Raoul Dal Molin Ferenzona

FERENZONA TIJDLIJN

1879 (24 september): Raoul Ferenzona werd geboren in Florence, Italië.

1880 (19 april): Ferenzona's vader, een controversiële politieke journalist die schreef onder het pseudoniem "Giovanni Antonio Dal Molin", werd vermoord in Livorno. Raoul zou later zijn achternaam veranderen in "Dal Molin Ferenzona" om zijn vader te eren.

1890 (ca): Ferenzona werd ingeschreven aan een militaire school in Florence en vervolgens aan de militaire academie in Modena.

1899: Ferenzona publiceert in Modena zijn eerste boek: Primulae - novelle gentili (Primulas - Gentle Tales), een verzameling verhalen.

1900: Ferenzona maakt zijn eerste artistieke leertijd in Palermo onder leiding van de beeldhouwer Ettore Ximenes.

1901: Ferenzona wordt toegelaten tot de kunstacademie in Florence, destijds bekend om zijn naaktkunstlessen.

1902: Ferenzona reisde naar Monaco, waar hij werd beïnvloed door de werken van Albrecht Dürer en Hans Holbein. In Rome maakte hij kennis met beeldhouwer Gustavo Prini en zijn omgeving.

1906: Ferenzona reisde naar Londen, Parijs, Den Haag en Brussel.

1908: De beste vrienden van Ferenzona, Domenico Baccarini en de dichter Sergio Corazzini, stierven beiden aan tuberculose.

1911: Ferenzona reisde door Praag, Graz, Brünn en Seis am Schlern.

1912: Ferenzona gepubliceerd Ghirlanda di stelle (Garland of Stars). Hij had twee kunstexposities samen met Frank Brangwyn in Wenen, Oostenrijk, en Brünn, Moravië.

1917: Ferenzona woonde bijeenkomsten en evenementen bij die werden georganiseerd door de splinter-theosofische groep "Il Roma" op het hoofdkantoor van de Theosophical League.

1918: Terwijl hij in Bern verbleef, onderging Ferenzona een geestelijke crisis. Hij verliet Zwitserland en werd ondergebracht in het klooster van Santa Francesca Romana in Rome.

1919: Ferenzona gepubliceerd Zodiacale - Opera religiosa. Orazioni, acqueforti e aure (Zodiac - Een religieus werk Oraties, kopergravures en auras).

1921: Ferenzona gepubliceerd Vita di Maria: Opera Mistica (Life of Mary: A Mystic Work).

1923: Ferenzona gepubliceerd AôB - Enchiridion Notturno. Dodici miraggi nomadi, dodici punte di diamante originali. Misteri rosacrociani n. 2 (AôB - Nocturnal Enchiridion: Twelve Nomadic Mirages, Twelve Original Engravings, Rosicrucian Mysteries no. 2).

1926: Ferenzona publiceert een verzameling gedichten en lithografieën, gepresenteerd als drie 'essays': Uriel, Torcia di Dio - Saggi di riflessione illuminata (Uriel, Torch of God - Essays of Illuminated Reflection); Élèh - Saggi di riflessioni illuminata (Élèh - Essays of Illuminated Reflection); Caritas ligans - saggi di riflessione illuminata (Caritas Ligans - Essays of Illuminated Reflection).

1927: Ferenzona nam deel aan de tweede internationale tentoonstelling van gravures in Florence.

1929: Ferenzona had een solo-kunsttentoonstelling in Florence in Galleria Bellenghi, en sommige van zijn werken werden tentoongesteld in Rome op de Mostra del Libro Moderno Italiano (tentoonstelling van moderne Italiaanse boeken). Hij publiceerde ook Ave Maria! Un gedicht un'opera originale con fregi di Raoul Dal Molin Ferenzona. Misteri Rosacrociani (Opera 6.a) (Wees gegroet Maria! Een gedicht en een origineel werk met de friezen van Raoul Dal Molin Ferenzona, Rosicrucian Mysteries, werk nr. 6).

1931: Ferenzona exposeert op de Salon International du Livre d'Art in Parijs.

1945: Ferenzona illustreerde de dichtbundel van Paul Verlaine, L'Amour en le Bonheur.

1946 (19 januari): Ferenzona stierf in Milaan.

BIOGRAFIE

Raoul Dal Molin Ferenzona (1879-1946) [Afbeelding rechts] was een productieve en veelzijdige kunstenaar. Hij was een beroemde schilder, illustrator en graveur / graficus; hij maakte deel uit van de Art Nouveau-beweging. Hoewel hij zichzelf vroeger een "Pre-Raphaelite" noemde, werd het werk van Ferenzona in feite dieper beïnvloed door de Belgische en Tsjechische symboliek. Ferenzona was ook een invloedrijke voorstander van theosofische en rozenkruisersideeën in het twintigste-eeuwse artistieke, literaire en occulte milieu.

Onterecht beschouwd als een kleine schilder en illustrator, werd hij herontdekt door critici in de 1970s (Quesada 1978, 1979) en geprezen als een van de meest creatieve en veelzijdige Italiaanse kunstenaars van de eerste helft van de twintigste eeuw. De beroemde Italiaanse schilder Gino Severini (1883-1966) beschreef hem in zijn autobiografie als "een extreem levendige, slimme, kleine jongeman met snorren in Franse stijl. Hij definieerde zichzelf als een Pre-Raphaelite schilder en wilde niet het woord Impressionisme horen [...] Surrealisme zou zijn vak kunnen zijn "(Severini 1983: 20).

Ferenzona werd geboren in Florence, Italië, op september 24, 1879, aan Olga Borghini en Giovanni Gino Ferenzona. De laatste was een nieuwscorrespondent voor het nationale Italiaanse dagblad Gazzetta d'Italia in Livorno. Hij schreef verschillende artikelen en een paar romans tegen de Italiaanse revolutionaire generaal Giuseppe Garibaldi (1807-1882) onder het pseudoniem van Giovanni Antonio Dal Molin. Ferenzona Sr. werd op april 19, 1880 vermoord door een aanhanger van Garibaldi. Raoul werd op de leeftijd van een week wees en verhuisde samen naar Florence met zijn moeder en zijn broer, Fergan. Later voegde Ferenzona Jr. "Dal Molin" aan zijn achternaam toe ter ere van zijn vermoorde vader.

Raoul begon een militaire carrière door zich eerst in te schrijven in een militaire universiteit in Florence en vervolgens aan de Militaire Academie in Modena. Tijdens de zomervakantie schreef hij zijn eerste boek, Primulae (novelle gentili). Dit is een verzameling van zes korte verhalen waarin, afgezien van mythische wezens, decadente personages en donkere wrede atmosferen, we verschillende autobiografische elementen tegenkomen. Een van de verhalen ("Somnia Animae") heeft als protagonist Mario. Hij is een schilder die op een zolder woont en niet in staat is om echt van een echte vrouw te houden, omdat hij verliefd is op een figuur van Judith die in een van zijn schilderijen is afgebeeld. Het is verbazingwekkend hoe het karakter van de schilder nauw lijkt op Ferenzona zoals hij zou worden als volwassene. Het verhaal laat ook zien hoe belangrijk en prominente vrouwelijke figuren en portretten waren in zijn werk.

Meer geïnteresseerd in de kunsten dan in zijn militaire opleiding en carrière, verhuisde Ferenzona in 1900 naar Palermo om een ​​leertijd te volgen bij de bekende beeldhouwer Ettore Ximenes (1855-1926). Het duurde echter maar een paar maanden, omdat Ximenes Ferenzona adviseerde zijn studie op eigen kracht voort te zetten. Daarom verhuisde Ferenzona in 1901 naar Florence en werd hij toegelaten tot de kunstacademie. Hier werd hij kamergenoot en vriend van Domenico Baccarini (1882-1907), geboren in Faenza en een veelbelovende jonge schilder en beeldhouwer. Zowel de vriendschap met Baccarini als de daaruit voortvloeiende verbinding met de culturele scene van Faenza waren een belangrijke stap op het artistieke en spirituele pad van Raoul.

In 1902 reisde Ferenzona naar München. Vanaf dat moment legde hij zich voornamelijk toe op grafische kunsten en schilderkunst. In München introduceerde het werk van Hans Holbein de Jonge (ca. 1497-1543) en Albrecht Dürer (1471-1523) Ferenzona tot een nieuwe opvatting van kunst (Bardazzi 2002: 12). De impact van Dürer op het werk van Ferenzona was cruciaal, met name wat betreft het gebruik van bepaalde grafische technieken. De wetenschap dat Dürers etsen een alchemistisch proces vertegenwoordigden of deel uitmaakten (Calvesi 1993: 34-38; Roob 2011: 411, 430) oefende een enorme fascinatie uit op de jonge Ferenzona en zijn werk.

In 1904 verhuisde Ferenzona naar Rome met zijn vriend Baccarini. In de Italiaanse hoofdstad maakten ze kennis met de cirkel van de beeldhouwer Giovanni Prini (1877-1958). De cirkel omvatte Italiaanse kunstenaars die op dat moment deel uitmaakten van de beweging bekend als divisionisme, inclusief Umberto Boccioni (1882-1916), Giacomo Balla (1871-1958) en Gino Severini, evenals door vertegenwoordigers van Art Nouveau en Cubo- Futurisme zoals Duilio Cambellotti (1876-1960) en Arturo Ciacelli (1883-1966). Severini vertelt ons dat Ferenzona vaak ruzie maakte met Boccioni en Balla (Severini 1983: 23) vanwege zijn Pre-Raphaelite kunstopvatting (ie het primaat van droom, mythe en verbeelding over de innerlijke wereld van de kunstenaar). Deze laatste had een centrale rol in het Franse impressionisme, een beweging die Ferenzona verachtte. In hetzelfde jaar, in Rome, raakte Ferenzona ook bevriend met de dichter Sergio Corazzini (1886-1907), en ze werkten samen in het dagboek Cronache latine.

In 1906 reisde Ferenzona door Europa, met een bezoek aan Parijs, Londen, Brugge en Den Haag. Hij probeerde een ideaal spiritueel te volgen pad en in de stappen van zijn favoriete symbolistische auteurs en artiesten: Félicien Rops (1833-1898), Robert Ensor (1877-1958), Aubrey Beardsley (1872-1898), Marcel Lenoir (1872-1931), Carlos Schwabe (1866- 1926), Jean Delville (1867-1953), Jan Toorop (1858-1928), Fernand Khnopff (1858-1921), René Laforgue (1894-1962), Francis Jammes (1868-1938), Albert Samain (1858-1900) en Georges Rodenbach (1855-1898). Het is geen toeval dat de meeste van deze kunstenaars geïnteresseerd waren in Rozekruisers en deelnamen aan Les Salons de la Rose + Croix (Pincus-Witten 1976: 110-15) georganiseerd door Joséphin Péladan (1858-1918). Sommigen waren ook lid van de Theosophical Society. De overweldigende invloed van Toorop op het werk van Ferenzona is vanzelfsprekend [afbeelding rechts]. De representatie van het eeuwige vrouwelijke komt terug in Ferenzona's schilderijen en gravures, en kreeg in het eerste decennium van de twintigste eeuw zowel een symbolistische connotatie als bepaalde spirituele en esoterische betekenissen.

In 1907 verloor Ferenzona zijn beide beste vrienden: Domenico Baccarini en Sergio Corazzini. Beiden stierven aan tuberculose. In 1912 reisde Ferenzona opnieuw door Seis am Schlern, Klagenfurt, Graz, Praag en Brünn, en in hetzelfde jaar publiceerde hij Ghirlanda di stelle (Garland of Stars). Het boek, opgedragen aan zijn overleden vrienden, is zowel een verzameling gedichten als een verslag van zijn vroegere reizen en ervaringen. Ghirlanda di stelle getuigt van een opmerkelijke verandering in de vertelstijl van Ferenzona, zowel in de beeldende kunst als in de poëzie. Gedichten, tekeningen en gravures werden onderdeel van dezelfde vertelling. Er kwam een ​​nieuw soort verhaal uit het werk van Ferenzona: in plaats van kunstboeken wilde hij een 'kunst van het boek' produceren.

Tussen 1910 en 1912 bezocht Ferenzona verschillende steden in Midden- en Oost-Europa en exposeerde ook zijn werken in Wenen en Moravië samen met schilderijen van de Britse kunstenaar Frank Brangwyn (1867-1956) (Bardazzi 2002: 81). Precies in dezelfde periode richtte de Tsjechische schilder Josef Váchal (1884-1969) samen met Jan Konůpek (1883-1950), František Kobliha (1877-1962) en Jan Zrzavý (1890-1977) de Sursum groep, betrokken bij zowel artistieke als spirituele en occulte activiteiten (Introvigne 2017; Larvovà 1996). Váchal, die geobsedeerd was door de figuur van Satan (Introvigne 2016: 233-34; Faxneld 2014), had zijn eerste serie aquarellen gewijd aan de duivel (Bardazzi 2002: 15).

Zelfs als Ferenzona's verblijf in Praag in 1911 goed gedocumenteerd is (Ferenzona 1912: 186-189), is het moeilijk te bewijzen dat hij contact heeft opgenomen met Váchal of een ander lid van de Sursum groep daar. Desalniettemin merkte de Italiaanse kunsthistoricus Emanuele Bardazzi op dat Ferenzona's werk 'Gaspard de la nuit' [Afbeelding rechts], vermoedelijk verwijzend naar de hoofdpersoon van de gelijknamige roman van Aloysius Bertrand (1807-1841), een sterke invloed vertoont van Vachals stijl (Bardazzi 2002: 15-16).

In 1917 was Ferenzona in Rome, waar zijn belangstelling voor het occulte en het rozenkruisersisme bloeide. Hij sloot zich naar verluidt aan bij de kring van volgelingen van de Italiaanse esoterische meester Giuliano Kremmerz (1861-1930) (Quesada 1979: 19), maar hij was vooral actief in de rozenkruisers en theosofische milieus. Ferenzona werd in 1909 en 1910 uitgenodigd om een ​​lezing te houden over de Duitse theosoof en de toekomstige stichter van de Antroposofische Vereniging, Rudolf Steiner (1861-1925) (Bardazzi 2002: 81), maar het was tussen 1917 en 1923 dat Raoul zijn 'occulte' volledig uitte. potentieel. In juli 1917 exposeerde Ferenzona tachtig werken samen met enkele illustraties van de Amerikaanse schilder Elihu Wedder (1836-1923), op het hoofdkantoor in Via Gregoriana, Rome, van de Theosophical League, een splinter Italiaanse groep onder leiding van Decio Calvari (1863-1937) dat was gescheiden van de Theosophical Society. Hij hield ook een lezing over "Apparizioni artistiche relatieve e concordanze supreme" ("Artistieke relatieve verschijningen en opperste concordanties"). Ferenzona begon de lezing door te beargumenteren hoe bijzonder begaafde kunstenaars een natuurlijke houding hebben ten opzichte van occulte disciplines, gevolgd door een kritische analyse van kunstenaars die zich bezighouden met het occulte, zoals William Blake (1757-1827), Elihu Wedder, Stéphane Mallarmé (1842-1898) ), Edgar Allan Poe (1809-1849) en vele anderen. Ferenzona voerde aan dat een eigenaardige eigenschap dit soort begaafde kunstenaar identificeerde, de aanwezigheid van de 'artistieke uitstraling'. Dit wordt gedefinieerd als "een magisch feit dat het resultaat is van alle gecombineerde (bekende en onbekende) krachten van de Kosmos die door de kunstenaar werken" (Ferenzona 1917: 40). Ferenzona hield in augustus 1918 nog een lezing in Rome over de oorsprong van artistieke inspiratie. In een poging om terug te gaan naar de oorspronkelijke beschavingen, de bron van inspiratie, introduceerde Ferenzona elementen die kennelijk geïnspireerd waren door Steiner's Occulte wetenschap (Ferenzona 1918: 40).

Op de bijeenkomsten van de Theosophical League maakte Ferenzona ook kennis met een andere bekende figuur van het twintigste-eeuwse Italiaanse occultisme (Evola 1963: 28), Julius Evola (1898-1974). Ze zouden zowel artistieke als occultistische ervaringen delen. In de vroege jaren 1920 voegde Ferenzona zich samen met Evola bij Arturo Ciacelli (wiens kennis Ferenzona al had gemaakt in het huis van Prini) en zijn kring, “Cenacolo d'arte dell'Augusteo” (Kunstkring van het Augusteum) (Olzi 2016: 24- 25). Onder de activiteiten van Ciacelli's kring was er een tentoonstelling van de schilderijen van Ferenzona, een declamatie van Evola's gedichten en een dansvoorstelling in de stijl van het Zürichse Cabaret Voltaire, die verband hield met de artistieke beweging dadaïsme waar Evola destijds deel van uitmaakte ( Paoletti 2009: 40-48).

De ervaringen die hij met Evola deelde in zowel de modernistische kunst als theosofische velden veranderden (hoewel tijdelijk) zijn visie van kunst en spiritualiteit. Onder de werken van zijn vroege jaren dertig, produceerde Ferenzona een reeks schilderijen van sterrenbeelden en Kosmos, die gezien kon worden als het resultaat van deze experimentele en tijdelijke fase [Afbeelding rechts]. In 1918 leed Ferenzona tijdens een kort verblijf in Zwitserland (eerst in Zürich en daarna in Bern) aan een "geestelijke crisis" die ertoe leidde dat hij asiel zocht in het katholieke klooster van Santa Francesca Romana in Rome. Deze gebeurtenis beïnvloedde de stijl van zijn opeenvolgende werken, evenals hun conceptie.

De populariteit van Ferenzona bleef niet beperkt tot theosofische of modernistische milieus. In november 1919 begon hij elke woensdag lezingen te geven in de vorm van een "Esoterische Cursus Geschiedenis van Kunst en Spirituele Wetenschap" in een studio aan de Via Margutta, in Rome. Er wordt ook bevestigd dat Ferenzona lezingen gaf over dezelfde onderwerpen in andere steden dan Rome. In een brief van 12 april 1919 accepteerde Ferenzona de uitnodiging van Lamberto Caffarelli (1880-1963), een componist die lid was van zowel de Antroposofische Vereniging (Beraldo 2013: 421-54) als van de Italiaanse Gnostische Kerk (Olzi 2014 : 14-27), om een ​​lezing te houden in Faenza. Bij deze brief was een programma gevoegd met de titels van alle lezingen van zijn "Esoterische cursus" die in Rome werd gehouden. Onder de titels valt er in het bijzonder een op: “I Rosa-Croce (1300/1910)” (The Rosicrucians, 1300-1910). Hoewel de tekst van deze lezing niet is gevonden, zijn er in de correspondentie tussen Ferenzona en Caffarelli verschillende verwijzingen naar het rozenkruisersisme. In een andere brief aan Caffarelli citeerde Ferenzona eerst een beroemd Rozenkruisersboek dat in 1623 in Parijs werd gepubliceerd (Naudé 1623: 27) en stelde vervolgens voor om een ​​nieuwe Rozenkruisersbroederschap in Italië op te richten. Volgens Ferenzona zou de meest geschikte plaats voor de bijeenkomsten van deze broederschap het klooster van Santa Croce van Fonte Avellana, nabij Potenza zijn geweest (Ferenzona 1920: 5).

Het project van de nieuwe Rozenkruisersgemeenschap is nooit uitgekomen, maar Ferenzona's lezing documenteert zijn occulte interesses in die tijd. Hoewel Ferenzona geïnteresseerd was in alle kunstenaars en auteurs die deelnamen aan de Salons de la Rose + Croix, hij gaf in een brief aan Caffarelli (Ferenzona 1920: 9) toe dat hij nooit de kans heeft gehad om een ​​kopie te vinden van Constitutes Rosae Crucis et Spiritus Sancti Ordinis bewerkt door Péladan, en als gevolg daarvan wist hij niet echt hoe de Rozekruisers orde aan het werk achter de Salons werkte (Fagiolo 1974: 129-36). Aan het begin van dezelfde brief verklaarde Ferenzona dat een 'Rozenkruiser genoeg voor zichzelf zou moeten zijn'. Deze uitspraak was geen verontschuldiging voor arrogantie, maar verwees naar een zelfinitiatie die onafhankelijk was van een georganiseerde structuur of orde. Vanaf de vroege 1920s begon Ferenzona zijn geïllustreerde boeken te benoemen en te beschouwen als "Rosicrucian Mysteries" en hulpmiddelen voor zelfinitiatie.

Een van deze "Mysteries" is bedacht en gepubliceerd in de periode die Ferenzona aan het eind van het jaar 'tussen Bern en Rome' doorbracht Eerste Wereldoorlog. In 1919 is Ferenzona gepubliceerd Zodiacale - Opera Religiosa (Zodiacal: A Religious Book), een "boek gewijd aan God" wiens inhoud een verzameling van twaalf gebeden, twaalf kopergravures en twaalf verhalen was. Het getal twaalf had twee betekenissen: twaalf zijn de tekens van de dierenriem en twaalf is een veelvoud van vier, het aantal voorwaarden om toegang te krijgen tot de waarheid in de meest beroemde verhandeling geschreven door de Franse esoterische meester Éliphas Lévi (1810-1875) - "Weten, durven, willen, zwijgen" (Lévi 1861: 110). Deze "vier woorden van waarheid" dienen als de conclusie van zodiacale. Het boek bevat twaalf secties. Elke sectie wordt geïntroduceerd door een gebed (een kort gedicht), een kopergravure en een verhaal. Deze verhalende stukken zijn surrealistische verhalen bevolkt door goochelaars, gekke schilders, betoverde poppen, alchemisten en paranormaal begaafden die zich bezighouden met bizarre avonturen. zodiacale is zowel een magisch als een alchemistisch boek. "De kunst van het boek" van Ghirlanda di stelle wordt hier de activering van een alchemistisch proces. Elk personage in het boek is een facet van het zelf van de auteur en elke gravure [Afbeelding rechts] is een volgende stap in een transformatieproces. Net als Dürer stelt Ferenzona een opus alchemicum door zijn gravures. Door de cyclus van de twaalf sterrenbeelden en door de gedichten en verhalen worden zowel de auteur als het publiek uitgenodigd om zichzelf te transcenderen. Zowel Caffarelli als Evola ontvingen kopieën van dit magische boek uit Ferenzona.

In 1923 publiceerde Ferenzona nog een boek met twaalf gravures en twaalf gedichten, AôB - Enchiridion Notturno. dodici miraggi nomadi, dodici punte di diamante originali. Misteri rosacrociani n. 2 (AôB - Nocturnal Enchiridion: Twelve Nomadic Mirages, Twelve Original Engravings. Rosicrucian Mysteries, no. 2). Zoals benadrukt in de titel, is dit de tweede van "Rosicrucian Mysteries" gewijd aan de Poolse componist Fryderyk Chopin (1810-1849). Gedichten en gravures [Afbeelding rechts] werken als inwijdingstools die de geheime aard van magie onthullen.

Naast Rosicrucian Mysteries, in 1926 Ferenzona een zijproject met een serie van drie "essays van verlichte reflectie", deze zijn Uriel, torcia di Dio (Uriel, Torch of God), ELEH (Élèh), en Caritas Ligans (Caritas Ligans), drie verzamelingen gedichten en lithografieën. De beelden worden sterk beïnvloed door de artistieke bewegingen die bekend staan ​​als het Cubo-Futurisme. Hoewel de gedichten zijn gewijd aan figuren uit de joods-christelijke traditie, is de invloed van de theosofie duidelijk in alle drie de boeken.

In 1927 was Ferenzona een van de kunstenaars die op de Tweede Internationale Tentoonstelling van Gravures in Florence exposeerden. Het evenement werd georganiseerd door kunstcriticus Vittorio Pica (1864-1930) en schrijver Aniceto Del Massa (1898-1975). Del Massa schreef verschillende artikelen onder het pseudoniem van "Sagittario" (Boogschutter) (Del Ponte 1994: 181) voor het occulte dagboek Ur bewerkt door Arturo Reghini (1878- 1946) en Julius Evola. Del Massa was ook een lid van de occult-inwijdingsgroep met dezelfde naam in verband met het tijdschrift "Il Gruppo di Ur" (The Ur Group). Terugkomend op Rosicruciaanse werken, respectievelijk Ferenzona in 1921 en in 1929 Vita di Maria. Opera mistica (Life of Mary A Mystic werk) en Ave Maria! Un gedicht un'opera originale con fregi di Raoul Dal Molin Ferenzona. Misteri Rosacrociani (Opera 6.a) (Wees gegroet Maria! Een gedicht en een origineel werk met de friezen van Raoul Dal Molin Ferenzona, Rosicrucian Mysteries, Work no. 6). Beide boeken waren verzamelingen gedichten en afbeeldingen. Naast terugkerende verwijzingen naar middeleeuwse mystiek en rozenkruisers, is het belang en de rol van vrouwelijkheid in deze boeken cruciaal [Afbeelding rechts].

In de 1940s illustreerde Ferenzona verschillende Italiaanse klassiekers, van Inni sacri (Sacred Hymns) van Alessandro Manzoni (1785-1873) voor Idilli (Idylls) door Giacomo Leopardi (1798-1837). Echter, de illustraties gerealiseerd voor L'Amour en le Bonheur, een verzameling gedichten van Paul Verlaine (1844-1896), verdienen een vermelding voor hun spirituele en esoterische betekenis. Een beeld dat effectief de conceptie van transcendentie en spirituele realisatie tot uitdrukking bracht, was zijn vermeende zelfportret [Afbeelding rechts]. Het zou verbonden kunnen zijn met de laatste zinnen die het einde van het boek bezegelen zodiacale: "EEN NIEUW MAN […] Een nieuwe religieuze man die een liefhebber is van leven en dood, van natuurwetenschap en spirituele wetenschap, bevrijd van verlangen, wijs en mannelijk, goed, hij uitte hardop tegen de vier richtingen van het nieuwe tijdperk de vier actie: weten - durven - willen - zwijgen. En tenslotte werd dit soort authentieke christen geprezen door de Almachtige ”(Ferenzona 1919: 141). Deze woorden kunnen misschien dienen als een grafschrift voor Ferenzona, die zichzelf altijd als een christelijke esotericus beschouwde. Hij stierf in Milaan op 19 januari 1946.

AFBEELDINGEN**
** Alle afbeeldingen zijn klikbare koppelingen naar vergrote weergaven.

Afbeelding #1: Ferenzona, Autoritratto een pastello (1913).

Afbeelding #2: Ferenzona, Afbeelding d'autrefois (1909).

Afbeelding #3: Ferenzona, Gaspard de la nuit (1920).

Afbeelding #4: Ferenzona, dierenriem (ca. 1930).

Afbeelding #5: Ferenzona, Scorpione, verworven per Zodiacale (1918).

Afbeelding #6: Ferenzona, A ô b Enchiridion notturno (1923).

Afbeelding #7: Ferenzona, frontispice voor Vita di Maria (1921).

Afbeelding # 8: Ferenzona, illustratie (mogelijk zelfportret) voor Verlaine's L'Amour en le Bonheur (1945).

REFERENTIES

Bardazzi, Emanuele, ed. 2002. Raoul Dal Molin Ferenzona. "Secretum meum." Florence: Saletta Gonnelli.

Beraldo, Michele. 2013. "Lamberto Caffarelli en het rapport met de ambiente antroposofico italiano tra le due guerre." Pp. 421-54 binnen Lamberto Caffarelli - Poeta, pensatore, musicista faentino, onder redactie van Giuseppe Fagnocchi. Faenza: Mobydick.

Calvesi, Maurizio. 1993. La Melanconia di Albrecht Dürer. Turijn: Einaudi.

Dal Molin Ferenzona, Raoul. 1920. Brief. Biblioteca Comunale Manfrediana. Fondo Lamberto Caffarelli, Folder 6, Correspondent 106 "Ferenzona Dal Molin, Raoul": 9.

Dal Molin Ferenzona, Raoul. 1920. Brief. Biblioteca Comunale Manfrediana. Fondo Lamberto Caffarelli, Folder 6, Correspondent 106 "Ferenzona Dal Molin, Raoul": 5.

Dal Molin Ferenzona, Raoul. 1919. Zodiacale, Opera Religiosa - Orazioni, acqueforti, aure di Raoul Dal Molin Ferenzona. Rome: Ausonia.

Dal Molin Ferenzona, Raoul. 1918. "Al di la dei limiti ordinati della personalità…" Pp. 37-40 binnen Ultra, XII, n.4.

Dal Molin Ferenzona, Raoul. 1917. "Apparizioni artistiche relative e concordanze supreme." Pp. 39-40 in Ultra, XI, n.4.

Dal Molin Ferenzona, Raoul. 1912. Ghirlanda di stelle. Rome: Concordia.

Del Ponte, Renato. 1994. Evola e il magico "Gruppo di Ur." Studi e documenti per servate alla storia di Ur-Krur. Bolzano: SeaR.

Fagiolo, Maurizio. 1974. "Ik grandi iniziati. Il revival Rose + Croix nel periodo simbolista. "Pp. 105-36 in Il revival, onder redactie van Carlo Giulio Argan. Napels: Mazzotta.

Faxneld, Per. 2014. Satanisch feminisme: Lucifer als de bevrijder van de vrouw in de negentiende-eeuwse cultuur. Stockolm: Molin & Sorgenfrei.

Introvigne, Massimo. 2016. Satanisme: een sociale geschiedenis. Leiden: Brill.

Introvigne, Massimo. 2017. "Kunstenaars en theosofie in de hedendaagse Tsjechische Republiek en Slowakije." In Esotericism, Literature, and Culture in Central and Eastern Europe, uitgegeven door Nemanja Radulović. Belgrado: universiteit van Belgrado [verschijnt binnenkort].

Larvovà, Hana, ed. 1996. Sursum 1910-1912. Praag: Galerie hlavního města Prahy.

Lévi, Éliphas (pseud. Van Alphonse Louis Constant). 1861. Dogme et Rituel de la Haute Magie. Parijs: Henri Baillière.

Naudé, Gabriel. 1623. Instructie à la France sur la vérité de l'histoire des Frères de la Rose Croix. Parijs: François Julliot.

Olzi, Michele. 2016. "Dada 1921. Un'ottima annata." Pp. 22-25 binnen La Biblioteca di via Senato Milano, VIII, n.1.

Olzi, Michele. 2014. "Lamberto Caffarelli en de scoperta della Gnosi. Parte Terza. Ik contatti con i gruppi neo-gnostici. "Pp. 16-31 in Conoscenza. Rivista dell'Accademia di Studi Gnostici, LI, n.4.

Paoletti, Valeria. 2009. Dada in Italia. Un'invasione mancata. Viterbo: Università della Tuscia Ph.D. proefschrift. Betreden via http://hdl.handle.net/2067/1137 op 28 februari 2017.

Pincus-Witten, Robert. 1976. Occulte symboliek in Frankrijk: Joséphin Péladan en de Salons de la Rose + Croix. New York en Londen: Garland.

Quesada, Mario, ed. 1979. Raoul Dal Molin Ferenzona. Opere e documenti inediti. Livorno: Museo Progressivo d'Arte Contemporanea Villa Maria.

Quesada, Mario, ed. 1978. Raoul Dal Molin Ferenzona, oli, acquerelli, pastelli, tempere, punte d'oro, punte d'argento, collages, punte secche, acqueforti, acquetinte, bulini, punte di diamante, xilografie, berceaux, gipsografie, litografie en volumi illustrati. Rome: Emporio Floreale.

Roob, Alexander. 2011. Alchimia & Mistica. Köln: Taschen.

Severini, Gino. 1983. La vita di un pittore. Milaan: Feltrinelli.

Geplaatst:
3 maart 2017

Deel