Constance Elsberg

Terve, onnellinen, pyhä (3HO)


TERVE, HAPPY, PYHÄ ORGANISAATIO (3HO) AIKATAULU

1929 (26. elokuuta): Harbhajan Singh Puri (Yogi Bhajan) syntyi.

1968 (syyskuu): Yogi Bhajan saapui Kanadaan Intiasta.

1969-1970: Bhajan asettui Los Angelesiin ja opetti joogaa lyhyesti YMCA: ssa ja East West Cultural Centerissä. Hän ja opiskelijat perustivat sitten Healthy Happy Holy Organisation. Bhajan puhui ja opetti joogaa päivänseisausjuhlissa ja musiikkifestivaaleilla.

1971: Bhajan ja kahdeksankymmentäneljä opiskelijaa matkustivat Intiaan. He alun perin jäivät Virsa Singhin luo, jota Bhajan kutsui jooganopettajaksi, mutta jätti sitten keskuksensa ja alkoi käydä sikhien sivustoissa, mukaan lukien Kultainen temppeli ja Akal Takht, joissa viranomaiset ottivat vastaan ​​Bhajanin.

1972-1973: Bhajanin opiskelijat omaksuvat yhä enemmän sikhismiä, ja sikhirukoukset lisättiin jo vakiintuneeseen aamujooga- ja meditaatioharjoitteluun. Sikh Dharma -veljeskunta perustettiin ja Guru Ram Das gurdwara perustettiin Los Angelesiin.

1972-1974: Opiskelijat perustivat ashrameja / opetuskeskuksia Los Angelesin ulkopuolelle, monet melko pieniä. Luotu noin yhdeksänkymmentäneljä ashramia.

1974: Khalsa-neuvosto perustettiin sikh Dharman hallintoelimeksi. Jotkut Bhajanin opiskelijoista osallistuivat European Yoga Festivaliin.

1976: Oregonin kultainen temppeli, leipomo- ja jakeluliike, perustettiin yhdistämällä aiemmin olemassa olleet pienet yritykset.

1977: 3HO juhli ensimmäistä kesäpäivänseisausansa ja aloitti kestävän päivänseisausjuhlat.

1980: Akal Security luotiin. Se alkoi tarjoamalla turvallisuutta paikallisille yrityksille ja myöhemmin kasvoi suureksi kansallisen turvallisuuden yritykseksi.

1980-luku: Ashrams vakiinnutti, koska monet kannattajat perustivat perheitä ja muuttivat esikaupunkeihin kaupunkialueilta. Bhajan oli järjestänyt monet avioliitot.

1983-1984: Yogi Tea Company perustettiin. Siitä kasvoi menestyvä kansallinen yritys.

1984: Monet Espanola Ashramin johtajat jättivät organisaation valittamalla tiukasta kurinalaisuudesta ja liiallisesta rakenteesta.

1985: Washingtonin ashramin päällikkö pidätettiin ja hänet syytettiin huumeiden salakuljetuksesta. Monet ihmiset lähtivät Ashramista.

1986: Kaksi entistä naisnaista nosti kanteen Bhajania, 3HO-säätiötä, Sikh Dharma -veljeskuntaa ja Sikh Dharman (liike-elämän holdingyhtiö) Siri Singh Sahibia vastaan ​​useissa asioissa.

1994: Kansainvälinen Kundalini Yoga Teachers Association perustettiin, kun 3HO alkoi keskittyä yhä enemmän joogaopettajien kouluttamiseen.

1996: Sikhnet, maailmanlaajuinen sikhien digitaalinen resurssi, käynnistettiin.

1997: Miri Piri -akatemia perustettiin Amritsariin, Intiaan, viimeisin useista intialaisista sisäoppilaitoksista, joihin monet jäsenet lähettivät lapsensa.

2003: Kun hänen terveytensä heikkeni, Bhajan keskitti voitto- ja voittoa tavoittelemattomien yritysten valvonnan.

2004: Yogi Bhajan kuoli sydämen vajaatoimintaan.

2007: Johto myi leipomoliiketoiminnan.

2010: Ensimmäinen Kundalini-jooga- ja musiikkifestivaali pidettiin syksyllä. Se nimettiin uudelleen vuonna 2011 Sat Nam Festiksi ja siitä tuli säännöllinen tapahtuma.

2011: Sikh Dharma Internationalin jäsenet reagoivat yritysten uudelleenjärjestelyihin tuomalla haasteen Sardarni Guru Amrit Kaur Khalsa, et al v Kartar Singh Khalsa et ai että Oregonin osavaltio vastaan ​​Siri Singh Sahib Corporation et ai.

2012: Oikeussopimus tehtiin lopulliseksi, ja Bhajaniin liittyvät organisaatiot alkoivat suunnitella ja suunnitella tulevaisuutta.

2019: Entinen jäsen ja keskeinen hahmo 3HO: n ja sikh Dharman alkuvuosina Pamela Saharah Dyson (jonka Yogi Bhajan nimitti Premkaksi) julkaisi muistelmansa.

2020: Vastauksena Premkan muistelmiin jäsenet ja entiset jäsenet paljastivat väärinkäytöksiä. Organisaatio palkattiin tutkimaan syytöksiä.

2020--2021 Tutkimuksessa havaittiin syytä uskoa, että Bhajan harjoittanut seksuaalista hyväksikäyttöä ja häirintää. Johtajuus palkkasi konsultteja neuvomaan "myötätuntoisen sovinnon" prosessissa. Akal Security lopetti toimintansa.

FOUNDER / GROUP HISTORY

Kuten monien Yhdysvaltojen 1960- ja 1970-luvuilla syntyneiden vaihtoehtoisten uskontojen kohdalla, Healthy Happy Holy Organization (3HO) kasvoi keskeisen karismaattisen hahmon ympärille. Harbhajan Singh Puri syntyi 26. elokuuta 1929 nykypäivän Pakistanissa. Hänen äitinsä oli hindu, hänen isänsä oli sikhiä ja hänen koulunsa oli katolinen. Vuonna 1947 Intian jakaminen johti siihen, että perheestä tuli pakolaisia ​​ja pakeni New Delhiin. Vuonna 1954 hän meni naimisiin Inderjit Kaur Uppalin kanssa, ja pariskunnalla oli myöhemmin kolme lasta. New Delhissä hän osallistui yliopistoon, ja 3HO: n kirjanpito kertoo saaneensa tutkinnon taloustieteestä Punjabin yliopistossa ja työskentelevän sitten tulli- ja turvallisuusvastaavana Delhin lentokentällä. Hän jatkoi kiinnostusta joogaan. Hänen varhaiselämänsä ja olosuhteet, joissa hän tuli Pohjois-Amerikkaan, vaihtelevat, mutta useimmat ovat yhtä mieltä siitä, että hän saapui Torontoon vuonna 1968 odottaen ottavansa aseman joogan opettajana. 3HO: n historian verkkosivustolla todetaan, että Harbhajan opetti joogaa tuolloin Intian kanadalaiselle päävaltuutetulle James George'lle ja että komissaari kannusti häntä harkitsemaan joogan opettamista Toronton yliopistossa. Kun Harbhajan saapui Kanadaan, opettajan asema ei kuitenkaan toteutunut. Mahdollista joogia auttoivat tuttavat ja sukulaiset, ja hänet kutsuttiin lopulta Los Angelesiin. Siellä hän alkoi opettaa joogaa YMCA: ssa ja itä-länsi-kulttuurikeskuksessa (Khalsa, Hari Singh Bird ja Khalsa, Hari Kaur Bird nd).

Hänen saapumisensa tapahtui samaan aikaan kiinnostuksen lisääntymisen kanssa itäisissä uskonnoissa, kun tuon ajan kulttuurien ja kulttuurien vastaisissa liikkeissä aktiivinen nuoriso omaksui yhä enemmän henkisiä harrastuksia. Niinpä vaikka monet hänen alkuperäisistä opiskelijoistaan ​​Itä-Länsi-keskuksessa olivat joogan opiskelijoita, vanhempia, Bhajanin luokkiin liittyi pian nuoria hip-opiskelijoita. Jotkut hänen varhaisopiskelijoistaan ​​kuuluivat yhteisöryhmiin: Juke (tai Jook) Savage -esitysryhmään, Hog Farm -kommuuniin ja Komiteea-komediakollektiiviin, jotka kaikki ovat merkittäviä vastakulttuurihistoriaan.

Harbhajanin oleskelu itä-länsi-kulttuurikeskuksessa oli lyhyt, mutta yksi hänen opiskelijoistaan, Jules Buccieri, sekä joukko Los Angelesin musiikki- ja vastakulttuurisen maailman hahmoja, tarjosivat tukea ja opetuspaikkaa. He kutsuvat häntä "Yogi Bhajaniksi" nimellä, jolla hänet tunnetaan parhaiten. Linna-niminen rakennus toimi keräilypaikkana erilaisten yhteisöryhmien jäsenille, joista osa kävi joogatunteja Bhajanin kanssa (Law 2000: 93). Samanaikaisesti rock-musiikkifestivaaleista oli tulossa merkittävä kulttuuri-ilmiö, ja erilaiset itäiset henkihahmot osallistuivat näihin festivaaleihin ja niihin liittyviin tapahtumiin, kuten Solstice-juhliin ja “The Holy Man Jam” -nimiseen tapahtumaan kesäkuussa 1970 Boulder Coloradossa. Hengelliset opettajat puhuivat tai tarjosivat joogatunteja. 3HO: n jäsenet löytävät Bhajanin useista nämä varhaiset festivaalit (ks. Khalsa, HSB ja Khalsa, KB no date; Law 2000; Mankin 2012; Barrett 2007). [Kuva oikealla] Joistakin osallistujista tuli hänen oppilaansa. Esimerkiksi Dawson-niminen tapasi Bhajanin Solstice-juhlissa. Dawson ilmeisesti halusi kokeilla yhteisöllistä elämää ja oli ostanut maata tätä tarkoitusta varten. Niin hyvin [kun hän tapasi Bhajanin, hän tarjosi kaksitoista hehtaariaan ashramipaikkana (Gardner 1978: 123-28).

Siten Bhajan keräsi monet ensimmäisistä opiskelijoistaan ​​melko sattumanvaraisella tavalla, tällaisissa tapahtumissa tai kontaktien kautta joogaopiskelijoihinsa, mutta pian seurasi tietty määrä järjestystä ja suunnittelua. Sekä hänellä että opiskelijoilla oli tarkoitus luoda yhteisöjä, ja he perustivat nopeasti keskukset, joita he kutsuivat ashrameiksi. Aluksi heidän keskuksensa muistuttivat kuntia, jotka olivat vastakulttuurielämän tunnusmerkki, vaikka asukkaiden noudattamat rutiinit olivat tiukkoja verrattuna monien tuolloin muodostuneiden kuntien elämäntapoihin. Bhajan kannatti aikaisin aamulla joogaa, meditaatiota ja kasvisruokavaliota. Hän koulutti opiskelijoita joogaopettajiksi ja lähetti sitten heidät perustamaan opetuskeskuksia, jotka ilmeisesti aikovat luoda asramien verkoston, kuten muutkin henkiset opettajat tekivät. Hän perusti 3HO: n kattojärjestönä.

Bhajan johti kahdeksankymmenen opiskelijansa ryhmän Intiaan vuonna 1970. Vierailun alkuperäinen tarkoitus oli ilmeisesti vierailla Maharaj Virsa Singhissä, jota Bhajan kutsui opettajaksi tai mestariksi. Näyttää kuitenkin siltä, ​​että näiden kahden välillä on tapahtunut putoamista, kun Bhajan ja hänen oppilaansa saapuivat, ja ryhmä lähti Virsa Singhin yhdistyksestä, Gobind Sadanista, ja meni sen sijaan käymään useissa sikhien gurdvaroissa (katso, Deslippe 2012: 369-87). . He menivät lopulta Amritsariin ja Kultaiseen temppeliin, jossa Bhajan ja hänen oppilaat tunnustettiin virallisessa vastaanotossa, ja jotkut opiskelijat veivät Amritin (vihkiytyminen Khalsaan, kymmenennen gurun, Gobind Singhin, luomaan yhteisöön). Vierailun jälkeen Bhajan ja hänen opiskelijansa väittivät, että Bhajan oli nimetty Siri Singh Sahibiksi, jonka he tekivät sikhien uskonnollisena viranomaisena läntisellä pallonpuoliskolla. Tunnustuksen todellinen luonne on kuitenkin ollut satunnaista kiistan lähde (ks. Issues / Challenges).

Intian vierailun jälkeen 3HO-ashramin asukkaita, jotka osoittivat kiinnostuksensa Bhajanin uskontoon, kannustettiin oppimaan siitä ja jopa tulemaan sikheiksi. Hitaasti, mutta tasaisesti, sikhien identiteetin omaksuneet tai ainakin enemmän käyttäytymistään ja näkemyksiään Intiaan suuntautuneet määrät kasvoivat. Opiskelijat alkoivat ottaa käyttöön intialaisia ​​vaatteita ja pian "sitoa turbaaneja". Järjestö oli houkutellut useita taitavia muusikoita, ja jotkut heistä alkoivat oppia soittamaan ja laulamaan sikhikirtaania. Vuonna 1972 he avasivat ensimmäisen gurdwaransa (sikhien temppeli) Guru Ram Das Ashramissa Los Angelesissa, ja vuonna 1973 he loivat uuden organisaation, Sikh Dharma Brotherhoodin (myöhemmin nimeksi Sikh Dharma International). Ashramin asukkaita kannustettiin yhä enemmän siirtymään Sikhiläisyys. 3HO ja Sikh Dharma pysyivät erillisinä oikeushenkilöinä, ja 3HO oli omistettu ensisijaisesti joogalle ja sikh Dharma uskonnolliselle uskolle, mutta jokapäiväisessä elämässä heidän jäsenyytensä, uskomuksensa ja käytäntönsä olivat usein kietoutuneet toisiinsa.

Bhajan kierteli maan opetusta eri keskuksissa. Hän palveli myös hengellisenä neuvonantajana ja johtajana ja alkoi pian järjestää tai hyväksyä avioliittoja Ashramin asukkaille. Hän kannusti heitä asettumaan asumaan ja tulemaan "talonpoikaisiksi" sanoen, että hyvien sikhien ei pitäisi vetäytyä maailmasta, vaan elää eettisesti sen sisällä. Hänen kannattajansa kiinnittivät huomionsa sopeutumiseen uuteen elämäntapaansa, lasten kasvatukseen ja tapojen löytämiseen ansaitsemaan elantonsa. 1970-luvun päättyessä taantuma vaikeutti tätä, ja käytännön asiat nousivat suuriksi. Ashramit yhdistettiin, kun opiskelijat lähtivät keskustakaupungeista etsimään parempia paikkoja kasvattaa lapsia.

Vaikka tämä oli elämäntavan vakiinnuttamisen ja organisaation laillistamisen aika yleisön ja punjabi-sikhien silmissä, 1980-luku oli myös huomattavan stressin aika. Organisaatiossa oli merkkejä pirstaloitumisesta. Suuri osa Espanola-asramin johtajuudesta lähti 1980-luvun puolivälissä valittamalla "tiukasta kurinalaisuudesta" (Lewis 1998: 113). 3HO ja Sikh Dharma olivat mukana useissa oikeustapauksissa. Bhajanille mullistukset Punjabissa lisäsivät rasitusta.

Yritykset kuitenkin kasvoivat hitaasti ja tasaisesti 1980-luvulla ja nousivat sitten 1990-luvulla. Yogi Tea, joka on nykyään yksi maan suurimmista luonnollisista teealan yrityksistä, sai alkunsa yrittäjäideosta markkinoida Bhajanin versiota maustetusta intialaisesta teestä. Vastaavasti pieni leipomo, Golden Temple Bakery, kasvoi hitaasti 1980-luvulla ja alkoi sitten laajentua yhdessä kasvavien terveysruokamarkkinoiden kanssa Yhdysvalloissa. Turvayhtiö Akal Security aloitti paikallisena liiketoimintana New Mexicossa, sitten kasvoi syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen, ja siitä tuli merkittävä yhdysvaltalainen turvallisuusyhtiö ennen sulkemista helmikuussa 2021. Menestyneiden yritysten kasvun ja lisääntyneen kiinnostuksen suhteen joogaan Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa 3HO ja siihen liittyvät organisaatiot muuttuivat hitaasti.

1990-luvulla tapahtui kulttuurimuutos. Yhteisiä yrityksiä oli jäljellä vähän, ja varhaista nousua ja avoimesti sikhinä olemista pidettiin pikemminkin vaihtoehtona kuin implisiittisenä direktiivinä. Tänä aikana kiinnostus joogaan lisääntyi myös maailmanlaajuisesti. Palvelemaan muuttuvia aikoja Yogi Bhajan perusti kansainvälisen Kundalini-joogaopettajien liiton, joka on omistettu standardien asettamiselle opettajille ja opetusten levittämiselle ”(Sikhi Wiki nd).

Bhajanin ympärille oli syntynyt useita toimintakeskuksia. Mutta Bhajanin terveys oli pettymys, ja hän kuoli sydämen vajaatoimintaan ja siihen liittyviin ongelmiin vuonna 2004. Ennen kuolemaansa hän suunnitteli tulevaisuutta ja esitti tulevan johtamisrakenteen luonteen. Sen sijaan, että nimittäisi seuraajaa, hän jakoi johtotehtävän useiden roolien kesken. Hän konsolidoi myös voittoa tavoittelevat yritykset holdingyhtiöön. Useiden johtotehtävien ja toimintakeskusten vuoksi ei todennäköisesti ole yllättävää, että jännitteet nousivat esiin, varsinkin kun yhden yrityksen, Golden Temple Inc., johto myi yrityksen kuulematta muita asiaan liittyviä organisaatioita ja johtajia. Tämä johti oikeudenkäyntiin vuonna 2011, jossa 3HO / Sikh Dharma -järjestöryhmän eri osat asetettiin toisiaan vastaan, kun Sikh Dharma International (johon Oregonin osavaltio liittyi) vei johtajat oikeuteen ja voitti. (Katso, ongelmat / haasteet)

Varhaiset jäsenet kritisoivat voimakkaasti Pohjois-Amerikan kulttuuria ja kuvasivat sen suurimmaksi osaksi joutomaaksi, mutta huolimatta kritiikeistään ja vastakulttuurin juuristaan, on silmiinpistävää, kuinka tiiviisti 3HO ja sikh Dharma ovat seuranneet laajempia kulttuuritrendejä. Järjestöt kasvoivat 1960-luvun ja 1970-luvun alkupuolen vastakulttuurista, musiikkifestivaaleista, kommunismista ja kokeilusta.Sitten jäsenet kasvoivat konservatiivisemmiksi, uskonnollisemmiksi, perhekeskeisemmiksi ja yrittäjemmiksi, samoin kuin maa 1970-luvun lopulla ja 1980-luvulla. Niiden yritykset ajoivat aaltoa, kun luonnollinen elintarvikeliiketoiminta kasvoi dramaattisesti 1980-luvun lopulla ja 1990-luvulla. Heistä tuli myös suurempia ja itsevarmempia, samoin kuin suuryritykset ympäri maailmaa. Äskettäiset keskustelut väärinkäytöksistä ovat samankaltaisia ​​Me Too -liikkeen nykyisten paljastusten kanssa, ja Sikh Dharma International -sivustolla on "mantra… parantamiseen ja tukemiseen tänä COVID-19-aikana".

OPPEJA / uskomukset

Bhajan ja hänen oppilaansa ottivat käyttöön niin sanotun "elämisen tekniikan". Se koostui pääasiassa joogasta, meditaatiosta, kasvissyöjästä (enimmäkseen ayurvedisesta) "joogaruokavaliosta" ja erilaisista terveellisistä rutiineista. 3HO luotiin välineeksi elämäntavan jakamiseen ja kehittämiseen. Kuten verkkosivusto kuvaa sitä:

Kaikilla ihmiselämän osa-alueilla on jooginen taide ja tiede. On jooginen tapa nousta aamulla, mennä nukkumaan yöllä, syödä, hengittää, pestä hampaita, käydä suihkussa, kommunikoida, kasvattaa lapsia. Jokaisella elämän osa-alueella on valaistunut, tehokas ja tehokas tapa tehdä se. Yogi Bhajan opiskeli ja hallitsi tätä teknistä ja hengellistä tietoa Intiassa ja toi tämän lahjan länteen (Healthy Happy Holy -sivusto ja “Healthy Happy Holy Lifestyle”).

Yksi Bhajanin erityisistä taidoista johtajana oli hänen kykynsä yhdistää opiskelijoiden taustansa omaansa ja integroida erilaisia ​​arvoja, uskomuksia ja suuntauksia. Esimerkiksi, kun monet varhaiset jäsenet toivat kulttuurisidonnaisia ​​ja New Age -arvoja uuteen elämäänsä 3HO: ssa, Bhajan lainasi New Age -liikkeestä ja kutsui nykyistä ajanjaksoa Kalaksi, joka on ahneuden, eriarvoisuuden, materialismin ja epävarmuuden merkki. Hän kertoi oppilaille, että hän valmistaisi heidät uuteen aikaan, Vesimieheksi. Tämä olisi parempi aika, mutta siirtyminen olisi vaikeaa, joten heidän täytyy vahvistaa ja puhdistaa itsensä kestääkseen kulkua noudattamalla hänen määräämää elämäntapaa.

Opiskelijoiden vastakulttuurista 3HO: han tuomiin arvoihin sisältyi kokonaisvaltainen lähestymistapa elämään, halu yhteisöön, epäluottamus suuryrityksiin sekä byrokratiaan ja materialismiin, sitoutuminen sosiaaliseen muutokseen, halu kokeilla elämäntapoja ja yksilötietoisuutta, ja merkitysnälkä, He etsivät myös vaikutusmahdollisuuksia sellaisen kulttuurin edessä, jonka he pitivät ainakin tyytymättömänä tai pahimmillaan sortavana ja tuhoavana. (Elsberg 2003: 55-72; Miller 1991; Tipton 1982) Monissa Bhajanin opetuksissa käsiteltiin näitä arvoja ja huolenaiheita.

Bhajan opetti luokkia, joita hän kutsui kundalini-joogatunneiksi, ja muita, joita hän kutsui ”valkoiseksi tantriksi”. Hänen mukaansa Kundalini-jooga sopi päivittäiseen harjoitteluun, mutta Valkoinen Tantric vaati hänen läsnäoloaan. Vaikka Bhajan puhui kahdesta joogatyypistä ikään kuin ne olisivat erillisiä kokonaisuuksia, itse asiassa Tantra on perinteisesti laajempi termi, joka kattaa kundalini-joogan. Bhajan opetti, että hänen joogansa johtaisi lopulta yksilön valaistumiseen ja kokemukseen ykseydestä universaalisen tietoisuuden kanssa. Hän opetti, että Kundalini-energia, jonka sanottiin olevan selkärangan juuressa, nousi näkymättömän "hienovaraisen kehon" läpi kanavillaan ja solmuillaan (chakroineen), kunnes se lopulta yhdistyi puhtaaseen tietoisuuteen. Sen lisäksi, että se johti mahdolliseen valaistumiseen, joogan sanottiin 3HO: ssa puhdistavan ja parantavan erityisesti vahvistamalla hermostoa ja tasapainottamalla rauhasjärjestelmiä. Monien fyysisten asentojen ja liikkeiden sanottiin myös suorittavan erilaisia ​​käytännön toimintoja, kuten stressin lievittäminen, kestävyyden parantaminen ja ruoansulatuksen parantaminen. Nämä käytännöt käsittivät hänen oppilaidensa kiinnostusta tietoisuuteen ja muutokseen, heidän haluaan luoda yhtäläisyyksiä kaikilla elämänaloilla, mieli ja ruumis mukaan lukien, ja heidän henkilökohtaisen voimaannuttamisensa tarpeeseen.

3HO: n varhainen kasvu tapahtui samaan aikaan kasvavan naisliikkeen kanssa, joten sukupuoliroolit olivat merkittäviä ja vielä enemmän ottaen huomioon Tantran merkityksen 3HO-elämässä. Tantrassa jumalallisella sanotaan olevan sekä mies- että naispuolisuus, ja naisenergiaa kutsutaan joskus jumalattareksi tai Shaktiksi. Bhajan vetoaa tällaisiin tantrisiin uskomuksiin ja viittasi joskus naisiin shaktisina ja ”Jumalan armoina”. Hän suosi myös perinteisiä mies- ja naisrooleja, näennäisesti näyttäen oikeuttavansa ne osittain viittaamalla Tantraan. Hän valitti, että naisista Pohjois-Amerikassa oli tullut "miesten jäljitelmä". Hänen mukaansa naisen tulisi olla "elävä rauhallisuus, rauha, harmonia, armo ja hienostuneisuus" (Bhajan 1986: 30). Nainen pystyi "muuttamaan kaikki ympärillään olevat negatiiviset asiat positiivisiksi" (Bhajan 1979: 211) .

Naisten on kuitenkin käytettävä voimaansa viisaasti. Jos he eivät tee niin, he voivat ja usein aiheuttavat suuria ongelmia. Itse asiassa hän kritisoi usein naisopiskelijoita ja naisia ​​yleensä. Hän katsoi, että osa huonosta käytöksestään piti länsimaisessa yhteiskunnassa syntynyttä hyväksikäyttöä ja epävarmuutta, ja osan epäonnistumisesta antaa miehille anteeksi ja olla yksinkertaisesti miellyttävä ja naisellinen (Bhajan 1986: 30, “Women in Training series”).

Varhaisimmassa ilmenemismuodossaan 3HO: han vaikuttivat pääasiassa joogaiset ja hindulaiset perinteet. Mutta Bhajan lisäsi pian toisen kerroksen sikhien uskomuksia ja käytäntöjä ja integroi ne aikaisempien opetusten kanssa. Jotkut kannattajat antoivat organisaatiokohtaisia ​​lupauksia, joissa Bhajanin "tekniikka" yhdistettiin sikhien uskomuksiin. Jotkut antoivat todellisia sikhilupauksia (amrit). He perustivat sikhien gurdwarat (palvontapaikat) ja monet alkoivat käyttää sikhien identiteettimerkkejä. Itse asiassa oli paljon vetoomusta vastakulttuuriseen herkkyyteen ja tarpeeseen löytää mielekäs tapa elää maailmassa. Opiskelijat eivät vain saaneet aikaan Sikhiläisyys lisäksi joukko uskomuksia ja käytäntöjä, jotka voisivat rakentaa heidän elämänsä ja antaa merkityksen, he oppivat myös esittämään kaunista musiikkia (kirtan) ja saivat pääsyn toiselle mantereelle ja toiselle kulttuurille sen perinteiden ja tarinoiden kanssa, itse asiassa aivan uuden identiteetin. Heille kerrottiin, että jooga herättää heidän hengelliset energiansa ja antaa heille voimaa yksilöinä, ja sikhien opetukset ja käytännöt kanavoivat vapautetut energiat positiivisiin suuntiin. Sikhiarvot edistävät "ryhmätietoisuutta" ja hurskautta (Kundalini Research Institute. 1978: 18). Ja Bhajan hyötyi selvästi myös siitä, että hänestä tuli entistä suurempi ura ja valta, kun hänestä tuli paitsi joogaopettaja myös suuren uskonnon edustaja.

Huolimatta monien sikhien periaatteiden ja käytäntöjen vetoomuksesta, uuden ja uskonnollisen suunnan omaksumisessa oli vaikeuksia. Vastakulttuuri ei ollut ystävällistä järjestäytyneelle uskonnolle, sillä se arvosti itsensä ilmaisua ja improvisaatiota hurskauden tai alistumisen suhteen. Itse asiassa monet jäsenet lähtivät, kun sikhiläisyys otettiin käyttöön. Bhajanin piti olla varovainen jatkaakseen kehystämistä Sikhiläisyys siten, että jäljellä olevat jäsenet voisivat hyväksyä sen ja sovittaa sen menneisyyteen ja hänen joogaopetuksiinsa.

Yksi tapa, jolla Bhajan teki tämän, oli tarjota visio, jossa hän ja he loivat länsimaisen Khalsan (Khalsa tarkoittaa "puhtaat" ja viittaa kaikkiin vihittyihin sikhiin. Sitä kutsutaan joskus veljeskunnaksi). Niinpä he olisivat edelleen osa liikkeitä, kuten he olivat vastakulttuurin ja New Age -piireissä, ja voisivat silti saada aikaan sosiaalisia muutoksia, mutta se sisältyisi sikhien uskontoon: "Meillä on omat teollisuudenalat, omat yritykset ja tarjoamme omat työpaikkamme ja oman kulttuurimme. Meistä kasvaa 960,000,000 1972 343 sikhien kansakunta täyttääkseen Guru Gobind Singhin ennustuksen ”(Khalsa XNUMX: XNUMX).

Bhajan väitti myös, että jooga ja Sikhiläisyys olivat historiallisesti kietoutuneet (väite, josta monet sikhit eivät olleet eri mieltä), ja hän sulautti sikhien ja joogaperinteet korostaen "äänivirtauksia". Varhaisimmista päivistä lähtien Bhajan sisällytti lauseita sikhien rukouksista ja pyhistä kirjoituksista joihinkin joogaryhmiin, joita hän opetti. Opiskelijat lauloivat näitä, vaikka he eivät tienneet, että Bhajan sisälsi sikh Shabd Gurun (gurun kappaleet ja sanat). Hän korosti rukousten ääniä ja äänimalleja yhtä paljon kuin varsinaisia ​​sanoja. Keskeistä on myös ajatus siitä, että Shabad Guru on toinen "tekniikka", jonka avulla käyttäjät voivat selviytyä nopeasta muutoksesta, joka liittyy siirtymiseen Vesimiehen ikään.

Bhajanin ennustusten mukaan 11. marraskuuta 2011 aloitettiin siirtyminen uuteen aikaan, ja sopeutuminen siirtymävaiheessa on pysynyt keskeisenä ajatuksena. [Kuva oikealla] Myöhempinä vuosina Bhajan puhui useammin muutosten tulevasta vauhdista ja sen vaikutuksesta "aistijärjestelmään". Hän ennusti ihmisten olevan "häiritsevämpiä, kykenemättömiä kestämään tarpeeksi, heillä ei ole paljon suvaitsevaisuutta ja erittäin argumentatiivista" (Bhajan nd 3HO -verkkosivusto), ja nyt 3HO-joogaopettajat puhuvat hallinnasta uudessa ympäristössä ja "alkavat kehittyä aistijärjestelmä, joka antaa heidän elää intuitiivisina, monipuolisina olentoina ”(Healthy Happy Holy Organization -verkkosivusto ja” The Sensory Human ”).

Koska yleinen kiinnostus joogaa kohtaan on kasvanut, kundalini on lisännyt kattavuuttaan, ja siellä on lukuisia opettajia ja opettajien koulutuskursseja. Näitä kursseja on opetettu edellyttämällä, että kaikki opettajat noudattavat tarkasti Bhajanin ohjeita. Viime aikoina Bhajania ja joitain opettajia vastaan ​​on kuitenkin noussut esiin syytöksiä, ja on joogaopettajia, joiden ei enää tarvitse tuntea Bhajanin jalanjälkiä. Sisäistä kyseenalaistamista ja jakautumista on paljon, ja uskomusjärjestelmän tulevaisuuden piirteitä on vaikea erottaa (ks.

RITUALIT / KÄYTÄNNÖT

3HO ja sikh Dharma tarjoavat monipuolisen rituaalielämän. Suurimpiin rituaaleihin ja käytäntöihin kuuluu kundalinin ja valkoisen tantrisen joogan, vesimiehen Sadhanan suorittaminen ja osallistuminen Solstice-juhliin. Erityisesti intialaisten tai sikhien käytäntöihin kuuluvat intialaisten vaatteiden ja sikhien identiteettimerkkien, mukaan lukien turbaanien, järjestettyjen avioliittojen hyväksyminen, kirtanin laulaminen, sikhien juhlapäivien ja kulkureittien viettäminen sekä vierailut Intian kultaiseen temppeliin.

Bhajan kertoi ensimmäisille oppilaille, että hän opetti heille Kundalini-joogaa, koska se oli erityisen voimakas joogamuoto, käytäntö, joka vastasi nuorten tarpeisiin heidän kohdatessa nopeita sosiaalisia muutoksia. Kundalini-jooga, kuten Bhajan opetti, on fyysisesti voimakas, ja siinä yhdistyvät hallittu syvä hengitys erilaisiin jooga-asennoihin ja mantralukemiin, joista osa voi säilyä pitkään.

Jos Bhajan opetti, että Kundalini-jooga antaisi ihmisille mahdollisuuden navigoida uudella Vesimiehen aikakaudella, hän opetti myös, että jooga auttaisi kaikkia harjoittajia niin, että hän olisi vähemmän henkilökohtaisten tarpeiden ja tunteiden armoilla ja kykenisi paremmin muokkaamaan maailmaa, pikemminkin. kuin vain vastata siihen. Hänen oppilaansa pystyisivät paitsi selviytymään muutoksista, joita siirtyminen vesimiehiin johti, myös opastamaan muita, joiden mielestä siirtyminen oli vaikeaa.

Kaikkien näiden etujen sanottiin soveltuvan valkoiseen tantriseen joogaan samoin kuin muihin etuihin. Tantrinen ajattelu olettaa lopullisen ykseyden, jolla on kaksi puolta: aine ja henki, muotoinen tietoisuus ja luonnon maailma. Henki identifioidaan miesperiaatteen kanssa ja aine naispuolisen kanssa, kun naisellinen antaa muodon äärettömälle tajunnalle (Pintchman 1994: 110). "Valkoinen tantrinen" näyttää rakentavan näitä ideoita, mutta Bhajanin erottavien lisäysten kanssa. Luokat sisältävät monia samoja liikkeitä ja lauluja, joita käytetään kundalini-jooga-istunnossa. Yksi ero on kuitenkin se, että valkoinen tantra suoritetaan riveissä, miehet kohtaavat naisia, joista jokaisella on kumppani. [Kuva oikealla] Lisäksi odotetut vaikutukset ovat erilaiset. Tantran sanotaan "tasapainottavan" mies- ja naisenergiaa ja "puhdistavan" yksilön. Jokaisen ihmisen kokemuksen sanotaan olevan erilainen, mutta kukin “saa mitä tarvitsee matkansa tuossa vaiheessa. Se on hyvin syvä ja muuttava puhdistusprosessi… ”(Khalsa 1996: 180). Bhajanin sanottiin ottavan osallistujan karman, joten istunnon johtaminen oli hänelle vaikea ja tuskallinen prosessi. Bhajan väitti perinneensä otsikon "Mahan Tantric", mikä hänen mukaansa teki hänestä ainoan henkilön, joka pystyi virallisesti opettamaan Valkoista Tantricia. Alun perin hänen läsnäolonsa sanottiin olevan välttämätön, jotta hän pystyi sisäistämään ja lievittämään osallistuvien yksilöiden kipua ja alitajunnan kamppailuja (Elsberg 2003: 44-53). Myöhemmin hän kuvasi videotallenteita luokkiinsa ja videoilla sanotaan olevan samat vaikutukset Bhajanin fyysisenä läsnäolona. Musiikista tuli myös tärkeä osa harjoittelua, ja Bhajan pyysi muusikoita äänittämään lauluja ja mantroja. (Sikh Dharma -sivusto "50 vuotta musiikkia")

Jooga ja Sikhiläisyys yhdistetään Vesimiehen Sadhanan harjoittamiseen, joka sisältää rukouksen, meditaation, joogan ja sikhien palvonnan. Ilmeisesti Bhajan vaihteli alun perin muotoa joka vuosi ja lopulta päätyi tiettyyn versioon, jota jatketaan tänään (Khalsa, Nirvair Singh ja Sikh Dharma -sivusto). Kuten virallisesti on kuvattu, "Aamu Sadhana on päivittäinen käytäntö herätä amrit vela -aikana (kaksi ja puoli tuntia ennen auringon nousua) mietiskelemään ja laulamaan Jumalan nimeä ..." (Sikh Dharma .org -verkkosivusto). Se alkaa Japjilla, sikurien aamurukouksella, jonka on kirjoittanut Guru Nanak. Sitä seuraa sikhien rukoukset, Kundalini-joogasarjat ja sitten erityiset "Vesimiehen meditaatiot". Nämä meditaatiot ovat lyhyitä ylistyslauluja, jotka suoritetaan määrätyn ajan. Heidän sanotaan suorittavan tiettyjä tarkoituksia, kuten "suoja kaikilta negatiivisilta voimilta, sisäisiltä ja ulkoisilta, jotka estävät meitä tosi tiellämme" (Aquarian Sadhana 3HO -järjestön verkkosivusto). Sadhana voidaan suorittaa yksittäin tai ryhmässä, ja se voi kestää kaksi ja puoli tuntia (ks. Har Nal Kaur nd). Suositus nousta aikaisin ja mietiskellä “amrit velan” aikana on sikhien universaali. Aquarian Sadhana on erottuva 3HO- ja sikh-dharma-versio (katso, Elsberg 2003: xiii-xvi, 174-77).

Kirtan viittaa hartauslauluun ja lauluun, ja se on jo pitkään ollut olennainen osa sikhien harjoittelua ja tärkeä 3HO: ssa ja Sikh Dharmassa. Siellä on myös laajempi hengellinen kirtaniliike, joka vetoaa useiden uskonnollisten perinteiden, kuten sikh Dharman, harjoittajiin. Laulut ja mantrat voidaan asettaa New Age- tai blues-muotoon tai ne saattavat heijastaa muita musiikkilajeja ja niihin voi liittyä tanssia. Sivustoihin kuuluvat joogastudiot ja joogafestivaalit, konsertit ja gurdwaras. Ääni voi olla hartaus tai voi kallistua kohti viihdettä. 3HO: han liittyvä liiketoiminta nimeltä Spirit Voyage myy kirtan-äänitteitä ja järjestää joitain tapahtumia, ja 3HO järjestää "Sat Nam -juhlia" eri puolilla maata (Khalsa, NK 2012: 438).

Sikh Dharman jäsenet osallistuvat myös perinteisempiin sikhien tapahtumiin. He voivat valita vihkimisen Khalsaan (amrit sanskar). He osallistuvat sikhien festivaaleihin, kuten gurpurbs (juhlat, jotka merkitsevät historiallisia tapahtumia, kuten gurujen syntymiä) ja pitävät sikhien häät [Kuva oikealla] ja muita kulkureittejä. He voivat liittyä Akhand-polulle, joka lukee jatkuvasti Guru Granth Sahib alusta loppuun, merkitä gurpurb, häät, syntymä, kuolema tai muutto uuteen kotiin.

Sikh Dharma auttaa myös koordinoimaan Baisakhi-päivän juhlia Los Angelesissa. Tämä suuri festivaali merkitsee Khalsan syntymää (ja on myös sadonkorjuujuhla Punjabissa). Guru Granth Sahib (Sikhien pyhät kirjoitukset) saatetaan Los Angelesin kokouskeskukseen, jossa suuret musiikkiryhmät esittävät kirtania, siellä on kaiuttimia, langar (ilmaiset ateriat) ja paraati Los Angelesin keskustan läpi.

3HO oli alun perin synkretinen muoto, joka sekoitti useita perinteitä. Se vaati jonkin verran emotionaalista ja älyllistä ketteryyttä liikkumiseen eri näkökulmien välillä ja vaati huomattavaa sinnikkyyttä vaaditun kurinalaisuuden noudattamiseksi. Varhaiset kannattajat nousivat aikaisin, osallistuivat sadhanaan, työskentelivät koko päivän ja yrittivät ylläpitää positiivisia suhteita ashramissa. He ottivat intialaiset vaatteet ja sikhien nimet ja turbaanit, ja joskus pilkattiin heidän vaatteistaan. Monilla avioliitot järjestivät Yogi Bhajan. He pyrkivät saavuttamaan valaistumisen ja olemaan jatkuvasti tietoisia korkeammasta todellisuudesta, mutta heidän täytyi kuitenkin elää jokapäiväistä elämää ja tukea perheitä ja organisaatiota. Sadhana, kirtan, erikoisvaatteet ja sikhien symbolit ovat auttaneet heidän pyrkimyksissään yhdistää korkeampi ja jokapäiväinen todellisuus ja luoda mielekäs hengellinen elämä. Niille, joiden kiintymys on ensisijaisesti joogaopettajina ja opiskelijoina (ei sikhinä), on ehkä vähemmän tarvetta sekoittaa perinteitä, mutta visio kehosta energiakanavien ja chakrojen sarjana, itsensä kehittymisestä kohti korkeampaa tietoisuutta ruokavalion, joogan, kirtanin ja kurinalaisuuden kautta, ja ryhmä, joka on omistettu tehtävälle ohjata ihmisiä muuttuvien aikojen läpi, ovat edelleen voimassa. Heidän rituaalielämäänsä liittyvä symboliikka, kuvitus ja toimet tarjoavat keinot sitoa itse ja organisaatio, menneisyys ja nykyisyys, mielikuvitus ja käytännön elämä.

ORGANISAATIO / JOHDANTO

Vuosien varrella alkuperäiseen 3HO-säätiöön liittyi useita sidosryhmiä, kun jäsenet siirtyivät sikhiksi, perustivat yrityksiä ja laajensivat ashramien määrää Pohjois-Amerikassa ja sen ulkopuolella. 3HO: n jäsenet ovat todellakin osoittaneet taipumuksen luoda organisaatioita. Bhajan kannusti ensimmäisiä oppilaitaan tulemaan opettajiksi ja perustamaan ashrameja, minkä he tekivät, niin että vuoteen 1972 mennessä oli 200 virallista ashramia (tosin monia melko pieniä) sekä useita opetuskeskuksia. Vuoteen 3 mennessä oli yli 1995 2012HO Kundalini -joogakeskusta 351 maassa (Stoeber 68: 1972-XNUMX). Kun he alkoivat omaksua sikhismiä, opiskelijat avasivat myös gurdwaroita ja perustivat sikh-dharma-veljeskunnan (myöhemmin sikh-dharma ja sitten sikh-dharma International) valvomaan ja hallinnoimaan niitä. Bhajan ja jotkut opiskelijat perustivat Kundalinin tutkimuslaitoksen (KRI) vuonna XNUMX tutkimaan joogan vaikutuksia, julkaisemaan joogan käyttöoppaita ja myöhemmin valvomaan joogaopettajien koulutusta ja sertifiointia. Nykyään KRI-verkkosivuston mukaan sen tehtävänä on "ylläpitää ja säilyttää Yogi Bhajanin opetusten aitous, eheys ja tarkkuus koulutusten, tutkimuksen, julkaisemisen ja resurssien avulla" (Kundalinin tutkimuslaitoksen verkkosivusto. 2020 “Tietoja”). Sen Aquarian Trainer Academy listaa 530 joogaopettajaa / kouluttajaa ja 414 opettajankoulutusohjelmaa maailmanlaajuisesti. (Kundalinin tutkimuslaitoksen kouluttaja ja ohjelmahakemisto 2020) Mukana on myös IKYTA, kansainvälinen Kundalini-joogaopettajien järjestö, joka on alun perin luotu "valvomaan opetusstandardeja ja levittämään käytäntöä" ja joka tarjoaa nyt myös resursseja ja tukea KRI-sertifioiduille opettajille (ks. IKYTAn verkkosivusto 2020 “Tietoja;” Stoeber 2012: 351–68). Kun naisliike levisi Yhdysvalloissa ja Kanadassa 1970-luvulla, 3HO-naiset perustivat kansainvälisen naisleirin, joka tunnetaan myös nimellä Khalsa Women's Training Camp, joka on jatkunut. Kun heidän perheensä kasvoivat, he järjestivät myös leirejä myös lapsille, ja pian heidän vanhempansa alkoivat lähettää heitä intiaanikouluihin. Uusin on Miri Piri -akatemia Amritsarissa.

Bhajan kannusti oppilaitaan perustamaan yrityksiä, ja monissa tapauksissa nämä äskettäin lyödyt yrittäjät palkkasivat joogaopiskelijoita tai ansaitsivat osan tuloistaan ​​paikallisiin ashrameihin, 3HO-säätiöön tai sikhidharmaan. Nämä tunnettiin nimellä "perheyritykset".

3HO -säätiön jäseniä on valtakunnallisesti monilla ammatillisilla ja teknisillä aloilla. Jotkut ovat alkaneet valmistaa yrityksiä, kuten terveysruokia, huonekaluja ja hierontatyökaluja; toisista on tullut erittäin onnistuneita tuotteiden, kuten vakuutusten, terveysruokien, kenkien ja koulutustarvikkeiden, myynnissä ja jakelussa ja 3HO Foundation -ravintoloita löytyy monista maan kaupungeista. " (Khalsa, Kirpal Singh 1986: 236). Muut yritykset ovat tarjonneet palveluita, kuten joogaan perustuvan huumeriippuvuuden neuvontaa ja hoitoa. (Katso Mooney 2012: 427)

Suurimmat yritykset ovat olleet Golden Temple Bakery, Yogi Tea (sidoksissa East-West Tea Company -yritykseen) ja viime aikoihin asti Akal Security. Leipomo toimitti yhdessä vaiheessa tuotteita Trader Joesille ja Pepperidge Farmille sekä myi omia tuotemerkkejä. Sen johtajat kuitenkin myivät viljajaoston Hearthside Foods Solutions -yritykselle 71,000,000 2010 2019 miljoonalla dollarilla vuonna 89, kaupan jälkeen pitkittyneet sisäiset oikeudelliset riidat (ks. Issues / Challenges). Yogi-teetä sekoitetaan ja pakataan Oregonissa sekä ulkomailla Italiassa ja Saksassa. Yritys kuvailee teet ayurvedaisiksi, ja monet on tarkoitettu tiettyjen parantamistarkoitusten toteuttamiseen (stressin lievittäminen, ruoansulatuskanavan tuki jne.). Näitä teetä myyvät muun muassa Whole Foods, Giant, Trader Joes ja CVS. Akal toimitti lentokentän turvallisuuden ja turvatarkastuksen, tilojen turvallisuuden ja DHS: n liittovaltion suojelupalvelujen turvallisuuden (katso, ongelmat / haasteet). Tytäryhtiön, Coastal International Securityn kautta, se työskenteli myös ulkomailla, tarjoten turvallisuutta rakenteilla oleville konsulaateille, suojapalveluiden konsultointia ja hätäapupalveluja. (katso Akal Global; Elsberg 111: XNUMX-XNUMX; Khalsa International Industries and Trade; Siri Singh Sahib Corporation; Yogi Tea Official Site.)

Yritysten määrän ja laajuuden kasvaessa Bhajan perusti organisaatiot kouluttamaan ja tukemaan johtajia ja valvomaan yrityksiä. Hän loi yksikön nimeltä Core Management Team, joka koostui henkilöistä, joilla oli liiketoimintatietoa ja kokemusta. Heidän tehtävänään oli löytää kykyjä, antaa ohjausta ja neuvoja, karsia tehottomia johtajia ja raportoida Bhajanille.

Siellä oli myös 3HO / Sikh Dharmaan liittyvien ihmisten perustamia hyväntekeväisyysjärjestöjä, joihin yritykset myötävaikuttivat. Bhajanin kuoleman aikaan oli yksikkö nimeltä Charitable Contributions Committee, jonka tehtävänä oli päättää, kuinka voiton tavoittelevien yritysten varat kohdennetaan voittoa tavoittelemattomille järjestöille, mukaan lukien 3HO.

Kun hänen terveytensä epäonnistui, hän loi holding-yhtiöitä kaikille yrityksille ja jätti melko monimutkaiset ohjeet 3HO: n ja siihen liittyvien yksiköiden hallinnalle kuolemansa jälkeen. Hallintoviranomainen siirtyi yhdelle hänen luomastaan ​​hallituksesta, Unto Infinity LLC: lle. Yritysten hallitusten ja toimitusjohtajien oli jatkettava tehtävissään. Bhajanin vaimolla oli jo nimi "Bhai Sahiba länsipuoliskon sikhidharmalle". Aviomiehensä kuoleman jälkeen hänelle annettiin vastuu neuvoa Unto Infinityä ja Khalsa-neuvostoa (sikhien ministereistä koostuva neuvoa-antava neuvosto) uskonnollisissa asioissa ja vastuussa "sikh Dharman käytäntöä koskevien opetusten jatkamisesta ja standardoinnista Siri Singh Sahib. "

Eri yhteisöjä oli kaikkien valvottava Siri Singh Sahib Corporation (SSSC), joka aktivoituu Bhajanin kuoleman jälkeen. Oikeudenkäynnin takia se ei tosiasiallisesti toiminut vasta vuonna 2012. Sitä kuvataan "muodostavien organisaatioiden sikh Dharma-3HO-perheen korkeimmaksi hallintoviranomaiseksi". Sen tehtävänä on integroida voittoa ja voittoa tavoittelemattomat asiat, hallita varoja ja palvella valvontatehtävää.

Nämä järjestelyt näyttävät asettavan merkittävän vallan sikh-dharman henkilöstön käsiin, ehkä siksi, että oikeusjuttuissa vallitsivat Khalsa-neuvoston ja Sikh Dharma Internationalin jäsenet. 1970-luvulla perustettu Khalsa-neuvosto, joka oli alun perin Bhajanin nimittämä ministerijärjestö, näyttää SSSC: n ohella ottaneen uusia ja laajempia vastuita. Khalsa-neuvosto ei kokoontunut vuoden 2011 oikeudenkäynnin ja sen jälkiseurausten aikana. Siitä lähtien se on yrittänyt määritellä itselleen uuden roolin ja puuttua järjestöjen, sukupolvien sekä merentakaisten ja yhdysvaltalaisten ryhmien välisiin erimielisyyksiin. Vuonna 2017 Gurujodha Singh Siri Singh Sahib Corporationin presidenttinä raportoi Khalsa-neuvostolle ja puhui aiheesta "Aquarian Leadership and Group tietoisuus". Esityslistan kohdat paljastavat tuolloin useita huolenaiheita: halu integroida Kundalini Yoga ja Sikh Dharma, päivittää organisaatiokäytännöt, selventää eettisiä normeja, parantaa hallitusten valvontaa, ottaa mukaan ja valtuuttaa vuosituhannen sukupolven jäsenet vastaamaan nuorten toiveisiin tekniikan tehokkaasta käytöstä ja löytää tapoja työskennellä paremmin merentakaisten osien kanssa (Khalsa Council 2017). Vuonna 2015 pidetyssä kokouksessa nuoremmat puhujat sanoivat haluavansa, että "vanhojen sukupolvien ja vuosituhannen sukupolvien edetä tehokkaasti ja tarkoituksella" ja "luoda online-esittely maailmanlaajuisesta sangatistamme tarjoamista erilaisista ohjelmista ja palveluista".

SEIKAT / haasteet

Niiden Bhajanin opiskelijoiden joukosta, jotka omaksuivat sikhien uskonnon, havaittiin, että heidän oli asetuttava itseään laajempaan maailmaan Sikhiläisyys. 3HO-elämän synkretinen laatu on saattanut olla vetovoiman ydin monille sen harjoittajille, mutta se loukkasi myös joitain etnisiä sikhiä, jotka ajattelivat Bhajanin opetusten rikkovan sikhien ortodoksisuutta ja perusperiaatteita. Kritiikki oli erityisen voimakasta, kun 3HO ja sikh Dharma perustettiin ensimmäisen kerran. Yhdysvalloissa asuvat punjabilaista alkuperää olevat sikhit arvostelivat Bhajania joogan opettamisesta, useiden tittelien myöntämisestä, joita ei ole muissa sikhien yhteisöissä, ja kannustamisesta omistautua itselleen ikään kuin hän olisi guru (ainoa sikhien guru on pyhä kirja, Guru Granth Sahib)muun kritiikin ohella. Sikh Dharman jäsenet puolestaan ​​kritisoivat etnisiä sikhiä siitä, että he eivät olleet riittävän uskollisia eivätkä aina noudattaneet Khalsa-pukeutumis- ja käyttäytymisnormeja. He eivät näyttäneet tunnustavan tai hyväksyvän etnisen sikhien yhteisössä esiintyvää vaihtelevaa omistautumisen ja sitoutumisen tasoa tai sitä, missä määrin identiteetti on juurtunut paitsi sikhien uskonnossa myös Punjabi-kulttuurissa. Bhajan ja hänen kannattajansa väittivät, että Bhajan oli nimitetty "läntisen pallonpuoliskon sikhidharman ylimmäksi uskonnolliseksi ja hallinnolliseksi viranomaiseksi", ja pitivät tätä titteliä vastaavana nimittämällä hänet kaikkien länsimaiden johtajiksi, kun taas etniset sikhit näkivät arvonimen olevan merkityksellinen vain Bhajanin järjestöille. Tällainen kritiikki on mykistetty, kun 3HO / sikh-dharma on perustettu jo jonkin aikaa ja on ottanut paikkansa monien sikhien ryhmittymien joukossa, jotka eivät ole täysin ortodoksisia. Bhajanin taipumus käyttää useita lähteitä, kun se sopii hänen tarkoituksiinsa, on kuitenkin edelleen tutkijoiden ja monien entisten jäsenten ongelma (Dusenbery 2012: 335-48; Dusenbery 2008: 15-45; Nesbitt 2005; Dusenbery 1990: 117-35; Dusenbery 1989: 90-119; Dusenbery 1988: 13-24). Philip Deslippe toteaa todellakin, että Bhajanin hengellisissä kertomuksissa "piilee etenevien unohdettujen ja hylättyjen opettajien, keksittyjen ja esiteltyjen henkilöiden eteneminen sekä kulttuurikontekstista, ajallisista tapahtumista ja käytännöllisestä välttämättömyydestä syntynyt kerronta- ja mytologisointiprosessi" (Deslippe 2012: 370).

Aluksi Bhajan puhui opettajastaan ​​Maharaj Virsa Singhista ja sanoi, että hänestä on tullut valaistunut Virsa Singhin oppilaana. Mutta Bhajan näyttää eronneen tästä mentorista Intian-vierailun aikana vuonna 1971. Bhajan väitti myöhemmin opiskelleensa toisen opettajan Sant Hazara Singhin kanssa. Hän sanoi, että Hazara Singh oli voidellut hänet "Mahan Tantriciksi", ainoaksi ihmiseksi maailmassa, jolla oli lupa opettaa tantrista joogaa. Tämä on versio Bhajanin joogataustasta, joka löytyy tänään 3HO-verkkosivustolta, mutta se on kyseenalaistettu.

Mahdollisesti vakava kysymys on turvallisuus. Yhdysvalloissa asuvat punjabilaista alkuperää olevat sikhit ovat hyökänneet valkoiset kansallismieliset ja yksilöt, jotka ilmeisesti pitävät heitä potentiaalisina terroristina tai toivottuina muslimeina. Tunnetuin tapaus on traaginen ampuminen Oak Creekin gurdwarassa Wisconsinissa vuonna 2012, mutta sikheihin on kohdistunut muita väkivaltaisuuksia.

Sikhit maailmanlaajuisesti tunnetaan yrittäjyydestään, ja Sikh Dharma Internationalin ihmiset ovat omaksuneet tämän perinnön. Tuloksiin on sisältynyt vaikuttavia yritysmenestyksiä (katso, organisaatio / johtajuus), mutta on myös ollut ongelmia. 1980-luvulla silloista Washingtonin ashramin päämiestä ja sen jäsentä syytettiin "monitonnisten marihuanan määrien maahantuonnista vuosina 1983-1987". (Elsberg 2003: 211; Yhdysvallat vastaan ​​Gurujot Singh Khalsa 1988) Useita telemarkkinointihuijauksia on nostettu syytteeseen.

Laajemmassa mittakaavassa ovat tapahtumat, jotka johtivat oikeudenkäyntiin, joka tapahtui vuonna 2011. Sikh Dharma International oli suoraan mukana, mutta konflikti heijasti kaikkialla sikh Dharmaan liittyvissä organisaatioissa ja ehdotti jännitteitä eri valtakeskusten välillä. Tässä tapauksessa Kultaisen temppelin leipomon johtajat, jotka työskentelivät yhdessä Bhajanin perustaman holdingyhtiön, Khalsa International Industries and Trades Companyn kanssa, loivat yhteisyrityksen, jonka avulla he pystyivät myymään leipomon 71,000,000 2012 XNUMX dollaria ja pitämään huomattavan osan. osuus voitoista. Viimeinen ratkaisu vuonna XNUMX vaati hallituksen jäseniä eroamaan, vaikka he saivatkin selvityksen. Se oli kallis oikeudenkäynti.

Toinen yritys, Akal Security, oli aika ajoin huolestunut vuosien varrella ja lopetti liiketoimintansa helmikuussa 2021. Vuonna 2007 oikeusministeriö ilmoitti, että Akal Security "maksaa Yhdysvalloille 18,000,000 13 2007 dollaria sen rikkomista koskevien väitteiden ratkaisemiseksi. sen ehtojen mukaan tarjotaan koulutettuja siviilivartijoita USA: n kahdeksassa armeijan tukikohdassa ”(oikeusministeriö: 20. heinäkuuta 2017). On myös tehty useita hakemuksia, joissa viitataan oikeudenmukaisia ​​työehtoja koskevan lain väitettyihin rikkomuksiin (Shaak XNUMX. maaliskuuta XNUMX).

Bhajanin naisista antamat opetukset paljastavat parhaimmillaan huomattavan ambivalenssin. Vaikka hän kutsui naisia ​​"shaktiksi", joilla on suuri luovuus, hän kritisoi myös heitä manipulatiivisiksi, aistillisiksi, äänekkäästi sanottaviksi, muuttuviksi, mataliksi ja jopa "vastenmielisiksi". (Elsberg 2010: 310-13) Näillä asenteilla ja Bhajanin käyttäytymisellä naisiin vaikuttaa olevan merkittäviä pitkäaikaisia ​​seurauksia. Vuonna 1986 kaksi entistä naispuolista jäsentä syytti Bhajania pahoinpitelystä, paristoista ja muista syytteistä. Tapaus ratkaistiin tuomioistuimen ulkopuolella (Felt, Katherine v. Harbhajan Singh Khalsa Yogiji ym.; Khalsa, S. Premka Kaur v. Harbhajan Singh Khalsa Yogiji ym.). Äskettäin yksi kantajista (tunnettiin silloin Premkana, nykyisin nimellä Pamela Saharah Dyson) julkaisi kertomuksen yhteistyöstään Bhajanin kanssa. Hänen kuvaus hänen manipuloinnistaan ​​omaan ja muiden elämään sekä seksuaalisiin suhteisiin ”sihteereihinsä” (Dyson 2019) on johtanut väitteiden ja katkeruuden vuodattamiseen. Jäsenet ja entiset jäsenet ovat syyttäneet Bhajania seksuaalisesta häirinnästä ja hyväksikäytöstä. Johto sponsoroi useita kuuntelutilaisuuksia (SSSC “Kuuntelukierros” 2020; ”Komiteat ja toimikunnat”). Tämä johti siihen, että SSSC palkkasi tutkittavaksi yksityisen yrityksen, jolle XNUMX henkilöä ilmoitti väärinkäytöksistä. Yritys haastatteli myös henkilöitä, jotka halusivat puolustaa Bhajanin ennätystä ja puhua hänen tekemistään hyvistä. Tuloksena olevassa raportissa todetaan, että todennäköisemmin "Yogi Bhajan on harjoittanut seksuaalista pahoinpitelyä ja muuta seksuaalista hyväksikäyttöä, seksuaalista häirintää ja käyttäytymistä, joka rikkoo sikhien lupauksia ja eettisiä normeja." (Oliivihaara 2020: 6) Raportista löytyy myös tapauksia, joissa Bhajan ja jotkut hänen yhteistyökumppaneistaan ​​käyttävät uhkauksia, panettelua ja jopa aseellisia vartijoita jäsenten käyttäytymisen hallitsemiseksi.

Nämä huolestuttavat väitteet ovat saaneet monet kyseenalaistamaan uskollisuutensa 3HO: lle ja liitännäisjärjestöille. Jotkut väittävät, että Bhajanin opettamat käytännöt ovat arvokkaita ja ne voidaan erottaa hänen henkilökohtaisesta käytöksestään, toiset taas siitä, että kaikki, johon hän kosketti, on pilaantunut ja että on järkevää jatkaa kuten aiemmin. Tämä on välitöntä huolta Kundalini-joogaopettajille, jotka päättävät jatkaako opiskelijoiden opettamista käytännössä, joka on niin läheisesti sidottu Bhajanin nimeen ja joogaversioon. On olemassa huomattavaa polarisoitumista, epäluottamusta ja vihaa sekä halu löytää tie eteenpäin. Ottaen huomioon raportin havainnot ja Akal Inc: n tulojen menetykset, 3HO: lla ja siihen liittyvillä organisaatioilla on todennäköisesti merkittäviä haasteita tulevina kuukausina. Kuten raportissa todetaan, "Keskeinen kysymys yhteisölle on, kuinka tunnistaa, palauttaa, säilyttää ja viedä eteenpäin sitä, mikä on arvoa koko yhteisölle." (Oliivihaara 2020: 71)

KUVAT
Kuva # 1: Yogi Bhajan (Harbhajan Singh Puri).
Kuva # 2: Bhajan pop-festivaalilla Palm Beachillä.
Kuva # 3: 3HO Solstice -luokka "Kuljetamme meitä vesimiehiin".
Kuva # 4: Valkoinen tantrinen jooga-rituaali.
Kuva # 5: Häävalmistelut.

REFERENSSIT

Akal Security. "Rannikon kansainvälinen turvallisuus." Käytetään https://akalglobal.com/ on 5 toukokuu 2019.

Olive Branch Associates. 2020. "Raportti Yogi Bhajanin tekemästä seksuaaliseen väärinkäytökseen liittyvien väitteiden tutkinnasta", 10. elokuuta. Käytetään https://epsweb.org/aob-report-into-allegations-of-misconduct/ 28in helmikuussa 2020.

"Vesimies Sadhana." Käytetään https://www.3ho.org/kundalini-yoga/sadhana-daily-spiritual-practice/aquarian-sadhana 3in helmikuussa 2021.

"Vesimiehen Sadhanan ajoitusohjeet." Käytetään https://www.harnalkaur.co.uk/materials/aquarian-sadhana-guidelines.pdf 2in helmikuussa 2021.

Barrett, Ganga (Bhajan Kaur). 2007. ”Visioita.” Kirjassa ”Our True Tales”, 23. heinäkuuta https://www.ourtruetales.com/ 13in elokuussa 2020.

Bhajan, Yogi. ja aistillinen ihminen. Käytetään https://www.3ho.org/3ho-lifestyle/aquarian-age/sensory-human  1in helmikuussa 2021.

Bhajan, Yogi. toinenLainausmerkit miehistä: Lainausmerkit ihmiseltä ihmiselle: Aikakauslehti tietoiselle ihmiselle - Yogi Bhajanin miesten opetukset. " Käytössä https://www.3ho.org/3ho-lifestyle/men/yogi-bhajan-quotes-men 1in helmikuussa 2021.

Bhajan, Yogi. 1986. Naiset harjoitussarjassa, Toimittaja: Sat Kirpal Kaur Khalsa. Eugene Oregon: 3HO -säätiö.

Bhajan, Yogi. 1979. Naiset harjoitussarjassa, Toimittaja: Sat Kirpal Kaur Khalsa. Eugene Oregon: 3HO -säätiö.

Bhajan, Yogi. 1979. ”Sininen aukko”. Sivut 348-50 tuumaa - Mies kutsui Siri Singh Sahibia, toimittajat Premka Kaur Khalsa ja Sat Kirpal Kaur Khalsa. Los Angeles: Sikh Dharma.

Bhajan, Yogi. 1974. Totuuden helmiä, Nide 23.

Bhajan, Yogi. 1973. "Muista Vesimiehen aikakauden marttyyreja." Pp. 331-34 tuumaa - Mies kutsui Siri Singh Sahibia, toimittajat Premka Kaur Khalsa ja Sat Kirpal Kaur Khalsa. Los Angeles: Sikh Dharma.

Yhteistyöryhmä. Käytetään https://www.ssscresponseteam.org 21in helmikuussa 2021.

Oikeusministeriö. 2007. ”Turvayhtiö maksaa 18 miljoonaa dollaria selvittääkseen väitteet, joiden mukaan yritys ei toimittanut päteviä vartijoita Amy Basesille”, 13. heinäkuuta. http://www.justice.gov/opa/pr/2007/July/07_civ_500.html  kesäkuussa 2019.

Deslippe, Philip. 2012. "Maharajista Mahan Tantriciin: Yogi Bhajanin Kundalini-joogan rakentaminen." Sikhien muodostumat 8: 369-87.

Dusenbery, Verne A. 2012. ”3HO / Sikh Dharma: Joitakin harkittavia asioita.” Sikhien muodostumat 8: 335-49.

Dusenbery, Verne A. 2008; “Punjabi- ja gora-sikhit: ristiriitaiset sikhien identiteetin väitteet Pohjois-Amerikassa. Pp. 15-45 tuumaa Sikhit yleensä: Uskonto, kulttuuri ja politiikka globaalissa perspektiivissä. Delhi: Oxford University Press.

Dusenbery, Verne A. 1990. "Sikhiläiset, Khalsa Panth ja länsi-sikhien käännynnäiset." Pp. 117-35 tuumaa Uskonnolliset liikkeet ja sosiaalinen identiteetti: jatkuvuus ja muutos Intiassa, toimittaja Bardwell L.Smith. Leiden: EJ Brill Delhi Chanakkya -julkaisut.

Dusenbery, Verne A. 1989. ”Singh Sabhasta, Siri Singh Sahibsista ja sikhien tutkijoista: sikhien keskustelu Pohjois-Amerikasta 1970-luvulla.” Pp. 90-119 tuumaa Sikhien diaspora: Muutto ja kokemus Punjabin ulkopuolella, toim. N. Gerald Barrier ja Verne A. Dusenbery. Delhi: Chanakya-julkaisut.

Dusenbery, Verne A. 1988. "Punjabi-sikhien ja gora-sikhien suhteista Pohjois-Amerikassa." Pp. 13-24 tuumaa Nykyaikaisen sikhiläisyyden näkökohdat (Michiganin paperit sikhien tutkimuksista, # 1.). Ann Arbor: Michiganin yliopisto.

Dyson, Pamela Saharah. 2019. Valkoinen lintu kultaisessa häkissä: Elämäni Yogi Bhajanin kanssa. Maui, Havaiji: Eyes Wide Publishing.

Elsberg, Constance Waeber. 2019: "Bootstraps and Turbans: Sustenance, Belief and Entrepreneurship in 3HO / Sikh Dharma." Nova Religio 23: 89-111.

Elsberg, Constance Waeber. 2010: "Epäsuoralla reitillä: naiset 3HO / sikh-dharmassa." Pp. 299-328 tuumaa Sikhismi ja naiset, toimittaja Doris R.Jakobsh. New Delhi: Oxford University Press.

Elsberg, Constance Waeber. 2003. Siro naiset: Sukupuoli ja identiteetti amerikkalaisessa sikhien yhteisössä. Knoxville: Tennesseen yliopiston lehdistö.

Felt, Katherine v. Harbhajan Singh Khalsa Yogiji et ai. 1986. Siviilikanta 86-0839, Yhdysvaltain käräjäoikeus, Albuquerque, NM

Gardner, Hugh. 1978. Hyvinvoinnin lapset: Kolmetoista modernia amerikkalaista kuntaa. New York: St. Martin's Press.

Har Nal Kaur. Ei päivämäärää. “Vesimiehen Sadhanan ajoitusohjeet” Pääsy osoitteesta https://www.harnalkaur.co.uk/materials/aquarian-sadhana-guidelines.pdf 2in helmikuussa 2021.

(3HO) Healthy Happy Holy Organization -sivusto. "Vesimiehen aika". Käytetään https://www.3ho.org/3ho-lifestyle/aquarian-age 2in helmikuussa 2021.

(3HO) Healthy Happy Holy Organization -sivusto. "Aistien ihminen." Käytetään https://www.3ho.org/3ho-lifestyle/aquarian-age/sensory-human  on 1 February 2021.

(3HO) Healthy Happy Holy Organization -sivusto. "Kesäpäivänseisaus." Käytetään https://www.3ho.org/summer-solstice/about/summer-solstice 2in helmikuussa 2021.

(3HO) Healthy Happy Holy Organization -sivusto. "Kesänseisauksen Sadhanan juhlan avajaisjuhla." Käytetään https://www.facebook.com/watch/live/?v=653889758385335&ref=watch_permalink 4. helmikuuta 2021.

(3HO) Healthy Happy Holy Organization -sivusto. "Terveellinen onnellinen pyhä elämäntapa." Käytetään https://www.3ho.org/3ho-lifestyle/healthy-happy-holy-lifestyle/ 1in helmikuussa 2021.

(3HO) Healthy Happy Holy Organization -sivusto. "3HO-kirje tutkintatuloksista." Käytetään https://www.3ho.org/3ho-letter-investigation-findings on 28 February 2021.

IKYTA (International Kundalini Yoga Teachers Association) -sivusto. "Noin." Käytetään https://www.ikyta.org/about-ikyta on 20 marraskuu 2020.

Khalsa-neuvoston raportit 2013--2019. Käytetään https://www.sikhdharma.org/category/sikh-dharma-international/khalsa-council/ helmikuussa 14, 2021.

Khalsa, Ek Ong Kaar Kaur. "Japji Sahib ja Shabad Guru." ndc Käytössä https://www.sikhdharma.org/japji-sahib-and-the-shabad-guru/ 25 tammikuu 2021.

Khalsa, Guru Terath Singh. 2004. ”Sikh Dharman johtajuusrakenne.” Käytetään http://fateh.sikhnet.com/s/SDLeadership2 11-maaliskuussa 2005.

Khalsa Hari Singh Bird ja Khalsa Hari Kaur Bird. 3HO History.com. nd Käytössä https://www.harisingh.com/3HOHistory.htm 13in elokuussa 2020.

Khalsa International Industries and Trade (KIIT). Käytetään http://www.kiit.com 8in elokuussa 2020.

Khalsa, Kirpal Singh. 1986. "Uudet uskonnolliset liikkeet kääntyvät maalliseen menestykseen." Lehti tieteellistä tutkimusta varten 25: 236.

Khalsa, Nirinjan Kaur. 2012. "Kun Gurbani laulaa terveellisen, onnellisen, pyhän laulun." Sikhien muodostumat 8: 437-76.

Khalsa, Nirvair Singh. ja "Kysymyksiä Vesimiehestä Sadhanasta". Käytetään https://www.sikhdharma.org/sadhana 3in helmikuussa 2021.

Khalsa, S. Premka Kaur v. Harbhajan Singh Khalsa Yogiji et ai. 1986. Siviilikanne nro 86-0838. Yhdysvaltain käräjäoikeus, Albuquerque, NM jätetty heinäkuussa 1986.

Khalsa, Premka Kaur. 1972. ”Hengellisen kansakunnan syntymä”. S. 343 tuumaa - Mies kutsui Siri Singh Sahibia, toimittajat Premka Kaur Khalsa ja Sat Kirpal Kaur Khalsa. Los Angeles: Sikh Dharma.

Khalsa, Shakti Parwha Kaur. 1996. Kundalini-jooga: ikuisen voiman virtaus. Los Angeles: Aikakapselikirjat.

Kundalinin tutkimuslaitos. "Noin." Käytetään https://kundaliniresearchinstitute.org/about-kri/e 5in elokuussa 2020.

Kundalinin tutkimuslaitoksen KRI-kouluttaja ja ohjelmahakemisto. 2020 Käytössä \\ https: //trainerdirectory.kriteachings.org/ 5in elokuussa 2020.

Kundalinin tutkimuslaitos. 1978. Kundalini Yoga / Sadhana -ohjeet. Pomona CA: KRI-julkaisut.

Laki, Lisa. 2000. Vilkkuu kuusikymmentäluvulla. Berkeley, Kalifornia: Squarebooks.

Mankin, Bill. 2012. "Me voimme kaikki liittyä mukaan: Kuinka rockfestivaalit auttoivat muuttamaan Amerikkaa." Sisään Kuten Dew: Progressive Journal of Southern Culture and Politics. Käytössä https://likethedew.com/2012/03/04/we-can-all-join-in-how-rock-festivals-helped-change-america 10 huhtikuussa 2021.

Mooney, Nicola. 2012. "Weberin lukeminen sikhien joukossa: askeesi ja kapitalismi 3HO / sikh-dharmassa." Sikhien muodostumat 8: 417-36.

Monterey County (Kalifornia) Herald. 1992a. "Seaside Man selvitetty Bilking-järjestelmässä." 15. lokakuuta 3c.

Monterey County (Kalifornia) Herald 1992b. "Mies vetoaa syyllisyyteen puhelinpetoksessa." Peninsula Edition, 25. elokuuta, 1c-2c.

Monterey County (Kalifornia) Herald 1992c. "Khalsa saa kolmen vuoden vankeusrangaistuksen." 3. lokakuuta

Nesbitt, Eleanor. 2005. Sikhismi: hyvin lyhyt johdanto. New York: Oxfordin yliopiston lehdistö.

Pintchman, Tracy. 1994. Jumalattaren nousu hinduperinteessä. Albany: New York Pressin osavaltion yliopisto.

Roberts, Leslie. 2011. ”Havainnot ja johtopäätökset.” 12. joulukuuta Sardarni Guru Amrit Kaur Khalsa, et al v Kartar Singh Khalsa et ai että Oregonin osavaltio vastaan ​​Siri Singh Sahib Corporation et ai.

Shaak, Erin. 2017. “Akal Security haastoi väitetyt FLSA-rikkomukset.” 20. maaliskuuta. Käytössä https://www.classaction.org/news/akal-security-sued-for-alleged-flsa-violations 13in elokuussa 2020.

Sikh Dharma.org. "Iloinen ääni." Käytetään https://www.sikhdharma.org/a-joyful-noise 1in helmikuussa 2021.

Sikh Dharma. Org. "Sadhana." Käytetään https://www.sikhdharma.org/sadhana/ 3. helmikuuta 2021.

Sikh Dharma.org. "50 vuotta musiikkia". Käytetään https://www.sikhdharma.org/be-the-light-50-years-of-music-volume-1/ 4in helmikuussa 2021.

Sikhi Wiki. ja ”Siri Singh Sahib Harbhajan Singh Khalsa Yogi, terve, onnellinen, pyhä järjestö.” Käytetään https://www.sikhiwiki.org/index.php/Siri_Singh_Sahib_Harbhajan_Singh_Khalsa_Yogi on 24 February 2021.

SikhNet.com. Käytetään https://www.sikhnet.com 2in helmikuussa 2021.

Singh, Nikky-Guninder Kaur. 2013. ”Sikhismi”. Maailman uskonnot ja hengellisyyshanke. Käytössä https://wrldrels.org/2016/10/08/sikhism/ 10 huhtikuussa 2021.

Singh, Trilochan. 1977.  Sikhismi ja tantrinen jooga. Mallikaupunki Ludhiana, Intia. Yksityisesti painettu.

Julkaisupäivämäärä:
11 huhtikuu 2021

 

Jaa: