Milda Ališauskienė

Merkinän pyramidi

PYRAMID MERKINĖ AIKAJALA

1983: Pyramid of Merkinėn perustaja Povilas Žėkas syntyi Alytusissa Liettuassa.

1990: Žėkas sai ensimmäisen ilmestyksensä ja "merkkejä transsendenssista".

2002: Merkinėn pyramidi rakennettiin.

2003: Roomalaiskatolinen piispa kirjoitti kirjeen, jossa todettiin, että Merkinėn pyramidi ei liittynyt millään tavalla roomalaiskatoliseen kirkkoon.

2009: Pyramidin peittävä geodeettinen kupoli rakennettiin.

2010: Pyramidin suojelemiseksi Liettuan valtion viranomaisilta perustettiin yhdistys.

2012: Pyramid of Merkinėn suojeleva organisaatio voitti oikeudenkäynnin Liettuan valtion viranomaisia ​​vastaan. Laillinen liikennemerkki rakennettiin.

2015: Guardian Angel -tila avattiin.

2018: Profeetta Elian ja arkkienkeli Mikaelin patsaat rakennettiin.

2020: Liberation Hillin polut ja Toivon majakka rakennettiin.

FOUNDER / GROUP HISTORY

Povilas Žėkas (s. 1983) varttui ainoana lapsena Etelä-Liettuan kaupungissa Alytuksessa. [Kuva oikealla] Hän vietti suuren osan lapsuudestaan ​​maatilalla, jonne rakennettaisiin pyramidi äitinsä isoäitinsä kanssa. Žėkas väitti, että hänen isoäitinsä oli harras henkilö, joka opetti hänelle katolilaisuudesta. Seitsemänvuotias kuuli ensimmäisen kerran suojelusenkelinsä äänen 19. elokuuta 1990 messun aikana. Sinä iltana hän näki unta, jossa valopylväs laskeutui taivaasta ja laskeutui isoäitinsä tontille niityn keskelle. Enkeli kuvaili sitä erityiseksi paikaksi, jonka Žėkas myöhemmin selitti johtuneen valopylvään luomasta energiasta. Lapsena Žėkas tottui tällaisiin keskusteluihin suojelusenkelinsä kanssa eikä pelännyt, vaikka myöhemmissä paljastuksissa hänelle kerrottiin, että nämä kommunikaatiot olivat todellakin Jumalan kanssa.

Žėkasin ensimmäinen visio vuonna 1990 tapahtui, kun Liettuassa tapahtui merkittäviä yhteiskuntapoliittisia tapahtumia. Väkivallaton "Laulava vallankumous" oli osa Liettuan, Latvian ja Viron kansallisia heräämisliikkeitä vuosina 1987-1991. Tämä isänmaallinen herääminen Liettuassa, joka itsenäistyi Neuvostoliitosta maaliskuussa 1990, sisälsi uskonnollisen uudistumisen. Tällä hetkellä roomalaiskatoliset kirkot olivat täynnä ihmisiä, jotka rukoilivat kansansa puolesta, ja Žėkas muisti olleensa kirkossa kuultuaan ensimmäisen kerran suojelusenkelinsä äänen. Monet ihmiset kääntyivät, palasivat katolilaisiksi tai alkoivat harjoittaa intensiivisiä katolisia ja muita uskonnollisia käytäntöjä uskonnollisen herätyksen yhteydessä. Uskovien, erityisesti roomalaiskatolisten, määrä kasvoi nopeasti (Žiliukaitė ym. 2016).

Kun 2002-luku vaihtui uudelle vuosituhannelle, pyramidin rakentaminen vuonna XNUMX osui samaan aikaan vuosikymmenen yhteiskunnallis-poliittisten ja taloudellisten muutosten kanssa, mukaan lukien maan sitoutuminen kansainvälisiin liittoutumiin, kuten Natoon ja Euroopan unioniin. [Kuva oikealla] Katolinen kirkko osallistui tähän julkiseen ja poliittiseen elämään, vaikka se veti rajoja sulkeakseen pois ne yksilöt ja instituutiot, jotka eivät noudattaneet kirkon opetusta, mukaan lukien Merkinėn pyramidi.

Keväällä 2009, seitsemän vuotta pyramidin rakentamisen jälkeen, Žėkas sai paljastuksen, että sen peittämiseksi tulisi luoda lasigeodeettinen kupoli. Liettuan viranomaiset vastustivat ja väittivät, että tällainen rakennus olisi lain vastainen niiden kansallispuistoalueiden rakentamista koskevien lakien mukaisesti, joille Žėkasin kotitila rakennettiin. Kupolin rakentamisen puolesta saatiin useita tuhansia vierailijoiden allekirjoituksia, ja hallituksen oppositio yhdisti kannattajia Merkinän pyramidiyhteisöön. Myöhemmin samana vuonna rakennettiin geodeettinen kupoli, ja projektiin osallistuneet ihmiset tunnustettiin virallisesti julkiseksi yhdistykseksi.

Useiden oikeudenkäyntien jälkeen tuomari päätti, että geodeettinen kupoli saattaisi jäädä, mikä ratkaisi väliaikaisesti sen rakentamisen aiheuttaman ristiriidan valtion kanssa. Pyramidi tunnustettiin virallisesti kulttuurinähtävyydeksi vuonna 2012, kun läheiselle moottoritielle rakennettiin sen suuntaan osoittava virallinen liikennemerkki. Tämä lopetti laillisen taistelun pyramidin selviytymisestä.

Vuonna 2015 Žėkas avasi pienen kappelin suojelusenkelin kunniaksi täyttääkseen visioissaan hahmotellut tehtävät. [Kuva oikealla] Avajaisseremonia houkutteli useiden satojen katsojien ohella median edustajia, joiden kuvauksia Merkinän pyramidista ja sen perustajasta, joka alkoi heti pyramidin rakentamisen jälkeen, ei pidä aliarvioida. Toimittajat, jotka käsittelivät vuoden 2012 ilmiöön liittyvää keskustelua (jota tietyn uskomusten mukaan odotettiin, että maailman tulisi kokea kataklysmisiä tapahtumia saman vuoden joulukuun 21. päivänä) kiinnittivät erityistä huomiota Žėkasin suosituksiin selviytyä apokalypsista. Žėkas puolestaan ​​käytti mediaa, mukaan lukien verkkosivustoja ja sosiaalisia verkostoja, levittääkseen ideoitaan ja oppejaan sekä tarjotakseen tietoa pyramidista, mukaan lukien asianmukaisesta käyttäytymisestä sisällä. Hän kuitenkin vaati, että kokemukset pyramidissa vaihtelevat kunkin henkilön henkisen tilan mukaan; siksi vierailijoiden tulee toimia niin kuin parhaaksi katsovat.

OPPEJA / uskomukset

Žėkasin ja hänen äitinsä kirjoittama kirja vuodelta 2004, Onutė Žėkienė, on yksi hänen paljastuksiaan koskevista ensisijaisista kirjallisista lähteistä, vaikka hänen verkkosivustollaan on muuta materiaalia hänen paljastuksistaan ​​ja hänen vastauksistaan ​​vierailijoiden kysymyksiin. Hänen äitinsä kirjoitti Žėkasin elämäkerran, joka esitetään kirjan avausosassa tyypillisen kristillisen perinteen hagiografian muodossa. Se kertoo Žėkasin elämästä ja useista huomionarvoisista tapahtumista, jotka korostavat hänen erikoisuuttaan tai pyhyyttään. Žėkasin äiti selitti, että hänen täytyi etsiä tähtitieteen kirjaa löytääkseen vastaukset hänen kyselyihinsä, koska hänelle kerrottiin, että hän oli ainutlaatuinen nuori, jota tähdet kiehtoivat. Žėkasin isoäiti jatkoi opintojaan opettamalla hänelle teologiaa, koska hänellä oli kärsivällisyyttä selittää monimutkaisia ​​käsitteitä pienille lapsille. Kuten muidenkin uskonnollisten hahmojen elämässä, hagiografiset viittaukset lapsuuteen korostavat ja legitimoivat henkilön ainutlaatuisuutta ja tärkeyttä tehden johtajasta erottuvan uskovien silmissä ja edistäen näin rakennettua karismaa. Kaiken kaikkiaan Žėkas näyttää sopivan näihin normatiivisiin selonteoihin.

Kirjan toinen osa on jaettu kysymyksiin ja vastauksiin, ja Jumala tarjoaa vastaukset Žėkasin esittämiin kysymyksiin. Vaikka hänen äitinsä luomiskertomus eroaa jonkin verran kahdesta Raamatun versiosta 1. Moos. 2 ja XNUMX, hän kuvaa ilmestyksen vaiheita ja pyramidin roolia ihmiskunnan pelastamisessa. Hän käyttää myös monia yleisiä kristillisiä termejä, kuten Isä Jumala, Poika Jumala, Kolminaisuus, enkelit, suojelusenkelit, helvetti ja ilmestys. Jokainen osio päättyy: "Tämä on Jumalan sana", julistus, jota katolilaiset käyttävät yleisesti luettuaan Raamattua liturgian aikana. Sellaiset yhteydet kristinuskoon voidaan tulkita legitimoivaksi strategiaksi katolisuuden hallitsemassa yhteiskunnallisessa ympäristössä. On kuitenkin myös totta, että katolisuus oli hallitseva Žėkasin perhe- ja sosiaalisessa ympäristössä. Tärkeä osa katolisuutta on Neitsyt Maria, ja Marian ilmestysvierailut vaikeina aikoina, erityisesti neuvostokaudella, eivät olleet poikkeuksellisia. Tästä vertailusta huolimatta on huomattava, että Žėkas ei opetuksessaan korosta häntä tärkeänä hahmona, mikä erottaa hänen käsityksensä roomalaiskatolisuudesta siitä, mikä on yleistä liettualaisten keskuudessa.

Žėkasin opetuksia on vaikea systematisoida, sillä hän väittää edelleen saavansa ilmoituksia Jumalalta. Sosiologi Roy Wallisin (1984:9-39) typologian mukaan Merkinėn pyramidi ja sen oppi voivat sijaita maailmaa vahvistavan ja maailmaa mukauttavan välissä sen "maailmaan suuntautumisen" mukaisesti. Maailmaa vahvistavat uskonnolliset liikkeet korostavat ihmisen potentiaalia ja tarjoavat tekniikoita, joiden avulla ihmiset voivat saavuttaa tavoitteensa elämässä. Merkinän pyramidissa vierailijoita pyydetään vahvistamaan henkistä terveyttään ja siten auttamaan itseään arjessa. Vaikka itse käytännöt eivät suoraan anna ihmisille mahdollisuuksia saavuttaa tavoitteitaan, niiden voidaan katsoa auttavan ihmisiä selviytymään jokapäiväisestä stressistä ja ahdistuksesta. Maailmaa mukautuvat uskonnolliset liikkeet antavat inspiraatiota sisäiseen (hengelliseen) elämään, mutta niillä on rajalliset vaikutukset tapaan, jolla tätä elämää tulisi elää. Merkinän pyramidi on koko olemassaolonsa ajan rohkaissut sisäistä elämää, ja sen löyhästi jäsennelty yhteisö ja epämääräiset suhteet vierailijoihin, mukaan lukien niihin, jotka ovat mahdollisesti kokeneet pyramidissa, asettavat sen lähemmäksi Wallisin maailmalle mukautuvaa uskonnollista liikettä.

Žėkasin teologian kaksi tärkeää näkökohtaa ovat Jumalan sijainti ja lopun aikojen käsitys. Hän selittää, että Jumala on jokaisen ihmisen sisällä ja jokainen voi saada suhteen Häneen. Aikojen lopussa sielut matkustavat yhden olennon (Jumalan) luo ja yhdistävät jokaisen sielun uudelleen Henkeen. Henki liittyy aurinkokunnan herraan (Herra Kristus), joka liittyy galaksin Herraan, joka puolestaan ​​liittyy maailman jumalaan (joka kommunikoi Žėkasin kanssa), joka yhdistyy universumin jumalaan , jotka vuorostaan ​​liittyvät Isän Jumalaan.

Vuonna 2011 Žėkasin dialogi Jumalan kanssa julkaistiin Merkinän pyramidin verkkosivuilla (nd), jota seurasi teksti hyveistä ja paheista sekä opetusten käytännön sovelluksista jokapäiväiseen elämään. Žėkas kysyi Jumalalta kristillisistä hyveistä ja paheista, ja hänen vastauksensa selvensivät, mitkä teot tulisi pitää pahoina tai joihin karman toiminta vaikuttaa. Jotkut opetuksista edistivät yksiavioisuutta, yksiavioisia kumppanuuksia ja lisäsivät sosiaalista tietoisuutta homoseksuaalisuudesta, joista mikään ei ole este henkiselle kehitykselle. Essee tuomitsee pedofilian syntinä ja "yhteiskunnallisena sairautena", kun taas insestiä, murhia, alkoholismia, huumeita ja perheväkivaltaa tulee vastustaa, koska ne vahingoittavat sielua. Yleisesti ottaen Žėkas käsittelee arkaluonteisia aiheita, joita myös katolinen kirkko on käsitellyt, erityisesti mitä tulee seksuaalisuuteen ja perhe-elämään. Hänen lähestymistapansa on maltillisempi, eikä selibaattia korosta. Hän korostaa, että perhe-elämä ei estä hengellistä kehitystä ja ettei luostarille tai pappisselibaatille ole tarvetta.

RITUAALIT / TOIMINTA

Merkinän pyramidi -ilmiön rituaalit ja käytännöt kehittyvät edelleen, kun sen perustaja Povilas Žėkas saa uusia paljastuksia, joita täydennetään paikalle.

Vaikka pyramidit, joilla uskotaan olevan hengellisiä voimia, ovat usein neliömäisiä (ja Žėkasin näyssä Isä Jumala kertoi hänelle, että Liettuan pyramidi oli jumalallinen paikka, jolla oli voima parantaa sekä henkisesti että fyysisesti), Merkinän pyramidi on kolmio- perustuu kolmiomaisiin sivuihin. Se on valmistettu alumiinista, ja siinä on kaksi ristiä, jotka on valmistettu salaisesta metalliseoksesta, Žėkasille hänen paljastustensa aikana antamien tietojen mukaan. Žėkasin äidin mukaan tämä paljastus aiheutti hankaluuksia, koska se merkitsi sitä, että urakoitsijat eivät voineet käyttää lejeeringissä helpommin saatavilla olevia metalleja ja heidän oli seurattava paljastettuja mittoja ja pyramidin sijoituskulmaa. Pyramidin sisällä olevaan ristiin kiinnitettiin erityistä huomiota, koska sitä ympäröivät ilmoituksen mukaan erityiset luonnon äänet.

Merkinän pyramidin sivut on omistettu Kolminaisuuden kolmelle henkilölle, ja jokaisessa nurkassa olevat ohjeet kertovat, mitä vierailija voi tuntea suhteessa jokaiseen kolminaisuuden jäseneen kyseisessä paikassa. Pyhälle Hengelle pyhitetyn seinän lähellä on pyhä vesipullo, jonka väitetään hoitavan erilaisia ​​vaivoja.

Pyramidin pystyttämisen yhteydessä Žėkas opasti vierailijoita pyramidin käytännöistä, käyttäytymisestä paikalla, kävelemään pyramidin ympäri ja seisomaan hetken metallirakenteen alla. Kun paikka alkoi houkutella yhä enemmän kävijöitä, sen perustajan ohjeet eivät riittäneet; voitiin havaita, että ihmiset seurasivat toistensa käyttäytymistä; jotkut riisuivat kenkiä ja kävelivät paljain jaloin pyramidin ympäri, jotkut rukoilivat katolisella tavalla ja polvistuivat pyramidin alle. Myöhemmin sen omistajat rakensivat messuosaston, joka opastaa vierailijoita Pyramidin ympärillä noudatettavista käytännöistä. [Kuva oikealla] Povilas Žėkasin laulaminen pyramidissa on toinen käytäntö, joka on otettu käyttöön, ja se saa melko paljon vierailijoiden huomiota. Kun paikkaa kehitettiin edelleen lisäämällä Vapautuspolku vuonna 2020, kävijöille annettiin myös ohjeita tämän paikan käytännöistä.

Organisaatio / JOHTAJUUS

Merkinän pyramidin seuraajia houkuttelee paikka saada henkistä paranemista, ja se on toiminut perustamisestaan ​​lähtien kulttipaikkana, josta jaettiin tietoa henkilökohtaisten verkostojen kautta. Kun konflikti valtion viranomaisten kanssa tapahtui, oli olemassa oikeushenkilön tarve osallistua oikeudenkäyntiin puolustamaan Merkinän pyramidia. Yhdistys "Pyramid of Merkinė" perustettiin vuonna 2010 ja on edelleen olemassa. Yhdistystä johtaa poliitikko Algimantas Norvilas, ja virallisten tietojen mukaan järjestössä työskentelee neljä henkilöä. Järjestössä ei ole jäsenyysvaatimuksia, ja Merkinän pyramidin ja sen perustajan Povilas Žėkasin seuraajat voidaan tunnistaa pikemminkin verkostoksi kuin järjestäytyneeksi ryhmäksi, vaikka olemassa oleva yhdistys muistuttaa ryhmää, jolla on jaettu sisäinen tieto paikasta. kehitystä ja rahoitusta ei ole saatavilla ulkopuolisille tiedusteluille.

SEIKAT / haasteet

Merkinän pyramidi on pystyttämisestä lähtien herättänyt hallitsevan roomalaiskatolisen kirkon huomion, mikä johti vuonna 2003 julkaistuun viralliseen pyramidin yhteyden katolilaisuuteen kieltämiseen (Žeižienė 2003). Merkinän pyramidin toinen haaste rakentamisen jälkeen oli konflikti Liettuan valtion viranomaisten kanssa koskien lupaa rakentaa geodeettinen kupoli pyramidin metallirakenteen yläpuolelle. Samalla kun jännitteet roomalaiskatolisen kirkon kanssa ovat jatkuneet, suhteet valtion viranomaisiin ovat helpottaneet, kun paikasta tuli hengellinen pyhiinvaelluskohde ja se on löytänyt paikkansa muiden Liettuan käyntikohteiden joukossa hengellisesti ajattelevien ihmisten keskuudessa, eikä se ole rajoittunut. Tämä edistää jatkuvasti alueen sosioekonomista kehitystä.

KUVAT **
** Kaikki kuvat ovat tekijän omaisuutta ja niitä käytetään luvalla.

Kuva 1: Povilas Žėkas.
Kuva 2: Pyramid Merkinė,
Kuva 3: Merkinen pyramidin kappeli.
Kuva 4: Ohjeet Pyramidin vierailijoille.

Suositukset **
** Ellei toisin mainita, tämän profiilin materiaali on peräisin Milda Ališauskienėlta. 2017. “Katolinen pyramidi? Merkinän pyramidin löytäminen uskonnon kentältä ja sen ulkopuolella." Nova Religio. Journal of Alternative and Emergent Religions 20:36-56 sekä Milda Ališauskienė ja Massimo Introvigne. 2015. "Liettualainen okkulttuuri ja Merkinėn pyramidi: innovaatiota vai jatkuvuutta?" Pp. 411-440 tuumaa Pohjoismaiden uusien uskontojen käsikirja, toimittaneet James R. Lewis ja Inga Bårdsen Tøllefsen. Leiden: Brill.

Merkinän pyramidin verkkosivusto. nd Merkinen pyramidi: Hengellisen kokemuksen ja paranemisen paikka. Käytössä https://merkinespiramide.lt/en/homepage/ 15in elokuussa 2023.

Wallis, Roy. 1984. Uuden uskonnon elämän perusmuodot. Lontoo: Routledge.

Žeižienė, Elvyra. 2003. "Laiškas kunigams dėl Česukų piramidės." XXI amžius. 2003-05-02 d. Pääsy osoitteesta https://www.xxiamzius.lt/archyvas/xxiamzius/20030502/orae_03.html 23in elokuussa 2023.

Žiliukaitė, Rūta, Arūnas Poviliūnas ja Aida Savicka. 2016. Lietuvos visuomenės vertybių kaita per dvidešimt nepriklausomybės metų. Vilna: Vilniaus Universiteto Leidykla.

Julkaisupäivämäärä:
25 elokuu 2023

Jaa: