Arpad von Klimo

Ons Vrou van Fatima

ONS DAME VAN FÁTIMA TYDLYN    

1858: 'n Maria-verskyning het plaasgevind in Lourdes, Frankryk, wat goed bekend geword het aan die sieners (of visioenarisse) van Fátima en hulle dalk geïnspireer het.

1910 (5 Oktober): Die Portugese monargie eindig en die verklaring van 'n Portugese Republiek is uitgereik.

1911: Die republikeinse regering het wette van skeiding van kerk en staat en 'n reeks antikleriese maatreëls ingestel, wat die land se meestal landelike, arm meerderheid vervreem het.

1916 (16 Augustus): Die parlement van die Republiek van Portugal het besluit om deel te neem aan die Eerste Wêreldoorlog aan die kant van die Geallieerdes, wat gelei het tot kommer onder die landelike, meer godsdienstige bevolking.

1917 (13 Mei): Die eerste van 'n reeks maandelikse verskynings van St Mary, Moeder van God. Die visioenarisse was drie jong herders (Lucia, elf, en haar jonger neefs Francisco, tien, en Jacinta, agt) in 'n veld naby die dorpie Fátima. Nog verskynings het gevolg (13 Junie, 13 Julie, 13 September).

1917 (13 Augustus): Die plaaslike administrateur, 'n sekularistiese verteenwoordiger van die Republiek, het die drie kinders gearresteer en hulle gedreig. Maar die poging om die verskynings met geweld te onderdruk, het net tot meer belangstelling en ondersteuning van die plaaslike bevolking en Katolieke gelowiges gelei.

1917 (13 Oktober): Die "Wonder van die Son" het in Fátima plaasgevind. Duisende pelgrims en nuuskieriges, joernaliste, fotograwe het by die terrein bymekaargekom en 'n "ongewone gedrag" van die son ervaar ("die son het gedans") wat, soos baie gelowiges oortuig was, 'n teken was van die werklike teenwoordigheid van St Mary by die werf.

1919 (4 April): Francisco de Jesus Marto, een van die drie sieners, sterf aan die "Spaanse" grieppandemie. Hy is later in 2017 deur Pous Francis heilig verklaar.

1920: Die nuwe biskop van Leiria (later, Fátima-Leiria), Dom Jose Alves Correia da Silva (1872-1957), het begin om die terrein te organiseer, die grond te koop en beplan om 'n nuwe kapel en 'n hospitaal op te rig.

1920 (20 Februarie): Jacinta de Jesus Marto is ook dood aan gevolge van die "Spaanse" grieppandemie. Jacinta is ook in 2017 deur Pous Francis heilig verklaar.

1920 (Mei): 'n Eerste klein kapel ("capelinha") is op die plek van die verskynings opgerig. 'n Jaar later het sekulariste dit met 'n bom vernietig, maar die standbeeld van die maagd het ongedeerd gebly (Dit was voor die ontploffing verwyder).

1921: Die oorlewende siener, Lucia dos Santos is na 'n skool in Porto gestuur; vier jaar later is sy in 'n klooster in Spanje opgeneem. Sy het in 1948 na Portugal teruggekeer en tot haar dood in 'n klooster in Coimbra gewoon.

1922: Biskop Da Silva stig die maandelikse publikasie van die Voz da Fátima, ("Voice of Fatima") wat die amptelike bulletin van die heiligdom van Our Lady of Fátima was. Teen die middel van die 1930's het die publikasie 300,000 XNUMX gepubliseerde eksemplare bereik.

1927: 'n Sending opgedra aan "Our Lady of Fátima" is in Ganda, Angola, ingewy. Dit was die begin van die verspreiding van verering deur die Portugese koloniale ryk.

1928: In Fátima het die bou van die Basiliek en die monumentale kolonnades rondom die pelgrimstog begin en is in 1954 afgehandel.

1929: Pous Pius XI het 'n standbeeld van Our Lady of Fátima geseën vir die nuwe kapel van die Portugese Kollege in Rome (gestig in 1901), wat die begin was van die amptelike ondersteuning van die Vatikaan vir Fátima.

1930: Die amptelike kerkverslag, bestel deur biskop Da Silva oor die verskyning, is gepubliseer. Dit het bevestig dat 'n "wonderwerk" in Fátima in 1917 gebeur het. Die verslag het egter die vraag oopgelaat of die Heilige Maagd werklik verskyn het.

1933: Salazar's Novo Staat, 'n outoritêre stelsel wat tot 1974 in plek sou wees, is gevestig. Salazar se regime het die Katolieke Kerk in onderwys en kultuur bevoordeel, maar het sy politieke invloed beperk.

1946: 'n Vatikaan-legaat, gestuur deur Pous Pius XII, het die standbeeld van Our Lady of Fatima gekroon, wat die belangrikheid van die pelgrimstogplek en die kultus beklemtoon. In dieselfde jaar is die eerste "pelgrimstogstandbeeld" van Fátima deur die Pous geseën, in 'n poging om die boodskap van Fátima na alle wêrelddele te bring.

1947: 'n Groot standbeeld van Our Lady of Fátima is in Petropolis, Brasilië, opgerig as 'n voorbeeld van honderde kapelle, kerke en heiligdomme regoor die Lusophone-ruimte sowel as onder ander Katolieke gemeenskappe in Wes-Europa, Latyns-Amerika, Australië en in ander dele van die wêreld.

1951: Jacinta en haar broer Francisco is saam in die Basiliek van Our Lady of Fátima herbegrawe, nadat hulle vroeër in die nabygeleë begraafplaas begrawe is. Dit het die belangrikheid van die basiliek verhoog.

1967: By die geleentheid van die vyftigste herdenking van die verskynings, het Pous Paulus VI mis by die pelgrimstogplek gevier.

1982: Pous Johannes Paulus II het Fátima besoek en die Maagd bedank dat hy sy lewe gered het nadat hy op 13 Mei 1981 geskiet is. Een van die koeëls is later by die kroon van die standbeeld van Our Lady of Fátima gevoeg.

2000 (13 Mei): Pous St John Paul II het mis by Fátima gevier.

2010: Pous Benedictus XVI besoek Fátima.

2017 (13 Mei): Pous Franciskus het die 100 gevierth herdenking van die eerste verskyning in Fátima.

2022 (25 Maart): Pous Franciscus het die Oekraïne en Rusland opgedra aan die Onbevlekte Hart van “Our Lady of Peace” en het alle biskoppe regoor die wêreld gevra om sy voorbeeld te volg.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

“Fátima” staan ​​vir een van die belangrikste kontemporêre Katolieke pelgrimstogte. Dit het begin met 'n verskyning van St Mary, die Moeder van God, aan drie jong herders van 'n nabygeleë dorpie in die loop van die lente en somer van 1917 in 'n veld naby die dorpie Fátima, Portugal. [Beeld regs] Sedertdien het die pelgrimstogplek miljoene pelgrims en besoekers gelok terwyl die kultus van Our Lady of Fátima na talle lande regoor die wêreld versprei het.

In die laaste jaar voor die Covid-pandemie het meer as 6,000,000 2017 9,500,000 pelgrims die terrein besoek, terwyl die eeufees in 1974, toe pous Franciskus die heiligdom besoek het, 'n rekord van meer as XNUMX XNUMX XNUMX besoekers gesien het. Dit het gebeur terwyl die aantal praktiserende Katolieke in Portugal geleidelik afgeneem het sedert die Anjerrevolusie van XNUMX. Terwyl ongeveer tagtig persent van Portugese steeds as Katolieke identifiseer, praktiseer slegs 'n derde van hulle, en die aantal nie-gelowiges of van volgelinge van ander godsdienste neem stadig toe. Kortom, terwyl Portugal 'n meer sekulêre en 'n meer multi-godsdienstige samelewing word, het die aantrekkingskrag na die heiligdom van Our Lady of Fátima nie afgeneem nie. En hoewel dit hoofsaaklik 'n Katolieke pelgrimstogplek is, het dit ook belangstelling en besoekers uit Moslem- en Hindoe-agtergronde getrek, deels weens die blote toeval dat Fátima ook die naam van die profeet Mohamed se dogter is en deels weens die wêreldwye verbintenisse van die voormalige Portugese koloniale ryk.

Dit alles getuig van 'n transnasionale webwerf wat terselfdertyd wêreldwyd, nasionaal en plaaslik is. Dit is 'n ritualistiese aanbidding van simboliese verhale en voorwerpe waaraan miljoene mense deelneem. Hoe verklaar ons die sukses van hierdie webwerf in 'n samelewing waar sekularisme en klerikalisme dikwels gebots het? Hoe het hierdie nasionale, soms selfs nasionalistiese webwerf, 'n globale webwerf geword? Watter rol het Portugese kolonialisme en migrasie hierin gespeel? Ten slotte, wat vertel die geskiedenis daarvan vir ons oor die komplekse verhouding tussen 'n sekulariserende samelewing en godsdiens?

Die kwessie van die rol van die Katolieke kerk in die land het groot politieke en sosiale konflikte veroorsaak sedert die vroeë negentiende eeu toe radikale Franse sekularistiese en revolusionêre idees die eerste keer opgedaag het. Hierdie konflik het weer uitgebreek toe 'n republikeinse revolusie die monargie in 1910 tot 'n val bring. Sommige van die republikeinse partye en politici, wat gely het onder 'n gebrek aan legitimiteit omdat hulle meestal onder die stedelike hoër- en middelklas in 'n meestal landelike land gesetel was, het 'n aggressiewe anti-klerikale program aangeneem. Dit het beperkings op die vryheid van godsdiens, arrestasies van priesters en biskoppe en soortgelyke optrede ingesluit wat wydverspreide angs onder die landelike, dikwels ongeletterde massas van Noord-Portugal veroorsaak het. Die instelling van 'n 1911-wet wat kerk en staat skei, wat die klimaks verteenwoordig het van 'n reeks anti-klerikale dekrete, en wette wat godsdienstige ordes (onderdrukking en konfiskering van hul eiendom), godsdienstige huwelik (wettiging van egskeiding), godsdiensonderrig gerig het en selfs 'n verbod op die dra van die kaggel in die straat en die lui van kerkklokke, het hierdie konflik verdiep. Die konflik met stedelike, opgevoede elites is verder vererger toe die parlement, wat 'n klein elite verteenwoordig het, besluit het om die Geallieerdes in die Groot Oorlog te ondersteun in 1916. Die Portugese troepe wat na die Westelike front gestuur is, is swak opgelei, wat gelei het tot c . 20,000 8,000 ongevalle, insluitend XNUMX XNUMX dood. Baie gesinne rondom Fátima, insluitend die families van die sieners, was bang dat hul seuns in die oorlog sou moes dien. Dit alles het nie net angs en 'n gevoel van verlies by 'n groot deel van die plattelandse massas geskep nie, maar dit het ook hul veerkragtigheid en hoop op 'n teken uit die hemel ter ondersteuning van hul geloof versterk. Tog, vir die meeste gelowiges het die verskyning van die Heilige Moeder van God meestal persoonlike, sosiale of familiale betekenisse gehad.

Toe drie jong kinders (agt, tien en elf jaar oud) beweer dat hulle 'n verskyning uit die hemel tussen Mei en Oktober 1917 gesien het, en selfs met hulle gepraat het, het dit gelyk of baie mense so 'n gebeurtenis gewag het. Die kinders het grootgeword in baie toegewyde huise, ingebed in diep godsdienstige gemeenskappe waar die verskynings van Lourdes en ander plekke bekend was. Toe bure van die verskyning gehoor het, het die nuus vinnig versprei, wat baie verskillende reaksies van gesinne, dorpe en plaaslike priesters ontlok het. Hierdie reaksies het gewissel van verbasing en verwondering tot skeptisisme en verwerping. Maar vanaf die tweede verskyning in Junie het 'n voortdurend groeiende skare gelowiges op die terrein vergader, eers dosyne, toe honderde, en uiteindelik, in September en Oktober, duisende. Die feit dat Fátima destyds moeilik bereikbaar was, aangesien daar geen geplaveide pad of spoorlyn was nie, dui op die besluit van baie om die terrein persoonlik te sien.

Baie gou het die kinders deur baie in die gemeenskap en in sekere media as “outentieke” verteenwoordigers van die Portugese plattelandse samelewing geïnterpreteer, as onskuldige, suiwer inkarnasies van plaaslike en nasionale Katolieke tradisies. Hierdie geloof is paradoksaal genoeg versterk en versprei deur die sekularistiese pers wat die gebeure skandaal gemaak het. Daarbenewens het die aggressiewe en dikwels baie ongemaklike pogings van vrymesselaars en 'n republikeinse, anti-klerikale regering en sy plaaslike en streeksekuteurs om die populêre reaksie te onderdruk ook die onbedoelde gevolg gehad om dit selfs meer gewild te maak. Dit was die geval, veral in die noordelike deel van die land, wat die reputasie het om 'n vesting van Katolisisme te wees. Tydens die laaste verskyning op 13 Oktober 1917 het tienduisende pelgrims en nuuskieriges, insluitend talle joernaliste, opgedaag en baie het 'n sonskouspel aanskou ("die son het gedans", soos sommige gesê het). Dit is deur die gelowiges as 'n teken van God gesien, terwyl nie-gelowiges dit probeer verstaan ​​het as 'n massa hallusinasie van 'n oor-opgewonde skare wat ure lank staan ​​en wag vir 'n wonderwerk.

Die voorste liberaal-republikeinse koerant in Lissabon, O Século, gestig in 1881 as 'n "stem van vooruitgang," het 'n voorbladartikel op 15 Oktober 1917 gepubliseer, twee dae na die gebeurtenis. Twee weke later, op 29 Oktober 1917, het die tydskrif 'n langer artikel met talle foto's gepubliseer. Dit het 'n mediageleentheid geskep wat die gebeurtenis oral in Portugal en verder bekend gemaak het. Een van die foto's het ikonies geword. [Beeld regs]

Toe die Groot Oorlog in 1918 geëindig het, het baie gelowiges die Heilige Maagd bedank dat hulle vrede en hul seuns veilig van voor af teruggebring het. Die terrein het verder gedurende die 1920's gefloreer, in 'n ander tyd van politieke onrus en krisis in Portugal. Gedurende hierdie tyd het die Katolieke Kerk, in die persoon van biskop Da Silva, beheer oor die terrein geneem en ook probeer om die vertellings wat daarmee verband hou, te bestuur, wat nie altyd suksesvol was nie. Die dood van die twee jonger visioenêre, Francisco (1919) en Jacinta (1920) deur die “Spaanse” grieppandemie, het die oudste van die drie, Lucia dos Santos, as die enigste getuie gelaat. In 1935 het biskop da Silva suster Lucia, wat sedert 1921 in 'n klooster in Spanje was, aangespoor om haar herinneringe neer te skryf. In 1941 sou sy dan haar derde verslag skryf, waarin sy ook die eerste twee "geheime" sou beskryf wat die Heilige Moeder van God aan haar geopenbaar het. Twee jaar later het sy die "derde geheim" van Fátima onthul en dit in 'n verseëlde koevert aan Bishop da Silva gestuur, om eers in 1960 oopgemaak te word. Die teks van hierdie derde geheim is in die jaar 2000 deur Pous Johannes Paulus II gepubliseer. (Vatican. Congregation of the Faith: The Message of Fátima 2000) Vir sommige het die "geheime" wat deur Suster Lucia neergeskryf is die kwaliteit van apokaliptiese profesieë gehad en 'n aantal samesweringsteorieë het rondom hulle ontwikkel.

Die sukses van Our Lady of Fátima lê in sy openheid vir baie verskillende interpretasies, wat deur talle groepe en individue verstaan ​​kan word soos op hulle gerig. Soos hierbo beskryf, het die politieke, sosiale en kulturele krisis van Portugal in die eerste derde van die twintigste eeu sterk bygedra tot die vestiging van Fátima as 'n nasionale simbool. Hierdie aansien is verder versterk deur die outoritêre regime van Salazar in die volgende dekades. Tydens daardie regime het die Katolieke Kerk prominensie verwerf in openbare onderwys en kultuur. In hierdie konteks het Our Lady of Fátima, wat reeds uiters gewild was, 'n groot rol gespeel. Al hoe meer kerke, heiligdomme en sendings in die Portugese kolonies, van Macao in China (1929) tot plekke in Angola, Mosambiek en Guinee (Guinee-Bissao) in Afrika, is aan Fátima gewy.

Dit was ook noodsaaklik dat die pouse, begin met Pius XI (1922-1939), Fátima ondersteun het. In 1929 het Pous Ratti 'n standbeeld van die Maagd van Fátima geseën vir die nuwe kapel van die Portugese Kollege in Rome. Vir sy opvolger, Pous Pius XII (1939-1958), het Fátima 'n selfs groter betekenis gehad. Tydens die Tweede Wêreldoorlog het hy die wêreld aan die Onbevlekte Hart van St Mary gewy (31 Oktober 1942). In 1946 het Pius XII 'n legaat na Fátima gestuur om die standbeeld van Our Lady of Fátima te kroon. [Beeld regs]

In dieselfde jaar, 1946, is 'n "pelgrimstogstandbeeld" van Our Lady of Fátima geseën wat veronderstel was om die boodskap na verskillende wêrelddele te bring; binnekort sal 'n dosyn sulke standbeelde na talle plekke regoor die wêreld uitgestuur word. Dikwels het Fátima-verering die pad van miljoene Portugese emigrante gevolg, na Brasilië, Noord-Amerika, Australië en later na Frankryk, Wes-Duitsland, Switserland en Luxemburg. Fátima is egter ook aangeneem deur nie-Portugese Katolieke gemeenskappe in baie lande, veral in Spanje en Pole.

Sedert die 1980's het Portugal 'n land van immigrasie geword, nie net uit voormalige kolonies (insluitend Brasilië) nie, maar ook uit die Oekraïne en ander plekke. Vir baie van hierdie groepe het Our Lady of Fátima 'n brug geword om met die nuwe tuiste in Portugal te verbind. 'n Goeie voorbeeld hiervoor is 'n groep wat verwant is aan die Gujarati Hindoe (Lourenço en Cachado 2022) Hier is standbeelde van Our Lady of Fátima geïntegreer in Hindoe-praktyke. In die laaste dekades het die pelgrimsoord en die kultus as sodanig belangrike voertuie geword om toerisme na Portugal te bevorder.

Leerstellinge / oortuigings

Die verskynings of "visioene" (die term wat deur die Katolieke Kerk gebruik word) aan die drie kinders Lucia, Francisco en Jacinta, het in 1916 begin toe hulle 'n engel gesien het. Op 13 Mei 1917, toe hulle besig was om die skape op te pas, het hulle 'n weerlig gesien en begin terugstap, toe "was daar nog 'n weerligstraal, en, twee tree vorentoe, sien ons bo-op 'n steeneikboom, wat sou het 'n meter hoogte, ongeveer, 'n Dame,” volgens suster Lucia (Cristino 2011:2). Twee weke later het Lucia die verskyning aan die plaaslike priester beskryf as 'n wit dame geklee in wit met 'n goue romp en 'n goue halssnoer wat haar arms uitgestrek het en gesê het dat hulle nie bang moet wees nie. Lucia het met die verskyning gepraat wat hulle gevra het om elke dag die rosekrans te bid om die oorlog te beëindig en om op die dertiende dag van die volgende ses maande terug te kom.

Tydens die tweede verskyning, volgens Lucia se herinneringe, geskryf in 1941, het St Mary vir haar gesê dat hulle almal hemel toe sou gaan, maar dat Jacinta en Francisco binnekort geneem sou word. (Dit is egter opmerklik dat Lucia hierdie verslag in 1927 geskryf het, nadat die twee jonger kinders vir etlike jare dood was) (Cristino 2012:3). By hierdie geleentheid het 'n deurdringende lig ook uit die Dame gestraal en op die drie kinders geskyn; hulle het verstaan ​​dat dit die Onbevlekte Hart van Our Lady was.

Die belangrikste verskyning was die derde, op 13 Julie 1917, want op daardie dag sou die Dame (sy sou eers op 13 Oktober openbaar dat sy die Moeder van God was) die "drie geheime" aan Lucia openbaar. Sy sou dit in 1941 neerskryf.

Die eerste geheim was 'n apokaliptiese visie van die hel met vure en demone en lydende menslike siele, 'n visioen wat volgens die kinders hulle bang gemaak het. Die tweede geheim wat die Dame oorgelewer het, het verwys na Rusland, wat sy gewaarsku het die Moeder van God laat vaar het en wat sy foute oor die hele wêreld sou versprei. Die Dame het gevra dat Rusland toegewy moet word aan die Onbevlekte Hart van Maria sodat die wêreld weer in vrede sou wees. Hierdie tweede geheim is gou entoesiasties deur baie antikommunistiese groepe aangeneem, veral tydens die Koue Oorlog, aangesien hulle dit beskou het as 'n hemelse boodskap gerig teen die Bolsjewistiese Rewolusie van 1917 en die gevolge daarvan.

Die derde geheim is eers in die jaar 2000 deur Pous Johannes Paulus II gepubliseer. Lucia het dit in 1944 neergeskryf en het dit in 'n verseëlde koevert aan biskop Da Silva oorhandig met die opdrag dat dit eers in die jaar 1960 oopgemaak moes word. Pouse Johannes XXIII en Paulus VI het besluit om nie die koevert oop te maak nie. In hierdie laaste visioen of derde geheim het Lucia 'n berg beskryf, vure in die lug, ruïnes en 'n aantal mans wat in wit geklee was. Lucia het die mans geïdentifiseer as priesters en biskoppe, wat probeer wegkruip het. Soldate het op hulle geskiet. Baie het gesterf. Onder ’n kruis het twee engele verskyn wat die bloed van die martelare versamel het om “die siele wat God genader het, water te gee” (Cristino 2013:7). Een van die mans wat vermoor is, is later as 'n pous geïnterpreteer. Later het baie geglo dat hierdie visioen verwys na die sluipmoordpoging op Johannes Paulus II, wat op 13 Mei 1981 geskiet is. Die "geheime" behoort egter tot die mees omstrede elemente van Our Lady of Fátima ondersteuners; daarom probeer die Vatikaan om moontlike implikasies en interpretasies te bevat. (Sien, Kwessies/Uitdagings)

RITUELE / PRAKTYKE

Talle rituele is ingestel met betrekking tot die heiligdom van Our Lady of Fátima op die terrein in Portugal. Daar is ook baie rituele, soos jaarlikse optogte van standbeelde, in baie dele van die wêreld waar ander heiligdomme wat toegewy is gevind kan word.

Die belangrikste en die minste betwiste ritueel is die bid van die rosekrans. Nie net het die drie visioenarisse die rosekrans voor die verskynings gebid nie, maar Our Lady of Fátima is ook lank reeds genoem "Ons Dame van die Rosekrans van Fátima." Tans word gereelde gebede in verskeie tale deur priesters by die Sanctuary aangebied, en dit word ook deur radio en die internet uitgesaai. Daarbenewens is daar gereelde mis in verskillende tale en in die verskillende kerke op die terrein.

Pelgrims en pelgrimsgroepe het gewoonlik begin met hul besoek aan die capelinha (die "klein kapel" of "Kapel van die verskynings,") wat in 1919 opgerig is. Die oorspronklike standbeeld van Our Lady of Fátima staan ​​hier op die terrein waar die verskynings plaasgevind het. [Beeld regs] Ander belangrike plekke wat pelgrims besoek, is die grafplekke van die visioenarisse in die heiligdom sowel as die nabygeleë paadjie tussen die dorp en die dorpie (Via Sacra, met veertien kruisstasies), waar die nederige huise kan wees besoek waarin die drie herders destyds gewoon het. Deur hierdie pad te stap, kan pelgrims hulle voorstel hoe die drie kinders van hul huise na die plek van die verskyning gestap het, hoewel die omgewing daardie tydperk drasties verander het as gevolg van verstedeliking.

Nog 'n baie belangrike en gewilde ritueel is die kersligoptogte (tussen Mei en Oktober) by die heiligdom wat dikwels duisende deelnemers bring. Al hierdie rituele is nou ook verpak en ingesluit by toeristebesoeke aan Portugal.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Sedert 1920 het die Heiligdom van die Rosekrans van Our Lady of Fátima 'n kompleks van verskillende godsdienstige geboue rondom die hoofbasiliek en die klein kapel geword (oorspronklik in 1919 gebou, later herbou). Rondom die heiligdom is 'n aantal hospitale, pelgrimstoghotelle, restaurante en ander dienste gebou, veral sedert die 1950's, en weer sedert die 2000's. Van 'n oop stuk veld in 1917 het Fátima gegroei tot 'n stad met meer as 13,000 1997 inwoners (stadstatus sedert XNUMX). Die heiligdom word bestuur deur 'n rektor, 'n priester, onder leiding van die biskop van Leiria-Fátima.

Na die eerste verskynings aan die drie kinders het verskeie mense (familielede, bure, die pastoor en mense van die omliggende dorpe) nuuskierig geraak en vrae gevra of die terrein besoek. Gedurende die somermaande het honderde, binnekort duisende pelgrims, of nuuskieriges en 'n paar joernaliste en fotograwe naby die terrein op die 13th van die maand. Nadat die verskynings geëindig het met die "wonder van die son" op 13 September 1917, is 'n eerste, tydelike houtstruktuur deur plaaslike praktisyns gebou. Na die dood en die herbegrafnis van die drie kinders, in 1920, het die nuwe biskop van Leiria (die bisdom is in 1918 herorganiseer), da Silva, die terrein oorgeneem. Hy het die grond gekoop en die oprigting van 'n nuwe, groter kapel beveel. Sedert daardie tyd het die kerk volle beheer oor die organisasie van die heiligdom geneem.

Kwessies / UITDAGINGS

Baie boeke, artikels en video's is sedert 1919 op Fátima gepubliseer om die 1917-gebeure te interpreteer. Sedert die begin, soos Helena Vilaça geskryf het, was daar sterk spanning tussen populêre idees en die amptelike posisie van die Katolieke Kerk (Vilaça 2018:68). Die amptelike teologiese interpretasie van die verskynings deur die Vatikaan definieer dit as "private openbarings", in teenstelling met die "openbare openbaring", wat deur die Bybel voorgestel word. In die 2000-dokument "The Message of Fátima", het destydse kardinaal Ratzinger, hoof van die Congregation of Faith voordat hy tot pous verkies is, verduidelik dat sulke "wonderwerke" soos die verskynings in Fátima "ons help om die tekens van die tye te verstaan ​​en te reageer aan hulle met reg in die geloof” (Vatican. Congregation of the Faith: The Message of Fátima 2000). Maar Ratzinger het ook beklemtoon dat die "geheime" (hy gebruik die aanhalingstekens om hom van die term te distansieer!), soos die Katolieke Kerk dit interpreteer, baie mense sal teleurstel wat op soek is na "profesieë" oor die wêreld. Bowenal kan die kerk geen idees of interpretasies aanvaar wat sy leerstellings weerspreek of bydra nie. Hy het baie duidelik probeer wees:

Die doel van die visie is nie om 'n film van 'n onherroeplik vaste toekoms te wys nie. Die betekenis daarvan is presies die teenoorgestelde: dit is bedoel om die kragte van verandering in die regte rigting te mobiliseer. Daarom moet ons fatalistiese verduidelikings van die "geheim", soos byvoorbeeld die bewering dat die voornemende sluipmoordenaar van 13 Mei 1981 bloot 'n instrument was van die goddelike plan gelei deur die Voorsienigheid en dus nie vrylik kon opgetree het nie. , of ander soortgelyke idees in omloop. Die visioen praat eerder van gevare en hoe ons daarvan gered kan word. (Vatican. Congregation of the Faith: The Message of Fátima 2000).

Ratzinger se duidelike stelling van 2000 het natuurlik nie die sirkulasie van allerhande idees wat met Fátima en die "geheime" verband hou, gestop nie. Daar is selfs bespiegelings oor 'n "vierde geheim" wat deur die Vatikaan "versteek" is. Skrywers het honderdduisende uiteensettings van sulke "teorieë" verkoop (bv. Socci:2009).

IMAGES

Beeld #1: 'n Standbeeld van St Mary, die Moeder van God met die drie kinders se visioenarisse.
Beeld #2: 'n 1917-foto van die drie kindervisioenêre wat ikonies geword het.
Prent #3: Die oorspronklike standbeeld van Our Lady of Fátima (1919/1920).
Beeld #4: die capelinha (die "klein kapel" of "Kapel van die verskynings") wat in 1919 opgerig is.
Beeld #5: Die standbeeld van Our Lady of Fátima wat 'n kroon dra wat deur 'n legaat van Pous Pius XII in 1946 geplaas is.

Verwysings

Cristino, Luciano. 2013. A terceira aparição de Nossa Senhora na Cova da Iria op 13 de julho de 1917. Toegang vanaf https://www.fatima.pt/pt/documentacao/e006-a-terceira-aparicao-de-nossa-senhora-na-cova-da-iria Op 10 Julie 2023.

Cristino, Luciano. 2012. A segunda aparição de Nossa Senhora na Cova da Iria (13.06.1917). Toegang vanaf https://www.fatima.pt/pt/documentacao/e008-a-segunda-aparicao-de-nossa-senhora-na-cova-da-iria Op 10 Julie 2023.

Cristino, Luciano. 2011. A primeira aparição de Nossa Senhora, a 13 de maio de 1917. Estudos. E011. Toegang vanaf https://www.fatima.pt/pt/documentacao/e011-a-primeira-aparicao-de-nossa-senhora-a-13-de-maio-de-1917 Op 10 Julie 2023.

Lourenço, Ines en Rita Cachado. 2022. "Hindoe-diaspora in Portugal: Die saak van Our Lady of Fatima Devotion." Bl. 603-09 duim Hindoeïsme en Stamgodsdienste. Encyclopedia of Indian Religions, geredigeer deur in JD Long, RD Sherma, P. Jain, en M. Khanna. Dordrecht: Springer.

Socci, Antonio. 2009. Die vierde geheim van Fátima. Loreto Publikasies.

Vatikaan. Gemeente van die Geloof: Die Boodskap van Fátima. 2000. Toegang verkry vanaf https://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_con_cfaith_doc_20000626_message-fatima_en.html Op 10 Julie 2023.

Vilaça, Helena. 2018. "Van 'n plek van populêre godsdienstigheid tot 'n transnasionale ruimte van veelvuldige betekenisse en godsdienstige interaksies." Jaarlikse oorsig van die sosiologie van godsdiens 9: 68-82.

Von Klimo, Arpad. 2022. "Die kultus van Our Lady of Fátima—Moderne Katolieke Toewyding in 'n Era van Nasionalisme, Kolonialisme en Migrasie." Godsdienste. Toegang verkry vanaf https://www.mdpi.com/2077-1444/13/11/1028 Op 10 Julie 2023.

Publikasiedatum:
13 Julie 2023.

Deel