David G. Bromley

Cowboy Trail Church

COWBOY TRAIL KERKTIJD

1882: Het eerste vee werd door de Amerikaan John Ware naar de provincie Alberta gebracht.

1886: De voorloper van de Calgary Exhibition and Stampede vond plaats.

1923 (juli): De eerste tentoonstelling en stormloop in Calgary werd gehouden.

1963: De Canadian Cowboys 'Association wordt opgericht.

2005 (1 februari): Cowboy Trail Church werd opgericht.

FOUNDER GROUP GESCHIEDENIS

Cowboys hebben een lange geschiedenis in het westen van Canada omdat ze deel uitmaakten van het proces om First Nations-land in te nemen voor de ontwikkeling van grote runderen en paardranches (Fleck 2003; Dary 1981). Het was de Afrikaans-Amerikaanse cowboy John Ware die het vee voor het eerst meenamDe provincie Alberta uit de VS in 1882, en de Amerikaanse veeteelt met open uitloop was al snel een favoriete stijl in de industrie (Breen 1901-1910). Calgary werd het centrum van de Canadese vee-industrie. Net als in de VS duurde het echter niet lang voordat omheinde boerderijen het open bereik vervingen en de rol van de cowboy afnam. Net als in de VS ging de cowboycultuur door met de rodeocultuur. Tegen het midden van de negentiende eeuw werden rodeo's populair omdat cowboys koeien vastbonden en wilde paarden uitbraken om geldprijzen te winnen, aan sport te doen en entertainment te bieden aan een groeiend rodeo-publiek (Fleck 2003). In 1886 vond de voorloper van The Calgary Exhibition and Stampede, The Calgary and District Agricultural Society, plaats. De eerste Calgary Exhibition and Stampede werd gehouden in 1923. De term "rodeo" kwam pas geleidelijk in gebruik, en pas in de jaren veertig werden evenementen door de deelnemers rodeo's genoemd. De Canadian Cowboys 'Association werd opgericht in 1940. Het omvatte toen drie provincies: Alberta, Manitoba en Saskatchewan; Ontario werd opgenomen in 1963 (Leduc Black Gold Pro Rodeo & Exhibition 2005).

Cowboywerk is altijd overwegend mannelijk geweest en wordt gekenmerkt door het seizoensgebonden, weinig betaalde werk, gevaarlijk werk dat kracht vereist, uithoudingsvermogen, kennis van paarden en vee, en vaardigheid in paardrijden en roping. De cowboycultuur werd gekenmerkt door individualisme, onafhankelijkheid en sociale marginaliteit. Naarmate het aantal traditionele cowboys afnam, ging het rodeo-werk en de cultuur door met het soort fysieke vaardigheden, persoonlijke kwaliteiten en sociale marginaliteit van zijn voorganger. De sociale marginaliteit van de rodeocultuur betekende dat een grote groep mannen met fragiele banden met familie en religie beschikbaar was voor evangelische rekruteurs.

Cowboykerken ontstonden in de jaren '1970 in de Verenigde Staten en begonnen zich naar andere landen te verspreiden, met name Canadaen Australië. De cowboykerkbeweging is niet-confessioneel, hoewel veel kerken zijn aangesloten bij bepaalde traditionele denominaties. Er zijn meer dan 800 cowboykerken in de Amerikaanse Cowboy Church of Ellis County in Waxahachie, Texas, die werd opgericht in 2005 en bekend staat als 's werelds grootste cowboykerk. Het ledenaantal is gegroeid tot bijna 2,000, met meer dan 1,700 bezoekers. Er is een maandagavonddienst voor degenen die in het weekend rodeo's en wedstrijden bijwonen (Bromley en Phillips 2013).

Cowboycultuur in Canada vertoont dezelfde marginaliteit als tegenhangers in de VS De gevaarlijke levensstijl is uitputtend, omdat rodeo-cowboys vaak jaarlijks deelnemen aan 100 of meer rodeo's in de zoektocht naar prijzengeld. Zoals een waarnemer deze kenmerken samenvatte (Fleck 2003):

"Het moeilijkste in hun leven zijn hun huwelijken, omdat ze zich op het circuit zo vaak verplaatsen", zegt hij. “Het aantal echtscheidingen is erg hoog en het alcoholisme is erg hoog omdat er altijd verleiding is. Een man is al drie of vier maanden weg, weg van huis, en er zijn altijd die rodeo-meiden in de buurt ... en als ze een minuutje vrij hebben, is het de salon in. "

De cowboycultuur is ook in verval als de olieboom mannen naar de beter betalende olieboorindustrie heeft getrokken. Geschat wordt dat de Canadese ruwe reserves, voornamelijk in teerzand, de derde plaats in de wereld innemen en miljarden dollars aan investeringen in olieproductie zullen trekken in de komende decennia (Skerritt 2014).

De handvol cowboykerken met een uitgesproken westerse smaak in Canada zijn Willow Creek Cowboy Church in Nanton en de
Clearwater Cowboy Church in Caroline. Waarschijnlijk de bekendste Canadese cowboykerk in Canada is de Cowboy Trail Church in Cochrane, die in 2005 werd opgericht door Bryn Thiessen. Thiessen en zijn vier zussen zijn opgegroeid in een doopsgezinde familie in Gamble Flats. Hij en zijn vrouw hebben drie kinderen en zijn eigenaar van de 2,500 Helmer Creek Ranch in de buurt van Sundre, waar hij paarden en vee heft en zij Border Collies (Toneguzzi 2014) opheft. Thiessen is ook een bekende cowboy-dichter.

The Cowboy Trail Church ontstond uit de gezamenlijke inspanningen van Amerikaan Mike McGough en Bryn Thiessen. McGough was een professor aan het nabijgelegen Canadese Baptisten Seminarium en nadat hij de grootte van de cowboycultuur kreeg, begon hij ranchers te leren kennen. Hij merkte op dat er geen bediening was voor boeren en veeboeren. In december ontmoetten 2004 Thiessen, McGough en een paar anderen elkaar in februari 2005 (Toneguzzi 2014) en lanceerden toen de Cowboy Trail Church.

DOCTRINES / RITUELEN

Byrn Thiessen typeert degenen die The Cowboy Trail Church bijwonen als religieus en overwegend christelijk, maar niet noodzakelijk religieus geëngageerd. Zoals hij het verwoordt: "Elke boer heeft het gevoel van een schepper, zeker ... Iedereen die erin werkt, weet dat er meer aan de hand is dan alleen een hoop aarde en drie bliksemschichten" (Junkin 2011). Hij legt uit: “Ik denk dat het voor landbouwers gemakkelijker is om in een schepper te geloven, omdat ze het de hele tijd om zich heen zien ... En velen van hen begrijpen de inheemse spiritualiteit - ze kunnen de mystieke kant ervan omarmen (Stephen 2007). Veel cowboys voelen zich echter niet op hun gemak bij de conventionele kerk. Zoals Thiessen het zei: “De hedendaagse stijl in de kerk spreekt mannen niet zo aan, en cowboys nietwil een flauw evangelie weten. Ze willen de waarheid, geformuleerd op een manier die ze kunnen begrijpen. Het is mijn taak om het evangelie in een smakelijke vorm te brengen '(Stephen 2007). Om die reden probeert Thiessen zijn prediking eenvoudig te houden. Zoals hij het zegt: "Over mij valt niet te onderhandelen", zei hij. 'Vertel de waarheid en serveer goede koffie. Bied kansen voor fellowship. Het is simpel, het is niet nodig om het evangelie af te zwakken ”(Junkin 2011).

Kerkdiensten in The Cowboy Trail Church zijn in veel opzichten vrij conventioneel voor een conservatieve christelijke kerk, met uitzondering van hun westerse smaak. Zoals Thiessen ze beschrijft: “We hebben een westerse swing, aanbidding in blauwgrasstijl. Het zijn allemaal snaarinstrumenten ... We hebben van tijd tot tijd speciale gasten. Een getuigenis. Een bepaalde schriftplaats uitgekozen. En dan de preek. Wat ons onderscheidt is dat we gaan zitten zingen en opstaan ​​om te bidden ”(Toneguzzi 2014; Stephen 2007). De diensten eindigen vaak met het zingen van de 'Cowboy Blessing' door de gemeente. Net als andere cowboykerken streeft Cowboy Trail ernaar om open en inclusief te zijn, om 'mensen te ontmoeten waar ze zijn' (Rosen 2009).

LEIDERSCHAP / ORGANISATIE

Een belangrijke bron van de snelle groei van cowboykerken is kerkplanting door conservatieve christelijke groepen. Baptisten zijn met name actief geweest bij het bereiken van twee mannelijke groepen, cowboys en fietsers. Sommige baptisten in de VS hebben zich in Canada bezighouden met gemeentestichtingsactiviteiten via het BSC Office of Great Commission Partnerships (Lilley 2012):

Gemeentestichting is de focus van het partnerschap dat vorig jaar begon tussen de Baptist State Convention of North Carolina (BSC) en de Canadian National Baptist Convention. Baptisten uit North Carolina zetten zich in om tegen 40 10 kerken in Zuid-Ontario, 10 fietskerken en 2021 cowboykerken te helpen planten.

De Cowboy Trail Church is niet-confessioneel maar is gelieerd aan de Canadese Southern Baptists (Stephen 2007).

Wekelijkse kerkdiensten worden gehouden op dinsdagavond om competitie met weekendrodeo's te voorkomen. Cowboy Trail houdt zijn diensten in het Cochrane Ranche House veranderde een voormalige veeboerderij in het Convention Center. De totale congregatie telt rond 300, met gemiddeld ongeveer 100 bijwonen van de wekelijkse diensten. Naast de reguliere diensten voert de kerk ook huwelijken, dopen en begrafenissen uit, alles met een westerse smaak. De kerk wordt gesteund door giften van de congregatie. De kerk passeert echter geen verzamelplaat. In plaats daarvan worden de aanwezige diensten uitgenodigd om donaties te doen in twee cowboylaarzen die bij de kerkdeur worden geplaatst.

In overeenstemming met de informele organisatie van Cowboy Trail, wordt de bureaucratie tot een minimum beperkt. De kerk wordt bestuurd door het verwijst naar leiderschap van het Nieuwe Testament Model, een leiderschapsteam. Bryn Thiessen, een boer, dichter en stichtend lid van de kerk, dient als predikant. Zijn leiderschapsstijl is informeel en zichzelf wegcijferen. Zoals hij het stelt: “Ik heb in de loop van de jaren zoveel lesgegeven en ik heb leren spreken in het openbaar in 4-H. Ik zeg graag dat ik een Jack Pine-diploma heb [wat betekent dat hij autodidact is] in theologie en diergeneeskunde… ”(Stephen 2007).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Hoewel veel cowboykerken zoals Cowboy Trail zijn geplant door conservatieve christelijke groepen of er in zijn gelieerd op de een of andere manier worden ze soms bekritiseerd vanwege hun westerse oriëntatie. De kritiek is dat de stijl van de kerk belangrijker wordt dan de inhoud van de doctrine (wayoflife.org 2012). Dit lijkt minder een probleem te zijn in Canada dan in de VS De meer belangrijke uitdaging voor cowboykerken, zoals Cowboy Way, is het handhaven van het soort engagement van leden van de tweede generatie die de oprichtende generatie van energie voorziet. Als verbintenis erodeert of nieuwheid verloren gaat, verliezen cowboykerken misschien de glans die ze op dit moment genieten.

REFERENTIES

Breen, David. 1901-1910. Woordenboek van Canadese biografie, Deel XIII. Betreden via http://www.biographi.ca/en/bio.php?id_nbr=7130 op 31 mei 2015.

Bromley, David G. en Elizabeth Phillips. 2013. 'Cowboy-kerken.' Wereldgodsdiensten en Spiritualiteitsproject. Betreden via http://www.wrs.vcu.edu/profiles/CowboyChurches.htm on 31 May 2015 .

Dary, David. 1981. Cowboy Culture: een verhaal van vijf eeuwen. New York: Knopf.

Fleck, Doris. 2003. "Cowboys voor Christus." Geloof vandaag, Juli augustus. Betreden via http://www.evangelicalfellowship.ca/page.aspx?pid=1798 op 29 mei 2015.

Junkin, Sarah. 2011. Cochrane: A Town of Many Churches. "Cochrane Times, oktober 13. Betreden via http://www.cochranetimes.com/2011/10/13/cochrane-a-town-of-many-churches op 29 mei 2015.

Lilley, Melissa. 2012. "Battleford Cowboy Church is 'Point of Light' in Darkness." BSC Communications, Januari 31. Betreden via http://www.brnow.org/News/January-2012/Battleford-cowboy-church-is-point-of-light-in-dark on 30 May 2015 .

Leduc Black Gold Pro Rodeo & Exhibition. 2014. " Tijdlijn: een geschiedenis van Rodeo in Noord-Amerika. "Betreden vanuit http://www.blackgoldrodeo.com/blog.asp?id=6 op 31 mei 2015.

Rosen, Amy. 2009. "Get along Little Doggie." De nationale Nosh, Juni 18. Betreden via
http://thenationalnosh.blogspot.com/2009/06/get-along-little-doggie.html on 29 May 2015 .

Skerritt, Jen. 2014. "Olieriepkabels in cowboys, en laten veeboerderijen in de steek." De leeftijd, November 26. Betreden via http://www.theage.com.au/business/world-business/oil-boom-ropes-in-cowboys-leaving-cattle-ranches-in-the-lurch-20141126-11ud07.html

Stephen, Cindy. 2007. "Passie zo breed als Alberta Sky." City Light News, Juli 7. Betreden via http://www.calgarychristian.com/articles/2007/707-cowboypastor.htm op 29 mei 2015.

Toneguzzi, Mario. 2014. "Cowboy Trail Church dient de gemeenschap voor landbouw en veeteelt." Calgary Herald, Juli 4. http://calgaryherald.com/news/local-news/cowboy-trail-church-serves-farming-and-ranching-community op 29 mei 2015.

Wayoflife.org. 2012. "Cowboy Church." Vrijdag Church News Notes 13:16. Betreden vanaf http://www.practicalbible.com/1/post/2012/04/cowboy-church.html op 20 juni 2013.

Geplaatst:
1 juni 2015

 

 

Deel