Peter Moore

Weberites

WEBERITES TYDLYN

1725 (30 Desember): Jacob Weber is gebore in Zürich Kanton, Switserland.

1739 (Augustus): Weber immigreer na Saxe Gotha Township, Suid-Carolina saam met sy ouer broer, Heinrich.

1747 (Maart): Jacob en Hannah Weber is in Saxe Gotha getroud.

1753: Jacob en Hannah Weber verhuis na die Dutch Fork met hul twee kinders.

1754-1756: Dutch Fork-gemeenskap het onkerk gebly ná sy versuim om John Jacob Gasser as predikant te roep.

1756 (Mei): Jacob Weber het 'n geestelike krisis beleef en 'n deurbraak gehad.

1756-1759: Weber het 'n lekeprediker geword en byeenkomste in sy huis georganiseer.

1760 (Februarie): Cherokee-krygers het dosyne Carolina-landersetlaars doodgemaak en die Dutch Fork-nedersetting op die rand gesit

1760-1761: Die Weberiete het Jacob Weber en moontlik John George Smithpieter vergoddelik,

1761 (Februarie): Die Weberiete vermoor Smithpieter en Michael Hans.

1761 (Maart-April): Jacob en Hannah Weber en twee ander is gearresteer, verhoor en skuldig bevind aan moord. Weber is op 17 April tereggestel; die drie ander is uitgestel.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die Weberiete, vernoem na hul leier, Jacob Weber, was 'n Christelike godsdiensgroep wat kortstondig gefloreer het in Suid-Carolina se Dutch Fork-gemeenskap tussen 1759-1761. Hulle word hoofsaaklik onthou omdat hulle Weber vergoddelik en twee mense ritueel vermoor het, insluitend een ander leier wat moontlik beweer het dat hy goddelik is. Weber en drie ander is verhoor en skuldig bevind aan moord, en Weber is deur provinsiale owerhede tereggestel. Alhoewel tydgenote hulle as misleide godsdiensfanatici beskou het, kan die Weberiete nie los van die koloniale suidelike agterland se unieke institusionele, geopolitieke en teologiese konteks verstaan ​​word nie. Hulle was die produk van 'n onkerklike streek wat deur die verskrikkinge van die Cherokee-oorlog getref is in 'n tyd van godsdienstige gisting en eksperimentering.

Jacob Weber is in 1725 in Stifersweil, Zürich kanton, Switserland, gebore en is in die Gereformeerde Kerk grootgemaak. Op die ouderdom van dertien het hy saam met sy broer, Heinrich, wat tien jaar sy ouer was, na Suid-Carolina geëmigreer. Hulle het hulle in die Saxe Gotha-township aan die Congaree-rivier gevestig, sowat honderd myl binneland in Charleston. Heinrich is kort daarna oorlede, en Jacob was beroof en, soos hy later geskryf het, “van die mens verlaat en sonder vader of moeder” (Muhlenberg 1942-1958:579). Min anders is bekend van Weber se vroeë lewe. In 1747 trou hy, en omstreeks 1753 het hy en sy vrou, Hannah, met hul twee kinders na die Dutch Fork verhuis, waar Weber grond ingeneem het. [Beeld regs]

Die Dutch Fork het sy naam gekry van sy oorwegend Duitssprekende bevolking en sy ligging in die vurk tussen die Breë- en Saludarivier. Hierdie riviere het ongeveer 125 myl noordwes van Charleston saamgetrek om die Congaree-rivier te vorm. Nou omring deur Columbia, die staatshoofstad, was die Dutch Fork in die middel van die agtiende eeu in die afgeleë agterland, 'n streek van golwende heuwels en vrugbare grond, maar swak toegang tot kusmarkte, aangesien dit per definisie bo die vallyn was, waar vlaktes en skole het die riviere onbevaarbaar gemaak. Net suid van die Dutch Fork, en onder die vallyn, het Saxe-Gotha township gestaan. Saxe-Gotha, wat in 1738 gestig is, het oor die Cherokee-handelspad gelê en was ideaal geleë vir 'n binnelandse handelsentrum tussen piedmont en laagland. Die Dutch Fork, Saxe-Gotha, en hul omgewing was meer algemeen bekend as die Congarees. Inheemse volke is uit die Congarees verdryf ná die Yamasee-oorlog van 1718, hoewel dit op die rande van Catawba- en Cherokee-jagvelde gebly het. Switserse en Duitse immigrante het in die 1740's die streek binnegestroom, getrek deur ruim grond geskenke wat daarop gemik was om Carolina se wit bevolking te vergroot en 'n buffer te plaas tussen die laaglandplantasiestreek en inheemse volke op sy grens. Teen die tyd dat Jacob Weber mondig geword het en 'n gesin begin het, was die gronde in Saxe Gotha almal toegestaan, wat hom gedwing het om verder binneland in te trek na die meer geïsoleerde Dutch Fork-gebied anderkant die vallyn.

Godsdienstige instellings was oor die algemeen swak in die binneland, en die Congarees was geen uitsondering nie. Sy Duitssprekende bevolking was redelik eweredig tussen Lutherse en Gereformeerdes verdeel. Alhoewel die Gereformeerde kontingent 'n prediker, Christian Theus, gehad het, was hy ondoeltreffend. Hy het naby Saxe-Gotha gebly en die uitbreidende nedersettings in en buite die Dutch Fork verwaarloos, en hy het gesukkel om die respek van sy mense te verdien. Volgens Johann Bolzius, die Lutherse leraar van die Salzburger-nedersetting in die naburige Ebenezer, Georgië, het die Sakse Gote Theus “met minder respek behandel as wat hulle die nederigste lid van die gemeente doen” (South Carolina Sinode1971:63). Die Lutherse helfte van die gemeenskap was onkerklik. In 1749, toe sowat 280 Lutherse families Bolzius versoek het om hulp met die organisasie van 'n gemeente, het hy vir hulle 'n pakkie boeke gestuur, maar geweier om te help. Hy het in sy verslag aan die sendelingraad sy minagting vir hulle uitgespreek en hulle slinkse, vuil, wanordelike, goddelose brutes genoem. Ongelukkig met Theus en deur Bolzius verwerp, het 'n groep "duikers Inwoners en setlaars" uit die Congarees in 1754 sake in eie hande geneem. Hulle het om 'n voormalige slagter en Switserse leërkapelaan genaamd John Jacob Gasser saamgetrek, en hulle het die Suid-Carolina Raad versoek vir ondersteuning vir ''n Kerk- en skoolmeester. Die petisie is verwerp, en Gasser se pogings om sendingfinansiering van beide Lutherse en Gereformeerde kerke in Europa te kry, het ook misluk. As gevolg hiervan het die mense van die Congarees voortgegaan, soos die Gasser-petisiere geskryf het, "to Labour under a very great hardship for want of have the Evangel propagated and promoted in their Settlement" (South Carolina Council Journals 1754).

Rondom hierdie tyd het Jacob Weber 'n geestelike krisis ondergaan. Op tipies Gereformeerde wyse het hy later vertel dat sy bekeringservaring in drie fases ontvou het. Eerstens, te midde van sy “teenspoed en lyding” ná Heinrich se dood, het hy onthou hoe “die Here God medelye met my gehad het”. Hierdie deernis het die vorm aangeneem van beide barmhartigheid en oordeel, genade en vrees. Jong Weber was verheug in God en het “meer plesier in . . . godsaligheid en in God se woord as in die wêreld.” Tog het hy terselfdertyd geskryf, “Ek was dikwels ontsteld oor my siel se redding toe ek gedink het hoe God van my 'n streng rekenskap sou vereis en hoe ek dan die oordeel oor my uitgespreek sou hoor, sonder om te weet wat dit sou wees. ” Weber het probeer om homself te regverdig deur sy eie goeie werke, 'n oefening wat hom onseker gelaat het oor sy lot, want hy was "geneig tot liefde vir die wêreld" deur sy "korrupte natuur". Deur die “uiterlikes” waar te neem, het Weber voortdurend vermoed dat hy bloot godsdienstig was, nie bekeer nie. Hierdie vermoedens het in die tweede stadium van sy bekeringservaring na verskrikking verander, waarskynlik toe hy ongeveer dertig jaar oud was, toe hy “deur 'n roering van [sy] hart” tot 'n pynlike bewustheid van sy sonde gekom het. “Ek het besef hoe verskriklik die mensdom van God afgeval het en ook hoe diep almal van ons sonder uitsondering deur ons aard in korrupsie gesink is.” Weber het in gebed en stilte onttrek en “al die rumoer van die wêreld vergeet sodat ek gevoel het asof ek en God alleen in die wêreld is”. Hy het nou besef dat slegs “om wedergebore te word uit water en die Gees” hom kan red. Hy het vuriger begin bid en is verder oortuig van sy sondigheid, sodat hy gevoel het dat hy “duisend maal verdien het om deur God uitgedryf te word” en gesien het “dat die hele wêreld in goddeloosheid is”. Hierdie “aaklige besef” het hom dieper in gebed gelei, na etlike dae waarvan hy “van die dood na die lewe oorgegaan het”. En so het hy die derde stadium bereik, versekering van sy redding, iewers in Mei 1756. Die "vrede en gemeenskap met God" wat gevolg het, gegrond op die "Bloedsekerheid van Jesus", het hom deur twee jaar van "veel kruis" gedra. en baie laste” (Muhlenberg 1942-1958: 578-80).

Merkwaardig genoeg het Weber hierdie ervaring volgehou en verwoord sonder leiding van geestelikes en geen model van 'n gemeente nie; inderdaad in 'n "goddelose" grensopset waar elke persoon, soos Bolzius beweer het, "sy eie wildernis" bewoon het (Jones 1968-1985:XIV, 52). Sy sterk mistieke inslag, opregte vroomheid, besonderse selfbewustheid en vaste grondslag in Gereformeerde en Piëtistiese tradisies het 'n indruk op sy familie en vriende gemaak. Nie lank na sy oorgang van die dood na die lewe nie, het Weber met sy bure begin ontmoet vir aanbidding in sy huis, waar hulle psalms gesing en preke gehoor het wat deur Weber voorgelees is.

Weber se geestelike transformasie en huiskerk het saamgeval met 'n tydperk van buitengewone geweld in die Carolina-agterland: die Cherokee-oorlog van 1760-1761 (Tortora 2015:146). [Beeld regs] Reeds in 1756 het nuus van die "dreigende gevaar" van 'n Franse en Indiese aanval op die Congarees provinsiale owerhede bereik. In Januarie 1757 het groepe ongeïdentifiseerde inheemse krygers setlaars van die boonste Breë- en Saludarivier geplunder, verbrand en uiteindelik verdryf, wat so 'n "onuitspreeklike onrustigheid" in die Dutch Fork veroorsaak het "dat byna die hele Plek dreig om op te breek, en verklaar dat hulle onmoontlik bly baie langer, want Fear worse should happen” (McDowell 1970:324-25). In reaksie hierop het Dutch Fork-setlaars begin bou aan 'n fort. Maar die ergste moes nog kom. Alhoewel die naburige Cherokee neutraal gebly het tydens die konflik, het die verhouding tussen Brits en Cherokee in 1759 verbrokkel. Cherokee-krygers het op die grensnedersettings toegeslaan. Hulle het veertien wit setlaars in die weste van Noord-Carolina vermoor, wat die vrese hernu het dat "Broad River and Saludy binnekort 'n beroerte sal kry" (McDowell 1970:485).. Die beroerte het in Februarie 1760 gekom, toe 'n Cherokee-oorlogsparty op die grens van Suid-Carolina geval het en dosyne setlaars doodgemaak het. Vlugtelinge het die agterland verlaat en na Sakse-Gotha en die verre laagteland gevlug. Gerugte dat die Creeks dalk by die Franse en Cherokees sou aansluit, het spanning op 'n koorshoogte gehou tot in die somer van 1760. Alhoewel die onmiddellike bedreiging vir die grens kort daarna bedaar het, het dit nog 'n jaar geneem vir die Britte om 'n beslissende veldtog te begin en die Cherokee te kalmeer.

Dit is nie seker dat Weber en sy volgelinge 'n apokaliptiese siening van die Cherokee-oorlog gehad het nie, maar dit was die konteks waarin hulle "'n Sekte van Entoesiaste gevorm het", in die woorde van hul mees betroubare getuie, Suid-Carolina Luitenant-goewerneur William Bull ( Bull na Pitt 1761). Die bronne gee wyd uiteenlopende weergawes van die Weberiete se oortuigings, praktyke en misdade, maar hulle stem almal saam oor een sleutelpunt: dat beide Weber en sy volgelinge hom vergoddelik het as die "Allerhoogste", God die Vader (Bull to Pitt 1761) . Hierdie bewering het moontlik ontstaan ​​by veral een volgeling, John George Smithpieter, wat Weber later as die "outeur en instrument" van sy ongelukke geblameer het (Muhlenberg 1942-1958:579). Volgens verskeie bronne het Smithpieter homself ook vergoddelik en beweer dat hy Jesus die Seun is. Saxe Gotha-predikant Christian Theus het 'n ontmoeting met die Weberiete gerapporteer, waarin Smithpieter hom as "klein predikant" aangespreek het en gevra het, "glo jy dat ek die verlosser en redder van die wêreld is en dat geen mens sonder my gered kan word nie?" (Muhlenberg 1942-1958:579). Toe Theus hom berispe, het die Weberiete gedreig om hom dood te maak, en hy het net-net ontsnap. Smithpieter het waarskynlik die moord op die Nederlandse Fork-setlaar Michael Hans, 'n “lou” volgeling wat moontlik Weber en Smithpieter se goddelikheid bevraagteken het, georkestreer. Op 23 Februarie 1761 is Hans tussen twee matrasse versmoor (French 1977:277). Die volgende dag het Jacob Weber verklaar dat Smithpieter “die ou Slang was, en tensy hy doodgemaak is, kan die wêreld nie gered word nie.” Soos Bull dit beskryf het, “het die misleide mense dadelik vir Smith Pieter gegryp, en met al die woede van godsdienstige vervolging, hom sonder berou doodgeslaan” (Bull tot Pitt 1761).

Op 5 Maart is Weber en ses van sy volgelinge vir moord gearresteer. Hulle is op 31 Maart in Charleston verhoor, en Weber en drie ander (sy vrou Hannah, John Geiger en Jacob Bourghart) is skuldig bevind en ter dood veroordeel (Suid-Carolina Gazette 1761). Die kroon het uitstel verleen aan die drie medepligtiges, vir wie Bull beweer het in opdrag van Weber opgetree het. Weber is op 17 April gehang. In sy tronkhuisbelydenis het hy 'n gedetailleerde weergawe van sy geestelike reis en bekering gegee, Smithpieter die skuld gegee vir sy "groot rampspoed" en "aaklige val" en sy kinders en volgelinge verseker dat hy na sy sintuie, het sy sonde besef en in God se guns herstel. "Ek ervaar weer die getuienis van die Heilige Gees," het hy verklaar. “Die Gees van God getuig saam met my gees dat ek die kind van God is” (Muhlenberg 1942-1958:579).

Leerstellinge / oortuigings

Weber se geestelike outobiografie het die basiese kenmerke van sy Gereformeerde Protestantse agtergrond getoon, naamlik 'n geloof in die omvang van sonde en 'n absolute afhanklikheid van die vrye genade van God en verdienste van Christus, nie goeie werke nie, vir redding. Dit het ook duidelike invloed getoon van die evangeliese en piëtistiese bewegings wat die Atlantiese wêreld in die middel van die agtiende eeu gespoel het. Sy bekering was gegrond op godsdienstige ervaring; sy vertelling het die Heilige Gees bemiddeling gegee om oortuiging te bevorder en vreugdevolle, vreedsame versekering van verlossing te bring. Syne was 'n diep persoonlike verhaal van teëspoed en lyding, trots en nederigheid, en vervreemding van en gemeenskap met die goddelike. Dit was gelaai met emosie, wat sy vrees en afgryse, skuld en hartseer, "onuitspreeklike vreugde", die plesiere van vroomheid en 'n verlange na en vashou aan die "Bloed-Surety" van Jesus beskryf (Muhlenberg1942-1958:579). So is die Weberiete se meer onkonvensionele oortuigings en praktyke, alhoewel hulle ekstreem was, gegrond in 'n ortodokse Gereformeerde tradisie getemper deur matige evangeliese en piëtistiese klem op godsdienstige ervaring.

Hulle onortodokse oortuigings, naamlik die vergoddeliking van Weber en die identifikasie van Smithpieter met Satan, het geen direkte parallelle in die agtiende-eeuse agterland nie. Hulle drink egter wel van dieselfde profetiese en duisendjarige sowel as radikale evangeliste en piëtiste, wat albei 'n sterk teenwoordigheid in die agterland in die algemeen en die Dutch Fork in die besonder gehad het (Little 2013:170-73). Inderdaad, kontinentale Radikale Piëtisme blyk 'n sleutelbron van Weberitiese oortuigings en praktyke te wees. Hierdie verre beweging het in die laat sewentiende en vroeë agtiende eeue in Nederland, die Duitse Palts en dele van Switserland gefloreer; dit het ook aanhangers in Brittanje en Brits Noord-Amerika gehad. Soos hul Piëtistiese neefs in die Lutherse en Gereformeerde kerke, het Radikale Piëtiste klem gelê op kleingroepbyeenkomste, bekering, persoonlike vroomheid en godsdienstige ervaring en gevoel, maar hulle het op 'n aantal maniere van die hoofstroom Piëtisme afgewyk. Radikale was tipies separatiste wat georganiseerde godsdiens gewantrou het; hulle het 'n sterk duisendjarige streep gehad; en hulle hoofboodskappers was onopgevoed, rondreisende lekepredikers, nie geordende geestelikes nie. Buiten hierdie basiese ooreenkomste, is Radikale Piëtiste deur 'n aantal meer heterodokse praktyke onderskei. Sommige, soos die Dunkers of Church of the Brethren, het volwasse doop deur drievoudige onderdompeling beoefen. Ander het die Sabbat op die sewende dag gevier, rituele voetewas beoefen, liefdesfeeste gehou, in universele verlossing geglo, selibaat verkondig of na sondelose perfeksionisme gestreef. Baie het direkte openbaring van die Heilige Gees beklemtoon; aan visioene en ekstatiese uitsprake gegee, het sommige, soos die rondloper-inspirasiegangers, van dorp tot dorp gereis en gebewe terwyl hulle geprofeteer het.

Die Weberiete het in gees tot hierdie breë stroom van Radikale Piëtistiese geloof en praktyk behoort. Hulle was duidelik anti-institusioneel en minagting van geordende geestelikes, nadat hulle die kerk se heilsrol in die algemeen verwerp het en hulle uiterste minagting vir veral Christian Theus getoon het. Hulle profetiese en duisendjarige neigings was vanselfsprekend, gegewe hulle identifikasie van Smithpeter met die "ou Slang" van die boek Openbaring, wie se vernietiging die laaste oordeel en die koms van die Nuwe Jerusalem aangedui het. Boonop is hierdie verbande tussen die Weberiete en Radikale Piëtisme nie bloot teoreties nie, want daar is genoeg bewyse dat sulke idees in die middel van die agtiende eeu die agterland van Carolina binnegekom het namate Radikale Piëtiste hulle gevestig of deur die streek getrek het.

Tydgenote was beslis nie verbaas om "'n sekte van Entoesiaste" in die onkerklike agterland te vind nie. Volgens die Anglikaanse priester Charles Woodmason, wat in die laat 1760's in die agterland rondgetrek het, "het Africk nooit vol nuwe monsters gehad nie, as wat Pennsilvanië het met Nuwe sektes, wat voortdurend hul gesante rondstuur." Onder hierdie gesante was die “Begaafde Broeders (want hulle maak asof hulle Inspirasie is),” wat “nou die hele Agterland teister, en selfs Suid-Carolina binnegedring het (Woodmason 1953:78). Woodmason was lief vir hiperbool, maar hy was nie ver van die punt af om Pennsylvania met die Dutch Fork te verbind nie. Een gesant in die besonder was Israel Seymour, 'n voortvlugtige van die Ephrata-gemeenskap, 'n Radikale Piëtiste-kommune in Lancaster County, Pennsilvanië. Seymour was 'n man van "spesiale natuurlike gawes" (Lamech en Agrippa, 197) wat by Ephrata georden is en vinnig 'n aanhang daar gekry het. Hy het egter teen die leierskap gehardloop en na Suid-Carolina gevlug. Daar het hy hom gevestig in 'n gemeenskap van Sewende Dag Baptiste aan die Breë Rivier oorkant die Dutch Fork. Lede van hierdie gemeente het ook bande met Ephrata gehad en het in die vroeë 1750's van Pennsilvanië migreer. Die agtiende-eeuse Baptiste-historikus Morgan Edwards het Seymour beskryf as "'n man met 'n mate van verstand en geleerdheid, maar onstabiel soos water" (Edwards 1770:153-54). Dit is seker moontlik dat Weber met die Ephrata-sabbatariërs in aanraking gekom het; hy is moontlik beïnvloed deur die charismatiese prediking van Seymour, wat die Breërivier-gemeente in die middel van die 1750's gedien het, tydens Weber se geestelike krisis. Daar is geen direkte bewyse dat die Weberiete die eienaardige gebruike van hierdie sekte aangeneem het nie, wat liefdesfeeste, rituele voetewas, pasifisme en sewende-dag aanbidding ingesluit het, maar Weber sou iets bekends gevind het in hul Gereformeerde sentimente. Benewens die Breërivier Sabbatariërs was daar gemeentes van Dunkers in die omgewing van die Dutch Fork, met wie Weber maklik kontak kon gehad het. Weber hoef skaars die Dutch Fork te verlaat om toegang te verkry tot 'n reeks Radikale Piëtistiese invloede, van die eenvoud en intimiteit van die Dunkers tot die geïnspireerde, profetiese prediking van Seymour en die mistiek van die Ephrata-gesante.

RITUELE / PRAKTYKE

Daar is min beskrywings van die Weberite se praktyke. Baie van wat oor hul rituele bekend is, is gebaseer op tweedehandse en derdehandse verslae uit vyandige bronne en moet met 'n greintjie sout geneem word. Daar is egter 'n mate van ooreenstemming oor die geritualiseerde moord op Hans en Smithpieter. Hans is tussen twee matrasse gesmoor, vermoedelik as 'n straf vir louheid of uittarting. Smithpieter is geslaan en doodgetrap, in een rekening nadat hy aan 'n boom vasgeketting was. Die kettings het waarskynlik die binding van die "ou slang", Satan, met kettings in die boek Openbaring gesimboliseer. Ander bronne het beweer dat die Weberiete rituele naaktheid beoefen het en hulle aan die "afskuwelikste moedswilligheid" oorgegee het (Muhlenberg 1942-1958:578).

Die Weberiete se bereidwilligheid om versigtig bewaakte seksuele taboes te skend en betrokke te raak by rituele moord dui op 'n uiterste vorm van antinomianisme wat nie ongewoon is onder groepe wat selfvergoddeliking beoefen nie. Soos die Middeleeuse Broeders van die Vrye Gees en die Ranters van die Burgeroorlog-era Engeland, het die Weberiete, deur te beweer dat hulle goddelik is, volledige morele en geestelike vryheid bereik. Hulle was een met God, en God was in en deur alle dinge, sodat niks onrein, onrein of onbeperk was nie. Die geestelike bevryding van sulke antinomiese groepe kan die vorm aanneem van ongebreidelde hedonisme, rituele naaktheid, vrye liefde, pronkerige kleredrag, selfs moord, alles beoefen sonder berou. Die Weberiete was inderdaad ten volle oortuig dat hulle reg was om Smithpieter te vermoor en is eers tot hul sinne gebring nadat hulle skuldig bevind en ter dood veroordeel is.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Daar is geen rekord van enige formele organisasie onder die Weberites nie. Hulle was 'n godsdienstige groep gesentreer rondom die persoonlikheid en onderworpe aan die gesag van een of meer vergoddelikte leiers. Sommige twyfelagtige verslae noem 'n derde so 'n leier, moontlik genaamd Dauber, wat die derde lid van die Drie-eenheid uitgemaak het; hierdie bewering word nie deur die vroeë bronne gestaaf nie (Carpenter nd:3-8). Daar word ook gesê dat Weber se vrou Hannah die Maagd Maria is, hoewel dit onwaarskynlik was gegewe die Weberiete se Gereformeerde agtergrond. Die enigste ooggetuie van hul praktyke, Christian Theus, het 'n vergadering of diens beskryf waarin die leiers op 'n verhoogde platform en die volgelinge het by hulle voete gesit. Nadat Theus Smithpieter tereggewys het, het die leiers Theus skuldig bevind en hom ter dood veroordeel, maar die wyse van teregstelling (deur ophang of verdrinking) is deur die gemeente besluit. [Beeld regs] By die verhoor is gevind dat Weber die bevel gegee het om Smithpieter te vermoor, en sy volgelinge het dit uitgevoer. Die Weberiete het meestal 'n duidelike lyn van gesag van die vergoddelikte Weber tot sy volgelinge erken, alhoewel hierdie gesag deur Smithpieter betwis is met sy mededingende aanspraak op goddelikheid.

Kwessies / UITDAGINGS

Die Weberiete het in hul kort lewe te kampe gehad met talle uitdagings. Hulle was saamgestel uit gewone boere wat, soos Bull opgemerk het, "lank bekend" was as "ordelike en vlytige lede van die burgerlike samelewing", hoewel hulle ook "baie arm" was (Bull tot Pitt 1761). Hulle is na 'n afgeleë en onveilige grens gelok deur kus-elites wat hulle gebruik het as 'n buffer teen die verslaafde en inheemse volke wat hulle uitgebuit het, en wat die burgerlike en godsdienstige behoeftes van nedersettings in die land geïgnoreer het. Verlangend na 'n verbintenis met die goddelike, het hulle hul eie kerk gestig, wat put uit die mistieke en evangeliese strome wat deur die streek gevloei het. In 'n tyd van uiterste gevaar en onstabiliteit het hulle hul leier vergoddelik en sy vyande vermoor. Die groep het ná Weber se dood uitgesterf.

IMAGES

Beeld #1: Jacob Weber se Plat vir 100 hektaar op die Saludyrivier in die Dutch Fork, 1754. Met vergunning van Suid-Carolina Departement van Argief en Geskiedenis.
Prent #2: Cherokee-hoofmanne, 1762.
Beeld #3: Christian Theus historiese merker, Gaston, Suid-Carolina.

VERWYSINGS **
** Tensy anders vermeld, is die materiaal in hierdie profiel afkomstig van Peter N. Moore. 2006. "Godsdienstige Radikalisme in die Koloniale Suidelike Agterland." Tydskrif vir Backcountry Studies 1: 1-19.

Bull, William aan William Pitt. 1761. Rekords van die Britse Openbare Rekordskantoor wat verband hou met Suid-Carolina, 1663-1782. Jaargang 29:80-82, 26 April.

Skrynwerker, Robert. en “Ds. Johann Frederick Doubbert, vroeë Duitse minister – radikale weberiet of gerespekteerde minister van Charleston?” Ongepubliseerde tikskrif.

Edwards, Morgan. 1770. Materiaal vir 'n Geskiedenis van die Baptiste, Deel 2, Suid-Carolina en Philadelphia. Herdruk in Danielsville, GA, 1984.

Frans, kaptein Christopher. 1977. "Joernaal van 'n ekspedisie na Suid-Carolina." Tydskrif vir Cherokee Studies II: 274-301.

Jones, George Fenwick, ed. 1968-1985. Gedetailleerde verslae oor die Salzburger-emigrante wat hulle in Amerika gevestig het. . . geredigeer deur Samuel Urlsperger. Athens, GA: University of Georgia Press,.

Lameg en Agrippa. 1889. Chronicon Ephratense: 'n Geskiedenis van die gemeenskap van Sewende Dag Baptiste by Ephrata. Vertaal deur J. Max Hark. New York. Herdruk New York: Burt Franklin, 1972.

Little, Thomas J. 2013. Die oorsprong van suidelike evangelisasie: godsdienstige herlewing in die Suid-Carolina Laeland, 1670-1760. Columbia, SC: Universiteit van Suid-Carolina Press.

McDowell, William Jr., ed. 1970. Dokumente met betrekking tot Indiese aangeleenthede, 1754-1765. Columbia, SC: Suid-Carolina Argiefafdeling.

Muhlenberg, Henry Melchior. 1942-1958. Die joernale van Henry Melchior Muhlenberg. Volume II. Vertaal deur Theodore G. Tappert en John W. Doberstein. Philadelphia: Evangeliese Lutherse Ministerium van Pennsilvanië en aangrensende state.

Suid-Carolina Raadsjoernale. 1754. Columbia, SC.: Suid-Carolina Departement van Argief en Geskiedenis.

Suid-Carolina Gazette, April 25, 1761.

Suid-Carolina Sinode van die Lutherse Kerk in Amerika. 1971. 'n Geskiedenis van die Lutherse Kerk in Suid-Carolina. Columbia, SC: deur die skrywer.

Tortora, Daniel J. 2015. Carolina in krisis: Cherokees, koloniste en slawe in die Amerikaanse suidooste, 1756-1763. Chapel Hill: Die Universiteit van Noord-Carolina Press.

Woodmason, Charles. 1953. The Carolina Backcountry on the Eve of the Revolution: The Journal and Other Writings of Charles Woodmason, Anglikaanse Reisiger, geredigeer deur Richard J. Hooker. Chapel Hill, NC: Universiteit van Noord-Carolina Press.

Publikasiedatum:
1 Augustus 2023

Deel