David G. Bromley Caitlin St. Clair

Christus de Verlosser

CHRISTUS DE TIJDLIJN VAN DE REDEEMER

Jaren 1850 (midden van de eeuw): pater Pedro Maria Boss vroeg prinses Isabel om financiering voor de bouw van een groot religieus monument bovenop een berg in Rio de Janeiro.

1870: Het idee om het monument te bouwen werd afgewezen.

1889: Brazilië wordt een republiek, met een grondwettelijke bepaling voor de scheiding van kerk en staat.

1921: Een tweede voorstel voor het bouwen van een monumentaal standbeeld op een berg in Rio de Janeiro werd voorbereid door het aartsbisdom. Er werd geld ingezameld door donaties van de katholieken in Brazilië.

1922 (februari): Er werd gekozen voor het ontwerp van Heitor Da Silva Costa.

1924: Costa ging naar Europa om beeldhouwers te raadplegen. Paul Landowski kreeg de opdracht.

1926: De bouw van het monument begon.

1931: De bouw is voltooid.

1931 (12 oktober): er werd een inwijdingsceremonie gehouden.

2003: Renovaties omvatten toevoeging van een lift, roltrappen en loopbruggen.

2006 (12 oktober): Een kapel in de basis werd ingewijd, waardoor bruiloften en doopfeesten bij het monument konden worden voltrokken.

2007 (juli 7): Christus de Verlosser werd genoemd als een van de nieuwe zeven wereldwonderen.

2010: Het monument is gerenoveerd; een andere renovatie was gepland voor 2020.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Halverwege de jaren 1850 vroeg pater Pedro Maria Boss de Braziliaanse prinses Isabel, voorlopig staatshoofd, om financiering voor de bouw van een groot religieus monument in Rio de Janeiro om uit te kijken over de stad. Vader Boss stelde voor dat het monument zou worden gebouwd ter ere van prinses Isabel (Dunnell nd). Het zou een standbeeld van Jezus worden, genaamd Christus de Verlosser, gebouwd op Corcovado, een beboste berg in de heuvels van Rio. Prinses Isabel gaf haar onwil te kennen door niet op het verzoek van pater Boss te reageren. Toen haar vader, keizer Pedro II, terugkeerde van de Paraguayaanse oorlog in 1870, werd er geen verdere melding gemaakt van het voorstel en er werd geen actie ondernomen.

Toen de monarchie werd omvergeworpen en Brazilië in 1889 een republiek werd, werd de scheiding van kerk en staat als grondbeginsel aangenomen, wat de bouw van een religieus monument bemoeilijkte. In de nasleep van de Eerste Wereldoorlog vreesde een groep Brazilianen uit het aartsbisdom Rio de Janeiro 'een oprukkende golf van goddeloosheid' (Bowater, Mulvey en Misra 2014) en in 1921 stelden ze voor om een ​​enorm Christusbeeld te bouwen als een manier om Rio de Janeiro terug te winnen voor het christendom. Sugar Loaf Mountain, een gladde koepelvorm die uit het water van de Guanabara-baai oprijst, was de voorgestelde locatie van deze groep, maar Corcovado, de locatie van het oorspronkelijke verzoek, werd als een betere keuze beschouwd.

Verschillende monumentontwerpen werden overwogen. De eerste opdracht voor het ontwerpen van het beeld ging naar Carlos Oswald. Zijn visie had Christus droeg zijn kruis en hield een bol in zijn handen terwijl hij boven een voetstuk stond dat bedoeld was om de wereld te symboliseren. Uiteindelijk werd het bestaande beeld van Christus, met uitgestrekte armen om universele liefde en acceptatie te tonen, geselecteerd. Het aartsbisdom vroeg om giften van de vele katholieken die in Brazilië wonen, en in de week die gereserveerd is voor fondsenwerving (Semana do Monumento), genoeg geld werd ingezameld om het project te beginnen, met geld dat nog steeds binnenkwam voor zijn voltooiing (Dunnell nd).

Heitor da Silva Costa, een Braziliaanse ingenieur, ontwierp het beeld en de Frans-Poolse beeldhouwer Paul Landowski maakte het, met veel van de bouwwerkzaamheden die in Frankrijk plaatsvonden. Een Roemeense beeldhouwer, Gheorghe Leonid, ontwierp het gezicht van het standbeeld. Costa en Landowski, die joods waren, begonnen samen met het bouwen van het beeld in 1926 en voltooiden het in 1931. De oorspronkelijke bouwkosten waren $ 250,000, wat meer dan $ 3,000,000 zou zijn in huidige dollars (Dunnell nd). Een inwijdingsceremonie werd gehouden in oktober 12, 1931, de dag van Onze Lieve Vrouw van Apareida, de beschermheilige van Brazilië (De wonderen van de wereld). Tot 2010 was het het grootste art deco-beeld ter wereld, voordat het in de hoogte werd overtroffen door Christus de koning in Polen.

Sinds de bouw van de monumenten zijn er tal van renovaties uitgevoerd. Het beeld is gemaakt van beton over een stalen frame en bedekt met meer dan 6,000,000 spekstenen tegels. De groeve voor de oorspronkelijke speksteen is gesloten en bijpassende vervangende tegels zijn daardoor moeilijk te verkrijgen. Na verloop van tijd is het oppervlak van het beeld bij elke renovatie iets donkerder geworden. Om de vijfenzeventigste verjaardag van het monument te herdenken, werd in 2006 een kapel ter nagedachtenis aan Onze-Lieve-Vrouw van de Verschijning (Nossa Senhora Aparecida) toegevoegd in de basis van het monument. Het biedt plaats aan 150 personen en biedt plaats aan bruiloften en doopfeesten. Christus de Verlosser is een van de meest bezochte toeristische trekpleisters van Brazilië geworden en trekt jaarlijks ongeveer twee miljoen bezoekers.

Hoewel het begin en de inspiratie religieus waren, heeft het beeld een bredere betekenis. Een van de eerste dragers van het project in de jaren twintig beschreef graaf Celso het als een "monument voor wetenschap, kunst en religie" (Bowater, Mulvey en Misra 1920). Padre Omar Raposo, rector van de kapel aan de voet van het standbeeld, zegt: “Het is een religieus symbool, een cultureel symbool en een symbool van Brazilië. Christus de Verlosser geeft een prachtig uitzicht van open armen voor iedereen die door de stad Rio de Janeiro trekt ”(Bowater, Mulvey en Misra 2014). Tijdens Rio's jaarlijkse carnaval slingert een straatfeest genaamd Suvaco do Cristo (Christus 'oksel) zich een weg onder het standbeeld als eerbetoon aan zijn uitgestrekte armen boven het hoofd.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Corcovado bevindt zich in het Tijuca National Park en de administratie voor dit monument wordt gedeeld tussen het aartsbisdom Rio en het ministerie van Milieu (Morales 2013). Het beheer van de kapel is in handen van Padre Omar Raposo. Het aartsbisdom en het ministerie van Milieu werken samen om de toegang tot het heiligdom te organiseren.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De constructie van het beeld zelf was een grote uitdaging. De immense grootte van het beeld en de enorme lengte van de uitgestrekte armen betekende dat het stuk buitengewoon sterk moest zijn, dus bouwmaterialen werden zorgvuldig overwogen. Designer Costa koos voor staalversterkt beton, het "materiaal van de toekomst", zei hij (Bowater, Mulvey en Misra 2014). Hij vond beton echter te ruw en te grof om de buitenafwerking te zijn. Hij gebeurde op een fontein op de Champs Elysees bedekt met een zilverachtig mozaïek. "Toen ik zag hoe de kleine tegels de gebogen profielen van de fontein bedekten, werd ik al snel gegrepen door het idee om ze te gebruiken op het beeld dat ik altijd in mijn gedachten had", schreef Costa. “De overgang van het concept naar het maken ervan duurde minder dan 24 uur. De volgende ochtend ging ik naar een keramische studio waar ik de eerste samples maakte ”(Bowater, Mulvey en Misra 2014). Hij koos voor speksteen voor de tegels vanwege de duurzaamheid. Uit steengroeven in de buurt van de stad Ouro Preto werden kleine driehoekjes van lichtgekleurd speksteen, 3 cm x 3 cm x 4 cm en 5 mm dik, gesneden en vervolgens door vrouwen in een van de parochies aan de voet van Corcovado vastgelijmd aan vierkanten linnen doek. Renovatie is ook een uitdaging aangezien perfect bijpassende tegels niet beschikbaar zijn. Zoals een woordvoerder van het Braziliaanse Nationale Instituut voor Historisch en Artistiek Erfgoed opmerkte: "De stenen van Christus zijn moeilijk te vinden" (Bowater, Mulvey en Misra 2014).

Gezien de grootte en locatie van het standbeeld op een bergtop, is een voortdurende bedreiging voor het monument blikseminslagen. De Braziliaan Het Institute of Space Research schat dat er elk jaar twee tot vier voltreffers zijn, maar historisch gezien was de schade klein. De afgelopen jaren hebben zich echter enkele uitzonderlijk zware onweersbuien voorgedaan. Bowater, Mulvey en Misra (2014) rapporteren: "In de afgelopen paar jaar zijn er enkele gevallen geweest van stormen waarbij meer dan 1,000 bliksemschichten werden geregistreerd, wat niet eerder plaatsvond." Deze gebeurtenissen zorgen ervoor dat de atmosferische elektriciteitsgroep van het Instituut het aardingssysteem van de bliksemafleiders herzien. Het beeld heeft een middelste vingertop verloren en er is de laatste jaren schade aan de achterkant van het hoofd van het beeld. Het beeld is ook het doelwit geweest van vandalisme (Ribeiro 2010).

Ondanks de verschillende problemen bij het handhaven van het monument in een vijandige fysieke omgeving, blijft Christus de Verlosser erkenning krijgen en dient het als model voor andere beelden. Christus de Verlosser werd genoemd naar de nieuwe zeven wereldwonderen, door een wereldwijd georganiseerde populaire stemming, samen met andere opmerkelijke locaties (de Chinese muur, het Colosseum in Rome, Machu Picchu en de Taj Mahal) (Wilkinson 2007). Voorlopige plannen zijn aangekondigd voor Brazilië om een ​​replica-standbeeld te maken in Engeland voorafgaand aan de Olympische Spelen van 2016 ("Brazil Plans to Build" 2012). Andere replica's, geïnspireerd door Christus de Verlosser, zijn al gemaakt op locaties zoals Lissabon, Portugal; Guanajuato, Mexico; Havana, Cuba; en Arkansas, Verenigde Staten.

REFERENTIES

Bowater, Donna, Stephen Mulvey en Tanvi Misra. 2014. " Open armen." BBC News, Maart 10. Betreden via http://www.bbc.co.uk/news/special/2014/newsspec_7141/index.html on 27 April 2014.

"Brazilië is van plan het replica-standbeeld van Christus de Verlosser in Londen te bouwen." The Guardian, Januari 26. Betreden via http://www.theguardian.com/news/blog/2012/jan/26/brazil-christ-redeemer-replica-london op 27 april 2014.

"Christus de Verlosser." 2011. De wonderen van de wereld . Betreden via http://www.thewondersoftheworld.net/christtheredeemerstatue.html op 27 april 2014.

Dunnell, Tony. nd "Geschiedenis van Christus de Verlosser Standbeeld, Brazilië." Betreden vanuit https://suite.io/tony-dunnell/2stf2j7 on 27 April 2014.

Morales, Elizabeth. 2013. "Goed om te doen voor Rio." Wereld Jeugd Dag. Betreden via http://worldyouthday.com/good-to-go-for-rio-jmj-youth-preps-for-pilgrims.

Wilkinson, Tracy. 2007. "The Seven Wonders of the World, 2.0." Los Angeles Times, Juli 8. Betreden via http://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-wonders8jul08,0,299368.story?coll=la-default-underdog#axzz305XU1q7T op 27 april 2014.

Ribeiro, Patricia. 2010. "Christus de Verlosser Standbeeld in Rio: After the Rain and Vandalism." Ga naar Brazilië, April 16. Betreden via http://gobrazil.about.com/b/2010/04/16/christ-the-redeemer-statue-in-rio-after-the-rain-and-vandalism.htm.

Geplaatst:
28 april 2014

CHRISTUS DE VIDEOCONNECTIES VAN DE REDEEMER

 

Deel