Rolf Swensen

Augusta E. Stetson

AUGUSTA E. STETSON TYDLYN

1842 (dag en maand onbekend): Augusta Emma Simmons is gebore vir Peabody Simmons en Salome Sprague in Waldoboro, Maine.

1866 (14 Augustus): Augusta Simmons trou met kaptein Frederick J. Stetson, 'n seevaarder.

1866–1870: Die Stetsons het om die wêreld gevaar, insluitend lang stops in plekke soos Bombaai, Indië.

1870: Kapt. Stetson se gesondheid gebreek, die egpaar verhuis na Damariscotta, Maine.

1873: Die Stetsons het by Augusta se ouers in Somerville, Massachusetts, ingetrek.

1875: Mary Baker Eddy gepubliseer Wetenskap en Gesondheid.

1879 (Junie): Eddy het die Church of Christ (Scientist) in Lynn, Massachusetts, georganiseer. Sy het later daardie jaar dienste na Boston verskuif.

1882: Augusta E. Stetson het by Boston se Blish School of Oratory ingeskryf.

1884 (Lente): Stetson hoor Eddy lesing in Charlestown, Massachusetts.

1884 (November): Op Eddy se uitnodiging het Stetson 'n twee weke lange klas oor Christelike Wetenskap by Eddy's Massachusetts Metaphysical College geneem.

1884–1885: Nadat sy 'n Christelike Wetenskap-praktisyn (geneser) in Boston geword het, het Stetson etlike weke in Skowhegan, Maine en Wolfeboro, New Hampshire, deurgebring om siek pasiënte suksesvol te behandel.

1885–1886: Eddy het Stetson gevra om Sondae vir haar te preek in Hawthorne Hall, Boston.

1886 (Februarie): Stetson het 'n Normale klas saam met Eddy geneem om 'n onderwyser van Christelike Wetenskap te word.

1886 (November): Eddy stuur Stetson na New York City om te help om Christelike Wetenskap bekend te stel.

1887 (29 November): Stetson het georganiseer wat First Church of Christ, Scientist, New York geword het (hierna bekend as First Church).

1890 (21 Oktober): Stetson is as leraar van haar kerk georden.

1891 (24 Julie): Stetson het die New York Christian Science Institute geopen, waar sy klasse oor Christelike Wetenskap aangebied het.

1891 (Oktober): Na wrywing met Stetson, het Eddy-student Laura Lathrop en ander uit Stetson se kerk onttrek om te organiseer wat Second Church of Christ, Scientist, New York geword het.

1892: Eddy stig The Mother Church in Boston.

1894 (30 Desember): Eddy het pastore afgeskaf en die Bybel georden en Wetenskap en Gesondheid as die kerkleraars. Stetson het Eerste Leser van haar kerk in New York geword.

1895: Eddy publiseer haar voortdurend hersien Kerkhandleiding.

1896 (27 September): Stetson het die eerste gebou van haar kerk, die 1,000 48-sitplek voormalige Episcopal Church of All Souls, in West XNUMXth Street, opgedra. Vir die vorige nege jaar het Stetson se gemeente in gehuurde kwartiere aanbid, begin met 'n kamer oor 'n winkel.

1901 (6 Julie): Frederick Stetson, steeds 'n invalide, sterf in New York.

1903 (29 November): Stetson open en toegewy, vry van skuld, die $1,150,000, 2,200-sitplek gebou van First Church in New York se Central Park West.

1908 (30 November): Die uitvoerende raad van Stetson se kerk het gestem om 'n groot erf op Riverside Drive vir 'n 8,000 XNUMX-sitplek tak van haar kerk te koop, 'n aksie wat 'n skending van Eddy's geword het. Kerkhandleiding in 1909.

1909 (24 Julie): Eddy het die regerende Christian Science-raad van die Moederkerk gevra om Stetson te ondersoek. Eddy het daarna die direkteure gevra om Stetson se kerk die saak te laat hanteer.

1909 (4 November): In 'n lang verslag het Stetson se kerk haar heeltemal vrygespreek van Moederkerk-aanklagte wat onbehoorlike beheer oor haar studente, versuim om ander takkerke as wettig te erken, vergoddeliking van Eddy en oortredings van die Kerkhandleiding.

1909 (18 November): Die Moederkerk het Stetson geëkskommunikeer; sy het gou by First Church, New York, bedank.

1913: Stetson gepubliseer Herinneringe, preke en korrespondensie.

1914: Stetson gepubliseer Belangrike kwessies in Christelike Wetenskap.

1918: Stetson stig die New York Oratorio Society van die New York City Christian Science Institute, bestaande uit haar studente.

1923: Stetson gepubliseer Briewe en uittreksels uit briewe, 1889–1909, van Mary Baker Eddy. . . aan Augusta E. Stetson.

1925: Stetson gepubliseer Preke wat die Skrif en ander geskrifte oor Christelike Wetenskap geestelik interpreteer.

1926: Stetson het die radiostasie WHAP bekendgestel, wat nativistiese programmering en konserte deur die Oratorio Society bevat het.

1928 (12 Oktober): Augusta E. Stetson sterf in Rochester, New York op die ouderdom van ses-en-tagtig.

2004: Stetson se kerk het homself ontbind, saamgesmelt met Second Church, Lathrop se voormalige kerk, om 'n nuutgestigte Eerste Kerk te word. Die oorspronklike kerkgebou is vir $15,000,000 XNUMX XNUMX verkoop.

BIOGRAFIE

Augusta E. Stetson [Beeld regs] was 'n onbedwingbare, veelsydige godsdiensleier wat nuwe grond vir vroue gebreek het, diep toegeneentheid van honderde volgelinge gekry het en hardhandig teen mededingers omgegaan het. Sommige geleerdes het haar "briljant, wisselvallig", 'n "ingewikkelde charismatiese karakter" en 'n hedendaagse apostel bestempel, terwyl ander haar geskilder het as 'n "ketter, maggryper, [en] aanbidder van Mammon" (aangehaal in Swensen 2008) :76). Byna 'n eeu na haar dood is dit tyd om haar rol as 'n leier in Christelike Wetenskap met groter objektiwiteit te ondersoek.          

Augusta Emma Simmons is gebore vir Peabody Simmons en Salome Sprague in Waldoboro, Maine in 1842 (dag en maand onbekend). Sy het 'n "volledige opvoeding vir haar dag" gehad, insluitend die plaaslike Lincoln Akademie, die ekwivalent van 'n hoërskool (Cunningham 1994:15). Met erkenning van haar musikale vermoë, het haar pa gereël dat sy die orrelis van die plaaslike Metodistekerk word toe sy veertien was. Toe sy twee-en-twintig was, het sy met kaptein Frederick J. Stetson, 'n middeljarige skeepsmakelaar, getrou en saam met hom in plekke soos Engeland, Indië en Birma gewoon. Nadat Frederick se gesondheid in 1870 verswak het, het die egpaar na Damariscotta, Maine, verhuis. Drie jaar later het hulle by Augusta se ouers in Somerville, Massachusetts, 'n voorstad van Boston, ingetrek. In 1882 het sy by die Blish School of Oratory in Boston ingeskryf om haar redevoeringsvaardighede te slyp. Haar plan was dat sy openbare lesings sou gee om geld te verdien om haarself en haar man, wat ’n invalide geword het, te onderhou (Cunningham 1994:13–26).

Terwyl hy in Boston was, het Stetson geleer van Christelike Wetenskap, ’n “nuwe Christelike identiteit” (Voorhees 2021:8) wat onlangs deur Mary Baker Eddy (1821–1910) gestig is om “die woord en werke van ons Meester [Jesus] te herdenk, wat die primitiewe Christendom en sy verlore element van genesing moet herstel. ” (Eddy 1936:17). Vier jaar nadat sy haar handboek gepubliseer het, Wetenskap en Gesondheid (1875), het Eddy die Church of Christ (Scientist) in Lynn, Massachusetts gestig met ses-en-twintig volgelinge, wat haar dienste later dieselfde jaar na Boston verskuif het (Swensen 2018:92–93). Nadat sy in 1889 haar eerste onstuimige kerk in Boston ontbind het, het Eddy drie jaar later die gesentraliseerde Moederkerk, The First Church of Christ, Scientist, gestig. Deur te verkondig dat beide mans en vroue volmaakte kinders van 'n volmaakte God was, het Eddy bevestig: "Ons het nie soveel gesag in die wetenskap om God manlik as vroulik te noem nie, laasgenoemde is die laaste, dus die hoogste idee wat van Hom gegee is" (Eddy 1875:238; Hicks 2004:47). Dit was 'n treffende idee, maar dit was nie heeltemal nuut nie. Volgens die godsdienshistorikus Elaine Pagels is die Heilige Gees oorspronklik gekonseptualiseer as 'n "vroulike gees" of die "Moederlike" kant van die goddelikheid (Pagels 2006:8). Eddy het haar genesende geloof rondom die konsep van Vader-Moeder God gebou.

Toe Stetson vir die eerste keer in 1884 Eddy in Charlestown, Massachusetts hoor lesing gee, het sy geweet sy het haar nis gevind. Soos Stetson later haar reaksie op Eddy se prediking beskryf het: "Ek het daar 'n blik op die krag van die Christusgedagte gekry, en die toepassing daarvan op sonde en siekte, die krag wat Jesus gebruik het, en wat hy aan sy dissipels geleer het" (Stetson 1913) /1917:852). Volgens godsdiensgeleerde Rosemary R. Hicks, het Eddy vroue aangemoedig om “die mantel van genesing wat institusionele medisyne toegeëien het, te hervat en om leiersposisies in bediening en onderwys in te neem” (Hicks 2004:58). Soos godsdiensgeleerde Sarah Gardner Cunningham opmerk oor Augusta E. Stetson, “Christian Science het 'n groep oordeelkundige vroue van een of ander sosiale verfyning gebied, 'n geleentheid vir 'n soort status en ekonomiese onafhanklikheid as 'n Christelike Wetenskap-praktisyn [geneser] en onderwyser, en geestelike behandeling vir Frederick en vir haarself” (Cunningham 1994:27). As gevolg van haar kragtige persoonlikheid het Stetson vinnig bekend geword as "Fighting Gus" (Strickler 1909:175).

Toe Eddy in 1886 vir Stetson gevra het om te gaan help om die geloof aan New York Stad bekend te stel, het sy aanvanklik gehuiwer om bekende omgewings te verlaat en 'n groot en vreemde stad aan te durf. Tog het Stetson die duik geneem en na die Empire City gereis. "Soos hier en daar 'n individuele lid van 'n familie die helende waarheid omhels het," onthou sy, "is huishoudings geleidelik ingetrek in die gemeenskap van die nuwe vreugde van geestelike heerskappy" (Stetson 1914/1917:105). Christian Science het grootliks gelei deur nuut-bevryde vroue en het sy vinnige opgang begin hoofsaaklik as gevolg van genesings van fisiese kwale. Stetson het haarself as 'n effektiewe geneser bewys wat dikwels onmiddellike genesing teweeggebring het, en het vir Eddy verheug: "Die genesing is verstommend" (Stetson 1894).

Stetson het gou aandag begin trek. In 1894 het een plaaslike joernalis berig dat sy volgehou het dat "vrou beter geskik is as man om die preekstoel te vul, omdat sy die hoogste orde van menslikheid uitdruk" (Unattributed clipping 1894). Nadat hy vir byna tien jaar spasie vir dienste gehuur het, het Stetson in 1896 die 1,000 48-sitplekgebou van 'n voormalige Episkopale Kerk in West 1994th Street gekoop. In 'n artikel getiteld "Christian Science Churches Thronged," het een plaaslike verslaggewer 'n Sondagdiens by Stetson se kerk beskryf: "Pragtige vroue ryklik geklee, puik in pragtige kleur, het op en af ​​in die gange gevee, en hier en daar gestop om in groepe, in twee te gesels. en drieë, en goed[-]versorgde mans wat hul aandeel in wat meer soos 'n onthaal by 'n herehuis in Vyfdelaan was as die einde van 'n godsdiensdiens” (aangehaal in Cunningham 82:1998). Biograaf Gillian Gill skryf dat Stetson “dit reggekry het om die beeld van ’n stylvolle, gekultiveerde vrou te projekteer wat by New York se nouveau riche-bevolking aanklank gevind het” (Gill 534:2006). Wetenskaplike van Christelike Wetenskap Stephen Gottschalk merk op dat Stetson 'n "voorloper was van 'n neiging onder sommige Christelike Wetenskaplikes om 'n ongemaklike kompromie uit te leef tussen die retoriek van spiritualiteit en die realiteit van 'n subtiele - en soms nie so subtiele - materialisme" (Gottschalk 379: XNUMX).

Alle lede van Stetson se lojale binnekring was dankbaar vir die genesings wat hulle deur haar werk ervaar het. Een van haar eerste pasiënte was Edwin F. Hatfield, 'n voormalige spoorwegbestuurder en afstammeling van vooraanstaande Presbiteriaanse geestelikes in New York, wat "vinnig genees was van senuweeuitputting, wat dokters nie kon verlig" (Stetson 1913/1917:21). Hatfield het vir byna twintig jaar die voorsitter van die raad van Stetson se kerk geword. George F. DeLano, 'n suksesvolle New Yorkse prokureur, het hom verheug dat hy "die beginsel van genesing ontdek het wat my vrou en myself van 'n toestand van chroniese invalidisme tot volmaakte gesondheid gebring het" (First Church, New York Trustees Minutes 1903). Beide William Taylor van Scranton, Pennsylvania, wat verskeie winkels besit en groot mynbelange gehad het, en sy vrou is deur Stetson genees en was haar vurige volgelinge sedert ongeveer 1895. “Albei was invalides. . . . Albei is nou heeltemal goed en was al die tyd. Hulle vertrou alles absoluut aan Principle, hul kinders, gesondheid en besigheid” (Alexander 1923–1939, 1:108). Stetson het baie welgestelde mense, sowel as dié van meer beperkte vermoëns, in haar skadu getrek (Swensen 2008:84; Swensen 2010:12-14; Johnston 1907:161).

Bywoning van Stetson se kerk het die hoogte ingeskiet, wat groter kwartiere genoodsaak het. Na vier jaar van beplanning en geen hoeke afgesny het met fondse wat vrylik deur haar kerklede bygedra is nie, is Stetson se majestueuse Beaux Arts-gebou van $1,150,000 96 1903 in Central Park West by 2,200th Street, [Beeld regs] ontwerp deur die bekende argitektuurfirma Carrere en Hastings, voltooi. laat in XNUMX. Gebou van New Hampshire graniet (van Eddy se tuisstaat) met sy toring sigbaar oor Central Park, het die struktuur gespog met okkerneutbanke wat in staat was om XNUMX XNUMX aanbidders te akkommodeer, marmervloere en 'n groot loodglasvenster by die gevierde Amerikaanse kunstenaar John La Farge (kyk Swensen 2008:84). Net voor die opening en inwyding het Stetson aan Eddy geskryf: “Ons is uiteindelik gereed om die kerkgebou wat ons liefde en dankbaarheid opgerig het as 'n huldeblyk aan jou op te wy. Dit is nie vir my nodig om vir jou te sê wat dit vir my beteken nie – jy weet dit alles – die lang en gevaarlike gang, die vrese en vyande binne en buite, en die opposisie van afguns en alle boosheid” (Stetson 1913/1917:170) ).

Daar was kommer oor Stetson se omhelsing van rykdom, mode en materialisme. Annie Dodge, 'n lid van Stetson se kerk, het aan Eddy gerapporteer: "Alles hier lyk na fieterjasies en skuim" (Dodge 1901). 'n Paar maande voordat haar kerkgebou voltooi is, het Eddy Stetson gewaarsku:

Jou materiële kerk is nog 'n gevaar op jou pad. Dit neem te veel van jou aandag in beslag, dit geniet van die godin van die Efesiërs, die groot Diana. O draai julle na een God. . . . Ek het gehoop die interval van Leserskring sou jou 'n gee groot groei in genesing en dit is meer nodig as alles anders op aarde (Eddy 1903, onderstreep in oorspronklike).

Nadat Eddy in 1902 drie jaar termyne vir takkerklesers voorgestel het, was Stetson traag om hierdie nuwe Kerk handleiding verordening. In 1905 het Eddy weer aangedring: "Wat ek nodig het vir hulp in my lewensarbeid meer as alles anders op aarde is 'n—geneesheer soos ek was toe ek geoefen het. Ek smeek en bid dat jy dit word” (Eddy 1905).

Teen 1908 was die bywoning so groot by Stetson se kerk dat daar 200 tot 300 mense gestaan ​​het tydens die Sondagoggenddiens. Laat daardie jaar het die kerktrustees gestem om 'n groot erf op Riverside Drive aan te koop om 'n takkerk met 8,000 1977 sitplekke daar te bou (Peel 334:1936), wat Eddy se reël dat slegs The Mother Church in Boston takkerke kon hê (Eddy 71: XNUMX). Annie Dodge het Eddy gewaarsku dat Stetson en “haar 'dupes' dalk 'n kerk kan begin . . . watter na alle verskynings sou 'n tak van die Moederkerk in Boston wees, maar in werklikheid sou slegs 'n tak (of Annex) van First Church hier wees” (Dodge 1909, onderstreep in oorspronklike). Stetson is dus beskou as 'n uitdaging vir Eddy en The Mother Church, hoewel Stetson altyd beweer het dat sy Eddy volg.

In die somer van 1909, op Eddy se versoek, het die bestuursraad van The Mother Church (saamgestel uit vyf voormalige suksesvolle sakemanne) 'n ondersoek na Stetson en haar leierskap en instellings begin. Aanklagte sluit in oorheersing van haar studente, dat sy alle ander takkerke, ten minste in New York Stad, as onwettig bestempel het, dat sy Eddy vergoddelik het en dat sy die Kerkhandleiding. Op 18 November 1909, nadat Stetson en sestien van haar praktisyns deur die Direkteure in Boston ondersoek is, is Stetson uit die Moederkerk geban. Vier dae later het sy by First Church, New York, bedank.

Na haar uitsetting het Stetson haar werk aktief voortgesit, haar lojaliteit aan Eddy behou, beweer dat Eddy haar gekies het om ware Christelike Wetenskap voort te sit, en haarself onvermoeibaar verdedig. In 1913 het sy gepubliseer Herinneringe, preke en korrespondensie bewys nakoming van die beginsel van Christelike wetenskap soos geleer deur Mary Baker Eddy, wat haar outobiografie, preke, artikels en briewe aan en van studente ingesluit het. Soos sy aan 'n vriend geskryf het in die jaar waarin die bundel gepubliseer is:

Ek moet, as 'n [sic] historikus, gee aan die wêreld 'n rekord van die gebeure wat plaasgevind het toe die skeiding gekom het, tussen thy Christian Scientists wat die materiële organisasie saamgestel het, en die gevorderde Christian Scientists wat opgestaan ​​het tot die geestelike interpretasie van die handboek van Christian Science, Science and Health met Sleutel tot die Skrif, en ons eerbiedige Leier se ander geskrifte (Stetson 1913/1917) :1176).

Stetson se publikasie in die volgende jaar van Belangrike kwessies in Christelike Wetenskap was bedoel om “voortdurende veroordeling van my lering deur die saamgestelde owerhede van die materiële organisasie [Die Moederkerk]” teë te werk (Stetson 1914/1917:362). Hierdie bundel bevat Die Moederkerk-aanklagte teen haar en uittreksels van getuienis by die Direkteure se verhore, met haar poging tot weerlegging van alle beskuldigings. In 1923 het sy gepubliseer Briewe en uittreksels uit briewe, 1889–1909, van Mary Baker Eddy. . . aan Augusta E. Stetson, wat slegs Eddy se positiewe opmerkings bevat het en al Eddy se pogings om haar student te adviseer en te korrigeer, weggelaat het. Die volgende jaar het Stetson gepubliseer Preke wat die Skrif en ander geskrifte oor Christelike Wetenskap geestelik interpreteer, die “laaste van Stetson se plakboek-tipe versamelings” (Paulson, Mathis, Bargmann 2021:200).

Van Stetson se geraamde 800 studente, het ongeveer die helfte volgehoue ​​lojaal aan haar gebly nadat haar bande met die georganiseerde Christian Science-beweging verbreek is. Soos Arnold Blome, Stetson se student, aan haar geskryf het: “Ek is seker jy weet, maar ek het nie ten volle besef watter dankbare, liefdevolle, vrygewige studente jy het totdat ek die gerwe begin bymekaarmaak het nie” (Blome 1918). Haar studente het haar eerbiedig as “Onderwyser” aangespreek. Stetson se student Amy R. Lewis het bevestig: "Jy is 'n rots in die tempel van liefde" (Lewis 1923). Sommige Christian Science-skrywers, insluitend Robert Peel, het versuim om kennis te neem van die toewyding wat Stetson se studente teenoor haar gevoel het. In 1920, toe New York se First Church probeer het om Stetson-lojaliste te ekskommunikeer en nie daarin geslaag het nie, was die stryd voorbladnuus (New York Herald 1920: 1).

Benewens haar vele administratiewe prestasies, was Stetson 'n gepubliseerde digter en liedjieskrywer. In 1918 stig sy die 300-lede New York Oratorio Society van die New York City Christian Science Institute, wat grootliks uit haar studente bestaan ​​het, wat erkende en nuwe heilige werke en haar liedere gesing het, insluitend Algemene Volksliedere: Steek die fakkel aan en Ons Amerika: Volkslied. Soos sy opgemerk het aan 'n onderhoudvoerder van Musikale Amerika, "Slegs diegene wat die werk van gemeenskapsang onder die inspirasie van 'n goddelike doel aanpak, sal in die harte van die mense slaag" (Stanley 1917:11). Gedurende die 1920's het Stetson se radiostasie, WHAP, nativistiese en Ku Klux Klan politieke kommentaar en konserte deur die Oratorio Society uitgesaai, soms vergesel deur lede van die New York Philharmonic Society. Stetson se verbintenis tot oratoriums het in kontras gestaan ​​met die georganiseerde Christian Science-beweging, aangesien Eddy omtrent twee jaar later kore in 1898 by The Mother Church en by takke afgeskaf het.

Alhoewel Stetson beweer het dat sy vir ewig sou lewe, is sy op 12 Oktober 1928 in Rochester, New York op die ouderdom van ses-en-tagtig oorlede. In 2004, met sy bywoning tot 'n handjievol, First Church of Christ, het Scientist, New York, ontbind, sy Beaux Arts-gebou vir $15,000,000 verkoop en met Second Church saamgesmelt om 'n nuwe First Church of Christ, Scientist, New York te vorm.

Volgens Cunningham het “Stetson nooit die veranderde korporatiewe karakter van die kerk aanvaar nie. Sy het geweier om die intieme, interpersoonlike, negentiende-eeuse woordeskat en vroulike verwysingsraamwerk wat haar oorspronklike begrip gekenmerk het, te laat vaar” (1994:9). Vir die voormalige Moederkerk-direkteur en Eddy-biograaf John V. Dittemore (1876-1937), het Stetson “haar leier se groeivermoë ontbreek. Sy het altyd op die standpunt van 1884 gebly” (Bates en Dittemore 1932:442). Stetson se uiters suksesvolle poging om haar kerk op te bou en die liefde en lojaliteit van honderde van haar leerlinge te verseker, was 'n noemenswaardige prestasie, maar dit is gestuit deur haar onhandelbaarheid, wat direk gelei het tot haar ondergang in die hande van vyf manlike direkteure van The Mother Church .

RICHTINGEN / leerstellinge

Stetson het geskryf: “Ek is soos 'n wiskundige wat voor die swartbord staan ​​en 'n wiskundige gevolgtrekking maak. Die gehoor is die wêreld, net geïnteresseerd in die oplossing” (1914:646). Vanaf die tyd dat Stetson in 1886 in New York City aangekom het, het sy studente oor Christelike Wetenskap geleer. Na die stigting van die New York Christian Science Institute in 1891 het sy haar onderrig meer metodies georganiseer en, totdat dit deur Eddy verbied is, probeer om klasse in ander stede te gee. Volg Eddy's Kerkhandleiding, wat die eerste keer in 1895 gepubliseer is, het Stetson jaarliks ​​een klas van tot drie-en-dertig studente onderrig, genaamd "Klasonderrig." (In 1899 het Eddy die aantal studente per jaarlikse klas tot dertig verminder.) Hier is hoe Stetson se toegewyde student Stella Hadden Alexander haar 1901-klas beskryf het:

Dit is 'n wonderlike klas, 13 mans, almal middeljarige, geleerde of sakemanne, baie van hulle diep denkers, soos jy kan sien uit die besprekings in die klas, hul antwoorde op mev. Stetson se vrae en hul vrae aan haar (Alexander 1923) –1939, 1:102).

Alexander het haar ma verheug dat sy 'n "nuwe en pragtige lewensbeskouing" gevind het (Alexander 1923–1939, 1:96). Kort daarna het sy aan haar ouers geskryf: “O! Hoe wonderlik is Christelike Wetenskap! Hoe verenig dit mense! Die kerk lyk soos een groot familie” (Alexander 1923–1939, 1:104). Die Lutherse geestelike en historikus Altman K. Swihart het kort ná Stetson se heengaan geskryf dat “mev. Stetson se lojale studente het haar in liefdevolle, eerbiedige aansien gehou” (Swihart 1931:70).

Soos Stetson beweer het, “In my onderrig en praktyk volg ek die handboek van Christian Science noukeurig [Wetenskap en Gesondheid], soos ek al vyf-en-twintig jaar lank gedoen het” (Stetson 1913/1917:643). In 1909 het Stetson aan Eddy geskryf,

Ek het my studente geleer om reguit na en deur die koperslang van valse persoonlikheid te kyk, en om die onsterflike idee, die mens, te aanskou waar die sterflike blyk te wees. Kwaadwillige dieremagnetisme volhard steeds in sy pogings, deur sy onoordeelkundige veroordeling van persoonlikheid in die algemeen, om die geestelike idee, Christian Science, waaraan jy geboorte gegee het, dood te maak (Stetson 1913/1917:227).

Stetson se onderrig van verloskunde was ongewoon, en in sekere opsigte protofeministies, maar dit het buite Eddy se grense gedwaal. "Om behoorlik die geboorte van die nuwe kind, of goddelike idee by te woon," het Eddy geskryf, "moet jy denke losmaak van sy materiële opvattings, dat die geboorte natuurlik en veilig sal wees" (Eddy 1934:463). Die getikte teks van Stetson se “Obstetrie”-les bestaan ​​uit klasnotas wat deur 'n student geneem is. “Daar is maar een Moeder [God],” het Stetson verklaar, “en Haar wet is die enigste wet van harmonie, vrede, reinheid, onsterflikheid” (Stetson nd:2). Sy het metafisies gepraat en die bestaan ​​van manlike en vroulike geslagsdele ontken en volgehou dat daar geen seks, bevrugte eiersel, ras, geslag of seksuele omgang was nie (Stetson nd:12). Soos Stetson geleer het: “Daar is geen saak nie—geen man of vrou nie—geen materiële bevrugting—geen fetale groei—geen materiële man—geen manlike of vroulike baba—geen baba om te verloor nie—geen geloof van baba nie” (Stetson nd:12; sien ook Bates en Dittemore 1932:365).

Vir Stetson was Eddy die vroulike Christus of "Messias", 'n karakterisering wat Eddy herhaaldelik verwerp het. “Maar skat,” het Eddy gewaarsku, “jy benadeel die saak en is ongehoorsaam aan my deur te dink dat ek Christus is of so iets te sê” (Eddy 1900b; Thomas 1994:274). Stetson se studente, soos Arnold Blome, het voortgegaan om te beweer dat Jesus die “vaderskap van God” verteenwoordig het, terwyl Eddy die “moederskap van God” verteenwoordig het (Blome 1918). Een jaar voor sy oorlede is, het Stetson herbevestig: “Vir my is mev. Eddy die moederskap van God soos Jesus die vaderskap was. God is beide vader en moeder” (New York Times 1927: 10).

RITUELE / PRAKTYKE

Die Christian Science-beweging was gebou op genesing. Hierdie gedeelte van Stetson se werk, 'n merkwaardig suksesvolle geneser, is toenemend opsy gesit deur haar noue aandag aan haar kerk en studente. Nietemin was genesing 'n belangrike aspek van Stetson se New York City-kerk. Die genesingsaktiwiteite is genoem in 'n afskrif van haar ekstempore-toespraak aan haar kerk op Thanksgiving Day 1908 wat sy aan Eddy gestuur het. Tydens hierdie toespraak het Stetson die "praktisyns [in haar kerk] genoem wat die siekes genees en die sondaar wakker maak, en kerklede wie se diens van tyd en geld 'n werk van liefde was" (Stetson 1913/1917:156). Meer as 45,000 4,523 mense per jaar het die Christelike Wetenskap-leeskamer in die First Church, New York-gebou, besoek; van 3,000 1909 gevalle van siekte wat deur die vyf-en-twintig praktisyns aan diens behandel is, is meer as 257 1909 “genees of permanent bevoordeel” (Strickler XNUMX:XNUMX; First Church, New York XNUMXb).

Ten spyte van haar ander belangstellings, het Stetson voortgegaan om 'n uitsonderlike geneser te wees. "Ek is beweeg om vir jou te skryf," het sy in 'n brief aan Eddy in 1904 berig, "met betrekking tot 'n saak waartoe ek onlangs geroep is, wat gedurende twee jaar deur dertien dokters gediagnoseer is en as kwaadaardige kanker behandel is. .” Stetson het vertel:

Die genesing het voortgegaan, en die kanker het geleidelik dag vir dag so pynloos en so vrylik verloop asof dit deur 'n chirurg se mes verwyder is, totdat daar binne twee weke geen bewyse van die siekte was nie, behalwe die na-effekte” (Stetson 1913/1917:173) ).

Daar was twee of drie terugvalle (die pasiënt was na bewering een keer "polsloos" vir sestien uur), maar Stetson het beweer dat die genesing volkome was (Stetson 1913/1917:175).

Stetson het sosiale en kulturele geleenthede onder haar studente aangemoedig, insluitend voordragte en dramatiese produksies, wat deur ander Christelike Wetenskap-onderwysers opsy gesit is. Stetson het Eddy meegedeel dat sy nie tyd het om kulturele geleenthede by te woon nie, maar haar kerk was 'n byekorf van aktiwiteite, wat verminder is toe Eddy gereeld die gewoel van takkerke beperk het deur haar ontwikkeling Kerkhandleiding. Sulke beperkings het ingesluit die uitsetting van die 25 praktisyns wat klein kantore op 'n boonste verdieping van Stetson se kerk gehad het (Eddy 1936:74). Die ongeveer 75 lineêre voet rekords van First Church, New York by die Mary Baker Eddy-biblioteek in Boston, demonstreer die talle kulturele aktiwiteite en sosiale geleenthede wat met Stetson en haar kerk geassosieer is. Hierdie rekords kan takkerke vandag ten minste 'n paar idees bied oor hoe om hul leë kerkouditoriums vol te maak (sien Baxter 2004:110).

Sondagdienste en Woensdag-getuienisvergaderings by Stetson se kerk was roerend en dramaties. [Beeld regs] In 1906 het sy aan Eddy geskryf:

Hoe dikwels tydens die kerkdienste wens ek dat jy die groot gemeente kon sien, en die getuienisse van die mense kon hoor, van wonderlike verlossing van sonde, siekte, hartseer en dood, en hul waardering vir jou groot werk, en van jou boek, Wetenskap en Gesondheid; en kon jou woorde in jou gesange hoor opklink uit honderde stemme, wat die verhewe koepel vul totdat dit lyk of die musiek saamsmelt met die onsigbare engelekoor en die groot orrel van die ewigheid sy diapason swel in Te Deums van lof aan God vir jou bediening aan die mensdom (Stetson 1913/1917:181).

Mary Pinney, 'n Stetson-student wat die 66-rang, vier-manuele Hutchings–Votey-orrel beveel het, was waarskynlik die enigste vroulike orrelis by 'n groot kerk in New York. Die gemeente sou opstaan ​​as Stetson die heiligdom binnegaan, 'n praktyk wat in stryd was met Eddy se minagting van "persoonlikheid".

Aangesien Stetson beweer het dat haar takkerk die belangrikste is in New York Stad, het sy dit afsydig gehou van ander Christian Science-takkerke in die stad, en selfs geweier om aan 'n gesamentlike Christian Science-leeskamer deel te neem. Volgens Stetson kan “takkerke wat uit ander eienskappe as eenheid en liefde ontstaan, nie behoorlik in die geestelike sin as wettige Christelike Wetenskap-kerke beskou word nie.” Dit wil sê, Stetson het alle ander takkerke in New York Stad as “skismaties” beskou (Stetson 1914/1917:307).

LEIERSKAP

Volgens Swihart het Stetson persoonlike trou van haar volgelinge gesoek, terwyl Eddy deur haar gehoorsaamheid vereis het. Kerkhandleiding. In gemeen met Eddy, het Stetson lojale mans gekies om haar kerk te bestuur, wat "'n wonder van doeltreffendheid en van gehegtheid geword het aan die dominante figuur wat al sy aktiwiteite beheer het" (Swihart 1931:57). Stetson se beheer oor haar kerk het Eddy ontstel. Baie van die bywette in Eddy se ontwikkeling Kerkhandleiding, insluitend haar besluit om pastore af te skaf en leke-lesers te vestig, was deels op Stetson gerig. In 'n Christelike Wetenskap-gemeente lees twee Lesers afwisselend gedeeltes uit die Bybel en Wetenskap Gesondheid, hierdie tekste word aangewys as die pastore van die Kerk van Christus, Wetenskaplike in die Kerkhandleiding (kyk Peel 1977:32-33; Gottschalk 2006:226-228). Eddy het later die termyne van Readers tot drie jaar beperk, nog 'n stap wat daarop gemik was om Stetson se gesag in haar kerk te beperk. Ten spyte van hierdie strenghede het Stetson herhaaldelik aanspraak gemaak op 'n spesiale verhouding met Eddy, wat laasgenoemde aangespoor het om aan haar te skryf: "Moenie beweer dat jy my uitverkore is nie, want jy is nie" (Eddy 1893b). Tog, soos Stetson later aan Eddy geskryf het, "Dit lyk asof ek en jy saam teen die wêreld gehou word, maar al die vurige pyle van die vyand slaag nie daarin om ons te skei nie" (Stetson 1897).

Een kontemporêre tydskrif het Stetson gekenmerk as die besit van "onbreekbare reserwekrag" (Johnston 1907:159). Die metodes wat Stetson gebruik het, het egter sterk rimpelings van ontevredenheid opgelewer onder Eddy se aanhangers in Stetson se kudde in New York. "Ek het mev. Lathrop uit u kerk geneem om haar van onderdrukking te red," het Eddy aan Stetson geskryf. "Jy sal haar nie toelaat om in jou vergaderings te praat nie en ook nie toelaat dat jou studente hare bywoon nie, op die straf dat hulle jou kerk verlaat het" (Eddy 1895). Soos Eddy voorheen aan haar aangenome seun geskryf het, “Die misverstand wat tussen mev. Stetson en my uitgevoer is, is 'n seker teken van . . . die ontwrigting van al ons verwagtinge” (Eddy 1893a, onderstreep in oorspronklike). Om haar eiesinnige dog talentvolle student in toom te hou, was Eddy buitengewoon geduldig, het haar dikwels in briewe "liefling" genoem en haar herhaaldelik gevra om vir haar enjinkapies en rokke in New York City te koop (Peel 1971:177; Peel 1977:331; Gottschalk 2006:368–71).

Stetson se invloed in die Christian Science-beweging het ver buite New York City gestrek. Drie takkerke was in wese takke van First Church of Christ, Scientist, New York City deur noue verbintenis tussen Stetson en haar studente: Albany, New York; Wilmington, Noord-Carolina; en Cranford, New Jersey (Strickler 1909:208). Haar studente was ook baie aktief in plekke soos Atlanta, Georgia; Butte, Montana; en, tot 1898, Portland, Oregon. Ten spyte van Eddy se herhaalde ontkennings, het Stetson geglo dat sy Eddy as leier van die denominasie sou opvolg (Peel 1977:332; Gottschalk 2006:371).

Kwessies / UITDAGINGS

Eddy het eenkeer aan Stetson opgemerk: “Jy was nog altyd die moeilikste student wat ek lojaal noem. . .” (Eddy 1897a). Stetson se beweerde oorheersing van lede van haar gemeente het veroorsaak dat haar naaste volgeling en voormalige assistent-pastoor Carol Norton in 1897 uit haar wentelbaan weggegaan het. Eddy het Stetson gewaarsku dat, as sy nie haar "dol ambisie" ophou nie, die "slag uiteindelik sal val" en 'die klip wat jy verwerp, sal jou tot poeier maal'” (Eddy 1897b). Juis toe Stetson se imposante kerkgebou in 1903 geopen is, het een ontevrede lid opgemerk: "Hier word jy gekonfronteer deur 'n soort geestelike Mafia en geestelike sluipmoord" (New York Times 1903:5). Sosiale historikus Robert David Thomas neem kennis van Stetson se “divisiveness” (Thomas 1994:268), terwyl Gill Stetson beskryf as 'n “troublesome healer” (Gill 1998:537). Diegene wat Stetson se wense teëgestaan ​​het en "weerstandige" gedrag aan die dag gelê het, is uit haar kerk verdryf of selfs geëkskommunikeer, insluitend die toekomstige Eerste Leser van The Mother Church, William D. McCrackan (1864–1923), wat in 1906 met Stetson gebreek het (Swensen 2010: 7).

Nadat berigte van die voorgestelde takkerk op Riversiderylaan vroeg in Julie 1909 in die pers verskyn het, het Stetson 'n saamgestelde brief aan Eddy gestuur, bestaande uit kort, prysende verklarings oor haar deur haar studente. In hierdie brief het Arnold Blome aan Stetson uitgeroep: "Jou perfekte lewe, nader die perfekte idee van liefde vinnig," terwyl Kate Y. Remer jubel het, "Jy het ons teruggeneem in die regte tuin van Eden" (Stetson 1909) :2). Geskud deur die saamgestelde brief, het Eddy die Moederkerkdirekteure gevra om 'n ondersoek na Stetson te begin, haar na Boston te roep vir ondervraging, en met skorsing uit die kerk te dreig as sy nie van haar eiesinnige sienings en praktyke afsien nie (Peel 1977:336–43). ; Gottschalk 2006:371–79; Bates en Dittemore 1932:432–33). Alhoewel Eddy met Stetson probeer redeneer het, het sy Archibald McLellan, redakteur van die Christian Science-tydskrifte en 'n direkteur, gevra om 'n "duidelike sterk verklaring te skryf van die Moederkerk se teregwysing van Augusta E. Stetson se goed wat in die naam van Christian Science gepubliseer is" ( Eddy 1909a).

Virgil O. Strickler (1863-1921), eerste leser van Stetson se kerk en 'n voormalige Omaha-prokureur en leier van die Populistiese Party, het 'n dagboek gehou nadat Stetson hom na haar twee uur lange daaglikse vergaderings met haar binnekring van praktisyns in Januarie 1909 genooi het. aan Strickler het Stetson beweer dat die ander New York City Christian Science-kerke nie wettig was nie, dat hierdie "organisasies moes sterf" (Strickler 1909:54), en gewaarsku dat Laura Lathrop (1845–1922) moet ophou om teen haar te veg. “As jy [Lathrop] nie reg is nie, moet jy gaan uit, en hoe vinniger jy uitgaan, hoe beter, en hoe meer jy ly, hoe beter” (Strickler 1909:187, onderstreep in oorspronklike). Stetson het gedreig dat "As Archibald Mcclelland [sic] nie uitkyk nie hy sal ses voet onder die grond gaan” (Strickler 1909:189), en verklaar dat, aangesien “die Moederkerk in die hande van die duiwel is,” dit moet verdor en sterf (Strickler 1909:208). –09). Nadat Stetson teruggekeer het van 'n vergadering met die direkteure, het Strickler haar as "amper histeries" beskryf en beweer dat "dit nie sy was wat hulle [Direkteure/Lathrop] opgeneem het nie; dat dit die mens was wat daardie dinge gesê het en dat die mens nie haar werklike self was nie” (Strickler 1909:277). Stetson het beweer dat haar volmaakte self, na God se beeld (sien Gen. 1:27), nie daardie dreigemente uitgespreek het nie. Onbewus van hierdie kommentaar, het Eddy vroeg in Augustus die Direkteure opdrag gegee om First Church, New York te laat die kwessie van Stetson se kerkleierskap hanteer, in ooreenstemming met die Kerkhandleiding.

Toe Strickler op 30 Augustus 1909 sy dagboek aan die Moederkerkdirekteure wys, was hulle "eenvoudig verheug en sprakeloos dat mev. Eddy en hulleself uiteindelik die waarheid oor die verborge geheimenisse van die First Church of New York City sou hê" (Strickler) 1909:306). Toe die Direkteure die inhoud van Strickler se dagboek aan Eddy gerapporteer het, het sy hulle gevra om Stetson se “goddelose gedrag” te hanteer (Eddy 1909c). Nou deeglik geïrriteerd met Stetson, het Eddy haar gewaarsku dat sy "donker was in jou persepsie van my en my gedagtes" (Eddy 1909b). Tydens die direkteure se ondervraging van sestien van Stetson se praktisyns, is dit aan die lig gebring dat Stetson en sommige van haar studente onder eed gelieg het om te verseker dat First Church of Christ, Scientist, New York City $60,000 1901 ontvang het in die saak wat die betwiste testament van Helen C behels het. Borsel in 1998 (Gill 513:1909). Byna al die sestien praktisyns het lojaal aan Stetson gebly en haar uit die georganiseerde Christian Science-beweging gevolg. Soos Eddy aan die direkteure geskryf het, “as dit veilig gedoen kan word, laat vaar mev. Stetson se verbintenis met die Moederkerk. Laat niemand weet wat ek oor hierdie onderwerp aan julle geskryf het nie” (Eddy XNUMXd).

Tog het Stetson, wat in 'n meenthuis langs die kerkgebou wat sy gebou het gewoon het, [Beeld regs] invloedryk in haar gemeente gebly. By 'n onstuimige vergadering van First Church, New York City op 4 November 1909, het 'n verslag van meer as 1,000 1909 bladsye, geskryf deur lede van Stetson se binnekring en met gedetailleerde onderhoude met baie kerklede, haar onskuldig bevind op alle aanklagte (sien First Church , New York XNUMXa). Soos Strickler die toneel by die vergadering opgeneem het, "Die verslag het 'n oproer veroorsaak. Vir ses uur het mense geskree en geskree en hulle andersins gedra soos soveel wilde Indiërs [sic]” (Strickler 1909:327). Eddy het die “skandelike opstand in Stetson's Church veroordeel. . . . Mev Stetson . . . sal wakker word vir die donderslae van Sinai. . .” (Eddy 1909e). Op 18 November 1909, na ses intense ure van kruisondervraging deur die Direkteure wat oor drie dae versprei is, is Stetson uit die Moederkerk geban. Vier dae later het sy bedank as lidmaat van die kerk wat sy vir drie-en-twintig jaar lank gestig en begelei het. In Januarie 1910, tydens 'n omstrede jaarvergadering van First Church, New York, wat deur Eddy aangespoor is, het lede Stetson se lei van offisiere beslissend verslaan (Bates en Dittemore 1932:439-42). Stetson het in haar meenthuis bly woon en gereeld met haar lojale studente ontmoet tot haar heengaan in 1928.

BETEKENIS VIR DIE STUDIE VAN VROUE IN RELIGIES

Augusta E. Stetson was een van Mary Baker Eddy's “nuut bemagtigde vroue” wat Christian Science en sy evangelie van genesing aan die publiek bekendgestel het, maar sy het 'n struikelblok geword vir Eddy se plan om "'persoonlikheid' te onderwerp en haar beweging onder suksesvolle mans te plaas wat aanvaarbaar is vir patriargale kultuur" (Swensen 2008:75, 76). [Beeld regs] Aangesien Stetson dikwels gesê het dat sy dapper was en voortdurend haar kerk moes verdedig, het Eddy eenkeer met geïrriteerdheid gereageer: "Jy is dapper, maar jy is 'n vrou in die oë van mans. . .” (Eddy 1900a). Dit wil sê, Eddy was bekommerd dat Stetson blykbaar nie besef of omgee dat sy sonder selfbeheersing in 'n patriargale kultuur funksioneer nie en dat teenkanting teen haar van beide mans en vroue toeneem. Eddy was deeglik bewus van die sosiale opposisie wat sy en Christian Science in die gesig gestaar het (Peel 1977:194–97, 200–02, 229–33; Gottschalk 2006:17–20, 46-47, 260–82; Bates en Dittemore 1932: 372, 378, 384, 403–18). Selfs die New York Times het na Eddy verwys as die "Hoëpriesteres" van 'n "pestende kultus" en beskuldig dat die "Christian Science-tipe" 'n "papperige brein" en "imperious female" was (New York Times 1904, aangehaal in Swensen 2008:83).

Tog het Stetson voortgegaan om patriargale oorheersing te verwerp. "Down deur die lyn van gemeenskaplike denke," het sy geredeneer, "het vroue op die goddelike interpretasie gereageer en eis bevryding van mensgemaakte wette en geestelike slawerny" (Stetson 1913/1917:715). Soos sy in 'n brief aan die pers geskryf het:

Die verhaal soos vertel deur Lukas toon dat Jesus sigbaar was vir die vroue, maar dat, alhoewel Petrus en ander mans na die graf gegaan het en gevind het dat die materiële liggaam van hulle Meester nie daar was nie, hulle nie die geestelike man herken het nie—“ Hom het hulle nie gesien nie” (Stetson 1913/1917:955).

Stetson was selfs meer eksplisiet oor die skriftuurlike rol van vroue: “Dit was die vrou in Openbaring wat met lig geklee moes word om die Woord van God te interpreteer” (Stetson 1913/1917:87). Hier het Stetson onbeskaamd beweer dat Eddy daardie “vrou was wat met die son bekleed is” (Op. 12:1–2). Sy was nie alleen om hierdie siening van Eddy te beweer nie (Thomas 1994:271-273).

Godsdiensgeleerde Susan Hill Lindley het geskryf dat “enige potensiële mededingers [vir Eddy] wat ontstaan ​​het, veral haar dissipel, Augusta Stetson, genadeloos afgesny is” (Lindley 1996:270). Lindley is korrek dat Eddy haarself as die enigste "Leider" van haar beweging gesien het, maar beide Stetson en die Moederkerkdirekteure het hardhandig opgetree. Volgens Moederkerk-woordvoerder Alfred A. Farlow (1860-1919), was Stetson se uitsetting 'n “daad van dissipline” (Farlow, 1909, aangehaal in Swensen 2020:39). Nog 'n magtige vrou is ook in hierdie tyd opsy gesit. Dittemore het aan Strickler gesê dat die Raad van Direkteure onlangs 'n "groot kerk ondersoek het waar 'n vrou na alle voorkoms so sterk ingeburger was as wat mev. Stetson in First Church [New York] is." Die Direkteure het haar uitsetting "binne die ruimte van 48 uur" ontwerp (Strickler 1909:245). Aangesien Eddy “na [professionele] mans gekyk het as die openbare gesig van Christian Science” en afhanklik was van selfuitwissende vroue om “die beweging van die grond af op te bou” (Gottschalk 2006:185), het Stetson se toringhoë teenwoordigheid en haar polariserende pogings 'n ernstige bedreiging vir daardie strategie.

Stetson se uitsetting was die begin van die Moederkerk-direkteure se veldtog om korporatiewe-styl sentralisasie, ooreenstemming en eenheid in die Kerk van Christus, wetenskaplike denominasie, 'n proses wat beide mans en vroue ingesluit het, te bewerkstellig. Hierdie proses het momentum gekry ná Eddy se dood laat in 1910. Teen 1912 het Farlow, wat vir baie jare die magtige en onafhanklike Bestuurder van die Komitees vir Publikasie vir Die Moederkerk was, homself “negsins so invloedryk soos hy was nie” ( Hendrick 1912:482). Hy het siek geword, 'n lang verlof van afwesigheid geneem en sy pos in 1914 bedank (New York Tribune 1914:1). (In 1900 het Eddy staatskomitees oor publikasie ingestel – twee vir Kalifornië – om as waghonde op te tree om die beweging teen geestelike, mediese en wetgewende dreigemente te beskerm.) In 1922 het die Direkteure hul gesag verder gekonsolideer toe hulle die drie onafhanklikes geskors het manlike trustees van die Christian Science Publishing Society na 'n uitgerekte en bitter regsgeding in 1919–1921, wat die “Groot Litigasie” genoem is (Swensen 2020:40–46). In 1919 het die Direkteure die onsamewerkende Dittemore afgedank en hom vervang met Eddy student Annie M. Knott (1850–1941), die eerste vrou wat op die Raad gedien het. Aan die begin van die regsverrigtinge het Stetson opgemerk: "Nou is daar nog 'n verhoor in Boston. Ons sien die woorde in Psalm 7:15 geverifieer” (aangehaal in Cunningham 1994:198). Hierdie vers lees "Hy het 'n put gemaak en dit gegrawe, en hy het geval in die sloot wat Hy gemaak het" (OAV). Daarom was die verwerping van Stetson deel van 'n groot herstrukturering van die Christian Science-beweging (Swensen 2020:49).

Uitstekende organiseerder, bouer van die gevierde Beaux Arts-kerkgebou in New York, suksesvolle geneser, begaafde spreker, talentvolle digter en skrywer van geestelike musiek, was vir 'n tyd lank 'n model van 'n suksesvolle vroulike godsdiensleier. Geliefd deur haar studente, het sy nietemin langs die pad geval toe haar selfgeldende gedrag die omstrede kerkorganisasie wat Eddy en haar manlike direkteure gebou het, bedreig het. Stetson se talle prestasies nooi verdere studie, en 'n plek in die geskiedenis van die wêreld se godsdienstige leiers.

IMAGES

Beeld #1: Augusta E. Stetson (1842-1928). Met vergunning van Library of Congress, #94508910.
Beeld #2: First Church of Christ, Scientist, New York City, Central Park West en 96th Street. Carrere & Hastings, argitekte. Foto Argitektoniese Rekord, Januarie 1904. Kopiereg het verval.
Beeld #3: Binnekant van die First Church of Christ, Scientist, New York City, Central Park West en 96th Street. Carrere & Hastings, argitekte. Versier deur Charles H. Carttell. Foto Argitektoniese Rekord, Januarie 1904. Kopiereg het verval.
Beeld #4: Woonhuis van Augusta E. Stetson, New York City. Die agterkant van die gebou van First Church of Christ, Scientist, New York City is regs afgebeeld. Hunt & Hunt, Argitekte. Kopiereg het verval.
Beeld #5: Portret van Augusta E. Stetson in 1908 met 'n speld wat bestaan ​​uit 'n portret van Mary Baker Eddy omring met diamante en geset in goud, wat Eddy in 1898 aan Stetson gegee het. Op die agterkant van die pen is gegraveer, "Mother , 1898.” Biblioteek van die Kongres. Sien Longyear Museum, https://www.longyear.org/learn/research-archive/a-miniature-portrait-of-mary-baker-eddy-finds-its-way-to-longyear-museum/.

Verwysings

Alexander, Stella Hadden. 1923–1939. "Verligte lig: glimp van huis en rekords." Drie volumes. Tikskrif. Union Theological Seminary (hierna aangehaal as UTS).

Bates, Ernest Sutherland en John V. Dittemore. 1932. Mary Baker Eddy: Die waarheid en die tradisie. New York: Alfred A. Knopf.

Baxter, Nancy Niblock. 2004. Maak die deure van die tempel oop: die oorlewing van Christelike wetenskap in die een-en-twintigste eeu. Carmel, IN: Hawthorne Publishing.

Blome, Arnold. 1918. Brief aan Augusta E. Stetson, 11 Desember. Onderwerplêer (hierna aangehaal as SF), Augusta E. Stetson. Mary Baker Eddy Collection, The First Church of Christ, Scientist, Boston, Massachusetts (hierna aangehaal as EC).

Dodge, Annie. 1909. Brief aan Mary Baker Eddy, 12 Mei 028b.11.067. EC.

Dodge, Annie. 1901. Brief aan Mary Baker Eddy, 4 November 028b.11.005. EC.

Eddy, Mary Baker. 1934. Wetenskap en Gesondheid, met die sleutel tot die Skrif. Boston: Trustees onder die testament van Mary Baker G. Eddy

Eddy, Mary Baker. 1936. Handleiding van die Moederkerk, Die Eerste Kerk van Christus, Wetenskaplike in Boston, Massachusetts. Boston: Die Eerste Kerk van Christus, Wetenskaplike.

Eddy, Mary Baker. 1900a. Brief aan Augusta E. Stetson, 21 Maart V01708. EC.

Eddy, Mary Baker. 1900b. Brief aan Augusta E. Stetson, 17 Desember H00069. EC. Oorspronklik by Huntington-biblioteek (hierna HL).

Eddy, Mary Baker. 1909a. Brief aan Archibald McLellan, 31 Julie. L03237. EC.

Eddy, Mary Baker. 1909b. Brief aan Augusta E. Stetson, 9 Oktober L16643. EC.

Eddy, Mary Baker. 1909c. Brief aan Christian Science Raad van Direkteure, 9 September. L0062. EC.

Eddy, Mary Baker. 1909d. Brief aan Christian Science Raad van Direkteure, 12 Oktober L08770. EC.

Eddy, Mary Baker. 1909e Brief aan Virgil O. Strickler, 9 November. L08974. EC.

Eddy, Mary Baker. 1903. Brief aan Augusta E. Stetson, 4 Augustus L02565. EC.

Eddy, Mary Baker. 1905. Brief aan Augusta E. Stetson, 25 Mei H00094. EC. Oorspronklik by HL.

Eddy, Mary Baker. 1897a. Brief aan Augusta E. Stetson, 26 Oktober V01549. EC.

Eddy, Mary Baker. 1897b. Brief aan Augusta E. Stetson, 10 Desember V01554. EC.

Eddy, Mary Baker. 1875. Wetenskap en Gesondheid. 1ste uitg. Boston: Christian Scientist Publishing Company.

Eddy, Mary Baker. 1893a. Brief aan Ebenezer Foster Eddy, 5 Januarie V01186. EC.

Eddy, Mary Baker. 1893b. Brief aan Augusta E. Stetson, 28 Desember V01279. EC.

Eddy, Mary Baker. 1895. Brief aan Augusta E. Stetson, 10 September L11229. EC.

Farlow, Alfred A. 1909. Omsendbrief, 24 November. Spesiale #30. Komitee oor Publikasie 30. EC.

First Church of Christ, Scientist, New York City (hierna First Church, New York). 1903. Trustees Notule, 19 Januarie. Records Management Field Collection (hierna RMFC), box 535164. folder 357207. EC.

Eerste Kerk, New York. 1909a. Verslae gelees by die jaarvergadering van First Church of Christ, Scientist, New York City, 18 Januarie. RMFC, boks 535157, gids 356644. EC.

Eerste Kerk, New York. 1909b. Church Enquiry of First Church of Christ, Scientist, New York City, 4 November RMFC, box 535174. folder 357207. EC.

Gill, Gillian. 1998. Mary Baker Eddy. Reading, MA: Oxford Perseus Books.

Gottschalk, Stephen. 2006. Rolling Away the Stone: Mary Baker Eddy se uitdaging tot materialisme. Bloomington, IN: Indiana University Press.

Hendrick, Burton J. 1912. "Christelike Wetenskap sedert Mev. Eddy." McClure's Magazine 39 (Mei–Oktober): 481–94. Hathitrust.

Hicks, Rosemary R. 2004. "Godsdiens en remedies herenig: heroorweeg Christelike wetenskap." Tydskrif vir Feministiese Studies in Godsdiens 20: 25-58.

Johnston, William Allen. 1907. "Christelike Wetenskap in New York." Broadway Tydskrif 18:154–66. Box 531514. EC.

Lewis, Amy R. 1923. Brief aan Augusta E. Stetson, 13 April SF, Augusta E. Stetson. EC.

Lindley, Susan Hall. 1996. "Jy het uit jou plek gestap": 'n Geskiedenis van vroue en godsdiens in Amerika. Louisville, KY: Westminster John Knox Press.

New York Herald. 1920. "Ousted Christian Scientists Block Church Expulsion," 10 Desember, p. 1.

New York Times. 1927. “Mev. Stetson sê sy sal nooit sterf nie,” 1 Augustus, bl. 10.

New York Times. 1904. “Ons hoede is almal eenders,” 2 Junie, p. 8. 

New York Times. 1903. "Gebou uit planne wat Goddelik geïnspireer is," 30 November, p. 5.

New York Tribune. 1914. "Wetenskapleier bedank: Alfred Farlow gedwing deur siekte om die komitee te verlaat," 26 Mei, p. 1.

Pagels, Elaine. 2006. "Inleiding." Bl. 1-8 duim Secrets of Mary Magdalene: The Untold Story of History's Most Misunderstood Woman, onder redaksie van Dan Burstein en Arne J. De Keijzer. New York: CDS Boeke.

Paulson, Shirley, Helen Mathis en Linda Bargmann. 2021. 'n geannoteerde bibliografie van akademiese en ander letterkunde oor Christelike wetenskap. Chesterfield, MO: Vakkundige werke oor Christelike Wetenskap.

Peel, Robert 1977. Mary Baker Eddy: Die Jaar van Owerheid. New York: Holt, Rine Hart en Winston.

Peel, Robert 1971. Mary Baker Eddy: Die jare van die verhoor. New York: Holt, Rine Hart en Winston.

Stanley, Mei. 1917. “Mev. Stetson bespreek haar musikale oortuigings,” 14 Julie. Musikale Amerika 26: 11-12.

Stetson, Augusta E. 1914/1917. Belangrike kwessies in Christelike Wetenskap: A Rekord van onopgeloste vrae wat in die jaar 1909 ontstaan ​​het, tussen die direkteure van die Moederkerk, die Eerste Kerk van Christus, Wetenskaplike, Boston, Massachusetts, en Eerste Kerk van Christus, Wetenskaplike, Stad New York, agt van sy nege trustees en sestien van sy praktisyns. Tweede Uitgawe. New York: GP Putnam se seuns.

Stetson, Augusta E. 1913/1917. Herinneringe, preke en korrespondensie bewys nakoming van die beginsel van Christelike wetenskap soos geleer deur Mary Baker Eddy. 2de uitg. New York: GP Putnam se seuns.

Stetson, Augusta E. 1909. Saamgestelde Brief, 10 Julie. Veldversameling (hierna aangehaal as FLDC) 6, boks 535174. EC.

Stetson, Augusta E. 1897. Brief aan Mary Baker Eddy, 10 Julie (CH92 (c1). EC.

Stetson, Augusta E. 1894. Brief aan Mary Baker Eddy, 22 Junie CH92 (c1). EC.

Stetson, Augusta E. en "Obstetrics" AS550. Tikskrif. Augusta E. Stetson-versameling, HL.

Strickler, Vergilius. 1909. Dagboek. FLDC 6, doos 535174. EC.

Swensen, Rolf. 2020. "'n 'Groen eikeboom in 'n dorstige land': Die Christian Science-raad van direkteure roetineer charisma, 1910–1925." Nova Religio 24 32-58.

Swensen, Rolf. 2018. "Mary Baker Eddy's 'Church of 1879': Boisterous Prelude to The Mother Church." Nova Religio 22, no. 1: 87-114.

Swensen, Rolf. 2010. "A Metafisical Rocket in Gotham: The Rise of Christian Science in New York City, 1885-1910." Tydskrif van godsdiens en samelewing 12: 1-24.

Swensen, Rolf. 2008. "'Jy is dapper, maar jy is 'n vrou in die oë van mans': Augusta E. Stetson se opkoms en val in die kerk van Christus, wetenskaplike." Tydskrif vir Feministiese Studies in Godsdiens 24: 75-89.

Swihart, Altman K. 1931. Sedert mev Eddy. New York: H. Holt and Company.

Thomas, Robert David. 1994. “Met bloeiende voetstappe”: Mary Baker Eddy se pad na godsdienstige leierskap. New York: Alfred A. Knopf.

Voorhees, Amy B. 2021. 'n Nuwe Christelike Identiteit: Christelike Wetenskap Oorspronge en Ervarings in Amerikaanse Kultuur. Chapel Hill: Universiteit van North Carolina Press.

Ontoegekende knipsel. 1894. CH92 (c1). EC.

AANVULLENDE HULPBRONNE

Campion, Nardi Reeder. 1976. Ann die Woord. Boston: Little, Brown.

Gottschalk, Stephen. 1973. Die opkoms van Christelike wetenskap in die Amerikaanse godsdienstige lewe. Berkeley: Universiteit van Kalifornië Pers.

Stetson, Augusta E. 1924. Preke wat die Skrif en ander geskrifte oor Christelike Wetenskap geestelik interpreteer. New York: GP Putnam se seuns.

Stetson, Augusta E. 1923. Briewe en uittreksels uit briewe, 1889–1909, van Mary Baker Eddy. . . aan Augusta E. Stetson, CSD. New York: GP Putnam se seuns.

Stetson, Augusta E. 1917. Algemene Volksliedere: Steek die fakkel aan. New York: G. Schirmer.

Stetson, Augusta E. 1901. Gedigte: Geskryf op die reis van sin tot siel. New York: Holden en Motley.

Bedankings

Die skrywer bedank graag die Mary Baker Eddy-biblioteek; Burke-biblioteek, Union Theological Seminary; en die Huntington-biblioteek. Die personeel van die Mary Baker Eddy-biblioteek by The Mother Church, The First Church of Christ, Scientist, Boston, Massachusetts, het die profiel noukeurig nagegaan vir akkuraatheid van teks en verwysings. Die Komitee vir Publikasie van Die Moederkerk het my genadiglik gehelp met die toestemmingsproses. Menings wat deur die skrywer in hierdie werk uitgespreek word, is uitsluitlik sy eie en word nie deur The Mary Baker Eddy Library of The Mary Baker Eddy Collection onderskryf nie.

Publikasiedatum:
23 Januarie 2023

Deel