David G. Bromley

Creation Evidence Museum

CREATIEBEWIJS MUSEUM TIJDLIJN

1936 (21 oktober): Carl Edward Baugh werd geboren in Kennedy, Texas.

1955: Baugh studeerde af aan Abilene, Texas High School.

1959: Baugh studeerde af aan het Baptist Bible College.

1968: Baugh richtte Calvary Heights Baptist Church op in East St. Louis, Illinois.

1984: Baugh richtte het Creation Evidence Museum op in Glen Rose, Texas.

1996 (februari): Baughs creationistische opvattingen werden uitgezonden in een een uur durende NBC-televisiespecial "The Mysterious Origins of Man."

2009: Het Creation Evidence Museum verhuist naar een nieuw gebouw op de huidige locatie.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De jarenlange spanningen tussen de wetenschappelijke en de bijbelse verhalen zijn historisch gegroeid, wanneer vooruitgang in verschillende wetenschappelijke disciplines vragen heeft opgeworpen over de empirische geldigheid van bijbelse verslagen van de schepping. Bijvoorbeeld, rond het begin van de negentiende eeuw leidde de ontwikkeling van de geologie als een discipline, met zijn bevindingen dat de aarde veel ouder was dan gesuggereerd door het relaas in Genesis, tot een grotere steun voor de gap theorie en de dagleeftijdstheorie als alternatieve theorieën voor de discrepantie tussen geologische en bijbelse verslagen. De kloof theorie stelt dat er een lange tijd-kloof was tussen de eerste twee dagen van de schepping zoals opgetekend in Genesis, terwijl de dag-ouderwetse theorie stelt dat de dagen van de schepping vermeld in Genesis zelf lange perioden waren (duizenden of zelfs miljoenen jaren) . Meest recent, evolutionair creationisme, dat postuleert dat God het leven en de mensheid heeft geschapen, terwijl evolutie een verklaring vormt voor hoe het leven zich ontwikkelde (Saletan 2014).

Beginnend met de 1960s hebben conservatieve christelijke groepen van verschillende soorten actieve tegenstand tegen de evolutietheorie met creationisme, gedeeltelijk als gevolg van de strijd over een verscheidenheid aan onderwerpen (bijv. wetenschapseducatie, seksuele voorlichting, gebed op scholen) in het openbare schoolsysteem. Eén uitwerking van deze strijd was de vorming van een verscheidenheid aan musea, onderzoeksinstituten en stichtingen die het verhaal van de bijbelse schepping verdedigden (Numbers 2006; Duncan 2009). Creationistische musea zijn voornamelijk te vinden in de Verenigde Staten, maar er is wereldwijd sprake van een aantal musea (Simitopoulou en Xirotitis 2010). Een van de meer belangrijke creationistische musea in de VS is het Creationist Evidence Museum.

Carl Baugh, de oprichter van het Creation Evidence Museum, werd geboren in 1936 in Kennedy, Texas. Hij studeerde af aan de middelbare school in Abilene, Texas in 1955 en woonde toen Baptist Bible College in Springfield, Missouri, waar hij een driejarige Graduate of Theology diploma behaalde. Na afstuderen, Baugh werd tot priester gewijd in de conservatieve Baptist Bible Fellowship-denominatie. In 1968 richtte hij de Calvary Heights Baptist Church op in East St. Louis, Illinois en daarna tijdens het 1970s opgericht International Baptist College daar (Henry 1996).

Baugh herinnert zich dat hij al heel lang geïnteresseerd was in de oorsprong van het leven: "" Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het beantwoorden van de vragen ... over de oorsprong van het leven ", zegt Baugh" Ik wilde weten wie ik werkelijk was. En na een periode van decennia van onderzoek, ontdekte ik dat ik specifiek moest weten wat er in het fossielenarchief stond, dus kwam ik naar Glen Rose ”(Henry 1996). Baugh reageerde op deze interesse in 1982 toen hij verhuisde naar Glen Rose Texas, ongeveer 113 kilometer van Ft. Worth en vlakbij het Dinosaur Valley State Park. Het park is een toeristische attractie geworden met sporen van dinosauriërs in de stroombedding van de Paluxy-rivier die naar schatting 2005 miljoen jaar oud is (Beets 1960). Voetafdrukken van de Paluxy-site zijn ten minste sinds de jaren zestig te zien in boeken die zijn geschreven door een creationist (Morris en Whitcomb 1961; Wilder-Smith 1965; Moore 2009). Baugh begon zijn verkenningen rond de Paluxy-rivier in maart 1982 en rapporteerde binnen een paar dagen bevindingen van 'ongeëvenaarde historische betekenis'. Vervolgens stichtte hij daar in 1984 het Creation Evidence Museum in Glen Rose.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Hedendaagse creationisten kunnen worden verdeeld in 'oude aarden' en 'jonge aardbewoners'. De eersten veronderstellen dat op wetenschap gebaseerde datering van het evolutionaire proces correct is, maar dat het proces zelf is geïnitieerd door een Schepper. De laatste, de sterke creationisten, proberen bijbelse dateringen en het bijbelse scheppingsverhaal te valideren. Door zijn eigen rekening is Baugh bij de zijne gekomen geleidelijk een sterke creationistische positie. Aanvankelijk had hij zowel bijbelse als "atheïstische" (evolutionistische) opvattingen tegelijk. Hij was aanvankelijk een "theïstische evolutionist". Hij geloofde dat er een God van de schepping was die Zelf de laagste levensvormen schiep en vervolgens het evolutieproces in gang zette: 'Het betekent dat er een God is die toezicht houdt op het hele universum, maar hij ontwikkelde de mens via de lagere levenssystemen in een progressief, evolutionair tijdperk ”(Henry 1996). Het was zijn ervaring met het opgraven van kalksteenformaties langs de Paluxy-rivier die hem tot een sterke creationist maakte. Tijdens zijn opgravingen ontdekte hij in de context van wat een oude kalksteenformatie (in situ) was die volgens hem een ​​perfecte menselijke voetafdruk bevatte. Hij herinnerde zich: 'Het blies mijn gedachten. Mijn verklaring voor mijn afkomst was opgeblazen. Als mens en dinosaurus gelijktijdig in het fossielenverslag hadden bestaan, betekende dat dat het hele fossielenverslag recent van oorsprong moest zijn ”, zegt hij. “Ik moest mijn eigen filosofische houding onderzoeken. Dat was traumatisch. Het was opwindend, maar traumatisch ”(Henry 1996). Baugh schreef vervolgens een boek, Dinosaur: wetenschappelijk bewijs dat dinosaurussen en mannen samen wandelden waarin hij het bewijsmateriaal presenteerde dat afkomstig was van zijn opgravingen (Baugh 1987).

Het Creation Evidence Museum neemt ook andere problematische bijbelverhalen over, zoals de bewering dat bijbelse figuren honderden jaren hebben geleefd en daden van goddelijke oorsprong (Duncan 2009: 25-31). Baugh debatteert dat vóór de Grote Vloed, de Aarde een kleinere en dichtere atmosfeer had, die hogere concentraties of zuurstof en kooldioxide had. Het elektromagnetische veld rondom de aarde was sterker en werkte als een filter om onzuiverheden te elimineren. De atmosfeer was een magenta-kleurige beschermende luifel. Samen verlengden deze kenmerken de levensduur en maakten ze de ontwikkeling mogelijk van grotere levensvormen, zowel bij dieren als bij mensen. Baugh biedt ook een verklaring voor Bijbelse passages die verwijzen naar God waardoor de aarde trilt. Door zijn verslag creëerde God 'zwaartekrachtsgolven' die de 'ruimtestof' zo groot maakten dat verre sterren explodeerden en schokgolven terugstuurden naar de aarde (Beets 2005). Hetzelfde strekken van het ruimtestelsel wordt ook gebruikt om wetenschappelijke en bijbelse universumoorsprongsverhalen te verzoenen op een manier die lijkt op de Gap-theorie en de dagleeftheorie. In dit verslag kon wat zich in de diepe ruimte voordeed door uitrekking van de ruimtestof in miljoenen jaren hebben plaatsgevonden en had weinig te maken met gebeurtenissen op aarde.

LEIDERSCHAP / ORGANISATIE

Het Creation Evidence Museum weerspiegelt de visie en persoonlijke missie van de oprichter, Carl Baugh. Het museum zelf is in de loop van de tijd geëvolueerd. Het ontstond in een kleine, honderd jaar oude blokhut (in 1984) en vervolgens verplaatst naar een dubbel-brede trailer (in 1993) en, meest recent, naar zijn eigen gebouw (1993). De museumruimte blijft te beperkt om een ​​adequaat scala aan artefacten te tonen die nodig zijn om het uitgangspunt te ondersteunen. Baugh beweert 475 voetafdrukken van dinosauriërs te hebben gevonden en opgegraven, samen met 86 menselijke voetafdrukken. Het museum biedt tentoonstellingen zoals een schilderij van een baby die ernaast speelt, een schilderij van Adam en Eva in de Tuin van Eden, een op video opgenomen lezing met de titel 'Creation in Symphony', de fossielencollectie die is verzameld uit het Glen Rose-gebied en, enigszins onverklaarbaar , een standbeeld van de legendarische voetbalcoach Tom Landry uit Dallas.

Buiten het museum bouwt Baugh een 'hyperbare biosfeer' die bedoeld is om de atmosfeer van vóór de zondvloed van de aarde na te bootsen (sterk elektromagnetisch veld, zuurstofrijke en kooldioxide-rijke atmosfeer en beschermende luifel) die volgens Baugh de groei mogelijk maakte van grote levensvormen binnen het creationistische tijdsbestek (Duncan 2009: 31-35). Baugh beweert de levensduur van fruitvliegen in de biosfeer al driemaal te hebben verlengd en ontgiftende koperkoppen. Het museum sponsort ook onderzoeksreizen naar Papua Nieuw-Guinea op zoek naar levende pterodactylen. Baugh meldt dat vijf collega's de vliegende dinosaurussen hebben gezien, "maar alle waarnemingen werden gedaan in het donker en we konden de wezens niet vangen" (Powers 2005; Moore 2009).

Het non-profitmuseum heeft met zijn financiële problemen te kampen gehad door zijn geschiedenis. Baugh heeft af en toe familieleden aangetrokken om de operatie te leiden en de opnametarieven zijn bescheiden gebleven (Henry 1996). Het museum heeft steun gekregen van de conservatieve Christian Father House Foundation en Baugh heeft geld gegenereerd via spreekbeurten (Father House Foundation nd).

Naast het museum heeft Baugh zijn missie nagestreefd door middel van persoonlijke verschijningen. Een tijd lang organiseerde hij een creationisme programma, Creatie in de 21st Century op het Trinity Broadcasting Network. In de jaren negentig verscheen hij ook in het televisieprogramma van televangelist Kenneth Copeland in een serie, Evidence of Creation, die enkele van Baughs meest extreme beweringen en verklaringen bevatte (Scaramanga 2012). In 1996 zond NBC een speciaal programma van een uur uit, gepresenteerd door acteur Charlton Heston, "The Mysterious Origins of Man", waarin de beweringen van Baugh aan bod kwamen. Het NBC-programma kreeg veel tegenstand van reguliere wetenschappers en sceptici. Eén recensie concludeerde dat “in plaats van een objectieve documentaire te zijn over de menselijke oorsprong, of een legitiem wetenschappelijk debat over het onderwerp, de show veel ongegronde en pseudowetenschappelijke beweringen promootte, een zeer misleidend beeld schetste van de manier waarop wetenschap werkt, en grotendeels negeerde wat reguliere wetenschappers hebben te zeggen over deze onderwerpen (Kuban 1996; zie ook Thomas 1996).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Het Creationist Evidence Museum, zoals tegenhangers, zoals het Creationist Museum in Kentucky, heeft aanzienlijk gegenereerd controverse. Enkele belangrijke bronnen van controverse in de Creationist Evidence Museum-zaak zijn Baughs educatieve beweringen en referenties en de geldigheid van de gepresenteerde artefacten om de creationistische zaak te ondersteunen.

De educatieve referenties van Carl Baugh zijn herhaaldelijk in twijfel getrokken omdat de graden die hij beweert en de instellingen waaraan ze zijn behaald (California Graduate School of Theology in Los Angeles, Pacific College of Graduate Studies, College of Advanced Education) ter ziele zijn of van twijfelachtige legitimiteit zijn in de academische gemeenschap. Het College of Advanced Education is bijvoorbeeld een eenheid binnen het International Baptist College; Baugh is voorzitter van International Baptist College (Duncan 2009: 44-45; Vickers 2002; Henry 1996).

Baugh heeft zijn Paluxy-bevindingen gepromoot als een directe uitdaging voor evolutionistische beweringen: "Vooraanstaande evolutionistische geleerden hebben toegegeven dat als we konden bewijzen dat mens en dinosaurus gelijktijdig bestonden, dat de hele evolutietheorie zou vernietigen", legt Baugh uit. "Ik heb dat bewijs" (Henry 1996). Het gepresenteerde bewijs is echter betwist, niet alleen door reguliere wetenschappers en sceptici, maar ook door andere creationisten. Er worden een aantal artefacten aangeboden ter ondersteuning van het creationisme in het Creationist Evidence Museum, maar onafhankelijk onderzoek heeft alle creationistische interpretaties verworpen (Hastings 1988; Neyman 2014). Er is een hamer van recente oorsprong die werd ontdekt in een kalksteenformatie ("London Artifact"); het lijkt erop dat kalksteen eenvoudigweg gevormd is rond de hedendaagse hamer. Er is een voetafdruk ("Burdick Print") die in het artefact lijkt te zijn uitgehouwen. Wat wordt gepresenteerd als een versteende vinger, is gewoon een "interessant gevormde rots".

Baughs meest directe uitdaging voor de evolutietheorie zijn de gelijktijdige voetafdrukken van dinosauriërs en mensen. In een grondige beoordeling van het mantracks-debat, beweerde Hastings: “Om te concluderen dat er geen mantracks zijn in kalksteen uit het Krijt langs de Paluxy-rivier in Texas is geen noodzakelijk ideologisch standpunt innemen; het is slechts het feitelijk vermelden van de resultaten van een wetenschappelijk onderbouwd standpunt. Vanuit verschillende gezichtspunten onder de zorgvuldige en indringende mantrackonderzoekers kwamen onze gemeenschappelijke wetenschappelijke conclusies. Die verscheidenheid omvat zowel het conservatieve als het liberale christendom, het atheïstische humanisme en het agnostische scepticisme. Hoewel we verschilden over enkele details van interpretatie, zijn we tot dezelfde of zeer vergelijkbare algemene conclusies gekomen met betrekking tot creationistische mantrack-claims langs de Paluxy. De afwezigheid van mantracks is niet noodzakelijk een pro-evolutionaire verklaring, hoewel geen van het onderzoek dat ernaar streeft de moderne evolutionaire conclusies schaadt. Evenmin is het anti-creationistisch voor de talloze filosofische en theologische standpunten die het concept van een Schepper belichamen. Het is echter een vernietigende aanklacht tegen wetenschappelijk onverantwoorde beweringen die worden aangewakkerd door een anti-evolutionaire ijver die opvalt onder veel fundamentalistische christelijke gelovigen - een ijver die voldoende is om de gevoeligheid voor de wetenschappelijke onverantwoordelijkheid van de beweringen te verdoezelen of te verminderen '' (Hastings 1988; zie ook Kuban 2010; ). Het is ook vermeldenswaard dat het uitgestrekte Dinosaur Valley State Park, dat op korte afstand van het Creationist Evidence Museum ligt, duizenden dinosaurussporen langs de Paluxy heeft opgeleverd, maar geen gelijktijdige menselijke voetafdrukken (Henry 1996; Moore 2009). Het helpt niet bij Baughs geval dat er enkele bekentenissen zijn geweest van opzettelijke fabricage van artefacten (Kennedy 2008).

Even belangrijk is dat andere creationisten zware uitdagingen hebben aangedragen voor claims van het Creation Evidence Museum. Henry (1996) vat hun standpunt als volgt samen: “Baugh heeft zijn bewijsmateriaal verkeerd geïnterpreteerd, zeggen ze, en is in feite zelf een mythe. Ze zeggen dat hij zijn eigen referenties heeft verzonnen, een grote opgraving van een dinosaurus heeft verpest en de eer heeft opgeëist voor archeologische ontdekkingen die hij niet heeft gedaan. Hij heeft het "bewijs" opgerekt om zijn eigen versie van de waarheid te bestendigen, tot grote ergernis van mede-creationisten. " Greg Neyman, oprichter van Old Earth Ministries (voorheen Answers in Creation), beoordeelde de Creation Evidence Museum-displays streng: “Creation Evidence Museum is een verzameling verzonnen, vervalste items. Items die niet kunnen worden geverifieerd, zoals de ijzeren pot, laten ons geen andere keuze dan aan te nemen dat deze ook vervalst zijn. Bij het presenteren van bewijs is het de taak van de voorstander van de scheppingswetenschap om bewijs te leveren om de authenticiteit van het item te bevestigen. Baugh en CEM bieden helemaal niets. Bij het overwegen van enig bewijs van de jonge aardecreationist Carl Baugh, moet men onmiddellijk bedrog en bedrog vermoeden ”(Neyman 2014).

Van zijn kant zet Baugh, nu op hoge leeftijd, zijn missie en visie voort, niet afgeschrikt door kritiek en tegenspraak uit verschillende bronnen. Zijn missie blijft proberen om wetenschappelijke legitimatie te verschaffen voor het bijbelse scheppingsverslag. Zoals Duncan (2009: 27) de zaak heeft samengevat, werd Baughs model “heel duidelijk ontwikkeld op basis van de bladzijden van de Bijbel. Uniek is echter dat dit model geen poging is om het bijbelse verslag van de schepping "passend" te maken met breder aanvaarde wetenschappelijke gedachten over het universum; het is eerder een poging om het bijbelse verslag van het creationisme te nemen en het te versieren met wetenschappelijk klinkende retoriek. "

REFERENTIES

Baugh, Carl. 1987. Dinosaur: wetenschappelijk bewijs dat dinosaurussen en mannen samen wandelden​ Columbia, TN: Promise Publishing.

Beets, Greg. 2005. "Creationism Alive and Kicking in Glen Rose." Austin Chronicle , Augustus 5. Betreden via http://www.austinchronicle.com/news/2005-08-05/283058/ op 24 2014 december.

"Creation Evidence Museum." RoadsideAmerica.com. Betreden via http://www.roadsideamerica.com/story/8196 on 24 December 2014 .

Duncan, Julie A. 2009. Geloof weergegeven als wetenschap: de rol van het scheppingsmuseum in de moderne creationistische beweging. Honours Thesis, Department of the History of Science. Cambridge: Harvard University.

Father House Foundation. nd Toegankelijk van
http://fathershousefoundation.com/pages/creation-evidence-museum.php#sthash.Gh6Oi0TS.dpuf op 28 2014 december.

Hastings, Ronnie. 1988. "The Rise and Fall of the Paluxy Mantracks." Betreden vanuit
http://www.asa3.org/ASA/PSCF/1988/PSCF9-88Hastings.html on 24 December 2014 .

Henry, Kaylois. 1996. "Footprints of Fantasy." Dallas-waarnemer, December 12. Betreden via
http://www.dallasobserver.com/1996-12-12/news/footprints-of-fantasy/full/ .

Kennedy, Bud. 2008. "Menselijke voetafdrukken samen met Dinosaur-sporen?" Fort Worth Star-Telegram, Augustus 10.

Kuban, Glen. 2010. “Man-tracks? Een samenvatting van de Paluxy 'Man Track'-controverse.' Betreden vanaf http://www.talkorigins.org/faqs/paluxy/mantrack.html op 24 2014 december.

Kuban, Glen. 1996. "A Review of NBC's" The Mysterious Origins of Man "Betreden vanaf http://paleo.cc/paluxy/nbc.htm op 28 2014 december.

Moore, Randy. 2009. "Rapporten van het National Center for Science Education: Creation Evidence Museum." 29: 34-35. Betreden via http://ncse.com/rncse/29/5/creation-evidence-museum op 27 2014 december.

Neyman, Greg. 2014. "Creation Science Rebuttals: Creation Evidence Museum heeft geen bewijs!" Oude Aarde Ministries . Betreden via http://www.oldearth.org/rebuttal/cem/cem.htm op 24 2014 december.

Nummers, Ronald. 2006. De Creationisten: van wetenschappelijk creationisme tot intelligent ontwerp. Cambridge: Harvard University Press.

Powers, Ashley. 2005. "Adam, Eva en T. Rex." Los Angeles Times, Augustus 27. Betreden via http://articles.latimes.com/2005/aug/27/local/me-dinosaurs27 op 24 2014 december.

Saletan, William. 2014. "Creativiteit voor Creationisten." Betreden vanuit http://www.slate.com/articles/health_and_science/human_nature/2014/12/evolutionary_creationism_jeff_hardin_reconciles_evangelical_christianity.html op 28 2014 december.

Scaramanga, Jonny. 2012. "Five Most Epic Creationist Fails." Betreden via http://www.patheos.com/blogs/leavingfundamentalism/2012/07/25/five-most-epic-creationist-fails/#ixzz3NCPb3MMM op 28 2014 december.

Simitopoulou, Kally en Nikolaos Xirotitis. 2010. "The Revival of Creationism in Cntemporary Societies: A Short Survey." Bulletin der Schweizerischen Gesellschaft für Anthropologie 16: 79-86.

Thomas, Dave. 1996. "NBC's Origins Show." Sceptische onderzoeker. Betreden via
http://www.csicop.org/sb/show/nbcs_origins_show/ op 28 2014 december.

Vickers, Brett. 2002. Enkele twijfelachtige Creationist-referenties. " Het TalkOrigins-archief. Betreden via http://www.talkorigins.org/faqs/credentials.html on 24 December 2014 .

Whitcomb, John C., Jr. en Henry M. Morris. 1961. The Genesis Flood. Philadelphia: Presbyteriaans en hervormd.

Wilder-Smith, Arthur Ernest. 1965. De oorsprong van de mens / het lot van de mens: Een kritisch overzicht van de principes van evolutie en christendom​ Chicago: Harold Shaw.

Geplaatst:
30 december 2014

CREATION EVIDENCE MUSEUM VIDEO-AANSLUITINGEN

Deel