Arpad von Klimo

Fatiman Our Lady

FÁTIMAN HERRA AIKAJALA    

1858: Marian ilmestys tapahtui Lourdesissa Ranskassa, josta tuli hyvin Fátiman näkijöille (tai visionäärille) tiedoksi ja joka saattoi inspiroida heitä.

1910 (5. lokakuuta): Portugalin monarkia päättyi ja julistus Portugalin tasavallasta annettiin.

1911: Tasavallan hallitus otti käyttöön kirkon ja valtion erottamista koskevat lait ja joukon antiklerikaalisia toimenpiteitä, jotka vieraantivat maan enimmäkseen maaseudulla olevan köyhän enemmistön.

1916 (16. elokuuta): Portugalin tasavallan parlamentti päätti osallistua ensimmäiseen maailmansotaan liittoutuneiden puolella, mikä johti huoleen maaseudun uskonnollisemmassa väestössä.

1917 (13. toukokuuta): Ensimmäinen Pyhän Marian, Jumalanäidin, kuukausittaisten ilmestysten sarjasta. Visionäärit olivat kolme nuorta paimenta (Lucia, yksitoista, ja hänen nuoremmat serkut Francisco, kymmenen ja Jacinta, kahdeksan) pellolla lähellä Fátiman kylää. Lisää ilmestyksiä seurasi (13. kesäkuuta, 13. heinäkuuta, 13. syyskuuta).

1917 (13. elokuuta): Paikallinen hallintovirkailija, tasavallan sekularistinen edustaja, pidätti kolme lasta ja uhkasi heitä. Mutta yritys väkivaltaisesti tukahduttaa ilmestykset johti vain lisää kiinnostusta ja tukea paikallisen väestön ja katolisten uskovien keskuudessa.

1917 (13. lokakuuta): "Auringon ihme" tapahtui Fátimassa. Tuhannet pyhiinvaeltajat ja uteliaat, toimittajat, valokuvaajat kokoontuivat paikalle ja kokevat auringon "epätavallisen käytöksen" ("aurinko tanssi"), joka, kuten monet uskovat olivat vakuuttuneita, oli merkki Pyhän Marian todellisesta läsnäolosta paikalla.

1919 (4. huhtikuuta): Francisco de Jesus Marto, yksi kolmesta näkijästä, kuoli "espanjalaiseen" influenssapandemiaan. Paavi Franciscus kanonisoi hänet myöhemmin vuonna 2017.

1920: Leirian (myöhemmin Fátima-Leiria) uusi piispa Dom Jose Alves Correia da Silva (1872-1957) ryhtyi organisoimaan tonttia ostamalla maata ja suunnittelemalla uuden kappelin ja sairaalan pystyttämistä.

1920 (20. helmikuuta): Jacinta de Jesus Marto kuoli myös "espanjalaisen" influenssapandemian vaikutuksiin. Myös paavi Franciscus julisti Jacintan pyhäksi vuonna 2017.

1920 (toukokuu): Ensimmäinen pieni kappeli ("capelinha") pystytettiin ilmestysten paikalle. Vuotta myöhemmin maalliset tuhosivat sen pommilla, mutta neitsyen patsas säilyi vahingoittumattomana (Se oli poistettu ennen räjähdystä).

1921: Eloonjäänyt näkijä Lucia dos Santos lähetettiin kouluun Portoon; neljä vuotta myöhemmin hänet otettiin luostariin Espanjaan. Hän palasi Portugaliin vuonna 1948 ja asui luostarissa Coimbrassa kuolemaansa asti.

1922: Piispa Da Silva perusti kuukausittaisen julkaisun Voz da Fátima, ("Fatima ääni"), joka on ollut Fátiman Neitsyt Marian pyhäkön virallinen tiedote. 1930-luvun puoliväliin mennessä julkaisua julkaistiin 300,000 XNUMX kappaletta.

1927: "Fátiman Neitsyt Marialle" omistettu lähetystyö vihittiin Gandassa, Angolassa. Tämä merkitsi kunnioituksen leviämisen alkua koko Portugalin siirtomaavaltakunnassa.

1928: Fátimassa Basilikan ja pyhiinvaelluspaikkaa ympäröivien monumentaalisten pylväiköiden rakentaminen aloitettiin ja valmistui vuonna 1954.

1929: Paavi Pius XI siunasi Fátiman Neitsyt Marian patsaan Portugalilaisen korkeakoulun uudelle kappelille Roomassa (perustettiin vuonna 1901), mikä merkitsi Vatikaanin virallisen tuen alkamista Fátimalle.

1930: Virallinen kirkon raportti, jonka piispa Da Silva määräsi ilmestyksestä, julkaistiin. Se vahvisti, että Fátimassa oli tapahtunut "ihme" vuonna 1917. Raportti jätti kuitenkin avoimeksi kysymyksen, oliko Pyhä Neitsyt todella ilmestynyt.

1933: Salazar's uusi valtio, autoritaarinen järjestelmä, joka oli voimassa vuoteen 1974 asti, perustettiin. Salazarin hallinto suosi katolista kirkkoa koulutuksessa ja kulttuurissa, mutta rajoitti sen poliittista vaikutusvaltaa.

1946: Paavi Pius XII:n lähettämä Vatikaanin legaatti kruunasi Fatiman Neitsyt Marian patsaan korostaen pyhiinvaelluspaikan ja kultin merkitystä. Samana vuonna paavi siunasi Fátiman ensimmäisen "pyhiinvaelluspatsaan" yrittääkseen viedä Fátiman sanoman kaikkialle maailmaan.

1947: Suuri Fátiman Neitsyt Marian patsas pystytettiin Petropolisiin Brasiliaan esimerkkinä sadoista kappeleista, kirkoista ja pyhäköistä kaikkialla lusofonimaailmassa sekä muissa katolisissa yhteisöissä Länsi-Euroopassa, Latinalaisessa Amerikassa, Australiassa ja muualla maailmassa.

1951: Jacinta ja hänen veljensä Francisco haudattiin uudelleen yhdessä Fátiman Neitsyt Marian basilikaan sen jälkeen, kun heidät oli aiemmin haudattu läheiselle hautausmaalle. Tämä nosti basilikan tärkeyden.

1967: Ilmestysten XNUMX-vuotispäivänä paavi Paavali VI vietti messun pyhiinvaelluspaikalla.

1982: Paavi Johannes Paavali II vieraili Fátimassa kiittäen Neitsyttä hänen henkensä pelastamisesta sen jälkeen, kun hänet oli ammuttu 13. toukokuuta 1981. Yksi luodeista lisättiin myöhemmin Fátiman Neitsyt Marian patsaan kruunuun.

2000 (13. toukokuuta): Paavi Johannes Paavali II piti messun Fátimassa.

2010: Paavi Benedictus XVI vieraili Fátimassa.

2017 (13. toukokuuta): Paavi Franciscus vietti 100-vuotisjuhliath Fátiman ensimmäisen ilmestyksen vuosipäivä.

2022 (25. maaliskuuta): Paavi Franciscus omisti Ukrainan ja Venäjän ”rauhan Neitsyt Marian” tahrattomalle sydämelle ja pyysi kaikkia piispoja ympäri maailmaa seuraamaan hänen esimerkkiään.

FOUNDER / GROUP HISTORY

"Fátima" on yksi tärkeimmistä nykyajan katolisista pyhiinvaelluskohteista. Se alkoi Pyhän Marian, Jumalanäidin, ilmestymisellä kolmelle nuorelle paimenelle läheisestä kylästä keväällä ja kesällä 1917 pellolla lähellä Fátiman kylää Portugalissa. [Kuva oikealla] Siitä lähtien pyhiinvaelluspaikka on houkutellut miljoonia pyhiinvaeltajia ja vierailijoita, ja Fátiman Neitsyt Marian kultti on levinnyt lukuisiin maihin ympäri maailmaa.

Viimeisenä vuonna ennen Covid-pandemiaa paikalla vieraili yli 6,000,000 2017 9,500,000 pyhiinvaeltajaa, kun taas 1974-vuotisjuhla vuonna XNUMX, jolloin paavi Franciscus vieraili pyhäkössä, vieraili yli XNUMX XNUMX XNUMX kävijää. Tämä tapahtui, kun harjoittavien katolilaisten määrä Portugalissa on ollut tasaisessa laskussa vuoden XNUMX Neilikkavallankumouksen jälkeen. Vaikka noin XNUMX prosenttia portugalilaisista tunnustaa edelleen olevansa katolilaisia, vain kolmasosa heistä harjoittaa harjoittelua, ja ei-uskovien tai muiden uskontojen seuraajien määrä kasvaa hitaasti. Lyhyesti sanottuna, vaikka Portugalista on tulossa maallisempi ja moniuskonnoisempi yhteiskunta, vetovoima Fátiman Neitsyt Marian pyhäkköä kohtaan ei ole vähentynyt. Ja vaikka tämä on pääasiassa katolinen pyhiinvaelluskohde, se on herättänyt myös kiinnostusta ja vierailijoita muslimitaustaista ja hinduista, osittain pelkän sattuman vuoksi, että Fátima on myös profeetta Mohamedin tyttären nimi, ja osittain entisen Portugalin siirtomaavaltakunnan maailmanlaajuisten yhteyksien vuoksi.

Kaikki tämä todistaa kansainvälisestä sivustosta, joka on samanaikaisesti globaali, kansallinen ja paikallinen. Se on symbolisten tarinoiden ja esineiden rituaalista palvontaa, johon miljoonat ihmiset osallistuvat. Miten selitämme tämän sivuston menestyksen yhteiskunnassa, jossa sekularismi ja klerikalismi ovat usein törmänneet toisiinsa? Kuinka tästä kansallisesta, toisinaan jopa nationalistisesta sivustosta tuli maailmanlaajuinen sivusto? Mikä rooli Portugalin kolonialismilla ja muuttoliikkeellä oli tässä? Lopuksi, mitä sen historia kertoo meille sekularisoituvan yhteiskunnan ja uskonnon monimutkaisesta suhteesta?

Kysymys katolisen kirkon roolista maassa oli aiheuttanut suuria poliittisia ja yhteiskunnallisia konflikteja 1910-luvun alusta lähtien, jolloin radikaalit ranskalaiset sekularistiset ja vallankumoukselliset ideat saapuivat ensimmäisen kerran. Tämä konflikti puhkesi uudelleen, kun tasavaltalainen vallankumous kaatoi monarkian vuonna 1911. Jotkut tasavallan puolueet ja poliitikot, jotka kärsivät legitimiteetin puutteesta, koska he olivat enimmäkseen maaseutumaan ylemmän ja keskiluokan kaupunkien joukossa, olivat omaksuneet aggressiivisen papistonvastaisen ohjelman. Se sisälsi uskonnonvapauden rajoituksia, pappien ja piispojen pidätyksiä ja vastaavia toimia, jotka aiheuttivat laajaa ahdistusta Pohjois-Portugalin maaseutuväestössä, usein lukutaidottomia. Vuoden 1916 kirkon ja valtion erottava laki, joka oli huipentuma useille papistonvastaisille säädöksille, ja lakeja, jotka kohdistuivat uskonnollisiin veljeksiin (heidän omaisuutensa tukahduttaminen ja takavarikointi), uskonnolliseen avioliittoon (avioeron laillistamiseen), uskonnolliseen koulutukseen ja jopa kieltoon käyttää kaskan käyttöä kadulla ja kirkon kellojen soittoa, syventää kirkon kellojen soittoa. Konflikti kaupunkien koulutettujen eliittien kanssa paheni entisestään, kun pientä eliittiä edustava parlamentti päätti tukea liittolaisia ​​suuressa sodassa vuonna 20,000. Länsirintamalle lähetetyt portugalilaiset joukot olivat huonosti koulutettuja, mikä johti n. 8,000 XNUMX uhria, joista XNUMX XNUMX kuoli. Monet perheet Fátimassa, mukaan lukien näkijien perheet, pelkäsivät, että heidän poikiensa joutuisi palvelemaan sodassa. Kaikki tämä ei ainoastaan ​​aiheuttanut ahdistusta ja menettämisen tunnetta suuressa osassa maaseutujoukkoja, vaan se myös vahvisti heidän sietokykyään ja toiveita taivaasta heidän uskonsa tueksi. Silti useimmille uskoville Pyhän Jumalanäidin ilmestymisellä oli enimmäkseen henkilökohtaisia, sosiaalisia tai perheeseen liittyviä merkityksiä.

Kun kolme pientä lasta (kahdeksan-, kymmenen- ja yksitoistavuotias) väitti nähneensä taivaallisen ilmestyksen ja jopa puhuneensa kanssa toukokuun ja lokakuun 1917 välisenä aikana, monet ihmiset näyttivät odottaneen tällaista tapahtumaa. Lapset kasvoivat hyvin hartaissa kodeissa, syvästi uskonnollisissa yhteisöissä, joissa Lourdesin ja muiden paikkojen ilmestykset tunnettiin hyvin. Kun naapurit kuulivat ilmestymisestä, uutinen levisi nopeasti ja herätti hyvin erilaisia ​​reaktioita perheissä, kylissä ja paikallisissa papeissa. Nämä vastaukset vaihtelivat yllätyksestä ja ihmetyksestä skeptisyyteen ja hylkäämiseen. Kuitenkin kesäkuun toisesta ilmestymisestä lähtien paikalle kokoontui jatkuvasti kasvava joukko uskovia, ensin kymmeniä, sitten satoja ja lopulta syys- ja lokakuussa tuhansia. Se, että Fátimaan oli tuolloin vaikea päästä, koska siellä ei ollut päällystettyä tietä tai rautatietä, osoittaa monien päättäväisyyttä nähdä paikka henkilökohtaisesti.

Hyvin pian monet yhteisössä ja tietyissä tiedotusvälineissä tulkitsevat lapset portugalilaisen maaseutuyhteiskunnan "aitoiksi" edustajiksi, viattomina, puhtaina paikallisten ja kansallisten katolisten perinteiden inkarnaatioina. Tätä uskoa paradoksaalisesti vahvisti ja levitti tapahtumia skandaaloiva maallinen lehdistö. Lisäksi vapaiden vapaamuurarien ja republikaanisen, anti-papillisen hallituksen ja sen paikallisten ja alueellisten toimeenpanijoiden aggressiivisilla ja usein hyvin kiusallisilla yrityksillä tukahduttaa kansan vastaus johti myös tahattomana seurauksena, että se teki siitä entistä suositumman. Näin oli erityisesti maan pohjoisosassa, jolla on maine katolisuuden linnoituksena. Viimeisimmän ilmestyksen aikana 13. lokakuuta 1917 kymmeniätuhansia pyhiinvaeltajia ja uteliaita ihmisiä, mukaan lukien lukuisat toimittajat, saapuivat ja monet olivat todistamassa aurinkospektaakkelia ("aurinko oli tanssinut", kuten jotkut sanoivat). Uskovat pitivät tätä merkkinä Jumalasta, kun taas ei-uskovat yrittivät ymmärtää sen massahalusinaatioina ylikiihtyneestä ihmisjoukosta, joka seisoi ja odotti tuntikausia ihmettä.

Lissabonin johtava liberaali-republikaaninen sanomalehti, Oi Século, perustettiin vuonna 1881 "edistyksen ääneksi", julkaisi etusivun artikkelin 15. lokakuuta 1917, kaksi päivää tapahtuman jälkeen. Kaksi viikkoa myöhemmin, 29. lokakuuta 1917, lehti julkaisi pidemmän artikkelin lukuisine kuvineen. Tämä loi mediatapahtuman, joka teki tapahtumasta tunnetuksi kaikkialla Portugalissa ja sen ulkopuolella. Yhdestä valokuvasta tuli ikoninen. [Kuva oikealla]

Kun suuri sota päättyi vuonna 1918, monet uskovat kiittivät Pyhää Neitsyttä rauhan palauttamisesta ja heidän poikiensa turvassa rintamalta. Sivusto kukoisti entisestään 1920-luvulla, toisena poliittisen kuohunnan ja kriisin aikana Portugalissa. Tänä aikana katolinen kirkko otti piispa Da Silvan henkilössä paikan haltuunsa ja yritti myös hallita siihen liittyviä kertomuksia, mikä ei aina onnistunut. Kahden nuoremman visionäärin, Franciscon (1919) ja Jacintan (1920) kuolema "espanjalaisen" flunssapandemian seurauksena, jätti heistä vanhimman, Lucia dos Santosin, ainoaksi todistajaksi. Vuonna 1935 piispa da Silva sai sisar Lucian, joka oli ollut luostarissa Espanjassa vuodesta 1921 lähtien, kirjoittamaan muistiin muistonsa. Vuonna 1941 hän kirjoitti kolmannen kertomuksensa, jossa hän kuvaisi myös kaksi ensimmäistä "salaisuuksia", jotka Pyhä Jumalanäiti oli paljastanut hänelle. Kaksi vuotta myöhemmin hän paljasti Fátiman ”kolmannen salaisuuden” ja lähetti sen sinetöidyssä kirjekuoressa piispa da Silvalle, joka avattiin vasta vuonna 1960. Tämän kolmannen salaisuuden tekstin julkaisi paavi Johannes Paavali II vuonna 2000. (Vatikaani. Uskonkongregaatio: Fátiman sanoma ap:n Lustertcia 2000-luvulla oli kirjoittanut The Message of Lustertcia XNUMX) yptisiä profetioita ja joukko salaliittoteorioita kehittyi niiden ympärille.

Fátiman Neitsyt Marian menestys piilee sen avoimuudessa monille erilaisille tulkinnoille, joita lukuisat ryhmät ja yksilöt voivat ymmärtää heitä kohti. Kuten edellä kuvattiin, Portugalin poliittinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kriisi 1929-luvun ensimmäisellä kolmanneksella vaikutti voimakkaasti Fátiman muodostumiseen kansalliseksi symboliksi. Salazarin autoritaarinen hallinto vahvisti tätä asemaa edelleen seuraavina vuosikymmeninä. Tuon hallinnon aikana katolinen kirkko saavutti aseman julkisessa koulutuksessa ja kulttuurissa. Tässä yhteydessä Fátiman Neitsyt Marialla, joka oli jo erittäin suosittu, oli tärkeä rooli. Yhä useammat kirkot, pyhäköt ja lähetystyöt Portugalin siirtomaissa, Macaosta Kiinassa (XNUMX) Angolan, Mosambikin ja Guinean (Guinea-Bissao) Afrikassa, omistettiin Fátimalle.

Oli myös olennaista, että paavit Pius XI:stä (1922-1939) alkaen tukivat Fátimaa. Vuonna 1929 paavi Ratti siunasi Fátiman Neitsyen patsaan Portugalin yliopiston uudelle kappelille Roomassa. Hänen seuraajalleen, paavi Pius XII:lle (1939-1958), Fátimalla oli vielä suurempi merkitys. Toisen maailmansodan aikana hän pyhitti maailman Pyhän Marian tahrattomalle sydämelle (31. lokakuuta 1942). Vuonna 1946 Pius XII lähetti legaatin Fátimaan kruunaamaan Fátiman Neitsyt Marian patsaan. [Kuva oikealla]

Samana vuonna 1946 siunattiin Fátiman Neitsyt Marian "pyhiinvaelluspatsas", jonka piti viedä sanoma eri puolille maailmaa; pian tusina tällaisia ​​patsaita lähetettäisiin useisiin paikkoihin ympäri maailmaa. Usein Fátiman kunnioitus seurasi miljoonien portugalilaisten siirtolaisten polkua Brasiliaan, Pohjois-Amerikkaan, Australiaan ja myöhemmin Ranskaan, Länsi-Saksaan, Sveitsiin ja Luxemburgiin. Fátiman ovat kuitenkin omaksuneet myös muut kuin portugalilaiset katoliset yhteisöt monissa maissa, erityisesti Espanjassa ja Puolassa.

1980-luvulta lähtien Portugalista on tullut maahanmuuttomaa, ei vain entisistä siirtomaista (mukaan lukien Brasiliasta), vaan myös Ukrainasta ja muista paikoista. Monille näistä ryhmistä Our Lady of Fátima on muodostanut yhteyden uuteen kotiin Portugalissa. Hyvä esimerkki tästä on ryhmä, joka liittyy gujarati-hinduihin (Lourenço ja Cachado 2022). Täällä Fátiman Neitsyt Marian patsaat on integroitu hindujen käytäntöihin. Pyhiinvaelluspaikasta ja kultista sellaisenaan on tullut viime vuosikymmeninä tärkeitä Portugalin matkailun edistämisvälineitä.

OPPEJA / uskomukset

Ilmestykset tai "näkyt" (katolisen kirkon käyttämä termi) kolmelle lapselle Lucialle, Franciscolle ja Jacintalle alkoivat vuonna 1916, kun he näkivät enkelin. Toukokuun 13. päivänä 1917, kun he olivat ulkona paimentamassa lampaita, he näkivät salaman ja alkoivat kävellä takaisin, sitten "sämmähti toinen salama, ja kaksi askelta edellä näimme tammen huipulla, jolla olisi metrin korkeus, suunnilleen Lady", sisar Lucian mukaan (Cristino 2011:2). Kaksi viikkoa myöhemmin Lucia kuvaili ilmestystä paikalliselle papille valkoiseen pukeutuneeksi naiseksi, jolla oli kultahame ja kultainen kaulakoru, joka ojensi kätensä ja sanoi, että heidän ei pitäisi pelätä. Lucia puhui ilmestykselle, joka pyysi heitä rukoilemaan rukousrukousta joka päivä sodan lopettamiseksi ja palaamaan seuraavan kuuden kuukauden XNUMX. päivänä.

Toisen ilmestyksen aikana, Lucian vuonna 1941 kirjoitettujen muistojen mukaan, St Mary kertoi hänelle, että he kaikki menevät taivaaseen, mutta Jacinta ja Francisco otettaisiin pian. (On kuitenkin syytä huomata, että Lucia kirjoitti tämän kertomuksen vuonna 1927, kun kaksi nuorempaa lasta olivat olleet kuolleita useita vuosia) (Cristino 2012:3). Tässä tapauksessa läpäisevä valo säteili myös Ladysta ja loisti kolme lasta; he ymmärsivät, että tämä oli Neitsyt Marian tahraton sydän.

Tärkein ilmestys oli kolmas, 13. heinäkuuta 1917, koska sinä päivänä Lady (hän ​​paljasti vasta 13. lokakuuta olevansa Jumalanäiti) paljastaisi "kolme salaisuutta" Lucialle. Hän kirjoitti ne muistiin vuonna 1941.

Ensimmäinen salaisuus oli apokalyptinen näky helvetistä, jossa oli tulipaloja ja demoneja ja kärsiviä ihmissieluja, näky, jonka lapset sanoivat pelottavan heitä. Toinen rouvan antama salaisuus viittasi Venäjään, jonka hän varoitti hylänneen Jumalanäidin ja joka levittäisi erheensä kaikkialle maailmaan. Rouva pyysi, että Venäjä omistettaisiin Marian tahrattomalle sydämelle, jotta maailma olisi jälleen rauhassa. Tämän toisen salaisuuden omaksuivat pian innostuneesti monet antikommunistiset ryhmät, varsinkin kylmän sodan aikana, koska he pitivät sitä taivaallisena viestinä, joka oli suunnattu vuoden 1917 bolshevikkien vallankumousta ja sen seurauksia vastaan.

Kolmannen salaisuuden julkaisi vasta vuonna 2000 paavi Johannes Paavali II. Lucia oli kirjoittanut sen muistiin vuonna 1944 ja luovuttanut sen piispa Da Silvalle suljetussa kirjekuoressa ohjeen kanssa, että se ei saa avata ennen vuotta 1960. Paavit Johannes XXIII ja Paavali VI päättivät olla avaamatta kirjekuorta. Tässä viimeisessä näyssä tai kolmannessa salaisuudessa Lucia kuvaili vuorta, taivaan tulipaloja, raunioita ja useita valkoisiin pukeutuneita miehiä. Lucia tunnisti miehet papeiksi ja piispoiksi, jotka yrittivät piiloutua. Sotilaat ampuivat heitä. Monet kuolivat. Ristin alle ilmestyi kaksi enkeliä, jotka keräsivät marttyyrien verta "kastellakseen sieluja, jotka lähestyivät Jumalaa" (Cristino 2013:7). Yksi tapetuista miehistä tulkittiin myöhemmin paaviksi. Myöhemmin monet uskoivat, että tämä visio viittasi salamurhayritykseen Johannes Paavali II:ta vastaan, joka ammuttiin 13. toukokuuta 1981. Kuitenkin "salaisuudet" kuuluvat Fátiman Neitsyt Marian kannattajien kiistanalaisimpiin osiin; siksi Vatikaani yrittää pitää sisällään mahdolliset implikaatiot ja tulkinnat. (Katso, ongelmat/haasteet)

RITUAALIT / TOIMINTA

Portugalissa sijaitsevan Fátiman Neitsyt Marian pyhäkön yhteydessä on perustettu lukuisia rituaaleja. Monissa osissa maailmaa järjestetään myös monia rituaaleja, kuten vuosittaisia ​​patsaiden kulkueita, joissa on muita pyhäkköjä.

Tärkein ja vähiten kiistanalainen rituaali on rukousrukous. Sen lisäksi, että kolme visionääriä rukoilivat rukousrukousta ennen ilmestyksiä, Fátiman Neitsyt Mariaa on pitkään myös kutsuttu "Fátiman Ruusukon Neitsyt Mariaksi". Tällä hetkellä papit pitävät usein rukouksia eri kielillä Sanctuaryssa, ja ne välitetään myös radion ja internetin välityksellä. Lisäksi paikan päällä on säännöllisiä messuja eri kielillä ja eri kirkoissa.

Pyhiinvaeltajat ja pyhiinvaeltajaryhmät ovat yleensä aloittaneet vierailunsa villakuoresta ("pieni kappeli" tai "ilmestyskappeli"), joka on pystytetty vuonna 1919. Alkuperäinen Fátiman Neitsyt Marian patsas seisoo tässä paikassa, jossa ilmestykset tapahtuivat. [Kuva oikealla] Muita tärkeitä paikkoja, joissa pyhiinvaeltajat vierailevat, ovat visionäärien hautapaikat pyhäkössä sekä lähellä oleva kaupungin ja kylän välinen polku (Via Sacra, jossa on neljätoista ristin asemaa), jossa voi vierailla vaatimattomissa taloissa, joissa kolme paimenta asuivat tuolloin. Tätä polkua kävellessä pyhiinvaeltajat voivat kuvitella, kuinka kolme lasta kävelivät kodeistaan ​​ilmestyspaikalle, vaikka ympäristö onkin tuona aikana dramaattisesti muuttunut kaupungistumisen seurauksena.

Toinen erittäin tärkeä ja suosittu rituaali on kynttiläkulkueet (touko-lokakuussa) pyhäkössä, joka tuo usein tuhansia osallistujia. Kaikki nämä rituaalit on nyt myös paketoitu ja sisällytetty turistivierailuihin Portugaliin.

Organisaatio / JOHTAJUUS

Vuodesta 1920 lähtien Fátiman Neitsyt Marian rukouksen pyhäköstä on tullut useiden uskonnollisten rakennusten kokonaisuus pääbasilikan ja pienen kappelin ympärillä (alunperin rakennettu vuonna 1919, myöhemmin kunnostettu). Pyhäkön ympärille rakennettiin useita sairaaloita, pyhiinvaellushotelleja, ravintoloita ja muita palveluita varsinkin 1950-luvulta lähtien ja jälleen 2000-luvulta lähtien. Fátima on kasvanut avopellolta vuonna 1917 yli 13,000 1997 asukkaan kaupungiksi (kaupungin asema vuodesta XNUMX). Pyhäkköä hoitaa rehtori, pappi Leiria-Fátiman piispan johdolla.

Kolmelle lapselle annettujen ensimmäisten ilmestysten jälkeen monet ihmiset (perheenjäsenet, naapurit, seurakunnan pappi ja ihmisiä ympäröivistä kylistä) tulivat uteliaiksi ja esittivät kysymyksiä tai vierailivat paikalla. Kesäkuukausina satoja, pian tuhansia pyhiinvaeltajia tai uteliaita ihmisiä sekä muutama toimittaja ja valokuvaaja kokoontui kohteen lähelle 13.th kuukauden. Sen jälkeen, kun ilmestykset päättyivät "auringon ihmeeseen" 13. syyskuuta 1917, paikalliset harjoittajat rakensivat ensimmäisen väliaikaisen puurakenteen. Kolmen lapsen kuoleman ja uudelleenhautauksen jälkeen vuonna 1920 Leirian (hiippakunta organisoitiin uudelleen vuonna 1918) uusi piispa da Silva otti paikan haltuunsa. Hän osti maan ja määräsi pystyttämään uuden, suuremman kappelin. Siitä lähtien kirkko on ottanut täyden hallinnan pyhäkön organisaatiosta.

SEIKAT / haasteet

Vuodesta 1919 lähtien Fátimasta on julkaistu monia kirjoja, artikkeleita ja videoita, joiden tarkoituksena on tulkita vuoden 1917 tapahtumia. Alusta lähtien, kuten Helena Vilaça on kirjoittanut, suosittujen ideoiden ja katolisen kirkon virallisen kannan välillä on ollut voimakkaita jännitteitä (Vilaça 2018:68). Vatikaanin virallinen teologinen tulkinta ilmestyksistä määrittelee ne "yksityisiksi ilmoituksiksi" toisin kuin "julkinen ilmoitus", jota Raamattu edustaa. Vuoden 2000 asiakirjassa "The Message of Fátima" silloinen kardinaali Ratzinger, uskonkongregaation päällikkö ennen paavin valintaa, selitti, että sellaiset "ihmeet" kuin Fátiman ilmestykset "auttavat meitä ymmärtämään ajan merkkejä ja vastaamaan niihin oikein uskossa" (Vatikaani. Uskon kongregaatio: The 2000Fátiman Message: The XNUMXFátima). Mutta Ratzinger korosti myös, että "salaisuudet" (hän ​​käyttää lainausmerkkejä etääntyäkseen termistä!), sellaisina kuin katolinen kirkko niitä tulkitsee, pettäisivät monet, jotka etsivät "ennustuksia" maailmasta. Ennen kaikkea kirkko ei voi hyväksyä ajatuksia tai tulkintoja, jotka olisivat ristiriidassa sen opetuksen kanssa tai lisäisivät sitä. Hän yritti olla hyvin selkeä:

Vision tarkoitus ei ole näyttää elokuvaa peruuttamattomasti kiinteästä tulevaisuudesta. Sen merkitys on juuri päinvastainen: sen tarkoitus on mobilisoida muutosvoimat oikeaan suuntaan. Siksi meidän on hylättävä täysin fatalistiset "salaisuuden" selitykset, kuten esimerkiksi väite, jonka mukaan 13. toukokuuta 1981 tuleva salamurhaaja oli vain Providencen ohjaama jumalallisen suunnitelman väline, eikä se siksi olisi voinut toimia vapaasti, tai muut vastaavat liikkeessä olevat ideat. Sen sijaan näyssä puhutaan vaaroista ja siitä, kuinka voimme pelastua niistä. (Vatikaani. Uskon seurakunta: Fátiman viesti 2000).

Ratzingerin selkeä lausunto vuodelta 2000 ei tietenkään ole pysäyttänyt kaikenlaisten Fátimaan ja "salaisuuksiin" liittyvien ideoiden kiertoa. On jopa spekuloituja "neljännestä salaisuudesta", jonka Vatikaani "piilotti". Tekijät ovat myyneet satoja tuhansia näyttelyitä tällaisista "teorioista" (esim. Socci:2009).

KUVAT

Kuva 1: Pyhän Marian, Jumalanäidin, patsas kolmen lapsen visionäärin kanssa.
Kuva 2: Vuoden 1917 valokuva kolmesta visionäärilapsista, joista tuli ikoninen.
Kuva 3: Alkuperäinen Fátiman Neitsyt Marian patsas (1919/1920).
Kuva 4: villakuori ("pieni kappeli" tai "ilmestyskappeli") pystytettiin vuonna 1919.
Kuva 5: Fátiman Neitsyt Marian patsas kruunussa, jonka paavi Pius XII:n legaatin asetti vuonna 1946.

REFERENSSIT

Cristino, Luciano. 2013. A terceira aparição de Nossa Senhora na Cova da Iria em 13 de julho de 1917. Käytetty osoitteesta https://www.fatima.pt/pt/documentacao/e006-a-terceira-aparicao-de-nossa-senhora-na-cova-da-iria 10-heinäkuussa 2023.

Cristino, Luciano. 2012. Sekuntia aparição de Nossa Senhora na Cova da Iria (13.06.1917). Pääsy osoitteesta https://www.fatima.pt/pt/documentacao/e008-a-segunda-aparicao-de-nossa-senhora-na-cova-da-iria 10-heinäkuussa 2023.

Cristino, Luciano. 2011. A primeira aparição de Nossa Senhora, 13 de maio de 1917. Estudos. E011. Pääsy osoitteesta https://www.fatima.pt/pt/documentacao/e011-a-primeira-aparicao-de-nossa-senhora-a-13-de-maio-de-1917 10-heinäkuussa 2023.

Lourenço, Ines ja Rita Cachado. 2022. "Hindu diaspora Portugalissa: Fatiman antaumuksen tapaus." Pp. 603-09 tuumaa Hindulaisuus ja heimouskontot. Encyclopedia of Indian Religions, toimittajina JD Long, RD Sherma, P. Jain ja M. Khanna. Dordrecht: Springer.

Socci, Antonio. 2009. Fátiman neljäs salaisuus. Loreto-julkaisut.

Vatikaani. Uskon seurakunta: Fátiman viesti. 2000. Käytössä https://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_con_cfaith_doc_20000626_message-fatima_en.html 10-heinäkuussa 2023.

Vilaça, Helena. 2018. "Populaarisen uskonnollisuuden paikasta monien merkityksien ja uskonnollisten vuorovaikutusten monikansalliseen tilaan." Vuosittainen katsaus uskonnon sosiologiaan 9: 68-82.

Von Klimo, Arpad. 2022. "Fátiman Neitsyt Marian kultti – nykyaikainen katolinen hartaus nationalismin, kolonialismin ja muuttoliikkeen aikakaudella." Uskonnot. Käytössä https://www.mdpi.com/2077-1444/13/11/1028 10-heinäkuussa 2023.

Julkaisupäivämäärä:
13 heinäkuu 2023.

Jaa: