Rolf Swensen

Augusta E. Stetson

AUGUSTA E. STETSON AIKAJALA

1842 (päivä ja kuukausi tuntemattomia): Augusta Emma Simmons syntyi Peabody Simmonsille ja Salome Spraguelle Waldoborossa, Mainessa.

1866 (14. elokuuta): Augusta Simmons meni naimisiin merenkulkijan kapteeni Frederick J. Stetsonin kanssa.

1866–1870: Stetsonit purjehtivat ympäri maailmaa, mukaan lukien pitkiä pysähdyksiä sellaisissa paikoissa kuin Bombayssa Intiassa.

1870: Kapteeni Stetsonin terveys murtui, pariskunta muutti Damariscottaan Maineen.

1873: Stetsonit muuttivat Augustan vanhempien luo Somervilleen, Massachusettsiin.

1875: Mary Baker Eddy julkaisi Tiede ja terveys.

1879 (kesäkuu): Eddy perusti Kristuksen kirkon (tieteilijä) Lynniin, Massachusettsiin. Hän muutti palvelut Bostoniin myöhemmin samana vuonna.

1882: Augusta E. Stetson ilmoittautui Bostonin Blish School of Oratory -kouluun.

1884 (kevät): Stetson kuuli Eddyn luennon Charlestownissa, Massachusettsissa.

1884 (marraskuu): Eddyn kutsusta Stetson osallistui kahden viikon kristilliseen tieteeseen Eddy's Massachusetts Metaphysical Collegessa.

1884–1885: Sen jälkeen, kun hänestä tuli kristillisen tieteen harjoittaja (parantaja) Bostonissa, Stetson vietti useita viikkoja Skowheganissa, Mainessa ja Wolfeborossa, New Hampshiressa, hoitaen menestyksekkäästi sairaita potilaita.

1885–1886: Eddy pyysi Stetsonia saarnaamaan hänen puolestaan ​​sunnuntaisin Hawthorne Hallissa Bostonissa.

1886 (helmikuu): Stetson meni Normaalille kurssille Eddyn kanssa kristillisen tieteen opettajaksi.

1886 (marraskuu): Eddy lähetti Stetsonin New Yorkiin auttamaan esittelemään kristillistä tiedettä.

1887 (29. marraskuuta): Stetson perusti New Yorkin First Church of Christ, Scientist -kirkon (tunnetaan tästä eteenpäin nimellä First Church).

1890 (21. lokakuuta): Stetson vihittiin kirkkonsa pastoriksi.

1891 (24. heinäkuuta): Stetson avasi New York Christian Science Instituten, jossa hän opetti kristillistä tiedettä.

1891 (lokakuu): Kitkan jälkeen Stetsonin kanssa Eddy-opiskelija Laura Lathrop ja muut vetäytyivät Stetsonin kirkosta organisoidakseen New Yorkin toisen Kristuksen, tutkijan kirkon.

1892: Eddy perusti The Mother Church -kirkon Bostoniin.

1894 (30. joulukuuta): Eddy lakkautti pastorit ja asetti Raamatun ja Tiede ja terveys kirkon pastoreina. Stetsonista tuli New Yorkin kirkkonsa ensimmäinen lukija.

1895: Eddy julkaisi hänen jatkuvasti tarkistettuna Kirkon käsikirja.

1896 (27. syyskuuta): Stetson vihki kirkkonsa ensimmäisen rakennuksen, 1,000 48-paikkaisen entisen Episcopal Church of All Souls -kirkon, joka sijaitsee West XNUMXth Streetillä. Edelliset yhdeksän vuotta Stetsonin seurakunta oli palvellut vuokratiloissa, alkaen huoneesta kaupan päällä.

1901 (6. heinäkuuta): Frederick Stetson, edelleen invalidi, kuoli New Yorkissa.

1903 (29. marraskuuta): Stetson avasi ja omisti velattomasti First Churchin 1,150,000 2,200 XNUMX dollarin XNUMX XNUMX-paikkaisen rakennuksen New Yorkin Central Park Westissä.

1908 (30. marraskuuta): Stetsonin kirkon johtokunta äänesti suuren tontin ostamisesta Riverside Drivesta hänen kirkkonsa 8,000 XNUMX-paikkaiselle haaratoimistolle, mikä rikkoi Eddyn periaatetta. Kirkon käsikirja vuonna 1909.

1909 (24. heinäkuuta): Eddy pyysi äitikirkon hallitsevaa Christian Sciencen johtokuntaa tutkimaan Stetsonia. Eddy pyysi myöhemmin johtajia antamaan Stetsonin kirkon hoitaa tapauksen.

1909 (4. marraskuuta): Pitkässä raportissa Stetsonin kirkko vapautti hänet täysin Äitikirkon syytteistä, jotka sisälsivät hänen opiskelijoidensa kohtuuttoman valvonnan, muiden haarakirkkojen laillisiksi tunnustamisen laiminlyönnin, Eddyn jumaloinnin ja kirkon rikkomukset. Kirkon käsikirja.

1909 (18. marraskuuta): Äitikirkko erotti Stetsonin; hän erosi pian First Churchista New Yorkista.

1913: Stetson julkaisi Muistelmia, saarnoja ja kirjeenvaihtoa.

1914: Stetson julkaisi Kristillisen tieteen tärkeitä kysymyksiä.

1918: Stetson perusti New York Cityn kristillisen tiedeinstituutin New York Oratorio Societyn, joka koostuu hänen opiskelijoistaan.

1923: Stetson julkaisi Kirjeitä ja otteita kirjeistä, 1889–1909, Mary Baker Eddy. . . Augusta E. Stetsonille.

1925: Stetson julkaisi Saarnat, jotka hengellisesti tulkitsevat pyhiä kirjoituksia ja muita kristillistä tiedettä koskevia kirjoituksia.

1926: Stetson käynnisti radioaseman WHAP, joka esitti nativistisia ohjelmia ja Oratorio Societyn konsertteja.

1928 (12. lokakuuta): Augusta E. Stetson kuoli Rochesterissa, New Yorkissa XNUMX-vuotiaana.

2004: Stetsonin kirkko hajosi, sulautui Second Churchiin, Lathropin entiseen kirkkoon, ja siitä tuli vastaperustettu ensimmäinen kirkko. Alkuperäinen kirkkorakennus myytiin 15,000,000 XNUMX XNUMX dollarilla.

ELÄMÄKERTA

Augusta E. Stetson [Kuva oikealla] oli lannistumaton, monipuolinen uskonnollinen johtaja, joka mursi uuden tien naisille, keräsi syvää kiintymystä sadoista seuraajista ja kohteli ankarasti kilpailijoita. Jotkut tutkijat ovat kutsuneet häntä "loistavaksi, epävakaaksi", "monimutkaiseksi karismaattiseksi hahmoksi" ja myöhempien aikojen apostoliksi, kun taas toiset ovat kuvanneet hänet "harhaoppiseksi, vallankaappaajaksi ja Mammonan palvojaksi" (sitein Swensen 2008). :76). Lähes sata vuotta hänen kuolemansa jälkeen on aika tarkastella hänen rooliaan kristillisen tieteen johtajana objektiivisemmin.          

Augusta Emma Simmons syntyi Peabody Simmonsille ja Salome Sprague'lle Waldoborossa, Mainessa vuonna 1842 (päivä ja kuukausi tuntemattomia). Hänellä oli "täydellinen koulutus päiväänsä varten", mukaan lukien paikallinen Lincoln Academy, joka vastaa lukiota (Cunningham 1994:15). Tunnustettuaan hänen musiikilliset kykynsä, hänen isänsä järjesti, että hänestä tuli paikallisen metodistikirkon urkuri, kun hän oli neljätoista. Kun hän oli 1870-vuotias, hän meni naimisiin kapteeni Frederick J. Stetsonin, keski-ikäisen laivanvälittäjän, kanssa ja asui hänen kanssaan sellaisissa paikoissa kuin Englannissa, Intiassa ja Burmassa. Kun Frederickin terveys heikkeni vuonna 1882, pariskunta muutti Damariscottaan Maineen. Kolme vuotta myöhemmin he muuttivat Augustan vanhempien luo Somervilleen, Massachusettsiin, Bostonin esikaupunkiin. Vuonna 1994 hän ilmoittautui Blish School of Oratory -kouluun Bostonissa hioakseen julkisen puhumisen taitojaan. Hänen suunnitelmansa oli, että hän piti julkisia luentoja ansaitakseen rahaa elättääkseen itsensä ja miehensä, josta oli tullut invalidi (Cunningham 13:26–XNUMX).

Bostonissa ollessaan Stetson sai tietää Kristillinen tiede, "uusi kristillinen identiteetti" (Voorhees 2021:8), jonka Mary Baker Eddy (1821–1910) perusti äskettäin, "muistamaan Mestarimme [Jeesuksen] sanaa ja tekoja, joiden pitäisi palauttaa primitiivinen kristinusko ja sen kadonnut parantava elementti ” (Eddy 1936:17). Neljä vuotta oppikirjansa julkaisemisen jälkeen Tiede ja terveys (1875), Eddy oli perustanut Church of Christ (Scientist) Lynnin, Massachusettsin osavaltioon 2018 seuraajalla ja siirsi palveluksensa Bostoniin myöhemmin samana vuonna (Swensen 92:93–1889). Hajotettuaan ensimmäisen kurittoman Bostonin kirkkonsa vuonna 1875, Eddy perusti keskitetyn äitikirkon, The First Church of Christ, Scientist, kolme vuotta myöhemmin. Eddy julisti, että sekä miehet että naiset olivat täydellisen Jumalan täydellisiä lapsia, ja Eddy vahvisti: "Meillä ei ole tieteessä yhtä paljon valtaa kutsua Jumalaa maskuliinisiksi kuin feminiinisiksi, koska jälkimmäinen on viimeinen, siis korkein Häneltä annettu ajatus" (Eddy) 238:2004; Hicks 47:2006). Tämä oli silmiinpistävä ajatus, mutta se ei ollut täysin uusi. Uskontohistorioitsija Elaine Pagelsin mukaan Pyhä Henki käsiteltiin alun perin "naisellisena hengenä" tai jumalallisuuden "äitillisenä" puolena (Pagels 8:XNUMX). Eddy rakensi parantavan uskonsa Isä-Äiti Jumala -käsitteen ympärille.

Kun Stetson kuuli ensimmäisen kerran Eddyn luennon Charlestownissa, Massachusettsissa vuonna 1884, hän tiesi löytäneensä markkinaraon. Kuten Stetson myöhemmin kuvaili hänen reaktiota Eddyn saarnaamiseen: "Näin siellä välähdyksen Kristusmielen voimasta ja sen soveltamisesta syntiin ja sairauteen, voimasta, jota Jeesus käytti ja jonka hän opetti opetuslapsilleen" (Stetson 1913) /1917:852). Uskontotieteilijä Rosemary R. Hicksin mukaan Eddy rohkaisi naisia ​​"palaamaan laitoslääketieteessä valloitetun parantamisen vaippaan ja ottamaan johtavia tehtäviä ministeriössä ja koulutuksessa" (Hicks 2004:58). Kuten uskontotieteilijä Sarah Gardner Cunningham huomauttaa Augusta E. Stetsonista, "kristillinen tiede tarjosi joukon vaativia naisia, joilla oli jonkin verran yhteiskunnallista hienostuneisuutta, mahdollisuuden tietynlaiseen asemaan ja taloudelliseen riippumattomuuteen kristillisen tieteen harjoittajana [parantajana] ja opettajana, ja henkistä hoitoa Frederickille ja itselleen” (Cunningham 1994:27). Voimakkaan persoonallisuutensa ansiosta Stetson tuli nopeasti tunnetuksi nimellä "Fighting Gus" (Strickler 1909:175).

Kun Eddy pyysi Stetsonia auttamaan viemään uskoa New Yorkiin vuonna 1886, hän epäröi lähteä tutusta ympäristöstä ja lähteä suureen ja outoon kaupunkiin. Silti Stetson otti askeleen ja matkusti Empire Cityyn. "Kun siellä täällä joku perheenjäsen omaksui parantavan totuuden", hän muisteli, "kotitaloudet vetäytyivät vähitellen hengellisen herruuden uuden ilon yhteisöön" (Stetson 1914/1917:105). Suurelta osin vasta vapautuneiden naisten johdolla kristitty tiede aloitti nopean nousunsa pääasiassa fyysisten sairauksien parantumisen vuoksi. Osoittautuessaan olevansa tehokas parantaja, joka sai usein aikaan välittömiä parannuksia, Stetson riemuitsi Eddylle: "Parantuminen on hämmästyttävää" (Stetson 1894).

Stetson alkoi pian herättää huomiota. Vuonna 1894 eräs paikallinen toimittaja kertoi, että hän väitti, että "nainen soveltuu paremmin saarnatuoliin kuin mies, koska hän ilmaisee ihmiskunnan korkeimman luokan" (Unattributed clipping 1894). Vuokrattuaan tiloja palveluita varten lähes kymmenen vuoden ajan Stetson osti vuonna 1896 entisen episkopaalisen kirkon 1,000-paikkaisen rakennuksen West 48th Streetiltä. Eräs paikallinen toimittaja kuvaili artikkelissa ”Christian Science Churches Thronged” sunnuntain jumalanpalvelusta Stetsonin kirkossa: ”Kauniita naisia, jotka oli pukeutunut runsaisiin vaatteisiin, upeita kauniissa värityksissä, pyyhkäisivät käytävillä ylös ja alas, pysähtyen siellä täällä juttelemassa ryhmissä, kaksin. ja kolmoset, ja hyvin[-]huoteltuja miehiä osallistumassa siihen, mikä oli enemmän kuin vastaanotto Fifth Avenuen kartanossa kuin uskonnollisen jumalanpalveluksen lopetus” (lainattu Cunninghamissa 1994:82). Elämäkerran kirjoittaja Gillian Gill kirjoittaa, että Stetson oli "onnistui heijastamaan kuvan tyylikkäästä, kulttuurisesta naisesta, joka vetosi New Yorkin uusirikkaaseen väestöön" (Gill 1998:534). Kristillisen tieteen tutkija Stephen Gottschalk huomauttaa, että Stetson oli "joidenkin kristittyjen tiedemiesten taipumuksen edeltäjä elää levoton kompromissi henkisyyden retoriikan ja hienovaraisen – joskus ei niin hienovaraisen – materialismin todellisuuden välillä" (Gottschalk 2006: 379).

Kaikki Stetsonin uskollisen sisäpiirin jäsenet olivat kiitollisia hänen työnsä kautta kokemastaan ​​parantumisesta. Yksi hänen ensimmäisistä potilaistaan ​​oli Edwin F. Hatfield, entinen rautatiejohtaja ja arvostettujen presbyteeripappien jälkeläinen New Yorkissa, joka "parantui nopeasti hermostuneesta uupumuksesta, jota lääkärit eivät olleet onnistuneet lievittämään" (Stetson 1913/1917:21). Hatfieldistä tuli Stetsonin seurakunnan hallituksen puheenjohtaja lähes kahdeksikymmeneksi vuodeksi. George F. DeLano, menestynyt New Yorkin lakimies, iloitsi siitä, että hän oli "löyttänyt parantamisen periaatteen, joka oli tuonut vaimoni ja minut kroonisesta invalidismista täydelliseen terveyteen" (First Church, New York Trustees Minutes 1903). Sekä William Taylor Scrantonista Pennsylvaniassa, joka omisti useita kauppoja ja jolla oli suuria kaivososuuksia, että hänen vaimonsa olivat parantuneet Stetsonin toimesta ja olivat hänen kiihkeitä seuraajiaan noin 1895 lähtien. ”Molemmat olivat olleet invalideja. . . . Molemmat voivat hyvin nyt ja ovat olleet koko tämän ajan. He luottavat kaiken ehdottomasti Principleen, lastensa, terveyteen ja liiketoimintaan” (Aleksanteri 1923–1939, 1:108). Stetson veti joukkoonsa monia vauraita ihmisiä, samoin kuin vähävaraisempia (Swensen 2008:84; Swensen 2010:12-14; Johnston 1907:161).

Stetsonin kirkon läsnäolo nousi pilviin, mikä vaati suurempia asuntoja. Neljän vuoden suunnittelun ja kirkon jäsenten vapaasti lahjoittamien varojen leikkaamisen jälkeen Stetsonin 1,150,000 96 1903 dollarin arvoinen majesteettinen Beaux Arts -rakennus Central Park Westissä osoitteessa 2,200th Street, [Kuva oikealla], jonka on suunnitellut tunnettu Carrere and Hastings -arkkitehtitoimisto, valmistui. vuoden XNUMX lopulla. Rakennus rakennettiin New Hampshire -graniitista (Edyn kotiosavaltiosta), jonka torni näkyi Central Parkin poikki. Rakennuksessa oli pähkinäpenkit, joihin mahtui XNUMX XNUMX palvojaa, marmorilattiat ja suuri lasimaalaus. Amerikkalainen taiteilija John La Farge (katso Swensen 2008:84). Juuri ennen avajaisia ​​ja vihkimistä Stetson kirjoitti Eddylle: ”Olemme vihdoinkin valmiita vihkimään kirkon rakennuksen, jonka rakkautemme ja kiitollisuutemme on pystyttänyt kunnianosoituksena sinulle. Minun ei tarvitse kertoa teille, mitä tämä merkitsee minulle – tiedät sen kaiken – pitkä ja vaarallinen kulku, pelot ja viholliset sisällä ja ulkopuolella sekä kateuden ja kaiken pahan vastakohta” (Stetson 1913/1917:170) ).

Stetsonin vaurauden, muodin ja materialismin omaksumisesta huolestuttiin. Annie Dodge, Stetsonin kirkon jäsen, raportoi Eddylle: "Kaikki täällä näyttää olevan röyhelöä ja vaahtoamista" (Dodge 1901). Muutama kuukausi ennen hänen kirkkonsa valmistumista Eddy varoitti Stetsonia:

Aineellinen seurakuntasi on toinen vaara tielläsi. Se kiinnittää liikaa huomiotasi, se maistuu efesolaisten jumalattarelta, suurelta Dianalta. Oi käänny puoleen yksi jumala. . . . Toivoin, että Readershipin väliaika antaisi sinulle a suurta kasvua in paranemista ja tätä tarvitaan enemmän kuin kaikkea muuta maan päällä (Eddy 1903, alleviivaus alkuperäisessä).

Sen jälkeen kun Eddy ehdotti kolmivuotisia toimikausia haarakirkon lukijoille vuonna 1902, Stetson oli hidas hyväksymään tämän uuden Kirkko manuaalinen ohjesäännöt. Vuonna 1905 Eddy kehotti jälleen: "Tarvitsen apua elämäntyössäni enemmän kuin mikään muu maan päällä...parantaja kuten minä olin harjoitellessani. Pyydän ja rukoilen, että sinusta tulee sellainen” (Eddy 1905).

Vuoteen 1908 mennessä Stetsonin kirkossa kävijöitä oli niin paljon, että sunnuntaiaamun jumalanpalveluksen aikana seisoi 200-300 ihmistä. Myöhään samana vuonna kirkon luottamusmiehet äänestivät suuren tontin ostamisesta Riverside Drivesta 8,000 1977-paikkaisen haarakirkon rakentamiseksi sinne (Peel 334:1936), mikä rikkoi Eddyn sääntöä, jonka mukaan vain Bostonin äitikirkolla voi olla haarakirkkoja (Eddy 71: XNUMX). Annie Dodge varoitti Eddyä, että Stetson ja "hänen 'huijauksensa" saattavat perustaa kirkon. . . joka kaikesta päätellen olisi Bostonin äitikirkon haara, mutta todellisuudessa olisi vain ensimmäisen kirkon haara (tai liite) täällä” (Dodge 1909, alleviivaus alkuperäisessä). Näin ollen Stetsonin katsottiin olevan haastava Eddy ja The Mother Church, vaikka Stetson väitti aina seuranneensa Eddyä.

Kesällä 1909 Eddyn pyynnöstä Äitikirkon johtokunta (joka koostui viidestä entisestä menestyneestä liikemiehestä) aloitti tutkimuksen Stetsonista ja hänen johtajistaan ​​ja instituutioistaan. Syytteisiin sisältyi opiskelijoiden hallitseminen, se, että hän leimaa kaikki muut haarakirkot, ainakin New Yorkissa, laittomiksi, että hän jumali Eddyä ja että hän rikkoi Kirkon käsikirja. 18. marraskuuta 1909 Stetsonin ja hänen kuudentoista harjoittajansa tutkittua Bostonin johtajat Stetson erotettiin Äitikirkosta. Neljä päivää myöhemmin hän erosi First Churchista New Yorkissa.

Syrjäytyksensä jälkeen Stetson jatkoi aktiivisesti työtään säilyttäen uskollisuutensa Eddylle, väittäen, että Eddy oli valinnut hänet jatkamaan todellista kristillistä tiedettä, ja puolustaen väsymättä itseään. Vuonna 1913 hän julkaisi Muistelmat, saarnat ja kirjeenvaihto, jotka osoittavat kristillisen tieteen periaatteen noudattamisen Mary Baker Eddyn opettamana, joka sisälsi hänen omaelämäkertansa, saarnoja, artikkeleita ja kirjeitä opiskelijoille. Kuten hän kirjoitti ystävälleen teoksen ilmestymisvuonna:

Minun täytyy [sic] historioitsija, anna maailmalle muistiin tapahtumista, jotka tapahtuivat eron tullessa, välillä tkristityt tiedemiehet, jotka muodostivat aineellisen organisaation, ja edistyneet kristityt tiedemiehet, jotka olivat nousseet kristillisen tieteen, tieteen ja terveyden oppikirjan hengelliseen tulkintaan Raamatun avaimella, ja arvostetun Johtajamme muut kirjoitukset (Stetson 1913/1917). :1176).

Stetsonin julkaisu seuraavana vuonna Kristillisen tieteen tärkeitä kysymyksiä Sen tarkoituksena oli vastustaa "aineellisen järjestön [Äitikirkon] perustettujen viranomaisten jatkuvaa opetukseni tuomitsemista" (Stetson 1914/1917:362). Tämä teos sisälsi äitikirkon syytteitä häntä vastaan ​​ja otteita todistusten johtajien kuulemistilaisuuksissa sekä hänen yrityksensä kumota kaikki syytökset. Vuonna 1923 hän julkaisi Kirjeitä ja otteita kirjeistä, 1889–1909, Mary Baker Eddy. . . Augusta E. Stetsonille, joka sisälsi vain Eddyn positiivisia kommentteja ja jätti pois kaikki Eddyn pyrkimykset neuvoa ja oikaista oppilaansa. Seuraavana vuonna Stetson julkaisi Saarnat, jotka hengellisesti tulkitsevat pyhiä kirjoituksia ja muita kristillistä tiedettä koskevia kirjoituksia, "viimeinen Stetsonin leikekirjatyyppisistä kokoelmista" (Paulson, Mathis, Bargmann 2021:200).

Stetsonin arviolta 800 opiskelijasta noin puolet pysyi vakaasti uskollisena hänelle sen jälkeen, kun hänen siteensä järjestäytyneen kristillisen tiedeliikkeen kanssa katkesi. Kuten Stetsonin oppilas Arnold Blome kirjoitti hänelle: "Olen varma, että tiedät, mutta en ollut täysin ymmärtänyt, kuinka kiitollisia, rakastavia, anteliaita oppilaita sinulla on, kunnes aloin kerätä lyhteitä" (Blome 1918). Hänen oppilaansa kutsuivat häntä kunnioittavasti "Opettajaksi". Stetsonin oppilas Amy R. Lewis vahvisti: "Olet kallio rakkauden temppelissä" (Lewis 1923). Jotkut Christian Science -kirjoittajat, mukaan lukien Robert Peel, eivät ole huomioineet sitä antaumusta, jota Stetsonin oppilaat tunsivat häntä kohtaan. Vuonna 1920, kun New Yorkin ensimmäinen kirkko yritti erottaa Stetsonille uskollisia ihmisiä, mutta se epäonnistui, taistelu oli etusivun uutinen (New York Herald 1920: 1).

Monien hallinnollisten saavutustensa lisäksi Stetson oli julkaistu runoilija ja lauluntekijä. Vuonna 1918 hän perusti 300-jäsenisen New Yorkin kristillisen tiedeinstituutin New York Oratorio Societyn, joka koostui suurelta osin hänen opiskelijoistaan, jotka lauloivat tunnustettuja ja uusia pyhiä teoksia ja hänen laulujaan, mm. Yleislaulut: Light the Torch ja Amerikkamme: kansallislaulu. Kuten hän huomautti haastattelijalle Musikaalinen Amerikka, "Ainoastaan ​​ne, jotka ryhtyvät yhteislauluun jumalallisen tarkoituksen innoittamana, menestyvät ihmisten sydämissä" (Stanley 1917:11). 1920-luvulla Stetsonin radioasema, WHAP, lähetti nativistien ja Ku Klux Klanin poliittisia kommentteja ja Oratorio Societyn konsertteja, joita joskus seurasivat New Yorkin filharmonisen seuran jäsenet. Stetsonin sitoutuminen oratorioihin oli ristiriidassa järjestäytyneen Christian Science -liikkeen kanssa, koska Eddy lakkautti kuorot vuonna 1898 Äitikirkossa ja haaratoimistoissa noin kaksi vuotta myöhemmin.

Vaikka Stetson väitti elävänsä ikuisesti, hän kuoli 12. lokakuuta 1928 Rochesterissa, New Yorkissa 2004-vuotiaana. Vuonna 15,000,000 New Yorkin First Church of Christ, Scientist hajosi, myi Beaux Arts -rakennuksensa XNUMX XNUMX XNUMX dollarilla ja fuusioitui Second Churchin kanssa muodostaen uuden First Church of Christ, Scientist, New Yorkin.

Cunninghamin mukaan "Stetson ei koskaan hyväksynyt kirkon muuttunutta yritysluonnetta. Hän kieltäytyi hylkäämästä intiimiä, ihmisten välistä, 1994-luvun sanastoa ja feminiinistä viitekehystä, jotka olivat ominaisia ​​hänen alkuperäiselle ymmärrykselleen” (9:1876). Entiselle äitikirkon johtajalle ja Eddyn elämäkerran kirjoittajalle John V. Dittemorelle (1937-1884) Stetsonilta ”puuttui johtajansa kasvukyky. Hän pysyi aina vuoden 1932 kannassa” (Bates ja Dittemore 442:XNUMX). Stetsonin erittäin onnistunut yritys rakentaa kirkkoaan ja turvata satojen oppilaidensa rakkaus ja uskollisuus oli huomattava saavutus, mutta sitä vaikeutti hänen hillittömyytensä, mikä johti suoraan hänen kaatumiseensa äitikirkon viiden miesjohtajan käsissä. .

OPETUKSIA / OPPEJA

Stetson kirjoitti: "Olen kuin matemaatikko, joka seisoo taulun edessä ja tekee matemaattista johtopäätöstä. Yleisö on maailma, jota kiinnostaa vain ratkaisu” (1914:646). Siitä lähtien, kun Stetson saapui New Yorkiin vuonna 1886, hän opetti opiskelijoille kristillistä tiedettä. Sen jälkeen kun New York Christian Science Institute perustettiin vuonna 1891, hän järjesti opetustaan ​​järjestelmällisemmin ja yritti opettaa oppitunteja muissa kaupungeissa, kunnes Eddy kielsi sen. Eddyn perässä Kirkon käsikirja, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1895, Stetson opetti yhtä luokkaa, jossa oli enintään 1899 oppilasta vuosittain, nimeltään "Class Instruction". (Vuonna 1901 Eddy vähensi oppilaiden määrän vuosiluokkaa kohti kolmeenkymmeneen.) Näin Stetsonin omistautunut oppilas Stella Hadden Alexander kuvaili hänen vuoden XNUMX luokkaansa:

Se on upea luokka, 13 miestä, kaikki keski-ikäisiä, tutkijoita tai liikemiehiä, joista monet ovat syvällisiä ajattelijoita, kuten voit nähdä luokassa käydyistä keskusteluista, heidän vastauksistaan ​​rouva Stetsonin kysymyksiin ja kysymyksistä hänelle (Alexander 1923). –1939, 1:102).

Aleksanteri iloitsi äidilleen, että tämä oli löytänyt ”uuden ja kauniin näkemyksen elämästä” (Aleksanteri 1923–1939, 1:96). Pian tämän jälkeen hän kirjoitti vanhemmilleen: "Oi! Kuinka mahtavaa kristillinen tiede onkaan! Kuinka se yhdistää ihmisiä! Kirkko näyttää yhdeltä suurelta perheeltä” (Aleksanteri 1923–1939, 1:104). Kirjoittaessaan pian Stetsonin kuoleman jälkeen luterilainen pappi ja historioitsija Altman K. Swihart kertoi, että "Mrs. Stetsonin uskolliset oppilaat pitivät häntä hellästi, kunnioittavasti” (Swihart 1931:70).

Kuten Stetson väitti: "Seuraan opetuksessani ja käytännössäni tarkasti kristillisen tieteen oppikirjaa [Tiede ja terveys], kuten olen tehnyt 1913 vuotta” (Stetson 1917/643:1909). Vuonna XNUMX Stetson kirjoitti Eddylle,

Olen opettanut oppilaitani katsomaan suoraan väärän persoonallisuuden röyhkeän käärmeen läpi ja katsomaan kuolematonta ideaa, ihminen, missä kuolevainen näyttää olevan. Haitallinen eläinmagnetismi jatkaa edelleen pyrkimyksiään tuomitsemalla mielivaltaisesti persoonallisuuden yleensä tappaakseen synnyttämäsi hengellisen idean, kristillisen tieteen (Stetson 1913/1917:227).

Stetsonin synnytysopetus oli epätavallista ja jollain tapaa protofeminististä, mutta se eksyi Eddyn rajojen ulkopuolelle. Eddy kirjoitti: "Jotta voit osallistua kunnolla uuden lapsen tai jumalallisen idean syntymään, sinun tulee irrottaa ajatus sen aineellisista käsityksistä, että syntymä on luonnollinen ja turvallinen" (Eddy 1934:463). Stetsonin ”Obstetrics” -tunnin kirjoitettu teksti koostuu opiskelijan tekemistä muistiinpanoista. "On vain yksi äiti [Jumala]", Stetson julisti, "ja Hänen lakinsa on ainoa harmonian, rauhan, puhtauden ja kuolemattomuuden laki" (Stetson nd:2). Metafyysisesti puhuen hän kielsi miehen ja naisen sukuelinten olemassaolon ja väitti, ettei ollut sukupuolta, hedelmöitettyä munasolua, rotua, sukupuolta tai sukupuoliyhteyttä (Stetson nd:12). Kuten Stetson opetti: "Ei ole mitään väliä - ei miestä tai naista - ei aineellista hedelmöitystä - ei sikiön kasvua - ei aineellista miestä - ei mies- tai naispuolista vauvaa - ei vauvaa menetettävää - ei uskoa vauvaan" (Stetson nd:12; ks. myös Bates ja Dittemore 1932:365).

Stetsonille Eddy oli naispuolinen Kristus tai "Messias", luonnehdinta, jonka Eddy toistuvasti hylkäsi. "Mutta kulta", Eddy varoitti, "sinä vahingoitat asiaa ja tottelet minua ajattelemalla, että olen Kristus tai sanomalla jotain sellaista" (Eddy 1900b; Thomas 1994:274). Stetsonin oppilaat, kuten Arnold Blome, väittivät edelleen, että Jeesus esitti "Jumalan isyyden", kun taas Eddy edusti "Jumalan äitiyttä" (Blome 1918). Vuosi ennen kuolemaansa Stetson vahvisti: "Minulle rouva Eddy on Jumalan äitiys, kuten Jeesus oli isyys. Jumala on sekä isä että äiti."New York Times 1927: 10).

RITUAALIT / TOIMINTA

Christian Science -liike rakentui parantamiseen. Erinomaisen menestyksekäs parantaja, tämä osa Stetsonin työstä joutui yhä enemmän sivuun hänen seurakuntaansa ja oppilaitaan kohtaan osoittaman tiiviin huomion vuoksi. Siitä huolimatta paraneminen oli tärkeä osa Stetsonin New Yorkin seurakuntaa. Parannustoiminnat mainittiin hänen Eddylle lähettämässään kopiossa hänen kirkolleen pitämässään puheessa kiitospäivänä 1908. Tässä puheenvuorossaan Stetson mainitsi "harjoittajat [kirkkossaan], jotka parantavat sairaita ja herättävät syntisiä, ja kirkon jäseniä, joiden ajan ja rahan palveleminen on ollut rakkauden työtä" (Stetson 1913/1917:156). Yli 45,000 4,523 ihmistä vieraili vuodessa New Yorkin First Church -rakennuksessa sijaitsevassa Christian Science Reading Roomissa; 3,000 päivystävän lääkärin hoitamista 1909 257 sairaustapauksesta yli 1909 XNUMX "parantui tai hyötyi pysyvästi" (Strickler XNUMX:XNUMX; First Church, New York XNUMXb).

Muista kiinnostuksen kohteistaan ​​huolimatta Stetson oli edelleen poikkeuksellinen parantaja. "Olen liikuttunut kirjoittaessani sinulle", hän kertoi kirjeessään Eddylle vuonna 1904, "tapaukseen, johon minut hiljattain kutsuttiin ja jonka XNUMX lääkäriä oli diagnosoinut kahden vuoden aikana ja jota on hoidettu pahanlaatuisena syöpäänä. .” Stetson kertoi:

Paraneminen jatkui, ja syöpä kulki vähitellen päivä päivältä niin kivuttomasti ja niin vapaasti kuin kirurgin veitsellä poistettuna, kunnes kahdessa viikossa taudista ei ollut mitään näyttöä paitsi jälkivaikutukset” (Stetson 1913/1917:173) ).

Relapsia oli kaksi tai kolme (potilaan väitettiin kerran olevan "pulssiton" kuusitoista tuntia), mutta Stetson väitti, että paraneminen oli täydellinen (Stetson 1913/1917:175).

Stetson rohkaisi sosiaalisia ja kulttuurisia tapahtumia opiskelijoidensa keskuudessa, mukaan lukien konsertit ja dramaattiset tuotannot, jotka muut kristillisen tieteen opettajat syrjäyttivät. Stetson kertoi Eddylle, ettei hänellä ollut aikaa osallistua kulttuuritapahtumiin, mutta hänen kirkkonsa oli toiminnan pesä, joka väheni, kun Eddy rajoitti usein haarakirkkojen vilskettä kehittymisensä kautta. Kirkon käsikirja. Tällaisiin rajoituksiin sisältyi niiden 25 harjoittajan häädä, joilla oli pienet toimistot Stetsonin kirkon yläkerrassa (Eddy 1936:74). Noin 75 jalan mittaiset New Yorkin First Church -kirkon tietueet Mary Baker Eddy -kirjastossa Bostonissa osoittavat monia kulttuuritoimintoja ja sosiaalisia tapahtumia, jotka liittyivät Stetsoniin ja hänen kirkkoonsa. Nämä asiakirjat saattavat tarjota haarakirkoille nykyään ainakin muutamia ideoita siitä, kuinka täyttää tyhjät kirkon auditoriot (ks. Baxter 2004:110).

Sunnuntain jumalanpalvelukset ja keskiviikon todistuskokoukset Stetsonin kirkossa olivat liikuttavia ja dramaattisia. [Kuva oikealla] Vuonna 1906 hän kirjoitti Eddylle:

Kuinka usein jumalanpalvelusten aikana toivon, että voisit nähdä suuren seurakunnan ja kuulla ihmisten todistuksia suurenmoisesta vapautumisesta synnistä, sairaudesta, surusta ja kuolemasta ja heidän arvostuksensa suuresta työstäsi ja kirjastasi Tiede ja terveys; ja voisin kuulla sanasi lauluissasi soivan sadoista äänistä, jotka täyttävät ylevän kupolin, kunnes musiikki näyttää sulautuvan näkymättömään enkelikuoroon ja ikuisuuden suuret urut paisuvat Te Deumeissa ylistämään Jumalaa palvelutyöstäsi. ihmiskunnalle (Stetson 1913/1917:181).

Mary Pinney, Stetson-opiskelija, joka komensi 66-luokan, neljän manuaalisen Hutchings-Votey-urkuja, oli luultavasti ainoa naisurkuri suuressa kirkossa New Yorkissa. Seurakunta nousi, kun Stetson astui pyhäkköön, mikä oli vastoin Eddyn halveksuntaa "persoonallisuutta" kohtaan.

Koska Stetson väitti, että hänen haarakirkkonsa oli ensiarvoisen tärkeä New Yorkissa, hän piti sitä erillään muista kaupungin kristillisen tieteen haarakirkoista ja kieltäytyi jopa osallistumasta yhteiseen kristillisen tieteen lukusaliin. Stetsonin mukaan "haarakirkkoja, jotka ovat lähtöisin muista ominaisuuksista kuin ykseydestä ja rakkaudesta, ei voida asianmukaisesti pitää hengellisessä mielessä legitiiminä kristillisen tieteen kirkkoina". Toisin sanoen, Stetson piti kaikkia muita New Yorkin haarakirkkoja "skismaattisina" (Stetson 1914/1917:307).

JOHTAJUUS

Swihartin mukaan Stetson etsi henkilökohtaista uskollisuutta seuraajiltaan, kun taas Eddy vaati tottelevaisuutta hänen kauttaan Kirkon käsikirja. Eddyn tavoin Stetson valitsi uskollisia miehiä johtamaan kirkkoaan, josta "tuli tehokkuuden ja kiintymyksen ihmeenä hallitsevaan hahmoon, joka hallitsi kaikkea sen toimintaa" (Swihart 1931:57). Stetsonin määräysvalta kirkossaan raivostutti Eddyn. Monet Eddyn säännöistä kehittyvät Kirkon käsikirja, mukaan lukien hänen päätöksensä lakkauttaa pastorit ja perustaa maallikoita, kohdistettiin osittain Stetsonille. Kristillisessä tiedeseurakunnassa kaksi lukijaa lukee vuorotellen kohtia Raamatusta ja Tiede Terveys, nämä tekstit on nimetty Kristuksen kirkon pastoriksi, tiedemies vuonna Kirkon käsikirja (katso Peel 1977:32-33; Gottschalk 2006:226-228). Eddy rajoitti myöhemmin lukijoiden ehdot kolmeen vuoteen, mikä oli toinen siirto, jonka tarkoituksena oli rajoittaa Stetsonin auktoriteettia hänen kirkossaan. Näistä rajoituksista huolimatta Stetson väitti toistuvasti, että hänellä on erityinen suhde Eddyn kanssa, mikä sai viimeksi mainitun kirjoittamaan hänelle: "Älä väitä, että olet minun valittuni, koska et ole" (Eddy 1893b). Kuitenkin, kuten Stetson myöhemmin kirjoitti Eddylle: "Sinä ja minä näytämme olevan maailman edessä, mutta kaikki vihollisen tuliset nuolet eivät erota meitä" (Stetson 1897).

Eräässä nykyaikaisessa aikakauslehdessä Stetsonia kuvailtiin "murtumattoman varavoiman omaavana" (Johnston 1907:159). Stetsonin käyttämät menetelmät aiheuttivat kuitenkin voimakkaita tyytymättömyyden väreitä Eddyn kannattajien keskuudessa Stetsonin New Yorkin parvessa. "Otin rouva Lathropin kirkostasi pelastaakseni hänet sorrosta", Eddy kirjoitti Stetsonille. "Et antaisi hänen puhua kokouksissanne etkä sallisi oppilaidenne osallistua hänen omiinsa seurakunnastanne seurakunnastanne" (Eddy 1895). Kuten Eddy oli aiemmin kirjoittanut adoptiopojalleen: "The väärinkäsitys rouva Stetsonin ja minun välillä toteutettu on varma merkki . . . the häiriö kaikista odotuksistamme” (Eddy 1893a, alleviivaus alkuperäisessä). Eddy yritti hillitä itsepäistä mutta lahjakasta oppilaansa, ja hän oli äärimmäisen kärsivällinen, kutsuen häntä usein "rakkaaksi" kirjeissä ja pyytäen häntä toistuvasti ostamaan miehiä ja mekkoja hänelle New York Citystä (Peel 1971:177; Peel 1977:331; Gottschalk). 2006:368–71).

Stetsonin vaikutus Christian Science -liikkeessä ulottui paljon New Yorkin ulkopuolelle. Kolme haarakirkkoa olivat pohjimmiltaan First Church of Christ, Scientist, New York Cityn haaroja Stetsonin ja hänen oppilaidensa välisen läheisen yhteyden kautta: Albany, New York; Wilmington, Pohjois-Carolina; ja Cranford, New Jersey (Strickler 1909:208). Hänen oppilaansa olivat myös erittäin aktiivisia paikoissa, kuten Atlantassa, Georgiassa; Butte, Montana; ja vuoteen 1898 asti Portland, Oregon. Eddyn toistuvista kieltämisistä huolimatta Stetson uskoi, että hän seuraa Eddyä kirkkokunnan johtajana (Peel 1977:332; Gottschalk 2006:371).

SEIKAT / haasteet

Eddy huomautti kerran Stetsonille: "Olet aina ollut vaikein opiskelija, jota kutsun uskolliseksi. . .” (Eddy 1897a). Stetsonin väitetty ylivalta seurakuntansa jäseniä kohtaan aiheutti hänen läheisen seuraajansa ja entisen apupastorin Carol Nortonin karkaamisen hänen kiertoradalta vuonna 1897. Eddy varoitti Stetsonia, että jos hän ei lopeta "hullua kunnianhimoaan", "isku putoaa lopulta ja "kivi, jonka hylkäätte, jauhaa sinut jauheeksi" (Eddy 1897b). Juuri silloin, kun Stetsonin vaikuttava kirkkorakennus avattiin vuonna 1903, yksi tyytymätön jäsen huomautti: "Tässä kohtaat eräänlaisen henkisen mafian ja henkisen salamurhan" (New York Times 1903:5). Yhteiskuntahistorioitsija Robert David Thomas panee merkille Stetsonin "hajaantuvuuden" (Thomas 1994:268), kun taas Gill kuvailee Stetsonia "vaikeaksi parantajaksi" (Gill 1998:537). Ne, jotka vastustivat Stetsonin toiveita ja osoittivat "tulenkestävää" käyttäytymistä, syrjäytettiin tai jopa erotettiin hänen kirkosta, mukaan lukien tuleva Äitikirkon ensimmäinen lukija William D. McCrackan (1864–1923), joka erosi Stetsonista vuonna 1906 (Swensen 2010: 7).

Kun raportit ehdotetusta haarakirkosta Riverside Drivella ilmestyivät lehdistössä heinäkuun 1909 alussa, Stetson lähetti Eddylle yhdistelmäkirjeen, joka koostui hänen oppilaidensa lyhyistä, ylistäviä lausuntoja hänestä. Tässä kirjeessä Arnold Blome huudahti Stetsonille: "Täydellinen elämäsi [on] nopeasti lähestymässä täydellistä ideaa rakkaudesta", kun taas Kate Y. Remer iloitsi: "Olet vienyt meidät takaisin todelliseen Eedenin puutarhaan" (Stetson 1909) :2). Yhdistelmäkirjeen järkyttyneenä Eddy pyysi äitikirkon johtajia aloittamaan Stetsonin tutkinnan, kutsumaan hänet Bostoniin kuulusteltavaksi ja uhkaamaan karkottamisella kirkosta, jos hän ei luopuisi itsepäisistä näkemyksistään ja käytännöistään (Peel 1977:336–43). Gottschalk 2006:371–79; Bates ja Dittemore 1932:432–33). Vaikka Eddy yritti järkeillä Stetsonin kanssa, hän pyysi Archibald McLellania, Christian Science -aikakauslehtien toimittajaa ja johtajaa, kirjoittamaan "selkeän vahvan lausunnon Äitikirkon nuhteesta Augusta E. Stetsonin kristillisen tieteen nimissä julkaistusta jutusta" ( Eddy 1909a).

Virgil O. Strickler (1863-1921), Stetsonin kirkon ensimmäinen lukija ja entinen Omahan asianajaja ja populistisen puolueen johtaja, piti päiväkirjaa Stetsonin kutsuttua hänet kahden tunnin päivittäisiin kokouksiinsa lähipiirinsä kanssa tammikuussa 1909. Stricklerille Stetson väitti, että muut New Yorkin kristillisen tieteen kirkot eivät olleet laillisia, että näiden "organisaatioiden oli kuoltava" (Strickler 1909:54), ja varoitti, että Laura Lathropin (1845–1922) tulisi lopettaa taistelu häntä vastaan. "Jos sinä [Lathrop] et ole oikeassa, sinun täytyy mene ulos, ja mitä nopeammin lähdet ulos, sen parempi, ja mitä enemmän kärsit, sen parempi” (Strickler 1909:187, alleviivaus alkuperäisessä). Stetson uhkasi, että "Jos Archibald Mclelland [sic] ei näe ulos, että hän menee kuusi jalkaa maan alle” (Strickler 1909:189), ja julisti, että koska ”äitikirkko on paholaisen käsissä”, sen täytyy kuihtua ja kuolla (Strickler 1909:208). –09). Stetsonin palattua tapaamisesta johtajien kanssa Strickler kuvaili häntä "melkein hysteeriseksi" väittäen, että "ei hän nosti heidät [ohjaajat/Lathrop]; että se oli ihminen, joka sanoi nuo asiat ja että ihminen ei ollut hänen todellinen minänsä” (Strickler 1909:277). Stetson väitti, että hänen täydellinen minänsä, Jumalan kuvaksi (ks. 1. Moos. 27:XNUMX), ei lausunut noita uhkauksia. Tietämättä näitä kommentteja, Eddy kehotti elokuun alussa johtajia antamaan New Yorkin First Churchin hoitaa Stetsonin kirkon johtajuutta koskevat asiat. Kirkon käsikirja.

Kun Strickler näytti päiväkirjaansa Äitikirkon johtajille 30. elokuuta 1909, he olivat "yksinkertaisesti iloisia ja sanattomia siitä, että viimein rouva Eddy ja heillä oli totuus New Yorkin ensimmäisen kirkon salaisista mysteereistä" (Strickler) 1909:306). Kun johtajat ilmoittivat Stricklerin päiväkirjan sisällöstä Eddylle, hän pyysi heitä käsittelemään Stetsonin "jumalatonta käytöstä" (Eddy 1909c). Nyt Stetsonista täysin närkästynyt Eddy varoitti häntä, että hän oli "pimeä käsityksessäsi minusta ja ajatuksistani" (Eddy 1909b). Johtajien kuulustelussa kuudelletoista Stetsonin harjoittajalle paljastui, että Stetson ja jotkut hänen oppilaistaan ​​olivat valehdelleet valan alla varmistaakseen, että First Church of Christ, Scientist, New York City sai 60,000 1901 dollaria tapauksessa, joka koski Helen C:n kiistanalaista testamenttia. Brush vuonna 1998 (Gill 513:1909). Melkein kaikki kuudestatoista harjoittajasta pysyivät uskollisina Stetsonille ja seurasivat häntä ulos järjestäytyneestä Christian Science -liikkeestä. Kuten Eddy kirjoitti johtajille, "jos se voidaan tehdä turvallisesti, lopeta rouva Stetsonin yhteys Äitikirkkoon. Älkää antako kenenkään tietää, mitä olen kirjoittanut sinulle tästä aiheesta” (Eddy XNUMXd).

Silti Stetson, joka asui kaupunkitalossa rakentamansa kirkkorakennuksen viereen, [Kuva oikealla] pysyi vaikutusvaltaisena seurakunnassaan. First Churchin myrskyisässä kokouksessa New York Cityssä 4. marraskuuta 1909 Stetsonin lähipiirin jäsenten kirjoittama yli 1,000-sivuinen raportti, joka sisälsi yksityiskohtaisia ​​haastatteluja monien kirkon jäsenten kanssa, totesi hänet syyttömäksi kaikkiin syytöksiin (katso First Church , New York 1909a). Kun Strickler nauhoitti kohtauksen kokouksessa, "Raportti sai aikaan mellakan. Kuusi tuntia ihmiset huusivat ja huusivat ja muuten käyttäytyivät kuin monet villit intiaanit [sic]” (Strickler 1909:327). Eddy tuomitsi "häpeällisen kapinan Stetsonin kirkossa. . . . Rouva Stetson. . . herää Siinain ukkosmyllyyn. . .” (Eddy 1909e). Marraskuun 18. päivänä 1909 johtajien kuuden intensiivisen ristikuulustelun jälkeen, jotka jakautuivat kolmelle päivälle, Stetson erotettiin Äitikirkosta. Neljä päivää myöhemmin hän erosi seurakunnan jäsenyydestä, jota hän oli perustanut ja johtanut 1910 vuotta. Tammikuussa 1932 New Yorkin ensimmäisen kirkon kiistanalaisessa vuosikokouksessa Eddyn kehotuksesta jäsenet voittivat päättäväisesti Stetsonin upseerilista (Bates ja Dittemore 439:42-1928). Stetson jatkoi asumistaan ​​kaupunkitalossaan ja tapasi säännöllisesti uskollisia oppilaitaan, kunnes hän kuoli vuonna XNUMX.

NÄKYMÄT NAISTEN TUTKIMUKSEEN RELIGIONISSA

Augusta E. Stetson oli yksi Mary Baker Eddyistä "äskettäin voimaantuneet naiset" joka esitteli kristillisen tieteen ja sen parantamisen evankeliumin yleisölle, mutta hänestä tuli este Eddyn suunnitelmalle alistaa "persoonallisuus" ja asettaa liikkeensä patriarkaalisen kulttuurin hyväksyttävien menestyvien miesten alle" (Swensen 2008:75, 76). [Kuva oikealla] Koska Stetson totesi usein olevansa rohkea ja hänen täytyi jatkuvasti puolustaa kirkkoaan, Eddy vastasi kerran ärtyneenä: "Olet rohkea, mutta olet nainen miesten silmissä. . .” (Eddy 1900a). Toisin sanoen Eddy oli huolissaan siitä, että Stetson ei näyttänyt ymmärtävän tai välittävän siitä, että hän toimi ilman itsehillintää patriarkaalisessa kulttuurissa ja että vastustus häntä kohtaan lisääntyi sekä miesten että naisten keskuudessa. Eddy oli hyvin tietoinen hänen ja Christian Sciencen kohtaamasta yhteiskunnallisesta vastustuksesta (Peel 1977:194–97, 200–02, 229–33; Gottschalk 2006:17–20, 46–47, 260–82; Bates ja Dittemore 1932: 372, 378, 384, 403–18). Jopa New York Times viittasi Eddyyn "ruttokultin" "ylipapittareksi" ja syytti, että "kristillisen tieteen tyyppi" oli "pyyhkeäaivoinen" ja "valtaisa nainen" (New York Times 1904, lainaus Swensen 2008:83)

Silti Stetson jatkoi patriarkaalisen ylivallan torjumista. "Yhteisllisen ajattelun linjan läpi", hän perusteli, "naiset ovat vastanneet jumalalliseen tulkintaan ja vaativat vapautumista ihmisen tekemistä laeista ja henkisestä orjuudesta" (Stetson 1913/1917:715). Kuten hän kirjoitti kirjeessään lehdistölle:

Luukkaan kertoma tarina osoittaa, että Jeesus oli naisten nähtävissä, mutta vaikka Pietari ja muut miehet menivät haudalle ja havaitsivat, ettei heidän Mestarinsa aineellista ruumista ollut siellä, he eivät tunnistaneet hengellistä miestä... Häntä he eivät nähneet” (Stetson 1913/1917:955).

Stetson ilmaisi vielä selvemmin naisten raamatullisen roolin: "Ilmestyskirjassa oleva nainen oli puettava valoon tulkitsemaan Jumalan sanaa" (Stetson 1913/1917:87). Tässä Stetson väitti häpeilemättä, että Eddy oli se "nainen, joka oli pukeutunut aurinkoon" (Ilm. 12:1–2). Hän ei ollut yksin puolustaessaan tätä näkemystä Eddystä (Thomas 1994:271-273).

Uskontotieteilijä Susan Hill Lindley on kirjoittanut, että "kaikki mahdolliset kilpailijat [Eddylle], jotka nousivat, erityisesti hänen opetuslapsensa Augusta Stetson, leikattiin armottomasti pois" (Lindley 1996:270). Lindley on oikeassa siinä, että Eddy näki itsensä liikkeensä ainoana "johtajana", mutta sekä Stetson että äitikirkon johtajat toimivat raskaasti. Äitikirkon tiedottajan Alfred A. Farlowin (1860-1919) mukaan Stetsonin karkottaminen oli "kuritoimi" (Farlow, 1909, lainaus Swensen 2020:39). Myös toinen voimakas nainen syrjäytettiin tällä kertaa. Dittemore kertoi Stricklerille, että johtokunta oli äskettäin tutkinut "suurta kirkkoa, jossa nainen oli kaikin puolin yhtä vahvasti juurtunut kuin rouva Stetson First Churchissa [New York]". Ohjaajat suunnittelivat hänen syrjäyttämisensä "48 tunnin sisällä" (Strickler 1909:245). Koska Eddy "näki [ammattimaisia] miehiä kristillisen tieteen julkisina kasvoina" ja luotti itsensä katoaviin naisiin "rakentamaan liikettä alusta alkaen" (Gottschalk 2006:185), Stetsonin jyrkkä läsnäolo ja hänen polarisoivansa ponnistelut muodostivat vakava uhka tälle strategialle.

Stetsonin karkottaminen merkitsi alkua Mother Church Directors -kampanjalle, jonka tarkoituksena oli saavuttaa yritystyylinen keskittäminen, mukauttaminen ja yhtenäisyys Kristuksen kirkossa, tiedekirkossa, prosessissa, joka sisälsi sekä miehiä että naisia. Tämä prosessi sai vauhtia Eddyn kuoleman jälkeen myöhään 1910. Vuoteen 1912 mennessä Farlow, joka oli ollut useita vuosia Äitikirkon julkaisukomiteoiden voimakas ja riippumaton johtaja, huomasi olevansa "ei missään nimessä niin vaikutusvaltainen kuin hän oli" ( Hendrick 1912: 482). Hän sairastui, otti pitkän virkavapaan ja erosi tehtävästään vuonna 1914 (New York Tribune 1914:1). (Vuonna 1900 Eddy oli perustanut osavaltion julkaisukomiteat – kaksi Kaliforniaa varten – toimimaan vahtikoirina suojellakseen liikettä papiston, lääketieteellisen ja lainsäädännöllisiltä uhilta.) Vuonna 1922 johtajat vahvistivat edelleen valtaansa, kun he karkottivat kolme itsenäisesti ajattelevaa. Christian Science Publishing Societyn miespuoliset luottamushenkilöt pitkittyneen ja katkeran oikeudenkäynnin jälkeen vuosina 1919–1921, jota kutsuttiin ”suureksi oikeudenkäynniksi” (Swensen 2020:40–46). Vuonna 1919 johtajat erottivat yhteistyöhaluisen Dittemoren ja korvasivat hänet Eddyn opiskelijalla. Annie M. Knott (1850–1941), ensimmäinen nainen hallituksessa. Oikeudenkäynnin alussa Stetson totesi: "Nyt on toinen oikeudenkäynti Bostonissa. Näemme vahvistetut sanat Psalmissa 7:15” (lainattu Cunninghamissa 1994:198). Tämä jae kuuluu: "Hän teki kaivon ja kaivoi sen, ja putoaa ojaan, jonka hän teki" (KJV). Siksi Stetsonin karkottaminen oli osa Christian Science -liikkeen suurta rakennemuutosta (Swensen 2020:49).

Loistava järjestäjä, New Yorkin kuuluisan Beaux Arts -kirkkorakennuksen rakentaja, menestyvä parantaja, lahjakas puhuja, lahjakas runoilija ja henkisen musiikin kirjoittaja, oli jonkin aikaa menestyneen uskonnollisen naisjohtajan esikuva. Oppilaidensa rakastamana hän kuitenkin jäi sivuun, kun hänen itsevarma käyttäytymisensä uhkasi kiistanalaista kirkkojärjestöä, jota Eddy ja hänen miesjohtajansa rakensivat. Stetsonin lukuisat saavutukset kutsuvat lisätutkimuksiin ja paikkaan maailman uskonnollisten johtajien historiassa.

KUVAT

Kuva 1: Augusta E. Stetson (1842-1928). Library of Congressin luvalla, #94508910.
Kuva 2: First Church of Christ, Scientist, New York City, Central Park West ja 96th Street. Carrere & Hastings, arkkitehdit. Kuva Arkkitehtoninen tietue, tammikuu 1904. Tekijänoikeus vanhentunut.
Kuva #3: Ensimmäisen Kristuksen kirkon sisätilat, tiedemies, New York City, Central Park West ja 96th Street. Carrere & Hastings, arkkitehdit. Koristeli Charles H. Carttell. Kuva Arkkitehtoninen tietue, tammikuu 1904. Tekijänoikeus vanhentunut.
Kuva 4: Augusta E. Stetsonin asuinpaikka, New York City. Kuvassa oikealla First Church of Christ, Scientist, New York City, rakennuksen takaosa. Hunt & Hunt, arkkitehdit. Tekijänoikeus vanhentunut.
Kuva nro 5: Augusta E. Stetsonin muotokuva vuonna 1908 pukeutuneena neulaan, joka koostuu Mary Baker Eddyn muotokuvasta, joka on ympäröity kullalla ja jonka Eddy antoi Stetsonille vuonna 1898. Neulan taakse on kaiverrettu "Äiti" , 1898." Kongressin kirjasto. Katso Longyearin museo, https://www.longyear.org/learn/research-archive/a-miniature-portrait-of-mary-baker-eddy-finds-its-way-to-longyear-museum/.

REFERENSSIT

Alexander, Stella Hadden. 1923-1939. "Illuming Light: välähdyksiä kodista ja levyistä." Kolme osaa. Konekirjoitus. Union Theological Seminary (jäljempänä UTS).

Bates, Ernest Sutherland ja John V. Dittemore. 1932. Mary Baker Eddy: Totuus ja perinne. New York: Alfred A. Knopf.

Baxter, Nancy Niblock. 2004. Avaa temppelin ovet: kristillisen tieteen selviytyminen XNUMX-luvulla. Carmel, IN: Hawthorne Publishing.

Blome, Arnold. 1918. Kirje Augusta E. Stetsonille, 11. joulukuuta. Aihetiedosto (jäljempänä SF), Augusta E. Stetson. Mary Baker Eddy Collection, The First Church of Christ, Scientist, Boston, Massachusetts (jäljempänä EY).

Dodge, Annie. 1909. Kirje Mary Baker Eddylle, 12. toukokuuta. 028b.11.067. EC.

Dodge, Annie. 1901. Kirje Mary Baker Eddylle, 4. marraskuuta. 028b.11.005. EC.

Eddy, Mary Baker. 1934. Tiede ja terveys, Raamatun avain. Boston: Mary Baker G. Eddyn testamentin alaiset edunvalvojat

Eddy, Mary Baker. 1936. Manual of the Mother Church, The First Church of Christ, Scientist Bostonissa, Massachusettsissa. Boston: Ensimmäinen Kristuksen kirkko, tiedemies.

Eddy, Mary Baker. 1900a. Kirje Augusta E. Stetsonille, 21. maaliskuuta. V01708. EC.

Eddy, Mary Baker. 1900b. Kirje Augusta E. Stetsonille, 17. joulukuuta. H00069. EC. Alkuperäinen Huntington Libraryssa (jäljempänä HL).

Eddy, Mary Baker. 1909a. Kirje Archibald McLellanille, 31. heinäkuuta. L03237. EC.

Eddy, Mary Baker. 1909b. Kirje Augusta E. Stetsonille, 9. lokakuuta. L16643. EC.

Eddy, Mary Baker. 1909c. Kirje Christian Sciencen hallitukselle, 9. syyskuuta. L0062. EC.

Eddy, Mary Baker. 1909d. Kirje Christian Sciencen hallitukselle, 12. lokakuuta. L08770. EC.

Eddy, Mary Baker. 1909e Kirje Virgil O. Stricklerille, 9. marraskuuta. L08974. EC.

Eddy, Mary Baker. 1903. Kirje Augusta E. Stetsonille, 4. elokuuta. L02565. EC.

Eddy, Mary Baker. 1905. Kirje Augusta E. Stetsonille, 25. toukokuuta. H00094. EC. Alkuperäinen HL:ssä.

Eddy, Mary Baker. 1897a. Kirje Augusta E. Stetsonille, 26. lokakuuta. V01549. EC.

Eddy, Mary Baker. 1897b. Kirje Augusta E. Stetsonille, 10. joulukuuta. V01554. EC.

Eddy, Mary Baker. 1875. Tiede ja terveys. 1. painos Boston: Christian Scientist Publishing Company.

Eddy, Mary Baker. 1893a. Kirje Ebenezer Foster Eddylle, 5. tammikuuta. V01186. EC.

Eddy, Mary Baker. 1893b. Kirje Augusta E. Stetsonille, 28. joulukuuta. V01279. EC.

Eddy, Mary Baker. 1895. Kirje Augusta E. Stetsonille, 10. syyskuuta. L11229. EC.

Farlow, Alfred A. 1909. Kiertokirje, 24. marraskuuta. Erikoisnumero 30. Julkaisukomitea 30. EY.

First Church of Christ, Scientist, New York City (jäljempänä First Church, New York). 1903. Trustees Pöytäkirja, 19. tammikuuta. Tietueiden hallinnan kenttäkokoelma (jäljempänä RMFC), laatikko 535164. kansio 357207. EY.

Ensimmäinen kirkko, New York. 1909a. Raportit luettu ensimmäisen Kristuksen kirkon vuosikokouksessa, tiedemies, New York City, 18. tammikuuta. RMFC, laatikko 535157, kansio 356644. EC.

Ensimmäinen kirkko, New York. 1909b. Church Inquiry of First Church of Christ, Scientist, New York City, 4. marraskuuta. RMFC, laatikko 535174. kansio 357207. EC.

Gill, Gillian. 1998. Mary Baker Eddy. Reading, MA: Oxford Perseus Books.

Gottschalk, Stephen. 2006. Kiven vierittäminen: Mary Baker Eddyn haaste materialismille. Bloomington, IN: Indiana University Press.

Hendrick, Burton J. 1912. "Kristillinen tiede rouva Eddyn jälkeen." McClure's Magazine 39 (toukokuu–lokakuu): 481–94. Hathitrust.

Hicks, Rosemary R. 2004. "Uskonto ja korjaustoimenpiteet yhdistyivät: kristillisen tieteen uudelleenarviointi." Journal of Feminist Studies in Religion 20: 25-58.

Johnston, William Allen. 1907. "Christian Science in New York." Broadway-lehti 18:154–66. Laatikko 531514. EY.

Lewis, Amy R. 1923. Kirje Augusta E. Stetsonille, 13. huhtikuuta. SF, Augusta E. Stetson. EC.

Lindley, Susan Hall. 1996. "Olet astunut pois paikaltasi": Naisten ja uskonnon historia Amerikassa. Louisville, KY: Westminster John Knox Press.

New York Herald. 1920. "Syrjäytyneet kristityt tiedemiehet estävät kirkon karkottamisen", 10. joulukuuta, s. 1.

New York Times. 1927. "Mrs. Stetson sanoo, että hän ei koskaan kuole, 1. elokuuta, s. 10.

New Yorkin ajat. 1904. "Hattumme ovat kaikki samanlaisia", 2. kesäkuuta, s. 8. 

New York Times. 1903. "Rakennettu jumalallisesti inspiroiduista suunnitelmista", 30. marraskuuta, s. 5.

New York Tribune. 1914. "Tieteen johtaja eroaa: Alfred Farlow joutui sairauden vuoksi lopettamaan komitean", 26. toukokuuta, s. 1.

Pagels, Elaine. 2006. "Johdatus." Pp. 1-8 tuumaa Maria Magdaleenan salaisuudet: historian kertomaton tarina väärinymmärretyin nainen, toimittaneet Dan Burstein ja Arne J. De Keijzer. New York: CDS Books.

Paulson, Shirley, Helen Mathis ja Linda Bargmann. 2021. Annotoitu bibliografia akateemisesta ja muusta kristillistä tiedettä käsittelevästä kirjallisuudesta. Chesterfield, MO: tieteellisiä teoksia kristillisestä tieteestä.

Peel, Robert 1977. Mary Baker Eddy: Vuosipäivät. New York: Holt, Rinehart ja Winston.

Peel, Robert 1971. Mary Baker Eddy: Kokeiluvuodet. New York: Holt, Rinehart ja Winston.

Stanley, toukokuu. 1917. "Mrs. Stetson keskustelee musiikillisista uskomuksistaan, 14. heinäkuuta. Musikaalinen Amerikka 26: 11-12.

Stetson, Augusta E. 1914/1917. Kristillisen tieteen tärkeitä kysymyksiä: A Tietue ratkaisemattomista kysymyksistä, jotka nousivat esiin vuonna 1909, äitikirkon johtajien, ensimmäisen Kristuksen kirkon, tiedemiehen, Bostonin, Massachusettsin ja ensimmäisen Kristuksen kirkon, tiedemiehen välillä, New York City, kahdeksan sen yhdeksästä edunvalvojasta ja kuusitoista sen harjoittajista. Toinen painos. New York: GP Putnam's Sons.

Stetson, Augusta E. 1913/1917. Muistelmat, saarnat ja kirjeenvaihto, jotka osoittavat kristillisen tieteen periaatteen noudattamisen Mary Baker Eddyn opettamana. 2. painos New York: GP Putnam's Sons.

Stetson, Augusta E. 1909. Composite Letter, 10. heinäkuuta. Field Collection (jäljempänä FLDC) 6, laatikko 535174. EC.

Stetson, Augusta E. 1897. Kirje Mary Baker Eddylle, 10. heinäkuuta. (CH92 (c1). EC.

Stetson, Augusta E. 1894. Kirje Mary Baker Eddylle, 22. kesäkuuta. CH92 (c1). EC.

Stetson, Augusta E. nd "Obstetrics" AS550. Konekirjoitus. Augusta E. Stetson Collection, HL.

Strickler, Virgil. 1909. Päiväkirja. FLDC 6, laatikko 535174. EY.

Swensen, Rolf. 2020. ""Vihreä tammi janoisessa maassa": Christian Science Board of Directors Rutinizes Charisma, 1910–1925." Nova Religio 24 32 – 58.

Swensen, Rolf. 2018. "Mary Baker Eddyn "Vuoden 1879 kirkko": Äitikirkon riehakas alkusoitto." Nova Religio 22, ei. 1: 87 – 114.

Swensen, Rolf. 2010. "Metafyysinen raketti Gothamissa: kristillisen tieteen nousu New Yorkissa, 1885-1910." Uskonto ja yhteiskunta 12: 1-24.

Swensen, Rolf. 2008. "'Olet rohkea, mutta olet nainen miesten silmissä': Augusta E. Stetsonin nousu ja tuho Kristuksen kirkossa, tiedemies." Journal of Feminist Studies in Religion 24: 75-89.

Swihart, Altman K. 1931. Rouva Eddystä lähtien. New York: H. Holt and Company.

Thomas, Robert David. 1994. “Verenvuotavin askelin”: Mary Baker Eddyn polku uskonnolliseen johtajuuteen. New York: Alfred A. Knopf.

Voorhees, Amy B.2021. Uusi kristillinen identiteetti: kristillisen tieteen alkuperä ja kokemukset amerikkalaisessa kulttuurissa. Chapel Hill: University of North Carolina Press.

Nimeämätön leikkaus. 1894. CH92 (c1). EC.

LISÄVARAT

Campion, Nardi Reeder. 1976. Ann Sana. Boston: Little, Brown.

Gottschalk, Stephen. 1973. Kristillisen tieteen kehittyminen amerikkalaisessa uskonnollisessa elämässä. Berkeley: University of California Press.

Stetson, Augusta E. 1924. Saarnat, jotka hengellisesti tulkitsevat pyhiä kirjoituksia ja muita kristillistä tiedettä koskevia kirjoituksia. New York: GP Putnam's Sons.

Stetson, Augusta E. 1923. Kirjeitä ja otteita kirjeistä, 1889–1909, Mary Baker Eddy. . . Augusta E. Stetsonille, CSD. New York: GP Putnam's Sons.

Stetson, Augusta E. 1917. Yleislaulut: Light the Torch. New York: G. Schirmer.

Stetson, Augusta E. 1901. runoja: kirjoitettu Matkalla järjestä sieluun. New York: Holden ja Motley.

Kiitokset

Kirjoittaja haluaa kiittää Mary Baker Eddy -kirjastoa; Burke Library, Unionin teologinen seminaari; ja Huntington Library. Mary Baker Eddy Libraryn henkilökunta Mother Churchissa, First Church of Christ, Scientist, Boston, Massachusetts, tarkasti profiilin tekstin ja viitteiden tarkkuuden. Äitikirkon julkaisutoimikunta auttoi minua ystävällisesti lupaprosessissa. Tässä teoksessa kirjoittajan ilmaisemat mielipiteet ovat yksinomaan hänen omiaan, eivätkä Mary Baker Eddy Library tai The Mary Baker Eddy Collection tue niitä.

Julkaisupäivämäärä:
23 tammikuu 2023

Jaa: