Sean Everton

Isänmaalliset kirkot

PATRIOT KIRKKOJEN AIKAjana

 2018: ”The Church at Planned Parenthood” alkoi pitää kuukausittaisia ​​jumalanpalveluksia Planned Parenthoodin ulkopuolella Spokanessa, Washingtonissa.

2020: Ken Peters ja hänen vaimonsa Valencia perustivat ensimmäisen Patriot-kirkon (Campuksen) Knoxvilleen (Lenoir City), Tennessee. Sitä seurasivat kirkot (kampukset) Spokanessa Washingtonissa (Petersin edellinen kirkko) ja Lynchburgissa Virginiassa, jotka liittyivät liikkeeseen.

2021: Washingtonin Moses Lake Covenant -kirkosta tuli Patriot Church.

2022: Kampukset Houstonissa (Magnolia, Texas) ja Orlandossa Floridassa avasivat ja pitivät ensimmäiset jumalanpalveluksensa.

FOUNDER / GROUP HISTORY

Ken Peters on viidennen sukupolven saarnaaja, joka perusti Covenant Churchin vuonna 1998 Super 8 -motellissa Spokanessa, Washingtonissa yhdessä vaimonsa Valencian kanssa. [Kuva oikealla] Hän palveli XNUMX vuotta kirkon pastorina. Hän aloitti myös Covenant Christian Schoolin kampuksilla kirkkonsa vieressä Spokanessa ja sen sisarkirkon Moses Lakessa Washingtonissa.

Lokakuussa 2018 Peters ja Covenant Churchin jäsenet Spokanessa, Washingtonissa, alkoivat pitää kuukausittaisia ​​jumalanpalveluksia nurmikolla paikallisen Planned Parenthoodin (Lea 2019) ulkopuolella ja kutsuivat itseään nimellä "The Church at Planned Parenthood (TCAPP)." Kokemus, ainakin osittain, inspiroi Petersiä ja hänen vaimoaan Valenciaa aloittamaan Patriot Church -liikkeen. Petersia motivoi myös hänen uskonsa, että Yhdysvallat on siirtymässä pois kristillisestä alkuperästään, ja presidentti Trumpilla oli inspiroiva rooli:

Luulen, että Trump paljasti osan käynnissä olevasta hiljaisesta kulttuurisodasta. Kun hän tuli presidentiksi, luulen, että hän paljasti, mitä sen alla tapahtui. Ja niinpä luulen, että presidentti Trump oli osa minua perustaessani tämän Patriot Church -nimisen liikkeen (Gilbert 2021).

Syyskuussa 2020 Peters perusti ensimmäisen Patriot-kirkon/kampuksen Knoxvilleen (Lenoir City), Tennesseessä, missä hän on pastori. Peters valitsi Knoxvillen vastauksena ystävänsä, Greg Locken, pastorin rohkaisuun.Global Vision Raamatun kirkko lähellä Nashvilleä ja presidentti Trumpin neuvonantaja (Bailey 2020; Kuznia ja Kamp 2021). Locke lahjoitti myös 20,000 2020 dollaria liikkeelle, koska hän uskoo, että kristityt ovat sodassa hallituksen kanssa. "He ovat piilottaneet meidät kellariin naamioidemme kanssa ja vaativat kirkkomme sulkemista... Se ei ole kristillistä tai amerikkalaista. Taistelemme henkestämme” (Bailey XNUMX).

Kun Peters lähti Tennesseen, hän valitsi Matt Shean ottamaan hänen kirkkonsa Spokanessa. Shea on entinen Washingtonin osavaltion edustaja, jota Washingtonin edustajainhuone syytti sisäisestä terrorismista:

Washingtonin osavaltion edustajainhuoneen tilaamat riippumattomat tutkijat havaitsivat, että Shea Patriot Movementin johtajana "suunnitteli, osallistui ja edisti yhteensä kolmea aseellista poliittista väkivaltaa Yhdysvaltojen hallitusta vastaan" vuosina 2014–2016… Raportissa todettiin myös, että Shea oli mukana kouluttamassa nuoria taistelemaan "pyhää sotaa". Hän loi pamfletin nimeltä Raamatullinen perusta sodalle ja kannatti hallituksen korvaamista teokratialla ja "kaikkien miesten tappamista, jotka eivät ole samaa mieltä" (Romo 2019).

Shealla on siteitä Ammon Bundyyn, hallituksen vastaiseen aktivistiin, joka johti Malheur National Wildlife Refugen miehitystä vuonna 2016 (Bailey 2020). Shealla on myös siteitä Patriot Movement -liikkeeseen, mutta Peters sanoo, ettei hänellä ole yhteyksiä siihen tai muihin hallituksen vastaisiin militantteihin. Shean toimikausi Covenant Churchissa oli kuitenkin lyhytaikainen. Hän ja Peters olivat riitautuneet vuonna 2021, jonka yksityiskohdat eivät ole tiedossa (Vestal 2021).

Kaksikymmentä ihmistä seurasi Petersiä Spokanesta Knoxvilleen (Bailey 2020), mukaan lukien (ilmeisesti) iranilaissyntyinen Shahram Hadian, entinen muslimi, joka on "The Truth in Love Project" (2022) perustaja ja entinen ehdokas osavaltion kuvernööriksi. Washingtonista vuonna 2012.

Ei ole yllättävää, että Petersin entinen kirkko Spokanessa liittyi liikkeeseen, ja kolmas kirkko perustettiin Lynchburgiin (Bedford, Virginia) vuonna 2020. Vuonna 2021 Moses Lake Covenant -kirkko liittyi, ja Houstonin kampus Magnoliassa Teksasissa avattiin tiettävästi vuonna 2022. . Facebook-julkaisun mukaan kampus Orlandossa Floridassa avataan myös vuonna 2022. [Kuva oikealla]

Patriot Church -liike kuvaa itseään "hengellisesti aktiiviseksi, hallinnollisesti sitoutuneeksi ja ruohonjuuritason yritykseksi, jonka tarkoituksena on ottaa yhteisömme takaisin tyranniasta". Se uskoo, että demoniset voimat hyökkäävät "kulttuuri- ja uskonnollinen kudos, joka tekee Yhdysvalloista niin erityisen". Se väittää, että nämä voimat heijastavat marxilaisia ​​taipumuksia, mistä on osoituksena heidän vaatimuksensa avoimien rajojen avaamisesta, rasismin lopettamisesta ja vaurauden uudelleenjaosta. Sellaisenaan liike väittää, että Jumala on kutsunut kristityt "vastustamaan [tätä] tyranniaa kaikkialla, missä se on" (Patriot Church 2022c).

Liike herätti ensimmäisen kerran kansallista huomiota sen jälkeen, kun niistä ilmestyi artikkeli Washington Post (Bailey 2020). Se voidaan nähdä osana paljon suurempaa kristillistä nationalismiliikettä, löyhästi toisiinsa liittyvää verkostoa kirkkoja ja organisaatioita, jotka uskovat, että Yhdysvallat perustettiin kristilliseksi kansakunnaksi ja että heidät on kutsuttu palauttamaan Yhdysvallat sen kristillisille juurille (Stewart 2020; Whitehead ja Perry 2020). Peters ei viittaa itseensä kristittynä nationalistina (Bailey 2020), mutta hän ei myöskään näytä täysin hylkäävän termiä:

Kristillinen nationalisti on sellainen – siinä on todella huonoja fiiliksiä, jos niin haluat. Se kuulostaa kamalalta. Mutta jos haluat murtaa sen, kyllä, olen kristitty. Ja kyllä, rakastan kansakuntaani. Ja olen mieluummin kristitty nationalisti kuin maallinen globalisti. Tiedätkö, vihaan termiä, koska se vain kuulostaa rasistiselta, ilkeältä tai pahalta. Mutta se ei ole. Se on vain – olen kristitty. Rakastan maatani (Kuznia ja Kamp 2021).

Greg Locken ohella Peters samaistuu Black Robe Regimentiin, ryhmään vaikutusvaltaisia ​​2022-luvun amerikkalaisia ​​pappeja, joiden kerrotaan antaneen tukensa Amerikan vallankumoukselle. "He johtivat seurakuntiaan Amerikan vallankumouksessa. Nyt on meidän vuoromme säilyttää se, minkä luomiseksi he niin rohkeasti taistelivat. EI väkivaltaisesti, vaan rauhanomaisesti käyttämällä ääntämme ja vaikutusvaltaamme” (Patriot Church 2021c). On syytä huomata, että rykmentti on enemmän legenda kuin tosiasia. "Kukaan ei tuolloin puhunut mustavaakurykmentistä... lause on muunnelma lojalistin Peter Oliverin käyttämästä loukkauksesta vuosia vallankumouksen jälkeen. Oliver, joka oli menettänyt kodin ja aseman, halveksi Uuden-Englannin ministerit, jotka vastustivat kuninkaallista auktoriteettia "mustana rykmenttina". Jo pelkkä termin musta viittarykmentti käyttö on itsessään väärä lainaus” (den Hartog XNUMX).

Peters tuki "Stop the Steal" -liikettä ja puhui yhdessä Greg Locken kanssa mielenosoituksessa Washington DC:ssä päivää ennen kuin Trumpin kannattajat rikkoivat Yhdysvaltain Capitol-rakennuksen (Kuznia ja Kamp 2021). Hän lensi sinne yksityisellä koneella, jonka omistaa Michael Lindell, My Pillow, Inc:n toimitusjohtaja, kiihkeä Trumpin kannattaja. Peters osallistui myös Trumpin mielenosoitukseen mellakan päivänä ja oli näkyvästi pettynyt, kun varapresidentti Pence varmisti presidentti Bidenin valinnan (Leslie 2021). Vaikka Peters ei osallistunut mellakkaan, hän katsoi kaukaa. Hän on sittemmin tuominnut väkivallan (Kuznia ja Kamp 2021).

OPPEJA / uskomukset

Patrioottikirkoilla on uskomuksia, jotka liittyvät tyypillisesti konservatiivisiin protestanttisiin liikkeisiin. He esimerkiksi vahvistavat uskoa kolminaisuuteen (Isä, Poika, Pyhä Henki), neitseelliseen syntymään, Jeesuksen fyysiseen ylösnousemukseen, että Raamattu on henkeytetty ja erehtymätön Jumalan Sana, perisynti, että Jeesuksen ristiinnaulitseminen sovittaa parannuksen ja uskovien yksilöiden syntejä, toista tulemista ja iankaikkista elämää uskoville ja iankaikkista kadotusta epäuskoville.

Patriot-liike heijastelee myös pyhyyden ja helluntailaisen perinteen vaikutusta. Se vahvistaa erityisesti uskovien pyhitystä ja Pyhän Hengen lahjoja. Sen jälkeen kun joku tulee uskoon, se väittää, että "on asteittainen tai asteittainen pyhitys, kun uskova vaeltaa Jumalan kanssa ja kasvaa päivittäin armossa ja täydellisemmässä kuuliaisuudessa Jumalalle". Tämä jatkuu koko loppuelämän tai Kristuksen paluuseen asti. Kuten muut helluntailaisryhmät, Patriot-liike uskoo, että Pyhä Henki toimii edelleen kuten se toimi ensimmäisenä helluntaina (eli viisikymmentä päivää Kristuksen ylösnousemuksen jälkeen), ja näin ollen parantamisen, profetoinnin ja kielillä puhumisen tekoja tapahtuu edelleen ja pyhitettyjen saatavilla. Tämä asettaa heidät ristiriitaan monien teologisesti konservatiivisten protestanttisten ryhmien kanssa, erityisesti niiden kanssa, jotka uskovat, että Pyhän Hengen lahjat lakkasivat olemasta saatavilla apostolisen ajan myötä (eli ensimmäisen vuosisadan lopussa, kun viimeinen Jeesuksen kahdestatoista opetuslapsesta kuoli). Patrioottikirkot uskovat, että Pyhän Hengen lahjojen ilmentymistä on arvioitava sen perusteella, rakentavatko ne kirkkoa "eikä niiden vastaanottajien aiheuttaman hurmion perusteella".

Patrioottikirkot katsovat myös, että "ihmisen" tarkoitus on ylistää Jumalaa kuuliaisuudella Jumalaa kohtaan. Yksilöiden on "järjestettävä kaikki yksilölliset, yhteiskunnalliset ja poliittiset tekonsa antaakseen Jumalalle täydellisen ja ehdottoman kuuliaisuuden ja taatakseen kaikille, että he nauttivat kaikista luonnollisista oikeuksista, sekä edistääkseen jokaisen toteutumista, kun he omistavat ja käyttävät sellaisia ​​oikeuksia." Keskeistä tässä kuuliaisuuden ymmärtämisessä on usko, että ainoa sopiva ilmentymä ihmisen seksuaalisuudesta on "monaaminen elinikäinen suhde yhden miehen ja yhden naisen välillä avioliiton puitteissa". Se pitää "avioliiton ulkopuolisia seksuaalisia suhteita ja samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisiä seksuaalisia suhteita moraalittomina ja syntisinä".

Patrioottikirkot ovat elämän puolesta. He uskovat, että Amerikka voi menettää suosion Jumalan silmissä, jos Roe v. Wadea ei kumota, ja he edistävät TCAPP:n työtä. Itse asiassa Peters perusti TCAPP:n Tennesseessä, joka kokoontuu Knoxvillen Planned Parenthoodia vastapäätä. Se piti avajaisjumalantilaisuutensa 29. joulukuuta 2020. Seuraavana tammikuussa, "korkeimman oikeuden Roe v. Wade -päätöksen 48-vuotispäivänä – mies haulikolla… [räjäytti] …klinikan etuoven ennen kuin se avautui päivä” (Kuznia ja Kamp 2021). Poliisi ei ole tunnistanut ampujaa, eikä ole todisteita hänen osallistumisestaan ​​TCAPP-palveluun. Peters uskoo, että media yhdisti hänet hyökkäykseen. ”Ihana valtamedia ja uutistoimittajat yrittävät sitoa minut siihen, mikä on kamalaa. En koskaan - olen pastori. Olen pastorin lapsi. Minulla on neljä lasta. Olen planeetan väkivallattomin ihminen” (Kuznia ja Kamp 2021).

Ehkä, mutta Peters ei karkaa käyttämästä militanttia kieltä, ja hän uskoo, että sisällissota saattaa olla tulossa, sellainen, joka tulee olemaan "hyvän vastaan ​​pahan taistelu, jossa he taistelevat vasemmiston tyranniaa vastaan. ”

Jos totuus tukahdutetaan ja peitetään, se johtaa lopulta väkivaltaan. Se voi päättyä huonosti, tiedäthän, monet asiat päätyvät karkeiksi ja väkivaltaisiksi. Toivomme, että ei, mutta emme voi pelätä väkivaltaista lopputulosta niin paljon, että annamme vasemmiston huijata tiensä tuhotakseen tämän maan (Gilbert 2021).

Patrioottikirkot vastustavat LGBTQ-oikeuksia väittäen, että ne ovat epäraamatullisia ja vastoin Jumalan tahtoa ihmisen seksuaalisuuden suhteen (Patriot Church 2022b). He arvostelevat myös 1619-projektia (New York Times Magazine 2019) ja kriittistä rotuteoriaa väittäen, että molemmat "luomioitavat valheellisesti valkoisia tai konservatiivisia amerikkalaisia ​​rasisteiksi". He uskovat myös, että uskonnonvapaus on uhattuna ja että heidän velvollisuutensa on vastustaa sitä. He esimerkiksi valittavat, että vaikka kirkot olivat kiinni Covid-19-pandemian aikana, ”monet baarit ja suurmyymälät pysyivät auki. Pastorit ja seurakunnan jäsenet saivat sakot palvonnasta pandemian aikana, jonka toipumisaste oli 99.8 prosenttia” (Patriot Church 2022c).

RITUAALIT / TOIMINTA

Patrioottikirkot palvelevat viikoittain sunnuntaisin ja harjoittavat kastetta upottamalla veteen ja ehtoolliseen. Kuten monet kirkot, ne järjestävät erityisiä tapahtumia, joissa on vierailevia puhujia. Heillä on myös pieni ryhmäpalvelu, jonka he pitävät tärkeänä yhteisön elämälle. Maaliskuussa 2022 he pitivät miesten raamatuleirin Cusickissa, Washingtonissa. [Kuva oikealla]

Patrioottikirkot näyttävät keskittävän poliittiset ponnistelunsa kaupunki- ja maakuntahallituksiin, koululautakuntiin, lainvalvontaviranomaisiin ja vastaaviin: "Seriffejä, pormestareita, kaupungin- ja maakuntaneuvoston jäseniä ja komissaareita, koululautakuntia ja tuomareita on muistutettava valansa kunnioittamisesta toimistosta. Jos he kieltäytyvät, meidän on asetuttava heitä vastaan ​​seuraavissa vaaleissa ja voitettava heidät!” Liikkeen tavoitteena on käyttää Patriot-kirkkoja "luodaamaan 5,000 XNUMX pyhäkkökaupunkia ja maakuntaa, jotka kieltävät abortin ja [kriittisen rotuteorian] ja suojelevat Jumalallemme antamia oikeuksia. He nuhtelevat osavaltioiden ja liittovaltion hallituksilta tulevia pahoja toimeksiantoja."

Tämä ei tarkoita, että Patriot-kirkot eivät olisi kiinnostuneita kansallisesta politiikasta. He ovat. Intohimoisesti. Kansalliset asiat ovat etusijalla heidän jumalanpalveluksissaan (Leslie 2021), ja he ilmaisevat säännöllisesti tukensa entiselle presidentille Donald Trumpille. Esimerkiksi kun Sarah Bailey (2020) vieraili Petersin kirkossa Knoxvillessä, Peters ja hänen perheensä suuntasivat jumalanpalveluksen jälkeen läheiselle moottoritien ylikulkusillalle, jossa he heiluttivat valtavia Yhdysvaltain ja Trumpin lippuja ohi kulkeville autoille. Äskettäin (26. helmikuuta 2022) Knoxvillen kirkon Facebook-sivulla julkaistiin video, jossa entinen presidentti kutsui itseään "presidentiksi" sekä kommentti, jonka oletettavasti kirjoitti Ken Peters: "Rakastan tätä hetkeä! Trump kuulostaa siltä, ​​että hän sanoi olevansa presidenttimme nyt. Ihmiset tulivat sekaisin. Hän on todellinen presidenttini." Peters itse asiassa uskoo, että Trump palaa Valkoiseen taloon ennen Bidenin toimikauden päättymistä:

Hyvin pian koko maa saa selville, että Trump todella voitti, ja hän on itse asiassa Yhdysvaltain laillinen presidentti. Näemme Trumpin takaisin Valkoiseen taloon ennen kuin Bidenin neljän vuoden toimikausi päättyy (Gilbert 2021).

Organisaatio / JOHTAJUUS

Liike on verkosto kirkkoja, jotka vahvistavat uskoaan ja yhtyvät sen poliittiseen aktivismiin. [Kuva oikealla] Johtorakenne on harva, sen kärjessä istuu Peters (Patriot Church 2022a). Patriot Church -liikettä on vaikea erottaa Petersin uskomuksista ja toimista. Hän selvästi ajaa sitä, mitä Patriot-kirkot uskovat ja tekevät. Ottaen huomioon, että hän pohjimmiltaan erotti Matt Shean Spokanen kirkon pastorista, näyttää siltä, ​​​​että Petersillä on "veto-oikeus" Patriot-kirkkojen pastoriin. Vain aika näyttää, saako liike oman elämän, joka selviää ilman Petersin inspiraatiota ja vaikutusvaltaa.

On luultavasti virhe rinnastaa Patriot Church -liike "valkoiseen" kristilliseen nationalismiin, ainakin demografisesti. Vaikka sen verkkosivun ja Facebook-viestien perusteella näyttää siltä, ​​​​että suurin osa jäsenistä on valkoisia, värillisiä ihmisiä osallistuu, ja ainakin yksi sen pastoreista on latinalaisamerikkalainen (Ben DeJesus Houstonin kampuksesta). Vielä tärkeämpää on, että valkoiset amerikkalaiset eivät ole ainoita, jotka vahvistavat kristittyjen nationalistisia näkemyksiä. Harkitse esimerkiksi seuraavaa kuvaa. [Kuva oikealla] Perustuu samoihin tietoihin, joita Andrew Whitehead ja Samuel Perry (2020) käyttivät kristillisen nationalismiasteikon rakentamiseen, ja kaavio esittää asteikon keskimääräiset pisteet rodun/etnisyyden mukaan. Kuten se osoittaa, muut rodut ja etniset ryhmät (esim. mustat, latinalaiset) saavat korkeammat pisteet kuin valkoiset amerikkalaiset.

Rodun ja etnisen alkuperän sijasta teologinen konservatismi näyttää olevan kristillisen nationalismin uskomusten päätekijä. Alla oleva kuva kuvaa tämän suhteen. Se kuvaa keskimääräisen kristillisen nationalismin pistemäärän Baylor Religion Survey, Wave 5 (2017) uskonnollisen perinteen mukaan. Kuten voidaan nähdä, valkoiset evankeliset protestantit, mustat protestantit ja roomalaiskatoliset saavat korkeimmat pisteet uskonnollisista perinteistä. Tärkeää on, että nämä assosiaatiot pysyvät voimassa sen jälkeen, kun muita mahdollisesti hämmentäviä tekijöitä on valvottu (monimuuttujatuloksia saatavilla pyynnöstä (katso myös Whitehead ja Perry 2020:179-10)).

Liikkeen prioriteeteista saa käsityksen Patriot Church -verkkosivuilla (Patriot Church 2022d) olevista liikkeeseen liittymishakemuksessa olevista kysymyksistä:

Mikä on seurakuntasi nimi? Mikä on seurakunnan pastorin nimi?
Mikä on uskontokuntasi, jos sellainen on?
Kuinka monta jäsentä seurakunnassasi on?
Keskimääräinen sunnuntain läsnäolo ennen pandemiaa? Keskimääräinen sunnuntain läsnäolo nyt?
Onko kirkkosi ECFA:n hyväksymä? (Evankelinen taloudellisen vastuun neuvosto)
Konservatiivisten prosenttiosuus seurakunnasta?
Tekeekö kirkkonne äänestäjien rekisteröintiä?
Onko pastori poliittisesti aktiivinen?
Miten kirkkosi luo yhteisövaikutusta?
Tekeekö kirkko yhteistyötä muiden kirkkojen kanssa luodakseen poliittista vaikutusvaltaa?

SEIKAT / haasteet

Ehkä kriittisin Patriot Church -liikkeen kohtaama ongelma on kasvu. Tällä hetkellä siihen liittyy vain neljästä kuuteen kirkkoa. Merkittävä osa amerikkalaisista on kuitenkin myötätuntoisia kristittyjen nationalistisia uskomuksia kohtaan. Esimerkiksi Whitehead ja Perry (2020) lajittelivat amerikkalaiset neljään luokkaan kristillisen nationalismiindeksin perusteella, joka perustui kuuteen kyselyyn: lähettiläät, majoittajat, vastustajat ja hylkääjät. Suurlähettiläät "kannattavat täysin kristillistä nationalismia" (2020:35). Majoittajat taipuvat siihen uskomukseen, "että liittovaltion hallituksen pitäisi puolustaa kristillisiä arvoja", mutta he ovat "epävarmoja siitä, että liittovaltion hallitus julistaa virallisesti Yhdysvallat kristityksi kansaksi" (2020:33). Vastustajat "nojaavat kristillisen nationalismin vastustamiseen", mutta "eivät ehkä ole päättäneet sallia uskonnollisten symbolien näyttämisen julkisilla paikoilla" (2020:31). Ja hylkääjät "uskovat yleensä, ettei kristinuskon ja politiikan välillä pitäisi olla yhteyttä" (2020:26). Whitehead ja Perry havaitsivat, että suurlähettiläiden osuus amerikkalaisista on 19.8 prosenttia, kun taas majoittajien osuus on 32.1 prosenttia. Toisin sanoen noin 52 prosenttia amerikkalaisista ilmaisee tukea kristilliselle nationalismille. Tämä viittaa siihen, että Patriot Church -liikkeen kohdeyleisö on mahdollisesti melko suuri.

Patrioottikirkkojen poliittinen aktivismi on kuitenkin hieman poissa muista teologisesti konservatiivisista kirkoista. National Congregation Surveyn analyysit osoittivat, että toisin kuin roomalaiskatoliset ja mustat protestanttiset seurakunnat, jotka harjoittavat laajaa poliittista toimintaa, teologisesti konservatiiviset kirkot eivät yleensä tee sitä (Beyerlein ja Chaves 2003, 2020; Everton 2021). Peters uskoo tämän johtuvan siitä, että useimmat evankeliset pastorit pelkäävät puhua:

Luulen, että useimmat saarnaajat ovat heikkoja ja selkärangattomia, ja heidän pitäisi johtaa partiolaisia ​​eikä olla saarnatuolien takana. Luulen, että tänään on päivä, jolloin tarvitsemme saarnaajia, joilla on selkäranka, rohkeutta sanoa, mitä uskomme, kansakuntamme perustus perustui juutalais-kristillisiin arvoihin, ja annoimme sen luisua pois, mielestäni osittain siksi, että selkärangattomia, heikkoja ja pelokkaita pelkurimaisia ​​saarnaajia (Gilbert 2021).

Helluntaikirkot ovat kuitenkin yleensä poliittisesti aktiivisempia kuin evankeliset seurakunnat. Otetaan esimerkiksi seuraava kuva, joka kuvaa Yhdysvaltain seurakuntien poliittista aktivismia uskonnollisen perinteen mukaan vuosina 1998–2018. [Kuva oikealla] Poliittinen aktivismi on kahdeksan toiminnan aggregaatti (katso Everton 2021 ja Beyerlein ja Chaves 2003, 2020). Toisin kuin Beyerlein ja Chaves (2003, 2020), se erottaa helluntailaisseurakunnat omaan kategoriaansa. Kuten se osoittaa, helluntaiseurakunnat ovat jatkuvasti olleet aktiivisempia kuin evankeliset. Tämä oli erityisen totta vuonna 2018, jolloin yli XNUMX prosenttia helluntailaiskirkoista osallistui Yksi tai useampi poliittinen toiminta.. Siten, ottaen huomioon Patrioottikirkon helluntailaissuuntaukset, sen poliittinen aktivismi voi löytää suuremman yleisön kuin tyypillinen teologisesti konservatiivinen seurakunta.

Damon Berryn (2020) analyysi uudesta apostolisesta uskonpuhdistuksesta (NAR) voi olla merkityksellinen tässä. NAR on riippumattomien helluntailaisten johtajien ja kirkkojen verkosto, jotka uskovat, että Uuden testamentin apostolivirasto on edelleen toiminnassa ja että Jumala kutsuu uskovia perustamaan Jumalan valtakuntaa maan päälle. "Apostoli" nähdään henkilönä, "jonka Jumala on kutsunut "uusien kirkkojen perustamisen ja valvomisen" työhön, joka osoittaa profeetallisen voitelun, joka on vahvistettu "Herran sanalla", jonka seurakunta on hyväksynyt tehtävään, ja joka osoittaa jumalallista luonnetta ja hengellistä kypsyyttä” (Berry 2020:74). Monet NAR:iin osallistuneet uskovat, että Jumala on voidellut Trumpin auttamaan tämän saavuttamisessa. Lisäksi he uskovat, "että Trumpin poliittiset vastustajat [ovat] inspiroimia demonisista hengistä Paholaisen ohjauksessa tuhoamaan Trumpin ja Yhdysvallat ja siten estämään Jumalan valtakunnan täydellisen toteutumisen maan päällä (Berry 2020:71-72). ).” Berry kutsuu NAR:n kannattajia "profetiaäänestäjiksi" ja erottaa heidät "nostalgisista äänestäjistä" (esim. valkoiset kristityt nationalistit) ja "arvoäänestäjistä" (esim. heistä, jotka tukevat Trumpia hänen elämää edistävän politiikan vuoksi). Vaikka Patriot Church -liikkeen ja NAR:n välillä ei näytä olevan selvää yhteyttä, Matt Shea, joka, kuten aiemmin todettiin, otti hetken aikaa Ken Petersin entisen kirkon Spokanessa, tekee niin. Hän ja Tim Taylor, NAR:n apostoli, ovat tuttuja ja pitävät itseään patriooteina. ”Pidin Mattista heti… Hän on armeijan upseeri, taisteluveteraani, asianajaja ja kristitty… Muistan valan, jonka vannoin puolustaakseen näiden Yhdysvaltojen perustuslakia ja katsomastani häntä viimeisen kolmen vuoden aikana, Sanoisin, että hänkin muisti tuon valan” (lainattu Clarkson ja Cooper 2021:ssä).

KUVAT

Kuva 1: Ken ja Valencia Peters.
Kuva 2: Patriot Church Knoxvillessä, Tennesseessä.
Kuva 3: Christian nationalistiset näkemykset rodun/etnisyyden mukaan. Baylor Religion Survey, Wave 5 (2017).
Kuva #4: Uskonnollisen konservatismin näkemykset kristillisestä nationalismista. Baylor Religion Survey, Wave 5 (2017).
Kuva #5: Yhdysvaltain seurakuntien poliittinen aktivismi uskonnollisen perinteen mukaan vuosina 1998–2018. National Congregations Survey, 1998-2018 (Chaves et al. 2020).

REFERENSSIT

1619 projekti. 2019 New York Times Magazine, Elokuu 14. Käytössä https://www.nytimes.com/interactive/2019/08/14/magazine/slavery-capitalism.html 10-maaliskuussa 2022.

Bailey, Sarah Pulliam. 2020. "Etsi valtaa Jeesuksen nimessä: Trump herättää isänmaallisten kirkkojen nousun." Washington Post, 26. lokakuuta. Käytetty osoitteesta https://www.washingtonpost.com/religion/2020/10/26/trump-christian-nationalism-patriot-church/ 13. marraskuuta 2020.

Baylorin yliopisto. 2017 Baylor Religion Survey, Wave V. Waco, TX: Baylor Institute for Studies of Religion: tiedot ladattu Association of Religion Data Archivesista, www.TheARDA.com.

Berry, Damon. 2020. "Äänestys kuningaskunnassa: Profetiaäänestäjät, Uusi apostolinen uskonpuhdistus ja kristillinen tuki Trumpille." Nova Religio 23: 69-93.

Beyerlein, Kraig ja Mark Chaves. 2020. "Amerikan seurakuntien poliittinen mobilisaatio." Lehti tieteellistä tutkimusta varten 59: 663-74.

Beyerlein, Kraig ja Mark Chaves. 2003. "Uskonnollisten seurakuntien poliittinen toiminta Yhdysvalloissa." Lehti tieteellistä tutkimusta varten 42: 229-46.

Chaves, Mark, Shawna Anderson, Alison Eagle, Mary Hawkins, Anna Holleman ja Joseph Roso. 2020. National Congregations Study: kumulatiivinen tietotiedosto ja koodikirja. Durham, NC: Duke University: tiedot ladattu Association of Religion Data Archivesista, www.TheARDA.com.

Clarkson, Frederick ja Cloee Cooper. 2021. "Äärioikeiston antidemokraattisten ryhmittymien lähentyminen luoteisosassa voisi tarjota mallin muulle kansakunnalle." Uskonnon lähettäminen. Pääsy osoitteesta https://religiondispatches.org/convergence-of-far-right-anti-democratic-factions-in-the-northwest-could-provide-a-model-for-the-rest-of-the-nation/ 28 päivänä helmikuuta 2022.

den Hartog, Jonathan. 2021. "Mitä Black Robe -rykmentti kaipaa vallankumouksellisista pastoreista." Christianity Today, Tammikuu 20. Käytössä  https://www.christianitytoday.com/ct/2021/january-web-only/black-robe-regiment-revolutionary-war-pastor-election-trump.html 7-maaliskuussa 2022.

Everton, Sean F. 2021. "Jumalalle ja maalle: Yhdysvaltojen uskonnollisten seurakuntien poliittinen aktivismi." alkukirjaimet, sosiaaliturvatunnus. Käytetty osoitteesta https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3859035, 7. maaliskuuta 2022.

Gilbert, David. 2021. "Nämä pastorit kertovat ihmisille, että Trump on edelleen presidentti ja valmis sotaan." Vice News, Lokakuu 25. Käytössä  https://www.vice.com/en/article/y3vmnb/these-pastors-are-telling-people-trump-is-still-president-and-are-ready-for-war 7-maaliskuussa 2022.

Kuznia, Rob ja Majlie de Puy Kamp. 2021. "Hyökkäys demokratiaa vastaan: polut kapinaan: pastorit." CNN, kesäkuuta. Käytetty osoitteesta https://www.cnn.com/interactive/2021/06/us/capitol-riot-paths-to-insurrection/pastors.html 1. maaliskuuta 2022.

Lea, Jessica. 2019. “Kirkko suunnitellussa vanhemmuudessa? Kyllä, luit oikein." Kirkon johtajat, Huhtikuu 26. Käytössä https://churchleaders.com/news/349435-church-at-planned-parenthood-yes-you-read-that-right.html on 13 marraskuu 2020.

Leslie, Robert. 2021. "Kävimme Tennesseen kirkossa, jonka Trumpia kunnioittava pastori yhdistää politiikan kristilliseen nationalismiin." Insider, Toukokuu 10. Käytössä https://www.insider.com/patriot-church-pastor-ken-peters-knoxville-tennessee-trump-2021-4 7-maaliskuussa 2022.

Isänmaallinen kirkko. 2022a. Johto. Käytössä https://patriotchurch.us/leadership 28in helmikuussa 2022.

Isänmaallinen kirkko. 2022b. Meidän uskomukset. Käytössä https://patriotchurch.us/what-we-believe 1-maaliskuussa 2022.

Isänmaallinen kirkko. 2022c. Patriot Network. Käytössä https://patriotchurch.us/patriot-network 1-maaliskuussa 2022.

Isänmaallinen kirkko. 2022p. Patriot Network -kirjautuminen. Käytetty osoitteesta https://patriotchurch.churchcenter.com/people/forms/279119, 4. maaliskuuta 2022.

Romo, Vanessa. 2019. ”Washingtonin lainsäätäjä Matt Sheaa syytetään kotimaan terrorismista”, raportti toteaa. National Public Radio, Joulukuu 20. Käytössä  https://www.npr.org/2019/12/20/790192972/washington-legislator-matt-shea-accused-of-domestic-terrorism-report-finds 2-maaliskuussa 2022.

Stewart, Katherine. 2020. Vallanpalvojat: uskonnollisen nationalismin vaarallisen nousun sisällä. Lontoo, Iso-Britannia: Bloomsbury Publishing.

Totuus rakkaudessa -palvelus. 2022. Totuus rakkaudessa -projekti. Käytössä https://www.tilproject.com 1-maaliskuussa 2022.

Vestal, Shawn. 2021. "Matt Shea kirkossa skisman takia kenraalitoveri Ken Petersin kanssa, mutta aborttiprotestit jatkuvat." Tiedottaja-arvostelu, Toukokuu 27. Käytössä  https://www.spokesman.com/stories/2021/may/27/shawn-vestal-matt-shea-out-at-tcapp-over-schism-wi/ 2-maaliskuussa 2022.

Whitehead, Andrew L. ja Samuel L. Perry. 2020. New York, NY: Oxford University Press.

Julkaisu Treffi:
12 maaliskuuta 2022

 

Jaa: