David G. Bromley & Katie Toomey

herchurch

 FOUNDER / GROUP HISTORY

1882: Ebenezerin luterilainen kirkko perustettiin San Franciscoon palvelemaan ruotsalaisia ​​maahanmuuttajia.

1956: Nykyinen kirkkorakennus pystytettiin, mutta jäsenmäärä väheni Ruotsin maahanmuuttajaväestön ikääntyessä.

1958: Stacy Boorn syntyi.

1987: Stacy Boorn valmistui Tyynenmeren luterilaisesta teologisesta seminaarista Berkeleyssä, Kaliforniassa, ja hänet asetti evankelis-luterilaisten kirkkojen yhdistys.

1988: Amerikan evankelisluterilainen kirkko (ELCA) perustettiin, evankelisluterilaisten kirkkojen liitto tuli osaksi tätä ryhmää.

1990: Luterilaiset lesbo- ja homoministeriöt perustettiin antamaan taloudellista tukea LGBTQIA+-pastorien kutsuihin.

1993: Extraordinary Candidacy Project perustettiin antamaan valtuusprosessi julkisesti tunnistetuille LGBTQIA+-ihmisille, jotka on kutsuttu luterilaiseen palvelukseen.

1998 (marraskuu): Stacy Boornista tulee kokopäiväinen väliaikainen lähetysarviointipastori Ebenezerin luterilaiseen kirkkoon.

1999: Pastori Boorn kastoi vanhempien luvalla lapsen "Jumalan nimeen, joka on äitimme ja Isämme, ja Jeesuksen nimeen, joka on Jumalan lapsi".

2002: Seurakunta alkoi käyttää nimeä herchurch pystytettyään lipun: ”Kaikki tervetuloa pöytään. Sunnuntaiaamun jumalanpalvelus klo 10 Jumala rakastaa kaikkia lapsiaan!”, kirkon ulkopuolelta.

2003: herchurch alkoi käyttää naiskuvaa liturgioissaan.

2006 (16. marraskuuta): Megan Rohrer, ELCA:n ensimmäinen transsukupuolinen pastori, vihittiin yhteiskutsussa herchurchista (Ebenezer luterilainen), Christ Church Lutheran, St. Francis Lutheran ja Sts. Maria ja Martha Lutheran.

2007: Extraordinary Candidacy Project ja Lutheran Lesbo & Gay Ministers yhdistyivät Extraordinary Lutheran Ministriesiksi tukemaan LGBTQIA+ luterilaisten palvelusmahdollisuuksia.

2007 (marraskuu): Ensimmäinen herchurch Faith and Feminism -konferenssi pidettiin, otsikolla "Viisauden kiireellinen huuto: usko ja feminismi / nainen / mujerista -konferenssi".

2008 (kesä-marraskuu): herchurch solmi seitsemän samaa sukupuolta olevien avioliittoa jäsenille aikana, jolloin samaa sukupuolta olevien avioliitto oli laillinen Kaliforniassa.

2010 (heinäkuu): ELCA toivotti tervetulleeksi seitsemän ensimmäistä avoimesti homopastoriaan, jotka ELM oli aiemmin asettanut poikkeuksellisesti.

FOUNDER / GROUP HISTORY

Kuten muutkin valtavirran protestanttiset kirkkokunnat, luterilaiset ovat kokeneet konservatiivis-progressiivista jakautumista useiden vuosikymmenten ajan, ja viimeksi sukupuoleen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvistä ongelmista. Kun Missourin synodin ja Wisconsinin evankelis-luterilaisen synodin osat ovat säilyttäneet konservatiivisemmat kannat, Amerikan evankelis-luterilainen kirkko (ELCA) on vähitellen omaksunut edistyksellisempiä kantoja erityisesti LGBTQIA+-pastorien vihkimisen suhteen.

San Francisco on tietysti historiallisesti ollut monien vastakulttuuristen ryhmien ja toimintojen, myös uskonnon, keskus. Luterilaisen kirkon LGBTQIA+-aloitteiden puolestapuhumisen lisäksi on useita muita uskonnollisia ja hengellisiä ryhmiä, joilla on rinnakkaiset agendat. Tänne perustettiin esimerkiksi Metropolitan Community Church, joka on perustanut kirkkoja eri puolille maata. Suuri metodisteihin sidoksissa oleva Glide Memorial Church toimi ensimmäisen samaa sukupuolta olevien liiton, joka koskaan pidettiin Yhdistyneessä metodistikirkossa (Kane 2015). San Franciscon buddhalaiskeskuksessa toimii sekä Gay Buddhist Fellowship että San Franciscon LGBT Sangha. Ja tietysti San Franciscossa asuu erittäin näkyvä Perpetual Indulgencen sisaret.

Vakiintuneiden valtavirran asemien haasteet ovat saaneet kaksi ensisijaista muotoa: LGBTQIA+-virkailun hyväksyminen ja feministisen henkisyyden puolustaminen. Ei ole yllättävää, että vihkimishaaste alkoi kahdella San Franciscon luterilaisella kirkolla, St. Francis Lutheran Church ja First United Lutheran Church. Nämä kaksi seurakuntaa esittivät "kutsut" jo avoimille homo- ja lesbopastoreille, vaikka tämä oli ELCA-politiikan vastaista. Vuonna 1990 tästä liikkeestä tuli Lutheran Lesbian & Gay Ministries; vuonna 1993 Extraordinary Candidacy Project; ja vuonna 2007 Extraordinary Lutheran Ministries (ELM). ELM otti aggressiivisemman lähestymistavan homojen ja lesbojen vihkimiseen luomalla valtuutusprosessin jo julkisesti tunnistetuille homoille ja lesboille, jotka on kutsuttu luterilaiseen ministeriöön. ELCA muodosti työryhmän vuonna 2001 tutkimaan ordinaatiokysymystä (Goodstein 2010). Kun ELCA-politiikka muuttui hitaasti, erityisesti vuoden 2005 kansallisen kokoontumisen jälkeen, yksittäiset luterilaiset seurakunnat alkoivat kutsua LGBTQIA+-pastoreita mahdollisista kurinpitotoimista huolimatta. Vuosina 2006–2009 järjestettiin kymmenen ylimääräistä vihkimistä. Tämän jälkeen LGBTQIA+:n listalla olevien johtajien (seminaarien ja ehdokkaiden) määrä on kasvanut yli 350:een (ELM). Vuonna 2009 ELCA muutti pitkäaikaisen vihkimispolitiikkansa hyväksymällä monogaamisten ei-selibaattisten homopastoreiden vihkimisen. Vuonna 2010 seitsemän itseään tunnustanutta homopastoria (jotka oli jo vihitty ja jotka palvelivat kirkoissa tai lähetystyössä ilman, että he olivat mukana virallisessa papiston luettelossa) hyväksyttiin seremoniaan San Franciscon Pyhän Markuksen luterilaisessa kirkossa ELM:n (Goodstein) toimesta. 2010). Yksi heistä oli Megan Roher, joka on transsukupuolinen ja josta tuli myöhemmin ensimmäinen ELCA-piispa (Eg1s0Zh1 2021). Tämä politiikan muutos teki ELCA:sta Yhdysvaltojen suurimman protestanttisen kirkon, joka salli selibaatittomien homoseksuaalisten ministerien palvella papistonsa riveissä. Samaan aikaan oli myös järjestäytynyttä vastustusta. muutoksiin. Ryhmä konservatiivisia luterilaisia ​​kirkkoja, Lutheran Core, ilmoitti aikeestaan ​​luoda uusi kirkkokunta, Pohjois-Amerikan luterilainen kirkko (Goodstein 2010).

Ebenezerin luterilainen kirkko valitsi toisen tien, joka haastoi myös perinteisen luterilaisen organisaation ja käytännön. Se, joka tunnettiin herchurchiksi, kehitti tehtäväkseen jumalallisen feminiinisyyden sisällyttämisen oppiin ja käytäntöihin, jotta voitaisiin tasapainottaa patriarkaalista dominanssia erityisesti luterilaisessa ja yleisemmin kristinuskossa. herchurch on ollut avoin LGBTQIA+-ordinaatiolle, mutta ei ole tehnyt vihkimispolitiikkaa ensisijaiseksi tehtäväkseen. Se esimerkiksi liittyi useiden muiden ELCA-kirkkojen kanssa kirkkokunnan ensimmäisen transsukupuolisen pastorin vihkimiseen (Green 2010). Kirkon seurakuntaan kuuluu myös joukko LGBTQIA+ -jäseniä. Sen lyhyen ajanjakson aikana vuonna 2008, jolloin samaa sukupuolta olevien avioliitto oli sallittu Kalifornian lain mukaan, hänen kirkkonsa suoritti useita vihkimisseremonioita (Ursic 2014). Siitä lähtien kun Stacy Boorn otti Ebenezerin pastorin roolin, kirkko on jatkuvasti lisännyt jumalallisen feminiinisyyden yhtenäisyyttä opeissaan, rituaaleissaan ja organisaatiossaan. Jumalallisen feminiinisen näkyvyyttä on lisännyt myös vastakohta, jonka se on herättänyt ELCA:n konservatiivisemmissa elementeissä.

Ebenezerin luterilainen kirkko jäljittää historiansa sen perustamiseen San Franciscoon vuonna 1882, Kalifornian kultakuumeen aikaan, ruotsalaisia ​​maahanmuuttajia palvelevana kirkkona. Sen nykyinen historia alkaa kuitenkin pastori Stacy Boornin saapumisesta vuonna 1998. Boorn varttui Missourin synodin luterilaisessa kirkkokunnassa, joka ei aseta naisia ​​pastoriksi (Aldredge-Clanton 2011). Hän kertoo, että hänellä oli vahvat uskonnolliset kiinnostuksen kohteet pienestä pitäen: ”Pienenä tyttönä rakastin luterilaisia ​​virsiä. Ottaisin virsikirjani kylpyyn ja laulaisin sydämestäni!" (Ursic 2014)

Kun hän oli vain yhdeksänvuotias, Stacy Boorn ilmoitti: ”Haluan olla pastori. Jumala haluaa minun tekevän tämän." Vaikka hän varttui kirkossa, joka kuului Missourin synodin luterilaiseen kirkkokuntaan, joka ei vieläkään aseta naisia, hän ei silloin tajunnut, että naisilla oli kiellettyä toimia pastoreina (Aldredge-Clanton 2011). Hän osallistui konfirmaatiotunneille Trinity Lutheran Churchissa Schenectadyssa, New Yorkissa, ja opiskeluaikanaan hän oli julistautunut esiseminaariksi Concordia Bronxvillessä, Missourin synodin korkeakoulussa (Aldredge-Clanton 2011; Ursic 2014). Valmistuttuaan Tyynenmeren luterilaisesta teologisesta seminaarista vuonna 1987 ja hänet vihittiin Evankelis-luterilaisten kirkkojen yhdistykseltä (joka liittyi evankelisluterilaiseen kirkkoon Amerikassa seuraavana vuonna), ja Boorn hyväksyi pastorin tehtävän pienessä Gracen luterilaisessa kirkossa Richmondissa, Kaliforniassa, pääosin laosilaisen maahanmuuttajaseurakunnan kanssa vuonna 1989 (Aldredge-Clanton 2011). Hän toimi tässä tehtävässä vuoteen 1998 asti, jolloin hän hyväksyi pastorin viran Ebenezerin luterilaisessa kirkossa San Franciscossa. Hän seurasi pastoria, joka oli johtanut kirkkoa 2014 vuotta (Ursic XNUMX).

Kun Boorn saapui luterilaiseen Ebenezeriin, [Kuva oikealla] maahanmuuttovirta Ruotsista oli vähentynyt ja aikaisemmat maahanmuuttajaryhmät olivat etääntyneet etnisestä historiastaan ​​(Ursic 2014). Lisäksi nuoremmat ikäryhmät olivat esikaupunkialueita. Ebenezer ei ollut tässä suhteessa ainutlaatuinen, koska useimmat ELCA:n San Franciscon konferenssin kymmenestä kirkosta kohtasivat samanlaista painetta (Ursic 2014).

Boorn aloitti laajan kampanjan muuttaakseen kirkkokulttuuria. Jotkut hänen johtajuutensa näkökohdat, kuten avoimuuden lisääminen, otettiin myönteisesti vastaan. Samanaikaisesti muut aloitteet, kuten LGBTQIA+ -yhteisön jäsenten toivottaminen tervetulleiksi, otettiin vähemmän vastaan, kuten ELCA:ssa tuolloin.

Tänä aikana Boorn löysi feministisen teologian ja alkoi miettiä, kuinka sisällyttää kirkkoon "sisällyttävämpi käsitys jumalallisuudesta" (Mantle 2010). Häneen vaikuttivat feministiset kirjailijat, kuten Rosemary Radford Ruether, kirjoittaja Seksismi ja God-Talk. Hänen tutkimusmatkansa johti kasteeseen "Jumalan nimessä, joka on äitimme ja Isämme, ja Jeesuksen nimessä, joka on Jumalan lapsi" (Aldredge-Clanton 2011; Ursic 2014). Tätä seurasi vuonna 2002, kun kirkon etusivulle asetettiin banneri, jossa todettiin: ”Kaikki tervetuloa pöytään. Sunnuntaiaamun jumalanpalvelus klo 10 Jumala rakastaa kaikkia lapsiaan!” (Aldredge-Clanton 30). Kun kirkko sitten avasi verkkosivuston, nimi herchurch keksittiin (herchurch ei ole koskaan isolla kirjaimilla korostaakseen kirkon radikaalia tasa-arvoisuutta (Ursic 2014)). Siitä tuli näin Ebenezer/herchurch luterilainen kirkko. Kirkon silmiinpistävä purppura ja talvisininen ulkopinta lisäsi huutomerkin heidän tehtäväänsä edistää feminiinistä jumalallisuutta. [Kuva oikealla]

Myllerrys Boornin aloitteista, erityisesti naisellisesta jumalallisuudesta, jatkui ja johti lopulta seurakunnan äänestykseen hänen jatkamisestaan ​​pastorina. Se oli keskeinen hetki kirkon historiassa, ja feminiinisyyden sakralisoituminen oli symbolinen kiistakohta. Hän selvisi siitä haasteesta, joka sai kaikki alkuperäistä seurakunnan jäsentä viittä lukuun ottamatta eroamaan seurakunnasta (Kane 2015). Boorn ja hänen kannattajansa etenivät sitten asialistaansa luomalla kattavampaa kieltä hymneihin ja rukouksiin ("Äiti-Isä Jumala", "Jumala/tyttäre", "Kristus-Sofia" ja Pyhä muu) ja esittivät enemmän naiskuvaa pyhäkössä. , jossa korostetaan naisia ​​koskevia sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymyksiä ja luodaan kristittyjen feminististen kirjailijoiden lainauskirjasto kirkkoon. herchurch kuvailee itseään näin ollen "luterilaiseksi feministiseksi liikkeeksi, joka on olemassa juhlimaan pyhän feminiinisiä ulottuvuuksia, jotka ilmaistaan ​​palvonnassa, oppimisessa, keskinäisessä välittämisessä ja oikeudenmukaisissa teoissa" (Ursic 2014).

Pyrimme olemaan avoin ja vahvistava yhteisö. Kaikki ihmiset ovat tervetulleita ja rakastettuja Kristus-Sofian ja meidän kaikkien Suuren Äidin rakkaudessa. Tämä on jännittävää aikaa. Vaikka olemme olleet jumalanpalveluksessa kaupungissa vuodesta 1882, synnytämme uutta seurakuntaa. Meistä on aina tulossa vieraanvaraisuuden yhteisö, joka ilmaisee osallisuutta sanan/viisauden ja palvonnan, teon ja palvelutyöohjelmoinnin kautta.
Kaikki sukupuoli-identiteetin ilmaisut ovat siunaus! (Herchurchin verkkosivusto 2022)

OPPEJA / uskomukset

Ebenezer luterilainen oli ollut "hyvin pitkälti perinteinen luterilainen seurakunta", jonka jäsenmäärä oli supistunut ennen Stacy Boornin saapumista (Mantle 2010). Boorn esitti uuden kirkon tehtävän, joka edisti pastorille profeetallisempaa tehtävää:

Missiomme on ilmentää ja tuoda ääneen jumalallisen feminiinisyyden profeetallista viisautta ja sanaa, kohottaa myötätunnon, luovuuden ja maasta ja toisistamme huolehtimisen arvoja (Herchurchin verkkosivusto 2022).

Viime kädessä tämä haastaisi patriarkaalisen kirkkorakenteen:

Ebenezer/herchurch Lutheranin tehtävänä on olla profeetallinen ääni patriarkaalisessa kirkossa. Jumalallisen feminiinisyyden sisällyttäminen muuttaa koko kirkon rakenteen. Lopulta papiston rakenne puretaan. Pyhän feminiinisyyden sisällyttäminen antaa naisille ja miehille mahdollisuuden tarkastella vaihtoehtoisia rakenteita, muuttaa valtarakenteita, jotka jättävät ihmiset ulkopuolelle tai vähättelevät heitä tai antavat ihmiselle vallan toisiin nähden. Jumaluuden yksinomaan maskuliininen kieli tukee näitä rakenteita. Egalitaristinen kieli Pyhälle Toiselle tukee tasa-arvoisia yhteisöjä” (Aldredge-Clanton 2011).

RITUAALIT / TOIMINTA

herchurch kehitti, hyväksyi tai mukautti useita rituaaleja, jotka korostivat sen profeetallista, feminististä suuntausta. [Kuva oikealla] Sunnuntain jumalanpalveluksen otsikko on "Jumalallisen naisen liturgia". Siellä on jumalatar Rosary, jonka Boorn oli löytänyt tapaamisessa feminististen luterilaisten pastorien kanssa (Ursic 2014). Goddess Rosary sisältää rukouksia, joiden on tarkoitus olla vapauttavia ja voimaannuttavia: Roomalaiskatolisen feministin Mariam Teresa Wintersin "Äitimme, joka on sisällämme" ja feministi-jumalatar Carol Christin "Terve jumalatar täynnä armoa" herchurchin verkkosivusto 2022; Ursic 2014).

Äitimme (Miriam Therese Winter)

Äitimme, joka on meissä, juhlimme monia nimiäsi.
Tulkoon sinun viisautesi, tapahtukoon sinun tahtosi, joka avautuu
syvyydet sisällämme. Joka päivä annat meille kaiken mitä tarvitsemme. Sinä
muistuta meitä rajoistamme ja päästämme irti. Tuet meitä toiminnassamme
valtaa ja toimimme rohkeasti. Sillä sinä olet asuinpaikka
sisällämme, voimaantuminen ympärillämme ja juhla
keskuudessamme. Nyt ja ikuisesti. Aamen.

Terve jumalatar (muokattu Carol Christista)

Terve jumalatar, täynnä armoa, siunattu olet ja siunattu
kohtusi hedelmä. Sillä sinä olet meidän kaikkien äiti.
Kuule/paranna meidät nyt ja kaikissa tarpeissamme/unelmissamme. Oi siunattu
olkoon, siunattu olkoon, Amen.

On myös kruunausseremonia vanhempien naisten kunniaksi, joka on lainattu Goddess-liikkeestä.

Kirkon alttarissa on selkeästi feministisiä hengellisiä teemoja. Suurin osa kirkon ja sen verkkosivujen taideteoksista kuvaa jumalatar/jumalallista feminiinistä tavallista maskuliinista jumalakuvausta (Ursic 2014). herchurch kehitti myös neljättä adventtisunnuntaita varten ChristSophia-messun, joka on tarkoitettu tasapainottamaan maskuliinisuutta ja naisellisuutta. Kolmen edeltävän viikon messut suoritetaan muinaisen äidin (Adventti 1), Mustan Madonnan (Adventti 2) ja Guadalupen (3. Adventti) paluu ja paluu. ChristSophia-messulla on erottuva ominaisuus:

Se ei ole perinteisen joulun feminisointi tai New-Age-Goddess-otos päivänseisauksesta. Adventti kirkossa on paluuta. Itse kausi ja sana kertovat tulemisesta, toivosta ja jumalallisen uudelleensyntymisen odotuksesta hänen maailmassaan. Se on myös pimeyden aikaa, jolloin usein vetäydymme itseemme tai alitajunnan pimeyteen. Tämä pimeys on sekä pyhä että turvallinen. Se on jumalallisen kohdun pimeys (herchurch-sivusto 2022).

Muodollisempien kirkon toimintojen ulkopuolella kirkko järjesti useita "piirejä", jotka heijastelivat jumalallisia feminiinisiä teemoja: Jumalatar/Pyhä Nainen -kuvakkeen tekeminen, Tunteellinen henkisyys, Full Moon Drum Circle, Soul Collage. Joka marraskuussa kirkko on sponsoroinut vuotuista uskon ja feminismi-, nais- ja mujerista-konferenssia (juhlaa) paikan päällä. (Herchurchin verkkosivusto 2022).

Vuonna 2008 Kaliforniassa laillistettiin lyhyesti samaa sukupuolta olevien avioliitto, kunnes perustuslakiehdotus 8 kielsi samaa sukupuolta olevien avioliitot. Tänä aikana herchurch järjesti avioliittorituaaleja ja solmi seitsemän samaa sukupuolta olevien avioliittoa kirkon jäsenille (Ursic 2014).

Organisaatio / JOHTAJUUS

Ebenezerin/herchurchin vahva feministinen maku näkyy johtajuuden nimikkeissä: Pastori ja rituaalin pappitar; Sister of Song, Art Womb, SoulCollage; Asukas noita; Healing Circle, taiteilija; sukupuolten tasa-arvoa laajentava ministeriö/Thea-logian; henkinen johtaja, Goddexx-harrastaja (herchurch verkkosivuilla 2022). herchurch esittelee myös taideteoksia feministin kanssa näkökulmasta, osan siitä on tuottanut Boorn. [Kuva oikealla]

Boornin visiossa herchurchista on selvästi sekä poliittista että uskonnollista ulottuvuutta. Vastauksena kyselyyn hänen "toiveistaan" seurakunnalle, hän listasi kolme:

Todellinen tasa-arvo ja jumalallisuus kaikille tunteville olennoille.
Hengellinen yhteisö, jossa olen mukana (herchurch), laajenee ja saa lisää luovia ja rauhaa etsiviä ihmisiä. Avoin kutsu: sunnuntaisin klo 10.

SEIKAT / haasteet

herchurch on pysynyt evankelis-luterilaisen kirkon jäsenenä Amerikassa; se on kuitenkin tietoisesti pysynyt tuon uskonnollisen perinteen reunalla. Traditiota haastavan toimintaohjelmansa seurauksena se on edelleen kohdannut vaikeuksia lisätä jäsenkuntaansa, vastustanut saada näkyvämpää asemaa kirkon hierarkiassa ja synnyttänyt jatkuvaa äänellistä vastustusta feministiselle suuntautumiselleen.

Kun Stacy Boorn saapui Ebenezerin luterilaiseen kirkkoon pastoriksi, historiallinen kirkko oli rappeutumassa. Hänen väitteensä kirkon uudesta suunnasta johti lisäloikkauksiin, vaikka se tuli tunnetuksi herchurchiksi ja sai lisää näkyvyyttä ja julkisuutta. ECLA (2022) raportoi 200 kastetusta jäsenestä, 188 konfirmoidusta jäsenestä ja keskimäärin 2022 paikan päällä olevaa osallistujaa ja 100 online-osallistujaa (ECLA 2015). Säännöllinen kirkon jäsenmäärä on siis pysynyt reilusti alle 2015:ssa rakennuksessa, joka on rakennettu paljon suurempaa seurakuntaa varten. Jäljellä on vain muutamia jäseniä esikirkkopäiviltä. Herchurch on pikemminkin luonut ainutlaatuisen identiteetin, joka on vetänyt puoleensa pienen joukon pääosin naisia, valkoisia, innostuneita feministiluterilaisia ​​ja joka on saumattomasti sisältänyt homoja ja transsukupuolisia, mutta kirkon jäsenkasvualoitteet eivät ole vielä houkutelleet valtavirran luterilaisia ​​merkittäviä määriä (Kane 2022). Aldredge-Clanton 2014; Rice XNUMX; Ursic XNUMX).

herchurchin identiteetti on jättänyt sen organisatorisesti jokseenkin hankalaan asemaan kirkkokunnassa. Vaikka kirkko on tukenut Extraordinary Lutheran Mission tietyillä tavoilla, se ei ole nostanut LGBTQIA+ -asioita pääpainokseen, joka on edelleen feministinen henkisyys. Koska kirkon tehtävä liittyy niin läheisesti Boornin johtamiseen, tämä on johtanut Boornin statusongelmiin. Hän oli esimerkiksi kiinnostunut toimimaan alueellisessa synodineuvostossa, mutta hänen ehdokkuutensa ei menestynyt paikallistason ulkopuolella. Kuten Boorn totesi, "Opin, että en ole valittavissa sellaisiin asioihin, koska olen liian ulkona joillekin ihmisille ja vaadin feminismiä kuuluviin kirkossa" (Goodstein 2010).

Lopuksi, herchurch on kohdannut äänellistä vastustusta konservatiivisemmilta elementeiltä ELCA:ssa. Keskeinen kysymys on edelleen ollut kirkon jumalallisen feminiinisyyden korostaminen. Esimerkiksi herchurch on vaihtanut sanan "Isä meidän" sanalla "Äitimme" Herran rukouksen alussa. Eräs kriitikko vastasi, että "Tämä rukous ei sovellu käytettäväksi tosi kristillisessä palvonnassa; välttää sitä kokonaan. Valitse sen sijaan standardikäännös Herran rukouksesta, jotta voimme todella rukoilla sen rukouksen, jonka Jeesus opetti meille” (Dennis 2022). Entinen pastori Tom Brock, joka veti seurakuntansa pois ELCA:sta vastauksena vapautettuun kirkkokuntapolitiikkaan, viittasi herchurchin väitteeseen jumalallisesta feminiinisestä "ylimieliseksi". Hän sanoi, että "Jeesus opetti meille "Isä meidän, joka olet taivaassa". On ylimielistä muuttaa Herran rukousta” (Garday 2019).

Muut kritiikit ovat olleet ankarampia väittäen, ettei herchuria voida pitää luterilaisena (Ursic 2014):

Älä väitä olevasi luterilainen. Pilkkaat kaikkea uskossamme!!! Tämä on kauhistus. Ei ole mitään kristillistä siinä, että jätetään huomiotta Jumalan sana ja luodaan pakanallinen jumalattaren palvontauskonto. Et ole luterilainen ja on loukkaavaa väittää olevasi. Mikään Raamatussa tai tunnustuksissamme ei tue sitä, mitä teet. Tämä on pakanuutta. Rouva Boorn, kutsun teitä parannukseen. Tehkää parannus Herkirkon seurakunnalle ja jättäkää nyt Roomalaiskirje 16:17.

Itsepintaisimman tuomitsemisen on saanut web-pohjainen Exposing the ECLA. Sivusto tutkii säännöllisesti Boornia ja ECLA:ta useiden poikkeamien vuoksi perinteisistä luterilaisista opillisista kannoista (ECLA:n verkkosivuston paljastaminen 2021).

Herchurchia koskevan kritiikin rummunsoitto ei ole tuottanut kirkkokunnallista tuomitsemista tai sanktioita. Kuten eräs edustaja väitti: ”Meillä ei ole valtuuksia puuttua asiaan tai ohittaa” päätöksiä, jotka on ”tehty paikallisesti”, koska ”seurakunnat ovat erikseen yhtiöitettyjä ja itsehallinnollisia” (Gardey 2019). Kun otetaan huomioon ECLA:n jatkuva vapauttaminen ja useiden satojen konservatiivisten ECLA-seurakuntien vetäytyminen, herchurch on paljon vähemmän haavoittuvassa asemassa kuin se oli, kun pastori Boorn otti käyttöön jumalallisen feminiinisyyden palvonnan.

KUVAT

Kuva 1: Stacy Boorn.
Kuva 2: herchurch.
Kuva 3: Rituaali kirkossa.
Kuva 4: Stacy Boorn Puiden jumalatar.
Kuva 5: alttari herchchurchissa.

REFERENSSIT

Aldredge-Clanton, Jann. 2011. "Muuttuva kirkko: pastori Stacy Boorn, pastori, Ebenzer/herchurch luterilainen San Francisco, Kalifornia." Jann Aldredge-Clanton, Marraskuu 18. Käytössä https://jannaldredgeclanton.com/changing-church-rev-stacy-boorn-pastor-ebenezerherchurch-lutheran-san-francisco-california-2/ on 1 lokakuu 2022.

Aldredge-Clanton, Jann. 2015. "V-Day, One Billion Rising, at Ebenezer/herchurch Lutheran." Jann Aldredge-Clanton, Helmikuu 18. Käytössä https://jannaldredgeclanton.com/v-day-one-billion-rising-at-ebenezerherchurch-lutheran/ 19-syyskuussa 2022.

Esim1s0Zh1. 2021. "Luterilainen kirkko nimittää ensimmäisen transsukupuolisen piispan. "He". Uskovien portaali, Syyskuu 12. Käytössä https://believersportal.com/lutheran-church-installs-1st-transgender-bishop-a-they/ on 10 marraskuu 2022.

ELCA. 2022. "Ebenezerin luterilainen kirkko." search.ecla.org, Lokakuu 27. Käytössä https://search.elca.org/Pages/Location.aspx?LocationID=de3ed871-0836-446a-85b5-20b55cf37276&LocationType=Congregation on 6 marraskuu 2022.

Gardey, Ellie. 2019. "Virallinen luterilainen kirkko harjoittaa jumalattaren palvontaa: Shamanistinen matka, kristalleja ja pyhä tanssi Ishtarille." Päivittäinen soittaja, Heinäkuu 2. Käytössä https://dailycaller.com/2019/07/02/lutheran-church-god-woman-goddess-worship/ on 6 lokakuu 2022.

Goodstein, Laurie. 2010. "Luterilaiset toivottavat lämpimästi tervetulleeksi homopastoreihin." The New York Times, Heinäkuu 25. Käytössä https://www.nytimes.com/2010/07/26/us/26lutheran.html on 1 lokakuu 2022.

Vihreä, Sharei. 2012. "Herconference: Faith & Feminism, Womanist and Mujerista Conference." ELM.org, Lokakuu 25. Käytössä https://www.elm.org/2012/10/25/herconferencefaith-feminism-womanist-and-mujerista-conference/ on 12 lokakuu 2022.

Vihreä, Sharei. 2010. "Pastari Megan Rohrer." ELM.org, Heinäkuu 5. Käytössä https://www.elm.org/2010/07/05/megan-rohrer/ on 17 lokakuu 2022.

Kane, Peter Lawrence. 2015. "Epäortodoksinen: SF:n vastakulttuurikirkot tarjoavat tien lunastukseen." SF Weekly, Maaliskuu 18. Käytössä https://archives.sfweekly.com/sanfrancisco/peter-lawrence-kane-unorthodox-churches-herchurch-metropolitan-community-church-glide-memorial/Content?oid=3481421 on 3 marraskuu 2022.

Kennedy, Kit. 2022. "Herchurchin pastori Stacy Boorn jakaa taiteensa ja luovan viisautensa." San Francisco Bay Times, marraskuu 13. Käytössä https://sfbaytimes.com/pastor-stacy-boorn-herchurch-shares-art-creative-wisdom/ on 10 marraskuu 2022.

Mantle, Jennifer A. 2010. "Jumalattaren kiertäminen: Rukouksen takaisin saaminen hänen nimessään." Transpersonaalisen psykologian instituutti, Kesäkuu 2. Käytössä https://www.proquest.com/docview/861918291?pq-origsite=primo lokakuussa 5, 2022.

Riisi, Ayslin. 2021. "Jumalallinen naisellinen". herchurch.org, Lokakuu 15. Käytössä https://www.herchurch.org/about/divine-feminine on 13 lokakuu 2022.

Riisi, Ayslin. 2021. "ChristSophia-messu." herchurch.org, Lokakuu 23. Käytössä https://www.herchurch.org/about/christsophia-mass on 13 lokakuu 2022.

Riisi, Ayslin. 2021. "Tavoitteemme." herchurch.org, Lokakuu 18. Käytössä https://www.herchurch.org/about/our-purpose on 13 lokakuu 2022.

Riisi, Ayslin. 2021. "Jumalattaren seinämaalaus: maalaa meidät olemuksi." herchurch.org, Lokakuu 15. Käytössä https://www.herchurch.org/about/goddess-mural on 13 lokakuu 2022.

Skogen, Dan. 2010. "Kanaanilaisen jumalattaren epäjumalien tekeminen, onko se silti kunnossa, ELCA Leadership?" ELCA:n paljastaminen,  Marraskuu 4. Käytössä https://www.exposingtheelca.com/exposed-blog/elca-and-false-god on 10 lokakuu 2022.

"ELM:n historia." 2022.Poikkeukselliset luterilaiset palvelutyöt: queer-seminaarit ja luterilaisen kirkon listatut johtajat, Lokakuu 16. Käytössä https://www.elm.org/history/ on 16 lokakuu 2022.

Ursic, Elizabeth. 2014. "Evankelioinnin voimavara: luterilainen kirkko." SUNY Press. Naiset, rituaali ja voima, Syyskuu 30.

Nelson, Dennis. 2022. "Herran rukous herchchurgissa." YDIN: Luterilainen uudistumisliitto, Tammikuu 18. Käytössä https://www.lutherancore.website/2022/01/18/the-lords-prayer-at-herchurch/ 27-syyskuussa 2022.

"Priestexx: me olemme Hän." 2022. herchurch.org, Lokakuu 10. Käytössä https://www.herchurch.org/priestexx on 12 lokakuu 2022.

Julkaisupäivämäärä:
15 marraskuu 2022

Jaa: