David G. Bromley

The Way International

THE WAY KANSAINVÄLINEN AIKAJALA

1916 (31. joulukuuta): Victor Paul Wierwille syntyi New Knoxvillessä, Ohiossa.

1937 (2. heinäkuuta): Wierwille meni naimisiin Dorothea Kippin kanssa.

1942 (3. lokakuuta): Wierwille aloitti viikoittaisen radio-ohjelman Vesper Chimes.

1945: Wierwillen ensimmäinen kirja, Voitto Kristuksen kautta, julkaistiin.

1953: Wierwille aloitti esikurssikurssin opettamisen Voimia runsaaseen asumiseen.

1954: Wierwille aloitti julkaisun The Way -lehti.

1955: Wierwille perusti The Way, Incorporatedin.

1957: Wierwille erosi virallisesti evankelisen ja reformoidun kirkon pastorin pastorista ja aloitti palvelutyönsä The Wayssa.

1970: Wierwille perusti The Way Corpsin ja Word Over the World (WOW) Ambassador-ohjelman.

1974: The Way osti The Way College of Emporian (Kansas) ja The Way International Fine Arts and Historical Centerin (Sidney, Ohio).

1975: The Way muutti nimensä The Way Internationaliksi.

1976: Way International osti The Way Family Ranchin (Gunnison, Colorado) ja The Way College of Biblical Researchin (Rooma City, Indiana).

1982: Wierwille nimitti L. Craig Martindalen The Way Internationalin presidentiksi.

1985: Victor Paul Weirwille kuoli.

2020 (10. maaliskuuta): Vern Edwards nimitettiin The Way Internationalin viidenneksi presidentiksi.

FOUNDER / GROUP HISTORY

Victor Paul Wierwille [Kuva oikealla] syntyi Ernst ja Emma Wierwillelle 31. joulukuuta 1916 ja kasvoi perhetilalla, josta tuli myöhemmin The Way Internationalin päämaja. Nuorena hän osallistui evankeliseen ja reformoituun kirkkoon (myöhemmin United Church of Christ). Saatuaan BA- ja BD-tutkinnon Mission House Collegesta ja Seminarysta (myöhemmin Lakeland College), Wierwille suoritti teologian maisterin tutkinnon Princetonin teologisesta seminaarista vuonna 1941 (Kyle 1993). Wierwille sai myöhemmin tohtorin tutkinnon Pikes Peak Bible Seminarysta, akkreditoimattomasta kirjeenvaihtokoulusta vuonna 1948 (Melton 1986:205). Wiewille meni naimisiin Dorothea Kippin kanssa yliopiston aikana, ja parilla oli viisi lasta.

Ensimmäisen pastorina vuonna 1942 Wierwille kertoi, että Jumala puhui hänelle suoraan aikana, jolloin hän tunsi olevansa epävarma opettamastaan ​​sanomasta. Wierwillen mukaan Jumala sanoi, että ”hän opettaisi minulle Sanan sellaisena kuin sitä ei ollut tunnettu ensimmäisen vuosisadan jälkeen, jos opettaisin sitä muille”. Wierwille pyysi merkkiä Jumalalta. Hän kertoi, että ”Silmäni olivat tiukasti kiinni rukoillessani. Ja sitten avasin ne. Taivas oli niin valkoinen ja paksu lunta, etten nähnyt tankkeja tankkausasemalla kulmassa 75 metrin päässä” (Juedes ja Morton 1984:8-9). Osa sanan ymmärtämisestä sellaisena, jota sitä ei koskaan tunnettu, sisälsi arameankielisen Raamatun tutkimisen, joka oli kieli, jonka Wierwille uskoi Kristuksen puhuvan. Wiewille aloitti tämän projektin 1950-luvun puolivälissä.

Lokakuussa 1942 Wierwille aloitti radiolähetyksensä "The Vesper Chimes", joka sisälsi Raamatun opetusta ja kristillistä musiikkia nuorisokuoron esittämänä. Hän julkaisi ensimmäisen kirjansa, Voitto Kristuksen kautta, kokoelma hänen saarnoistaan, vuonna 1945. Wierwille jatkoi pastorina evankelikaalisessa ja reformoidussa kirkossa vuoteen 1957 asti.

1950-luvulla Wierwille alkoi rakentaa useita organisatorisia ja opillisia osia, joista tuli The Way Internationalin keskeisiä osia. Hän perusti The Way, Incorporatedin (1955). Hän alkoi muuttaa maatilaa, jolla hän oli syntynyt, The Wayn päämajaksi ja luovutti kiinteistön myöhemmin liikkeelle (1957). Hän rakensi Raamatun tutkimuskeskuksen (1961) ja piti siellä ensimmäisen kansainvälisen kesäkouluohjelman (1962). Hän aloitti Power for Abundant Living (PFAL) -luokan järjestämisen (1953), The Way Magazine -lehden julkaisemisen (1954), The Way Corpsin perustamisen (1970), Word Over the World (WOW) Ambassador-ohjelman perustamisen (1970), hankinnan The Way College of Emporian Kansasissa ja The Way International Fine Arts and Historical Centerissä Sidneyssä, Ohiossa (1974) sekä The Way Family Ranchin oston Gunnisonissa Coloradossa sekä The Way College of Biblical Researchin Roomassa, Indiana (1976). Monet näistä organisaatioista olivat koulutus- ja johtamiskoulutussuuntautuneita. The Power for Abundant Living (PFAL) kuvasi tavoitteekseen lisätä elämän tarkoitusta, edistää myönteistä asennetta, vaurautta ja terveyttä sekä opettaa uskoa ja rukousta.

Way International koki menestyneimmän kasvukauden 1960- ja 1970-luvuilla, ja se saavutti mahdollisesti 35,000 XNUMX jäsenen huipun. Tie keräsi saman potentiaalisen nuorten käännynnäisten joukon kuin monet muutkin Jeesus Ihmiset ja muut konservatiiviset kristilliset uskonnolliset liikkeet, kuten The Children of God (myöhemmin The Family International) ja Calvary Chapel (Kyle 1993). Vuonna 1968 Wierwille vieraili ja palveli henkilökohtaisesti vastakulttuurisilla kaupunginosilla San Franciscossa, mikä vaikutti liikkeen kasvuun tänä aikana (Eskridge 2018:108). Nuoret käännynnäiset houkuttelivat myös The Wayn rockmusiikin integrointia palvelukseensa Woodstock-tyylisten Rock of Ages -musiikkifestivaalien kautta. Liikkeen jäsenmäärä väheni nuoruuden vastakulttuurin loppuessa, kuten tapahtui monien tuon kohortin ryhmien kohdalla.

Myöhemmin liike koki useita haasteita, kun ulkoinen vastustus mobilisoitui sitä vastaan, sitä hillitsi sisäinen jakautuminen ja syytökset moraalisista väärinkäytöksistä syntyivät [Katso, Issues/Challenges].

OPPEJA / uskomukset

The Way International listaa kymmenen kohdan tiivistelmän opeistaan ​​(The Way Internationalin verkkosivusto 2022):

Uskomme, että Vanhan ja Uuden testamentin kirjoitukset ovat "Jumalan inspiroimia" [theopneustos, "Jumalan hengittämä"] (3. Timoteus 16:XNUMX) ja täydellinen sellaisena kuin se alun perin annettu; että Jumalan hengittämä Sana on ylin, ehdoton ja lopullinen auktoriteetti uskoa ja jumalisuutta kohtaan.

Me uskomme yhteen Jumalaan, taivaan ja maan Luojaan; Jeesuksessa Kristuksessa, Jumalan ainokaisessa Pojassa, meidän herrassamme ja vapahtajassamme, jonka Jumala herätti kuolleista; ja me uskomme Pyhän Hengen toimintaan.

Uskomme, että neitsyt Maria sikisi Jeesuksen Kristuksen Pyhästä Hengestä; että Jumala oli Kristuksessa; ja että Jeesus Kristus on "välimies Jumalan ja ihmisten välillä" ja on "ihminen Kristus Jeesus" (2. Timoteukselle 5:XNUMX).

Uskomme, että Aadam luotiin hengellisesti Jumalan kuvaksi; että hän teki syntiä ja aiheutti siten itselleen välittömän hengellisen kuoleman, joka on eroa Jumalasta, ja myöhemmin fyysisen kuoleman, joka on synnin seuraus; ja että kaikilla ihmisillä on syntinen luonne.

Uskomme, että Jeesus Kristus kuoli meidän syntiemme tähden Raamatun mukaan, meidän edustajanamme ja sijaisena, ja että kaikki, jotka tunnustavat suullaan Herran Jeesuksen ja uskovat sydämessään, että Jumala on herättänyt hänet kuolleista, ovat vanhurskaaksi ja vanhurskaaksi tulleet. , jotka ovat uudestisyntyneet Jumalan hengestä ja saavat iankaikkisen elämän Hänen iankaikkisen lunastuksensa perusteella ja ovat siten Jumalan poikia.

Me uskomme Herramme Jeesuksen Kristuksen ristiinnaulitun ruumiin ylösnousemukseen, hänen taivaaseennousemiseensa ja hänen istumiseensa Jumalan oikealle puolelle.

Uskomme Kristuksen palaamisen siunattuun toivoon, elävän herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen henkilökohtaiseen paluuseemme ja yhteen kokoontumiseen hänen luokseen.

Uskomme vanhurskaiden ja epäoikeudenmukaisten ruumiilliseen ylösnousemukseen.

Uskomme pyhän hengen täyteyden, voiman korkeudesta ja vastaavien yhdeksän pyhän hengen ilmentymisen saamiseen kaikille uudestisyntyneille uskoville.

Uskomme, että on mahdollista vastaanottaa kaikki, mitä Jumala lupaa meille Sanassaan uskomme mukaan. Uskomme, että olemme vapaita Kristuksessa Jeesuksessa ottamaan vastaan ​​kaiken sen, mitä hän on saanut aikaan meidän hyväksemme sijaisensa kautta.

The Wayn opit ovat erottuvia useilla tavoilla (Juedes ja Morton 1984). Yksi The Way -kirjan keskeisimmistä ja kiistanalaisimmista opeista on kolminaisuuden hylkääminen: Kristusta ei ymmärretä yhtäläiseksi Jumalan kanssa, vaan luotu olento. Pyhä Henki on Jumalan ilmentymä ja lahja Jumalalta, lahja, joka ilmenee kielillä puhumisen kautta. Tie myös tulkitsee uudelleen oppia neitseestä syntymästä. Ryhmä opettaa, että Marian ja Pyhän Hengen välinen todellinen sukupuoliyhteys johti Jeesuksen syntymään. Kun Joosef ja Maria aloittivat seksuaalisen suhteen, Maria oli jo raskaana Jeesuksen kanssa. The Way myös saarnaa ja on organisoitu dispensationalismin käsitteen ympärille, joka väittää, että Jumalan ja ihmiskunnan välinen suhde eteni seitsemän "hallinnon" kautta. Tie on lisännyt hallinnon, joka on suhde, jossa ihmiskunta tällä hetkellä asuu ja jota rajoittaa helluntai ja Kristuksen toinen tuleminen (ultra-dispensationalismi). On olemassa joukko muita erottuvia oppeja, kuten joidenkin Vanhan testamentin kirjojen hylkääminen ja mitä tarkoittaa uudestisyntyminen.

RITUAALIT / TOIMINTA

Kuten oppienkin tapauksessa, Tiellä on useita ainutlaatuisia rituaalikäytäntöjä. Kirkko ei pidä jumalanpalvelusta sunnuntaisin; sen sijaan on ystävyyskokouksia koko viikon ajan. Jäsenet harjoittavat glossolaliaa, jota pidetään pyhän hengen ilmentymänä. Glossolalia korvaa vesikasteen. Jäseniä pyydetään tukemaan kirkkoa taloudellisesti tulokymmenyksillä, jotka ovat vähimmäistuloja, kannustamalla "runsaaseen jakamiseen" kymmenysten lisäksi.

Organisaatio / JOHTAJUUS

Jäsenyys The Wayssa edellyttää kahdentoista istunnon Power For Abundant Living (PFAL) -luokan suorittamista. Luokka koostuu ainutlaatuisesta "kadonneesta tiedosta", jonka Wierwille uskoi saaneensa takaisin tutkimuksensa ja henkisten kokemustensa kautta. Way-organisaatio korostaa koulutusta, johtajuutta ja lähetystyötä organisaatiokomponenttien, kuten The Way Corpsin (johtajuuskoulutus 1970) ja Word Over the World (WOW) Ambassador -ohjelman (lähetystyö 1970) kautta. Kokonaisorganisaation tarkoituksena on jäljitellä sitä, mitä The Way ymmärtää varhaiskristillisen kirkon "puurakenteeksi", jossa on juuria, runkoja, oksia ja oksia. Paikallisella tasolla sekä jäsenryhmiä, jotka kokoontuvat jäsenten kodeissa (eikä kirkkorakennuksissa), että yksittäisiä jäseniä kutsutaan "oksiksi" (Melton 1986). Paikallisen kirkon johtajuutta harjoittavat vihitty ministerit, jotka suorittavat rituaaleja, kuten häitä, hautajaisia ​​ja pyhää ehtoollista. Kirkko järjestää Rock of Ages -musiikkifestivaalin vuosittain.

SEIKAT / haasteet

Way International on kokenut useita suuria haasteita historiansa aikana, useimmat sen alkuvuosina. Ongelmiin sisältyi kulttien vastaisten ryhmien vastustus, sisäiset konfliktit, jotka johtivat loikkauksiin ja jakautumiseen, sekä syytökset Wayn johdon seksuaalisesta hyväksikäytöstä. On myös muita pienempiä ongelmia. Wayn hyväntekeväisyysjärjestö lakkautettiin vuonna 1985 väitettyjen poliittisen toiminnan loukkausten vuoksi, mutta sen asema palautettiin kaksi vuotta myöhemmin sen jälkeen, kun se oli onnistuneesti asettanut oikeudellisen haasteen (Tolbert 1988). Useita vuosia 1970-luvulla oli yleinen huoli Way College of Emporian (Kansas) opiskelijoista, jotka saivat asekoulutusta osavaltion metsästysturvallisuutta käsittelevän kurssin kautta. Nämä huolet kuitenkin vähenivät, kun jäsenet eivät saaneet sotilaallista koulutusta eivätkä heillä ollut sotilasaseita.     

Way International muodostui ennen uusien uskonnollisten liikkeiden kohortin syntyä, joita kutsuttiin "kultteiksi" 1960-luvun lopulla ja 1970-luvulla (Shupe ja Bromley 1980). Kuitenkin tie kukoisti 1970-luvulla merkittävässä määrin, koska se pohjautui konservatiiviseen mutta vastakulttuuriseen Jesus People Movement -liikkeeseen (Eskridge 2018l; Howard 1971). Kultti/aivopesun tulkinta osallistumisesta uusiin uskonnollisiin ryhmiin johti ryhmien (Lewis ja Bromley) ohjelmoinnin purkamiseen, joista monet olivat tuona aikakautena pakkokeinoja, oikeudenkäynneihin kannattajien laillisesta valvonnasta (Fisher 1991) ja julkaistiin selontekoja liikkeen urasta. entiset jäsenet (Edge 2017a, 2017b). The Way Internationalin ohjelmoinnin purkaminen saattoi ylittää Unification Church -kirkon, joka oli ensisijainen kohde, 1980-luvun puolivälissä (Melton 1986:209; Bromley 1988).

Tie kohtasi 1980-luvulla sisäisiä konflikteja ja loikkauksia, jotka heikensivät liikettä olennaisesti. Vuonna 1983 Wierwille valitsi seuraajakseen 1985-vuotiaan Loy Craig Martindalen, joka oli aiemmin toiminut useissa johtotehtävissä liikkeessä, vaikka Wierwille oli edelleen hallitseva vaikutus ryhmässä kuolemaansa saakka vuonna XNUMX. Melkein välittömästi Wiewillen kuoleman jälkeen The Wayn asettama Christopher Geer julkaisi "Patriarkan poismenon", joka haastoi Martindalen johtajuuden ja vaati hänen omaa henkistä auktoriteettiaan. Asiakirja esiteltiin lopulta The Way Corpsin kokouksessa ja sitä levitettiin koko liikkeen ajan. Lopulta Greer erotettiin hänen johtoasemastaan ​​ja perustimme oman organisaationsa, Word Promotions, Ltd. Johdon haasteiden keskellä Martindale yritti tiukentaa hallintaansa organisaatiossa vaatimalla henkilökohtaista uskollisuutta ja korvaamalla johtajia, mikä johti sekä johtajan että jäsenten eroamiseen. Liike on saattanut menettää yli puolet jäsenistään näiden vuosien aikana. 1990-luvulle mennessä lähes tusina skimaattista ryhmää oli julistanut itsenäisyytensä Tiestä, ja monet säilyttivät hyvin samanlaisen organisaation ja opin (Tolbert 1988; Juedes 1997). 

Lopuksi on esitetty lukuisia syytöksiä seksuaalisesta hyväksikäytöstä (Eskridge 2018:109; Juedes 1999, 2009). Wierwilleä, joka kuoli ennen syytösten puhkeamista, syytettiin henkilökohtaisesti seksuaalisesta hyväksikäytöstä, samoin kuin Craig Martindalea ja muita Wayn johtajia. Syytöksiin sisältyi raamatullisesti arkaluonteinen syytös aviorikoksesta, koska suurin osa asianosaisista miehistä ja naisista oli naimisissa, samoin kuin miesten naimattomien naispuolisten hyväksikäyttöön. Naisille toimitetut oikeutetut selostukset perustuivat johtajien antamiin raamatullisiin tulkintoihin, jotka korostivat naisten velvollisuuksia miehiä kohtaan osana heidän "hengellistä kypsyyttään" (Skedgelt 2008). Wierwillen seuraaja Craig Martindale sai syytteen Wayn jäsenten Paulin ja Frances Allenin "korruptoituneesta toiminnasta", joka sisälsi "pahoinpitelyn ja raiskauksen". Juuri ennen kuin tapauksen oli määrä mennä oikeudenkäyntiin, sovintoon päästiin, asiakirjat sinetöitiin, eikä sovinnon ehtoja paljastettu (Laney 2000). Martindale erosi johtoasemastaan ​​näiden oikeudenkäyntien jälkeen.

Myrskyisällä 1980-luvulla muodostuneiden skimaattisten ryhmien joukossa oli Victor Barnardin perustama River Road Fellowship, johon osallistui varhain myös David Larsen (Brooks ja Ross 2014; Backman 2014; L'Heureux 2016). Barnard ilmoittautui Hobart Collegeen New Yorkin osavaltiossa, kun The Wayn rekrytoija lähestyi häntä. Myöhemmin hän keskeytti korkeakoulun ja aloitti opinnot The Way Collegessa Emporia Kansasissa. Vuonna 1983 hän liittyi The Way Corpsin nelivuotiseen johtamiskoulutusohjelmaan. Noin 1990 Barnard ja Larsen alkoivat suunnitella omaa retriittikeskustaan, Shepherd's Campia. Larsen on raportoinut, että hän ja Barnard olivat hyvin tietoisia Wayssa tapahtuneesta seksuaalisesta toiminnasta ja ovat sitoutuneet välttämään tällaisia ​​loukkauksia (Ross, Louwagie ja Brooks. 2014).  

Puhuimme siitä avoimesti, käsittelimme sitä, että se oli väärin - ettemme koskaan lähtisi tälle tielle", Larsen sanoi silmät auki. ”Teimme jopa sitoumuksen, henkilökohtaisen sitoumuksen toisillemme, ettemme koskaan salli tuollaista.

Tilapäisenä leirinä alkanut leiri kehittyi hierarkkisesti organisoiduksi, eristetyksi asuinalueeksi, jossa on saattanut olla huipussaan 150 asukasta. Samalla Barnardin karismaattiset asemavaatimukset kasvoivat dramaattisesti, ja hän esitteli itsensä Jeesuksen edustajana. Vuonna 2000 Barnard perusti "The Maidensin", kymmenen 2016–2008-vuotiaan tytön ryhmän, jotka valittiin asumaan lähellä Barnardia vanhempiensa luvalla (Kahler 2012). Nuorten naisten ryhmä esiteltiin naisten uskonnollisen järjestyksen kaltaisena. Barnard aloitti myöhemmin seksuaalisen suhteen sekä River Roadin naimisissa olevien naisten että teini-ikäisten tyttöjen kanssa. Nuoret tytöt vakuuttuivat siitä, että hänen seksuaalinen edistymisensä oli hänen tapansa osoittaa Jumalan rakkautta heitä kohtaan ja että he pysyisivät neitsyinä, koska hän oli "Jumalan mies". Vuonna 2014 Barnard ilmoitti julkisesti aviorikoksestaan, ja siitä syntyi konflikti. Aviomies yritti nostaa syytteen häntä vastaan. Vuonna 2017 kaksi nuorta neitoa ilmoitti Barnardin laittomista suhteista heihin. Vuonna XNUMX lainvalvontaviranomaiset nostivat Barnardia vastaan ​​useita syytteitä seksuaalisesta väkivallasta. Hän myönsi lopulta syyllisyytensä syytteisiin ja tuomittiin XNUMX vuodeksi vankeuteen (Clouse XNUMX).

Way International on vakiinnuttanut organisaationsa Wierwille-Martindale-kaudelta lähtien; Wierwillen ruudullisesta historiasta ei mainita järjestön verkkosivuilla (The Way International -sivusto 2022). Useita sujuvaa, tavanomaista johtajuuden muutosta on tapahtunut. Pastori Vern Edwards nimitettiin The Way Internationalin viidenneksi presidentiksi vuonna 2020, ja The Way täytti 79 vuotta vuonna 2021 (Speicher 2021).

IMAGE
Kuva 1: Victor Paul Wierwille.

REFERENSSIT

Backman, Kehla. 2014. "Mitä enemmän sitoudut, sitä enemmän johtaja rakastaa sinua." Gawker, 26. huhtikuuta. Pääsy osoitteesta https://www.gawker.com/the-more-you-commit-the-more-the-leader-loves-you-15655767658.01K 20 tammikuu 2022.

Bromley, David. 1988. "Ohjelmoinnin purkaminen uusista uskonnollisista liikkeistä irtautumistapana: yhdistämisliikkeen tapaus." Pp. 166-85 tuumaa Uskosta luopuminen: uskonnollisen luopumuksen syyt ja seuraukset. Newbury Park: SAGE Publications, 1988

Bromley, David G. ja Anson Shupe. 1981. Strange Gods: Suuri amerikkalainen kulttuuri pelästyttää. Boston: Beacon Press.

Brooks, Jennifer ja Jenna Ross. 2014. "Ystävät muistavat Victor Barnardin nousun ja laskun." Star Tribune, Elokuu 13. Käytössä https://www.startribune.com/april-20-friends-recall-rise-and-fall-of-victor-barnard/255833281/?refresh=true 20 tammikuu 2022.

Clouse, Thomas. 2017. "Neitokultin seksirikosten uhri nostaa oikeusjutun River Road Fellowshipin vanhimmista, jotka muuttivat Spokaneen." Tiedottaja, Tammikuu 25. Käytössä https://www.spokesman.com/stories/2017/jan/25/sex-crime-victim-from-maidens-cult-files-lawsuit-t/ 20 tammikuu 2022.

Edge, Charlene. 2017a. Undertow: Minun pakoni The Way Internationalin fundamentalismista ja kulttihallinnasta. Newton, KS: Wings ePress.

Edge, Charlene. 2016. "Miksi minun piti paeta fundamentalistista kulttia." ICSA tänään 7: 15- 17.

Eskridge, Larry. 2018. Jumalan ikuinen perhe: Jeesuksen kansan liike Amerikassa. New York: Oxfordin yliopiston lehdistö.

Fisher, Barry. 1991. "Omistaminen, vahingot ja ohjelmoinnin purkajat: strategioita ja vastastrategioita kulttisodissa." Journal of Law and Religion 9: 151-77.

Howard, Jane. 1971." The Groovy Christians of Rye, NY" Life Magazine, 1. toukokuuta 78-86.

Juedes, John. 2009. "The Way's Theology of Sex: Kuinka tapajohtajat käyttivät Raamattua leviämisen ja aviorikoksen edistämiseen." Pääsy osoitteesta http://www.empirenet.com/~messiah7/sut_sextheology.htm 10 tammikuu 2022.

Juedes, John. 1999. "KANTEET KAKSOSIA VASTAAN JA SEKSUAALISIA VÄÄRÖKÄYTTÖÄ KOSKEVIA VÄITTEITÄ." Tietoja The Way Internationalista. Käytössä www.empirenet.com/~messiah7 10 tammikuu 2022.

John Juedes. 1997. Katsaus "Patriarkan kuolemasta". Pääsy osoitteesta http://www.empirenet.com/~messiah7/rvw_patriarch.htm 1 / 1 / 2022.

Juedes, John ja Douglas Morton. 1984. "Vesper Chimesista "The Way Internationaliin". Milwaukee, WI: CARIS

Kahler, Karl. 2016. "Minnesotan kulttijohtaja kutsui tyttöjä "Kristuksen morsiameksi" – ja hän oli "Kristus". Pioneer Press, Maaliskuu 29. Käytössä https://www.twincities.com/2014/05/16/minnesota-cult-leader-called-the-girls-brides-of-christ-and-he-was-christ/ 20 tammikuu 2022.

Kyle, Richard. 1993. The. Religious Fringe: Vaihtoehtoisten uskontojen historia Amerikassa. Downers Grove, IL: InterVarsity Press.

Lalich, Janja ja Karla McLaren. 2018 Pako utopiaa: Kasvaminen kultissa, ulospääsy ja alusta. New York: Routledge.

Laney, William. 2000. "The Way International tekee sovinnon pariskunnan kanssa." Wapakoneta Daily News, Marraskuu 7. Käytössä https://culteducation.com/group/1289-general-information/8318-the-way-international-reaches-settlement-with-couple.html 1 / 10 / 2022.

L'Heureux, Catie. 2016. "Kaksi lapsuuden raiskauksesta selvinnyt henkilö päätti juuri kulttijohtajan pelottavan hallituskauden." Cut, Lokakuu 28. Käytössä  https://www.thecut.com/2016/10/rape-victims-minnesota-cult-leader-victor-barnard-sexual-assault.html 20 tammikuu 2022.

Lewis, James ja David G. Bromley. 1987. "Kultin vieroitusoireyhtymä: syyn virheellinen määrittely?" Lehti tieteellistä tutkimusta varten 26: 508-522.

Ross, Jenna, Pam Louwagie ja Jennifer Brooks. 2014. "Jätetty kultin synkän syleilyyn." Star Tribune, Elokuu 13. Käytössä https://www.startribune.com/april-27-caught-in-a-cult-s-dark-embrace/256845191/?refresh=true 20 tammikuu 2022.

Shupe, Anson ja David G. Bromley. 1980, Uudet Valvojat. Beverly Hills: Sage.

Skedgelt, Kristin. 2008. Tien menettäminen: Muistelma henkisestä kaipauksesta, manipuloinnista, hyväksikäytöstä ja pakenemisesta. Point Richmond, CA: Bay Tree Publishing.

Speicher, Melaine. 2021. "The Way täyttää 79 vuotta." Sidney Daily News, Lokakuu 6. Käytössä https://www.sidneydailynews.com/news/religion/208263/the-way-celebrates-79th-anniversary

The Way International -sivusto. 2022. "Tietoja perustajasta." Pääsy osoitteesta https://www.theway.org/about-us/about-the-founder/ 1 / 5 / 2022.

The Way International verkkosivusto. 2022. "Statement of Beliefs", Haku osoitteesta https://www.theway.org/about-us/statement-of-beliefs/ 1 / 1 / 2022.

Tolbert, Keith. 1988. "Infighting Trims Branches of The Way International." Christianity Today, Helmikuu 19. Käytössä https://www.christianitytoday.com/ct/1988/february-19/infighting-trims-branches-of-way-international.html 1 tammikuu 2022.

Tucker, Ruth. 1989. Toinen evankeliumi: vaihtoehtoiset uskonnot ja New Age -liike. Grand Rapids, MI: Zondervan.

Wierwille, Victor. 1945. Voitto Kristuksen kautta. Van Wert, OH: Wilkinson Press

Julkaisupäivämäärä:
23 tammikuu 2022

 

 

 

 

 

Jaa: