The Family International

DE FAMILIE INTERNATIONALE TIJDLIJN, 2009-AANWEZIG

2009 Maria (Karen Zerby) en Peter (Steven Kelly) verschenen op de CESNUR-conferentie in Salt Lake City en lazen een document dat publiekelijk de naderende "reboot" van TFI aankondigde.

2010 De overgrote meerderheid van de TFI-gemeenschapshuizen overal ter wereld werd ontbonden en individuele leden verspreidden zich om onafhankelijke nucleaire huishoudens op te richten en de beroeps- / financiële middelen om deze te ondersteunen.

2010 Nieuwe TFI-webpagina adverteerde de nieuwe geloofs- en zendingsverklaringen. Maria en Peter identificeerden zich als TFI-directeurs en begonnen met het schrijven van reguliere maar grotendeels generieke christelijke blogs.

2012 Public Affairs Bestuursleden kwamen een ontmoeting met Maria en Peter om de huidige en toekomstige zorgen van TFI te bespreken.

2013 videobanden werden gemaakt door Peter en gepresenteerd aan rapporterende leden op de TFI-website, met een samenvatting van verschillende opties voor nieuwe TFI-richtingen met betrekking tot overtuigingen en beleid.

GROEPSGESCHIEDENIS

In een verrassende en dramatische 2009-aankondiging, openbaarden co-leiders Maria (Karen Zerby) en Peter (Steven Kelly), opvolgers van David Berg, publiekelijk dat een voortdurend veranderingsproces (genaamd "Reboot") van binnen de organisatie zou oplossen voorheen strenge lidmaatschapsvereisten, monitoringsystemen en vrijwel alle andere complexe organisatiestructuren die eerder TFI hadden gedefinieerd (Zerby en Kelly 2009; Shepherd en Shepherd 2010: 212-13). De nieuwe benadering, die zich zowel richtte op sociale wetenschappen als op zelfrealisatie, moedigde individuele leden van de TFI aan om hun eigen levenskeuzes te maken en hun eigen niveau van christelijke toewijding aan zendingsactiviteiten te bepalen. Communitair leven en al de bijbehorende sociale en morele uitlopers zouden niet langer worden verwacht. Individuen kunnen nu een normaal leven leiden in seculiere gemeenschappen, seculier onderwijs volgen en seculiere banen behouden. Leden hadden geen mandaat om deze wijzigingen aan te brengen, maar het praktische resultaat was dat met het verdwijnen van WS-richtlijnen en andere institutionele controles de meesten dit vervolgens hebben gedaan.

Het onmiddellijke, zichtbare gevolg van deze radicale, implosieve veranderingen was het verdampen van een coherente en samenhangende gemeenschap van familieleden die voorheen nauw met elkaar verbonden waren door een gedeelde organisatorische identiteit. Het plotselinge institutionele uiteenvallen van TFI - een relatief grote, centraal georganiseerde religieuze groep, ver in de derde generatie, die uiterlijk stabiel en levendig leek - vormt misschien wel een bewust ontworpen omkering die, in zijn snelheid en omvang, uniek kan zijn in de geschiedenis van het ontwikkelen van nieuwe religieuze bewegingen (Shepherd and Shepherd 2012).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De "Reboot" heeft op zijn minst vrijwel alle eerdere TFI-kernovertuigingen gematigd, terwijl sommige, net als het moderne Mormonisme de omgang met het eens zo centrale dogma van het meervoudig huwelijk, degradeerden tot de categorie van abstracte idealen en meestal in de praktijk werden geëlimineerd. Dus met betrekking tot zulke lang gevestigde principes als de directheid van de eindtijd, de profetische status van David Berg, organisatorische leiding en controle door directe onthullingen, communalisme en gemeenschappelijk delen van alle dingen, seksuele delen als uitdrukking van de Wet van Liefde, de toewijding van voltijdzendelingen en het verzaken van de wereld en zijn materialistische normen, kunnen de volgende veranderingen worden genoemd.

(1) De urgentie van de apocalyptische wederkomst van Jezus wordt niet langer benadrukt en is feitelijk officieel teruggedrongen naar een latere, onbekende tijd die christelijke gelovigen in staat stelt hun aandacht en energieën te richten op concrete, langetermijnplanning om uit te breiden welke evangelische en andere levensactiviteiten waarin ze mogelijk betrokken zijn. Deze wijziging van millennial verwachting is misschien wel de meest logische van alle reboot-veranderingen. TFI is opgericht en grotendeels gemotiveerd op grond van het feit dat de "eindtijd" aanstaande was. Alle andere overlevende millennialengroepen hebben tot nu toe dezelfde aanpassing moeten maken, maar in tegenstelling tot andere groepen was TFI tot nu toe exclusief toegewijd aan het volledige zendingswerk voor al haar leden als Gods elite "End Time Army". moeilijk om een ​​allesomvattende evangelische toewijding te onderhouden voor alle leden van elke generatie wanneer de toegewezen tijd voor het volbrengen van hun missie is opgeschort van urgent en onmiddellijk naar onbekend en ver in de toekomst.

(2) In feite is volledige toewijding aan zendingswerk dus niet langer vereist; niveau van evangelische toewijding wordt individueel bepaald zonder recriminatie of institutionele monitoring en sanctie.

(3) Het gemeenschapsleven door TFI-leden over de hele wereld is vrijwel verdwenen en individuele aanhangers van TFI's en / of hun nucleaire families hebben nu de neiging wijdverbreid te zijn van en uit regulier contact met andere leden.

(4) Directe betrokkenheid van leden bij de sociale, economische en onderwijskundige aspecten van de seculiere wereld is vrijwel van het grootste belang geworden, omdat leden niet langer kunnen rekenen op de noodzakelijke materiële middelen die worden gegenereerd uit de coöperatieve praktijken van gemeenschapsleven.

(5) De zwakheden en mislukkingen van David Berg zijn publiekelijk erkend; veel van zijn geschriften zijn geherclassificeerd als inspirerendmaar niet officieel bindend en sommige als louter opinie en zelfs verkeerd. Een beoordeling van alle geschriften van Berg (voornamelijk de MO-brieven) is uitgevoerd door Maria en Peter en een kleine groep voormalige bestuursvoorzitters om die leringen te identificeren die als "duurzaam of tijdloos" worden beschouwd en daarom geschikt zijn voor doorlopende TFI-doeleinden. De visie op het algemene schrijfproces van Berg nu is dat veel ervan "tijdcontextueel" was, dat wil zeggen, toepasselijk en alleen van toepassing op de tijd en omstandigheden die heersen toen het werd geschreven. Het is dus de taak om die leringen te benadrukken die in overeenstemming zijn met de huidige officiële geloofs- en missie-uitspraken van TFI (zie hieronder). Het eindresultaat van deze uitzending zal waarschijnlijk streng zijn, met slechts een paar honderd passages uit de omvangrijke geschriften van Berg die bewaard zullen blijven.

Sommige leiders karakteriseren nu Berg als an Eindtijd-profeet, niet de Eindtijd-profeet: een profeet voor TFI maar niet voor de wereld. Sommige doorlopende First Generation Adult (FGA) -leden zijn het daarentegen niet eens met deze herbeoordeling en behouden een sterke band met Berg als de Eindtijd Profeet en het grootste deel van zijn vroege leringen die hen in de eerste plaats tot de Familie hebben aangetrokken. Maar een meerderheid van de tweede generatie volwassenen (SGA's) ondersteunt een herdefinitie van de profetische status van Berg.

(6) De Wet van Liefde blijft een leidend beginsel, en de spirituele of theologische aspecten van seksualiteit (als een onderdeel van deze wet) blijven als levensvatbare geloofselementen; ze zullen waarschijnlijk niet worden verworpen zolang Maria en Peter nog leven. De meest radicale toepassingen van seksualiteit die door David Berg worden bepleit, zijn echter al lang verworpen. Seksueel delen tussen volwassenen die toestemming geven om gepaste redenen wordt nog steeds gesanctioneerd, maar gevallen van feitelijk delen tussen TFI-leden zijn drastisch verminderd. En seksuele beeldspraak oproepen als onderdeel van het instellen van een intieme, persoonlijke relatie met Jezus wordt niet langer officieel bepleit, maar is nu eerder een kwestie van individuele keuze.

(7) Profetie / openbaring is primair beperkt tot individuen met het doel van persoonlijke begeleiding in plaats van te worden uitgegeven door TFI-leiders als officiële richtlijnen die bindend zijn voor alle discipelen. Voorrang van de Bijbel ten opzichte van de meest eerder ontvangen en gepubliceerde profetische berichten van World Services wordt nu benadrukt. Maria en Peter's huidige theologische geschriften op hun blogs kunnen door individuen worden geaccepteerd als aanvullende leringen, of zelfs als geïnspireerd, maar ze worden niet langer uitgegeven met een verplicht profetisch gewicht dat van toepassing is op alle TFI's.

Kortom, de huidige TFI-uitingen van geloof en geloof zijn in essentie in overeenstemming met de meeste hedendaagse christelijke evangelische groepen, vooral die met een pinksteroriëntatie. De corresponderende Mission Statement is ook behoorlijk generiek en benadrukt het humanitaire bereik en de toepassing van Gods liefde en redding in het brengen van geestelijke troost voor de wereld. Geen van deze verklaringen identificeert TFI als een uniek aangewezen spirituele elite onder leiding van profeten, rechtstreeks in contact met Jezus, om zijn nakende tweede komst te vergemakkelijken. Theologische ondersteuningen voor deze verklaringen zijn allemaal bijbelpassages; geen lessen van David Berg of latere doctrines ontwikkeld door World Services onder Maria en Peter worden vermeld of verwezen. Deze verklaringen worden gepresenteerd op de webpagina van TFI en mensen die momenteel worden beschouwd als leden van TFI moeten de acceptatie ervan bevestigen (samen met het invullen van een veel kleiner "rapport" -formulier en het doen van een reguliere geldelijke bijdrage). Alle andere eerdere TFI-overtuigingen (uit de geschriften van David Berg en de daarop volgende jaren van Good News (GN) -profetieën geproduceerd door World Services) worden nu geclassificeerd als geïnspireerde leringen, aanvullende leringen, of gewoon helemaal weggegooid. In alle gevallen zijn ze niet bindend, maar eerder een kwestie van individuele keuze.

RITUELEN

Voortdurende TFI-leden, hetzij als individuen of leden van nucleaire of (zelden nu) gemeenschappelijke huishoudens, worden aangemoedigd om door te gaan met standaard TFI-aanbiddingpraktijken. Deze omvatten regelmatig gebed; Bijbelstudie en lezen van door TFI geproduceerde literatuur; het bekijken en / of luisteren naar TFI produceerde religieuze muziek en andere vormen van religieus doordrenkt entertainment en educatief materiaal; en het zoeken van spirituele begeleiding bij persoonlijke besluitvorming door middel van persoonlijke openbaring of inspiratie. Regelmatige fellowshipping met andere TFI-leden is optioneel en afhankelijk van wederzijdse nabijheid en persoonlijke interesse in plaats van een organisatorisch mandaat. Deelname aan communie en andere collectieve aanbiddingsactiviteiten is ook optioneel en afhankelijk van nabijheid en wederzijds belang van TFI-leden. Wanneer deze activiteiten plaatsvinden, worden ze, zoals altijd het geval is, uitgevoerd in privé-huiselijke omgevingen in plaats van in formeel aangewezen gebedshuizen. Type en hoeveelheid evangelische inspanningen buiten andere dagelijkse verplichtingen wordt overgelaten aan de individuele discretie en het geweten. TFI-leden, zowel huidige als technisch vervallen (di degenen die niet langer "rapporteren" en regelmatig financiële bijdragen doen via de website met alleen leden) kunnen lokale christelijke kerkdiensten bijwonen in de gemeenschappen waarin zij wonen (en worden zelfs aangemoedigd om dit te doen) ). Zoals hierboven vermeld, is seksueel delen tussen niet-gehuwde TFI-leden drastisch afgenomen als gevolg van de verschuiving naar onafhankelijke, verspreide, nucleaire huishoudens.

LEIDERSCHAP / ORGANISATIE

Vanaf het late najaar, 2012, waren er ongeveer 3,600 TFI-leden (gemeten aan de hand van zelfrapporten en financiële bijdragen geregistreerd via de website van het TFI-lid voor leden), verspreid over verschillende 90-landen over de hele wereld (hoewel meer dan de helft van deze rapportage leden zijn nu gevestigd in westerse landen). Deze cijfers laten een daling van 40% zien sinds het opnieuw opstarten in 2009, toen ongeveer 6,000-kernleden werden geteld. Van de huidige rapporterende leden vormen First Generation Adults (FGA's) een groter deel (exacte hoeveelheid onbekend) dan Second Generation Adults (SGA's) en Third Generation.

De huidige lidmaatschapsvereisten zijn minimaal. Men moet "rapporteren" via het lid-enige portaal van de TFI-website en een niet-gespecificeerde financiële bijdrage of "tiende" doen. Men moet ook acceptatie van de TFI-verklaring van geloof en de TFI-verklaring van missie aangeven. Nog niet afgerond is een Verklaring van Kernwaarden die dan ook bevestiging door leden vereist. Enige tijd voor het einde van 2012 zal TFI 70 procent van zijn webportaal openstellen voor buitenstaanders; het resterende 30-percentage van de inhoud ervan vereist nog steeds de lidmaatschapsstatus voor toegangsrechten.

TFI-middelen, financieel en anderszins, zijn ook sterk verminderd. Het financieel rapport voor juli 2012 toonde aan dat het inkomen het afgelopen jaar met ongeveer een derde was gedaald en dat het inkomen voor 2010-11 nog verder was gedaald. Sommige voormalige leden die zich hebben geschorst voor rapportage en tiende aan TFI, leveren in plaats daarvan een financiële bijdrage aan het specifieke missionaire of humanitaire werk van actievere leden.

Zeer weinig van de structuur van de oude werelddiensten blijft op zijn plaats. De Family International "Services" (TFIS) vormen wat nu misschien losjes het huidige organisatorische leiderschap wordt genoemd. Op dit moment identificeren Maria en Peter zich nu als "directeuren" terwijl ze op een geheime locatie blijven wonen, bijgestaan ​​door een minimaal ondersteunend personeel. Ze produceren regelmatig bedachtzaam maar vaak generiek, niet-controversieel religieus commentaar op hun TFI-websiteblogs, "The Directors 'Corner." Peter legt de nadruk op theologische thema's in zijn commentaren, recensies en uitleg over dingen die hij heeft gelezen, en onderzoekt de TFI-doctrines. Maria schrijft over haar ervaringen met getuigenissen, geeft inzichten in persoonlijke profetieën, beantwoordt haar e-mail en maakt Skype en fellowshipping-gesprekken naar leden met wie ze verbinding kan maken.

Een portal voor leden-alleen op de TFI-website biedt relevant nieuws voor TFI, en een aantal middelen is beschikbaar voor diegenen die zich blijven identificeren met TFI en hun lidmaatschap bevestigen door middel van een soort tiende of reguliere geldelijke bijdrage. Rapporterende leden blijven vermoedelijk trouw aan de fundamentele missie van TFI door de individuele evangelische inspanningen die zij leveren terwijl ze gewone buren, studenten, werknemers en burgers van de landen waarin zij wonen, zijn. Hun inspanningen (en alle resultaten van deze inspanningen) worden echter niet langer systematisch gemonitord of vastgelegd.

Werelddiensten, de raden van bestuur (internationaal, regionaal en nationaal) en de Raad voor gezinsbeleid worden allemaal ontbonden. Een paar voormalige WS-medewerkers, nu verspreid over de hele wereld, bieden technische hulp om de huidige, sterk verminderde operaties en andere benodigde services van TFI via online communicatie als contractuele consultants te ondersteunen. Eén specifieke groep - Het "WAC-team", een webadviescomité van Second Generation Adults (SGA's), beheert de lopende aanwezigheid op het internet en de officiële website van TFI. Het doel van veel van deze WAC Team-medewerkers is om de transparantie en toegankelijkheid van huidige en toekomstige TFI-activiteiten verder te vergroten.

De enige concrete organisatiegroep die nog functioneert vanuit het oude regime is de Public Affairs Board, bestaande uit een handvol oude TFI-bestuursvoorzitters. Ze houden toezicht op en coördineren welk klein administratief en officieel bedrijf nog steeds verbonden is met TFI, inclusief Geactiveerd! Magazine en Aurora Productions. Aurora Productions blijft een reeks spirituele, evangelische en educatieve materialen (boeken, dvd's, cd's, leermiddelen, tijdschriften, kalenders, enz.) Produceren en verspreiden over de hele wereld.)
Vertaalwerk voor beiden Geactiveerd! Aurora-producten worden beheerd door Public Affairs, evenals ledenrapporten en financiële bijdragen van de website en reacties op verzoeken / vragen van websitelezers, zowel leden als niet-leden. PA-stoelen maken op hun beurt maandelijks verslag voor Maria en Peter en reizen af ​​en toe vanuit hun verschillende locaties over de hele wereld om als een groep met Maria en Peter bijeen te komen voor discussies over de toekomst van TFI.

Momenteel is een Good News-blog, een portaal dat alleen toegankelijk is voor leden met een goede status op de TFI-website, als een chatroom of een soort openbaar plein van de gemeenschap waarin mensen meningen, meningen, klachten en suggesties kunnen delen. Ongeveer 500-leden maken van deze gelegenheid gebruik; deze bijdragers wordt gevraagd om "profielen" van zichzelf en hun families in te dienen om TFI te voorzien van ten minste een rudimentaire ledendatabase. Sinds de Reboot is het ontbreken van statistische informatie een grote belemmering geweest voor de planning en de beleidsbeslissing die de Public Affairs Board (inclusief Maria en Peter) blijft maken voor TFIS.

De Family Care Foundation, met het hoofdkantoor in Zuid-Californië, vlakbij de Mexicaanse grens, blijft functioneren als een wereldwijdehumanitaire subsidie ​​financiering onderneming, en Activated Ministries, ook gevestigd in Zuid-Californië, blijft als een zuster internationale operatie voor het uitvoeren van een reeks van gecombineerde religieus-onderwijs en charitatieve projecten. Een aantal toegewijde TFI-leden zijn gemigreerd van hun eerdere gemeenschappelijke en organisatorische capaciteiten van TFI om in deze humanitaire voertuigen te dienen als uitlaatklep voor hun talenten, idealistische impulsen en evangelische motivatie. Ogenschijnlijk zijn dit autonome organisaties die zich hebben ontwikkeld en zich laten leiden door het beleid en de procedures die zijn vastgelegd in hun eigen respectieve bedrijfsplannen en operationele handvesten en die geen goedkeuring en aanwijzingen van TFIS vragen of ontvangen.

Peter heeft een aantal video's gemaakt die inspelen op de huidige zorgen van TFI. Deze omvatten toekomstige lidmaatschapsvereisten; De tiende of financiële gaven en het gebruik van middelen; of en [en hoe] om een ​​"Veteran Care Fund" op te richten voor verouderende FGA-leden; legitieme seksuele praktijken en seksueel delen versus de heiligheid van het huwelijk; en andere veranderingen in geloof en missie. De video's staan ​​gepland om vrijgegeven te worden aan TFI-leden met een goede reputatie van begin tot medio januari, 2013, en ze zullen voorzien worden van bepalingen voor commentaar, respons en stemmen op voorkeur voor verschillende modellen voor TFI om te volgen.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

TFI is een centrale casus geweest in de studie van nieuwe religieuze bewegingen die voortkomen uit de moderne westerse samenlevingen (vergelijk Davis en Richardson 1976; Wallis 1976, 1981; Van Zandt 1991; Lewis en Melton 1994; kanselier 2000; Bainbridge 1997, 2002; Melton 2004; Shepherd en Shepherd 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010). Het is om zowel analytische als historische redenen nuttig om enkele van de belangrijkste biografische, theologische, organisatorische en culturele kwesties te identificeren die naar voren komen uit het beschouwen van de boog van TFI's carrière tot nu toe. Verschillende van dergelijke problemen worden hieronder samengevat.

1. Wat waren bijdragende factoren in de transformationele verandering van de hedendaagse TFI (de "reboot")? Het modereren van veranderingen in TFI, zoals vaak opgemerkt in The Family International (1919-2009), was al vóór de dood van David Berg (bijv. Stopzetting van FFing; beperking van seksueel aanvaardbaar gedrag in gezinsverblijven, met name in verband met minderjarige kinderen; nadruk op en verfijning van de opvoedings- en opvoedingsbehoeften van kinderen). Deze versnelden aanzienlijk in de bijna 20 jaren sinds (bijvoorbeeld, instelling van het Handvest, het Raadssysteem en bedrijfs- of teamwerkprofetieën, die hebben geleid tot de democratische uitbreiding van besluitvormingsprocedures die inclusief vrouwen en jongeren op alle niveaus van TFI). Tegelijkertijd herkende en werd TFI-leiderschap gealarmeerd door de vermeende vermindering van discipline en doel in gezinswoningen door wijlen 1990s. Sommige van deze ontwikkelingen werden gezien als het resultaat van het toestaan ​​van te veel vrijheid) en TFI reageerde krachtig met haar herstructurerings- en vernieuwingscampagnes van de vroege 2000s. Deze bezuinigingshervormingen bleken echter uiteindelijk nutteloos en bleven niet lang achter de liberaliserende trends.

In tegenstelling tot de meeste andere religieuze groepen (behalve kloosterlijke en afgezaagde ordes of priesterlijke kasten), was TFI een full-time missionaire manier van leven voor Family Disciple-leden die een constante en volledige naleving van een reeks beperkende regels vereisten, zelfs binnen de meer open en responsieve cultuur die was ontwikkeld door 2005. Veel First Generation Adults (FGA's) raakten steeds slechter af na jarenlange toegewijde service. Ze konden niet blijven reageren op een aanhoudende reeks nieuwe campagnes, strategieën en vereisten voor organisaties die jaar in jaar uit met de nodige energie en enthousiasme uitliepen. Ze maakten zich terecht zorgen over hun vooruitzichten op gezondheidszorg en andere persoonlijke onderhoudskwesties naarmate ze ouder werden, omdat de vooruitzichten voor de langverwachte eindtijdgebeurtenissen, die in de eerste plaats een centraal motief voor hun inzet vormden, steeds verder in de toekomst bleven blijven hangen .

En veel Tweede Generatie Volwassenen (SGA's) hadden gewoon weinig interesse om de rest van hun leven in hoge mate vast te houden, binnen dezelfde beperkte levensstijl, en voor dezelfde oorzaak waarnaar hun ouders waren bekeerd. SGA's in hun tienerjaren en vroege jaren twintig verlieten TFI met een snelheid van ruim 50% voorafgaand aan de herstart, terwijl die SGA's die bleven, toch schrokken van de beperkingen die zij als doorlopende FD-leden beschouwden. Velen waren verontrust door de erkende vroege geschiedenis van TFI van seksuele ontrouwheden en andere negatieve aspecten van het David Berg-tijdperk die steeds meer beschikbaar waren via internet. Ze voelden zich gestigmatiseerd door deze afleveringen in het verleden en ontdekten dat deze zelfde informatie significante hindernissen veroorzaakte voor hun evangelisatie-inspanningen toen buitenstaanders die ze probeerden te cultiveren meer te weten kwamen over het verleden van TFI. De meeste mensen die anders succesvol zijn geëvangeliseerd als onderdeel van de inspanningen van TFI om de congregatie op te bouwen tijdens de "Offensieve" campagne van de Mid 2000s, werden ook niet aangetrokken door de praktijk van het gemeenschapsleven.

Waarschijnlijk verergerde een combinatie van het toenemende tij van democratische participatie in besluitvorming op alle niveaus van TFI en het toenemende gewicht van jonge, tweede (en zelfs derde) generatie volwassenen in raden van bestuur van de TFI het proces van desintegratie. Dit was zeker een mogelijkheid in WS zelf. Een toenemend percentage van de personeelsleden bestond uit jonge volwassenen van de tweede generatie met een vrij onafhankelijke geest en sterke opvattingen die nauw betrokken waren bij de productie van de profetische boodschappen die het beleid van TFI werden.

De Reboot was dus eigenlijk het publiek zichtbare resultaat van een lang proces van accommoderende verandering dat zich in TFI gedurende een aantal jaren heeft voorgedaan als reactie op verschillende interne en externe uitdagingen. De eerdere liberale aanpassingen met betrekking tot soorten lidmaatschap die variabele mate van betrokkenheid mogelijk maakten (dat wil zeggen, MM- of leden-zendelingenhuizen en FM of Fellow Member Homes) voorafschaduwden de huidige woonarrangementen, leefstijl- en commitment-niveaus die nu overheersen bij de meeste TFI-leden.

2. Wat is de historische erfenis van TFI en zijn topleiderschap? Het lijdt geen twijfel dat TFI, met name sinds de dood van David Berg in 1994, veel goeds in de wereld heeft bereikt door middel van zijn steeds groter wordende en geavanceerde outreach-inspanningen die materiële behoeften, geestelijke troost, rampenbestrijding en onderwijskansen voor tientallen duizenden mensen over de hele wereld. Aurora Productions heeft daarnaast een groot aantal muzikale, literaire, video- en educatieve producten (grotendeels niet-confessioneel van aard) gemaakt en gedistribueerd binnen een wijdverbreide wereldwijde onderneming die het leven van tienduizenden heeft beïnvloed. Binnen het culturele en sociale leven van TFI op zich kregen duizenden leden kansen die hun muzikale, interpersoonlijke, leiderschaps- en technische vaardigheden significant verbeterden.

Tegelijkertijd moeten ook de negatieve aspecten van het leven van de TFI worden opgemerkt, met name voor SGA's tijdens de Berg-jaren. Maria en Peter hebben al lang geleden publiekelijk erkend en verontschuldigd voor misstanden (seksueel en anderszins) die plaatsvonden in een aantal familiehuizen tijdens de late 1970s via de meeste 1980s en drongen aan op hervormingen die deze misbruiken stopten. De vroege praktijk van Flirty Fishing (FFing) was niet compatibel met het grootbrengen van kinderen in gemeenschappelijke huishoudens, en hoewel het op grote schaal slechts voor een relatief korte periode van tijd werd uitgevoerd, creëerde het een onuitwisbaar beeld van seksuele wulpsheid die TFI heeft gestigmatiseerd sindsdien.

David Berg was verantwoordelijk voor het introduceren en stimuleren van vrijwel alle seksuele innovaties en excessen in TFI, en deze erfenis zal waarschijnlijk aan hem blijven hangen, ondanks zijn andere, positieve prestaties, zelfs voor opeenvolgende generaties TFI-leden. Tegenwoordig hebben veel SGA's zeer ambivalente gevoelens over 'Vader David'. Ze kunnen zijn moed bewonderen om afstand te doen van religieuze en sociale conventies om een ​​radicale christelijke revolutionair te worden, maar ze worden uitgeschakeld door de seks controverses en problemen met oud kindermisbruik. Ze vinden het niet leuk om gestigmatiseerd te worden als leden van een "sekscultus", en ze willen niet dat Berg in de huidige of toekomstige TFI-portretten van zijn overtuigingen en missie wordt benadrukt. Enquêtereacties van huidige leden met een goede reputatie (met name SGA's) geven aan dat eerdere seksuele doctrines, wanneer gepresenteerd of aanbevolen, geen "goede vrucht dragen." Deze leringen en de oude beelden die ze toveren (nu in TFI aangeduid als "legacy" problemen ") worden gezien als een ernstige belemmering voor het evangeliseren van de inspanningen en andere aspecten van de missie van TFI.

Vijandige ex-TFI-leden en andere langdurige tegenstanders hebben Maria en Peter (evenals andere voormalige WS-leiders) ervan beschuldigd dat ze op zijn minst medeplichtig zijn aan of niet schuldig zijn aan vroege misbruiken in TFI. Maar deze aanvallen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen. Het is duidelijk dat sinds Maria en Peter in 1994 gezamenlijke leiders van TFI zijn geworden, zij consequent hebben bepleit en het beleid van TFI hebben geleid naar toenemende mate van gematigdheid, openheid en participerende democratie voor individuele leden. Ze worden nu door sommige oud-leden bekritiseerd als te liberaal, te inschikkelijk en verantwoordelijk voor de teloorgang van de oude, gemeenschappelijke TFI als een radicaal, elite Eindtijd-leger.

3. Wat zijn de toekomstige voortekenen voor TFI als een levensvatbare religieuze organisatie? De relatief snelle stopzetting van de TFI-organisatiestructuur en het gemeenschappelijke thuis wonen, met de daarmee gepaard gaande verdwijning van nauwe regulering en monitoring van het leven van leden en de extreme versnelling van seculiere accommodatie, blijft raadselachtig, zo niet demoraliserend voor een aantal TFI-leden. Veel oudere, trouwe, eerste generatie leden waren aanvankelijk geschokt en verbijsterd over de breedte en diepgang van deze veranderingen. Nu geven een getal uiting aan ontgoocheling en verbittering over het verlies van de Familie die ze al het grootste deel van hun leven kenden en ondersteunden (en die wederzijds werden ondersteund). Sommigen worstelen nu om geschikte banen te vinden en zelfstandig wonen te regelen op een moment dat hun leeftijd en gebrek aan seculiere werkervaring tegen hen toeslaan. Sommige TFI-leden die nog steeds een bepaalde vorm van outreach- en evangelische activiteiten systematisch voortzetten, geven niet langer expliciet weer wat ze doen met betrekking tot TFI als zodanig, omdat ze hebben ervaren dat de mensen met wie ze werken, geneigd zijn online te gaan en alle negatieve informatie beschikbaar over de oude familie en de kinderen van God.

Het leiderschap van TFI erkent dat slechts een klein aantal leden momenteel nog steeds volledig betrokken is bij congregationele bouwactiviteiten. De meeste mensen houden zich bezig met aanpassing aan en voldoen aan de eisen van de seculiere wereld en besteden veel minder van hun leven aan evangelische inspanningen dan vroeger. Uit online enquête-reacties bleek dat veel SGA's vinden dat TFI niet langer relevant voor hen is, nu de gemeentelijke structuur weg is en thuisonderwijs voor hun kinderen niet langer wordt verstrekt (tenzij een van de partners een ouder wordt die thuis blijft wonen). Veel kinderen en jongeren van de derde generatie worden helemaal niet opgevoed of opgeleid om zendelingen te worden. Daarom erkennen TFI-leiders dat ze een grote toestroom van nieuwe leden van buiten hun huidige basis moeten aantrekken om het missionaire ethos van hun beweging te ondersteunen. Ze hopen dat het kristalliseren van de kern van de christelijke elementen van hun boodschap en missie en het afwijzen of distantiëren van de meer eigenzinnige en verwerpelijke aspecten van hun verleden een breder publiek voor hun zaak zullen aantrekken. Sommige huidige leden hebben zelfs voorgesteld de naam van TFI te wijzigen om nog verder te gaan van negatieve historische associaties. Door de eisen van de organisatie tot een minimum te beperken, zullen mensen die aangetrokken zijn tot hun werk en die reeds een thuis, gezin of loopbaan hebben (of die ernaar streven deze te verkrijgen) waarschijnlijk eerder een deel van hun tijd en moeite besteden aan het adopteren en uitvoeren verschillende aspecten van de missie van TFI. Echter, leiders zeggen ook dat groei van TFI op zich nooit een hoofddoelstelling was, maar dat het evangeliseren van de wereld is; lid zijn van TFI is niet langer essentieel, maar een gered christen zijn is essentieel.

In veel opzichten is TFI een los verbonden netwerk van onafhankelijke groepen en individuen geworden, en The Family International Services (TFIS) bevordert en faciliteert hun missies. Het resultaat is meer een amorfe virtuele gemeenschap dan een voelbare, fysieke gemeenschap. Communicatie verloopt hoofdzakelijk via online verbindingen in plaats van persoonlijke ontmoetingen en beslissingen worden overgelaten aan individuen in plaats van aan institutionele controles. Sommige leiders typeren deze uitkomst als 'democratie die de theocratie overtroeft'. Of deze democratisch afgeleide cybervorm van begeleiding en ondersteuning, die een duidelijke organisatorische identiteit mist die regels uitvaardigt en sancties oplegt, voldoende zal zijn om te verzekeren dat TFI op lange termijn kan overleven als een organisatorische entiteit - hoe vaag ook - blijft natuurlijk gezien.

TFI is en is vermoedelijk, ondanks afnemende aantallen en zichtbaarheid, een geloofsgemeenschap gebleven die gebaseerd is op geloof in profetische begeleiding. Hoewel de huidige leiders het als hoogst onwaarschijnlijk beschouwen, is het niet ondenkbaar dat er uiteindelijk opnieuw nieuwe profetische uitspraken zullen verschijnen om nog steeds gelovige volgelingen weer in elkaar te zetten en opnieuw te animeren om zich opnieuw te engageren voor een gestructureerde en gecoördineerde missionaire zaak binnen een samenhangende en gemeenschapsgerichte organisatie. Of misschien zal het hedendaagse, meer geïndividualiseerde model van ondernemersevangelisatie, losjes verbonden en gecoördineerd via de huidige onlinecommunicatie-nadruk van TFI erin slagen om een ​​veel kleiner aantal van The Family's meest toegewijde zendelingen te ondersteunen. Ten slotte kan TFI gewoon verdwijnen en geheel verdwijnen als een organisatorische entiteit. De toekomst van het gezin is onzeker, maar de uiteindelijke ontwikkeling van het gezin moet van groot belang blijven voor studenten van nieuwe religieuze stromingen.

REFERENTIES

Bainbridge, William Sims. 2002. The Endtime Family Children of God. Syracuse, NY: University Press van Syracuse.

Bainbridge, William Sims. 1997. De sociologie van nieuwe religieuze bewegingen. Albany, NY: State University of New York Press.

Kanselier, James D. 2000. Leven in het gezin: een mondelinge geschiedenis van de kinderen van God. Syracuse, NY: University Press van Syracuse.

Davis, Rex en James T. Richardson. 1976. "De organisatie en werking van de kinderen van God." Sociologische analyse, 37: 321-39.

Lewis, James R. en J. Gordon Melton, eds. 1994. Seks, laster en verlossing: onderzoek doen naar het gezin / kinderen van God. Stanford, CA: Centrum voor academische publicatie.

Melton, J. Gordon J. 2004. The Children of God: "The Family." Salt Lake City, UT: Handtekening Pers.

Shepherd, Gordon en Gary Shepherd. 2012. "Onderzoeksnota." De samenvattingen in dit profiel zijn voornamelijk gebaseerd op informatie die is verkregen van de TFI-website, uit gesprekken met voormalige en huidige TFI-leden en uit interviews met huidige TFI Public Affairs Board-leden.

Shepherd, Gordon en Gary Shepherd. 2010. Praten met de kinderen van God: profetie en transformatie in een radicale religieuze groep. Urbana: University of Illinois Press.

Shepherd, Gordon en Gary Shepherd. 2009a. "Profetiekanalen en profetische modaliteiten: een vergelijking van Openbaring in de Family International en de LDS Church. "Tijdschrift voor de wetenschappelijke studie van religie 48: 734-55.

Shepherd, Gordon en Gary Shepherd. 2009b. "World Services in the Family International: de administratieve organisatie van een volwassen religieuze beweging." Nova Religio 12: 5-39.

Shepherd, Gordon en Gary Shepherd. 2008. "Evolutie van de Familie Internationaal / Kinderen van God in de richting van een Responsieve Communitaire Religie." Gemeenschappelijke verenigingen 28: 27-54.

Shepherd, Gordon en Gary Shepherd. 2007. "Grassroots Prophecy in The Family International." Nova Religio 11: 38-71.

Shepherd, Gordon en Gary Shepherd. 2006. "The Family International: een case study in het beheer van veranderingen in nieuwe religieuze bewegingen." Religie Kompas 11: 1-16.

Shepherd, Gary en Gordon Shepherd. 2005. "Accommodatie en reformatie in het gezin / kinderen van God. "Nova Religio 9: 67-92.

Stark, Rodney. 1999. "Een theorie van openbaringen." Tijdschrift voor de Wetenschappelijke Studie van Godsdienst. 38: 287-308.

Wallis, Roy. 1981. "Yesterday's Children: culturele en structurele veranderingen in een nieuwe religieuze beweging." Pp. 97-132 in Sociale impact van nieuwe religieuze bewegingen, bewerkt door Bryan Wilson. New York: Rose of Sharon Press.

Wallis, Roy. 1976. "Observaties over de kinderen van God." Sociologisch onderzoek 24: 807-29.

Weber, Max. 1978. Economie en samenleving: een overzicht van interpretatieve sociologie. Bewerkt door Guenther Ross en Claus Wittich. Berkeley, Californië: University of California Press.

Van Zandt, David E. 1991. Leven in de kinderen van God. Princeton, NJ: Princeton University Press.

Zerby, Karen (Maria) en Steven Kelly (Peter). 2009. "The Future of The Family International." Paper gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie Centre for Study of New Religions (CESNUR) in Salt lake City, Utah. Juni 11-13, 2009.

Auteurs:

Gary Shepherd
Gordon Shepherd

 

Deel