George Faithful

Äiti Basilea (Klara) Schlink

ÄITI BASILEA (KLARA) SCHLINK AIKAJALA

1904 (21. lokakuuta): Klara Schlink syntyi Darmstadtissa Saksassa.

1914 (elokuu): Saksa hyökkäsi Ranskaan Belgian ja Luxemburgin kautta.

1919 (28. kesäkuuta): Keskusvaltojen johtajat, mukaan lukien Saksa, myönsivät syyllisyytensä ensimmäiseen maailmansotaan ja hyväksyivät huomattavia taloudellisia rangaistuksia Versaillesin sopimuksessa.

1922: Schlink sairastui vakavasti ja sai lopullisen kääntymiskokemuksen.

1923: Schlink ilmoittautui Evangelisches Fröbelseminariin Kasselissa.

1924: Schlink ilmoittautui Berliinin Soziale Frauenschuleen.

1925: Schlink ilmoittautui Bibelhaus Malcheen.

1926: Schlink palasi Darmstadtiin kirkon nuorisotyöntekijäksi.

1928: Schlink palasi Berliiniin ja suoritti tutkinnon Sozile Frauenschulessa.

1929: Schlink liittyi Bibelhaus Malchen tiedekuntaan, kun Saksaa iski suuri lama, joka aiheutti laajaa työttömyyttä.

1930: Schlink aloitti tohtorityön uskonnonpsykologiassa Hampurin yliopistossa.

1931: Schlink yhdisti kotitaloudet pitkäaikaisen ystävänsä Erika Madaussin kanssa.

1932 (heinäkuu): Kansallissosialistinen (natsi)puolue sai enemmän ääniä kuin mikään muu puolue, mutta jäi kaukana enemmistöstä hieman yli XNUMX prosentilla äänistä.

1932, marraskuu: Natsipuolue sai pienemmän osuuden äänistä (hieman yli 33 prosenttia), mutta silti enemmän kuin mikään muu puolue. Kommunistit tulivat toiseksi. Nämä olivat viimeiset vapaat Saksan kansallisvaalit kolmannen valtakunnan jälkeiseen aikaan.

1933 (30. tammikuuta): Adolf Hitler nimitettiin Saksan liittokansleriksi, ja vain viikkoja myöhemmin tuhopoltto tuhosi Reichtsagin; arjalainen kappale, joka sulki juutalaiset pois virkamiestöistä, otettiin käyttöön myöhemmin samana vuonna.

1933: Schlinkistä tuli Saksan kristillisen naisopiskelijaliikkeen kansallinen johtaja.Deutsche Christliche Studentinnenbewegung, DCSB).

1934: Schlink sai tohtorin tutkinnon uskonnonpsykologiasta.

1935: Schlink ja Madauss jättivät työnsä, muuttivat Schlinkin vanhempien kotiin Darmstadtiin ja yrittivät perustaa raamattuopiston, mikä epäonnistui.

1936: Schlinkistä ja Madaussista tuli tyttöjen raamatuntutkistelun johtajia, mikä oli heidän tehtävänsä keskeinen kohta.

1939 (syyskuu–lokakuu): Saksa hyökkäsi Puolaan.

1939: Schlink aloitti osa-aikatyön paikallisten kirkkojen naisten avustuspiireissä ja Wiesbadenissa toimivan Muhammedanin lähetystyön matkustavana sihteerinä.

1942 (20. tammikuuta): pidettiin Wannsee-konferenssi, jossa Saksan johtajat suunnittelivat Euroopan juutalaisten joukkomurhaa.

1944 (11. syyskuuta): Liittoutuneiden pommikoneet tuhosivat Darmstadtin, mikä kannusti Schlinkiä, Madaussia ja heidän hengellisiä velkojaan rukoilemaan ennennäkemättömällä innolla.

1945 (7. toukokuuta): Saksa antautui Yhdysvaltain armeijalle Reimsissä, Ranskassa.

1947: Schlink otti nimen Äiti Basilea ja yhdessä Äiti Martyrian (Erika Madauss) ja metodistipastori Paul Riedingerin kanssa perusti virallisesti Marian ekumeenisen sisarkunnan Darmstadtiin.

1949: Sisterhood perusti oman kustantamonsa. Schlink julkaistiin Das könighliche Priestertum (Kuninkaallinen papisto), Dem Überwinder die Krone (Voittajalle menee kruunu), Ja Gewissensspiegel (Omantunnon peili).

1950: Sisarkunta aloitti Darmstadtin lähellä sijaitsevan äititalonsa rakentamisen. Alkurakennus valmistui vuonna 1952.

1953: Schlink aloitti laajan matkan etsiessään ekumeenisia liittoutumia.

1955, kevät: Schlink havaitsi Jumalan kutsun sisarkunnalle laajentaa maaomistustaan ​​Äititalon viereen ja rakentaa vierasasuntoja, työpisteitä, suurempi kappeli ja mukaansatempaavia Israel-aiheisia rukouspuutarhoja. Yhteisö sai nimekseen Kanaan.

1955 (syksy): Schlink matkusti Israeliin.

1956: Sisaret esittelivät ensimmäisen dramaattisen tuotantonsa, joka kuvasi pakanalaisten juutalaisten vainoa, Kansallisen protestanttisen kirkon konventissa Frankfurtissa.

1959: Sisaruskunta sai valmiiksi kaiken tarvittavan maan Kanaanille.

1963: Schlink teki pyhiinvaelluksen Siinain vuorelle. Sisarkunta muutti nimensä Marian evankeliseksi sisarukseksi (Evangelische Marienschwesternschaft).

1964: Schlink vaati kansallista moraalista uudistumista, mutta Saksan protestanttiset piispat torjuivat sen. Sisarkunta teki yhteistyötä nuorten maallikoiden kanssa käynnistääkseen Operation Concern for Germany.

1966: Sisaret saivat päätökseen Kanaanin rakentamisen.

1968–1983: Sisaret perustivat kaksitoista haaratoimistoa maailmanlaajuisesti.

1980: Schlink ilmoitti lopettavansa monien sisarten julkisen palvelun.

1998: Kahdentoista sisaren hallitseva neuvosto otti sisarkunnan johtajuuden.

1999: Äiti Martyria (Erika) Madauss kuoli Darmstadtissa.

2001 (21. maaliskuuta): Äiti Basilea (Klara) Schlink kuoli Darmstadtissa.

ELÄMÄKERTA

Klara Schlink syntyi kiinteään keskiluokkaiseen (Bildungsbürgertum) perheeseen. [Kuva oikealla] Hänen isänsä oli konetekniikan professori. Myöhemmissä muistelmissaan hän kuvaili lapsuuden itseään "itsepäiseksi" ja "tahtoiseksi", vaikka hän osoitti varhaista johtamispotentiaalia joskus hallitessaan naapuruston lapsia (Schlink 1993:13–14). Hänen osallistumisensa uskontoon oli yhdenmukainen hänen yhteiskunnallisen asemansa kanssa tuolle sukupolvelle, mutta muuten pintapuolista. Kun hän suoritti konfirmaatioprosessinsa osavaltioluterilaisessa kirkossa (Landeskirche), sillä oli vain vähän vaikutusta hänen sisäiseen elämäänsä.

Hänen puolivälissä teini-iässään vakava sairaus muutti tilanteen. Sen keskellä hän koki henkilökohtaiseksi kohtaamisensa ristiinnaulitun Kristuksen kanssa (Schlink 1993:32). Hän merkitsi sitä hetkeä kääntymyksensä, josta lähtien hänen rakkautensa Kristusta kohtaan läpäisi hänen elämäntapansa ja jokaisen tärkeän päätöksen.

Lukion (Gymnasium) päätyttyä hän ilmoittautui hetkeksi Evangelisches Fröbelseminariin Kasselissa, ennen kuin aloitti opinnot Berliinin Soziale Frauenschulessa Innerenin lähetystyössä. Tänä aikana hän uppoutui nuorisoliikkeen (Jugendbewegung) kansanlauluihin ja tansseihin, jotka leimasivat Weimarin aikakautta Saksassa. Hän kamppaili löytääkseen lineaarisen polun eteenpäin, ja hän siirsi opinnot kolmatta kertaa yhtä monen vuoden sisään, tällä kertaa Bibelhaus Malcheen, joka on lähetyssaarnaajiksi ja pastoriapulaisiksi valmistautuvien nuorten naisten valmisteleva akatemia (Schlink 1993:36; Faithful 2014:22). –3).

Jokainen liike oli vienyt hänet maantieteellisesti kauemmaksi kotoa. Silloin oli ehkä sopivaa, että hän aloitti seuraavana vuonna kaksivuotisen työskentelyn kirkon nuorisotyöntekijänä Darmstadtissa. Sitten hän palasi Berliiniin ja suoritti tutkinnon Soziale Frauenschulessa. Myöhemmin hän liittyi hetkeksi Bibelhaus Malchen tiedekuntaan, jossa hän opetti saksaa, psykologiaa ja kirkkohistoriaa (Schlink 1993:102–03, 115; Faithful 2014:25–26).

Hänen elämänsä seuraava vaihe toi lisää selkeyttä ja vauhtia, vaikka hänen suurin työnsä jäikin kauemmaksi. Hän valmistui tohtoriksi uskonnon psykologiasta Hampurin yliopistossa vuonna 1934. Väitöskirjansa otsikko oli "Syntitietoisuuden merkitys naispuolisten nuorten uskonnollisissa taisteluissa". Tohtoriopintojensa alussa hän yhdisti kotitaloudet, tulot mukaan lukien, läheisen ystävänsä Erika Madaussin kanssa (Schlink 1993:126–28).

Schlinkistä tuli Saksan kristillisen naisopiskelijaliikkeen (Deutsche Christliche Studentinnenbewegung, DCSB) kansallinen johtaja pian sen jälkeen, kun Adolf Hitler nousi valtaan Saksassa. [Kuva oikealla] Tässä ominaisuudessa hän kieltäytyi toteuttamasta arjalaista pykälää, joka laillisesti sulki juutalaista syntyperää olevat ihmiset pois julkisesta palveluksesta, mukaan lukien asemat osavaltiokirkoihin (Landeskirchen) liittyvissä organisaatioissa, mukaan lukien DCSB. Hän lakkasi julistamasta linjaa DCSB:n ja tunnustavan kirkon välillä, Dietrich Bonhoefferiin liittyvän liikkeen osavaltiokirkoissa, joka vastusti kirkkojen natsisoimista. Hänen perustelunsa: vain sitoutuneimmat kristityt olivat valmiita tekemään tämän harppauksen. Hän tunsi kutsun pysyä avoimena opiskelijoille, jotka olivat epävarmoja uskollisuudestaan ​​(Schlink 1993:128–32; Hilpert-Fröhlich 1996:159–73).

Schlinkin suoritettuaan opinnot 1935, hän erosi DCSB:n johtajuudesta, Madauss erosi työstään ja molemmat naiset muuttivat Schlinkin vanhempien kotiin Darmstadtiin. Siellä he kaksi yrittivät perustaa raamattuopiston. He eivät saaneet hakijoita ja pitivät pian yrityksen epäonnistuneena (Hilpert-Fröhlich 1996:165; Schlink 1993:147–51).

Sen sijaan tapahtuneen on täytynyt tuntua paljon vaatimattomammalta alussa, mutta osoittautui lopulta tärkeämmältä. Schlinkistä tuli yhdessä Maudaussin [Kuva oikealla] kanssa tyttöjen raamatuntutkistelun (Mädchen Bibelkreis) johtajana Darmstadtin Pyhän Paavalin luterilaisessa kirkossa (Paulusgemeinde). Valtion määräyksiä vastaan ​​he jatkoivat opetustaan ​​heprealaisesta Raamatusta. Tämä on tärkein syy, miksi Gestapo kutsui Schlinkin kahdesti kuulusteluun (Schlink 1993:155, 161–65, 186–87, 209).

Vuoteen 1940 mennessä raamatuntutkistelu oli kasvanut niin, että siihen osallistui noin sata osallistujaa, jotka jakautuivat useisiin alaryhmiin (Schlink 1993:187). Sillä välin Schlink aloitti osa-aikatyön paikallisten kirkkojen naisten avustuspiireissä (Fraunhilfskreisen), mikä toi helpotusta, kun yhä useammat aviomiehet, isät, veljet ja pojat lähtivät etulinjoihin. Schlink aloitti samanaikaisesti osa-aikatyön matkustavana sihteerinä Wiesbadenissa sijaitsevassa Muhammedaner-Missionissa, järjestössä, jonka tavoitteena on käännyttää muslimit kristinuskoon, vaikka Schlink ei näytä olevan suoraan mukana tässä tehtävässä. Matkoilleen koko Saksan tässä roolissa hän laajensi kontaktiverkostoaan metodisti-, helluntailais- ja muissa "vapaakirkon" piireissä, eli ei liittynyt valtion kirkkoihin (Landeskirchen). Näin hän tapasi metodistipastorin Paul Riedingerin, joka toimi hengellisenä mentorina (Schlink 1993:183–85, 205, 213).

Liittoutuneiden Darmstadtin pommi-isku vuonna 1944 tuotti yön kiihkeälle rukoukselle Schlinkille, Madaussille ja heidän raamatuntutkisteluilleen osallistujille. Myöhemmin Schlink piti tätä tapahtumaa käännekohtana heidän elämässään, mikä loi perustan mahdolliselle sisarukselle (Schlink 1993:191). Suurin osa heidän kodeistaan ​​tuhoutui, mutta fyysisesti naiset näyttävät olevan muutoin vahingoittumattomia. Schlinkin perheen koti oli riittävän ehjä toimiakseen turvapaikkana useille kymmenille nuorille naisille seuraavien kuukausien aikana.

Vähän ennen kuin Saksan armeija luovutti Darmstadtin liittoutuneille, Schlink ja Madauss johtivat monipäiväisen maaseuturetriitin useille nuorille naisille yhdessä luterilaisen pastori Klaus Hessin kanssa, joka oli Paul Riedingerin läheinen työtoveri. Tämä oli uusi käännekohta, kun erityisen sitoutuneiden nuorten naisten ydinryhmä alkoi yhdistyä (Faithful 2014:32–33).

Vuonna 1947, nimillä Mother Basilea ja Mother Martyria, Schlink ja Basilea perustivat virallisesti Marian ekumeenisen sisarkunnan.Ökumenische Marienschwesternschaft). [Kuva oikealla] sisarten pastoraalinen hoito (Schlink 1993:220–21; Faithful 2014:39).

Kuten heidän varhaisin julkaistu kertomus perustamisesta todistaa, heidän karismansa (heidän tehtävänsä järjestyksenä) sisälsi monia ulottuvuuksia: tasapainon mietiskelyn ja toiminnan välillä, yhteisöllisen elämän, sosiaalisen palvelun (Diakonie) ja rukouksen välillä. Jo alun perin jälkimmäinen sisälsi merkittäviä välinpitämiä "kansoillemme (Volk)" (Marienschwestern 1953:35).

Kahdessa vuodessa, nyt 1953 jäsenellä, Sisterhood oli perustanut oman kustantamon (Marienschwestern 39:XNUMX). [Kuva oikealla] Äiti Basilea julkaisi kolme ensimmäistä traktaattiaan: Kuninkaallinen papisto (Das königliche Priestertum), Voittajalle menee kruunu (Dem Überwinder die Krone), Ja Omantunnon peili (Gewissensspiegel). Tämä merkitsi sisarten laajan painetun palvelutyön alkua, joka koostui suurelta osin traktaateista, pamfleteista ja eripituisista lisäkirjoista, jotka olivat lähes yksinomaan Schlinkin säveltämiä (Schlink 1949, 1995, 1972).

Vuonna 1950 sisarkunta sai lahjaksi maapalstan yhden varhaissisaren perheeltä. Se oli tarpeeksi suuri mahtumaan sisarten uuteen kotitaloon ja siihen liittyvään Jeesuksen kärsimyksen kappeliin. Sodan jälkeisen raunioiden naisen (Trümmerfrauen) hengessä sisaret tekivät suuren osan ruumiillisesta työstä itse.

Schlink vastaanotti vuonna 1953 yksityisen audienssin paavi Pius XII:n (s. 1939–1958) luona, jonka vastaus Hitleriin ja jonka juutalaisten kohtelu on joutunut viime vuosina ankaran kritiikin kohteeksi. Palattuaan Saksaan hän aloitti "sovitusmatkan" tavatakseen eri protestanttisten ryhmien johtajia, joista sisaruus oli vieraantunut sodan aikana.

Seuraavana vuonna, intensiivisen ja pitkittyneen yksinäisyyden rukouksen jälkeen, Schlink päätteli, että Jeesus oli kokenut jatkuvaa kärsimystä, koska kristityt kohtelivat huonosti juutalaisia, "hänen erityisen rakkautensa ihmisiä" (Schlink 1993:340). Juutalaisista tuli siitä lähtien hallitseva prioriteetti Schlinkin ponnisteluissa.

Vuonna 1955 Schlink ja Madauss matkustivat Israeliin huolimatta merkittävistä kielloista useimpia pakanasaksalaisia ​​vastaan. He sopivat osoittavansa kaksi sisarta kokopäiväiseksi, palkattomaksi sairaalahenkilöstöksi havaitsemiensa tarpeiden perusteella. Tulevina vuosina Schlink ymmärsi saaneensa Jumalalta näkemyksen rakentaa sinne hoivakoti holokaustista selviytyneille (Schlink 1993:344–48; Uskollinen 2014:70). Schlink johti varainhankintaa ja määräsi muita sisaria palvelemaan Israelissa, mikä teki tästä visiosta totta.

Palattuaan Saksaan, toisen pitkäaikaisen henkilökohtaisen retriitin jälkeen, hän julisti vision Kanaanista, laajasta kompleksista Darmstadtin äititaloa ympäröivästä. Se sisältäisi Israelin ja Palestiinan maisemien inspiroimia rukouspuutarhoja ja suuremman kappelin julkisten jumalanpalvelusten ja dramaattisten tuotantojen järjestämiseksi (Schlink 1993:361; Uskollinen 2014:70–71).

Vuonna 1956 sisaret esittivät kansallisprotestanttisen kirkon konventissa Frankfurtissa dramaattisen uudelleenkertouksen juutalaisten vainon historiasta pakanakristityjen käsissä. Monille yleisölle tämä oli keskeinen tapahtuma heidän ymmärtäessään saksalaisten pakanakristityjen osallisuutta holokaustissa. Tämä oli sitäkin silmiinpistävämpää, kun otetaan huomioon, että saksalaisten kärsimykset liittoutuneiden käsissä olivat suuret sodan jälkeisessä Länsi-Saksan keskustelussa, samoin kuin Neuvostoliiton ja revisionististen (eli liioiteltujen tai petollisten) menestystarinoiden vastarinta Hitlerin hallintoa vastaan. . Vastoin yleisiä oletuksia Saksan julkisessa keskustelussa suuri holokaustin laskenta oli vielä muutaman vuosikymmenen päässä. Vasta kun sotasukupolven lapset tulivat täysi-ikäisiksi, tämä tapahtui enemmän. Schlinkin johdolla sisarukset edustavat yhtä varhaisimmista ja merkittävimmistä poikkeuksista (Schlink 1993:349; Faithful 2014:74, 143–44).

Saatuaan kreikka-ortodoksisen arkkipiispa Porphyrios III:n siunauksen Schlink teki pyhiinvaelluksen Siinainvuorelle vuonna 1963. Sen jälkeen tapahtumien sarja merkitsi sisarkunnan uudelleen suuntautumista. Sisarkunta muutti nimensä Marian evankeliseksi sisarukseksi. Toisaalta sisarkunnan uusi nimi saksaksi (Evangelische Marienschwesternschaft) auttoi hälventämään pitkäaikaista kritiikkiä, jonka mukaan he eivät olleet riittävän protestanttisia (evangelisch). Toisaalta otsikon englanninkielinen versio merkitsi tarkoituksellista linjaamista englanninkielisen maailman evankelisen liikkeen kanssa sekä siihen liittyvää apokalyptismia ja kristillistä sionismia, jotka työnsivät sisarkunnan vielä kauemmas valtavirran saksalaisesta kirkkoelämästä (Schlink 1993; Uskollinen 2014:89–91).

Vuonna 1964 Schlink julkaisi traktaatin Eikä kukaan uskoisi sitä, joka edustaa hänen näkemystänsä moraalisesta uudistumisesta ja kristillisen ykseydestä "sielutonta seksuaalisuutta" vastaan, "eräänlaista myrkkyä, joka leviää koko maailmaan epidemian mittakaavassa" (Schlink 1967:12, 16). [Kuva oikealla] Saksan protestanttiset piispat kieltäytyivät yksimielisesti kutsusta liittyä hänen ristiretkeensä. Amerikkalaiset ja kanadalaiset evankelikaalit osoittautuivat kuitenkin vastaanottavaisemmiksi, mikä tasoitti tietä Schlinkille matkustaa Pohjois-Amerikkaan. Sisarkunnan sponsoroima Operation Concern for Germany muodosti tämän vision ympärille liikkeen sitoutuneelle nuorten maallikoiden ryhmälle, joka etsi vaihtoehtoa sille, mitä he pitivät sukupolvensa ylilyönneinä (Faithful 2014:91–94). Schlink asettui entisestään kulttuuriseksi taantumukselliseksi ja otti tulevina vuosikymmeninä kannanottoja joogaa, New Age -liikettä, rockmusiikkia ja islamia vastaan ​​(Schlink 1982:90; 1992:18; 2001:12; 2004:11).

Seuraavina vuosikymmeninä Schlinkin johdolla sisaret perustivat useita pieniä sivukonttoreita ympäri maailmaa Israelin lisäksi. Ne sisälsivät seuraavat (tähdellä merkityt osoittavat, että ne on nyt suljettu): Phoenix, Arizona (Kanaan autiomaassa); Alberta (Jumalan kunnian Kanaan) ja New Brunswick* (Kanaan metsässä), Kanada; Australia (Jumalan lohdutuksen Kanaan); Brasilia; Paraguay; Japani*; Etelä-Afrikka*; Englanti (Jeesuksen paluu); ja Alankomaat* (Klein Kanaäncentrum). Sisaret ovat sittemmin lisänneet Suomen, Tanskan, Ruotsin, Korean, Norjan ja Sveitsin konttoriluetteloonsa, vaikka osa aiemmista konttoreista on suljettu. Kohteet ovat vaihdelleet, mutta konttoreiden määrä on pysynyt tasaisena kahdessatoista. Schlinkin johdolla he rakensivat pieniä kappeleita, joissa oli sisaruksia tai vapaaehtoisia maallikoita todistaakseen Jumalan kirkkaudesta Sveitsin maaseudulla. Baijerin Alpeilla, joista on näkymät Hitlerin kotkanpesään, he pystyttivät muistomerkin, jossa juhlitaan Jumalan armoa (Uskollinen 2014:94–95; Kanaan.org).

Alkuperäisen kasvunsa jälkeen sisarkunta itse kehitti huomattavan ja vakaan jäsenmäärän (noin 120). Kun ensimmäinen sisarten sukupolvi alkoi ikääntyä, heihin liittyi kasvava määrä värvättyjä kansoista, joissa he suorittivat lähetystyötä. Protestanttinen miesten uskonnollinen veljeskunta, Pyhän Franciscuksen Kanaan Brothers, ja kolmannen asteen veljekset, orjantappurakruunun sisaret, kutsuvat myös Kanaanin kotia. Myös nämä tytäryhtiöt perustettiin Schlinkin johdolla (Faithful 2014:91).

Vuonna 1980 Schlink ilmoitti lopettavansa useiden sisarten julkisen toiminnan, mukaan lukien heidän teatterituotantonsa (Jansson ja Lemmetyinen 1998:120–24, 221). Heidän julkaisutyönsä jatkui vauhdilla. Elämänsä loppuun mennessä Schlink oli julkaissut yli sata nimikettä, joista suurin osa oli käännetty useille kielille, myös sisarusten itsensä toimesta. 1990-luvun loppuun mennessä Schlink oli luovuttanut sisarkunnan hallinnan kahdentoista sisaren hallitsevalle neuvostolle (Faithful 2014:95).

Vuonna 1999 äiti Martyria (Erika) Madauss kuoli Darmstadtissa. Hänen uskonsiskonsa, äiti Basilea (Klara) Schlink kuoli Darmstadtissa vuonna 2001. Naiset on haudattu vierekkäin Kanaanin puutarhoihin lähelle Äititaloa henkisten lastensa ympäröimänä.

OPETUKSIA / TOIMINTA

Äiti Basilea Schlink esitti kutsun radikaaliin yksinkertaisuuteen. Se riitti rakastaa Jumalaa ja olla Jumalan rakastama, ja kaikki hänen opetuksensa löysivät lähteensä tuosta syvästä lähteestä. Kaikki Hänelle piti tätä opetusta eräänä "morsiusmystiikan" muotona, jolla on syvät juuret Laulujen laulun juutalaisissa ja kristillisissä lukemissa (Schlink 1998:21; Jansen 2005:155–57). Uskollinen sielu antaisi kaiken Kristukselle ja etsisi häntä sulhakseen. Jumala on rakkauden arvoinen, ei minkä tahansa rakkauden, vaan uhrautuvan ja hillittömän rakkauden. Se on keskeinen refrääni Schlinkin opetuksessa.

Ulkoisesti tämä yksinkertainen mutta kaiken kuluttava rakkaus Jumalaa kohtaan ilmeni muodon, jossa muita kehotettiin seuraamaan esimerkkiä. Evankeliointi yhä maallisemmassa kontekstissa toimi alatekstinä kaikille Schlinkin ja sisarten lähetystyölle. Esimerkiksi synkkäinä alkuvuosinaan sodanjälkeisessä Saksassa he yhdistivät usein evankelioimisen nälänhädän, lastenhoitoon ja muihin sosiaalisen tuen muotoihin (Schlink 2007:101–06).

Sisarten luostarielämäntapa oli tämän saman omistautumisen yksinkertaisuuden lisäjatkoa. Heidän järjestönsä oli yksi useista ekumeenisista ja protestanttisista maallikoista, yhteisöllisistä ja luostariryhmistä, jotka saivat sysäyksensä Euroopassa toisen maailmansodan aikana. Taizé on vain yksi näkyvä esimerkki. Konfliktin aiheuttama trauma synnytti syvän hengellisen nälän ja tunnustuksen harvojen kutsuun antautuneiden keskuudessa, että perinteiset elämäntavat ja teologiat eivät riittäneet vastaamaan nykymaailman olosuhteisiin. Pastellivärit, joita koristavat näkyvät valkoiset ristit, erottivat sisaret. He vannoivat köyhyyden, selibaatin ja kuuliaisuuden sisarkunnalle itselleen (Uskollinen 2014:3–8, 88).

Sisarten rukousten lähteitä oli lukemattomia. Myöhempien tarkkailijoiden kertomusten perusteella Kanaanin elämästä nämä rukoukset näyttivät olevan sekoitus psalmeja, tavallisia luterilaisia ​​liturgisia rukouksia, itäortodoksisten ja roomalaiskatolisten pyhien rukouksia, äiti Basilean eri tilanteisiin kirjoittamia virallisia rukouksia ja useimmiten sisarten itsensä pitkiä kertaluonteisia rukouksia (Uskollinen 2014:81–87, 180). Monet tarkkailijat ovat pitäneet niin silmiinpistävänä johdonmukaista sävyä: lasten vilpitön, lempeä ominaisuus, joka rukoilee taivaallista Isäänsä.

Todellakin, rukous on yksi johdonmukaisimmista aiheista Äiti Basilean kirjoituksissa. Näitä ovat karismaattiset oppaat henkiseen sodankäyntiin, kuten Rakentaminen rukouksen muuri ja Enkelien ja demonien valtakunta (Schlink 1999, 2002). Vaikka sisaruus oli suurelta osin yksityisesti, se sisälsi kielillä puhumisen ja muut karismaattisen käytännön näkökohdat Schlinkin johdolla (Schlink 2002:21, 41–45, 81). Tällaisia ​​impulsseja on ollut sisarkunnassa perinteisempien huolenaiheiden rinnalla, kuten käy ilmi Maria: Herramme Äidin tie ja Tiet läpi yön Pyhään Kolminaisuuteen (Schlink 1989, 1985).

Schlink johti usein sisaruksia erotteluprosessiin seuraavasti. Kun he kohtasivat tärkeän päätöksen, he etsivät Jumalaa rukouksessa ja varasivat tavallista enemmän aikaa yksityiseen mietiskelyyn ja yhteiseen ryhmärukoukseen. Johtajansa ohjauksessa sisaret saattoivat poimia säkeen korista, joka on tyypillisesti leikattu saman vuoden Moravian kirkon tunnussanoista (Herrnhutter Brüdergemeine), joka on sopivasti yksi protestantismin vanhimmista yhteisöllisistä ryhmistä. Johto (eli äiti Basilea) ohjaisi sitten sisaret noiden sanojen optimaaliseen tulkintaan sen valossa, kuinka he käsittävät Jumalan johdatuksen sydämessään ja ulkoisissa olosuhteissaan. Tragedian edessä he anoivat yhdessä rukouksessa Jumalalta armoa. Jumalan havaitseman anteliaisuuden edessä he kokoontuivat yhteen laulamaan ilosta. He esimerkiksi vastasivat varhaiseen voittoon anteliaan lahjan muodossa osasta maata, josta tulee Kanaan, kertomalla vanhan hymnin "Nun Danket Alle Gott" ("Kiittäkäämme nyt Jumalamme") kertosäkeillä. Schlink 2007:14–16; Uskollinen 2014:62–64).

"Uskon lähetysten" perinteessä tähän erotteluun sisältyi usein Jumalan lupauksen havaitseminen erityisten varojen, maa-, henkilöstön tai muun materiaalin antamisesta, ja sitten odottaminen luottaen siihen, että Jumala huolehtisi. Tämä ilmeisesti muodosti kaiken sisarten varainkeruun. Ottaen huomioon tavan, jolla useimmat vakiintuneet kristilliset elimet Saksassa (protestanttiset ja katoliset) ovat osa syvälle juurtuneita instituutioita, niin valtiollisia kuin muitakin, tämä asetti sisarkunnan liminaaliseen tilaan: ei aivan "vapaakirkko", vaan institutionaalisesti riippumaton järjestöstä. Landeskirche (lukuun ottamatta satunnaista lainattua pastoria) ja johdonmukaisesti hyvissä väleissä pienen mutta kriittisen massan kanssa molemmissa piireissä (Faithful 2014:64–67).

Basilea Schlinkin suoraviivainen, intohimoisen henkilökohtainen pyhien kirjoitusten lukeminen eroaa hänen vanhemman veljensä, ekumeenisen teologin ja Heidelbergin yliopiston professorin Edmund Schlinkin (1903–1984) vivahteellisesta, analyyttisestä lähestymistavasta. Äiti Basilea ei löytänyt juurikaan käyttöä kehittyneille teologisille järjestelmille. Hänen uskonsa oli vilpitön ja sydämellinen usko, joka resonoi luterilaisen pietismin ja pyhyys-karismaattis-helluntailaisten "vapaakirkon"-piireissä, joista Sisaruuskunta veti yhä enemmän jäseniään (Uskollinen 2014:89–95). Hänen näkökulmastaan ​​sola scripturan ei yksinkertaisesti tarvinnut olla erityisen monimutkaista.

Schlink saarnasi saksalaisten kollektiivista kansallista syyllisyyttä "Jumalan valittua kansaa, juutalaisia" vastaan. Kaikki saksalaiset syyllistyivät holokaustiin (Schlink 2001:9–15). Yksikään heidän käsistään ei ollut puhdas. Tätä tarkoitusta varten sisarten kaltaisten pappisielujen oli tarjottava hengellisiä uhreja ja esirukoillessa parannusta syntisen kansansa puolesta. Siten he saattoivat toivoa pidättävänsä Jumalan vihan, jonka Saksa oli varmasti ansainnut.

Ei siis pitäisi olla yllättävää, että erityisen vahva moraalisen puhtauden taakka lankesi sisarten päälle. Järjestö harjoitti muinaista benediktiiniläisten virheiden lukua (Uskollinen 2014:88). Se oli aikoinaan yleinen katolisissa kirkoissa ennen Vatikaanin II kokousta, ja se oli prosessi, jossa ritarikunnan vanhemmat jäsenet kohtasivat säännöllisesti ja muodollisesti nuoremmat heidän havaitsemiensa henkisten puutteiden kanssa. Jälkimmäisellä ei olisi muuta mahdollisuutta kuin hyväksyä kritiikki ja luvata parannus.

Vähemmän yllättävää on kuitenkin se, että Schlinkin opetukset juutalaisista asettivat hänet ja sisarkunnan osaksi kristillistä sionismia. [Kuva oikealla] Tuon kasvavan liikkeen yleisten oletusten mukaan juutalaisten paluu Luvatusmaahan ennusti lopun aikoja, jolloin juutalaiset kääntyivät kristinuskoon massiivisesti ennen viimeistä taistelua Kristuksen ja antikristuksen välillä (Smith 2013:7–23). Mikään näistä ei ole selkeästi Schlinkin opetuksissa, mutta hänen työnsä apokalyptiset teemat ja sävy sekä hänen lähetyksiään evankelikaalisissa televisioverkoissa USA:n vähemmän järkevien kristittyjen sionistien läheisyydessä asettavat hänet kuitenkin tuohon löyhään liikkeeseen. Heidän oletetussa apokalyptisessa Israelin vastustuksessaan "Arabian maat ja kommunistiset maat" koottiin yhteen "jumalattomina kansoina", toistuvana kristittynä sionistina (Schlink 1986:16).

Myös profetia oli näkyvästi esillä Schlinkin opetuksissa. Vaikka hän ei leimannut itseään profeetaksi, hän esitti väitteitä tulevaisuudesta. Esimerkiksi entiset sisaret ovat väittäneet, että äiti Basilea ennakoi kristittyjen vainoamista Saksassa ja Kanaanin tuhoa (Jansson ja Lemmetyinen 1998:120–28; Uskollinen 2014:94). Jotkut äiti Basilean painetuista lausunnoista ovat tarkkoja, mutta epämääräisiä, kuten väite, että "olemme tulleet viimeisiin aikoihin" (Schlink 1986:43). Mutta samassa hengityksessä hän saattoi tarjota yksityiskohtia, jotka ovat niin päteviä, että ne eivät saa vahvistusta: ”Kukaan ei tiedä, kuinka pitkä tai kuinka lyhyt aika on kuuden päivän sodan ja seuraavan sodan välillä, joka saattaa olla ratkaiseva Hesekielin profetoima. Meidän on kuitenkin oletettava, että aikajänne on lyhyt” (Schlink 1986:57). Tällainen retorinen vivahde on mahdollistanut sen, että äiti Basilean ennustukset ovat toteutuneet. Samalla se kertoo sen Loppu on lähellä on ollut jo jonkin aikaa pois käytöstä (Schlink 1961).

Tämän henkisyyden eri elementtien sekoittuminen sai fyysisen muodon Kanaanissa (Evangelishe Marienschwesternschaft 2022). Ja tuon henkisyyden tavoin Kanaanin rakennetun ympäristön muodostavien elementtien tyylit edustavat yhtä aikaa yhtenäistä, pohjimmiltaan yksinkertaista kokonaisuutta ja eklektistä bricolagea, joka on täynnä veistoksia, reliefejä, seinämaalauksia, huolellista maisemointia ja runsaasti penkkejä ja laatikoita. pamfletteja, jotka on kirjoittanut äiti Basilea. Jumalan voiton katu johtaa tien tontille, ja sitä reunustavat muistokivet, joihin on kaiverrettu Kanaanin rakennuksen merkittävien tapahtumien nimet ja päivämäärät. Rukouspuutarhojen vierailijat voivat juoda Isä-suihkulähteestä; muistaa Kristuksen syntymä Betlehemin luolassa; mietiskele Kristuksen opetuksia Autuaiden vuorella Galileanjärven, vaatimattoman lampi, vieressä; etsi valoa Tabor-vuorella, pienellä kukkulalla; polvistukaa parannukseen luonnollisen kokoisen krusifiksin eteen uusgoottilaisessa Jeesuksen kärsimyksen kappelissa, jossa sisaret muistelevat kärsimystä yleisön kanssa joka perjantai; pohtia edelleen Kristuksen uhrauksia omaan tahtiin Jeesuksen kärsimyksen puutarhassa; ja iloitse Kristuksen voitosta modernistisessa Jeesuksen julistuskappelissa, joka on sunnuntain jumalanpalveluksen ja satunnaisen "taivaallisen juhlan" paikka, jossa sisaret heiluttavat palmunlehtiä laulaessaan riemuitaen Valtakunnan tulevasta lupauksesta. Jotkut saattavat sanoa, että arkkitehti oli Schlink. Hän kuitenkin väitti, että todellinen arkkitehti oli Jumala.

JOHTAJUUS

Äiti Basilea oli yhtä aikaa luja ja lempeä ja muokkasi sisaruskuntaansa rohkeaksi visionääriksi ja omatoimiseksi passiiviseksi Jumalan käden välittäjäksi (Schlink 1993:302; Faithful 2014:62–4). Tämä paradoksi Schlinkin omien suunnitelmien ja hänen täydellisen jumaluudelle antautumisensa välillä läpäisee hänen itsekuvauksensa hänen muistelmissaan ja myöhemmissä painetuissa opetuksissa. Äiti Martyria hoiti sisarkunnan päivittäistä sielunhoitoa, kun taas äiti Basilea kirjoitti, teki retriittejä yksinäisyydessä ja matkusti ympäri maailmaa. Schlinkin työ oli yhtä aikaa itsenäinen ja täysin riippuvainen hänen hengellisen kumppaninsa Äiti Martyrian ja heidän lastensa tuesta.

Hänen hallintansa Sisaruudessa, vaikkakin lempeästi, oli kiistaton, jotkut sanoisivat ehdottomaksi (Jansson ja Lemmetyinen 1998:38). Maallikollekin tämä näkyy hienovaraisesti sisarten kirjallisissa materiaaleissa. Kaikkiin sisarkunnan jakamiin lyhyisiin raamatunjakeisiin liittyy todennäköisesti jokin lisälainaus Äiti Basilealta tulkinnan vuoksi. Kanaanissa on runsaasti laattoja, jotka yhdistävät hänen sanansa pyhien kirjoitusten sanoihin. Hänen auktoriteettinsa sisarkunnan sisällä näyttää olevan toissijainen vain Jumalan auktoriteetin jälkeen.

SEIKAT / haasteet

Ulkoisen yksinkertaisuuden alla Schlinkin opetukset, käytännöt ja johtaminen ilmentävät eklektistä monimuotoisuutta, joka on täynnä jännitteitä ja satunnaisia ​​ristiriitoja.

Koko sisarusten olemassaolon ajan, Schlinkin alaisuudessa, he ovat olleet ristiriidassa sodanjälkeisen saksalaisen yhteiskunnan valtavirtojen kanssa. Aluksi se oli heidän sitoutumisensa kiihko Kristukselle. Sitten, vielä varhain, se oli Schlinkin vaatima kollektiivinen saksalainen syyllisyys holokaustista. Tämä herätti merkittävää kansallista huomiota ja asetti sisarkunnan etujoukolle länsisaksalaisen yhteiskunnan siirtämisessä pois pelkästä selviytymisestä ja kansallisesta oman edun tavoittelusta. Yksi hypoteettinen tie eteenpäin, jolla sisaret olisivat saattaneet säilyttää merkityksensä, olisi ollut ajaa tämä kohta kotiin: toistaa yhä uudelleen sotasukupolvelle heidän osallisuutensa toimimattomuutensa ja toisinaan aktiivisen tukensa ja osallistumisensa kautta. kolmannen valtakunnan syntejä. Sen sijaan Schlink lisäsi tähän huoleen kovan linjan seksuaalista vallankumousta ja 1960-luvun sukupolven painopisteitä vastaan ​​(Schlink 1967:11–33; Faithful 2014:92–94). Tämä palveli suurimmaksi osaksi nuoremman sukupolven vieraantumista ja yleisesti sisarkunnan eristämistä, huomattavia poikkeuksia kiihkeiden liittolaisten keskuudessa.

Ironista kyllä, Schlinkin Israelia koskeva retoriikka ja käsitteellinen viitekehys oli itsessään kansallismielisen sävyinen. [Kuva oikealla] "Saksan kansa (Volk) oli tehnyt syntiä Jumalan todellista valittua kansaa (Volk), juutalaisia ​​vastaan" (Schlink 2001:8; vrt. Schlink 1956:7). Sellaiset rakenteet sekoittivat saksalaiset Saksan pakanakristityihin ja "juutalaiset" kaikkiin rodullisiin/etnisiin juutalaisiin ja israelilaiset, jotka yhdessä pidettiin monoliittisena kokonaisuutena, puhumattakaan lukuisista juutalaisten juutalaisten uhreista, jotka olivat myös saksalaisia. Schlink, jonka juuret olivat sekä heprealaisen Raamatun lukemisessa että saksalaisessa nationalistisessa ajattelussa kahden edellisen vuosisadan ajalta, vaati, että jokaisella kansalliskansalla (Volk) oli moraalinen tahdonvapaus ja selkeä suhde Jumalaan (Uskollinen 2014:114–26).

Tämän lisäksi Schlinkin kristillisellä sionismilla on omat ongelmansa. Merkittävin on hiljainen oletus, että juutalaisten on käännyttävä kristinuskoon saadakseen pelastuksen ja että he ovat niin sanotusti pelinappuloita Jumalan eskatologisessa loppupelissä. Kuten suuressa osassa muuta Schlinkin kristillistä sionismia, tämä on tekstin sijaan tekstiä. Mutta joillekin juutalaisille sisaruuden tarkkailijoille tällaiset epäsuorat odotukset ovat näyttäneet ilmeisiltä (Uskollinen 2014:77–80).

Schlinkin varhainen sitoutuminen uskontojen väliseen ykseyteen näkyi Marian ekumeenisen sisarkunnan nimessä. Tämä vaikutti kuitenkin kadonneelta tai ainakin vähentyneeltä siirtyessä kohti Marian evankelista (evankelista) sisarkuntaa. Ekumenia säilyi jollain tasolla. Loppujen lopuksi he olivat protestanttisia nunnia. Mutta kun otetaan huomioon ekumeenisen liikkeen vähentynyt painoarvo ja kääntyminen vasemmalle, ei ehkä ole yllättävää, että Schlink etsi samanmielisiä kristittyjä muualta. Hänen ohjelmansa on esitetty englanninkielisessä maailmassa evankeliskristillisissä televisioverkoissa, joissa on esiintynyt muita apokalyptisiä kristittyjä sionistisia evankelistoja, joista monet ovat vähemmän lempeitä ja vähemmän näennäisesti epäitsekkäitä (esimerkiksi Benny Hinn on halunnut mainostaa Schlinkiä ja hänen yhteyksiään sisarkuntaan : Hinn 2017, 2022).

Apokalyptismi synnyttää kiireellisyyden tunteen, mutta yhdistettynä profeetallisiin yksityiskohtiin ja odotetun lopun pitkittymiseen lykkäämiseen, se voi myös aiheuttaa hämmennystä, epäilystä ja turhuuden tunnetta. Useissa kohdissa Schlink näytti osoittavan lopun aikojen alkua. Loppujen lopuksi kylmä sota sopi tähän. Mutta tällaiset varoitukset ovat saattaneet jälkikäteen ajatellen toimia häiriötekijänä muista prioriteeteista, kuten jatkamalla holokaustin mahdollisen dynamiikan korostamista.

Jotkut kriitikot ovat ihmetelleet, ovatko sisarkunnan menestykset olleet enemmänkin sodanjälkeisen Länsi-Saksan "taloudellisen ihmeen" (Wirtschaftswunder) kuin Jumalan ihmeiden hedelmää, kuten Schlink väitti. Se, että sisarusten menestys näytti olevan sekä tätä että toista maailmaa, ei heidän lapsellisesta yksinkertaisuudestaan ​​huolimatta, vaan sen vuoksi, näyttää sijoittuneen tietyn segmentin jäykkien luterilaisten traditionalistien joukkoon. Toisin sanoen vihjeet siitä, että Jumala vastasi rukouksiin konkreettisilla, kirjaimellisilla tavoilla, olivat tarpeeksi huonoja, mutta todisteet olivat liikaa joidenkin ulkopuolisten kestäviksi ilman merkittävää loukkaamista (Uskollinen 2014:7, 82–87).

Sisarkunnan kasvaessa oli jonkin verran tyytymättömyyttä. Kourallinen naisia ​​lähti ryhmästä. Muutamia julkaistuja väitteitä emotionaalisesti traumaattisista ja henkisesti ahdistavista käytännöistä, kuten Virheiden luvun käyttämisestä nuorempien sisarten vähättelyyn (Jansson ja Lemmetyinen 1998:38; Faithful 2014:146). Ehkä joidenkin Schlinkin sisarkunnan roolin mahdollisesti ongelmallisten näkökohtien perustana oli ulkoisen vastuun puuttuminen. Myönnettäköön, että tämä on normi monissa uskonnollisissa piireissä, erityisesti karismaattisissa piireissä, joissa sisaret saattavat joutua (riippuen "karismaattisen" määritelmästä). Mutta liian vähäinen valvonta voi aiheuttaa mahdollisia ongelmia, kuten entisten sisarten väittämiä.

NÄKYMÄT NAISTEN TUTKIMUKSEEN RELIGIONISSA

Äiti Basilea Schlink korotti profeetallisen äänen joustamattomassa yhteiskunnassa ennakoiden tulevaisuutta ja taistelemalla menneisyyden kanssa. Hän perusti liikkeen, joka muovaili jonkin aikaa Saksaa ja edisti keskustelua holokaustin juutalaisten uhrien oikeudenmukaisuudesta aikana, jolloin tällaisia ​​ääniä oli vain vähän. Hänen sisarkuntansa tarjoaa edelleen vaihtoehtoisen elämäntavan niille, jotka haluavat noudattaa kutsua radikaalin parannuksen ja omistautumisen elämään. Vaikka Schlink olikin innokas jakamaan kunniaa Madaussin ja Riedingerin kanssa, hän on yksi harvoista naisista (ehkä ainoa) kristinuskon historiassa, joka on perustanut miesten auktoriteetista riippumattoman uskonnollisen järjestyksen oman henkilökohtaisen johtajuutensa avulla. .

Tämä kaikki oli itsestään huolimatta. Hänen mielestään hänen vahvuutensa ei ollut hänen omansa sen enempää kuin hänen visionsa sisaruudesta ja Kanaanista. Jumala oli hänen voimansa, Jumalan oli visio. Hän oli vain passiivinen alus. Tai ainakin niin hän väitti, hänen lempeä käytöksensä pettää syvän vahvuuden (Schlink 1993:324–25; Faithful 2014:166–68). Hän oli yhtä aikaa visionäärinen rajojen rikkoja ja arkkitradicionalisti, ja hän piti kirjoittamista "miesten työnä" (Schlink 1993:302). Siitä tuli kuitenkin yksi hänen johdonmukaisimmista tehtävistään. Hän uhmasi sukupolvensa sukupuolinormeja joillakin tavoilla, vaikka hän sitoutui vahvistamaan niitä toisilla.

Se, että hän on suhteellisen tuntematon tiettyjen piirien ulkopuolella, on todistus ei niinkään merkityksettömyydestä kuin hänen sitoutumisestaan ​​seurata hänen käsitystään Jumalan kutsusta hinnasta riippumatta. Jonkin aikaa hänen tähtensä loisti kirkkaasti koko kansansa nähtävänä. Hänen opetuslapsensa loistavat edelleen hänen perintönsä valoa. Harvat ihmiset mistä tahansa sukupuolesta voivat väittää saavuttaneensa niin paljon.

KUVAT

Kuva # 1: Äiti Basilea Schlink. Valokuvaa käytetty luvalla.
Kuva 2: Klara Schlink. Valokuvaa käytetty luvalla.
Kuva 3: Erika Madauss. Valokuvaa käytetty luvalla.
Kuva # 4: Kanaanin varhainen rakentaminen. Valokuvaa käytetty luvalla.
Kuva # 5: Painotalo Darmstadtissa. Valokuvaa käytetty luvalla.
Kuva # 6. Äiti Basilea Schlink. Valokuvaa käytetty luvalla.
Kuva 7: Kaksi evankelisen sisarkunnan jäsentä Talipotissa Israelissa, jotka palvelivat Israelissa vierailevia holokaustista selviytyneitä. Valokuvaa käytetty luvalla.
Kuva # 8: Kanaan XNUMX-luvulla. Valokuvaa käytetty luvalla.

REFERENSSIT

Evangelishe Marienschwesternschaft. 2022. Käytetty osoitteesta https://kanaan.org/ 2-maaliskuussa 2023.

Uskollinen, George. 2014. Isänmaan äitiys. New York: Oxford University Press.

Hilpert-Fröhlich, Christiana. 1996."Vorwärts Geht es, aber auf den Knien”: Die Geschichte der christl

Hilpert-Fröhlich, Christiana. 1996."Vorwärts Geht es, aber auf den Knien”: Die Geschichte der christlichen Studentinnen- und Akademikerinnenbewegung in Deutschland 1905-1938. Pfaffenweiler: Centaurus-Verlagsgesellschaft.

Hinn, Benny. 2022. "3 naista, jotka olivat "yhtenä Jumalan kanssa". https://charismamag.com/spriritled-living/woman/benny-hinn-3-women-who-were-one-with-god/ 2-maaliskuussa 2023.

Hinn, Benny. 2017. "Kallista aikaa Marian sisarten kanssa Darmstadtissa." Pääsy osoitteesta https://www.youtube.com/watch?v=dJZNxP5WfyI 2-maaliskuussa 2023.

Jansen, Saskia Murk. 2005. "Morsian mystiikka (Brautmystic)." Pp. 155-57 tuumaa New Westminster Dictionary of Christian Spirituality. Louisville, KY: Westminster John Knox Press.

Jansson, Marianne ja Riitta Lemmetyinen. 1998. Wenn Mauern kaatunut…: Zwei Marienschwestern entdecken die Freiheit des Evangeliums. Bielefeld: Christliche Literatur-Verbreitung.

Marienschwestern, Oekumenische. 1953. Das Tat Gott Deutscher Jugendin alla, 1944-1951. Darmstadt-Eberstadt: Evangelische Marienschwesternschaft.

Schlink, M. Basilea. 2007 [1962]. Todellisuus: Gottes Wirken heute erlebt. Darmstadt-Eberstadt: Evangelische Marienschwesternschaft. (Julkaistu englanniksi nimellä Todellisuus: Jumalan tänään koetut ihmeet.)

Schlink, M. Basilea. 2004 [1975]. Christen und die Yoga Frage. Darmstadt-Eberstadt: Evangelische Marienschwesternschaft. (Julkaistu englanniksi nimellä Kristityt ja jooga?)

Schlink, M. Basilea. 2002 [1972]. Reiche der Engel und Dämonen. Darmstadt-Eberstadt: Evangelische Marienschwesternschaft. (Julkaistu englanniksi nimellä Enkelien ja demonien näkymätön maailma.).

Schlink, M. Basilea. 2002 [1967]. Wo der Geist weht: Wesen und Wirken des heiligen Geistes damals und heute. Darmstadt-Eberstadt: Evangelische Marienschwesternschaft. (Julkaistu englanniksi nimellä Hengen hallitsema.).

Schlink, M. Basilea. 2001 [1989]. Rockmusik: Woher – Wohin? Darmstadt-Eberstadt: Evangelische Marienschwesternschaft. (Julkaistu englanniksi nimellä Rock-musiikki: Mistä? Minne?).

Schlink, M. Basilea. 2001 [1958]. Israel mein Volk. Darmstadt-Eberstadt: Evangelische Marienschwesternschaft. (Julkaistu englanniksi nimellä Israel Minun valittu kansani: Saksan tunnustus Jumalan ja juutalaisten edessä.).

Schlink, M. Basilea. 1999 [1995]. Rukousmuurin rakentaminen: Käsikirja esirukoilijoille. Lontoo: Kanaan Publications.

Schlink, M. Basilea. 1998 [1969]. Alles fúr Einen. Darmstadt-Eberstadt: Evangelische Marienschwesternschaft. (Julkaistu englanniksi nimellä Kaikki Hänelle).

Schlink, M. Basilea. 1996 [1949]. Dem Überwinder die Krone. Darmstadt-Eberstadt: Evangelische Marienschwesternschaft. (Julkaistu englanniksi nimellä Voittaja kruunulle.).

Schlink, M. Basilea. 1993 [1975]. Wie ich Gott erlebte: Sein Weg mit mir durch Sieben Jahrzehnte. Darmstadt-Eberstadt: Evangelische Marienschwesternschaft. (Julkaistu englanniksi nimellä Löysin avaimen Jumalan sydämeen: Oma tarinani.).

Schlink, M. Basilea. 1992 [1987]. New Age aus biblisher Sicht. Darmstadt-Eberstadt: Evangelische Marienschwesternschaft. (Julkaistu englanniksi nimellä New Age raamatullisesta näkökulmasta).

Schlink, M. Basilea. 1989 [1960]. Maria: Der Weg der Mutter des Herrn. Darmstadt-Eberstadt: Evangelische Marienschwesternschaft. (Julkaistu englanniksi nimellä Maria, Jeesuksen äiti.).

Schlink, M. Basilea. 1967 [1964]. Eikä kukaan uskoisi sitä: vastaus uuteen moraaliin. Grand Rapids, Michigan: Zondervan. (Julkaistu alun perin saksaksi nimellä Und keiner wollte es glauben.).

Schlink, M. Basilea. 1961. Das Ende ist nah. Darmstadt-Eberstadt: Oekumenische Marienschwesternschaft.

Schlink, M. Basilea. 1956. Israel: Gottes Frage an uns. Darmstadt-Eberstadt: Oekumenische Marienschwesternschaft.

Schlink, M. Basilea. 1949. Ihr aber seid das königliche Priestertum. Darmstadt-Eberstadt: Oekumenische Marienschwesternschaft. (Julkaistu englanniksi nimellä Kuninkaallinen papisto.)

Smith, Robert O. 2013. Haluamme enemmän kuin omamme [sic] Pelastus: Kristillisen sionismin juuret. New York: Oxford University Press.

LISÄVARAT

Greschat, Martin. 2002. Die evangelische Kirche und die Deutsche Geschichte nach 1945: Weichenstellungen in der Nachkriegszeit. Stuttgart: W. Kohlhammer.

Julkaisupäivämäärä:
4 maaliskuuta 2023

 

Jaa: