Burning Man Festival

BRANDENDE MAN TIJDLIJN

1977: The Suicide Club werd opgericht door Gary Warne in San Francisco.

1982: The Suicide Club wordt opgeheven.

1986: The Cacophony Society werd opgericht in San Francisco door voormalige leden van de Suicide Club, waaronder John Law.

1986: Larry Harvey en Jerry James construeerden een tweeënhalve meter hoge humanoïde houten beeltenis en staken die in brand met een handvol vrienden op Baker Beach in San Francisco.

1988: John Law en andere leden van de Cacophony Society raakten betrokken bij wat nu een jaarlijks evenement is genaamd Burning Man.

1990: In juni kwamen naar schatting 800 mensen samen op Baker Beach voor Burning Man, maar het evenement werd stopgezet door de politie. In september namen minder dan 100 mensen de Burning Man mee naar de Black Rock-woestijn in Nevada voor een weekendcamping op Labor Day.

1993: Er kwamen onderscheidende artistieke en performatieve elementen naar voren, waaronder de eerste 'themakampen' en 'kunstauto's'.

1996: John Law verlaat het organiserende team na de nasleep van het eerste overlijden door een ongeval en ander ernstig letsel.

1997: Larry Harvey en een handvol goede vrienden vormen de Black Rock City LLC om het evenement te beheren en te organiseren.

2000: David Best creëerde een structuur genaamd de Tempel van de geest , wat leidde tot de ontwikkeling van Burning Man's jaarlijkse “Temple” -traditie.

2005: Burners Without Borders is opgericht als een vrijwillige reactie op de orkaan Katrina.

2007: Een grappenmaker stak "de man" enkele dagen eerder in brand.

2010: Larry Harvey kondigde het besluit aan om de LLC te ontbinden en het eigendom van het evenement over te dragen naar een 501 (c) 3 non-profit structuur.

2011: Burning Man-tickets waren voor de eerste keer uitverkocht, wat leidt tot scalperen van evenementtickets.

2012: Een loterij die in januari werd gehouden, was snel uitverkocht, wat leidde tot een crisis in de gemeenschap. Tegen de tijd dat het evenement enkele maanden later werd gehouden, was het aantal inwoners gestabiliseerd, met een piekbezoek van ongeveer 56,000 deelnemers.

2013: Er werd een nieuw kaartjesdistributiesysteem ontwikkeld, waarbij de initiële verkoop zich richt op het verdelen van kaartjes van 10,000 aan deelnemers met eerdere bijdragen aan het evenement. Later dat jaar breidde de BLM de maximale bevolkingslimiet voor het evenement uit tot 68,000. Een gerapporteerde piekpopulatie van 69,613 deelnemers was aanwezig.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

In 1977 vormden een man genaamd Gary Warne en een handvol vrienden een groep genaamd de Suicide Club als onderdeel van de experimentele 'Communiversity' van de San Francisco State University. Losse inspiratie putten uit een culturele erfenis, waaronder dadaïsme, situationisme, 'happenings', de Merry Pranksters en de Yippees, naast andere voorlopers, omvatten de activiteiten van de groep ironisch genoeg het aanpassen van commerciële billboards, het opschalen van zowel de Golden Gate als de Bay Bridges, het infiltreren van gesponsorde evenementen door Toer Sun Myung Moon, en het verkennen van ondergrondse riolen en passages. Leden van de Suicide Club "kwamen overeen om alle wereldse zaken op orde te krijgen, om de wereld van chaos, kakofonie en donkere saturnaliën binnen te gaan, om elke dag te leven alsof het de laatste was." ("San Francisco Suicide Club", zie ook Evans, Galbraith en Law 2013) De Suicide Club werd in 1982 ontbonden en Warne stierf aan een hartaanval in 1983. In 1986, voormalige Suicide Club-leden, waaronder een man genaamd John Law, vormde de Cacophony Society in een vergelijkbare geest. Deze nieuwe groep verklaarde zichzelf te zijn: “een willekeurig verzameld netwerk van individuen verenigd in het nastreven van ervaringen buiten het bereik van de reguliere samenleving door middel van subversie, streken, kunst, randvoorwaarden. verkenningen en zinloze waanzin. U bent mogelijk al lid! "(Evans, Galbraith en Law 2013; zie ook" U mag al lid zijn "en).

Ook in 1986 (en in eerste instantie niet gerelateerd aan de Cacophony Society of de Suicide Club), een man genaamd Larry Harvey en zijn vriend Jerry James samen een acht voet hoge houten beeltenis en verbrandde het op Baker Beach in San Francisco op Summer Solstice vooravond . Harvey werd geboren in een landelijke gemeenschap buiten Portland, Oregon in 1948, en verhuisde naar de San Francisco Bay Area in de late 1970s. Intelligent, autodidact en spraakzaam heeft Harvey zichzelf beschreven als een levenslange dwangbaas (Brown 2005). In zijn jonge volwassenheid had hij een opeenvolging van klusjes en werkte hij als landschapsontwerper in het midden van de 1980s toen hij en een collegahandelaar, James, besloten om de figuur te bouwen en te verbranden die uiteindelijk evolueerde naar de "BurningMan" (hoewel geen van beiden gebruikte deze term op dat moment, noch voorzag het uitgebreide woestijnfestival dat hun niet-geplande evenement zou worden). Harvey erkende later dat hij gedeeltelijk was geïnspireerd door kunstgebeurtenissen van een kunstenaar genaamd Mary Graubarger op Baker Beach in de late 1970s en vroege 1980s, en die hij eerder had bijgewoond met een nu ex-vriendin (Doherty 2004: 26 -28). Harvey heeft echter herhaaldelijk verklaard dat noch hij, noch James enig vooroordeel hadden betekenis in gedachten toen ze "the Man" voor het eerst bouwden en verbrandden. Ongeveer twintig mensen woonden deze eerste "burn" bij, hoewel Harvey het verhaal later zou vertellen In de loop van de jaren zwol hun aantal toen de structuur in brand vloog en nieuwsgierige toeschouwers zich haastten. Iemand bracht een gitaar mee, een andere een trom en iemand begon te dansen met de brandende beeltenis. Harvey zou deze spontaan verzamelde groep later omschrijven als een 'tijdelijke gemeenschap'.

Harvey en James besloten het evenement het volgende jaar te herhalen, en in 1988 sloegen ze de handen in elkaar met de Cacophony Society, die begon met het bekendmaken en organiseren van het evenement. De beeltenis was tot dertig voet hoog gegroeid en werd nu officieel de brandende man genoemd; het kwam ergens rond 150-200 mensen. Tegen juni, 1990, was de man nu 40-voet lang, de verzamelde menigte was gestegen naar een geschat aantal 800-deelnemers, en de lokale parkpolitie stelde vast dat ze het figuur op die locatie niet langer konden verbranden. Op dit punt stelden John Law en anderen de Black Rock Desert in het noordwesten van Nevada voor als een alternatieve locatie, en hij, Harvey en andere kernorganisatoren besloten de man daar te nemen om een ​​paar maanden later te worden verbrand tijdens het Labor Day-weekend.

Gelegen op ongeveer 340 mijlen van San Francisco, en 120 mijlen ten noorden van Reno, het dominante kenmerk van de Black Rock Desert is een 400-vierkante mijl prehistorische meerbodem genaamd de strand (een enorm, grimmig plat, volkomen leeg en intens droog vlak van gebarsten, harde alkalimassa). Het weer daar kan extreem zijn omdat de temperaturen in de nazomer typisch variëren van onder de veertig overnacht tot boven de honderd graden Fahrenheit op de middag. Hevige stofstormen en white-outs kunnen woeden bij winden die soms meer dan vijfenzeventig kilometer per uur bedragen (Goin en Starrs 2005).

Ergens tussen de tachtig en honderd onverschrokken avonturiers maakten de eerste trek naar de playa in september van 1990. Een prominent lid van de Cacophony Society genaamd Michael Mikel krabde een lijn over het oppervlak van de playa en nodigde de verzamelde aanwezigen uit om de drempel over te steken, en symboliseerde zo symbolisch deze eerste deelnemers in de 'Zone'. (De Cacophony Society had nog een paar andere evenementen gehouden ze noemden "Zone-uitstapjes", waarbij ze uitstapjes naar vreemde en exotische gebieden maakten, zie Beale 2007). Het evenement groeide de volgende jaren exponentieel. Jerry James trok zich in 1991 om persoonlijke redenen terug uit het evenement. In 1992 nam Mikel de bijnaam "Danger Ranger" aan en organiseerde hij een groep die hij de "Black Rock Rangers" noemde om deelnemers te helpen die verloren raakten of vastzaten in de grote, lege playa. De Rangers gaan door als een vitale vredeshandhavings- en veiligheidsbron die een interface heeft met de verschillende federale, staats- en lokale wetshandhavingsinstanties die nu op het evenement patrouilleren.

In 1993 waren er ongeveer 1,000 aanwezigen en begonnen enkele van de kenmerkende artistieke en performatieve elementen van het evenement naar voren te komen. Kakofonist Peter Doty organiseerde bijvoorbeeld 'Christmas Camp' door een plastic kerstboom voor zijn tent te zetten,verkleden als Santa Claus en geschenken uitdelen aan andere deelnemers tijdens het zingen van Christmas Carols, daarmee aanzettend tot wat de "themakamp" -traditie zou worden. Andere deelnemers begonnen in de loop van de tijd andere artistieke en rituele elementen aan het evenement mee te geven, waaronder een contingent van op creatieve wijze gemodificeerde auto's, 'kunstauto's' genaamd. Het kampement werd uiteindelijk 'Black Rock City' genoemd en groeide steeds uitgebreider, met een ongeveer cirkelvormige lay-out, aangewezen wegen, een centraal café en andere stedelijke voorzieningen.

Door 1996 was het evenement gestegen naar een geschat aantal 8,000-deelnemers, die de betrekkelijk losse infrastructuur die het evenement tot dan toe had ontwikkeld, begon te belasten. De eerste dodelijke dood vond plaats enkele dagen voordat het evenement "officieel" was begonnen, toen deelnemer Michael Fury stierf terwijl hij op zijn motorfiets reed (blijkbaar dronken en zonder koplampen) op weg naar zijn kampement op de playa van het nabijgelegen stadje Gerlach. Een paar dagen later, tijdens het hoofdgebeurtenis, waren twee andere deelnemers kritisch gewond, en een was nooit helemaal hersteld, nadat hun tent was overreden door een andere buitengewoon bedwelmde deelnemer. In de nasleep van deze crises wilde John Law stoppen met het houden van toekomstige Burning Man-evenementen en vertrok hij van het organiserende team. Hij is sindsdien niet meer teruggekeerd naar het evenement, hoewel hij een prominent figuur blijft in de kunst- en alternatieve cultuurgemeenschappen in de Bay Area (Law 2013, zie ook Evans, Galbraith en Law 2013). Harvey en andere vrienden wilden echter Burning Man blijven doen en begonnen daarom een ​​strakker georganiseerde infrastructuur te ontwikkelen. De perimeter en poort van het evenement werden veel zorgvuldiger gecontroleerd en het rijden binnen de evenementensite zou voortaan worden verboden, met uitzondering van kunstauto's. Zelfs deze zouden worden beperkt tot vijf mijl per uur en zouden uiteindelijk ook zorgvuldig worden gereguleerd en toegestaan. Harvey vormde ook de Black Rock City LLC als bedrijfsstructuur voor het evenement met een paar vertrouwde vrienden.

Van 1997-2007 groeide het evenement van 10,000 tot bijna 50,000-deelnemers en het ontwikkelde ook veel artistieke, rituele en andere culturele elementen die het evenement zijn gaan kenmerken. (Meer over deze functies zal hieronder worden besproken onder Doctrines / Overtuigingen en Rituelen.) Vooral de late jaren negentig waren een spannende maar uitdagende tijd voor Burning Man, toen de organisatoren leerden om enorme groei te managen en een fiscaal stabiele organisatie te creëren, terwijl ze ook naar aangename voorwaarden met lokale en federale overheidsinstanties, evenals met lokale landeigenaren en inwoners in de nabijgelegen gemeenschap van Gerlach, Nevada. Tegen de jaren 1990 begon het proces van het bouwen van de jaarlijkse infrastructuur voor Black Rock City enige stabiliteit te bereiken, waardoor organisatoren een deel van hun energie naar buiten konden richten. Een opmerkelijk moment in de geschiedenis van het evenement vond bijvoorbeeld plaats in 2000, toen Burning Man-organisatoren hielpen bij het ondersteunen en opbouwen van een vrijwilligersreactie op de orkaan Katrina-crisis aan de Golfkust. Deze groep, die Burners Without Borders werd genoemd, hielp bij de wederopbouw van een Vietnamese boeddhistische tempel in Biloxi, Mississippi, sloopte tientallen beschadigde huizen zonder kosten voor de eigenaars en herbouwde ook een privéwoning in Pearlington, Mississippi. Deze spin-off organisatie blijft helpen bij het organiseren van basisinspanningen voor rampenbestrijding en andere initiatieven, onder meer in New Jersey na orkaan Sandy in 2005 (zie "Burners Without Borders" en).

Andere opmerkelijke gebeurtenissen (waaronder de vroegtijdige verbranding van de man in 2007, de vorming van The Burning Man Project 501c (3) in 2011 en een ticketcrisis in 2011 en 2012) worden hieronder besproken onder Organisatie / Leiderschap en problemen en uitdagingen.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Het onderwerp van de doctrines en overtuigingen van Burning Man is complex. Noch deelnemers, noch organisatoren karakteriseren Burning Man als een "Religie", noch belijden ze gedeelde verhalen over een onzichtbaar of ultiem rijk. Tegelijkertijd spreken organisatoren van evenementen de wens uit om "positieve spirituele verandering in de wereld teweeg te brengen", door de ervaring van Burning Man ("Mission Statement" nd). De organisatoren hebben ook een kernideologie ontwikkeld, ingekapseld in "Ten Principles", die zowel organisatoren als deelnemers trachten te beleven tijdens het evenement en de omliggende subculturen. Deze principes zijn: "radicale inclusie, schenken, decommodificatie, radicale zelfredzaamheid, radicale zelfexpressie, gemeenschappelijke inspanning, burgerlijke verantwoordelijkheid, geen sporen achterlaten, participatie en directheid" (Gilmore 2010: 38; zie ook "Ten Principles" en ). Deelnemers (vaak gezamenlijk "Branders" genoemd) brengen een breed scala aan verschillende concepten en geloofsstructuren met betrekking tot de betekenis van de gebeurtenis en spiritualiteit in het algemeen. Uit mijn onderzoek uit 2004 onder Burning Man-deelnemers bleek dat ongeveer de helft hun persoonlijke opvattingen beschreef als 'spiritueel' of 'spiritueel maar niet religieus', terwijl meer dan een kwart hun opvattingen beschreef als atheïst, agnostisch of eenvoudigweg ambivalent (Gilmore 2010: 48-49) . Deze algemene tendensen worden ook ondersteund door de eigen jaarlijkse enquêtes van de Burning Man-organisatie ("AfterBurn Reports" nd). Ondanks de aanzienlijke verschillen tussen deze verschillende standpunten, is het waarschijnlijk dat de meeste van deze personen zich als "nones" zouden registreren in enquêtes zoals de US Religious Landscape Survey 2008 van het Pew Forum ("Pew Forum" 2008). Relatief weinig Burning Man-deelnemers zijn aangesloten bij een specifieke religieuze traditie. In mijn onderzoek claimden degenen die wel herkenbare tradities noemden een breed scala aan voorkeuren, waaronder zowel progressieve als conservatieve vormen van christendom, seculier en reconstructionistisch jodendom, verschillende soorten boeddhisme en hindoeïsme, evenals varianten van het hedendaagse heidendom.

Hoewel Burning Man vaak een "heidense" gebeurtenis wordt genoemd, is het nooit organisatorisch of theologisch verbonden met hedendaags heidendom (ook bekend als Neo-Paganisme), Wicca of andere moderne "aardse" religies. Mijn onderzoek uit 2004 leverde minder zelfverklaarde heidenen op dan ik had verwacht (Gilmore 2010: 49-52). Ik beargumenteer echter dat Burning Man moet worden opgevat als een heidense gebeurtenis in "kleine letters", in die zin dat de ritualisering en kunstwerken putten uit een reeks symbolische bronnen, vaak inclusief inheemse en andere polytheïstische beelden. Bovendien, gezien de gedeelde ervaring en fysieke intensiteit van kamperen op de Black Rock playa, gecombineerd met de rituele ritmes van het evenement, treft Burning Man veel deelnemers op een diepgeworteld, belichaamd niveau dat vaak wordt geassocieerd met 'heidense' religies. In deze opzichten resoneert Burning Man met wat Michael York het "wortelreligieuze" aspect van heidense religies heeft genoemd (York 2005). Burning Man vertoont ook elementen van wat Bron Taylor 'donkergroene religie' noemt (Taylor 2009). Deelnemers hebben de neiging om een ​​algemene interesse in en steun voor ecologische duurzaamheid te delen, wat gedeeltelijk mogelijk wordt gemaakt door de ruwe fysieke uitdaging en de harde ervaring van de natuur die nodig is door de woestijnlocatie. Hoewel het festival zelf in sommige opzichten niet het meest milieuvriendelijke evenement is (aangezien deelnemers een groot aantal middelen verbruiken voor een korte en ietwat verkwistende week van 'potlatch'), doen organisatoren en deelnemers een gezamenlijke inspanning om 'geen spoor achter te laten' door effectief en het nauwgezet opruimen van het evenemententerrein na elk jaarlijks evenement, en begon ook met het kopen van CO2006-compensaties in XNUMX.

Over het algemeen vertonen Burners een grote verscheidenheid aan opvattingen over de aard en betekenis van de gebeurtenis zelf. In mijn enquête gaf meer dan de helft heel duidelijk aan dat ze de gebeurtenis op de een of andere manier als 'spiritueel' of 'spiritueel' beschouwden of ervoeren, maar niet religieus. Wat ze daarmee bedoelden, liep sterk uiteen, en hun opvattingen sloten elkaar niet noodzakelijk uit. Velen beschreven een verlangen naar zowel individuele als collectieve verbindingen met een vage 'iets meer', en velen (bijna 40 procent) erkenden ook de duidelijke maar gecompliceerde parallellen tussen Burning Man en 'religie'. Maar ze zagen deze verbindingen vaak als problematisch, deels als gevolg van hun eigen algemene ongemak met 'religie'. Een ander groot deel (ongeveer 15%) verwierp ‘religie’ of ‘spiritualiteit’ als legitieme kaders voor de gebeurtenis, en stond erop dat dergelijke overeenkomsten tussen Burning Man en religie ofwel illusoir, beledigend of beide waren. Uiteindelijk waren velen (meer dan 40%) het meest op hun gemak door simpelweg te erkennen dat de gebeurtenis 'zou kunnen zijn wat je maar wilt', en deze vooruitzichten zijn een indicatie van de maakbaarheid van de gebeurtenis, evenals de mate waarin deze diep ingebed is patronen van protestants-Amerikaans individualisme (Gilmore 2010: 57-62).

De interne diversiteit aan meningen over Burning Man is, zo betoog ik, onder de drijvende motoren van het evenement. Terwijl deelnemers zowel debatteren als de waarden, idealen en rituelen van het evenement uitvoeren, blijven de aard, betekenissen en contexten ervan evolueren. (Meer hierover zal hieronder worden besproken onder Issues / Challenges.) In plaats van een discrete NRM te vormen, is Burning Man in plaats daarvan een locatie voor het acteren en anderszins ritualiseren van een verscheidenheid aan spirituele impulsen die vaak worden beschreven als alternatieve, esoterische, new age, of "spiritueel, maar niet religieus." In dit opzicht tast Burning Man de grenzen aan rond wat gemakkelijk kan worden aangeduid of gedefinieerd als 'religie', volgens normatieve westerse normen.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Te beginnen met de semi-spontane inaugurele evenementen op Baker Beach in 1986, heeft het branden van een humanoïde figuur gediend als de centrale, definitieve ritus van de gebeurtenis. In 1989 had het beeld zijn karakteristieke uiterlijk aangenomen (met af en toe kleine variaties) voor de komende twee decennia (een houten traliewerkfiguur, die doet denken aan een tuinlatwerk of een elektrische toren, bekroond met een ruitvormig shoji-scherm), hoewel het ritueel van de Burn in de loop van de tijd op verschillende manieren is veranderd. In de beginjaren namen bijna alle aanwezigen deel om de Man met een lier en katrol in een staande positie te brengen. Sinds 2001 staat de Man echter bovenop een uitgebreid platform (dat een bepaald jaarthema weerspiegelt) en wordt hij geplaatst door een kraan, dagen voordat de meeste deelnemers arriveren. Er is geen specifieke liturgie of voorgeschreven manier om deel te nemen aan de Burn, maar bijna alle duizenden aanwezigen bij het evenement komen samen rond de Man voor deze climax. The Burn wordt voorafgegaan door een uitgebreide vuurdansvoorstelling (bedoeld om wat gravitas en drama te geven), maar de meeste van de enkele duizenden deelnemers zitten te ver terug in de massa om deze activiteiten te observeren.

Andere rituele evenementen werden vanaf de vroegste dagen tijdens het evenement gehouden. In 1991 bakte bijvoorbeeld een groep vrouwen brood in de vorm van vruchtbaarheidsgodinnen in een aarden oven (Harvey 1991). De “themakamp” -traditie die begon met Peter Doty's kerstkamp in 1993, bevat performatief en ritueel elementen die voortkomen uit een wereldwijd scala van culturele, artistieke en symbolische elementen die een reeks vaak eigenzinnige thema's inspireren (zie voor voorbeelden "Themakampen en dorpen" en). In 1994 begon kunstenaar Pepe Ozan tien tot twintig voet hoge holle torens te boetseren, gemaakt van gaas en playa-modder, die hij 'lingams' noemde, die met hout zouden worden gestookt en in brand zouden worden gestoken. Vanaf 1996 evolueerden deze sculpturen naar de podia voor uitgebreide 'opera's'. Deze uitvoeringen waren geschreven en gerepeteerd en waren elk gebaseerd op religieuze en spirituele thema's, waaronder Dante's Inferno, Ishtar's Marriage and Descent, Vedic Hinduism, Vodou en de Atlantis-mythos ("Burning Man Opera" en). Deze opera's waren na 2000 geen prominente aspecten van Burning Man, maar de gemeenschap van artiesten en uitvoerders die ze hadden geproduceerd, zou zich blijven bezighouden met een verscheidenheid aan samenwerkingsinspanningen, waaronder een opera over Burning Man (genaamd Hoe de Apocalyps te overleven ) dat werd opgevoerd in San Francisco in 2009, Los Angeles in 2011 en Las Vegas in 2012 (‘How to Survive the Apocalypse’ e).

Sinds 2001 is een tweede centraal ritueel bekend onder de naam The Temples ontstaan. Dit zijn sierlijke tijdelijke structuren waarin de deelnemers worden uitgenodigd om inscripties en kleine voorwerpen achter te laten voor hun geliefde doden, evenals andere incidentele berichten over lasten waarvan de deelnemers zich willen bevrijden. De tempels worden dan verbrand op zondagavond, de nacht na het verbranden van de man. De Temple-traditie werd gesticht door een kunstenaar genaamd David Best, die een structuur die hij voor het evenement bouwde transformeerde in 2000 (opgebouwd uit overgebleven puzzelstukken van dinosaurussen en de "Temple of the Mind" genoemd) tot een tijdelijk monument voor een pas overleden vriend . Hij besloot vervolgens om het evenement het volgende jaar te herhalen, met een veel grotere structuur, de "Temple of Tears". Georganiseerd door verschillende artiesten, waaronder Best, elk jaar sindsdien zijn de tempels een integraal en geliefd onderdeel van het evenement geworden. In schril contrast met de atmosfeer in de nacht dat de Man brandt, worden de Tempelbrandwonden meestal met stilte en plechtigheid waargenomen. (Pike 2001, 2005, 2010 en 2011)

Afgezien van deze grootschalige voorbeelden vinden er bij 'Burning Man' talloze kleinere rituelen en ritueel-achtige activiteiten plaats. In een bepaald jaar omvat een inzage in de lijst met activiteiten en evenementen die door de deelnemers zijn ingediend: yogalessen, Kabbalah-lessen, Reiki-afstemming, Vipassana, Zen- en andere bemiddelingssessies, hedendaagse heidense en ceremoniële magickrituelen, Balinese kechack en zonsondergang Shabbat-services (tussen tal van duidelijker "seculiere" soorten evenementen). Ik heb conservatieve evangelische christenen ontmoet die flessen water distribueren als een "gebaar van profetische getuigenis" van een themakamp dat bedoeld was om de bijbelse Ein Gedi-oase te vertegenwoordigen. Ik heb ooit de leider van het themakamp "Black Rock City JCC" opgezocht, die me het interview op zaterdagochtend met de naleving van de sabbatvereisten niet zou laten opnemen. En Burning Man organiseerde ook tal van uitvoeringen door New Yorkse artiest en sociale rechtvaardigheidsactivist Reverend Billy en zijn Church of Stop Shopping (ook wel bekend als de Church of Life After Shopping, en de Church of Earth-a-lujuah) (Talen en D. 2010; zie "Kerk van winkelen stoppen" en).

Tot slot, in beperkte mate, wordt Burning Man gevormd door een reeks van jaarlijkse thema's, zoals Het wiel van de tijd (1999) Niet te geloven (2002) De groene man (2007) Rites of Passage (2011), en Cargo Cult (2013) om er maar een paar te noemen. Deze bieden een zekere mate van thematische samenhang voor de kunstwerken, uitvoeringen en rituelen die de deelnemers voor het evenement hebben ontwikkeld. Ten slotte is er ook een gevoel waarin het hele evenement kan worden beschouwd als een pelgrimsritueel, met begeleidende voorbereidingen en ascese, reizen naar een afgelegen en marginale locatie, drempelovergang, gemeenschappelijke activiteiten, culminerende riten en transformerende reïntegraties terug naar normatief , de dagelijkse samenleving (Gilmore 2010).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

In het begin van de jaren negentig was Burning Man eigendom van een juridisch partnerschap tussen Larry Harvey, John Law en Michael Mikel dat informeel 'de tempel van de drie jongens' werd genoemd, en het evenement zelf werd voornamelijk georganiseerd door die drie, met verschillende gradaties van hulp van en samenwerking met een verscheidenheid aan andere vrienden en vrijwilligers. Vanaf 1990 vormde Larry Harvey een Limited Liability Corporation waarmee hij het evenement met een groep vertrouwde vrienden kon leiden en beheren. De eerste iteratie heette de Burning Man LLC, hoewel deze entiteit in 1996 zou worden vervangen door de Black Rock City LLC. Het lidmaatschap van de LLC veranderde in de beginjaren een beetje, maar vestigde zich uiteindelijk in een kern van zes personen die ook belangrijke managementposities bij het organiseren van het evenement. Larry Harvey is uitvoerend directeur en chief visionair van het evenement. Zoals eerder vermeld, heeft Michael Mikel de Black Rock Rangers opgericht en fungeert nu als een raadselachtige "Ambassador" en "Director of Genetic Programming." Crimson Rose werd Managing Art Director, en haar partner, Will Roger, fungeert als directeur van Nevada Relations & Special Projects, hoewel zijn actieve managementrol in de loop der jaren is afgenomen en afgenomen. Harley Dubois vervult een sleutelrol als directeur van Community Services en Playa Safety Council. Ten slotte werd Marian Goodell (een relatieve nieuwkomer die pas na het evenement van 1997 betrokken was) al snel onmisbaar als Director of Business and Communications.

In 2010 kondigde Harvey aan dat Burning Man zou beginnen met de overgang van een LLC naar een 501c (3) non-profitorganisatie genaamd The Burning Man Project (Curley 2010). In 2011 werd een zeventien leden tellende raad van bestuur voor deze nieuwe organisatie gevormd, waaronder de zes oude leden van de LLC, samen met een dozijn andere personen uit San Francisco en de kunst- en zakenwereld van de West Coast.

Zoals kort uiteengezet in de bovenstaande tijdlijn, is de piekpopulatie van Black Rock City gestegen van minder dan 100 deelnemers in 1990 tot bijna 70,000 in 2013. ("Black Rock City 2013 Population" 2013) Het is moeilijk om de omvang van de wereldwijde gemeenschap te meten. van branders (dat wil zeggen, personen die op een bepaald moment sinds het begin van de jaren negentig het evenement minstens één keer hebben bijgewoond), hoewel het aantal waarschijnlijk in de honderdduizenden ligt. Vanaf begin 1990 werd de primaire e-mailnieuwsbrief van de organisatie, de Jackrabbit spreekt, heeft meer dan 170,000 abonnees en de Facebook-pagina van Burning Man heeft meer dan 530,000 'likes'.

Geografisch gezien is de Burning Man-gemeenschap geconcentreerd in de San Francisco Bay Area, hoewel er veel andere Amerikaanse steden zijn, vooral Reno, Austin, Los Angeles en Portland. Naast dat dit de stedelijke centra zijn die het dichtst bij de evenementlocatie liggen, zijn deze steden ook de thuisbasis van grote artistieke en 'alternatieve' subculturen. Organisatoren hebben getracht een "regionaal netwerk" van Burning Man-deelnemers in deze en andere steden te bevorderen, waarvan er een aantal Burning Man-achtige evenementen in hun eigen regio organiseren en organiseren. Deze "regionale evenementen" zijn net zo verspreid als Canada, het VK, Ierland, Australië en Zuid-Afrika ("Regional Network" en). Het is niet ongehoord dat sommige deelnemers alleen hun eigen regionale evenementen bijwonen, maar nooit het hoofdevenement in Nevada, en nog steeds beschouwen dat ze volledig een brander zijn.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De belangrijkste problemen en uitdagingen waarmee Burning Man te maken heeft, komen voort uit de snelle groei van het evenement, gerelateerde kwesties met betrekking tot financiering en commercialisering, evenals bredere geschillen in de gemeenschap over de betekenis en de aard van het evenement. Burning Man-organisatoren zijn al lang omarmd decommodificatie als een van hun tien principes, zeggende: “onze gemeenschap streeft naar het creëren van sociale omgevingen die niet bemiddeld worden door commerciële sponsoring, transacties of advertenties. We staan ​​klaar om onze cultuur te beschermen tegen dergelijke uitbuiting. We verzetten ons tegen de vervanging van participatieve ervaring door consumptie ”(“ Ten Principles ”nd). Beschuldigingen dat Burning Man ‘uitverkocht’ is, zijn al sinds het midden van de jaren negentig een probleem, toen het eerste jaarthema (The Inferno in 1996) stelde een ingebeelde en satirische overname van Burning Man voor door een satanische multinationale conglomeraat genaamd 'HelCo'. In reactie op beschuldigingen van commodificatie, hield Harvey een toespraak tijdens het evenement in 1998 waarin hij een onderscheid poneerde tussen "commercie" en "commodificatie" (Harvey 1998). De organisatie zou uiteindelijk op hun website vermelden: “We hebben een scheidslijn getrokken rond ons woestijnevenement om directe, onmiddellijke ervaring te scheiden van de commerciële wereld van gefabriceerd verlangen. Het is niet zo dat we tegen handel zijn, maar we zijn tegen handel zonder gemeenschap, consumptie zonder doel en winst zonder waarde. " ("Marketplace", zie ook Gilmore 2010). Op basis van dit ideaal proberen ze het commerciële gebruik van de naam, afbeelding en logo van Burning Man te beheersen, om te voorkomen dat anderen het merk Burning Man verzilveren (zie voor een relatief recent voorbeeld Pippi 2012).

Een ander voorbeeld van hoe dit onderscheid wordt gemaakt, is het feit dat Burning Man nooit bedrijfssponsoring heeft aanvaard, maar in plaats daarvan bijna uitsluitend vertrouwt op de kaartverkoop om de aanzienlijke productiekosten van het evenement te dekken. Deze kosten omvatten de jaarlijkse aanleg en opruiming van de infrastructuur van Black Rock City, een forse vergoeding per persoon / per dag die door de BLM in rekening wordt gebracht, verzekeringen, loonadministratie, noodhulpdiensten en andere openbare veiligheidsdiensten tijdens het evenement, subsidies voor geselecteerde gesponsorde kunstprojecten, evenals tal van andere diverse en administratieve kosten. Vanaf 2012 rapporteerde Burning Man meer dan tweeëntwintig miljoen dollar aan jaarlijkse uitgaven ("AfterBurn Report 2012" 2012). Deelnemers hebben echter voortdurend geklaagd over de
de hoge ticketprijzen van het evenement, die zijn gestegen van $ 35 in 1995 tot $ 380 in 2014. In een poging om de kosten aan te pakken en het evenement toegankelijker te maken voor mensen met lagere inkomens, boden organisatoren van 1999-2012 tickets aan op een glijdende schaal, afhankelijk van de tijd van gekocht jaar. Ze blijven ook elk jaar een beperkt aantal tickets met een laag inkomen beschikbaar stellen, beschikbaar op aanvraag, en tickets worden vaak gecompenseerd voor betrouwbare vrijwilligers.

In 2011 en 2012 werd Burning Man geconfronteerd met een crisis op het gebied van kosten en toegankelijkheid toen tickets voor het evenement voor het eerst in zijn geschiedenis uitverkocht waren. Dit resulteerde in ticket scalpers die ze te koop aanbieden voor honderden of zelfs duizenden meer dan de toch al prijzige nominale waarde ($ 210- $ 360 in 2011 en $ 240- $ 420 in 2012). Een loterij voor kaartjes die in januari 2012 werd gehouden, mislukte toen talloze oude deelnemers zonder kaartjes zaten en een aanzienlijk aantal kaartjes opnieuw in handen viel van scalpers. In reactie daarop besloten de organisatoren om hun resterende tickets selectief te verdelen onder bekende artistieke en themakampgroepen. Dit betekende een belangrijke beleidswijziging voor een organisatie die 'radicale inclusiviteit' als een van haar kernprincipes aanbood (Grace 2012). Toen, in juni 2012, kregen de organisatoren toestemming van de BLM om hun bezoekerslimiet te verhogen tot 60,900, en half augustus leek er een overvloed aan beschikbare tickets te zijn. Uiteindelijk werd de totale piekpopulatie voor 2012 door de Associated Press gemeld op 52,385, wat eigenlijk iets lager was dan de gerapporteerde totale populatie van 2011 in 53,735 (Griffith 2012). In 2013 kondigde Burning Man een nieuw, vereenvoudigd schema aan waarin alle tickets $ 380 zouden kosten en de eerste 10,000 tickets alleen beschikbaar zouden zijn door een aanvraag in te dienen via een bekend themakamp of kunstprojectgroep, terwijl de rest in fasen beschikbaar zou worden gesteld ( Chase 2013). Hoewel sommige tickets begin 2013 nog steeds met scalpers werden beloond, leken tegen de tijd dat het evenement eind augustus plaatsvond, het niveau van vraag en aanbod relatief stabiel. De organisatoren kondigden een soortgelijk plan aan voor 2014, met de nieuwe toevoeging van een voertuigpas van $ 40, bedoeld om het aantal voertuigen op het evenement te verminderen ("Burning Man 2014 Ticket Information" 2014).

Ondanks deze inspanningen om het kaartverkoopproces te stabiliseren, en ondanks het feit dat de organisatie al vele jaren enkele kaartjes beschikbaar stelt om kandidaten met een laag inkomen tegen een gereduceerde prijs te selecteren, hebben sommige deelnemers er lang over geklaagd dat de kosten exorbitant hoog zijn. De situatie weerspiegelt de lang sluimerende externe en interne sociale klassendruk binnen het evenement en de omliggende gemeenschappen. Aan de ene kant liggen de culturele wortels van Burning Man vierkant in artistieke, bohemien- en arbeidersgemeenschappen. Maar sinds het midden van de jaren 2000 heeft het evenement in toenemende mate een rijke, glamoureuze, internationale feestset aangetrokken, die de hoge ticketkosten gemakkelijk kunnen betalen en die reizen in extravagantie en luxe. Er is ook een groeiend fenomeen van zogenaamde "plug-and-play" -kampen die kampen plannen, koken en anderszins organiseren voor degenen die een hoge premie willen en kunnen betalen, soms in de $ 1000. En het evenement trekt al lang talloze rijke deelnemers uit de Silicon Valley-techsector in de San Francisco Bay Area (Turner 2009). In de tussentijd zijn de deelnemers aan het klassement luidruchtig in hun afkeer van deze trends, zoals blijkt uit online dialogen en forums over Burning Man (zie bijvoorbeeld "Burners.Me" 2012).

Burning Man heeft door de jaren heen te maken gehad met verschillende andere uitdagingen en kritiek met betrekking tot artistieke en culturele authenticiteit. In 2004 en 2005 vormde bijvoorbeeld een groep kunstenaars die lange tijd bijdragen aan Burning Man (onder leiding van Jim Mason) een alliantie die ze 'Borg2' noemden en die de Burning Man-organisatoren uitdaagde om meer geld voor kunst op het evenement te krijgen, en om democratiseer de manier waarop kunstbeurzen werden geselecteerd. Hoewel er geen significante veranderingen in het proces of het beleid van Burning Man voor kunstsubsidies het gevolg waren van de daaropvolgende controverse, toonde Borg2 de mate aan waarin deelnemers vaak kritisch zijn over de steeds bureaucratischere entiteit die de Burning Man-organisatie is geworden.

Een ander incident dat tot deze spanningen sprak, deed zich voor in 2007, toen een man genaamd Paul Addis de ondersteuningsconstructie voor de Man beklom en deze enkele dagen eerder dan gepland in brand stak. De reactie van de gemeenschap op en de dialoog rond dit evenement was uitgebreid. Veel deelnemers voelden dat het een crimineel ontwrichtende, gevaarlijke en egoïstische daad was geweest, terwijl anderen vonden dat het een broodnodige en humoristische uitspraak was in een poging om een ​​deel van de chaos en onvoorspelbaarheid die Burning Man in het tijdperk van de Cacophony Society had gekenmerkt, nieuw leven in te blazen. Addis leed aan een bipolaire stoornis, maar was geliefd bij een grote gemeenschap van collega-kunstenaars en grappenmakers in de San Francisco Bay Area. Addis kreeg uiteindelijk een boete van $ 25,000 aan restitutie en werd veroordeeld tot 12-48 maanden gevangenisstraf wegens brandstichting. Bij het indienen van aanklachten tegen Addis, benadrukten de organisatoren van Burning Man dat de acties van Addis mogelijk andere deelnemers in gevaar hadden gebracht die hadden geslapen in de tentachtige structuur die de Man dat jaar steunde. Addis werd in 2009 vrijgelaten en probeerde zijn leven weer op te pakken als voormalig advocaat die toneelschrijver en monoloog werd, maar tragisch genoeg maakte hij eind 2012 een einde aan zijn leven (Jones 2012).

Elk van deze incidenten geeft aan in hoeverre deelnemers tegenstrijdige opvattingen hebben over Burning Man. Voor sommigen is het een spirituele gebeurtenis en een kans om zichzelf te herscheppen door middel van ritueel en gemeenschap; voor anderen is het gewoon een extravagant en duur feest. Toch sluiten de spirituele en hedonistische aspecten van Burning Man elkaar niet noodzakelijk uit. Deelnemers hebben verschillende manieren gevonden om de organisatoren te bekritiseren wanneer ze lijken te falen in overeenstemming met Burning Man's idealen en verklaarde principes, of het nu gaat om kosten, commercialisering of artistieke authenticiteit. Zo dragen ze bij aan de grotere dialoog rondom het evenement, en geven ze daarmee vorm door de mogelijkheden te verfijnen en uit te breiden.

Gezien de veranderingen in de infrastructuur en de uiteindelijke pensionering van de belangrijkste spelers, valt nog te bezien hoe het evenement in de toekomst zal veranderen en met welke verdere uitdagingen het hoofd kan worden geboden. Veel kerndeelnemers uit de jaren negentig zijn gestopt met het bijwonen van Burning Man, deels vanwege de groei en veranderingen van het evenement, maar ook omdat ze het festival simpelweg ontgroeid zijn of anderszins in hun leven zijn verhuisd. De volgende generatie brengt zijn eigen unieke esthetiek en zorgen naar Burning Man, en op het moment van schrijven lijkt er geen tekort te zijn aan nieuwe deelnemers die klaar staan ​​om aanzienlijke tijd en energie te steken in het elk jaar tot leven brengen van dit evenement.

AFBEELDINGEN 
Afbeelding #1: Cacophony Society. Bron: http://www.lastgasp.com/d/38983/.
Afbeelding #2: Larry Harvey, foto door Tony Deifell. Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Larry_Harvey_wdydwyd.jpg.
Afbeelding #3: Black Rock Desert, foto door Patrice Mackey.
Afbeelding #4: Art Car 2007, (kunstenaar onbekend), foto door Patrice Mackey, Bron: http://www.chefjuke.com/burnman/2007/slides/BMAN07-020.html Afbeelding #5: Black Rock City, foto door Kyle Harmon Harmon. Bron: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Burning_Man_aerial.jpg.
Afbeelding # 6: "DIY Prophet", 2003 (kunstenaar onbekend), foto door Lee Gilmore.  Bron: http://www.sjsu.edu/people/lee.gilmore/burningman/Gilmore_DIYProphet2003.jpg.
Afbeelding #7: Raising the Man, 1994, foto door Patrice Mackey. Bron: http://chefjuke.com/LEE2014/slides/1994-BMAN06-004.html.
Afbeelding #8: Fire Lingam, 1995, door Pepe Ozan, foto door Patrice Mackey. Bron: http://chefjuke.com/LEE2014/slides/1995-BMANB-004.htm.
Afbeelding #9: Temple of Tears, 2002, door David Best, foto door Patrice Mackey. http://chefjuke.com/LEE2014/slides/1995-BMANB-005.html.
Afbeelding # 10: "Ronald McBuddha", 2002, (kunstenaar onbekend), foto door Lee Gilmore. http://www.sjsu.edu/people/lee.gilmore/burningman/Gilmore_Mcbuddha2002.jpg.

REFERENTIES

"Afterburn-rapporten." Toegang verkregen vanaf http://afterburn.burningman.com op 30 januari 2014.

"AfterBurn-rapport 2012: financiële grafiek." 2012. Betreden via http://afterburn.burningman.com/12/financial_chart.html op 30 januari 2014.

Beale, Scott. 2007. "Slechte dag bij Black Rock (Cacophony Society Zone Trip #4)." Lachen Squid Blog , Januari 18, 2007. Betreden via: http://laughingsquid.com/bad-day-at-black-rock-cacophony-society-zone-trip-4/ op 30 januari 2014.

Bey, Hakim. 1991. TAZ: The Temporary Autonomous Zone, Ontological Anarchy, Poetic Terrorism . Brooklyn, NY: Autonomedia.

"Black Rock City 2013 Population." 2013. Burning Man Blog, 13 september 2013. Toegang via http://blog.burningman.com/2013/09/news/black-rock-city-2013-population/ op 30 januari 2014.

Bowditch, Rachel. 2010. On the Edge of Utopia: Performance and Ritual to Burning Man. Londen: Seagull Books.

Bowditch, Rachel. 2007. "Temple of Tears: revitaliserend en uitvindend ritueel in de Burning Man-gemeenschap in Black Rock Desert, Nevada." The Journal of Religion and Theatre 6: 140-54.

Brown, Damon. 2005. Burning Man: Beyond Black Rock (Film).

Burners.Me. 2012. "Kijk eens naar Dahhling, een fonkelende pony! Brandende man in stad en land. ' Burners.Me Burning Man Commentaarblog , Mei 3, 2012. Betreden via http://burners.me/2012/05/03/look-daaahling-a-sparkle-pony-burning-man-in-town-and-country/ op 30 januari 2014.

"Burners Without Borders." Toegankelijk via http://www.burnerswithoutborders.org op 30 januari 2014.

"Burning Man 2014 Ticketinformatie." 2014. Betreden via http://tickets.burningman.com op 30 januari 2014.

"Burning Man Opera." Toegankelijk via http://www.burningmanopera.org/ op 30 januari 2014.

"Burning Man Timeline." Toegankelijk via http://www.burningman.com/whatisburningman/about_burningman/bm_timeline.html op 30 januari 2014.

Chase, Will. 2013. "Burning Man 2013 Ticketverkoop." Burning Man Blog, Januari 4. Toegang via http://blog.burningman.com/2013/01/news/burning-man-2013-ticket-sales/ op 30 januari 2014.

Chen, Katherine. 2009. Creëren van creatieve chaos: de organisatie achter de Burning Man-gebeurtenis. Chicago: University of Chicago Press.

"Church of Stop Shopping." Toegankelijk via http://www.revbilly.com op 30 januari 2014.

Curley, John. 2010. "De staat van de man." Burning Man Blog , September 1, 2010. Betreden via http://blog.burningman.com/2010/09/eventshappenings/the-state-of-the-man/ op 30 januari 2014.

Doherty, Brian. 2004. Dit is Burning Man: The Rise of a New American Underground. New York: Little, Brown en Co.

Evans, Kevin, Carrie Galbraith en John Law, eds. 2013. Verhalen van de San Francisco Cacophony Society. San Francisco: Last Gasp Publishing.

Gilmore, Lee. 2010. Theater in een druk vuur: ritueel en spiritualiteit bij de brandende mens. Berkeley: University of California Press.

Gilmore, Lee en Mark Van Proyen, eds. 2005. AfterBurn: Reflections on Burning Man. Albuquerque: University of New Mexico Press.

Goin, Peter en Paul F. Starrs. 2005. Zwarte rock. Reno: University of Nevada Press.

Grace, Andie. 2012. "Ticket Update: Radical Inclusion, Meet the Other Nine." Burning Man Blog , Februari 9, 2012. Betreden via http://blog.burningman.com/2012/02/news/ticket-update-radical-inclusion-meet-the-other-nine/ op 30 januari 2014.

Griffith, Martin. 2012. "Burning Man 2012-aanwezigheid blijft goed binnen Cap." Associated Press , September 2. Betreden via http://www.huffingtonpost.com/2012/09/02/burning-man-2012-attendan_n_1851087.html op 30 januari 2014.

Harvey, Larry. 1991. Burning Man 1991 (Film).

Harvey, Larry. 1998. "Larry Harvey's toespraak van 1998." Burning Man-website, 8 september. Betreden vanuit http://www.burningman.com/whatisburningman/1998/98_speech_1.html op 30 januari 2014.

"Hoe de Apocalyps te overleven." Toegang verkregen vanaf http://www.burningopera.com/home/ op 30 januari 2014.

Jones, Steven T. 2011. The Tribes of Burning Man: How an Experimental City in the Desert is de nieuwe Amerikaanse tegencultuur aan het vormgeven. San Francisco: Consortium van Collectief Bewustzijn.

Jones, Steven T. 2012. "Paul Addis, Toneelschrijver en brandend man Brandstichter, sterft." San Francisco Bay Guardian, Oktober 29. Toegang via http://www.sfbg.com/pixel_vision/2012/10/29/paul-addis-playwright-and-burning-man-arsonist-dies op 30 januari 2014.

Kreuter, Holly, ed. 2002. Drama in the Desert: The Sights and Sounds of Burning Man. San Francisco: Raised Barn Press.

Law, John. "Wie is John Law." John Law Website. Betreden via http://johnwlaw.com/about/ op 30 januari 2014.

"Marketplace." Toegankelijk via http://marketplace.burningman.com/ op 21 2013 september.

"Mission Statement." Burning Man. Betreden via http://www.burningman.com/whatisburningman/about_burningman/mission.html op 30 januari 2014.

Pippi, kwaad. 2012. "How not to Burn: Commodifying Burning Man." Burning Man Blog, Mei 16, 2012. Betreden via http://blog.burningman.com/2012/05/tenprinciples/how-not-to-burn-commodifying-burning-man/ op 30 januari 2014.

"Pew Forum on Religion and Public Life." 2008. De Amerikaanse religieuze landschapsstudie. Betreden via http://religions.pewforum.org op 30 januari 2014.

Pike, Sarah. 2001. "Woestijngodinnen en apocalyptische kunst: heilige ruimte maken op het Burning Man-festival." Pp. 155-76 in God in de details: Amerikaanse religie in populaire cultuur, uitgegeven door EM Mazur en K. McCarthy. New York: Routledge.

Pike, Sarah. 2005. "Geen noveen voor de doden: rituele actie en gemeenschappelijke herinnering aan de Tempel van de tranen." Pp. 195-213 in Afterburn: Reflections on Burning Man, uitgegeven door L. Gilmore en M. Van Proyen. Albuquerque: University of New Mexico Press.

Pike, Sarah. 2010. "Verdriet doen tijdens formele en informele rituelen op het Burning Man Festival", Pp. 525-40 in Lichaam, prestaties, agentschap en ervaring, bewerkt door Axel Michaels, Volume II in Rituele dynamica en de wetenschap van RituaIk, uitgegeven door J. Weinhold en G. Samuel. Wiesbaden, Duitsland: Harrassowitz.

Pike, Sarah. 2011. "Burning Down the Temple: Religion and Irony in Black Rock City: A Report from Burning Man 2011." Religie verzendingen, September 11. Betreden via http://www.religiondispatches.org/archive/culture/5082/burning_down_the_temple__religion_and_irony_in_black_rock_city/ op 30 januari 2014.

"Regionaal netwerk." Toegankelijk via http://regionals.burningman.com op 30 januari 2014.

St. John, Graham. 2009. Technomad: wereldwijde tegenroere tegencultuur. Londen: Equinox Publishing.

"San Francisco Suicide Club." Toegankelijk via http://www.suicideclub.com op 30 januari 2014.

Talen, Bill en Savitri D. 2010. The Reverend Billy Project: Van Rehearsal Hall tot Super Mall met de Church of Life After Shopping. Ann Arbor: University of Michigan Press.

Taylor, Bron. 2009. Donkergroene religie; Natuur Spiritualiteit en de Planetaire Toekomst. Berkeley: University of California Press.

"Tien principes." Toegankelijk via http://www.burningman.com/whatisburningman/about_burningman/principles.html op 30 januari 2014.

"Themakampen en dorpen." Toegankelijk via: http://www.burningman.com/themecamps/themecamps.html op 30 januari 2014.

Turner, Fred. 2009. "Burning Man at Google: A Cultural Infrastructure for New Media Production." New Media Society 11: 73-94.

York, Michael. 2005. Pagan Theology: Paganism as a World Religion . New York: New York University Press.

"Misschien bent u al lid!" Toegang gekregen vanaf http://www.cacophony.org/sample-page/ 30 januari 2014.

Geplaatst:
6 februari 2014

BRANDENDE MAN VIDEO AANSLUITINGEN

 

Deel