Peter Moore

Weberit

WEBERITES AIKATAULU

1725 (30. joulukuuta): Jacob Weber syntyi Zürichin kantonissa Sveitsissä.

1739 (elokuu): Weber muutti Saxe Gotha Townshipiin Etelä-Carolinaan vanhemman veljensä Heinrichin kanssa.

1747 (maaliskuu): Jacob ja Hannah Weber menivät naimisiin Saxe Gothassa.

1753: Jacob ja Hannah Weber muuttivat Dutch Forkiin kahden lapsensa kanssa.

1754-1756: Hollantilainen Forkin yhteisö pysyi kirkottomana sen jälkeen, kun se ei kutsunut John Jacob Gasseria ministeriksi.

1756 (toukokuu): Jacob Weber koki henkisen kriisin ja teki läpimurron.

1756-1759: Weberistä tuli maallikkosaarnaaja ja hän järjesti kokoontumisia kotonaan.

1760 (helmikuu): Cherokee-soturit tappoivat kymmeniä Carolinan takamailla asuvia siirtokuntia ja tuhosivat Dutch Forkin siirtokunnan

1760-1761: Weberit jumalivat Jacob Weberin ja mahdollisesti John George Smithpieterin,

1761 (helmikuu): Weberit murhasivat Smithpieterin ja Michael Hansin.

1761 (maaliskuu-huhtikuu): Jacob ja Hannah Weber sekä kaksi muuta pidätettiin, tuomittiin ja tuomittiin murhasta. Weber teloitettiin 17. huhtikuuta; kolme muuta lykättiin.

FOUNDER / GROUP HISTORY

Weberit, jotka on nimetty johtajansa Jacob Weberin mukaan, olivat kristillinen uskonnollinen ryhmä, joka kukoisti lyhyen aikaa Etelä-Carolinan Dutch Fork -yhteisössä vuosina 1759-1761. Heidät muistetaan pääasiassa siitä, että he jumalatsivat Weberin ja murhasivat rituaalisesti kaksi ihmistä, mukaan lukien yhden toisen johtajan, joka saattoi väittää olevansa jumalallinen. Weber ja kolme muuta tuomittiin murhasta, ja Weber teloitettiin provinssin viranomaisten toimesta. Vaikka aikalaiset pitivät heitä harhaanjohtavina uskonnollisina fanaatikkoina, weberilaisia ​​ei voida ymmärtää ilman siirtomaa-eteläisen takamaan ainutlaatuista institutionaalista, geopoliittista ja teologista kontekstia. Ne olivat seurakunnallisen alueen tuotetta, jota Cherokee-sodan kauhut vaivasivat uskonnollisen käymisen ja kokeilun aikana.

Jacob Weber syntyi Stifersweilissä, Zürichin kantonissa, Sveitsissä vuonna 1725 ja varttui reformoidussa kirkossa. Kolmetoistavuotiaana hän muutti Etelä-Carolinaan veljensä Heinrichin kanssa, joka oli häntä kymmenen vuotta vanhempi. He asettuivat Saxe Gothan kylään Congaree-joen varrelle, noin sadan mailia sisämaahan Charleston. Heinrich kuoli pian sen jälkeen, ja Jacob jäi vaille ja, kuten hän myöhemmin kirjoitti, "ihmisen hylätty ja ilman isää tai äitiä" (Muhlenberg 1942-1958:579). Weberin varhaisesta elämästä tiedetään vähän muuta. Vuonna 1747 hän meni naimisiin, ja noin vuonna 1753 hän ja hänen vaimonsa Hanna muuttivat kahden lapsensa kanssa Dutch Forkiin, missä Weber oli ottanut maata. [Kuva oikealla]

Hollannin haarukka sai nimensä pääosin saksankielisestä väestöstään ja sijainnistaan ​​Broad- ja Saluda-jokien välisessä haarassa. Nämä joet yhtyivät noin 125 mailia Charlestonista luoteeseen muodostaen Congaree-joen. Nyt osavaltion pääkaupungin Columbian piirittämä Dutch Fork oli 1738-luvun puolivälissä syrjäisellä takapihalla, alueella, jossa oli kumpuilevia kukkuloita ja hedelmällistä maaperää, mutta huono pääsy rannikon markkinoille, koska se oli määritelmänsä mukaisesti laskulinjan yläpuolella. matalikot ja matalikot tekivät joet purjehtimattomiksi. Hollannin haarukan eteläpuolella ja laskulinjan alapuolella seisoi Saxe-Gothan kylä. Vuonna 1718 perustettu Saxe-Gotha kulki Cherokeen kauppapolulla ja oli ihanteellisella paikalla sisämaan kauppakeskukseksi Piemonten ja Lowcountryn välillä. Dutch Fork, Saxe-Gotha ja niiden ympäristö tunnettiin yleisemmin kongareina. Alkuperäiskansat ajettiin pois Congareesista vuoden 1740 Yamaseen sodan jälkeen, vaikka se pysyi Catawban ja Cherokeen metsästysalueiden reunalla. Sveitsiläisiä ja saksalaisia ​​maahanmuuttajia tulvi alueelle XNUMX-luvulla, ja niitä vetivät puoleensa runsaat maalahjat, joiden tarkoituksena oli lisätä Carolinan valkoista väestöä ja asettaa puskurin matalan maan istutusalueen ja sen rajalla olevien alkuperäiskansojen välille. Kun Jacob Weber tuli täysi-ikäiseksi ja perusti perheen, kaikki maat Saxe Gothassa oli myönnetty, mikä pakotti hänet muuttamaan kauemmas sisämaahan eristyneemmälle Dutch Forkin alueelle laskulinjan takana.

Uskonnolliset instituutiot olivat yleensä heikkoja sisätiloissa, eivätkä Congarees olleet poikkeus. Sen saksankielinen väestö jakautui melko tasaisesti luterilaisten ja reformaattien kesken. Vaikka reformoidulla joukolla oli saarnaaja, Christian Theus, hän oli tehoton. Hän pysyi lähellä Saxe-Gothaa ja laiminlyö kasvavia siirtokuntia Hollannin Forkissa ja sen ulkopuolella, ja hän kamppaili ansaitakseen kansansa kunnioituksen. Naapurissa Georgian Ebenezerin salzburgilaisten siirtokunnan luterilaisen pastorin Johann Bolziuksen mukaan saksigotanilaiset kohtelivat Theusta "vähemmän kunnioituksella kuin seurakunnan nöyrimmän jäsenen kanssa" (Etelä-Carolinan synodi 1971:63). Yhteisön luterilainen puoli oli kirkoton. Vuonna 1749, kun noin 280 luterilaista perhettä pyysi Bolziukselta apua seurakunnan perustamisessa, hän lähetti heille paketin kirjoja, mutta kieltäytyi auttamasta. Raportissaan lähetyssaarnaajien johtokunnalle hän ilmaisi halveksuntaan heitä kohtaan, ja hän kutsui heitä sivistyneiksi, likaisiksi, järjettömiksi, järjettömiksi raatoiksi. Theukseen tyytymätön ja Bolziuksen hylkäämä ryhmä kongareiden "sukeltajia ja uudisasukkaita" otti asiat omiin käsiinsä vuonna 1754. He kokoontuivat entisen teurastajan ja sveitsiläisen armeijan papin, nimeltä John Jacob Gasser, ympärille ja anoivat Etelä-Carolinan neuvostolta tukea "kirkon ja koulun mestarille". Vetoomus hylättiin, ja Gasserin pyrkimykset saada lähetystyörahoitusta sekä luterilaisilta että reformoiduilta kirkoilta Euroopassa epäonnistuivat. Tämän seurauksena kongareiden kansa jatkoi, kuten Gasserin vetoomuksen esittäjät kirjoittivat, "työväenpuolueen erittäin suurten vaikeuksien alaisena, koska he eivät halunneet saada evankeliumia levitettyä ja edistettyä heidän asutusalueellaan" (South Carolina Council Journals 1754).

Samoihin aikoihin Jacob Weber koki henkisen kriisin. Tyypillisellä reformoidulla tavalla hän myöhemmin kertoi kääntymyskokemuksensa kehittyneen kolmessa vaiheessa. Ensinnäkin, keskellä Heinrichin kuoleman jälkeisiä ”vasteita ja kärsimyksiä”, hän muisteli, kuinka ”Herra Jumala sääli minua”. Tämä myötätunto muodosti sekä armon että tuomion, armon ja pelon. Nuori Weber iloitsi Jumalasta ja nautti "enemmän mielihyvää . . . jumalisuudesta ja Jumalan sanassa kuin maailmassa." Kuitenkin samaan aikaan hän kirjoitti: ”Olin usein huolissani sieluni pelastuksesta, kun ajattelin, kuinka Jumala vaatisi minulta tiukkaa tiliä ja kuinka sitten kuulisin minulle julistetun tuomion tietämättä, mikä se olisi. ” Weber yritti puolustella itseään omilla hyvillä teoillaan, mikä jätti hänet epävarmaksi kohtalostaan, sillä hän oli "tapunut rakastamaan maailmaa" "turmeltuneen luonteensa" vuoksi. Tarkkaillessaan "ulkopuolisia" Weber epäili jatkuvasti olevansa yksinkertaisesti uskonnollinen, ei kääntynyt. Nämä epäilyt muuttuivat kauhuksi hänen kääntymiskokemuksensa toisessa vaiheessa, luultavasti hänen ollessaan noin 1756-vuotias, kun hän tuli ”sydämensä liikkeelle” tuskalliseen tietoisuuteen synnistään. "Ymmärsin, kuinka kauheasti ihmiskunta on langennut Jumalasta ja kuinka syvälle me kaikki poikkeuksetta olemme luonteeltaan turmeltuneita." Vetäytyen rukoukseen ja hiljaisuuteen Weber "unohti kaiken maailman hälinän, niin että minusta tuntui, että Jumala ja minä olisimme yksin maailmassa". Nyt hän tajusi, että vain ”uudestisyntyminen vedestä ja Hengestä” voi pelastaa hänet. Hän alkoi rukoilla kiihkeämmin ja hänet tuomittiin entisestään syntisyydestään, joten hänestä tuntui, että hän ”ansaitsi tuhat kertaa tulla Jumalan karkotukseksi” ja näki, että ”koko maailma oli jumalattomuudessa”. Tämä "hirvittävä oivallus" johti hänet syvemmälle rukoukseen, jonka jälkeen hän "siirtyi kuolemasta elämään" useiden päivien jälkeen. Ja näin hän saavutti kolmannen vaiheen, pelastuksensa vakuutuksen, joskus toukokuussa 1942. Sitä seurannut "rauha ja yhteys Jumalan kanssa", joka perustui "Jeesuksen verivarmuuteen", kantoi hänet kahden vuoden ajan "paljon ristiä". ja monia taakkoja” (Muhlenberg 1958-578: 80-XNUMX).

On huomattavaa, että Weber piti yllä ja ilmaisi tämän kokemuksen ilman papiston ohjausta eikä seurakunnan mallia; todellakin "jumalattomassa" rajaympäristössä, jossa jokainen henkilö, kuten Bolzius väitti, asui "omassa erämaassaan" (Jones 1968-1985:XIV, 52). Hänen vahva mystinen taipumus, vilpitön hurskaus, poikkeuksellinen itsetietoisuus ja vankka perusta reformoituneille ja pietistisille perinteille tekivät vaikutuksen hänen perheeseensä ja ystäviin. Pian kuolemasta elämään siirtymisensä jälkeen Weber alkoi tavata naapureitaan jumalanpalveluksessa kotonaan, jossa he lauloivat psalmeja ja kuulivat Weberin lukemia saarnoja.

Weberin henkinen muutos ja kotikirkko osuivat samaan aikaan poikkeuksellisen väkivallan ajan Carolinan takamailla: Cherokee-sota 1760-1761 (Tortora 2015:146). [Kuva oikealla] Jo vuonna 1756 provinssin viranomaiset saavuttivat uutiset "uhkaavasta vaarasta" ranskalaisten ja intialaisten hyökkäyksestä kongareita vastaan. Tammikuussa 1757 tunnistamattomien alkuperäiskansojen joukot ryöstivät, polttivat ja lopulta ajoivat uudisasukkaat Broad- ja Saluda Riversin yläosasta aiheuttaen niin "sanomatonta levottomuutta" Hollannin haarukassa, "että melkein koko paikka uhkaa hajota ja julistaa, että he eivät voi mitenkään toimia. pysyä paljon pidempään, sillä pelon pitäisi tapahtua pahempaa" (McDowell 1970:324-25). Vastauksena hollantilaiset Forkin uudisasukkaat aloittivat linnoituksen rakentamisen. Mutta pahin oli vielä edessä. Vaikka naapuri Cherokee oli pysynyt neutraalina konfliktin aikana, vuonna 1759 brittien ja tšerokien suhteet katkesivat. Cherokee-soturit hyökkäsivät raja-asutuksille. He tappoivat neljätoista valkoista uudisasukkaa Länsi-Pohjois-Carolinassa, mikä uudisti pelkoa siitä, että "Broad River ja Saludy saavat pian aivohalvauksen" (McDowell 1970:485). Aivohalvaus tuli helmikuussa 1760, kun Cherokee-sotapartio kaatui Etelä-Carolinan rajalla ja tappoi kymmeniä uudisasukkaita. Pakolaiset hylkäsivät syrjäseudun ja pakenivat Saksi-Gothaan ja kaukaiselle alamaalle. Huhut siitä, että Creekit voisivat liittyä ranskalaisiin ja cherokeisiin, pitivät jännitteet kuumeisena kesään 1760 asti. Vaikka rajan välitön uhka laantui pian sen jälkeen, kesti vielä vuoden ennen kuin britit aloittivat ratkaisevan kampanjan ja rauhoittivat Cherokeen.

Ei ole varmaa, että Weber ja hänen seuraajansa omaksuivat apokalyptisen näkemyksen Cherokee-sodasta, mutta tässä yhteydessä he "muodostivat harrastajien lahkon", luotettavimman todistajansa, Etelä-Carolinan luutnanttikuvernööri William Bullin sanoin. Bull to Pitt 1761). Lähteet antavat laajasti erilaisia ​​selostuksia weberilaisten uskomuksista, käytännöistä ja rikoksista, mutta ne kaikki ovat yhtä mieltä yhdestä keskeisestä seikasta: siitä, että sekä Weber että hänen seuraajansa jumalatsivat hänet "korkeimmaksi", Isäjumalaksi (Bull to Pitt 1761) . Tämä väite on saattanut olla peräisin erityisesti yhdeltä seuraajalta, John George Smithpieteriltä, ​​jota Weber myöhemmin syytti onnettomuuksiensa "tekijäksi ja välineeksi" (Muhlenberg 1942-1958:579). Useiden lähteiden mukaan Smithpieter myös jumalallisti itsensä väittäen olevansa Jeesus Poika. Saksigootan ministeri Christian Theus kertoi kohtaamisesta weberilaisten kanssa, jossa Smithpieter puhutteli häntä "pikkupappina" ja kysyi: "Uskotko, että minä olen maailman lunastaja ja pelastaja ja ettei kukaan voi pelastua ilman minua?" (Muhlenberg 1942-1958:579). Kun Theus nuhteli häntä, Weberit uhkasivat tappaa hänet, ja hän oli tiukasti pukeutunut. Smithpieter todennäköisesti järjesti hollantilaisen Forkin uudisasukkaan Michael Hansin murhan, "haalean" seuraajan, joka saattoi kyseenalaistaa Weberin ja Smithpieterin jumaluuden. 23. helmikuuta 1761 Hans tukahdutettiin kahden patjan väliin (ranska 1977:277). Seuraavana päivänä Jacob Weber julisti Smithpieterin olevan "vanha käärme, ja ellei häntä surmata, maailmaa ei voitaisi pelastaa". Kuten Bull kuvaili, "harhaanjohtaneet ihmiset ottivat välittömästi kiinni Smith Pieterin ja hakoivat hänet kuoliaaksi katumuksetta kaikella uskonnollisen vainon raivolla" (Bull to Pitt 1761).

Maaliskuun 5. päivänä Weber ja kuusi hänen seuraajaansa pidätettiin murhasta. Heidät tuomittiin Charlestonissa 31. maaliskuuta, ja Weber ja kolme muuta (hänen vaimonsa Hannah, John Geiger ja Jacob Bourghart) todettiin syyllisiksi ja tuomittiin kuolemaan (South-Carolina Gazette 1761). Kruunu myönsi lykkäyksen kolmelle rikoskumppanille, jotka Bull väitti toimineen Weberin käskystä. Weber hirtettiin 17. huhtikuuta. Vankilan tunnustuksessaan hän antoi yksityiskohtaisen selonteon hengellisestä matkastaan ​​ja kääntymystään, syytti Smithpieteriä hänen "suuresta onnettomuudesta" ja "kammottavasta lankeemuksestaan" ja vakuutti lapsilleen ja seuraajilleen, että hän oli tullut hänen luokseen. aistit, tajusi syntinsä ja palautettiin Jumalan suosioon. "Koen jälleen Pyhän Hengen todistuksen", hän julisti. "Jumalan Henki todistaa henkeni kanssa, että olen Jumalan lapsi" (Muhlenberg 1942-1958:579).

OPPEJA / uskomukset

Weberin hengellinen omaelämäkerta osoitti hänen reformoidun protestanttisen taustansa perusmerkit, nimittäin uskon synnin leviämiseen ja absoluuttiseen riippuvuuteen Jumalan ilmaisesta armosta ja Kristuksen ansioista, ei hyvistä teoista pelastuksen kannalta. Se osoitti myös selkeän vaikutuksen evankelis- ja pietistisistä liikkeistä, jotka pyyhkäisivät Atlantin maailmaa 1942-luvun puolivälissä. Hänen kääntymyksensä perustui uskonnolliseen kokemukseen; hänen kertomuksensa antoi Pyhälle Hengelle tahdonvapauden edistää vakaumusta ja tuoda iloisen, rauhanomaisen pelastusvarmuuden. Hänen tarinansa oli syvästi henkilökohtainen kertomus vastoinkäymisistä ja kärsimyksestä, ylpeydestä ja nöyryydestä sekä vieraantumista jumalallisesta ja yhteydestä sen kanssa. Se oli täynnä tunteita ja kuvaili hänen pelkoaan ja kauhuaan, syyllisyyttään ja suruaan, "sanomatonta iloa", hurskauden nautintoja sekä kaipausta ja takertumista Jeesuksen "veriturvaan" (Muhlenberg1958-579:XNUMX). Siten Weberien epäsovinnaisemmat uskomukset ja käytännöt, vaikka ne olivatkin äärimmäisiä, perustuivat ortodoksiseen reformoituun perinteeseen, jota lievensivät maltilliset evankeliset ja pietistiset uskonnollisen kokemuksen painotukset.

Heidän epätavallisilla uskomuksilla, nimittäin Weberin jumaloitumisella ja Smithpieterin samattamisella Saatanaan, ei ole suoria rinnastuksia 2013-luvun takamailla. He kuitenkin juovat samojen profeetallisten ja millenaarien sekä radikaalien evankelikaalisten ja pietistien puolta, joilla molemmilla oli vahva läsnäolo takamaassa yleensä ja erityisesti hollantilaishaarukassa (Little 170:73-XNUMX). Todellakin, mannermainen radikaalipietismi näyttää olevan weberilaisten uskomusten ja käytäntöjen avainlähde. Tämä kauaskantoinen liike kukoisti Alankomaissa, Saksan Pfalzissa ja osissa Sveitsiä XNUMX-luvun lopulla ja XNUMX-luvun alussa; sillä oli kannattajia myös Isossa-Britanniassa ja Brittiläisessä Pohjois-Amerikassa. Kuten pietistit serkkunsa luterilaisissa ja reformoiduissa kirkoissa, radikaalipietistit korostivat pienryhmäkokouksia, kääntymystä, henkilökohtaista hurskausta sekä uskonnollista kokemusta ja tunnetta, mutta he poikkesivat pietismistä valtavirran monin tavoin. Radikaalit olivat tyypillisesti separatisteja, jotka eivät luottaneet järjestäytyneeseen uskontoon; heillä oli vahva tuhatvuotisputki; ja heidän pääsanansaattajansa olivat kouluttamattomia, kiertäviä maallikkosaarnaajia, ei vihittyjä pappeja. Näiden perussamankaltaisuuksien lisäksi radikaalipietistit erottuivat useista heterodoksaalisista käytännöistä. Jotkut, kuten Dunkers tai Church of the Brothren, harjoittivat aikuisten kastetta kolminkertaisella upottamalla. Toiset viettivät sapattia seitsemäntenä päivänä, harjoittivat rituaalista jalkojen pesua, pitivät rakkausjuhlia, uskoivat yleismaailmalliseen pelastukseen, saarnasivat selibaatia tai pyrkivät synnittömään perfektionismiin. Monet korostivat suoraa ilmoitusta Pyhältä Hengeltä; näyille ja hurmioituneille lausunnoille annettiin jotkut, kuten vaeltavat inspiraationtekijät, matkustivat kaupungista kaupunkiin ja vapisivat profetoidessaan.

Weberit kuuluivat hengeltään tähän laajaan radikaalipietistien uskon ja käytäntöön. He olivat selvästi instituutioiden vastaisia ​​ja halveksivia vihittyyn papistoon, koska he hylkäsivät kirkon pelastavan roolin yleensä ja osoittavat äärimmäisen halveksuvansa kristillistä Theusta erityisesti. Heidän profeetalliset ja tuhatvuotiset taipumukset olivat itsestään selviä, kun otetaan huomioon, että he samattivat Smithpeterin Ilmestyskirjan "vanhaan käärmeeseen", jonka tuho merkitsi viimeistä tuomiota ja Uuden Jerusalemin tuloa. Lisäksi nämä Weberien ja radikaalipietismin väliset yhteydet eivät ole pelkästään teoreettisia, sillä on runsaasti todisteita siitä, että tällaiset ideat tulivat Carolinan takamaihin XNUMX-luvun puolivälissä, kun radikaalipietistit asettuivat alueelle tai kulkivat alueen läpi.

Aikalaiset eivät todellakaan olleet yllättyneitä siitä, että he löysivät "harrastajien lahkon" kirkottomasta takapihasta. Anglikaanisen papin Charles Woodmasonin, joka matkusti takamailla 1760-luvun lopulla, mukaan "Africkissa ei koskaan ollut paljon uusia hirviöitä, kuin Pennsylvaniassa uusia lahkoja, jotka lähettävät jatkuvasti lähettiläiään." Näiden lähettiläiden joukossa olivat "Lahjakkaat veljet (sillä he teeskentelevät Inspiraatiota), "jotka "täyttivät nyt koko Back Countryn ja ovat tunkeutuneet jopa Etelä-Carolinaan (Woodmason 1953:78). Woodmason piti hyperbolista, mutta hän ei ollut kaukana merkistä Pennsylvanian yhdistämisessä Hollannin haarukkaan. Eräs lähettiläs oli erityisesti Israel Seymour, pakolainen Ephrata-yhteisöstä, radikaalipietistien kunnasta Lancaster Countyssa Pennsylvaniassa. Seymour oli mies, jolla oli "erityiset luonnonlahjat" (Lamech ja Agrippa, 197), joka vihittiin Efratassa ja sai siellä nopeasti seuraajia. Hän kuitenkin törmäsi johtoon ja pakeni Etelä-Carolinaan. Siellä hän asettui Seitsemännen päivän baptistien yhteisöön Broad Riverin varrelle Dutch Forkia vastapäätä. Tämän seurakunnan jäsenillä oli myös siteitä Efrataan, ja he olivat muuttaneet Pennsylvaniasta 1750-luvun alussa. 1770-luvun baptistihistorioitsija Morgan Edwards kuvaili Seymouria "nokkelaksi ja oppivaksi mieheksi, mutta epävakaaksi kuin vesi" (Edwards 153:54–1750). On varmasti mahdollista, että Weber joutui kosketuksiin Ephrata Sabbatarien kanssa; Hän on saattanut vaikuttaa Seymourin karismaattisesta saarnaamisesta, joka palveli Broad Riverin seurakuntaa XNUMX-luvun puolivälissä Weberin henkisen kriisin aikana. Ei ole suoraa näyttöä siitä, että Weberit olisivat omaksuneet tämän lahkon omalaatuisia käytäntöjä, joihin kuuluivat rakkausjuhlat, rituaalinen jalkojen pesu, pasifismi ja seitsemännen päivän jumalanpalvelus, mutta Weber olisi löytänyt jotain tuttua heidän reformoituneista tunteistaan. Broad River Sabbatarians lisäksi Dutch Forkin läheisyydessä oli dunkkerien seurakuntia, joihin Weber olisi voinut helposti ottaa yhteyttä. Weber tuskin joutui poistumaan hollantilaishaarukkasta päästäkseen käsiksi useisiin radikaalipietistisiin vaikutteisiin Dunkerien yksinkertaisuudesta ja läheisyydestä Seymourin inspiroituun, profeetalliseen saarnaamiseen ja Ephratan lähettiläiden mystiikkaan.

RITUAALIT / TOIMINTA

Weberien käytännöistä on vähän kuvausta. Suuri osa siitä, mitä heidän rituaaleistaan ​​tiedetään, perustuu vihamielisistä lähteistä peräisin oleviin toisen ja kolmannen käden kertomuksiin, ja se on otettava suolan jyvällä. Hansin ja Smithpieterin rituaalisesta murhasta ollaan kuitenkin jonkin verran yksimielisiä. Hans tukahdutettiin kahden patjan väliin, luultavasti rangaistuksena haaleudesta tai uhmauksesta. Smithpieter hakattiin ja poljettiin kuoliaaksi, eräässä tilissä sen jälkeen, kun hänet oli kahlittu puuhun. Kahleet symboloivat luultavasti ”vanhan käärmeen”, Saatanan, sitomista ketjuihin Ilmestyskirjassa. Muut lähteet väittivät, että Weberit harjoittivat rituaalista alastomuutta ja antautuivat "iljettävimmälle mielettömyydelle" (Muhlenberg 1942-1958:578).

Weberilaisten halukkuus rikkoa huolellisesti varjeltuja seksuaalisia tabuja ja harjoittaa rituaalimurhaa viittaa antinomianismin äärimmäiseen muotoon, joka ei ole harvinaista itsensä jumalallistamista harjoittavien ryhmien keskuudessa. Kuten keskiaikaiset vapaan hengen veljet ja sisällissodan aikaisen Englannin ranterit, Weberit saavuttivat täydellisen moraalisen ja hengellisen vapauden väittäessään olevansa jumalallisia. He olivat yhtä Jumalan kanssa, ja Jumala oli kaikessa ja kaiken läpi, joten mikään ei ollut epäpuhdasta, epäpuhdasta tai rajatonta. Tällaisten antinomististen ryhmien henkinen vapautuminen saattaa ilmetä hillittömänä hedonismina, rituaalisena alastomuutena, vapaana rakkautena, näyttävänä pukeutumisena, jopa murhana, kaikkea ilman katumusta. Weberit olivat todellakin täysin vakuuttuneita siitä, että he olivat oikeassa murhatessaan Smithpieterin, ja heidät saatiin järkiinsä vasta sen jälkeen, kun heidät todettiin syylliseksi ja tuomittiin kuolemaan.

Organisaatio / JOHTAJUUS

Weberilaisten keskuudessa ei ole tietoa mistään muodollisesta organisaatiosta. He olivat uskonnollinen ryhmä, joka keskittyi persoonallisuuden ympärille ja joutui yhden tai useamman jumalallisen johtajan auktoriteetille. Jotkut kyseenalaiset kertomukset mainitsevat kolmannen sellaisen johtajan, mahdollisesti nimeltä Dauber, joka muodosti Kolminaisuuden kolmannen jäsenen; varhaiset lähteet eivät tue tätä väitettä (Carpenter nd:3-8). Weberin vaimon Hannan sanottiin myös olleen Neitsyt Maria, vaikka Weberien reformoitu tausta huomioon ottaen tämä oli epätodennäköistä. Ainoa heidän käytäntönsä silminnäkijä, Christian Theus, kuvaili kokousta tai jumalanpalvelusta, jossa johtajat istuivat korotetulla lavalle ja seuraajat istuivat heidän jalkojensa juureen. Kun Theus nuhteli Smithpieteriä, johtajat totesivat Theuksen syylliseksi ja tuomitsi hänet kuolemaan, mutta teloitustavasta (hirttämällä tai hukkumalla) päätti seurakunta. [Kuva oikealla] Oikeudenkäynnissä Weberin todettiin antaneen käskyn tappaa Smithpieter, ja hänen seuraajansa toteuttivat sen. Suurimmaksi osaksi Weberit tunnustivat selkeän auktoriteetin jumaloituneesta Weberistä seuraajilleen, vaikka Smithpieter kiisti tämän auktoriteetin kilpailevalla väitteellä jumaluudesta.

SEIKAT / haasteet

Weberit kohtasivat lukuisia haasteita lyhyen elämänsä aikana. He koostuivat tavallisista maanviljelijöistä, jotka, kuten Bull totesi, olivat "kauan tiedossa" "järjestettyinä ja ahkeina kansalaisyhteiskunnan jäseninä", vaikka he olivat myös "erittäin köyhiä" (Bull to Pitt 1761). Rannikkoeliitti houkutteli heidät syrjäiselle ja turvattomalle rajalle, joka käytti niitä puskurina orjuutettuja ja alkuperäiskansoja vastaan, joita he riisivät, ja jotka jättivät huomiotta syrjäisten siirtokuntien siviili- ja uskonnolliset tarpeet. Kaipaessaan yhteyttä jumalalliseen he perustivat oman kirkkonsa, joka ammensi alueen läpi virtaavia mystisiä ja evankelisia virtoja. Äärimmäisen vaaran ja epävakauden aikana he jumalautuivat johtajaansa ja murhasivat hänen vihollisensa. Ryhmä kuoli Weberin kuoleman jälkeen.

KUVAT

Kuva 1: Jacob Weber's Plat 100 eekkerille Saludy-joella Dutch Forkissa, 1754. Etelä-Carolinan arkisto- ja historiaosaston luvalla.
Kuva 2: Cherokee-päämiehet, 1762.
Kuva 3: Christian Theusin historiallinen merkki, Gaston, Etelä-Carolina.

Suositukset **
** Ellei toisin mainita, tämän profiilin materiaali on peräisin Peter N. Moorelta. 2006. "Uskonnollinen radikalismi siirtomaa-eteläisessä takamaassa." Journal of Backcountry Studies 1: 1-19.

Härkä, William William Pittille. 1761. Etelä-Carolinaan liittyvät British Public Records Office -rekisterit, 1663-1782. Volume 29:80-82, 26. huhtikuuta.

Puuseppä, Robert. ja "Rev. Johann Frederick Doubbert, varhainen Saksan ministeri – radikaali Weberiitti vai arvostettu Charlestonin ministeri? Julkaisematon konekirjoitus.

Edwards, Morgan. 1770. Materiaalia baptistien historiaan, osa 2, Etelä-Carolina ja Philadelphia. Uusintapainos Danielsvillessä, GA, 1984.

Ranskalainen, kapteeni Christopher. 1977. "Journal of an Expedition to South Carolina." Journal of Cherokee Studies II: 274-301.

Jones, George Fenwick, toim. 1968-1985. Yksityiskohtaiset raportit salzburgilaisista siirtolaisista, jotka asettuivat Amerikkaan. . . toimittanut Samuel Urlsperger. Athens, GA: University of Georgia Press,.

Lamech ja Agrippa. 1889. Chronicon Ephratense: Ephratan seitsemännen päivän baptistien yhteisön historia. Kääntäjä J. Max Hark. New York. Uusintapainos New York: Burt Franklin, 1972.

Little, Thomas J. 2013. Eteläisen evankelikaalisuuden alkuperä: uskonnollinen herätys Etelä-Carolinan alamaalla, 1670-1760. Columbia, SC: University of South Carolina Press.

McDowell, William Jr., toim. 1970. Intiaaniin liittyviä asiakirjoja, 1754-1765. Columbia, SC: Etelä-Carolinan arkistoosasto.

Muhlenberg, Henry Melchior. 1942-1958. Henry Melchior Muhlenbergin lehdet. Osa II. Kääntäjät Theodore G. Tappert ja John W. Doberstein. Philadelphia: Pennsylvanian ja sen naapurivaltioiden evankelis-luterilainen ministerikunta.

Etelä-Carolinan neuvoston lehdet. 1754. Columbia, SC.: Etelä-Carolinan arkiston ja historian osasto.

Etelä-Carolina Gazette, Huhtikuu 25, 1761.

Etelä-Carolinan luterilaisen kirkon synodi Amerikassa. 1971. Etelä-Carolinan luterilaisen kirkon historia. Columbia, SC: kirjoittaja.

Tortora, Daniel J. 2015. Carolina kriisissä: Cherokees, kolonistit ja orjat Amerikan kaakkoisosassa, 1756-1763. Chapel Hill: University of North Carolina Press.

Puumuurari, Charles. 1953. Carolinan takamaat vallankumouksen aattona: Charles Woodmasonin, vaeltavan anglikaanin, lehti ja muita kirjoituksia, toimittanut Richard J. Hooker. Chapel Hill, NC: University of North Carolina Press.

Julkaisupäivämäärä:
1 elokuu 2023

Jaa: