Caitlin St. Clair David G. Bromley

Christus van de Ozarks

CHRISTUS VAN DE TIJDLIJN VAN OZARKS

1898 (februari 7): Gerald Lyman Kenneth Smith werd geboren in Pardeeville, Wisconsin, als zoon van Lyman Z.Smith en Sarah Smith.

1918: Gerald Smith behaalde een graad in Bijbelstudies aan de Valparaiso University in Indiana en werd vervolgens predikant in Wisconsin, Illinois en Indiana.

1922: Gerald Smith trouwde met Elna Sorenson.

1929: Smith wordt predikant bij Kings Highway Disciples of Christ Church in Shreveport, Louisiana.

1929: Zeven maanden na aankomst in Shreveport, nam Smith ontslag bij de kerk voordat ze hem konden ontslaan vanwege zijn voortdurende omgang met politiek populist Huey Long.

1935 (september): Na de moord op Huey Long sloot Smith een alliantie aan met Francis E. Townsend.

1936: Smith en Townsend sloten zich aan bij pater Charles E. Coughlin om de Union Party op te richten, die al snel haperde vanwege persoonlijke rivaliteit.

Eind jaren dertig - veertig: Smith organiseerde verschillende groepen om het communisme, liberalisme, georganiseerde arbeiders en joden te bestrijden.

1956: Smith deed een laatste bod op het Witte Huis als kandidaat van de Christian Nationalist Party.

1964: Gerald Smith en zijn vrouw Elna M. Smith kochten een huis in Eureka Springs en maakten er hun bejaardentehuis van.

1966 (25 juni): De Elna M.Smith Foundation voltooide en wijdde het standbeeld Christus van de Ozarks, het eerste van Smith's vijf heilige projecten, met Emmet Sullivan als beeldhouwer.

1966–1975: Christ Only Art Gallery, Bible Museum en het openluchtamfitheater (om het Passion Play te huisvesten) werden allemaal gebouwd.

1976 (15 april): Gerald Smith stierf aan longontsteking in Californië.

2012 (december): Cornerstone Bank begon met "minnelijke afscherming" van land in Eureka Springs, inclusief het standbeeld.

2013: Het themapark en al het land (inclusief het standbeeld) werd gekocht door het radiofinisterie South Central Oklahoma Christian Broadcasting.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Gerald LK Smith werd geboren in Lyman Z. Smith en Sarah Smith op 7, 1898 in februari in Pardeeville, Wisconsin. Hij was afgedaald van drie generaties van Disciples of Christ predikanten en, na het behalen van een graad in Bijbelstudies aan de Valparaiso University in Indiana in 1918, werd hij zelf predikant in Wisconsin, Illinois en Indiana. Vier jaar later, in 1922, trouwde Smith met Elna Sorenson, en zij adopteerden hun enige kind, Gerald LK Smith Jr. In 1929, nadat Smith naar Shreveport, Louisiana was verhuisd om als predikant te werken bij Kings Highway Disciples of Christ Church, ontmoette hij Huey Long, een advocaat en toekomstige Amerikaanse senator. Vanwege Smiths associatie met Long, wiens populistische neigingen controversieel waren, werd Smith gedwongen zijn functie als predikant neer te leggen om te voorkomen dat hij werd ontslagen door zijn boze en conservatieve kerkdirecteuren.

Smiths nauwe relatie met Long leverde hem een ​​positie op als spreker in het openbaar voor de campagne van Long, terwijl hij hem een ​​platform bood om zijn eigen antisemitische en fascistische gevoelens te promoten. Long was van plan kandidaat te worden bij de presidentsverkiezingen van 1936, maar werd in september 1935 vermoord. Na de dood van Long sloot Smith zich aan bij de gepensioneerde arts Francis E. Townsend en de rooms-katholieke priester pater Charles E. Coughlin om de Union Party te vormen. De partij koos ervoor om North Dakota-congreslid William Lemke te steunen tegen president Franklin D. Roosevelt. De partij ervoer echter verdeeldheid zaaiende persoonlijke rivaliteit, en Lemke's kandidatuur strandde.

In de jaren die volgden, vond Smith verschillende andere manieren om zijn controversiële opvattingen te promoten. Hij vormde het Committee of One Million, de Christian Nationalist Crusade, een maandelijkse publicatie genaamd Het kruis en de vlag , de America First Party en de Christian Nationalist party. Deze initiatieven waren allemaal gericht op verzet tegen het communisme, liberalisme, georganiseerde arbeid of joden. De organisaties dienden als basis voor verschillende niet-succesvolle campagnes voor zowel de Amerikaanse Senaat als het presidentschap. In zijn laatste bod voor het presidentschap onder de vlag van de Christian Nationalist Party in 1956, kreeg Smith alleen steun van de extreem-rechtse kant, hoewel hij genoeg bijdragers had om zijn campagne te financieren.

In 1964 kochten Gerald Smith en zijn vrouw Penn Castle in Eureka Spring, Arkansas. Deze Ozark Mountain-stad zou hun worden bejaardentehuis. Twee jaar na hun aankomst begon Smith aan zijn langetermijndoel: het maken van zijn Sacred Projects en het religieuze pretpark Great Passion Play. De eerste van deze projecten was het Christus van de Ozarks-beeld, een beeld met zeven verdiepingen van Jezus. Het beeld zelf is gemaakt door beeldhouwer Emmet Sullivan en werd, met de hulp van de Elna Smith Foundation, voltooid en opgedragen in 1966. Het beeld werd gebouwd met meer dan twee miljoen pond mortel en staal.

In de jaren die volgden, voegde Smith de Christ Only Art Gallery, een Bible Museum en een Passion Play toe aan zijn grote christelijke themapark. Deze heilige projecten waren een belangrijke economische zegen voor Eureka Springs en daarom plande Smith, ondanks enige lokale kritiek, een ander, groter project: 'een Disney-achtige replica van $ 100 miljoen van het Heilige Land, inclusief de Grote Muur van Jeruzalem, de Zee van Galilea en de Jordaan ”(Jeansonne 2009). Alleen de muur was echter voltooid voordat Smith stierf. GeraldSmith stierf op 15 april 1976 in zijn winterverblijf in Californië aan een longontsteking. Hij en zijn vrouw werden begraven aan de voet van het standbeeld van Christus van de Ozarks.

Het standbeeld staat bovenop Magnetic Mountain en kijkt naar het westen, naar verluidt om Eureka Springs te bedanken voor het toestaan ​​van Smith om de zijne te maken levenslange droom ("Christus van de Ozarks" en). Met de 1,500-hoge berg waarop het standbeeld rust, is Christus van de Ozarks (die zelf zevenenzestig meter hoog is) de op twee na hoogste Jezus ter wereld. Volgens sommige verhalen had het standbeeld oorspronkelijk voeten onder zijn mantel, maar ze werden verwijderd om te voldoen aan de hoogtevoorschriften, zodat een waarschuwingsbaken niet op de bovenkant van het hoofd hoefde te worden geplaatst.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Tot 2013 werden Christus van de Ozarks, en de 167 hectare land eromheen, beheerd door de non-profit Elna Smith Foundation, genoemd naar de overleden vrouw van Gerald Smith. Keith Butler was voorzitter van de Elna Smith Foundation. Sam Ray was tot 2013 uitvoerend directeur van The Great Passion Play en speelde een belangrijke rol in het dagelijkse beheer van het standbeeld. De organisatie kon echter niet voldoen aan de hypotheek- en belastingverplichtingen, wat leidde tot het starten van een executie-actie door Cornerstone Bank en een zoektocht naar financiering door de stichting (Brantley 2012; Millar 2012). Uiteindelijk werd het park in 2013 gekocht door de South Central Oklahoma Christian Broadcasting radio-bediening ("Saved" 2013).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Dit beeld heeft een aantal obstakels tegengekomen, zowel vóór als na de constructie. De financiële problemen van het standbeeld begonnen vroeg. Smith begon het project met slechts $ 5,000 aan middelen. Smith slaagde er echter vrijwel onmiddellijk in om $ 1,000,000 aan donaties voor het project op te halen (Schick 2013). Het project bleef solvabel tot halverwege de jaren 2000 toen het afnemende aantal bezoekers aan het Great Passion Play en een teruglopende nationale economie samen een financiële crisis veroorzaakten. Financiële levensvatbaarheid op de lange termijn berust nu op steun van het Gospel Station Network.

Het standbeeld is ook het doelwit geweest van sarcastische humor. Smith koos een beeldhouwer voor het project die nog nooit aan een menselijke figuur. Dit heeft geleid tot voortdurende kritiek op de vorm en kenmerken van het beeld. Negatieve opmerkingen over het beeld zijn onder meer dat het geen passie achter zijn ogen heeft, lijkt op Willie Nelson in een jurk en eruit ziet als een melkpak met een tennisbal erop. De lokale bevolking verwijst soms naar het beeld als het melkpak met armen. Niettemin, zoals een gids bij het standbeeld opmerkte: 'Ik hou niet echt van het standbeeld. De kenmerken zijn hard en moeilijk. Maar het is een gedenkteken voor onze Verlosser, en daarvoor is het prima '' ('Christ of the Ozarks nd)

Een laatste uitdaging die lijkt te zijn opgelost, is het antisemitisme dat historisch gezien met het hele project is geassocieerd. Smith merkte bijvoorbeeld eens op dat het themapark "de enige presentatie in zijn soort in de wereld was die de inhoud ervan niet heeft verdund om de Christus-hatende joden te vleien" (Jeansonne 2009). Het overlijden van Smith en de benoeming van nieuw management hebben echter geleid tot een veel meer open en verwelkomende omgeving. Vervolgens verloochende het Great Passion Play publiekelijk de opvattingen van Smith en opende optredens met de verklaring: “Wij hier bij het Great Passion Play geloven dat we allemaal even schuldig zijn aan de dood van Jezus. Geen enkele bevolkingsgroep was of is de enige verantwoordelijke. Nee, het waren de zonden van de wereld die hem aan het kruis hebben gezet ”(Brantley 2012). Vanaf 2012 waren er meer dan 7,500,000 bezoekers aan het standbeeld van Christus van de Ozarks, en nieuwe financiële steun lijkt de voortdurende publieke aanwezigheid ervan te hebben verzekerd.

REFERENTIES

Brantley, Max. 2012. "Met verminderde aanwezigheid, 'Great Passion Play' Facing Closure." Arkansas Times, September 25. Betreden via http://www.arktimes.com/ArkansasBlog/archives/2012/09/25/with-attendance-down-great-passion-play-facing-closure op 1 mei 2014.

"Christus van de Ozarks. nd " Roadside America. Betreden via http://www.roadsideamerica.com/story/17113 op 1 mei 2014.

"Eureka's Jezus op de berg." Verken de zuidelijke geschiedenis, 2011. Betreden via http://www.exploresouthernhistory.com/eureka6.html op 1 mei 2014.

Jeansonne, Glen en Michael Gauger. 2009. "Gerald Lyman Kenneth Smith." De geschiedenis en cultuur van de Encyclopedia of Arkansas . Betreden via http://www.encyclopediaofarkansas.net/encyclopedia/entry-detail.aspx?entryID=1767 op 1 mei 2014.

Millar, Lindsey. 2012. "Great Passion Play 'gesloten, afscherming aan de gang." Arkansas Times , December 4. Betreden via http://www.arktimes.com/ArkansasBlog/archives/2012/12/04/great-passion-play-closes-foreclosure-underway on 7 May 2014 .

"Saved: Great Passion Play om shows in mei te hervatten." 2013. Ozarks eerst , Maart 1. Betreden via http://www.ozarksfirst.com/story/saved-great-passion-play-to-resume-shows-in-may/d/story/0Ccfn3SBBkWmGAm81564cg

Schick, Dennis. 2013. "Great Passion Play." De geschiedenis en cultuur van de Encyclopedia of Arkansas. December 2. Betreden via http://www.encyclopediaofarkansas.net/encyclopedia/entry-detail.aspx?entryID=5651 op 1 mei 2014.

Geplaatst:
9 mei 2014

CHRISTUS VAN DE OZARKS VIDEOVERBINDINGEN

Deel