Tim Rudbøg

Helena Petrovna Blavatsky

HELENA PETROVNA BLAVATSKY TIMELINE

1831 (11. elokuuta 12/31): Helena Petrovna von Hahn syntyi Ekaterinoslavissa, Ukrainassa, Venäjällä (XNUMX. heinäkuuta Julianuksen kalenterin mukaan).

1849 (7. heinäkuuta): Helena Petrovna von Hahn meni naimisiin kenraalin Nikifor V.Blavatskyn (s. 1809) kanssa.

1849–1873: Helena Petrovna Blavatsky aloitti laajat matkat ympäri maailmaa, mukaan lukien Venäjä, Kreikka, Turkki, Egypti, Kanada, Yhdysvallat, Etelä-Amerikka, Japani, Intia, Ceylon, ehkä Tiibet, Ranska, Italia, Iso-Britannia, Saksa, Serbia, Syyria, Libanon ja Balkan.

1873 (7. heinäkuuta): Helena Petrovna Blavatsky saapui New Yorkiin ja aloitti julkisen kirjoittajauransa.

1875 (17. marraskuuta): Helena Petrovna Blavatsky perusti teosofisen seuran New Yorkiin.

1877 (29. syyskuuta): Helena Petrovna Blavatsky julkaisi ensimmäisen suuren teoksensa Isis paljastui.

1879 (16. helmikuuta): Helena Petrovna Blavatsky saapui Intiaan, perusti uuden lehden - teosofija Henry Steel Olcott siirtivät Theosophical Society: n pääkonttorin New Yorkista ensin Bombayhin (nykyisin Mumbai) ja 1882iin Adyariin, Madrasiin (nyt Chennai), Intiaan.

1880–1884: AP Sinnett ja AO Hume vastaanottivat Intiassa Blavatskyn kahden päämestarin, Koot Hoomin (KH) ja Moryan, kirjeet. Sinnettin kirjeet julkaistiin myöhemmin nimellä Mahatma-kirjeet AP Sinnettille (1923).

1884–1886: Blavatsky matkusti ympäri Eurooppaa ja vieraili Nizzassa, Pariisissa, Elberfeldissä, Lontoossa ja Napolissa, ennen kuin hän asettui Ostendeen melkein vuodeksi työskentelemään Salainen oppi.

1884: Alexos ja Emma Coulomb, teosofisen seuran pääkonttorissa Adyarissa työskentelevä aviopari, julkaisivat väitteitä, joiden mukaan Blavatsky kirjoitti "Mahatma-kirjeet" sen sijaan, että ne "saisivat" viestintää opettajiltaan, Viisauden mestareilta. Richard Hodgson Psykologisen tutkimuksen yhdistyksestä matkusti Intiaan tutkimaan.

1885: Hodgsonin raportti, "Henkilökohtaisten tutkimusten tili Intiassa ja keskustelu" Koot Hoomi "-kirjeiden tekijänoikeudesta", julkaistiin. Hodgson päätyi siihen, että Blavatsky oli luovuttanut omat kirjoituksensa ihmeenomaisesti lähettäneinä kirjeitä mestareiltaan.

1887 (touko – syyskuu): Helena P.Blavatsky muutti Lontooseen, perusti lehden Lucifer ja Blavatsky Lodge, joka 1890ista tuli teosofisen seuran eurooppalainen päämaja.

1888 (loka – joulukuu): Helena P.Blavatsky julkaisi toisen suuren teoksensa Salainen oppija ilmoitti julkisesti teosofisen seuran esoteerisen osaston perustamisesta.

1889 (10. maaliskuuta): Annie Besant meni tapaamaan Helena P.Blavatskyn lukemisen ja tarkistamisen jälkeen Salainen oppi ja liittyi Theosophical Society -järjestöön. Besantin kotona Lontoossa tuli Theosophical Society, Blavatsky Lodge, jossa Blavatsky asui kuolemaansa asti.

1891 (8. toukokuuta): Helena P.Blavatsky kuoli influenssaan kroonisen munuaissairaudensa takia viisikymmentäyhdeksänvuotiaana.

1986: Psykologisen tutkimuksen yhdistyksen jäsen Vernon Harrison julkaisi "J'Accuse: An Examination of the Hodgson Report of 1885", jossa hän kritisoi Hodgsonin raporttia.

1997: Vernon Harrison julkaisi kirjan "J'Accuse d'autant plus: A Next Study of the Hodgson Report", jossa hän totesi, että Hodgsonin raportti oli puolueellinen ja perustui epätieteellisiin menetelmiin.

ELÄMÄKERTA

Helena Petrovna Blavatsky [kuva oikealla] (os. Von Hahn) pidetään yleisesti yhtenä vaikutusvaltaisimmista ihmisistä, jotka edistävät nykyaikaisten vaihtoehtoisten uskonnollisten ja esoteeristen perinteiden syntymistä. Häntä on verrattu Martin Lutheriin ja keisariin Constantiineen, kun hän vaikuttaa nykyaikaisiin uskonnollisiin maisemiin (Hammer ja Rothstein 2013: 1). Blavatskyn vaikutus sisältää henkisyyden ajatuksen edistämisen uskonnon institutionalisoitumisen sijaan; ja henkisen kehityksen käsite, joka liittyy siihen, että hän on suosinut aasialaisia ​​käsitteitä reinkarnaatiosta ja karmasta vaihtoehtoisena selityksenä kosmoksen merkityksestä ja toiminnasta (Hanegraaff 1998: 470 – 82; Chajes 2019).

Blavatskyn elämä oli huomattavan vähäistä ja epätavallista. Historiallista tietoa hänen elämästään ennen kuin hän siirtyi asumaan New Yorkiin heinäkuussa 7, 1873 on kuitenkin jossain määrin vaikea rekonstruoida riittävän lähdemateriaalin puutteen vuoksi; Jotkin 1873in jälkeiset tapahtumat ovat myös epäselviä.

Helena von Hahn oli venäläinen jalo syntyperä, Pietarin Alexeyevich von Hahnin (1798 – 1873) tytär, joka oli venäläisen armeijan hevosen tykistön kapteeni ja kuuluisa kirjailija Helena Andreyevna (1814 – 1842). Hänen äitinsä isoäitinsä oli prinsessa Helena Pavlovna Dolgorukov (1789 – 1860), Prince Pavel Dolgorukovin (1755 – 1837) tytär, joka on yksi Venäjän vanhimmista perheistä. Hänen isänsä isoisänsä oli luutnantti Alexis Gustavovich von Hahn, jonka saksalaisen perheen sivukonttorin voi seurata keskiajalla olevaan kuuluisaan risteilijään Count Rottensterniin ja yhtä merkittävän laskeutuneeseen kreivikuntaan Elizabeth Maksimovna von Pröbseniin.

Koska hänen äitinsä kuoli 1842issa, kun Helena oli vain kymmenen vuotta vanha, ja hänen isänsä oli usein poissa sotilaallisista kampanjoista, hänen varhainen elämänsä oli joko vietetty paikasta toiseen isänsä kanssa tai oleskellut pitkään äitinsä isovanhempiensa kanssa. Helenan nuoremman sisar Vera Petrovna de Zhelihovskin (1835 – 1896) mukaan Helena oli epätavallinen lapsi, joka koki kaiken luonteen elämään ja henkiin (Sinnett 1976: 35; Cranston 1993: 29). Monet tilit osoittavat, että lapsena hän on jo esittänyt henkisen ja okkulttisen luonteen (Sinnett 1976: 20, 32, 42 – 43, 49 – 50).

Lokakuussa 1849 18-vuotiaana, muutama kuukausi hänen avioliitonsa Nikifor V. Blavatsky kanssa, [Kuva oikealla], jolta hän sai sukunimensä Blavatskyn, hän aloitti ensimmäisen sarjan laajoja matkoja ympäri maailmaa. Tämä oli aika epätavallinen naiselle. Näyttää siltä, ​​että hän on saattanut saapua Kairoon, Egyptiin, Konstantinopolista 1850 – 1851issa, jossa hän ja hänen ystävänsä, amerikkalainen kirjailija ja taiteilija Albert Leighton Rawson (1828 – 1902) tapasivat Coptin taikuri Paulos Metamonin, jonka kanssa Blavatsky halusi muodostaa yhteiskunnassa okkultista tutkimusta Kairossa. Alussa 1850s Blavatsky näyttää myös olleen Länsi-Euroopassa, erityisesti Lontoossa ja Pariisissa, jossa hän vieraili Spiritualist ja mesmerist piireissä. Matkustamisen jälkeen Kanadassa, Yhdysvalloissa, Meksikossa, Etelä-Amerikassa, Länsi-Intiassa, Ceylonissa, Intiassa, Japanissa, Burmassa ja mahdollisesti Tiibetissä Blavatskyn oletettiin palaavan Pariisiin 1858issa. Sieltä hän palasi Venäjälle joulukuussa 1858, jossa hän näytti pysyneen 1865iin asti (Sinnett 1976: 75 – 85; Cranston 1993: 63 – 64).

Joskus 1865 Blavatskissa [Kuva oikealla] lähti Venäjältä ja matkusti Balkanin, Egyptin, Syyrian, Italian, Intian, mahdollisesti Tiibetin ja Kreikan läpi, kunnes hän lopulta saapui Kairoon toisen kerran myöhässä 1871issa. Kairossa Blavatsky sekoittui jälleen Spiritualistien kanssa pyramidien vierailulle (Algeo 2003: 15 – 17), ja hän perusti yhteiskunnan nimeltä "Société Spirite", jonka tarkoituksena oli tutkia mediaa ja ilmiötä Allan Kardecin teorioiden ja filosofian mukaan ( 1804 – 1869) (Algeo 2003: 17 – 23; Godwin 1994: 279 – 80; Caldwell 2000: 32 – 36). Tämä yhteiskunta osoittautui kuitenkin pettymykseksi Blavatskille, koska se oli monien petosten takia, ja hän jätti Kairon Pariisiin keväällä 1873: ssa, jossa hän aikoi pysyä yhdessä hänen Hahn-serkkunsa kanssa (Godwin 1994: 280) . Hänen oleskelunsa kesti kuitenkin vain kaksi kuukautta, koska Blavatskyn oman kertomuksen mukaan hänen mestarit, jotka kommunikoivat hänen kanssaan okkulttisilla keinoilla, käskivät hänet mennä Yhdysvaltoihin ” todistaa ilmiöt ja niiden todellisuus ja - osoittavat 'henkien' spirituālististen teorioiden virheellisyyden (Godwin 1994: 281 – 82, alkuperäinen kursivointi).

Yksi poikkeuksellisista nykyaikaisista esoteerisista elementeistä, jotka liittyvät Blavatskyen, on hänen ajatussa mestareiden salaisesta globaalista veljeydestä, joka auttaa ihmiskuntaa sen henkisessä kehityksessä. Blavatsky väitti olevansa yhteydessä tähän veljeyteen ja erityisesti muun muassa Koot Hoomi- ja Morya-nimisiin mestareihin. Hän kertoi tavanneensa Moryan ensin henkilökohtaisesti Lontoossa 1851: ssä. Blavatsky näki tehtävänsä auttaa näitä mestareita erilaisissa hengellisiin asioihin liittyvissä tehtävissä, mukaan lukien organisaatioiden perustaminen ja kirjojen ja kirjoittaminen heidän avullaan. Mestarista puhutaan usein korotettuina ihmisinä, joiden näennäinen fyysinen ruumis asuu fyysisissä paikoissa, kuten Tiibetissä tai Luxorissa, Egyptissä, ja ”henkisinä opettajina” ja suurina sieluina tai “mahatmina” (Blavatsky 1972: 348; Blavatsky 1891: 201) . Blavatsky korosti kuitenkin myös, että mahatmien todellinen luonne on fyysisen ulkopuolella, koska hän määritteli ne henkisiksi kokonaisuuksiksi, korkeammiksi henkisiksi kokonaisuuksiksi abstraktin ajatuksen valtakunnassa, joka on todellisen intellektuaalisen näköpiirin (ei fyysisen) näkyvissä vain suuren harjoittelun jälkeen. ja henkinen kehitys (Blavatsky 1950 – 1991, osa 6: 239). Nämä mestarit tulivat erityisen ominaisiksi teosofian kehitykselle Intiassa, missä Alfred Percy Sinnett (1840 – 1921) ja Allan Octavian Hume (1829 – 1912), jotka halusivat tavata heidät ja oppia heidän ideoistaan, saivat ensimmäiset ns. Mahatma-kirjeet. .

Hänen päällikönsä ohjeiden mukaan Blavatsky saapui New Yorkiin 7, 1873. Vuotta myöhemmin hän kohtasi New Yorkin toimittajan ja asianajajan Henry Steel Olcottin (1832 – 1907) lokakuussa 14, 1874in sarjaan, jonka veljekset William Eddy ja Horatio Eddy pitivät väliaineina Chittendenissä, Vermontissa (Olcott 2002) : 1-26). Blavatsky ja Olcott tulivat elinikäisiksi platonikumppaneiksi ja asuivat 1876ista alkaen yhdessä New York Cityn asunnossa, joka on nimeltään "Lamasery". Lamasery sai paljon kävijöitä läheltä ja kaukaa.

Syyskuussa 8, 1875, joukko samanhenkisiä yksilöitä, kuten Blavatsky ja Olcott, perustivat teosofisen yhteiskunnan maailmankaikkeuden salaisuuksien ja hengellisten ilmiöiden todellisuuden tutkimiseen. Henry Steel Olcott valittiin presidentiksi Helena P. Blavatskyn vastaavaksi sihteeriksi ja William Q. tuomariksi (1851 – 1896).

Teosofinen yhteiskunta tuli myöhemmin ohjaamaan universalistista mottoa, että "ei ole uskontoa korkeampi kuin totuus." Ryhmä hyväksyi kolme perustavoitetta:

Muodostaa ihmiskunnan yleisen veljeskunnan ydin ilman eroa rodusta, uskosta, sukupuolesta, kastista tai väristä.

Edistää vertailevan uskonnon, filosofian ja tieteen tutkimusta.

Tutkitaan selittämättömiä luonnon lakeja ja ihmiskunnassa piileviä voimia.

Muutama vuosi teosofisen yhteiskunnan perustamisen jälkeen, Blavatsky ja Olcottin huomio [Kuva oikealla] suunnattiin Intiaan ja sen uskonnollisiin perinteisiin. He lähtivät New Yorkista joulukuussa 17, 1878, vain muutaman kuukauden kuluttua siitä, kun Blavatsky oli tullut yhdysvaltalainen 8, 1878. Intiassa Theosophical Society laajeni menestyksekkäästi ja perusti lehden Teosofi muokannut Blavatsky. 1884issa Blavatsky lähti Pariisiin, Lontooseen, ja Elberfeld Saksassa vain palata Intiaan 1885issa; Myöhemmin hän jätti Intian hyväksi, purjehti Napoliin ja edelleen Würzburgiin, Saksaan ja Ostendiin, Belgiaan, heinäkuussa 1886 työskentelemään toisen suuren opuksensa parissa - Salainen oppi.

Hänen viimeiset vuotta 1887ista lähtien vietettiin Lontoossa. 1887issa Blavatsky aloitti lehden, jonka otsikko oli Lucifer, jonka hän muokkaa ja jonka hän kirjoitti. Seuraavana vuonna hän perusti teosofisen seuran esoteerisen osuuden opettamaan eniten omistautuneita seuraajia yhdistymään yhteen universaaliin itseen ja kehittämään hengellisiä voimia. Kaksi kappaletta Salainen oppi julkaistiin 1888issa.

Kuuluisa englantilainen naispuolinen orator, Fabian sosialisti, vapaahenkilö ja feministi Annie Besant (1889 – 1847) haki Blavatskya 1933-julkaisussa, kun hän oli lukenut ja arvioinut - Salainen oppi. [Kuva oikealla] Blavatsky meni elämään Besantin kotiin, josta tuli myös Blavatskyn Lodge. Koska Blavatskyn terveys oli epäonnistunut, hän ja Besant tekivät yhteistyötä Lucifer. Monet hänen omistautuneimmista opetuslapsistaan ​​ja työtovereistaan ​​jäivät Blavatskyn kuolemaansa asti 1891issa.

OPETUKSIA / OPPEJA

Blavatskyn aktiivinen kirjoitusaika ulottuu myöhään 1874ista kuolemaansa asti. Tällä hetkellä hän osallistui aktiivisesti esoteerisiin, uskonnollisiin ja henkisiin virtoihin, kuten evoluutioon, uskontojen historiaan ja itäisen filosofian ja mytologian käännöksiin. Hän oli ensisijaisesti mukana seuraavilla seitsemällä teemalla.

Ensinnäkin teosofia, jonka hän ymmärsi olevan totuus pääkaupungissa T. Teosofia on toisaalta [kuva oikealla] metafyysinen, ikuinen ja jumalallinen viisaus, jonka voimme oppia tuntemaan korkeammilla hengellisillä tiedekunnilla ja toisaalta kaikkien tärkeimpien maailmanuskontojen historiallinen juuret. Tämä viisauden-uskonto, kuten hän kutsui sitä kaikkien uskontojen juureksi, on myös syy siihen, miksi uskonnolliset myytit jakavat niin monia ilmeisiä yhtäläisyyksiä. Vanhan yleismaailmallisen viisauden käsite, joka voidaan jäljittää kaikilla maailman uskonnoilla, on se, mitä Blavatsky kirjoitti paljon ja yritti todistaa vertailevalla menetelmällä. Esimerkiksi hän kirjoitti sisään Isis paljastui (1877):

Kun sykli onnistui, ja yksi kansakunta tuli toisen maailmansodan jälkeen pelaamaan lyhyt osuutensa ihmiskunnan majesteettisessa draamassa, jokainen uusi ihminen kehittyi esi-perinneistä omasta uskonnostaan, antamalla sille paikallisen värin ja leimaamalla sen yksilölliset ominaisuudet. Vaikka kullakin näistä uskonnoista oli tunnusomaisia ​​piirteitä, joilla ei olisi muita arkistisia jälkiä, sen tekijöiden fyysinen ja psyykkinen tila voitaisiin arvioida, ja kaikki säilyttivät yhteisen prototyypin. Tämä vanhemman kultti ei ollut muu kuin primitiivinen ”viisaus-uskonto” (Blavatsky 1877, vol. 2: 216).

Työmme on siis peruste hermeettisen filosofian, ikivanhan universaalisen viisauden-uskonnon, tunnustamiselle ainoana mahdollisena avaimena Absoluutille tieteessä ja teologiassa (Blavatsky 1877, osa 1: vii).

 Toiseksi Blavatsky kirjoitti myös paljon hengellisyydestä, mesmerismistä ja okkulttisista voimista, yrittäen erottaa teosofiaa ja okkultismia tuolloin yleisesti tunnetusta hengellisyydestä. Eräs ero, jonka hän korosti, oli erottelu henkisen passiivisen hallinnan välillä, kuten henkisyydessä, jota hän ei halunnut, vastaan ​​aktiivisen viljelyn tahtoa saavuttaa korkeammat okkultistiset voimat, joita hän pitää okkultismin keskeisenä (Rudbøg 2012: 312 – 64: ). Blavatsky oli yksi ensimmäisistä, jotka käyttivät englanninkielistä nimitystä "okkultismi" ja käyttivät termiä yleisesti antiikin tai todellisen hengellisyyden osoittamiseksi; toisin sanoen antiikin tiede luonnollisista hengellisistä voimista. Blavatskin mukaan jokainen yksittäinen ihminen "käsittää koko psykologisen, fysiologisen, kosmisen, fyysisen ja hengellisen ilmiön" (Blavatsky 1891: 238).

Kolmanneksi Blavatsky keskittyi siihen, mitä hän piti järjestäytyneiden uskontojen, erityisesti roomalaiskatolisen kirkon ja sen teologisten dogmien ongelmina. Hän katsoi suurimman osan näistä dogmeista totuuksien vääristyminä, jotka ovat peräisin vanhemmista, alkuperäisemmistä, pakanallisista perinteistä. Tämä on Blavatskyn mukaan myös se, miksi useimmat uskonnot ovat niin järjettömiä ja eivät voi puolustaa henkistä luontoaan modernin tieteellisen kritiikin edessä. Sitä vastoin teosofian piti olla luonnon järkevä uskonto, joka palauttaa alkuperäisen kirkkautensa (Rudbøg 2012: 206 – 51) kaikissa uskonnoissa, mukaan lukien kristinusko, todellisen esoteerisen ytimen.

Neljänneksi Blavatsky keskittyi myös kriittisesti siihen, mitä hän katsoi olevan nykyajan tieteen ja sen väärän viranomaisen vaarallinen materialismi.

Materialismin Saatana nauraa lainkaan samankaltaisesti ja kieltää sekä näkyvän että näkymättömän. Nähdään valossa, lämmössä, sähkössä ja jopa elämän ilmiössä, vain aineelle ominaisia ​​ominaisuuksia, se nauraa aina, kun elämää kutsutaan VITAL PRINCIPLEksi, ja heijastaa ajatuksen siitä, että se on riippumaton ja erillään organismista (Blavatsky 1888, vol. 1: 602 – 03).

Tätä vastaan ​​Blavatsky pyrki säilyttämään hengen ja aineen välisen yhteyden tutkimalla ihmisiä ja luontoa, jotka olivat aiemmin olleet uskonnon, filosofian ja tieteen ykseydessä, korostamalla henkisen periaatteen ja elävien olentojen fyysisten voimien takana (Rudbøg 2012: 252–311).

Viidenneksi Blavatskyn kaikkein vilpittömin huoli oli ihmiskunnan yleisen veljeskunnan luominen, ja tämä on yksi teemoista, joita hän korosti eniten monissa artikkeleissaan ja käytännön teosofisessa työssä Intiassa. Blavatsky korosti selvästi totuuden, hengen, kosmoksen ja kaikkien elävien olentojen, myös ihmiskunnan, yhtenäisyyttä. Hän väitti, että niin kauan kuin ihmisen välillä esiintyy luonnollisia tai ihmisen tekemiä hierarkioita lahkon uskontojen, kulttuuriarvojen ja rakenteiden muodossa, ihmiskunta ei ole vapaa (Rudbøg 2012: 409 – 43).

Kuudenneksi hän kirjoitti myös laajasti kehittääkseen suuren kosmologisen järjestelmän, joka sisälsi sekä henkisen että fyysisen ulottuvuuden; hän väitti, että tämä järjestelmä oli Tiibetissä asuvien päälliköidensä salainen ”trans-Himalajan” oppi.

Seitsemäntenä ja viimeiseksi hän kirjoitti ihmiskunnan henkisestä kehityksestä ja siitä, kuinka saada aikaan valaistuminen ja käsitys piiloon universumiin (Rudbøg 2012: 397 – 408).

Nämä teemat kehitettiin hänen kirjoituksissaan. Hän kirjoitti lähinnä englanniksi, mutta julkaisi myös ranskaksi ja venäjäksi. Suurin osa hänen elämästään koostuu eri sanomalehtien ja henkisten ja okkultisten lehtien artikkeleista, erityisesti mesmerismiin, hengellisyyteen, länsimaisten esoteeristen perinteiden, antiikin uskontojen, aasialaisten uskontojen, tieteen ja teosofian aiheisiin. Lehtit Teosofi, perustettu 1879issa ja Lucifer, joka on perustettu 1887issa, käsittelee myös näitä aiheita, ja Blavatsky osallistui laajasti niihin kuolemaansa asti. Hän kirjoitti myös okkultista ja matkaan liittyvää fiktiota, kuten häntä Painajainen tarinoita (1892) ja Hindustanin luolista ja viidakoista (1892), joka julkaistiin ensin erissä lehdissä ja julkaistiin jälkikäteen kirjan muodossa. Kaikki hänen artikkelit ja tarinat on kerätty ja julkaistu uudestaan Kerätyt kirjoitukset, toimittaja Boris de Zirkoff, joka koostuu 14 pääteoksesta ja lisämääristä (1950 – 1991).

Hänen suurimmat teokset (Isis paljastui (1877) ja Salainen oppi (1888)) säveltettiin useiden hänen teosofisesti suuntautuneiden kollegoidensa avulla. [Kuva oikealla] Viisauden mestarit, ”Mahatmat”, ovat yleensä väittäneet, että heidän sisältönsä on toimitettu Blavatskylle okkulttisin keinoin. Molemmat teokset ulottuvat 1,300-sivuille ja julkaistiin kahdessa osassa. Molempien tarkoituksena oli todistaa muinaisen yleisen salaisen opin tai viisauden olemassaolo. Isis paljastui oli erityisesti tarkoitettu kristillisen teologian ja modernin tieteen kritiikiksi Salainen oppi esimerkki hänen kaikkein kehittyneimmistä pyrkimyksistään kehittää laajamittainen henkisen ja fyysisen kehityksen suuri kosmologinen järjestelmä. Tämä järjestelmä koostuu eri perinteistä ja eri ikäisistä elementeistä, mukaan lukien ns Dzyanin kirja muinainen aasialainen käsikirjoitus, joka tunnetaan vain Blavatskille. Nämä teokset muodostivat yhdessä teosofisten ajatusten ja oppi- en ensisijaisen näyttelyn ensimmäisen sukupolven teosofeille.

Blavatsky kirjoitti myös useita muita teoksia, kuten Teosofian avain (1889), joka on tarkoitettu kyseessä olevaksi suositusnäytöksi ja vastaamaan teosofien tärkeimpien näkemysten muotoon, joka koskee karmaa, reinkarnaatiota, kuoleman jälkeisiä tiloja ja kunkin ihmisen henkistä rakennetta. Samana vuonna Blavatsky julkaisi pienen volyymin Hiljaisuuden ääni (1889), hän sanoi kääntäneensä esoteerisesta työstä, joka annettiin opetuslapsille, jotka käyvät hengellisessä aloituksessa Tiibetissä. Se sisältää Mahayanan ja Vajrayanan buddhalaisuuden elementtejä, kuten Bodhisattva ihanteellinen uhraaminen nirvana jotta ohjataan muita kärsimyksistä valaistumiseen. Hänen Teosofinen sanasto julkaistiin postmumous 1892issa.

Seuraavat kolme ehdotusta Salainen oppi (1888, osa 1: 14 – 18) hahmottelee Blavatskyn kosmologista järjestelmää. Hän lainaa laajasti eri lähteistä, mukaan lukien salaperäinen Dzyanin kirja. 

(a) kaikkialla läsnä oleva, ikuinen, rajaton ja muuttumaton periaate, johon kaikki spekulointi on mahdotonta, koska se ylittää inhimillisen käsityksen voiman ja että sitä voi vain tuhota ihmisen ilmaisu tai samankaltaisuus. Se on ajatuksen ulottuvuuden ja ulottuvuuden ulkopuolella. . . .

(b) Universumin ikuisuus in toto rajattomana tasona; ajoittain "lukemattomien maailmankaikkeuksien leikkipaikka, joka jatkuvasti ilmestyy ja katoaa", nimeltään "ilmestyvät tähdet" ja "ikuisuuden kipinät". “Pyhiinvaeltajan ikuisuus” on kuin silmänräpäys Itseolennon Silmälle (Dzyanin kirja). "Maailmojen ilmestyminen ja katoaminen on kuin säännöllinen vuorovesivirtas ja palautusjäähdytys."

(c) Kaikkien sielujen perusidentiteetti Universaalisen Ylisielun kanssa, jälkimmäinen on osa tuntemattoman juuren osaa; ja jokaisen sielun pakollinen pyhiinvaellusmatka - entisen kipinä - inkarnaatiojakson (tai "välttämättömyyden") kautta syklisen ja karmallisen lain mukaisesti koko kauden ajan… Esoteerisen filosofian keskeinen oppi ei myönnä ihmiselle etuoikeuksia tai erityisiä lahjoja, paitsi ne, jotka hänen oma Egonsa on voittanut henkilökohtaisen ponnistelun ja ansioiden kautta pitkällä metempsykoosien ja reinkarnaatioiden sarjalla.

Pohjimmiltaan, Salainen oppi opettaa, että on olemassa alkuperäinen alkuperäisyys. Säännöllisesti koko maailmankaikkeus syntyy tai tulee ilmi, elää ja tietyn ajan kuluttua kuolee ja palaa sen lähteeseen. Tämä prosessi on näennäisesti loputon. Osana maailmankaikkeuden syntymistä, jossa on seitsemän erillistä tasoa tai lokas (sekä mikro- että makrokosmisesti), henki laskeutuu metaforisesti vähitellen aineeseen (involuutioon) sen korkeimmasta kohdasta ja pitkän evoluutioprosessin jälkeen alemmilla tasoilla saavuttaa korkeammat ja korkeammat kokemuksen muodot aineessa ja palaa lopulta lähteensä.

Evoluutioprosessi tapahtuu siten useilla tasoilla, mukaan lukien aurinkojärjestelmien, planeettojen ja luonnonvaltakuntien tasot, jotka asuvat yhdessä planeetassa.

Ennen paluutaan lähteeseen ja täysin toteutuneeksi ihmismonadin on läpikäytävä pitkiä evoluutioita mineraali-, kasvi-, eläin- ja ihmisenä (periaatteessa sisältäen seitsemän erillistä evoluutio- "juurikilpailua" ja evoluution seitsemällä erillisellä maanosalla maan päällä, mukaan lukien entiset "maanosat" Kuten legendaarinen Atlantis), ja sen jälkeen superinhimillisessä muodossa. Tämän kaiken ohjaa karman universaali ja persoonaton laki (Chajes 2019: 65-86).

RITUAALIT / TOIMINTA 

Blavatsky oli omistautunut rituaalien vastainen ja ei pitänyt eniten järjestäytyneistä uskonnon muodoista, joten varhaisessa teosofisessa seurassa ei harjoitettu muodollisia rituaaleja tai seremonioita. Sekä Blavatsky että hänen ympärillään olleet varhaiset teosofit olivat kiinnostuneita useista okkultistisista käytännöistä, kuten astraalimatkoista ja fyysisistä materialisoitumisista. Myöhemmin elämässä Blavatsky korosti joukko eettisiä sääntöjä, mukaan lukien veljeys, epäitsekkyys ja kasvissyöminen elämäntapana. Nämä säännöt, jotka sisälsivät myös meditaatiokäytäntöjä ja värien käyttöä, olivat kuitenkin ensisijaisesti esoteerisen jaoston jäsenille.

JOHTAJUUS

Ehkä suunnittelussa Blavatsky ei koskaan ollut teosofisen seuran virallinen presidentti, kanta Henry Steel Olcottin hallussa kuolemaansa asti 1907issa, vaan sen vastaava sihteeri. Käytännössä häntä voidaan kuitenkin pitää ensisijaisena johtajana ainakin kolmesta syystä. Ensinnäkin Blavatsky oli tärkein yhteys teosofisen yhteiskunnan ja salaisen Mahatmasin, suurten henkisten mestareiden välillä, jotka olivat oletettu todellinen teosofisen yhteiskunnan lähde ja sen opetukset. Mestarit olivat todellisia viranomaisia ​​ja laajemmin niin Blavatsky. Toiseksi hän näyttää myös olevan erittäin karismaattinen ja vahva tahtoinen nainen, jota ihmiset luonnollisesti kunnioittivat. Kolmanneksi Blavatsky oli varhaisen teosofisen seuran opetusten keskeinen ajattelija ja muotoilija. Näiden kolmen tekijän yhdistelmä on siten antanut hänelle pysyvän paikan viranomaisena modernissa hengellisyydessä ja esoteerisuudessa.

Käytännössä organisaation kannalta Blavatskista tuli kuitenkin teosofisen yhteiskunnan esoteerisen osaston (1888 – 1891) johtaja, [kuva oikealla], joka oli itsenäinen organisaatio kaikkein omistautuneimmille teosofeille; hän oli myös samaan aikaan syntyneen eliitin ”Inner Group” johtaja. Blavatskyn analogian mukaan kunkin ihmisen rakenteeseen "sisäinen ryhmä" oli Manasin tai teosofisen seuran korkeampi äly, esoteerinen osasto alempi manasja teosofinen yhdistys kvaternaarinen tai henkilökohtainen instinktiivinen luonne (Spierenburg 1995: 27). Tämä jako kertoo teosofisen yhteiskunnan rakenteesta tuolloin ja heijastaa ehkä eroja Blavatskyn voimakkaasti okkultismiin kohdistuvan painotuksen ja okkultismin alentamisen välillä, varsinkin kun 1884in Coulomb-asia on buddhalaisuuden ja eksoterisen kasvun puolesta. organisaatio, jonka pääkonttori sijaitsee Intiassa (Wessinger 1991).

SEIKAT / haasteet

Hänellä oli elämänsä aikana monia ihailijoita ja seuraajia, mutta hänellä oli myös monia haasteita ja paljon kritiikkiä. Suurin haaste, jonka hän kohtasi, kuten useimmissa hänen elämänsä tilissä toistettiin, oli psykologisen tutkimuskunnan (SPR) 1885issa julkaisema erittäin kielteinen raportti.

SPR: n perusti Lontoossa 1882: ssa englantilainen fyysikko Sir William Fletcher Barrett (1844 – 1925) ja nykyaikaisen hengellisyyden taustalla oleva toimittaja Edmund Dawson Rogers (1823 – 1910). Hengellisyyden suosion vuoksi Barrett ja Rogers halusivat luoda foorumin tällaisten ilmiöiden puolueettomaksi tieteelliseksi tutkimukseksi. Niinpä SPR: n perustamisen jälkeen sen perustajat olivat kiinnostuneita Blavatskista, koska he halusivat tutkia häntä ympäröiviä huhuja ilmiöitä. 1884issa he perustivat komitean tietojen ja todisteiden keräämiseksi. Kerätyt tiedot olivat yleisesti epävarmoja okkultisten ilmiöiden suhteen, ja monien haastateltujen teosofien hyvän maineen vuoksi SPR-komitea päätti antaa "alustavan ja alustavan raportin" samana vuonna joulukuussa (Psykologisen tutkimuskomitean) 1884). Tämä väliaikainen mietintö, joka levitettiin yksityisesti, oli päätelmissään melko avoin ja rajoittamaton.

Kuitenkin samaan aikaan Intiassa, Adyarissa, teosofisen seuran päämajassa, niin sanottu Coulomb-tapaus tai Coulomb Affair, oli aikeissa avautua. Vaikka Blavatsky ja Olcott olivat poissa Euroopassa jo useita kuukausia maaliskuusta lokakuuhun 1884, Emma ja Alexis Coulomb, aviopari, olivat kääntyneet Blavatskia vastaan. George Pattersonin, Madras Christian College Magazine, he olivat julkaisseet useita kirjeitä, jotka Blavatskin väitetään kirjoittaneen. ”Koot Hoomin romahdus”, kirjeet ilmestyivät lehden syys- ja lokakuun 1884-numerossa. Mme mukaan. Coulomb, hän oli auttanut Blavatskia vilpillisten okkulttisten ilmiöiden tuottamisessa laajamittaisesti (Vania 1951: 238 – 41; Gomes 2005: 7 – 8). SPR löysi uuden tilanteen erittäin mielenkiintoiseksi ja halusi tutkia sitä ennen kuin se arvioi äskettäin julkaistujen kirjeiden todenmukaisuuden. SPR nimitti nuorten Cambridge-tutkijoiden ja psyykkisten ilmiöiden opiskelijan Richard Hodgsonin (1855 – 1905) matkustamaan Intiaan ja tutkimaan olosuhteita ensin.

Hodgsonin havainnot pantiin kahteen sata sivuun, jotka muodostavat sen, mitä nyt kutsutaan Hodgsonin raportiksi, ”Intiaan tehtyjen henkilökohtaisten tutkimusten tili ja keskustelu” Koot Hoomi -kirjojen tekijänoikeudesta ”(Hodgson 1885: 207 – 380) . Erittäin suuri osa mietinnöstä keskittyy Blavatskyn väitettyyn Mahatma-kirjainten väärentämiseen. Lyhyesti sanottuna Hodgsonin raportti päätteli:

Omasta puolestamme pidämme häntä [Helena P. Blavatskiä] ei piilotettujen näkijöiden suukappaleena eikä pelkänä mautonta seikkailua; ajattelemme, että hän on saavuttanut pysyvän muistomerkin yhdeksi historian parhaimmista, nerokkaimmista ja mielenkiintoisimmista impostoreista. - Komitean lausunto ja päätelmät (Hodgson 1885: 207).

Vernon Harrison (1912 – 2001) teki arvion Hodgsonin raportista kahdennenkymmenennellä vuosisadalla. Harrison oli Royal Photographic Society (1974 – 1976), Liszt-seuran perustaja, SPR: n pitkäaikainen aktiivinen jäsen, sekä ammattimainen käsinkirjoituksen ja asiakirjojen asiantuntija. Harrison oli monta vuotta ollut yksityisesti Hodgsonin mietinnön ja "Blavatskyn tapauksen" käytössä, ei vain siksi, että hän ajatteli sen olevan mielenkiintoinen, vaan myös siksi, että hän katsoi sen olevan erittäin ongelmallista. 1986issa hänen ensimmäiset kriittiset johtopäätöksensä Hodgsonin raportista julkaistiin Journal of the Psychical Research -lehden julkaisu Otsikko: ”J'Accuse: Hodgsonin raportin tutkiminen 1885ista.” Harrison yritti selvittää, oliko Blavatsky tuottanut varhaisessa Mahatma-kirjeessä, jonka Alfred Percy Sinnett ja Allan Octavian Hume ovat saaneet Intiassa peiteltyä käsinkirjoitusta.

1997issa Harrison jatkoi tutkimusta julkaisemalla "J'Accuse d'autant plus: Hodgsonin raportin lisätutkimus". Harrisonin laajennetussa tutkimuksessa hän analysoi kukin 1,323-dioja, jotka käsittivät koko joukon kirjaimia, jotka löytyvät British Library. Hän totesi, että Hodgsonin raportti on epätieteellinen. Harrison kirjoitti:

Aion osoittaa, että Hodgsonin mietintö on päinvastoin erittäin puolueellinen asiakirja, joka menettää kaikki väitteet tieteellisestä puolueettomuudesta. [. . .] En yritä tässä asiakirjassa todistaa, että rouva Blavatsky oli syytön syytöksistä, joita hänelle suosittiin. [. . .] Nykyinen tavoitteeni on rajoitetumpi: osoittaa, että Hodgsonin raportissa Madame Blavatskya vastaan ​​nostettua tapausta ei ole todistettu - skottilaisessa mielessä (Harrision 1997: Part 1).

TIETÄÄ TÄMÄN TIETOA siitä, että minun ammattimainen LAUSUNTO, joka on johdettu yli viidentoista vuoden ajanjakson tutkimuksesta, että mainitun Helena Petrovna Blavatskyn tulevat historioitsijat ja elämäkertojat, referenssikirjojen, tietosanakirjojen ja sanakirjojen koostajat, ovat samoin kuin suuren yleisön, pitäisi ymmärtää, että Theosophical Society -yhdistyksen yhteydessä ilmiöitä tutkittavaksi nimitetyn komitean raportti, jonka psykologisen tutkimuksen yhdistys julkaisi 1885: ssä, on luettava erittäin varovaisesti, ellei sitä jätetä huomiotta. Sen sijaan, että se olisi mallina puolueettomasta tutkimuksesta, jota niin usein väitetään yli vuosisadan ajan, se on pahasti virheellinen ja epäluotettava (Harrision 1997: Affidavit).

SPR: n tekemät tutkimukset olivat isku Blavatskille ja teosofiselle yhteiskunnalle, ja kriittiset tuomiot ovat olleet vastuussa suuresta osasta siitä lähtien julkaistusta negatiivisesta julkisuudesta. Vaikka asiasta on viime vuosina tehty enemmänkin hienostuneempaa kuvaa, erityisesti Harrisonin kanssa, tämä on vasta alkamassa levittää enemmän valtavirtaistamiseen.

Toinen Blavatskyyn ja hänen kirjoituksiinsa liittyvä kiista on väitteet plagioinnista, joka alkoi jo hänen elinaikanaan. William Emmette Colemanin (1895 – 1843) ”Madam Blavatskyn kirjoitusten lähteet” (1909) on tässä suhteessa ollut erityisen tärkeä (Coleman 1895). Colemanin lyhyen kuudentoista sivun analyyttisen kappaleen mukaan melkein kaikki Blavatskyn teokset ovat yksi iso plagiointiayhdistelmä. Coleman väitti, että hänen kirjoituksensa ovat täynnä tuhansia kohtia, jotka on kopioitu suoraan muista kirjoista ilman tunnustusta ja että jokainen hänen käyttämänsä ja kehittelemä ajatus on otettu muilta ja suuri osa siitä mitä hän otti, hän vääristi (Coleman 1895: 353 – 66; Rudbøg 2012: 29 -32). Coleman kiinnitti kriittistä huomiota Blavatskyn lähteisiin, mikä on edelleen tärkeä aihe, mutta viime aikoina kulttuurihistorioitsija Julie Chajes on kontekstuaalistanut Colemanin kritiikin. Chajes kirjoittaa: "Yhteenvetona, Coleman oli plagiointia metsästäjä" tai joku tuolloin urheilussa etsimään lainoja ja viittauksia muiden teoksiin (Chajes 2019: 27) ja että 1800-luvun lopulla oli suuntaus Britanniassa, joka piti hyväksyttävänä lainata ja jäljitellä muiden töitä (Chajes 2019: 27). Chajes toteaa siten, että ”siihen mennessä, kun hän [Coleman] kirjoitti artikkeleitaan Blavatskysta, kaikki eivät jakaneet ajatuksiaan hyväksyttävästä kirjallisesta käytännöstä. Ikään kuin todistaaksesi tämän ja melko ironisella tavalla, Colemania syytettiin itse plagioinnista elämässään ”(Chajes 2019: 28).

Colemanin mukaan ns Dzjanan Stanzas johon Salainen oppi perustuu, oli myös Blavatskyn oman aivotuotteen tuote kuin antiikin teksti, joka oli joissakin maailman hämärissä kulmassa (Coleman 1895: 359). Vaikka tekstiä ei ole sijoitettu, David ja Nancy Reigle itäisen perinteen tutkimusarkistosta etsivät edelleen käsikirjoituksia ja niihin liittyviä sanskritin ja tiibetiläisiä tekstejä (Reigle [2019]).

Kysymys idän lähteistä on myös johtanut Blavatskyn kritiikkiin bricoleurina, joka on omaksunut tai väärinkäyttänyt monien eri uskonnollisten perinteiden elementtejä vääristävällä tavalla (Clarke 2002: 89-90). Vaikka kritiikki joissakin tapauksissa on totta, kuva Blavatskyn itäisten ideoiden käytöstä on monimutkaisempi, kun sitä luetaan suhteessa 1800-luvun kontekstiin (Rudbøg ja Sand 2019).

Toinen kiistanalainen kysymys, joka nousi esiin 2000-luvulla, koskee Blavatskyn käsitettä seitsemästä juurikilvestä, erityisesti viidennestä rodusta siinä ajatusjärjestelmässä, jonka Blavatsky nimitti ”aaria-roduksi” (termi johdettu sanskritin, Max Müllerin ja muiden tutkimuksista) tuolloin), ja tällä rodullisella oppilla voi olla yhteys rasismiin ja natsismiin. Suosittu kirjallisuus on yhdistänyt nämä kaksi (Blavatsky ja natsismi). Vaikka seitsemän juurikissan oppi on lausunto rasismista tai uskomuksesta, että ihmiskunta koostuu eri rodusta, uskonnollisten tutkimusten tutkija James A. Santucci on väittänyt, että Blavatskyn näkemykset liittyivät ensisijaisesti tietoisuuden evoluution selittämiseen kosmossa ja tyypeissä henkisistä kokemuksista henkinen monadi kehittyisi läpi (Santucci 2008: 38). Tässä yhteydessä rotuidea oli toissijainen tai sitä käytettiin mukavuusterminä tämän kehityksen selittämiseen pikemminkin kuin rasistisen väitteen mobilisoimiseksi. Tämä havainto liittyy Blavatskylle tärkeän käsityksen yhdestä ihmiskunnasta (Santucci 2008: 38) ja teosofiseen työhön tämän ihmiskunnan yhtenäisyyden mobilisoimiseksi "universaalin veljeyden" kautta, joka on teosofian ydinalue (Rudbøg 2012). : 409 – 43; Ellwood ja Wessinger 1993). Lubelsky on samoin historiallisesti väittänyt, että rasistista keskustelua löytyi melkein kaikkialta ennen 1930-Eurooppaa ja että ”teosofien rodulliset opit johtuivat pääosin yrityksestä luoda vaihtoehtoinen historia seuraajilleen. . . heijastamalla ajan yhteisiä tieteellisiä ja kulttuurisia aiheita ”(Lubelsky 2013: 353). On todisteita siitä, että osa Blavatskyn viljelmistä käsitteistä yhdistettynä muihin tuolloin kilpailuista ja arjalaisten rotuun liittyvistä älyllisistä keskusteluista suodatettiin Guido von Listan (1848 – 1919) ja Jörg Lanz von Liebenfelsin teoksiin ( 1874-1954). Heidän kanssaan jotkut näistä ideoista muuttuivat alkuperäisestä teosofisesta merkityksestään (Goodrick-Clarke 1985: 33 – 55, 90 – 122), mutta mikään linkki ei yhdistä näitä ideoita millään historiallisesti vakuuttavalla tavalla Hitlerin tai natsismin kanssa (Goodrick-Clarke 1985: 192 – 225; Lubelsky 2013: 354).

MERKITYS NAISTEN TUTKIMUKSESSA RELIGIASSA

Näistä kiistoista huolimatta Helena P. Blavatsky on edelleen yksi 1800-luvun vaikutusvaltaisimmista uskonnollisista henkilöistä; Siksi häntä kutsutaan usein New Agein äidiksi tai jopa isoäitiksi, moderniksi okkultismiksi ja moderniksi hengellisyydeksi (Chajes 2019: 1; Cranston 1993: 521 – 34; Lachman 2012). Hän auttoi esittämään aasialaisia ​​uskonnollisia ja filosofisia ajatuksia länteen ja vaikuttaa edelleen siihen, miten nämä ajatukset on ymmärretty ja levitetty. Blavatsky ja teosofinen liike tukivat ja suosivat buddhalaisuutta ja hindulaisuutta monissa länsimaissa sekä Intiassa ja Sri Lankassa. He tekivät lukuisia oppeja (kuten karmaa ja reinkarnaatiota), jotka olivat saatavilla laajalle yleisölle. Blavatsky helpotti myös modernia kiinnostusta paranormaaliin, okkultismiin, subjektiivisuuteen, hengellisiin elimiin, astraliseen matkaan ja ajatukseen "inhimillisestä potentiaalista". Löydämme uskomusten alkuperää yleismaailmallisten totuuksien olemassaolossa kaikissa perinteissä, eklektisuudessa, yleismaailmallisessa veljeskunnassa, hengellinen evoluutio, joka perustuu omaan kokemukseensa ja omaan tiensä totuuteen, ja jopa New Age -liikkeen alkuperään hänen opetuksissaan (Wessinger, deChant ja Ashcraft 2006: 761; Chajes 2019: 189; Hanegraaff 1998: 442 – 82; Goodrick-Clarke 2004: 18). Lopuksi hän inspiroi suuntausta korostaa henkisyyttä institutionaaliseen uskontoon, joka on tullut laajalle levinneeksi ilmiöksi 2000-luvulla.

KUVAT:
Kuva #1: Helena P. Blavatsky Lontoossa, 1889.
Kuva #2: Helena P. Blavatsky, ca. 1860.
Kuva #3: Helena P. Blavatsky, ca. 1868.
Kuva #4: Helena P. Blavatsky Intiassa, Subba Row ja Bawaji, ca. 1884.
Kuva #5: Helena P. Blavatsky yhdessä James Morgan Prysen ja GRS Meadin kanssa Lontoossa, 1890.
Kuva #6: Helena P. Blavatsky, 1877.
Kuva #7: Helena P. Blavatsky Lontoossa 1888, hänen sisarensa Vera Petrovna de Zhelihovsky oikealla (istuu), ja näytti pysyvän vasemmalta oikealle, Vera Vladimirovna de Zhelihovsky, Charles Johnston ja Henry Steel Olcott.
Kuva #8: Helena P. Blavatsky ja Henry Steel Olcott Lontoossa, 1888.

REFERENSSIT 

Algeo, John, avustajanaan Adele S. Algeo ja toimittajakomitea HP Blavatskyn kirjeistä: Daniel H. Caldwell, Dara Eklund, Robert Ellwood, Joy Mills ja Nicholas Weeks, toim. 2003. HP Blavatsky 1861 – 1879in kirjeet. Wheaton, IL: Teosofinen kirjasto.

Blavatsky, Helena Petrovna. 1972 [1889]. Teosofian avain. Pasadena, CA: Theosophical University Press.

Blavatsky, Helena Petrovna. 1950-1991. Kerätyt kirjoitukset, ed. Boris de Zirkoff. 15 vols. Wheaton, IL: Teosofinen kirjasto.

Blavatsky, Helena Petrovna. 1920. [1889]. Hiljaisuuden ääni. Los Angeles: Teosofien United Lodge.

Blavatsky, Helena Petrovna. 1892. Teosofinen sanasto. Lontoo: Theosophical Publishing Society.

Blavatsky, Helena Petrovna. 1888. Salainen oppi: Tieteen, uskonnon ja filosofian synteesi. 2 Volume. Lontoo: Theosophical Publishing Company.

Blavatsky, Helena Petrovna. 1877. Isis paljastui: Master-avain muinaisen ja modernin tieteen ja teologian salaisuuksiin. 2 Volume. New York: JW Bouton.

Caldwell, Daniel H., comp. 2000 [1991]. Madame Blavatskin esoteerinen maailma: oivallukset modernin sfinkin elämään. Wheaton, IL: Teosofinen kirjasto.

Chajes, Julie. 2019. Kierrätetty elämä: Reinkarnoitumisen historia Blavatskyn teosofiassa. New York: Oxfordin yliopiston lehdistö.

Clarke, JJ 2003. Itäinen valaistuminen Aasian ja länsimaisen ajatuksen kohtaaminen. Lontoo: Routledge.

Coleman, William Emmette. 1895. "Madame Blavatskyn kirjoitusten lähteet." Pp. 353 – 66 sisään Isiksen moderni pappi, Vsevolod Sergyeevich Solovyoff. Kääntänyt ja muokannut Walter Leaf. Lontoo: Longmans, Green ja Co.

Cranston, Sylvia. 1993. HPB: Helenan poikkeuksellinen elämä ja vaikutus Blavatsky, teosofisen liikkeen perustaja. New York: GP Putnamin pojat.

Ellwood, Robert ja Catherine Wessinger. 1993. ”Yleisen veljeskunnan feminismi: naiset teosofisessa liikkeessä.” Pp. 68 – 87 sisään Naisten johtajuus marginaalisissa uskonnoissa: tutkimukset valtavirran ulkopuolella, toimittaja Catherine Wessinger. Urbana: Illinoisin yliopiston yliopisto.

Godwin, Joscelyn. 1994. Teosofinen valaistuminen. Albany: New York Pressin osavaltion yliopisto.

Goodrick-Clarke, Nicholas. 1985. Natsismin okkultistiset juuret: Itävallan ja Saksan ariosofistit 1890 – 1935. Wellingborough: Aquarian-Press.

Goodrick-Clarke, Nicholas. 2004. ”Johdanto: HP Blavatsky ja teosofia.” Pp. 1 – 20 sisään Helena Blavatsky, toimittaja Nicholas Goodrick-Clarke. Berkeley, CA: Pohjois-Atlantin kirjat.

Gomes, Michael. 2005. Coulomb-tapaus. Satunnaiset paperit 10. Fullerton, CA: Teosofinen historia.

Hammer, Olav ja Mikael Rothstein. 2013. ”Johdanto”. 1 – 12 sisään Teosofisen virran käsikirja, toimittaja: Olav Hammer ja Mikael Rothstein. Leiden: Brill.

Hanegraaff, Wouter J. 1998. Uuden aikakauden uskonto ja länsimainen kulttuuri: esoteerisuus maallisen ajatuksen peilissä. Albany: New York Pressin osavaltion yliopisto.

Harrison, Vernon. 1997. ”HP Blavatsky ja SPR: 1885: n Hodgson-raportin tutkimus, osa 1.”Pasadena, CA: Theosophical University Press. Käytössä https://www.theosociety.org/pasadena/hpb-spr/hpb-spr1.htm 3-heinäkuussa 2019.

Harrison, Vernon. 1997. ”HP Blavatsky ja SPR: 1885: n Hodgson-raportin tutkimus, Affidavit.”Pasadena, CA: Theosophical University Press. Käytössä https://www.theosociety.org/pasadena/hpb-spr/hpbspr-a.htm 3-heinäkuussa 2019.

Hodgson, Richard. 1885. ”Intiasta tehtyjen henkilökohtaisten tutkimusten selvitys ja keskustelu” Koot Hoomi ”-kirjojen kirjoittajista, Psyykkisen tutkimuksen seuran menettelyt 3 (toukokuu): 203 – 05, 207 – 317, liitteet 318 – 81.

Lachman, Gary. 2012. Rouva Blavatsky: Modernin hengellisyyden äiti. New York: Jeremy P. Tarcher / Penguin.

Lubelsky, Isaac. 2013. ”Mytologinen ja todellinen rotu Teosofian ongelmat. ”Pp. 335 – 55 sisään Teosofisen virran käsikirja, toimittaja Mikael Rothstein ja Olav Hammer. Leiden: Brill.

Olcott, Henry Steel. 2002 [1895]. Vanhat päiväkirjat: Teosofisen yhteiskunnan historia. 6 Volume. Adyar, Intia: Teosofinen kirjasto.

Reigle, David. [2019]. Itäisen perinteen tutkimusarkisto. Käytössä  http://www.easterntradition.org on 22 kesäkuu 2019.

Rudbøg, Tim ja Erik R. Sand. 2019. Kuvittele itää: varhainen teosofinen yhteiskunta. New York: Oxford University Press (tuleva).

Rudbøg, Tim. 2012. ”HP Blavatskyn teosofia kontekstissa: käsitteen merkitys modernissa länsimaisessa esoteeriassa.” PhD-väitöskirja, Exeterin yliopisto.

Santucci, James A. 2008. "Kilpailun käsite teosofiassa." Nova Religio 11: 37-63.

Santucci, James A. 2005. ”Blavatsky, Helena Petrovna.” Ss. 177-85 sisään Gnoosin ja länsimaisten esoterismien sanakirja, toimittaja Wouter Hanegraaff. Leiden: Brill.

Sinnett, Alfred Percy. 1976 [1886]. Tapahtumat Madame Blavatskyn elämässä. New York: Arno Press.

Psyykkisen tutkimuskomitean yhteiskunta. 1884. Ensimmäinen kertomus Psyykkisen tutkimuksen yhdistyksen komitea, joka nimitettiin tutkimaan teosofisen yhteiskunnan tiettyjen jäsenten tarjoamia todisteita ihmeellisistä ilmiöistä. Lontoo: np

Spierenburg, Henk J., comp. 1995. HP Blavatskyn sisäisen ryhmän opetukset hänen henkilökohtaisille oppilailleen (1890 – 91). Toinen tarkistettu ja laajennettu painos. San Diego: Point Loma -julkaisut.

Vania, KF 1951. Madame HP Blavatsky: Hänen okkulttiset ilmiönsä ja psykologisen tutkimuksen yhteiskunta. Bombay: SAT Publishing.

Wessinger, Catherine. 1991. "Demokratia vs. hierarkia: viranomaisen kehitys teosofisessa yhteiskunnassa." Pp. 93 – 106 sisään Kun profeetat kuolevat: Uuden uskonnollisen liikkeen post-karismaattinen kohtalo, muokannut Timothy Miller. Albany: New Yorkin osavaltion yliopisto.

Wessinger, Catherine, Dell deChant ja William Michael Ashcraft. 2006. ”Teosofia, uusi ajatus ja New Age -liikkeet.” Pp. 753-68 (Volume 2) vuonna Encyclopedia of Women and Religion Pohjois-Amerikassa, muokannut Rosemary Skinner Keller ja Rosemary Radford Ruether. Bloomington: Indiana University Press.

Julkaisupäivämäärä:
5 heinäkuu 2019

 

Jaa: