Jaap Timmer

Kaikki Tyynenmeren nousevat

KAIKKI TYYNENMEREN NOUSUMINEN AIKAJALA

1946 (6. syyskuuta): Michael Maeliau syntyi Dodaian kylässä To'abaitan puhealueella, ja hän polveutuu paikallisesta Baleafoa-linjasta ja Baelalea-puhuvan ryhmän Gwalu'masu-linjasta.

1958: Käydäkseen koulua hän muutti XNUMX-vuotiaana isoäitinsä luo läheiseen Suidaran kylään, lähellä Malu'u-koulua To'abaitan puhealueella.

1963: Maeliau kävi King George VI:n lukion Honiarassa. Hänet erotettiin koulusta vuonna 1965, koska hän järjesti lakon yhden opettajan erottamiseksi.

1966: Maeliau liittyi kuninkaallisiin Salomonsaarten poliisivoimiin, mutta erosi vuoden kuluttua, koska hän halusi liittyä kirkkonsa palvelukseen.

1974: Maeliau valmistui korkeakoulututkinnolla Bible College of New Zealandista (BCNZ, nyt Laidlaw College) Aucklandissa ja samana vuonna jumaluuden tutkinnon Melbourne College of Divinitystä.

1975: Maeliau meni naimisiin Martha Safina Atomean kanssa ja otti luennoitsijan paikan Christian Leaders' Training Collegessa (CLTC) Papua-Uudessa-Guineassa. Luennoiessaan hän osallistui taiteen kursseille Papua-Uuden-Guinean yliopistossa.

1976-1983: Maeliau toimi Etelä-Tyynenmeren evankelisen stipendin puheenjohtajana.

1979-1980: Maeliau sai ensimmäisen ilmestyksensä kahdessa Katariinan pääsiäiskonventissa Australian Northern Territoriesissa. Hän kertoi, että Jumala ilmoitti hänelle, että Australian First Nations johtaa hengellisesti. Tämä merkitsi alkua "taistelulle".

1980: Maeliau valmistui taiteiden kandidaatiksi Papua-Uuden-Guinean yliopistosta.

1983: Maeliau osallistui Billy Graham -konferenssiin evankelistoille Amsterdamissa. Siitä lähtien alkoivat "käsitteelliset vuodet".

1984: Maeliau sai ensimmäisen näyn Latter Rain Revivalista maan päällä ensimmäisessä World Prayer Assembly -kokouksessa Soulissa, Etelä-Koreassa. Palattuaan Salomonsaarille hän sai näyn Salomonsaarten yläpuolella olevasta pilvestä, mikä aiheutti myöhäisen sateen.

1984: Lennolla Australian halki vieraillessaan mantereella First Nationsin johtajien kokoontumista varten Maeliau sai tietää Jumalalta, että hänen alla oleva erämaa oli tuottanut oman Mooseksen ja Daavidin.

1985-1986. Maeliau sai lisää ilmoituksia vieraillessaan Wagga Waggassa ja Mapletonissa (baptistijohtajien retriitin aikana) ja Bundabergissa. Bundabergissa hän sai tietää, että SSEC:n mandaatti oli "Dish and Towel", palvelijoiden palvelija ja että Salomonsaaret oli "Eteläisen Tyynenmeren Joosef".

1986: Maeliau sai niin kutsutun "syvänmeren kanoottivision" seurakunnan vanhimpien rukouskokouksen aikana Honiarassa. Tämä näky julisti Herran kirkkauden liikettä (myöhemmin APA).

1987: Pastori Tom Hess perusti Jerusalemin talon Öljymäelle "vartijalle" kaikkialta maailmasta ylläpitämään jatkuvaa 1990 tunnin rukousta. Maeliau Salomonsaarten edustajana liittyi liikkeeseen XNUMX-luvun alusta lähtien.

1989 (joulukuu): Tärkeimmät evankeliset johtajat Oswald Sanders, John Hitchen ja Joshua Daimoi, muun muassa, kokoontuivat Suvaan, Fidžiin ensimmäiseen Tyynenmeren lähetyskonsultaatioon. Erityisesti Melanesian kirkot puolsivat lähetystyön käänteistä.

1990-luku: Maeliau nimitti sen "muodostusvuosiksi", tämä oli ajanjakso, jolloin Etelä-Tyynenmeren rukouskokous (kuten APPA tuolloin kutsuttiin) sitoutui yhä varmemmin rukousvuoriin (katso alla) ja Etelä-Tyynenmeren rukouskokousten järjestämiseen alue.

1992: South Pacific Prayer Assembly (SPPA) perustettiin.

1996: Pastori Tom Hess vieraili Brisbanessa ja Honiarassa, missä Maeliau vei hänet rukousvuorelle. Maeliau alkoi osallistua Hessin vuosittaiseen All Nations -kokoukseen Jerusalemissa.

1993-1997: Maeliau perusti ja johti poliittista puoluetta nimeltä Christian Leadership and Fellowship Group. Noin puolitoista vuotta Maeliau toimi sisäministerinä ja myöhemmin kauppaministerinä pääministeri Francis Billy Hillyn alaisuudessa (1993-1994).

1997: Maeliau sai Brittiläisen imperiumin ritarikunnan (OBE) palkinnon palvelustaan ​​kirkolle, yhteisölle ja politiikalle.

1998–2003: Aseelliset selkkaukset, laittomuus ja epäjärjestys valloittivat Salomonsaaret, mikä sai Maeliaa vaatimaan Malaitan suvereniteetin lisäämistä ja teokratian perustamista.

2000: Eteläisen Tyynenmeren rukouskokouksen 1998. vuosipäivää juhlittiin, ja vuonna XNUMX järjestetyn kutsun jälkeen Jerusalemissa Maeliau tarjosi Salomonsaaret Jerusalemin kuninkaalle. Syyskuussa Maeliau kiipesi Ulurulle kehottaakseen Jeesusta tulemaan.

2003 (elokuu): Maeliau sai useita ilmoituksia Herran kirkkaudesta ollessaan Papua-Uudessa-Guineassa. Liike nimettiin uudelleen All Pacific Prayer Assemblyksi (APPA).

2003 (elokuu): Salomonsaarilla Maeliau otti käyttöön aseiden armahduksen lopettaakseen konfliktin ja kolme päivää aiemmin, 17. elokuuta, hän oli saanut paljastuksen, että ennustus kapteenin tulemisesta oli täyttynyt.

2004: Canberrassa järjestetyn ”24/7-rukouskonferenssin” aikana Jumala käski Maeliaua astua parlamenttitaloon pyytääkseen Jeesusta ottamaan vallan Australiassa, murskaamaan maan Babylonian järjestelmän ja poistamaan kaikki jäljet ​​tästä järjestelmästä. johon se on viety.

2005 (helmikuu): Maeliau osallistui All Nations Convocationiin Singaporessa, jossa Jumala paljasti hänelle, että Australia menisi Jerusalemiin Bethany Gaten kautta.

2005 (huhtikuu): Maeliau osallistui Third All Pacific Prayer Assembly -kokoukseen Aucklandissa.

2006: Maeliau asettui itsenäiseksi ehdokkaaksi kansallisen parlamenttivaaleissa. Hänen uudistusohjelmansa lupasi jumalaapelkäävän ja korruptoitumattoman hallituksen, mutta hänen vaalikampanjansa ei lopulta onnistunut.

2007 (7. heinäkuuta): Malaitan Aukissa pidetyssä seurakunnan vanhimpien kokouksessa Salomonsaaren 29. itsenäisyyspäivänä Jumala paljasti, että Herran kirkkauden liike koskettaisi Jerusalemia kymmenen vuoden kuluttua.

2009: APPA erosi Etelämeren evankeliskirkosta. Kirkko päätti purkaa Maeliaun.

2010: Vuoden aikana Maeliau sai peräkkäin ilmentymiä ja viestejä Jeesukselta. Liike muutti nimensä All Peoples Prayer Assemblyksi (APPA).

2015 (25. joulukuuta): Maeliau sai viestin, että Salomonsaarten hallitus on Jeesuksen harteilla (Jesaja 9:6,7) ja muita viestejä suvereniteetin palauttamisesta viidellä tasolla (Jumala, valtio, etninen ryhmä, heimo, perhe ja henkilö).

2016 (6. syyskuuta): Maeliaun syntymäpäivänä evankelista Peter Kama, joka oli Papua-Uudessa-Guineassa "liiton juhlissa", sai jumalallisen viestin, joka ilmoitti Maeliauksen asemasta profeetana.

2017 (lokakuu): Maeliau osallistui Kuninkaan Tervetuloa Jerusalemiin -kokoukseen Betlehemissä lehtimajan juhlan aikana.

2018: Liikkeen nimeksi tuli All Pacific Arise (APA).

2019 (syyskuu): Maeliau liittyi rukouskokoukseen Bougainvillessä, Papua-Uudessa-Guineassa.

2019 (joulukuu): Maeliau liittyi APA Jerusalem Councilin kokoukseen Israelissa viimeistä kertaa elämässään.

2021 (14. lokakuuta): Maeliau kuoli sairaalassa diabeteksen vuoksi Malu'ussa.

2022 (lokakuu): 30. päivää vietettiin suuria juhliath APA:n vuosipäivä ja tabernaakkelijuhla Maranatha-salissa Honiarassa.

FOUNDER / GROUP HISTORY

All Pacific Arise (APA) on evankelinen millenaariliike, joka syntyi To'abaitan ja Baelalean puhuvilla alueilla Malaitan saarella 1980-luvun puolivälissä ja on kasvanut tasaisesti tuhansiksi seuraajiksi ja kansainväliseksi verkostoksi (Timmer 2015a, 2015b). ). Liike rakentui Etelämeren evankelisen kirkon (SSEC) ja sen edeltäjän, South Sea Evangelical Missionin pitkälle ilmoituksen, herätyksen ja autonomia-ideoiden perinteeseen. Missio on toiminut alueella 1925-luvun alusta lähtien ja kasvoi voimakkaimmin Malaitan saarella (Young 1969; Hilliard 2009; Moore 2013). Se on saaren vanhin perinteinen ja poliittisesti sitoutunein kirkko (Akin 28:2005). APA nousi esiin vaihtoehtona SSEC:n perinteiselle evankeliselle opille, erityisesti mitä tulee sen pelastuksen siirtämiseen tulevaisuuteen. Sitä vastoin APA on avoin Jumalan välittömälle läsnäololle, ilmestyksille ja menneille, jotka sisältävät suhteita esi-isiisi. Useiden teologisista perusasioista käytyjen konfliktien jälkeen APA erosi vedoten mustaan ​​teologiaan ja uuteen yhteiskunnan perustuslakiin vuonna XNUMX.

APA:n perusti pastori Michael Maeliau, [Kuva oikealla], ja hän jatkoi liikkeen johtamista pääprofeetana, kunnes kuoli lokakuussa 2021 1970-vuotiaana. Vuonna 1977 tapahtuneen suuren karismaattisen herätyksen (Griffiths 1977) jälkeisten toissijaisten kääntymysten yhteydessä Maeliau alkoi saada profeetallisia jumalallisia ilmoituksia Malaitan menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Hänestä tuli profeetta-johtaja, hän alkoi puhua Jumalan puolesta samalla kun hän hallitsi liikettä. APA:n yhteydessä profeetat ymmärretään Vanhan testamentin heprealaisen kulttuurin profeettojen ja paikallisen "pappien" perinteen lähentymisenä, jotka ovat vastuussa kommunikaatiosta esivanhempien kanssa. Ne ovat ilmentymiä siitä, mitä Garry Trompf näkee melanesialaisena profeetallisena perinteenä, "vaikka tietyt viestit voivat olla käsinkosketeltavan synkreettisiä ... tai voimakkaasti sotkettuja kristillisessä sanastossa, melanesialaiset lausuvat ne alkuperäiskansojen, ei-jäljittelevällä tavalla" (9:XNUMX). .

Vuosien aikana Maeliau koki uutta ymmärrystä itsestään paikallisessa mutta intensiivisesti globaalissa yhteiskunnassa ja rakensi liikkeen, jolla on vahvat yhteydet Israeliin sekä muihin eskatologisiin liikkeisiin ympäri maailmaa. Profeetana ja teologina Maeliau on käyttänyt vuoden 1970 herätystä määritelläkseen uudelleen Malaitan kristilliseksi kansakunnaksi, jolla on tiettyjä keskeisiä jatkumoja menneiden muotojensa kanssa. Pohjimmiltaan APA:n teologia rakentuu ajatukselle, että Kristuksen hallituskauden tuleminen laajenee Pyhän Hengen lahjan kautta viimeisinä päivinä (Ap.t. 2:17) kohti maan ääriä (13:47), mukaan lukien Jumalan nimet. Salomonsaaret ja sen menneet rituaalit yhteydenpitoon esi-isiensä ja Jumalan kanssa.

Maeliauksen profetia-ihanne ja apokalyptisten tekstien käyttö on edelleen resonoinut koko liikkeessä ja perustanut muinaisen paikallisen perinteen kommunikaatiosta esivanhempien kanssa ja kristillisen ajatuksen vapautumisesta ja luvattuun maahan tulemisesta. Liike on edelleen houkutellut ihmisiä myös muissa Tyynenmeren maissa, näkyvimmin Papua-Uudessa-Guineassa (Bougainville, Manus ja Port Moresby) ja Vanuatu.

Baptistien ja evankelisten teologisten opintojen ohjaamana Aotearoassa/Uusi-Seelannissa ja Papua-Uudessa-Guineassa, suuri herätys Malaitan saarella vuonna 1970 (Griffiths 1977) ja visio Herran kunniasta, Maeliau käynnisti The Move of the Glory of Herra vuonna 1984. Maeliau suoritti korkeakoulututkinnon Bible College of New Zealandissa (BCNZ, nyt tunnetaan nimellä Laidlaw College) vuonna 1974 ja samana vuonna hän sai jumaluuden tutkinnon Melbourne College of Divinitystä. Vuonna 1975, pian sen jälkeen, kun hän meni naimisiin Martha Safina Atomean kanssa, hän aloitti luennoitsijan tehtävän Christian Leaders' Training Collegessa (CLTC) Banzissa, Papua-Uudessa-Guineassa. Vuodesta 1976 vuoteen 1983 Maeliau toimi Etelä-Tyynenmeren evankelisen stipendin puheenjohtajana. Kun Maeliau palasi Salomonsaarille 1980-luvun puolivälissä, hänestä tuli Etelämeren evankelisen kirkon vihitty ministeri ja myöhemmin tuon kirkon presidentti.

Maeliau kantoi mukanaan teologista tietoa, silminnäkijäkertomusta Papua-Uuden-Guinean herätyksistä, yksityiskohtaisempaa tietoa Malaitaan brittivallan jälkeen syntyneistä paikallisista uskonnollisista liikkeistä ja kansainvälisistä yhteyksistä. Kotimaassa hän alkoi itsetietoisesti olla tekemisissä oman yhteiskuntansa kanssa pyrkien saamaan aikaan sen muutoksen. Yhteiskuntansa muutosta varten hän visioi uuden moraalisen yhteisön, joka perustui esikristilliseen profeettaan ja Herran ilmeiseen läsnäoloon. Siitä tulee pyhä ryhmä, joka yhtenäisenä palvoo Jumalan läsnäoloa, kokee ilmestysten purkauksia, liittyy rukouksiin ja lauluihin ja elvyttää menneisyyttä odottaen Jumalan jumalallista väliintuloa ryhmäänsä.

Mustan teologian useiden paljastusten ja aktiivisten rakenteiden aikana syntyi laaja valikoima Genesiksen kaltaisia ​​kertomuksia, jotka ulottuivat nopeasti laajeneviin tulevaisuuden ja menneisyyden horisontteihin ja hengittivät myös uutta elämää malaitalaisten suvujen sukuluetteloihin. Ihmiset alkoivat rakentaa ajallisia ja spatiaalisia syvän ajan ja syvän avaruuden karttoja Vanhasta testamentista muokattujen sukupuiden ympärille yhdessä paikallisen sukulaskennan kanssa.

Kiinnostus tällaisia ​​"hamilaisia" alkuperää kohtaan juontaa juurensa ainakin 1960-luvulle, jolloin Herbert W. Armstrongin evankelista teologiaa ja sen brittiläistä ja yhdysvaltalaista israelilaisuutta esitettiin Salomonsaarilla, sekä vuosikymmeniä kestäneistä pohdinnoista, miksi heidän maansa on nimetty. Solomonsaaret. Voivatko saaristolaisetkin olla israelilaisia? Tämä ympäristö oli täynnä ontologisia kysymyksiä. Kun kuppi oli ääriään myöten täynnä, vuoden 1970 herätys oli monille viimeinen pisara, mutta se tarvitsi silti arvovaltaisen äänen. Täällä Maeliau tuli välittäjänä Malaitan, raamatullisen ja nykyisen Israelin mahdollisten uusien menneisyyksien ja aikojen lopun kanssa saapuvan tulevaisuuden välillä.

Vuoden 1986 alussa ryhmä SSEC:n vanhimpia kokoontui harkitsemaan uuden seurakunnan perustamista yhteen Honiaran esikaupunkialueista. Helluntaipäivänä rukousaikana Maeliau alkoi saada näyn Jumalalta. Tämä lopunajan profeetallinen näky ennusti tarinan massiivisesta aallosta, joka alkaa Salomonsaarilta, kulkee ympäri maailmaa ja päättyy Jerusalemiin. Näky alkaa laaksosta, joka täyttyy kristallinkirkkaalla (saastumattomalla) vedellä, joka kehittyy tulvaksi ja muuttuu myöhemmin pilveksi. Pilvi kulkee Australiaan ja palaa Salomonsaarille, josta se kulkee itään kaikkiin eteläisen Tyynenmeren kansoihin. Kun pilvi saavuttaa Papua-Uuden-Guinean, se muuttuu kolmiosaiseksi voimakkaaksi virtaukseksi, joka suuntaa itään kohti Yhdysvaltojen länsirannikkoa. Kun se saapuu Yhdysvaltoihin, keskivirtaus jatkuu kohti itärannikkoa ja kääntyy sitten noin 180 astetta ja kehittyy mahtavaksi aalloksi, joka lopulta ulottuu pohjoisesta etelänavalle. Sitten aalto vierii takaisin ja kulkee länteen.

Aalto on niin suuri, että se upottaa kaikki kansat tiellään ja on niin korkea, että se tulvii jopa Mount Everestin. Se peittää kaiken tiellään liikkuessaan Tyynenmeren ja Aasian yli, kunnes maapalloa ympäröivä ympyrä on valmis. Ympyrän valmistuttua aalto lähentyy Jerusalemiin ja nousee taivaaseen kuin valtava pylväs. Kun se yltää korkealle taivaalle, se avautuu kuin valtava sieni, joka leviää vähitellen, kunnes se ympäröi maapallon. Tässä vaiheessa pilvestä kuuluu ääni, joka sanoo: "Ja Herran kirkkaus peittää maan niinkuin vedet peittävät meren."

Tämä näky inspiroi seuraajia pohtimaan vuorisaarnaa (kuvattu Matteus 5:7:ssä ja Luukas 6:17-49; ja ks. Apostolien teot 1:8), jossa Jeesus viittasi maailman äärimmäisiin osiin maantieteellisinä päämäärinä. jota Jumalan sanaa tulee levittää. Useimmille Malaitan evankelisille kristityille tästä näystä on tullut saarnan merkittävin osa. Maeliauksen historiallisessa pohdinnassa tästä näystä Herra nosti hänet ylös yhdessä rukousliikkeen kanssa Melasiasta (Maeliau 2018b:4).

Useita liikkeen keskeisiä teemoja nousivat esiin ensimmäisestä Tyynenmeren neuvottelusta Fidžillä joulukuussa 1989. Kokoukseen osallistui useita evankelisia johtajia, ja siinä tilaisuudessa Melanesian kirkot puolsivat lähetystyön kääntämistä. Tämä inspiroi Maeliaa kehittämään teorian Malaitan roolista maailman äärimmäisenä osana, josta Jumalan Sana pitäisi palauttaa. Samaan aikaan hän alkoi työskennellä teologioiden parissa, jotka liittyvät Jumalan ilmeiseen läsnäoloon, taivaalliseen sodankäyntiin, Herran kirkkauden ilmestymiseen, kolmanteen suureen hyökkäykseen ja Suuren tehtävän loppuun saattamiseen (Maeliau 2006:21-22).

APA oli myös suuresti inspiroitunut teologiasta, joka on kehitetty "Jerusalem House of Prayer for All Nations' Worldwide Watch" -rukousverkoston ympärille, joka aloitettiin vuonna 1987 ja jota yhdysvaltalainen Tom Hess johti tukikohdastaan ​​Öljymäellä. Jerusalemin talo on harjoittanut 24/7 rukous- ja palvontakäytäntöä, jonka tarkoituksena on kutsua kaikki kansat Jerusalemiin valmistautumaan Israelin täydelliseen ennallistamiseen sen "uudestisyntymisen" kansakuntana vuonna 1948 jälkeen (Hess 2008:1-2). Sen jälkeen, kun Maelia oli osallistunut useisiin Hessin rukouskokouksiin, Salomonsaarille annettiin Worldwide Watch -mandaatti "ottaa astia ja pyyhe, olla kaikkien palvelija (Joh. 13) ja ohjata kansojen paluuta maasta. Tyynenmeren alue Golden Gaten kautta” (Hess ja Hess 2012:279).

Uuden kansakunnan kiire valmistelemaan aluetta Jumalan suunnitelmia varten motivoi myös Maeliausta toimimaan kansallisessa politiikassa. Hän perusti ja johti Christian Leadership and Fellowship Groupia vuosina 1993-1997. Ryhmää ei haluttu kutsua poliittiseksi puolueeksi, koska sen jäsenet pyrkivät lopettamaan korruption tuomalla jumalaapelkääviä johtajia parlamenttiin ensimmäisenä askeleena kohti teokratian rakentamista (Fugui). ja Wate 1994:458). Toukokuun 1993 kansallisissa vaaleissa Maeliau voitti voimakkaasti Luoteis-Malaitan vaalipiirissä (Premdas ja Steeves 1994:55). Vasta valitun pääministerin Francis Billy Hillyn aikana hänestä tuli sisäministeri. Mäkinen hallitus näki tarpeen puhtaalle ja "Jeesus-hallitukselle" (Alasia 1997:12) ja korosti alueiden hajauttamista ja omavaraisuutta. Yksi tapa saavuttaa se oli vahvistaa kirkkojen roolia maaseutuyhteiskuntien hallinnassa (Fugui ja Wate 1994:459-60). Mutta yritykset horjuttamaan Hilly-hallitusta syntyivät pian, ja melkein yhdessä yössä sen enemmistö haihtui marraskuussa 1994 (Moore 2004:57-58). Vuonna 2006 Maeliau oli itsenäisenä ehdokkaana eduskuntavaaleissa, mutta hänen vaalikampanjansa ei onnistunut houkuttelemaan äänestäjiä.

OPPEJA / uskomukset

APA seuraa "lastikulttien" malleja alueella tavalla, jolla se ottaa vastaan ​​kristinuskon puitteet, työskentelee transformatiivisen apokalyptisen skenaarion parissa, ja sitä johtavat karismaattiset johtajat, joilla on koulutusta perinteisestä kirkosta ja teologiasta (Landes 2011:132). . Mutta, kuten antropologi Nancy McDowell huomauttaa, tällaisen liikkeen analyysien asettaminen maailmanlaajuiseen tuhatvuotisen rahtikulttien kategoriaan "vie huomiomme pois siitä sosiokulttuurisesta kontekstista, jossa ne esiintyvät (1988:122).

Hessin rukoushuoneen innoittamana he APA:n keskeisenä tehtävänä on täyttää kuninkaan suuri tehtävä Jumalan valtakunnasta kaikille kansoille (Jesaja 43:10-12, Apostolien teot 1:8). (Jerusalem House of Prayer for All Nations 2020). Maeliau näkee tämän roolin sopivana Melanesian maahan, jossa ihmiset tuntevat olevansa "erittäin pieniä ja läheisiä", mutta ovat kuitenkin valmiita "suureen valtuutukseen ottamaan vastaan ​​koko maailman" (2021:20). Lyhyessä historiallisessa pohdinnassa siitä, kuinka Melanesia osallistui maailmanlähetykseen, Maeliau kirjoittaa:

Melanesian maat kantoivat evankeliumin jakamisesta koko maailmalle aiheutuneen velan painon, koska olemme maapallon äärimmäisiä osia. Olimme ja olemme olleet Jumalan työn vastaanottavassa päässä tähän hetkeen asti, ilman mahdollisuutta osallistua maailmanlähetyksiin. Jopa polynesialaiset ja mikronesialaiset ovat saaneet käänteen evankelioida Melanesian maita ennen meitä. Siksi me Melanesiassa tunsimme hyvin paljon apostoli Paavalin täytyi tuntea, kun hän sanoi: ”Olen velkaa sekä kreikkalaisille että barbaareille: sekä viisaille että epäviisaille. Roomalaisille 1:14 KJV” (Maeliau 2021:20).

Maeliauksen lohdutus maantieteelliselle syrjäytymiselle, jonka tarjosi kuninkaan suuren valtuuston ottaminen maan ääriin, korostaa tilan (ja ajan) hahmottamista, joka tarjoaa ihmisille tunteen vapautumisesta siirtomaa-alueen määritellyistä maantieteellisistä rajoista – melanesialaiset eivät ole velkaa aikaa, tilaa ja ihmisiä, mutta ovat vapaudessa Jumalalle.

Vapaudessaan Jumalalle APA on asettanut itselleen kaksi tehtävää. Ensimmäinen on syntien ja "epäsäännöllisyyksien" seurausten poistaminen tunnetuista historiasta ja sukuluetteloista. Tämä sisältää sukuluetteloiden "oikaisun" siten, että ne rajoitetaan vain miespuolisiin jälkeläisiin ja suljetaan pois epämukavat siirtolaiset, mikä johtaa yksilinjaisiin synnytyslinjoihin. Toiseksi nämä oikaisut sukuluettelot laajennettiin raamatullisiin maailmoihin vaihtelevasti, mutta Vanhan testamentin ja paikallishistorian yhtymäkohtien rajoittamina. Luomalla historiallisia suhteita malaitalaisten sukuluetteloiden ja Vanhan testamentin kansojen esi-isien välille ja kartoittamalla mahdollisia muuttoreittejä ihmiset rakentavat uusia historioita, jotka pohjaavat tunteen Malaitan alkuperäisestä pyhyydestä.

Nämä uudet historiat inspiroivat uutta sosiaalista ja poliittista järjestystä. Yhdessä kristillisen pyhien kirjoitusten retorisen säiliön kanssa, joka on tehokas Malaitan yhteisöissä, voimme kuvitella, kuinka Maeliaun kaltaiset ihmiset voivat mobilisoida ihmisiä osallistumaan valtion rakentamiseen yleensä. Maeliauksen paljastukset ovat siis myös vallankumouksia; ne on sidottu tehtävään muuttaa maailmaa, luoda ja avata maailmaa.

Lyhyesti sanottuna APA:n teologia heijastaa oikeudenmukaisuuden halua nyt, Pyhän Hengen välityksellä. Lisäksi APA:lla on ei-länsimainen evankeliumi. Sen rituaaleilla pyritään yhdistämään raamatullinen historia ja profetiat paikallisiin perinteisiin ja yhteyksiin Israeliin. APA rakentuu utopistisen ajatuksen ympärille oikeudenmukaisesta "Israelista", joka perustuu esi-isien maaperään (Timmer 2015a). Tämä Malaitan-asiaan pohjautuminen ja sen moraalisen erinomaisuuden korostaminen Malaitan kansakunnan valmistelemiseksi palaamaan Jerusalemiin näyttää vakauttavan poliittista yhteisöä. Ja toisin kuin perinteinen SSEC-oppi, APA:n teologia on jatkuvasti kehittynyt, se on avoin, ei koskaan täydellinen, luova ja vastustava oppi.

RITUAALIT / TOIMINTA

APA:n osallistujat osallistuvat usein rukoukseen [Kuva oikealla] ja johtavat ihmiset lähtevät usein rukousmatkoille. Alueella monet ryhmät järjestävät säännöllisesti non-stop, päiviä kestäviä rukousistuntoja kylissään tai käymällä yhdessä muiden kanssa nimettyihin paikkoihin erityisiä ohjelmia varten, jotka ovat nimeltään Isät nousevat, Äidit Nousevat, Nuoret Nousevat ja Johtajat Nousevat. Nämä paikalliset apurahat houkuttelevat yleensä satoja ihmisiä. He pukeutuvat valkoisiin ja noudattavat tiettyjä puhtaussääntöjä. Kokoontumiset järjestettiin Pohjois-Malaitan kylien välisissä metsissä avoimille avoimille tilapäisten lehtikattojen alla, mutta koska APA:n hyväkuntoinen Aromakeskus perustettiin muutama vuosi sitten, niitä pidetään nykyään pääasiassa siellä. Aromi on nimetty Spice Routen mukaan, joka Maeliaun mukaan on mahdollinen reitti, jota pitkin heprealaiset asuttivat Tyynenmeren ja jota pitkin he voivat palata Jerusalemiin. Keskus on myös opetuspaikka ja palvelee ulkomaalaisten vierailijoita.

APA osallistuu myös evankelisiin rukouskokouksiin kaikkialla maailmassa, joihin tyypillisesti osallistuu myös (Pohjois-)Amerikan intiaanit, Australian First Nationin ihmiset, Aotearoasta/Uudesta-Seelannista kotoisin olevat maorit sekä ryhmät Afrikasta, Etelä-Amerikasta ja Aasiasta. Apurahat Israelissa järjestetään periaatteessa joka vuosi, ja niitä järjestää APA:n Jerusalem Council, liikkeen henkinen vanhin, ja niitä varten. Hänen kuninkaallisessa valtaistuimessaan he ylistävät kuningastaan ​​ja toimivat hänen virallisina neuvontuneina ja lähettiläinä. He toimivat todistajina, tutkien etsiviä ja kenties tuomaritovereita (ks. Daniel 7:9-14; Jeremia 23:18-22). Varattu myös niille, jotka ovat kypsyneet liikkeessä vanhimpaina, järjestetään rukous- ja paastotunteja vuorten huipulla.

Maksajavuori on keskeinen osa APA:n teologiaa. Rukousvuori loihtii kuvia, jotka resonoivat vuoren huipuilla pidetyissä pyhäköissä suoritettujen malaitanilaisten rituaalien menneiden toimintojen sekä raamatullisten kertomusten kanssa vuoren huipuilla. APA:n teologia perustuu yhtäläisyyksiin, joita ihmiset näkevät Mooseksen lain ja heidän kastom-säädöstensä välillä. Nämä yhtäläisyydet ovat herättäneet ajatuksia yllä mainituista malaitalaisten hamilaisten alkuperästä ja ne ovat vaikuttaneet tapoihin, joilla he viljelevät kotimaata. Naapurimaiden Kwara'aen osalta Ben Burt (1982) huomauttaa, että tällaiset historiat ovat seurausta lakikirjojen ja perustuslakien kirjoittamisen perinteestä ainakin 1920-luvulta lähtien. Myös To'abaita- ja Baelelea-puhujien joukossa ihmiset ovat aktiivisesti tallentaneet historiaa, kartoittaneet maa-alueita ja tuottaneet perustuslakeja suvuille esi-isien ja abun (tabu, pyhä, pyhä, armo) voimien kasvavan kumoamisen valossa.

Abu on hallitseva periaate kaikille suhteille ja poliittiselle voimalle, jota voimat edistävät. Abu on edelleen läsnä, aivan kuten esi-isät ovat edelleen läsnä, ja alkuperäiset rituaalit ovat edelleen voimassa ja elävät nykyään Jumalan kanssa tehdyn liiton kannalta. Ehdotan, että To'abaitan ja Baelelean osalta meidän täytyy nähdä APA:n sitoutuminen Jumalaan ja Israeliin uusina väkivallan muotoina, jotka nyt ilmaistaan ​​enimmäkseen "armona". Yhteiskuntaan osallistuminen on siis teokraattinen hetki siinä mielessä, että saavutetaan lopullinen ykseys liittymällä Malaitaan ja Israeliin, menneisyyteen-nykyisyyteen-tulevaisuuteen ja muiden palvojien joukkoon. Tämä kokemus on jossain mystiikan ja konkreettisen uuden Jerusalemin rakentamisyrityksen välissä Malaitalle. Jotta tämä onnistuisi, Malaitan on palattava alkuperäiseen abu-tilaan.

Silloin Jumala ei ole enää Jumala, joka on irrotettu Malaitan menneisyydestä, kuten useimmat SSEC:n ihmiset kokisivat ja selittäisivät sen, vaan jatkumo alkuperäisen liiton perustaja-esivanhempien kanssa. Menneisyyden elementit, kuten rituaalit pyhäköissä ja ensimmäiset esi-isät, luovat siten tulevaisuuden. Vuorenhuippujen rituaalien alkuperäkertomukset ja muistot venytetään Malaitan historiallisuuteen. Maeliauksen visiot syntyvät hänen tuntemuksestaan ​​näkyihin ja profetioihin, ja ne muodostavat lujasti ajallisen tilan mustalle teologialle SSEC:n pitkälti valkoisessa kristillisessä teologiassa ja valtavirran historiografiassa. He korostavat vaihtoehtoisten temporaalien syntymistä Pohjois-Malaitan kontekstissa.

Nämä vaihtoehtoiset temporaalit välttelevät yksipuolista syytä, lineaarista kehitystä Genesisistä Ilmestyskirjaan, jossa malaitalaiset ovat merkityksellisiä toimijoita. Siitä huolimatta se mahdollistaa tunteen ajan moninaisuudesta ja suhteista erilaisiin paikkoihin: nykyiseen Malaitaan ja menneeseen Israeliin, Malaitan pyhäkköihin ja vuoriin menneessä ja nykyisessä Israelissa. Nämä yhteydet tarjoavat laajemman valikoiman aika- ja tilakokemuksia kuin visioiden lineaarinen ajallisuus antaa ymmärtää. Kehitys- ja infrastruktuuriohjelmien sekä edistyksen ja muutoksen lupausten keskellä APA aktivoi omaa potentiaaliaan tarjoamalla elämyksen ajasta, joka ei perustu kehityksen muutokseen ja edistymiseen. Sen sijaan se tarjoaa esi-isien paluuta tietyssä muodossa, joka on nyt yhteydessä muinaiseen ja nykyaikaiseen Israeliin, ja yhteyksiä maahan, jotka ylittävät pelkän käytön ja kristillisen vallankäsityksen.

Organisaatio / JOHTAJUUS

Maeliaun ero SSEC:n emäkirkon kanssa vuonna 2009 ei ainoastaan ​​korosta APA:n oppia, vaan myös sen johtamismuotoa. Avainkirjeessä SSEC:lle hän väitti, että heidän teologinsa ovat jättäneet profeetat syrjään ja kamppailevat selittääkseen toteutumattomia profetioita, viitaten Joelin ennustukseen, jota Pietari lainasi erityisesti helluntaipäivänä. Pietari viittaa Joelin eskatologiseen profetiaan ilmaistakseen, että viimeiset päivät ovat ensimmäisiä päiviä, että eskatonissa on kyse uusista alkuista. Toisin sanoen Joelin profetiassa näkyvät Israelin poikien ja tyttärien näyt ovat avain siihen, mitä Karl Barth kuvailee hämmästyttävien raamatullisten tarinoiden ihmeeksi, jotka korostavat "perustavan uutta tapahtumaa, joka, vaikka epäilemättä tapahtuukin ajassa ja tilassa, ei ole samaistuttava muihin ajan ja tilan rajoissa tapahtuviin tapahtumiin” (1963:68).

Maeliau vetää siten vastakohdan APA:n ja SSEC:n välille ihmeellisyyden, näkemyksen ja avoimuuden suhteen ja ehdottaa olevansa avoin hämmästykselle. Hän on itse julistautunut profeetta ja, kuten hän haluaa nähdä itsensä, teologi armon tosiasiana, joka asettuu immanenssin hetkeen, joka ylittää kaikki historiankirjoituksen tapahtumat, kun Jeesus seisoo ikuisuudessa ajan mittaan. Immanenssi on tässä Jumalan ilmentymä Maeliauksen elämänmaailmassa ja ihmisten maailmoissa, joiden kanssa hän on yhteydessä. Hänen näkemyksensä osoittavat tämän immanenssin ja tuovat samalla yhtenäisyyttä ihmisten menneisyyteen, erityisesti esi-isiensä asemaan ja rooliin sekä menneisiin rituaaleihin. Vuosikymmeniä ihmiset ihmettelivät niiden alkuperää niiden yhtäläisyyksien valossa, joita he havaitsevat tavanomaisten rituaaliensa ja Vanhassa testamentissa kuvattujen palvontarituaalien välillä.

Kuten apostoli Paavali, Maeliau kieltää siirtomaavaltion jälkeisen valtion, erityisesti sen siirtomaavallan ja, kuten ihmiset väittävät, maallisen alkuperän ja perinnön perusteella, ja pyrkii vahvistamaan Malaitan suvereniteettia. Mutta toisin kuin Paavali, joka yritti voittaa Mooseksen asettamalla Jeesuksen paremmaksi (Heprealaisille 3:1-6), Maeliau ei kiellä Mooseksen perinnettä vaan vetoaa siihen. Paavali näki Mooseksen kymmenellä käskyllä ​​vähemmän kunniaa kuin Jeesuksen uudella liitolla, joka sisältää pakanat ja joka tuo elämää ja vanhurskautta. Maeliau sitä vastoin, vaikka ei todellakaan kiistä uuden liiton tärkeyttä, näkee alkuperäisen ryhmänsä ja heidän melaneesialaisen kansansa syntyneen Jumalan ilmoituksen myötä Moosekselle Siinailla.

Tämä on APA:n uskonnollisen suvereniteetin perusta. Liike on käsitteellinen ihmisten perheeksi, joka samaistuu Herran Kirkkauden Liikkeeseen ja tottelee Jumalan käskyjä. Sen pääjohtajat ovat vanhimmat, kaikki profeetat, jotka istuvat Throne Room Councilissa. Tämä on pieni ryhmä valittuja johtajia, jotka ohjaavat ja kouluttavat paikallisia yhteisöjä. Päällekkäinen jäsenyyden tämän ryhmän kanssa on APA Jerusalem Council. Tähän "hengellisen vanhimman" neuvostoon kuuluu myös APA:n jäseniä muilta Tyynenmeren alueilta. Tämä ryhmä järjestää vuosittaiset neuvoston kokoukset Jerusalemissa ja, kun talous sallii, osallistuu.

Pohjois-Malaitassa APA:n yhteisöt on järjestetty "All Peoples Communion" (APC) -lipun alle. APC:t, joita kutsutaan myös "pesäiksi" tai "yhteisöiksi", ovat Malaitan kansan sosiaalisia ja taloudellisia ytimiä (Bond ja Timmer 2017:146-47). Koska valtio nähdään uutena Jerusalemina, näitä yhteisöjä tulee johtaa mallina kaikille vielä kääntymättömille kansoille matkalla takaisin Jerusalemiin. APC:t, jotka väittävät maailmanjärjestystä ja juurtuvat tiukasti kirjoituksiin, eivät ole vain vastustuksia Salomonsaarten nykyiselle valtiolle ja kansakunnalle, vaan ne ovat kokoonpanoja, jotka tekevät ajattelusta valtiosta kriittisiä elementtejä ihmisten elämän maailmoissa (Barker 2013; Timmer). 2013).

Alun perin "E-State" -järjestelmäksi kutsutut APC:t tarkoittavat ikuista ja erinomaista tilaa (Faiau 2013:142–47). Järjestelmä on suunniteltu vangitsemaan "seitsemän yhteiskunnan aluetta Jumalalle", jotka löytyvät kansainvälisestä evankelikaalisesta/helluntailaiskeskustelusta ja jotka on kirjoitettu kehittyvään APC:n perustuslakiin. Sfäärit ovat taide ja viihde, liiketoiminta ja rahoitus, kirkko ja uskonto, jakelu ja tiedotus (media), koulutus ja tiede, perhe ja koti sekä hallinto ja laki. APC:n johtajat pitävät viimeistä osaketta tärkeimpänä. APC pystyy suorittamaan kaikki nykyaikaiseen valtioon liittyvät toiminnot ja muodostaa liiton muiden ehtoollisten kanssa. Yleisemmin sanottuna APC:t ovat APA:n fyysisiä laajennuksia tai täydennyksiä: ne ovat työntö kohti fyysis-hengellistä integraatiota ja kokonaisuutta, jota pidetään kriittisenä teokratian rakentamisen kannalta (Bond ja Timmer 2017:147).

SEIKAT / haasteet

Vaikka saattaakin olla houkuttelevaa nähdä APA-aika vastarintana modernille valtiolle ja lännen nykyaikaisuudelle, kuva on vähemmän yksinkertainen. Ennen kaikkea Maeliau paljastaa sisäistä, paikallista teologista dynamiikkaa, jossa kehittyvät käsitykset Jumalan ja malaitalaisten esi-isien henkien toiminnasta kulttuurissa, jossa ihmisten järjestys on aina ollut keskeneräinen. Samanaikaisesti Maeliaun itsemuuttavaa kehityskulkua ei voi luonnehtia vain itselleen varatuksi muutokseksi. APA:ssa kukaan ei kirjoita tai omista kokonaista kirjaa. Teokset ovat kollektiivisia, kuin pyhä teksti. Jokainen liikkeessä mukana oleva malaitalainen on ottanut yhteiskuntansa muutoksen kohti kristillistä kansakuntaa.

APA:n jäsenet pyrkivät jatkuvasti osallistumaan uusina yksilöinä vaihtelevilla suhteillaan eläviin sukulaisiin, esivanhempiin ja tulevaan kansakuntaan. Toisin sanoen suuri osa APA:n vauhdista ymmärretään syntyneen jumalallisuudesta itse malaitalaiskulttuurissa, inhimillisessä järjestyksessä, joka on, kuten kaikki ihmiskunnat, aina keskeneräinen (vrt. Jorgensen 1994). Lisäksi kääntymys koetaan tässä tapauksessa lisääntyneenä kiinnostuksena menneitä, nykyisiä ja tulevia sosiaalisia suhteita kohtaan. Maeliaun itsensä muuttaminen johti merkittäviin muutoksiin hänen ja hänen seuraajiensa käsityksissä malaitalaisen kulttuurin ydinalueista. Täällä henget ja henkinen voima välittyvät ryhmään ja uskotaan ryhmänä, eikä sillä ole väliä, että tämä ryhmä on nyt ulotettu esivanhemmille Vanhassa testamentissa ja evankelikaalisille matkatovereille ympäri maailmaa.

Se, mitä Maeliau profeettana ja johtajana on tehnyt vuosien varrella, on poistanut profetian kollektiivisen luonteen. Varsinkin 1970-luvun herätyksen jälkeen paljastukset levisivät laajalle, mutta menettivät myös yleisen suunnan. Tuossa ympäristössä Maeliau alkoi kertoa ihmisille, että toisaalta heidän pitäisi edelleen olla kuin profeettoja, koska se on merkki Jumalan ja malaitalaisten jatkuvasta läsnäolosta valittuna kansana. Toisaalta tullessaan johtavaksi profeettaksi (kuten Mooses israelilaisille) Maeliau jumitti kollektiivisen prosessin rakentamalla yhtenäisen teologian ja ainutlaatuisen historian Malaitalle kristillisen kansan perustaksi.

Vuosien mittaan Maeliauksen avoimuus henkiä kohtaan muuttui kuitenkin vähemmän radikaaliksi. Asiat eivät ole yhtä myrskyisä kuin ennen, ja näemme evankeliumin ja liturgian yhä kaavamaisempia ja kontekstualisoituneempia ekklesiologisia teemoja ilmaantuvan. Maeliaun viimeinen julkaisu otsikolla Herran kirkkauden ilmestys (2021) kuvaa tätä. Toisin kuin hänen kaksi historiaansa Malaitasta vuonna Ofirin maa (2018a) ja Juudan leijonaheimo (2018b), tämä uusin kirja hahmottelee ortodoksisuutta. Saattaa olla aika, varsinkin nyt, kun Maeliau on ikuisesti pyhäkön toisella puolella, uuden profeetan nousta vuorelle avaamaan uusia portteja tätä vakiintunutta järjestystä vastaan.

KUVAT

Kuva 1: Michael Maeliau Tiberiasissa odottamassa bussia, 13. joulukuuta 2012.
Kuva 2: Jerusalemin rukoustalon rukoushuone.
Kuva 3: Rukouskokous Little Rockissa, lähellä Afenakwain kylää, Pohjois-Malaitassa Salomonsaarilla, 24. joulukuuta 2015.

REFERENSSIT

Akin, David W. 2013. Kolonialismi, Maasina-sääntö ja Malaitanin alkuperä Kastom. Pacific Islands Monograph Series 26. Honolulu: University of Hawai`i Press.

Alasia, Sam. 1997. "Puoluepolitiikka ja hallitus Salomonsaarilla. Valtio, yhteiskunta ja hallinto Melasiassa." Keskustelupaperi 97/7. Canberra: Tyynenmeren ja Aasian tutkimuslaitos, Australian kansallinen yliopisto.

Barker, Joshua. 2013. "Epilogi: valtiokeskeisen etnografiat." Oseania 83: 259-64.

Barth, Karl. 1963. Evankelinen teologia: Johdanto. Kääntäjä Grover Foley. New York: Holt, Reinhart ja Winston. 

Bond, Nathan ja Jaap Timmer. 2017. "Ihmeitä maantieteellisiä paikkoja ja historiallisuutta valtionrakennukselle Malaitalla, Salomonsaarilla." Journal of Religious and Political Change 31: 36-51.

Burt, Ben. 1982. "Kastom, kristinusko ja Malaitan Kwara'aen ensimmäinen esi-isä." ihmiskunta 13: 374-99.

Faiau, James K. 2013. Yhteisöpohjaisen kehityksen tutkiminen: Tapaustutkimus kartanon ja maaseutuyhteisön kehityksestä Pohjois-Malaitassa Salomonsaarilla. Diplomityö. Massey University, Palmerston North.

Fugui, John Moffat ja Mike Wate. 1994. "Melanesia in Review: Issues and Events, 1993: Salomon Islands." Nykyaikainen Tyynenmeren alue 6: 457-63.

Griffiths, Alison. 1977. Tuli saarilla! Pyhän Hengen teot Salomonissa. Wheaton, IL: Harold Shaw Publishers.

Hess, Tom. 2008. Vartijat: Valmistautuminen ja tien valmistaminen Messiaalle. Neljäs painos. Jerusalem: Progressiivinen visio ja Jerusalemin rukoustalo kaikille kansoille.

Hess, Tom ja Kate Hess. 2012 Rukoustalo kaikille kansoille: The World Wide Watch. Tarkistettu painos. Jerusalem: Progressiivinen visio.

Hilliard, David L. 1969. "Etelämeren evankelinen lähetystyö Salomonsaarilla: perustamisvuodet." Journal of Pacific History 4: 41-64.

Jerusalemin rukoustalo kaikille kansoille. 2020. "Suuri toimeksianto." Pääsy osoitteesta https://jhopfan.org/projects/the-great-commission 20-syyskuussa 2022.

Jorgensen, Dan. 1994. "Jumalan paikantaminen Melanesiasta: Kenelm Burridgen työn arvostus." Antropologia ja humanismi 19: 130-37.

Landes, Richard. 2011. Taivas maan päällä: tuhatvuotisen kokemuksen lajikkeet. Oxford: Oxfordin yliopiston lehdistö.

Maeliau, Michael. 2021. Herran kirkkauden ilmestys. Sydney: Kindle Direct Publishing, Amazon.com.au.

Maeliau, Michael. 2018a. Juudan leijonaheimo. Luonnospainos. Honiara: Provincial Press.

Maeliau, Michael. 2018b. Ofirin maa. Honiara: Provincial Press.

Maeliau, Michael. 2006. Syvänmeren kanoottiliike: kertomus rukousliikkeestä Tyynenmeren saarilla viimeisen XNUMX vuoden aikana (Tarkistettu ja laajennettu). Canberra ja Singapore: B & M Publishing ja OneStoneBooks.

Maeliau, Michael, toim. 2006. Uluru: Australian sydän, Taistelu Australiasta. Honiara: Michael Maeliau.

Maeliau, Michael. 2005. Kirje Etelämeren evankelisen kirkon pääsihteerille Honiarassa koskien "SSEC:n konsultaatiota kolmannesta suuresta hyökkäyksestä", 26. syyskuuta.

Maeliau, Michael. 2003. Trouble in Paradise. Honiara: Aroma Ministries.

Maeliau, Michael. 1987. "Etsimässä melanesialaista jumalanpalvelusta." Pp. 119-27 tuumaa Evankeliumi ei ole länsimainen: Black Theologies Lounais-Tyynenmereltä, toimittanut Garry W. Trompf. Maryknoll, New York: Orbis Books.

Maeliau, Michael. 1984. "Esipuhe." P. iii sisään Herätys – sen siunaus ja taistelut: Selostus Salomonsaarten kokemuksista, toimittanut G. Strachan. Lawson, NSW: Mission Publications of Australia.

Maeliau, Michael. 1980. "Eteläisen Tyynenmeren saarten evankelinen liitto". Resurssit ja menetelmät historiassa -tehtävä teologian kandidaatin tutkintoon, Christian Leaders' Training College of PNG. Ts, 18 s. Pacific Manuscripts Bureau, PMB1348, Reel 1, Item No. 2.

Maeliau, Michael. 1976. Jäännöskirkko – (Separatist Church). "Pitkä essee osasta D (vaihtoehto I), Christian Leaders' Training College, Banz, Papua-Uusi-Guinea.

McDowell, Nancy. 1988. "Huomautus lastikultteista ja muutoksen kulttuurisista rakenteista." Tyynenmeren tutkimukset 11: 121-34.

Moore, Clive. 2013. "Peter Abu'ofa ja Etelämeren evankelisen lähetyskentän perustaminen Salomonsaarilla, 1894–1904." The Journal of Pacific History 48: 23-42.

Moore, Clive. 2009. Florence Young ja Queensland Kanaka Mission, 1886-1906. Brisbane: historian, filosofian, uskonnon ja klassikoiden koulu, Queenslandin yliopisto.

Moore, Clive. 2004. Happy Isles in Crisis: historialliset syyt epäonnistuneelle valtiolle Salomonsaarilla, 1998-2004. Canberra: Asia Pacific Press

Premdas, Ralph R. ja Jeffrey S. Steeves. 1994. "Vuoden 1993 vaalit Salomonsaarilla." The Journal of Pacific History 29: 45-56.

Timmer, Jaap. 2015a. "Jerusalemin rakentaminen Pohjois-Malaitaan Salomonsaarille." Oseania 85: 299-314.

Timmer, Jaap. 2015b. "Raamatun profetian perilliset: All Peoples Prayer Assembly Salomonsaarilla." Nova Religio: Vaihtoehtoisten ja uusien uskontojen lehti 18: 16-34.

Timmer, Jaap. 2013. "Papua-Melanesian kolmiosainen logiikka: perustuslain kirjoittaminen Indonesian kansallisvaltion marginaaleissa." Oseania 83: 158-74.

Trompf, Garry W. 1977. "Johdatus." Pp. 1-10 tuumaa Melanesian profeetat: kuusi esseetä, toimittanut Garry W. Trompf. Port Moresby ja Suva: Papua-Uuden-Guinean tutkimuslaitos ja Tyynenmeren tutkimuslaitos, Etelä-Tyynenmeren yliopisto.

Young, Florence SH 1925. Helmiä Tyynenmeren alueelta. Lontoo ja Edinburgh: Marshall Brothers.

KIITOKSET

Tämä tutkimus on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatioohjelmasta Marie SkƗodowska-Curie -apurahasopimuksella nro. 754513 ja Århusin yliopiston tutkimussäätiö.

Julkaisupäivämäärä:
29 syyskuu 2022

Jaa: