Jonathan Root

PTL

PTL-AIKAjana

1940 (2. tammikuuta): Jim Bakker syntyi Muskegonissa, Michiganissa.

1961 (1. huhtikuuta): Jim Bakker ja Tammy Faye LaValley menivät naimisiin Minneapolisissa.

1965 (syyskuu): The Jim ja Tammy Show ensi-ilta Christian Broadcasting Networkissa (CBN)

1966 (marraskuu): The 700 Club debytoi CBN:llä.

1972 (marraskuu): Bakker perusti Trinity Broadcasting Systemsin (TBS) Etelä-Kaliforniaan.

1973 (kevät): The PTL-klubi ensi-iltansa TBS:ssä.

1974: Jim ja Tammy Bakker muuttivat Charlotteen, Pohjois-Carolinaan.

1978 (2. tammikuuta): Bakker ryntäsi Heritage USA:han.

1979 (maaliskuu): FCC aloitti tutkimuksen PTL:n varojen käytöstä.

1978: Bakker laukaisi PTL-satelliittiverkon.

1980 (6. joulukuuta): Jim Bakkerilla oli seksisuhde Jessica Hahnin, XNUMX-vuotiaan kirkon sihteerin kanssa Long Islandista, New Yorkista.

1982 (26. huhtikuuta): PTL avasi ensimmäisen People That Love -keskuksensa Heritage USA:ssa.

1983: Bakker ilmoitti "elinikäisten kumppanuuksien" käynnistämisestä.

1983 (tammikuu): Total Learning Center avattiin.

1983 (kesäkuu): PTL avasi Heritage Innin, XNUMX huoneen motellin.

1983 (7. joulukuuta): PTL mursi 25,000,000 504 XNUMX dollarin XNUMX huoneen Heritage Grand -hotellin.

1984 (helmikuu): Bakker alkoi mainostaa elinikäisiä kumppanuuksia ilmassa.

1984 (syyskuu): Bakker ilmoitti uudesta elinikäisestä kumppanuuskierroksesta. Tällä kertaa kumppanuudet koskivat 500-kerroksisia, XNUMX huoneen Heritage Ground Towersia.

1984 (22. joulukuuta): Heritage Grand avattiin kuusi kuukautta aikataulusta myöhässä.

1985 (19. helmikuuta): Bakker ilmoitti hopea-elämänaikaisista kumppanuuksista.

1985 (4. syyskuuta): Bakker julkisti uuden elinikäisen kumppanuusohjelman, Silver 7,000.

Heinäkuu 1986: PTL omisti Heritage Island -vesipuiston, Fort Hopen ja Kevin's Housen.

1986: 6,000,000 XNUMX XNUMX ihmistä vieraili Heritage USA:ssa, mikä tekee siitä Yhdysvaltojen kolmanneksi vieraillumman nähtävyyden Disneylandin ja Disney Worldin jälkeen.

1987 (2. tammikuuta): Bakker ryntäsi Crystal Palace -ministeriökeskukseen.

1987 (19. maaliskuuta): Bakker erosi PTL:stä sen jälkeen, kun hänen joulukuussa 1980 seksiseuransa Jessica Hahnin kanssa tuli julkisuuteen.

1987 (12. kesäkuuta): PTL julisti luvun 11 konkurssiin.

1988 (5. joulukuuta): Jim Bakker joutui syytteeseen liittovaltion syytteistä posti- ja pankkipetoksista.

1989 (lokakuu): Bakker todettiin syylliseksi posti- ja verkkopetoksesta. Hänet tuomittiin XNUMX vuodeksi vankeuteen.

1990 (toukokuu): Morris Cerullo yhdessä malesialaisten sijoittajien kanssa osti PTL:n hintaan 52,000,000 7,000,000 45,000,000 dollaria, 2,200 XNUMX XNUMX dollaria satelliittiverkkoon ja XNUMX XNUMX XNUMX dollaria XNUMX XNUMX hehtaarin Heritage USA -kompleksiin. Cerullo nimesi puiston uudelleen New Heritage USA:ksi.

1990 (14. joulukuuta): Bakker todettiin syylliseksi yleiseen lakiin perustuvaan petokseen ryhmäkanneoikeudenkäynnissä ja hänet määrättiin maksamaan 129,700,000 XNUMX XNUMX dollaria vahingonkorvauksia.

1991 (helmikuu): Muutoksenhakutuomioistuin alensi Bakkerin tuomion XNUMX vuoteen.

1992 (joulukuu): Bakkerin tuomio lyhennettiin kahdeksaan vuoteen.

1994 (heinäkuu): Bakker vapautettiin vankilasta.

1997 (marraskuu): New Heritage USA suljettu.

1998: Bakker meni naimisiin Lori Grahamin kanssa.

2003: Bakker aloitti Jim Bakker Show.

2007 (20. heinäkuuta): Tammy Faye kuoli syövän leviämisen jälkeen hänen keuhkoihinsa ja selkärangansa.

2008: Bakker muutti Blue Eyeen, Missouriin aloittaakseen Morningsiden.

2020 (maaliskuu): New Yorkin ja Missourin liittovaltion sääntelyviranomaiset ja oikeusministerit määräsivät Bakkerin lopettamaan kolloidisen hopean myynnin parannuskeinona COVID-19:ään.

2021 (kesäkuu): Missourin oikeusministeri ilmoitti osavaltion Bakkeria vastaan ​​nostetun oikeusjutun ratkaisemisesta.

FOUNDER / GROUP HISTORY

Jim Bakker syntyi 2. tammikuuta 1940 Muskegonissa, Michiganissa, vanhemmille Raleigh ja Furnia Bakker. Raleigh oli koneistaja mäntätehtaalla ja Furnia oli kotiäiti. Bakker varttui tiukassa helluntailaistaloudessa. Hänen isänsä pesi kerran suunsa saippualla sanottuaan "Gee whiz", ja hänen äitinsä "korosti vaativia puhtausstandardeja". Jotkut hänen varhaisimmista muistoistaan ​​ovat kolmen metrin korkuinen kuva ihmissilmistä, joka roikkui hänen pyhäkouluhuoneessa, kun hän ja muut lapset lauloivat: "Hänen silmänsä tarkkailee sinua, sinä, sinä: (Wigger 2017:10). Kun hän oli lukiossa, Bakker alkoi tulla ulos kuorestaan. Hän osallistui koulun sanomalehteen, tanssi tansseja ja isännöi useita suosittuja varieteesityksiä.

Kaksi elämää muuttavaa tapahtumaa tapahtui Bakkerille nuorena. Kun hän oli 1956-vuotias, hänen kirkossaan oleva mies (Bakker kutsui häntä Russelliksi) ahdisteli häntä. Pahoinpitely kesti useita vuosia. Toinen tapahtuma tapahtui muutamaa vuotta myöhemmin, kun Bakker oli kuusitoista. Joulukuussa 1952 hän ajoi kolmivuotiaan Jimmy Summerfieldin yli isänsä vuoden XNUMX Cadillacissa.

Bakkerin mukaan Summerfieldin yli ajaminen (joka selvisi onnettomuudesta) sai hänet osallistumaan North Central Bible Collegeen Minneapolisiin, johon hän ilmoittautui vuonna 1959. North Centralissa Bakker jatkoi osallistumista koulun sanomalehti- ja teatterituotantoihin. Kun hän oli toisena opiskelijana, hän tapasi Tammy LaValleyn, jota hän pyysi naimisiin kolmen treffin jälkeen. He menivät naimisiin huhtikuussa 1961. Naimisiinmenon jälkeen Bakkerit jättivät koulunsa ja heistä tuli vaeltavia helluntaievankelistoja. Erityisen suosittu oli heidän nukketeatterinsa, jonka Tammy herätti henkiin antamalla nukkeille ääniä ja persoonallisuuksia. [Kuva oikealla]

Nukketeatteri kiinnitti pian Pat Robertsonin, joka on nopeimman tv-aseman Christian Broadcasting Networkin (CBN) perustaja. Heidän ensimmäinen esityksensä, alun perin ns Tule tänne mutta muuttui Jim ja Tammy Show kuvastaa nuoren parin suosiota, sai ensi-iltansa syyskuussa 1965.

Bakker osoitti myös olevansa tehokas varainkeruu CBN:n marraskuun 1965 puhelinkeskustelussa. Tuon vuoden varainkeruutavoite oli 120,000 40,000 dollaria edellisvuoden XNUMX XNUMX dollarista. Telethonin edetessä kävi selväksi, että asema ei aio saavuttaa tavoitettaan. Bakkerin kyynelehtivän rahanpyynnön jälkeen tultiin lupauksia, jotka keräsivät tarpeeksi rahaa aseman velkojen maksamiseen ja tulevan vuoden toiminnan rahoittamiseen. Seuraava puhelinsoitto onnistui yhtä hyvin.

Varainhankinnan menestys antoi Bakkerille tarpeeksi itseluottamusta viedäkseen ideansa kristillisestä keskusteluohjelmasta Robertsonille. Kun Bakkerit olivat matkustavia evankelistoja, he purkautuivat yöllä katsomalla Tänään esitys Johnny Carsonin kanssa. Bakker halusi luoda vastaavan viihdyttävän esityksen kristitylle yleisölle. Uusi esitys, 700 Club, debytoi marraskuussa 1966.

Vuoteen 1972 mennessä Jim ja Tammy alkoivat tuntea olevansa hylätty CBN:ssä. Monet henkilökunnasta uskoivat olevansa "primadonnoja", ja Bakker ja Robertson ottivat yhteen kilpailevista visioista asemasta. Bakker halusi pitää sen 100-prosenttisesti kristillisenä, kun taas Robertson halusi laajentaa CBN:n yleisöä näyttämällä uusintoja maallisia esityksiä, kuten Jätä se Beaverille, Dick Van Dyke Showja Gilliganin saari. Kun kävi selväksi, ettei hän aikonut saavuttaa tahtoaan, Bakker erosi CBN:stä marraskuussa 1972. Bakkerit perustivat sitten oman voittoa tavoittelemattoman yhtiönsä, Trinity Broadcasting Systemsin (TBS), joka hyväksyttiin toimimaan Kaliforniassa kesäkuussa. 1973. Bakker aloitti myös uuden keskusteluohjelman, the PTL-klubi, lyhenne sanoista "Kiittäkää Herraa".

Kuten CBN:ssä oli tapahtunut, Jim ja Paul Crouch, hänen uusi kumppaninsa TBS:ssä, törmäsivät aseman suunnasta. Vaikka he olivat helluntailaisia, Crouch ja hänen tukijansa eivät pitäneet Bakkerin loistokkaasta tyylistä. He riitelivät myös rahasta. Marraskuun lopussa 1973 Jim ja Tammy olivat jälleen työttömiä. Pariskunta muutti uudelleen. Tällä kertaa Charlotteen, Pohjois-Carolinaan, aloittamaan toinen tv-asema, PTL.

PTL kasvoi nopeasti 1970-luvun jälkipuoliskolla. PTL laajensi tytäryhtiöitä, loi satelliittiverkon, osti uusia kiinteistöjä ja aloitti ministeriöt Latinalaisessa Amerikassa, Euroopassa, Afrikassa ja Aasiassa. Vuonna 1974 henkilöstöä oli vain puoli tusinaa. Vuoteen 1979 mennessä palveluksessa oli 700 henkilöä.

Nämä vuodet näkivät myös Bakkerin innovatiivisimmillaan. PTL:ssä Bakker jatkoi keskusteluohjelmamuodon kehittämistä pitääkseen sen merkityksellisenä ja houkuttelevana. Vieraita olivat Little Richard, eversti Sanders, [Kuva oikealla] entinen Black Panther Eldridge Cleaver, kehonrakentaja Lou Ferrigno, Maria Von Trapp Sound of Music Fame, huijari lehden kustantaja Larry Flynt, Apollon astronautti James Irwin, näyttelijät Efrem Zimbalist Jr., Dean Jones, Mr. T, Dale Evans ja Roy Rogers, Watergate-hahmo Chuck Colson ja raskaansarjan nyrkkeilyn maailmanmestari George Foreman.

Yksi suuri innovaatio oli satelliittiverkko, jonka hän käynnisti vuoden 1978 alussa. Satelliittiverkko salli PTL:n lähettää ohjelmia XNUMX tuntia vuorokaudessa. Vain HBO ja Ted Turnerin asema Atlantassa voitti PTL:n avaruuteen.

Seuraava innovaatio oli Heritage USA, jolle Bakker murtautui 2. tammikuuta 1978. Osa yhteisöstä, osittain kirkon palveluksesta ja osittain lomakeskuksesta Heritage USA kasvoi 2,300 hehtaariin, ja siellä oli 500 huoneen hotelli, yksi suurimmista vesipuistoista Yhdysvallat, eläintarha, ratsastusreitit, tenniskentät, koti naimattomille äideille, virkistys Upper Roomissa, Billy Grahamin lapsuudenkoti, vammaisten lasten koti, miniatyyri rautatie, polkuveneitä, huippumoderni televisiostudio ja useita asunto- ja asuntokohteita. [Kuva oikealla] Vuoteen 1986 mennessä se oli yksi suosituimmista nähtävyyksistä Yhdysvalloissa ja houkutteli 6,000,000 XNUMX XNUMX kävijää samana vuonna, kolmanneksi Disneylandin ja Disney Worldin jälkeen.

Varainkeruu Heritage USA:lle ei ollut ainoa stressitekijä Bakkerin elämässä. Hänen avioliittonsa oli myös hajoamassa, lähinnä hänen pakkomielleensä rakentaa Heritage USA ja Tammyn omia asioita. Don Hardister, PTL:n turvallisuuspäällikkö tuolloin, muisti, että se "oli kurjaa, kurjaa aikaa" (Wigger 2021). Vaikka heidän kertomuksensa eroavat ja ovat muuttuneet ajan myötä, Bakker ja Jessica Hahn, joka oli tuolloin 6-vuotias kirkkosihteeri, ovat molemmat yhtä mieltä siitä, että he harrastavat seksiä 1980. joulukuuta 265,000 Clearwater Beachilla Floridassa. Hotellihuone. Pitämään tapauksen salassa, jotkut PTL:n johtajat maksoivat Hahnille XNUMX XNUMX dollaria vaikeusrahana urakoitsija Roe Messnerin varoilla.

Mikään PTL:ssä ei ollut halpaa. Syksyllä 1983 yrittäessään kerätä rahaa 25,000,000 500 1,000 dollarin, 25,000 huoneen Heritage Grand -hotellin rakentamiseen, Bakker päätyi yksinkertaiseen varainhankintataktiin. Vastineeksi kertaluonteisesta 1984 25,000 dollarin lahjasta Bakker lupasi 13,000 500 "elinikäiselle kumppanille", että he saavat neljä päivää ja kolme yötä ilmaista majoitusta Heritage Grandissa joka vuosi loppuelämänsä ajan. Bakker aloitti elinikäisten kumppanuuksien mainostamisen ilmassa helmikuussa 150,000. Heinäkuuhun mennessä PTL myi yli XNUMX XNUMX kumppanuutta ja sai yli XNUMX XNUMX panttia. Tämä oli vain ensimmäinen useista elinikäisistä kumppanuuksista muihin rakennusprojekteihin, erityisesti toiseen XNUMX huoneen hotelliin, Heritage Towersiin, joita ei koskaan saatu valmiiksi. Kaikkiaan PTL:n kannattajat ostivat yli XNUMX XNUMX elinikäistä kumppanuutta.

19. maaliskuuta 1987 Bakker erosi PTL:stä sen jälkeen, kun hänen tapaamisensa Hahnin kanssa tuli julkisuuteen. Puhelussa toimittajien ja toimittajien kanssa Charlotte Observer, jonka aikana hän luki valmistetusta lausunnosta, Bakker sanoi, että häntä "petolliset entiset ystävät ja sitten kollegat ovat manipuloineet pahasti, jotka joutuivat uhriksi naispuolisen liittovaltion avulla" ("Jim Bakker" 1987). Myös Bakkerin väitetty homoseksuaalinen käytös julkistettiin tuolloin, vaikka Bakker kiisti nämä paljastukset valalla. Pian eronsa jälkeen Bakker tapasi baptistifundamentalismin saarnaajan Jerry Falwellin, jonka Bakker valitsi, koska hän pelkäsi, että hänen helluntailaisensa ja kilpailijansa Jimmy Swaggart oli katsellut PTL-satelliittiverkkoa ja Heritage USA:ta. Bakkerin ja Falwellin kertomukset eroavat tapaamisesta. Bakker on sanonut, että Falwell pakotti hänet luopumaan PTL:n hallinnasta ja että hän ottaisi vallan noin XNUMX-XNUMX päivän ajan, kunnes Hahnin tarina hajoaa, jolloin Bakker voi palata tehtäviinsä presidenttinä, hallituksen puheenjohtajana ja pastorina. kirkko. Falwell väitti, että Bakker pyysi häntä ottamaan haltuunsa ja ettei hänen paluulleen ollut aikataulua.

Kun Falwellin kirjanpitäjät vihdoin pääsivät käsiksi PTL:n kirjaan, he järkyttyivät huomatessaan, että PTL oli 65,000,000 2 1984 dollaria velkaa ja menetti 1986 miljoonaa dollaria kuukaudessa ja että vuosina 40,000,000-1984 se käytti 1987 4.800,000 1987 dollaria enemmän kuin otti. Vaikka ministeriö vajosi syvemmälle velkaantumaan, Bakkerit menestyivät edelleen. Esimerkiksi tammikuun XNUMX ja maaliskuun XNUMX välisenä aikana Bakkerit nostivat XNUMX XNUMX XNUMX dollaria palkkaa ja bonuksia. Muutamaa sisäpiiriläistä lukuun ottamatta kukaan ei ollut valmistautunut näihin lukuihin. PTL:n velan ja Bakkerien korvauksen havaitsemisen jälkeen Falwell julisti, että Bakker oli muuttanut PTL:n "rupiksi ja syöpääksi kristinuskon kasvoilla" (Leland XNUMX).

Hahn hush -rahojen ja PTL:n taloudellisen tilanteen paljastus kiinnitti liittovaltion sääntelyviranomaisten huomion. Joulukuussa 1988 liittovaltion suuri valamiehistö nosti Bakkerin syytteen posti- ja verkkopetoksesta. Sitä seurannut oikeudenkäynti keskittyi Bakkerin varainhankintaan vuosina 1983-1987 tai vuosiin, jolloin elinikäiset yhtiösuhteet myytiin. Liittovaltion syyttäjät väittivät, että Bakker oli tietoisesti ylimyynyt elinikäisiä kumppanuuksia kattaakseen PTL:n massiivisen velan ja tukeakseen omaa ylellistä elämäntapaansa.

Elokuussa 1989 alkaneen myrskyisän viisi kuukautta kestäneen oikeudenkäynnin jälkeen, jonka aikana todistaja kaatui telineelle ja Bakker koki henkisen romahduksen, valamiehistö totesi hänet syylliseksi posti- ja puhelinpetokseen. [Kuva oikealla] Liittovaltion tuomari Robert Potter, joka tunnetaan myös nimellä "Maximum Bob", tuomitsi Bakkerin 1994 vuodeksi vankeuteen. Useiden kuulemisten jälkeen hänen tuomiotaan lievennettiin, Bakker vapautettiin vankilasta heinäkuussa XNUMX.

Hän tuli vankilasta muuttuneena miehenä. Erityisesti hän luopui vaurauden evankeliumista vankilan jälkeisessä omaelämäkerrassaan, Olin väärässä. Vankilassa hänellä oli aikaa tutkia Raamattua tarkasti, minkä hän oli laiminlyönyt johtaessaan PTL:ää. Kirjassaan hän tunnusti, että hän oli "kiinnostunut Heritage USA:n rakentamisesta" ja että "rahasta [tuli] tärkeämpää kuin palvelutyö" (Bakker 1996). Hän tuomitsi vielä voimakkaammin vaurauden evankeliumin vuoden 1998 kirjassaan, Hyvinvointi ja tuleva Apokalypsi. Kirjassa hän sanoi, että hän oli saarnannut "Disneylandin evankeliumia" ja myönsi elämäntapansa ja palkkansa moraalisen epäonnistumisen PTL:ssä.

Bakkerin yrittäessä kunnostaa imagoaan Heritage USA rapistui. Suurin osa siitä muutettiin Charlotten lähiöiksi, mutta syyskuussa 2004 pastori Rick Joyner osti viisikymmentäkaksi hehtaaria vanhaa Heritage USA -aluetta. Joynerin ministeriö kunnosti Heritage Grandin retriitti- ja konferenssikeskukseksi, mutta tornit ovat edelleen kuori.

Erotessaan Bakkerista maaliskuussa 1992 Tammy meni naimisiin Roe Messnerin, urakoitsijan kanssa, joka rakensi suurimman osan Heritage USA:sta, lokakuussa 1993. Hän aloitti myös oman uransa. Joulukuusta 1995 lähtien hän oli isännöitsijänä Jim J. ja Tammy Faye Show avoimesti homonäyttelijän Jim J. Bullockin kanssa. Tähän mennessä Tammysta oli tullut homo-ikoni. Bullock pohtii, että homot omaksuivat Tammyn, koska "hän oli outo ja erilainen eikä sopinut mihinkään muottiin"

(Wigger 2017: 333). Bullock ja Tammy nauhoittivat yhdessä viisikymmentä ohjelmaa, ennen kuin hänellä diagnosoitiin paksusuolen syöpä maaliskuussa 1996. Kolme vuotta myöhemmin hänestä tehtiin dokumenttielokuva, Tammy Fayen silmät, kertoja RuPaul Charles. Elokuva, joka esitti hänet enemmän kuin vain häpeällisenä saarnaajan vaimona ja korosti hänen rehellisyyttään ja joustavuuttaan, sai hänelle monia uusia ihailijoita. Vuonna 2004 hän näytteli useiden julkkisten, kuten Erik Estradan, Traci Binghamin, Vanilla Icen, Trishelle Cannatellan ja Ron Jeremyn, rinnalla VH1-sarjan toisella kaudella. Surrealistinen elämä. [Kuva oikealla] Tammy Faye kuoli 20. heinäkuuta 2007.

Bakker on sittemmin palannut juurilleen varainkeräyksenä, imperiumin rakentajana ja televisiojuontajana. 2. tammikuuta 2003 Bakker palasi televisioon isännöitsijänä Jim Bakker Show Studio City Cafésta Bransonissa, Missourissa. Bakker, joka oletti, ettei hän koskaan palaisi televisioon, oli ilmeisesti sairas sarjan ensi-iltaa edeltäneiden kahden kuukauden ajan. "Oli erittäin pelottavaa palata lähetykseen", Bakker sanoi. "Mutta vietin 40 vuotta elämästäni kameran edessä, ja ensimmäisten viikkojen aikana tunsin vihdoin kuin olisin palannut kotiin." Vaikka hänen toimintansa kalpeni verrattuna 1980-luvun loistoaikaan, Bakker toivoi hänen paluunsa antavan ihmisille "toivoa, että menneisyys voi olla ohi, että Jumala voi käyttää niitä riippumatta siitä, mitä he ovat kokeneet" (Buckstaff 2003).

Viisi vuotta paluunsa jälkeen Bakker muutti Blue Eyeen, Missouriin, noin kolmekymmentä mailia lounaaseen Bransonista, missä hän nyt johtaa Morningsidea. Pienempää kokoaan lukuun ottamatta melkein kaikki Morningsidessa muistuttaa Heritage USA:ta. Sen julkisivu näyttää paljon Heritage Grand -hotellilta ja sen sisätiloissa oleva Grace Street muistuttaa läheisesti Main Street at Heritage USA:ta. Grace Streetillä on myös asuntoja, televisio, ravintola, kappeli, kauneussalonki ja kylpylä, sekatavarakauppa ja elokuvateatteri. [Kuva #6] Morningsiden, joka maksoi arviolta 25,000,000 1986 2017 dollaria, teki liikemies Jerry Crawford, joka tunnusti Bakkerin avioliiton pelastamisesta PTL-matkalla vuonna XNUMX (McKinney XNUMX).

Bakkerin uudessa ohjelmassa on tuhatvuotinen, valmistava tunnelma. Hän myy tuotteita, joita hän uskoo ihmisten tarvitsevan kriisiaikoina, mukaan lukien ämpärit pakastekuivattua ruokaa, retkeilytarvikkeita, aurinkogeneraattoreita ja vedensuodattimia. Myös hänen vieraansa heijastavat tätä uutta viestiä. Bakker ja hänen vieransa puhuvat usein siitä, kuinka ajankohtaiset tapahtumat ovat merkkejä Kristuksen välittömästä paluusta (Funk 2018).

Tänä aikana Bakker on myös osallistunut enemmän politiikkaan. Kun hän oli PTL:n johtaja, hän yleensä vältti politiikkaa, varsinkin hajanaisia ​​kulttuurisotia, mutta on sittemmin omaksunut ne. Hän oli presidentti Donald Trumpin äänekäs kannattaja ennen hänen presidenttikauttaan, sen aikana ja sen jälkeen.

Toukokuussa 2020 Bakker sai poikansa kuvaileman "pienen halvauksen" (Marusak 2020).

OPPEJA / uskomukset

Bakkerin uskomusjärjestelmä voidaan jakaa kahteen eri aikakauteen. Ensimmäinen, hänen PTL-päiviensä aikana, keskittyi hyvinvoinnin evankeliumiin. Hyvinvoinnin saarnaajana Bakker uskoi, että terveys ja vauraus olivat merkkejä Jumalan suosiosta. Bakkerin hyvinvointiviestin keskiössä oli "siemenusko". Ajatus oli melko yksinkertainen: mitä enemmän hän antoi kristilliselle palvelutyölle, sitä enemmän hän saattoi odottaa saavansa siunauksen. Mitä vähemmän antoi, sitä vähemmän hän saattoi odottaa menestyvänsä. Tämä oli aikakausi, jonka historioitsija Kate Bowler on kutsunut "kovaksi vauraudeksi", joka "veti suoran rajan elämänolosuhteiden ja uskovan uskon välille" (Bowler 2013:97). Bakkerin versio vaurauden evankeliumista koski kuitenkin enemmän kuin vain taloudellista vaurautta. PTL sisälsi sen, mitä jotkut historioitsijat ovat kutsuneet "yltäkylläisen elämän evankeliumiksi", joka on kattavampi termi kuin hyvinvoinnin evankeliumi. Heritage USA:n vierailijat (yhdessä television katsojien kanssa) kuulivat kuinka elää täyteläisempää elämää liikunnan, terveellisten ruokailutottumusten ja seksielämän avulla.

Tähän vaurausviestiin käärittynä oli visio idyllisestä amerikkalaisesta menneisyydestä. Bakker lainasi räikeästi Magic Kingdomin "Frontierlandista" ja "Main Street USA:sta" luodakseen "ikonisen americanan pastissin". Ei ehkä ole yllätys, että puiston suositun Passion Playn avauspäivä oli 4. heinäkuuta 1984 (Johnson 2014).

Toinen, ja hänen uusin, on keskittynyt apokalypsiin. Vuonna 1998 Bakker kirjoitti kirjassaan, Prosperity ja Comin Apocalypse, "Pähkinänkuoressa uusi viesti [on] tämä: vaurauden aikakausi on ohi; vaaralliset ajat ovat edessämme, aikakauden loppu on käsillä” (Bakker 1998:6). Kuten historioitsija Matthew Avery Sutton on huomauttanut, apokalyptismi on ollut amerikkalaisen evankelismin keskeinen piirre 2014-luvun lopulta lähtien, ja se on noussut esiin "Amerikan historian ratkaisevina hetkinä" (Sutton 7:11). Bakkerin apokalyptismi vahvistui syyskuun 2001. päivän 2012 iskujen jälkeen. Hänen vuoden XNUMX kirjassaan Aika on tullut, Bakker väitti saaneensa näkemyksen hyökkäyksistä ja hurrikaanista Katrinasta. Huhtikuussa 2020 hän väitti, että COVID-19-pandemia oli kuukausia aiemmin saamansa ennustuksen täyttymys.

Bakkerista on tullut myös avoimemmin poliittinen, ja hän on usein edistänyt oikeistolaisia ​​salaliittonäkemyksiä. Heinäkuussa 2017 hän sanoi, että jokainen, joka vastustaa presidentti Donald Trumpia, kohtaa Jumalan vihan. "Jumala tekee jotain", hän sanoi tv-ohjelmassaan. "Jumala puhuu. Jumala ottaa vallan. Ja minä kerron teille mitä, en huijaa Trumpin kanssa. Sinun on parempi olla varovainen, koska haluan kertoa sinulle, että tuomio tulee, jos Amerikka kääntää selkänsä sille, mitä Jumala yrittää tehdä, koska Jumala yrittää pelastaa Amerikan” (Mantyla 2017). Huhtikuussa 2018 hän väitti, että Trumpin vastustaminen oli merkki siitä, että "Amerikka on sodassa Jumalaa vastaan" (Mantyla 2018). Vuoden 2020 presidentinvaalien aikana Bakker kommentoi, että kristityillä oli velvollisuus äänestää, koska toinen osapuoli "äänesti uskonsa puolesta ja heidän uskonsa on Saatanan palvontaa". Syyskuussa 2021 Bakker piti kolmen päivän puhelinkeskustelun tunnetun vuoden 2020 vaalien salaliittoteoreetikon Mike Lindellin kanssa, jonka aikana he myivät tyynyjä ja esittivät vaalipetoksia (Edwards 2021).

Apokalyptinen viesti on näyttänyt toimivan Bakkerille. Vuodesta 2017 lähtien Morningside avasi kaksi uutta rakennusprojektia. Bakkerin mukaan Big Red Barn on kuusi kerrosta korkea, siinä on tilaa hevosille ja tarpeeksi säilytystilaa miljoonille annoksille selviytymiseen. Lori Bakkerin mukaan nimetty Lori's House on naimattomien äitien koti, joka tarjoaa ilmaisen asunnon, ruoan ja muut raskaana olevien naisten tarvitsemat palvelut.

RITUAALIT / TOIMINTA

Monien Heritage USA:n harjoitusten keskiössä oli syvä usko Pyhän Hengen opastukseen. Tämä usko toteutui monin tavoin. Ensinnäkin Bakker puhui usein rahasta. Kuunnellessaan 1977-luvun lopun ja 2017-luvun alun uskonlähetysliikettä, Bakker ryhtyi usein kalliisiin rakennusprojekteihin ilman pääomaa, uskoen Jumalan tarjoavan. Bakker kirjoitti vuonna 63: ”Jotkut ihmiset ajattelevat, että tarvitset paljon rahaa pankkiin, ennen kuin voit alkaa toimia uskossa. Minulla ei ole koskaan… Muista, että faktoilla ei ole merkitystä, kun sinulla on Jumalan sana aiheesta” (Wigger XNUMX:XNUMX).

Toiseksi Bakker seurasi käsikirjoittamatonta muotoa päivittäisessä keskusteluohjelmassaan. Toisin kuin muut talk show-isännät, mukaan lukien Johnny Carson, Bakker käytti harvoin muistiinpanoja eikä melkein koskaan haastatellut vieraita etukäteen, vaan luotti Pyhän Hengen ohjaukseen. "En usko, että muoto ei koskaan päässyt irti siitä, miten se oli kirjoitettu", hän sanoi kerran, "koska se oli enemmän kuin meidän tyyppinen kirkkomme ja se olisi inspiraatiota…. Jos Jumalan henki liikkuisi, me pysyisimme mukana kaikesta, mitä tapahtuu” (US v. Bakker, osa 9, 1647). Tämä muoto antoi esitykselle usein kaoottisen, arvaamattoman tunnelman, mutta se kuului hyvin evankeliseen perinteeseen, jossa hylättiin luetut saarnat tai rukoukset.

PTL:n yleinen varainhankintarituaali olivat vuosittaiset telethonit. Kuusi tai seitsemän tuntia päivässä suoraa televisiota katsellen Bakker siirtyi "täysi huckster-tilaan" (Wigger 2017:139) kerätäkseen rahaa erilaisiin kalliisiin projekteihin Heritage USA:ssa. Vuoden 1983 suurella puhelinsoitolla "You and Us Together" oli jopa oma teemakappale.

Heritage USA:n vierailijoille Bakkerin hyvinvointiteologia ei ollut vain oppi, vaan kokemus. Vieraat voivat osallistua työpajoihin perheestä, seksistä, mielenterveydestä, vanhemmuudesta, ihmissuhteista, taloudesta, laihduttamisesta ja liikunnasta. Nämä Total Learning Centerissä pidetyt työpajat olivat Bakkerin elämäkerran kirjoittajan John Wiggerin mukaan tärkeitä, koska ne "antoivat PTL:lle henkilöstön ja tilat työskennellä ihmisten kanssa kasvokkain, ei vain ilmassa, ja tarjosivat toisen arvonnan ihmisiä tulemaan Heritage USA:han” (Wigger 2017:132).

- PTL-klubi myös opasti ihmisiä kuinka elää jumalista ja yltäkylläistä elämää. Suosittu keskustelunaihe haastatteluissa olivat dramaattiset kääntymyskokemukset. Vieraat, kuten Little Richard, Larry Flynt ja Eldridge Cleaver, puhuivat suoraan siitä, kuinka Herra vapautti heidät synnin elämästä. Muut vieraat, kuten Norman Vincent Peale, Merlin Carothers, Robert Schuller sekä Frances ja Charles Hunter, antoivat neuvoja "miten rakastaa itseäsi, laihtua, parantaa avioliittoasi ja saavuttaa täysi potentiaalisi" (Wigger 2017:67).

Bakkerin uusi televisio-ohjelma Jim Bakker Show, on edelleen esiintynyt vieraita, jotka antavat neuvoja kuinka elää jumalista ja yltäkylläistä elämää, mutta sen pääpaino on raamatullinen profetia. Vieraat ovat mukana New York Times bestseller-kirjailijat James Rickards, Jonathan Cahn ja Joel Richardson, eläkkeellä olevat sotilasjohtajat Michael Flynn, Jerry Boykin ja Robert Maginnis sekä entinen Arkansasin kuvernööri Mike Huckabee.

Organisaatio / JOHTAJUUS

Alussa PTL-johtajuus, vaikkakin joskus sattumanvarainen, toimi tehtäväntunnolla ja mikä ehkä tärkeintä, läpinäkyvyyden tunteella. PTL:n johtajuus muuttui merkittävästi vuonna 1977, kun Richard Dortch aloitti yhteistyönsä ministeriön kanssa. Dortch, pitkäaikainen Assemblies of God -ministeri ja Illinoisin superintendentti, suostui kaikkiin Bakkerin pahimpiin tapoihin. Hänen johdollaan PTL:n johtajat muuttuivat salaperäisemmiksi.

Kun Bakker johti PTL:tä, hän oli mikropäällikkö. Hän piti Heritage USA:ssa pakkomielteisesti jokaista yksityiskohtaa, olipa kuinka pieni tahansa, ja asetti usein epärealistisia vaatimuksia työntekijöille. Johtokunta kokoontui harvoin, eikä Bakkerilla ollut usein aavistustakaan siitä, miten muut toimeenpanokomiteassa toimivat tai käyttivät ministeriön rahoja.

SEIKAT / haasteet

PTL kohtasi olemassaolonsa aikana useita haasteita. Yksi oli uskonnollinen. Huolimatta hänen maineestaan ​​helluntaimaailmassa, Bakkerin hyvinvointiteologia oli kiistanalainen. Jimmy Swaggart, toinen näkyvä Assemblies of God -ministeri, oli avoimesti vihamielinen Bakkerin vaurausviestille. Maaliskuussa 1987 Swaggartin kuukausilehti pyyhkäisi Heritage USA:ta ja kaikkea, mitä se edusti, menen niin pitkälle, että se rinnasti Bakkerin teologian joihinkin modernin syövyttävimpiin ideoihin, mukaan lukien darwinismi, freudilainen, marxilaisuus ja kommunismi. Muualla Swaggart sanoi, että PTL "oli syöpä, joka piti leikata pois Kristuksen ruumiista" (Gaillard 1987). Jerry Falwell, fundamentalistinen baptisti, oli myös vihamielinen Bakkerin vaurauden evankeliumia kohtaan. "Luulen, että tämä hyvinvointiteologia (jota jotkut kutsuvat terveys- ja vaurauteteologiaksi) on kaikkein kiroilevin harhaoppi, jota nykyään saarnataan maailmassa", Falwell kommentoi vuonna 1987 (McClain 1987).

Bakkerin hyvinvointiteologia joutui myös tarkastelun kohteeksi hänen liittovaltion oikeudenkäynnin aikana. Yksi syyttäjän keskeisistä argumenteista oli, että Bakker johti harhaan kannattajiaan ja PTL:n johtokuntaa elääkseen ylellistä elämäntapaa. Oikeudenkäynnin aikana entiset avustajat selittivät, kuinka Bakkerit käyttivät PTL:lle tarkoitettuja rahoja turkisiin, koteihin, autoihin, plastiikkakirurgiaan, asuntolaivoihin, koruihin ja design-vaatteisiin. Paljastukset olivat niin järkyttäviä, että Charlotte Observer totesi erään entisen avustajan todistamisen jälkeen, että päivä tuomioistuimessa "muistutti "Rikkaiden ja kuuluisien elämäntapoja" (Shepard 1989).

Suurimman osan olemassaolostaan ​​valtakunnallinen lehdistö kiinnitti niukasti huomiota PTL:ään. Tämä kaikki muuttui, kun skandaali puhkesi vuonna 1987, ja PTL sai laajaa huomiota suurissa sanomalehdissä, kuten Los Angeles Times, The New York Times, The Washington Post, USA Today, The Chicago Tribune, ja Atlanta Journal-perustuslain. Suuri osa varhaisista uutisista paljasti Bakkerin väärintekojen lisäksi syviä halkeamia amerikkalaisessa evankelikaalisessa yhteisössä, sillä näkyvät evankelistat, kuten Jimmy Swaggart, John Ankerberg, Oral Roberts, Jerry Falwell ja Robert Schuller, vaihtoivat väkäsiä lehdistössä. Bakker syytti Swaggartia ja Falwellia salaliitosta PTL-ministeriön haltuunottamiseksi. Falwell ja Swaggart kiistivät salaliittosyytteen. Swaggart myönsi kuitenkin, että hän oli vastuussa Bakkerin seksuaalisten syntien tutkinnan aloittamisesta. Assemblies of God, Bakkerin entinen kirkkokunta, kiisti tutkimuksessaan myös PTL:n varastamisen salaliiton. Lehdistö viittasi evankelistien väliseen taisteluun "pyhänä sodana", "jumalahuijauksena", "jumalaporttina", "taivaan porttina", "pelastusporttina", "pearlygatena" ja "evankeliumiporttina" (Ostling 1987).

Lehdistö oli niin ihastunut PTL-skandaaliin, että Bakkerin oikeudenkäynnin aikana toimittajat joutuivat saapumaan oikeustalolle kello 6 paikkaa hakemaan ja jo kello 4:XNUMX, kun tähtitodistajat ottivat kantaa. Lehdistö auttoi tekemään oikeudenkäynnistä sirkuksen. Oikeussalin ulkopuolella myyjät myivät ruokaa ja uutuustuotteita Jim ja Tammy. Bakkerin psykiatrisen romahduksen jälkeen paikallinen radioasema järjesti kilpailun, jossa katsojat haastaivat työntämään päänsä sohvan alle, kuten he uskoivat Bakkerin tekeneen asianajajansa toimistossa. The Charlotten tarkkailija, jonka työ PTL-skandaalissa ansaitsi sille Pulitzer-palkinnon vuonna 1988, julkaisi "Down the Tube", huijauksen lautapelissä Chutes and Ladders. Pelin tarkoituksena oli saada PTL ja Bakkers näyttämään naurettavalta. Lehdistö suhtautui erityisen vihamielisesti Jessica Hahnia kohtaan ja kutsui häntä "Länsi-Babylonin huoraksi" ja portoksi.

Draamaa esitettiin enimmäkseen televisiossa, ja se veti ennätysyleisöjä kaltaisille ohjelmille Nightline ja Larry King Live. Huhtikuussa 1987 John Ankerberg jatkoi Larry King Live syyttää Bakkeria seksityöntekijöiden maksamisesta, vaimonvaihdon hyväksymisestä PTL:ssä ja homoseksuaalisista teoista. Bakkerit käyttivät myös televisiota hyväkseen. Näkyy päällä Nightline toukokuussa 1987 he käänsivät pöydät vastustajia vastaan ​​tekemällä itsestään menestyksekkäästi uhreja. Bakker kertoi Ted Koppelille olevansa vakuuttunut siitä, että Jimmy Swaggart ja Jerry Falwell "tulivat tänne motiivilla varastaa Heritage USA ja minun ministeriöni. Tein kauhean virheen” (Shepard 1987).

Koko uransa ajan Bakker on myös kohdannut valtion sääntelijöiden valvonnan. Vuonna 1979 PTL koki ensimmäisen kerran liittovaltion sääntelyviranomaisten kanssa. PTL oli väitetysti kerännyt 337,000 1980 dollaria televisiolaitteistoihin Etelä-Korean kirkolle, mutta ohjasi rahat muiden laskujen maksamiseen, mikä rikkoi liittovaltion lakia. Bakker vastasi tutkimukseen tuomitsemalla sen kommunistiseksi uhkaksi ja paholaisen juoniksi. FCC:n tutkinta päättyi vuonna XNUMX.

Uusi ministeriö ei ole ollut ilman kiistoja. Maaliskuussa 2020, koronaviruspandemian huipulla, New Yorkin ja Missourin liittovaltion sääntelyviranomaiset ja oikeusviranomaiset määräsivät Bakkerin lopettamaan kolloidisen hopean myynnin parannuskeinona koronavirukseen. Kanteen mukaan Bakkerin väitetään rikkoneen liittovaltion elintarvike-, lääke- ja kosmetiikkalakia esittämällä väärin hopean tehon hoitona COVID-19:ää vastaan. Kanne sovittiin kesäkuussa 2021.

KUVAT

Kuva 1: Jim ja Tammy Faye nukkeineen.
Kuva 2: Jim ja eversti Sanders kuvauksissa PTL-klubi.
Kuva #3: Heritage USA -sisäänkäynti.
Kuva 4: Liittovaltion marsalkat johdattivat Jimin ulos oikeussalista.
Kuva 5: Näyttelijät - Surrealistinen elämä.
Kuva 6: Grace Street Morningsidessa.

REFERENSSIT

Bakker, Jim Ken Abrahamin kanssa. 1998. Hyvinvointi ja tuleva Apokalypsi. Nashville: Thomas Nelson.

Bakker, Jim Ken Abrahamin kanssa. 1996. Olin väärässä. Nashville: Thomas Nelson.

Bowler, Kate. 2013. Siunattu: Amerikan vaurauden evankeliumin historia. New York: Oxfordin yliopiston lehdistö.

Buckstaff, Kathryn. 2003. "Takaisin hyvässä armossaan." Springfield News -johtaja, Huhtikuu 14.

Edwards, David. 2021. "Mike Lindell tekee yhteistyötä televisioevankelista Jim Bakkerin kanssa kolmipäiväiseen "telethoniin", joka on täynnä vaalivalheita." Raw Story, Syyskuu 14. Käytössä https://www.rawstory.com/mike-lindell-jim-bakker/ 12-joulukuu 2022.

Funk, Tim. 2018. "Kaatunut PTL-saarnaaja on palannut uuden viestin kanssa." Charlotte Observer, Helmikuu 18.

Gaillard, Frye. 1987. "Tuomari on saattanut antaa Falwellille tervetuliaisvihjeen poistua." Charlotte Observer, Lokakuu 9.

"Jim Bakker: Henkilökohtainen maksu enemmän kuin voimme kestää." 1987. Charlotte Observer, Maaliskuu 20.

Johnson, Emily. 2014. "Teemapuisto, skandaali ja teleevankeliointiimperiumin haalistuneet rauniot." Uskonto ja politiikka, Lokakuu 28. Käytössä https://religionandpolitics.org/2014/10/28/a-theme-park-a-scandal-and-the-faded-ruins-of-a-televangelism-empire/ 5 tammikuu 2023.

Leland, Elizabeth. 1987. "Falwell puolustaa Swaggartin motiiveja, kieltää salaliiton." Charlotte Observer, Maaliskuu 25.

Mantyla, Kyle. 2018. "Jim Bakker: Hyökkäykset Trumpia vastaan ​​ovat merkki siitä, että 'Amerikka on sodassa Jumalaa vastaan". Oikea siipi katsella, Huhtikuu 6. Käytössä https://www.rightwingwatch.org/post/jim-bakker-attacks-on-trump-are-a-sign-that-america-is-in-a-war-against-god/ 12-joulukuu 2022.

Mantyla, Kyle. 2017. "Jim Bakker varoittaa, että Jumalan tuomio tulee niille, jotka uskaltavat vastustaa Trumpia." Oikea siipi katsella, Heinäkuu 27. Käytössä https://www.rightwingwatch.org/post/jim-bakker-warns-that-gods-judgment-will-fall-on-those-who-dare-to-oppose-trump/ 12-joulukuu 2022.

Marusak, Joe. 2020. "TV-pastori Jim Bakker kärsii aivohalvauksesta, vaimo vahvistaa." Charlotte Observer, Toukokuu 9.

McClain, Kathleen. 1987. "PTL-lautakunta tarkkailee kaikkia verkon ajan ostajia." Charlotte Observer, Toukokuu 24.

McKinney, Kelsey. 2017. "Televankelista Jim Bakkerin toinen tuleminen." Buzzfeed, Toukokuu 19. Käytössä https://www.buzzfeednews.com/article/kelseymckinney/second-coming-of-televangelist-jim-bakker 5 tammikuu 2023.

Ostling, Richard. 1987. "TV's Unholy Row: The Scandal of Televangelism", Aika:, Huhtikuu 6. Käytössä https://content.time.com/time/subscriber/article/0,33009,963939,00.html 22-joulukuu 2022.

Shepard, Charles E. "Bakker väittää televisiossa Falwell varasti TV-ministeriön." Charlotte Observer, Toukokuu 27.

Shepard, Charles E. ja Gary L. Wright. 1989. "Sisustajan yksityiskohdat Bakkersin kalliit jalokivet, muhkeat retriitit", Charlotte Observer, Syyskuu 12.

Sutton, Matthew Avery. 2014. American Apocalypse: A History of Modern Evangelicalism. Cambridge: Belknap Press of Harvard University Press.

Wigger, John. 2021. "Kaiken meikin alla, kuka oli oikea Tammy Faye?" Conversation, Syyskuu 16. Käytössä https://theconversation.com/underneath-all-the-makeup-who-was-the-real-tammy-faye-167023 5 tammikuu 2023.

Wigger, John. 2017 PTL: Jim ja Tammy Faye Bakkerin evankelisen imperiumin nousu ja tuho. New York: Oxfordin yliopiston lehdistö.

Julkaisupäivämäärä:
9 tammikuu 2023

Jaa: