Gareth Fisher

Yleisen pelastuksen temppeli (Guangji Si 广济寺)

UNIVERSAALISEN PELASTUSAIKATAULUN TEMPLE

12th vuosisata: Länsi -Liun kylän temppeli (Xi Liu Cun Si 西 刘 村 寺) perustettiin nykyiseen Pekingiin myöhemmän yleisen pelastustemppelin paikalle.

14th vuosisata: Temppeli nimettiin uudelleen Bao'en Hongjin (报 恩洪 济) temppeliksi. Vuosisadan loppuun mennessä se tuhoutui alueen sotilaallisten konfliktien aikana.

1466: Keisarillisen suojelun avustuksella temppeli rakennettiin uudelleen Bao'en Hongjin temppelin raunioiden paikalle. Keisari nimesi temppelin ”Yleisen pelastuksen myötätuntotemppeliksi”.

1678: Temppeliin rakennettiin valkoisen marmorin vihkimystaso.

1912: Sun Yatsen, Kiinan tasavallan presidentti, maan ensimmäinen moderni valtio, puhui temppelissä.

1931: Temppeli tuhoutui tulipalossa kansakunnan suojelemiseksi ja turvaamiseksi.

1935: Temppeli rakennettiin uudelleen Ming -dynastian tyyliin, ja se juontaa juurensa aikaan, jolloin se sai ensimmäisen kerran keisarillisen suojelun.

1953: Poliisi- ja sotilaskäyttöön joutumisen ja Kiinan sisällissodan aiheuttamien vahinkojen jälkeen temppeli avattiin uudelleen uuden kommunistisen hallituksen alaisuudessa ja siitä tuli Kiinan buddhalaisen yhdistyksen päämaja (Zhongguo Fojiao Xiehui 中国 佛教 协会; BAC) , hallituksen hyväksymä laitos. Temppelillä oli keskeinen diplomaattinen tehtävä isännöidessään vierailevien buddhalaisten valtuuskuntia muista Aasian maista. Sitä ei kuitenkaan avattu uudelleen yleisölle.

1966: Suuren proletaarisen kulttuurivallankumouksen alkaessa temppeli lakkasi täyttämästä virallisia tehtäviä ja BAC suljettiin. Punakaartilaisten väkijoukot hyökkäsivät temppeliin, mutta heidän tehtävänsä oli tuhota kaikki Kiinan entisen ”feodaalisen” kulttuurin jäänteet, mutta se selviytyi enimmäkseen vahingoittumattomana.

1972: Pääministeri Zhou Enlai määräsi temppelin restauroinnin ja BAC: n kunnostamisen.

1980: BAC kokoontui uudelleen temppeliin ensimmäistä kertaa kulttuurivallankumouksen jälkeen, ja temppeli jatkoi uskonnollisia ja virallisia tehtäviään.

1980 -luku (myöhäinen): Rajoitusten asteittaisen vähentämisen jälkeen temppeli avattiin suurelle yleisölle säännöllisinä päivinä ja hartausrituaalitoiminta jatkui ensimmäistä kertaa Kiinan historiassa.

1990 -luku (puolivälissä): Maallibuddhalaisuus alkoi kasvaa ja temppelin ulompi piha, temppelin pohjoisin, isännöi vilkasta julkista uskonnollista tilannetta, mukaan lukien amatöörimaiset saarnaajat ja suosittu buddhalaisen kirjallisuuden jakaminen ja keskustelu. Temppelimunkit perustivat myös ilmaisen, kahdesti viikossa pidettävän ”luennon pyhistä kirjoituksista” (jiangjing ke 讲经 课) luennon maallikoiden ja muiden kiinnostuneiden kouluttamiseksi buddhalaisista opetuksista.

2006: Yleisen pelastuksen temppeli nimettiin kulttuurikohteiden suojelun keskeiseksi kohteeksi.

2008: Temppeli lahjoitti yli 900,000 150,000 RMB (XNUMX XNUMX USD) peruskoulun jälleenrakentamiseen Gansun maakunnassa, jonka Wenchuanin maanjäristys tuhosi.

2010 -luku (puolivälissä): Temppelin viranomaiset hallitsivat paremmin julkisia keskusteluja ja materiaaleja, jotka jaettiin ulkopihalla, joka lakkasi suurelta osin toimimasta suosituna uskonnollisena ja kansalaistilana.

2018: Temppelissä tehtiin laajoja kunnostustöitä kulttuuristen jäänteiden säilyttämisen puitteissa.

FOUNDER / GROUP HISTORY

Alkuperäisestä West Liu Villagen temppelistä, joka rakennettiin nykyisen Bejingin alueelle, tiedetään vähän. Myöhempi yleisen pelastustemppeli, joka rakennettiin XNUMX -luvulla, oli Shanxin maakunnasta peräisin olevien ahkera munkkien ryhmä, joka oli löytänyt edellisen temppelin rauniot, jotka oli tuhottu lähes sata vuotta sitten, ja teki lupauksen rakentaa se uudelleen. Tämän jälleenrakennuksen tuki tuli keisarillisen palatsin ylläpitäjältä nimeltä Liao Ping (廖 屏), joka lopulta teki onnistuneen pyynnön Ming -dynastian keisarille Xianzongille antaa temppelille nimi.

Temppelillä oli tärkeä rooli Lü Zong -koulussa, joka on yksi Mahayana -buddhalaisuuden kahdeksasta keskuskoulusta. Lü Zong -koulussa korostetaan seuraavia luostarisääntöjä (Vinaya) (Li ja Bjork 2020: 93). Myöhemmin temppelistä tuli tärkeä paikka uusien luostarien asettamiselle.

Asukkaiden temppelimunkkien määrä on vaihdellut historian aikana, jolloin luostariasunto luopui kokonaan tulipalojen tai temppelin omaksumisen vuoksi maalliseen käyttöön. Kulttuurivallankumouksen jälkeisenä aikana XNUMX–XNUMX luostaria on yleensä asunut varsinaisessa temppelissä, ja muut BAC: n luostarijohtajat asuvat toisinaan temppelin pohjoisimmassa osassa.

OPPEJA / uskomukset

Temppelin harjoittajat noudattavat Koillis -Intian Sákya -valtakunnan prinssin Siddhartha Gautaman opetuksia, jotka todennäköisesti asuivat viidennestä neljännelle vuosisadalle eaa. Buddhalaisten kirjoitusten mukaan Siddhartha luopui prinssinsä ja tulevan kuninkaan asemastaan ​​elääkseen perifeettistä elämää luopuvana ja opettajana. Hänen seuraajansa uskoivat hänen saavuttaneen lopullisen heräämisen ja vapautumisen maailmallisen kärsimyksen kiertokulusta, tehden hänestä ”Buddhan” tai valaistuneen. Siddhartha perusti maailman vanhimman luostarijärjestelmän, joka koostui naisista ja miehistä, jotka halusivat seurata hänen esimerkkiään. Muita buddhalaisuuden seuraajia ovat maallikot (tai maallikon harjoittajat), jotka harjoittavat Buddhan opetuksia mutta pysyvät yhteiskunnassa eivätkä liity luostarijärjestykseen. Maallikon harjoittajat ovat usein toimineet luostarien suojelijoina ja toimittaneet heille ruokaa, vaatteita ja suojaa toivoen ansaitsevansa riittävät ansiot, jotta he voivat uudestisyntyä luostariksi itseään myöhempinä aikoina. Nykyaikana maallikot ovat yhä enemmän huolissaan hengellisistä saavutuksista nykyisen elämänsä aikana, vaikka heidän roolinsa luostarien kannattajina on edelleen tärkeä.

Kuten useimmat Han -kiinalaiset temppelit, Universal Rescue -temppeli kuuluu Mahayana -buddhalaisuuteen (kiinaksi Dacheng Fojiao 大乘 佛教), joka on yksi kolmesta buddhalaisen opetuksen "ajoneuvosta", jota tavataan yleisesti Itä -Aasian maissa. Mahayana -buddhalaisuus perustuu bodhisattvojen ihanteeseen, joka lupaa olla saavuttamatta lopullista heräämistä, ennen kuin on pelastanut kaikki muut tuntevat olennot kärsimykseltä.

Kaikki ne, jotka saapuvat Universal Rescue -temppeliin, eivät seuraa buddhalaista uskonnollista polkua. Monesti historiansa aikana, myös nykypäivänä, temppeli on toiminut myös hartauden palvonnan kohteena, jossa palvojat kumartavat ja toisinaan tarjoavat uhreja buddha- ja bodhisattvaskuvien edessä koko temppelissä pitäen heitä maagisina jumaluuksina valtuudet. Monet näistä palvojista etsivät hyvän terveyden, pitkän iän, aineellisen vaurauden ja monien muiden maailmallisten asioiden siunauksia. Vaikka ortodoksinen buddhalaisuus perustuu uskomukseen siitä, että nykyiset teot määräävät täysin tulevaisuuden seuraukset, mukaan lukien tulevan uudestisyntymisen, useimmissa buddhalaisissa maissa on jo pitkään ollut tapana, että maallikot ja palvojat pyytävät luostarien apua rituaalien suorittamisessa kuolleiden rakkaidensa puolesta. varmistaakseen, että rakkaansa etenevät turvallisesti suotuisaan uudestisyntymiseen. Kiina ei ole poikkeus tähän, ja munkit pitävät toisinaan rituaaleja, joilla pyritään vapauttamaan ihmisen ”sielu” tulevaa uudestisyntymistä varten (chaodu 超度). Kuitenkin, koska universaalin pelastustemppeli on Kiinan buddhalaisen yhdistyksen pääkonttori, temppelimunkit pitävät tärkeänä ortodoksisuuden ylläpitämistä, ja vähemmän esimerkkejä palvelumaksuista, kuten vapautusrituaaleista, on vähemmän kuin muualla sijaitsevissa buddhalaisissa temppeleissä Kiina.

RITUAALIT / TOIMINTA

Uusien luostarien ordinaatio on ollut tärkeä tehtävä universaalin pelastustemppelissä sen jälkeen, kun sen ordinaatioalusta rakennettiin varhaisessa Qing -dynastiassa. Lisäksi viime vuosina on nähty kaksivuotisia maallikkojen kääntymisseremonioita, joissa on useita satoja osallistujia kerrallaan. [Kuva oikealla] Näiden lisäksi temppelimunkit johtavat väestöryhmiä ja muita vierailijoita viikoittaisissa Dharma -kokouksissa (fahui 法 会) liturgisessa rituaalissa, joka tunnetaan nimellä Sutran laulaminen (songjing 诵经; Katso myös, Gildow 2014). Dharma-kokoukset järjestetään kuun ensimmäisenä, kahdeksantena, viidentenätoista ja kaksikymmentäkolmantena päivänä. Eri aikoina ympäri vuoden pidetään erityiskokouksia, joissa on muita rituaaleja ja toisinaan saarna. Näistä merkittävimpiä ovat Buddhan syntymäpäivän juhla (yufo jie 浴佛 节); bodhisattva Guanyinin syntymäpäivä, kääntymyspäivä ja valaistumispäivä; ja Yulanpen -päivä (tunnetaan usein kansan nimellä Nälkäisten aaveiden festivaali), jolloin "nälkäisiksi aaveiksi" (tai voisi sanoa demoneiksi [gui 鬼]) uudestisyntyneitä ruokitaan ja saarnataan dharmaa myötätuntona. Buddhan syntymäpäivän aikana maallikot seisovat rivissä, usein yli yhden vuoden ajan tunti, kaataa vettä pienen Buddha -vauvan patsaan päälle siunauksena ja kunnioituksen osoittamiseksi suurelle opettajalle, josta hänestä tulisi. [Kuva oikealla] Yulanpen -päivänä munkit johtavat maallikoita pitkälle yölliselle rituaalille, joka tunnetaan nimellä Flaming Mouths (fang yankou 放 焰 口), joka on nimetty siksi, että uskotaan, että aaveet syntyvät uudelleen karmisena rangaistuksena liekkikielet kurkussaan, jotka liuottavat kaiken ruoan, joka tulee suuhunsa, ennen kuin se voi ravita vatsaansa; rituaalin aikana munkit voivat Dharman voiman avulla kiertää tämän onnettomuuden, jolloin rituaali on ainoa kerta, kun haamut voivat saada ravintoa. He kuulevat myös Dharman saarnaamisen, mikä voi lyhentää heidän aikaa helvetissä. Laypersonit voivat ostaa tabletteja, jotka temppelin vapaaehtoiset kiinnittävät Yuantong -salin sisäseinään, jossa rituaali tapahtuu. Taulukoihin on kirjoitettu sponsorien kuolleiden rakkaiden nimet, mikä varmistaa, että jos syntyvät nälkäisiksi aaveiksi, esivanhempien nimet kutsutaan saliin, jotta heidät voidaan ruokkia ja saarnata.

Näiden säännöllisten dharmakokousten lisäksi temppelimunkit kutsuvat koolle aamuharjoituksia (zaoke 早 课) ja iltaharjoitukset (wanke 晚 课), jotka alkavat ja päättyvät joka päivä. Aamun jumalanpalvelukset pidetään joka aamu noin klo 4 ja iltaharjoitukset klo 45 iltapäivällä. Pieni määrä maallikoita osallistuu myös hartauksiin, erityisesti iltaisiin.

Palvojat tyypillisesti suorittavat temppelin rituaalisen kiertämisen sen keskiakselia pitkin. Sisäänkäyntinä eteläisimmästä portista he kulkevat ulkopihan läpi ja jatkavat Tianwang 天王 -saliin, jossa he tarjoavat uhreja tulevalle Buddha Maitreyalle (Mile Pusa 弥勒 菩萨) ja bodhisattva Skandalle (Weituo pusa 韦驮 菩萨). Sitten he jatkavat sisäpihalle ja temppelin suurimmalle Mahavira -salille (Daxiong Baodian 大雄宝殿), jossa he tarjoavat uhreja Kolmen valtakunnan buddhoille (Sanshi Fo 三世 佛) - Kaśyapa Buddha (Shijiaye Fo 是 迦叶 佛), Shakyamuni Buddha (Shijiamouni) Fo 释迦牟尼 佛) ja Buddha, joka johtaa Länsi -autuuden paratiisia, Amitabhaa (Amituofo 阿弥陀佛). Lopuksi he jatkavat pohjoisimmalle yleisölle avoimelle sisäpihalle, jossa he uhraavat Guanyin 观音: lle, myötätunnon bodhisattvalle, jonka kuva on Yuantongin hallissa.

Temppelin avaaminen johti vähitellen siitä, että siitä tuli tärkeä paikka Pekingin asukkaille, jotka toivoivat löytää uskonnosta ja buddhalaisuudesta. Pääsymaksun puuttuminen, temppelin maine historiallisesti tärkeänä temppelinä ja temppelin ulkopihan suurelta osin käyttämätön suuri avoin tila tekivät siitä ihanteellisen keskustelun buddhalaisista opetuksista ja niiden suhteesta nykyajan ongelmiin. 1990-luvulta lähtien Manner-Kiinassa tuli saataville laaja valikoima ilmaista buddhalaisaiheista kirjallisuutta ja myöhemmin kasetti- ja videotallenteita. Nämä multimediamateriaalit vaihtelivat sisällöltään. Runsaimmat olivat jäljennöksiä suosituista buddhalaisista kirjoituksista, kuten Äärettömän elämän sutra (Wu Liang Shou Jing 无量寿经), joka kuvaa Länsi -autuuden paratiisia, ja Lotus Sutra (Fahua Jing 法华经), joka käyttää joukkoa vertauksia kouluttaakseen lukijoita bodhisattva -polulla, mahdollisuutta yleiseen pelastukseen kaikki tuntevat olennot ja Buddhan ääretön elämä. Muita suosittuja tekstejä olivat moraalikirjat (shanshu 善 书), joka sisältää viihdyttäviä tarinoita, jotka opettavat oikeaa eettistä toimintaa ja sekä hyvien että huonojen tekojen karmisia seurauksia. Jotkut näistä moraalikirjoista olivat jäljennöksiä Kiinan menneisyyden suosituista moraalikirjoista, kuten Ledgers of Merit ja Demerit (Gongguoge 功过 格); toiset olivat kuitenkin nykyajan luostarien tai maallikoiden kirjoittamia ja liittyvät karmaopetukseen nykyajan kokemuksiin. Perusjohdatuksia buddhalaisiin opetuksiin, etenkin mestari Jingkongin, suosittu australialaisen kiinalaisen buddhalaisen munkin kirjoittamiin, luettiin myös erittäin laajalti. Voisi löytää myös taumaturgisia tekstejä, jotka lupasivat paranemista, pitkää ikää ja positiivista karmaa niille, jotka lausuvat niitä. Myös kirjat sekä ääni- ja videotallenteet kuuluisten luostarien ja maallikoiden saarnojen kanssa, jotka liittyvät buddhalaisiin opetuksiin jokapäiväiseen elämään, olivat yleisiä (ks. Myös Fisher 2011).

Koska Universal Rescue -temppeli oli yksi harvoista aktiivisista buddhalaisista temppeleistä, jotka avattiin yleisölle Pekingissä Maon jälkeisenä aikana, siitä tuli tärkeä sivusto näiden multimediamateriaalien jakelulle, mikä toi lahjoittajalle ansioita. Ne, jotka olivat kiinnostuneita materiaaleista, jäivät joskus keskustelemaan niistä muiden harjoittajien kanssa temppelin tilavalla ulkopihalla. Näistä maallikoista jotkut tulivat itse julistautuneiksi asiantuntijoiksi lukiessaan ja katsellessaan aineistoa, ja he tekisivät hänen työstään ;;;; improvisoituja saarnoja niiden sisällöstä. [Kuva oikealla] Kun nämä maallikot opettajat kuulevat, he alkavat puhua yleisölle innoissaan, korotetulla äänellä, ja muut lähistöllä olevat kuuntelijat vaeltavat halusta oppia mitä tahansa aiemmin tuntemattomasta uskonnosta. Monet näistä ”saarnaajista” ottivat roolin vain kerran tai kaksi; toiset kuitenkin kehittivät säännöllistä seuraamista ja jopa kirjoittivat ja levittivät omia tulkintojaan buddhalaisista opetuksista (ks. myös Fisher 2014). Saarnaajapiirien ja keskusteluryhmien lisäksi pihalla sutroja laulaneet ja laulavat ryhmät alkoivat yleistyä noin 2010 -luvun alussa.

Saarnaajapiirien ja keskusteluryhmien ilmiöllä saattoi olla edeltäjiä temppelin menneisyydessä. Temppelin viralliset historiat keskittyvät ennustettavasti sen rakenteisiin, kulttuuriaarteisiin, luostarien käytäntöihin tai kuuluisiin vierailijoihin. On kuitenkin olemassa joitakin kertomuksia munkkeista ja ainakin yhdestä maallikosta, jotka saarnasivat temppelin kävijöitä 1928 -luvun alussa (Pratt 36: 2003, Xu 28: 1990). Epäilemättä tuolloin kävijöitä houkutteli temppelin tärkeä historia ja maine tärkeiden luostariopettajien asuinpaikkana, jolta he toivoivat hakevansa opastusta dharmasta. Saapuessaan temppeliin he kuitenkin havaitsivat, että ei ollut usein mahdollista saada yleisöä näiden arvostettujen opettajien kanssa, ja niin toisista maallikoista, jotka tarjosivat omia tulkintojaan, tuli houkutteleva vaihtoehto. On kuitenkin myös todennäköistä, että temppelin sisäpihalle luotu buddhalainen julkinen alue oli vilkkain 2000- ja 1980 -luvuilla: Kulttuurivallankumouksen aikana buddhalaiset kirjoitukset tuhottiin ja julkinen buddhalaisuuden opetus ja käytäntö käytännöllisesti katsoen tuhottiin. kaupunkialueet. Pekingin asukkaat olivat seurustelleet sukupolven ajan ateistisessa materialistisessa maailmankatsomuksessa, joka näki buddhalaisuuden ja muut uskonnot pohjimmiltaan väärinä ja vahingollisina. Koska uskonnollisten käytäntöjen rajoituksia lievennettiin 1970 -luvulta lähtien, monet ihmiset olivat kuitenkin uteliaita tästä perintönsä puuttuvasta osasta ja halusivat saada kaiken tiedon, mitä he voisivat löytää paikoista, kuten Universal Rescue -temppelin ulkopihalta. Lisäksi XNUMX-luvun lopulla ja XNUMX-luvun alussa monet Kiinan kansalaiset kokivat äkillisen merkityksensä menetyksen elämässään, erityisesti sukupolvi, joka oli ollut kulttuurivallankumouksen aikana nuoria aikuisia. Monet olivat mobilisoituneet punakaartiksi, sukupolvi, keski-ikäinen vuosisadan vaihteessa, joka oli hyvin edustettuna ulkopihan ryhmissä. Kulttuurivallankumouksen ideologisen kiihkon ja uskomuksen rakentavan maailmanlaajuista sosialismia, tämä sukupolvi tunsi itsensä hylätyksi, kun Maon jälkeinen valtio muutti vaihteita pragmaattisempaan hallintotapaan XNUMX-luvun lopulla. Buddhalaisuus korosti yleismaailmallista myötätuntoa, tasa -arvoisuutta ja jokapäiväisten eettisten toimien tärkeyttä, ja se tarjosi merkityksen lähteen, joka joillekin täytti tämän aukon.

Suuressa suosiossaan julkisena uskonnollisena tilana pihalla oli jopa 300 sataa osallistujaa ja viisi aktiivista saarnaajapiiriä kerrallaan. Osallistujat saapuivat paikalle jo klo 9, ja jotkut jäivät temppelin sulkemiseen klo 4 tai 30. 5-luvun alkuun mennessä ilmiö alkoi kuitenkin hiipua, ja tuon vuosikymmenen lopussa se käytännössä olematon (ks. Alla olevat kysymykset/kiistat).

Temppelin uudelleen avaamisen jälkeen munkit ovat myös ottaneet aktiivisen roolin buddhalaisuuden esittelemisessä maallikoille pääasiassa opettamalla ”luento pyhistä kirjoituksista” -luokkaa kahdesti viikossa kahden viikon ajan joka vuosi. Toisin kuin Dharma -kokoukset, jotka kuuluvat länsimaisen kalenterin eri viikonpäiviin ja vaikeuttavat osallistumista työkavereille normaalin viikkotyöaikataulun mukaan, pyhien kirjoitusten tunnit pidetään lauantai- ja sunnuntaiaamuisin, jolloin ne ovat laajemman valikoiman saatavilla osallistujista. Luokkia opettavat eri munkit, joiden opetusmenetelmät vaihtelevat huomattavasti: toiset yksinkertaisesti luennoivat ja toiset yrittävät saada yleisön mukaan. Myös kunkin luokan tai luokkajakson aihe vaihtelee; eri lukukaudet tai jopa eri luokat eivät välttämättä perustu toisiinsa. Etnografinen tutkimukseni osoittaa, että kuten muualla Kiinassa sijaitsevissa temppeleissä pyhien kirjoitusten luokat, osallistujien motivaatio vaihtelee. Jotkut ovat kiinnostuneita ymmärtämään yksityiskohtaisesti buddhalaista oppia auttamaan omassa käytännössä; toiset uskovat, että pelkästään saarnoja kuuntelemalla he saavat ansioita ja henkistä edistystä, vaikka eivät ymmärrä saarnojen sisältöä täysin kognitiivisella tasolla.

Temppeli on myös osallistunut hyväntekeväisyystyöhön, joka juontaa juurensa 2000 -luvun alkupuolelle Qing -dynastian aikana, jolloin temppelimunkit vaarantivat vaaran keräämällä hylätyt ruumiit taistelukentälle ja suorittamalla heille hautausrituaaleja (Naquin 650: 2003). Republikaanien alkuvaiheessa (27 -luvun alussa) buddhalaiset alkoivat osallistua hyväntekeväisyyteen sekä valtion sisällä että buddhalaisissa piireissä uudistajien kannustamana. Yleisen pelastustemppelissä oli koulu ja ruokailut vähävaraisille (Xu 1948: 106; Humphreys 2008: XNUMX). Nykyaikana temppeli tarjosi varoja Sichuanin maanjäristyksessä tuhoutuneen peruskoulun palauttamiseen. Lahjoituslaatikko valtion ylläpitämälle hyväntekeväisyysjärjestölle Project Hope (Xiwang Gongcheng 希望 工程), joka tarjoaa koulutusta epäsuotuisissa osissa maata, seisoo Mahavira-hallin ulkopuolella. Nykyinen temppeli on kuitenkin vähemmän mukana hyväntekeväisyystyössä kuin monet muut buddhalaiset temppelit Kiinassa, joilla on omat hyväntekeväisyysjärjestöt.

Organisaatio / JOHTAJUUS

Uskonnollisten kohteiden, myös buddhalaisten, johtaminen kommunistisessa Kiinassa on erittäin monimutkaista (Katso esimerkiksi Ashiwa ja Wank 2006; Huang 2019; Nichols 2020). Kaikki temppelit eivät ole hallituksen hyväksymiä uskonnollisia sivustoja huolimatta uskonnollisista kuvista, palvontatavoista tai jopa siellä asuvista pappeista. Universal Rescue -temppeli, joka on Kiinan buddhalaisen yhdistyksen päämaja, on virallisesti rekisteröity uskonnollinen sivusto, mutta se on myös suojattu kulttuurireliittien sivusto. Jopa uskonnollisena sivustona se toimii kaksoistehtävänä itsenäisenä harjoittavana temppelinä omien munkkiensa kanssa ja vanhempien luostarien asuinpaikkana BAC: ssa sekä yhdistyksen toimistojen päämajana. Vaikka temppelin päivittäinen toiminta kuuluu suurelta osin sen luostareille, tärkeät päätökset infrastruktuurista tai jopa henkilöstöstä tekevät useat hallitukset ja yhdistykset.

Temppeliä johtaa sen apotti (zhuchi 主持). Toinen tärkeä rooli on vieras prefekti (zhike 知客), joka on vastuussa temppelin suhteesta ulkomaailmaan. Muilla luostarilla on erityisiä rituaalisia, hallinnollisia ja ylläpitotehtäviä (ks. Welch 1967). Kuten kaikissa nykyajan Kiinan buddhalaisissa temppeleissä, maallikoilla on myös merkittävä rooli päivittäisissä toiminnoissa. Tämä johtuu osittain siitä, että munkkeja on suhteellisen pieni määrä suhteessa lisääntyvään väestönmäärään ja suureen kävijämäärään, joita temppeli saa joka viikko, erityisesti dharmakokousten aikana. Temppeli järjestää viikoittain jopa seitsemänkymmentä vapaaehtoista vapaaehtoista virallisiin työaikatauluihin. Heidän tehtäviinsä kuuluu ruoanlaitto, siivous, korjaus ja ylläpito, suitsukkeiden tarjoaminen Dharma -kokousten aikana sekä vierailijoiden koordinointi ja valvonta erityisesti suurten rituaalitapahtumien aikana. Näitä vapaaehtoistoimintoja kutsutaan "dharman turvaamiseksi" (hufa 护法). Ne ovat houkuttelevia maallikoille ansioiden lähteenä ja mahdollisuutena luoda yhteisöä erityisesti ikääntyneille, eläkkeellä oleville vapaaehtoisille, jotka muodostavat enemmistön. Eri aikoina temppeli on myös koordinoinut nuorempia vapaaehtoisia, usein lukion tai korkeakoulun ikäisiä opiskelijoita, suuriin Dharma-kokouksiin avustamaan rituaalitoiminnoissa ja väkijoukon hallinnassa. Näiden nuorempien vapaaehtoisten (joihin viitataan maallisella termillä yigong 义工) toiminta on osa 1980 -luvun jälkeen syntyneen sukupolven viimeaikaista suuntausta kansalaistoimintaan. Yigongin vapaaehtoisia, jotka eivät aina ole maallikoita, motivoi usein enemmän halu kokeilla uusia asioita ja tavata uusia ihmisiä kuin mahdollisuus ansaita ansioita buddhalaisessa soteriologiassa.

Lisäksi temppelissä on pieni palkattu henkilökunta temppelityöntekijöitä, mukaan lukien vartijat ja huoltotyöntekijät.

SEIKAT / haasteet

Historiallisesti buddhalaiset temppelit Kiinassa ovat kamppailleet maallisen yhteiskunnan vaatimusten ja niiden toimintojen välillä uskonnollisena perääntymisenä. Ajatus luopumisesta hyväksytään helpommin buddhalaisuuden syntymäpaikalla Intiassa kuin Kiinassa. Kiinalainen kansanuskonto keskittyy perheeseen, ja buddhalaisuus on aina ollut mahdollisesti tuhoava voima tuolle perhekeskeiselle uskonnolliselle mallille. Buddhalaisuus on joutunut vainon kohteeksi monissa tapauksissa Kiinan pitkän historiansa aikana, ja kulttuurivallankumous on vain viimeisin esimerkki. Kuitenkin buddhalaiset harjoittajat ovat myös sopeutuneet kiinalaiseen yhteiskuntaan suorittamalla rituaaleja tavallisille palvojille, hyväksymällä buddhojen ja bodhisattvojen sisällyttämisen Kiinan pantheoniin ja ottamalla huomioon syvästi vaalitut kiinalaiset arvot, kuten esi -isien kunnioittaminen rituaaleilla, kuten liekehtivien suun ruokinta. Nykyaikainen yleisen pelastustemppeli kuvastaa näitä jännitteitä, jotka ovat toisaalta luostariperäytymispaikka, toisinaan yllättävän hiljainen ja rauhallinen kiireisessä kaupungissa ja toisaalta suosittu uskonnollinen käytäntö. Sen tärkeä hallinnollinen tehtävä Kiinan buddhalaisen yhdistyksen päämajana heijastaa tarvetta kiinalaiselle buddhalaisuudelle vastuullisesti ja reagoida ateistiseen valtioon, joka suhtautuu edelleen uskoon epäilevästi.

Harvat luostarit Kiinassa vaatisivat nykyään, että buddhalaisia ​​temppeleitä pidettäisiin yksinomaan luostarin vetäytymispaikkana ilman julkisia tehtäviä, ja monet (vaikkakaan eivät useimmat) osallistuvat maallikoiden ja suuren yleisön tiedottamiseen. On kuitenkin olemassa viivoja, joita luostarit ja muut temppelin ylläpitäjät haluavat vetää, vaikka he eivät aina saisi tietä. Viime vuosina yleispelastustemppelissä suuri osa tästä on koskenut saarnaajapiirien ja keskusteluryhmien toimintaa temppelin ulkopihalla.

Pisin etnografisen tutkimukseni aikana temppelissä 2000 -luvun alussa temppelimunkit, heidän pitkäaikaiset maalliset oppilaansa ja toisinaan yhdistyksen johtajat ilmaisivat huolensa saarnaajapiirien ja keskusteluryhmien, erityisesti sääntelemättömien, toiminnasta multimediamateriaalin jakelu pihalla. Nämä temppelin johtajat kokivat ymmärrettävästi, että heillä eikä amatöörisaarnaajilla, joilla ei ollut uskonnollisia todistuksia, oli sekä oikeus että velvollisuus sanoa, mitä olivat ortodoksiset buddhalaiset opetukset. Sekä uskonnollisista että poliittisista syistä temppelin viranomaiset olivat erityisen huolissaan siitä, että yleisö oppisi erottamaan ”oikeat” buddhalaiset opetukset kansan uskonnollisista vakaumuksista tai, mikä vielä tärkeämpää, kielletyistä opetuksista, kuten Falun Gongin henkisen liikkeen opetuksista, jotka olivat vallanneet monia buddhalaisia symboleja ja käsitteitä. Kuitenkin suurimman osan 2000 -luvun alkupuolelta temppelin viranomaisilta puuttui sääntelylaite, joka hallitsisi täysin piharyhmiä: temppelissä oli johtava tyhjiö, joka oli poissa apotista useita vuosia, ja hallituksen viranomaisten kiinnostuksen puute temppeli.

Uuden apotin nimittämisen myötä 2000-luvun puolivälissä sisäpihalle pystytettiin tasaisesti kylttejä, jotka varoittivat yleisöä siitä, että kaikki jaettu uskonnollinen materiaali oli ensin hyväksyttävä temppelin vierastoimistossa ja paheksunut luvatonta julkista saarnaamista. Useita vuosia tällaiset merkit kuitenkin jätettiin suurelta osin huomiotta, ja saarnaajapiirien ja keskusteluryhmien toiminta jatkui entiseen tapaan. 2010-luvun alussa temppeli kuitenkin työskenteli aktiivisemmin hallitakseen tilaa: se pysäköi sinne suuren määrän autoja ja alkoi perustaa kioskeja myymään buddhalaisia ​​teemoja. [Kuva oikealla] Sisäpihan lisääntynyt käyttö lisäsi ruuhkia. Erään suuren dharmakokouksen aikana, johon osallistuin, yksi nuorista yigongin vapaaehtoisista hajosi saarnaajapiirin, joka esti ainoan sisäänkäynnin sisäpihalle, mikä johti huutavaan otteluun vapaaehtoisen ja saarnaajan välillä. Saarnaaja, joka oli opiskellut buddhalaisia ​​opetuksia yksinään monien vuosien ajan ja saarnannut vapaasti tietämyksestään kiinnostuneelle yleisölle joka viikko, oli teini -ikäisen häiritsevä, joka todennäköisesti tiesi vähän buddhalaisuudesta. Vapaaehtoinen kuitenkin uskoi, että hänelle oli annettu tärkeä vastuu varmistaa, että ihmiset voivat liikkua sujuvasti temppelimunkkien järjestämien rituaalitoimintojen välillä, joiden saarnaaja oli oikeutettu anastamaan.

2010-luvun puoliväliin mennessä Xi Jinpingin johdolla temppelin johtajat saivat enemmän tukea ulkopuolisilta viranomaisilta hallitakseen omaa tilaaan ja tulivat ennakoivammiksi pakottaessaan saarnaajat lopettamaan suunnittelemattomat saarnansa. He rajoittivat buddhalaistyylisen kirjallisuuden ja multimediamateriaalin jakelun yhdelle pöydälle sisäpihalla, jota vapaaehtoiset maalliset valvoivat.

Tästä huolimatta Universal Rescue -temppeli on edelleen elinvoimainen uskonnollinen paikka luostareille ja maallikoille, ja siellä on aktiivinen rituaaliohjelma, pyhien kirjoitusten luokkien jatkaminen ja laaja valikoima ilmaisia ​​buddhalaisia ​​materiaaleja lukemiseen ja katseluun. [Kuva oikealla] Vaikka maallikkosaarnaajat eivät voi jatkaa saarnaamista, jotkut ovat ottaneet seuraamuksensa muualle; toiset jäävät temppeliin osallistuakseen rituaalitoimintoihin. Pitkäaikaiset harjoittajat hakevat edelleen neuvojaan, vaikkakin huomaamattomammin, ja ohjaavat myös muita tekemään niin. Monet harjoittajat, erityisesti vanhukset, kokoontuvat edelleen sisä- ja ulkopihalle seurustelemaan, keskustelemaan buddhalaisista kirjoituksista ja saamaan helpotusta helteistä kesäkuukausina. Kaiken kaikkiaan Universal Rescue -temppeli on osoitus buddhalaisuuden vetovoiman sitkeydestä jopa yhdessä maailman maallisimmista kaupungeista.

 KUVAT

Kuva #1: Maallikonmuutosseremonia Universal Rescue -temppelissä.
Kuva #2: Buddhan syntymäpäivän juhla Universal Rescue -temppelissä.
Kuva #3: improvisoitu saarna Universal Rescue -temppelissä.
Kuva #4: Kioskeja myydään buddhalaistyylisiä tavaroita Universal Rescue -temppelissä.
Kuva #5: Ilmaiset buddhalaiset materiaalit luettavaksi ja katsottavaksi, jotka maallikot tarjoavat ansioiden ansaitsemiseksi.

REFERENSSIT

Ashiwa, Yoshiko ja David L. Wank. 2006. ”Uudistuvan buddhalaisen temppelin politiikka: valtio, yhdistys ja uskonto Kaakkois -Kiinassa.” Journal of Asian Studies 65: 337-60.

Fisher, Gareth. 2014. Toverilta bodhisattvalle: Maallisten buddhalaisten käytäntöjen moraaliset ulottuvuudet nyky -Kiinassa. Honolulu: University of Hawai`i Press.

Fisher, Gareth. 2011. ”Moraalitekstit ja maallibuddhalaisuuden uudelleenkasvu Kiinassa.” Pp. 53-80 tuumaa Uskonto nyky -Kiinassa: perinteet ja innovaatiot, toimittanut Adam Yuet Chau. New York: Routledge.

Gildow, Douglas M. 2014. "Kiinan buddhalainen rituaalikenttä: yhteiset julkiset rituaalit Kiinan luostarissa tänään." Journal of Chinese Buddhist Studies 27: 59-127.

Huang Weishan. 2019. "Kaupunkien rakennemuutos ja temppelin virasto - Jing'an -temppelin tapaustutkimus." Pp. 251-70 tuumaa Buddhalaisuus Maon jälkeen: neuvottelut, jatkuvuudet ja keksinnöt, toimittajat Ji Zhe, Gareth Fisher ja André Laliberté. Honolulu: University of Hawai'i Press.

Humphreys, joulu. 1948. Tokion kautta. New York: Hutchison and Co.

Li Yao 李 瑶 ja Madelyn Bjork. 2020. "Guangjin temppeli." Pp. 92-105 tuumaa Pekingin uskonnot, toimittaneet You Bin ja Timothy Knepper. New York: Bloomsbury Academic Press.

Naquin, Susan. 2000. Peking: Temppelit ja kaupunkielämä, 1400-1900. Berkeley: University of California Press.

Nichols, Brian J. 2020. ”Uskonnollisen matkailun kuulustelu buddhalaisissa luostareissa Kiinassa.” Pp. 183-205 tuumaa Buddhalainen matkailu Aasiassa, toimittanut Courtney Bruntz ja Brooke Schedneck. Honolulu: University of Hawai`i Press.

Pratt, James Bissett. 1928. Buddhalaisuuden pyhiinvaellus ja buddhalainen pyhiinvaellus. New York: Macmillan Press.

Welch, Holmes. 1967. Kiinan buddhalaisuuden käytäntö, 1900-1950. Cambridge: Harvard University Press.

Xu Wei 徐 威. 2003. Guangji si 广济寺. Peking: Huawen Chubanshe.

Julkaisupäivämäärä:
9 / 18 / 2021

 

 

 

Jaa: