Kate Kingsbury

Santa Muerte


SANTA MUERTE TIMELINE

850: Zapotecs rakensi Lyobaan, Kuolleiden kaupungin, myöhemmin nimeltään Mitla (atsteekkien nimitys sille, koska he näkivät sen liittyvän Mictlaniin, heidän nimensä alamaailmaan). Tämä oli Zapotecin tärkein uskonnollinen keskus, jossa he palvoivat ensisijaisia ​​jumaliaan, kahta kuoleman jumaluutta, jotka koostuivat pariskunnasta, joka uhrattiin parantamiselle. Tässä kunnioitettiin myös kuolleita esi-isiään.

1019: Chichen Itzan kaupungin alle mayat rakensivat sarjan luolakammioita, jotka edustavat Xibalbaa, alamaailmaa. He pitivät rituaaleja kuolemanjumaliin, kuten muun muassa Cizen, Ah Puch.

1375: Atsteekit perustivat pääkaupunginsa Tenochtitlaniin (nykyisen Mexico Cityn paikka). Heidän valtakuntansa hallitsee Keski-Meksikoa kulttuurisesti ja poliittisesti vuoteen 1519 saakka. Atsteekkien uskomusjärjestelmään kuului Mictecacihuatl, atsteekkien kuolemanjumalatar, joka on perinteisesti edustettu ihmisen luurankona tai lihallisena ruumiina, jolla on pääkallo.

1519-1521: Espanjassa valloitettiin atsteekit, zapotecit, mayat ja muut kuolemajumalat, kuten Mixtec, palvovat ryhmät, ajoivat perinteiset alkuperäiskansojen uskomukset ja hartaudet maan alle siirtomaa-ajan alkaessa. Espanjalaiset toivat Grim Reaperin hahmon, jonka jotkut alkuperäiskansojen ryhmät tulkitsivat kuolemanjumalaksi, ja paikalliset alkoivat palvoa hahmoa.

1700-luvulla: Espanjan inkvisitioasiakirjoissa todettiin, että papit heittivät paikallisia ihmisiä viemään Grim Reaperin hahmoja ja suorittamaan rituaaleja hänen kunniakseen, joissakin tapauksissa tämän kuvan dokumentoitiin kutsuvan "Santa Muerte". Harjoittelu pysyi okkultistisena, koska sellaista palvontaa harjoittaneita syytettiin harhaopista ja rangaistiin; papisto tuhosi kuolettavat luvut.

1860-luku: Viime aikoihin asti uuden Espanjan varakuninkaan pohjoisrajalla, New Mexicossa ja Etelä-Coloradossa, löydettiin joukko mestizo Penitentes -yrityksiä, jotka palvoivat kuolemaa. Hahmo kunnioitettiin, ja siihen viitattiin vuorotellen nimellä Santa Muerte ja Comadre Sebastiana.

1870-luvulta 1900: Santa Muerte ei maininnut käytännössä mitään perinteisessä kirjallisessa historiallisessa muistiossa.

1940-luku: Santa Muerte ilmestyi uudelleen Meksikon ja Pohjois-Amerikan antropologien kirjoittamissa etnografioissa pääasiassa kansanpyhimyksenä, johon naiset vetoavat pyhän apua tuodakseen takaisin väärät aviomiehet ja poikaystävät.

2001: Kaikkien pyhien päivänä Enriqueta Romero Romero sijoitti Santa Muerte -patsaansa myymälän ulkopuolelle, jossa hän myi quesadilloja. Siten hän perusti ensimmäisen julkisen pyhäkön, joka oli omistettu kuoleman omistautumiselle, Mexico Cityn keskustan Tepitoon.

2003: Meksikon hallitus antoi virallisen tunnustuksen itse julistetulle "arkkipiispa" David Romon temppelille, Meksikon ja Yhdysvaltojen perinteiselle pyhän katolisen apostoliselle kirkolle. 15. elokuuta, Neitsyt Marian taivaaseenastumisen juhlapäivänä kirkko juhli Santa Muerten sisällyttämistä uskomuksiinsa ja käytäntöihinsä.

2003: Santuario Universal de Santa Muerte (Santa Muerten yleinen pyhäkkö) perusti professori Santiago Guadalupe, meksikolainen maahanmuuttaja Veracruzin osavaltiosta Los Angelesiin.

2004: Yksi Romon tyytymättömistä pappeista teki virallisen valituksen siitä, että kirkko sisällytti Santa Muerten hartaus paradigmaan.

2005: Meksikon hallitus menetti perinteisen pyhän katolisen apostolisen kirkon, Meksiko-USA, virallisen tunnustuksen. Meksikon laki ei kuitenkaan edellyttänyt tällaisia ​​pakotteita, ja tapahtuma aiheutti poliittisia kiistoja.

2008: Hänen poikansa Jonathan Legaria Vargasin kuoleman jälkeen, joka oli pystyttänyt suurimman Santa Muerten kuvion Tultitlan Mexico Cityyn, hänen äitinsä Enriqueta Vargas perusti kansainvälisen kirkkojen suurimman Santa Muerte -verkoston kunniaksi Santa Muerte.

2009: Yhä useammat ihmiset, erityisesti naiset, alkoivat perustaa pyhäkköjä Santa Muerteen ympäri Meksikoa.

FOUNDER / GROUP HISTORY

Santa Muerten nimi paljastaa paljon hänen henkilöllisyydestään. La Muerte tarkoittaa espanjaksi kuolemaa ja on naisnimi (jota merkitsee naisartikkeli ”la”), kuten se on kaikilla romaanikielillä. "Joulupukki" on naisellinen versio "santosta", joka voidaan kääntää "pyhäksi" tai "pyhäksi" käytöstä riippuen. Santa Muerte on kansanpyhimys, toisin sanoen kansan pyhimys, jota katolinen kirkko ei tunnusta. Toisin kuin viralliset pyhät, jotka katolinen kirkko on kanonisoinut, kansanpyhät ovat kuolleiden henkiä. [Kuva oikealla] Paikallinen väestö pitää heitä pyhinä ihmeensä tekevän voimansa vuoksi, johon paikkakunta ja kulttuuri liittyvät. Yleensä he ovat paikallisia ihmisiä, jotka kuolivat traagisiin kuolemiin ja joiden uskottiin sen jälkeen kuuntelevan rukouksia ja vastaavan niihin ihmeillä. Meksikossa ja Latinalaisessa Amerikassa yleensä kansanpyhät käyvät laajalle omistautumiselle ja ovat usein suositumpia kuin viralliset pyhät. Santa Muerte eroaa muista kansanpyhistä siinä, että useimmille harrastajille hän on itse kuoleman eikä kuolleen ihmisen persoonallisuus.

Kansanpyhimyksen loi kansa alkuperäiskansojen kuolemajumalien ja Grim Reaperin seoksesta siirtomaa-aikana, kun espanjalaiset ottivat käyttöön katolisuuden. Pyhän alkuperäiskansan tarinan yleisin versio Pohjois-Meksikossa antaa hänelle atsteekkien alkuperän, mutta toiset antavat hänelle Purepechan, Mayan tai jopa Zapotecin alkuperän. Pohjois-Meksikossa asuville Santa Muerte uskotaan syntyneen Mictecacihuatlina, atsteekkien kuolemanjumalattarena, joka yhdessä miehensä Mictlantecuhtlin kanssa hallitsi alamaailmaa Mictlania. Kuten Santa Muerte, kuoleva pariskunta oli perinteisesti edustettuina ihmisen luurankoina tai lihallisina ruumiina pääkalloilla. Atsteekit uskoivat, että luonnollisista syistä kuolleet päätyivät Mictlaniin, ja he vetoivat myös jumalien yliluonnollisiin voimiin maallisista syistä.

Kun espanjalaiset papit tulivat osaksi ”uuden maailman” siirtomaa-valloitusta, he toivat mukanaan Marian, Jeesuksen, pyhien ja Grim Reaperin hahmot opettamaan katekismaa kääntymisoperaationsa aikana. Vaikka espanjalaisille Grim Reaper oli vain kuoleman esitys, alkuperäiskansat pitivät kiinni omistautumisestaan ​​kuolemanjumaliin ottivat Grim Reaperin kuoleman pyhimykseksi kunnioitettavaksi suosiota aivan kuten muutkin pyhät ja Jeesus. Vedoten pyhien esi-isäluiden perinteisiin, kuolemajumalien palvontaan ja tulkitsemalla kristinuskoa oman kulttuurisen linssinsä kautta, he pitivät kirkon luuranko kuolemaa itsessään pyhänä. Häntä palvottiin salaa satoja vuosia täysin salassa, johtuen espanjalaisten rangaistuksista, kun he löysivät alkuperäiskansojen palvojia rukoilemassa Santa Muertaa.

Espanjan siirtomaa-asiakirjat vuosilta 1793 ja 1797, jotka on tallennettu inkvisition arkistoon, kuvaavat paikallista omistautumista Santa Muerelle nykyisissä Meksikon osavaltioissa Querétarossa ja Guanajuatossa. Inkvisiittiset asiakirjat kuvaavat erillisiä tapauksia "intialaisesta epäjumalanpalveluksesta", joka pyörii alkuperäiskansojen poliittisten palvelujen ja oikeudenmukaisuuden puolesta pyytämien luurankolukujen ympärillä. [Kuva oikealla] Meksikolaiset tai ulkomaiset tarkkailijat eivät tallentaneet hänen läsnäoloaan vasta 1940-luvulle saakka.

Ensimmäiset kirjalliset viittaukset luurankopyhimykseen 1940-luvulla mainitsevat hänet yhteydessä toimimaan yliluonnollisena rakkauden lääkärinä, jonka kutsui punainen kynttilä. Punainen karmiininpunainen kynttilä kuolema tulee auttamaan naisia ​​ja tyttöjä, jotka kokevat miestensä pettäneen elämässään. Kolme antropologia, yksi meksikolainen ja kaksi amerikkalaista, mainitsivat hänen roolinsa rakkauden noitana 1950- ja XNUMX-luvuilla tehdyssä tutkimuksessaan.

1790: ista 2001: iin saakka Santa Muerte kunnioitettiin salaisesti. Alttareita pidettiin yksityisissä kodeissa, yleisön näkökulmasta, ja luurankojen pyhien medaljonit ja scapularit piilotettiin henkien paitojen alle, toisin kuin nykyään, kun monet näyttivät ylpeänä niitä, T-paidat, tatuoinnit ja jopa tenniskengät merkkeinä heidän uskomuksestaan.

Kansanpyhimys ilmestyi julkisesti, kun quesadillamyyjä Enriqueta Romero Tepitossa, Mexico Cityssä, sijoitti patsas vaatimattoman kodinsa ulkopuolelle vuonna 2001 kiitos kansanpyhän poikansa vankilasta. Tämän jälkeen omistautuminen kuolemaan räjähti, monien tullessa harrastajiksi tai julistaen uskonsa julkisesti. Romeron jalanjälkiä seuraten miehet ja naiset alkoivat avata temppeleitä kuoleman pyhille. Jonathan Legaria Vargas, alias Commandante Pantera, aloitti temppelin, jota hänen äitinsä Enriqueta Vargas laajensi myöhemmin, kun hän kuoli aseensa. Hän perusti luurankopyhimykselle suurimman kansainvälisen ministeriön vuonna 2008, ja monet muut seurasivat esimerkkiä avaten omat kirkkonsa kuoleman pyhille.

Naisjohtajat ovat olleet tämän liikkeen eturintamassa, kun otetaan huomioon sen kuoleman naispuolinen kansanpyhimys. Toisin kuin katolinen kirkko, joka estää naisia ​​pääsemästä valta-asemiin, Santa Muerte pitää kaikkia tasa-arvoisina ennen kuolemaa, ja se sisältää kaikki sukupuolet. Tämä on antanut naisille mahdollisuuden nousta arvostetuiksi ja voimakkaiksi hengellisiksi johtajiksi Yuri Mendezistä Cancuniin, joka perusti kaupungin suurimman pyhäkön ja ehkä jopa Quintana Roon. Yli vuosikymmen sitten Elena Martinez Perez perusti Oaxacan alueelle suurimman pyhäkön. Alun perin Juri Mendezin kirjoittama rukous naisille Santa Muerteille paljastaa naisten merkityksen paitsi omistautumisen levittämisessä myös heidän monissa tarpeissaan, toiveissaan, peloissaan ja miksi he kääntyvät kuoleman naispuolisen kansanpyhän puoleen. he uskovat kohtelevan heitä tasa-arvoisina.

Santa Muerte, minä, palava palvelija, pyydän teitä minulta ja kaikille niiltä naisilta, jotka työskentelevät kovasti joka päivä tuodakseen ravintoa kotiin, ettei meillä ole puutetta vauraudesta, että menestyksen ovet avataan, pyydän myös niitä jotka auttavat heitä saavuttamaan tavoitteensa tyydyttävästi.
Suojele polkumme, poista kaikki pahat ja vaaralliset, jotka ympäröivät meitä.
Aja pois kaikki miehet, jotka haluavat vahingoittaa meitä, siunata avioliittoamme tai seurustelua.
Varmista, ettei rakkaudesta puutu elämässämme.
Santa Muerte, huolimatta ongelmistani, luotan sinuun ja tiedän, ettet jätä minua yksin ja autat minua (tässä palvojan tulisi esittää pyyntönsä ongelman mukaan, jota he kohtaavat)
Olen nainen, olen sinun omistajasi, ja olen elämäni viimeiseen päivään asti, elämäni on sinun käsissäsi, ja kävelen rauhallisesti, koska tiedän, että olet kanssani ja et jätä minua yksin .
Siunaa ja suojele perhettäni, ystäviäni, pidä kaikki valhe ja tekopyhyys poissa minusta.
Kiitän sinua, tiedän, että kuuntelet minua ja joka kuuntelee aina mitä sanon. Anna minulle paljon viisautta ja riittävää maltillisuutta kävelläni tässä yhteiskunnassa.
Enkä pyydä muuta kuin kunnioitusta, koska olen nainen ja minulla on samat oikeudet kuin kenellekään muulle.
Olet oikeudenmukainen etkä salli minun kärsiä kenenkään nöyryytystä.
Olen nainen, olen sinun omistajasi ja olen elämäni viimeiseen päivään saakka, saako pyyntöni tulla kuulluksi
Aamen

Useat merkittävät miehet ovat myös perustaneet kirkkoja, mutta nämä ovat olleet ohikiitäviä. Esimerkiksi David Romo, joka perusti Meksikon ja Yhdysvaltojen perinteisen pyhän katolisen apostolisen kirkon, pidätettiin vuonna 2011 erilaisista syytteistä, mukaan lukien sieppauksista, ja hänen kirkkonsa suljettiin äkillisesti. Jonathan Legaria Vargas, joka tunnetaan myös nimellä "Comandante Pantera" (komentaja Panther) ja "Padrino (Kummisetä) Endoque", oli karismaattisesti suorapuheinen johtaja Santa Muerte -ympäristöä ympäröivässä kasvavassa julkisessa hartausperinteessä. Hän oli rakentanut korkean seitsemänkymmentäviisi jalkaa korkean Santa Muerten kuvion Tultitlaniin Mexico Cityn rakeiselle laitamelle, ja hän oli matkalla kohti keskittämistä hahmossa Santa Muertistasin löysässä neulotussa yhteisössä. Vuonna 2008 hänet kuitenkin ammuttiin autossaan, kun hyökkääjät suihkuttivat sitä 150 luodilla ja tappoivat hänet välittömästi. Hänen äitinsä, Enriqueta Vargas, sai Santa Muerten levittämään kansainvälisesti avaamalla kirkkoja Kolumbiassa, Costa Ricassa ja Meksikossa.

Transhahmoja on myös vedetty kansanpyhimykseen. Koska kuolema ei tuomitse ketään kuoleman jälkeen, meille kaikille, pyhimyksellä on suuri LGBTQ + -seuranta. Yksi tällaisista trans-johtajista New Yorkissa on Arely Vasquez, joka avasi pyhäkön Queensissa sijaitsevaan Santa Muerteen noin vuosikymmen sitten.

Santa Muerte on rukoiltava kirjailijoiden joukossa, joka seuraa liikemiehiä ja miehiä, kotiäidistä lakimiehiin, poliitikkoihin ja sairaanhoitajiin. Hänet tunnetaan ennen kaikkea vetoomuksestaan ​​yhteiskunnan reunalla asuville ja lähellä kuolemaa oleville. Suurin osa pyhän suosiosta tulee Meksikon lisääntyneen tietoisuuden lisääntyneestä tilanteesta, kun otetaan huomioon traagisen määrän väkivaltaa, kuolemaa ja tuhoja, joka johtuu jatkuvasta huumesodasta, joka on käynyt Meksikossa jo vuosikymmenien ajan ja joka vain pahenee nykyinen presidentti Andres Manuel Lopez Obrador, jonka "abrazos no balazos" -politiikka ("halauksia kuin luoteja") on osoittautunut tehottomaksi ja vain pahentanut niiden ihmisten elämää, joiden on kohdattava huumeväkivaltaa kynnyksellään päivittäin. Femistide on myös tärkeä aihe Meksikossa, jossa kymmenen naista murhataan päivittäin ja nainen raiskataan XNUMX sekunnin välein. Tällaista sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa kohdellaan rankaisematta. Tällaisessa ympäristössä monet kuoleman pelkäämisen sijasta ovat luoneet suhteet kuoleman pyhiin, jolle he pyytävät elämää ja suojelua Meksikon kaduilla tapahtuvalta hirvittävältä väkivallalta.

Santa Muerte tarjoaa ihmeitä harrastajille ja antaa heille rakkautta, onnea, terveyttä, vaurautta, suojaa, hyvinvointia ja paljon muuta. Santa Muerte on ainoa kuoleman naispuolinen pyhimys Amerikassa. Hänet kuvataan useimmiten naaras Grim Reaperina, joka on varustettu viikolla ja yllään suoja. [Kuva oikealla] Hänellä on usein joukko asteikkoja, jotka edustavat hänen kykyään toimittaa oikeutta niille, jotka ovat lain vaikeuksissa tai jotka vaativat kostaa. Santa Muerte pitää joskus maapalloa, joka symboloi hänen maailmanlaajuista valtaansa maailmassa kuolemana. Hän ilmestyy tyypillisesti pöllön kanssa kyydissä jaloillaan. Länsimaisessa ikonografiassa pöllö symboloi viisautta, ja jotkut meksikolaiset katsovat tätä yölintua samalla tavalla. Meksikolainen tulkinta liittyy kuitenkin paljon enemmän kuolemaan. Alkuperäiskansojen kuolemanjumalat, alamaailma ja yö liittyivät usein pöllöihin esiaikakaudella. Pöllöt ja niiden yhteys kuoleman ennustajana on sisällytetty suosittuun meksikolaiseen sananlaskuun: "Kun pöllö ryntää, intialainen kuolee."

Paavi ja monet piispat ovat tuominneet Santa Muerten narkopyhimykseksi ja ne, jotka seuraavat häntä harhaoppisena. Jopa hallitus on seurannut tätä tapaa, varsinkin Calderonin johdolla, joka tuhosi tuhansia pyhäkköjä Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla turhalla yrittäjällä huumekaupan karkottamiseksi. Joskus katolinen papisto suorittaa eksortsismeja henkensä luopujien karkottamiseksi. Suurin osa Santa Muertistaista (Santa Muerten seuraajia) pitää kuitenkin omistautumista kansanpyhimykseen täydentävänä katolisen uskonsa tai jopa osan siitä tuomitsemisesta huolimatta.

Santa Muerte on monia tuttuja lempinimiä. Hänet tunnetaan monin tavoin laiha nainen, luinen nainen, valkoinen sisar, kummitäti, toinen kummisäiti, voimakas nainen, valkoinen tyttö ja kaunis tyttö. Kummiättinä ja sisarina, ja heitä kuvataan usein äidiksi, pyhästä tulee yliluonnollinen perheenjäsen, jota lähestytään saman tyyppisellä läheisyydellä meksikolaiset sopisivat tyypillisesti sukulaisiinsa. Häntä pidetään huolehtivana, ystävällisenä, mutta myös jokaisen pilkatun naisen tavoin hän voi olla vihainen. Osana tarjouksiaan bhaktat voivat jakaa ateriansa, alkoholijuomansa ja tupakkansa sekä marihuanatuotteet hänen kanssaan.

Joillakin tavoin kannattajat pitävät häntä yliluonnollisena versiona itsestään. Yksi kansanpyhien tärkeimmistä nähtävyyksistä on niiden yhtäläisyydet harrastajien kanssa ja usein suosikkitarjonta, kuten tietty olutmerkki on myös palvojan suosikki. Juuri tästä syystä ihmiset tuntevat olevansa lähempänä kansanpyhimyksiä ja uskovat voivansa luoda vahvempia siteitä, koska heillä on tyypillisesti sama kansallisuus ja sosiaalinen luokka kansanpyhimyksensä kanssa. Tämä pätee paljolti Santa Muerteen, jonka sanotaan ymmärtävän harrastajiensa tarpeet. Lisäksi monia harrastajia houkuttelee Santa Muerten viikatteen tasoittava vaikutus, joka hävittää rodun, luokan ja sukupuolen jakaumat. Yksi usein toistuvista suosioksista on, että Bony Lady "ei tee eroa".

Tässä on yksi Santa Muerten suurista eduista Meksikon yhä kilpailukykyisemmässä uskonnollisessa markkinapaikassa ja maan suurimmassa uskotaloudessa täällä Yhdysvalloissa. Paljon enemmän kuin Jeesus, kanonisoidut pyhät ja lukemattomat Marian puolustajat, Pyhän kuoleman nykyinen identiteetti on erittäin joustava. Se riippuu suurelta osin siitä, miten yksittäiset harrastajat kokevat hänet. Luustomuodostaan ​​huolimatta, joka vihjaa aloittelijoille kuolemaa ja lepotilaa, Bony Lady on yliluonnollinen toimintahahmo, joka muun muassa parantaa, huolehtii ja rankaisee.

On arvioitu, että 5,000,000 7,000,000 XNUMX - XNUMX XNUMX XNUMX meksikolaista kunnioittavat Santa Muertea, mutta lukuja on vaikea mitata, eikä tähän mennessä ole virallisia kyselyjä. Kansanpyhimys vetoaa kirjolaisiin, joihin kuuluu lukiolaisia, sairaanhoitajia, kotiäitiä, taksinkuljettajia, huumekauppiaita, poliitikkoja, muusikoita, lääkäreitä, opettajia, maanviljelijöitä ja lakimiehiä. Sekä katolisten että protestanttisten kirkkojen tuomitseman takia varakkaammat uskovat pyrkivät pitämään omistautumisensa kuoleman pyhimykseen yksityisenä, mikä vaikeuttaa kvantifioimaan kuinka monta ihmistä on omistettu luurankopyhimykselle. Pyhällä on valtava seuraaja syrjäytyneiden joukossa ja niiden joukossa, joiden ammattien mukaan kuolema on aina heidän ovellaan. Tämä voi olla huumekauppiaita, mutta myös poliiseja, prostituoituja, vankeja, kuljettajia, taksinkuljettajia, palomiehiä tai kaivostyöläisiä. Meksikossa monet ammatit, joita pidämme turvallisina Yhdysvalloissa, ovat vaarallisia. Esimerkiksi kuljettajat ovat suuressa vaarassa joutua rikollisten pitämään aseina ja tavaroidensa ja pakettiautonsa varastamisena, he eivät välttämättä asu kertomaan tarinaa. Köyhyys on myös suurta Meksikossa, yli XNUMX prosenttia ihmisistä elää hyvin pienillä tuloilla ja XNUMX prosenttia köyhyysrajan alapuolella. Tulojen puutteen, epävarmojen elinolojen ja huumausaineväkivallan vuoksi kuolema ei ole koskaan kaukana, ja niin monet köyhät ovat Bony Ladyn uskollisten joukossa. Naisia ​​kiinnostaa myös kansanpyhimys, koska, kuten huomautettiin, uskonto tarjoaa heille mahdollisuuksia johtotehtävissä. Mutta myös naiset liittyvät, koska he ovat korkean riskin ryhmä Meksikossa, kun otetaan huomioon, että femiidi on vakava; yli kymmenen naista murhattiin päivittäin ja monet muut siepattiin raiskaamiseksi, tappamiseksi tai prostituutioon myymiseksi. Narkot eivät pelkästään myy huumeita, vaan he työskentelevät myös seksikaupassa, orjakaupassa ja elinten kaupassa muun vääryyden aloilla. Monet naiset pyytävät Luuäitiä tarjoamaan heille suojaa tällaisista ilkeistä hahmoista ja pitämään perheensä turvassa myös heiltä.

Alueiden osalta pyhimys on suosituin seuraavilla viidellä alueella: Guerrero, San Luis Potosi, Chiapas, Veracruz, Oaxaca ja Mexico City. Guerrerolla, joka on Acapulcon koti, on innokas seuraaja alueen suuren rikollisuuden vuoksi. Pyhää kunnioitetaan kuitenkin koko maassa, jossa hän käyttää enemmän hylly- ja lattiapinta-alaa kuin mikään muu pyhimys kymmenissä kaupoissa ja torilla, jotka ovat erikoistuneet uskonnollisten ja hartausvälineiden myyntiin kaikkialla Meksikossa. Hänen kynttilöitään myydään usein valtavirran supermarketeissa, varsinkin alueilla, joilla monet palvovat häntä. Votive-kynttilät ovat myydyin Santa Muerte -tuotteista. Ne maksavat vain dollarin tai kaksi, ja heillä on uskoville suhteellisen halpa tapa kiittää tai pyytää pyhää, mutta jotkut, joilla ei ole varaa heihin, voivat käyttää mitä tahansa kynttilää, jonka he löytävät.

Santa Muerte, uutena uskonnollisena liikkeenä, on yleensä epävirallinen ja organisoimaton, ja levisi vasta äskettäin vuonna 2001. Tämän ja uskoa valvovan virallisen elimen puuttumisen vuoksi se on absorboinut monia vaikutteita muista uskonnoista, kuten Palo Mayombe ja Santeria. (Veracruzissa ja muissa paikoissa, joissa kuubalaiset ovat tekemisissä meksikolaisten kanssa, etenkin sellaisilla alueilla Yhdysvalloissa). New Age -vaikutteista on myös tullut olennainen osa Santa Muerte -yritystä, ja ilmeisin esimerkki tästä on seitsemän värin käyttö, jotka vastaavat seitsemää chakraa, jotka on integroitu uskoon Santa Mueretin seitsemänä voimana.

Viimeisten kahden vuosikymmenen aikana Bony Lady on seurannut harrastajiaan heidän risteyksissään Yhdysvaltoihin ja vakiinnuttanut asemansa 2,000 mailin pituisen rajan varrella ja Yhdysvaltain kaupungeissa, joissa on meksikolaisia ​​maahanmuuttajayhteisöjä. Se on rajavaltioissa, joissa hän on suosituin: Texas, New Mexico, Nevada, Kalifornia ja Arizona. Uskolla, jota Latino / as harjoittaa, vaikka se onkin samanlainen, on taipumus erota joiltakin osin, varsinkin toisen sukupolven harrastajilla, joiden käytäntö muuttuu vanhempiensa käytäntöön, jotka toivat mukanaan enemmän meksikolaisia ​​perinteitä. Nuoremmissa sukupolvissa käytännöistä tulee erityisen synkretisiä, ne absorboivat muiden latinalaisamerikkalaisten uskontojen vaikutuksia sekä sisällyttävät Yhdysvalloissa suosittuja raskasmetallielementtejä näiden rajavaltioiden ulkopuolella, omistautuminen Santa Muerteen on levinnyt Yhdysvaltojen syvempiin kaupunkeihin, kuten hartaustarvikkeiden lisääntyvä saatavuus.

Los Angeles on luurankopyhimyksen amerikkalainen mekka. Siinä on kaksi uskonnollista artikkelikauppaa, joissa on hänen nimensä (Botanica Santa Muerte ja Botanica De La Santa Muerte), ja useimmissa kasvitieteellisissä tiloissa on monia Santa Muerte -varusteiden hyllyjä. Enkelien kaupunki tarjoaa harrastajille kolme palvontapaikkaa, joissa he voivat kiittää Kuoleman Enkeliä annetuista ihmeistä tai pyytää häntä avusta: Casa de Oracion de la Santisima Muerte (Pyhin kuoleman rukoushuone) ja Templo Santa Muerte (Pyhän kuoleman temppeli) ) ja yksi kansanpyhimyksen suurimmista pyhäkköistä, La Basilica de la Santa Muerte. Nämä ovat kolme ensimmäisiä temppeleitä, jotka on omistettu hänelle Yhdysvalloissa.

Meksikolaisten, texasilaisten ja kalifornialaisten vankeinhoitolaitosten luisen naisen palvonta on niin yleistä, että monissa hän on omistautumisen tärkein kohde ja jopa vankilan vartijat saattavat palvoa häntä. Alle vuosikymmenen aikana kansanpyhimyksestä on tullut Meksikon rangaistusjärjestelmän pyhimys, ja se on suosittu myös Amerikan vankiloissa. Lähes kaikki TV-uutiset hänen nopeasti kasvavasta kansanuskostaan ​​Yhdysvalloissa ovat toimittaneet rajakaupunkien paikalliset asemat. Nämä uutisraportit ovat yleensä sensationaalisia, ja ne toistavat Saint Deathin väitetyt siteet huumekauppaan, murhiin ja jopa ihmisuhreihin, mutta ne eivät kuvaa yleistä antaumusta monien muiden kansanpyhää palvovien ryhmien keskuudessa. Sienevä hartauspohja on heterogeeninen ryhmä, jolla on erilaisia ​​ahdistuksia ja toiveita, jotka kääntyvät hänen puoleensa monien suosikkien puolesta, joista suosituimmat ovat yleensä rakkaus, terveys ja vauraus.

Tiedotusvälineet kuvaavat luurankopyhän tummana jumalana, joka on kääntynyt likaisiin tekoihin, koska kuten useimmat kansanpyhimykset, hän on amoraali, häneltä voidaan pyytää mitä tahansa, myös rikollisen toiminnan siunaamiseksi. Siitä huolimatta Santa Muerte, jota useimmat uskovat ovat palvoneet, ei ole moraalisesti puhdas neitsyt eikä amoraalinen hengellinen palkkasoturi, joka tekee kaikenlaisia ​​pimeitä tekoja, mutta joustava yliluonnollinen hahmo, jota voidaan kutsua kaikenlaisiin ihmeisiin, ja juuri hänen monipuolinen ihme- työskentely, joka on varmistanut hänen kukoistavan seuraajansa kaikilla elämänaloilla.

Paljon enemmän kuin mietiskelyn kohde, [Kuva oikealla], Bony Lady on toiminnan pyhimys. Santa Muerten suosio kansanpyhänä johtuu myös hänen ainutlaatuisesta hallinnastaan ​​elämään ja kuolemaan. Tämä on erityisen houkutteleva väkivaltaisissa tiloissa, kuten vankiloissa tai huumeiden ympäröimissä kaupunginosissa; tämä ei kuitenkaan tarkoita, että vain narkot palvovat häntä, sillä heidän väkivaltaisuutensa vaarantaa monet muut väestöt, mukaan lukien lapset, jotka ovat myös hänen seuraajiensa joukossa. Omistautuminen, kuten olen todennut kenttätyössäni, voi alkaa hyvin nuorena. Lapset, jotka pelkäävät vaaraa itselleen tai vanhemmilleen, voivat kääntyä kansanpyhän puoleen ja vaikka he eivät pysty ostamaan hänelle ylenpalttisia uhreja, he voivat ilmaista uskonsa muilla tavoilla, kuten puhdistaa alttari, lahjoittaa hänelle saamansa karkki tai sanoa novena (yhdeksän päivän rukous) kansanpyhimykselle. [Kuva oikealla]

Hänen maineensa voimakkaimpana ja nopeimmin toimivana pyhänä on ennen kaikkea se, mikä houkuttelee tulosalaisia ​​uskovia hänen alttarilleen. Suurin osa harrastajista kokee hänen olevan paremmalla sijalla kuin muut pyhät, marttyyrit ja jopa Neitsyt Maria taivaallisessa hierarkiassa. Pyhästä kuolemasta pidetään joskus (kuoleman) arkkienkeliä, joka ottaa tilauksia vain Jumalalta itseltään. Muina aikoina häntä voidaan pitää jopa Jumalaa voimakkaampana, koska kuolema on lopullinen voima ja hänestä tulee jumalattamainen kaikkivoipaisuudessaan ja kaikkitietoisuudessaan.

OPPEJA / uskomukset

Vastavuoroisuuden logiikka on perusta tavalle, jolla uskovaiset etsivät jumalallista väliintuloa. Aivan kuten kristillisissä yhteyksissä, ihmeen pyytäminen alkaa lupauksella tai lupauksella. Joten harrastajat pyytävät Pyhältä Kuolemalta ihmeitä samalla tavoin kuin muilta pyhiltä, ​​sekä kansan- että virkamiehiltä, ​​he sitten lupaavat maksaa hänelle takaisin, usein tarjoamalla muonitus- tai liberaatiotarjouksia, mutta saattavat myös tarjota tapojaan muuttaa, kuten lopettaa uhkapeli, huumeiden käyttö, juominen tai ajaminen huolimattomasti.

Koska monet harrastajat ovat erittäin köyhiä, pienimmälläkin tarjouksella voi olla merkitystä, kuten vesipullo, etenkin maassa, jossa puhdas vesi on arvokas hyödyke. Mikä erottaa sopimukset Santa Muerten kanssa, on heidän sitovuus. Jos monet pitävät häntä uskonnollisen maiseman tehokkaimpana ihmetyöntekijänä, hänellä on myös maine kovana rangaistajana niistä, jotka eivät kunnioita häntä. Santa Muerten sanotaan kostavan niitä, jotka rikkovat lupauksiaan. [Kuva oikealla] tämä voi olla aiheuttamalla pieniä onnettomuuksia tai jopa käymällä kuolemassa heidän perheelleen tai ystävilleen.

Suurin osa harrastajista käy pyhäkköissä kunnioittamaan kansanpyhää ja tarjoamaan hänelle uhreja; tässä he myös pitävät rukouksia ja sytyttävät kynttilöitä. Suurin osa käytännöstä harjoittaa kuitenkin uskoa kotiensa yksityisyydessä, heidän kokoamillaan ad hoc -alttareilla. Ne voivat olla yksinkertaisia ​​tai koristeellisia, riippuen harrastajan tuloista ja heidän tilastaan. Ne eivät voi koostua pelkästään pienestä Santa Muerten patsaasta tai edes pelkästään votiivista, jossa on uhrauksia kansanpyhimykselle, tai alttari voi sisältää monia suuria ja ylellisiä pyhän patsaita ja hahmoja, kuten pöllöjä ja muita kansanmusiikkiin liittyviä esineitä pyhä, kuten kallot. Tarjous alttareilla ja kappeleissa koostuu usein alkoholista, joskus tequilasta tai muista kangeista alkoholijuomista, kuten varakkaammille tarkoitettuja mezcaleja ja viskiä sekä olutta vailla oleville. Pyhät ihmiset rakastavat myös tarjota kukkia, joiden värit yleensä vastaavat pyydettyä suosiota; mitä runsas ja suurempi kimppu, sitä parempi. He lahjoittavat hänelle myös ruokia; nämä voivat olla kotitekoisia tuotteita, kuten tamales, tai ne voivat olla hedelmiä. Omenat ovat suosikkitarjonta. Ne voivat myös tarjota pähkinöitä, sämpylöitä suklaata ja karkkia muiden elintarvikkeiden joukossa. Meksikossa tarjotaan tyypillisesti savukkeita, kun taas sikareita tarjotaan usein myös Kuuban vaikutuksesta Yhdysvaltoihin. Bony Ladylle tarjotaan aina lasit tai vesipulloja, sillä hänen esivanhempansa la Parcan tapaan hänen sanotaan olevan jatkuvasti ojennettu.

Rukoukset, novenat, rukousnauhat ja jopa "massat" Santa Muerte varten säilyttävät yleensä katolisen muodon ja rakenteen, ellei sisältöä. Tällä tavoin uusi uskonnollinen liike tarjoaa vastasyntyneille Meksikon katolilaisuuden tuntemuksen sekä nousevan kansanpyhän kunnioittamisen uutuuden. Useimmat pyhäkköt ja kappelit pitävät rukousnauhaa kerran kuukaudessa kansanpyhän kunniaksi. Noituus ja kansanlääketiede ovat kuitenkin myös keskeisiä uskossa. Pyhät uskovat heksoihin ja tarpeeseen etsiä suojaa kansanpyhältä niiden murtamiseksi. He uskovat usein myös kansanlääketieteeseen ja hengellisen puhdistuksen merkitykseen.

RITUAALIT / TOIMINTA

Katolisten palvontamuotojen pohjalta bhaktat käyttävät värikkäitä rituaaleja, mutta harjoittavat kuitenkin myös noituutta, ja kuten yksityiskohtaisemmin, rituaaleissa on myös elementtejä New Age -henkisyydestä. Muodollisen opin ja organisaation yleinen puute tarkoittaa, että kannattajat voivat vapaasti kommunikoida Pyhän Kuoleman kanssa millä tahansa heille sopivalla tavalla, ja siksi on olemassa valtava heteropraksi, ja jotkut harrastajat käyttävät tarotia, unelmia tai muita menetelmiä "puhuakseen" pyhälleen. Rukoukset ovat joskus improvisoituja ja suunniteltu tapauskohtaisesti tätä tarkoitusta varten. Kuitenkin, kun chap-kirjoja ja muita kertomuksia, kuten Biblia de la Santa Muerte (rukouskirja, jossa on vetoomuksia amazonissa esitetyistä kansanpyhimyksistä), liikkuu, tietty määrä ortoptroksia on syntymässä.

Yksi tällainen syntynyt tyypillinen rukous oli uuden uskonnollisen liikkeen kummi, Enriqueta Romero Romero (tunnetaan hellästi Doña Queta), edelläkävijänä. Hän loi rukousnauhan Santa Muertelle (el rosario) mukauttamalla katolisen rukoussarjan, joka on omistettu Neitsyelle. Hän otti nämä rukoukset ja vaihtoi suurimmaksi osaksi Neitsyt nimen Santa Muerten kunniaksi kansanpyhän katolisen puitteissa. Doña Queta järjesti ensimmäiset julkiset rukousnauhat Tepito-pyhäkköönsä vuonna 2002, ja siitä lähtien käytäntö on lisääntynyt kaikkialla Meksikossa ja Yhdysvalloissa. Kuukausittainen jumalanpalvelus Doña Quetan alttarilla houkuttelee säännöllisesti useita tuhansia uskovia.

Yksi yleisimmistä tavoista esittää vetoomus Santa Muertelle on kynttilät, jotka on usein värikoodattu halutulle interventiolle. Santa Muertistas voi käyttää votive-kynttilöitä perinteisellä katolisella tavalla tai lisätä tätä rituaalia noituuden rituaaleilla. Kiertokirjoja, jotka usein suosittelevat harrastajia lausumaan rukouksia, sytyttämään kynttilöitä, mutta myös käyttämään esineitä, joita käytetään noituudessa rituaalien aikana. Esimerkiksi rakkausloitsussa voi olla käytetty punaista Santa Muerte -kuvaa, [Kuva oikealla] punaista Santa Muerte -patsasta, mutta myös rakastetun hiuslakkaa tai vaatekappaletta, jota on käytettävä tietyssä tapa loitsu heittää.

Useimmat harrastajat käyttävät kynttilöitä kuten katoliset päälinjat, tarjoten näitä vahavaloja lupausten symboleina kiitoksiksi tai rukouksiksi. Kynttilöiden lisäksi harrastajat tekevät tarjontaa, joka vastaa heidän haluamiaan asioita. Esimerkiksi punaisia ​​ruusuja voidaan antaa vetoomukselle rakkaudesta tai rahaa voidaan tarjota hyvään onniin. Santa Muerte -rituaalien päävärit ovat punainen, valkoinen ja musta. Tämä trio hallitsi aikaisemmissa vaiheissa, mutta monia on lisätty sen jälkeen. Punainen on tyypillisesti ollut suosiota, joka liittyy rakkauteen ja intohimoon. Valkoinen on tarkoitettu puhdistukseen, parantamiseen ja harmoniaan. Mustan on tunnetusti sanottu olevan mustan taikuuden väri, heksu ja narkooseille ja rikollisille, jotka etsivät siunauksia ja apua heidän alituisessa toiminnassaan. Tämä on kuitenkin virheellinen kuvaus; monet käyttävät mustaa suojaamiseen ja turvallisuuteen, ja viime aikoina COVID-19: stä lähtien tätä väriä käytetään suojaamaan ja parantamaan virusta.

Ammattikynttilät, kukat ja patsaiden värit vastaavat pyydettyjä suosiota:

punainen: rakkaus, romanssi, intohimo, seksuaalista vetoomusta
musta: kosto, haitta; suoja ja turvallisuus koronavirukselta
valkoinen: puhtaus, suojaus, kiitollisuus, vihkiminen, terveys, puhdistus
sininen: keskittyminen, oivallus ja keskittyminen; suosittu opiskelijoiden keskuudessa
ruskea: valaistuminen, arvostelukyky, viisaus
kulta: raha, vauraus, runsaus
violetti: yliluonnollinen parantaminen, taikuuden aikaansaamiseksi, pääsy henkisiin alueisiin
vihreä: oikeudenmukaisuus, tasa-arvoisuus lain edessä
keltainen: riippuvuuden voittaminen
keltainen, valkoinen ja sininen: tienavaaja
keltainen ja vihreä: yritysten vauraus ja raha
musta ja punainen: kääntää mustaa taikuutta ja epäonnea, lähettää heksat takaisin lähettäjälle
monivärinen: useita toimenpiteitä

Organisaatio / JOHTAJUUS

Pitkä turhaa antaumustaika päättyi Kaikkien pyhien päivään 2001. Doña Queta, [Kuva oikealla], joka työskenteli tuolloin quesadilla-myyjänä, näytti julkisesti elämänkokoisen Santa Muerte -hahmonsa kodinsa ulkopuolella Meksikossa, Tepitossa. tunnetusti vaarallinen barrio. Sen jälkeen kuluneesta vuosikymmenestä hänen historiallisesta pyhäkköstään on tullut uusi uskonnollinen liike, joka on suosituin Meksikossa. Enemmän kuin mikään muu hartausjohtaja, Doña Queta on ollut pääroolissa muuntamalla pyhän okkulttinen kunnioitus hyvin julkiseksi uudeksi uskonnolliseksi liikkeeksi.

Vain muutaman mailin päässä itse julistama “arkkipiispa” David Romo perusti ensimmäisen kirkon, joka oli omistettu Santa Muerteille. Perinteinen pyhän katolisen apostolinen kirkko Mex-USA tarjosi lainaamista voimakkaasti roomalaiskatolisesta liturgiasta ja opista "messuille", häille, kasteille, manaisuuksille ja muille palveluille, joita tavallisesti löytyy useimmista Latinalaisen Amerikan katolisista kirkoista, mutta se suljettiin vuonna 2011 Romo pidätettiin useista rikossyistä, mukaan lukien sieppaukset.

Yhdysvalloissa Los Angelesissa sijaitseva Templo Santa Muerte tarjoaa täyden valikoiman katolisen kaltaisia ​​sakramentteja ja palveluja, mukaan lukien häät, kasteet ja kuukausittaiset rukousnauhat. Templon verkkosivustolla on chat-huone ja suoratoistetaan musiikkia ja podcast-lähetyksiä ihmisille, jotka eivät pääse Templon perustajien ”professorit” Saharan ja Sisyphuksen tarjoamiin palveluihin. Molemmat johtajat muuttivat Meksikosta Yhdysvaltoihin. Viimeksi mainitun koulutus sisälsi oppisopimuskoulutuksen kahden meksikolaisen shamaanin kanssa, joista yksi "opetti häntä puhumaan pyhimpään kuolemaan". Heidän rituaaleihinsa vaikuttavat suuresti New Age -rituaalit, ja ne ovat erittäin synkretisiä Yhdysvaltojen vaikutuksen vuoksi.

Muutaman kilometrin pituinen kaupunki on Santuario Universal de Santa Muerte (Saint Death Universal Sanctuary). Sanctuary sijaitsee LA: n Meksikon ja Keski-Amerikan maahanmuuttajayhteisön sydämessä. "Professori" Santiago Guadalupe, joka oli alun perin Catemacosta, Veracruz, kaupunki, joka on kuuluisa noituudesta, on Santa Muerte shaman, joka johtaa tätä kauppakirkkoa. Uskolliset uskovat vierailevat Sanctuaryssä kasteiden, häiden, ruusukoiden, noveenien, exorcismien, puhdistuksen ja yksilöllisen hengellisen neuvonnan osalta.

Enriqueta Vargas [Kuva oikealla] oli yksi tunnetuimmista johtajista. Hän aloitti SMI-temppelin (Santa Muerte Internacional) Tultitlanissa vuonna 2008, maailman suurimman Santa Muerte -patsaan jalkojen alla, jonka hänen poikansa oli rakentanut ennen murhaa. Hän perusti pyhäkköverkoston Meksikoon ja muihin Latinalaisen Amerikan maihin, kuten Costa Ricaan, levittäen uskoa. Organisaatiosta on tullut suosittu tietolähde Santa Muerte -palvelusta sosiaalisen median alustojen ja digitaalisen viestinnän työkalujen innovatiivisen käytön sekä karismaattisen evankelistyylisen johtajuuden ohella. Se on rakennettu vahvalle maailmanlaajuiselle harrastajayhteisölle, joka on yhdistetty pyhäkön säännöllisten palvontapalvelujen suoran videokuvan ja Facebookin digitaalisen yhteyden kautta. Kun hän kuoli vuonna 2018 syöpään, hänen tyttärensä otti vastuun ja jatkaa äitinsä työtä.

Näiden tunnetuimpien pyhäkköjen lisäksi Meksikossa on perustettu lukemattomia kappeleita, joissa miehet ja naiset levittävät uskoa. Suurimmaksi osaksi naiset ovat perustaneet eniten pyhäkköjä kuoleman pyhäkköihin, luoneet itselleen arvostusta ja valtaa ja ohjaavat yhteisösuhteita. Muihin kuuluisiin naispyhäkköjen omistajiin ja Santa Muerte -johtajiin kuuluu Yuri Mendez, joka perusti yli vuosikymmen sitten Cancunissa Santa Muerten suurimman pyhäkön. se on myös näkyvin Quintana Roon alueella. Kappelissa on lukemattomia patsaita naispuolisesta kuoleman kansanpyhimyksestä, ja joillakin on maya-nimisiä nimiä, kuten Juritzia, pyhäkön tärkein ja voimakkain patsas, jonka kanssa Mendezillä on erityinen side. Mendeziä pidetään oppaana yhteisössään. Itsensä tunnistamana noidana, shamaanina ja parantajana hän tarjoaa paranemista, taikuutta ja curanderismoa (parantamista kasvilääkkeiden kautta). "Bruja de la 3 virtudes" (kolmen hyveen noita) hän tarjoaa punaista, mustaa ja valkoista taikaa harrastajille. Hänen rukousnauhansa joka kuukauden toinen päivä houkuttelee satoja harrastajia. Mendezillä on selvästi feministinen näkemys omistautumisesta kuolemaan, ja hän käyttää arvostustaan ​​ja sosiaalista pääomaansa Santa Mueren johtajana korostamaan naiskysymyksiä. Näitä ovat naismurha ja naisten avustaminen selvästi naisellisissa asioissa, kuten perheväkivalta tai miehet, jotka eivät maksa lapsen elatusta.

Elena Martinez Perez [Kuva oikealla] on toinen pahamaineinen Santa Muerte -hahmo Oaxacan alueella. Alkuperäiskansat Zapotec sabia (viisas nainen) perusti pyhäkönsä Oaxacaan kiittämään Santa Muerteä parantumisen ihmeestä c. 2002. Se on laajentunut pienestä väliaikaisesta rakenteesta ja sitä on rakennettu useita kertoja; se on nyt suuri ja tunnettu kappeli, joka vierailee satoja viikoittain. Hänen perheensä, lähinnä naisjäsenet, auttaa häntä juoksemaan, siivoamaan ja koristamaan sitä, kun taas hänen poikillaan ja pojanpoikillaan on vähemmän, mutta silti tärkeä rooli rakentamisessa ja muissa raskaita nostoja vaativissa tehtävissä. Hänen tyttärensä ja tyttärensä avasivat äskettäin pyhäkön vieressä kaupan, jossa he myyvät kynttilöitä monille harrastajille, jotka tulevat rukoilemaan. Pyhäkkö on kuuluisa alueella uskomattomista juhlistaan, jotka kunnioittavat Santa Muerteä kuolleiden päivänä marraskuussa. Tähän sisältyy kahden päivän rituaalit, musiikki ja juhlat, joiden aikana pyhäkkö on koristeltu ylellisesti. Nämä juhlat ovat ainutlaatuisesti Oaxacan ja alkuperäiskansojen kulttuurin vaikutteita.

Muita merkittäviä naispyhäkköjen omistajia ovat Adriana Llubere, josta tuli palvoja vuonna 2000 ja joka pystytti vuonna 2010 kappelin jossa on patsas, jota hän kutsuu Canitasiksi, San Mateo Atencossa. [Kuva oikealla] Yksi metri kahdeksankymmentä senttimetriä korkea, Canitas on ehkä ainoa esitys Santa Muertesta, joka pystyy seisomaan tai istumaan, kuten eri aikoina tai olosuhteissa vaaditaan. Llubere tunnetaan pyörittävän patsasaan pyörätuolissa, varsinkin erityistilaisuuksissa. Patsas on epävirallinen suojeluspyhimys vääriä vankeuteen joutuneita. Vapautettuaan vankilasta väärien syytösten vuoksi Llubere käski Almoloya de Juárezin vangit tekemään hänelle patsaan. Tähän päivään saakka vankiloissa, vankeinhoitolaitoksissa ympäri Meksikoa ja jopa Yhdysvalloissa, on erityinen kiintymys tähän kuvaan, etenkin niihin, jotka uskovat olevansa viattomia. Vapautuessaan monet tekevät pyhiinvaelluksen kiittäessään Canitasia, jonka nimi tarkoittaa vähän vankia, olevan "en cana" (slangia vankilassa olemisesta).

Muita merkittäviä pyhäkköjen omistajia ovat Sorraya Arredondo, joka omistaa suuren kappaleen nimeltä "Angel Alas Negras" (Mustan siipien enkeli) Tulassa Hidalgossa, joka on omistettu ainutlaatuisesti mustalle muodolleen Santa Muerteille ja jossa on suuri takapatsas nimeltä La Guerrera Azteca. , atsteekkien soturi. Se kunnioittaa kansanpyhää Nahua-alkuperästä. Noin puolentoista tunnin päässä Tizayuca Hidalgosta Maria Dolores Hernández omistaa pyhäkön, joka tunnetaan nimellä La Niña Blanca de Tizayuca, Tizayucan valkoinen tyttö, jossa hän tarjoaa tarot ja muita hengellisiä palveluita. Michelle Aguilar Espinoza ja hänen perheensä omistavat kuuluisan pyhäkön San Juan Aragonissa, nimeltään la Capilla de Alondra, koska sen Santa Muerten puukuvaa kutsutaan Alondraksi. Siinä on puinen viikate, jota on siirretty sukupolvien ajan ja jolla uskotaan olevan erityisiä voimia.

SEIKAT / haasteet

Meksikon katolinen kirkko on ottanut ratkaisevan kannan Santa Muerte vastaan ​​ja tuominnut uuden uskonnollisen liikkeen sillä perusteella, että kuoleman kunnioittaminen merkitsee samalla tavalla kuin Kristuksen vihollisen kunnioittamista. [Kuva oikealla] Kirkko väittää, että Kristus kukisti kuoleman ylösnousemuksen kautta; siksi hänen seuraajiensa on kohdistuttava kuolemaan ja sen edustajiin, mukaan lukien Santa Muerte. Meksikon edellinen presidentti Felipe Calderon oli konservatiivisten roomalaiskatolisten vuonna 1939 perustaman kansallisen toimintapuolueen (PAN) jäsen. Calderonin hallinto julisti Santa Muerten uskonnolliseksi viholliseksi Meksikon osavaltioksi. Maaliskuussa 2009 Meksikon armeija pussi Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla kymmeniä kansanpyhimölle omistettuja tienvarsien pyhäkköjä. Nykyisen presidentin AMLOn alaisuudessa pyhäkköjen tuhoamiseen on kuitenkin ollut vähemmän paineita.

Useat korkean profiilin huumeiden kuninkaalliset ja sieppausjärjestöihin liittyvät henkilöt ovat Santa Muertistas. Santa Muerte -alttarien esiintyminen rikospaikoilla ja vangittujen kammioissa on luonut vaikutelman, että hän on narkopyhimys; tämä johtuu kuitenkin lehdistön sensationismista. Monet narkot palvovat Pyhää Juudasta, Jeesusta, Guadalupen Neitsyttä, El Nino de Atochaa (Kristuksen lapsen puolustus), nämä luvut eivät ole herättäneet samaa tiedotusvälineiden huomiota. Monet hänen harrastajistaan ​​ovat yhteiskunnan jäseniä, jotka vallitseva yhteiskunnallinen järjestys on syrjäyttänyt. Tämä voi johtua heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan ​​tai luokastaan, koska työväenluokkaan katsotaan tyypillisesti ylhäältä. Kummassakin tapauksessa heidät ja heidän uskonsa hylätään usein poikkeavina, koska heillä on alhainen asema yläluokkien ja voimakkaiden silmissä.

KUVAT **
** Kaikki tässä olevat kuvat ovat Kate Kingsburyn tai R. Andrew Chesnutin henkistä omaisuutta. Ne näkyvät profiilissa osana kertaluonteista lisenssisopimusta Maailman uskonnot ja hengellisyys -hankkeen kanssa. Kopiointi tai muu käyttö on kielletty.

Kuva # 1: Tulivuoren kiven patsas Santa Muerte temppelissä kansanpyhimykselle Morelia, Michoacanissa, jossa kynttilät palavat.
Kuva # 2: Santa Muerten alkuperäiskansojen kuvaus, joka on täynnä atsteekkien höystettyjä päähineitä.
Kuva # 3: Santa Muerte kuvataan hänenä, joka toimittaa oikeudenmukaisuutta pitäen vaakoja kädessään.
Kuva # 4: Santa Muerten harrastaja, jolla on kaksi patsasta, jotka hän on tuonut Tepitoon siunattavaksi Doña Quetan kuuluisassa pyhäkössä pidetyssä rukousnauhassa.
Kuva # 5: Santa Muerten nuori naispuolinen harrastaja, joka tarttuu kuolemanpyhän patsasiin samalla kun hän tarttuu elämään, joka asuu vaarallisessa Tepiton naapurustossa.
Kuva # 6: Santa Muerte -riippuvuuskortti, jolla harrastaja antaa lupauksen kansanpyhimykselle lopettaa juominen tai huumeiden käyttö tai osallistuminen muihin paheisiin tietyn ajan.
Kuva # 7: Santa Muerte -kynttiläkynttilä palaa kirkkaasti sen sytyttämän Santa Muerte -hakijan syvimmillä toiveilla pyytääkseen pyhää erityisestä palveluksesta.
Kuva # 8: Doña Queta siunaa lasta Tepitossa sijaitsevassa myymälässään, joka on Santa Muerteen perustaman maailmankuulun pyhäkön puolella.
Kuva # 9: Enriqueta Vargas, toinen merkittävä hartauden edelläkävijä, joka perusti valtioiden rajat ylittävän kirkkoverkon SMI (Santa Muerte Internacional), joka ulottuu Amerikan yli ja jopa Iso-Britanniaan
Kuva # 10: Yuri Mendez, Santa Muerten suurimman pyhäkön johtaja Quintana Roossa. Hän tunnistaa itsensä brujaksi (noita), curanderaksi (parantaja) ja Santa Muerten shamaaniksi.
Kuva # 11: Doña Elena, Santa Muerten ensimmäisen ja tärkeimmän kappelin johtaja Oaxacan alueella. Zapotecin johtaja seisoo Santa Muerten patsaan edessä, joka kuvataan alkuperäiskansana.
Kuva # 12: Juliste, jossa tuomitaan Santa Muerte saatanaksi.

Suositukset **

** Tämän profiilin aineisto on peräisin seuraavista papereista ja kirjoista: Kingsbury, Kate ja Andrew Chesnut. 2020. "Meksikolainen Saint Santa Muerte: nopeimmin kasvava uusi uskonnollinen liike lännessä" Katolinen katsaus; Kingsbury, Kate ja Andrew Chesnut. 2021. "Syncretic Santa Muerte: Pyhä Kuolema ja Uskonnollinen Bricolage." Uskonnot 12: 212-32; ja R. Andrew Chesnut, Omistettu kuolemaan (Oxford 2012).

LISÄVARAT

Aguirre, Beltran. 1958. Cuijla esbozo etnográfico de un pueblo negro Lecturas Mexicanas.

Aridjis, Eva, dir. 2008. La Santa Muerte. Navarra, FL: Navarra Press.

Aridjis, Homero. 2004. Santa Muerte: Sexteto del amor, las mujeres, los perros y la muerte. México: Conaculta.

Bernal S., María de la Luz. 1982. Mitos y magos mexicanos. Toinen painos. Colonia Juárez, Meksiko: Grupo Editorial Gaceta.

Chesnut, R.Andrew. 2012. "Santa Muerte: Meksikon omistautuminen kuoleman pyhimykseen." Huffington Post, 7. tammikuuta. Pääsy osoitteesta http://www.huffingtonpost.com/r-andrew-chesnut/santa-muerte-saint-of-death_b_1189557.html
25-maaliskuussa 2021.

Chesnut, R. Andrew. 2003. Kilpailukykyiset alkoholit: Latinalaisen Amerikan uusi uskonnollinen talous. New York: Oxfordin yliopiston lehdistö.

Cortes, Fernando, ohjaaja. 1976. El miedo no anda en burro. Diana Films.

Del Toro, Paco, ohj. 2007. La Santa Muerte. Armagedon Producciones.

Graziano, Frank. 2007. Devotion-kulttuurit: Espanjan Amerikan kansanpyhät. New York: Oxfordin yliopiston lehdistö.

Grimm, Jacob ja Wilhelm Grimm. 1974. ”Kummisetäkuolema”. Tarina 44 täydellisissä Grimmin satuissa. New York: Pantheon. Käytössä http://www.pitt.edu/~dash/grimm044.html 20in helmikuussa 2012.

Holman, E. Bryant. 2007. Santisima Muerte: Meksikon kansankirkko. Omajulkaisu.

Kelly, Isabel. 1965. Folk-käytännöt Pohjois-Meksikossa: Birth Customs, Folk Medicine ja Spiritualism Laguna-alueella. Austin: University of Texas Press.

Kingsbury, Kate 2021. ”Vaara, ahdistus ja kuolema: Santa Muerten naispuoliset seuraajat.” Sisään Maailmanlaajuinen visio väkivallasta: vaino, media ja marttyyri maailman kristillisyydessä, toimittajat D. Kirkpatrick ja J. Bruner. New Brunswick: Rutgers University Press.

Kingsbury, Kate. 2021. ”Kuolema Cancunissa: aurinko, meri ja Santa Muerte.”Antropologia ja humanismi neljännesvuosittain 46: 1-16

Kingsbury, Kate. 2020. "Kuoleman ovella Cancunissa: Tapaaminen Santa Muerten noidan Yuri Mendezin kanssa." Luuranko Saint. Käytössä https://skeletonsaint.com/2020/02/21/at-deaths-door-in-cancun-meeting-santa-muerte-witch-yuri-mendez/ 25-maaliskuussa 2021.

Kingsbury, Kate. 2020. "Kuolema on naisten työtä: Santa Muerten naispuoliset seuraajat." International Journal of Latin American Religions 5: 1-23.

Kingsbury, Kate. 2020. ”Doctor Death and Coronavirus”. Anthropologica 63: 311-21.

Kingsbury, Kate. 2018. "Mighty Mexican Mothers: Santa Muerte as Woman Empowerment in Oaxaca." Luuranko Saint. Käytössä https://www.google.com/search?client=firefox-b-1-d&q=Mighty+Mexican+Mothers%3A+Santa+Muerte+as+Female+Empowerment+in+Oaxaca  25-maaliskuussa 2021.

Kingsbury, Kate ja Andrew Chesnut. 2021. "Syncretic Santa Muerte: Pyhä Kuolema ja Uskonnollinen Bricolage." Uskonnot 12: 212-32.

Kingsbury, Kate ja Andrew Chesnut. 2020. "Pyhä kuolema koronaviruksen aikoina: Santa Muerte, Meksikon terveellinen pyhä." International Journal of Latin American Religions 4: 194-217.

Kingsbury, Kate ja Andrew Chesnut. 2020. "Elämä ja kuolema koronaviruksen aikana: Santa Muerte," pyhä parantaja ", Katolinen katsaus. Käytössä https://www.patheos.com/blogs/theglobalcatholicreview/2020/03/life-and-death-in-the-time-of-coronavirus-santa-muerte-the-holy-healer/ 25-maaliskuussa 2021.

Kingsbury, Kate ja Andrew Chesnut. 2020. "Mexican Folk Saint Santa Muerte: nopeimmin kasvava uusi uskonnollinen liike lännessä" Katolinen katsaus. Käytössä https://www.patheos.com/blogs/theglobalcatholicreview/2019/10/mexican-folk-saint-santa-muerte-the-fastest-growing-new-religious-movement-in-the-west/ on 25 maaliskuuta 2021.

Kingsbury, Kate ja Andrew Chesnut. 2020. "Ei vain Narcosaint: Santa Muerte kuin Meksikon huumeiden sodan pyhimys." Kansainvälinen Latinalaisen Amerikan lehti Uskonnot 4: 25-47.

Kingsbury, Kate ja Chesnut, Andrew. 2020. "Santa Muerte: Sainte Matronne de l'amour et de la mort." Antropologia 62: 380-93.

Kingsbury, Kate ja Andrew Chesnut. 2020. "Äiti Muerten materiaali Michoacanissa: Pyhään kuolemaan omistautumisen kosketettavuus." Luuranko Saint. Käytössä https://skeletonsaint.com/2020/12/12/the-materiality-of-mother-muerte-in-michoacan/ 25-maaliskuussa 2021.

La Biblia de la Santa Muerte. 2008. Mexico City: Editorit Mexicanos Unidos.

Lewis, Oscar. 1961. Sánchezin lapset: Meksikon perheen elämäkerta. New York: Random House.

Lomnitz, Claudio. 2008. Kuolema ja Meksikon idea. New York: Zone-kirjat.

Martínez Gil, Fernando. 1993. Muerte y sociedad en la España de los Austrias. Meksiko: Siglo Veintiuno Editorit.

Navarrete, Carlos. 1982. San Pascualito Rey y el culto a la muerte en Chiapas. Meksiko Kaupunki: Universidad Nacional Autonoma de México, Instituto de Investigaciones Antropológicas.

Olavarrieta Marenco, Marcela. 1977. Magia en los Tuxtlas, Veracruz. Mexico City: Instituto Nacional Indigenista.

Perdigón Castañeda, J. Katia. 2008. La Santa Muerte: Protectora de los hombres. México: Instituto Nacional de Antropología e Historia.

Thompson, John. 1998. ”Santísima Muerte: meksikolaisen okkulttisen kuvan alkuperä ja kehitys”. Lounaislehden lehti 40: 405-436.

Toor, Frances. 1947. Meksikon kansanmestarien valtiovarainministeriö. New York: Crown.

Villarreal, Mario. "Meksikon vaalit: ehdokkaat." American Enterprise Institute. Käytössä http://www.aei.org/docLib/20060503_VillarrealMexicanElections.pdf. 20in helmikuussa 2012.

Julkaisupäivämäärä:
26 maaliskuuta 2021

 

 

Jaa: