Michael Miller

Afrikan heprealaiset Jerusalemin israelilaiset

AFRIKAN HEPRALAISET JERUSALEMIN ISRAELITIT (AHIJ) AIKATAULU

1939 (12. lokakuuta): Ben Carter (myöhemmin Ben Ammi) syntyi Chicagossa, Illinoisissa.

1959 (15. lokakuuta): Carter meni naimisiin Patricia Pricen kanssa, joka myöhemmin tunnettiin nimellä Adinah Carter.

1963: Ben Carter kuuli ensimmäisenä teorian afroamerikkalaisista israelilaisista.

1964: Carter ja useat muut perustivat Abeta Hebrew Culture Centerin Chicagon Southsideen.

1966: Ben Ammi sai ilmestyksen, joka käski häntä viemään kansansa takaisin Luvattuun maahan.

1967 (24. huhtikuuta): Abeta tapasi pääsiäisenä odottaen tulevansa pois Amerikasta

1967 (17. toukokuuta): Ammi ja kaksi kollegaa matkustivat Liberiaan tiedustelemaan. He ottivat nimen maahanmuuttajien edustajahallitus

1967 (7. heinäkuuta): Ensimmäinen ryhmä lähti Liberiaan.

1967 (19. syyskuuta): Ben Amm lähti kahdenkymmenen muun kanssa Chicagosta Liberiaan.

1968 (3. huhtikuuta): Martin Luther Kingin puhe vuoren huipulla inspiroi Ben Ammin ilmoittamaan aikomuksestaan ​​muuttaa Israeliin.

1968 (1. toukokuuta): Ben ja Hezkiyahu Blackwell lähtivät Israeliin.

1969 (21. joulukuuta): Toinen ryhmä, XNUMX henkilöä, saapui Israeliin.

1970 (6. maaliskuuta): Viimeinen ryhmä, mukaan lukien johto, saapui Israeliin.

1970 (huhtikuu): AHIJ alkoi anoa YK:n ihmisoikeuksien alikomitealta oleskelua ja tunnustamista kolmanneksi osapuolena Israelissa juutalaisten ja arabien rinnalla.

1970: Louis A. Bryant liittyi ryhmään ja toi omat seuraajansa mukaansa Israeliin. Hän otti nimen Shaleak Ben Yehuda.

1971: Warren Brown liittyi AHIJ:hen ja otti nimen Asiel Ben Israel.

1972 (tammikuu): AHIJ:n jäsen Cornell Kirkpatrick kuoli tappelussa muiden jäsenten kanssa. Kuusi jäsentä tuomittiin taposta.

1973 (lokakuu): XNUMX jäsentä luopui Yhdysvaltain kansalaisuudestaan ​​sen jälkeen, kun Israel ilmoitti suunnitelmistaan ​​karkottaa heidät kaikki.

1974: Jacques Amir (työväenpuolue, Dimona) otti asian esille Knessetissä ja hänet nimitettiin ryhmää tutkivan alakomitean puheenjohtajaksi.

1974: Shaleak ben Yehuda perusti Profeettojen koulun.

1975: Shaleak ben Yehudan kirja, Mustat heprealaiset israelilaiset Amerikasta Luvattuun maahan julkaistiin.

1977 (22. syyskuuta): Ennoitettua apokalypsia ei tapahtunut. Ben Ammi kruunattiin julkisessa seremoniassa kuninkaiden kuninkaaksi ja Lord of Lordsiksi ja julisti eurokansalaisten vanhuuden, "petoksen valta" oli nyt päättynyt ja Uusi maailmanjärjestys oli alkanut.

1977 (21.-28. joulukuuta): New Yorkin kirkkojen neuvoston rasismin eliminointikomissio vieraili Israelissa tutkiakseen Dimonaa ja siellä vallitsevaa tilannetta.

1978 (maaliskuu): AHIJ hyväksyttiin Histadrutiin, mikä tarkoittaa, että heillä oli oikeus tehdä työtä.

1978 (4. elokuuta): Lasikomitea nimitettiin tutkimaan AHIJ:tä.

1979 (14. tammikuuta): Ben Ammi kirjoitti sovittelukirjeen sisäministeri Joseph Burgille.

1980 (kesäkuu): Glass Report toimitettiin.

1981 (17.-28. tammikuuta): BASIC-valtuuskunta vieraili Israelissa ja AHIJ:ssa.

1981: Entisen jäsenen Thomas Whitfieldin kirja, Yöstä auringonpaisteeseen, julkaistiin, ja se dokumentoi pikkurikollisuutta ja jäsenten hyväksikäyttöä johdon toimesta.

1982: Ben Ammin ensimmäinen kirja, Jumala, musta mies ja totuus julkaistiin.

1983 (8. maaliskuuta): Kongressiedustaja Mervyn M. Dymally esitteli ryhmän tapauksen edustajainhuoneelle.

1983 (15. marraskuuta): Black Caucusilta saapui kirje sisäministeri Burgille, jossa viitattiin Glass Reportiin ja pyydettiin AHIJ:n lupaa jäädä.

1985 (heinäkuu): XNUMX jäsentä pidätettiin Amerikassa useista petossyytteistä. Kaikki syytettiin; Asiel ja kolme muuta tuomittiin.

1986 (17. huhtikuuta): XNUMX jäsentä pidätettiin Israelissa laittoman työskentelyn vuoksi ja karkotettiin.

1986 (22. huhtikuuta): "Day of Power Show of Strength" pidettiin. Poliisi ja armeija saapuivat Dimonaan estämään suunniteltua marssia Jerusalemiin protestiksi karkotuksia vastaan.

1987 (29. huhtikuuta): Ben Ammi tapasi Amerikan juutalaiskongressin ja Defamation Leaguen vastaiset edustajat Israelissa ilmaistakseen pahoittelunsa aikaisemmasta antisemitismistä ja antisionismista sekä uuden näkemyksen alkamisesta.

1987 (30. huhtikuuta): Ben Ammi julkaisi lehdistötiedotteen, jossa hän hylkäsi kaikki aiemmin esitetyt antisemitistiset, juutalaisvastaiset ja sionistiset väitteet ja ilmaisi halun työskennellä yhdessä Israelin kanssa israelilaisina.

1989: Sisäministeri Aryeh Deri vieraili rauhankylässä

1990: Neuvottelut AHIJ:n, Israelin ja Yhdysvaltojen välillä alkoivat

1991 (toukokuu): Yhteisön jäsenille myönnettiin väliaikaiset oleskeluviisumit.

2003 (elokuu): AHIJ:t saivat pysyvän oleskeluluvan

2005 (helmikuu): Dr. Martin Luther King/SCLC – Ben Ammi Institute for a New Humanity avattiin Dimonaan.

2009: Ensimmäinen ei-israelilainen AHIJ:n jäsen sai Israelin kansalaisuuden

2013: Ben Ammi sai kansalaisuuden.

2014 (12. joulukuuta): Ben Ammi kuoli.

FOUNDER / GROUP HISTORY

Jerusalemin afrikkalaiset heprealaiset israelilaiset ovat yksi ryhmä tai kirkkokunta (mustan) heprealaisen israelilaisen liikkeen sisällä. Heprealaiset israelilaiset (jotka haluavat nykyään poistaa nimestä kuvaajan Black) uskovat, että raamatulliset israelilaiset olivat mustaa afrikkalaista kansaa ja että afroamerikkalaiset ovat heidän jälkeläisiään. Jotkut uskovat olevansa ainoita jälkeläisiä, kun taas jotkut uskovat, että aškenazit ja muut rabiinijuutalaiset ovat myös aitoja jälkeläisiä. Liike alkoi 1919-luvun lopulla Amerikan eteläosassa, kun kaksi tai kolme entistä orjaa, jotka olivat ministereitä ja Prince Hallin vapaamuurareita, saivat näkyjä, jotka kertoivat heille, että mustat olivat juutalaisia ​​ja ottavat uuden polun saarnaamisessaan. Heidän perustamansa kirkot levisivät ympäri Yhdysvaltoja (ja kauempanakin) 2002-luvun ajan, ja muut ihmiset saivat omat visionsa matkan varrella. Tunnetuin on kenties Wentworth Arthur Matthew, karibialainen maahanmuuttaja, joka perusti Commandment Keepers -kirkon/synagogan Harlemiin New Yorkiin vuonna 2013 (Landing XNUMX; Dorman XNUMX).

Ben Carter [Kuva oikealla] syntyi vuonna 1939 Chicagon South Sidessa. Kuudesta lapsesta nuorin, hänen perheensä oli muuttanut Mississippistä eteläisten mustien suuren muuttoliikkeen aikana pohjoisiin kaupunkeihin. Hänet kasvatettiin baptistiksi ja työskenteli metallurgina. Hänen työpaikallaan vuonna 1963 eräs työtoveri esitteli hänelle ajatuksen, että afroamerikkalaiset polveutuivat israelilaisista (vaikka hän myöhemmin väitti, että hänen vanhempansa ovat kertoneet tämän). Hän alkoi osallistua Lucius Caseyn järjestämiin kokouksiin, mutta auttoi nopeasti perustamaan uuden organisaation, Abeta Hebrew Culture Centerin. Hän sai uuden nimen Ben Ammi ("Kansani poika") yhdeltä opettajaltaan (jotka kaikki olivat Wentworth Matthew'n kouluttamia). Vuoden 1966 rodun myllerryksen aikana hän sai ilmestyksen, joka käski häntä viemään kansansa takaisin Luvattuun maahan, ja eräs toinen Abeta-jäsen laski, että vuoden 1967 pääsiäinen (24. huhtikuuta) oli raamatullisesti määrätty päivämäärä tälle maastamuutolle. Vaikka ryhmä kokoontui sinä päivänä, ihmeellistä kuljetusta ei ilmestynyt, minkä vuoksi he alkoivat suunnitella omaa matkaansa. Asuttuaan määränpäähän Liberiassa he saapuivat useissa ryhmissä ja ostivat aiemman amerikkalaisen ulkomaalaisensa avulla maata, jolla he aloittivat maanviljelyn ja asumisen. Jotkut jäsenet tiesivät, että Liberia oli vain väliaikainen vaihe matkalla, mutta monet eivät. Joidenkin vaikeuksien jälkeen heidän elämässään Liberian maaseudulla sekä Liberian viranomaisten kanssa, Martin Luther Kingin viimeisessä puheessa hän kutsui Moosesta. Hän väitti nähneensä Luvatun maan, jonka afrikkalaiset amerikkalaiset kansana saavuttaisivat, ja se pidettiin merkkinä siitä, että oli oikea aika edetä lopulliseen määränpäähänsä Israeliin. Niinpä huhtikuussa 1968 he alkoivat suunnitella uudelleen sijoittamista (HaGadol 1993).

Ben Ammi ja yksi hänen lähimmistä avustajistaan, Hezkiyahu Blackwell, vierailivat Israelissa, ja jälkimmäinen ilmoittautui kibbutsiin oppiakseen sujuvasti modernia hepreaa ja ymmärtääkseen maahanmuuttojärjestelmän. Vuoden 1969 lopusta lähtien muita jäseniä saapui kolmeen ryhmään: ensin viisi, sitten kolmekymmentäyhdeksän, sitten loput seitsemänkymmentäviisi. Ensimmäiset toivotettiin tervetulleiksi odottamattomina uusina juutalaisina maahanmuuttajina ja heille annettiin kansalaisuus täydellä oikeudella, mutta kun myöhemmät ryhmät saapuivat, he suhtautuivat epäluuloisemmin. Lopulta koko ryhmä ahtautui muutamaan ensimmäisille perheille myönnettyihin asuntoihin Negevin kaupungeissa Dimonassa, Aradissa ja Mitzpe Ramonissa.

Suhteet Israelin valtioon heikkenivät nopeasti, kun jäseniä uhkasi karkotus ja jossain vaiheessa niitä verrattiin epäsuotuisasti PLO:han. AHIJ vastasi syytöksillä rasismista ja väitti, että juutalaiset olivat eurooppalaisia ​​hyökkääjiä maahan, joka oli oikeutetusti heidän omansa. He alkoivat nopeasti vedota Yhdistyneisiin Kansakuntiin, jotta heitä pidettäisiin, jos ei maan laillisina perillisinä, niin ainakin kolmanneksi osapuolelle, jolla on kansalliset oikeudet juutalaisten ja palestiinalaisten rinnalla. Tammikuussa 1972 yksi jäsen kuoli tappelussa; kuusi jäsentä tuomittiin myöhemmin taposta, jotka kaikki vahvistivat ryhmää koskevat pahimmat epäilyt. Maahanmuuttoviranomaiset alkoivat hylätä uusia tulokkaita, joiden epäillään olevan jäseniä. Kun he alkoivat ilmaista antisemitistisiä trooppeja ja uhkailla jumalallisella rangaistuksella, jos heille ei anneta kaikkia oikeuksia, Israel ilmoitti suunnitelmistaan ​​karkottaa heidät. Lokakuussa 1973 XNUMX jäsentä luopui virallisesti Yhdysvaltain kansalaisuudestaan ​​tehden itsensä valtiottomaksi ja siten karkotettaviksi.

Huolimatta konfliktista valtion kanssa, he löysivät hyvät suhteet naapureihinsa eteläisissä kaupungeissa, [Kuva oikealla], jotka olivat suurelta osin tuoreita juutalaisia ​​maahanmuuttajia Pohjois-Afrikasta ja Intiasta. Jom Kippur -sodan aikana lokakuussa 1973 he jakoivat kokemuksensa ilmahyökkäyssuojissa olemisesta yhdessä, ja heidän arvostettu funk-soul-yhtyeensä The Soul Messengers kiersi maata soitellen IDF:n joukoille. Heidän laillisen asemansa puute aiheutti monenlaisia ​​ongelmia, sillä useimmilla jäsenillä ei ollut oikeutta työhön, koulutukseen tai terveydenhuoltoon. He myös salakuljettivat säännöllisesti uusia jäseniä Yhdysvalloista, jotka oli naamioitu kristityiksi pyhiinvaeltajiksi, ja painottivat siten lisää jo ennestään kamppailevia resursseja, joihin heillä oli pääsy. Koko 1970-luvun ne olivat säännöllinen osa Knessetin keskusteluissa ja Israelin lehdistössä, joka yleensä maalasi hyvin negatiivisen kuvan. Jotkut syytökset olivat perusteltuja; itse asiassa vuonna 1977 paljastettiin, että FBI oli paljastanut hienostuneen luottokorttipetoksen ja varastaneen lentoliput, jotka olivat toimittaneet AHIJ:lle rahaa. Loikkaajat kuvailivat myös ahdistavia olosuhteita, autoritaarista valtaa ja kieroisia rangaistuksia tottelemattomuudesta. Eräs korkea-arvoinen jäsen (Shaleak Ben Yehuda) julkaisi kirjan vuonna 1975, jossa esitettiin runsaasti antisemitistisiä väitteitä juutalaisten demonisesta luonteesta ja heidän vaikutuksestaan ​​"aitoisten" afrikkalaisten israelilaisten orjuuttamisessa. Apokalyptiset ennusteet keskittyivät vuoteen 1977, jolloin Amerikka tuhoutuisi ydinsodassa ja afrikkalaiset amerikkalaiset ottaisivat haltuunsa Israelin ja maailman johtajuuden (Miller 2021b). Tästä huolimatta, kun New Yorkin kirkkojen neuvoston rasismin eliminointikomissio vieraili Dimonassa tutkimassa siellä vallitsevaa tilannetta, he jättivät ryhmästä erittäin myönteisen vaikutelman.

Kuitenkin ainakin vuoteen 1978 mennessä, mahdollisesti ennen, AHIJ teki merkittäviä yrityksiä tavoittaa israelilaisia ​​ja antoi useita julkisia lausuntoja, että he hyväksyisivät Israelin kansalaisuuden velvoitteet ja rajoitukset, jos niitä tarjotaan, ja olivat avoimia kaikille neuvotteluille, joiden ainoa ehto oli että heidän annettiin jäädä Israeliin. Amerikkalaisten juutalaisjärjestöjen (jotka olivat huolissaan Yhdysvaltain mustan-juutalaisten suhteiden mahdollisesta pilaamisesta) ja Negevissä olevien Histadrutin jäsenten suosituksen jälkeen Histadrut (Israelin kansallinen ammattiliitto) hyväksyi kaikki olemassa olevat AHIJ:n jäsenet ja myönsi heille näin. työoikeudet. He suosittelivat myös, että jäsenet saavat koulutus- ja terveysoikeudet.

Tammikuussa 1979 Ben Ammi kirjoitti sisäministeri Joseph Burgille, että:

Pidämme itseämme israelilaisina, jotka ovat sidoksissa Israelin valtion kohtaloon sekä henkisesti että fyysisesti […] Emme halua tehdä mitään, mikä aiheuttaisi ongelmia tai ahdistusta valtiolle […] Emme ole nyt emmekä tule olemaan tulevaisuudessa kielteisiä tekijöitä Israelin valtiolle – myönnän yksityiskohtiin menemättä, että kun tulimme ensimmäistä kertaa Israeliin, meillä oli ulkopuolinen käsitys […] meistä tulee tuottavia kansalaisia.

He halusivat jäädä Israelin maahan ja palvella isiemme Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumalaa. Ammi lupasi nimenomaisesti, että "jos meitä pyydetään, emme lisää laittomasti yhtäkään henkilöä yhteisöömme, ja yritämme edelleen saada Israelin valtion" hyväksymään muut heprealaiset israelilaiset "vain virallisten kanavien kautta". Hän päätteli toivovansa avaavansa uuden luvun positiivisessa yhteistyössä ja ehdotti, että "yhteisömme työskentelee Israelin valtion hyväksi ulkomailla ja voi saada aikaan kiehtovia tuloksia Amerikassa ja Afrikassa" (Gruen 1983). Myös muut puolueet kokivat, että sävy ja näkemykset olivat muuttuneet sekä johdon että jäsenten taholta.

Huolimatta siitä, että Dimonan paikallishallinto myönsi heille vuonna 1980 käyttämättömän asuntokompleksin, mikä ratkaisi heidän ylikansoitusongelmansa ja siitä seuranneet sivuvaikutukset, jotka vaikuttivat muihin paikallisiin, sekä virallinen Knessetin tutkintakomitea (The Glass Committee), joka päätti, että paras kokonaissuunnitelma Israelin hallituksen keskustelut olivat pitkään suosineet politiikkaa karkottaa johto ja antaa yhteisön hajota. Ainoa syy siihen, ettei näin käynyt, ei ollut Israelin päättämättömyys, kuten aiemmat kommentaattorit ovat ehdottaneet, vaan Yhdysvaltojen yleinen hylkääminen vaihtoehdosta. Israelin valtionarkisto osoittaa, että Yhdysvallat oli aina kieltäytynyt ottamasta vastaan ​​ketään jäsentä, joka oli luopunut Yhdysvaltain kansalaisuudestaan, ja jopa uhannut vastata palauttamalla jäsenet Israeliin yhdessä israelilaisten kanssa, joilla oli rikosrekisteri. Tämä vastaus aiheutti kohua Israelin sisäministeriössä, mutta se oli voimaton muuttamaan sitä. Syyt tähän jäykkään kantaan ovat epäselviä, vaikka mahdollisesti Yhdysvallat piti AHIJ:tä parempana Israelin ongelmana kuin heidän omanaan. Yhdysvallat oli vasta 1960- ja 1970-luvuilla onnistunut hillitsemään useiden muiden mustien vallankumouksellisten ryhmien, mukaan lukien puolisotilaallisen Mustan vapautusarmeijan, uhkan. Yhdysvallat on saattanut pitää Ben Ammin potentiaalisena agitaattorina, jota he voisivat tulla ilman.

Myöhemmin vuonna 1980 yksi loikkaaja, Thomas Whitfield, julkaisi kirjan, jossa kerrottiin hänen ajastaan ​​ja rikoksistaan ​​AHIJ:n kanssa. Tammikuussa 1981 BASIC-ryhmä (Black Americans in Support of Israel Committee) vieraili Bayard Rustinin johtamana. Heidän tutkimuksensa päättelivät, että Israel ei ollut osoittanut rasismia, ja hyväksyi Glass Reportin suositukset, joiden mukaan AHIJ:n olisi sallittava jäädä, polku kohti kansalaisuutta. Huhtikuussa 1984 Asiel vastasi edistymisen puutteeseen lehdistötilaisuudella, jossa hän ilmoitti Israelin suunnittelevan yhteisön teloittamista ja tarjoten peitettyjä uhkauksia Amerikan juutalaisille. Louis Farrakhan liittyi häneen ja teki joitakin myrkyllisen antisemitistisiä ja valkoisten vastaisia ​​kommentteja seuraavina päivinä. Tämä näyttää saaneen aikaan voimakkaamman vainon aallon, ja jäseniä, jotka eivät olleet luopuneet kansalaisuudestaan, karkotettiin yhä useammin, mikä huipentui huhtikuussa 1986 laittomasti työskentelevän 600 jäsenen karkottamiseen. Yhteisö aikoi marssia Dimonasta Jerusalemiin. protestina, mutta XNUMX aseistetun poliisin, väestönsuojelujoukon ja rajapoliisin joukot estivät heidän matkansa. Piirrettynä Ammi neuvoi kansaansa seisomaan, laulamaan ja paastoamaan. Tuo tapahtuma jäisi AHIJ-mytologiaan voimannäytöksen päiväksi. Seuraavana päivänä sovittiin, että he eivät marssi ja armeija lähtee.

Myöhemmin samana vuonna amerikkalainen oikeudenkäynti 1988 jäsenen kanssa johti Asielin ja kolmen muun vangitsemiseen. Heidät todettiin syyllisiksi laajamittaiseen pankki- ja luottokorttipetokseen sekä lentolippujen varkauksiin. Ensimmäinen tuomio kumottiin teknisestä syystä, mutta he tunnustivat syyllisyytensä toisessa oikeudenkäynnissä vuonna 2014 (Asiel todettiin lisäksi syylliseksi laittomaan lobbaukseen Zimbabwen hallituksen puolesta vuonna 1987). Ben Ammi totesi myöhemmin petoksesta: ”Emme antaneet lupaa minkäänlaiseen rikolliseen toimintaan. Kun ahdinkomme Israelissa paheni, pyysimme huomattavaa apua yhdysvaltalaiselta yhteisöltä. En tiennyt, että laittomasta toiminnasta tuli rahaa. Mutta en myöskään tehnyt mitään tutkimuksia tai kysynyt mitään. Kuuntele, meidän piti ruokkia lapsemme. Tarvitsimme rahaa” (Black XNUMX).

Huhtikuussa 1987 Ben Ammi julkaisi lehdistötiedotteen, jossa "julisti, että kaiken antisemitistisen, juutalaisvastaisen tai sionistisen kirjallisuuden, lausuntojen ja toiminnan levittäminen lopetetaan pysyvästi" ja ilmaisi halun työskennellä yhdessä Israelin kanssa. yhtenä israelilaisten yhteisönä. AHIJ:n kerrotaan tuhonneen kaiken hallussaan olevan kirjallisuuden. Ammi tapasi myös American Jewish Congressin ja Anti-Defamation Leaguen israelilaisia ​​edustajia tiedottaakseen heille samasta ja löytääkseen tien eteenpäin. Jotkut epäilivät, että heidän katumuksensa ei ollut ideologista, vaan syntynyt epätoivosta, koska heidän amerikkalaisen petosverkostonsa vangitseminen oli riisunut yhteisöltä noin 12,000 350 dollaria kuukaudessa ja Israel sulki hitaasti laittoman työnteon mahdollisuuksia. Lisäksi Histadrut erosi jäsenyydestään. Jossain vaiheessa sosiaaliministeriö tarjosi 1987 päivittäistä lämmintä lounasta AHIJ-lapsille välttääkseen joukkonälänhätää (Black XNUMX).

Vuonna 1989 Shas-puolueen (ultraortodoksinen) sisäministeri Arye Deri vieraili heidän asutuksellaan Dimonassa ja totesi, että ne eivät olleet uhka, vaan mahdollisesti myönteinen vaikutus, ja se voitaisiin integroida Israeliin. [Kuva oikealla] Tässä vaiheessa alkoivat neuvottelut Israelin, AHIJ:n ja Yhdysvaltojen välillä, jolloin yhteisölle myönnettiin väliaikaisen asukkaan asema vastineeksi siitä, että se sitoutui tuomaan lisää jäseniä Israeliin. Normalisoituminen seurasi vähitellen, vaikkakin hitaasti, ja jäsenille myönnettiin mahdollisuus kansalaisuuteen vuodesta 2009. Saatuaan pysyvän asukkaan aseman vuonna 2003 yksi jäsen totesi innostuneesti: "Tätä voi varmaan sanoa elämäni parhaaksi hetkeksi." Mitä tahansa Israelin epäilys yhteisöä kohtaan jäikin, tuhoutui, kun yksi jäsen, 2002-vuotias Aharon Ben-Israel Elis, kuoli terrori-iskussa soittaessaan bändin kanssa Bat Mitzvahissa lähellä Haifaa tammikuussa XNUMX.

Ben Ammi kuoli joulukuussa 2014, jolloin AHIJ:ssä oli 2,500 2000 ihmistä Israelissa ja useita tuhansia muissa maissa. He olivat perustaneet vaikuttavan verkoston yhteisöjä Afrikan osavaltioihin, joissa he osallistuvat yhteisö-, rakennus- ja terveysprojekteihin, suurelta osin Afrikan heprealaisen kehitysvirastonsa kautta. Silti he asuvat edelleen Dimonassa, Rauhankylänä (Kfar haShalom) tunnetussa asuinkompleksissa. Vuosia sen jälkeen AHIJ on jatkanut tavoitteitaan muuttaa ihmiskunnan painopiste materialismista henkisiin ja yhteisöllisiin huolenaiheisiin keskittyen erityisesti ympäristökriisiin. He pitävät itseään ihmiskunnan hengellisinä johtajina, jotka rakentavat Jumalan valtakuntaa Pyhässä maassa, joka tuottaa viisautta, josta koko ihmiskunta siirtyy uuteen elämäntapaan (Singer 2000; Michaeli 2013; Jackson 2021; Miller XNUMXa) .

OPPEJA / uskomukset

Kaikkien heprealaisten israelilaisten ryhmien perususkomus on, että muinaiset israelilaiset olivat mustia afrikkalaisia ​​ja että ainakin osa afroamerikkalaisista polveutuu heistä. Tämä on AHIJ:n kanta, vaikka se on muotoiltu enemmän ja vähemmän radikaalein termein riippuen heidän suhteistaan ​​Israeliin. Alimmillaan he katsoivat, että kaikki normatiivisen juutalaisen yhteisön jäsenet ja jopa samarialaiset ja "valkoiset" arabit olivat eurooppalaisia ​​elinsiirtoja, jotka polveutuivat keskiaikaisista ristiretkeläisistä. Rauhanrakennuspyrkimykset 1980-luvulta lähtien ovat saaneet heidät kumoamaan tällaiset väitteet sen sijaan, että jotkut israelilaiset muuttivat pohjoiseen ja itään, Aasiaan ja Eurooppaan, missä he kylveivät mizrachi-, sefardi- ja ashkenazi- (rabbiini)yhteisöt sekä muut juutalaisiksi hyväksytyt yhteisöt. kuten Intian ja Kiinan juutalaiset. Toisissa kohdissa he ovat väittäneet, että israelilainen identiteetti on hengellisen taipumuksen kysymys, johon kuka tahansa voi osallistua. He näkevät kuitenkin oman yhteisönsä nykyisen aikakauden eturintamassa ja niinä, jotka on määrätty johtamaan ihmiskunta pois kaoottisista ajoista messiaaniseen aikaan.

AHIJ pitää heprealaista Raamattua pyhänä kirjoituksena, vaikka sitä on yleensä käytetty King Jamesin käännöksessä ja järjestyksessä juutalaisen Tanakhin sijaan. He pitävät Uutta testamenttia (pääasiassa evankeliumia ja Ilmestyskirjaa) inspiroituina tallenteina, mutta eivät erehtymättöminä.

Ben Ammi on ollut yhteisön pääteologi, kirjoittanut yksitoista kirjaa ja lukemattomia luentoja vuosina 1982–2014. Näissä hän esitti käsityksensä historiasta, totuudesta, Jumalasta, ihmisyydestä ja yhteiskunnasta. Kaikki nämä uskomukset ovat peräisin heprealaisesta Raamatusta, vaikka aiempien sukupolvien heprealaisen israelilaisen ja afroamerikkalaisen ajattelun vaikutus on selvästi havaittavissa.

Ammia pidetään Messiaana, vaikka tällä on erityinen merkitys. AHIJ:lle on ollut monia messiaita, Jumalan asettamia henkilöitä, joiden tehtävänä on tuoda Israel takaisin oikealle tielle. Ben Ammi on viimeisin tällaisten henkilöiden joukossa, vaikkakin ensimmäinen Yeshuan (Jeesuksen) jälkeen.

Ammi oli alkuvaiheessa apokalyptinen ja ennusti Amerikan lähestyvää tuhoa ja kataklysmistä ydinsotaa, joka tuhoaisi maailmanjärjestyksen ja sallisi Jumalan valtakunnan (AHIJ) ottaa paikkansa maailman johtajina. Tämä messiaaninen aika levittäisi rauhaa ja veljeyttä kaikkialle maailmaan, ja kaikki kansat tulisivat osaksi sitä. Vuoden 1977 ennustettua apokalypsia ei tapahtunut, mikä sai Ammin tarkistamaan ennusteitaan ja väittämään, että Amerikka (ja länsimainen "euro-kansalainen") oli kuolemaisillaan. Näiden ennusteiden pettymys on todennäköisesti se, mikä johti sovittelevampaan asenteeseen Israelia kohtaan yhdistettynä AHIJ:n kasvavaan aineellisten resurssien puutteeseen sen jälkeen, kun heidän petosverkostonsa suljettiin 1980-luvulla.

Samoin varhaisissa lähteissä on huomattava määrä salaliittoteorioita: viimeisen 2,000 2023 vuoden historian aikana väitetään nähneen israelilaisen luonnon lähes täydellisen kalkimisen, sen korvaamisen eurooppalaisilla ja todisteiden, kuten mustien madonnojen, hävittämisyrityksen. Luomalla pseudoisraelilaisen kristinuskon uskonnon eurooppalaiset ovat puolestaan ​​onnistuneet valloittamaan maailman ja alistamaan sen väkivaltaiselle, sotaisalle luonteelleen. Israelilaisten orjuuttaminen ja kristinusko oli viimeinen vallankaappaus, jossa heistä tehtiin eurooppalaisia ​​zombeja. Mustan Amerikan "ylösnousemus" (perinteisen afroamerikkalaisen Hesekielin Kuivien luiden laakson ennustuksen perusteella) tapahtui nyt, kun he ymmärsivät todellisen identiteettinsä. Antisemitistiset elementit, jotka joidenkin jäsenten (vaikka ei Ben Ammin) kuvauksissa näkivät juutalaiset erityisen pahoina ja polveutuivat suoraan Israelin kuolevaisesta vihollista Edomista, osoittavat samankaltaisuutta sekä Nation of Islamin antisemitismin että valkoisten antisemiittien kanssa (Miller XNUMX). .

Myöhemmin vuosia nähtiin vähemmän aggressiivista ja vainoharhaista retoriikkaa, koska heidän vakaus Israelissa, vainon puute ja heidän kokemuksensa elää osana juutalaisyhteiskuntaa, jota ei hallitse Yhdysvaltojen erityinen rotujännitteet, antoivat heille mahdollisuuden keskittyä asialistalleen. globaalista noususta. Vaikka Ammi ja AHIJ olivat edelleen ensisijaisesti huolissaan Afrikan kansoista, he keskittyivät edistämään uskoaan kaikille. Näitä olivat useiden vegaaniravintoloiden avaaminen Israelissa, Yhdysvalloissa ja Afrikassa sekä African Hebrew Development Agencyn perustaminen, jonka kautta he työskentelivät Afrikan osavaltioissa (pääasiassa Liberiassa, Ghanassa ja Keniassa) auttamaan rakennusprojekteissa, porausreikien, ennaltaehkäisevä terveydenhuolto, ympäristön kestävyys ja muut sosiaaliset aloitteet.

AHIJ ovat olleet vegaaneja vuodesta 1973 lähtien väittäen, että tämä on oikea ja jumalallinen ruokavalio. Tämä perustuu heidän lukemaansa 1. Moos.29:2020:ssä, jossa Jumala antaa Aadamille ja Eevalle "kaikki siementä tuottavat kasvit koko maan päällä ja jokainen puu, jossa on hedelmää siemenneen. Ne ovat sinun ruokasi." Veganismi ja terveyskeskeinen elämäntapa ovat ydinperiaatteita ja keskeinen osa sitä, mitä ne esittävät maailmalle (Markowitz ja Avieli 2021; Miller XNUMXc).

Veganismi on vain yksi osa periaatteellista väkivallattomuutta, joka on luonnehtinut yhteisöä sen perustamisesta lähtien. Martin Luther Kingin filosofiaan pohjautuen AHIJ on aina torjunut väkivallan keinona saavuttaa tavoitteensa. Kun Israelin poliisi ja armeija piirittivät heidät estääkseen heidän mielenosoitusmarssiaan huhtikuussa 1986, heidän vastauksensa oli pysyä paikallaan ja nopeasti, jolloin ei marssia jatkunut tai perääntynyt. Tämä tapahtuma on ottanut myyttiset mittasuhteet AHIJ:n historiassa, ja siitä on tullut tunnetuksi Voimanäytöksen päivä. Mitä tulee Israelin ja Palestiinan konfliktiin, he katsovat, että väkivallan käyttö kummaltakin osapuolelta on väärin, mutta he uskovat, että heillä on velvollisuus puolustaa kotimaataan, kun sitä vastaan ​​hyökätään. Tämä oikeuttaa nuorten ilmoittautumisen kansalliseen palvelukseen.

Ammin teologia on vitalismia ja immanenssia, Jumalan ymmärtäminen hengenä, joka ei puutu suoraan maailmaan, vaan asuu ihmisissä ja ohjaa heitä kohti vanhurskaita ajatuksia ja tekoja. Jumalan pääluonto on luoja ja elämänantaja, joka on ainoa positiivisen synnyttävän voiman lähde. Jumalaa vastustava on saatana (jota Ammi ei koskaan käytä suureksi), kielteinen henkinen voima, joka vaikuttaa ihmisiin toimiin, jotka ovat tuhoisia sekä ihmisille että luodulle maailmalle yleisesti. Vaikka vanhurskaat teot johtavat suuremman luovan potentiaalin syntymiseen, ne teot, joihin Saatana vaikuttaa, johtavat ihmiset kohti lopullista kuolemaansa. Jälkimmäinen on ollut vastuussa länsi-/eurooppalaisen maailman viimeaikaisesta valta-asemasta, pakanain ajasta, joka on nyt päättymässä. Tämä näki israelilaisten orjuuttamisen Amerikassa ja ympäristön mielettömän tuhoamisen, mikä tekee elämän maan päällä mahdolliseksi (Miller 2023).

Ammin yhteiskuntafilosofia on sekä vallankumouksellista että konservatiivista: hän katsoi, että nykyinen järjestys on tuhottava kokonaan, jotta Jumalan valtakunta syntyy, mutta tämä Valtakunta tulee näkemään (enimmäkseen) konservatiivisten sosiaalisten roolien palautumisen, feminismin, homoseksuaalisuuden hävittämisen. , huumeiden käyttöä, epäoikeudenmukaista viihdettä ja epäoikeudenmukaisia ​​elämäntapoja. Koska Jumala on elämän lähde, kaiken elämässä täytyy liittyä takaisin jumalalliseen, jotta sen oikeellisuus ja kestävyys voidaan varmistaa. Erityisesti tämä vaatii "paluuta" Mooseksen lakiin, jonka kautta Jumala tulee ilmi yksilössä, yhteisössä ja maailmassa (Miller 2023).

Ammi väitti johdonmukaisesti, että ikuinen elämä (fyysinen kuolemattomuus) ei ollut vain mahdollista, vaan ihmiskunnan luonnollinen, tarkoitettu tila. Tämä saavutettaisiin vähitellen, eliniän kasvaessa messiaanisen aikakauden alkaessa. Kuolema esiteltiin suorana seurauksena Aadamin ja Eevan tottelemattomuudesta, ja kun AHIJ palaa ihmiskunnan askeleen takaisin Eedeniin, me kumoamme alkuperäisen synnin ja astumme jälleen Eedenin täydelliseen olemassaoloon. Eden itsessään on Afrikka, ja Israel on erottamaton osa Afrikkaa, jota he kutsuvat Koillis-Afrikaksi.

RITUAALIT / TOIMINTA

Yhteisö elää Mooseksen lain (heidän tulkintansa) mukaan. He pitävät sapattia, mikä tarkoittaa, että he paastoavat ja lepäävät perjantain auringonlaskusta lauantain auringonlaskuun. Sapattijumalanpalveluksia ja saarnaa pidetään, mutta ne eivät ole pakollisia. Raamatun velvoittamien festivaalien lisäksi heillä on vuosittainen Uuden maailman pääsiäisjuhla joka toukokuussa, muistona heidän pakomatkansa Amerikasta (tämä iloinen juhla houkuttelee vierailijoita ympäri maailmaa). [AHIJ-festivaali] He ovat vegaaneja eivätkä käytä päihteitä, kuten tupakkaa, alkoholia (paitsi festivaaleilla valmistettua erityisesti valmistettua viiniä) ja kofeiinia. Jokaisen jäsenen odotetaan harjoittelevan kolme kertaa viikossa. Sen lisäksi, että he viettävät kolme päivää viikossa syömällä vain raakaa ruokaa, he ovat asteittain asettanut uusia vuosittaisia ​​ruokavaliorajoituksia, kuten päiviä, jolloin he eivät käytä suolaa tai sokeria. Nämä perustuvat tieteellisiin havaintoihin tällaisten aineiden terveyshaitoista. He käyttävät vain luonnonkuituja, jotka ovat yhteisön jäsenten ommelta, ja kaikissa on oltava sininen lanka ja hapsut Raamatun mukaisesti (22. Moos. 11:12-15, 37. Moos. 40:XNUMX-XNUMX). Miehet käyttävät kippaa ja partaa.

Yhteisö harjoittaa polygynian muotoa, jota he kutsuvat jumalalliseksi avioliitoksi. Tässä tapauksessa mies voi mennä naimisiin jopa seitsemän vaimoa riippuen kyvystään tukea heitä. Tämä on perusteltua vetoamalla raamatullisiin henkilöihin, kuten Daavidiin, ja joihinkin afrikkalaisiin heimoperinteisiin. Vähemmistö avioliitoista on monimuotoisia, ja hyvin harvassa on enemmän kuin kaksi vaimoa. Valtio ei tunnusta virallisesti näitä Israelin lain vastaisia ​​avioliittoja. (Markowitz 2000)

AHIJ pyrkii huolehtimaan jäsentensä tarpeista sisäisesti hyödyntäen pitkää perinnettä mustaheprealaisissa israelilaisryhmissä. Suuri osa kunnan ruoasta on itse tuotettua, ja yhteisö tuottaa omaa tofua, soijamaitoa ja soijajäätelöä sekä monia muita elintarvikkeita. Vaatteet valmistetaan heidän tulkinnan mukaan Raamatun ohjeista. Jäsenet ylläpitävät äänitysstudiota musiikin tuottamiseksi ja useita ravintoloita ympäri Israelia. Dimonan paikkakunnalla on jopa sisäinen taksipalvelu, ja monet muut yritykset pyörittävät jäseniä palvelemaan yhteisön tarpeita. Nämä yritykset esitellään parhaana vaihtoehtona jäsenille (tarkoituksena pitää yhteisön talous kiertona sisäisesti), mutta ne ovat avoimia myös muille kuin jäsenille. Kaikki tulot näistä yrityksistä tai jäsenten ulkopuolisesta työsuhteesta kerätään ja kaikki jäsenten peruselinkulut maksetaan keskitetysti.

Organisaatio / JOHTAJUUS

Ben Ammi [Kuva oikealla] on ollut AHIJ:n kiistaton johtaja vuodesta 1971 ja tosiasiallinen johtaja niiden perustamisesta Chicagossa. Kun Ammi vahvisti asemaansa vuonna 1971, hän rakensi porrastetun rakenteen, jossa oli 2013 ruhtinaan pyhä neuvosto (hepreaksi Nasik). Myöhempinä vuosina näitä lisättiin kahdentoista ministerin (Sar) tasolla, joilla jokaisella on oma salkku (talous, tiedotus, maatalous, koulutus, urheilu jne.) ja kruunatut veljet ja sisaret (atar/atarah). jäsenten säännöllinen yhteydenpito (ja ainoa johtamistaso, johon kuuluu naisia). Lisäksi on pappeus, joka huolehtii yhteisön hengellisistä tarpeista sekä toimii palveluksissa, avioliitoissa, neuvonnassa ja ympärileikkauksissa (Jackson XNUMX).

Yhteisön jäsenet tunnetaan "pyhimyksinä", perinne ulottuu William Saunders Crowdyn ensimmäiseen heprealaiseen israelilaisyhteisöön asti. Perhe on yhteisön perusyksikkö, jolla on patriarkaalinen rakenne, vaikka aviomiehiä käsketään kuuntelemaan vaimonsa panosta päätöksiä tehdessään. Naiset ovat koulutettuja ja usein työskentelevät sekä huolehtivat kodista.

Useiden vuosikymmenten ajan Ben Ammia tukivat kaksi päähenkilöä, Shaleak Ben Yehuda (Louis A. Bryant, 1927-2003), joka johti Profeettojen koulua, yhteisön korkeakoulu- ja pappikoulutuslaitosta, ja prinssi (Sar) Asiel Ben Israel (Warren Brown, 1941-2022), yhteisön kansainvälinen ja Amerikan suurlähettiläs. Jälkimmäinen erosi Ben Ammista Ammin johtamistyylistä johtuvien erimielisyyksien jälkeen, erityisesti jäsenten värväämisestä Israelin armeijaan ja päätöksenteon läpinäkyvyyden puutteesta, vaikka hän pysyi aktiivisena Yhdysvalloissa.

Organisaatiotasolla AHIJ koostuu useista laitoksista ja yrityksistä. Näillä järjestöillä on koulutukseen, väkivallattomuuteen, terveyteen ja ympäristöön sekä luomu- ja vegaaniruokiin liittyviä tehtäviä. [Kuva oikealla]

SEIKAT / haasteet

AHIJ:n suurimmat haasteet ovat pitkälti menneisyydessä. He onnistuivat asettumaan Israeliin ja poistamaan karkotusuhan.

AHIJ kohtasi kaksi vuosikymmentä kestäneen konfliktin Israelin valtion kanssa vuodesta 1970 vuoteen 1990. Tämän vuoksi heidät demonisoitiin suosituissa raporteissa ja heidät karkotettiin. Suurelta osin nämä uhkaukset ovat nyt päättyneet ja ne hyväksytään kansansa ja virallisesti osavaltiossa. Heidän tärkeimmän tavoitteensa saavuttaminen (pysyvä asettuminen Pyhään maahan) on antanut heille uutta luottamusta. Itse asiassa heistä on tullut jonkinlainen mallivähemmistö, joka palvelee armeijassa, luo pieniä yrityksiä, viettää aikaa johtajien kanssa ja on saanut paljon positiivista kattavuutta sen jälkeen (Esensten 2019; Esenstenin verkkosivusto 2023). Sekä AHIJ että Israel ovat hyötyneet näistä hyvistä suhteista, ja he ovat toisinaan toimineet Israelin edustajina (esimerkiksi Eurovision laulukilpailussa 1999 ja Durbanin rasismin vastaisessa maailmankonferenssissa 2001). [Kuva oikealla] Huhtikuussa 2021 kuitenkin 2022 perheelle, joiden oikeudellinen asema ei ollut ratkaistu, annettiin karkotusmääräys; näitä lykättiin myöhemmin valituksen jälkeen, mutta tilanne ei ole ratkaistu joulukuuhun XNUMX mennessä.

Ben Ammin kuolema joulukuussa 2014 oli viime aikojen suurin haaste AHIJ:lle. Seuraavien kahdeksan vuoden aikana ei kuitenkaan ole ilmennyt suuria sisäisiä ongelmia; hierarkkinen johtajuusrakenne on auttanut ylläpitämään keskittymistä ja kurinalaisuutta, ja AHIJ:n toiminta kehittyy entisestään jo suunnitellulla polulla. Se, mitä erimielisyyttä edelleen on, näyttää olevan vähän uhka.

Pettymys heidän kirjaimellisiin apokalyptisiin ennusteisiinsa vuodelle 1977 johti joidenkin jäsenten eroon, mutta kaiken kaikkiaan se ei ollut kovin vahingollista. Todellakin, kuten Festinger ym. (1956) ennustavat, toteutumattomuus on saattanut johtaa suurempaan itsevarmuuteen ja Ben Ammi osoitti taitavaa kykyä tulkita aiempia ennustuksiaan uudelleen tehdäkseen niistä yhteensopivia erilaisen todellisuuden kanssa ja säilyttäen siten niiden todenperäisyyden ( Miller 2021b).

Muiden heprealaisten israelilaisten ryhmien räjähdysmäinen kasvu Yhdysvalloissa ei näytä vaikuttaneen AHIJ:hen huolimatta vaihtelevista kannoista tässä yhteisössä; Jotkut arvostavat saavutuksiaan, kun taas toiset pitävät heitä harhaoppisina ja Ben Ammi vääränä Messiaana.

Vaikka mustaheprealainen israelilainen liike jatkaa kasvuaan Amerikassa, kaikki BHI:n yhteiset periaatteet ovat keskustelun kohteena. Vaikka monien afrikkalaisten heimoryhmien olemassaoloa, jotka väittävät olevansa syntyperäisiä israelilaisista, kiistellään heidän väitteidensä tueksi, usko, että kaikki, useimmat tai kaikki Amerikassa orjuutetut afrikkalaiset olivat israelilaista perintöä, on vailla todisteita. Useimmat heprealaisista israelilaisista käyttävät 28. Moos. XNUMX:aa todistetekstinä. Tässä luvussa israelilaisia ​​uhkaa pitkä lista kirouksia, mukaan lukien heidän uudelleenorjuuttaminen Egyptiin, jos he lakkaavat noudattamasta heille annettuja lakeja. Jäsenille on selvää, että he ovat täyttäneet tämän raamatullisen profetian (Amerikka on uusi Egypti), ja siksi he ovat israelilaisia. Ei-jäsenille tämä ei ole varma todiste. AHIJ väittää, että heidän onnistumisensa vakiinnuttaa luvattuun maahan, jatkuvien kansainvälisten ponnistelujen edessä, on lisäosoitus heidän väitteensä olevan oikeita, mutta tämä ei taaskaan pysty todistamaan asiaa niille, jotka eivät ole vielä taipuvaisia ​​uskomaan sitä.

Vaikka AHIJ on onnistunut vetäytymään antisemitismistä ja lieventämään sitä koskevia huolenaiheita, on vaarana, että Yhdysvaltojen tapahtumat ja keskustelut taas kiihtyvät; vuonna 2022 musta heprealainen israelilainen antisemitismi nousi otsikoihin. Koska AHIJ on integroitunut niin onnistuneesti Israeliin, he eivät todennäköisesti kohtaa siellä suoraa takaiskua, mutta heidän toimintansa USA:ssa saattavat joutua tervattuina samalla harjalla kuin muut radikaalimmat ryhmät.

On myös syytä harkita meneillään olevaa sionisti-antitsionistista taistelua Amerikassa ja maailmanlaajuisesti. Sympatia Palestiinan taistelua kohtaan on ollut keskeinen osa afroamerikkalaista ajattelua 1960-luvun puolivälin Black Power -liikkeestä lähtien. Vaikka mustat poliittiset johtajat aina kongressiedustajista uskonnollisiin johtajiin ovat lähes yksimielisesti tukeneet AHIJ:tä, heidän yhteistyönsä Israelin kanssa voi aiheuttaa heille ongelmia Amerikassa, jos tämän valtion imago jatkaa heikkenemistä.

KUVAT

Kuva 1: Ben Carter.
Kuva 2: Sielun lähettiläs.
Kuva 3: Entinen pääministeri Shimon Peres vieraili Dionan siirtokunnalla vuonna 1989 XNUMX-vuotispäivänään.
Kuva 4: AHIJ-festivaali.
Kuva 5: Ben Ammi.
Kuva #6: AHIJ-luomukauppa.
Kuva #7: Ryhmä AHIJ:n jäseniä Israelissa.

REFERENSSIT

Ammi, Ben. 1990 [1982]. Jumala, musta mies ja totuus. Tarkistettu painos. Washington, DC: Communicators Press.

Mustat amerikkalaiset tukemaan Israelin komiteaa ja A. Philip Randolphin koulutusrahastoa. 1981. "Raportti Israelin valtuuskunnan ensimmäisistä löydöistä ihmisoikeuksista sellaisina kuin ne koskevat alkuperäistä heprealaista israelilaista kansakuntaa", tammikuu 1981.

Musta, Edwin. 1987. "Mustat heprealaiset 'epätoivoissa'." Atlanta Jewish Times, 22. toukokuuta, s.6-8.

Dorman, Jacob S. 2013. Valitut ihmiset: Amerikan mustien israelilaisten uskontojen nousu. Oxford: Oxford University Press.

Esensten, Andrew. 2019. "Yhden esimerkilliset sotilaat: Afrikan heprealaiset israelilaiset Israelin puolustusvoimissa." Uskonnot 10: 614. Käytössä https://doi.org/10.3390/rel10110614 1 / 12 / 2023.

Esentenin verkkosivusto. 2023. Käytetty osoitteesta https://andrewesensten.net/ahij/ 1 / 12 / 2023.

Festinger, Leon; Henry W. Riecken; Stanley Schachter. 1956. Kun profetia epäonnistuu: Sosiaalinen ja psykologinen tutkimus nykyaikaisesta ryhmästä, joka ennusti maailman tuhoa. Minneapolis: University of Minnesota Press.

HaGadol, prinssi Gavriel. 1993. Impromnable People: Afroamerikkalaisten pakomatka takaisin Afrikkaan. Washington, DC: Communicators Press.

Gruen, George E. 1984 "Mustisten heprealaisten" asema Israelissa: asiaan liittyvien monimutkaisten asioiden tarkastelu. Kansainvälisten suhteiden osaston erikoisraportti, American Jewish Committee, kesäkuu 1984.

Jackson, John L., Jr. 2013. Ohut Kuvaus: Etnografia ja Jerusalemin afrikkalaiset heprealaiset israelilaiset. Cambridge, MA: Harvard University Press.

Laskeudu, James. 2002. Musta juutalaisuus: Amerikkalaisen liikkeen tarina. Durham, NC: Carolina Academic Press.

Markowitz, Fran. 2000. "Millenarian Motherhood: Motiivit, merkitykset ja käytännöt Afrikan heprealaisten israelilaisnaisten keskuudessa." Nashim: Journal of Jewish Women's Studies & Gender Issues 3: 106-38.

Markowitz, Fran/Avieli, Nir. 2020. "Ruokaa keholle ja sielulle: veganismi, oikeamieliset miesruumiit ja kulinaarinen lunastus Jahin valtakunnassa." Etnografia 23: 181-203.

Michaeli, Ethan. 2000. "Toinen Exodus: Heprealaiset israelilaiset Chicagosta Dimonaan." Pp. 73-90 tuumaa Black Zion: Afroamerikkalaiset uskonnolliset kohtaamiset juutalaisuuden kanssa, toimittajina Yvonne Chireau ja Nathaniel Deutsch. New York: Oxford University Press.

Miller, Michael T. 2023. Ben Ammi Ben Israel: Musta teologia, teodikia ja juutalaisuus Afrikan heprealaisen israelilaisen Messiaan ajatuksissa. Lontoo: Bloomsbury (tulossa).

Miller, Michael T. 2021a. "Jerusalemin afrikkalaiset heprealaiset israelilaiset: rajatapaus." Pp. 28-46 tuumaa Muukalainen varhaismodernissa ja modernissa juutalaisessa perinteessä, toimittaneet Catherine Bartlett ja Joachim Schlör. Leiden: Brill.

Miller, Michael T. 2021b. "Jerusalemin afrikkalaiset heprealaiset israelilaiset." Sisään Apocalyptic and Millenarian Movements Critical Dictionary of Apocalyptic and Millenarian Movements, eeditoineet James Crossley ja Alastair Lockhart. Panacea Charitable Trust. Käytetty osoitteesta http:// http://www.cdamm.org/articles/ahij 5 tammikuu 2023.

Miller, Michael T. 2021c. "Ben Ammin veganismin mukauttaminen Afrikan heprealaisten israelilaisten teologiaan." Tieteidenvälinen lehti uskonnosta ja muutoksesta nykyyhteiskunnassa 7.2. Käytössä https://doi.org/10.30965/23642807-bja10019 5 tammikuu 2023.

Laulaja, Merrill. 2000. "Symbolinen identiteetin muodostuminen afroamerikkalaisessa uskonnollisessa lahkossa: mustat heprealaiset israelilaiset." Pp. 55-72 tuumaa Black Zion: Afroamerikkalaiset uskonnolliset kohtaamiset juutalaisuuden kanssa, toimittaneet Yvonne Chireau ja Nathaniel Deutsch. New York: Oxford University Press.

Whitfield, Thomas. 1980. Yöstä auringonpaisteeseen. Nashville, TN: Broadman Press.

Yehuda, Shaleak Ben. 1975. Mustat heprealaiset israelilaiset Amerikasta Luvattuun maahan: Suuri kansainvälinen uskonnollinen salaliitto Profeettojen lapsia vastaan. New York: Vantage Press.

Julkaisupäivämäärä:
7 tammikuu 2023

Jaa: