Catherine O'Donnell

Äiti Seton (Saint Elizabeth Ann Seton)

ELIZABETH ANN BAYLEY SETONIN AIKAjana

1774 (elokuu 28)Elizabeth Ann Bayley syntyi Manhattanilla.

1794 (25. tammikuuta): Elizabeth Bayley meni naimisiin William Magee Setonin kanssa.

1795 (23. toukokuuta): tytär Anna Maria syntyi.

1796 (25. marraskuuta): Poika William syntyi.

1798 (20. heinäkuuta): Poika Richard syntyi.

1800 (28. kesäkuuta): Catherine tytär syntyi.

1802 (20. elokuuta): tytär Rebecca syntyi.

1803 (syksy): Elizabeth ja William Seton (hänen miehensä) matkustivat Italiaan etsimään hengähdystaukoa Williamin tuberkuloosiin. Siellä hän tapasi Antonio ja Filippo Filicchin, jotka rohkaisivat Elizabethia kääntymään katoliseen kristinuskoon.

1803 (27. joulukuuta): William M. Seton kuoli tuberkuloosiin.

1804 (maaliskuu): Leskeksi jäänyt Elizabeth Seton palasi Yhdysvaltoihin.

1806 (kevät): Seton kääntyi katoliseen kristinuskoon.

1808 (kesäkuu): Seton saapui Baltimoreen opettamaan pienessä katolisessa koulussa, jota johtaa Sulpician Fathers (Society of St. Sulpice Order – Yhdysvaltojen provinssi).

1809 (heinäkuu): Seton perusti Sisters of Charity of St. Josephin, uskonnollisen naisjärjestön, joka perustettiin Vincent de Paulin ja Louise de Marillacin perinteeseen. Yhteisö muutti Emmitsburgiin, Marylandiin.

1812: Setonin tytär Anna Maria kuoli kulutukseen.

1813 (heinäkuu): Kahdeksantoista naista vannoi ensimmäisen lupauksensa Pyhän Joosefin hyväntekeväisyyden sisaruksiksi ranskalaisten rakkauden tyttärien sääntöä noudattaen.

1814: Emmitsburgin yhteisön sisaret laajenivat Philadelphiaan hoitamaan orpokotia.

1816: Setonin tytär Rebecca kuoli kulutukseen.

1817: Sisters of Charity of St. Joseph loi uuden etuvartioaseman New Yorkiin ja perustivat toisen orpokodin.

1821 (4. tammikuuta): Elizabeth Bayley Seton kuoli tuberkuloosiin Emmitsburgissa, Marylandissa.

1959 (18. joulukuuta): Paavi Johannes XXIII julisti Elizabeth Setonin kunnioitettavaksi.

1963 (17. maaliskuuta): Paavi Johannes XXIII julisti autuaaksi Elizabeth Bayley Setonin.

1975 (14. syyskuuta): Paavi Paavali VI julisti Elizabeth Bayley Setonin pyhimykseksi.

ELÄMÄKERTA

Elizabeth Bayley syntyi Manhattanilla 28. elokuuta 1774. Hänen isänsä Richard Bayley oli älyllisesti kunnianhimoinen lääkäri ja hänen äitinsä Catherine Charlton Bayley oli anglikaanisen rehtorin tytär. Amerikan vapaussota (1775–1783) toi pian myllerryksen: Richard Bayley vietti sodan alkukuukaudet Englannissa hankkien lisäkoulutusta ja palveli sitten lääkärinä Britannian armeijassa New Yorkin miehityksen aikana. Catherine Bayley kuoli pian synnytyksen jälkeen vauvan, joka myös kuoli pian. Kun Richard meni nopeasti naimisiin, Elizabeth ja hänen vanhempi sisarensa Mary saivat äitipuolen Charlotte Barclayn, joka osoittautui hankalaksi äidiksi paitsi Elizabethille ja Marylle myös niille seitsemälle lapselle, jotka Charlotte lopulta synnytti avioliitonsa aikana Richardin kanssa. Usein lähetetty majoittumaan sukulaisten luokse Manhattanin pohjoispuolelle, Elizabeth varttui tietoisena kodissaan vallitsevasta onnettomuudesta ja halusi kiinnittää isänsä huomion. Hän ei koskaan unohtanut sitä surua ja yksinäisyyttä, jota hän joskus tunsi.

Vaikka Elizabeth [Kuva oikealla] osallistui toisinaan piispanpalvelukseen perheensä kanssa, institutionaalinen kristinusko ei ollut tärkeä hänen lapsuudelleen. Katolisuus (jolla oli vähän kannattajia Manhattanilla ja johon monet protestantit eivät luottaneet taikauskoisena uskonnona, jonka kannattajat olivat uskollisia ensisijaisesti Roomalle) oli hänelle suurelta osin tai kokonaan tuntematon. Kuitenkin Bayley etsi myöhemmän kertomuksensa mukaan hetkiä, jolloin hän tunsi olevansa lähellä Jumalaa; nämä tapahtuivat yleensä hänen ollessaan yksin luonnossa. Hän oli myös innokas lukija, ja juuri lukemisen kautta hän loi teini-iässä läheisen suhteen isäänsä. Hän luki runoutta, muinaista historiaa ja nykyajan filosofeja, mukaan lukien Jean Jacques Rousseau ja Mary Wollstonecraft, pitäen kirjoja yksin ja yhdessä isänsä Richard Bayleyn kanssa.

Yhdeksäntoista vuotiaana Elizabeth Bayley meni naimisiin newyorkilaisen William Magee Setonin, kuusi vuotta vanhemman transatlanttisen kauppiaan, kanssa. Avioliitto oli onnellinen ja pari asui tyytyväisenä naimisissa olevien ystävien, sukulaisten ja miehensä kauppakumppaneiden verkostossa. Seton solmi myös naisystävyyssuhteita, jotka vahvistivat häntä hänen elämänsä poikkeuksellisten muutosten aikana. Avioliiton ensimmäisinä vuosina hän synnytti kaksi lasta: Anna Marian ja Williamin. Nuorena vaimona ja äitinä Seton jatkoi filosofian lukemista ja luki nyt myös Raamattua ja Hugh Blairin (1718–1800), skotlantilaisen ministerin ja saarnaajan saarnoja, joka vältti opillisia kiistoja ja kannusti kristittyjä hyveeseen ja hyväntahtoisuuteen. Seton uskoi, kuten hän kirjoitti ystävälleen vuonna 1796, että "uskonnon ensimmäinen kohta on iloisuus ja harmonia" (Bechtle ja Metz 2000, osa 1:10)

Hänen miehensä terveys alkoi horjua; hänen äitinsä ja tätinsä olivat kuolleet tuberkuloosiin ja hän osoitti nyt oireita. Samojen vuosien aikana kauppayhtiö, jossa William työskenteli isälleen, joutui tappioihin. Kun Elizabeth oli huolissaan tulevaisuudesta, hän alkoi löytää enemmän lohtua kristillisestä rukouksesta ja lukemisesta. Hän oli empaattinen naisia ​​kohtaan, jotka kohtasivat tällaisia ​​haasteita pienemmillä resursseilla, ja hän työskenteli myös Isabella Grahamin (1742–1814), skotlantilaisen maahanmuuttajan kanssa, joka on tunnettu transatlanttisissa presbyteeripiireissä, osana yhtä maan ensimmäisistä naisjohtamista ryhmistä, jotka omistautuivat hyväntekeväisyysjärjestöt, Pienten lasten köyhien leskien auttamisyhdistys. Seton toimi johtajana ja rahastonhoitajana ja kirjoitti myötätuntoisesti keskusteluistaan ​​naisten kanssa, joita yhteiskunta palveli (Boylan 2003:96–105).

Setonin omaan etuoikeuteen kohdistuvat uhat kasvoivat vuonna 1798, kun hänen appinsa liukastui jäälle hänen etukuistilla ja kuoli viikkojen kamppailun jälkeen. Elizabeth ja William jäivät selvittämään perheen rahojen ja hyödykkeiden jakautumista (vanhin Seton kuoli lopullisesti), hoitamaan kauppiastalon monimutkaisia ​​liikesuhteita ja huolehtimaan Williamin seitsemästä sisaruksesta, jotka asuvat edelleen kotona. Nuori pari, vielä parikymppinen Elizabeth ja lapset asettuivat vanhin Setonin kotiin, jossa oli myös kauppaliike. Seton piti uudet olosuhteet syvästi hämmentävänä ja pahoitteli, että hänellä oli vähän aikaa jäljellä lukemiseen, rukoukseen ja ajatteluun. Seuraavien kahden vuoden aikana Setonin kauppiastalo kamppaili, kun taas Elizabeth, joka synnytti vielä kaksi lasta, Richardin ja Catherinen, työskenteli tänä aikana epävirallisesti miehensä virkailijana. Joulukuussa 1800 William Seton julisti konkurssin.

William Seton

Kun William [Kuva oikealla] kamppaili saadakseen takaisin luottotietonsa, Elizabeth löysi hengellisen oppaan nuoresta Trinity Churchin apulaisrehtorista nimeltä John Henry Hobart (1775–1813), joka piti emotionaalisesti täyteläisiä saarnoja, jotka heijastivat luottamusta siihen, että episkopaaliset papit olivat jälkeläisiä. Kristuksen apostoleista. Samana aikana Elizabethin isä, jonka kanssa hän oli ylläpitänyt läheistä henkistä suhdetta teini-iästä lähtien, kuoli lavantautiin hoitaessaan potilaita karanteeniasemalla. Isänsä riistettynä ja kuluttavasta aviomiehestään huolissaan Seton tunsi olevansa kärsimätön maallista elämää kohtaan. "Kerron teille selvän totuuden", hän kirjoitti ystävälleen, "että tapani sielun ja ruumiin suhteen ovat muuttuneet - että tunnen kaikki yhteiskunnan tottumukset ja yhteydet tätä elämä on saanut uuden muodon ja ne ovat vain mielenkiintoisia tai rakastettuja, kun ne osoittavat näkemyksen seuraavaan” (Bechtle ja Metz 2000, osa 1:212).

Vuonna 1802 Seton synnytti viidennen lapsen, Rebeccan. Sinä vuonna Elizabeth ja William tekivät myös epätoivoisen suunnitelman: matka Italiaan, jossa toivotaan, että ilmasto voisi palauttaa Williamin terveyden ja italialainen kauppiasklaani, jonka kanssa Seton oli asunut ja työskennellyt ennen avioliittoaan, Filicchin perhe, voisi auttaa palauttamaan hänen yrityksensä. . Syksyllä 1803 pariskunta jätti neljä nuorempaa lastaan ​​ystävien ja sukulaisten luo ja lähti Livornoon vanhimman tyttärensä Anna Marian kanssa. Livornoon saapuessaan perhe asetettiin viipymättä kuukauden karanteeniin, koska viranomaiset pelkäsivät tuberkuloosin aiheuttavan Williamin riskin. William kuoli pian heidän vapautumisensa jälkeen hallusinoiden siitä, että hän oli voittanut lotossa ja jättänyt perheensä ilman velkaa.

Seuraavat neljä kuukautta Elizabeth ja Anna Maria asuivat Filicchin perheen kanssa. Kun Seton suri miestään, hänen isäntänsä houkuttelivat häntä kääntymään katolilaisuuteen. Filicchit olivat vuosien ajan nähneet Yhdysvaltoja mahdollisena turvapaikkana katoliselle uskolle, jonka he uskoivat olevan syvästi uhattuna Napoleonin Euroopassa, ja Setonin saapuminen heidän kotiinsa vaikutti yllättävältä. Veljet Antonio ja Filippo Filicchi veivät Setonin katolisiin messuihin, jakoivat katolisia luentoja ja esittelivät hänelle Firenzen kulttuurisen loiston. Aluksi Seton nauroi lempeästi heidän ponnisteluilleen, mutta pian hänet liikutti messu, Neitsyt Marian asema katolisessa hartaudessa ja transsubstantiaatiooppi, joka on katolinen opetus siitä, että Kristus on läsnä Jumalan sakramentissa. ehtoollinen. Valmistautuessaan palaamaan New Yorkiin, Seton päätti kääntyä.

Seton kertoi hämmästyneelle perheelle ja ystäville aikeistaan ​​pian sen jälkeen, kun hän poistui aluksesta kesäkuun alussa 1804. Useimmat toivoivat hänen asettuvan takaisin vanhaan elämäänsä ja luopuvan kääntymyksestä, jonka he pitivät surun ja hämmennyksen motiivina. Yksi henkilö otti hänen päätöksensä vakavasti ja oli järkyttynyt: John Henry Hobart Trinity Churchista. Henkilökohtaisissa keskusteluissa ja pitkissä keskusteluissa Käsin kirjoittamansa väitteen Hobart aloitti kuihtuvan hyökkäyksen katolilaisuutta vastaan ​​taikauskoisena ja barbaarisena. Seton alkoi vertailla kilpailevien uskontojen väitteitä oman harkintansa valossa. Kuukausia tuskallista päättämättömyyttä seurasi hänen lukiessaan protestanttisia ja katolisia anteeksipyyntöjä ja etsiessään ohjeita katolisista papeista New Yorkista ja kirjeenvaihdon kautta Bostonista. Hän toivoi opastusta maan yksinäiseltä katolilaiselta piispalta John Carrollilta (1735–1815), [Kuva oikealla], mutta hän kirjoitti vain varovaisesti ja persoonattomasti, koska hän ei halunnut osallistua protestanttisen emännän julkiseen taisteluun uskosta (O'Donnell). 2018:177–99).

Lopulta Seton teki valintansa. Häntä veti puoleensa katolinen käsitys yhteydestä, pyhimysten kulttuuri ja katolinen uskonnollinen taide sekä Neitsyt Marian hahmo. Mutta hän päätti myös, että katolilaisuus oli yksinkertaisesti turvallisin vaihtoehto. "Jos [valinta] usko on niin tärkeä pelastuksemme kannalta, etsin sitä sieltä, missä tosi usko ensin sai alkunsa, etsikää sitä niiden joukossa, jotka ovat saaneet sen JUMALALTA ITSELTÄÄN", Seton kirjoitti. "Kuten tiukin protestantti sallii pelastuksen hyvälle katolilaiselle katolilaiset menen ja yritän olla hyvä, olkoon Jumala hyväksyvä aikomukseni ja sääli minua” (Bechtle ja Metz 2000, osa 1:374, alkuperäinen isoilla kirjaimilla ja oikeinkirjoitus). Seton osallistui ensimmäisessä messussaan Yhdysvalloissa Manhattanin ainoassa katolisessa kirkossa, Pyhän Pietarin roomalaiskatolisessa kirkossa. [Kuva oikealla] Pian tämän jälkeen hän tunnusti uskonsa roomalaiskatoliseksi ja otti katolisen ehtoollisen.

Setonin ystävät ja perhe pitivät pääasiassa katolilaisuutta sopimattomana uskontona, sen opetuksia huonosti muotoiltuina nykyaikaiseen elämään ja sen kannattajia, joilla oli alempi asema ja koulutus kuin Setonin ja Bayleyn perheet. Silti useimmat hyväksyivät hänen valintansa, ja jotkut olivat helpottuneita, että hänen tuskallinen päättämättömyytensä oli päättynyt. Hänen perheensä tuki häntä taloudellisesti hänen kääntymyksensä jälkeen. Setonin oma kiihkeä halu käännyttää laajennetun perheensä nuoria naisjäseniä sekä hänen päättäväisyytensä elää mahdollisimman täysin katolista elämää kiristi suhteita ja sai hänet innokkaaksi lähtemään Manhattanista. Aluksi hän halusi tuoda lapsensa Montrealiin, mutta pian yritteliäs sulpicialainen pappi William Dubourg (1766–1833) kutsui hänet johtamaan pientä koulua Baltimoreen. Siellä Dubourg selitti, että hänen poikansa saattoivat käydä sulpicilaisten johtamassa koulussa, nimeltään Mount St. Mary's, kun hän opetti Baltimoren varakkaiden katolisten perheiden tyttäriä yhdessä kolmen tyttärensä kanssa tyttöakatemiassa. Seton kirjoitti onnellisena, että papisto uskoi, että hänen oli "tarkoitettu edistämään hänen pyhän uskonsa edistymistä" Yhdysvalloissa (Bechtle ja Metz 2000, osa 1:432).

Saapuessaan tyttöjensä kanssa Baltimoreen, Seton oli kiitollinen siitä, että sai asua katolisten kirkonkellojen soinnoissa ja sulpicilaisten ohjauksesta. Silti hän oli pian tyytymätön: täysin omistautunut elämä, josta hän oli haaveillut New Yorkissa, vältti hänet. Joten hän oli iloinen siitä, että Baltimoren sulpicialaiset kuvittelivat hänelle erilaisen roolin: uskonnollisen naisyhteisön johtajana (kirkon kielellä naiset, jotka olivat antaneet tottelevaisuuden, köyhyyden ja selibaatin lupauksen).

Trenton kirkolliskokous (1545–1563) oli pyrkinyt määräämään tiukan luostarin kaikille uskonnollisille naisille, mutta Ranskassa kaksi yhteisöä (ursuliinit ja rakkauden tyttäret) kehittivät säännöt ja käytännöt, joiden avulla jäsenet saattoivat työskennellä maallikoiden puolesta eläessään. vannoi elämää. Ursulines opetti koulutyttöjä ja Charityn tyttäret palvelivat ihmisiä, jotka olivat köyhiä, orpoja tai sairaita. Baltimoren sulpicialaiset papit uskoivat, että Seton voisi perustaa yhteisön, joka voisi yhdistää opetuksen ja hyväntahtoisen työn.

Sulpicians rekrytoi nuoria naisia, jotka saattavat haluta liittyä yhteisöön. Seton kirjoitti Filicchin veljille pyytääkseen taloudellista tukea. John Carroll, vaikka ei ollut varma siitä, kuinka Seton johtaisi uskonnollista yhteisöä ennen kuulumistaan, lämmitti ajatusta, että hän voisi perustaa aktiivisen uskonnollisen yhteisön, joka tarjoaisi hengellisen tien katolisille naisille ja koulutusta katolisille lapsille. Tällainen yhteisö olisi amerikkalainen tulokas Vincentiläisessä perinteessä, niin kutsuttu siksi, että Vincent de Paul (1581–1660) oli yhdessä Louise de Marillacin (1591–1660) kanssa hyväntekeväisyyden tytärten perustaja. Syntyi suunnitelma setonien johtaman yhteisön perustamisesta lähellä uutta sulpicialaista poikakoulua Blue Ridge Mountainsin juurella Marylandissa. Hän kirjoitti onnellisena Filippo Filiccille "instituutiosta, joka edistää katolisten naislasten uskonnollisia tapoja ja antaa heille tähän tarkoitukseen sopivaa koulutusta" (Bechtle ja Metz 2002, osa 2:47).

Vuonna 1809 Seton lähti Baltimoresta aloittaakseen (toisen) uuden elämän. Hänen poikansa tulivat sulpician kouluun, Mount St. Mary'siin, kun taas hänen tyttärensä liittyivät hänen kanssaan aloittelevaan naisten yhteisöön ja tyttöjen kouluun, nimeltään St. Joseph's Academy and Free School, Emmitsburgissa, Marylandissa, joka sijaitsee viereisessä laaksossa. Muutama nainen New Yorkista, Philadelphiasta ja Baltimoresta tuli yhteisöön, samoin kuin kaksi Elizabethin kälyä. Naisille annettiin alustavat käyttäytymissäännöt, jotka perustuivat de Marillacin hyväntekeväisyyden tyttäreihin. He loivat sisäoppilaitoksen maksaville opiskelijoille ja päiväkoulun, jossa oli vähemmän kunnianhimoinen opetussuunnitelma paikallisille, jotka maksaisivat ilmaisen tai alennettua opetusta tyylillä lähempänä yllä mainittua Ursuline-mallia. Seton sai tittelin, jonka hän piti hallussaan koko loppuelämänsä: "Äiti". Nais- ja miesesimiehen lisäksi oli määrä olla valittu sisarten neuvosto, joka heijastaa katolista perinnettä.

Yhteisö kohtasi vaikeuksia ensimmäisenä vuonna. Sairaudet, mukaan lukien tuberkuloosi, levisivät, ja heidän ensimmäinen asuntonsa oli keskeneräinen ja syvä. Seton suri pian molempien kälyjen kuolemaa. Hänellä oli vaikeuksia korvata miespuolisten esimiesten tuomiota omalla tavallaan esimerkiksi naisten rippimiehen valinnassa. Sellaiset kamppailut tottelevaisuudesta ja hengellinen kuivuus, jotka jättivät hänet kykenemättömäksi tuntemaan Jumalan läsnäoloa, jättivät Setonin tunteen, kuin hän näytteli äidin roolia ja uskoisi, että hänet saatetaan korvata (ja ansaitsisi tulla) äidiksi.

Vaikka Setonin henkilökohtaiset kirjoitukset tekevät selväksi hänen ahdistuksensa, ympäröivä dokumentaatio paljastaa kukoistavan yhteisön ja arvostetun johtajan. Sisarten koulu menestyi (McNeil 2006:300–06). Seton oli mukana kaikissa yrityksen osa-alueilla laskujen maksamisesta opetussuunnitelmien suunnitteluun tyttöjen kurittamiseen. Hän toimi myös yhteisön jäsenten naispuolisena henkisenä johtajana ja aloitti pohdiskelun kirjoittamisen, uskonnollisten teosten kääntämisen ranskasta ja henkilökohtaisten neuvojen tarjoamisen, jotka jatkuivat hänen loppuelämänsä.

Yhteisön kasvaessa sulpicialainen pappi käänsi ranskasta rakkauden tyttärien säännön tekemällä vain pieniä muutoksia. Kuten ranskalaiset tyttäret, myös St. Josephin Emmitsburg Sisters of Charity -sisarten oli tarkoitus palvella köyhiä luostarissa asumisen sijaan, ja rakkauden tyttärien tavoin he tekisivät yksityisiä vuotuisia lupauksia. Naiset keskustelivat ehdotetuista määräyksistä ja äänestivät niistä vuonna 1811, mikä käytäntö, kuten sisarten valittu johtoneuvosto, oli osa katolista perinnettä. Yksi nainen äänesti ei ja lähti pian yhteisöstä, mutta kaikki muut äänestivät kyllä ​​ja jäivät. Kaikista naisista, mukaan lukien Seton, tuli aloittelijoita yhteisössä ja he odottivat lupaavansa Pyhän Joosefin hyväntekeväisyyden sisaruksiksi vuoden kuluttua.

Kun yhteisö aloitti muodollisen olemassaolonsa St. Josephin hyväntekeväisyyden sisarina, Anna Maria, Setonin vanhin lapsi, kuoli kulutukseen. Setonin hengellinen kamppailu Anna Marian kuoleman jälkeen sai sulpicilaiset lähettämään Emmitsburgiin korkeasti koulutetun papin nimeltä Simon Bruté (1779–1839), jonka he uskoivat toimivan tehokkaana henkisenä johtajana. Se oli hyvä valinta. Bruté jakoi Setonin kanssa katolilaisuuden, joka sitoi hänen mielensä täysin, ja he lukivat ja keskustelivat vuosisatojen katolisesta kirjoituksesta. Heidän kirjeensä tekevät selväksi, että tämä oli yhteistyöhenkinen suhde. Kun hänen täytyi opettaa englantia puhuvaa laumaansa, ranskalainen pappi kääntyi Setonin puoleen saadakseen apua. Brutén jumalanpalvelukset houkuttelivat kasvavaa määrää katolilaisia ​​ottamaan ehtoollista aikana, jolloin alueen papit tunsivat kilpailua protestanttisten herättäjien kanssa.

Heinäkuussa 1813, neljä vuotta sen jälkeen, kun Seton oli saapunut Emmitsburgiin ja vuosi sen jälkeen, kun se oli hyväksynyt säädökset, kahdeksantoista naista teki ensimmäisen vuotuisen lupauksensa Pyhän Joosefin rakkauden sisariksi. He olivat sekoitus leskiä ja naisia, jotka eivät olleet koskaan menneet naimisiin, sekä amerikkalaissyntyisiä, irlantilaisia ​​ja (Länsi-Intian kautta) ranskalaisia. Pian sisaruus alkoi laajentua Emmitsburgin ulkopuolelle. Vuonna 1814 Philadelphian katolista orpojen turvapaikkaa johtaneet naiset pyysivät, että Emmitsburgista lähetettäisiin sisaruksia hoitamaan orpokotia ja hoitamaan lapsia, ja sisarten johtoneuvosto suostui nopeasti. Vuonna 1817 sisarkunta loi uuden etuvartioaseman, tämä orpokodin New Yorkiin. Kun sisaret haaroittivat toimintaansa, myös heidän alkuperäiset koulunsa Emmitsburgissa menestyivät. Ne keskittyivät opiskelijoille, mutta tarjosivat koulutusta paikallisille tytöille alennettuun hintaan, ja ne olivat tärkeitä alueelle ja laajemmalle hyvinvoivien katolisten ja protestanttisten perheiden verkostolle.

Seton kohtasi uuden tragedian, kun hänen nuorin tyttärensä Rebecca kuoli kulutukseen. Hän oli myös huolissaan pojistaan, jotka sopisivat huonosti hänen toivomaansa kauppaelämään. Silti hän tunsi olevansa yhä enemmän tyynenä äitinä, jonka hän oli pitkään esiintynyt muille ja joka huolehti luottavaisesti sisarten ja opiskelijoiden käytännön ja hengellisistä tarpeista. Kun Seton ei ollut kiinnostunut institutionaalisesta kristinuskosta, hän oli nyt instituutioiden rakentaja. Tuli myös toinen muutos. Nainen, joka pian kääntymyksen jälkeen oli vaatinut käännynnäistä, oli päättänyt, että oli mahdotonta saada muita uskomaan, ja kenties haitallista yrittää. Hän kieltäytyi käännyttämästä protestanttisia tyttöjä hänen hoidossaan ja neuvoi muita antamaan ihmisten löytää oman tiensä. Hänen uusi ajattelutapansa sekoitti uskomuksen, jonka mukaan katolisen kirkon opetuksissa oli hengellinen turvallisuus, ja vielä yksi protestanteille tuttu: jokaisen täytyy luoda oma suhde Jumalaan.

Seton kehitti ja jakoi ajatteluaan satojen sivujen pohdiskeluissa, ranskankielisissä käännöksissä ja meditaatioissa sekä Brutén saarnojen sanoissa. Hänen mietiskelevä luonteensa oli saanut hänet kamppailemaan aktiivisen yhteisön johtamisen vaatimuksista, ja hänen halunsa elää sankarillista elämää Jumalan puolesta sai hänet toisinaan hankaloittamaan palveluksensa olennaisesti kotimaista luonnetta ja toisinaan katolisten sukupuolirakenteita. Kirkko. Mutta hän kääntyi Vincentiläisten opetusten puoleen erottaakseen merkityksensä työssään ja sisarroolissaan ja kirjoitti vakuuttavasti tyytyväisyydestään.

Vuonna 1818 asuttuaan tuberkuloosista kärsivien ihmisten kanssa koko aikuisikänsä Seton alkoi lopulta kärsiä siitä. Hän kesti pitkän sairautensa muiden sisarten hellävaraisessa hoidossa. Vuoteen 1820 mennessä hän odotti avoimesti kuolemaa, eikä enää sidottu velvollisuuksiinsa lapsiaan kohtaan (vaikka Catherine oli sydänsärkynyt) tai sisaruuskuntaan, joita hän piti hyvin aloitettuina. Elizabeth Seton kuoli 4. tammikuuta 1821 Emmitsburgissa, Marylandissa.

Sisters of Charity of St. Joseph kasvoi Setonin kuoleman jälkeisinä vuosikymmeninä, ja yhteisöjä perustettiin kaikkialle Yhdysvaltoihin. Vuonna 1850 miespapit järjestivät eri Sisters of Charity -yhteisöt liittymään muodollisesti ranskalaisiin Charityn tyttäriin. Monet tekivät niin, mutta jotkut (mukaan lukien Sisters of Charity of Cincinnati ja Sisters of Charity of New York) kieltäytyivät tekemästä sitä syistä, jotka nousivat esiin heidän ajatuksistaan ​​hallinnosta ja kuulemisesta, eikä eroista opissa tai karismassa. (Roomalaiskatolisessa uskonnollisessa yhteisössä karisma on sen tarkoituksen, historian, perinteen ja elämänsäännön sydän ja sielu.) Tämän seurauksena jotkin yhteisöt, jotka jäljittävät sukujuurensa Emmitsburgiin, tunnetaan rakkauden tyttäreinä, ja toisia hyväntekeväisyyden sisaruksina. Yhdeksännentoista vuosisadan edetessä Charityn sisarten ja tyttärien joukkoon liittyi monia muita naispuolisia uskonnollisia yhteisöjä Yhdysvalloissa: vuoteen 1900 mennessä katolisia naispuolisia uskonnollisia ryhmiä ja seurakuntia oli lähes 150 ja nunnaa ja sisarta noin 50,000 2017 (Mannard 2:8, ). ).

Koko 2000-luvun ihailijat pitivät Setonin muistoa elossa. Setonin eläessä Simon Bruté onnistui luopumaan hänet polttamasta papereita; hän oli huolissaan siitä, että hänen tutkimus-, kamppailu- ja valintaelämänsä saattaisi opettaa sopimattomia opetuksia, mutta Bruté oli varma, että se johtaisi muut siihen, mitä hän piti kirkon turvallisuutena. Sisters of Charity sekä ystävät ja perhe myös säilyttivät ja joskus kopioivat Setonin kirjeitä. Tämä muodosti perustan arkistolle, joka sijaitsee nykyään Saint Elizabeth Ann Setonin kansallispyhäkössä Emmitsburgissa. Sisters of Charity ovat myös muokanneet ja kommentoineet neliosaista kokoelmaa Setonin kirjoituksista ja valvoneet Seton Writing Projectia, joka tarjoaa online-selostettujen kirjeiden luettelon Setonille ja Setonista kirjoitetuista kirjeistä. (Bechtle ja Metz 2006–XNUMX; Setonin kirjoitusprojekti). Vuonna 1882 James Cardinal Gibbons (1834–1921) ehdotti Emmitsburgin yhteisölle, että aloitettaisiin pyrkimys saada aikaan Äiti Setonin kanonisointi – kirkon kielellä sanottu syy. Gibbonsin ehdotus oli osa laajempaa pyrkimystä saada Rooma pyhittämään Yhdysvaltain kansalainen, eikä Seton itse asiassa ollut ensimmäinen: äiti Frances Cabrini (1850–1917), italialainen, joka saapui New Yorkiin muuttoliikkeen aikana. , julistettiin pyhimykseksi vuonna 1946.

Elizabeth Setonin syy kuitenkin jatkui. Vuonna 1907 perustettiin kirkollinen tuomioistuin tutkimaan sen ansioita. Vuonna 1931 amerikkalaiset naiset matkustivat Vatikaaniin ja anoivat paavi Pius XI:tä (s. 1922–1939) Elizabeth Setonin kanonisoinnin puolesta. Samana vuonna Yhdysvaltain katolinen hierarkia äänesti hänen asiansa hyväksymisen puolesta. Mother Seton Guild perustettiin puolustamaan hänen kanonisointiaan, ja 1940-luvulla Sisters and Daughters of Charity valtuutti virallisen elämäkerran. Amerikkalaiset katoliset naiset järjestivät vetoomusajoja, joissa pyydettiin paavia katsomaan ystävällisesti kysymystä hänen pyhityksestään. Vuonna 1959 Rittien kongregaatio julisti, että äiti Setonia tulisi kunnioittaa ”kunnioittavasti”. Vuonna 1963 paavi Johannes XXII julisti hänet autuaaksi, mikä tarkoittaa, että katolisten tulisi pitää häntä Jumalan kanssa taivaassa ja kutsua häntä siunatuksi. Lopulta vuonna 1974 paavi Paavali VI ilmoitti, että kirkko oli hyväksynyt kolme ihmettä ja että tämä määrä perinteisen neljän sijasta olisi riittävä. Elizabeth Bayley Seton pyhitettiin seuraavana vuonna ensimmäisenä amerikkalaissyntyisenä pyhimyksenä, ja Pyhän Pietarin aukiolla oli yli 150,000 2019 väkeä (Cummings 195: 98–XNUMX).

OPETUKSET

Elizabeth Seton [Kuva oikealla] ei kehittänyt uusia uskonnollisia opetuksia; Sen sijaan hän mukautti katolisen palvonnan ja Vincentiläisen uskonnollisen yhteisön perinteet herkkyyteensä ja amerikkalaisiin olosuhteisiinsa ja veti muita mukaansa karismaattisella esimerkillään. Seton ja hänen uskonnollinen yhteisönsä tekivät näkyväksi naiskatolisen hyväntahtoisuuden aikana, jolloin katolilaisuus oli epäluuloinen uskonto Yhdysvalloissa. Heidän työnsä kouluissa ja orpokodeissa loi myös käytännön pohjan kaupunkikatolilaisuuteen ennen 1840-luvun siirtolaisaaltoja.

Seton katekisoi katolisia tyttöjä, jotka kävivät hänen ja sisarustensa johtamassa koulussa. Hän katekisoi myös orjuutettuja ihmisiä, jotka työskentelivät sulpicilaisten Pyhän Marian koulun hyväksi. Emme tiedä, osallistuivatko orjuutetut ihmiset ja lähettivätkö he lapsensa katekistukseen valinnan, pakotuksen vai näiden kahden yhdistelmän kautta.

Seton jakoi katolisia opetuksia myös luokkahuoneiden ja katekettisten istuntojen ulkopuolella. Ollessaan vielä New Yorkissa, ennen kuin hän aloitti elämän äiti Setonina, hän tutustutti nuoriin naissukulaisiinsa katolilaisuuden elementteihin, luultavasti etualalle transsubstantiaatioopin, rukousten, kuten Neitsyt Marian muistokirjeen, ja pyhien väliintulon. Perustuttuaan Emmitsburgiin hänellä oli institutionaalinen auktoriteetti ensimmäistä kertaa elämässään. Äiti Setonina hän neuvoi sisaria ja tarjosi puheita paikkakunnalle; hän käänsi myös tekstejä ranskasta, mukaan lukien Louise de Marillacin elämä sekä Pyhän Teresan Avilalaisen (1515–1582) ja Saint Francis de Salesin (1567–1622) teoksia sekä Trakaatti sisärauhasta ranskalainen kapusiinipappi Ambroise de Lombez (1708–1778). Katolisen kirkon rakenne ei salli naissaarnaamista: pappien, ei sisarten, piti pitää saarnoja. Mutta Simon Bruten huono englanti ja syvä kunnioitus ystäväänsä kohtaan jättivät Setonin ensin kääntämään ja sitten ilmeisesti suurelta osin kirjoittamaan Bruten saarnoja englanninkielisille seuralaisilleen.

RITUAALIT / TOIMINTA

Elizabeth Bayley Setonia veti katolilaisuus suuressa määrin sen rituaalien ja aineellisen kulttuurin vuoksi. Tässä hän erosi aikalaisensa, piispa ja arkkipiispa John Carrollista. Englannin katolisen perinteen vaikutuksesta Carroll suosi hillittyä katolilaisuutta, joka sulautui protestanttisten naapureiden kanssa; kun hänellä oli mahdollisuus suunnitella katedraali, se oli amerikkalaisen liittovaltion tyyliin (O'Donnell 2018:225). Sitä vastoin Seton uskoi pitkän kääntymystaistelunsa aikana, että katolilaisuus sopi paremmin ihmismielen ja sydämen kanssa kuin protestanttisuus sen rituaalien ja aineellisen kulttuurin vuoksi. Hän kirjoitti, että protestanttien Jumala ei näytä "rakastavan meitä . . . yhtä paljon kuin hän teki vanhan lain lapsille, koska hän jättää kirkkomme vain paljain seinin ja alttarimme koristamattomina joko arkilla, jonka hänen läsnäolonsa täytti, tai millä tahansa arvokkaalla panteilla meistä huolehtimisestaan, jonka hän antoi niille. vanhasta." Katolisuus tarjosi "jotain kiinnittääkseen huomioni" (Bechtle ja Metz 2000, osa 1:369–70). Hänen luomansa uskonnollinen yhteisö arvosti maalauksia, krusifikseja ja rukouksia, joita se saattoi hankkia. Sisarten musta puku perustui italialaisten leskien rikkaruohoihin, jotka Seton oli adoptoinut miehensä kuoleman jälkeen. Monien eurooppalaisten yhteisöjen standardien mukaan se erotti kuitenkin sisaret muista naisista, ja Seton perusti sen yhteisön perustamisen yhteydessä. Kun St. Josephin hyväntekeväisyyden sisaret levisivät Emmitsburgista muodostaakseen uusia yhteisöjä, he toivat usein mukanaan jotain Setonin omaa (esimerkiksi kirjeen), ja se säilyi arvokkaana omaisuutena uudessa sisarpiirissä.

ORGANISAATIOJOHTAJA

Äiti Ann Seton oli ensimmäinen amerikkalainen nainen, joka perusti katolisen naisjärjestön Yhdysvaltoihin. Näin tehdessään hän työskenteli katolisen kirkon tarjoamissa rakenteissa ja käytti suhteitaan papiston ja maallikon kanssa laajentaakseen auktoriteettiaan, jälkimmäinen on eräänlaista toimintaa, joka itsessään on kirkon perinne. Hänen lähestymistapansa uskonnollisen yhteisön luomiseen on havainnollistava. Seton antoi pappien tuntea kiinnostuksensa elää uskonnollisessa yhteisössä ja ymmärsi, että he kykenivät yhdistämään hänet olemassa olevaan yhteisöön tai perustamaan uuden. Kun sulpicialaiset papit alkoivat suunnitella rakkauden tyttärien perinteen mukaista yhteisöä, Seton auttoi keräämään varoja ja alkoi hiljaa rohkaista naisia ​​liittymään siihen, mutta hän teki sen kunnioittavasti ja esitti olevansa aina vastuussa kaitselmuksesta ja papiston ohjauksesta. , sen sijaan, että olisi antanut sen, hän joutui omien ideoidensa ja henkisten pyrkimyksiensä johdosta. Tietäen, että hänet todennäköisesti valitaan yhteisön johtajaksi, hän ei esittänyt itseään vaan osoitti halukkuutensa ottaa rooli.

Setonin johtajuus [Kuva oikealla] yhteisössä sen luomisen jälkeen tapahtui yhteisön säännösten asettaman rakenteen ja eetoksen puitteissa, jotka perustuivat Charityn tyttärien sääntöön, joka itse on Pyhän Benedictuksen säännön jälkeläinen. Tämä yhteisöelämän malli pohjautui vuosisatojen kokemukseen ja loi puitteet, joissa läheisyydessä asuvat yksilöt tavoittelivat vaikeita henkisiä ja yhteisöllisiä tavoitteita mahdollisimman sopusoinnussa. Päivät ja vuodenajat organisoituivat sekä liturgisten rytmien että arkipäiväisten tehtävien ympärille, ja selkeä hierarkia oli rinnakkain merkittävän kollektiivisen päätöksenteon kanssa. Vaikka tämä kehys olikin hyödyllinen, Seton johti kuitenkin myös henkilökohtaisten suhteiden kehittämiseen ympärillään oleviin ihmisiin, mukaan lukien syvät ystävyyssuhteet, jotka poikkesivat luostariperinteestä. Seton tiesi Pyhän Teresan Avilalaisen ohjeen, jonka mukaan sisarten tulisi rakastaa toisiaan tasapuolisesti sen sijaan, että he muodostaisivat erityisiä ystävyyssuhteita; hän kuitenkin päätti luoda toisenlaisen yhteisön, joka ymmärsi maalliset kiintymykset pikemminkin tuottavana kuin kilpailevana Jumalan palvonnan kanssa.

Setonin auktoriteetti syntyi hänen hengellisistä neuvoistaan ​​ja karismastaan. Tämä johtui siitä, että yhteisön naiset sekä muodollisesti ja epävirallisesti siihen liittyvät papit ymmärsivät hänen olevan yhteydessä Jumalan kanssa ja heillä oli epätavallista hengellistä voimaa. Seton itse myös perusti etiikkansa henkisyyteensä. Hän uskoi, että Kristuksen kärsimysten mietiskely tuotti syvän tietoisuuden yhteisestä inhimillisestä heikkoudesta ja Jumalan rakkaudesta. Tämä tietoisuus inspiroi paitsi Jumalan palvomista myös myötätuntoa ja käytännön hyväntahtoisuutta muita kohtaan. "Minulla ei ole kykyä Jeesuksen Kristuksen tavoin tehdä ihmeitä toisten hyväksi", Seton selitti, "mutta saatan jatkuvasti löytää tilaisuuksia antaa heille hyviä palveluja ja osoittaa ystävällisyyttä ja hyvää tahtoa heitä kohtaan" (Bechtle ja Metz 2006, vol. 3a:195) ). Tämä Vincentiläisen perinteen mukainen ymmärrys aktiivisesta rakkaudesta oli keskeinen osa Setonin johtajuutta.

SEIKAT / haasteet

Elizabeth Seton kohtasi haasteita sukupuolensa ja valintansa vuoksi kääntyä katolilaisuuteen. Naisena hänellä oli vaikeuksia ansaita rahaa miehensä kuoleman jälkeen, ja hänen taloudellinen riippuvuus perheestään pahensi hänen kääntymyksensä aiheuttamia jännitteitä. Nämä jännitteet heijastivat angloamerikkalaista epäluottamusta katolilaisuutta kohtaan uskontona, joka tukahdutti isänmaallisuuden ja yksilöllisen arvostelun. Vaikka useimmat hänen ystävänsä ja perheensä hyväksyivät hänen päätöksensä, katolinen usko erotti Setonin edelleen pääosin protestanttisesta kulttuurista, jossa hän eli; hänen intensiivinen omistautumisensa omaksutulle uskolleen, yhtä paljon kuin tuon uskon odottamaton sisältö, kiristi väliaikaisesti siteitä. Katolisten pieni määrä ja katolisten yhteisöjen niukkuus Yhdysvalloissa asettivat haasteen, kun Seton päätti ryhtyä uskonnolliseksi naiseksi, mutta hänen maansa tarjosi myös innovaatioalueen: hän perusti Sisters of Charity of St. Josephin, koska Yhdysvallat hänellä ei ollut yhteisöä katolisille uskonnollisille naisille, johon hän voisi liittyä. Tämä yhteisö kohtasi aluksi haastavat elinolot keskeneräisten rakennusten ja tiukan talouden kanssa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että hänellä oli aina hyväntekijöitä ja että koulu ja yhteisö hyötyivät orjuuslaitoksen tuottamista varoista. Tämä oli totta, koska Pyhän Marian vuoren sulpicialaiset käyttivät orjuutyötä, koska koko Amerikan katolinen kirkko, joka auttoi tukemaan sisaruksia, hyötyi orjuutyöstä ja koska perheet maksoivat sisarille opetusta orjuustyöstä saaduilla varoilla. (O'Donnell 2018: 220–21).

Setonin taistelut tottelevaisuuden kanssa olisivat olleet uskonnollisten tai luostariyhteisöjen miesjäsenten tunnistettavissa, mutta sillä oli myös ylimääräinen sukupuoliulottuvuus: hän hankaloitti tarvetta totella miespuolisia esimiehiä, joiden arvostelukykyä hän toisinaan epäili, ja hän tunsi toisinaan turhautumista siihen, että hänen sukupuolensa tarkoitti. hän ei voinut olla lähetyssaarnaaja tai pappi. Seton kuitenkin löysi aina tiensä tyytyväisyyteen omaksutun uskonsa opetuksiin, ja kuuliaisuuden haaste näyttää jääneen pois hänen elämänsä viimeisinä vuosina.

Seton kohtasi elämänsä aikana haasteita, jotka olivat tuttuja monille uskonnollisille naisille, mukaan lukien pyhimyksille tulleet: hengellisen kuivuuden aikoja tai etäisyyden tunnetta Jumalasta, kuuliaisuuden haasteita ja tuskallista syntisyyden tunnetta. Hänen kuolemansa jälkeen hänen etenemisensä kohti kanonisaatiota kohtasi myös tuttuja haasteita. Kanonisointi vaatii jatkuvaa lobbaustyötä sekä poikkeuksellisia ominaisuuksia ehdotetulta pyhimykseltä, ja Setonin seuraajilta puuttui sekä Vatikaanin prosessien tuntemus että yhtenäisyys, koska hänen kanonisointiaan hakeneet olivat eri mieltä taktiikoista (Cummings 2019).

NÄKYMÄT NAISTEN TUTKIMUKSEEN RELIGIONISSA

Elizabeth Bayley Seton on käännynnäinen, katolinen pyhimys, uskonnollisen yhteisön perustaja ja Vincentiläisen perinteen johtaja. Hän kehitti myös ainutlaatuisia ajatuksia siitä, kuinka sovittaa yhteen uskonnollinen usko ja halu sosiaaliseen harmoniaan moniarvoisessa yhteiskunnassa. Laajan arkiston ansiosta [Kuva oikealla] Setonin ajatukset, tunteet ja henkinen elämä ovat poikkeuksellisen saatavilla. Voimme lukea hänen omin sanoin hänen kääntymispäätöksensä henkisistä, sosiaalisista ja kotimaisista konteksteista. Hänen kirjoituksensa antavat näkemyksen perheestä poikkeavan uskon omaksumisen omalaatuisiin haasteisiin, joita naiselle asetetaan yhteiskunnassa, jossa hänen omat työllistymismahdollisuudet ja siten hänen kykynsä elättää itsensä ja lastensa, jos perhe hylkää hänet, olivat rajoittuneet. Samalla Setonin arkisto antaa meille mahdollisuuden nähdä tiettyjä elementtejä katolilaisuuden vetoomuksesta häneen naisena: Siunatun Neitsyt Marian keskeisyys, naispyhimysten arvostus ja mahdollisuus elää uskonnollisena naisena. Katolisuus tarjosi hänelle institutionaalista tukea hänen hengelliselle kunnianhimolleen tavalla, jota episkopaalikirkko, sellaisena kuin hän sen tunsi, ei tarjonnut.

Sainthood on tarjonnut Setonille myös postuumia vaikutusta. Hänen esimerkkinsä, kuten muidenkin naispyhimysten, säilytettiin ja levitettiin naisille epätavallisella tavalla. (Hän on myös sisällytetty anglikaaniseen pyhimysten kalenteriin.) Naiset sekä Emmitsburgista peräisin olevien hyväntekeväisyyden sisarten ja tyttärien yhteisöissä että sen ulkopuolella lobbasivat hänen kanonisointiaan ja vaalivat edelleen hänen muistoaan. Sisaret ja Charityn tyttäret huomauttavat myös, että Seton julistettiin pyhimykseksi Yhdistyneiden Kansakuntien kansainvälisen naistenvuoden (1975) aikana ja että sisar Hildegarde Marie Mahoney, Pyhän Elisabetin hyväntekeväisyyssisar, palveli lehtorina kanonisointimessussa, joka oli ensimmäinen. kun naisella oli virallinen rooli paavin liturgiassa.

Setonin perintö on itse asiassa ilmeisin monissa uskonnollisissa yhteisöissä, jotka voidaan jäljittää Pyhän Joosefin rakkauden sisaruksiin. Vincentiläisessä mallissa katolisen kirkon hyväntekeväisyystyötä suorittivat erittäin pätevät naiset, jotka vapautettiin aviomiehiä ja lapsia kohtaan olevista vastuista, jotka keskeyttivät useimpien protestanttisten ikätovereiden hyväntahtoisen työn. Yli vuosisadan ajan Setonin kuoleman jälkeen Charityn sisarusten ja tyttärien määrä kasvoi ja laajensi maantieteellistä kattavuuttaan. 1850-luvulle mennessä yhteisöjä oli Ohiossa, Louisianassa, Virginiassa, Alabamassa, Indianassa, Massachusettsissa ja Kaliforniassa Setonin elinaikana perustettujen Emmitsburgin, Philadelphian ja New Yorkin yhteisöjen lisäksi. Yhteisön jäsenet hoitivat sotilaita Amerikan sotien aikana, perustivat sairaaloita ja orpokoteja ja lopulta perustivat yhteisöjä myös Aasiaan. Heidän palvelutyönsä Yhdysvaltain sisällissodan (1860–1865) aikana auttoi luomaan suotuisan vaikutelman katolilaisuudesta, varsinkin katolisuuden vastaisena aikana.

Viime vuosikymmeninä Pyhän Joosefin hyväntekeväisyyssisarten määrä on pienentynyt Yhdysvaltojen katolisen kirkon uskonnollisten kutsumusten yleisen ja jyrkän laskun mukaisesti. Siitä huolimatta vuonna 2023 Sisters of Charity Federationissa oli vielä noin neljätuhatta jäsentä. Sisters of Charity Federation yhdistää Pohjois-Amerikan yhteisöt, joilla on siteitä Äiti Setonin alkuperäisiin Sisters of Charity of St Josephiin ja joka jatkaa työskentelyä maallikkojen kanssa. pakolaisia, siirtolaisia ​​ja asunnottomuutta ja köyhyyttä kokevia ihmisiä. Sairaalat kaikkialla Yhdysvalloissa, mukaan lukien useat lääketieteelliset keskukset Austinissa Teksasin alueella, kantavat edelleen seton-nimeä ja juontavat juurensa Sisters of Charityn perustamiin klinikoihin ja sairaaloihin, vaikka niissä on saattanut olla pitkään lakannut olemasta henkilökuntaa. uskonnolliset yhteisöt. Samoin Elizabeth Setonin mukaan nimettyjä kouluja on edelleen kaikkialla Yhdysvalloissa, joista monilla ei enää ole tai ei ole koskaan ollut suoria yhteyksiä Sisters of Charityyn, mutta he näkevät kuitenkin äiti Elizabeth Setonissa hyödyllisen inspiraation. Saint Elizabeth Ann Setonin kansallinen pyhäkkö säilyttää Setonin aikaan Emmitsburgissa liittyviä rakennuksia sekä monia esineitä. Sen ohjelmat sisältävät koulutusta, hengellistä ja hyväntekeväisyystyötä. Siten äiti Setonin perintö elää lukemattomilla tavoilla.

KUVAT

Kuva 1: Tämä Elizabeth Ann Setonin muotokuva on kopio Amabilia Filicchin maalaamasta muotokuvasta. Patrizio Filicchi lähetti jäljennöksen Charityn tyttäreille vuonna 1888. Se perustuu Ceronin kaiverrukseen 1860-luvulta, joka puolestaan ​​perustui Charles Balthazar Julien Fevret de Saint-Méminin vuoden 1797 kaiverrukseen. Wikimedia.
Kuva 2: Charles Balthazar Julien Févret de Saint-Méminin vuonna 1797 luoma muotokuva William Magee Setonista. Kansallinen muotokuvagalleria.
Kuva 3: Gilbert Stuartin luoma arkkipiispa John Carrollin muotokuva. Georgetownin yliopiston kirjasto.
Kuva 4: Kuva vanhasta Pyhän Pietarin kirkosta, jossa Saint Elizabeth Ann Seton otti ensimmäisen ehtoollisen. Wikimedia.
Kuva 5: Saint Elizabeth Ann Setonin pronssinen patsas, joka sijaitsee Seton Hall -yliopistossa ja joka nimettiin hänen mukaansa. Piispa James Roosevelt Bayley, hänen veljenpoikansa, perusti Seton Hall Collegen.
Kuva 6: Pyhän Elizabeth Ann Setonin patsas St. Raymondin hautausmaalla Bronxissa, New Yorkissa.
Kuva 7: Pieni basilika ja Saint Elizabeth Ann Setonin loisto, Emmitsburg, Maryland. Wikimedia, kuva Acroterion.

REFERENSSIT

Bechtle, Regina, SC ja Judith Metz, SC 2000–2006. Elizabeth Bayley Seton: Kerätyt kirjoitukset. Neljä osaa. Hyde Park, NY: New City Press.

Bechtle, Regina SC, Vivien Linkhauer, SC Betty Ann McNeil, DC ja Judith Metz, SC nd Seton Writings -projekti. Digital Commons @ DePaul. Pääsy osoitteesta https://via.library.depaul.edu/seton_stud/ 10-syyskuussa 2023.

Boylan, Anne M. 2003. Naisten aktivismin alkuperä: New York ja Boston, 1797–1840. Greensboro, NC: University of North Carolina Press.

Cummings, Kathleen. 2019 Oma pyhimyksemme: Kuinka pyhän sankarin etsintä auttoi katolilaisia ​​tulemaan amerikkalaisiksi. Chapel Hill, NC: University of North Carolina Press.

Mannard, Joseph G. 2017. "Rakkaat talomme ovat täällä, siellä + kaikkialla": The Convent Revolution in Antebellum America. Amerikkalainen katolinen tutkimus 128: 1-27.

McNeil, Betty Ann. 2006. "Historiallisia näkökulmia Elizabeth Setoniin ja koulutukseen: Koulu on päätoimialani." Katolisen koulutuksen lehti 9: 284-306

O'Donnell, Catherine. 2018 Elizabeth Seton: American Saint. Ithaca, NY: Cornell University Press.

LISÄVARAT

Pyhän Elizabeth Ann Setonin kansallinen pyhäkkö. 2023. Käytetty osoitteesta https://setonshrine.org/ 10-syyskuussa 2023.

Julkaisupäivämäärä:
14 syyskuu 2023

 

Jaa: