Catherine O'Donnell

Moeder Seton (Saint Elizabeth Ann Seton)

ELIZABETH ANN BAYLEY SETON TYDLYN

1774 (Augustus 28)Elizabeth Ann Bayley is in Manhattan gebore.

1794 (25 Januarie): Elizabeth Bayley trou met William Magee Seton.

1795 (23 Mei): Dogter Anna Maria is gebore.

1796 (25 November): Seun William is gebore.

1798 (20 Julie): Seun Richard is gebore.

1800 (28 Junie): Dogter Catherine is gebore.

1802 (20 Augustus): Dogter Rebecca is gebore.

1803 (Herfs): Elizabeth en William Seton (haar man) het na Italië gereis op soek na berusting vir William se tuberkulose. Daar het sy Antonio en Filippo Filicchi teëgekom, wat Elizabeth aangemoedig het om tot die Katolieke Christendom te bekeer.

1803 (27 Desember): William M. Seton sterf aan tuberkulose.

1804 (Maart): Die weduwee Elizabeth Seton keer terug na die Verenigde State.

1806 (Lente): Seton het tot die Katolieke Christendom bekeer.

1808 (Junie): Seton het in Baltimore aangekom om skool te gee by 'n klein Katolieke skool wat deur Sulpician Fathers (Society of St. Sulpice Order – Provinsie van die Verenigde State) bestuur word.

1809 (Julie): Seton het die Sisters of Charity van St. Joseph geskep, 'n godsdienstige orde vir vroue wat in die tradisie van Vincent de Paul en Louise de Marillac gestig is. Die gemeenskap het na Emmitsburg, Maryland, verhuis.

1812: Seton se dogter Anna Maria sterf aan verbruik.

1813 (Julie): Agtien vroue het hul eerste geloftes as Susters van Liefdadigheid van St. Joseph afgelê, met behulp van 'n reël wat geskoei is op dié van die Franse Dogters van Liefdadigheid.

1814: Susters van die Emmitsburg-gemeenskap het na Philadelphia uitgebrei om 'n weeshuis te bestuur.

1816: Seton se dogter Rebecca sterf aan verbruik.

1817: Die Sisters of Charity van St. Joseph het 'n nuwe buitepos in New York City geskep en 'n ander weeshuis gestig.

1821 (4 Januarie): Elizabeth Bayley Seton sterf aan tuberkulose in Emmitsburg, Maryland.

1959 (18 Desember): Elizabeth Seton is eerbiedig verklaar deur Pous Johannes XXIII.

1963 (17 Maart): Elizabeth Bayley Seton is salig verklaar deur Pous Johannes XXIII.

1975 (14 September): Elizabeth Bayley Seton is deur Pous Paul VI as 'n heilige gekanoniseer.

BIOGRAFIE

Elizabeth Bayley is op 28 Augustus 1774 in Manhattan gebore. Haar pa Richard Bayley was 'n intellektueel ambisieuse geneesheer en haar ma Catherine Charlton Bayley was die dogter van 'n Anglikaanse rektor. Die Amerikaanse Revolusionêre Oorlog (1775–1783) het gou onrus gebring: Richard Bayley het die vroeë maande van die oorlog in Engeland deurgebring om bykomende mediese opleiding te volg, en het daarna as mediese offisier in die Britse leër gedien tydens die besetting van New York. Catherine Bayley is dood nie lank nadat sy geboorte gegee het aan 'n baba wat ook gou gesterf het nie. Toe Richard vinnig weer getrou het, het Elizabeth en haar ouer suster Mary 'n stiefma, Charlotte Barclay, gekry, wat nie net vir Elizabeth en Mary 'n ongemaklike ma was nie, maar vir die sewe kinders wat Charlotte uiteindelik tydens haar huwelik met Richard gebaar het. Dikwels gestuur om by familie noord van Manhattan te bly, het Elizabeth grootgeword en bewus geword van die ongelukkigheid in haar huis en het verlang om haar pa se aandag te trek. Sy het nooit die hartseer en eensaamheid wat sy soms gevoel het, vergeet nie.

Alhoewel Elizabeth [Beeld regs] soms Episkopale dienste saam met haar gesin bygewoon het, was institusionele Christenskap nie belangrik vir haar kinderjare nie. Katolisisme (wat met min aanhangers in Manhattan gespog het en deur baie Protestante gewantrou is as 'n bygelowige godsdiens wie se aanhangers hoofsaaklik aan Rome lojaal was) was grootliks of heeltemal onbekend aan haar. Tog het Bayley, volgens haar latere weergawe, oomblikke gesoek waarin sy na aan God gevoel het; dit het gewoonlik plaasgevind wanneer sy alleen in die natuur was. Sy was ook 'n ywerige leser, en dit was deur lees dat sy in haar tienerjare 'n hegte verhouding met haar pa ontwikkel het. Sy het poësie, antieke geskiedenis en kontemporêre filosowe gelees, insluitend Jean Jacques Rousseau en Mary Wollstonecraft, en hou kopieboeke op haar eie en in samewerking met haar pa Richard Bayley.

Op die ouderdom van negentien het Elizabeth Bayley met mede-New Yorker, William Magee Seton, 'n trans-Atlantiese handelaar, ses jaar ouer as haar, getrou. Die huwelik was gelukkig en die egpaar het tevrede geleef in 'n web van ondertroude vriende, familielede en haar man se handelaarsgenote. Seton het ook vroulike vriendskappe gesmee wat haar deur die buitengewone transformasies van haar lewe versterk het. In die eerste paar jaar van die huwelik het sy twee kinders gebaar: Anna Maria en William. As 'n jong vrou en moeder het Seton voortgegaan om filosofie te lees, en het nou ook die Bybel en die preke gelees van Hugh Blair (1718–1800), 'n Skotse predikant en belletrist wat leerstellige kontroversies vermy het ten gunste van die aansporing van Christene tot deug en welwillendheid. Seton het geglo, soos sy 'n vriend in 1796 geskryf het, dat "die eerste punt van godsdiens is vrolikheid en harmonie" (Bechtle en Metz 2000, vol. 1:10).

Haar man se gesondheid het begin wankel; sy ma en tante is aan tuberkulose dood en hy het nou tekens getoon. Gedurende dieselfde jare het die handelaarsonderneming waarin William vir sy pa gewerk het, verliese in die gesig gestaar. Terwyl sy bekommerd was oor die toekoms, het Elizabeth meer vertroosting in Christelike gebed en lees begin vind. Empaties met vroue wat sulke uitdagings met minder hulpbronne as wat sy gehad het die hoof gebied het, het sy ook saam met Isabella Graham (1742–1814), 'n immigrant van Skotland prominent in trans-Atlantiese Presbiteriaanse kringe, gewerk as deel van een van die land se eerste groepe wat deur vroue bestuur word. liefdadigheidswerke, die Vereniging vir die Verligting van Arm Weduwees met Klein Kinders. Seton het as bestuurder en tesourier gedien en het deernisvol geskryf oor haar gesprekke met vroue wat die genootskap gedien het (Boylan 2003:96–105).

Bedreigings vir Seton se eie voorreg het in 1798 toegeneem, toe haar skoonpa op sy voorstoep op ys gegly het en, nadat hy weke lank gesukkel het, gesterf het. Elizabeth en William is oorgelaat om die gesin se verspreiding van geld en besittings uit te vind (die ouer Seton het intestaat gesterf), om die handelaarshuis se komplekse saketransaksies te bestuur, en om voorsiening te maak vir William se sewe halfbroers en susters wat nog by die huis woon. Die jong egpaar, Elizabeth nog in haar twintigs, en die kinders het tuisgegaan by die ouer Seton se huis, wat ook die handelaarsonderneming gehuisves het. Seton het haar nuwe omstandighede diep ontwrig, betreur dat sy min tyd oor het vir lees, gebed en dink. Die volgende twee jaar het die Seton-handelshuis gesukkel terwyl Elizabeth, wat in hierdie tydperk nog twee kinders, Richard en Catherine, gebaar het, informeel as haar man se klerk gewerk het. In Desember 1800 het William Seton bankrotskap verklaar.

William Seton

Terwyl William [Beeld regs] gesukkel het om sy krediet te herbou, het Elizabeth 'n geestelike gids gevind in 'n jong assistent-rektor van die Trinity Church genaamd John Henry Hobart (1775–1813), wat emosioneel ryk preke gelewer het met vertroue dat Episkopale priesters die afstammelinge was. van Christus se apostels. Gedurende dieselfde tydperk het Elizabeth se pa, met wie sy sedert haar tienerjare 'n noue intellektuele verhouding gehandhaaf het, aan tifus gesterf terwyl sy pasiënte by 'n kwarantynstasie versorg het. Seton, ontneem van haar pa en besorg oor haar verbruikende man, het ongeduldig gevoel met die aardse lewe. "Ek sal jou die duidelike waarheid vertel," het sy aan 'n vriendin geskryf, "dat my gewoontes van siel en liggaam verander word - dat ek al die gewoontes van die samelewing en verbindings van hierdie die lewe het 'n nuwe vorm aangeneem en is net interessant of innemend aangesien hulle die siening na die volgende wys” (Bechtle en Metz 2000, vol 1:212).

In 1802 het Seton geboorte geskenk aan 'n vyfde kind, Rebecca. Daardie jaar het Elizabeth en William ook 'n desperate plan beraam: 'n reis na Italië, in die hoop dat die klimaat William se gesondheid kan herstel en 'n Italiaanse handelaarstam saam met wie Seton voor sy huwelik gewoon en gewerk het, die Filicchi-familie, kan help om sy besigheid te herstel . In die herfs van 1803 het die egpaar hul vier jonger kinders by vriende en familie agtergelaat en saam met hul oudste dogter Anna Maria na Livorno vertrek. By aankoms in Livorno is die gesin dadelik vir 'n maand in kwarantyn geplaas, omdat amptenare gevrees het dat die tuberkulêre William 'n risiko inhou. William het kort ná hul vrylating gesterf en hallusineer dat hy die lotto gewen het en sy gesin sonder skuld gelaat het.

Vir die volgende vier maande het Elizabeth en Anna Maria by die Filicchi-gesin gewoon. Terwyl Seton oor haar man getreur het, het haar leërskare haar oorgehaal om tot Katolisisme te bekeer. Die Filicchis het die Verenigde State vir jare gesien as 'n potensiële toevlugsoord vir 'n Katolieke geloof wat hulle geglo het diep bedreig was in Napoleontiese Europa, en Seton se aankoms in hul huis het voorsienigheid gelyk. Broers Antonio en Filippo Filicchi het Seton na Katolieke Mis geneem, Katolieke lesings gedeel en haar aan die kulturele glorie van Florence voorgestel. Aanvanklik het Seton hul pogings saggies afgelag, maar sy het haar gou geraak deur Mis, deur die prominensie van die Maagd Maria in Katolieke toewyding en deur die leerstelling van transsubstansiasie, wat die Katolieke leerstelling is dat Christus teenwoordig is in die sakrament van nagmaal. Terwyl sy voorberei het om na New York terug te keer, het Seton besluit om te bekeer.

Seton het haar verskrikte familie en vriende van haar voornemens vertel kort nadat sy vroeg in Junie 1804 afgevaar het. Die meeste het gehoop dat sy weer in haar ou lewe sou herstel en 'n bekering sou laat vaar wat hulle beskou het as gemotiveer deur hartseer en disoriëntasie. Een persoon het haar besluit ernstig opgeneem en was geskok: John Henry Hobart van Trinity Church. In persoonlike gesprekke en in 'n lang argument wat hy met die hand uitgeskryf het, het Hobart 'n kwynende aanval op Katolisisme as bygelowig en barbaars geloods. Seton het begin om die mededingende gelowe se aansprake te vergelyk deur die lig van haar eie oordeel. Maande van gekwelde besluiteloosheid het gevolg toe sy Protestantse en Katolieke apologetiek gelees het en leiding by Katolieke priesters in New York, en via korrespondensie, in Boston gesoek het. Sy het gehoop op leiding van die land se eensame Katolieke biskop, John Carroll (1735–1815), [Beeld regs] maar hy het slegs versigtig en onpersoonlik geskryf, omdat hy nie wou betrokke raak by 'n Protestantse matrone se openbare stryd oor geloof nie (O'Donnell). 2018:177–99).

Uiteindelik het Seton haar keuse gemaak. Sy was aangetrokke tot die Katolieke begrip van nagmaal, tot die kultuur van die heiliges en Katolieke godsdienstige kuns, en tot die figuur van die Maagd Maria. Maar sy het ook besluit dat Katolisisme eenvoudig die veiligste weddenskap was. "As [keuse van] Geloof so belangrik is vir ons Verlossing, sal ek dit soek waar ware Geloof die eerste keer begin het, soek dit onder diegene wat dit van GOD SELF ontvang het," het Seton geskryf. “Soos die strengste Protestant Verlossing aan 'n goeie katoliek toelaat, om die Katolieke sal ek gaan, en probeer om 'n goeie een te wees, mag God my voorneme aanvaar en my jammer kry” (Bechtle en Metz 2000, vol 1:374, oorspronklike hoofletters en spelling). Seton het haar eerste Mis in die Verenigde State by Manhattan se enigste Katolieke kerk, St. Peter's Rooms Katolieke Kerk, bygewoon. [Beeld regs] Kort daarna het sy haar geloofsbelydenis as 'n Rooms-Katoliek gemaak en Katolieke nagmaal ontvang.

Seton se vriende en familie het hoofsaaklik Katolisisme as 'n onvanpaste godsdiens beskou, sy leerstellings was swak ingestel op die moderne lewe, en sy aanhangers van laer status en opvoeding as die Seton- en Bayley-families. Tog het die meeste haar keuse aanvaar, en sommige was verlig dat haar gekwelde besluiteloosheid verby is. Haar familie het haar steeds finansieel ondersteun ná haar bekering. Dit was Seton se eie intense begeerte om jong vroulike lede van haar uitgebreide familie te proseliteer, sowel as haar vasberadenheid om so volledig Katoliek as moontlik te leef, wat verhoudings gespanne het en haar gretig gemaak het om Manhattan te verlaat. Sy het eers probeer om haar kinders na Montreal te bring, maar sy is gou deur William Dubourg (1766–1833), 'n ondernemende Sulpician-priester, genooi om 'n klein skool in Baltimore te bestuur. Daar, het Dubourg verduidelik, kon haar seuns die skool bywoon wat deur Sulpicians bestuur word, genaamd Mount St. Mary's, terwyl sy die dogters van Baltimore se ryk Katolieke gesinne, saam met haar eie drie dogters, by 'n meisiesakademie geleer het. Seton het gelukkig geskryf dat geestelikes geglo het dat sy "bestem is om die vooruitgang van sy heilige Geloof te bevorder" in die Verenigde State (Bechtle en Metz 2000, vol. 1:432).

Toe sy saam met haar meisies in Baltimore aangekom het, was Seton dankbaar om binne die klank van Katolieke kerkklokke te leef en om die leiding van die Sulpicians te hê. Tog was sy gou ontevrede: Die ten volle toegewyde lewe waarvan sy in New York gedroom het, het haar ontwyk. Sy was dus bly dat Sulpicians in Baltimore 'n ander rol vir haar voorgestel het: leier van 'n gemeenskap van godsdienstige vroue (in die spreektaal van die Kerk, vroue wat geloftes van gehoorsaamheid, armoede en selibaat afgelê het).

Die Konsilie van Trent (1545–1563) het probeer om streng kloostergang op alle godsdienstige vroue af te dwing, maar in Frankryk het twee gemeenskappe (die Ursulines en die Daughters of Charity) reëls en praktyke ontwikkel wat lede in staat gestel het om namens leke te werk terwyl hulle leef lewens beloof. Ursulines het skoolmeisies geleer en Daughters of Charity het mense bedien wat verarm, wees gelaat of siek was. Baltimore se Sulpician-priesters het geglo dat Seton 'n gemeenskap kon begin wat onderrig en welwillende werk kan kombineer.

Sulpicians het jong vroue gewerf wat dalk by die gemeenskap wil aansluit. Seton het aan die Filicchi-broers geskryf om finansiële ondersteuning te versoek. John Carroll, hoewel onseker hoe Seton 'n godsdienstige gemeenskap sou lei voordat hy aan een behoort het, het warm geword vir die idee dat sy 'n aktiewe godsdiensgemeenskap kon stig wat 'n geestelike pad vir Katolieke vroue en onderwys aan Katolieke kinders sou bied. So 'n gemeenskap sou 'n Amerikaanse deelnemer in die Vincentiaanse tradisie wees, so genoem omdat Vincent de Paul (1581–1660) saam met Louise de Marillac (1591–1660), 'n stigter van die Daughters of Charity was. 'n Plan het ontstaan ​​vir 'n Seton-geleide gemeenskap wat naby 'n nuwe Sulpician-seunskool in die voorheuwels van die Blue Ridge-berge in Maryland gestig word. Sy het gelukkig geskryf Filippo Filicci van 'n "instituut vir die bevordering van katolieke vroulike kinders in gewoontes van godsdiens en gee hulle 'n opvoeding geskik vir daardie doel" (Bechtle en Metz 2002, vol 2:47).

In 1809 het Seton Baltimore verlaat om (nog 'n) nuwe lewe te begin. Haar seuns het die Sulpician-skool, Mount St. Mary's, betree, terwyl haar dogters by haar aangesluit het by die jong vrouegemeenskap en meisieskool, genaamd St. Joseph's Academy and Free School, in Emmitsburg, Maryland, geleë in die aangrensende vallei. 'n Paar vroue van New York, Philadelphia en Baltimore het die gemeenskap betree, net soos twee van Elizabeth se skoonsusters. Die vroue het 'n voorlopige gedragsreël gekry wat gebaseer is op de Marillac se Daughters of Charity. Hulle het 'n kosskool vir betalende studente geskep en 'n dagskool met 'n minder ambisieuse kurrikulum vir plaaslike inwoners wat gratis of verminderde onderrig in styl nader aan die Ursuline-model wat hierbo genoem is, sou betaal. Seton het die titel verwerf wat sy vir die res van haar lewe sou hou: "Moeder." Benewens 'n vroulike en 'n manlike meerdere, moes daar 'n verkose raad van susters wees, 'n struktuur wat Katolieke tradisie weerspieël.

Die gemeenskap het in sy eerste jaar swaar gekry. Siekte, insluitend tuberkulose, het die rondte gedoen, en hul eerste woning was onvoltooid en draftig. Seton het gou oor die dood van albei skoonsusters getreur. Sy het gesukkel om die oordeel van manlike meerderes vir haar eie te vervang in sake soos die vroue se keuse van biegvader. Sulke stryd oor gehoorsaamheid en 'n geestelike droogheid wat haar nie in staat gestel het om God se teenwoordigheid te voel nie, het Seton laat voel asof sy die rol van moeder speel en glo dat sy dalk (en kan verdien om) as Moeder vervang te word.

Alhoewel Seton se persoonlike skrywes haar nood duidelik maak, openbaar omliggende dokumentasie 'n florerende gemeenskap en 'n gerespekteerde leier. Die Susters se skool het gedy (McNeil 2006:300–06). Seton was betrokke by elke aspek van die onderneming, van die betaling van rekeninge tot die ontwerp van kurrikulums tot die dissiplinering van die meisies. Sy het ook as vroulike geestelike direkteur van die gemeenskap se lede gedien en begin met die skryf van refleksies, die vertaling van godsdienstige werke uit Frans, en die verskaffing van persoonlike raad wat vir die res van haar lewe sou voortduur.

Soos die gemeenskap gegroei het, het 'n Sulpician-priester die Rule of the Daughters of Charity uit Frans vertaal, wat slegs klein veranderinge aangebring het. Soos die Franse Dogters, moes die Emmitsburg-susters van Liefdadigheid van St. Die vroue het die voorgestelde regulasies bespreek en in 1811 daaroor gestem, 'n praktyk wat, soos die Susters se verkose leierskapsraad, deel was van die Katolieke tradisie. Een vrou het nee gestem en gou die gemeenskap verlaat, maar almal anders het ja gestem en gebly. Al die vroue, insluitend Seton, het beginners in die gemeenskap geword en het verwag om oor 'n jaar hul geloftes as Susters van Liefdadigheid van St. Joseph af te lê.

Toe die gemeenskap sy formele bestaan ​​begin het as die Susters van Liefdadigheid van St. Joseph, het Anna Maria, Seton se oudste kind, aan verbruik gesterf. Seton se geestelike stryd ná Anna Maria se dood het daartoe gelei dat die Sulpicians 'n hoogs opgevoede priester genaamd Simon Bruté (1779–1839) na Emmitsburg gestuur het, wat volgens hulle as 'n effektiewe geestelike direkteur sou dien. Dit was 'n goeie keuse. Bruté het met Seton 'n Katolisisme gedeel wat haar gedagtes ten volle betrek het en die twee het eeue se Katolieke geskrifte gelees en bespreek. Hulle briewe maak dit duidelik dat dit 'n samewerkende geestelike verhouding was. Toe hy sy Engelssprekende kudde moes onderrig, het die Franse priester hom tot Seton gewend vir hulp. Bruté se dienste het 'n groeiende aantal Katolieke gelok om Nagmaal te neem in 'n tyd toe geestelikes in die gebied die mededinging van Protestantse herlewingslede gevoel het.

In Julie 1813, vier jaar nadat Seton die eerste keer by Emmitsburg aangekom het en een jaar nadat hulle hul regulasies aanvaar het, het agtien vroue hul eerste jaarlikse geloftes as Susters van Liefdadigheid van St. Hulle was 'n mengsel van weduwees en vroue wat nog nooit getrou het nie, en van Amerikaans-gebore, Ierse en (via die Wes-Indiese Eilande) Frans. Gou het die susterskap verder as Emmitsburg begin uitbrei. In 1814 het vroue wat Philadelphia se Katolieke weeshuis bestuur het, versoek dat Susters van Emmitsburg af gestuur word om die weeshuis te bestuur en die kinders te versorg, en die Susters se leierskapsraad het vinnig ingestem. In 1817 het die susterskap 'n nuwe buitepos geskep, hierdie een 'n weeshuis in New York Stad. Namate die Susters uitgebrei het, het hul oorspronklike skole by Emmitsburg ook gedy. Gefokus op koshuisstudente, maar die verskaffing van opleiding aan plaaslike meisies teen verlaagde koste, was die instellings belangrik vir die streek en vir 'n groter web van welgestelde Katolieke en Protestantse gesinne.

Seton het nuwe tragedie in die gesig gestaar toe haar jongste dogter, Rebecca, aan verbruik gesterf het. Sy was ook bekommerd oor haar seuns, wat nie geskik was vir die handelaarslewe wat sy vir hulle wou hê nie. Tog het sy haarself toenemend die rustige Moeder gevoel wat sy lank aan ander verskyn het en met selfvertroue na die praktiese en geestelike behoeftes van Susters en studente omgesien het. Seton was eens nie geïnteresseerd in institusionele Christendom nie, maar was nou 'n instellingbouer. Daar was ook 'n ander verandering. Die vrou wat kort na haar bekering daarop aangedring het om te proseliteer, het besluit dat dit onmoontlik is om ander te oorreed wat om te glo, en dalk skadelik om te probeer. Sy het geweier om Protestantse meisies in haar sorg te proseliteer en ander aangeraai om mense hul eie pad te laat vind. Haar nuwe manier van dink het 'n oortuiging versmelt dat geestelike veiligheid binne die leerstellings van die Katolieke Kerk lê, met een wat meer bekend is aan Protestante: elke individu moet haar eie verhouding met God smee.

Seton het haar denke ontwikkel en gedeel in honderde bladsye van refleksies, vertalings uit Frans en meditasies, sowel as in die woorde van Bruté se preke. Haar kontemplatiewe aard het haar laat worstel oor die eise van die leiding van 'n aktiewe gemeenskap, en haar begeerte om 'n heldhaftige lewe vir God te lei het haar soms laat skaaf aan die wesenlik huishoudelike aard van haar diens, en soms aan die geslagtelike strukture van die Katolieke Kerk. Maar sy het haar tot Vincentiaanse leerstellings gewend om betekenis in haar arbeid en rol as 'n suster te onderskei en het oortuigend van haar tevredenheid geskryf.

In 1818, nadat sy vir haar hele volwasse lewe by mense gebly het wat aan tuberkulose ly, het Seton uiteindelik daaraan begin ly. Sy het haar lang siekbed verduur in die tere sorg van die ander Susters. Teen die einde van 1820 het sy openlik uitgesien na die dood, nie meer gebonde aan haar verantwoordelikhede teenoor haar kinders (hoewel Catherine hartgebroke was) of die susterskap, wat volgens haar albei goed geloods is nie. Elizabeth Seton is op 4 Januarie 1821 in Emmitsburg, Maryland, oorlede.

Die Sisters of Charity van St. Joseph het in die dekades ná Seton se dood gegroei, met gemeenskappe wat regdeur die Verenigde State gestig is. In 1850 het manlike geestelikes gereël dat die verskillende Sisters of Charity-gemeenskappe formeel by die Franse Daughters of Charity aansluit. Baie het dit gedoen, maar sommige (insluitend die Susters van Liefdadigheid van Cincinnati en die Susters van Liefdadigheid van New York) het geweier om dit te doen, om redes wat voortspruit uit hul gedagtes oor bestuur en konsultasie, eerder as verskille in leerstellings of charisma. (In 'n Rooms-Katolieke godsdiensgemeenskap is die charisma die hart en siel van sy doel, geskiedenis, tradisie en lewensreël.) Gevolglik staan ​​sommige gemeenskappe wat hul afkoms na Emmitsburg naspoor as Daughters of Charity bekend, en ander as susters van liefdadigheid. Soos die negentiende eeu gevorder het, het baie ander vroulike godsdiensgemeenskappe in die Verenigde State aangesluit by Sisters and Daughters of Charity: teen 1900 was daar byna 150 Katolieke vroulike godsdienstige ordes en gemeentes en ongeveer 50,000 2017 nonne en susters (Mannard 2:8, XNUMX) ).

Dwarsdeur die negentiende eeu het bewonderaars Seton se geheue lewendig gehou. Terwyl Seton nog gelewe het, het Simon Bruté haar suksesvol afgeraai om haar papiere te verbrand; sy was bekommerd dat haar lewe van ondersoek, stryd en keuse dalk onvanpaste lesse sou leer, maar Bruté was vol vertroue dat dit ander sou lei na wat hy as die veiligheid van die Kerk beskou het. Sisters of Charity sowel as vriende en familie het ook Seton se briewe bewaar en soms gemaak. Dit het die basis gevorm van 'n argief wat nou by die National Shrine of Saint Elizabeth Ann Seton in Emmitsburg woon. Sisters of Charity het ook 'n vier-volume versameling van Seton se geskrifte geredigeer en geannoteer, en het toesig gehou oor die Seton Writing Project, wat 'n aanlyn geannoteerde katalogus van briewe wat aan en oor Seton geskryf is, verskaf. (Bechtle en Metz 2000–2006; Seton-skryfprojek). In 1882 het James Cardinal Gibbons (1834–1921) aan die gemeenskap by Emmitsburg voorgestel dat daar begin word met 'n poging om Moeder Seton se kanonisering teweeg te bring - 'n saak, in die taal van die Kerk. Gibbons se voorstel was deel van 'n breër poging om Rome te oortuig om 'n Amerikaanse burger te heilig verklaar, en Seton was in werklikheid nie die eerste nie: Moeder Frances Cabrini (1850–1917), 'n Italianer wat tydens 'n transformerende tydperk van immigrasie in New York aangekom het. , is in 1946 heilig verklaar.

Die oorsaak van Elizabeth Seton het egter voortgeduur. In 1907 is 'n kerklike hof geskep om die meriete daarvan te ondersoek. In 1931 het Amerikaanse vroue na die Vatikaan gereis en na Pous Pius XI (bl. 1922–1939) namens Elizabeth Seton se kanonisering versoek. In dieselfde jaar het die Amerikaanse Katolieke hiërargie gestem om haar saak goed te keur. Die Moeder Seton-gilde is gestig om te pleit vir haar kanonisering, en in die 1940's het Sisters and Daughters of Charity 'n formele biografie goedgekeur. Amerikaanse Katolieke vroue het petisie-aksies georganiseer en versoek dat die pous vriendelik kyk na die kwessie van haar heiligheid. In 1959 het die Congregation of Rites verklaar dat Moeder Seton as “eerbiedwaardig” vereer moet word. In 1963 het Pous Johannes XXII haar salig verklaar, wat beteken dat Katolieke haar as by God in die hemel moet beskou en na haar as Geseënd mag verwys. Laastens, in 1974, het Pous Paulus VI aangekondig dat drie wonderwerke deur die Kerk aanvaar is en dat die getal, eerder as die tradisionele vier, voldoende sou wees. Elizabeth Bayley Seton is die volgende jaar as die eerste Amerikaans-gebore heilige gekanoniseer, met 'n skare van meer as 150,000 2019 wat by St. Peter's Square bygewoon het (Cummings 195: 98–XNUMX).

LEERLINGE

Elizabeth Seton [Beeld regs] het nie nuwe godsdienstige leerstellings ontwikkel nie; in plaas daarvan het sy tradisies van Katolieke aanbidding en Vincentiaanse godsdienstige gemeenskap by haar sensitiwiteit en Amerikaanse omstandighede aangepas, en sy het ander ingetrek met haar charismatiese voorbeeld. Seton en haar godsdiensgemeenskap het vroulike Katolieke welwillendheid sigbaar gemaak in 'n tyd toe Katolisisme 'n gewantroude godsdiens in die Verenigde State was. Hulle werk in skole en weeshuise het ook praktiese grondslag gelê vir stedelike Katolisisme voor die golwe van immigrasie van die 1840's.

Seton het Katolieke meisies gekatkiseer wat die skool bygewoon het wat sy en die Susters bestuur het. Sy het ook verslaafdes gekatkiseer wat vir die Sulpicians se St. Mary-skool gewerk het. Ons weet nie of verslaafdes hulle kinders bygewoon en na katkisasie gestuur het deur keuse, dwang of 'n mengsel van die twee nie.

Seton het ook Katolieke leringe buite klaskamers en kategesesessies gedeel. Terwyl sy nog in New York was, voordat sy die lewe as Moeder Seton begin het, het sy jong vroulike familielede bekendgestel aan elemente van Katolisisme, wat waarskynlik die leerstelling van transsubstansiasie, gebede soos die Memorare aan die Maagd Maria, en die ingryping van heiliges op die voorgrond stel. Nadat sy in Emmitsburg gevestig was, het sy vir die eerste keer in haar lewe institusionele gesag gehad. As Moeder Seton het sy susters beraad en toesprake vir die gemeenskap aangebied; sy het ook tekste uit Frans vertaal, insluitend 'n lewe van Louise de Marillac en werke van Saint Teresa of Avila (1515–1582) en Saint Francis de Sales (1567–1622), asook 'n Verhandeling oor binnelandse vrede deur die Franse Kapucijnse priester Ambroise de Lombez (1708–1778). Die struktuur van die Katolieke Kerk het nie vir vroulike prediking toegelaat nie: priesters, nie Susters nie, moes preke hou. Maar Simon Brute se swak Engels en diep respek vir sy vriend het Seton eers laat vertaal en toe glo grootliks Brute se preke vir sy Engelssprekende gemeentelede geskryf.

RITUELE / PRAKTYKE

Elizabeth Bayley Seton was in groot mate aangetrokke tot Katolisisme vanweë sy rituele en materiële kultuur. Hierin het sy van haar tydgenoot, die biskop en aartsbiskop John Carroll, afgewyk. Beïnvloed deur 'n Engelse Katolieke tradisie, het Carroll 'n ingetoë Katolisisme bevoordeel wat by Protestantse bure ingemeng het; toe hy die geleentheid gehad het om 'n katedraal te ontwerp, was dit in die Amerikaanse Federale styl (O'Donnell 2018:225). Daarenteen, tydens haar lang stryd oor bekering, het Seton begin glo dat Katolisisme meer versoenbaar was met die menslike verstand en hart as Protestantisme in groot mate vanweë sy rituele en materiële kultuur. Die Protestante se God, het sy geskryf, blyk nie “of ons lief te hê . . . soveel as wat hy gedoen het met die kinders van die ou wet, aangesien hy ons kerke met niks anders as naakte mure en ons altare verlaat sonder versier met óf die ark wat sy teenwoordigheid gevul het, óf enige van die kosbare beloftes van sy sorg vir ons wat hy aan hulle gegee het. van ouds.” Katolisisme het “iets gebied om [my] aandag te vestig” (Bechtle en Metz 2000, vol. 1:369–70). Die godsdienstige gemeenskap wat sy geskep het, het die skilderye, kruisbeelde en rosekranse waardeer wat dit kon verkry. Die susters se swart drag was gebaseer op die Italiaanse weduwees se onkruid wat Seton ná haar man se dood aangeneem het. Eenvoudig volgens die standaard van baie Europese gemeenskappe, het dit nietemin die Susters van ander vroue onderskei, en Seton het dit by die ontstaan ​​van die gemeenskap gevestig. Soos die Susters van Liefdadigheid van St.

ORGANISASIONELE LEIERSKAP

Moeder Ann Seton was die eerste Amerikaanse vrou wat 'n Katolieke orde vir vroue in die Verenigde State gestig het. Sodoende het sy beide gewerk binne die strukture wat die Katolieke Kerk voorsien het en verhoudings met geestelikes en leke gebruik om haar gesag uit te brei, laasgenoemde 'n soort aktiwiteit wat self 'n tradisie binne die Kerk is. Haar benadering tot die skep van 'n godsdienstige gemeenskap is illustratief. Seton het haar belangstelling om in 'n godsdienstige gemeenskap bekend te maak aan priesters, met die begrip dat dit hulle was wat die vermoë gehad het om haar aan 'n bestaande gemeenskap te verbind of om 'n nuwe een te skep. Toe Sulpician priesters begin beplan het vir 'n gemeenskap in die tradisie van die Dogters van Liefdadigheid, het Seton gehelp om fondse in te samel en het in stilte begin om vroue aan te moedig om daarby aan te sluit, maar sy het dit eerbiedig gedoen en haarself altyd voorgehou as reageer op voorsienigheid en geestelike leiding , eerder as om toe te laat dat sy deur haar eie idees en geestelike ambisies gedryf is. Omdat sy geweet het dat sy waarskynlik as die gemeenskap se leier gekies sou word, het sy haarself nie voorgehou nie, maar haar bereidwilligheid getoon om die rol op te neem.

Seton se leierskap [Beeld regs] van die gemeenskap sodra dit geskep is, het plaasgevind binne die struktuur en etos gestel deur die gemeenskap se regulasies, wat geskoei is op die Reël van die Dogters van Liefdadigheid, self 'n afstammeling van die Reël van Sint Benedictus. Hierdie sjabloon vir gemeenskapslewe het op eeue se ervaring geput om 'n raamwerk te skep waarin individue wat in die nabyheid woon, moeilike geestelike en gemeenskaplike doelwitte in soveel harmonie as moontlik nagestreef het. Dae en seisoene is georganiseer rondom beide liturgiese ritmes en alledaagse take, en 'n duidelike hiërargie het saam met betekenisvolle kollektiewe besluitneming bestaan. Hoe nuttig hierdie raamwerk ook al was, het Seton nietemin ook gelei deur die ontwikkeling van persoonlike verhoudings met diegene rondom haar, insluitend diep vriendskappe wat van die kloostertradisie afgewyk het. Seton het geweet van St. Teresa van Avila se opdrag dat die susters mekaar gelyk moet liefhê eerder as om spesifieke vriendskappe te vorm; sy het nietemin gekies om 'n ander soort gemeenskap te skep, een wat aardse geneenthede verstaan ​​het as produktief van eerder as kompeterend met aanbidding van God.

Seton se gesag het ontstaan ​​uit haar geestelike raad en charisma. Dit was so omdat die vroue van die gemeenskap, sowel as die priesters wat formeel en informeel daarmee geaffilieer is, verstaan ​​het dat sy in gemeenskap met God is en oor ongewone geestelike krag beskik. Seton self het ook haar etiek in haar spiritualiteit gegrond. Sy het geglo dat kontemplasie van Christus se lyding 'n diep bewussyn van gedeelde menslike broosheid en van God se liefde voortbring. Hierdie bewustheid het nie net aanbidding van God geïnspireer nie, maar ook deernis en praktiese welwillendheid teenoor ander. “Ek word nie as Jesus Christus in staat gestel om wonderwerke vir ander te doen nie,” het Seton verduidelik, “maar ek kan voortdurend geleenthede vind om aan hulle goeie ampte te gee en vriendelikheid en goeie wil teenoor hulle uit te oefen” (Bechtle en Metz 2006, vol. 3a:195) ). Hierdie begrip van aktiewe liefde, in ooreenstemming met die Vincentiaanse tradisie, was sentraal in Seton se leierskap.

Kwessies / UITDAGINGS

Elizabeth Seton het uitdagings in die gesig gestaar as gevolg van haar geslag en haar keuse om tot Katolisisme te bekeer. As vrou het sy moeilik geld verdien ná die dood van haar man, en haar finansiële afhanklikheid van haar familie het die spanning wat deur haar bekering veroorsaak is, beklemtoon. Daardie spanning weerspieël 'n Anglo-Amerikaanse wantroue in Katolisisme as 'n godsdiens wat patriotisme en individuele oordeel onderdruk het. Alhoewel die meeste van haar vriende en familie haar besluit aanvaar het, het Katolieke geloof Seton steeds onderskei van die oorwegend Protestantse kultuur waarin sy geleef het; haar intense toewyding aan haar aangenome geloof, soveel as die onverwagte inhoud van daardie geloof, het die bande tydelik gespanne. Die klein aantal Katolieke en die gebrek aan Katolieke gemeenskappe in die Verenigde State het 'n uitdaging gestel toe Seton besluit het om 'n godsdienstige vrou te word, maar haar land het ook 'n ryk vir innovasie gebied: sy het die Sisters of Charity of St. Joseph gestig omdat die Verenigde State geen gemeenskap gehad vir Katolieke godsdienstige vroue waarby sy kon aansluit nie. Daardie gemeenskap het aanvanklik uitdagende lewensomstandighede in die gesig gestaar, met onvoltooide geboue en beknopte finansies. Dit is egter belangrik om te onthou dat sy altyd weldoeners gehad het en dat die skool en gemeenskap baat gevind het by fondse wat deur die instelling van slawerny geproduseer is. Dit was waar omdat die Sulpicians by Mount St. Mary's verslaafde arbeid gebruik het, omdat die Amerikaanse Katolieke Kerk as 'n geheel, wat gehelp het om die Susters te ondersteun, voordeel getrek het uit verslaafde arbeid, en omdat gesinne onderrig aan die Susters betaal het met geld afkomstig van verslaafde arbeid (O'Donnell 2018:220–21).

Seton se stryd met gehoorsaamheid sou herkenbaar gewees het vir manlike lede van godsdienstige of kloostergemeenskappe, maar het ook 'n bykomende geslagsdimensie gehad: sy het geskaaf oor die behoefte om manlike meerderes te gehoorsaam wie se oordeel sy soms betwyfel het, en sy het af en toe frustrasie gevoel wat haar seks beteken sy kon nie 'n sendeling of 'n priester wees nie. Seton het egter altyd haar weg gevind tot tevredenheid met die leerstellings van haar aangenome geloof, en dit lyk of die uitdaging van gehoorsaamheid in die laaste jare van haar lewe weggeval het.

Gedurende haar lewe het Seton voor uitdagings te staan ​​gekom wat aan baie godsdienstige vroue bekend was, insluitend sommige wat heiliges sou word: tye van geestelike droogte of 'n gevoel van afstand van God, uitdagings van gehoorsaamheid en 'n pynlike gevoel van sondigheid. Ná haar dood het haar vordering na kanonisering ook bekende uitdagings in die gesig gestaar. Kanonisering vereis 'n volgehoue ​​steunwerwingspoging sowel as buitengewone eienskappe in die voorgestelde heilige, en Seton se volgelinge het 'n gebrek aan vertroudheid met die Vatikaan se prosesse en eenheid, aangesien diegene wat haar kanonisering soek, nie saamgestem het oor taktiek nie (Cummings 2019).

BETEKENIS VIR DIE STUDIE VAN VROUE IN RELIGIES

Elizabeth Bayley Seton is 'n bekeerling, 'n Katolieke heilige, die stigter van 'n godsdienstige gemeenskap en 'n leier binne die Vincentiaanse tradisie. Sy het ook eiesoortige idees ontwikkel oor hoe om godsdienstige geloof en 'n begeerte na sosiale harmonie in 'n pluralistiese samelewing te versoen. As gevolg van 'n uitgebreide argief, [Beeld regs] Seton se gedagtes, emosies en geestelike lewe is buitengewoon toeganklik. Ons kan in haar eie woorde lees oor die geestelike, sosiale en huishoudelike kontekste van haar bekeringsbesluit. Haar geskrifte gee insig in die kenmerkende uitdagings van die aanneming van 'n geloof wat verskil van 'n mens se gesin wat aan 'n vrou gestel word wat in 'n samelewing leef waarin haar eie werksmoontlikhede, en dus haar vermoë om haarself en haar kinders te onderhou indien haar familie haar sou verwerp, ingeperk was. Terselfdertyd stel Seton se argief ons in staat om spesifieke elemente van Katolisisme se aantrekkingskrag op haar as 'n vrou te sien: die sentraliteit van die Heilige Maagd Maria, die agting vir vroulike heiliges en die moontlikheid van lewe as 'n beloofde godsdienstige vrou. Katolisisme het haar institusionele ondersteuning vir haar geestelike ambisie gebied op 'n manier wat die Episkopale Kerk, soos sy dit geken het, nie gedoen het nie.

Sainthood het Seton ook postuum invloed gebied. Haar voorbeeld, soos dié van ander vroulike heiliges, is bewaar en gepromulgeer op 'n manier wat ongewoon is vir vroue. (Sy is ook opgeneem in die Anglikaanse kalender van heiliges.) Vroue, beide binne die Sisters and Daughters of Charity-gemeenskappe wat van Emmitsburg afstam en daarbuite, het vir haar kanonisering gepleit en steeds haar nagedagtenis gekoester. Sisters and Daughters of Charity sal ook daarop wys dat Seton heilig verklaar is tydens die Verenigde Nasies se Internasionale Vrouejaar (1975), en dat suster Hildegarde Marie Mahoney, 'n Liefdadigheidssuster van Saint Elizabeth, as dosent gedien het tydens die kanoniseringsmis, die eerste keer dat 'n vrou 'n amptelike rol in 'n pouslike liturgie gehad het.

Seton se nalatenskap is in werklikheid die duidelikste in die baie godsdienstige gemeenskappe wat na die Sisters of Charity van Saint Joseph herlei kan word. In die Vincentiaanse model het hoogs bekwame vroue, vrygemaak van die verantwoordelikhede teenoor mans en kinders wat die welwillende arbeid van die meeste Protestantse portuurs onderbreek het, die liefdadigheidswerk van die Katolieke Kerk uitgevoer. Vir meer as 'n eeu ná Seton se dood het Sisters and Daughters of Charity in getal gegroei en hul geografiese reikwydte uitgebrei. Teen die 1850's was daar gemeenskappe in Ohio, Louisiana, Virginia, Alabama, Indiana, Massachusetts en Kalifornië, benewens die Emmitsburg-, Philadelphia- en New York-gemeenskappe wat tydens Seton se lewe gestig is. Lede van die gemeenskap het soldate opgepas tydens Amerikaanse oorloë, hospitale en weeshuise gestig, en uiteindelik ook gemeenskappe in Asië gevestig. Hulle dienswerk tydens die Amerikaanse Burgeroorlog (1860–1865) het gehelp om 'n gunstige indruk van Katolisisme te skep, veral in 'n tyd van anti-Katolieke sentiment.

In onlangse dekades het die getalle Susters van Liefdadigheid van St. Joseph gekrimp, in ooreenstemming met 'n algemene en skerp afname in godsdienstige beroepe in die Katolieke Kerk in die Verenigde State. Nietemin, vanaf 2023 was daar nog ongeveer vierduisend lede van die Sisters of Charity Federation, wat die Noord-Amerikaanse gemeenskappe verenig met bande met Moeder Seton se oorspronklike Sisters of Charity van St Joseph en, saam met lekelede, voortgaan om namens vlugtelinge, migrante en mense wat haweloosheid en armoede ervaar. Hospitale regoor die Verenigde State, insluitend verskeie mediese sentrums in die Austin, Texas, area, dra steeds die Seton-naam en spoor hul wortels na klinieke en siekeboere wat deur Sisters of Charity gestig is, alhoewel hulle dalk lankal nie meer beman word deur lede van die godsdienstige gemeenskappe. Net so bestaan ​​skole wat na Elizabeth Seton vernoem is regdeur die Verenigde State voort, waarvan baie nie meer direkte verbindings met Susters of Charity het of nooit gehad het nie, maar nietemin sien in Moeder Elizabeth Seton 'n nuttige inspirasie. Die National Shrine of Saint Elizabeth Ann Seton bewaar geboue wat verband hou met Seton se tyd in Emmitsburg sowel as baie artefakte. Die programme sluit opvoeding, geestelike en liefdadigheidswerke in. So leef die nalatenskap van Moeder Seton op tallose maniere voort.

IMAGES

Beeld #1: Hierdie portret van Elizabeth Ann Seton is 'n reproduksie van 'n portret geskilder deur Amabilia Filicchi. Die reproduksie is in 1888 deur Patrizio Filicchi aan die Dogters van Liefdadigheid gestuur. Dit is gebaseer op 'n gravure deur Ceroni uit die 1860's, wat op sy beurt gebaseer was op 'n 1797-gravure deur Charles Balthazar Julien Fevret de Saint-Mémin. Wikimedia.
Beeld #2: Portret van William Magee Seton geskep in 1797 deur Charles Balthazar Julien Févret de Saint-Mémin. Nasionale Portretgalery.
Beeld #3: Portret van Aartsbiskop John Carroll, geskep deur Gilbert Stuart. Georgetown Universiteitsbiblioteek.
Beeld #4: 'n Beeld van Old Saint Peter's Church, waar Saint Elizabeth Ann Seton haar eerste nagmaal geneem het. Wikimedia.
Beeld #5: Bronsbeeld van Saint Elizabeth Ann Seton geleë by Seton Hall Universiteit, wat na haar vernoem is. Biskop James Roosevelt Bayley, haar neef, het Seton Hall College gestig.
Beeld #6: Standbeeld van Saint Elizabeth Ann Seton by St. Raymond's Cemetery in die Bronx, New York.
Beeld #7: Die klein basiliek en glans van Saint Elizabeth Ann Seton, Emmitsburg, Maryland. Wikimedia, foto deur Acroterion.

Verwysings

Bechtle, Regina, SC, en Judith Metz, SC 2000–2006. Elizabeth Bayley Seton: Versamelde geskrifte. Vier volumes. Hyde Park, NY: New City Press.

Bechtle, Regina SC, Vivien Linkhauer, SC Betty Ann McNeil, DC en Judith Metz, SC nd Seton Writings Project. Digital Commons @ DePaul. Toegang vanaf https://via.library.depaul.edu/seton_stud/ op 10 September 2023.

Boylan, Anne M. 2003. Die oorsprong van vroueaktivisme: New York en Boston, 1797–1840. Greensboro, NC: Universiteit van Noord-Carolina Press.

Cummings, Kathleen. 2019. 'n Heilige van ons eie: Hoe die soeke na 'n heilige held Katolieke gehelp het om Amerikaans te word. Chapel Hill, NC: Universiteit van North Carolina Press.

Mannard, Joseph G. 2017. "Ons liewe huise is hier, daar + oral": Die kloosterrevolusie in Antebellum-Amerika." Amerikaanse Katolieke Studies 128: 1-27.

McNeil, Betty Ann. 2006. "Historiese perspektiewe op Elizabeth Seton en onderwys: Skool is my hoofbesigheid." Tydskrif vir Katolieke Onderwys 9: 284-306

O'Donnell, Catherine. 2018. Elizabeth Seton: Amerikaanse heilige. Ithaca, NY: Cornell University Press.

AANVULLENDE HULPBRONNE

Die Nasionale Heiligdom van Saint Elizabeth Ann Seton. 2023. Toegang vanaf https://setonshrine.org/ op 10 September 2023.

Publikasiedatum:
14 September 2023

 

Deel