Boko Haram

BOKO HARAM TIJDLIJN

2002-2004: Het ontstaan ​​van de Nigeriaanse Taliban in Yobe vond plaats.

2003-2004: Storingen in Kanamma en Gwoza worden toegeschreven aan Boko Haram.

2009 (26-29 juli): Boko Haram kwam in opstand; oprichter Muhammad Yusuf werd vermoord.

2010 (7 september): een ontsnapping uit de gevangenis, de oprichting van de militante Boko Haram en het overwicht van Shekau vond plaats.

2011 (16 juni): De zelfmoordaanslag op het politiehoofdkwartier in Abuja vond plaats.

2011 (26 augustus): De zelfmoordaanslag op het VN-hoofdkwartier in Abuja vond plaats.

2012 (25 december): Boko Haram viel kerken aan en doodde minstens zevenentwintig in Maiduguri en Potiskum.

2013 (september): er werd een groot Nigeriaans militair offensief tegen Boko Haram ondernomen.

2014 (14 februari): 121 christelijke dorpelingen in de staat Borno werden afgeslacht, waarmee de grootschalige slachtingen van Boko Haram begonnen.

2014 (15 april): Ongeveer 276 schoolmeisjes werden ontvoerd uit Chibok.

2014 (2 juni): Ongeveer 200 christenen werden afgeslacht in en rond Gwoza.

2014 (28 november): Ten minste 120 mensen kwamen om door zelfmoordaanslagen en geweerschoten op de grote moskee van Kano.

2015 (3-7 januari): het bloedbad in Baga vond plaats; ongeveer 2000 mensen gedood in de buurt van het Tsjaadmeer.

2015 (31 januari - 1 februari): de laatste aanval op Maiduguri vond plaats; dit was een hoogtepunt voor de politieke controle van Boko Haram.

2015 (maart 8): Boko Haram zwoer trouw aan Islamitische Staat en veranderde de naam in Wilayat Gharb Ifriqiya.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Boko Haram is een salafi-jihadistische organisatie, wiens ware naam totdat de organisatie trouw zweerde aan de islamitische staat in maart 2015, was Jami`at Ahl al-Sunna li-l-Da`wa wa-l-Jihad (The Gathering of the People of the Sunna for Missionisation and Fighting). Het staat nu bekend als Wilayat Gharb Ifriqiya (staat van West-Afrika). De naam Boko Haram betekent 'Westerse opvoeding is verboden', aname toegekend aan de groep door Nigerianen, en waarmee het nog steeds in de volksmond bekend is.

De groep heeft twee zeer verschillende fasen: een onder de charismatische leiding van Mohammed Yusuf (overleden 2009), die de groep oprichtte als een protest tegen het seculiere onderwijs in het noorden van Nigeria, en de tweede onder de flamboyante Abubakar Shakau (waar onbekend), die veranderde de groep in een gewapende opstand die oproept tot een islamitische staat. Een derde fase, waarin Boko Haram is ondergebracht in de Islamitische Staat (IS), is mogelijk aan de gang, hoewel het tot nu toe onmogelijk is definitieve conclusies te trekken.

Boko Haram heeft twee basistactische methoden: een, die een individuele of een kleine groep is, en zich richt op geïndividualiseerde terreur (moordaanslagen, drive-by shootings, lokale terreur en zelfmoordaanslagen tegen lokale doelen), en twee, wat massale gezamenlijke aanvallen zijn, meestal zeer mobiel met behulp van motorfietsen of vrachtwagens om een ​​bepaald kleiner of relatief minder verdedigd doelwit aan te vallen en vervolgens de doelpopulatie te vermoorden (of in sommige gevallen recentelijk gevangen te nemen). Aanvankelijk, in de periode dat 2010-2011 Boko Haram de voorkeur gaf aan de eerste tactische methode, en zelfs op dit moment nog steeds gebruikt. Maar sinds het begin van 2014 heeft Boko Haram de voorkeur gegeven aan de massale aanvalsmethode. Het doel van de secundaire methode is om een ​​territoriale status te creëren.

Hoewel de doelen van Boko Haram de afgelopen vijf jaar aanzienlijk zijn verschoven, is het mogelijk om een ​​aantal generalisaties te maken. Tijdens de eerste twee jaar (2010-1011) was Boko Haram favoriet bij lokale doelen die nauw verband hielden met zijn leerstellige posities. Deze omvatten aanvallen op educatieve en medische voorzieningen, aanvallen op openbare orde delicten (vanuit een moslimstandpunt), waaronder bars, kansspelinrichtingen, markten waar de verkoop van niet-halal vlees plaatsvond. Bovenal waren andere de gerichte moorden op islamitische religieuze figuren die zich tegen de groep hadden verzet. Een tweede brede groep doelen vormde 'wraak voor Muhammad Yusuf' doelen; deze omvatten veiligheidstroepen of militaire doelen. Tijdens deze periode benadrukte Boko Haram in zijn publieke verklaringen meestal dat het gerechtigheid eiste voor de moord op Yusuf, naast andere eisen.

Gedurende de periode 2011-2013 verschoof Boko Haram zijn doelen enigszins. Terwijl lokaal terrorisme van het hierboven beschreven typevervolg, de groep projecteerde zijn macht in twee gebieden: het Fulani-Hausa kerngebied rond Kano en Zaria (noord-centraal Nigeria), en de middelste gordel, vooral de vlampijpstad Jos. Er zijn frequente botsingen tussen christenen en moslims in Jos; Kaduna, hoofdstad van de grote staat Midden-Belt, en vooral in de federale hoofdstad Abuja. Deze aanvallen waren meestal spectaculair van aard, en veel van hen waren zelfmoordaanslagen op zeer verschillende locaties (kerken, overheidsgebouwen, legerbases) die duidelijk werden gekozen vanwege hun symbolische waarde. Kerken en christelijke locaties werden vaak aangevallen op zondagen of op andere belangrijke christelijke feestdagen, zoals Kerstmis en Pasen, opnieuw om de slachtoffers en symboliek te maximaliseren.

Tijdens de periode die met het late 2011 begon, genoten de Nigeriaanse militairen een periode van enig succes tegen Boko Haram, vooral tijdens het latere 2012 tijdens de zomer 2013. Boko Haram bleef operaties uitvoeren in het noordoosten van Nigeria, maar het was niet (of niet bereid) om elders in Nigeria operaties uit te voeren. Deze periode van vergelijkende inperking eindigde op mei 14, 2013, toen president Goodluck Jonathan een noodtoestand uitriep in de drie noordoostelijke staten die het zwaarst werden getroffen door Boko Haram.

De operaties die Boko Haram in de periode 2012-2013 uitvoerde, neigden ertoe om terug te vallen op laagtechnologische middelen. Gedurende deze periode werden operaties meestal uitgevoerd met kleine wapens (messen, kapmessen en kleine kanonnen) in plaats van de automatische wapens die momenteel de voorkeur genieten. Het is nogmaals duidelijk dat de verandering plaatsvond met de overvloed aan jagers en wapens die West-Afrika overspoelden in de nasleep van de val van de Libische heerser Kadhafi eind 2011. Aanvankelijk droegen deze jagers en hun wapens bij aan de opkomst van al -Qaeda in de Maghreb (AQIM), maar met zijn nederlaag door de Fransen in januari 2013, kwam blijkbaar een groot aantal jagers en wapens beschikbaar in zowel Nigeria (voor Boko Haram) als in de Centraal-Afrikaanse Republiek de opkomst van Seleka in maart 2013). Opvallend is hoe er een golfeffect is op radicale organisaties in de hele regio; wanneer iemand wordt verslagen, kunnen degenen die op de vlucht zijn voor de nederlaag, veel vernietiging veroorzaken in zwakkere staten.

Eind 2013 is het mogelijk om een ​​nieuwe fase in de tactiek van Boko Haram te zien. De eerste manifestatie van deze verandering is de stijging vangrootschalige massale aanvallen, meestal op dorpen, met een groot verlies aan mensenlevens. Ten minste 2,053-mensen werden gedood tijdens de eerste helft van 2014 door deze massale aanvallen. In het voorjaar begon 2014 Boko Haram met een ontvoeringscampagne, met de meeste beroemde 279-schoolmeisjes die in de nacht van april 14-15, 2014 van een kostschool in Chibok werden ontvoerd. Hoewel sommige meisjes erin slaagden te ontsnappen, is het duidelijk uit de video die ze hebben gemaakt (mei 12, 2014) en uit de verklaring van Shekau dat de overgrote meerderheid onder Boko Haram blijft, en hoogstwaarschijnlijk zoals hij zei , zijn ofwel getrouwd geweest met de jagers of verkocht als slaven. Dit is ook niet de enige ontvoering van vrouwen en meisjes door Boko Haram; een aantal andere razzia's zijn hierop gericht in de zomer van 2014. Aan het einde van 2014 had Boko Haram waarschijnlijk minstens 10,000-15,000-soldaten en misschien wel zoveel als 50,000-supporters.

Een andere gelijktijdige manifestatie van de kalifaatfase van Boko Haram was de herinvoering van zelfmoordaanslagen, die tot uiting komen in recente massaslachtoffers. Deze zijn grotendeels gericht tegen civiele doelen, en de daders omvatten een groot aantal vrouwelijke zelfmoordaanslagen. Doelen waren moskeeën, markten, busstations, scholen, militaire kampementen en woonwijken. De aantallen doden van de verschillende bloedbaden moeten nog volledig worden geteld.

Hoewel het record van het Nigeriaanse leger in het jaar 2013-14 een ellendige is, slaagde Boko Haram er in de loop van de tijd in om voor zichzelf een vrij substantiële staat uit te bouwen in de drie noordoostelijke staten van Nigeria (Borno, Yobe en Adumawa). een grootschalige aanval op de belangrijkste hoofdstad van Borno, Maiduguri, werd in januari 2015 afgeslagen, Boko Haram begon zich terug te trekken. De meeste van de belangrijke steden werden in het voorjaar van 2015 heroverd door het Nigeriaanse leger en veel van de bases in het Sambisa-woud (langs de grens met Kameroen) werden in de zomer en herfst van 2015 overspoeld. Er is echter nog steeds een kern van Boko Haram die volgt , en vrijwel geen van zijn leiders is opgepakt.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Boko Haram is een salafi-jihadi organisatie die zijn religieus-ideologische wortels heeft in een Wahhabi-interpretatie van de islam. De naam wordt door buitenstaanders aan de groep gegeven, die het primaire verschil tussen het en andere salafistische groepen als zijnde identificeerdeHet verzet van Boko Haram tegen elke vorm van seculier onderwijs. Inderdaad, het boek van Mohammed Yusuf, Hadhihi `aqidatuna wa-minhaj da`watina (Dit is onze geloofsbrieven en methode van proclamatie) (c. 2007), heeft wel een substantieel deel over onderwijs. Yusufs verzet tegen onderwijs komt voort uit de beschuldiging dat een aantal leringen, zoals het heliocentrische systeem, de evolutietheorie en andere fundamentele leermethoden, niet-islamitisch zijn. Hij noemt de negatieve factoren:

1. Het mengen van de geslachten die verboden is in onze islamitische religie, en de verduistering ervan is bekend als een noodzaak.

2. Een vrouw die zichzelf siert, ondanks wat God zei: 'Blijf in uw huizen en toon uw opsmuk niet zoals de heidenen van weleer deden.' (Vraag 33:33)

3. Lichamelijke oefeningen die de aandacht afleiden van religie, zoals voetbal (soccer), handbal en de Olympische wedstrijden.

4. Voor de vrouw om alleen te reizen, zonder een (mannelijke) voogd of een echtgenoot, ondanks het verbod van de Profeet van haar, zeggende: 'Het is niet toegestaan ​​voor een vrouw die in God en de Laatste Dag gelooft om te reizen dag of nacht zonder een (mannelijke) voogd of haar echtgenoot. '

5. Verspreiding van ontucht en walgelijke acties, zoals verboden seksuele relaties (zina), lesbianisme en homoseksualiteit "(Hadhihi `aqidatuna c. 2007: 92-93).

Er zijn secties in het boek die een gedetailleerd beeld geven van de islamitische oppositie tegen de democratie, die wordt gekenmerkt als een religie (vergelijkbaar met de karakterisering van Abu Musa`b al-Zarqawi, die rechtstreeks wordt geciteerd), en er zijn secties gewijd aan het hekelen van sji'isme en Soefisme, evenals associatie met de seculiere overheid als leidend tot polytheïsme.

Yusufs gedachte was tamelijk marginaal in de context van de noordelijke islamitische salafistische gedachte, en het is bekend dat hij door verschillende geleerden werd aangesproken, van wie een aantal werd vermoord tijdens de vroege periode van Boko Haram's activiteiten.

De periode van Shekau's overwicht werd niet gekenmerkt door intellectuele ontwikkeling. Shekau's gedachte is die van een salafi-jihadistische militant, die in tegenstelling tot Yusuf zelden de koran rechtstreeks citeert, maar vaak verwijst naar salafistische ideeën. Een goed voorbeeld van zijn videoverklaringen is die van de video van 10 mei 2014:

"Dit is een oorlog tegen christenen en democratie en hun grondwet; we zijn nog niet begonnen, we zullen in Abuja zijn en in elke staat in Nigeria.

Deze oorlog is tegen christenen, ik bedoel christenen, over het algemeen de ongelovigen. Allah zegt dat we ze moeten afmaken als we de kans krijgen ... Ik werk voor Allah en zal er voor sterven. Niemand kan me stoppen. Je hebt Mohammed Yusuf gedood. Zeg je niet dat hij zelfs beter is dan Shekau? Zelfs als je me vermoordt, zullen andere vechters beter opstaan ​​dan ik; Ik ben niets en waardeloos voor Allah, voor wie ik werk. U zit met christenen en zegt dat wij één zijn, zeggende dat er geen verschil is. Wij zijn niet één met ongelovigen. We zijn vrienden met [de moslims van] Afghanistan, Mali, Jemen en Pakistan, en we gaan de christenen uitroeien. Zijn christenen de mensen met wie we zouden moeten spelen? Het is of je bij ons bent of je bent bij hen, en wanneer we je zien, zullen we je nek met mes oogsten "(Cook 2014).

Shekau's stijl is niet gemakkelijk, en hoewel hij in staat is om sensationele of huiveringwekkende citaten te produceren voor zijn niet-moslimpubliek, is er geen bewijs dat zijn presentatie effectief is om steun te krijgen van zijn moslimpubliek.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De stichter van Boko Haram, Mohammed Yusuf, was een charismatische figuur en trok blijkbaar een aantal mensen in deten noordoosten van Nigeria door de kracht van zijn persoonlijkheid. Het is geenszins duidelijk dat hij volledige operationele controle over de groep kreeg die Boko Haram zou worden, en er waren waarschijnlijk een aantal verschillende kleine cellen in het noorden van Nigeria.

Boko Haram onder leiding van Yusuf, en in de periode 2010-2012 was veel meer een breed gedragen leiderschap dan het zou worden in de periode 2013-2015. Twee leiders, Manman Nur en Khalid al-Barnawi, waren beiden vooraanstaand, en Nur was tenminste Kameroense. Beiden leken ontevreden te zijn over de strategie van Shekau in de periode 2012-13 en waren blijkbaar de drijvende kracht achter de oprichting van Ansaru. Deze laatste groep had veel van dezelfde doelen als Boko Haram, maar was voorzichtig om haar geweld tegen niet-moslims te richten. Ansaru heeft echter in de periode 2014-2015 geen operaties uitgevoerd en het is niet duidelijk of het nog steeds bestaat. (Zenn 2014)

Abubakar Shekau concentreerde Boko Haram rond zijn persoon, en tijdens de periode van zijn opgang, ruwweg 2011-2015, hewas vrijwel het publieke gezicht van de groep. Meerdere malen beweerde het Nigeriaanse leger dat hij dood was, of dat de persoon op de meer dan veertig video's die tijdens deze periode waren uitgegeven, een nabootser was. Wat de waarheid van deze beschuldigingen ook is, de persoon die bekend staat als Shekau verscheen onveranderlijk in militaire vermoeienissen, sprak op een agressieve, oorlogszuchtige manier en projecteerde geen hoog niveau van islamitische kennis. De inhoud van deze video's was nooit erg geavanceerd, en de tekst meer een opzwepende dan een voorbereide, zorgvuldig doordachte verklaring.

Sinds mei 2015 is Shekau volledig verdwenen uit de video's van Boko Haram, wat aanleiding gaf tot geruchten dat hij mogelijk is verwijderd of is vertrokken naar een ander deel van de Islamitische Staat. Op dit moment, november 2015, lijkt er geen vervanging voor Shekau te zijn. Misschien heeft de Islamitische Staat een relatief leiderloos beeld gekozen om de persoonlijkheidscultus die Shekau cultiveerde tegen te gaan.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Boko Haram heeft verschillende fundamentele contradicties: het is in feite een salafistische jihadistische organisatie die zich inzet voor de vestiging van een islamitische staat in heel Nigeria. Vanwege zijn gebrek aan aantrekkingskracht bij de meerderheid van de moslimpopulatie van Hausa-Fulani in het noorden van Nigeria (om niet te spreken van het onvermogen om steun te krijgen onder moslims in het zuiden), veranderde Boko Haram zich effectief in een lokale Kanuri-groep. Dit feit creëerde een grens waarachter Boko Haram niet kon doordringen: hoewel het operaties kan uitvoeren in de grote steden in het noorden en in de Midden-Belt, heeft het nog niet bewezen dat het in staat is om buiten zijn etnische grenzen een massa te genereren.

Dit feit wordt nog verergerd door Boko Haram's geweldsmethoden en het onvermogen om verbanden aan te tonen tussen gewelddadige acties (bijvoorbeeld zelfmoordaanslagen of grootschalige bloedbaden) en het verklaarde doel om een ​​islamitische staat te vestigen. Veel van de slachtoffers van het geweld waren in feite moslims, en hoewel Boko Haram zijn aanvallen op christelijke of regeringsdoelen benadrukt, is de realiteit dat het ook vaak moskeeën en religieuze moslimleiders richt. Aanvallen op moslimdoelen zijn in overeenstemming met de doctrines van takfir, maar zijn niet consistent met het grotere bereik van de islam in het noorden van Nigeria, en zelfs met het salafisme. Boko Haram heeft niet aangetoond dat het in staat is om serieuze moslimgeleerden aan te trekken.

Om bovenstaande redenen waren de bewerkingen van 2014 van cruciaal belang. Boko Haram was niet in staat verder te trekken dan de Kanuri-regio in het noordoosten van Nigeria en was daarom beperkt om Kanuragebieden in de buurlanden Kameroen, Tsjaad en Niger aan te vallen. Deze aanvallen hadden als onmiddellijk gevolg dat de regeringen en legers van deze landen Boko Haram moesten bestrijden. Vooral de militairen van Tsjaad en Niger bleken vrij serieus te zijn in de strijd tegen Boko Haram, en de successen van deze militairen hebben de Nigeriaanse regering misschien beschaamd om de opstand van Boko Haram serieuzer te nemen.

Met de unie van Boko Haram en de Islamitische Staat zijn er een aantal uitdagingen voor de nieuwe provincie. Een daarvan is om te overleven in de aanval van de Nigeriaanse, Kameroense, Tsjadische en Nigeriaanse troepen, die ook worden ondersteund door Amerikaanse en Franse troepen. Tot nu toe heeft Boko Haram deze taak volbracht. Vermoedelijk is de beste strategie om de coalitie uit te wachten, totdat zich nieuwe kansen aandienen. Een tweede is om nieuw leiderschap te vinden ter vervanging van dat van Shekau, wiens aanwezigheid elk succes voor Boko Haram in de hele regio van Noord-Nigeria uitsluit. Aangezien hij sinds zomer 2015 buitenspel lijkt te staan, is dit hoogstwaarschijnlijk op dit moment het geval. De derde is om een ​​reeks tactieken en operaties te genereren die consistent zijn met het salafi-jihadisme, maar die de scheidslijn tussen de Nigeriaanse regering en de noordelijke moslimbevolking zullen benadrukken. Logischerwijs zouden dergelijke tactieken en operaties het geweld richten op de christelijke bevolking in plaats van op de moslims. Deze wijziging heeft zich nog niet voorgedaan. Ten vierde moet Boko Haram een ​​samenhangende structuur ontwikkelen in combinatie met een mediaprogramma dat zowel vertrouwen in zijn leiderschap kan wekken als zijn boodschap aan de moslimbevolking kan communiceren. Dit is ook niet gebeurd.

De vooruitzichten voor Boko Haram op de korte termijn zijn niet goed. Het is echter heel goed mogelijk dat de Nigeriaanse regering een puinhoop maakt van haar overigens succesvolle insluiting van de groep. Het valt nog te bezien in welke mate de onderdanigheid aan Islamitische Staat de groep ideologisch en strategisch zal beïnvloeden.

REFERENTIES

Kok, David. 2014. "Boko Haram: een nieuwe islamitische staat in Nigeria." Betreden vanuit http://bakerinstitute.org/research/boko-haram-new-islamic-state-nigeria/ op 15 2015 november.

Yusuf, Mohammed. c. 2007. Hadhihi `aqidatuna wa-minhaj da`watina. Maiduguri. Met dank aan Alex Thurston voor het leveren van een exemplaar van dit werk.

Zenn, Jacob. 2014. "Boko Haram: Werving, financiering en wapenhandel in de regio van het Lake Tsjaad." Centrum voor het bestrijden van terrorisme op West Point. Betreden via https://www.ctc.usma.edu/posts/boko-haram-recruitment-financing-and-arms-trafficking-in-the-lake-chad-region op 15 2015 november.

Geplaatst:
19 november 2015

 

Deel