David G. Bromley

David G. Bromley is professor godsdienstwetenschappen en sociologie aan de School of World Studies van de Virginia Commonwealth University. Na het afronden van een bachelordiploma in sociologie aan het Colby College, heb ik afstudeerwerk in sociologie gestudeerd aan de Duke University, waar ik een Ph.D. in 1971. Tijdens en na mijn afstudeerwerk bij Duke, diende ik op de faculteit van de Universiteit van Virginia in de afdeling Sociologie en Antropologie. Ik keerde terug naar Virginia toen ik bij de VCU-faculteit in 1983 ging werken als voorzitter van de afdeling Sociologie en Antropologie. In de tussenliggende jaren was ik voorzitter van de afdeling Sociologie, Antropologie en Maatschappelijk Werk aan de Universiteit van Texas in Arlington en als voorzitter van de afdeling Sociologie, Antropologie en Criminal Justice aan de Universiteit van Hartford.

In het begin van mijn carrière werkte ik op het gebied van stedelijke sociologie, politieke sociologie, sociale bewegingen, de sociologie van deviantie en criminologie. Het was mijn interesse in sociale bewegingen en deviantie die leidde tot mijn eerste onderzoek naar hedendaagse religieuze bewegingen en vervolgens, breder, naar de sociologie van religie. Mijn huidige werk concentreert zich voornamelijk op religie en religieuze bewegingen.

Ik ben auteur of redacteur van meer dan twintig boeken, voornamelijk op het gebied van religie en religieuze stromingen, met een primaire interesse in hedendaagse religieuze stromingen. Daarnaast ben ik auteur van vele tijdschriftartikelen en boekhoofdstukken op dit gebied. Dit werk omvat onderzoek naar een aantal nieuwe religieuze stromingen, zoals Unificationism en Scientology, en theoretische kwesties, zoals processen van conversie / afvalligheid, het construeren van typologieën van religieuze groepen, structurele factoren bij de opkomst van nieuwe vormen van religie en de relatie tussen religie en geweld. Ik ben momenteel bezig met de voorbereiding van een tweede editie van Cults and New Religions: A Brief History (Wiley / Blackwell, 2006), co-auteur van Douglas Cowan. De eerste editie is nu vertaald in Duitse, Japanse en Tsjechische edities. Mijn volgende grote project zal een boek zijn, Dangerous Religion , dat het potentieel en het risico van het organiseren van marginale populaties in een religieuze modus onderzoekt.

Eén manier waarop ik heb geprobeerd de studie van nieuwe religieuze bewegingen te bevorderen door vooraanstaande geleerden samen te brengen die nieuwe religies bestuderen om zowel onderzoeks- als pedagogische kwesties aan te pakken. Bijvoorbeeld, Lesgeven aan nieuwe religieuze bewegingen (Oxford University Press, 2007) is een deel dat deel uitmaakt van Oxford's serie "Teaching Religious Studies". Het boek tracht de creativiteit te bevorderen bij het lesgeven over nieuwe uitingen van religie door de faculteit de modernste kennis en klassetechnieken te bieden om hun onderwijs te verbeteren. In Cults, religie en geweld (Cambridge University Press, 2001), werkte ik samen met J. Gordon Melton om een ​​internationale groep wetenschappers bijeen te brengen die het complexe vraagstuk van geweld behandelden door case-study's van enkele van de meest spraakmakende gevallen van geweld waarbij nieuwe religieuze stromingen te laat betrokken waren twintigste eeuw. In Het satanisme doen schrikken (Aldine de Gruyter, 1991), ik werkte samen met James Richardson en Joel Best in het samenbrengen van een interdisciplinaire groep van wetenschappers om de opkomst en ondergang van een grote sociale paniekepisode te analyseren over vermeende subversieve satanische culten die door de Verenigde Staten en een aantal van andere naties tijdens de 1980s.

Een ander groot project dat ik momenteel aan het ontwikkelen ben om de studie van religieuze bewegingen te bevorderen, is het World Religions and Spirituality Project. WRSP is een online naslagwerk waarin allerlei bronnen worden verzameld die nuttig zijn voor wetenschappers, vertegenwoordigers van de media, religieuze leiders en overheidsinstanties met belangstelling voor religieuze organisatie. De kern van WRSP zijn WRSP-profielen van religieuze groeperingen die zijn geschreven door vooraanstaande geleerden van over de hele wereld. De WRSP biedt ook het WRSP-forum, dat interviews met sleutelfiguren bij de studie van religie sponsort; een artikel / papieren gedeelte, dat de WRSP-profielen aanvult; een archiefsectie, die een lijst bevat met bronnen die voor wetenschappers beschikbaar zijn, evenals primaire bronnen ter plekke; en een sectie WRSP-video's, die teksten met online videomateriaal aanvult.

In wetenschappelijke verenigingen heb ik gediend als voorzitter van de vereniging voor de godsdienstrelatie en als redacteur van de Tijdschrift voor de Wetenschappelijke Studie van Godsdienst , uitgegeven door de Society for the Scientific Study of Religion. In 1991 heb ik de jaarserie opgericht, Religie en de sociale orde , dat wordt gesponsord door de Association for the Sociology of Religion. De serie is opgezet om zowel theoretische als inhoudelijke nieuwe kwesties in de sociologische studie van religie aan te pakken. Ik heb de serie en verschillende individuele volumes bewerkt, via de eerste tien delen. Drieëntwintig delen zijn nu gepubliceerd, momenteel via Brill Publishers.

Mijn onderwijs omvatte zowel meer traditionele lezingen / discussies als meer vernieuwende ervaringsgerichte leermodaliteiten. In al mijn cursussen leg ik de nadruk op sociologische analyse die de nadruk legt op een structurele, kritische oriëntatie. Ik ben vooral geïnteresseerd in het integreren van onderwijs- en wetenschappelijke activiteiten op een manier die de participatie van studenten binnen deze context bevordert. Wit racisme en zwarte Amerikanen (Schenkman / General Learning Press, 1972) ontwikkeld uit een onderwijsproject met Charles Longino aan de Universiteit van Virginia. Studenten lezen en evalueren over 1,000-artikelen en boeken om een ​​boek te produceren dat ze hebben ontworpen om het meest informatief te zijn over structureel racisme in Amerika. Meer recent heb ik het World Religions in Richmond Project ontwikkeld. WRR is een online hulpbron die de verschillende religieuze tradities in het metropolitaanse gebied Richmond, Virginia, identificeert en profileert. Studenten Religiewetenschappen en Sociologie voeren veldwerk en ontwerpprofielen uit van religieuze groepen in Richmond-gebied. WRR heeft een uitgebreide set groepsprofielen samengesteld en is geaccepteerd als een partner van The Pluralism Project aan de Harvard University.

 

Delen