Emily Dunn

Kerk van Almachtige God (Bliksem uit het oosten)


KERK VAN ALMACHTIGE GOD / OOSTELIJKE BLIKSEMTIJD

Begin 1991: een voorloperorganisatie, “Kerk van de Heer van Nieuwe Bekwaamheden” (新 能力 主教 会 xin nengli zhu jiaohui), bekeerd in de provincie Henan in de Volksrepubliek China. De Almachtige God begon te spreken door de vrouw die later aanbeden werd als de Vrouwelijke Christus.

1995: De Kerk van Almachtige God (hierna CAG genoemd) werd formeel geïdentificeerd als een sekte ”(邪教 xiejiao) door het Chinese Ministerie van Openbare Veiligheid, waardoor haar activiteiten illegaal werden.

1997: CAG's geschrift, Het Woord verschijnt in de Flesh (话 在 肉身 显现 Hua zai roushen xianxian) was voltooid.

1999: De CAG zou in 2000 het einde van de wereld verkondigen en was naast Falun Gong het doelwit.

2000: Oprichter Zhao Weishan kreeg politiek asiel in de VS.

2002: Leden van de CAG hebben naar verluidt vierendertig leiders van het China Gospel Fellowship-netwerk van protestantse huiskerken gekidnapt in een poging hen tot de beweging te bekeren.

2012 (december): Chinese autoriteiten arresteerden duizend mensen die publiekelijk de aanstaande vernietiging van de wereld verkondigden.

2014 (mei): Vijf vermeende leden van Eastern Lightning slaan een vreemdeling dood in een fastfoodrestaurant in de provincie Shandong. Twee werden in februari 2015 geëxecuteerd; drie anderen werden veroordeeld voor misdrijven die verband hielden met dit incident en hun betrokkenheid bij de 'sekte'.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De Kerk van Almachtige God heeft historisch gezien dat Jezus Christus als Chinese vrouw naar de aarde is teruggekeerd. De kerk verklaarde eerder dat deze vrouwelijke Christus zich eind jaren tachtig tot het protestantisme bekeerde, toen de religie een snelle groei doormaakte in het noorden van China. Ze zou een gewoon uiterlijk en een gewone achtergrond hebben. [Afbeelding rechts] De basis waarop ze werd aanbeden als de teruggekeerde Christus is duidelijk gebleven; de beweging beschreef haar komst eerder als "verborgen" (Church of Almighty God, "A Brief Introduction" 1980). Ze treedt niet op in het openbaar en slechts een klein aantal mensen is voorbestemd om haar godheid te erkennen.

Andere Chinese bronnen geven een veel complexer verslag van de oorsprong van Eastern Lightning. Ze beschuldigen een man van middelbare leeftijd genaamd Zhao Weishan 赵维 山, ooit een natuurkundeleraar of spoorwegarbeider, met het oprichten van de beweging. Deze bronnen melden dat Zhao eind jaren tachtig lid was van de religieuze beweging "Shouters". Hij verliet de groep met andere gelovigen in 1980 om een ​​zijtak te vormen, waarin hij zichzelf presenteerde als een "Lord of Ability" (能力 主 nengli zhu). In mei 1989 meldde een Chinees christelijk tijdschrift dat een groep genaamd "de Nieuwe Kerk van de Heer van Bekwaamheid" (新 能力 主教 会 xin nengli zhu jiaohui) sinds maart 1992 traktaten en cassette-opnamen had verspreid in het zuidwesten van Henan. traktaten was getiteld Bliksem vanuit het oosten (Xu 1992).

Eind 2012 begonnen Chinese media de vrouwelijke Christus te identificeren als de Shanxi-vrouw Yang Xiangbin 杨向彬. Rapporten uit deze tijd hebben verklaard dat Zhao Weishan in 1991 in het slop zat na de onderdrukking van zijn jonge nieuwe religieuze beweging in de provincie Heilongjiang. Hij vluchtte naar Henan, waar hij Yang (1973) tegenkwam, die een zenuwinzinking had gehad na het niet slagen voor haar toelatingsexamen voor de universiteit, en een religieuze tekst had geschreven waarvan ze beweerde dat het 'Gods Woord' was. Zhao erkende het potentieel dat zij en haar schrijven hadden om volgers aan te trekken, ze werden geliefden, en Zhao verklaarde haar in 1993 tot de Vrouwelijke Christus (Wang "Meiti cheng…").

Zhao zou de VS zijn binnengekomen en politiek asiel hebben aangevraagd op basis van religieuze vervolging rond het jaar 2000, mogelijk bij Yang. De kerk is nu geïnternationaliseerd, met een sterke aanwezigheid in de VS en Zuid-Korea, en kleinere groepen aanhangers (van wie sommigen politiek asiel hebben gekregen op grond van religieuze vervolging) elders. Binnen China is het getransformeerd van een uitsluitend plattelandsbeweging naar een beweging die in toenemende mate in de grote steden voorkomt en bekeerlingen uit de middenklasse aantrekt. Het aantal aanhangers in China kan niet worden vastgesteld vanwege de illegale status van de groep, maar een schatting van 1,000,000 leden is geloofwaardig.

Een vlampunt in de geschiedenis van de kerk vond plaats in mei 2014, toen vijf vermeende leden van CAG een vreemdeling dood sloegen in een fastfoodrestaurant in de provincie Shandong. Twee werden in februari 2015 geëxecuteerd; drie anderen werden veroordeeld voor misdrijven die verband hielden met dit incident en hun betrokkenheid bij de 'sekte'. Er was echter significant bewijs dat de betrokkenen dat wel waren geen leden van CAG ten tijde van de moord (voor een forensisch onderzoek, zie  Lü Yingchun - Zhang Fan Group). Niettemin was deze datum belangrijk voor CAG, aangezien het het begin markeerde van een omvangrijke onderdrukking van de groep.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De populaire bijnaam 'Eastern Lightning' is bedacht door mensen buiten CAG als reactie op het gebruik van een vers in het bijbelse evangelie van Mattheüs (24:27): 'Want als de bliksem die uit het oosten komt, is zelfs in het westen zichtbaar. , zo zal de komst van de Zoon des mensen zijn. " Hier spreekt Jezus over zijn eigen uiteindelijke terugkeer naar de aarde en "het einde van het tijdperk"; hij zal de "bliksem" zijn. Historisch is het zo geweest dat de vrouwelijke Christus die in het begin van de jaren negentig werd geopenbaard aan aanhangers de bliksem is die Jezus voorspelde, en als zodanig de komst van de eindtijd aangeeft. Zo vervult ze nieuwtestamentische profetie zoals Jezus 'komst de oudtestamentische profetie vervulde. Het "oosten" dat in het vers van Mattheüs wordt genoemd, wordt geïdentificeerd als China, en dus profeteerde Jezus dat Christus daar zou terugkeren voordat de bliksem uit het oosten zich zou verspreiden naar westerse landen (Kerk van Almachtige God, "A Brief Introduction" 1990; "Vraag 2015").

Sinds dit webbericht voor het eerst werd geschreven in 2014, hebben CAG-teksten verwijzingen naar de vrouwelijke Christus verwijderd. In de meest recente (december 2015) iteratie van zijn "Over ons" -verklaring, vervangt "hij" "zij" in het volgende citaat: "Christus werd geboren in een gewoon gezin in Noord-China. Van kinds af aan had Hij met heel zijn hart in God geloofd. Hij groeide geleidelijk op als een gewoon mens. In 1989, net toen de Heilige Geest op grote schaal in de huiskerk werkte, gaf Christus zijn studie op en ging formeel de huiskerk binnen. In die tijd was Christus vurig in Zijn hart en verlangde Hij ernaar om God te dienen en Zijn plicht te vervullen ”(Church of Almighty God,“ A Short Introduction ”2020). Evenzo levert een zoektocht op de websites van de CAG naar "vrouwelijke Christus" nu alleen pagina's op die kritiek leveren op populaire verkeerde informatie over de groep. Deze herziening van de leer van de Kerk kan een weerspiegeling zijn van de moeilijkheid voor christenen om zich te bekeren tot het geloof in een vrouwelijke Christus, en / of een poging om Zhao Weishan te vergoddelijken.

CAG beweert dat de interactie van Almachtige God met de mensheid gekenmerkt is door drie dispensaties. De eerste hiervan, het tijdperk van de wet (律法 时代 lüfa shidai), komt overeen met de gebeurtenissen in het Oude Testament. CAG hanteert een chronologie die is gebaseerd op een letterlijke interpretatie van de Bijbel, en gelooft dat de gebeurtenissen die het Tijdperk van de Wet overspannen (dwz vanaf de schepping van de wereld tot de geboorte van Christus) plaatsvonden over een periode van 4,000 jaar. Gedurende deze tijd openbaarde God zichzelf als Jahweh, en zijn voornaamste "werk" was om de wereld te scheppen, de Israëlieten uit Egypte te leiden en hun zijn geboden te geven.

De geboorte van Jezus markeerde het einde van het Tijdperk van de Wet en het begin van het Tijdperk van Genade (恩典 时代 endian shidai), dat gebeurtenissen omvatte tot aan de komst van de teruggekeerde Christus. Jezus was meelevend en liefdevol, en gedurende deze tijd was het de goddelijke missie om aan het kruis te sterven voor de verlossing van mensen (Kerk van Almachtige God, "De visie van Gods werk (2)". CAG leert echter dat Jezus "slechts een normale man "totdat hij zijn bediening begon op de leeftijd van negenentwintig, drie jaar voorafgaand aan zijn kruisiging. Bovendien leert CAG dat Jezus het verlossingswerk slechts gedeeltelijk voltooide. Hoewel hij zichzelf offerde als een offer voor de zonde," mannen ”Worden door Satan 'verdorven' (败坏 baihuai); terwijl Jezus 'dood het mogelijk maakte hun zonden te vergeven, blijft hun zondige natuur fundamenteel ongewijzigd. Het is voor de transformatie van deze zondige natuur dat de Almachtige God, door de nieuwe Christus , werkt in de huidige Age of The Kingdom (国度 时代 guodu shidai).

Een groot deel van de manier waarop transformatie plaatsvindt, is door middel van oordeel, vaak uitgedeeld door de Christus of de Almachtige God in de vorm van ongeluk. Vanaf juli 2020 werd COVID-19 nauwelijks vermeld in het materiaal van de kerk, maar een algemene leerstelling dat het einde nabij was, bleef prominent aanwezig. Leringen over ongeluk illustreren goed dat, naast expliciete en uitgebreide christelijke verwijzingen, de leringen van de KAG zijn beïnvloed door inheemse Chinese religieuze tradities. Ik denk bijvoorbeeld aan de populaire Mother of Lightning (电 母 dian mu), waarvan ook werd aangenomen dat ze het kwaad bestrafte met bliksemschichten (Dunn 2015: 84).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

De Kerk van Almachtige God neemt ritueel, praktijken en zelfs enkele doctrines over die lijken op die van het populaire Chinese protestantisme (cf. Kao 2009; Lian 2010; Madsen 2013). In het licht van de verboden status van de groep in de VRC, is er bij aanbiddingsbijeenkomsten meestal een klein aantal mensen betrokken en worden ze thuis of op andere onopvallende locaties gehouden. Er is geen formele liturgie, en KAG-publicaties vermelden niet de gewone christelijke riten van doop en communie. Tijdens de diensten luisteren de leden naar de prediking op basis van de schriftuur van de groep, geven ze hun getuigenis en zingen ze de lofzangen van de groep.

Zoals de snelle groei van de beweging in de afgelopen decennia suggereert, legt de beweging de nadruk op bekering. Veel van de activiteiten van de groep draaien om de circulatie van leken-evangelisten, en het cultiveren van sociale netwerken die bevorderlijk zijn voor bekering. In de vroege dagen van de beweging werd literatuur (apologetisch, anekdotes over goddelijke vergelding, verhalen over dromen en visioenen) op papier verspreid; nu wordt dit aangevuld door het delen van sociale media en elektronische bestanden. De websites van CAG bieden tegenwoordig een reeks lange films en concerten met een geloofsthema. Niet-leden beweren ook dat CAG routinematig ontvoering, geweld en misleiding gebruikt bij rekrutering (China Gospel Fellowship).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Net als andere nieuwe religieuze bewegingen is CAG een gelaagde organisatie. Een toezichthoudende eenheid (监察 组 jiancha zu) is een administratieve structuur die verantwoordelijk is voor het communiceren van instructies van "de top" en het inspecteren en rapporteren over kerken om de zes maanden. Leiders (带领 dailing) en hun assistenten (配搭 peida) leiden kerken op regionaal (区 qü), subregionaal (小区 xiaoqü) en kerkelijk (教会 jiaohui) niveau. Elke regio en subregio heeft een prediker (讲道 员 jiangdao yuan) en diakenen voor evangelisatie (传 福音 执事 chuan fuyin zhishi).

Hoewel CAG duidelijk over de middelen beschikt om transprovinciale en zelfs transnationale religieuze netwerken te onderhouden en te laten groeien, is het waarschijnlijk dat de werking ervan op basisniveau grotendeels gedecentraliseerd en informeel is, vooral in gebieden waar het wordt bestreden.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De Chinese Communistische Partij (CCP) staat toe dat de vijf officiële, "grote" religies van het protestantisme, het katholicisme, het boeddhisme, het taoïsme en de islam openlijk onderhevig zijn aan regelgeving, maar het is vaak moeilijk voor andere religieuze groeperingen om binnen de VRC te opereren. Als een ‘sekte’ wordt geclassificeerd, zijn de activiteiten van de Kerk van Almachtige God vatbaar voor vervolging, omdat artikel 300 van de strafwet van 1997 een gevangenisstraf van drie tot zeven jaar voorschrijft voor ‘wie sekten vormt of gebruikt (会 道门 huidaomen) of kwaadaardige sekten (邪教 xiejiao) of gebruikt bijgeloof om de uitvoering van de wetten en administratieve regels en voorschriften van de staat te ondermijnen. " (Zhonghua renmin gongheguo xingfa; volledige tekst van nieuwe Chinese resolutie Banning Cults; Palmer 2008.)

De tegenstelling tussen de Chinese autoriteiten en de Kerk van Almachtige God is wederzijds. De Kerk van Almachtige God gaat door met het interpreteren van alle tegenstand waartegen deel uitmaakt van de "beproevingen en beproevingen" die de Bijbel leert die voorafgaan aan de apocalyps en de komst van de nieuwe hemel en nieuwe aarde. CAG's voorstelling van China als duister en primitief ondermijnt het nationalisme dat de afgelopen decennia een belangrijke bron van steun is geweest voor de CCP. Meer confronterend identificeert de groep de CCP als de "grote rode draak" van Openbaring (9:12), en beeldt daarmee de CCP af als een incarnatie van de duivel die binnenkort zal worden gedood (Dunn 2008; Church of Almighty God, "A Korte introductie ”2015, 2020).

Naast deze symbolische uitdagingen maakten de Chinese autoriteiten zich zorgen over het vermogen van de Kerk van Almachtige God om leden bijeen te brengen, deels vanwege de historische betrokkenheid van sommige religieuze verenigingen bij gewapende opstanden (Naquin 1976; Overmyer 1976). Dit was met name het geval rond het jaar 2000, toen de politieke campagne tegen Falun Gong gaande was en CAG anticipeerde op het einde van de wereld (Chinese wet en regering). Opnieuw kwamen eind 2012 groepen CAG-leden bijeen in openbare ruimtes in heel China om te verkondigen dat het einde van de wereld nabij was en om de vrijlating te eisen van gearresteerde leden. De Chinese autoriteiten reageerden met een snel optreden en arresteerden ongeveer 1,000 leden in de provincies Qinghai en Guizhou.

In China heeft de CAG nooit kampioenen gehad, maar de publieke oppositie tegen de groep is de afgelopen jaren toegenomen. Chinese protestanten keuren de ketterse aard van de doctrine van de beweging af en betreuren hun succesvolle pogingen om christenen te bekeren (Cao 2012; China Gospel Fellowship). Door de gemeenschap geleide groepen die zich verzetten tegen de Kerk van Almachtige God zijn ook ontstaan ​​om steun te bieden aan degenen die door de groep worden getroffen.

De bekendheid van de groep nam zowel nationaal als internationaal toe na de moord op een vrouw in mei 2014 in een fastfoodrestaurant in de stad Zhaoyuan in de provincie Shandong. Er werd beweerd dat vijf leden van de groep in het restaurant naar de gsm-nummers van vreemden hadden gevraagd om te bekeren. Toen een verkoopassistent in een nabijgelegen dameskledingwinkel weigerde de hare prijs te geven, verklaarde het vijftal haar een "boze geest" en sloeg haar dood met een zwabbersteel (CCTV News; Gracie 2014). Zhang Lidong en dochter Zhang Fan werden in februari 2015 geëxecuteerd; drie anderen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Hoewel beschuldigde leiders Lü Yingchun en Zhang Fan duidelijk ver van CAG waren afgedwaald op het moment van de moord, zijn er aanwijzingen dat het paar in een eerdere fase van hun leven in contact was gekomen met en werd beïnvloed door de beweging. In januari 2007 pakte Zhang Fan een boek van "Almachtige God" op en begon in Hem te geloven. Lü Yingchun vertelde de rechtbank dat ze wist dat ze "God zelf" was vanaf het moment dat ze jong was, maar besefte dat zij de (of een van de) "Eerstgeborene" (长子 zhang zi) bij het lezen van "het Almachtige God-boek" in 1998. "Eerstgeborene" is een term die in de CAG-geschriften wordt gebruikt, in navolging van de Bijbel, om te verwijzen naar degenen die Gods erfenis zouden ontvangen (dat wil zeggen, alle gelovigen) , en ook aan Christus zelf. In hun verklaringen voor de rechtbank beschreven zowel Lü als Zhang zichzelf als 'eerstgeborene'. De vermelding van een "Almachtige God-boek" suggereert dat ook Lü in contact kwam met de leerstellingen van de KAG. Lü herinnerde zich inderdaad dat ze het leuk vond om tijd door te brengen met anderen die in God geloofden, wat suggereert dat ze in dat stadium van haar leven niet openlijk afscheid nam van CAG (Yang 2014) (voor een meer gedetailleerd onderzoek, zie Lü Yingchun - Zhang Fan Group).

De studie van CAG blijft een uitdaging, hoewel Massimo Introvigne (2020) beweert “binnen” de CAG te zijn gekomen. In de afgelopen jaren zijn er meer Sinophone-onderzoeken naar CAG ontstaan. Terwijl eerdere werken gepubliceerd in de vroege jaren 2000 (rond de tijd van de campagne tegen Falun Gong) vrij algemeen en vaag waren in hun beschrijvingen, zijn recente Chinese academische artikelen soms gebaseerd op veldwerk met CAG-gemeenschappen op provinciaal niveau (bijv. Wang & Xu 2017). De analyse die door deze werken wordt geboden, is nog steeds gebonden aan CCP-gevoeligheden ten aanzien van "sekten" en hun onderdrukking, maar vormt niettemin een aanzienlijke vooruitgang bij het bestuderen van KAG.

REFERENTIES

Cao Shengjie (曹圣洁). 2012. "Jingti yiduan xiejiao liyong Jidujiao 'moshilun' zaocheng weihai 警惕 异端 邪教 利用 基督教 '末世 论' 造成 危害” [Pas op voor schade veroorzaakt door ketterijen en sekten die christelijke eschatologie gebruiken]. Zhongguo zongjiao 12: 44-45.

CCTV-nieuws. "Cult Member: Murdered Woman an 'Evil Spirit.'" Betreden via https: //www.youtube.com/watch?v=xSb67nOPEhg op 22 2014 september.

China Gospel Fellowship. "Verslag van China Gospel Fellowship van de ontvoering van 16 april door de Eastern Lightning Cult." Betreden vanaf http://www.chinaforjesus.com/cgf/070702/index.htm op 23 maart 2004.

Chinese wet en overheid. 2003. 36, nee. 2.

Kerk van de Almachtige God. nd "Vraag 17." Betreden vanuit http://www.holyspiritspeaks.org/qa/fuyin-017/ op 12 februari 2015.

Kerk van Almachtige God. en 'Een korte introductie over de achtergrond van de komst van de Heer naar China op een verborgen manier om te werken'. Betreden vanaf http://www.holyspiritspeaks.org/about/aboutus/?about=2 op 12 februari 2015.

Kerk van Almachtige God. nd "Een korte introductie over de achtergrond van de verschijning en het werk van Christus van de laatste dagen in China." Betreden vanaf https://en.godfootsteps.org/about-us-02.html op 14 juli 2020.

Kerk van Almachtige God. en "De visie van Gods werk (2)." Betreden vanaf https://en.godfootsteps.org/the-vision-of-gods-work-2-2.html op 14 juli 2020.

Website van de Church of Almighty God. Vanaf medio 2020 was de website van De Kerk van Almachtige God op www.hidden-advent.org (vereenvoudigde Chinese karakters), www.godfootsteps.org (traditionele Chinese karakters), www.holyspiritspeaks.org (Engels) en tal van andere locaties voor andere talen.

Dunn, Emily. 2015. Bliksem uit het Oosten: heterodoxy en christendom in het hedendaagse China. Leiden: Brill.

Dunn, Emily. 2008. "De grote rode draak en de inheemse volkeren van het christendom in China." Oost-Aziatische geschiedenis 36: 73-85.

"Volledige tekst van nieuwe Chinese wetgevingsresolutie die sekten verbiedt." nd Betreden vanuit http://www.cesnur.org/testi/falun_005.htm op 14 juli 2020.

Gracie, Carrie. en "De Chinese sekte die 'demonen doodt'." Betreden vanaf http://www.bbc.com/news/world-asia-china-28641008 op 6 2014 september.

Introvigne, Massimo. 2020. Binnen in de Kerk van Almachtige God: de meest vervolgde religieuze beweging in China. New York: Oxford University Press.

Kao, Chen-Yang. 2009. "De culturele revolutie en de opkomst van protestantisme in pentecostal-stijl in China." Journal of Contemporary Religion 24: 171-88.

Lian Xi. 2010. Redeemed by Fire: The Rise of Popular Christianity in Modern China. New Haven, CT: Yale University Press.

Madsen, Richard. 2013. "Signs and Wonders: Christianity and Hybrid Modernity in China." Pp. 17-30 binnen Christendom in het hedendaagse China: socio-culturele perpectieven, uitgegeven door Francis Khek Gee Lim. Londen: Routledge.

Naquin, Susan N. 1976. Millenarian Rebellion in China: The Eight Trigrams Uprising of 1813. New Haven, CT: Yale University Press.

Overmyer, Daniel. 1976. Folk Buddhist Religion: Dissenting Sects in Late Traditional China. Cambridge, MA: Harvard University Press.

Palmer, David. 2008. "Kettische doctrines, reactionaire geheime genootschappen, boze sekten: heterodoxy labelen in het twintigste-eeuwse China." Pp. 113-34 binnen Chinese religiositeiten: afflicaties van moderniteit en staatsvorming, bewerkt door Mayfair Mei-Hui Yang. Berkeley: University of California Press.

Wang Kaiyuan (王凯 元) en Xu Wenbing (徐文兵). 2017. ”'Yuan chuanbo': Pohuai xing mobai tuanti 'quannengshen' de jiceng chuanbo fangshi tanxi '缘 传播': 破坏性 膜拜 团体 '全能 神' 的 基层 传播 方式 探析” ['Linked transmissie': een onderzoek naar destructieve aanbidding groep 'Almachtige God' grassroots transmissie]. Fanzui yanjiu 2: 75-82.

Wang Zaihua (王 在 华). en "Jiemi 'Quannengshen' xiejiao jiaozhu Zhao Weishan 揭秘 '全能 神' 邪教 教主 赵维 山" [Onthullende Zhao Weishan, leider van de cultus 'Almachtige God']. Betreden vanaf http://news.cntv.cn/2012/12/21/ARTI1356082787384518_2.shtml op 21 2014 september.

Wang Zaihua (王 在 华). en "Meiti cheng quannengshen jiaozhu taozhi Meiguo yaokong zhihui xintu 媒体 称 全能 神 教主 逃至 美国 遥控 指挥 信徒" [Media claimen dat de leider van de Almachtige God naar Amerika is gevlucht: beveelt volgelingen van verre]. Betreden vanaf http://news.163.com/12/1221/18/8J92TR1S0001124J_all.html op 26 augustus 2014.

Xu Shengyi (许圣义). 1992. "Jingti pi zongjiao waiyide fandong zuzhi 警惕 披 宗教 外衣 的 反动 组织 [Pas op voor reactionaire organisaties in religieuze kledij]" Tian Feng 5: 24.

Yang Feng (杨锋). en "Shandong Zhaoyuan xue'an bei gao zibai: Wo jiu shi shen 山东 招远 血案 被告 自白: 我 就是 神" [Bekentenis van de verdachte in de moordzaak in Zhaoyuan, Shandong: Ik ben God]. Betreden vanaf http://news.sina.com.cn/c/2014-08-22/123730728266.shtml op 15 juli 2020.

"Zhonghua renmin gongheguo xingfa 中华人民共和国 刑法" [Strafrecht van de Volksrepubliek China]. Betreden vanaf http://www.npc.gov.cn/huiyi/lfzt/xfxza8/2008-08/21/content_1588538.htm op 28 augustus 2013.

Publicatie datum:
18 februari 2015
update:
25 juli 2020

KERK VAN ALMACHTIGE GOD VIDEOVERBINDINGEN

 

Delen