Lamont Lindström

Prinssi Philip

PRINSI PHILIP AIKAJALA

1966: Iounhanenin kyläläiset esittivät sian brittiläiselle pysyvälle komissaarille Alexander Mair Wilkielle vieraillessaan Tannassa. Wilkie kuoli 13. elokuuta samana vuonna eikä vastannut.

1971 (maaliskuu): Prinssi Philip vieraili lyhyesti New Hebrideillä, mukaan lukien Malakulan saari, Britanniassa.

1973-1974: Freelance-toimittaja Kal Müller kuvasi saarielämää (kava-juominen, tanssi, ympärileikkausseremonia) ja John Frumin rituaaleja ja vakuutti Iounhanen-miehet elvyttämään peniksen kääreitä ja harkitsemaan kastom-koulun perustamista lapsille.

1974 (15.-17. Helmikuuta): Prinssi Philip, kuningatar Elizabeth ja prinsessa Anne vierailivat New Hebrideillä kuninkaallisella jahdilla Britannia. He eivät soittaneet Tannaan. Jack Naiva Iounasesta väitti, että hän meloi Britanniaan Port Vilan satamassa ja näki prinssin valkoisessa univormussa.

1975 (10. marraskuuta): Ensimmäiset yleiset vaalit siirtomaa -ajan New Hebridesillä pidettiin. Englanninkielinen New Hebrides National Party sai seitsemäntoista paikkaa.

1977 (29. marraskuuta): Toiset yleisvaalit, joita Vanua'aku (kansallinen) Pati (puolue) boikotoi, pidettiin. Vanua'aku Pati julisti väliaikaisen kansanhallituksen hallitsemillaan alueilla.

1977 (maaliskuu): Yleiskokous keskeytettiin Vanua'aku Patin boikotin jälkeen.

1978 (21. syyskuuta): Brittiläinen pysyvä komissaari John Stuart Champion vieraili Iounhanenin kylässä ja sai tietää vastavuoroisesta siasta. Hän hankki kehystetyn valokuvan prinssi Philipistä ja viidestä saviputkesta ja palasi Iounhaselle esittelemään nämä lahjat.

1978: Tuk Nauau veisti sikojen tappamisklubin, jonka Britannian viranomaiset lähettivät Buckinghamin palatsiin. Palatsi palautti toisen valokuvan prinssi Philipistä, joka käytti klubia, ja äskettäin nimitetty brittiläinen pysyvä komissaari Andrew Stuart vieraili Iounhanenissa esittääkseen tämän toisen valokuvan.

1979 (14. marraskuuta): Uudet Hebridit. Vanua'aka Pati sai kaksikymmentäviisi paikkaa kolmekymmentäyhdeksästä paikasta.

1991: Movementin perustaja Tuk Nauau esitettiin vuoden 1991 dokumentissa Fantastinen hyökkäys, kuvattu prinssi Philipin valokuvan takana.

2000: Buckinghamin palatsi lähetti toisen kuvan prinssi Philipistä Tannaan

2007 (syyskuu): Posen ja neljä muuta miestä Iakelin kylästä esiteltiin televisiosarjassa Tapaa alkuperäiskansat. Prinssi Philip toivotti heidät pois kamerasta Buckinghamin palatsiin ja lahjat (mukaan lukien toinen valokuva ja kävelykeppi) vaihdettiin.

2009: Muut Iakelin kyläläiset esiteltiin amerikkalaisessa versiossa Tapaa alkuperäiskansat.

2009: Liikkeen perustaja Jack Naiva kuoli.

2014 (lokakuu): Prinsessa Anne vieraili Port Vilassa.

2015: Iakelin kyläläiset pukeutuvat peniksenkääreisiin ja kuorihameisiin, ja itse Iakelin kylä näytteli Tanna, elokuva, joka oli ehdolla vuonna 2017 parhaan vieraan kielen akatemia -palkinnon saajaksi.

2018 (huhtikuu): Prinssi Charles vieraili Port Vilassa. Jimmy Joseph, Iounasesta, antoi hänelle kävelykepin.

2021 (9. huhtikuuta): Prinssi Philip kuoli.

FOUNDER / GROUP HISTORY

Kun prinssi Philip, Edinburghin herttua, [Kuva oikealla] kuoli 9. huhtikuuta 2021, kuolinilmoitukset juhlivat hänen pitkää ikäänsä, hänen uskollista tukeaan vaimolleen Elizabethille, hänen sotilasuransa ja hänen nokkelaa, joskin joskus karua persoonallisuuttaan. He totesivat myös, että hän oli ”Etelä -Tyynenmeren saaren jumala” (ks. Drury 2021; Morgan 2021; monien muiden joukossa) ja että häntä kunnioitettiin Tanna -saarella Etelä -Vanuatussa. Tämä apoteoosi oli journalistinen liioittelu, ei epätyypillinen väärinkäsitys saaren todellisuudesta. Prinssi ei ollut jumala. Pikemminkin hän oli saaren veli, Kalpwapenin, voimakkaan hengen poika, joka asuu Tukusmeran, saaren korkeimman vuoren huipulla. Nuori Philip oli jotenkin löytänyt tiensä Eurooppaan naidakseen kuningattaren. Mutta hän oli palannut useita kertoja saarille, ja muutamien eristettyjen kylien älykkäät asiantuntijat olivat iloisia voidessaan luoda suhteensa (tai "tien" paikallisella kielellä) hänen kanssaan. Uudistettu yhteys merkittiin lahjojen vaihdolla, mukaan lukien prinssin valokuvia ja saviputkia, ja saaria, sukulaisia, kävelykeppejä ja sikoja. [Katso, Oppia/uskomuksia alla]

Antropologit, kielitieteilijät ja turistit arvostavat Tannan saarta sen rikkaista kulttuuri- ja kielellisistä perinteistä, jotka ovat säilyneet, joskin jonkin verran muuttuneet, 250 vuoden kulttuurikontaktista ja merkittävistä uskonnollisista ja sosiaalisista innovaatioista, John Frum -liike tunnetuimmista nämä (Lindstrom 1993). Herttua sopi hyödyllisesti 1970 -luvun saaripolitiikkaan. Ranska ja Iso -Britannia perustivat vuonna 1906 New Hebrides Condominiumin siirtomaa, kun kumpikaan ei sopinut, mikä valta miehittää tämän saariketjun. 1970-luvulle mennessä Lounais-Tyynenmeren siirtokunnat saavuttivat itsenäisyyden, alkaen Fidžistä vuonna 1970. 1970-luvun puoliväliin mennessä oli selvää, että myös Uuden-Hebridan itsenäisyys oli lähestymässä nopeasti ja tämä herätti paljon poliittista kilpailua kahden hallitsevan vallan välillä. valtuudet ystävälliseen itsenäiseen hallitukseen ja vastakkainasettelut ja keskustelu saariston asukkaiden kesken.

Siirtomaa -aikainen koulutusjärjestelmä ei ollut koskaan hyvä, mutta enemmän saaristolaisia ​​oli käynyt brittien rahoittamia kouluja ja puhunut jonkin verran englantia kuin oli valmistunut ranskalaisista kouluista. Ranskalaiset olivat erityisen huolissaan tuen lisäämisestä frankofonisille ja ranskalaisille puolueille, jotka kilpailivat useissa kansallisissa vaaleissa: ensimmäisen kerran vuonna 1975 uuden yleiskokouksen puolesta; toiset epäonnistuneet vaalit vuonna 1977; ja kolmas vuonna 1979 siitä, mikä muutettaisiin Vanuatun ensimmäiseksi parlamentiksi. Näinä vuosina sekä britit että ranskalaiset lähettivät toimijoita saariston ympärille keskustelemaan lähestyvästä itsenäisyydestä, selittämään äänestysmenettelyjä ja vahvistamaan poliittista tukea (Gregory ja Gregory 1984: 79). Ranskalaiset viljelivät erityisesti John Frumin liikkeen kannattajia, joiden pääkonttori sijaitsee Itä -Tannan rikkilahdella, erilaisilla houkutuksilla. Brittiläiset loivat suhteet muutamiin länsimaisiin eristettyihin kyliin, jotka sopivasti olivat juuri löytäneet kadonneen veljensä, Edinburghin herttuan. Sitten British Resident Commission Andrew Stuart kiisti mahdolliset poliittiset motiivit näissä asioissa (Stuart 2002: 497), mutta epäilykset ovat perusteltuja.

Länsi -saaren Iounhanenin kylä ja sen vieressä sijaitseva Iakel, joka sijaitsee noin viiden kilometrin päässä vuorenrinteeltä siirtomaahallinnon päämajasta, vaikka se oli eristetty huonoista poluista ja raiteista, oli isännöinyt 1970 -luvun alussa freelance -valokuvaaja Kal Mülleria. Müller onnistui vakuuttamaan kyläläiset pukeutumaan särkyneisiin shortseihinsa ja hameisiinsa ja jatkamaan perinteisten miesten peniksenkääreiden ja naisten kuorihameiden käyttöä. Kyläläiset keskustelivat myös kastom -koulun perustamisesta, jossa heidän lapsensa voisivat oppia saaren perinteitä (Baylis 2013: 36). Tämä paransi eksoottisesti paljon artikkelia, jonka Müller julkaisi National Geographic (1974). Se lisäsi myös kylien vetovoimaa pieneen, mutta kasvavaan määrään Tannaan saapuneita turisteja. Bob Paul, australialainen kauppias, joka on asunut Tannalla vuodesta 1952, oli auttanut perustamaan pienen lentoyhtiön, joka yhdisti Tannan Efate Islandin kansalliseen lentokentään, ja rakensi Tannan ensimmäiset turistibungalowit. Hän järjesti vierailijoiden kiipeämään Iasuriin, saaren aktiiviseen tulivuoreen, ajamaan "villien hevosten" lauman ja kiertämään Sulphur Bayn, John Frumin liikkeen päämajaa. Jotkut turistit alkoivat myös kutsua Iounhanenia osallistumaan perinteiseen tanssiseremoniaan ja keittopalloon todellisten kastom -kyläläisten kanssa.

Paavalin yhteydet Iounhaneniin olivat hyvät, ja hän ja brittiläinen saariasiain agentti Bob Wilson avustivat Ison-Britannian asukaskomission John Championin vierailua kyseiseen kylään syyskuussa 1978. Ihmiset siellä, Champion kirjoitti, toisin kuin John Frumin kannattajat olivat ”pohjimmiltaan hyvin suhtautuneita brittiläisiin” (2002: 153). Kyläläiset vuonna 1966 olivat esittäneet Alexander Wilkien, yhden Championin edeltäjistä, sian ja jonkin verran kavalaa (Piper methysticum). He valittivat nyt, että Wilkie (joka kuoli pian tämän vierailun jälkeen) ei ollut koskaan vastannut näistä lahjoista. Johtavat miehet Jack Naiva ja Tuk Nauau pyysivät palautusmerkkiä, mieluiten Championin Lontoon pomolta, prinssi. Naiva saattoi havaita merivoimien valkoisiin vaatteisiin pukeutuneen Philipin Britanniassa kuninkaallisen vierailunsa aikana Port Vilassa vuonna 1974. Hän väitti, että hän oli melonnut Vilan satamaan tarkastamaan jahdin (Baylis 2013: 60). Sukupuolisuhteet Tannaan ovat edelleen patriarkaalisia ja miesprinsessit valloittavat naispuolisia kuningattareita, erityisesti yhden vaikuttavassa univormussa. Palautuslahja tasoittaisi vaihdon ja lupaisi pysyviä kansainvälisiä yhteyksiä brittien lähdön jälkeen, mitä he tekivät, kun siirtomaa itsenäistyi vuonna 1980.

Brittiläinen residenssi kuuli Kirk Huffmania, Angloamerikkalaista kuraattoria New Hebridesin kulttuurikeskuksessa Port Vilassa, joka selitti vastavuoroisen vaihdon kulttuurisen merkityksen ja pani merkille miesten jatkuvan kiinnostuksen saksalaisiin saviputkiin, joka on suosittu 2013-luvun kauppa (Baylis) 56: 2002). Champion otti yhteyttä Buckinghamin palatsiin, joka toimitti allekirjoitetun valokuvan herttuasta. Sitten hän palasi Iounhaneniin valokuvalla ja viidellä saviputkella, jotka Naiva ja Nauau saivat ”suurella arvokkuudella ja tyytyväisyydellä, vaikka yhden vanhan miehen kuultiin mutisevan, että olisi ollut vielä parempi, jos HRH olisi tullut henkilökohtaisesti” (Mestari 154: XNUMX) ).

Nauau puolestaan ​​antoi mestarille veistämänsä sikatappulan ja pyysi, että tämä lähetettäisiin prinssi ja otettaisiin kuva prinssi ja klubi. Tämä tehtiin, ja Andrew Stuart, joka korvasi mestarin Britannian asukkaiden komissiossa vuoden 1978 lopussa, toi tämän toisen valokuvan Iounhananille (Gregory ja Gregory 1978: 80). Brittiläiset olivat alusta asti hyvin tietoisia näiden vaihtojen suhdetoimintamahdollisuuksista ja rekrytoivat BBC: n valokuvaaja Jim Biddulphin kuvaamaan lahjavaihdon. (Biddulph kaipasi vaihtoa itse, mutta otti myöhemmin ensimmäisen, nyt kuuluisan kuvan Naivasta, jolla oli kuva Philipistä seuran kanssa (Stuart 2002: 498)). [Kuva oikealla]

Valokuvilla, kirjoilla ja muulla paperimateriaalilla on lyhyt elämä Tannalla, kun otetaan huomioon saaren trooppinen ilmasto ja ohi kulkevat pyörremyrskyt, ja palatsi lähetti vuosien varrella edelleen korvaavia valokuvia, kun aiemmat rappeutuivat, mukaan lukien yksi vuonna 2000 Union Jackin lipun mukana.

Iounhanen ja Iakel olivat 1970 -luvulla pieniä, eristyneitä ja harvaan asuttuja paikkoja, jotka olivat syrjässä huonojen teiden ja vuoristorinteiden takia. 1920 -luvulla Presbyterian -lähetyskenttä (lähin lähetysasema Ateenan kylässä (Ateena)) oli kääntänyt ihmisiä; ja 1940 -luvulla ihmiset luopuivat tehtävästä liittyä herääneeseen John Frum -liikkeeseen. Nämä kylät olivat kuitenkin sekä kristillisten että John Frum -järjestöjen marginaalilla, ja ihmiset eivät saaneet juurikaan tunnustusta tai kunnioitusta saarinaapureiltaan, puhumattakaan muusta maailmasta. He voisivat - ja he kuitenkin - ylpeillä sitoutumisestaan ​​todelliseen saaren kastomiin. Naivan ja Nauaun loistava idea, joka on nostanut heidän mainettaan ja omaisuuksiaan ja poistanut marginaalisuutensa, oli luoda kastom -tie prinssi Philipille.

OPPEJA / uskomukset

Useimmat saarilaiset, vaikkakin suurelta osin kristittyjä, pitävät lujaa uskoa henkien läsnäoloon, ja heillä on runsaasti myyttiaiheita melanesialaisten ja Tyynenmeren keskiosassa sijaitsevien polynesialaisten naapureiden kanssa. Yksi yleinen aihe koskee kahta veljeä, joista toinen lähtee kotoa ja toinen jää taakse (Poignent 1967: 96-97). Esimerkiksi Papua -Uuden -Guinean pohjoisrannikolla sijaitseva myyttiketju kertoo tarinoita eronneista veljistä Kilibobista ja Manupista (Pompanio, Countes ja Harding 1994). Veljet ovat kulttuurin sankareita, jotka yli -inhimillisellä voimalla innovoivat tai esittelivät tärkeitä kulttuurin elementtejä. Toiselle on usein myönnetty paikallisten perinteiden luominen, ja toiselle, joka katosi horisontin ulkopuolelle, ja antoi eurooppalaisille siirtokuntia teknologialla ja muilla voimilla, joita he nauttivat. Prinssi Philip, kauan sitten kadonnut saariveli, sopii tähän laajalle levinneeseen melanesilaiseen myyttiin.

Erityisesti herttua palveli myös saaristo- ja siirtomaa-politiikkaa 1970-luvulla brittiläisenä vastapainona ranskalaiselle John Frum -liikkeelle ja hyvässä asemassa olevana veljenä, joka saattaisi nostaa Iounhasen paikallista mainetta. Tanna on suullisen kulttuurinsa kanssa kilpailevien ja päällekkäisten tarinoiden saari. Pyhiä tekstejä ei ole kodifioitu painettuna. Ihmisiä inspiroivat jatkuvasti unissaan saamansa viestit tai kun he ovat hieman humalassa kahvista, joiden infuusioita miehet juovat yhdessä iltaisin (kun tarvikkeet sallivat) kylän tanssi-/kava-juoma-alueilla (Lebot, Merlin ja Lindstrom 1992). 1970 -luvulta lähtien monia muunnelmia prinssi Philipin tarinoista on kiertänyt Tannasta, ja kansainväliset toimittajat ovat levittäneet niitä laajalti kertoen mielellään herttuan herkullisesta, joskin virheellisestä, apoteoosista.

Resident Commission Champion kuuli joitakin varhaisia ​​tarinoita vuonna 1978, vaikka nämä epäilemättä vääntyivät brittiläisten korvien läpi: Duke on vuoristohengen Kalpwapenin poika; John Frum on hänen veljensä; hän

oli lentänyt meren poikki, missä hän meni naimisiin valkoisen naisen kanssa ja palasi jonain päivänä omassaan Nambas [peniksen kääre] elämään tulivuorella ja hallitsemaan sitä ikuisessa autuudessa-kun vanhat miehet menettävät ryppyjä, tulevat jälleen nuoriksi ja vahvoiksi ja voivat nauttia rajoittamattomasti lukemattomien naisten armoista (2002: 153-154) .

Hänen seuraajansa Andrew Stuart lisäsi, että "Jotkut sanoivat, että hänen valkoisessa merivormissaan hänen on oltava John Frumin lentokoneen lentäjä" (2002: 497). Muut varhaiset tarinat lupasivat Philipille useita nuoria vaimoja, kun hän tuli kotiin Tannaan.

Nämä kertomukset korreloivat länsimaisen arvion kanssa John Frumin liikkeestä ”rahtikultteina” (Lindstrom 1993). Nämä olivat Melanesiassa laajasti levinneitä sosiaalisia liikkeitä, jotka puhkesivat Tyynenmeren sodan jälkeen. Profeetat kehottivat seuraajiaan parantamaan käyttäytymistään ja korjaamaan sosiaaliset suhteensa kutsumaan esi -isiä tai amerikkalaisia ​​rahtikoneita ja -laivoja palaamaan aineellisen vaurauden, poliittisen pelastuksen kanssa. parempi terveys ja jopa kuolemattomuus.

Tuk Nauau on parempi lähde saaritarinoille. Huffman, kun valokuvia vaihdettiin ensimmäisen kerran vuonna 1978, haastatteli Nauaua ja muita tarjotakseen taustatietoa palatsille. Sisään Fantastinen invaasio Nauau kiittää uusien teiden luomista, uusia yhteyksiä kuten prinssiin, jotka takaavat rauhan ja vaurauden. Hänen tarinansa yhdistävät Tannan laajempaan maailmaan, jota prinssi edustaa (Baylis 2013: 17). Nauau pitää kuparinikkelikolikkoa, hopea yhdistettynä kupariin tai saaren silmissä musta ja valkoinen. Kolikko symboloi herttuan tavoin onnellisia suhteita, jotka yhdistävät perheet kannattavasti (Baylis 2013: 122-23).

Tunniste "lastikultti", jota useimmat antropologit alkoivat välttää 1970-luvulla, varjosti ja yksinkertaisti sodanjälkeisiä Melanesian yhteiskunnallisia liikkeitä. Prinssi Philipin Tanna -seuraaminen ei ollut lastikultti huolimatta journalistisesta sammuttamattomasta ihastumisesta termiin. Vuoden 2017 televisiosarjassa, joka muisteli James Cookin Tyynenmeren matkoja, esiteltiin ”Prinssi Philip Cargo Cult” (Lewis 2018; katso myös Davies 2021 ja monet muut). Sen sijaan prinssi kaukaa hoitaa saarensa sukulaisia ​​ja parantaa heidän elämäänsä Tannalla. Saarelaiset odottivat innokkaasti tapaamista kiertävän veljensä kanssa, eivätkä niinkään aarretta tai tavaraa, jonka hän saattaisi tuoda kotiin. He odottivat hänen kotiinpaluutaan, joka hänen kuolemansa myötä todella tapahtui. Philipin henki on palannut Tannaan.

RITUAALIT / TOIMINTA

Innovatiiviset Philip -tarinat eivät herättäneet paljon uusia rituaaleja Iounhasessa tai Iakelissa. Sen sijaan seuraajat sisälsivät prinssin tunnustamisen saaren normaalissa seremoniassa. Tämä sisältää päivittäisen yhteyden hengellisiin iltaisin kava-kulutuksen aikana ja tavanomaisia ​​ympyrätansseja (nupu), jotka merkitsevät tärkeitä tapahtumia (avioliitot, poikien ympärileikkaus ja vuotuisten yami-jamsien ja taron vaihto). Iounhanen ja Iakel isännöivät suurta alueellista sikojen tappamisfestivaalia (nekoviar tai nakwiari) 1970-luvulla, ja he saattavat tehdä sen uudelleen jossain tulevassa herttuan muistojuhlassa.

Baylis, joka vieraili Iouhanenissa kuukauden ajan vuonna 2005, oli pettynyt, kun ei löytänyt erityisiä juhlarituaaleja. Naiva selitti: ”Emme laula kappaleita prinssi Philipille. Emme mene erityiseen taloon. Meillä ei ole. . . tällaisia ​​tikkuja ” - hän teki ristinmerkin käsillään -” tai tanssii tai jotain sellaista ”(2013: 235). Tällainen ylimielinen rituaali, Naiva selitti, oli jotain, mitä kristityt ja John Frumin seuraajat tekivät, ja se vain ”estää tien”. Filippuksen saaren veljet sen sijaan,

…kävele hitaasti. Työskentelemme puutarhoissa. Juomme kavalaa. Pidämme sen sydämessämme. Ja mitä tapahtuu? Prinssi Philip lähettää meille valokuvia ja kirjeitä. Olemme rakentaneet tien, ja koska teemme sitä edelleen omalla tavallamme, kastom -tavalla, ei kristittyjen ja Johannes -kansan tavalla, jonain päivänä Tannan miehet kohtaavat hänet ”(2013: 236).

Naiva säilytti kaksi Philip -valokuvaansa rakenteessa, joka oli nostettu maasta, sian ja tulvien ulottumattomissa (Baylis 2013: 200), ja hän kuratoi pienen kokoelman Philipin kirjeitä ja julkaisi artikkeleita talonsa sisällä.

Jatkuva journalistinen huomio ja turistien saapuminen (ennen kuin Covid19 häiritsi näitä) äskettäin ovat kannustaneet innovatiivisiin juhlatilaisuuksiin, mukaan lukien herttuan 10. kesäkuuta, vaikka saarelaiset ovat sopivia ajanvaraajia. Kun Iakelin kannattajat saivat tietää prinssi Harryn ja Meghan Marklen häistä, he ilmoittivat nostaneensa yhden Britannian lipuistaan, juoneen kavaa ja tanssineet nupun (Lagan 2018). Seuraajat kokoontuivat myös tappamaan ja jakamaan sikoja ja juomaan kavaa surraakseen Philipin kuoleman kuullessaan uutisen. Perinteisesti kuolleen sukulaisen miespuoliset sukulaiset kasvattavat partaansa noin vuoden ajan ja järjestävät sitten kuolleiden juhlan näiden parranajojen merkitsemiseksi. Tällaiset juhlat ovat tilapäisiä ja epäsäännöllisiä, ja ne syntyvät suurelta osin ulkoisen huomion ohittamisesta.

Organisaatio / JOHTAJUUS

Johtaminen Tannassa on hajanaista ja asiayhteydellistä (Lindstrom 2021). Miehet ovat johtotehtävissä siltä osin kuin muut ovat halukkaita seuraamaan. Kylätasolla monet miehet väittävät yhtä tai toista kahdesta perinteisestä pääasiallisesta nimikkeestä (ianineteta "kanootin tiedottaja" ja ierumanu "hallitsija"), vaikka käytännössä ikä, kokemus ja kyky määräävät, kuka toimii tehokkaasti "päällikkönä" . ” Alueelliset järjestöt (monet saarella toimivat kristilliset kirkkokunnat; John Frum; aiemmat ryhmät, mukaan lukien ”Four Corner” ja erilaiset Kastom -kirkot; ja nyt Prinssi Philip -liike) toimivat samalla tavalla. Kykenevät, tyypillisesti vanhemmat miehet (erityisesti ne, jotka saavat innovatiivisia viestejä hengeiltä tai muulta maailmasta), käskenevät seuraamaan.

Jack Naiva ja Tuk Nauau olivat tällä tavoin prinssi Philipin tarinoiden kaksi tärkeintä keksijää. He käyttivät hyväkseen poliittisesti ongelmallista 1970 -lukua, vastavuoroista sikaa, onnekasta kohtaamista Britannian kanssa vuoden 1974 kuninkaallisen vierailun aikana Port Vilassa ja yhteisöä, joka oli tyytymätön marginaalisuuteensa herättääkseen piilotetun ruhtinaskunnan. Filariaasia sairastanut Nauau kuoli 1990 -luvulla ja Naiva vuonna 2009. Liikejohtajuus on siirtynyt toiselle sukupolvelle, mutta jo ennen Naivan kuolemaa oli syntynyt vakava konflikti herttuan seuraajien välillä Iounhanenin kylässä ja muutama sata Iakelissa. jaardia tiellä ja johti Johnson Kouia, Posen ja muut. Tällaiset kirkkokunnalliset konfliktit ovat tyypillisiä saarella, kun yhteisöt ja järjestöt kiistelevät ja jakavat resursseja. Tässä tapauksessa prinssi ja hänen johtamansa maailmanlaajuinen huomio sekä kasvava matkailuala olivat konfliktin pääkohdat.

SEIKAT / haasteet

Philip on kuollut. Mitä saaristolaiset voisivat tehdä seuraavaksi? Monet journalistiset spekulaatiot keskittyivät siihen, voisiko prinssi Charles ottaa isänsä paikan Tannesen sydämessä (esim. Squires 2021). Vielä ei kuitenkaan ole selvää tarinaa siitä, että Charles syrjäyttäisi Philipin. Loppujen lopuksi Philipin henki on nyt kotona Tannalla [Kuva oikealla] ja hän tarjoaa edelleen teitä, jotka johtavat laajaan maailmaan.

Suurempi haaste tulee liikkeen huomattavasta menestyksestä. Tämä aiheutti jaon Iounhasen ja Iakelin välillä, mikä syveni, kun jälkimmäinen valloitti suuren osan matkailukaupasta. Vaikka Iounhanen 1970 -luvulla esitteli itsensä ensimmäisenä maailmalle kastom -kylän matkailukohteena (ja kyläläiset saattoivat kiirehtiä pukeutumaan peniksen kääreisiinsä ja kuorihameisiinsa, kun kuuntelivat kuorma -auton vuoren polkua), Iakel 2000 -luku oli valloittanut suuren osan kaupasta (Connell 2008). Iakel -miehet näyttivät myös todellisuus -tv -ohjelman sekä brittiläisessä (2007) että amerikkalaisessa (2009) versiossa Tapaa alkuperäiskansat. Tämä vei viisi kylää Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdysvaltoihin, joissa he tapasivat uusia ystäviä ja kohtasivat eksoottisia länsimaisia ​​sosiaalisia olosuhteita (esimerkiksi kodittomia). Duke, brittiläisessä versiossa (jakso kolme, osa XNUMX), ​​viihdytti viittä Iakel -miestä Buckinghamin palatsissa, vaikkakin kameran ulkopuolella. He antoivat Philipille useita lahjoja, mukaan lukien toisen kävelykepin, ja ilmeisesti kysyivät häneltä: "Onko tassukka vielä kypsä vai ei?" Jos kypsä, hänen paluu Tannaan oli välitön. Yksi ihmettelee herttuan halukkuutta työskennellä seuraajiensa kanssa, vaikka tämä paransi kansainvälisiä suhteita samoin kuin hänen saaristoimintansa.

Vuonna 2015 Iakelin kyläläiset peniksenkääreissään ja kuorihameissaan näyttivät australialaisessa elokuvassa, Tanna (Lindström 2015). Tämä elokuva oli vuonna 2017 ehdolla Oscar-palkinnon parhaaksi vieraskieliseksi elokuvaksi, ja se voitti muita palkintoja, mukaan lukien yksi Afrikkalainen-Amerikan elokuvakriitikkojen liitosta. Sen nuoret tähdet matkustivat laajalti kansainvälisille elokuvafestivaaleille. Myös prinssi ilmestyi elokuvaan, kun kylän vanhimmat kiittivät hänen järjestäytynyttä avioliittoaan Elizabethin kanssa olennaisena mallina saaravioliittoille, jotka ovat edelleenkin pääosin pariskunnan vanhempien järjestämiä (Jolly 2019).

Turistikäynnit Tannaan lisääntyivät merkittävästi 2000-luvulla, ennen kuin Covid-19 sulki rajoja. Vanuatun tilastovirasto raportoi, että vuonna 11,000 Tannaan saapui yli 2018 XNUMX kansainvälistä kävijää. Useimmat saapuivat kiertueelle saaren tulivuorelle Iasuriin, mutta yhä useammat maksoivat myös kokea ja kuvata kastom -elämää Iakelissa tai useissa kilpailevissa kylissä. Muutama, erityisesti silmät suuret toimittajat, tulevat seuraamaan prinssi Philipin jälkeä. Kun kansainvälinen matkailu jatkuu, tämä kasvava outo huomio lupaa syventää saarikonfliktia, kun Philipin seuraajat törmäävät kävijöiden tarjoamiin rahoihin ja muihin resursseihin.

Philip on todellakin toiminut tienä, jota pitkin kyläläiset ovat hänen tavoin jättäneet Tannan matkustaakseen pitkälle. Nyt kun hänen henkensä on palannut kotiin saarella, hänen tiensä voi jonain päivänä kasvaa ja kulkea, ja sen tilalle tulee uusia yhteyksiä ja uusia maailmanlaajuisia suhteita, joita saaristolaiset kaipaavat. Mutta toistaiseksi hänen tarinansa kiertävät edelleen, ja hänen valonsa, joka loistaa Tannaan, houkuttelee edelleen maailmaa tähän syrjäiseen ja kiehtovaan saareen.

Kuva #1: Prinssi Philip, Edinburughin herttua.
Kuva #2: Jack Naiva Philipin valokuvalla (vuoden 1978 jälkeinen uusinta).
Kuva #3: Tannan kartta.

REFERENSSIT

Baylis, Matthew. 2013. Man Belong Mrs Queen: Seikkailuja Philip Worshipersin kanssa. Lontoo: Old Street Publishing.

Mestari, John. 2002. John S. Champion CMG, OBE. Pp. s. 142-54 julkaisussa Brian J. Bresnihan ja Keith Woodward, toim. Tufala Gavman: Muistoja uusien hebridien englantilais-ranskalaisesta osakehuoneistosta. Suva: Tyynenmeren tutkimuslaitos, Etelä -Tyynenmeren yliopisto.

Connell, John. 2008. ”Mukautumisen jatkuvuus? Turistien käsitykset aitoudesta Yakel Villagessa, Tanna, Vanuatu. ” Matkailun ja kulttuurin muutoksen lehti 5: 71-86.

Davies, Caroline. 2021. "Prinssi Philip: epätodennäköinen mutta halukas Tyynenmeren jumala." Guardian, Huhtikuu 10. Käytössä https://www.theguardian.com/uk-news/2021/apr/10/prince-philip-south-sea-island-god-duke-of-edinburgh 1in elokuussa 2021.

Drury, Colin. 2021. "Prinssi Philip: Heimo, joka palvoi Jumalalle kuuluvaa syytä valittaa hänen kuolemansa." Itsenäinen, Huhtikuu 10. Käytössä https://www.independent.co.uk/life-style/royal-family/prince-philip-death-island-tribe-b1829458.html 1in elokuussa 2021.

Gregory, Robert J. ja Janet E.Gregory. 1984. "John Frum: Alkuperäiskansojen strategia reagoida lähetyssääntöön ja siirtomaajärjestykseen." Tyynenmeren tutkimukset 7: 68-90.

Iloinen, Margaret. 2019 Tanna: Romantiikkaa Kastom, Eksoottisuuden poissulkeminen? Societe des Oceanistesin lehti 148: 97-112.

Lagan, Bernard. 2018. "Kuninkaalliset häät: Duke -kultti -saarelaiset juhlivat juhlaa." Times, Saattaa  21. Käytössä https://www.thetimes.co.uk/article/duke-cult-islanders-celebrate-with-a-feast-kmxjbkxqb 1in elokuussa 2021.

Lebot, Vincent, Mark Merlin ja Lamont Lindstrom. 1992. Kava: Tyynenmeren huume. New Haven: Yale University Press.

Lewis, Robert. 2018. Tyynellämerellä kapteeni Cookin ja Sam Neillin seurassa. (opinto-opas). St Kilda: Australian mediaopettajat.

Lindström, Lamont. 2021. Tanna Times: Islanders in the World. Honolulu: Havaijin yliopisto.

Lindström, Lamont. 2015. Palkittu elokuva Tanna asettaa Romeon ja Juliaan Tyynenmeren eteläpuolelle. ” Conversation, Marraskuu 4. Käytössä http://theconversation.com/award-winning-film- tanna-sets-romeo-and-juliet-in-the-south-pacific-49874 1in elokuussa 2021.

Lindström, Lamont. 1993. Cargo Cult: Outoja tarinoita halusta Melanesiasta ja muualta. Honolulu: Havaijin yliopisto.

Morgan, Chloe. 2021. ”Etelä -Tyynenmeren Yaohnanen -heimo, joka palvoo prinssi Filippusta jumalana, uskoo, että hänen henkensä on valmis palaamaan saarelleen tuomaan” rauhaa ja harmoniaa maailmaan ” - ja sanovat, että prinssi Charles” pitää uskonsa elossa ”.” Daily Mail, Huhtikuu 20. Käytössä https://www.dailymail.co.uk/femail/article-9487967/Vanuata-island-tribe-worship-Prince-Philip-God-believe-spirit-ready-return-home.html 1in elokuussa 2021.

Müller, Kal. 1974. ”Tyynenmeren saari odottaa messiaansa.” National Geographic 145: 706-15.

Järkyttävää, Roslyn. 1967. Oceanic Mytholody: Polynesian, Mikronesian, Melanesian, Australian myytit. Lontoo: Paul Halyn.

Pompanio, Alice, David R.Counts ja Thomas G.Harding, toim. 1994. Kilibobin lapset: luominen, puku ja kulttuuri Uuden -Guinean koillisosassa. Tyynenmeren tutkimukset (erikoisnumero) 17: 4.

Squires, Nick. 2021. "Hengellinen irtautuminen: Vanuatun heimo, joka palvoi prinssi Filippusta jumalana, jumalataa nyt Kaarlen." Telegraph, Huhtikuu 9. Käytössä https://www.telegraph.co.uk/royal-family/2021/04/09/spiritual-succession-islanders-worshipped-prince-philip-god/ 1in elokuussa 2021.

Stuart, Andrew. 2002. "Andrew Stuart CMG CPM." Pp. 588-506 julkaisussa Brian J.Bresnihan ja Keith Woodward, toim. Tufala Gavman: Muistoja uusien hebridien englantilais-ranskalaisesta osakehuoneistosta. Suva: Tyynenmeren tutkimuslaitos, Etelä -Tyynenmeren yliopisto.

Julkaisupäivämäärä:
4 elokuu 2021

 

Jaa: