Asonzeh Ukah

Kaikkien kansojen synagogakirkko

SYNAGOGAN KIRKKO KAIKKI KANSAT (SCOAN) AIKAjana

1963 (12. kesäkuuta): Abdul-Fatai Temitope Balogun (myöhemmin TB Joshua) syntyi Arigidissa, Akokossa, Ondon osavaltiossa, Nigeriassa, Kolawole Balogunissa ja Folarin Balogunissa.

1968 (17. joulukuuta): Evelyn Akabude syntyi Deltan osavaltiossa Nigeriassa.

1971–1977: Joshua, joka tunnetaan yksinkertaisesti nimellä Francis Balogun, kävi St. Stephen Anglican Primary Schoolissa, Ikare-Akokossa, Ondon osavaltiossa Nigeriassa. Hän suoritti vuoden lukion ja jätti sitten opinnot kesken. Työskenteli siipikarjatilalla koulun keskeyttämisen jälkeen.

1987: Joshua sai avajaisnäön neljänkymmenen päivän ja neljänkymmenen yön rukouksen ja paaston jälkeen "Rukousvuorella" ja mentyään sitten kolmen päivän transsiin, jonka piti johtaa hänen palvelutyönsä aloittamiseen.

1987: Joshua perusti "The Synagogue Church of All Nations" (SCOAN) Lagosissa kahdeksan ihmisen kanssa, jotka muodostivat säätiön jäsenet rappeutuneessa talossa Agogo-Egben naapurustossa Lagosissa.

1990: Joshua meni naimisiin Evelyn Akabuden kanssa. Pariskunnalla oli kolme tytärtä: Serah, Promise ja Heart.

2006 (8. maaliskuuta): Joshua perusti Emmanuel Televisionin Emmanuel Global Networkin omistukseen Nigerian kansallisen yleisradiotoimikunnan (NBC) vuonna 2004 antaman ihmelähetyskiellon seurauksena.

2008: Nigerian hallitus myönsi Joshualle kansallisen kunnian ja liittotasavallan ritarikunnan tunnustuksen Alhajin hallinnon alaisuudessa. Umaru Musa Yar'Adua.

2009: Joshua perusti jalkapalloseuran nimeltä My People FC nuorten vaikutusvallan lisäämiseksi. Kaksi Joshuan jalkapalloseuran jäsentä (Sani Emmanuel ja Ogenyi Onazi) pelasi nuorten jalkapallomaajoukkueessa, Nigerian Golden Eagletsissa FIFA:n alle 17-vuotiaiden MM-kisoissa.

2010 (syyskuu): Kamerunin Paul Biyan hallitus lisäsi SCOANin mustalle listalle.

2011: Forbes-lehti arvioi Joshuan varallisuuden olevan 10,000,000 15,000,000 XNUMX–XNUMX XNUMX XNUMX US$; hänet sijoitettiin Nigerian kolmanneksi rikkaimmaksi helluntaipastoriksi.

2014 (12. syyskuuta): TB Joshuan kirkon tiloissa sijaitseva hostelli romahti ja 116 ihmistä kuoli.

2015 (huhtikuu): Joshua vastaanotti Gulfstream-ylellisyyslentokoneen hintaan 60,000,000 XNUMX XNUMX US$.

2017: Presidentti Leonel Fernandez kutsui Joshuan virallisesti Dominikaaniseen tasavaltaan, missä hän vastaanotti saapuessaan valtion tervetulleeksi täydellä sotilaallisella kunnialla.

2020 (helmikuu): Joshua väitti ennustuksessa, että COVID-19-virus katoaisi seuraavan maaliskuun aikana.

2020 (maaliskuu): Kirkon johtajat antoivat virallisen ilmoituksen, että SCOAN suljetaan joksikin aikaa hallituksen COVID-19-määräysten mukaisesti, jotka kieltävät joukkokokoukset ja julkiset uskonnolliset jumalanpalvelukset. Sulkemiseen antoi luvan TB Joshua.

2021 (5. kesäkuuta): Joshua kuoli yllättäen salaperäisissä olosuhteissa, oletettavasti iltapalveluksen jälkeen kirkossaan.

2021 (9. heinäkuuta): Joshua haudattiin mausoleumiin SCOANin päämajassa Lagosissa.

2021 (9. syyskuuta): Joshuan vaimo Evelyn otti virallisesti SCOANin johtajuuden Lagosin liittovaltion korkeimman oikeuden tuomari Tijjani Ringimin päätöksen jälkeen, joka määräsi hänet nimitettäväksi uudelleen SCOANin johtokunnan jäseneksi.

2021 (5. joulukuuta): SCOAN avasi sunnuntain jumalanpalveluksen uudelleen (XNUMX kuukauden tauon jälkeen) Evelyn Joshuan johdolla.

FOUNDER / GROUP HISTORY

TB Joshuaa ei tunneta teologisten ajatusten syvällisyydestä tai puhetaitojen hienostuneisuudesta ja hienostuneisuudesta. Hän oli suosituin, tunnetuin ja arvostetuin ja tutkituin uskonnollinen johtaja Afrikassa XNUMX-luvun lopulla ja XNUMX-luvun alussa. [Kuva oikealla] Hän oli ja on jossain määrin edelleenkin Afrikan vainotuin ja rakastetuin helluntaipastori. Näiden ristiriitojen olemassaolo kiteyttää arvoituksen, jonka TB Joshua oli elinaikanaan, ja hänen uskonnollinen asemansa on edelleen hänen kuolemansa jälkeen. Hänen karkeista, epätavallisista ja jalostamattomista käytännöistään tuli monille ihmisille, jotka kerääntyivät hänen Lagosissa sijaitsevaan "The Synagogue, Church of all Nations" -päämajaan, piirustustekijät, jotka pitivät heidät kiinni hänen jokaisessa sanassaan ja julkisuudessa. Joshuan hyökkäysten ja vainon voimakkuus ja jatkuvuus näyttävät vastaavan hänen karismaattinsa tiheyttä, dramaattista, maailmanlaajuista vetovoimaa.

Synagogan, Church of All Nations -kirkon (jäljempänä SCOAN) perusti Temitope Balogun Joshua, jota kutsutaan kansansa profeetta TB Joshuaksi. Vaikka järjestön nimi sisältää sanan "kirkko", SCOAN on enemmän uskonnollinen ja taloudellinen liike kuin ecclesia "kirkon" kristillisessä merkityksessä. TB Joshua oli kiistatta suosituin Afrikasta 2021- ja XNUMX-luvun alussa noussut uskonnollinen persoona. Hän ylitti uskonnollisten johtajien vakiintuneen akateemisen luonnehdinnan. Eläessään hän ruumiilisti mysteeriä ja mystiikkaa, ihmeitä ja kurjuutta, kiistoja ja ristiriitoja, ihailua ja halveksuntaa. Näitä piirteitä ei pyyhitty pois vaan syvennetty jopa hänen äkillisen kuolemansa jälkeen kesäkuussa XNUMX. Afrikan uskonnollisten muodostelmien ja uudistusten historiassa kukaan muu uskonnollinen yrittäjä ei ollut herättänyt niin paljon kiinnostusta ja juonittelua, niin monia eri sosiaalisten alojen (politiikka, uskonnollinen) sotkeutumia merchandising, urheilu, media ja ihme) nimellä TB Joshua.

Tärkeä avain TB Joshuan paikan ymmärtämiseen nykyajan uskonnollisessa kulttuurissa ja etsinnöissä on hänen elämäkertansa ja myytit, jotka ovat syntyneet selittääkseen hänen karismaattinsa (hengelliset lahjat ja voimat) sekä kuinka ne ovat vaikuttaneet hänen itsensä esittelyyn ja pakkaamiseen. . Hänen suosionsa eri maissa ja kulttuureissa on ymmärrettävä epävarmuuden sosiaalisessa maailmassa ja sen moninaisissa ilmenemismuodoissa myöhäismodernissa ja 1980-luvun nousevassa uusliberaalisessa ympäristössä. Joshua syntyi 12. kesäkuuta 1963 vanhemmille Kolawole ja Folarin Balogun Arigidin kylässä Ondon osavaltiossa Nigerian lounaisosassa, ja hänelle annettiin nimi Abdul-Fatai. Osa Joshuan arvoitusta on, että nimi Abdul-Fatai on arabiasta johdettu islamilainen nimi; se tarkoittaa Allahin palvelijaa. Tämä on saanut jotkut kommentaattorit spekuloimaan, että Joshua syntyi muslimikotiin ja oli syntyessään muslimi; hänen väitettiin myös rakentaneen moskeijan. Jorubalassa yleensä muslimit ja kristityt sekä alkuperäiskansojen uskonnonharjoittajat elävät ja jakavat yhteisen kulttuurin, mukaan lukien nimet (Peel 2016; Jansen 2021). Siksi ei olisi niin harvinaista, että kristityt vanhemmat antaisivat lapsilleen ei-kristityt nimet osoituksena yhteisestä perinnöstä ja kuulumisesta.

Korostaakseen väitettä, jonka mukaan Joshuan karismaattien alkuperä oli synnytystä edeltävä, paljastui legenda, jonka mukaan hänen äidillään oli viisitoista kuukautta kestävä raskaus, mikä on epätavallisen pitkä aika verrattuna normaaliin yhdeksään kuukauteen, joka on normaali raskauden aikana. Vaikka tätä väitettä ei voida mitenkään vahvistaa, sen merkitys voidaan löytää aladuran kristinuskon pitkästä historiasta (Peel 1968; Omoyajowo 1982) Jorubalassa, jossa tärkeitä profeettoja tai kirkon perustajia pidetään epätavallisina syntyminä tai epätavallisina tapahtumina syntyessään. Edelleen epätavallinen väite voisi liittyä evankeliumin kertomuksiin Jeesuksen merkittävästä syntymästä ja taivaallisista tapahtumista, joiden sanottiin tapahtuneen aikana. Hänen monille seuraajilleen ja sen liikkeen jäsenille, jonka hänen oli määrä myöhemmin löytää, myytti Joosuan epätavallisesta syntymästä on profetian teko, jumalallisen tahdon ja tarkoituksen välitys siitä, kuka ja mitä Joosuasta tulee elämänsä matkalla. . Joshuan henkinen voima oli ennalta määrätty ja kiteytetty joruba-käsitteeseen "àṣẹ", mystinen voima (elämänvoima), joka voidaan periä tai valjastaa maailmasta tai kosmoksesta ja jota yksilö voi käyttää erilaisiin tarkoituksiin ja tarkoituksiin. Àṣẹ merkitsee "korkeimman jumaluuden käyttämää voimaa liittääkseen tietyn kohtalon tiettyyn itseen" (Hallen 2000:52). Se on arvoituksellinen käsite ja affektiivinen ilmiö jorubalaisessa ajattelussa ja kulttuurissa, johon monet turvautuvat selittäessään "luovaa voimaa sanallisessa ja visuaalisessa taiteessa" ja "kiinnostavalla esteettisellä läsnäololla" ja voimalla (Abiodun 1994:71). Yleisesti ottaen àṣẹ tarkoittaa, että ihmiset ilmentävät mystisiä ja performatiivisia voimia, jotka korostavat olemista, tulemista, muutosta ja luovuuden impulsseja (Vega 1999). Tämä syntymäkertomus kutoo sisään ja ulos kulttuurisista ja uskonnollisista uskomuksista, että jorubat voivat helposti samaistua Joshuan àṣẹin. Myytti viidentoista kuukauden raskaudesta osoittaisi, että se kehittyisi kolmeen luovaan ja tärkeään suuntaan: profetia, parantaminen/ihmeet ja hengen anteliaisuus.

Joshuan isä kuoli hyvin varhain hänen elämässään, joten hän oli lähes yksinomaan äitinsä ja setänsä (joka oli muslimi) varassa kasvatuksessaan. Hän suoritti peruskoulun koulutuksensa St. Stephen's Anglican Churchissa vuosina 1971–1977. Perusteettomien väitteiden mukaan hän alkoi osoittaa hengellisen lahjoituksensa merkkejä, kun hän pystyi lukemaan kristillistä pyhiä kirjoituksia ja tulkitsemaan sitä. sen koulutovereilleen. Vuoden toisen asteen koulutuksen jälkeen hän jätti koulun kesken, koska hänen äitinsä ei voinut tukea häntä.

Muodollisen koulutuksen puutteeseen viitataan usein osoituksena siitä, että Joosuan krisma on jumalallista alkuperää; Joosua väitti kerran osallistuneensa "Jeesuksen yliopistoon". Toisin kuin muut helluntaijohtajat ja seurakuntien omistajat, jotka usein viittaavat johonkin hengelliseen "isään/äitiin Herrassa" mentorina, Joosualla ei ollut tällaista etuoikeutta ja sukujuurta. Jotta matalasti kasvatettu henkilö, jolla ei ole muodollista koulutusta, pystyisi saavuttamaan niin paljon, väite kuuluu, että sen täytyy olla pelkkä ihme, voimakkaan jumaluuden suora väliintulo. Ennen koulun keskeyttämistä Joshua kuitenkin mainitsi osallistuneensa aktiivisesti anglikaanisen kirkon toimintaan ja kolme kertaa hän oli koulun lasten sadonkorjuu-kiitostilaisuuden puheenjohtaja. Anglikaanisen kirkon viranomaiset eivät ole koskaan vahvistaneet tai kiistäneet tätä väitettä, kuten tavalliselta näyttää (koska lasten sadonkorjuun kiitospäivän tapahtumia eivät koskaan johda lapset, vaan aikuiset, joilla on ostovoimaa lahjoitetuista tavaroista). Osa Joshuan valtakirjasta kristittynä on väite, että hän oli aktiivinen Students Christian Fellowshipissa (SCM). Samanlainen väite kuin väite olla lasten sadonkorjuun kiitospäivän puheenjohtaja, tämä väite on epäuskottava, koska SCM on olemassa vain korkea-asteen oppilaitosten tasolla eikä koskaan missään Nigerian toisen asteen koulussa. Kristillisen ja helluntailaisen sukutaulun etsiminen selittää hyvin todennäköisesti nämä revisionistiset elämäkerralliset väitteet. Josua ja hänen käsittelijät olivat innokkaita perustamaan vankan kristillisen alkuperän ja perustan, joka tyydyttäisi mahdollisimman vähän niitä kristittyjä johtajia, jotka hellittämättä kiistivät entisen ja väittivät, että hän ei ollut kristitty, koska hänellä ei ollut mentoria ja "isä-isää".

Lukion keskeyttämisen jälkeen nuorekas Temitope Joshua alkoi ansaita elantoa itselleen ja tukea äitiään (jota hän kutsui "ihanaksi äidiksi" Instagram-viestissä 14) ja muita sisaruksiaan. Instagram-kahvaansa julkaistujen tietojen mukaan Joshua kertoi 2014 665,000 (14. kesäkuuta 2014) seuraajalleen näin: ”Olin vauva ennen isäni kuolemaa. Näin ollen en tiennyt edesmenneestä isästäni mitään, ja koko perheen taakka lepäsi suoraan äitini harteilla.” Viestin mukana oli hänen isänsä harmaa valokuva, jossa oli merkintä "Tämä on edesmenneen isäni GK Balogunin kuva" (kaikki isoilla kirjaimilla). Joshuan isän kuolinpäivämäärää ei mainita viestissä, eikä siitä näytä olevan merkintää. Kuten monet Joshuan elämän tapahtumat, on vaikea määrittää, milloin tämä tapahtuma tapahtui. Mitä tulee siihen, kuinka Joshua ansaitsi elantonsa nuorena miehenä, hän ensin pesi mudan ihmisten jaloista, jotka vierailivat tietyillä päällystämättömillä, mutaisilla markkinoilla hänen naapurustossa. Hän sai hyväntekijältä vihjeen välittämisestä. Yhtäältä ei voi ohittaa kertomusta Jeesuksesta, joka pesi lian opetuslastensa jaloista (Joh. 13:3-17). Kun tämä keino ansaita toimeentuloa ei riittänyt, Joshua sai alentuneen työn siipikarjatilalla kanan jätöksiä muuttaessa. Vuonna 2011 antamassaan haastattelussa Joshua kertoi olleensa tässä tehtävässä kaksi vuotta (Ukah 2016:216). Lähes vuosikymmenen ajan noin 1970-luvun lopusta vuoteen 1987 Joshuan elämästä tiedetään luonnollista ja legendaa. Esimerkiksi hänen väitetyn isänmaallisuuden hengen tai Nigerian kansakuntaan uskomisen osoittamiseksi tai osoittamiseksi väitettiin, että hänellä oli aikomus liittyä Nigerian armeijaan, mutta hän ei ehtinyt junalla Lagosista haastattelupaikalle.

Joskus 1980-luvun alussa Joshua liittyi Cherubim and Seraphim (C&S) -kirkkoon, joka on yksi näkyvistä Aladuran kristillisistä liikkeistä, joka syntyi vastauksena 1918/1919 influenssaepidemiaan Lagosissa. C&S-kirkkoliike oli yksi päätoimijoista laajassa ja sisäisesti monimuotoisessa joruba-kristinuskossa, joka määritteli Lounais-Nigerian ääriviivat 1920-luvun puolivälistä 1970-luvun alkuun, jolloin syntymässä oleva helluntailiike alkoi saada jalansijaa tässä osassa Nigeriaa. Monet nigerialaiset, joista tuli helluntailiikkeen pioneereja Nigeriassa, hoidettiin XNUMX-luvun ensimmäisen puoliskon Aladuran herätyksen aikana. Näistä huomattavin näistä helluntailaisjohtajista ja myöhemmistä seurakunnan perustajista on pastori Josiah Akindayomi, joka perusti Lunastettu Jumalan kristillinen kirkko vuonna 1942 (Ukah 2008:18-38). Hän oli C&S:n jäsen 1930-luvun puolivälistä, kunnes hänet erotettiin kirkon sääntöjen ja määräysten alistumisesta. Kuten Akindayomi ennen häntä, Joshua on täytynyt vetää puoleensa C&S:ää ryhmän käytännön lähestymistavasta kristinuskoon ja sen väittämän ja osoituksen vuoksi hengellisen parantamisen ja profetian voimasta, jotka ovat Aladuran kristinuskon kaksi tärkeintä ja halutuinta uskonnollista tavaraa. Sosiaalisen epävarmuuden yhteydessä, kuten 1980-luvun puolivälissä, kun Nigeria koki sosioekonomisia mullistuksia Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston aiheuttaman rakennemuutosohjelman (SAP) puitteissa, profetiasta ja parantamisesta tuli suuria resursseja. kysyntä. Monille afrikkalaisille profetia on sekä tulevaisuuden ennustaminen että Jumalan äänen ja tahdon etsiminen ihmiselle. Vaihtoehtoisesta ja erityisesti henkisestä parantamisesta tuli erittäin kysyttyä, koska sosiaalipalvelut, kuten sairaanhoito- ja terveydenhuoltopalvelut, olivat riittämättömiä ja huonosti johdettuja. Monet henkilöt eivät päässeet näihin palveluihin, mikä teki heille erittäin houkuttelevan vaihtoehtojen tarjoamisen. Joshua oli nopea oppimaan ja hiomaan taitojaan erittäin eloisilla ja kilpailevilla uskonnollisilla hyödykkeillä ja palveluilla, kuten parantaminen, profetiat ja vaurauden lupaukset, houkuttelevat monia nigerialaisia ​​kaupunkeja 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun Lagosin "kutistumisflaatiossa". . Niitä, jotka tunnistivat Joshuan karisman ja muuttuivat sen mukaisesti uskonnolliseksi ja hengelliseksi voimavaraksi, ei tarvitse ymmärtää erillään ympäristöstä, jossa he asuivat, vaan 1990-luvun ja sen jälkeen Nigerian kaupunkien uskonnollisen ekologian yhteydessä.

OPPEJA / uskomukset

Kuten monet alkuperäkertomukset, myös Synagogan, The Church of All Nations (SCOAN) perustaminen on verhottu tarinoihin ja "mytoriaan". Myyttihistoria on perustavanlaatuisia ja perustavanlaatuisia tarinoita, joita ihmiset tai ryhmä uskovat ja kertovat joistakin merkittävistä puolista kokemistaan ​​kokemuksistaan ​​ja elämänmaailmasta, joita he pitivät tarpeellisina säilyttää yhteistä olemassaoloaan varten ja joiden ympärille he rakentavat pyhän kunniansa ja yhteiset odotuksensa (Mali 1991). ). Josuan muodonmuutos Aladuran kristinuskon sisäisestä jäsenestä kirkon perustajaksi kerrotaan myyttihistoriassa. Perusmyytti synnyttää uusia myyttejä Joosuan persoonallisuudesta ja hänen henkisistä lahjoistaan ​​tai karismaattistaan, joista tuli pian SCOANin kuitu ja itseesittely ja -ymmärrys. Kuten "pienten asioiden" päivinä (Saks 4:10), yleinen tarina SCOANin alkuperästä kertoo, että Joosua perusti seurakunnan kahdeksan uskovan ryhmän kanssa vuonna 1987 saatuaan ilmoituksen tai "jumalallisen voitelun" Jumalalta aikanaan. poikkeuksellinen kokemus. Joosua väitti menneensä erityiselle vuorelle ja paastonneensa neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä (kuten kerrottiin, että Jeesus teki maanpäällisen palvelutyönsä avajaisissa Matteuksen 4:2:ssa). Tänä aikana hän joutui transsiin, syvään, unen kaltaiseen, puolitietoiseen tilaan, jossa hän oli fyysisesti irti lähiympäristöstään ja tietoisuudestaan. Joshuan mukaan hänen transsikokemuksensa kesti kolme päivää, jolloin ylivoimainen voima ja voima vangitsi ja alistui hänen tietoisuutensa ja ojensi hänelle valtavan Raamatun ja pienen ristin. Lisäksi salaperäinen pyhä käsi osoitti toisen Raamatun Joosuan ihmissydämeen, joka imeytyi ja omaksui Raamatun. Silti transsissa Joosua löysi itsensä Pietarin, Paavalin, Mooseksen ja Elian keskuudesta; Joosua tunnisti nämä raamatulliset persoonallisuudet, koska heidän nimensä oli selvästi kirjoitettu heidän rintaansa. Muistuttaa Jeesuksen kastejaksoa Luukkaan evankeliumissa (3:22), jossa ääni taivaasta puhutteli Jeesusta: "Sinä olet minun poikani; tänään olen isänyt sinut” (Uuden Jerusalemin raamatunkäännös), Joosuan mystinen kohtaaminen huipentui hänen puhumiseensa näin:

Minä olen sinun Jumalasi; Annan sinulle jumalallisen toimeksiannon mennä suorittamaan taivaallisen Isän työtä… Näytän sinulle upeita tapoja, joilla paljastaisin itseni sinun kauttasi, opetuksessa, saarnaamisessa, ihmeissä, merkeissä ja ihmeissä sielujen pelastamiseksi” Ukahissa 2016: 218).

Tämä kertomus monimutkaisesta mystisesta kokemuksesta, jota Joosuan seuraajat pitävät näkynä ja transsina, mutta vielä tärkeämpää, kutsuna lähetystyöhön, on Joosuan apostolinen legitimaatio. Se tiivistää näkijän itseymmärryksen ja lähetystyön odotuksen, että hänet on jumalallisesti kutsuttu ja valtuutettu julistamaan ainutlaatuista pelastuksen sanomaa maailmalle, joka on valtuutettu suorittamalla "ihmeitä, merkkejä ja ihmeitä". Merkit ja ihmeet muistelevat Jehovan pelastavaa toimintaa israelilaisten vapauttamiseksi Egyptin maassa (7 Moos 3:XNUMX). Joosuan palvelutehtävä kasvaisi ja tulisi suosituksi juuri tällä tavalla tai merkittävällä ja näyttävällä, julkistettu ja televisioitu parantamisen ja vapautumisen ihmeiden esitys. Vaikka Joosua ei selittänyt yksityiskohtaisesti Pietarin, Paavalin, Mooseksen ja Elian väitetyn ilmestymisen merkitystä hänen henkilökohtaisessa kirkastuksessaan, se viittaa kuitenkin hänen voimansa tunnustamiseen ja mahdolliseen auktoriteetin siirtoon näiltä voimakkailta hahmoilta. Vanha (Mooseksen ja Elian laillinen ja profeetallinen auktoriteetti) ja Uusi testamentti (Pietarin ja Paavalin johtajuus ja apostolinen auktoriteetti) Joosualle, uudelle Jeesukselle nykyaikoja varten. Hänen voimansa ja paikkansa historiassa oli pelastaa ihmiskunta sairauksilta ja demonisesta riivaamisesta tuottamalla ja tarjoamalla parantumista, aineellista siunausta, voittoa menestyksen, voiman, vaikutusvallan ja maineen muodossa, profetioiden suojaa ja vaurautta. Joshua oli ainutlaatuinen uskonnollisten tuotteiden tuottaja, jota monet halusivat hallita elämän epävarmuutta ja haavoittuvuutta. Hänen maailmanlaajuinen vaikutusvaltansa SCOANin kautta ilmeni niissä, jotka holhosivat hänen organisaatiotaan etsiessään näitä palveluja ja pelastuksen tavaroita.

Joosuan valitsema nimi merkitsee edelleen myyttiä Vanhan ja Uuden testamentin keskeisten auktoriteettien yhdistämisestä. Synagoga ei ole kirkko, eikä kirkko ole synagoga. Varhaiskristillinen ryhmäidentiteetti ja instituutio alkoivat ilmaantua hitaasti, kun Jeesuksen seuraajia evättiin pääsy synagogaan tai ne poistettiin siitä väkisin (ἀποσυναγώγους) niiden toimesta, jotka pitivät uskoaan Jeesukseen Kristukseen ylösnousseena Vapahtajana ristiriidassa juutalaisuuden ja siksi täällä juutalaisuuden kanssa. (Joh 9:22; De Boer 2020). Συναγωγή (Synagoga) on Vanhan testamentin avainkäsite Israelin tai heidän edustajiensa päämiesten kokoamisessa. Juutalaisen uskon liturgisen palvonnan paikkana se on myös juutalaisten uskollisten opiskelu- ja kokoontumispaikka. Uudessa testamentissa εκκλησία (Ecclesia) oli kuitenkin avainsana, joka merkitsi Jumalan kansan seurakuntaa, sana, joka käännettiin myöhemmin nimellä "kirkko" ja josta tuli valitettavasti synagogaa vastaan ​​(Hort 1897). Vaikka Jeesus-liikkeen keskuudessa oli varhaisen kristinuskon historiassa ”synagogan uudistusliike, joka yritti esitellä Jeesusta Mooseksen ja Elian muinaisten perinteiden yhteydessä, tämä epäonnistui, koska synagoga- ja fariseusjohtajat vastustivat sitä (Chidester 2000: 28-29). Joosuan valitsema nimi hänen järjestölleen ja seuraajiensa seurakunnalle, joka uskoo hänen karismaattiensa aitouteen, "synagoga, kirkko" yhdistää Jahven kansan historian pelastushistorian alusta Vanhassa testamentissa sen huipentumaan kuolemaan ja ylösnousemukseen. Jeesuksesta Kristuksesta, joka on lain ja profeettojen täyttymys ja ihmiskunnan armon ja pelastuksen lupaus. Joidenkin Joosuan entisten seuraajien anekdoottisten todisteiden mukaan (Johnson 2018:140f) johtajalla oli kunnianhimoa ja rohkeutta vakuuttaa, että armon ja pelastuksen lupaus Kristuksen ylösnousemuksen voimalla on mahdollista ja saatavilla vain hänen välittäjän kautta.

"Uskonlausuman" kehittäminen SCOANille oli yhtä työläs tehtävä kuin Joshuan muuttaminen aladuran kristinuskon ja rituaalien taitajista hienostuneeksi helluntailaisen median supertähdeksi, josta hänestä tuli 2000-luvun alussa. Kun Joshua kuoli (vuonna 2021 SCOAN on muotoillut kymmenen kohdan uskonkappaleen, joka on julkaistu sen verkkosivuilla SCOAN-verkkosivustolla 2022). Nämä uskonkappaleet näyttävät olevan monimutkaisia ​​teologisia lausuntoja, joiden mukaan jotkut kommentoijat väittävät joidenkin Joosuan oppineiden seuraajien kopioineen ne muiden kirkkojen verkkosivuilta tunnustamatta niitä. Vaikka ensimmäinen artikkeli ei käytä kolminaisuuskaavaa, se koskee Isän suhdetta, [joka] antoi Henkensä tehdäkseen meistä Poikansa Jeesuksen Kristuksen kaltaisia, […joka on] Pyhän Hengen voima. Ikään kuin epäsuorasti viitaten hänen omaan hylkäämiseensa tärkeimpien helluntailaisten järjestöjen taholta Nigeriassa ja muualla, tämä artikkeli viittasi Joh. 14:16-17:ään, jossa todetaan, kuinka maailma ei voi hyväksyä Jeesusta, joka on Totuuden Henki, vaikka tämä henki tuomitsee maailman vääryydestä. synnistä ja sillä on mahdollisuus muuttaa uskovan elämä kokonaan. "Tätä kutsutaan kääntymykseksi tai uudestisyntymiseksi." Toinen artikkeli käsittelee Jeesuksen Kristuksen, ”sielun voittajan”, Daavidin jälkeläisen ja Jumalan Pojan luonnosta, persoonallisuudesta ja työstä, ”joka hallitsee voimalla meidän puolestamme ja edelleen rukoilee puolestamme”. Kolmas artikkeli koskee "Jumalan pyhiä miehiä", joita Pyhä Henki auttoi puhumaan Jumalalta tulevaa sanomaa ja Raamatun nykyaikaista merkitystä muistiinpanona ja "armon ja totuuden sanomana meille tänään". Artikla neljä julistaa Jumalan sanan voiman tehdä uskovista Jumalan lapsia, kun he välttävät syntejä, jotka aiheuttavat "iankaikkisen kuoleman ja tuhon". Viides artikla määrittelee pelastuksen merkityksen Kristuksen veren puhdistavaksi voimaksi ja tarkoitukseksi vapauttaa synnistä ja sen rangaistuksista. Artikla XNUMX kuvaa uudestisyntymisen merkitystä mielen virkistymisenä ja uudistumisena Jumalan sanan ja hengen voiman kautta, joka on sekoitettu parannuksen ja uskon kanssa. Artikla seitsemän, joka koskee jumalallista parantamista, on lainauksen arvoinen kokonaisuudessaan sen merkityksen vuoksi Joosuan palveluksessa:

Jumalallinen parantaminen on Jumalan yliluonnollista voimaa, joka tuo terveyttä ihmiskehoon. Se otetaan vastaan ​​uskon kautta meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen työhön. Kaikki rangaistus, jonka Jeesus Kristus sai ennen ristiinnaulitsemistaan ​​ja sen aikana, oli meidän - hengen, sielun ja ruumiin - parantamiseksi. Hänen haavojensa kautta olemme parantuneet. Jumalallinen parantaminen sisältyi niihin etuihin, jotka Jeesus Kristus osti meille Golgatalla.

Artikla kahdeksan mainitsee uskon vesikasteeseen ja sen harjoittamisen, kasteen pyhällä hengellä ja kielillä puhumisen. Kaste pyhässä hengessä tekee uskovasta Jumalan perheen jäsenen ja hengen hedelmien, kuten ”elämän, ilon, rauhan ja voiman virrata hengestäsi toisten tarpeisiin”, kantajan. Viimeisen ehtoollisen viettäminen keskeisenä ehtoollisen rituaalina on yhdeksännen artikkelin teema, jossa toistettiin laajasti Matteus 26:26-28; 2. Pietari 1:4 ja 1. Korinttolaisille 2:10; 11:26-31). Viimeinen artikkeli kiteyttää Uuden testamentin apokalyptisen eskatologian toivon: "Jeesus Kristus tulee jälleen, niin kuin hän meni pois (1:11; 1. Tessalonikalaiskirje 4:16-17)."

Nämä uskonkappaleet tekevät yhteenvedon SCOANin opillisesta suuntautumisesta ja viittaavat sen muuttumiseen Aladuran kristillisestä laitoksesta suosituksi parantamis- ja vapautus helluntaijärjestöksi. Näiden formulaatioiden monimutkaisuus ja artikulaatiotaso osoittavat, että Joshua SCOANin yleisvalvojana ja näkijänä ja ryhmän ensisijainen teologi ei olisi mitenkään voinut tuottaa niitä. Heidän uskomuksensa viittaavat kuitenkin lisääntyneeseen opilliseen ja teologiseen jalostukseen ja hienostuneisuuteen, jonka synnytti halu tulla valtavirran helluntailais-karismaattiseksi seurakunnaksi.

RITUAALIT / TOIMINTA

Monista syistä TB Joshuan palvelutyö oli räätälöity televisiota varten. Se oli pyhä draama, joka kiehtoi ja viihdytti yleisöä, vaikka se lumoutui ja hämmentyi monia. Koska hän ei pystynyt puhumaan englantia niin kaunopuheisesti kuin muut helluntailaiset mediapersoonallisuudet, esitykset ja toimet suurella näyttämöllä olivat etusijalla. [Kuva oikealla] Joshuan (ja siten SCOANin) maine nousi sen jälkeen, kun Nigerian mediaosasto purettiin vuonna 1992 kenraali Ibrahim B. Babangidan sotilaspresidenttinä. 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa Joshualla oli yli kaksikymmentä tuntia sponsoroituja ohjelmia joka viikko kansallisilla, valtion ja yksityisillä televisioasemilla useiden tuhansien dollareiden kustannuksilla (Ukah 2011:50). Televisiolähetysvälineestä ei tullut vain väline hänen sanomansa ja pyhän parantamisen draaman levittämiseen, vaan mikä vielä tärkeämpää, hänen karismaattinsa jatke, hänen persoonallisuutensa, voimansa ja kirkkonsa jatke. Jossain vaiheessa 1990-luvulla Joshua piti päivittäisen uskonnollisen jumalanpalveluksen tässä Ikotun-Lagosin päämajassa, joista jokainen äänitettiin ja editoitiin lähetystä varten. Nigerian sääntelemättömän mediatalouden ja alirahoitettujen valtion omistamien televisioasemien aikana jokainen asema kamppaili saadakseen osan uskonnollisista mediamarkkinoista ylpeilläkseen tulovirtaansa. Joshuasta, SCOANista ja heidän loputtomasta ohjelmavirrasta tuli valtava tukipilari ja läsnäolo kaikkialla radiossa.

Radikaalinen muutos tapahtui maaliskuussa, kun Nigerian yleisradiotoimikunnan silloinen pääjohtaja tohtori Silas Babajiya ilmoitti, että lähetysasemien, jotka antautuivat lähettämään ohjelmia, jotka tunnustavat umpimähkäisiä ihmeitä päivittäisiksi tapahtumina, on lopetettava se 30. huhtikuuta mennessä. , 2004. Vaikka tämä ilmoitus ei nimenomaisesti kieltänyt ihmelähetyksiä, tällaisten lähetysten edellytettiin täyttävän tietyt kriteerit, kuten "todistettavuus", "todennettavuus" ja "uskotettavuus" toisin sanoen ihmeiden tapahtumisesta pitäisi olla tieteellisiä todisteita ennen kuin ne julkaistaan. Tämä ohjelmasisällön ja lähetyssääntöjen muutos pakotti monet ohjelmat ja henkilöt, kuten Joshuan, pois lähetyksestä; mutta tauko oli vain tilapäinen. Monet niistä helluntailaisista ihmeyrittäjistä, joilla oli taloudellisia resursseja, siirsivät tarjouksensa satelliittitelevisioasemille, joita isännöi pääasiassa Etelä-Afrikasta Multichoice DSTV-franchising-yhtiönsä kautta. Lisäksi erityisten Facebook- ja YouTube-kanavien luomisesta uskonnollisille tarjouksille tuli kannattavia ja mielikuvituksellisia vaihtoehtoja tutkittavaksi niille, jotka aiemmin käyttivät palvelujaan kansallisia televisiokanavia. Tallennetut ihmeparannus- ja pelastuspalvelut videonauhoille (VHS ja myöhemmin CD-levyt) olivat myös helposti myynnissä monissa kaupunkien kirjakaupoissa, uskonnollisissa kirjakaupoissa, tienvarsikaupoissa ja taksiasemilla ja puistoissa kaikkialla Nigeriassa. Monet uskonnolliset järjestöt myivät näitä ja muita uskonnollisia esineitä myös verkkosivuillaan. TB Joshuan jumalanpalvelukset olivat kaikkialla videonauhoilla ja -kasetteilla. Hän sai kansainvälistä huomiota näillä keinoilla.

Satelliittitelevisioasema Emmanuel TV, jonka pääkonttori sijaitsee Nigerian Lagosissa, suoratoi ensimmäiset ohjelmansa 8. maaliskuuta 2006. [Kuva oikealla] Projektille tuli paljon teknistä ja taloudellista tukea Joshuan valkoisilta eteläafrikkalaisilta seuraajilta. jotka tunkeutuivat SCOANin päämajaan parantamaan ja tekemään muita profeetallisia palveluita. Sen mottona on "Muuttaa elämää, muuttaa kansakuntia ja muuttaa maailmaa" (SCOAN-verkkosivusto 2022), Emmanuel TV on näennäisesti kristitty asema, joka suoratoistaa ohjelmia, jotka on tallennettu SCOANin Ikotun-Egben päämajassa. Se isännöi Johannesburgissa, Etelä-Afrikassa. Se väittää olevansa televisioasema, jolla on "yksi tapa ja yksi työ:" tie on Jeesus, ja tehtävänä on puhua hänestä muille sanoin ja teoin. Se ei lähetä ohjelmia muilta uskonnollisilta johtajilta, koska sillä on enemmän kuin tarpeeksi ohjelmasisältöä 390 tunnin päivittäisen aikataulunsa täyttämiseen. Asemalla on neljä verkkosivuillaan todettua tehtävää: i) näyttää Jumalan voima, luonne, kyky, voima, elämä ja luonne, ii) tuoda teille dynaamisia Jumalan palvelijoita, jotka eivät vain tiedä uskonsa, vaan myös osoittavat oman uskonsa. usko; iii) Luoda hengellinen ilmapiiri, jossa Jumala asuu jokaisessa kodissa, ja iv) saada ihmiset Jeesuksen luo ja saada heidät jäämään. Asema lähetetään myös MultiChoicen DStv Channel 365,000 -kanavalla sekä GOtv:ssä, YouTubessa ja Facebookissa. Näiden keinojen ja myyntikanavien kautta Emmanuel TV on kiistatta maailmanlaajuisesti toimiva lähetysasema. Emmanuel TV:n YouTube-kanavalla on 22 2023 tilaajaa 5. maaliskuuta 2021. Jopa hänen kuolemansa jälkeen XNUMX. kesäkuuta XNUMX, TB Joshua on edelleen nimetty ja listattu aseman "toimituottajaksi".

Emmanuel TV:n maailmanlaajuinen kattavuus vahvisti Joshuan mainetta ja auktoriteettia 1990-luvun ja 15,000-luvun alun eturivin ja pohjimmiltaan afrikkalaisena ihmeyrittäjänä. Vaikka aseman ohjelmasisältö vaihtelee, ne kaikki viittaavat väistämättä "mieheen synagogassa", Joshuan ensimmäisen ja varhaisimman ohjelman otsikkoon Nigerian televisioasemilla 20,000-luvulla. Nämä ohjelmat näyttävät välitöntä paranemista, vaivatonta julkisen manauksen tuottamista ja suorittamista, ennakoivaa tietoa tulevaisuudesta tai ihmisten elämän piilotetuista puolista ja kokemuksista sekä profeetallisia kykyjä ennustaa tapahtumia jo ennen kuin ne tapahtuvat. Erityisesti editoitujen, kiillotettujen, kiillotettujen ja koreografoitujen televisiokameroiden ja kuvien ansiosta Joshuasta tuli maailmanlaajuinen uskonnollinen ikoni, jolla on valtava auktoriteetti, voima ja vauraus, joka määrittää ja käskee, jopa hallita, suuren osan maailmanlaajuisista kristittyjen parantamis- ja vapautusmarkkinoista. Emmanuel TV osoittaa suurelle maailmanlaajuiselle yleisölle läpimurtotodistusten ja kertomusten houkuttelevuutta, menestyksen houkuttelevuutta ja jumalallisen parantamisen ja terveyden saatavuutta. Se muutti SCOANin pääkonttorin kristillisen matkailun kohteeksi niille, jotka etsivät paranemista, menestystä, poliittista ja liikevoimaa sekä vapautumista puutteesta ja pysähtyneisyydestä. Säännöllinen sunnuntaijumalanpalvelus houkuttelee XNUMX XNUMX–XNUMX XNUMX palvojaa ja ihmeiden etsijää. SCOANin Ikotu-Egben pääkonttori oli pyhiinvaelluskohde monille voimakkaille poliittisille johtajille ja maailmanlaajuisille kuuluisuuksille, mukaan lukien presidentit, muusikot, poliitikot, jalkapalloilijat ja urheilijat ympäri maailmaa. Joshuan korkean profiilin vierailijoiden luetteloon kuuluvat Nigerian edesmennyt presidentti Umaru Yar'Adua, Malawin Joyce Banda (entinen presidentti), Sambian entinen ja edesmennyt presidentti Frederic Chiluba, Zimbabwen oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai ja oppositiojohtaja Julius Malema. Etelä-Afrikassa. Joshuan poliittinen profetia ja väitteet ennustaa vaalituloksia fyysisesti toivat hänen kirkkoonsa enemmän poliitikkoja kuin mikään muu uskonnollinen johtaja Afrikassa. Tämä on keskeinen merkki eroista ja voimasta hänen ja muiden megakirkon perustajien ministeriön välillä.

Elämänsä ja käytäntöjensä kautta Joshua määritteli jumalallisen parantamisen ja ihmeet uudelleen sellaiseksi, joka voidaan suorittaa ilman koulutusta, mentorointia tai koulutusta, vaan pelkän henkilökohtaisen karisman, teknologisen mobilisoinnin ja voiman avulla luoda helposti pääsy napin painalluksella. kaukosäätimellä. Nigerian suurin vientituote on uskonto, erityisesti helluntailais-karismaattinen kristinusko; sen suurin ja tunnetuin edustaja oli TB Joshua, jonka mahtava, lähes voittamaton media oli televisio. Kuitenkin sama työkalu, joka toi Joosualle mainetta ja omaisuutta, aiheutti valtavaa kiistaa ja halveksuntaa joidenkin uskovien keskuudessa, jotka heittivät Joshuan taikuriksi ja pimeiden taiteiden okkulttiseksi harjoittajaksi.

Organisaatio / JOHTAJUUS

Joshua oli vanhempi profeetta ja SCOANin ja kaikkien organisaation elinten tai yksiköiden, kuten Emmanual TV ja Emmanuel Global Network, yleinen valvoja.

SCOAN-organisaatiosta tuli pian perustamisen jälkeen erittäin suosittu, kun TB Joshua alkoi esiintyä Nigerian Television Authorityn (NTA) asemilla 1990-luvun puolivälistä lähtien. 1990-luvun alusta noin vuoteen 2004, jolloin National Broadcasting Commission kielsi "ihmeiden" lähettämisen Nigerian kansallisilla televisioasemilla, Joshua isännöi SCAONin alaisuudessa useita viikoittaisia ​​televisio-ohjelmia nimeltä "Mies synagogassa". Hän ei holhota radioasemia, koska tämä media vaati suurta puhe- ja puhevoimaa artikulaatio. Koska Joshua osasi tuskin puhua merkityksellistä englantia tai lukea englanninkielisiä tekstejä (hän ​​puhui pidgin-englantia joruban kanssa lomitettuna), ohjelmat koreografoitiin tiukasti maagisiksi esityksiksi, jotka koostuivat laajalti kolmesta elementistä. [Kuva oikealla] Ensimmäinen oli sairaiden ja ihmeiden etsijien joukko, jotka järjestettiin riveihin sen tyyppisten sairauden tai hengellisten pyrkimysten mukaan, joita he etsivät, kirjoitettuna rohkeasti suurille pahville ja joko ripustettu kaulaansa tai pidetty näkyvästi rintansa päällä. . Tätä kutsuttiin "rukouslinjaksi". Toinen oli Joosuan palvelun kautta saadut todistukset tai väitetyt ihmeet ja parantuminen; ja lopuksi niiden tunnustukset, jotka väittivät joutuvansa kokemaan epäonnea tai käänteistä onnea, koska he kritisoivat "Jumalan miestä" eli Joosuaa ja puhuivat siitä pahaa. Näiden todistusten ja tunnustusten vuoksi, jotka toimivat hienovaraisena julkisena pelottelu- ja valvontamekanismina, monet ihmiset kaikkialla Afrikassa pidättyivät arvostelemasta Joshuaa ja hänen käytäntöjään. Mitä Joshualta puuttui oratorio ja kaunopuheisuus, hän teki runsaasti performatiivisia ja dramaattisia esityksiä televisiokameroiden edessä. Televisioaltistus toi myös hienostuneisuutta ja taloudellisia resursseja. Taitavat seuraajat toivat työvoimansa ja asiantuntemuksensa käyttöön julkisuusohjelmien tuotannossa sekä organisaatiotietonsa siitä, kuinka SCOANiin rakennetaan ja säilytetään tietty rehellisyys ja tarkoitus. Alussa SCOANilla ei ollut "uskonlausuntoa", koska oppi tai teologinen suuntautuminen puuttui lähes kokonaan sekä perustajan että hänen organisaationsa itsensä ymmärtämisestä ja edustamisesta. SCOAN oli käytännöllinen ja pragmaattinen ongelmanratkaisutila, jossa käsiteltiin inhimillisiä haavoittuvuuksia (sairaus, omaisuus, epäonnistumiset, menestymisen halut, arkipäivän ongelmat).

Sunnuntaina 6. kesäkuuta 2021 SCOAN julkaisi tiiviin, järkyttävän ja odottamattoman viestin virallisella Facebook-sivullaan, jossa se ilmoitti maailmanlaajuiselle yleisölleen (yli 5,000,000 19 19 Facebook-seuraajaa), että sen yleinen valvoja ja johtaja oli kuollut edellisenä päivänä, lauantaina iässä. viisikymmentäseitsemän vuotta. "Jumala on vienyt Palvelijansa kotiin – niin kuin Jumalan tahdosta kuuluukin", sanotaan. Lausunnossa todetaan, että Joosua jättää jälkeensä "palvelun ja uhrauksen perinnön Jumalan valtakunnalle, joka elää sukupolvien ajan vielä syntymättömänä". Se ei ollut sitä, mitä kukaan Nigerian helluntailaisen tarkkailija, uskova tai opiskelija odottanut, sillä Joshua oli jatkuvasti ollut uutisissa tästä epäonnistuneesta profetiasta COVID-XNUMX-pandemian päättymisestä. Hän oli (virheellisesti) ennustanut, että COVID-XNUMX olisi mystisesti ja ihmeellisesti päättyi äkillisesti 27. maaliskuuta 2020. [Kuva oikealla] Koska SCOANin johto ei julkistanut kuolinsyytä, spekulaatioita Joshuan kuolemisesta ja kuolinsyystä riehuivat. Myöhemmin paljastui pieniä yksityiskohtia siitä, että Joshua lopetti saarnaamisen tai opettamisen ja tapaamisen Emmanuel TV Partnersin kanssa kuolinpäivänä ja meni yksityiseen asuntoonsa lepäämään lyhyesti ja kuoli istuessaan epämukavassa asennossa. Aides löysi hänen ruumiinsa, kun he menivät tarkastamaan häntä sen jälkeen, kun hän ei palannut "palveluun". Lagosin osavaltion poliisikomentaja Hakeem Odumosu vahvisti, että Joshua julistettiin virallisesti kuolleeksi (n) (selvittämättömässä) sairaalassa noin kello 3 sunnuntaina 6. kesäkuuta 2021. Vaikka virallista ruumiinavausta odotettiin laajalti, siitä ei saatu tulosta. harjoitus julkaistiin. Joshuan vaimo Evelyn Joshua puhui Lagosin osavaltion hallituksen edustajan kanssa, joka tuli myötätuntoon hänen kanssaan, ja sanoi, ettei hän ollut yllättynyt miehensä kuolemasta, koska se oli "Jumalan teko"; "Se ei tullut minulle yllätyksenä. En ollut yllättynyt, kun se tapahtui. Kuten me kaikki tiedämme, hän oli palveluksessa sinä päivänä” (Inyang 2021).

Kuten elämässä, Joosuan kuolema herätti monia kiistoja yhtä paljon kuin hämmästystä. Yksi suuri epäjohdonmukaisuus, joka liittyy siihen, miten Joshua kuoli, on se, että hänen kuoltuaan uskonnollinen kokoontuminen oli edelleen kiellettyä COVID-19-viruksen torjuntatoimenpiteenä Lagosin osavaltiossa ja kaikkialla Nigeriassa, mikä teki "uskonnollisesta jumalanpalveluksesta" epätodennäköisen toiminnan. oli mukana juuri ennen kuolemaansa. Nigerian hallituksen covid-19-rajoitustoimenpiteiden ja henkilökohtaisen kirkon jumalanpalveluskiellon mukaisesti Joshua oli julkistanut monimutkaisen "Etäisyys ei ole este" -verkkopalvelun, jossa teknologian voimasta on tullut armon mitta ja väline, ihmeitä. ja globaali spektaakkeli. Vaikka uskonnollinen jumalanpalvelus pienellä määrällä osallistujia ja läheisiä työtovereita oli mahdollista, kirkko ei koskaan selventänyt, millaista jumalanpalvelusta Joshua harjoitti kuolemaansa edeltävänä lauantai-iltana. Myös julkista liikkumista rajoitettiin tänä aikana, joten myös henkilökohtainen tapaaminen Emmanuelin TV-kumppaneiden kanssa oli epätodennäköistä. Kirkko ei taaskaan selventänyt, oliko kokous henkilökohtainen vai etäjärjestetty, joten yleisö jäi arvailemaan suositun saarnaajan kuoleman kontekstia ja tapaa.

SEIKAT / haasteet

Koko hänen julkisen uransa ajan uskonnollisena yrittäjänä ja johtajana Joosuan palvelutyön ainutlaatuinen piirre olivat kiistat. Näytti siltä, ​​että hän menestyi siinä ja keräsi tarvittavaa julkisuutta antautumalla monien mielestä outoiksi väitteiksi ja käytöksiksi. Ensimmäinen näistä kiistoista oli teologinen kysymys hänen voimansa lähteestä. Joshua oli puhdistamaton, hienostumaton ja kouluttamaton; hän ei yrittänyt teeskennellä, että hänellä olisi korkeakoulututkinto teologiasta tai raamatuntutkinnosta jostain ulkomailla sijaitsevasta myllyjumalakoulusta. Hänen ainoa väite, kun häneltä kysyttiin tästä koulutus- ja uskonnollisesta taustasta, oli, että hän meni "Jeesuksen yliopistoon" ja Jeesus oli hänen mentorinsa eikä kukaan ihminen. Yli kahdesti Joshua haki liittymistä Nigerian helluntaiyhdistykseen (PFN), helluntaikirkkojen kattoyhdistykseen, joka on yksi Nigerian kristillisen yhdistyksen (CAN) viidestä pääliittoelimestä. Jokainen hänen hakemuksensa hylättiin, koska hänen katsottiin olevan pimeiden ja okkulttisten taiteiden ja voimien mestari eikä uudestisyntynyt kristitty johtaja. Hänen dramaattinen parantamistyylinsä, omituiset opetuksensa ja käytäntönsä saivat monet helluntailaisjohtajat Nigeriassa (Ukah 2011:53), jolloin PFN ja CAN hylkäsivät hänet ja kaikki hänen kanssaan veljeytyneet.

Toinen kiistan lähde olivat elämää suuremmat väitteet, joita Joshua teki jatkuvasti SCOANin saarnatuolista. Hiv-aids-kriisin huipulla Afrikassa 1990-luvun puolivälissä Joshua väitti parantuneensa ja pystyvänsä saamaan HIV-tartunnan saaneet tai täysimittaisesta AIDSista kärsivät. 12. heinäkuuta 1999, Newsweek painos, Lagosissa julkaistu nigerialainen kansallinen uutislehti, oli omistettu Joshuan väitteille HIV:n/aidsin parantamisesta (katso lisätietoja Ukah 2016:222). Joshua kirjaimellisesti kyseenalaisti lääketieteen löydökset, jotka väittivät, että HIV:lle/aidsille ei ollut parannuskeinoa. Tämä asema ei sopinut kovin hyvin muille ihmeyrittäjille eikä lääketieteellisille ja tiedeyhteisöille. Joshua väitti lukuisissa SCOANin levittämissä videoissaan ja verkkojulkaisuissaan, ettei ole olemassa mitään sairautta, jota Jeesus ei voisi parantaa hänen kauttaan, syövästä liiketoiminnan epäonnistumiseen hedelmättömyyteen ja peniksen parantumiseen (Staff Reporter 2014). Vuonna 2015 hän väitti herättäneensä kuolleita. Häntä kutsuttiin karlataaniksi ja valekristityksi, joka kaupi uskomattomia ja todistamattomia parannuskeinoja tai väitteitä ihmeistä ja käytti valtavaa mediaimperiumiaan poimimaan ja levittämään pakotettuja, koreografoituja ja näyttämöohjattuja todistuksia paranemisesta.

Ylivoimaisesti tuhoisin kiista Joshuan ministerielämässä alkoi 12. syyskuuta 2014, kun hänen SCOAN-pääkonttorinsa hostelli romahti ja tappoi 116 asukasta. [Kuva oikealla] Kuolleista 130 oli Etelä-Afrikan kansalaisia, jotka olivat tulleet etsimään parannuskeinoja ja ihmeitä. Satakolmekymmentäyksi muuta pelastettiin elossa eriasteisilla vammoilla. Sen sijaan, että olisivat ottaneet vastuun valtion rakennusmääräysten rikkomisesta, Joshua ja SCOAN väittivät, että kyseessä oli Boko Haram -kapinallisen ulkopuolinen hyökkäys SCOANia vastaan ​​sen johtajan murhaamiseksi. Myöhemmin kirkko lahjoi toimittajia muuttaakseen tarinoita ja keskittyäkseen kevyeen sotilaalliseen CHXNUMX Hercules -lentokoneeseen. Pian tämän jälkeen Joosua kutsui romahtaneessa rakennuksessa henkensä menettäneitä "uskon marttyyreiksi", jotka keskittyivät elämään toisensa jälkeen pitäessään sovittua Jumalan kanssa. Kuitenkin, kuten myöhemmin selvisi, kuolleet eivät kärsineet kohtalostaan ​​uskonsa takia, vaan siksi, että SCOAN rikkoi rakennusmääräyksiä ja nosti alun perin kaksikerroksisen rakennuksen viisikerroksiseksi rakennukseksi. Käynnissä olevissa kiistoissa Joshua ja SCOAN eivät ottaneet vastuuta teoistaan. Pikemminkin he osoittivat syyttävällä sormella halventajia ja uhkasivat "Jumalan vihalla" tapahtumasta valheellisia tai SCOANia tai Joshuaa levittäviä henkilöitä ja kutsuivat heitä, mukaan lukien toimittajat ja valtiontutkijat, "Saatanan agenteiksi". Joshua ja SCOAN tekivät kaikkensa estääkseen kuolemansyyntutkinnan ja raportoidakseen onnettomuudesta pelottelulla, oikeudenkäynneillä, uhkailuilla ja fyysisesti estämällä tutkijoita pääsemästä onnettomuuspaikalle. Vaikka tuomioistuimet totesivat Joshuan ja SCOANin syyllisiksi näiden ihmeiden etsijien ja uskonnollisten turistien kuolemaan hänen tiloissaan, hän välttyi kaikilta viralliselta rangaistukselta tai syytteeltä, mikä osoitti kuinka voimakas hän todella oli.

TB Joshua oli normeja uhmaava uskonnollinen persoona, joka ruumiilisti karismaattia ja edusti kokeilua karismaattisen auktoriteetin vaihteluissa. Hän yhdisti persoonaan jorubalaisen käsitteen "àṣẹ" (mystinen ja performatiivinen voima), Aladura-kristinuskon ritualisoidun parantavan voiman ja helluntailaisen ihmeiden, erityisesti "merkkien ja ihmeiden" korostamisen. Hän sai aikaan hämmentäviä ihmeitä, jotka hämmentyivät ja kiehtoivat monia tarkkailijoita ja tekivät monista muista hänen opetuslapsiaan. Hän muutti Nigerian tiheästi asuttujen ja kiihkeästi kilpailtujen uskonnollisten markkinoiden laitamilta ja reuna-alueilta muuttuen maailmanlaajuiseksi uskonnolliseksi ikoniksi ja yrittäjäksi. Hän veti itseensä ja SCOANin pääkonttoriin Lagosin laitamilla erittäin tärkeitä ja voimakkaita (poliittisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti) persoonallisuuksia. Hänen karismaattinsa vetosi ja kiehtoi monia, samalla kun se pelotti ja karkoitti muita. Häntä pelättiin ja pilkattiin yhtä paljon kuin häntä rakasti ja ihaili maailmanlaajuinen seuraaja. Samoin paikallinen uskonnollinen laitos hylkäsi hänet, mutta ulkomaiset arvohenkilöt ja kansakuntien johtajat ottivat hänet vastaan ​​ja ottivat hänet vastaan. Hän ruumiilisti karismaattia, jonka hän välitti fyysisen kontaktin, kosketuksen, työntämisen ja voitelun kautta. Kun fyysinen kosketus tai kosketus ei ollut mahdollista, hän tilasi miljoonia litroja "voideltua vettä" (korvikekarismana), jonka hän kuljetti useisiin maihin suurilla kustannuksilla ja sai samalla komeaa voittoa uskonnollisena liikemiehenä.

Karismaattinen auktoriteetti on luonteeltaan ja luonteeltaan epävakaa, ja se vaatii ihmeiden, taikuuden ja ihmeiden suorittamista vakauttamiseksi, uudelleen kirjaamiseksi ja (vahvistamiseksi). SCOANin ja Joshuan kuoleman tapauksessa vetoomus laillis-rationaaliseen valtarakenteeseen, kuten oikeustuomioistuimiin, vakauttamaan ja vahvistamaan, tai pikemminkin käynnistämään postkarismaattinen rakenne ja vaihe, on rutinoitumisprosessi. Oikeustuomioistuinten lähestyminen määrittelee uudelleen, mitä SCOAN on postkarismaattiselle vaiheelle. Se osoittaa myös, että TB Joshua oli SCOAN ja SCOAN oli TB Joshua. Hänen kuolemansa jälkeen hänen vaimonsa Evelyn Joshua [Kuva oikealla] seurasi häntä SCOAN-johtajana. Perustajan jälkeisen SCOANin uusi johtaja ei kuitenkaan ole vielä osoittanut mitään karismaattista kykyä. Tai pikemminkin hänen onnistumisensa valittaa interregnum-asioiden tilasta tuomioistuinten kautta voitaisiin ymmärtää (syntyvän) karisman osoituksena. Jos hän johtaisi organisaation korkeampiin korkeuksiin tai hyväksikäyttöön, se merkitsisi uudelleenkarismatisaatioprosessia, joka mahdollisesti toimisi yhdessä rutinoitumisprosessin kanssa.

KUVAT

Kuva 1: TB Joshua.
Kuva 2: Joshuan johtama SCOAN-palvelu.
Kuva 3: Emmanuel TV -logo.
Kuva 4: TB Joshuan paraneminen.
Kuva 5: TB Joshuan hautajaiset.
Kuva #6. SCOAN-hostellin romahtaminen.
Kuva #7: Evelyn Joshua.

REFERENSSIT

Abiodun, Roland. 1994. "Yoruba-taiteen ja estetiikan ymmärtäminen: Asen käsite." Afrikkalainen taide 27: 68-103.

Chidester, David. 2000. Kristinusko: globaali historia. New York: HarperCollins.

De Boer, Martinus C. 2020. "Karkottaminen synagogasta: JL Martynin historia ja teologia neljännessä evankeliumissaOlen käynyt uudelleen.” Uuden testamentin opinnot 66: 367-91.

Hallen, Barry. 2000. Hyvät, pahat ja kauniit: Keskustelu jorubakulttuurin arvoista. Bloomington: Indiana University Press.

Hort, Fenton John Anthony. 1897. Kristillinen eklesia: Luennoitsijoiden kurssi eklesian varhaisesta historiasta ja varhaisista käsityksistä ja neljä saarnaa. Lontoo: Macmillan.

Inyang, Ifreke. 2021. "TB Joshuan kuolema ei yllättänyt minua – vaimo." Daily Post, kesäkuun 10. Pääsy osoitteesta https://dailypost.ng/2021/06/10/tb-joshuas-death-did-not-surprise-me-widow/ 25-maaliskuussa 2023.

Johnson, Bisola Hephzi-Bah. 2018 Tunnemani TB Joshua: Deception of the Age Unmasked. Etelä-Carolina: CreateSpace Independent Publishing.

Mali, Joseph. 1991. "Jacob Burckhardt: Myytti, historia ja myytti." Historia ja muisti 3: 86-118.

Omoyajowo, Akinyele J. 1982. Cherubit ja serafit: Afrikan itsenäisen kirkon historia. New York: NOK Publishers International.

Peel, JDY 2016. Kristinusko, islam ja oriṣa-uskonto: kolme perinnettä vertailussa ja vuorovaikutuksessa. Berkeley, CA: University of California Press.

Peel, JDY 1968. Aladura: Uskonnollinen liike Yoruban keskuudessa. Oxford: Oxfordin yliopiston lehdistö.

SCOAN-verkkosivusto. 2022. "Uskonlausunto." Synagogue Church of All Nations -verkkosivusto. Pääsy osoitteesta https://www.scoan.org/about/statement-of-faith/ 20-maaliskuussa 2023.

Henkilökunnan toimittaja. 2014. Nigerian ”TB Joshua parantaa kaiken – aidsista syöpään. Mail & Guardian, 17. syyskuuta. Pääsy osoitteesta https://mg.co.za/article/2014-09-17-nigeria-churchs-prophet-cures-anything-from-aids-to-cancer/ 1 huhtikuussa 2023.

Ukah, Asonzeh. 2016. "Profetia, ihme ja tragedia: TB Joshuan ja Nigerian osavaltion jälkielämä." Pp. 209-32 tuumaa Uskonnonvapaus ja uskonnollinen moniarvoisuus Afrikassa: tulevaisuudennäkymät ja rajoitukset, toimittaneet Pieter Coertzen, M. Christian Green ja Len Hansen. Stellenbosch, Etelä-Afrikka: Sun Press.

Ukah, Asonzeh.2011. "Ihmeiden karkottaminen: uskonnollisen lähetyksen politiikka ja politiikka Nigeriassa." Uskonto ja politiikka 1: 39-60.

Ukah, Asonzeh. 2008. Helluntailaisen voiman uusi paradigma: Tutkimus lunastetun kristillisen Jumalan kirkosta Nigeriassa. Trenton, NJ: Africa World Press.

Vega, Marta Morena. 1999. "Afrikan ja afrikkalaisen diasporan esi-isien pyhä luova impulssi: Ase, mustan globaalin estetiikin yhteys, Lenox Avenue: A Journal of Interarts Inquiry, voi. 5: 45-57.

Julkaisupäivämäärä:
1 huhtikuu 2023

Jaa: