Michael Ashcraft

Lomaland

LOMALAND AIKAJALA

1847: Lomalandin johtaja Katherine Tingley syntyi.

1851: WQ Judge, Tingleyn edeltäjä Teosofisen seuran johtajana, syntyi.

1874: Gottfried de Purucker, Tingleyn seuraaja Lomalandin johtajana, syntyi.

1875: Theosophical Society perustettiin New Yorkiin.

1883: Tuomari elvytti kuolevaisen teosofisen seuran.

1894: Katherine Tingley liittyi Teosofiseen Seuraan.

1895: Theosophical Society in America perustettiin WQ Judgen johdolla.

1896: WQ Judge kuoli.

1896-1897: Tingley teki maailmanlaajuisen kiertueen, nimeltään Crusade.

1897 (helmikuu): Lomaland-yhteisön ja koulutusjärjestelmän organisatorisen edeltäjän School for the Revival of the Lost Mysteries of Antiquity -koululle (SRLMA) pidettiin kulmakiven laskuseremonia.

1898 (helmikuu): Tingley ja kannattajat nimesivät Amerikan Theosophical Societyn uudelleen Universal Brotherhood and Theosophical Society -yhdistykseksi Chicagossa pidetyssä konventissa, jonka he asettivat merkityksen ratkaisevana tapahtumana ajan suurissa sykleissä.

1898 (kesä–syksy): Tingley järjesti avustusapua Espanjan Amerikan sodan sotilaille Montauk Pointissa Long Islandilla.

1911: Point Loma -paikka sai virallisen nimen Lomaland.

1929 (heinäkuu): Katherine Tingley kuoli ja Gottfried de Purucker otti Lomalandin johdon.

1942: Gottfried de Purucker kuoli.

1942: Point Loman teosofit muuttivat Covinaan, Kaliforniaan

FOUNDER / GROUP HISTORY

Ensimmäinen eurooppalainen retkikunta, joka tuli maihin Kaliforniassa, teki sen Point Lomassa. Espanjaksi ilmaus Point Loma tarkoittaa "Hill Point". Kumeyaayssa, lähistöllä asuvien intiaanien kielellä, tätä paikkaa kutsuttiin "Black Earthiksi".

Lomaland oli teosofisen yhteisön nimi Point Lomassa, alueella niemimaan pohjoispäässä San Diego Bayn länsipuolella ja sen yli San Diegon keskustasta Kaliforniassa. Point Loman länsipuolella sijaitsee Tyynimeri. Siihen aikaan teosofit muutti Point Lomalle 1890-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa, alue oli pääosin rakentamaton. Teosofit istuttivat hedelmä- ja vihannespuutarhoja sekä puita ja pensaita, jotka lopulta peittivät koko Point Loman teosofisen yhteisön. Nimestä Lomaland tehtiin tämän paikan virallinen nimi vuonna 1911.

Point Lomaan muuttaneet teosofit asuivat monissa paikoissa ympäri Yhdysvaltoja sekä Isossa-Britanniassa ja Ruotsissa. He olivat jäseniä teosofisessa organisaatiossa, jota johti irlantilais-amerikkalainen William Q. Judge (1851-1896), joka kuului alkuperäiseen henkilöryhmään, joka aloitti Teosofisen Seuran ensimmäisen instantiation vuonna 1875 New Yorkissa. Teosofinen seura koki vain vähän kasvua ensimmäisinä vuosinaan Yhdysvalloissa. Teosofisen seuran kaksoisperustajat, Helena Petrovna Blavatsky (1831-1891) [Kuva oikealla] ja Henry Steele Olcott (1832-1907), tapasivat, kun molemmat tutkivat spiritualistisia ilmiöitä. He lähtivät Yhdysvalloista Intiaan vuonna 1878. Judge otti vastuun aloittelevasta seurasta Yhdysvalloissa. Hänen johdollaan se kasvoi huomattavasti perustamalla paikallisia sivuliikkeitä kaupunkeihin eri puolilla maata. Tuomari tapasi Katherine Tingleyn (1847-1929), New Englandin sosiaalisen uudistajan, ja teki vaikutuksen hänen kyvyistään. Kun hän kuoli vuonna 1896, hän otti hänen johtajuutensa vaipan, vaikka useat muut johtajat kiistivät sen kiivaasti tuolloin. Tingley oli visionääri. Hän uskoi, että hänen ja hänen työtoverinsa oli määrä perustaa kaunis, utopistinen kaupunki Amerikan länteen. Kun hän ja hänen ryhmänsä useista muista teosofeista tekivät vuonna 1896 maailmanlaajuisen kiertueen, nimeltään Crusade, hän tapasi Gottfried de Puruckerin (1874-1942) kulkiessaan Kalifornian läpi. Todisteena on, että hän oli lähettänyt agentin etsimään vapaata maa-aluetta seuralle ostettavaksi Kaliforniassa, mutta ketään ei löytynyt. De Purucker, joka asui tuolloin Etelä-Kaliforniassa ja Tingleyn ihailija, kertoi hänelle Point Loman niemimaan pohjoispäässä olevasta maasta. Kirjekuoresta, johon hän piirsi karkean Point Loman kartan, tuli Point Loman perinteen arvokas jäänne. Tingleyn agentti osti maan ja Universal Brotherhood and Theosophical Society (Tingleyn organisaation nimi vuoden 1898 jälkeen) aloitti teosofien pyytämisen kaikkialta Yhdysvalloista muuttamaan Point Lomaan. Teosofit uskoivat, että aika kului jatkuvasti laajenevissa ja supistuvissa sykleissä, ja vuosi 1898 oli erityisen suotuisa, koska silloin valkeni uusi ajan sykli. Teosofit uskoivat, että kehittyneet sielut, joita kutsuttiin mestariksi, ohjasivat teosofeja kaikissa heidän pyrkimyksissään. Koska aika oli oikea ja mestarit tukivat heidän pyrkimyksiään, Point Loma perustettiin 1897-luvun viimeisinä vuosina. Vuonna XNUMX järjestettiin muodollinen seremonia teosofien uuden kodin tunnustamiseksi vapaamuurarien rituaaleineen.

Lomalandin määrä kasvoi vuosien varrella. Aikuisten ja lasten lukumäärää ei koskaan pyritty jatkuvasti seuraamaan, mutta liittovaltion väestölaskennan mukaan Lomaland koostui korkeimmillaan useista sadoista aikuisista ja vielä suuremmasta määrästä lapsia. Lapsista tuli yhteisön pääpaino. Lomalanderit päättelivät, että jos he eläisivät uuden syklin kynnyksellä, niin lapset ja nuoret olisivat tuon syklin hyötyjen perijiä. Lasten, jotka silloin syntyivät ihmiskehoon, uskottiin olevan henkisesti edistyneitä verrattuna aikaisempien sukupolvien lapsiin. Lomalandista tuli silloin eräänlainen lastentarha pitkälle kehittyneille ihmisille. Heidän vanhempansa ja muut huoltajat toivoivat, että kun nämä lapset ja nuoret kypsyvät aikuisiksi, heistä tulisi tärkeitä johtajia ja roolimalleja muille yhteiskunnassa.

Aluksi Tingley ja hänen teosofitoverinsa halusivat perustaa oppilaitoksen Lomlandiin antiikin muinaisten mysteerikoulujen mallin mukaisesti. Tällaiset koulut opettivat eräänlaista gnostista metafysiikkaa, joka korosti kaikkien asioiden ykseyttä ja aloitusriittejä ja -käytäntöjä, jotka mahdollistivat kuolevaisten omaksumisen tuohon ykseyteen syvällä henkisellä tasolla. He antoivat tälle laitokselle nimen School for the Revival of the Lost Mysteries of Antiquity (SRLMA). Tämä vaikuttava nimi ei valitettavasti voinut pelastaa SRLMAa vuosien mittaan uneliaisuudesta. Mutta se toimi edeltäjänä koulutustoiminnalle, joka oli paljon tehokkaampi kuin SRLMA, nimittäin Raja Yoga School.

Tingley [Kuva oikealla] houkutteli monia opettajia hyväksymään teosofiset opetukset ja muuttamaan Point Lomaan. Näistä henkilöistä tuli Lomalandin Raja Yoga Schoolin ydin. Lomalanders piti sanskritin kielen ilmaisua "raja jooga" kokonaisvaltaisena lähestymistapana ihmisten kouluttamiseen, älyllisen, henkisen, fyysisen ja suhteellisuuden kehittämiseen. Lomamaan historian alussa suurin osa koulun oppilaista oli aikuisten teosofien lapsia, jotka muuttivat perheensä Point Lomalle. Pojat ja tytöt kasvatettiin ja koulutettiin yhdessä ja asutettiin erillään sukupuolen mukaan. Lomalandissa ja Raja Yoga Schoolissa varttuneiden muistelmat sisältävät yhteisiä ryhmätoiminnan teemoja, kuten vaellusta San Diegon piirikunnassa, taideteosten luomista sekä dramaattisia esityksiä ja orkesterikonsertteja. Koulun lapset ja nuoret saivat ajan mittaan erinomaisen taiteen ja humanistisen koulutuksen. Tämä johtuu suurelta osin Lomamaalla asuneista lahjakkaista aikuisista, jotka pystyivät ottamaan nuoria mielen ja kouluttamaan heitä. Valitettavasti Lomalandilla ei ollut vertailukelpoista määrää aikuisia, jotka olisivat saaneet koulutusta erilaisiin matemaattisia ja tieteellisiä taitoja vaativiin ammatteihin.

Kun aikaa kului ja Raja Yoga -oppilaat kypsyivät teini-ikäisinä ja nuorina aikuisina, Lomalandin johtajat ymmärsivät tarpeen tarjota korkeakoulutason opetusta aineissa, joita yliopisto-opiskelijat voisivat myös opiskella oppilaitoksissa kaikkialla Yhdysvalloissa. Näitä olivat matematiikka, historia, kielet ja musiikki sekä myös työelämään valmistavia aineita, kuten pikakirjoitus ja konekirjoitus. Ja niin vuonna 1919 perustettiin teosofinen yliopisto. Se antaisi nimensä Lomalandin kustantamolle, Theosophical University Pressille, joka on pysynyt aktiivisena. Sen henkilökuntaan kuului monia samoja aikuisia, jotka olivat opettaneet Raja Yoga -koulussa vuosia, mutta myös nuorempia teosofeja, jotka olivat kasvaneet Lomalandissa.

Tingleyn kuoleman jälkeen vuonna 1929 ja hänen seuraajansa Gottfried de Puruckerin johdolla [Kuva oikealla] monet entiset Raja Yogat menivät naimisiin keskenään ja muuttivat pois Point Lomasta. Monet vain asettuivat läheiseen San Diegoon tai Los Angelesiin, kun taas toiset menivät kauemmaksi. Tämä oli 1930-lukua, [suuren laman vuosikymmen, ja nuoret aikuiset Lomalandista kohtasivat monia tuon ajan taloudellisia haasteita, joita miljoonat muut amerikkalaiset kohtasivat.

Point Loman osalta 1930-luvulla asukasväki supistui, otettiin käyttöön rahaa säästäviä toimenpiteitä ja päiväkoululapset saivat ylioppilastutkinnon, ja heidän vanhempansa maksoivat Lomalandille, tarvitsivat kipeästi käteistä lastensa koulutukseen. De Purucker oli itseoppinut polymaatti, joka oli erityisen taitava muinaisissa kielissä ja niillä kirjoitetuissa kirjoituksissa. Hän oli omistanut monta vuotta elämästään muinaisten kielten sekä Blavatskyn ja muiden teosofisten kirjoittajien teosofisten tekstien tutkimiseen. Ennen Tingleyn kuolemaa de Purucker alkoi pitää viikoittaisia ​​opintojaksoja esitelläkseen Lomalandin asukkaille teosofisen opetuksen syvempiä puolia. Sitoutunut ryhmä nuoria aikuisia, jotka olivat kirjanoppineita ja kirjoittajia, teki muistiinpanonsa de Puruckerin luennoista ja muutti niistä vaikuttavan pitkiä kirjoituksia kaikenlaisista asioista tieteestä, kosmologiasta ja fysiikasta antiikin historiaan, kielitieteeseen ja okkultismiin. Ensimmäinen tällainen kirja oli Esoteerisen filosofian perusteet, julkaistu alun perin vuonna 1932. Se perustui Blavatskyn luentoihin Salainen oppi (1888), jonka on antanut de Purucker vuosina 1924-1927.

Lomaland kutistui koko 1930-luvun. Yhteisön yleinen suunta muuttui verrattuna siihen, mitä se oli ollut Tingleyn johdolla. Yhteiskunnallisena uudistajana Tingley otti Point Loman teosofit mukaan erilaisiin sosiaalisiin syihin, jotka pitivät hänet uutisten eturintamassa. Hän puolusti rauhaa ensimmäisen maailmansodan aikana, vastusti eläinten elävyyttä ja tarjosi muuttavaa koulutusta nuorille ja lapsille. Hiljaisempi lähestymistapa Lomalandin suhteeseen laajempaan yhteiskuntaan vallitsi de Puruckerin toimikaudella. Hän keskittyi sen sijaan siihen, mitä he kutsuivat "tekniseksi teosofiaksi". Monet Lomalanders eivät olleet koskaan tutkineet teosofisia ideoita ja kirjoja syvällisesti, tyytyneet noudattamaan yksinkertaistettua eettistä näkökulmaa ja yleisiä vakaumus siitä, että Blavatskyn opetukset olivat totta. Luentosarja, jonka de Purucker piti 1920-luvulla, johti seuraaviin luentoihin, jotka muunnettiin moniksi kirjoiksi, joista osa oli täynnä teosofisia selityksiä elämästä, kuolemasta ja kosmoksesta, ja toiset oli tarkoitettu enemmän yleiselle lukijakunnalle henkisiä etsijiä, jotka kaipaavat varmuutta maailmassa. traumaattinen historiallinen aika.

De Purucker tuli tunnetuksi teosofien keskuudessa maailmanlaajuisesti liikkeestä, jonka hän yritti aloittaa ja jota hän johtaisi ja jota kutsuttiin veljestymisliikkeeksi. Hänen tarkoituksenaan oli koota kaikki teosofit yhdeksi kattavaksi organisaatioksi, jotka kaikki vetivät valjaat tuodakseen teosofiaa massoihin. Tämä liike joutui kuitenkin muiden teosofien kuin Lomalanderien vastustukseen. Suurin vastustaja oli Annie Besant (1847-1933), [Kuva oikealla] brittiläinen sosiaalinen uudistaja, joka hyväksyi teosofiset opetukset ja josta tuli Theosophical Society Adyarin johtaja. Tämä Seura perustui Blavatskyn ja Olcottin työhön Intiassa. Adyar (nykyisin nimeltään Chennai) oli kaupunki Etelä-Intiassa, jossa sijaitsi Adyarin teosofisen seuran kansainvälinen päämaja. Besant ja teosofia Intiassa yhdistettiin Intian pyrkimykseen itsenäistyä Isosta-Britanniasta. Mutta juuri Besantin lähestymistapa Blavatskyn kirjallisiin teoksiin aiheutti järkytystä ja ristiriitoja teosofisten perinteiden välillä.

Kun Blavatsky kuoli vuonna 1891, teosofit ympäri maailmaa olivat yleisesti yhtä mieltä siitä, että Blavatskyn tärkein kirjallinen teos, joka sai teosofian kanonisen aseman, oli Isis paljastui (1877), [Kuva oikealla] Salainen oppi (1888) Teosofian avain (1889), ja Hiljaisuuden ääni (1889). Besant kehitteli ja laajensi Blavatskyn opetuksia, vaikka Teosofinen Seura Adyar väittää, ettei hän koskaan poikennut Blavatskyn teosten sisällöstä ja tarkoituksesta. Point Loman teosofit puolestaan ​​väittivät opettavansa vain sitä, mitä Blavatsky kirjoitti, ja syyttivät Teosofista Seuraa Adyaria ideoiden keksimisestä, jotka eivät olleet yhdenmukaisia ​​Blavatsky-korpuksen kanssa. Kolmannen suuren teosofisen perinteen, Theosophists United Lodgen (ULT), perusti vuonna 1909 entinen Tingleyn kannattaja Robert Crosbie (1849-1919). ULT väitti, että vain he noudattavat totuudenmukaisesti ja täydellisesti Blavatsky-tekstien opetuksia. Nämä jakautumat huomioon ottaen ei ole yllättävää, että de Puruckerin ponnisteluilla veljestymisliikkeen käynnistämiseksi, niin vilpittömästi ja hyvää tarkoittaen kuin ne olisivatkin, ei koskaan ollut todellista mahdollisuutta onnistua.

Lomaland sijaitsi Point Loman niemimaan pohjoispäässä. Loput niemimaalla oli Yhdysvaltain armeijan omistuksessa. Kun Amerikka alkoi osallistua toiseen maailmansotaan vuonna 1941, Lomalanders pelkäsivät, että tykistö ja laivaston pommitukset voisivat vahingossa vahingoittaa teosofista omaisuutta. Vuonna 1942 teosofit, jotka olivat nyt vailla de Puruckerin johtajuutta, kun hän kuoli samana vuonna, lähtivät Lomalandista ja asettuivat asumaan käännynnäiseen poikien kouluun Covinassa, Los Angelesin pohjoisosassa. Tämä merkitsi Lomalandin loppua. Point Loman perinne jatkui, mutta teosofit eivät ole koskaan palanneet Point Lomaan merkittävissä määrin tarkoituksenaan luoda Lomamaa uudelleen.

OPPEJA / uskomukset

Teosofian keskeisimpiä opillisia käsitteitä ovat monismi, kierrokset ja rodut, karma ja merkitys.

Teosofia opettaa monismia, mikä tarkoittaa, että on olemassa vain yksi korkein olento tai olemus tai energia, ja tästä suuresta ykseydestä kaikki on johdettu. Monistinen kosmos on universumi, jossa kaikki on yhteydessä toisiinsa. Kaikki tekemämme erot eivät loppujen lopuksi ole lainkaan eroja, vaan vain illusorisia ilmiöitä, jotka ihmismielet saattavat haluta nähdä useammana kuin yhtenä kokonaisuutena. Tämä on muinainen opetus, teosofia tai "jumalallinen viisaus", jonka tietävät viisaat, profeetat, pyhät ja papit. Tämä käsite muistuttaa samankaltaisia ​​hindu- ja buddhalaisia ​​kosmologisia väitteitä, jotka löytyvät Etelä-Aasian perinteiden muinaisista teksteistä. Skeptikot väittävät, että Blavatsky lainasi monistisia ideoita noista perinteistä. Blavatsky ja muut teosofit väittivät, että monismi oli keskeinen teosofian opettamalle alkuperäiselle "jumalalliselle viisaudelle", ja myöhemmin uskonnolliset perinteet omaksuivat tämän jumalallisen viisauden. Teosofeilla on siis helppo vastaus kysymykseen "Miksi kaikki uskonnot muistuttavat toisiaan?" Se johtuu siitä, että kaikilla uskonnoilla on sama alkulähde. Blavatsky vaati edelleen, että mestarit välittivät tämän opetuksen hänelle. Ja heidän apunsa oli välttämätöntä. Blavatsky olisi ollut ensimmäinen, joka tunnustaisi, ettei hän löytänyt monismia oman tutkimuksensa kautta.

Rounds and Races on yksi teosofian hämmentävämmistä ja monimutkaisimmista käsitteistä. Teosofit uskovat, että jokainen maailma käy läpi määrätyn määrän syklejä, jotka ovat kestoltaan miljoonia vuosia, ja elämänmuodot kehittyvät syklien edetessä. Blavatsky opetti, että olemme tällä hetkellä erityisessä käännepisteessä syklien suuressa kulkueessa. Aiempien syklien elämänmuodot ovat keränneet henkistä ja moraalista voimaa useiden elämien aikana. Nyt elävät ovat täynnä potentiaalia tehdä suurta hyvää koko elämälle. Mestarit tarjoavat roolimallin. He ovat kuin me, tai pikemminkin me olemme heidän kaltaisiaan. He ovat yksinkertaisesti hieman kauempana evoluution polulla kuin me ihmiset, mutta me olemme lopulta mestareita vuorotellen auttamassa elämänmuotoja, jotka seuraavat meitä syklisessä ajassa.

Karman käsite on myös teosofian keskeinen osa. Usko kaikkien asioiden yhteenkuuluvuuteen tarkoittaa, että jokainen toiselle tekemä vahinko on vahinkoa myös itselleen. Tämä johtaa johtopäätökseen, että kaikkien ihmisten tulisi auttaa ja huolehtia toisistaan ​​aina kun mahdollista. Todellakin, niin Point Loman teosofit opettivat Lomalandin lapsille. Lapset olivat varhaisesta iästä lähtien uppoutunut hyveelliseen näkemykseen. Heitä kannustettiin etsimään hyvää muissa harjoittamalla kärsivällisyyden, myötätunnon hyveitä ja monia muita. Viktoriaaniset arvot muistuttivat näitä teosofian karmisia vastineita, minkä ansiosta monien keskiluokan viktoriaanisten aikuisten oli suhteellisen helppoa omaksua teosofia.

Teosofiassa elämällä on syvällinen merkitys. Kaikki toimintamme, pienimmistä päivittäisistä tärkeimpiin, elämää muuttaviin, tukevat jumalallista ykseyttä. Tämä näkökulma tuki yksilön arvon tunnetta, sillä teosofia tarjosi toivon sanoman jokaiselle ihmiselle, ettei kukaan ole arvoton. Pikemminkin olemme äärettömän tärkeitä asioiden suuressa järjestelmässä. Tämä on sellainen näkökulma, jolle tosissaan ihmiset omistautuivat mielellään elämänsä. Näiden arvojen vuoksi useat sadat teosofit Yhdysvalloista ja muista maista kuuntelivat Tingleyn kehotusta muuttaa Kaliforniaan ja sijoittaa itsensä Lomaland-nimiseen yhteisöön.

RITUAALIT / TOIMINTA

Lomalandersilla oli päivittäin hartaustilaisuuksia, rituaalitapaamisia erityistapahtumia varten ja taiteellisia esityksiä, joita ei voitu pitää niinkään rituaalina vaan yksinkertaisesti taiteellisena ilmaisuna. Point Lomalle nämä kulttuurisesti merkittävät esitykset kulkivat kuitenkin rituaaleina Lomaland-yhteisön elämässä.

Päivittäiset hartaustilaisuudet tapahtuivat yleensä, kun kaikki yhteisön jäsenet kokoontuivat kreikkalaiseen amfiteatteriin, joka oli muinaiskreikkalaisten amfiteatterien mallia, ennen kuin päivän työ alkoi. He kuuntelivat hartautta, ehkä jostain Blavatskyn kirjasta tai hinduklassikosta, Bhagavadgitaja vastaa nimenhuutoon. Sitten jäsenet menivät ruokasaliin aamiaiselle. Ennen syömistä he keskustelivat palveluelämän motiiveistaan, mutta muutoin söivät hiljaisuudessa ja hoitivat myös päivittäisiä tehtäviä hiljaisuudessa.

Erikoistilaisuudet ansaitsivat seremoniallisia näyttelyitä, etenkin Lomamaan historian varhaisessa vaiheessa. Rituaalien esiintymistiheys näytti olevan suurempi Lomalandin olemassaolon ensimmäisinä vuosina, vaikka tämän väitteen tueksi ei ole saatavilla määrällisiä tietoja.

Teosofisten johtajien syntymäpäiviä vietettiin virallisesti. Niin olivat myös tunnettujen teosofien, jotka eivät asu Lomamaassa, tai muiden tunnettujen vierailijoiden vierailut. Näissä tilaisuuksissa Tingley ja muut johtajat pitivät puheita, ja Point Loman asukkaat (mukaan lukien Raja Yoga -oppilaat) tarjosivat musiikillisia välisoittoja ja esiintyivät näytelmien kohtauksissa.

Musiikki- ja dramaattiset esitykset olivat tärkeä osa Lomalandin elämää. Kuten edellä mainittiin, Point Loma -kiinteistölle rakennettiin kreikkalainen amfiteatteri. Esitettiin antiikin kreikkalaisia ​​näytelmiä sekä Shakespearen näytelmiä. Point Loma -orkesteri ja -kuoro antaisivat musiikkia länsimaisesta musiikin kaanonista. Lomaland sijaitsi Tyynellä valtamerellä, joka kosketti myös Aasian rantoja, ja aikakauslehtiartikkeleissa käsiteltiin usein itämaisia ​​aiheita, mutta aasialaisen taiteen arvon lomamaalaiset tunnustivat harvoin. Länsimaisen musiikin ja draaman korostaminen viittaa lomalalaisten keskuudessa perusperiaatteeseen: teosofiset arvot ja uskomukset olivat rinnakkaisia ​​länsimaisen taiteen ja filosofian kanssa. Yleisesti ottaen Point Loma ymmärsi olevansa majakka, joka osoittaa taaksepäin historiassa ja eteenpäin tulevaisuuteen. Aiemmin teosofialla oli syvät juuret muinaisessa, keskiaikaisessa ja varhaisessa modernissa taiteessa ja kulttuurissa. Tulevaisuudessa teosofia olisi avainasemassa sivilisaatioiden muuttamisessa.

Organisaatio / JOHTAJUUS

WQ Judgen aikana teosofit osallistuivat Teosofisen Seuran kasvuun osallistumalla toimintaan paikallisissa looseissaan, kuten säännöllisiin kokouksiin kuullakseen luentoja ja keskusteluideoita. Seuran päämaja sijaitsi New Yorkissa, sekä varhainen loosi nimeltä Aryan Theosophical Society, josta tuli useita Point Loman teosofeja. Tuomarin alaisuudessa teosofit tutkivat Blavatskyn tekstejä ja myös Polku, aikakauslehti, joka sisältää artikkeleita sekä teosofisista opetuksista että ajankohtaisista asioista. Paikalliset looshit olivat itsenäisiä, eivätkä ne tehneet paljon muuta kuin perustivat teosofisia pyhäkouluja lapsille nimeltä Lotus Circles.

Astu sisään Katherine Tingley, elämää suurempi pomo, jolla on rajatonta energiaa ja vakaumusta tekojensa oikeellisuudesta. Hänellä oli myös syvällinen henkinen puoli, jonka muut tunnustivat. Useimmat hänet tunteneet olettivat, että hänellä oli voimakkaita intuitiivisia ominaisuuksia, joiden ansiosta hän pystyi "lukemaan" ja ymmärtämään ihmisiä paljon syvemmällä tasolla kuin useimmat kuolevaiset voisivat koota. Siitä seurasi huomattava kiista, kun Judgen kuoleman jälkeen Tingley siirtyi ottamaan hallintaansa. Jotkut Judgelle uskolliset johtajat lähtivät organisaatiosta, koska he tunsivat, että Tingley vie heidät väärälle tielle. Toiset uskoivat, että Tingley ei voinut tehdä väärin, ja kuuntelivat mielellään hänen kehotustaan ​​muuttaa Point Lomaan.

Sekä Judge että Tingley, samoin kuin de Purucker heidän jälkeensä, olivat teosofisen seuran esoteerisen osan (jota kutsutaan myös itäiseksi teosofian koulukunnaksi) ulkopäitä. Sisäpäät olivat mestarit itse. Tämä Blavatskyn alun perin perustama esoteerinen alaryhmä sisälsi jäseniä, jotka myöhemmin liittyivät joko Point Loma -perinteeseen tai Teosofiseen Adyariin. Oletettiin, että ulkopää sai viestejä ja ohjeita mestareilta. Siksi jokainen, joka oli eri mieltä Ulkopään kanssa, vastusti Mestareiden kiistämättömiä opetuksia. Blavatskyn kirjoittamat kanoniset tekstit tukivat tätä yhteyttä mestareihin.

Blavatksyn kuoleman jälkeen Judge yritti saada teosofit maailmanlaajuisesti tunnustamaan hänen johtajuutensa yli kaikkien teosofien. Tämä johti teosofisen historian hyvin monimutkaiseen hetkeen, jota kutsutaan tuomarin tapaukseksi. Jokaisen, jonka mielestä historia on yksinkertainen asia, kannattaa yrittää lukea tähän tapaukseen liittyvää materiaalia. Besantin johtamat teosofit tietysti vastustivat Judgea, ja pitkällä aikavälillä hän vakuutti vain osan teosofeista Yhdysvalloissa ja Euroopassa tukemaan häntä. Nämä tuomaria kannattavat jäsenet, jotka työskentelevät teosofian hyväksi paikallisissa looseissaan, olisivat niitä seuraajia, joita Tingley kehottaisi luopumaan kaikesta ja muuttamaan Point Lomaan. Ilman Judgen johtajuutta Point Loman yhteisö ei olisi koskaan toteutunut.

Point Loman organisaatio oli melko vakio kaikelle sellaiselle tarkoitukselliselle yhteisölle. Yksittäiset johtajat vastasivat eri osastoista: Raja Yoga -opetuksesta, pihojen ja rakennusten kunnossapidosta, ruuan korjuusta ja sen valmistamisesta kolme kertaa päivässä sekä Point Loma -aikakauslehtien ja erilaisten aputeosofisten tekstien julkaisemisesta. Tingley valvoi jatkuvasti kaikkea Lomalandin toimintaa. Joskus hän syyllistyi mikrojohtamiseen, mutta jos hän oli vakuuttunut siitä, että joku teki työnsä kunnolla, hän jätti heidät rauhaan.

Raha oli aina tärkeä osa Lomalandia. Kuten alla mainitaan, Tingley oli joskus perimässä rahaa kuolleilta jäseniltä. Lomaland ansaitsi rahaa myös myymällä Point Lomassa ilmestyvien ja painettujen lehtien tilauksia. Lisäksi myytiin Blavatskyn ja muiden teosofisten kirjailijoiden kirjoja. Lomalanderit lahjoittivat myös omaa, pientä tai suurta omaisuuttaan yhteisöön.

Lomaland ei vain tuottanut tuloja, vaan myös säästänyt rahaa. Lomalanderien käyttämät tuotteet ja muut elintarvikkeet on kasvatettu Lomalandin alueella. Myös muissa yrityksissä säästettiin rahaa, kuten Lomalandilla tehtyjen vaatteiden ylläpito ja isompien lasten luovuttaminen nuoremmille. Nämä omavaraisuusyritykset eivät koskaan olleet täysin tehokkaita, mutta kuten muutkin vastaavat ryhmät, Lomaland yritti tulla mahdollisimman omavaraiseksi.

SEIKAT / haasteet

Tingley oli uutisissa melko usein. Hän oli suorapuheinen julkisuuden henkilö, joka oli aina hyvä sanomalehtikopioksi. Point Loma omisti vuosia San Diegon keskustassa oopperatalon, jossa teosofit pitivät puheita ja esittivät näytelmiä ja konsertteja. Nämä tapahtumat olivat avoimia ja kohdennettuja suurelle yleisölle, ja tyypillisesti niistä tiedotettiin myönteisesti paikallisissa sanomalehdissä.

Toimittajat eivät kuitenkaan aina antaneet Tingleyä positiivisessa valossa. Hän oli sekaantunut moniin oikeusjuttuihin koko Point Loma -johtajan aikana. Tingley koski kolmenlaisia ​​tapauksia.

Jotkut tapaukset koskivat lapsia ja lasten huoltajuutta. Point Loma tarjosi vaihtoehdon lasten vanhemmille tai omaisille, jotka jostain syystä tarvitsivat parkkipaikkaa lapselleen tai lapsilleen. Pinnalta katsottuna Point Loman koulujärjestelmä ja asuinjärjestelyt tekivät vaikutuksen keskiluokkaisiin ihmisiin. Point Loma ei monessakaan suhteessa eronnut sadoista samankaltaisista oppilaitoksista tuolloin. Mutta Tingley vaati jäykkää lähestymistapaa moraaliseen käyttäytymiseen. Raja Yoga -oppilaiden odotettiin noudattavan eettisiä arvoja, joita nykyään kutsutaan "viktoriaaniseksi". Erityisesti hän ei halunnut seksuaalisuuden koskaan valuvan yli pankkien, mutta lasten ja nuorten seksuaalisuutta hänen oli mahdotonta hallita. Lapset, varsinkin lähestyvät tai murrosiässä olevat, masturboivat yöllä, koskettelivat toisiaan "sopivasti" ja solmivat ystävyyssuhteita, sekä samaa sukupuolta että heteroseksuaaleja, joita Point Loman aikuiset pitivät vaarallisina ja tuomitsemisen arvoisina.

Point Loman sijainnin luonne vaikutti epäilemättä kiellettyyn seksuaaliseen toimintaan. Yhteisö sijaitsi kallioilla, joista on näkymät Tyynenmeren rannoille. Lomalanderit menivät usein merenrantaan uimaan ja nauttimaan aalloista. Jos valvonta oli löyhää rannalla, teini-ikäiset saattavat harrastaa flirttailua ja seksuaalista käyttäytymistä. Lisäksi teini-ikäiset ja nuoret aikuiset olivat ilman valvontaa suuren osan päivästä. He vastasivat itse peseytymisestä ja pukeutumisesta, osallistumisesta tunneilleen ja työskentelivät yhteiskunnallisissa töissä. Yleensä aikuiset tiesivät missä ja milloin teini-ikäisten piti olla, mutta aikuisen katseen pakoon ei ollut vaikeaa, etenkään teinille, joka oli erittäin motivoitunut ja taitava välttämään aikuisten mentoreita.

Tarinat eri lapsista, joilla oli traagisia, jopa traumaattisia kokemuksia Raja Yoga -koulussa, päättyivät usein siihen, että Tingley oikeudessa puolusti Point Lomaa ja hänen kasvattajiaan ja hoitajiaan. Lapset saivat käydä vanhempiensa tai muiden sukulaisten luona vain muutaman tunnin joka sunnuntai-iltapäivä. Tämä antoi lapsille vähän aikaa olla yhteydessä vanhempiin. Usein vanhemmat kuulivat jostain seksuaalisuuteen ja kurinalaisuuteen liittyvästä tapauksesta omien lastensa kertomana, ja heitä saatetaan rangaista jollain tavalla (kuten olla eristyksissä lukitussa huoneessa tuntikausia tai päiviä), mikä vanhempien mielestä olisi hämmentävää.

Tingley oli myös oikeudessa lasten huoltajuudesta. Monet orvot tulivat Point Lomalle. Esimerkiksi teosofit Buffaloon, New Yorkiin, olivat perustaneet orpokodin, ja silloin, kun he muuttivat Point Lomaan, heillä oli lähes kaksikymmentä vauvaa, jotka lomalanderien keskuudessa tunnettiin Buffalo Babiesina. Nämä lapset pysyivät Point Lomassa, kunnes he olivat tarpeeksi vanhoja mennäkseen naimisiin ja muuttaakseen pois. Mutta muilla Point Loman orvoilla ei aina ollut yhtä positiivista kokemusta. Jos vanhemmat tai muut omaishoitajat eivät olleet tavoitettavissa tai kohtelivat huonosti lapsiaan heidän vieraillessaan heidän luonaan, Tingley saattaa yrittää suostutella tuomaria myöntämään Lomalandin hoitoa näille lapsille. Tällaisten konfliktien toisella puolella olevat Tingleystä saattavat esittää kuluneen kritiikin Tingleyä kohtaan, toisin sanoen siitä, että hän loi järjettömän, jopa pahan maailmankuvan haavoittuviin lapsiin.

Tingley esiintyi myös oikeudessa, kun toinen avioliiton puolisoista piti Point Lomaa enemmän kuin toinen puoliso. Usein vaimo piti Point Lomasta ja mies ei. Monille naisille, jotka ovat loukussa rakkaudettomissa avioliitoissa ja kaipaavat syvempää hengellisyyttä kuin perinteiset kirkot pystyivät tarjoamaan, Lomaland oli niin lähellä ihanteellista kotia kuin mikään maallinen paikka voi olla. Aviomiehet eivät tietenkään kyenneet arvostamaan Lomamaan ihmeitä, ja jopa paheksuivat heille osoitettuja velvollisuuksia niin kauan kuin he asuivat tontilla.

Kolmas luokka oikeusjuttuja, joka koski Tingleyä, keskittyi perintöihin. Ihmiset, jotka pitivät Point Lomasta eläessään, jättivät tilansa Point Lomalle kuollessaan. Vainajan sukulaiset kiistivät Tingleyn oikeuden kuolleen sukulaisensa omaisuuteen. Joskus näiden tilojen rahallinen arvo oli huomattava. Tingley menestyi rikkaiden, sivistyneiden ihmisten kasvattamisessa ja vakuutti heidät siitä, että hän oli yksi heistä. Jollain tasolla hän luultavasti uskoi siihen, mutta hän näytti muiden silmissä varkaana, joka aikoi saada kuolleen sukulaisen omaisuuden.

KUVAT

Kuva 1: Helena Petrovna Blavatsky.
Kuva 2: Katherine Tinsley.
Kuva 3: Gottfried de Purucker,
Kuva #4: Annie Besant.
Kuva #5: Etukansi Isis paljastui.
Kuva #6: WQ-tuomari.

Suositukset **
**
Ellei toisin mainita, tämän profiilin materiaali on peräisin Michael W. Ashcraftilta. 2002. Uuden syklin kynnyksellä: Point Loman teosofit ja amerikkalainen kulttuuri. Knoxville, TN: University of Tennessee Press.

Blavatsky, Helena Petrovna. 1889 [1987]. Teosofian avain, joka on selkeä esitys kysymysten ja vastausten muodossa siitä etiikasta, tieteestä ja filosofiasta, jonka tutkimista varten teosofinen seura on perustettu. Uusintapainos. Pasadena, CA: Theosophical University Press.

Blavatsky, Helena Petrovna, Hiljaisuuden ääni. 1889 [1976]. Uusintapainos. Pasadena, CA: Theosophical University Press.

Blavatsky, Helena Petrovna. 1888 [1988]. Salainen oppi: Tieteen, uskonnon ja filosofian synteesi. Kaksi osaa. Uusintapainos. Pasadena, CA: Theosophical University Press.

Blavatsky, Helena Petrovna. 1877 [1988] Isis paljastettiin: Master-avain muinaisen ja nykyajan tieteen ja teologian mysteereihin. Kaksi osaa. Uusintapainos. Pasadena: Theosophical University Press.

de Purucker, Gottfried. 1932 [1979]. Esoteerisen filosofian perusteet. Pasadena, CA: Theosophical University Press.

LISÄVARAT

Baker, Ray Stannard. 1907. "Poikkeuksellinen kokeilu veljeskunnassa." American Magazine 63: 227-40.

Barton, H. Arnold. 1988. "Ruotsalaiset teosofit ja Point Loma." Skandinavian tutkimus 60.4: 453-63.

Greenwalt, Emmett A. 1978 [1955]. Kalifornian utopia: Point Loma: 1897-1942. Tarkistettu painos. San Diego, CA: Point Loma -julkaisut.

Kamerling, Bruce. 1980. "Teosofia ja symbolistinen taide: Point Loma -koulu." San Diegon historian lehti 26.4: 231-55.

Kirkley, Evelyn A. "Sukupuolten tasa-arvo, mutta…: Women in Point Loma Theosophy, 1899-1942." Nova Religio: Vaihtoehtoisten ja uusien uskontojen lehti 1.2 (huhtikuu 1998): 272-88.

Pieni, Kenneth R. 2022. Theosophical History Occasional Papers Volume XV Revisiting Visionary Utopia: Katherine Tingley's Lomaland, 1897-1942. Fullerton, CA: Teosofinen historia.

Spierenburg, HJ 1987. "Dr. Gottfried de Purucker: Okkulttinen elämäkerta. Kääntäjä JH Molijn. Teosofinen historia 2.2: 53-63.

Julkaisupäivämäärä:
9 elokuu 2023

Jaa: