Jennifer Koshatka Seman

Teresa Urrea (La Santa de Cabora)

TERESA-URREA-AIKATAULU

1873: Niña Garcia María Rebecca Chávez (myöhemmin tunnettu nimellä Teresa Urrea) syntyi Cayetana Chávezille Sinaloassa Meksikossa.

1877-1880; 1884-1911: Porfiriato, Meksikon Porfirio Díazin presidenttikauden ajanjakso, jonka aikana hallitus tukahdutti alkuperäiskansojen ja kansan kapinat "orden y progresso" -nimellä.

1889: Teresa Urrea sai "donin" parantamisen lahjan ja tuli tunnetuksi kaikkialla Luoteis-Meksikossa nimellä "La Santa de Cabora" (tai "Santa Teresa") hänen ihmeellisten parantumistensa vuoksi.

1889-1890: Monet vierailivat parantumassa Cabora Ranchilla, jossa Teresa asui, mukaan lukien alueen Yaqui- ja Mayo-intiaanit. Meksikon spiritistit ja yhdysvaltalaiset spirtualistit vierailivat myös arvioimassa hänen voimaansa hengellisenä välittäjänä.

1890: Spiritualistit ja spiritistipuristimet liittyivät Federación Universal de la Prensa Espirita y Espiritualistaan.

1890-1892: Meksikon spiritistinen aikakauslehti, La Illustración Espirita, julkaisi tarinoita Santa Teresasta. Jotkut näistä tarinoista julkaistiin US Spiritualist -julkaisuissa, mukaan lukien Kantokyyhky.

1890 (syyskuu): Mayo-intiaanit palvoivat ja todistivat pyhiä santojaan (eläviä pyhiä). He ennustivat Río Mayon varrella (Jumalan ja Santa Teresan nimessä), että tulva tulisi tuhoamaan meksikolaiset ja sitten Mayon maat olisivat taas heidän omiaan. Meksikon hallitus lopetti tämän ja karkotti santot.

1892 (toukokuu): Mayo-intiaanit hyökkäsivät meksikolaiseen tullitaloon Navojoa, Sonora, ja julistivat ”¡Viva la Santa de Cabora!” "¡Viva la Libertad!"

1892 (kesäkuu): Teresa Urrea ja hänen isänsä karkotettiin Sonorasta, koska Teresa oli yhteydessä Mayon kansannousuun. Urreas asui väliaikaisesti Arizonaan, lähellä Sonoran rajaa, jossa Teresa jatkoi parantumistaan.

1892 (syys-lokakuu): Meksikon hallitus tukahdutti Tomochicin kansannousun Chihuahuassa Meksikossa. Vaikka hän ei ollut läsnä, Santa Teresan nimeen vedottiin tämän kansannousun aikana.

1896 (helmikuu): "Plan Restaurador de la Constitución Reformista" (Suunnitelma reformoidun perustuslain palauttamiseksi) laadittiin Urrean kotona Arizonassa.

1896 (kesäkuu): Teresa, hänen isänsä, ja suurperhe muutti El Pasoon, Teksasiin, missä he jatkoivat Díaz-vastalehden julkaisemista, Itsenäinen ja muut materiaalit mukaan lukien Tom Tomóchic!. El Pasossa Teresa jatkoi monien ihmisten parantamista rajan molemmin puolin.

1896 (12. elokuuta): Kapinalliset hyökkäsivät Nogalesin Sonoran tullitaloon La Santa de Caboran nimissä.

1896 (17. elokuuta): Kapinalliset hyökkäsivät Meksikon tullitaloon Ojinagassa, Chihuahuassa (rajan yli Texasista Presidiosta).

1896 (syyskuu): Kapinalliset hyökkäsivät Meksikon tullitaloon Palomasiin, Chihuahuaan (rajan yli Columbuksesta, New Mexico).

1897: Teresa Urrea ja perhe muutti Cliftoniin Arizonaan. He jatkoivat Díaz-vastalehden julkaisemista, Itsenäinen ja Teresa jatkoi parantumistaan.

1900 (heinäkuu): Teresa Urrea lähti Cliftonista Arizonasta ja muutti San Joseen, Kaliforniaan, missä hän jatkoi paranemista ja sai median huomion papereissa, kuten San Francisco Examiner.

1901 (tammikuu): Teresa lähti kiertueelle Yhdysvaltoihin. Hän pysähtyi ensin St.Louisissa ja antoi haastatteluja paikallislehdistölle.

1903 (huhtikuu): Los Angelesissa Teresa tuki La Unión Federal Mexicanaa (UFM) ja osallistui Tyynenmeren sähkölakoon.

1906: Teresa Urrea kuoli Cliftonissa Arizonassa kolmekymmentäkolme, luultavasti tuberkuloosiin.

FOUNDER / GROUP HISTORY

Niña Garcia María Rebecca Chávez (myöhemmin tunnettu nimellä Teresa Urrea) syntyi vuonna 1873 Ocoronissa Sinaloassa Meksikossa Cayetana Chávezin, XNUMX-vuotiaan intialaisen Tehueco-tytön kanssa. Hänen isänsä, Don Tomás Urrea, oli hacienda-omistaja, joka käytti Cayetanan isää karjatilana. Cayetana itse on voinut työskennellä Don Tomásin setän Miguel Urrean kriadana läheisessä karjatilassa. Teresa Urrea asui kuusitoista ikävuoteensa asti palvelija-asunnoissa lähellä Urrean karjatilaa Ocoronissa Sinaloassa äitinsä ja tätinsä, puolisoiden, sisarten ja serkkujen kanssa. Siellä hän eli Cahitan kieliryhmän heimon Tehuecon elämää, joka yhdessä tämän alueen Yaquisin ja Mayojen kanssa Luoteis-Mexciossa oli viljellyt Fuerte-joen laaksoa jo ennen espanjalaisten saapumista kuudestatoista vuosisadalla. Vuosisatojen ajan Espanjan ja sitten Meksikon valtion kolonisoinnin jälkeen XNUMX-luvun lopulla nämä alkuperäiskansat työskentelivät enimmäkseen talon palvelijoina ja kenttätyöntekijöinä varakkaille hacendadoille, kuten Don Tomás Urrea, joka tuli perheestä, joka jäljitti suvunsa Espanjaan , kuten kristilliset maurit tai moriskot. Tehereso-perheensä kanssa kasvamisen jälkeen Teresa otettiin XNUMX-vuotiaana vastaan ​​isänsä "lailliseen" perheeseen Rancho de Caborassa.

Caborassa Teresa Urrea sai donin, parantamisen lahjan. Eräänä iltana vuonna 1889 todistajat kuvasivat kuinka Teresa koki äkillisen väkivaltaisten kohtausten. Noin kolmetoista päivää sen jälkeen hän vuorotteli lyhyiden kouristusten puhkeamisen ja pidempien tajuttomuuden loitsujen välillä täynnä selkeyden hetkiä, joiden aikana hän puhui näkyjen näkemisestä ja halusi syödä likaa. Ne, jotka kävivät Teresassa näiden kolmetoista päivän aikana, muistivat, että hän syö vain sylkeen sekoitettua likaa eikä mitään muuta. Teresa tuli ulos tästä väkivaltaisesta XNUMX päivän jaksosta parantamalla itsensä sylkeen sekoitetulla lialla. Kouristushyökkäyksien viimeisenä päivänä hän valitti voimakkaasta kipusta selässä ja rintakehässä, ja hän käski hoitajansa levittämään temppeleihinsä lian seosta syljensä kanssa, jota sänkynsä pitivät. Hänen hoitajansa tekivät niin kuin hän pyysi, ja kun he poistivat mutaa ja syljeseosta temppelistään, hän väitti olevansa vihdoin vapaa kivusta.

Seuraavien kolmen kuukauden aikana Teresa ajelehti johdonmukaisuuden ja eräänlaisen muukalaisen hämmennyksen välillä; hän näytti olevan transsissa tai liminaalisessa tilassa. Hänellä oli visioita. Hän alkoi parantua. Yhdessä visioistaan ​​Teresa väitti, että Neitsyt Maria kertoi hänelle saaneensa parantamisen lahjan (donin) ja että hän olisi kurandera.

Vuosia myöhemmin Urrea kuvasi Don-kokemuksensa San Franciscon toimittajalle:

Kolmen kuukauden ja kahdeksantoista päivän ajan olin transsissa. En tiennyt mitään siitä, mitä tein tuolloin. He kertovat minulle, jotka näkivät, että voisin liikkua, mutta heidän täytyi ruokkia minua; että puhuin outoja asioita Jumalasta ja uskonnosta ja että ihmiset tulivat luokseni kaikkialta maasta ja ympäri, ja jos he olivat sairaita ja lamautuneita ja panin käteni heidän päällensä, he paranivat ... Sitten kun muistan jälleen, noiden kolmen kuukauden ja kahdeksantoista päivän aikana tunsin muutoksen minussa. Voisin silti koskettaa ihmisiä tai hieroa heitä parantamaan heitä ... Kun parannin ihmisiä, he alkoivat kutsua minua Santa Teresaksi. En pitänyt siitä aluksi, mutta nyt olen tottunut siihen (Dare 1900: 7).

Näyttää siltä, ​​että siitä hetkestä lähtien, kun hän otti doninsa, Teresa Urrea tuli tunnetuksi Sonorassa, Meksikossa ja jopa osassa Yhdysvaltoja lounaaseen, ihmeellisistä parannuksistaan, jumalallisesti pakotetuista parantavista voimistaan ​​sekä köyhien ja sorrettujen joukosta, joita hän paransi vapaasti. Cabora Ranch. [Kuva oikealla] Hänen kannattajansa (ja arvostelijat) kutsuivat häntä "La Santa de Caboraksi", "La Niña de Caboraksi" tai yksinkertaisesti "Santa Teresaksi".

Koska presidentti Díaz oli yksi santuista, josta kapinalliset Mayot inspiroivat Meksikon tulliin kohdistuneessa 1892-hyökkäyksessä, hän vakuutti, että XNUMX-vuotias Urrea yllytti intialaisia ​​kapinaan häntä vastaan ​​ja että Caboran karjatila oli oikea paikka että toisinajattelijat kokoontuivat suunnittelemaan nämä kapinat hänen hallitustaan ​​vastaan. Siksi hän oli karkottanut hänet alueelta. Hallitus väitti, ettei Mayon kapinaan ollut mitään muuta kuin "uskonnollinen fanatismi", jonka Teresa Urrea inspiroi isänsä Rancho de Caborassa. Presidentin määräyksestä Teresa ja hänen isänsä karkotettiin sitten Meksikosta Yhdysvaltoihin. Teresa ja hänen isänsä jäivät Nogalesiin, AT (Arizonan alue), kaksoiskaupungin Nogalesin Sonoran rajan yli.

Meksikon hallituksen pettymykseksi Santa Teresa jatkoi ihmisten parantamista ja herätti vastustusta Yhdysvaltojen rajapuolelta ensin Nogalesissa Arizonassa ja sitten kun hän muutti El Pasoon, Texasiin vuonna 1896. jopa tuhannet ylittivät kevyesti valvotun rajan Yhdysvaltoihin saadakseen paranemista Santa Teresalta. Yksi toimittaja, kirjoittamassa Los Angeles Times, vieraili Teresan parantamiskäytännössä El Pasossa ja kuvasi tapaa, jolla hän paransi meksikolaisia ​​ja amerikkalaisia: hän käytti käsiään hieromaan ja levittämään voiteita, hän antoi ja valmisti kasviperäisiä lääkkeitä useiden vanhempien meksikolaisten naisten avustuksella parantamaan 175-200 potilaita joka päivä.

Parannuksen lisäksi Teresa Urrea osallistui El Pasossa isänsä Don Tomásin ja spiritistikaverinsa Lauro Aguirren kanssa myös poliittiseen projektiin. Teresa ja Aguirre julkaisivat oppositiolehden, Itsenäinen, joka paljasti Díaz-hallinnon epäoikeudenmukaisuuden ja kehotti kaatamaan nykyisen Meksikon hallituksen. He halusivat korvata sen uudistetulla, valaistuneemmalla, jonka Teresa Urrea oli "Meksikon Joan of Arc". He julkaisivat myös vallankumouksellisen manifestin, jossa ehdotettiin, että Teresa Urrea kaataa Meksikon hallituksen: Señorita Teresa Urrea, Juana de Arco Mexicana.

Kolme hyökkäystä Meksikon tullitaloihin Yhdysvaltojen puolelta Meksikoon aloitettiin kolmen kuukauden aikana vuonna 1896, kaikki La Santa de Caboran nimissä. Tavoitteena oli kaataa korruptoitunut Meksikon hallitus. Santa Teresa ja ideologia, jonka hän ja hänen kohorttinsa esittivät julkaisuissaan, Ensinnäkin kapinalliset hyökkäsivät 12. elokuuta 1896 Nogalesiin, Sonoran tullitaloon (rajan toisella puolella Nogalesista, Arizona), sitten 17. elokuuta hyökkäsivät Meksikon tullitaloon Ojinaga, Chihuahua (rajan yli Presidiosta, Texasista), ja kolmanneksi syyskuun alussa viisikymmentä aseistettua miestä hyökkäsi Meksikon tullitaloon Palomasiin, Chihuahuaan (rajan yli Columbuksesta, New Mexico). Vaikka Teresa Urrea kielsi osallistumisensa, monet hyökkääjistä (joskus kutsutaan "Teresistiksi") vetivät hänen nimensä, ja viranomaiset molemmin puolin rajaa epäilivät, että nämä olivat koordinoituja hyökkäyksiä, joiden tarkoituksena oli aloittaa vallankumous. El Independientessa julkaistut toimitukset, mukaan lukien Señorita Teresa Urrea, Juana de Arco Mexicana, viittaamme vahvasti siihen, että Teresa oli mukana, vaikka hän kiisti syytökset.

Teresalle tuotujen hyökkäysten ja julkaisujen ei-toivotun huomion takia hän muutti perheensä kanssa lähes 200 mailin päähän rajasta ja laskeutui lopulta Cliftoniin Arizonaan.. Siellä Teresa asui siellä kolmen vuoden ajan perheensä kanssa, jatkoi parantumistaan ​​ja hänestä tuli tärkeä hahmo Cliftonin kaupungissa ystävystymällä paikallisen lääkärin ja muiden vaikutusvaltaisiin perheisiin, jotka etsivät hänen parantumistaan. Heinäkuussa 1900 Teresa lähti Cliftonista Kaliforniaan Cliftonin ystävien tuella ja aloitti parantavan uran kaukana perheestään, yksin, San Franciscon, Los Angelesin, St.Louisin ja New Yorkin kaupunkilainauksissa ja lääketieteellisillä torilla. Kaupunki. Santa Teresa Urrea oli kulttuurisen ja henkisen suojan lähde ja mahdollinen elvytys ihmisille, jotka hän paransi näissä Yhdysvaltain kaupungeissa. Kasvavissa kaupunkikeskuksissa hän jatkoi voimalinjoilla olevien parantamista: etenkin meksikolaisia. Monet niistä, jotka hän paransi näissä kasvavissa kaupungeissa, kärsivät paitsi sairauksista, joihin lääketieteellä ei ollut parannuskeinoa, mutta Yhdysvaltain kansanterveysviranomaiset syrjivät heitä, ja he pitivät ei-valkoisia "muita" tautivektorina.

Vuosina Teresa Urrea asui San Franciscossa, Los Angelesissa ja New York Cityssä (1900-1904), hän teki parannuskeinoja yleisön edessä, ja tarkkailijoiden parantumisanalyysi kuvaili häntä "eksoottiseksi", jolla oli erityisiä voimia. hänen käsissään olevista sähköimpulsseista. [Kuva oikealla] Yhdysvaltain kaupungeissa Teresa jatkoi kuitenkin curanderismonsa harjoittamista, joka sekoitti alkuperäiskansojen parantamistapoja espiritismoon. Hän käytti käsiään parantumiseen levittämällä mutaa, laastareita, sínapismoja, ja sähköiset värähtelyt, hän jatkoi kuitenkin tunnistamista espiritista parantajana, kun hän mainosti itseään hengellisenä mediana San Franciscon puhelu luokituksia, mikä osoittaa tämän yhteyden Meksikon välillä espiritistas ja USA: n spiritistit paljastivat, kun molemmat tutkivat häntä Caborassa.

Kaksikymmentäkahdeksanvuotias ja yksin Teresa Urrea suunnitteli matkustamista ympäri maailmaa löytääkseen parantavan voimansa lähteen. Hän ei kuitenkaan koskaan päässyt mihinkään noista paikoista. Näyttää siltä, ​​että kuten niin monet naiset, kotimaiset huolenaiheet puuttuivat ja lyhensivät hänen unelmiaan. New Yorkissa hän synnytti ensimmäisen lapsensa Lauran helmikuussa 1902. Teresa asui vuoden New Yorkissa kääntäjänsä, Cliftonista tulleen perheenystävän Jon Jon Orderin kanssa, jonka kanssa hänellä oli kaksi lasta. Sitten, syyskuussa 1902, hän sai uutisen, että hänen isänsä Don Tomás oli kuollut. Lähteet ovat hiljaa syistä hylätä maailmankiertue ja palata Kaliforniaan, mutta näyttää siltä, ​​että Teresa halusi kasvattaa perhettään jonkin verran lähemmäksi perhettä ja ystäviä. Mistä syistä tahansa, hän palasi Kaliforniaan, ja joulukuuhun 1902 mennessä hän oli asettunut Itä-Los Angelesin kaupunginosaan lähellä Sonoratownia, jossa asui meksikolaisia ​​Sonorasta. Los Angelesissa Teresa Urrea jatkoi parantamista ja houkutteli suosittua lehdistöä. Hän tuki La Unión Federal Mexicanaa (UFM) ja osallistui Pacific Electric Strike 1903: een. Kuitenkin, kun hänen kotinsa paloi samana vuonna, hän (ja hänen perheensä) muutti takaisin Cliftoniin, Arizonaan, jossa hän asui, kunnes kuoli. 1906, kolmekymmentäkolme ikäisenä, todennäköisesti tuberkuloosista.

OPPEJA / uskomukset

Opit ja uskomukset, jotka animoivat Teresa Urrean, hänen omien kirjoitustensa mukaan, olivat spiritistisiä ja liberaaleja ideologioita, jotka olivat suosittuja kohortissaan ja muissa Meksikossa vuosisadan vaihteessa. Spiritistinen ideologia sisälsi sosiaalisen tasa-arvon käsitteen sekä käytännön ja kristillisen moraalin, joka keskittyi rakkauteen ja rakkauteen lähimmäisiään kohtaan. Nämä arvot heijastuvat Teresa Urrean omissa sanoissa, jotka on julkaistu radikaalisessa Díaz-vastalehdessä Itsenäinen vuonna 1896: "Todos somos hermanos é iguales por ser todos hijos del mismo Padre" (Olemme kaikki veljiä ja tasa-arvoisia, koska olemme saman isän poikia) (Itsenäinen 1896). Ranskalaisten kollegoidensa tavoin meksikolaiset espiritistat pyrkivät soveltamaan tieteellistä perustetta uskontoon.

Omilla sanoillaan Teresa Urrea ilmaisi, mitä Spiritist tarkoitti hänelle:

Jos minulla on affiniteetti ja jos jotain yritän harjoitella, niin se on espiritismo,     koska spiritismi perustuu totuuteen, ja totuus on paljon suurempi kuin kaikki uskonnot, ja myös siksi spiritismi opiskeli ja harjoitti Jeesus, ja se on avain kaikkiin Jeesuksen ihmeisiin ja henki-uskonnon puhtain ilmaisu…

Oletan myös, että tieteen ja uskonnon tulisi marssia täydellisessä sopusoinnussa ja yhtenäisyydessä, koska tieteen tulisi olla totuuden ja uskonnon ilmaisua ... Luulen, että Jumala rakastaa enemmän ateisteja, jotka rakastavat veljiään ja työskentelevät saadakseen tieteen ja hyveen kuin Katoliset munkit, jotka tappavat ja vihaavat ihmisiä julistaessaan Jumalaa.

Jumala on hyvyys, rakkaus, ja vain hyvyyden ja rakkauden puolesta voimme nostaa sielumme häntä kohti (Itsenäinen 1896).

Kuten monet antiklerikaaliset liberaalit Meksikossa tällä hetkellä, Santa Teresa ilmaisi selkeän halveksuntaa institutionaalisen uskonnon ja erityisesti Meksikon katolisen kirkon tekopyhyydestä, joka liittyi usein sortavien johtajien joukkoon, mutta kuitenkin hän yhdisti tämän kyynisyyden vilpittömiin kristillisiin vakaumuksiin (etenkin vakaumukseen) Jeesuksen keskeisyydessä ja hyvyydessä) sekä spiritistiset ihanteet, jotka koskevat Jumalan ja "Totuuden" tavoittelua tieteen ja yhteiskunnan täydellisyyden kautta.

RITUAALIT / TOIMINTA

Teresa Urrean parantavat käytännöt yhdistivät espiritismon ja curanderismin. Yksi Teresa Urrean parantumisen tärkeimmistä näkökohdista oli se, että hänen kannattajansa uskoivat saaneensa donin, yliluonnollisen parantamisen lahjan. Saadakseen donin, curanderat käyvät läpi eräänlaisen symbolisen kuoleman ja uudestisyntymisen, johon liittyy näkyjä ja viestejä Jumalalta, Jeesukselta, Neitsyt Marialta tai pyhiltä ja muilta jumalilta. Jotkut kuranderat väittävät, että lahja antaa heille myös voiman nähdä tulevaisuudessa ja erottaa ihmisten sairaudet ennen kuin he esiintyvät. Kuranderat pitävät parannuslahjaa hengellisenä lahjana, mistä Teresa väitti jatkuvasti. Silti Teresa paransi myös espiritista-väliaineena, ja hänen omat kuvauksensa parantumisestaan ​​paljastavat perinteisen curanderismo- ja espiritismo-parantumisen sekoittumisen.

Teresa antoi haastattelun St.Louisissa 13. tammikuuta 1901, kun hän lähti kiertueelle ja mahdollisesti maailmankiertueelle osoittamaan parantavaa voimaansa ja löytämään voimansa lähteet. [Kuva oikealla] Tässä haastattelussa hän antoi kuvauksen paranemisen tapahtumista. Ensinnäkin hän selitti, kuinka hän diagnosoi potilaansa: ”Joskus voin kertoa yhdellä silmäyksellä, mikä vaiva kärsii potilaasta, joka tulee luokseni - aivan kuin se olisi kirjoitettu hänen kasvoilleen; joskus en voi. " Hän keskusteli kasvitieteellisten lääkkeiden antamisesta: "Joskus annan potilaille yrtteistä valmistettuja lääkkeitä." Kasviperäisten lääkkeiden käyttö ei ole se, josta Urrea tunnetaan eniten (ei varmaankaan siitä, mistä useimmat ihmiset kirjoittivat kuvaillessaan hänen parantumistaan), mutta se mainitaan johdonmukaisesti vähemmän sensationalisoiduissa kertomuksissa hänen parantumisestaan ​​ja heijastaa hänen harjoittelua kuranderana Meksikossa Maria Sonoran kanssa.

Teresa keskusteli yksityiskohtaisimmin keskustelemalla parantumisen läheisestä hetkestä, käsien asettamisesta ja siitä, mikä tapahtuu parantaja ja hänen potilaansa:

Hoidettaessa potilasta otan hänen kätensä omiini - en tartu niihin tiukasti, vaan vain sormet sormen ja painan kukin peukaloni jokaista peukaloa vasten. Sitten jonkin ajan kuluttua laitan yhden peukalon otsalleen - silmien yli (Tasavalta 1901).

Sitten hän kuvaa potilaan näkökulmaa, miksi he tulevat hänen luokseen, mitä heidän pitäisi tuntea:

Se on tällä tavalla: Sinulla on päänsärkyä. Joskus pääsi tuntuu raskaalta. Sydämesi ei aina lyö säännöllisesti - joskus se sydämentykyttää liian nopeasti. Vatsasi ei ole niin hyvä kuin sen pitäisi olla. Tunnetko pienen sähköisen jännityksen saapuvan peukaloihisi? Ei? Joskus en voi välittää jännitystä potilaille - enkä sitten pysty parantamaan heitä (Tasavalta 1901).

Teresa Urrea kuvaa tässä yhteydessä viestintää itsensä ja potilaansa välillä: käsien yhteenliittäminen ja peukaloiden koskettaminen ja "pieni sähköinen jännitys", jonka potilaan täytyy tuntea tietävän, että parantava voima siirtyy häneltä potilaalleen. Tämä sähkö on jotain, jota monet kuvasivat, kun Urrea löi kätensä tällä tavalla.

Tässä haastattelussa Urrea puhuu johdonmukaisesti parantumisestaan ​​yhtä voimakkaana kuin sisimmässään olevana voimana, jonka hän välittää sairaille elimille käsien kautta. Esimerkiksi Teresa kuvaa, kuinka hän melkein aina käyttää käsiään "hankaa" potilaitaan "hellävaraisesti". Hän tekee kuitenkin eron tekemänsä ja “hierojien” välillä. Hän vain hieroo potilaitaan voidakseen "välittää heille minulla olevan voiman", ei välttämättä antaa iloa, kuten toimittajat kuvaisivat hänen kosketuksensa tekevän. Tässä haastattelussa Urrea tunnustaa voimansa rajoitukset. Itse asiassa hän aloittaa keskustelun parantumisesta myöntämällä, että hän ei voi parantaa kaikkia. Hän selittää, kuinka tärkeää on uskoa parantavaan voimaansa, että parantuminen on kaksisuuntainen katu, ja jos jotkut eivät usko, "se voima, jonka yritän lähettää heille, palaa luokseni, eivätkä he ole parempia". Hän kuitenkin sanoo, että jos potilas hyväksyy tuon voiman käsistään, "suurin osa heistä paranee". Lopuksi Teresa kuvailee, kuinka hän usein menee transistilaan parantuessaan, samanlainen kuin transsitila, jossa hän oli yli kolme kuukautta, kun hän sai donin, ja juuri silloin hän on silloin, kun hänen parantava voimansa on vahvin:

Menen usein transsiin, mutta yksikään ei ole kestänyt niin kauan kuin ensimmäinen. Sitten ihmiset ajattelevat minua hulluksi. Ei siksi, että olen väkivaltainen: Mutta en kiinnitä huomiota heidän kysymyksiinsä ja sanon outoja asioita. Nämä loitsut eivät varoita lähestymistapaansa. En tiedä, milloin aion saada heidät lukuun ottamatta omituisia vastauksiani heidän kysymyksiinsä. Näissä loitsuissa parantamisvoimani on suurempi kuin muina aikoina (Tasavalta 1901).

Uutiset Urrean parannuskeinoista levittivät innostamalla yhä enemmän kävijöitä tulemaan Caboraan parantumaan tai todistamaan curandera Santa Teresan hämmästyttäviä voimia. Santa Teresan parantamistyyli sisälsi kosketuksen, yrtit, uskon ja maan, veden ja syljen käytön. Esimerkiksi ystävät veivät yhden miehen Teresaan, koska hän ei pystynyt kävelemään. Hän sai haavan kaivosonnettomuudessa (tämän alueen kaivokset olivat merkittäviä alkuperäiskansojen ja talonpoikien mesitzojen työnantajia), jonka hän uskoi parantumattomaksi. Tämä mies tuli Santa Teresaan viimeisenä toivona. Hänen parannuskeinonsa? Hän joi vettä, sylkäisi sen lian päälle, sekoitti veden ja lian haudetta ja levitti sen miehen haavaan. Todistajat väittävät, että hänet "parannettiin välittömästi". Teresalle tuotiin nainen, jolla oli verenvuoto yhdessä keuhkossa. Todistajat kuvaavat, kuinka Teresa sanoi hänelle: "Parannan sinut verellä sydämestäni" (La Ilustración Espirita:159). Sitten hän otti sylkeä, johon ilmestyi pisara verta, ja sekoitti sen maan kanssa ja levitti sen kärsivän selän keskelle, jolloin verenvuoto oli heti hallinnassa ja nainen parantui.

Organisaatio / JOHTAJUUS

Elämänsä aikana Teresa Urrea vaikutti, paransi ja inspiroi monia ihmisiä, mutta hänen ympärillään ei koskaan syntynyt organisaatiota. Hänellä oli kuitenkin lukuisia kannattajia. Alkuperäiskansojen ja mestizo-talonpoikien lisäksi, jotka tulivat Caboraan parantamaan Santa Teresan, Meksikossa oli toinen ryhmä, jota hän vetosi: espiritistas. Meksikolaiset espiritistat (spiritistit) seurasivat ranskalaista metafyysistä spiritismin uskontoa, joka opetti, että lahjakkaat väliaineet voivat parantua transistilassa, ja meksikolaiset espiritistat uskoivat, että Teresa Urrea oli yksi näistä lahjakkaista parantamisvälineistä. Espirista-välineet, kuten Teresa Urrea, he uskoivat, ennustivat, parantivat ja tarjosivat neuvoja, jotka ohjaivat heidän "veljensä ja sisarensa" korkeammille, kehittyneemmille ja "tieteellisemmille" tavoille ollessaan transistiloissa. Ranskalaisten kollegoidensa tavoin meksikolaiset spiritistit pyrkivät soveltamaan tieteellistä perustetta uskontoon. Vaikka näkyvästi kosmopoliittisessa Mexico Cityssä esiintyi espiritistaryhmiä muilla alueilla, kuten Sinaloan- ja Sonoran-ryhmät, jotka alkoivat liittyä Teresa Urreaan. Vuonna 1890 meksikolaiset espiritistat Mazatlánista, Sinaloa, julistivat Teresa Urrean väliaineeksi. Myöhemmin espanitistit Baroyecasta, Sonorasta, matkustivat Rancho de Caboraan tarkkailemaan hänen parantumistaan. Useiden heidän havaitsemiensa ihmeellisten parantumisten joukossa Sonoran espiritistat todistivat Urrean parantavan kuuron sadan edessä, yksinkertaisesti levittämällä sylkeä hänen korviinsa. Nämä espiritistat tulivat uskomaan, että hän ei ole curandera tai ihmeitä tekevä joulupukki, vaan voimakas parantava väliaine.

Toisin kuin epäilevät toimittajat, jotka kuvasivat Teresan parantumista, Espiritistat selittivät, että katoliset papit olivat harhaan johtaneet Teresa Urrean alkuperäiskansoja, köyhtyneitä ja (he uskoivat) tietämättömiä seuraajia uskomaan ihmeisiin, pyhiin ja taikauskoihin. Espiritistas uskoi, että hänen voimansa voidaan tieteellisesti selittää magneettisella ja henkikanavoinnilla. Hän ei ollut uskonnollinen mystikko, he väittivät, mutta "Nueva Ciencian" (Uusi tiede) mestari. Kun Teresa parantui ”kätensä asettamisen avulla”, espiritistat eivät tulkinneet tätä ihmeellisenä, yliluonnollisena merkkinä Jumalan tai Neitsyt Marian työskentelemisestä hänen kauttaan, vaan todisteena elintärkeästä magneettisesta nesteestä, joka liikkuu hänen läpi. Meksikon spiritistit eivät olleet yksin tulkinnassa Teresa Urrean parantavaa voimaa tällä tavalla. Amerikkalaiset spiritistit, jotka pitivät yhteyttä Latinalaisen Amerikan spiritisteihin julkaisujen (kuten La Ilustracíon Espirita että Kantokyyhky (San Francisco)) kiinnostui myös Teresa Urrean parantavista voimista.

Meksikolaisten spiritistien ja Teresa Urrean välisellä yhteydellä oli poliittinen ulottuvuus. Meksikon spiritistiliike vahvisti tyypillisesti eliitti-, porfirilaisia ​​ajatuksia modernisaatiosta ja edistymisestä, mutta siellä oli vähemmistö spiritistejä, mukaan lukien Lauro Aguirre ja lopulta Teresa Urrea, joilla oli radikaalisempia näkemyksiä sosiaalisesta tasa-arvosta ja transsendentista (Schrader 2009). Yksi Caboran tarkkailijoista kuvasi Teresa Urrean lupauksen espiritista uudistavaksi aineeksi Meksikolle, joka voisi palauttaa kansakunnan Porfirio Díazin hallituksen pettämiin vuoden 1857 perustuslaissa esitettyihin ihanteisiin:

Espiritismo, toistamme, on kutsuttu aikaansaamaan yleinen uudistuminen, ja Jumalan avulla näemme aikakauden, joka ei ole kovin kaukana, ihmisen todellinen veljeys erottelematta roduja, kansallisuuksia; kansan todellinen hallitus ihmisten hyödyttämiseksi ilman despottien tai tyrannien väliintuloa ... (La Ilustracíon Espirita 1892: 29).

Omilla sanoillaan Teresa Urrea ilmaisi, mitä Spiritist tarkoitti hänelle:

Jos minulla on affiniteetti ja jos jotain yritän harjoitella, niin se on espiritismo, koska spiritismi perustuu totuuteen, ja totuus on paljon suurempi kuin kaikki uskonnot, ja myös siksi spiritismi opiskeli ja harjoitti Jeesus, ja se on avain kaikkiin Jeesuksen ihmeisiin ja henki-uskonnon puhtain ilmaisu…

Oletan myös, että tieteen ja uskonnon tulisi marssia täydellisessä sopusoinnussa ja yhtenäisyydessä, koska tieteen tulisi olla totuuden ja uskonnon ilmaisua ... Luulen, että Jumala rakastaa enemmän ateisteja, jotka rakastavat veljiään ja työskentelevät saadakseen tieteen ja hyveen kuin Katoliset munkit, jotka tappavat ja vihaavat ihmisiä julistaessaan Jumalaa.

Jumala on hyvyys, rakkaus, ja vain hyvyyden ja rakkauden puolesta voimme nostaa sielumme häntä kohti (Itsenäinen 1896).

 Kaksi Urrean hengellistä asemaa tukevaa vaikuttavaa espiritistaa olivat kenraali Refugio González ja Lauro Aguirre. González taisteli nuorena Meksikon itsenäisyyden puolesta, sisällissodan ja Reforman aikana liberalismin puolesta, Yhdysvaltojen hyökkäystä vastaan ​​(1846) ja sitten Ranskan miehityksessä, hänestä tuli yksi Meksikon spiritismin perustajista. Kenraali Gonzálezia kutsuttiin usein "Meksikon Kardeciksi". Hän perusti ensimmäisen virallisen espiritista-piirin Meksikoon vuonna 1868, käänsi Kardecin kirjat espanjaksi vuonna 1872 ja auttoi perustamaan Meksikossa espiritismo-liikkeen päälehden, La Ilustracíon Espirita. Kuten Teresa Urrea tekisi, González puhui voimakkaasti katolista kirkkoa vastaan ​​vuonna La Ilustracíon Espirita, omat kirjat (kirjoitettu spiritistisinä lähetyksinä, kuten Kardec), ja tunnetuissa meksikolaisissa liberaaleissa sanomalehdissä, kuten El Monitor Republicano että El Universal. González uskoi Teresa Urreaan voimakkaana parantavana väliaineena ja hän puolusti häntä usein La Illustracion Espirita sekä muita julkaisuja.

Lauro Aguirre, harjoittava spiritisti ja Urrea-perheen läheinen ystävä, väitti, että Teresa oli korkeimman asteen media, jota ei ole koskaan ennen nähty Meksikossa, ehkä jopa sellainen, jonka Allan Kardec oli ennustanut kirjassaan Medioiden kirja. Aguirre ja hänen kollegansa Espiritistas uskoi, että Teresa paransi transsissa ja että hän pystyi ohjaamaan kuolleiden henkiä ja auttamaan heitä nostamaan Meksikon tieteellisen ja hengellisen evoluution korkeammalle tasolle. Vaikka Meksikon spiritistiliike vahvisti tyypillisesti eliitin, Porfirian ajatuksia modernisoitumisesta ja edistymisestä, spiritistien joukossa oli vähemmistö, mukaan lukien Lauro Aguirre ja lopulta Teresa Urrea, joilla oli radikaalisempia näkemyksiä sosiaalisesta tasa-arvosta ja transsendenssista (Schrader 2009).

Yksi Caboran tarkkailijoista kuvasi Teresa Urrean lupauksen espiritista uudistavaksi aineeksi Meksikolle, joka voisi palauttaa kansakunnan Porfirio Díazin hallituksen pettämiin vuoden 1857 perustuslaissa esitettyihin ihanteisiin:

Espiritismo, toistamme, on kutsuttu aikaansaamaan yleinen uudistuminen, ja Jumalan avulla näemme aikakauden, joka ei ole kovin kaukana, ihmisen todellinen veljeys erottelematta roduja, kansallisuuksia; kansan todellinen hallitus ihmisten hyödyttämiseksi ilman despottien tai tyrannien väliintuloa ... (La Ilustracíon Espirita 1892: 29).

SEIKAT / haasteet

Teresa Urrea oli monimutkainen hahmo, joka sekoitti jopa kannattajansa ja herätti Meksikon viranomaisten voimakasta vastustusta. Hänen parantamistapansa ylitti sekä uskonnolliset / hengelliset rajat että poliittiset / uskonnolliset rajat.

Parantaessaan Urrea yhdisti näennäisesti ristiriitaisia ​​ajatuksia omaksutessaan spiritismin, sen tieteellisen suuntautumisen, mutta myös uskonnollisen asemansa kansanpyhänä. Hän harjoitti alkuperäiskansojen parantamistapoja samoin kuin joitain kansankatolisuuden elementtejä, mutta torjui voimakkaasti institutionaalisen kirkon. Hän uhmasi myös kiellettyjä sukupuolirooleja. Vaikka hänen parantamistapansa vastasi tavallaan naisten perinteisiä sukupuolirooleja hoitajina ja hoitajina, hän torjui jäykät sukupuolen odotukset, jotka vaativat naisten pitämistä kiinni kotitiloissa. Sen sijaan hän paransi avoimesti Caboran julkisessa tilassa heidän luokseen tulleita.

Urrea herätti voimakkainta vastustusta hallituksen virkamiehiltä, ​​jotka olivat huolissaan siitä, että hän ei vain parantanut alueen alkuperäiskansoja Yaquia ja Mayoa, vaan myös kannusti heitä vastustamaan hallituksen yrityksiä karkottaa heidät maistaan ​​ulkomaisten investointien vuoksi. Porfirio Díazin hallitus oli sitoutunut kansalliseen hankkeeseen, joka sisältyi hänen ajatukseensa orden y progresso -sovelluksesta, mantrasta sekä virallisesta ohjelmasta, jonka lopullisena tavoitteena oli yhdistää ja nykyaikaistaa Meksiko tuomitsemalla ulkomaiset investoinnit rautatieliikenteen tuotantoon ja kaivostoimintaan. Tämä kehitys vaikutti erityisesti maan pohjoiseen ja loi yhä suuremman ja tyytymättömän maatalouden luokan, mukaan lukien yaquis, mayot ja muut meksikolaiset. Teresa Urrea, Meksikon Joan of Arcina, uhkasi Díazin orden y progressoa. Hän puhui (ja paransi) erityisesti ne, jotka eivät kuulu modernisoinnin taloudellisten hyötyjen piiriin tai jotka hänen hallituksensa on kohdentanut, kuten kotimaastaan ​​luovutetut mayot ja Yaquis, jotka hallitus karkotti Sonorasta työskentelemään hennakenistutuksilla Jukatanissa, tai tapettiin, koska se ei suostunut hallituksen toiveisiin.

Teresa Urrea ja hänen perheensä karkotettiin hänen poliittisen toimintansa ja hänen symbolisen edustuksensa seurauksena Meksikon hallitusta vastaan. Hän ei koskaan palannut Meksikoon, vaan muutti pikemminkin useisiin paikkoihin Yhdysvalloissa ja jatkoi sekä parantavaa toimintaansa että poliittista vastustustaan. Hän kuoli Cliftonissa, Arizonassa, kolmekymmentäkolmeena, mutta hänen vaikutuksensa parantajana ja vallankumouksen kannattajana jatkoi.

KUVAT

Kuva # 1: Teresa Urrea paransi ja siunasi vauvoja El Pasossa, Teksasissa, vuonna 1896.
Kuva # 2: Teresa Urrea paranee tarttumalla käsiin ja välittämällä parantavaa energiaa peukaloidensa kautta. San Francisco Examiner, Syyskuu 9, 1900.
Kuva # 3: Teresa Urrea, ó La Porfetisa De Cabora, istuu maailman maapallon kanssa.

REFERENSSIT

Ellei toisin mainita, tämän profiilin materiaali on peräisin Jennifer Koshatka Semanilta, Borderlands Curanderos: Santa Teresa Urrean ja Don Pedrito Jaramillon maailma. Austin: University of Texas Press, 2021.

LISÄVARAT

Bayne, Brandon. 2006. "Pyhästä hakijaan: Teresa Urrea etsii omaa paikkansa."  Kirkon historia 75: 594-97.

Butler, Matthew, toim. 2007. Usko ja armottomuus vallankumouksellisessa Meksikossa. New York: Palgrave / MacMillan.

Uskalla, Helen. 1900. "Santa Teresa, vietetty meksikolainen parantaja, jonka voimia pelkää sotamainen Yaquis Sonorassa, tulee palauttamaan San Jose -poika terveydelle." San Franciscon tutkija, Heinäkuu 27, 7.

Domecq de Rodriguez, Brianda. 1982. "Teresa Urrea: La Santa de Cabora." Pp. 214-51 tuumaa Memoria del VII Simposio de Historia y Anthropología, Universidad de Sonora, Departamento de Historia y Antropología: Hermosillo, Sonora, Meksiko.

Domecq de Rodriguez, Brianda. 1990. Santa de Caboran historiallinen historia. México: Plantea.

Espinosa, Gastón ja Mario T.García, toim. 2008. Meksikon amerikkalaiset uskonnot: hengellisyys, aktivismi ja kulttuuri. Durham ja Lontoo: Duke University Press.

Gill, Mario. 1957. "Teresa Urrea, la Santa de Cabora." Historia Mexicana 6: 626-44.

Griffith, James S. 2003. Rajamaiden kansanpyhät: uhrit, rosvot ja parantajat. Tucson: Rio Nuevo Publishers.

Guidotti-Hernández, Nicole M.2011. Selittämätön väkivalta: Yhdysvaltojen ja Meksikon kansallisten kuvitteellisten kuvien uusiminen. Durham ja Lontoo: Duke University Press.

Hale, Charles. 1990. Liberalismin muutos XNUMX-luvun loppupuolella Meksikossa. Princeton: Princeton University Press.

Hendrickson, Brett. 2015. Rajalääketiede: transkulttuurinen historia Meksikon amerikkalaisesta curanderismosta. New York: New York University Press.

Holden, William Curry. 1978. Teresita. Millersin omistaminen, Maryland: Stemmer House Publishers.

Hu-Dehart, Evelyn. 1984. Yaquin vastarinta ja selviytyminen: Taistelu maata ja autonomiaa varten 1821--1910. Madison: University of Wisconsin Press.

Irwin, Robert McKee. 2007. Banditit, vangit, sankaritarit ja pyhät: Meksikon Luoteisraja-alueen kulttuurikuvakkeet. Minneapolis: Minnesota Pressin yliopisto.

Lamadrid, Enrique. 1999. "El Corrido de Tomóchic: Kunnia, armo, sukupuoli ja voima Meksikon vallankumouksen ensimmäisessä balladissa."  Lounaislehden lehti 1: 441-60.

León, Luis. 2004. La Lloronan lapset: uskonto, elämä ja kuolema Yhdysvaltojen ja Meksikon rajaseuduilla. Berkeley ja Los Angeles: University of California Press.

Macklin, Barbara June ja Crumrine, N. Ross. 1973. "Kolme pohjois-meksikolaista kansanpyhäliikettä".  Vertailevia tutkimuksia yhteiskunnassa ja historia 15: 89-105.

Mallén, Francisco. 1896. Meksikon konsulin El Pasossa kirje Secretario de Relaciones Exteriores -yritykselle Mexico Cityyn 18. kesäkuuta 1896, 20. – 2. Maria Teresa Urrea-tiedosto, 11-19-11, SRE.

Martin, Desirée A. 2014. Rajamaiden pyhät: maallinen pyhyys Chicano / a: ssa ja meksikolaisessa kulttuurissa. New Brunswick: Rutgers University Press.

McGarry, Molly. 2008. Menneisyyden haamut: Spiritualismi ja XNUMX-luvun Amerikan kulttuuripolitiikka. Berkley: University of California Press.

Nava, Alex. 2005. "Teresa Urrea: Meksikon mystiikka, parantaja ja apokalyptinen vallankumouksellinen." Amerikan uskonnollisen akatemian lehti 73: 497-519.

Newell, Gillian E. 2005. “Teresa Urrea, Santa de Cabora ja Early Chicana? Edustuspolitiikka, identiteetti ja sosiaalinen muisti. " Pp. 90-106 tuumaa Pyhien tekeminen: pyhän maan kiistäminen, muokannut James Hopgood. Tuscaloosa: University of Alabama Press.

O'Connor, Mary I. 1989. Totoliquoquin jälkeläiset: Etnisyys ja taloustiede Mayon laaksossa. Berkeley: University of California Press.

Perales, Marian. 1998. ”Teresa Urrea: Curandera ja Folk Saint. " Pp; 97-119 tuumaa Latinan perinnöt: henkilöllisyys, elämäkerta ja yhteisö, toimittajat Vikki Ruiz ja Virginia Sánchez Korrol. New York: Oxford University Press.

Putnam, Frank piispa. 1963. "Teresa Urrea," Caboran pyhä "." Etelä-Kalifornian neljännesvuosittain 45: 245-64.

Rodriguez, Gloria L. ja Richard Rodriguez. 1972. "Teresa Urrea: Hänen elämänsä sellaisena kuin se vaikutti Meksikon ja Yhdysvaltojen rajaan." Huuto 5: 48-68.

Romo, David Dorado. 2005. Ringside Seat to Revolution: Maanalainen kulttuurihistoria El Pasossa ja Juárez: 1893-1923. El Paso: Cinco Puntos Press.

Ruiz, Vicki L. 1998. Varjoista: Meksikolaiset naiset XNUMX-luvun Amerikassa. Oxford: Oxford University Press.

Schraeder, Lia Theresa. 2009. "The Times of Times: Meksikon spiritistiliike uudistuksesta vallankumoukseen." Väitöskirja, University of California-Davis.

Spicer, Edward H. 1962. Valloituskierrokset: Espanjan, Meksikon ja Yhdysvaltojen vaikutus lounaaseen intiaaniin, 1533-1960. Tucson: University of Arizona Press.

Torres, Eliseo. 2005. Curandero: Elämä Meksikossa - kansanparannus. 62-74. Albuquerque: University of New Mexico Press.

Treviño-Hernández, Alberto. 2005. Curanderos: He parantavat sairaita rukouksilla ja yrtteillä. Tucson: Hatut pois kirjoista.

Trotter II, Robert T. ja Juan Antonio Chavira. 1981. Curanderismo: Meksikon amerikkalainen kansanparannus. Ateena: University of Georgia Press.

Urrea, Luis Alberto. 2011. Amerikan kuningatar. New York: Pikku, ruskea ja yritys.

Urrea, Luis Alberto. 2005. Kolibrin tytär. New York: Pieni, ruskea.

Vanderwood, Paul J. 1998. Jumalan voima hallituksen aseita vastaan: uskonnollinen murros Meksikossa XNUMX-luvun vaihteessa. Stanford: Stanford University Press.

Sanomalehdet

La Ilustracíon Espirita. 1892.

El Independiente. El Paso, Teksas, 1896.

San Franciscon tutkija. Syyskuu 9, 1900.

Tasavalta. Sunnuntaina 13. tammikuuta 1901.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa: