventistische theologische opvatting van "tegenwoordige waarheid" de belangrijkste manier waarop een opeenvolging van Branch Davidiaanse leiders ernaar streefde hun gezag te legitimeren. Bij het construeren van hun profetische persoonlijkheid, putten ze uit een welbekend theologisch idee dat hen tegelijkertijd verbond met een gezaghebbend verleden en hun inspanningen tot innovatie rechtvaardigde. Hun theologische innovaties waren gebaseerd op het idee van de huidige waarheid.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Gezien het belang van het ontcijferen van de bijbelse boodschap over het einde van de wereld en het laatste oordeel, is het niet verwonderlijk dat een centraal ritueel voor de Davidians en Branch Davidians de Bijbelstudie was. Zoals uitgevoerd door leiders als Lois Roden, en later David Koresh, waren Bijbelstudies minder vrijblijvende onderzoeken naar de betekenis van bepaalde passages dan dat het catechetische oefeningen waren die bedoeld waren om het juiste begrip van de tekst te versterken. In zowel Bijbelstudies als in de verschillende theologische geschriften van Davidiaanse en Branch Davidiaanse leiders werd de Bijbel gezien als een enkel, coherent, zelfinterpreterend geheel. De exegetische vindingrijkheid van de tolk was gericht op het rangschikken van een mozaïek van bijbelpassages die eventuele onduidelijkheden in de tekst in kwestie zouden ophelderen en het begrip van de lezer ervan zouden verdiepen. Transcripties en geluidsbanden van Bijbelstudies waren ook een manier voor leiders om hun boodschappen te verspreiden onder het publiek tot ver buiten het Mount Carmel Center.

De SDA's waren zich terdege bewust van de joodse wortels van het christendom, wat hen oorspronkelijk leidde tot de viering van de sabbat op zaterdag. Onder de Davidiaanse en Branch Davidiaanse leiders was Ben Roden vooral geïnteresseerd in het uitbreiden van rituele beoefening op de berg Karmel tot ook de grote Joodse festivals (Ben Roden 1965). De Davidians en Branch Davidians waren voorstander van een eigentijdse vorm van joods christendom die de rituele continuïteit benadrukte tussen het judaïsme van Jezus 'tijd en de beweging die hij oprichtte.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Hoewel de Davidians en Branch Davidians goed ontwikkelde bureaucratische organisaties hadden, waren ze niettemin sterk afhankelijk van charismatische vormen van leiderschap. Het concept van de tegenwoordige waarheid bereidde adventisten voor om gunstig te kijken naar hedendaagse aanvragers van profetisch gezag, zelfs toen het religieuze gezag geconcentreerd raakte in de ene familie en vervolgens in de andere. Elk van de leiders van Victor Houteff tot en met David Koresh beweerde op verschillende manieren precies die begeleiding te bieden. Ben Roden, bijvoorbeeld, begon zichzelf niet alleen te begrijpen als de bijbelse "Branch", hij begreep ook dat zijn werk dat niet alleen van Victor Houteff maar ook van Ellen G. White zelf voortzette, om nog maar te zwijgen van de profeten uit de Bijbel. Hij schreef dat “het duidelijk is dat Ellen G. White en Victor T. Houteff inderdaad profeten van God waren en werkelijk schreven onder invloed van de Geest der Profetie. Zie Amos 3: 7. Aangezien mevrouw White en VT Houteff beiden in het graf liggen, net als de bijbelse profeten, is het noodzakelijk om de Branch en Joshua, het levende getuigenis van Jezus in de kerk vandaag de dag te raadplegen voor een interpretatie in harmonie met de Schrift en hun geschriften. . " (Ben Roden 1955-1956: 95). Lois Roden legitimeerde haar eigen autoriteit voornamelijk door te verwijzen naar haar visie uit 1977, waarin ze de ware aard en het geslacht van de Heilige Geest leerde kennen. Tegen de achtergrond van zijn voorgangers verschijnen de aanspraken van David Koresh op autoriteit in de Mount Carmel-gemeenschap als variaties op een thema. Net als Ben Roden zag hij zichzelf in de bladzijden van de Bijbel, in het bijzonder in de figuur van het Lam van God die in Openbaring 5 wordt genoemd, als waardig om de boekrol te openen die met zeven zegels is verzegeld. Net als Lois Roden claimde Koresh ook een buitengewone onthullende ervaring, zoiets als een opstijging naar de hemel terwijl hij in 1985 in Jeruzalem was. Ook zag Koresh, net als Victor Houteff en Ben Roden, dat hij een onderscheidende rol speelde bij de oprichting van een Davidic. messiaans koninkrijk.

Charismatische aanspraken op autoriteit hebben geen sociale impact, tenzij ze worden erkend en opgevolgd. Alle Davidiaanse en Branch Davidiaanse leiders bleken in staat om ten minste enkele volgelingen naar het Mount Carmel Center te lokken en, door de verspreiding van hun leringen, anderen ervan te overtuigen dat ze substantieel nieuw inzicht hadden gekregen in de betekenis van de Schriften. De introductie van onderscheidende theologische innovaties, zoals Florence Houteffs die een datum vaststelde voor het begin van de eindtijd en Lois Roden's verkondiging dat de Heilige Geest vrouwelijk was, veroorzaakten typisch momenten van crisis voor tenminste enkele van hun volgelingen. Gebreken en ten minste één significant schisma onder de Davidianen zijn terug te voeren op dergelijke momenten. Aan de andere kant versterkten degenen die erin slaagden de nieuwe theologische ideeën in hun reeds bestaande repertoire van toezeggingen op te nemen, hun toewijding aan de groep en haar huidige leider alleen maar. Het proces van het versterken van de betrokkenheid is duidelijk te zien in de interactieve Bijbelstudies. Aangezien de Bijbelstudies meer een catechetische dan een verkennende functie hadden, werd elke keer dat iemand er persoonlijk een bijwoonde, er een las of er een hoorde op geluidsband, het een gelegenheid werd om te demonstreren en de betrokkenheid bij de onderwezen boodschap te versterken. De bijbelstudies waren niet alleen gelegenheden om de kenmerkende theologie van de Davidians en Branch Davidians uiteen te zetten, maar werden ook kansen voor opeenvolgende leiders om hun leiderschap te bekrachtigen en te versterken.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Zowel Davidians als Branch Davidians gingen een uitdaging aan die ze gemeen hadden met alle andere millennialisten. Net als de volgelingen van William Miller die geconfronteerd werden met de Grote Teleurstelling, moesten ze voortdurend rekening houden met de vertraging van de komst van Jezus bij het laatste oordeel. Toen Florence Houteff, net als Miller en anderen voor haar, een bepaalde datum voor de gebeurtenissen aan het eind zette, werd de uitdaging des te groter. De aanhoudende vertraging van het einde kostte onvermijdelijk de verschillende groepen die de leden van het Mount Carmel Center bezaten, maar zelfs degenen wiens inzet niet grondig werd geschokt door mislukte voorspellingen of duidelijke vertragingen, moesten consequent hun begrip van wanneer en hoe de gebeurtenissen van het einde zouden , eindelijk, ontvouw. Leiders stonden voor de uitdaging om een ​​gevoel van urgentie te behouden in de verwachting dat de wereld spoedig zou worden getransformeerd op hetzelfde moment dat zij verklaringen moesten ontwikkelen voor de onbetwistbare vertraging ervan.

Ondanks hun substantiële missionaire inspanningen, vooral onder leden van de SDA-kerk, moesten Davidians en Branch Davidians ook rekening houden met de realiteit dat hun boodschap veel vaker werd afgewezen door hun doelgroepen dan dat ze werd geaccepteerd. Vanaf Victor Houteff waren Davidiaanse en Branch Davidiaanse leiders onverschillig in hun aanklachten tegen de SDA-kerk. Ze maakten echter ook leden van de kerk tot hun voornaamste doelwit voor bekering. Het relatief kleine aantal leden van de Mount Carmel-gemeenschap en sympathisanten in de loop van de tijd laten echter zien dat de groepen in de ogen van de SDA-kerk net zo afwijkend en ketters bleven als ze waren toen Houteff voor het eerst werd geëxcommuniceerd in 1934. De verschillende tradities geïnitieerd door Houteffs uitdaging voor de SDA-kerk bleef kleine sekten in relatief hoge spanning met hun ouderlichaam en waren niet in staat om meer dan een paar honderd volgelingen te rekruteren. De voortdurende spanning die de Davidians en Branch Davidians ervoeren met de SDA-kerk verbleekte uiteindelijk naast het gewapende conflict dat de Mount Carmel-gemeenschap van David Koresh ervoer met de strijdkrachten van de Amerikaanse regering.

REFERENTIES

Gallagher, Eugene V. 2013. "'Present Truth' en diversificatie onder de Branch Davidians" Pp. 115-26 binnen Revisionisme en diversificatie in nieuwe religieuze bewegingen, bewerkt door Eileen Barker. Londen: Ashgate.

Houteff, Florence. 1958. De symbolische code , Vols. 10-13. Betreden via http://www.davidiansda.org/new_codes_or_false_codes.htm op 2 augustus 2013.

Houteff, Victor. 1943. De Leviticus van de Davidiaanse Zevende-dags Adventisten. Betreden via http://www.the- B ranch.org/Davidian_Association_Leviticus_Bylaws_Constitution_Houteff op 2 augustus 2013.

Houteff, Victor. 1930. “The Shepherd's Rod, Vol. Ik Tract. " Betreden vanaf http://www.the-branch.org/Shepherds_Rod_Tract_Israel_Esau_Jacob_Types_Houteff op 2 augustus 2013.

Newport, Kenneth GC 2006. The Branch Davidians of Waco: The History and Beliefs of a Apocalyptic Sect. New York: Oxford University Press.

Pitts, William L. 2014. “shekinah: Lois Roden's zoektocht naar gendergelijkheid. " Nova Religio 17 :: 37-60.

Roden, Ben L. 1965. "Gods heilige feesten." Betreden vanaf http://www.the-branch.org/Six_Holy_Feasts_In_The_Old_And_New_Testaments_Ben_Roden op 2 augustus 2013.

Roden, Ben L. 1960. "Branch Field Brief aan de gelovigen in het Beloofde Land." Toegankelijk van http://www.the-branch.org/Lois_Roden_In_Israel_As_Chairman_Ben_Roden op 2 augustus 2013.

Roden, Ben L. 1959. "The Three Harvest Feasts of Exodus 23: 14-19; Lev. 23. "Betreden via http://www.the-branch.org/Passover_Wavesheaf_Antitype_Branch_Davidians_Ben_Roden op 2 augustus 2013.

Roden, Ben L. 1958. "The Family Tree-Isaiah 11: 1." Betreden via http://www.the-branch.org/Isaiah_11_Family_Tree_Judgment_Of_The_Living_Ben_Roden op 2 augustus 2013.

Roden, Ben L. 1955-1956. "Seven Letters to Florence Houteff. "Toegankelijk via http://www.the-branch.org/Jesus%27_New_Name_The_Branch_Day_Of_Atonement_Ben_Roden op 2 augustus 2013.

Roden, Lois I. 1981-1983. shekinah. Betreden via http://www.the-branch.org/Shekinah_Magazine op 2 augustus 2013.

Roden Lois I. 1980. "Door Zijn Geest. . . . "Betreden vanuit http://www.the-branch.org/Godhead_Masculine_Feminine_Father_Mother_Son_Lois_Roden op 2 augustus 2013.

Rowe, David L. 2008. God's Strange Work: William Miller en het einde van de wereld. Grand Rapids, MI: Eerdmans.

Tabor, James D. en Eugene V. Gallagher. 1995. Waarom Waco? Cults en de strijd om Religieuze vrijheid in Amerika vandaag. Berkeley, CA: University of California Press.

De algemene vereniging van Davidiaanse Zevende-dags Adventisten. 2013. Betreden via http://www.davidian.org/ op 2 augustus 2013.

White, Ellen. 1885. Getuigenissen voor de kerk , vol. II. p. 693. Betreden via http://www.gilead.net/egw/books/testimonies/Testimonies_for_the_Church_Volume_Two op 2 augustus 2013. .

Geplaatst:
3 augustus 2013

 

Deel