Asonzeh Ukah

Sinagoge Kerk van alle nasies

SYNAGOGUE CHURCH OF ALL NATIONS (SCOAN) TYDLYN

1963 (12 Junie): Abdul-Fatai Temitope Balogun (later TB Joshua geword) is gebore in Arigidi, Akoko, Ondo State, Nigerië, Kolawole Balogun en Folarin Balogun.

1968 (17 Desember): Evelyn Akabude is gebore in Delta State, Nigerië.

1971–1977: Joshua, bloot bekend as Francis Balogun, het die St. Stephen Anglikaanse Primêre Skool, Ikare-Akoko, Ondo State, Nigerië, bygewoon. Hy het een jaar se hoërskool voltooi en toe uitgesak. Het op 'n pluimveeplaas gewerk nadat hy skool verlaat het.

1987: Joshua het 'n eerste visioen geëis na veertig dae en veertig nagte van gebed en vas op 'n "Gebedsberg" en dan in 'n drie-dag beswyming gegaan wat sou lei tot die begin van sy bediening.

1987: Joshua begin "The Synagogue Church of All Nations" (SCOAN) in Lagos met agt mense wat die stigterslede in 'n vervalle huis in die Agogo-Egbe-woonbuurt van Lagos gevorm het.

1990: Joshua trou met Evelyn Akabude. Die egpaar het drie dogters gehad: Serah, Promise en Heart.

2006 (8 Maart): Joshua het Emmanuel Television gestig onder die eienaarskap van Emmanuel Global Network in die nasleep van die 2004-verbod op wonderwerk-uitsending deur die National Broadcasting Commission of Nigeria (NBC).

2008: Joshua is toegeken met 'n nasionale eer en erkenning van Orde van die Federale Republiek (OFR) deur die Nigeriese regering onder die administrasie van Alhaji Umaru Musa Yar'Adua.

2009: Joshua het 'n sokkerklub genaamd My People FC begin as 'n jeugbemagtigingsuitreik. Twee lede van Joshua se sokkerklub (Sani Emmanuel en Ogenyi Onazi) het vir die junior nasionale sokkerspan, die Nigeriese Goue Arende, in die FIFA Onder-17-wêreldbeker gespeel.

2010 (September): SCOAN is deur die Paul Biya-regering in Kameroen op die swartlys geplaas.

2011: Joshua se rykdom is deur die tydskrif Forbes geskat op tussen VS$10,000,000 15,000,000 XNUMX en VS$XNUMX XNUMX XNUMX; hy is aangewys as die derde rykste Nigeriese Pinksterpastoor.

2014 (12 September): ’n Koshuis op TB Joshua se kerkperseel het ineengestort en 116 mense is dood.

2015 (April): Joshua het 'n Gulfstream-luukse vliegtuig ontvang teen die koste van US $60,000,000.

2017: Joshua is amptelik deur president Leonel Fernandez na die Dominikaanse Republiek genooi waar hy 'n staatsverwelkoming ontvang het met sy aankoms met volle militêre eerbewyse.

2020 (Februarie): Joshua het in 'n profesie beweer dat die COVID-19-virus teen die volgende Maart sou verdwyn.

2020 (Maart): Amptelike aankondiging is deur kerkleiers uitgereik dat SCOAN vir 'n geruime tyd gesluit sal wees in ooreenstemming met die regering se COVID-19-regulasies wat massabyeenkomste en openbare godsdiensdienste verbied. Die sluiting is deur TB Joshua goedgekeur.

2021 (5 Junie): Joshua sterf skielik onder geheimsinnige omstandighede, vermoedelik na 'n aanddiens in sy kerk.

2021 (9 Julie): Joshua is by 'n mausoleum in die SCOAN-hoofkwartier in Lagos begrawe.

2021 (9 September): Joshua se vrou, Evelyn, het amptelik die leierskap van SCOAN aanvaar ná die uitspraak van regter Tijjani Ringim van die Federale Hooggeregshof, Lagos, wat beveel het dat sy as 'n lid van die Trustees van SCOAN heraangestel word.

2021 (5 Desember): SCOAN heropen Sondag aanbidding (na 'n XNUMX-en-twintig maande onderbreking) onder leiding en bestuur van Evelyn Joshua.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Nie bekend vir die diepsinnigheid van sy teologiese denke of die fynheid en gesofistikeerdheid van redenaarsvaardighede nie, was TB Joshua die gewildste, bekendste en mees gekritiseerde en onder die loep geneem godsdiensleier in Afrika in die laat twintigste en vroeë een-en-twintigste eeue. [Beeld regs] Hy was, en is tot 'n mate steeds, die mees vervolgde sowel as die mees geliefde Pinksterpastor in Afrika. Die bestaan ​​van hierdie teenstrydighede omsluit die raaisel wat TB Joshua in sy leeftyd was, en sy godsdienstige instelling steeds is, na sy dood. Sy kru, onortodokse en onverfynde praktyke het vir baie mense wat na sy Lagos-gebaseerde "The Synagogue, Church of all Nations"-hoofkwartier gestroom het die aantreklike faktore geword wat hulle vasgenael gehou het aan sy elke woord en publieke persoonlikheid. Die intensiteit en volharding van aanvalle en vervolging van Joshua lyk gelyk aan die digtheid, dramatiese, globale aantrekkingskrag van sy charismata.

Die Sinagoge, Church of All Nations Church (hierna SCOAN) is gestig deur Temitope Balogun Joshua, wat in die volksmond profeet TB Joshua genoem word. Alhoewel die naam van die organisasie die woord "kerk" bevat, is SCOAN meer 'n godsdienstige en ekonomiese beweging as 'n ecclesia in die Christelike betekenis van "kerk." Ongetwyfeld die gewildste godsdienspersoonlikheid wat in die twintigste en vroeë een-en-twintigste eeue uit Afrika na vore gekom het, het TB Joshua die gevestigde akademiese karakterisering van godsdienstige leiers oorskry. Toe hy gelewe het, het hy misterie en mistiek, wonderwerke en ellende, kontroversies en teenstrydighede, bewondering en minagting beliggaam. Hierdie eienskappe is nie uitgewis nie, maar het verdiep selfs ná sy skielike dood in Junie 2021. In die geskiedenis van godsdienstige formasies en hervormings in Afrika het geen ander godsdienstige entrepreneur soveel belangstelling en intrige, soveel verstrengelings van uiteenlopende sosiale sfere (politiek, godsdiens) gegenereer. handelsware, sport, media en wonderwerk) as TB Joshua.

'n Belangrike sleutel tot die begrip van die plek van TB Joshua in die hedendaagse godsdienstige kultuur en soeke lê in sy biografie en die mites wat na vore gekom het om sy charismata (geestelike gawes en kragte) te verantwoord, asook hoe dit sy selfaanbieding en verpakking beïnvloed het . Sy gewildheid oor lande en kulture heen moet verstaan ​​word binne die sosiale wêreld van onsekerheid en die veelvuldige manifestasies daarvan in laatmoderniteit en die ontluikende neoliberale omgewing van die 1980's en verder. Gebore op 12 Junie 1963, aan ouers Kolawole en Folarin Balogun, in die dorpie Arigidi in die staat Ondo in die suidweste van Nigerië, het Joshua die naam Abdul-Fatai gekry. Deel van die enigma van Joshua is dat die naam Abdul-Fatai 'n Arabies-afgeleide Islamitiese naam is; dit beteken dienaar van Allah. Dit het sommige kommentators laat spekuleer dat Joshua in 'n Moslemhuis gebore is en by geboorte 'n Moslem was; daar word beweer dat hy ook 'n moskee gebou het. In Yorubaland leef en deel oor die algemeen Moslems en Christene en inheemse godsdiensbeoefenaars gemeenskaplike kultuur, insluitend name (Peel 2016; Jansen 2021). Dit sal dus nie so ongewoon wees dat Christenouers hul kinders nie-Christelike name gee as 'n teken van gemeenskaplike erfenis en behoort nie.

Om die bewering dat Joshua se charismata voorgeboortelike oorsprong was, te onderstreep, het 'n legende na vore gekom dat sy ma 'n swangerskap van vyftien maande gehad het, 'n buitengewone lang termyn in vergelyking met die normale nege maande wat standaard is vir menslike swangerskap. Alhoewel daar geen manier is om hierdie bewering te staaf nie, kan die belangrikheid daarvan gevind word in die lang geskiedenis van Aladura Christendom (Peel 1968; Omoyajowo 1982) in Yorubaland waar belangrike profete of kerkstigters ongewone geboortes of ongewone gebeurtenisse by geboorte toegeskryf word. Verder kan die ongewone aanspraak verbind word met die evangelieverhale van Jesus se merkwaardige geboorte en die hemelse gebeure wat na bewering gedurende die tyd plaasgevind het. Vir sy vele volgelinge en lede van die beweging wat hy later sou stig, is die mite van Joshua se ongewone geboorte 'n daad van profesie, 'n bemiddeling van goddelike wil en bedoeling, van wie en wat Joshua sou word in die ontvouing van sy lewensreis . Joshua se geestelike krag is vooraf bepaal en ingekapsuleer in die Yoruba-konsep van "àṣẹ," mistieke krag (lewenskrag) wat van die wêreld of kosmos geërf of ingespan kan word en deur 'n individu vir 'n verskeidenheid doeleindes en doeleindes gebruik kan word. Àṣẹ verwys na die "mag wat deur die oppergod aangewend word om 'n bepaalde lot aan 'n bepaalde self te verbind" (Hallen 2000:52). Dit is 'n enigmatiese konsep en affektiewe verskynsel in die Yoruba-denke en -kultuur waarna baie hul wend om "kreatiewe krag in die verbale en visuele kunste" te verduidelik en met "dwingende estetiese teenwoordigheid" en krag (Abiodun 1994:71). Breedweg dui àṣẹ aan dat mense mistieke en performatiewe kragte beliggaam wat die wese, wording, verandering en kreatiwiteitsimpuls/s beklemtoon (Vega 1999). Hierdie geboortevertelling weef in en uit kulturele en godsdienstige oortuigings dat die Yoruba maklik met Joshua se àṣẹ kan identifiseer. Die mite van vyftien maande swangerskap sou aandui, sou voortgaan om in drie kreatiewe en belangrike rigtings te ontwikkel: profesie, genesing/wonderwerke en vrygewigheid van gees.

Joshua se pa is baie vroeg in sy lewe oorlede, en hy was dus amper net van sy ma en sy oom (wat 'n Moslem was) afhanklik vir sy opvoeding. Hy het sy laerskoolopleiding by die St. Stephen's Anglikaanse Kerk van 1971 tot 1977 voltooi. Ongegronde bewerings wil dit hê dat dit gedurende sy tyd by St. Stephen's was dat hy tekens van geestelike begiftiging begin toon het, aangesien hy in staat was om die Christelike skrif te lees en te interpreteer dit aan sy medeskoolmaats. Ná een jaar se hoërskoolopleiding het hy skool verlaat omdat sy ma hom nie kon onderhou nie.

Daar word dikwels na die gebrek aan formele opvoeding verwys as 'n aanduiding dat Joshua se chrism van goddelike oorsprong is; Joshua het eenkeer beweer dat hy “die Universiteit van Jesus” bygewoon het. Anders as ander Pinksterleiers en kerkeienaars, wat dikwels na een of ander geestelike “vader/moeder-in-die-Here” as mentor verwys, het Joshua nie so 'n voorreg en afkoms gehad nie. Vir 'n persoon van laag opvoeding en geen formele opvoeding om soveel te bereik nie, lui die argument, moet niks minder as 'n wonderwerk wees nie, 'n direkte ingryping van 'n magtige godheid. Joshua het egter, voordat hy die skool verlaat het, genoem dat hy aktief was om aan aktiwiteite in die Anglikaanse Kerk deel te neem, en by drie geleenthede was hy 'n voorsitter van die kinders se oes-dankseggingseremonie in die skool. Hierdie bewering, soos gewoonlik soos dit lyk (omdat kinders se oes-danksegging-geleenthede nooit deur kinders gelei word nie, maar deur volwassenes met koopkrag vir die items wat geskenk is) is nooit deur die owerhede van die Anglikaanse Kerk bevestig of ontken nie. Deel van Joshua se geloofsbriewe as 'n Christen is die bewering dat hy aktief was binne die Students Christian Fellowship (SCM). Soortgelyk aan die bewering om die voorsitter van kinders se oes-dankseggingsgeleentheid te wees, is hierdie aanspraak onwaarskynlik aangesien die SCM slegs op tersiêre onderwysinstellingsvlak bestaan ​​en nooit by enige sekondêre skool in Nigerië nie. Die soeke na 'n Christelike en Pinkster-stamboom is baie waarskynlik verantwoordelik vir hierdie revisionistiese biografiese aansprake. Josua en sy hanteerders was gretig om ’n vaste Christelike oorsprong en grondslag te vestig wat daardie Christenleiers wat eersgenoemde onverbiddelik betwis het en beweer het dat hy nie ’n Christen is nie, ten minste sou bevredig, omdat hy nie ’n mentor en “vader-in-Here” gehad het nie.

Nadat hy die hoërskool verlaat het, het die jeugdige Temitope Joshua vir homself 'n bestaan ​​begin verdien en sy ma (wat hy in 'n Instagram-plasing van 14 Junie 2014 "wonderlike ma" genoem het) en ander broers en susters onderhou. Volgens besonderhede wat op sy Instagram-handvatsel geplaas is, het Joshua vir sy 665,000 14 (soos 2014 Junie 13) volgelinge gesê: “Ek was 'n baba voor die dood van my pa. Gevolglik het ek niks van my oorlede pa geweet nie en die hele gesinslas het vierkantig op my ma se skouers gerus.” Die boodskap was vergesel van 'n grys foto van sy pa, gemerk "Dit is die foto van my oorlede pa, GK Balogun" (in alle hoofletters). Die datum van Joshua se pa se dood word nie in die pos aangedui nie, en dit lyk of daar geen rekord hiervan is nie. Soortgelyk aan baie gebeurtenisse in Joshua se lewe, is dit moeilik om te spesifiseer wanneer hierdie gebeurtenis plaasgevind het. Met betrekking tot hoe Joshua as 'n jong man 'n bestaan ​​gemaak het, sou hy eerstens die modder van die voete was van mense wat sekere ongeplaveide, modderige markte rondom sy woonbuurt besoek het. Hy sou 'n wenk van weldoeners ontvang vir sy sorgsame daad. Die parallel kan nie gemis word met die verhaal van Jesus wat die grond van die voete van sy dissipels afwas nie (Joh. 3:17-2011). Toe hierdie manier om 'n bestaan ​​te verdien nie genoeg was nie, het Joshua 'n geringe werk gekry om hoendermis op 'n pluimveeplaas te mor. In 'n onderhoud wat hy in 2016 toegestaan ​​het, het Joshua gesê hy was vir twee jaar by hierdie taak (Ukah 216:1970). Vir byna 'n dekade van ongeveer die einde van die 1987's tot XNUMX, is wat bekend is van Joshua se lewe skets en gemaak van legende. Om byvoorbeeld sy beweerde gees van patriotisme of geloof in die Nigeriese nasie te demonstreer of daarop te wys, is beweer dat hy die voorneme gehad het om by die Nigeriese weermag aan te sluit, maar nie sy treinrit na die onderhoudsterrein vanaf Lagos kon haal nie.

Iewers in die vroeë 1980's het Joshua by die Cherubim and Seraphim (C&S) Kerk aangesluit, een van die prominente Aladura Christelike bewegings wat na vore gekom het in reaksie op die 1918/1919-griep-epidemie in Lagos. Die C&S Church-beweging was een van die hoofakteurs binne 'n breë en intern diverse Yoruba-Christendom wat die kontoere van suidwes-Nigerië gedefinieer het vanaf die middel-1920's tot die vroeë 1970's toe die ontluikende Pinksterbeweging 'n vastrapplek in hierdie deel van Nigerië begin kry het. Baie Nigeriërs wat pioniers van die Pinksterbeweging in Nigerië geword het, is in die Aladura-herlewing van die eerste helfte van die twintigste eeu versorg. Die mees prominente van hierdie Pinksterleiers en latere kerkstigters is eerwaarde Josiah Akindayomi wat die Verlossende Christelike Kerk van God in 1942 (Ukah 2008:18-38). Hy was 'n lid van die C&S vanaf die middel 1930's totdat hy geskors is weens insubordinasie aan kerkreëls en regulasies. Soos Akindayomi voor hom, moes Joshua aangetrokke gewees het tot die C&S vir die groep se praktiese benadering tot Christenskap en sy aanspraak en demonstrasie van die krag van geestelike genesing en profesie, twee van die belangrikste en uiters gesogte godsdienstige goedere van Aladura Christendom. In die konteks van sosiale onsekerheid, soos die geval was in die middel-1980's toe Nigerië sosio-ekonomiese omwentelinge ervaar het onder die konteks van die Wêreldbank en Internasionale Monetêre Fonds-geïnduseerde Struktuuraanpassingsprogram (SAP), het profesie en genesing hulpbronne in hoë vraag. Vir baie Afrikane is profesie beide die voorspelling in die toekoms en die soeke na god se stem en wil vir 'n persoon. Alternatiewe en veral geestelike genesing het baie gesog geword aangesien maatskaplike dienste soos mediese en gesondheidsorgfasiliteite onvoldoende en swak bestuur was. Baie individue kon nie toegang tot hierdie dienste kry nie, wat die verskaffing van alternatiewe vir hulle baie aantreklik gemaak het. Joshua was vinnig om sy vaardighede te leer en te slyp onder 'n baie lewendige en mededingende mark vir sulke godsdienstige goedere en dienste soos genesing, profesie en die belofte van voorspoed het vir baie stedelike Nigeriërs aanloklik geword onder die "krimpflasie" van die laat 1980's en vroeë 1990's Lagos . Diegene wat die charisma van Joshua erken het en dienooreenkomstig in 'n godsdienstige en geestelike hulpbron verander het, moet nie in isolasie verstaan ​​word van die omgewing waarbinne hulle geleef het nie, maar in verband met die godsdienstige ekologie van stedelike Nigerië in die 1990's en daarna.

Leerstellinge / oortuigings

Soos baie verhale van oorsprong, is die stigting van The Sinagogue, The Church of All Nations (SCOAN), gehul in stories en "mite-geskiedenis". Mitgeskiedenis is die grondliggende en fundamentele verhale wat 'n volk of groep glo en vertel oor 'n paar belangrike aspekte van hul geleefde ervarings en leefwêreld, wat hulle nodig gevind het om te bewaar vir hul gemeenskaplike bestaan ​​en waarom hulle hul heilige eer en gemeenskaplike verwagtinge konstrueer (Mali 1991). ). Josua se transformasie van 'n innerlike lid van die Aladura Christendom na 'n kerkstigter word in die mite-geskiedenis vertel. Die grondliggende mite genereer nuwe mites oor die persoon van Joshua en sy geestelike begiftiging of charismata, wat gou die vesel en selfaanbieding en selfbegrip van SCOAN geword het. Soos die dae van “klein dingetjies” (Sag 4:10), verklaar die algemene verhaal van die oorsprong van die SCOAN dat Joshua die kerk begin het met 'n groep van agt gelowiges in 1987 nadat hy 'n openbaring of "goddelike salwing" van God ontvang het tydens 'n buitengewone ervaring. Josua het beweer dat hy na 'n spesiale berg gegaan het en veertig dae en veertig nagte lank gevas het (soos berig dat Jesus tydens die inhuldiging van sy aardse bediening in Matteus 4:2 gedoen het). Gedurende hierdie tydperk het hy in 'n beswyming betree, 'n diep, slaapagtige, semi-bewuste toestand waarin hy fisies losgemaak was van sy onmiddellike omgewing en bewustheid. Volgens Joshua het sy beswymingservaring vir drie dae geduur waartydens 'n oormag en mag sy bewussyn gevang en onderwerp het en 'n groot Bybel en 'n klein kruisie aan hom oorhandig het. Daarbenewens het die geheimsinnige heilige hand 'n ander Bybel na Josua se menslike hart gewys, wat die Bybel geabsorbeer en geassimileer het. Tog, in beswyming, het Josua hom in die midde van Petrus, Paulus, Moses en Elia bevind; Joshua het hierdie Bybelse persoonlikhede herken aangesien hulle name duidelik op hulle bors geskryf was. Herinner aan Jesus se doopepisode in die Evangelie van Lukas (3:22) waar 'n stem uit die hemel vir Jesus aangespreek het: “jy is my seun; vandag het Ek jou verwek” (Nuwe Jerusalem Bybelvertaling), Josua se mistieke ontmoeting het uitgeloop op die aanspreek van hom, so:

Ek is jou God; Ek gee jou 'n goddelike opdrag om die werk van die Hemelse Vader te gaan uitvoer ... Ek sal vir jou wonderlike maniere wys wat Ek My deur jou sal openbaar, in lering, prediking, wonderwerke, tekens en wonders tot redding van siele” (aangehaal in Ukah 2016:218).

Hierdie vertelling van 'n komplekse mistieke ervaring, wat Josua se volgelinge as 'n visie en 'n beswyming beskou, maar meer betekenisvol, 'n oproep tot sending, is Josua se apostoliese legitimasie. Dit som die visioener se selfbegrip en sendingverwagting op, dat hy goddelik opgeroep en opdrag gegee is om 'n unieke boodskap van verlossing aan die wêreld te verkondig wat deur die verrigting van "wonderwerke, tekens en wonders" gekrediteer is. Tekens en wonders herinner aan die reddingsaksie van Yahweh om die Israeliete in Egipteland te bevry (Eks 7:3). Joshua se bediening sou groei en gewild word op hierdie einste noot of merkwaardige en skouspelagtige, gepubliseerde en televisie-opvoering van wonderwerke van genesing en bevryding. Terwyl Josua nie in enige besonderhede die betekenis van die beweerde verskyning van Petrus, Paulus, Moses en Elia in sy persoonlike gedaanteverandering verduidelik het nie, dui dit wel op 'n verwysing na die erkenning van sy mag en 'n moontlike oordrag van gesag vanaf hierdie magtige figure van die Ou (wettige en profetiese gesag van Moses en Elia onderskeidelik) en Nuwe Testament (die leierskap en apostoliese gesag van Petrus en Paulus onderskeidelik) aan Josua, 'n nuwe Jesus vir die hedendaagse tye. Sy mag en plek in die geskiedenis was om die mensdom van siektes en demoniese besetenheid te red deur die produksie en voorsiening van genesing, materiële seën, oorwinning in die vorm van sukses, mag, invloed en roem, profesiebeskerming en voorspoed. Joshua was 'n unieke vervaardiger van godsdienstige goedere wat baie gesoek het in die bestuur van die lewe se onsekerhede en kwesbaarhede. Sy wêreldwye invloed deur SCOAN is manifesteer in diegene wat sy organisasie beskerm het op soek na hierdie dienste en goedere van verlossing.

Die naam wat deur Josua gekies is, dui verder op die mite-geskiedenis van die vereniging van die kern-owerhede van die Ou en Nuwe Testament. 'n Sinagoge is nie 'n kerk nie, en 'n kerk is nie 'n sinagoge nie. Vroeë Christelike groepsidentiteit en -instelling het stadig begin na vore kom, aangesien die volgelinge van Jesus toegang tot die sinagoge geweier is of met geweld daaruit verwyder is (ἀποσυναγώγους) deur diegene wat hul geloof in Jesus Christus as die opgestane Verlosser beskou het as teenstrydig met Judaïsme en dus hierteenoorhang. (Joh 9:22; De Boer 2020). Συναγωγή (Sinagoge) is die sleutel Ou Testamentiese konsep vir die byeenkoms van Israel of hul verteenwoordigende hoofde. As 'n plek van liturgiese aanbidding vir die Joodse geloof, is dit ook 'n plek vir studie en samekoms van die Joodse gelowiges. In die Nuwe Testament was εκκλησία (Ecclesia) egter die sleutelwoord wat die gemeente van God se volk aandui, 'n woord wat later as "kerk" vertaal sou word en ongelukkig antagonisties teenoor sinagoge geword het (Hort 1897). Alhoewel daar 'n "sinagoge-hervormingsbeweging onder die Jesus-beweging in die geskiedenis van die vroeë Christendom was, wat probeer het om Jesus in die konteks van antieke tradisies van Moses en Elia bekend te stel, het dit misluk omdat dit deur sinagoge- en Fariseërleiers teëgestaan ​​is (Chidester 2000: 28-29). Joshua se keuse van naam vir sy organisasie en gemeente van volgelinge wat glo in die egtheid van sy charismata, “die Sinagoge, Kerk” verenig die geskiedenis van Yahweh se volk vanaf die begin van die heilsgeskiedenis in die Ou Testament tot die hoogtepunt daarvan in die dood en opstanding van Jesus Christus wat die vervulling is van die wet en profete en die belofte van genade en redding vir die mensdom. Volgens anekdotiese bewyse van sommige van Joshua se voormalige volgelinge (Johnson 2018:140f), het die leier die ambisie en vrymoedigheid gehad om te beweer dat die belofte van genade en redding in die krag van die opstanding van Christus slegs moontlik en toeganklik is deur sy tussenganger.

Die evolusie van 'n "Geloofsverklaring" vir SCOAN was net so 'n moeilike taak as wat dit was vir die transformasie van Joshua van 'n kundige in Aladura Christendom en rituele na 'n gepoleerde Pinkster media superster wat hy in die vroeë 2000's geword het. Toe Joshua gesterf het (in 2021 het SCOAN 'n tienpunt geloofsartikel geformuleer soos op sy webwerf SCOAN webwerf 2022 geplaas). Hierdie geloofsartikels kom voor as ingewikkelde teologiese stellings wat sommige kommentators beweer sommige geleerde volgelinge van Joshua het dit van ander kerke se webwerf gekopieer sonder om dit te erken. Alhoewel dit nie die trinitariese formule gebruik nie, handel die eerste artikel oor die verhouding van die Vader [wat] Sy Gees gegee het om ons soos Sy Seun, Jesus Christus [...wat] die krag van die Heilige Gees is te maak. Asof dit indirek verwys na sy eie verwerping deur hooflyn Pinksterorganisasies in Nigerië en elders, verwys hierdie artikel na Johannes 14:16-17, wat sê hoe die wêreld nie Jesus kan aanvaar wat die Gees van Waarheid is nie, alhoewel hierdie gees die wêreld oortuig van die verkeerdheid van sonde en het die moontlikheid om die gelowige se lewe heeltemal te verander. "Dit word genoem om tot bekering of wedergebore te word." Die tweede artikel handel oor die aard, persoon en werk van Jesus Christus, "'n sielewenner," 'n afstammeling van Dawid, en die Seun van God "wat in krag vir ons heers en steeds vir ons bid." Die derde artikel handel oor “heilige manne van God” wat deur die Heilige Gees bygestaan ​​is om die boodskap van God en die hedendaagse relevansie van die Bybel as die rekord en “boodskap van genade en waarheid aan ons vandag te verkondig”. Artikel vier verklaar die krag van God se woord om gelowiges die kinders van God te maak wanneer hulle sondes vermy wat “ewige dood en vernietiging” teweegbring. Die vyfde artikel definieer die betekenis van verlossing as die reinigende krag en betekenis van die bloed van Christus om vryheid van sonde en die strawwe daarvan te bring. Artikel ses beskryf die betekenis van wedergeboorte as om in gedagtes verkwik en vernuwe te word deur die krag van God se woord en gees gemeng met bekering en geloof. Artikel sewe, wat oor goddelike genesing handel, is die moeite werd om volledig aan te haal vir die belangrikheid daarvan in Josua se bediening:

Goddelike genesing is die bonatuurlike krag van God wat gesondheid na die menslike liggaam bring. Dit word ontvang deur geloof in die voltooide werk van ons Here Jesus Christus. Al die straf wat Jesus Christus voor en tydens Sy kruisiging ontvang het, was vir ons genesing – gees, siel en liggaam. Deur Sy wonde is ons genees. Goddelike genesing was ingesluit in die voordele wat Jesus Christus vir ons op Golgota gekoop het.

Artikel agt noem geloof in en beoefening van waterdoop, doop in die heilige gees en spreek in tale. Doop in die heilige gees maak van 'n gelowige 'n lid van God se huishouding en 'n draer van die vrugte van die gees soos "riviere van lewe, vreugde, vrede en krag om uit jou gees te vloei vir die behoeftes van ander." Die viering van die Laaste Avondmaal as 'n sentrale nagmaalritueel is die tema van artikel nege, wat Matteus 26:26-28 breedvoerig weergegee het; 2 Petrus 1:4 en 1 Korintiërs 2:10; 11:26-31). Die laaste artikel bevat die hoop van 'n apokaliptiese eskatologie dié van die Nuwe Testament: "Jesus Christus sal weer kom, net soos Hy weggegaan het (1:11; 1 Tessalonisense 4:16-17)."

Hierdie geloofsartikels som die leerstellige oriëntasie van SCOAN op en wys op die transformasie daarvan van 'n Aladura Christelike instelling na 'n gewilde genesing en bevryding Pinkster organisasie. Die kompleksiteit van hierdie formulerings en die toonhoogte van artikulasie dui daarop dat Joshua as algemene toesighouer van SCOAN en visioner en primêre teoloog van die groep dit onmoontlik kon vervaardig het. Hulle oortuigings dui egter op verhoogde leerstellige en teologiese verfyning en gesofistikeerdheid wat die dryfkrag om 'n hoofstroom Pinkster-charismatiese kerk te word, opgelewer het.

RITUELE / PRAKTYKE

Om baie redes was TB Joshua se bediening pasgemaak vir televisie. Dit was 'n heilige drama wat gehore betower en vermaak het, selfs toe dit baie betower en verwar het. Aangesien hy nie Engels kon praat met die mate van welsprekendheid wat ander Pinkster-mediapersoonlikhede besit nie, het optredes en optredes op 'n groot verhoog voorkeur geniet. [Beeld regs] Joshua (en gevolglik dié van SCOAN) se opkoms tot roem het gekom in die nasleep van die deregulering van die media-afdeling in Nigerië in 1992 onder die militêre presidentskap van generaal Ibrahim B. Babangida. In die laat 1990's en vroeë 2000's het Joshua meer as twintig uur se geborgde programme elke week op nasionale, staats- en private televisiestasies gehad teen die koste van etlike duisende dollars (Ukah 2011:50). Die televisie-uitsaaimedium het nie net 'n medium geword om sy boodskap en heilige drama van genesing te versprei nie, maar nog belangriker, 'n uitbreiding van sy charismata, 'n uitbreiding van sy persoonlikheid, krag en sy kerk. Op 'n stadium in die 1990's het Joshua 'n daaglikse godsdiensdiens by hierdie Ikotun-Lagos-hoofkwartier gehou, wat elkeen opgeneem en geredigeer is vir uitsending. Onder die gedereguleerde media-ekonomie van Nigerië en onderbefondsde televisiestasies in staatsbesit, het elke stasie gesukkel om 'n segment van die godsdienstige mediamark vas te vang om met sy inkomstestroom te spog. Joshua, SCOAN en hul eindelose stroom programme het 'n formidabele pilaar en 'n alomteenwoordigheid op die luggolwe geword.

'n Radikale verandering het in Maart gekom toe die destydse direkteur-generaal van die Nigeriese Uitsaaikommissie, dr Silas Babajiya, aangekondig het dat uitsaaistasies wat toegeef is aan die uitsaai van programme wat voorgegee het dat onoordeelkundige wonderwerke as gebeurtenisse van daaglikse vingerpunte gebeur, dit teen 30 April moet stopsit. , 2004. Alhoewel hierdie aankondiging nie uitdruklik wonderwerk-uitsendings verbied het nie, moes sulke uitsendings aan sekere kriteria voldoen soos "bewysbaarheid", "verifieerbaarheid" en "geloofwaardigheid;" met ander woorde, daar moet wetenskaplike bewyse wees van die voorkoms van wonderwerke voordat dit op die lug geplaas word. Hierdie verandering in programinhoud en uitsaaireëls het baie programme en persoonlikhede, soos Joshua, van die lug gedwing; maar die pouse was net tydelik. Baie van daardie Pinkster-wonderwerk-entrepreneurs met die finansiële middele het hul aanbiedinge na satelliettelevisiestasies gemigreer, hoofsaaklik uit Suid-Afrika aangebied deur Multichoice deur sy DSTV-franchise. Daarbenewens het die skep van spesiale Facebook- en YouTube-kanale vir godsdiensaanbiedings lewensvatbare en fantasievolle alternatiewe geword om te verken vir diegene wat voorheen nasionale televisie-afsetpunte vir hul dienste gebruik het. Opgeneemde wondergenesings- en bevrydingsdienste op videobande (VHS, en later kompakskywe) was ook geredelik te koop in baie stedelike boekwinkels, godsdienstige boekwinkels, padverkopers en taxi-staanplekke en -parke regoor Nigerië. Baie godsdienstige organisasies het ook hierdie en ander godsdienstige items op hul webwerwe verkoop. TB Joshua se godsdiensdienste was alomteenwoordig op videobande en kassette. Hy het deur hierdie middele internasionale aandag getrek.

Met sy hoofkwartier in Lagos, Nigerië, het Emmanuel TV, 'n satelliettelevisiestasie, sy eerste programme op 8 Maart 2006 gestroom. [Beeld regs] Baie tegniese en finansiële ondersteuning vir die projek het gekom van wit Suid-Afrikaanse volgelinge van Joshua wat na SCOAN se hoofkwartier saamgedrom het vir genesing en ander profetiese dienste. Met sy leuse gestel as “Verander lewens, verander nasies, en verander die wêreld" (SCOAN webwerf 2022), Emmanuel TV is oënskynlik 'n Christelike stasie wat programme stroom wat by SCOAN se Ikotun-Egbe-hoofkwartier opgeneem is. Dit word in Johannesburg, Suid-Afrika, aangebied. Dit maak daarop aanspraak dat dit 'n televisiestasie is met "een manier en een werk:" Die weg is Jesus, en die taak is om oor hom met ander te praat deur woorde en dade. Dit saai nie programme van ander godsdienstige leiers uit nie, aangesien dit meer as genoeg programinhoud het om sy vier-en-twintig-uur daaglikse skedule te vul. Die stasie het vier missiedoelwitte soos op sy webwerf vermeld: i) om die krag, aard, vermoë, krag, lewe en karakter van God te wys, ii) om dinamiese bedienaars van God na jou toe te bring wat nie net hul geloof ken nie, maar hul geloof; iii) Om 'n geestelike atmosfeer te skep waar God in elke huis woon, en iv) Om mense by Jesus in te kry en te kry om te bly. Die stasie word ook op MultiChoice se DStv-kanaal 390 sowel as op GOtv, YouTube en Facebook uitgesaai. Deur hierdie middele en afsetpunte is Emmanuel TV onteenseglik 'n uitsaaistasie met 'n wêreldwye omvang. Emmanuel TV se YouTube-kanaal het 365,000 22 intekenare vanaf 2023 Maart 5. Selfs ná sy dood op 2021 Junie XNUMX word TB Joshua steeds as “Uitvoerende Vervaardiger” van die stasie genoem en gelys.

Die wêreldwye reikwydte van Emmanuel TV het Joshua se roem en gesag as die voorste en kenmerkende Afrika-wonderwerk-entrepreneur van die twintigste en vroeë een-en-twintigste eeue vasgemaak. Alhoewel die programinhoud van die stasie verskil, wys hulle almal onvermydelik na “die man in die sinagoge”, die titel van Joshua se eerste en vroegste program op Nigeriese televisiestasies in die 1990's. Hierdie programme vertoon onmiddellike genesing, moeitelose produksie en uitvoering van openbare eksorsisme, voorafkennis van die toekoms of die verborge aspekte en ervarings van mense se lewens, en profetiese vermoëns om gebeurtenisse te voorspel selfs voordat dit plaasvind. Deur die krag van televisiekameras en beelde, spesiaal geredigeer, gepolijst, gepoleer en gechoreografeer, het Joshua 'n wêreldwye godsdienstige ikoon geword van ontsaglike gesag, mag en rykdom om 'n groot deel van die wêreldwye Christelike genesings- en bevrydingsmark te definieer en te beheer, selfs te beheer. Emmanuel TV demonstreer aan 'n groot globale gehoor die aantreklikheid van deurbraak-getuienis en -verhale, die aanloklikheid van sukses en die toeganklikheid van goddelike genesing en gesondheid. Dit het SCOAN se hoofkwartier in 'n bestemming vir Christelike toerisme verander vir diegene wat genesing, sukses, politieke en sakemag en bevryding van gebrek en stagnasie soek. ’n Gereelde Sondagdiens lok tussen 15,000 20,000 en XNUMX XNUMX aanbidders en wondersoekers. Die Ikotu-Egbe-hoofkwartier van SCOAN was 'n pelgrimstogbestemming vir baie magtige politieke leiers en globale bekendes, insluitend sittende presidente, musikante, politici, sokkerspelers en sportmanne en -vroue van regoor die wêreld. Die lys van Joshua se hoëprofielbesoekers sluit in wyle president Umaru Yar'Adua van Nigerië, Joyce Banda (voormalige president) van Malawi, Frederic Chiluba, voormalige en ontslape president van Zambië, Morgan Tsvangirai, opposisieleier in Zimbabwe, Julius Malema, opposisieleier in Suid-Afrika. Joshua se politieke profesie en aansprake om verkiesingsuitkomste te voorspel het fisies meer politici na sy kerk gebring as enige ander godsdiensleier in Afrika. Dit is 'n sleutelmerker van verskil en mag tussen sy bediening en dié van ander megakerk-stigters.

Deur sy lewe en praktyke het Joshua goddelike genesing en wonderwerke herdefinieer as iets wat verrig kan word sonder die belegging van opleiding, mentorskap of opvoeding, maar deur die blote krag van persoonlike charisma, tegnologiese mobilisering en krag om maklike toegang met die druk van 'n knoppie te skep op 'n afstandbeheerder. Die grootste uitvoer van Nigerië is godsdiens, spesifiek Pinkster-Charismatiese Christendom; sy grootste en bekendste verteenwoordiger was TB Joshua wie se formidabele, amper onoorwinlike medium die televisie was. Dieselfde instrument wat Joshua roem en rykdom gebring het, het egter geweldige kontroversie en minagting veroorsaak onder sommige gelowiges wat Joshua as 'n towenaar en okkultiese beoefenaar van die donker kunste beskou het.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Joshua was senior profeet en die algemene opsiener van SCOAN en alle organe of eenhede van die organisasie soos Emmanual TV en Emmanuel Global Network.

Die SCOAN-organisasie het kort ná sy stigting baie gewild geword toe TB Joshua vanaf die middel 1990's op die Nigeriese Televisie-owerheid (NTA)-stasies begin optree het. In die vroeë 1990's tot ongeveer 2004 toe die Nasionale Uitsaaikommissie die uitsending van "wonderwerke" op nasionale televisiestasies in Nigerië verbied het, het Joshua onder die beskerming van SCAON verskeie weeklikse televisieprogramme genaamd "The Man in the Synagogue" aangebied. Hy het nie radiostasies bevoordeel nie, aangesien hierdie medium groot krag van redenering en spraak vereis het artikulasie. Omdat Joshua skaars betekenisvolle Engels kon praat of Engelse tekste kon lees (hy het pidgin Engels gepraat wat met Yoruba verweef is), is die programme dig gechoreografeer as magiese opvoerings wat breedweg uit drie elemente saamgestel is. [Beeld regs] Die eerste was die byeenkoms van die siekes en wondersoekers wat in rye gerangskik was met die tipe siekte of geestelike soeke wat hulle soek, vrymoedig op groot karton geskryf en óf aan hul nekke gehang óf prominent oor hul bors gehou . Dit is die "gebedslyn" genoem. Die tweede was die getuienisse of beweerde wonderwerke en genesing wat deur die bediening van Josua ontvang is; en laastens, die belydenisse van diegene wat beweer het dat hulle ongelukke of omgekeerde van geluk ervaar omdat hulle die “man van God”, dit is Josua, gekritiseer en sleg gepraat het. As gevolg van hierdie getuienisse en bekentenisse, wat as 'n subtiele vorm van openbare intimidasie en beheermeganisme gefunksioneer het, het baie mense regoor Afrika hulle daarvan weerhou om Joshua en sy praktyke te kritiseer. Wat Joshua in redenasie en welsprekendheid ontbreek het, het hy volop in performatiewe en dramatiese vertonings voor televisiekameras opgemaak. Televisieblootstelling het ook 'n mate van verfyning en finansiële hulpbronne ingebring. Bekwame volgelinge het hul arbeid en vaardige kundigheid toegepas op die produksie van publisiteitsprogramme sowel as organisatoriese kennis oor hoe om 'n mate van integriteit en doelgerigtheid na SCOAN te struktureer en te handhaaf. By ontstaan ​​het SCOAN nie 'n "Geloofsverklaring" gehad nie, aangesien leerstelling of teologiese oriëntasie feitlik heeltemal afwesig was in die selfverstaan ​​en selfverteenwoordiging van beide die stigter en sy organisasie. SCOAN was 'n praktiese en pragmatiese, probleemoplossende ruimte waar menslike kwesbaarhede (siekte, besittings, mislukkings, begeertes vir sukses, quotidian probleme) aangespreek is.

Op Sondag, 6 Junie 2021, het SCOAN 'n bondige, skokkende en onverwagte boodskap op sy amptelike Facebook-bladsy vrygestel wat sy wêreldwye gehoor (van meer as 5,000,000 19 19 Facebook-volgelinge) inlig dat sy algemene opsiener en leier die vorige dag, Saterdag op ouderdom gesterf het. van sewe en vyftig jaar. “God het Sy Kneg huis toe geneem – soos dit behoort te wees deur Goddelike wil,” lui die boodskap. Voortgesette het die verklaring gesê dat Joshua 'n "erfenis van diens en opoffering aan God se koninkryk agterlaat wat vir geslagte nog ongebore is." Dit was nie wat enige waarnemer, gelowige of student van Nigeriese Pinksterwese verwag het nie, aangesien Joshua voortdurend in die nuus was oor hierdie mislukte profesie oor die einde van die COVID-XNUMX-pandemie. Hy het (verkeerdelik) geprofeteer dat COVID-XNUMX geheimsinnig en wonderbaarlik sou wees op 27 Maart 2020 tot 'n skielike einde gebring. [Beeld regs] Aangesien die oorsaak van dood nie deur die SCOAN-leierskap aangekondig is nie, het bespiegelings amok geloop oor hoe Joshua gesterf het en die oorsaak van dood. Klein besonderhede het later aan die lig gekom dat Joshua klaar gepreek of onderrig het en 'n vergadering met Emmanuel TV Partners gehou het op die dag dat hy gesterf het en in sy privaat woonstel ingegaan het vir 'n kort rustyd en gesterf het terwyl hy in 'n ongemaklike posisie gesit het. Hulpverleners het sy lyk gekry toe hulle na hom gaan kyk het nadat hy nie na die “diens” teruggekeer het nie. Die polisiekommissaris van Lagos-staat, Hakeem Odumosu, het bevestig dat Joshua amptelik dood verklaar is by 'n (onbekende) hospitaal omstreeks 3:6 op Sondag, 2021 Junie 2021. Alhoewel 'n amptelike lykskouing algemeen verwag is, is geen resultaat van so 'n 'n oefening is gepubliseer. Joshua se vrou, Evelyn Joshua, het met 'n afgevaardigde van die Lagos-staatsregering gepraat wat met haar kom commisariseer het, het gesê sy was nie verbaas oor die dood van haar man nie, aangesien dit ''n daad van God' was; “Dit het nie vir my as ’n verrassing gekom nie. Ek was nie verbaas toe dit gebeur het nie. Soos ons almal weet, was hy daardie dag in diens” (Inyang XNUMX).

Soos in die lewe, het Joshua se dood baie kontroversies aangewakker, sowel as konsternasie. Een groot teenstrydigheid rondom hoe Joshua gesterf het, is dat godsdienstige byeenkomste toe hy gesterf het steeds verbied was as 'n mate van inperking van die COVID-19-virus in Lagos-staat en regoor Nigerië, wat "'n godsdiensdiens" 'n onwaarskynlike aktiwiteit maak. was net voor sy dood betrokke. In ooreenstemming met die Nigeriese regering se covid-19-beperkingsmaatreëls en die verbod op persoonlike kerkdienste, het Joshua 'n komplekse "Distance is not a barrier"-aanlyndiens onthul waar die krag van tegnologie 'n maatstaf en medium van genade, wonderwerke geword het. en wêreldwye skouspel. Terwyl 'n godsdiensdiens met 'n klein aantal deelnemers en nabye medewerkers 'n moontlikheid was, het die kerk nooit uitgeklaar watter soort diens Joshua op die Saterdagaand voor sy dood gedoen het nie. Openbare beweging is ook gedurende hierdie tyd beperk, wat 'n persoonlike ontmoeting met Emmanuel TV-vennote ook onwaarskynlik maak. Weereens, die kerk het nie duidelik gemaak of die vergadering persoonlik of op afstand georganiseer is nie, wat die publiek gelaat het om te spekuleer oor die konteks en wyse van die gewilde prediker se dood.

Kwessies / UITDAGINGS

Dwarsdeur sy openbare loopbaan as 'n godsdienstige entrepreneur en leier, was die uitsonderlike kenmerk van Joshua se bediening kontroversies. Dit het gelyk of hy daarin gefloreer het en die nodige publisiteit gekry het deur hom te verlustig in wat baie as vreemde aansprake en gedrag beskou het. Die eerste van hierdie kontroversies was die teologiese vraag rondom die bron van sy mag. Josua was onverfynd, ongesofistikeerd en onopgevoed; hy het nie probeer voorgee dat hy 'n nagraadse graad in teologie of bybelstudies van een of ander graad meulgoddelikheidskool in die buiteland het nie. Sy unieke aanspraak, toe hy oor hierdie opvoedkundige en godsdienstige agtergrond gevra is, was dat hy na "die Universiteit van Jesus" gegaan het, en Jesus was sy mentor en nie enige mens nie. Meer as twee keer het Joshua aansoek gedoen om aan te sluit by die Pinkstergenootskap van Nigerië (PFN), die sambreelvereniging van Pinksterkerke wat een van vyf hoof federerende liggame van die Christelike Vereniging van Nigerië (CAN) uitmaak. Elkeen van sy aansoeke is van die hand gewys omdat daar gedink is dat hy 'n meester van donker en okkultiese kuns en magte was eerder as 'n wedergebore Christelike leier. Sy dramatiese genesingstyl, eienaardige leerstellings en praktyke het baie Pinksterleiers in Nigerië ontstel (Ukah 2011:53), wat veroorsaak het dat die PFN en CAN hom en enigiemand wat met hom gebroeder het, verstoot het.

’n Tweede bron van kontroversies was die groter-as-lewe aansprake wat Joshua voortdurend van die preekstoel by SCOAN gemaak het. Op die hoogtepunt van die MIV-VIGS-krisis in Afrika in die middel van die 1990's, het Joshua beweer dat hy diegene wat met MIV besmet is of aan volskaalse vigs ly, genees het en kon. A 12 Julie 1999, Newsweek uitgawe, 'n Nigeriese nasionale nuustydskrif wat in Lagos gepubliseer is, is gewy aan Joshua se aansprake oor die genesing van MIV/VIGS (sien vir besonderhede, Ukah 2016:222). Joshua het letterlik mediese wetenskapsbevindings uitgedaag wat beweer het dat daar geen genesing vir MIV/VIGS is nie, 'n posisie wat nie baie goed pas by ander wonderwerkondernemers sowel as die mediese en wetenskaplike gemeenskappe nie. Joshua het deur sy talle video's en aanlynplasings wat deur SCOAN gepropageer is, beweer dat daar geen siekte is wat Jesus nie deur hom kan genees nie, van kanker tot besigheidsmislukkings tot onvrugbaarheid tot penisverbeterings (Staff Reporter 2014). In 2015 het hy beweer hy het die dooies opgewek. Hy is 'n charlatan en valse Christen genoem wat ongelooflike en onbewysbare genesings of aansprake van wonderwerke verkoop het en sy formidabele media-ryk gebruik het om gedwonge, gechoreografeerde en verhoogbestuurde getuienisse van genesing te onttrek en te versprei.

Verreweg die mees verwoestende kontroversie in die ministeriële lewe van Joshua het op 12 September 2014 begin toe 'n koshuis in sy SCOAN-hoofkwartier ineengestort het en 116 insittendes dood is. [Beeld regs] Vyf-en-tagtig van die oorledenes was Suid-Afrikaanse burgers wat gekom het op soek na genesing en wonderwerke. Honderd-een-en-dertig ander is lewendig gered met verskillende grade van beserings. Eerder as om verantwoordelikheid te aanvaar vir die verontagsaming van staatsbouregulasies, het Joshua en SCOAN beweer dit was 'n eksterne aanval op SCOAN deur die Boko Haram-opstand om sy leier te vermoor. Later het die kerk joernaliste omgekoop om die vertellings te verander en op 'n ligte militêre CH130 Hercules-vliegtuig te fokus. Joshua het kort daarna diegene wat hul lewens in die ineengestorte gebou verloor het, "martelare van geloof" genoem wat op die lewe na die lewe gefokus het deur 'n afspraak met God na te kom. Soos dit egter later ontdek is, het diegene wat gesterf het hul lot gely nie weens hul geloof nie, maar omdat SCOAN bouregulasies verbreek het en 'n oorspronklike tweeverdiepingstruktuur in 'n vyfverdiepinggebou opgebou het. In die ontvouende kontroversies het Joshua en SCOAN nie verantwoordelikheid vir hul dade aanvaar nie. Hulle het eerder beskuldigende vingers na teenstanders gewys en “God se toorn” gedreig oor diegene wat valsheid oor die gebeurtenis of SCOAN of Joshua versprei, en hulle, insluitend joernaliste en staatsondersoekers, “agente van Satan” genoem. Joshua en SCOAN het alles in hul vermoë gedoen om die lykskouer se ondersoek te belemmer en verslag te doen oor die ongeluk deur intimidasie, regsgedinge, dreigemente en om ondersoekers fisies te verhinder om toegang tot die terrein van die ongeluk te kry. Al het die howe Joshua en SCOAN skuldig bevind aan die dood van hierdie wondersoekers en godsdienstige toeriste op sy perseel, het hy enige amptelike straf of aanklag vrygespring, wat wys hoe magtig hy werklik was.

TB Joshua was 'n norm-tartende godsdienstige persoonlikheid wat charismata beliggaam en 'n eksperiment in die wisselvalligheid van charismatiese gesag verteenwoordig het. Hy het in sy persoon die Yoruba-konsep van “àṣẹ” (mistieke en performatiewe krag), Aladura Christendom se geritualiseerde krag van genesing, en Pinkster se klem op wonderwerke gekombineer, veral “tekens en wonders”. Hy het 'n vloed van verwarrende wonders voortgebring wat baie waarnemers verstom en geïntrigeer het en baie ander sy dissipels gemaak het. Hy het van die rande en periferies van die digbevolkte en intens mededingende godsdienstige mark van Nigerië beweeg en homself in 'n wêreldwye godsdienstige ikoon en entrepreneur verander. Hy het baie belangrike en kragtige (polities, sosiaal en finansieel) persoonlikhede na homself en die SCOAN-hoofkwartier aan die buitewyke van Lagos getrek. Sy charismata het baie aangespreek en gefassineer terwyl hy terselfdertyd ander bang en afgeweer het. Hy is net soveel gevrees en bespot as wat hy deur 'n wêreldwye volgeling geliefd en aanbid is. Net so is hy verstoot deur die plaaslike godsdienstige establishment, maar omhels en verwelkom deur buitelandse hooggeplaastes en leiers van nasies. Hy het charismata beliggaam wat hy oorgedra het deur fisiese kontak, aanraking en stoot en salwing. Waar fisiese aanraking of kontak nie moontlik was nie, het hy miljoene liters "gesalfde water" (as surrogaat-charisma) in gebruik geneem wat hy teen groot koste na verskeie lande gestuur het, terwyl hy as 'n godsdienstige sakeman 'n goeie wins ingeoes het.

Charismatiese gesag, deur sy aard en karakter, is onstabiel, wat die verrigting van wonders, magie en wonderwerk vereis om te stabiliseer, te herskryf en (her)versterk. In die geval van SCOAN en die dood van Joshua is die beroep op 'n wetlik-rasionele magstruktuur, soos die regshowe, om 'n post-charismatiese struktuur en fase te stabiliseer en te versterk, of eerder, inisieer 'n proses van roetinisering. Om die regshowe te nader, herdefinieer wat SCOAN is vir die post-charismatiese fase. Dit dui ook aan dat TB Joshua SCOAN was en SCOAN TB Joshua was. Ná sy dood het sy vrou, Evelyn Joshua, [Beeld regs] hom as SCOAN-leier opgevolg. Die nuwe leier van die post-stigter SCOAN het egter nog geen charismatiese begiftiging getoon nie. Of eerder, haar sukses om die interregnum toedrag van sake deur die regshowe te appelleer, kan verstaan ​​word as 'n demonstrasie van (ontluikende) charisma. Sou sy die organisasie na hoër hoogtes of uitbuitings lei, sal dit neerkom op 'n hercharismatiseringsproses, wat moontlik saam met die roetiniseringsproses sal werk.

IMAGES

Prent #1: TB Joshua.
Beeld #2: 'n SCOAN-diens gelei deur Joshua.
Beeld #3: Emmanuel TV-logo.
Beeld #4: 'n TB Joshua genesing.
Beeld #5: TB Joshua se begrafnis.
Prent #6. Die SCOAN-koshuis het in duie gestort.
Beeld #7: Evelyn Joshua.

Verwysings

Abiodun, Roland. 1994. "Verstaan ​​Yoruba kuns en estetika: Die konsep van Ase." Afrikaanse Kunste 27: 68-103.

Chidester, David. 2000. Christendom: 'n Globale Geskiedenis. New York: HarperCollins.

De Boer, Martinus C. 2020. “Uitsetting uit die sinagoge: JL Martyn se geskiedenis en teologie in die vierde evangelieEk het weer besoek.” Nuwe-Testamentiese Wetenskap 66: 367-91.

Hallen, Barry. 2000. Die goeie, die slegte en die mooi: diskoers oor waardes in die Yoruba-kultuur. Bloomington: Indiana University Press.

Hort, Fenton John Anthony. 1897. Die Christelike Ecclesia: 'n Kursus van dosente oor die vroeë geskiedenis en vroeë opvattings van die Ecclesia, en vier preke. Londen: Macmillan.

Inyang, Ifreke. 2021. “TB Joshua se dood het my nie verras nie – Vrou.” Daaglikse Pos, 10 Junie. Toegang vanaf https://dailypost.ng/2021/06/10/tb-joshuas-death-did-not-surprise-me-widow/ op 25 Maart 2023.

Johnson, Bisola Hephzi-Bah. 2018. Die TB Joshua wat ek ken: Deception of the Age Unmasked. Suid-Carolina: CreateSpace Independent Publishing.

Mali, Josef. 1991. "Jacob Burckhardt: Mite, Geskiedenis en Mitgeskiedenis." Geskiedenis en geheue 3: 86-118.

Omoyajowo, Akinyele J. 1982. Cherubim en Serafim: Die Geskiedenis van 'n Afrika Onafhanklike Kerk. New York: NOK Publishers International.

Peel, JDY 2016. Christendom, Islam en Oriṣa-godsdiens: Drie Tradisies in Vergelyking en Interaksie. Berkeley, CA: Universiteit van Kalifornië Pers.

Peel, JDY 1968. Aladura: 'n Godsdienstige beweging onder die Yoruba. Oxford: Oxford University Press.

SCOAN webwerf. 2022. "Geloofsverklaring." Synagogue Church of All Nations webwerf. Toegang vanaf https://www.scoan.org/about/statement-of-faith/ op 20 Maart 2023.

Personeelverslaggewer. 2014. Nigerië se “TB Joshua genees enigiets – van vigs tot kanker. Mail & Guardian, 17 September. Toegang vanaf https://mg.co.za/article/2014-09-17-nigeria-churchs-prophet-cures-anything-from-aids-to-cancer/ op 1 April 2023.

Ukah, Asonzeh. 2016. "Profesie, wonderwerk en tragedie: Die hiernamaals van TB Joshua en die Nigeriese staat." Bl. 209-32 duim Godsdiensvryheid en godsdienspluralisme in Afrika: vooruitsigte en beperkings, onder redaksie van Pieter Coertzen, M. Christian Green en Len Hansen. Stellenbosch, Suid-Afrika: Sun Press.

Ukah, Asonzeh.2011. "Verdryf wonderwerke: politiek en beleid van godsdienstige uitsaaiwese in Nigerië." Godsdiens en Politiek 1: 39-60.

Ukah, Asonzeh. 2008. 'n Nuwe Paradigma van Pinksterkrag: 'n Studie van die Verloste Christelike Kerk van God in Nigerië. Trenton, NJ: Africa World Press.

Vega, Marta Morena. 1999. “The Ancestral Sacreative Impulse of Africa an the African Diaspora: Ase, the Nexus of the Black Global Aesthetic, Lenox Avenue: A Journal of Interarts Inquiry, vol. 5:45-57.

Publikasiedatum:
1 April 2023

Deel