David G Bromley

Katedraali

KATEDRAALIN AIKAjana

1925 (20. syyskuuta): Justo Gallego Martinez syntyi Mejorada Campossa, Madridissa, Espanjassa.

1952: Martinez astui trappistiluostariin, Santa Maria de la Huertan luostariin Sorian maakunnassa.

1960: Martinez lähti luostarista sairastuttuaan tuberkuloosiin.

1961 (12. lokakuuta): Martinez aloitti "katedraalinsa" rakentamisen.

1990-luku (alku): Ángel López liittyi Martinezin assistentiksi.

2019: Martinezin terveys alkoi heikentyä vakavasti, luultavasti dementiasta.

2021 (9. marraskuuta): Insinööritoimisto tutki katedraalin ja totesi sen rakenteellisesti terveeksi.

2021 (28. marraskuuta): Justo Martinez kuoli Mejorada Campossa, Madridissa, Espanjassa.

FOUNDER / GROUP HISTORY

Justo Gallego Martinez syntyi Mejorada Campossa, Madridissa, Espanjassa vuonna 1925. [Kuva oikealla] Hänen perheensä oli suhteellisen vauras ja omisti Madridin ulkopuolella maata, jonka hän myöhemmin peri. Martinez kertoo olevansa hyvin lähellä äitiään ja hänellä on ollut vahva katolinen usko jo varhaisesta iästä lähtien, johon hän vaikutti: "Hän oli se, joka opetti minulle Raamatun sanat" (Bremner 2022). Nuorena hän näki Espanjan sisällissodan aiheuttaman tuhon. Sota keskeytti myös hänen koulutuksensa, joten hänen muodollinen koulutusnsa oli melko rajallista. Martinez oli XNUMX-vuotias, kun hän päätti ryhtyä noviciaatiksi trappistiluostarissa, Santa Maria de la Huertan luostarissa Sorian maakunnassa. Kahdeksan luostarissa vietetyn vuoden jälkeen Martinez sairastui tuberkuloosiin ja joutui poistumaan luostarista. Tuolloin hän lupasi, että jos hän toipuu, hän rakentaisi pyhäkön kunniaksi Neitsyt Neitsyt Pilarin. Keskellä henkilökohtaisen masennuksen ajanjaksoa ja vaikeuksissa uhrautuvan elämän etsinnässä hän suunnitteli katedraalin rakentamisprojektin Jumalalle (Bremner 2022). Vuonna 1961 Martinez aloitti hänen elinikäisensä projektinsa rakentamalla sitä, mitä paikalliset asukkaat alkoivat kutsua "katedraaliksi" ja joskus "Juston katedraaliksi" tai "katedraaliksi roskista".

OPPEJA / RITUAALIT

Koska Martinez ei koskaan saanut rakennustyötä valmiiksi, hänen katedraalinsa ei ole toiminut kirkkona missään muodollisessa mielessä. [Kuva oikealla] Hänen henkilökohtainen aikataulunsa on ollut erittäin ritualisoitu suurimman osan hänen XNUMX-vuotisprojektistaan, kun hän nousi joka päivä kello neljä ja työskenteli kymmenen tuntia rakennusmateriaalien keräämisessä ja käsittelyssä. Sunnuntaisin hän osallistui messuun. Hänen omistautumistaan ​​tehtäväänsä vahvisti se, että ympäröivä yhteisö kohteli häntä syrjäytyneenä, kunnes hänen projektinsa alkoi herättää myönteistä huomiota yhteisön ulkopuolelta ja hänestä tuli pieni julkkis.

Kohde vastaanottaa sekä pyhiinvaeltajia että turisteja. Beyond The Cathedral Martinez itse on vierailijoiden kiehtova lähde. Bremner (2022) raportoi tästä

Vuosien varrella katedraalissa on käynyt kymmeniätuhansia ihmisiä. He kaikki haluavat nähdä Juston – koskettaa häntä, kuulla hänen puhuvan, ymmärtää häntä, hänen inspiraatiotaan, hänen nerouttaan ja mielikuvitustaan. Näin vanhojen rouvien suutelevan häntä, pyhiinvaeltajien auttavan häntä ja fanaatikot esittelevän hänelle kaikenlaisia ​​suunnitelmia katedraalin tulevaisuudesta.

Vierailijoita kehotetaan jättämään lahjoituksia rakennusprojektin tukemiseen.

Organisaatio / JOHTAJUUS

Katedraali on yksi monista visionäärisistä ympäristöistä (uskonnollisilla tai henkisillä teemoilla), jotka ovat kehittäneet ja luoneet sitoutuneet yksilöt (Roux 2004), kuten Howard Finsterin Paradise Gardens (Bromley 2016) ja Leonard Knight's Pelastuksen vuori (Bromley ja Urlass 2016).

Kuten nämä muutkin visionääriprojektit, The Cathedral on Avenida Antoni Gaudí Mejorada Campon katu oli suurelta osin ainutlaatuinen luomus (Keeley 2021). Suurimman osan projektin 1990 vuoden historiasta Martinez työskenteli yksin. Lyhyitä aikoja hänen perheenjäsenensä auttoivat häntä ja vapaaehtoiset tarjosivat toisinaan apua. XNUMX-luvun alussa Ángel López Sánchez liittyi Martinezin projektiin ja pysyi hänen kanssaan Martinezin loppuelämän ajan. Harvoissa tapauksissa hän palkkasi asiantuntijakonsultin. Martinez oli kuitenkin koko ajan keskeinen visionääri, arkkitehti ja rakentaja. Hän oli myös kiehtova, monimutkainen hahmo itsessään (Rogan nd):

Justo, tässä maailmassa, on dinosaurus, joka rakentaa valtavan muistomerkin jumalalle, joka on kauan sitten luovutettu kuolleiksi. Siitä huolimatta hänen saavutuksensa on vain ihmeellinen. Minua kiehtoo hänen luonteensa paradoksi – onko hän hullu vai marttyyri? Toisaalta se on ollut täydellisen itsensä hemmottelun yritys, toisaalta täydellistä itsensä kieltämistä. Erityisesti avustajiensa kanssa työskennelläkseen hän voi olla vaikeaa, vihaista ja ankaraa. Hänen rauhallinen tyytyväisyytensä työhönsä voi muuttua raivoksi, jos joku estää hänen projektinsa. Mutta hänen päättäväisyytensä on välttämätöntä juuri siksi, että hän on mies, joka on onnistunut elämään yhteiskunnan ulkopuolella toteuttaen omalaatuista unelmaa. Hänen horjumaton uskonsa on antanut hänelle mahdollisuuden suorittaa yli-inhimillistä tehtävää paljastaen uskonnon raa'an voiman poikkeuksellisen yksilön käsissä.

Katedraalin erottuvin ja vaikuttavin piirre on varmasti se, että suurin osa rakennusmateriaaleista on kierrätettyä (Rainsford 2010). Martinez keräsi käytöstä poistetut, arkipäiväiset materiaalit ympäröivältä alueelta ja läheisiltä rakennusyrityksiltä ja tehtailta. Esimerkiksi katedraalin pylväät rakennettiin vanhoista öljytynnyreistä. Muita rakennusprosessissa käytettyjä materiaaleja olivat tynnyrit, renkaat, keramiikkasirut, tiilet, lanka ja värillistä lasia.

Martinez sai inspiraationsa Pietarinkirkosta Roomassa, Valkoisesta talosta Yhdysvalloissa ja useista muista kirkoista ja linnoista Euroopassa. Kaikki nämä muut rakennukset mallinsivat kaarevuutta (Bremner 2022):

Hän piti parempana kaarevista ja ympyröistä – holvikatot, kupolit, kaaret, pyöreät kappelit, rengasalttarit ja kierreportaat. "Jumala loi kaiken pyöreäksi. Hän teki planeetat pyöreäksi. Hän teki maan pyöreäksi."

Tuomiokirkko sisältää kaksitoista tornia, kaksikymmentäkahdeksan kupolikappelia, luostarit, sakristin, majoitustilat, kirjaston, freskoja ja kryptan. [Kuva oikealla] Kappelin keskuskupolin valmistuminen kesti kaksikymmentä vuotta. Krypta rakennettiin paikaksi, jonka Martinez toivoi haudattavansa. Kaikki tämä rakentaminen tapahtui ilman virallisia arkkitehtonisia suunnitelmia. Suuri osa katedraalista jäi keskeneräiseksi Martinezin kuollessa vuonna 2021.

SEIKAT / ristiriitoja

Katedraaliprojektia vaivasi kaksi suurta ongelmaa Martinezin elämän aikana, sillä ei ollut rahoitusta ja yhteisön ja institutionaalista tukea.

Katedraali oli alusta alkaen pitkälti henkilökohtainen projekti ja sitoutuminen. Vakaata rahoituslähdettä ei ole koskaan ollut. Martinez myi ja vuokrasi maan, jonka hän oli perinyt yhdeksi rahoituslähteeksi, mutta hän joutui velkaan ja joutui asumaan katedraalissa 1980-luvulta alkaen vähentääkseen kuluja (Bremner 2022). Martinezin sinnikkyyden ja hankkeen kasvaessa se alkoi herättää kansallista ja kansainvälistä huomiota. Valokuva The Cathedralista oli esillä näyttelyssä Museum of Modern Artissa New Yorkissa vuonna 2003. Coca-Colan valmistaman Aquarius-virvoitusjuoman mainoskampanja herätti huomiota Espanjassa vuonna 2005.

Toinen suuri haaste katedraalille oli sen institutionaalinen asema. Martinez oli toivonut voivansa testamentata katedraalin katoliselle kirkolle, jotta se voisi toimia paikallisena seurakuntana. Paikallisesta suunnittelukomissiosta ei kuitenkaan ollut arkkitehtonisia suunnitelmia tai rakennuslupaa, joten paikalliset kirkkojohtajat olivat ahkerasti jättäneet Martinezin hankkeen huomiotta (Rainsford 2020). Tämä ongelma paheni, kun Martinezin terveys alkoi heikentyä vuonna 2019, rakentaminen jäi kesken ja sen oikeudellinen asema rakentaminen oli epävarmaa. Juuri ennen Martinezin kuolemaa vuonna 2021 katedraalin vastuun siirto järjestettiin kansalaisjärjestölle, Rauhan lähettiläille (Menageries de la Paz), [Kuva oikealla], jota johtaa isä Ángel García Rodríguez. Organisaatio lupasi viedä rakennusprosessin päätökseen. Sitten hän palkkasi suuren insinööritoimiston arvioimaan katedraalin rakenteellista eheyttä, ja monien tarkkailijoiden yllätykseksi sitä pidettiin rakenteellisesti järkevänä (Hughes 2021). Muu tuki alkoi sitten toteutua (One Man Cathedral -verkkosivusto 2022). Arkkitehti tarjoutui käsittelemään rakennuksen oikeudellista asemaa. Kuntaviranomaiset ovat osoittaneet kiinnostusta säilyttämistä kohtaan jättämällä hakemuksen katedraalin nimeämiseksi kulttuurisesti kiinnostavaksi kohteeksi (Bien de Interés Cultural). Tuomiokirkon kannattajat ovat myös kääntyneet Unescon (Yhdistyneiden kansakuntien koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö) puoleen saadakseen katedraalille suojatun kulttuuriperinnön aseman. Katolinen kirkko on kuitenkin pitänyt etäisyyttä (Hughes 2021). Katedraalin tulevaisuus on edelleen hieman epäselvä, koska Martinez oli visioinut yhteyden katoliseen kirkkoon, kun taas Rodriguez on ilmaissut suosivansa moniuskoista tilaa (Farrant 2021).

KUVAT

Kuva 1: Justo Gallego Martinez.
Kuva 2: Katedraalin ulkokuori.
Kuva 3: Katedraalin sisäosa.
Kuva 4: Rauhan lähettiläiden (Mengeries de la Paz) logo.

REFERENSSIT

Bremner, Matthew. 2022. "Mies, joka rakensi oman katedraalinsa." Guardian, Toukokuu 22. Käytössä https://www.theguardian.com/news/audio/2022/jun/13/the-man-who-built-his-own-cathedral-podcast on 10 kesäkuu 2022.

Bromley, David G. 2016. Paradise Gardens. Maailman uskonnot ja hengellisyyshanke. Käytössä https://wrldrels.org/2016/10/08/paradise-gardens/ on 10 kesäkuu 2022.

Bromley, David G. ja Stephanie Urlass. 2016. "Pelastusvuori." Maailman uskonnot ja hengellisyyshanke. Käytössä https://wrldrels.org/2016/10/08/salvation-mountain/ on 10 kesäkuu 2022.

Farrant, Theo. 2021. "Madrid-munkin 60-vuotinen romukatedraaliprojekti jatkuu hänen kuolemansa jälkeen." Euro News, 30. marraskuuta https://www.euronews.com/culture/2021/11/30/madrid-monk-s-60-year-scrap-cathedral-project-lives-on-after-his-death on 10 kesäkuu 2022.

Hughes, Felicity. 2021. "Mies Madridin epätavallisimman katedraalin takana ja viimeinen yritys pelastaa se." Lonely Planet, 23. marraskuuta. Pääsy osoitteesta https://www.lonelyplanet.com/articles/cathedral-of-justo-gallego-spain on 10 June 2022.

Rainsford, Sarah. 2010. "Madridin mies rakentaa katedraalia roskista." BBC, 30. joulukuuta. Pääsy osoitteesta https://www.bbc.com/news/world-europe-12088560 on 10 kesäkuu 2022.

One Man Cathedral -verkkosivusto. 2022. "Pelasta Juston katedraali." Pääsy osoitteesta  https://onemancathedral.com/ on 10 kesäkuu 2022.

Rogan, James. ja "Tarina". Hullu ja katedraali. Käytössä http://www.cathedraljusto.com/home.html on 10 kesäkuu 2022.

Roux, Caroline. 2004. "Linnan taikuus." The Guardian, 7. tammikuuta. Pääsy osoitteesta

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2004/jan/07/homes on 10 kesäkuu 2022.

Julkaisupäivämäärä:
15 kesäkuu 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa: