Donna T. Haverty-Stacke

Grace Holmes Carlson

GRACE HOLMES CARLSON AIKAjana

1906 (13. marraskuuta): Grace Holmes syntyi Mary Nuebel Holmesille ja James Holmesille St. Paulissa, Minnesotassa.

1906 (9. joulukuuta): Holmes kastettiin roomalaiskatolisessa kirkossa St. Peter Claverissa St. Paulissa, Minnesotassa.

1922: Holmesin isä James osallistui Railroad Shopmenin lakkoon.

1924–1929: Holmes opiskeli College of St. Catherine St. Paulissa.

1926 (11. toukokuuta): Holmesin äiti Mary kuoli.

1929–1933: Holmes opiskeli Minnesotan yliopistossa ja ansaitsi tohtorin tutkinnon. vuonna 1933.

1934 (kesä): Holmes näki Minneapolis Teamstersin iskuja.

1934 (28. heinäkuuta): Holmes ja Gilbert Carlson menivät naimisiin.

1935–1940: Grace Holmes Carlson työskenteli ammatillisen kuntoutuksen neuvonantajana Minnesotan opetusministeriössä.

1937: Carlson jätti katolisen kirkon ja erosi Gilbertistä.

1937 (joulukuu) – 1938 (tammikuu): Carlson toimi edustajana Trotskyistisen sosialistisen työväenpuolueen (SWP) perustamiskokouksessa Chicagossa.

1940 (1. syyskuuta): Carlson erosi opetusministeriöstä ja pyrki Yhdysvaltain senaattiin Minnesotassa.

1941 (heinäkuu): Carlson ja XNUMX muuta trotskilaista asetettiin Minneapolisissa syytteeseen Smith Actin rikkomisesta.

1941 (joulukuu): Carlson ja seitsemäntoista muuta syytettyä tuomittiin vankilaan.

1942: Carlson asettui ehdolle St. Paulin pormestariksi Minnesotassa.

1944 (tammikuu)–1945 (tammikuu): Carlson suoritti tuomionsa Aldersonin vankilassa.

1945 (kesäkuu–syyskuu): Carlson piti valtakunnallisen "Naiset vankilassa" -puhekierroksensa ja julkaisi artikkeleita työssäkäyvien naisten kamppailuista Taistelija.

1946: Carlson pyrki Yhdysvaltain senaattiin Minnesotasta.

1948: Carlson asettui ehdolle Yhdysvaltain varapresidentiksi yhdessä Farrell Dobbsin kanssa, joka ehti presidentiksi SWP:n ensimmäisessä kansallisessa kampanjassa.

1950: Carlson ehti Yhdysvaltain kongressiin Minnesotasta.

1951: Carlsonin isä James Holmes, jolla oli suuri vaikutus hänen elämäänsä, kuoli.

1952 (18. kesäkuuta): Carlson erosi SWP:stä, palasi katoliseen kirkkoon ja yhdistyi Gilbertin kanssa.

1952 (marraskuu) – 1955 (elokuu): Carlson työskenteli sihteerinä St. Mary's Hospitalin lastenlääkäriosastolla Minneapolisissa ja osallistui erilaisiin hyväntekeväisyyshankkeisiin.

1955 (elokuu)–1957 (huhtikuu): Carlson työskenteli sosiaalijohtajana St. Mary's Hospital's School of Nursingissa; Carlson piti julkisia puheita katolisille ryhmille sellaisista aiheista kuin "Paluu Jumalan luo" ja "Kommunismin paradoksi".

1957 (huhtikuu): Carlson palkattiin opettajaksi St. Catherinen Collegen hoitotyön osastolle.

1957–1965: Carlson piti puheita katoliselle ja maalliselle yleisölle katolisen maallikon apostolaatin tärkeydestä sekä naisten urapoluista.

1964: Carlson ja sisar AJ Moore, CSJ, julkaisivat St. Mary's Planin, joka on perustava suunnitelma uudelle St. Mary's Junior Collegelle (SMJC) Minneapolisissa, jossa Carlson palkattiin psykologian professoriksi.

1968: Carlson piti puheensa "Katolisten ja vasemmiston katsaus".

1979: Carlson jäi eläkkeelle opettamisesta SMJC:ssä ja aloitti kolumninsa "Carlson's Continuing Commentary" -kolumninsa yliopiston sanomalehdessä Hyviä uutisia.

1980–1984: Carlson työskenteli SMJC:n alumnaiden toimistossa.

1982: Carlson perusti Grace Carlson Student Emergency Loan Fundin auttamaan SMJC:n opiskelijoita pienillä korottomilla lainoilla.

1984: Carlson jätti alumni- ja sanomalehtityönsä SMJC:ssä hoitaakseen kokopäiväisesti Gilbertiä, joka kuoli 13. toukokuuta.

1988: Carlson muutti Madisoniin, Wisconsiniin.

1992 (7. heinäkuuta): Grace Holmes Carlson kuoli XNUMX-vuotiaana.

ELÄMÄKERTA

Grace Holmes Carlson [Kuva oikealla] kasvatettiin katolilaisena St. Paulissa, Minnesotassa, mutta jätti kirkon 1930-luvun lopulla suuren laman lopussa jatkaakseen uraa trotskilaisessa sosialistisessa työväenpuolueessa (SWP). Yli vuosikymmenen ajan järjestäjänä, poliittisena ehdokkaana ja puolueen lehden avustajana, Taistelija, hän omisti elämänsä SWP:lle. Palatessaan katoliseen kirkkoon vuonna 1952 Carlson ei luopunut marxilaisesta ymmärryksestään tarpeesta eliminoida riistokapitalismi. Hän näki sitoutumisensa sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tavoittelemiseen tuon marxilaisen linssin läpi, mutta katolisena hän ymmärsi myös tämän sitoumuksen evankeliumin mandaattina osallistua maallisiin asioihin "palauttaakseen kaikki Kristukselle" (Carlson 1957). Carlson osallistui tähän työhön aktiivisena maallikkona seurakunnassaan, opettajana St. Mary's Junior Collegessa (SMJC) ja julkisena puhujana. Toisin kuin tunnetut katolisen vasemmiston hahmot, kuten Dorothy Day, Carlson ei ottanut personalistista lähestymistapaa uskoon ja yhteiskunnalliseen uudistukseen. Hän ei myöskään uskonut yksittäisiin todistuksen tekoihin vastarintana, kuten isät Daniel ja Philip Berrigan ovat tunnetusti harjoittaneet. Sen sijaan hän pysyi sitoutuneena saamaan aikaan yhteiskunnallista ja taloudellista muutosta sen kautta, mitä hän kutsui hitaaksi ja "työläiseksi kasvatus- ja propagandaprosessiksi" (Carlson 1970) julkisessa puheessaan ja työssään SMJC:ssä.

Grace Holmes syntyi St. Paulissa, Minnesotassa vuonna 1906 irlantilaiseen ja saksalaiseen työväenluokan katolilaiseen perheeseen. Uskonnolliset naiset, jotka opettivat häntä St. Vincentin seurakuntakoulussa, St. Joseph's Academyn lukiossa ja College of St. Catherine (CSC) [Kuva oikealla], vaikuttivat muodollisesti. Pyhän Joosefin Carondeletin sisaret opettivat Carlsonille uskonnollisen opetuksen ja koulun ulkopuolisen toiminnan kautta, että kaikkien ihmisten erotuksetta palveleminen oli tapa palvella Jumalaa. Heidän ilmoituksensa tästä evankeliumin palvelutehtävästä perustui sekä kirjoituksiin että sisarten perustavaan tehtävään. Nämä uskonnolliset naiset sekä seurakuntapapit, jotka isä John Ryan koulutti arkkipiispa John Irelandin perustamassa St. Paulin seminaarissa, esittelivät Carlsonin myös katolisen kirkon sosiaalisille opetuksille työn arvokkuudesta, työläisten yhdistysten legitimiteetistä ja oikeudenmukaisen palkan tarve työläisten ihmisarvoisen elämän ylläpitämiseksi. Carlsonin CSC:n perustutkinto-opiskelijana lukemien monien tekstien joukossa oli paavi Leo XIII:n vuoden 1891 ensyklila, Rerum Novarum, joka kehitti näitä sosiaalisia opetuksia. Hän oli siis tietoinen kirkon argumenteista työntekijöiden ihmisarvon puolustamiseksi työn ja pääoman yhteistyön kautta. Mutta Carlson oli myös koulutettu työntekijöiden solidaarisuudesta ja luokkakonfliktista, kun hänen isänsä James Holmes, joka oli kattilantekijä Great Northern Railwaylla, liittyi rautateiden kauppiaatovereihinsa lakkoon vuonna 1922. Carlson muistutti muista, puhtaasti maallisista vaikutuksista hänen kypsyvään työskentelyynsä. -luokkaan ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen suuntautunut tietoisuus, mukaan lukien hänen äitinsä setä, joka luki Sosialistinen vetoomus.

Kun Carlson aloitti jatko-opintonsa Minnesotan yliopistossa vuonna 1929, hän oli jo sitoutunut auttamaan hyväksikäytettyjä ja hänellä oli vahva työväenluokan identiteetti. Saatettuaan tohtorin tutkinnon psykologiassa vuonna 1933 hänestä tuli poliittisesti aktiivinen ja hän tuki Floyd Olsonin Minnesotan maanviljelijä-työväenpuolueen kampanjaa kuvernööriksi. Mutta kesällä 1934, kun hän näki merkittäviä Minneapolis Teamstersin lakkoja, hän veti puoleensa vallankumouksellista marxilaisuutta, jota tuon työn keskeyttämisen trotskilaiset johtajat puolsivat. Carlson alkoi käydä viikoittaisilla kommunistisen vasemmistoopposition sunnuntaifoorumeilla (kuten kommunistisesta puolueesta vuonna 1928 syrjäytetyn Leon Trotskin seuraajat oli tullut tunnetuksi) ja oppi heidän sitoutumisestaan ​​kansainväliseen vallankumoukselliseen sosialismiin. Vuoden 1934 lakot olivat tärkeä hetki hänen kehittyvässä poliittisessa identifioitumisessaan, samoin kuin hänen työskentelynsä ammatillisen kuntoutuksen neuvonantajana (1935–1940). Samalla kun hän kamppaili auttaakseen vammaisia ​​asiakkaita löytämään työtä kaatuvasta taloudesta ja osallistuessaan trotskilaisten sunnuntaifoorumeille, hän uskoi, että vain sosialismi täyttäisi ihmisten taloudelliset tarpeet. Kun Carlson ja hänen sisarensa Dorothy sitoutuivat syvemmin trotskilaisiin, Carlsonin aviomies Gilbert, lakiopiskelija, jonka kanssa hän meni naimisiin heinäkuussa 1934, tuli varovaiseksi. Paikallisen papin varoittamana siitä, ettei voi olla hyvä katolilainen ja sosialisti samaan aikaan, Gilbert Carlsonista ei tullut muodollista vasemmistoopposition jäsentä. Grace Carlson kuitenkin teki: hän liittyi trotskilaisiin työväenpuolueen vuonna 1936. Jossain vaiheessa tänä aikana Grace ja Gilbert erosivat ja Grace erosi katolisesta kirkosta. Carlsonista tuli edustaja Chicagon konventissa, jossa trotskilaiset perustivat oman vallankumouksellisen sosialistisen puolueen, Sosialistisen työväenpuolueen, tammikuussa 1938.

Seuraavat neljätoista vuotta Carlson oli tärkeä hahmo SWP:ssä. Hän toimi Minnesotan osavaltion järjestäjänä ja hänestä tuli ensimmäinen nainen, joka palveli puolueen kansallisessa komiteassa. Vuonna 1941 Carlson sai tunnetuksi yhtenä 1940 trotskilaisista, joita liittovaltion suuri valamiehistö syytti vuoden 8 Smith Actin rikkomisesta. Hän oli yksi kahdeksastatoista syytetyistä, jotka lopulta tuomittiin salaliitosta hallituksen väkivaltaisen kaatamisen puolesta poliittisten vakaumustensa vuoksi. Hänet tuomittiin 1941. joulukuuta 1945 kuudentoista kuukaudeksi liittovaltion vankilaan. Epäonnistuneen valituksen jälkeen Carlson palveli hieman yli vuoden Aldersonin vankilassa ja vapautettiin ehdonalaiseen tammikuussa XNUMX. Hän pysyi aktiivisena SWP:ssä ja johti valtakunnallista
puhekiertue aiheesta "Naiset vankilassa", kirjoittaminen puolueen sanomalehteen, Taistelija, työskennellyt juhlien järjestäjänä Minnesotassa ja New Yorkissa ja asettui ehdolle useissa kampanjoissa, mukaan lukien Yhdysvaltain varapresidentiksi vuonna 1948. [Kuva oikealla] Carlson melkein asettui varapresidentiksi uudelleen vuonna 1952, mutta vetäytyi kilpailussa kesäkuussa, kun hän ilmoitti jättävänsä SWP:n ja palaavansa katoliseen kirkkoon.

Carlsonin ero SWP:stä johtui henkilökohtaisista, ei poliittisista syistä. Hänen isänsä James kuoli syyskuussa 1951, ja hänen kuolemansa sai Carlsonin ymmärtämään, että hän tarvitsi Jumalan takaisin elämäänsä. Marxilaisuudella ei näyttänyt enää olevan kaikkia vastauksia, mutta hänen oli vaikea tunnustaa uskonsa kutsua. Myöhemmin hän selitti, kuinka "luulin etsiväni henkilökohtaista tyydytystä ja pettäväni liikkeen" (Romer 1952:8). Hän kamppaili kuukausia tunteidensa kanssa. Keskusteluissaan pappi isä Leonard Cowley, joka opasti häntä palatessaan kirkkoon, hän selitti, että hänen ei tarvinnut valita Jumalansa ja hänen "näkemyksensä sosiaalisista ongelmista välillä, kunhan se ei ole ristiriidassa moraalisen periaatteen kanssa ” (Romer 1952:8). Tämän vakuutuksen myötä Carlson erosi SWP:stä kesäkuussa 1952 ja liittyi takaisin katoliseen kirkkoon marxilaisten näkemystensä ollessa suurelta osin ennallaan. Hän myös tapasi uudelleen miehensä Gilbertin kanssa tällä hetkellä.

Marxilaisena Carlsonin paluu katoliseen kirkkoon McCarthyn aikana ei ollut helppoa, mutta hän löysi pian edistyneempiä piirejä, joissa hän saattoi harjoittaa samanaikaisesti hengellistä omistautumistaan ​​ja poliittista aktiivisuuttaan. Näitä olivat St. Mary's Junior College Minneapolisissa. Kun hän erosi SWP:stä vuonna 1952, Carlsonin oli vaikea löytää työtä, koska hän oli joutunut mustalle listalle. Sisar Rita Clare Brennan, yksi St. Joseph of Carondelet'n sisarista, auttoi häntä turvaamaan sihteerityön St. Mary's Hospitalissa. Vuoteen 1957 mennessä Carlson palkattiin opettamaan sairaalan hoitotyöohjelmaan, ja hänestä tuli korvaamaton jäsen St. Mary's Junior Collegen (SMJC) tiedekunnassa. Hän nautti tilaisuuksista "opettaa ja harjoittaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta", kunnes jäi eläkkeelle vuonna 1979. Sisar AJ Mooren kanssa, CSJ, Carlson kirjoitti vuonna 1964 yliopiston perustamissuunnitelman, jossa vaadittiin laajapohjaista taiteiden koulutusta täydentämään taidekoulutusta. teknistä koulutusta sairaanhoitajaopiskelijoille, jotta he voisivat käyttää kykyjään palvellakseen muita keinona palvella Jumalaa. Carlson sisällytti tämän tehtävän moniin vapaaehtoistoimintaansa kampuksella ja sen ulkopuolella. Hänestä tuli mentori lukemattomille naisopiskelijoille, hän piti lukuisia julkisia puheita 1950-luvun lopulla ja 1960-luvulla, joissa hän ilmaisi näkemyksensä aktivistista katolisesta maallikkoapostolaatista, toimi vapaaehtoisena riskinaisten kotona Minneapolisissa ja palveli seurakuntansa liturgiakomiteassa. . Carlson piti katolisen maallikon apostolaatin (kirkon opetus, jonka mukaan Jumala uskoo kaikille maallikoille kasteen ja konfirmaationsa kautta yhteisen kutsumuksen rakentaa kirkkoa ja pyhittää maailmaa toimissaan jokapäiväisessä elämässä) inspiraationa ja oppaana hänelle. työskentelemään tässä uudessa elämänsä vaiheessa.

Carlson pysyi sidoksissa SMJC-yhteisöön sen jälkeen, kun hän jäi eläkkeelle opettamisesta vuonna 1979, työskenteli alumniupseerina, perusti hätärahaston opiskelijoille ja julkaisi viikoittain kolumninsa kampuksen sanomalehdessä. Vuonna 1984 hän keskitti huomionsa Gilbertiin, ja hänestä tuli hänen ensisijainen talonmies hänen elämänsä viimeisenä vuonna. Vuonna 1988 hän muutti Madisoniin, Wisconsiniin ollakseen lähempänä sisartaan Dorothya. Grace Holmes Carlson kuoli Madisonissa 7. heinäkuuta 1992.

OPETUKSIA / OPPEJA

Carlsonin maallikon apostolaatin juuret olivat hänen katolisessa uskossaan, jota vaalittiin kirkossa hänen lapsuudessaan ja nuorena aikuisena sekä hänen myöhäisen aikuisiän aikana, kun hän vastasi uudelleen uskonsa kutsuun vuonna 1952. Hänen uskonsa muovautui hänen elämänsä alussa opetusta, jonka hän sai St. Joseph of Carondelet'n sisarilta ja hänen altistumisestaan ​​katolisen kirkon sosiaalisiin opetuksiin. Hän epäilemättä tunsi myös 1920-luvun lopun liturgisen liikkeen, joka vaati seurakuntien suurempaa osallistumista jumalanpalvelukseen, erityisesti messussa. Carlsonin aikaan St. Joseph's Academyssa ja CSC:ssä kuuluivat kuukausittaiset siunatun sakramentin jumalanpalvelukset ja viikoittainen vastaanotto. eukaristia. Näiden käytäntöjen kautta Carlson luultavasti altistui kirkon opetukselle Kristuksen mystisestä ruumiista, jonka mukaan eukaristian kautta katolilaisten yhdistyminen hengelliseksi ruumiiksi Kristuksen päänä vahvistui. Hänelle opetettiin mitä todennäköisimmin, että tämä mystinen liitto Kristuksen kanssa yhdisti myös katolilaiset toisiinsa kirkossa ja edellytti velvollisuutta toimia maailmassa palvellaksemme Kristusta toisissaan (Ef. 4:4-13; Joh. 15:5-12; 1 Korinttolaisille 10:17). Tämä oppi vaikutti 1930-luvun Catholic Action -liikkeeseen, joka, vaikkakin piispojen suorassa valvonnassa, kehotti katolisia maallikoita "sitoutumaan uskoonsa sosiaalisesti suuntautuneilla tavoilla" (Harmon 2014:52). Tänä aikana Carlson oli matkalla ulos kirkosta, mutta käsitys sosiaalisesti suuntautuneesta uskon sitoutumisesta (ja katolisista järjestöistä, jotka lisääntyivät sen maaperässä, kuten Katolinen työntekijäliike) jäi ja toimi koetinkivinä Carlsonille, kun hän palasi kirkkoon vuonna 1952.

Lukuisissa puheissaan, joita hän piti 1950-luvun lopulta 1960-luvun alkuun, juuri ennen Vatikaanin II kokousta, Carlson vaati toistuvasti katolista maallikkoapostolaattia, joka otti yhteyttä maallisen maailman huolenaiheisiin ja josta tuli "Kristuksen propagandisti" (Carlson 1957). , 1958). Puheissa, kuten "Sairaanhoitaja ja seurakunta" ja "Maallikko apostoli", Grace kamppaili katolisen uskon ymmärtämisen kanssa, joka keskittyi samanaikaisesti sekä transsendenttiseen että ajalliseen, rakastamiseen ja palvelemiseen sekä Jumalan kanssa yhdistämiseen. ja ihmiskuntaa katolisen aktivismin kautta. Hän väitti, että kun oli kyse "kilpailusta miesten mielistä . . . ateismia on vastustettava", mutta "marxilaisen taloustieteen osalta" voisi olla "monimutkaisempi lähestymistapa", jossa voisi olla "liitto ja yhteys Jumalan ja toistensa kanssa" (Carlson 1965). Hän esitti inkarnaatiokristillisen vastauksen ihmisten tarpeisiin lainaamalla pastori Peter Rigaa, teologian professoria St. John Vianneyn seminaarista East Aurorassa, New Yorkissa, että "kristitynä oleminen ei ole pelkästään palvelemista. Jumala, mutta se on myös dynaaminen sosiaalinen etiikka, palvelu ihmiskunnalle; se ei ole vain teologia, vaan myös antropologia” (lainattu Carlsonissa 1965).

Carlson oli hyödyntänyt laajempia virtauksia, jotka virtasivat katolisessa kirkossa ennen Vatikaanin II kokousta (1962–1965), jotka korostivat maallikoiden merkitystä veljinä ja sisariana Kristuksessa, joilla oli mandaatti tehdä Jumalan työtä maailmassa. Ne virrat (mukaan lukien liturginen liike, katolinen toimintaliike ja Kristuksen mystisen ruumiin oppi, joita kehitettiin edelleen paavi Pius XII:n vuoden 1943 kiertokirjeessä Mystici Corporis Christi) "kylvi siemeniä kiihkeälle toiminnalle, joka seurasi Vatikaanin toista kirkolliskokousta" (Bonner, Burns ja Denny 2014:17). Mutta tätä toimintaa ruokkivat myöhemmin erityisesti Vatikaanin II kirkolliskokouksen päätökset Lumen Gentium (Kirkon dogmaattinen perustuslaki) ja Gaudium et Spes (Pastoraalinen perustuslaki kirkosta nykymaailmassa). Lumen Gentium "korosti, että kirkko on pyhiinvaeltajien kansa, ei muuttumaton instituutio." Se kehitti käsityksen kirkosta Jumalan kansana, joka perustui siihen uskomukseen, että "kasteen ansiosta jokainen kristitty on kutsuttu palvelemaan Kristuksen nimessä" (Gillis, 1999:86–90). Gaudium et Spes painotti, että uskovien oli "purkattava aidot merkit Jumalan läsnäolosta ja tarkoituksesta" maailmassa ja tultava "Kristuksen todistajiksi ihmisyhteiskunnan keskellä" (lainattu McCartinissa 2010:114).

JOHTAJUUS

Maallikkona Carlson kehotti toistuvasti muita (ja ryhtyi toimiin) olemaan maallikkoapostoli, "Kristuksen propagandisti" maailmassa jo ennen Vatikaanin II kokousta. antoi asetuksia, joissa tunnustettiin tuo kastekutsun palvelukseen. Niiden monien puheiden lisäksi, joissa hän puolusti tällaista työtä, Carlsonin pyrkimykset laatia opetussuunnitelma suunnitelmalle, josta tuli SMJC vuonna 1964, kannattivat tätä maallikkoapostolaattia.. Carlson ja sisar AJ Moore [Kuva oikealla] suunnittelivat uuden junior-opiston paikaksi, jossa "teknisten ohjelmien opiskelijoita kehotetaan kehittämään sosiaalisen vastuun tunnetta" ei vain omaa edistymistään ja "kehittääkseen henkilöä, joka on varma henkisten arvojen merkitys, jotka ovat vahvasti täynnä halu palvella Jumalaa ja hänen lähimmäistänsä” (Carlson ja Moore 1964). Carlson perusti vuonna 1982 omasta taskustaan ​​hätärahaston, joka myönsi pieniä korkottomia lainoja apua tarvitseville opiskelijoille auttaakseen SMJC:n opiskelijoita suorittamaan koulutuksensa, jotta he voisivat suorittaa tämän tehtävän.

SEIKAT / haasteet

Hänen työnsä SMJC:ssä ei ollut ainoa tapa, jolla Carlson oli Kristuksen propagandisti. Samoin oli hänen protestinsa Amerikan osallistumista Vietnamin sotaan ja tukeaan ydinvoiman vastaiselle liikkeelle. Vaikka Carlson välitti uudelle vasemmistolle keskeisistä syistä, hän erosi tästä liikkeestä ainutlaatuisen katolisen ja vanhan vasemmiston marxilaisen lähestymistavan vuoksi, jonka hän ilmaisi selkeimmin vuoden 1968 puheessaan "Katolisten ja Vasen.” Itsemääritelmänä "kristillisen sosialismin propagandistina" hän selitti olevansa "ennakkoluuloinen niitä kohtaan, jotka mutaavat vesiä individualistisilla teoilla: vaativat vuoropuhelua kirkoissa epädemokraattisesti; loukata herkkyyttä karkealla kielellä; polttaa levyluonnoksia tai kaata niihin verta” (Carlson 1968). Tuomitessaan uuden vasemmiston vulgaarisuuden hän löysi yhteisen sävelen Dorothy Dayn kanssa, joka myös ei pitänyt "raivosta ja siveettömyydestä, kunnioittamattomuudesta ja omahyväisyydestä, nöyryyden puutteesta", joita monet sodanvastaiset mielenosoittajat (Loughery ja Randolph 2020: 316). Day kuitenkin vastusti moraalisia syitä. Carlsonille se oli poliittinen vastalause. Hän väitti, että "uuden vasemmiston perusvirhe – katolinen tai ei on intellektualismi. . . 'Minä tunnen siis olen'" ja asetti sen uuden liikkeen vastakkain vanhaan vasemmistoon, jonka osa hän oli ollut ja jossa painopiste oli "ei "tehdä omaa asiaasi", vaan tehdä se, mikä edistää liikettä". jotta "ihmisen rasistinen, sosiaalinen ja taloudellinen sortaminen lopetetaan" (Carlson 1968, välimerkit alkuperäisen mukaisesti). Carlsonille sosiaalinen uudistus – itse asiassa nykyisen sosioekonomisen järjestelmän vallankumouksellinen uudelleenjärjestely – oli ensisijainen huolenaihe. Sitä vastoin Dorothy Day, johon vaikutti Peter Maurin, katolisen työväenliikkeen perustaja, keskittyi "pieneen tapaan", jossa kyse oli "ajatuksen vallankumouksen aikaansaamisesta, ei talousjärjestelmän mukauttamisesta". Loughery ja Randolph 2020:139). Ero tässä ei ollut vain siinä, että Dayn aktivismi juurtui hänen pasifismiinsa ja kirkon profeetallinen perinne, joka oli viime kädessä suunnattu eskatologiseen päämäärään, vaan se, että Carlsonin toiminta oli edelleen niin pohjautunut vanhaan vasemmistomarxilaisuuteen. He molemmat uskoivat sydämen ja mielen muuttamiseen; mutta Daylle se oli vallankumous, kun taas Carlsonille se oli tämän muutoksen soveltaminen sosiaaliseen ja taloudelliseen järjestelmään, jota niin tarvittiin nykymaailmassa.

Carlsonin vanhan vasemmiston näkökulma sekoittui hänen katoliseen aktivismiinsa tuottaen hybridikatolisen marxilaisen lähestymistavan, jonka hän otti nykyaiheisiin 1960-luvulla ja sen jälkeen. Se myös veti hänet puoleensa vino, vasemmistolainen katolinen ryhmä Englannissa. näkökulma (nimi oli aina kursivoitu) oli liike, joka perustettiin vuonna 1964 "Cambridgen yliopiston perustutkinto-opiskelijoiden ja heidän toimistoneuvonantajiensa joukossa", joka julkaisi samannimisen lehden ja "jonka tarkoituksena oli perinteisen katolisen teologian perinteinen tutkiminen. edistääkseen evankeliumin sosiaalisia tavoitteita." varten näkökulma jäsenille nämä "tavoitteet merkitsivät sosialistista vallankumousta" (Corrin 2013:216). He esittivät ajatuksia, jotka olivat "selvästi radikaaleja piirtäessään mielikuvituksellisia yhteyksiä kristillisen teologian ja vallankumouksellisen marxismin välille" (Corrin 2013:224). Carlson aloitti "keskustelun useiden valittujen opiskelijoiden kanssa" ja aloitti haaran näkökulma SMJC:ssä heidän ja joidenkin tiedekunnan jäsenten joukossa. Näin tehdessään hän harjoitti sitä, mitä hän oli saarnannut: työskentelyä yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaamiseksi "työllisemmällä kasvatus- ja propagandaprosessilla" (Carlson 1970).

MERKITYS NAISTEN TUTKIMUKSESSA RELIGIASSA

Carlsonin maallikkoapostolaatti paljastaa katolisen maallikoiden todistuksen monimuotoisuuden 1935-luvun puolivälin ja 1940-luvun lopun Yhdysvalloissa. Mutta se oli myös ainutlaatuista hänen hieman epätavalliselle elämänpolulle. Osa hänen keskittymisensä yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaamiseen sisälsi erityisen feministisen agendan, jonka juuret olivat hänen vuosistaan ​​College of St. Catherinessa, jossa hän oppi St. Joseph of Carondeletin sisarilta, kuinka tärkeää on kehittää hänen älyllisiä kykyjään. Jumalan palvelua palvelemalla muita. Tähän palveluun sisältyi tutkinnon suorittaminen ja kodin ulkopuolella tehtävä ura, jonka kautta hän saattoi palvella muita, kuten hän teki ammatillisen kuntoutuksen neuvonantajana vuosina 1952–1959. Sosialistisessa työväenpuolueessa viettämiensa vuosien aikana Carlson kehitti feminististä identiteettiään. edelleen ja yksinomaan hänen sitoutumisensa maallisiin marxilaisiin vaikutteisiin. Hän lähestyi "naiskysymystä" trotskilaisena, näki luokkataistelun keskeisenä tekijänä naisten vapautumisessa kapitalismista, jonka hän ymmärsi kaiken sorron lähteenä. Palattuaan katoliseen kirkkoon vuonna 2008 Carlson säilytti nämä asemat, mutta yhdisti ne uudistettuun katoliseen uskoonsa. Nojautuen tiettyihin katolisten sosiaalisten opetusten ja liturgisten ja katolisten toimintaliikkeiden puoliin Carlson väitti kirjassaan "The Catholic Woman Apostolate", että "luojan on täytynyt antaa naisille mielen ja sielun ominaisuuksia työnsä tekemiseen", joka sisälsi työskentelyn ulkopuolella. koti, joka teki eron yhteiskunnassa (Carlson XNUMX). Tällä tavalla hänen feminisminsä resonoi joidenkin katolisten maallikoiden kanssa, jotka määrittelivät uudelleen katolisen naiseuden ja vahvistivat heidän kutsumuksensa työskennellä maailmassa, joita historioitsija Mary J. Henold (XNUMX) on tutkinut. Mutta Carlson erosi näistä naisista melkein yhtä paljon kuin entisistä trotskilaissisaristaan. Hän ei juurruttanut ymmärrystään katolisesta naiseudesta essentialismiin tai täydentävyyteen (XNUMX-luvun paavien julistama oppi paavi Pius XII:sta alkaen ja joka väittää sukupuolten olennaisen eron mutta tasa-arvon); eikä hän perustanut sitä pelkästään marxilaiseen näkemykseen luokkataistelun ensisijaisuudesta. Sen sijaan hän yhdisti katolisen vaikutteita lapsuudestaan ​​työväenluokan kokemuksillaan ja trotskilaisuudella, kun hän työskenteli sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta St. Mary's Junior Collegessa. [Kuva oikealla] Carlsonin tapauksessa tuloksena on nainen, joka haastoi sekä kapitalistisen sorron että patriarkaaliset rakenteet pyrkiessään vapauttamaan naisia ​​ja palvelemaan Jumalaa.

Carlsonin maallikkoaktivismi paljastaa myös osan monimuotoisuudesta, joka vallitsi Yhdysvaltain katolisessa vasemmistossa kylmän sodan aikana, erityisesti marxilaisia ​​katolisia vaihtoehtoja, jotka torjuivat väkivallan ja vaativat evankeliumin mandaattina vallankumouksellista sosiaalista ja taloudellista muutosta. Puheilla, kirjeenvaihdolla ja kampuksen järjestelytyöllä Carlson yritti tuoda jotakin amerikkalaiseen katoliseen kontekstiin, joka historioitsija David J. O'Brienin mukaan suurelta osin puuttui – keinon "kehittää yhteiskunnan sosiaalisia ja poliittisia ulottuvuuksia." sitten] nykyinen vallankumous kirkossa” (O'Brien 1972:213). Yhdistämällä vanhan vasemmiston näkökulmansa katoliseen aktivismiinsa Carlson loi katolisen marxilaisen lähestymistavan, jonka hän otti tähän työhön.

KUVAT

Kuva 1: Grace Holmes Carlson, Minneapolis, 1941. Photo Acme 10-29-41, David Riehlen luvalla.
Kuva #2: Grace Holmes ja hänen valmistuneet toverinsa, College of St. Catherine, 1929. Luokan valmistuneet 1929, valokuva 828, f. 7, laatikko 166, yliopiston arkiston valokuvakokoelma, arkistot ja erikoiskokoelmat, St. Catherine University. Arkiston ja erikoiskokoelmien luvalla, St. Catherine University, St. Paul, Minnesota.
Kuva 3: Grace Holmes Carlson kampanjoi varapresidentiksi vuonna 1948. Kuva Grace Carlsonista korokkeella, f. Presidentinvaalikampanja 1948 – elokuu 1948, laatikko 1, Grace Carlson Papers, Minnesota Historical Society. Luvalla Minnesota Historical Society, St. Paul, Minnesota.
Kuva 4: Grace Carlson ja sisar Anne Joachim Moore, 1981. St. Mary's School of Nursing, sarja 8, valokuvat, laatikko 11, arkistot ja erikoiskokoelmat, St. Catherine University. Arkiston ja erikoiskokoelmien luvalla, St. Catherine University, St. Paul, Minnesota.
Kuva 5: Grace Carlson toimistossaan St. Mary's Junior Collegessa, 1983. Grace Carlson, 1983, St. Mary's School of Nursing, sarja 8, valokuvat, laatikko 11, arkistot ja erikoiskokoelmat, St. Catherine University. Arkiston ja erikoiskokoelmien luvalla, St. Catherine University, St. Paul, Minnesota.

REFERENSSIT

Bonner, Jeremy, Jeffrey M. Burns ja Christopher D. Denny. 2014. "Johdatus." Pp. 1-17 tuumaa Jumalan kansan voimaannuttaminen: Katolinen toiminta ennen Vatikaanin II kokousta ja sen jälkeen, toimittaneet Jeremy Bonner, Christopher D. Denny ja Mary Beth Fraser Connolly. New York: Fordham University Press.

Carlson, Grace. 1959. "Katolisen naisen apostolaatti". Tammikuu. f. SMJC:n puhe- ja luentomuistiinpanot 2, laatikko 1. Grace Carlson Papers, Minnesota Historical Society, St. Paul, Minnesota (tämän jälkeen viitataan nimellä CP, MHS).

Carlson, Grace. 1965. "Komunismin ja kristinuskon vastakkainasettelu." Marraskuu. f. SMJC:n puhe ja luentomuistiinpanot 3, laatikko 1. CP, MHS.

Carlson, Grace. 1958. "Mallikkoapostoli". 20. tammikuuta. f. SMJC:n puhe ja luentomuistiinpanot 2, laatikko 1. CP, MHS.

Carlson, Grace. 1970. Kirje Emeric Lawrencelle, OSB. 31. elokuuta f. Kent. kirjeenvaihto ja muut, laatikko 2, CP, MHS.

Carlson, Grace. 1957. "Sairaanhoitaja ja seurakunta." 10. lokakuuta. f. SMJC:n puhe ja luentomuistiinpanot 1, laatikko 1. CP, MHS.

Carlson, Grace. 1968. "Katolisten ja vasemmiston katsaus." 13. marraskuuta. f. SMJC:n puhe ja luentomuistiinpanot 3, laatikko 1. CP, MHS.

Corrin, Jay P. 2013. Katoliset edistysaskeleet Englannissa Vatikaani II:n jälkeen. Notre Dame: University of Notre Dame Press.

Gillis, Chester. 1999. Roomalaiskatolisuus Amerikassa. New York: Columbia University Press.

Harmon, Katherine E. 2014. "Liturginen liike ja katolinen toiminta: Naiset elävät liturgista elämää maallikoiden apostolaatissa." Pp. 46-75 tuumaa Jumalan kansan voimaannuttaminen: Katolinen toiminta ennen Vatikaanin II kokousta ja sen jälkeen, toimittaneet Jeremy Bonner, Christopher D. Denny ja Mary Beth Fraser Connolly. New York: Fordham University Press.

Henold, Mary J. 2008. Katolinen ja feministi: Amerikan katolisen feministisen liikkeen yllättävä historia. Chapel Hill, NC: University of North Carolina Press.

Leo XIII, paavi. 1891. Rerum Novarum. Encyclical Letter, 15. toukokuuta https://www.vatican.va/content/leo-xiii/en/encyclicals/documents/hf_l-xiii_enc_15051891_rerum-novarum.html 25-maaliskuussa 2022.

Loughery, John ja Blythe Randolph. 2020. Dorothy Day: Amerikan vuosisadan erimielinen ääni. New York: Simon & Schuster.

McCartin, James P. 2010. Uskollisten rukoukset: Amerikan katolisten henkinen elämä. Cambridge, MA: Harvard University Press.

O'Brien, David J. 1972. Amerikan katolisuuden uudistaminen. New York: Oxfordin yliopiston lehdistö.

Romer, Sam. 1952. "Grace Carlson, uskon vaivaama, palaa katolilaisuuteen." Minneapolis Morning Tribune, heinäkuuta 1:1 ja 8.

LISÄVARAT

Carlson, Grace. 1958-1959. "Kristinusko ja kommunismi nykymaailmassa." Muistikortit marraskuussa 1958, tammikuussa 1959 ja helmikuussa 1960 pidetystä puheesta. f. SMJC:n puhe ja luentomuistiinpanot 2, laatikko 1, CP, MHS.

Carlson, Grace. nd Paperit. Minnesotan historiallinen seura. St. Paul, Minnesota.

Carroll, Jane Lamm, Joanne Cavallaro ja Sharon Doherty, toim. 2012. Liberating Sanctuary: 100 vuotta naisten koulutusta St. Catherine Collegessa. New York. Lexington kirjat.

Case, Mary Anne. 2016. "Paavien rooli täydentävyyden keksimisessä ja Vatikaanin sukupuolen anthematisoinnissa." Uskonto ja sukupuoli 6: 155-72.

Haverty-Stacke, Donna T. 2021. Grace Holmes Carlsonin kova elämä: katolinen, sosialisti, feministi. New York: New York University Press.

Haverty-Stacke, Donna T. 2021. "Marxilainen katolilainen kylmän sodan Amerikassa: Grace Holmes Carlson ja katolinen vasemmisto uudelleen harkittuina." Katolinen historiallinen katsaus 107: 78-118.

Haverty-Stacke, Donna T. 2013. ""Puhunishment of Mere Political Advocacy": FBI, Teamsters Local 544 ja vuoden 1941 Smith Act -tapauksen alkuperä." Journal of American History 100: 68-93.

McGuinness, Margaret M. 2013. Kutsuttu palvelemaan: Nunnien historia Amerikassa. New York: New York University Press.

Murphy, Laura. 2009. ""Tuhoamaton oikeus": John Ryan ja Yhdysvaltain elintasoliikkeen katolinen alkuperä." Labor: Studies in Working Class History of the Americas 6: 57-86.

Pius XII, paavi. 1943. Mystici Corporis Christi. Encyclical Letter, 29. kesäkuuta https://www.vatican.va/content/pius-xii/en/encyclicals/documents/hf_p-xii_enc_29061943_mystici-corporis-christi.html 25-maaliskuussa 2022.

Raasch-Gilman, Elizabeth. 1999. "Sisaruus vallankumouksessa: Holmesin sisaret ja sosialistinen työväenpuolue." Minnesotan historia 56: 358-75.

Julkaisupäivämäärä:
30 maaliskuuta 2022

 

 

Jaa: