Ananda Kerk van Zelfrealisatie

Ananda Kerk van Zelfrealisatie

Oprichter: Swami Kriyananda (J. Donald Walters)

Geboortedatum: 1926

Geboorteplaats: Noord-Californië

Opgericht jaar: 1968 (Nevada City, CA)

Heilige of vereerde teksten: Bhagavad Gita, de Bijbel

Grootte van de groep: ongeveer 5,000-leden wereldwijd

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De geschiedenis van de Ananda-kerk voor zelfrealisatie, gesticht door J. Donald Walters in 1968, is sterk geworteld in de leringen van Swami Paramahansa Yogananda en de Self-Realization Fellowship, die hij oprichtte. Yogananda, geboren in 1893 en opgegroeid in een welgestelde familie, groeide op met een immense fascinatie voor spiritualiteit 1. . Door 1914 was hij afgestudeerd en had hij de nodige geloften afgelegd om lid te worden van de Swami-orde. Eens lid, begon hij een kleine groep individuen de grondbeginselen van, onder andere, Yoga te leren. Deze groep zou de kern worden van de Self-Realization Fellowship 2.3. .

In 1920 kreeg Yogananda de gelegenheid om zijn leringen over Zelfrealisatie West naar de Verenigde Staten te brengen voor een spreekbeurt in Boston 4.. Hij accepteerde en werd zeer goed ontvangen, wat leidde tot extra toespraken. De daaropvolgende lezingen kregen lovende recensies en grote menigten kwamen naar hem luisteren. "De menigten verenigden zich al snel om de Self-Realization Fellowship op te richten, met een sterk geloof in bemiddeling en Kriya Yoga-praktijken, die [zij geloven] tot de directe waarneming van God leiden." 5

In de loop van de volgende twee decennia verminderde Yogananda zijn aantal spreekbeurten aanzienlijk en concentreerde zich eerder op het schrijven van boeken. Zijn meest populaire werk, "Autobiography of a Yogi" (1946), werd internationaal erkend en heeft daarbij een grote bijdrage geleverd aan de ledenh.ip van de Self-Realization Fellowship, met name door J. Donald Walters 6. te verwerven.

Na in september 1948 diepgaand met Yogananda te hebben gesproken, voelde Walters dat er iets was aan de leringen van de SRF en in het bijzonder Yogananda, dat 'zijn hele wezen vervulde'. Hij vertrok onmiddellijk naar Mount Washington, CA (hoofdkwartier van de SRF) om monnik te worden 7.. Gedurende de volgende vier jaar woonde en studeerde Walters op Mount Washington met zijn leraar, waar hij werd ingewijd tot de Swami-orde (en kreeg de naam: Swami Kriyananda) en begon onderweg diensten te verlenen.

Wat Kriyananda echter het meest intrigeerde tijdens zijn verblijf op Mount Washington, was Yogananda's herhaalde vermelding van Self-Realization Cooperative Communities in zijn leringen.

"In de woorden van Swami Kriyananda, zijn goeroe, Swami Yogananda, sprak tegen het einde van zijn leven" herhaaldelijk en dringend over een plan waarvan hij zei dat het voorbestemd was om een ​​fundamenteel sociaal patroon te worden voor het nieuwe tijdperk: de vorming van zelfrealisatie coöperatieve gemeenschappen, of 'World Brotherhood Colonies'. ”Swami Kriyananda blijft zijn goeroe citeren als volgt:

“Er komt een dag dat dit idee zich als een lopend vuurtje over de wereld zal verspreiden. Kom bij elkaar, degenen onder u die hoge idealen delen. Bundel uw middelen. Koop land in het land. Een eenvoudig leven geeft je innerlijke vrijheid. Harmonie met de natuur zal u een geluk brengen dat maar weinig stadsbewoners kennen. In het gezelschap van andere waarheidszoekers zal het gemakkelijker voor je zijn om te mediteren en aan God te denken. Wat is er nodig voor alle luxe waarmee mensen zich omringen? Het meeste van wat ze hebben, betalen ze op het afbetalingsplan. Hun schulden baren hen eindeloze zorgen. Zelfs mensen van wie de luxe is betaald, zijn niet gratis. Gehechtheid maakt ze tot slaven. Ze beschouwen zichzelf als vrijer voor hun bezittingen en zien niet in hoe hun bezittingen hen op hun beurt hebben bezeten. "

Volgens Kriyananda was deze boodschap meer dan mensen simpelweg een aantrekkelijk idee voorleggen. Yogananda's pleidooi was dringend: “De tijd is kort […]. Je hebt geen idee van het lijden dat de mensheid te wachten staat. Naast oorlogen zal er een depressie zijn zoals die al heel lang niet meer bekend is. Geld is het papier waarop het is gedrukt niet waard. Miljoenen zullen sterven 8.. "

Yogananda's droom zou echter niet tijdens zijn leven worden gerealiseerd, aangezien hij stierf in 1952. Kriyananda ging echter door met lesgeven en het volgen van de lessen van zijn meester en van de SRF. Ondanks zijn sterke gevoelens voor de oprichting van de "World Brotherhood Colonies" in die tijd, begreep hij dat zijn huidige taken bij de Self-Realization Fellowship van het allergrootste belang waren en gaf hij daarom tijdelijk het idee op. Hij reisde het volgende decennium een ​​paar keer naar India om de leringen van Yogananda te verspreiden. Hij werd tamelijk succesvol en populair in zijn inspanningen toen hij plotseling, in 1962, werd teruggebracht naar de Verenigde Staten en effectief werd ontslagen door de Self-Realization Fellowship vanwege wat zijn medeleden dachten dat ideeën van separatisme in zijn leringen tot stand kwamen 9 .

Kriyananda raakte hierdoor diep gekwetst, omdat hij alleen de leringen van zijn meester wilde voortzetten. Gedurende de volgende vijf jaar (1962-1967) gaf hij yogalessen en verspreidde hij de leringen van zijn meester buitenshuis als een bron van inkomsten. Tijdens dit proces begon hij langzaam nieuwe vrienden aan te trekken door zijn leringen 10.. Deze toename van het aantal (en de gevoelens van succes die daarmee gepaard gingen) wekten opnieuw de gedachte op aan de "Spirituele Gemeenschappen" die hij moest verlaten terwijl hij actief deelnam aan de SRF 11.. Met Yogananda's oorspronkelijke visie van "World Brotherhood Colonies" nu weer stevig in zijn hoofd, ging Kriyananda op zoek naar het land voor zijn toekomstige gemeenschap. Kort daarna hoorde hij van een groot perceel grond in de buurt van Nevada City, CA. Hij voelde dat dit perfect aan zijn behoeften zou voldoen toen hij ernaar keek, dus kwamen hij en drie andere mannen samen, die elk een apart deel van het land kochten. 12..

In het volgende jaar begon Kriyananda in 1968 met de bouw van een retraitecentrum voor huis en meditatie voor zijn lezingen en lessen. De inschrijving in deze lessen en lezingen bleef toenemen tijdens het hele bouwproces en de extra inkomsten als gevolg daarvan maakten het voor Kriyananda mogelijk om zijn deel van het land af te lossen en een deel van de bouwkosten te compenseren. Tegen het einde van 1968 waren zijn huis en het retreatcentrum voor meditatie voltooid en werd Ananda officieel geboren.

Met het stijgende aantal mensen dat in de Ananda-gemeenschap wil wonen om de leringen van Kriyananda beter te volgen, vonden de Swami dat er meer land nodig was zodat de leden voldoende ruimte zouden hebben om hun gezin groot te brengen. In 1969 kocht hij een boerderij en 285 hectare land op ongeveer vijf mijl afstand van het retreatcentrum om het probleem te verlichten.

Binnen een paar jaar na de oprichting in 1969 was de Ananda-boerderij bijna volledig zelfvoorzienend geworden. Er werd een school opgericht in de gemeenschap en de boerderij produceerde genoeg voor de bewoners 13.14. ​ Om de betalingen op het land in stand te houden en de goederen te kopen die ze zelf niet konden produceren, werkten sommige leden buiten de gemeenschap en gaf Kriyananda gedurende de week uitgebreide lezingen (buiten de gemeenschap) om geld in te zamelen. Ondanks hun inspanningen waren er in Ananda's eerste jaren op bepaalde momenten financiële problemen. Als gevolg hiervan werd in 1970 besloten dat er een lidmaatschapsbijdrage moest worden betaald bij verhuizing naar de gemeenschap om te helpen voldoen aan de financiële verplichtingen van de groep 15.16. ​

Met hun financiën voor het grootste deel op orde, is de Ananda Kerk van Zelfrealisatie de afgelopen decennia blijven uitbreiden, extra land aangekocht en nieuwe scholen, winkels, boerderijen en zelfs volledige gemeenschappen over de hele wereld geopend, met behoud van Swami Kriyananda's visie en doorgaan met het volgen van de leringen van Yogananda.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De basis van het Ananda-geloofssysteem en de algemene manier waarop ze de wereld zien, komt van de leringen van Swami Paramahansa Yogananda (bestaande uit een conglomeraat van Indiase, christelijke en yoga-overtuigingen uit zowel het oosten als het westen). Van alle leden van de Ananda-kerk wordt verwacht dat ze zijn leringen tot in detail bestuderen en bovendien zowel de Bijbel als de Bhagavad Gita bestuderen. Het centrale idee waarop Yogananda zijn leringen baseerde, was echter zelfrealisatie. “Deze term op zichzelf impliceert twee dingen: Ten eerste, dat het zelf in wezen 'niet-verschillend' is van God en dat dit fundamentele feit van het bestaan ​​kan worden gerealiseerd in een ervaring die samadhi. Samadhi is een bovenbewuste staat 'waarin een yogi de identiteit van geïndividualiseerde ziel en kosmische geest waarneemt'; ten tweede houdt zelfrealisatie in dat er een middel is om de staat van samadhi 18 te bereiken. ” Het middel waarmee de Ananda Church of Self-Realization dit bereikt, is Kriya Yoga. Kriya Yoga is een meditatieve, ademhalingsbeheersende techniek, waarvan wordt aangenomen dat deze, indien correct toegepast, leidt tot een evenwichtige geest, lichaam en ziel, en tot directe, persoonlijke ervaringen met God 19.. ” Als dit wordt bereikt, wordt gezegd dat de persoon die de yoga gebruikt immuun is voor lichamelijke en geestelijke ziekten, evenals voor spirituele onwetendheid.

Om zelfrealisatie door Kriya Yoga te bereiken, moet een reeks van acht stappen worden voltooid. Het hele proces kan vele jaren duren. Elke stap is hieronder opgesomd en kort uitgelegd, met de hulp van het instituut voor persoonlijke ontwikkeling 20. .

Yama (onthoudingen) - Religieuze beperkingen en normen om te leven door gedefinieerd als niet-letsel, niet-liegen, niet-diefstal, niet-hebzucht en niet-sensualiteit.

Niyama (religieuze observanties) - De observanties die worden gedefinieerd als zuivering, tevredenheid, verzaking, heilige studie en afstemming op het Absolute, die zijn ontworpen om het vermogen van een persoon om paranormale energie te beheersen, te destilleren, te versterken en te cultiveren door de ontwikkeling van de Wil als een psychologische functie.

Asana (houdingen) - Asana's zijn de fysieke houdingen van yoga die helpen bij het tot stand brengen van de juiste relatie tussen lichaam en geest.

Pranayama (Wetenschap van Prana) - Pranayama is de wetenschap van Prana (de levenskracht) en de correlatie ervan met het ademhalingsproces. Doel: Pranayama is de controle over Prana. Yoga erkent dat Prana het pad van het denken volgt. Hoe we denken is wat we worden. Er is een directe relatie tussen hoe we ademen en hoe we denken. Door de beheersing van de adem kunnen we het denkproces beheersen. Door de beheersing van het denken kunnen we onze realiteit vormgeven.

Pratyahara (Sense Intrekking) - Pratyahara is een reeks ademhalingsoefeningen en -technieken die erop gericht zijn het bewustzijn te scheiden van de zintuiglijke waarneming.

Dharana (concentratie) - Dharana is een serie ademhalingstechnieken en oefeningen, inclusief mantra, ontworpen om uithoudingsvermogen te ontwikkelen door bewuste inspanning. Dit is inspannend en inspannend.

Dhyana (Meditatie) - Dhyana is een serie ademhalingstechnieken en oefeningen die worden ervaren vanuit een ander bewustzijnsniveau. Doel: Dhyana markeert de verschuiving van het inspannende werk van concentratie naar de moeiteloze flowtoestand van meditatie.

Samadhi (Contemplatie) - Samadhi is een voortzetting van dezelfde ademhalingsoefeningen en -technieken die ervaren worden als de uitbreiding van bewustzijn naar het causale lichaam. Doel: Samadhi is wanneer het bewustzijn terugkeert naar de volmaakte goddelijke eenheid. Het punt van gelijktijdige waarneming waarbij men zichzelf ziet als een afzonderlijke entiteit, en tegelijkertijd universeel.

Ondanks de immense betekenis en omvang van Kriya Yoga binnen de Ananda Kerk, leerde Yogananda ook dat de christelijke benadering bij het uitleggen van God, in die zin dat hij aan zijn volgelingen het idee van de drie-eenheid (Vader, Zoon en Heilige Geest) overbracht, evenals het idee van creationisme.

Nu de geloofsstructuur van de Ananda-kerk is opgesteld, zou je kunnen vragen wat het verschil is tussen Ananda en de Self-Realization Fellowship die Swami Yogananda heeft opgericht, of dat er inderdaad überhaupt een verschil is. Welnu, ondanks het feit dat beide religies gebaseerd zijn op dezelfde basisprincipes (zozeer zelfs dat van Kriyananda bekend is dat zijn leden zich eerst bij de SRF hebben aangesloten om de yogatechnieken 21 goed te leren), is er inderdaad een fundamenteel verschil tussen hen. . Swami Kriyananda nam de leringen van zijn meester over coöperatieve koloniën zeer serieus en gebruikte het idee uiteindelijk als een van de grondbeginselen van Ananda. Degenen die bij de SRF bleven na het vertrek van Kriyananda, interpreteerden zijn leringen niet op dezelfde manier en omarmden het idee vervolgens nooit. Bovendien, na de splitsing tussen de twee religies, is de relatie die tussen hen bestaat nogal vreemd. Enerzijds behouden Kriyananda en de leden van de Ananda-kerk het grootste respect voor de leringen van Yogananda en voor de SRF. Ondanks dat ze uit de SRF is ontslagen, koestert Kriyananda geen slechte gevoelens jegens de groep. Aan de andere kant wil de SRF weinig of niets te maken hebben met de Ananda Church of Self-Realization. Ze erkennen Kriyananda niet als een legitieme prediker van Yogananda's leringen en hebben Ananada voor de rechter gedaagd door te zeggen dat ze, door Yogananda's boeken enz. Te gebruiken om les te geven, in feite de copyrightregels negeren die de SRF op het materiaal hanteert.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De afgelopen jaren kwam Ananda veel meer in de rechtszaal terecht dan ze zouden willen, om twee belangrijke redenen. Ten eerste is er, zoals zojuist hierboven werd vermeld, een juridisch geschil tussen Ananda en de Self Realization Fellowship. Ananda is aangeklaagd voor het publiceren en verspreiden van Yogananda's originele literaire werk uit 1946, Autobiography of a Yogi, naast andere werken die hij heeft geproduceerd. De SRF heeft altijd de rechten op de werken van Yogananda gehad, maar slaagde er niet in het copyright van het materiaal te vernieuwen. Door niet tijdig te vernieuwen, voelt de SRF zich een beetje bedreigd dat ze potentiële nieuwe volgelingen van Yogananda's leringen aan de Ananda Church of Self Realization zouden kunnen verliezen. Beide partijen hebben dan duidelijk sterke belangen bij de uitkomst van deze zaak, en daarom is het niet verwonderlijk dat de relatie tussen de groepen sterk is verslechterd en dat tot dusver een paar miljoen dollar is uitgegeven aan juridische kosten. Er is op dit moment geen duidelijk einde aan dit geschil in zicht 22..

De tweede belangrijke kwestie waarmee de kerk de laatste tijd te maken heeft gehad, is de verspreiding van gevallen van seksueel wangedrag die zowel tegen Swami Kriyananda als tegen de kerk zijn aangespannen. Het meest opvallende van deze gevallen was het seksschandaal uit 1997 waarbij Ann Marie Bertalucci betrokken was, een 31-jarige senior Ananda-ambtenaar uit Palo Alto, CA, en zes andere vrouwelijke toegewijden die Kriyananda ervan beschuldigden hen ervan te overtuigen regelmatig seksuele handelingen te verrichten met de zogenaamd celibataire Swami als een deel van hun spirituele vooruitgang. De jury vond de vrouwen in het voordeel en schonk hen een grote schikking, en ongeveer een jaar te laat trad Kriyananda af als hun spirituele leider. Kriyananda woont momenteel in de Ananda-gemeenschap van Assisi, Italië, maar speelt nog steeds een belangrijke rol in de kerk 6..

REFERENTIES

Kryananda, Swami [J. Donald Walters]. 1968. Coöperatieve gemeenschappen, hoe ze te starten en waarom. Nevada City, CA: Ananda Publications.

Kryananda, Swami [J. Donald Walters]. 1972. Crises in Modern Thought. Nevada City, CA: Ananda Publications.

Kryananda, Swami [J. Donald Walters]. 1977. The Path: Autobiography of a Western Yogi. Nevada City, CA: Ananda Publications.

Melton, J. Gordon. 1996. "Ananda" in Encyclopedie van Amerikaanse religies. Vijfde editie. p. 843

Nordquist, Ted A. 1978. Ananda Cooperative Village: een onderzoek naar de overtuigingen, waarden en attitudes van een religieuze gemeenschap in New Age. Upsala, Zweden: Universiteit van Uppsala. Religionhistoriska Institutionen Monography Series.

Richardson, James T. 1985. "Psychological and Psychiatric Studies of New Religions", in Lawrence Brown, ed. Vooruitgang in de psychologie van religie. New York: Pergamon Press. 209-233.

Rosen, Ann Sophia en Ted Nordquist. 1980. "Ego-ontwikkelingsniveaus en waarden in een yogische gemeenschap", Journal of Personality and Social Psychology. 39: 1152-1160.

Walters, J. Donald [Swami Kryananda]. 2001. Uit het labyrint. Nevada City, Californië: Crystal Clarity Publishers

Walters, J. Donald [Swami Kryananda]. 2001. The Promise of Immortality: The True Teaching of the Bible en de Bhagavad Gita. Nevada City, Californië: Crystal Clarity Publishers

Yogananda, Paramahansa 1972. Autobiografie van een yogi. Los Angeles: Self Realization Fellowship. Frist publiceerde 1946. “Online Edition

Referenties

 • Russell, Ron, Return of the Swami, Nieuws Times Los Angeles (blz. 13, laatste alinea)
  http://www.newtimesla.com/1999/070199/feature1-2.html
 • Russell, Ron, Return of the Swami, Nieuws Times Los Angeles (blz. 13, laatste alinea)
  http://www.newtimesla.com/1999/070199/feature1-2.html
 • 3. Homepage voor religieuze bewegingen: "Self-Realization Fellowship" (laatste alinea, pag. 3)
  http://religiousmovements.lib.virginia.edu/nrms/SelfReal.html
 • Religieuze bewegingen Homepage: "Self-Realization Fellowship" (eerste alinea, pag. 4)
  http://religiousmovements.lib.virginia.edu/nrms/SelfReal.html
 • Religieuze bewegingen Homepage: "Self-Realization Fellowship" (eerste alinea, pag. 4)
  http://religiousmovements.lib.virginia.edu/nrms/SelfReal.html
 • Ball, John 1982. "Ananda: Where Yoga Lives" (pag. 25, alinea 2)
 • Ball, John 1982. "Ananda: Where Yoga Lives" (pag. 27-28)
 • Ball, John 1982. "Ananda: Where Yoga Lives" (pag. 27-28)
 • Nordquist, Ted A. 1978. "Ananda Cooperative Village: een onderzoek naar overtuigingen, waarden en attitudes van een new age religieuze gemeenschap." (blz.28)
 • Nordquist, Ted A. 1978. "Ananda Cooperative Village: een onderzoek naar overtuigingen, waarden en attitudes van een new age religieuze gemeenschap." (blz.28)
 • Nordquist, Ted A. 1978. "Ananda Cooperative Village: een onderzoek naar overtuigingen, waarden en attitudes van een new age religieuze gemeenschap." (blz.28)
 • Nordquist, Ted A. 1978. "Ananda Cooperative Village: een onderzoek naar overtuigingen, waarden en attitudes van een new age religieuze gemeenschap." (blz.28)
 • Ball, John 1982. "Ananda: Where Yoga Lives" (pag. 49)
 • Nordquist, Ted A. 1978. "Ananda Cooperative Village: een onderzoek naar overtuigingen, waarden en attitudes van een new age religieuze gemeenschap." (blz.31)
 • Ball, John 1982. "Ananda: Where Yoga Lives" (pag. 60, laatste alinea)
 • Nordquist, Ted A. 1978. "Ananda Cooperative Village: een onderzoek naar overtuigingen, waarden en attitudes van een new age religieuze gemeenschap." (blz. 45, eerste alinea)
 • Nordquist, Ted A. 1978. "Ananda Cooperative Village: een onderzoek naar overtuigingen, waarden en attitudes van een new age religieuze gemeenschap." (blz.60)
 • Nordquist, Ted A. 1978. "Ananda Cooperative Village: een onderzoek naar overtuigingen, waarden en attitudes van een new age religieuze gemeenschap." (blz.61)
 • Giri, Swami Hariharananda 1981. "Kriyayoga." (blz.47)
 • Instituut voor persoonlijke ontwikkeling, Kriya Yoga Ashram http://www.nh.ultranet.com/~ipd/Kriya.html
 • Nordquist, Ted A. 1978. "Ananda Cooperative Village: een onderzoek naar overtuigingen, waarden en attitudes van een new age religieuze gemeenschap." (blz.66)
 • Russell, Ron, Return of the Swami, News Times Los Angeles
  http://www.newtimesla.com/1999/070199/feature1-2.html
 • Russell, Ron, Return of the Swami, News Times Los Angeles
  http://www.newtimesla.com/1999/070199/feature1-2.html

Gemaakt door Ryan Rosebush
Voor Soc 452: Sociologie van religieus gedrag
University of Virginia
Lentetermijn, 2000
Laatst gewijzigd: 12 / 04 / 01

 

Deel