Ines Angeli Murzaku

Moeder Teresa van Kolkata (Sint Moeder Teresa)

MOEDER TERESA TYDLYN

1910 (26 Augustus): Gonxhe Agnes Bojaxhiu is gebore in Nikollë/Kolë en Drana Bojaxhiu in die Ottomaanse Ryk (vandag se Skopje, Noord-Masedonië), en die volgende dag gedoop.

1916 (26 November): Gonxhe Agnes Bojaxhiu is in die Christelike geloof by die Sacred Heart-katedraal in Skopje bevestig.

1919 (1 Augustus): Nikollë/Kolë Bojaxhiu sterf op die ouderdom van vyf en veertig onder verdagte omstandighede.

1922 (15 Augustus): Gonxhe Agnes Bojaxhiu het op twaalfjarige ouderdom die eerste roeping tot 'n godsdienstige roeping gevoel, voor die standbeeld van Madonna en Kind by die Swart Madonna van Letnicë/a in Kosovë/a.

1922–1928: Gonxhe Agnes Bojaxhiu het haar godsdienstige roeping onderskei onder die geestelike leiding van die Kroatiese Fr. Franjo Jambrenković, SJ

1928 (12 Oktober): Gonxhe Agnes Bojaxhiu het by die Loreto-abdy van Rathfarnham, Dublin, Ierland aangekom, waar sy die naam van Suster Mary Teresa van die Jesuskind na St. Thérèse van Lisieux ontvang het.

1929 (7 Januarie): Suster Mary Teresa het by die Loreto Sisters Novitiate in Darjeeling, Indië, aangekom.

1931 (25 Mei): Suster Mary Teresa het haar Tydelike Beroep, of Eerste Geloftes, gemaak. Sy is aangewys om skool te gee by St. Mary's High School vir meisies in Kolkata.

1937 (24 Mei): Suster Mary Teresa het haar finale geloftes afgelê, met aartsbiskop Ferdinand Périer, SJ, as voorsitter. Sy het haar naam verander na Moeder Teresa na St. Thérèse van Lisieux van die Jesuskind, in haar voortdurende toewyding aan hierdie heilige.

1942: Moeder Teresa het 'n gelofte gemaak om God niks te ontken wat gevra is nie.

1943: Die Groot Hongersnood het in Bengale plaasgevind, die gevolg van administratiewe mislukkings deur die Britse premier Winston Churchill, eerder as droogte of klimaatstoestande.

1946 (10 September): Tydens 'n toevlug het Moeder Teresa 'n ontmoeting met Christus gehad, en het spesifieke openbarings of lokusies ervaar van waarna sy verwys het as The Voice, wat die oorsprong van die Sendelinge van Liefdadigheid was.

1947 (einde van die jaar): Moeder Teresa se buitengewoon lang mistieke reis van innerlike duisternis en lyding begin, wat vir vyf dekades geduur het.

1948 (21 Desember): Moeder Teresa het haar werk as 'n sendeling van liefdadigheid begin.

1950 (7 Oktober): Aartsbiskop Ferdinand Périer het amptelik die Vereniging van die Sendelinge van Liefdadigheid in die Aartsbisdom van Kolkata gestig, met toestemming van die Heilige Stoel.

1951 (14 Desember): Moeder Teresa het 'n Indiese burger geword.

1961 (Oktober): By die eerste algemene hoofstuk is Moeder Teresa verkies tot Superior Generaal van die Sendelinge van Liefdadigheid.

1963 (25 Maart): Die Missionaries of Charity Brothers het begin, die eerste manlike tak van die Missionaries of Charity-gemeente.

1965 (10 Februarie): Pous Paulus VI erken die Orde van die Sendelinge van Liefdadigheid as 'n gemeente van pontificale reg. Die gemeente is direk onder die pous se gesag geplaas in plaas van die diocesane biskop se gesag.

1969: Malcolm Muggeridge se BBC-film Iets moois vir God wêreldwye erkenning en aandag aan die Sendelinge van Liefdadigheid en Moeder Teresa gebring.

1969 (29 Maart): Stigting van die (leke) Internasionale Vereniging van Medewerkers van Moeder Teresa.

1972: Drana Bojaxhiu (Moeder Teresa se ma) sterf in Tirana, Albanië. ’n Paar maande later is haar suster, Age Bojaxhiu, in Tirana, Albanië, dood.

1976 (25 Junie): Die (vroulike) kontemplatiewe tak van die Missionaries of Charity Sisters is gestig.

1979 (19 Maart): Die (manlike) kontemplatiewe tak van die Sendelinge van Liefdadigheidsbroers en Priesters is gestig.

1981 (2 Julie): Lazër Bojaxhiu (Moeder Teresa se broer) sterf in Palermo, Italië.

1984 (30 Oktober): Moeder Teresa, saam met ds. Joseph Langford, die Missionary Fathers of Charity gestig.

1995: Christopher Hitchens publiseer 'n kritiese weergawe van Moeder Teresa met die titel Die sendingposisie: Moeder Teresa in teorie en praktyk.

1996 (17 November): Moeder Teresa het 'n ere-Amerikaanse burger geword.

1997 (5 September): Moeder Teresa is in Kolkata dood en is op 13 September 'n staatsbegrafnis gegee.

1999: Pous Johannes Paulus II het die saak oopgemaak vir die saligverklaring van Moeder Teresa, wat haar op die vinnige pad na heiligheid geplaas het.

2003 (19 Oktober): Moeder Teresa is salig verklaar deur Pous Johannes Paulus II, en word Geseënde Moeder Teresa nadat 'n eerste wonderwerk, wat 'n Indiese vrou se gewas in 2002 genees het, aan haar toegeskryf is.

2005: Die Aartsbisdom van Kolkata het die proses van kanonisering geopen.

2016 (4 September): Moeder Teresa is deur Pous Francis heilig verklaar en het 'n heilige in die Rooms-Katolieke Kerk geword.

BIOGRAFIE

“Deur bloed is ek Albanees. Deur burgerskap, 'n Indiër. Deur geloof is ek 'n Katolieke non. Wat my roeping betref, ek behoort aan die wêreld. Wat my hart betref, ek behoort geheel en al aan die Hart van Jesus” (“Moeder Teresa van Calcutta” nd). Dit is hoe Moeder Teresa haarself gedefinieer het. [Beeld regs] Gonxhe (“Rosebud” in Albanees) Agnes Bojaxhiu is gebore vir Nikollë/Kolë en Drana Bojaxhiu in die Ottomaanse Ryk (vandag se Skopje, Noord-Masedonië), hul derde kind na Age (suster), gebore in 1905, en Lazër (broer), gebore in 1908. Sy is gedoop Gonxhe-Agnes op 27 Augustus 1910 ('n dag nadat sy gebore is), ontvang haar eerste nagmaal op die ouderdom van vyf en 'n half, en is bevestig op 26 November 1916 , by die Sacred Heart Cathedral in Skopje. Haar pa se skielike en verdagte dood toe Gonxhe omtrent nege jaar oud was, het die Bojaxhiu-gesin in finansiële onrus gelaat. Nietemin het Drana daarin geslaag om haar gesin deugsaam en liefdevol groot te maak; sy het as 'n rolmodel vir haar kinders gedien en die ontwikkeling van Gonxhe se karakter en godsdienstige roeping aangemoedig. Drana was die "huishoudelike kerk" (Johannes Paulus II 1981) vir Gonxhe, en die Heilige Hart-katedraal in Skopje het die uitgebreide en lewendige Katolieke gemeenskap verskaf wat die toekomstige Moeder Teresa gevorm het.

Op die fees van die Hemelvaart (15 Augustus) in 1922, op die tere ouderdom van twaalf, het Gonxhe 'n sterk roeping tot die godsdienstige lewe gevoel om die armes te help. Oor die volgende dekade het sy haar godsdienstige roeping onder die geestelike leiding van die Kroaties ds. Franjo Jambrenković, SJ Gonxhe Agnes Bojaxhiu het die Congregation of Sodality of Mary bygewoon, [Beeld regs] gestig deur Fr. Jambrenković in 1925, wat haar lewenslange toewyding aan die Maagd Maria bevorder het.

Op die ouderdom van agtien het Gonxhe Agnes Bojaxhiu Skopje na Ierland verlaat om by die Instituut van die Heilige Maagd Maria, ook bekend as die Susters van Loreto, aan te sluit. Dit is wat sy geskryf het in 'n "Vaarwel"-gedig wat sy later gekomponeer het, wat praat oor haar pyn om alles agter te laat om 'n nuwe lewe van sending in Indië te begin:

Ek verlaat my liewe huis
En my geliefde land
Na stomende Bengale gaan ek
Na 'n ver kus.
Ek verlaat my ou vriende
Verlaat familie en huis
My hart trek my vorentoe
Om my Christus te dien (Moeder Teresa 2007:Kindle).

Vergesel van haar ma, Drana, en suster, Age, het sy die trein na Zagreb, Kroasië, geneem. Sy moes per trein deur Oostenryk, Switserland en Frankryk reis, en daarna per see na Londen om Dublin te bereik, wat meer as 1,000 12 myl reis. Die eerste stop was Parys, by die klooster van Auteuil, vir 'n onderhoud met Moeder Eugene McAvin, die moeder-hoof in beheer van die Loreto-susters in Frankryk. Moeder McAvin het 'n aanbevelingsbrief aan Gonxhe gegee om na Moeder Raphael Deasy in Ierland te bring. Op 1928 Oktober 1873 bereik Gonxhe Agnes Bojaxhiu die Loreto-abdy van Rathfarnham, Dublin, waar sy die naam van Suster Mary Teresa van die Jesuskind ontvang het, na St. Thérèse van Lisieux (1897–XNUMX). Thérèse van Lisieux, bekend as die blommetjie en mede-beskermheilige van Sending, het 'n blywende merk op die lewe en missie van die toekomstige Moeder Teresa gelaat.

Na haar ampstermyn en opleiding as 'n beginner by Loreto Abbey in Rathfarnham, waar sy ook Engels geleer het, het sy toestemming gekry om na Indië te reis, haar droom om 'n sendeling te word, het 'n werklikheid geword. Net drie maande ná haar aankoms in Ierland, suster Mary Teresa; haar mede-nasionaal van Skopje, Anastasia Mëhilli; en drie Franciskaanse sendingsusters het die lang reis na Indië op die skip Marcha aangepak. Op die fees van Epifanie, 1929, het suster Mary Teresa en ander sendelinge die see verlaat en 'n nuwe roete via die Gangesrivier geneem en in Kolkata aangekom. Die volgende dag het sy die Loreto-susters-noviciaat in Darjeeling bereik, waar sy haar twee-jaar-noviciaat begin het onder die geestelike leiding van die Meesteres van Novices, Moeder Baptista Murphy. Nadat sy haar Tydelike Beroep, of Eerste Geloftes, in 1931 gemaak het, het suster Mary Teresa 'n onderwyseres by St. Mary's High School vir meisies in Kolkata geword, en in 1937 het sy die skool se hoofmeisie geword, dit wil sê skoolhoof. Dieselfde jaar het sy haar Finale Geloftes afgelê en haar naam na Moeder Teresa verander. Deur dit te doen, het sy die Loreto-tradisie gevolg, waarin 'n suster se benaming na 'n "Moeder" na beroep van Finale Geloftes sou verander en sy 'n nuwe naam kon aanneem.

Teen 1942 het die Tweede Wêreldoorlog letterlik die Loreto-klooster binnegegaan, toe die klooster in 'n Britse hospitaal omskep is. Studente en susters is na 'n ander tydelike plek in die dorpie Morapai verskuif, waar Moeder Teresa elke aand die huise van die armes besoek het. In 1944 het Moeder Teresa die hoof van St. Mary's Bengali Hoërskool vir meisies geword en die meerdere van die Dogters van St. Anne, die Bengaalse tak van Loreto.

Die Groot Hongersnood van 1943, wat verband hou met die Tweede Wêreldoorlog, maar ook weens Britse administratiewe mislukkings, was rampspoedig vir inwoners van Kolkata; mense het op straat uitgehonger en gesterf. Die armoede wat Moeder Teresa daar gevind het, het 'n diep indruk gemaak, wat haar aangespoor het om innoverende maniere te onderskei om 'n Indiër-aangepaste sending na die armstes van die armes te begin. Cholera- en malaria-epidemies het die bevolking getref en meer as twee miljoen mense laat omkom. Moeder Teresa het die gruwel beleef wat buite die mure van die klooster afgespeel het. Om die Groot Hongersnood te aanskou, het haar geïnspireer om 'n bykomende persoonlike gelofte af te lê, wat sy in haar hart geheim gehou het: “Ek het 'n gelofte aan God gemaak, bindend onder [pyn van] doodsonde, om aan God enigiets te gee wat Hy mag vra, 'Nie om Hom enigiets te weier'” (Moeder Teresa 2007).

In 1946 het Moeder Teresa die trein geneem vir haar jaarlikse geestelike toevlugsoord by Darjeeling. Dit was die reis van 'n leeftyd, en van nuwe begin. Dit was wat sy sou noem "die oproep binne 'n oproep" (Murzaku 2021a:Kindle), die roeping binne 'n roeping, wat die begin van die Sendelinge van Liefdadigheid. Op hierdie toevlug het Moeder Teresa 'n intieme ontmoeting met Christus gehad. Sy het spesifieke onthullings of lokasies ervaar van wat sy na verwys het as The Voice wat haar opdrag gegee het om in die krotbuurte van Kolkata onder die armstes van die armes te werk. Dit het vir haar gesê:

Ek wil Indiese nonne hê, Slagoffers van my liefde, wat Mary en Martha sou wees. Wie sou so baie verenig met my wees om my liefde op siele uit te straal. Ek wil vry nonne hê bedek met my armoede van die kruis—ek wil gehoorsame nonne hê bedek met my gehoorsaamheid van die kruis. Ek wil vol liefde nonne hê wat bedek is met die Liefdadigheid van die Kruis. Sal jy weier om dit vir my te doen? (Moeder Teresa 2007).

Moeder Teresa het vir ds. Celeste Van Exem, SJ, haar geestelike direkteur, van haar buitengewone ervarings en het sy toestemming gevra om met aartsbiskop Ferdinand Périer, SJ, van Kolkata te praat. Sy is na die Loreto-klooster in Asansol oorgeplaas. Na vier maande van onderskeidingsvermoë het ds. Van Exem was oortuig dat Moeder Teresa se inspirasie direk van God gekom het. So het hy haar toestemming gegee om aan aartsbiskop Périer te skryf en in detail haar ontmoeting te beskryf en wat The Voice van haar vra. Moeder Teresa het verskeie briewe aan aartsbiskop Périer geskryf, insluitend 'n gedetailleerde brief gedateer 5 Junie 1947, waarin sy alle vrae en bekommernisse aangespreek het wat verband hou met die voorstel vir die stigting van 'n nuwe godsdienstige gemeenskap. Die brief aan die aartsbiskop het geblyk die stigtingsdokument en die rowwe konsep van die grondwette vir haar nuwe godsdiensorde, die Sendelinge van Liefdadigheid.

Aartsbiskop Périer was van plan om die saak tydens sy komende besoek aan Rome voor te lê vir ondersoek. Op die Fees van die Epifanie in 1948 het die aartsbiskop die groentjie aan Moeder Teresa gegee om te skryf aan die Superior Generaal van die Loreto-susters, Moeder Gertrude, wat haar spesiale oproep goedgekeur het. Daardie somer het Pous Pius XII (bl. 1939–1958), deur die Heilige Gemeente vir Godsdiens, haar toestemming verleen om die Loreto-orde te verlaat en haar nuwe sending in die krotbuurte te begin. Sy is 'n "belediging van uitlating" gekry, wat haar toestemming gegee het om buite die Loreto-klooster te bly, maar om haar godsdienstige geloftes as 'n Loreto-suster na te kom. 'n Paar dae later het Moeder Teresa die Loreto-klooster verlaat na die Holy Family Hospital van die Medical Mission Sisters in Patna, om verpleegvaardighede aan te leer.

In 1947 toe die nuwe godsdienstige orde besig was om vorm aan te neem, het Moeder Teresa begin met 'n buitengewoon lang mistieke reis van innerlike duisternis en lyding wat in mistieke teologie bekend staan ​​as die "donker nag van die siel." In vergelyking met ander heiliges wat deur soortgelyke tydperke van geestelike duisternis gegaan het, was haar duisternis buitengewoon lank; dit het byna vyftig jaar geduur (Murzaku 2021a). Nietemin, 'n jaar later, met 'n wit sari met 'n helderblou rand, het Moeder Teresa die Loreto-klooster verlaat om die hartjie van die stad binne te gaan en die wonde van die armes aan te raak en 'n nuwe godsdienstige gemeente, die Sendelinge van Liefdadigheid, te begin. Kort voor lank het dissipels wat Moeder Teresa se sendingteologie gedeel het by die geledere aangesluit om Jesus deur die armes in “absolute armoede” te dien, waarmee sy bedoel het:

werklike en volkome armoede – nie honger nie – maar wil hê – net wat die werklike armes het – om werklik dood te wees vir alles wat die wêreld vir sy eie eis (Moeder Teresa 2007).

Toe Moeder Teresa in 1950 aan Pous Pius XII geskryf het om 'n nuwe gemeente aan te vra, het die gemeenskap twaalf lede gehad. Kort daarna het aartsbiskop Périer amptelik die Vereniging van die Sendelinge van Liefdadigheid in die aartsbisdom van Kolkata gestig, met toestemming van die Heilige Stoel. Binne 'n jaar het die eerste susters met hul noviciaat as Sendelinge van Liefdadigheid begin. Binne twee jaar het Moeder Teresa Nirmal Hriday (Pure Heart), 'n tuiste vir sterwendes, geopen. Die gemeenskap het verhuis na 54A Lower Circular Road, Kolkata, Wes-Bengale, wat steeds die ligging van die moederhuis vir die Sendelinge van Liefdadigheid bly. In 1955 het die gemeenskap Shishu Bhavan in Kolkata geopen, 'n kinderhuis vir verlate straatbabas en kinders; en in 1959 is 'n leprosarium buite die stad Titagarh gestig. Die volgende jaar is Moeder Teresa verkies tot Generaal Superior van die Sendelinge van Liefdadigheid.

Teen die vroeë 1960's het Sendelinge van Liefdadigheid hul huise nasionaal uitgebrei. Op 1 Februarie 1965 het Pous Paulus VI die Decretum Laudis, wat die Missionary Sisters of Charity as 'n Gemeente van Pouslike Reg gestig het; die gemeente is direk onder die pous se gesag geplaas in plaas van die diocesane biskop s'n (soos aangehaal in Pous Johannes Paulus II 2000). Die nuwe struktuur het gehelp om die orde aan te moedig om internasionaal uit te brei. Sendelinge van Liefdadigheidshuise is in Venezuela, Italië, Tanzanië en ander lande geopen, insluitend lande wat agter die Ystergordyn was (Albanië, Kuba, Kroasië, Pole en die Sowjetunie, hoewel nie China nie).

Moeder Teresa se charisma was nie net vir vrouegemeentes nie. In Maart 1963 stig sy die Missionaries of Charity Brothers, die eerste manlike tak van die Missionaries of Charity-gemeente, gevolg deur die stigtings van die kontemplatiewe tak van die Missionary of Charity Sisters (1976) en Brothers and Priests (1979). In 1984, met ds. Joseph Langford, Moeder Teresa was medestigter van die Sendingvaders van Liefdadigheid, wie se doel is om priesterlike diens aan die armstes van die armes te verskaf, om geestelike bystand aan die Sendelinge van Liefdadigheid te verleen, en om Moeder Teresa se spiritualiteit en sending te versprei. Die Vaders het in 1992 'n gemeente van bisdom reg in Tijuana, Mexiko, geword. Haar gees en charisma het leke-volgelinge, bekend as medewerkers van Moeder Teresa (gestig in 1969) geïnspireer.

Malcolm Muggeridge se BBC-dokumentêr Iets moois vir God (1969) het wêreldwye erkenning aan Moeder Teresa en haar groeiende orde gebring (Gjergji 1990). Die wêreld was getuie van die opkoms van een van die bekendste godsdiensleiers van die twintigste eeu, as haar lys van toekennings en toekennings duidelik bewys, van die Pous Johannes XXIII Vredesprys (1971) tot die Templeton-prys (1973) en Nobelprys vir Vrede (1979). [Beeld regs] Sy is erken deur talle toekennings en eerbewyse in Indië, wat die Ramon Magsaysay-toekenning vir Vrede (1962) ingesluit het; die Jawaharlal Nehru-toekenning (1972); en die Bharat Ratna, Indië se hoogste burgerlike toekenning vir humanitêre werk (1980). Sy het ook die Amerikaanse presidensiële medalje van vryheid (1985), die UNESCO-prys vir vredesopvoeding (1992) en die Amerikaanse kongres se goue medalje (1997) ontvang vir haar sendingwerk met die armes van Kolkata. Sy het egter vas geglo dat die toekennings en toekennings gegee is sonder dat sy dit verdien het, aangesien sy gesê het: "I personally am most unworthy" in haar Nobelprys-aanvaardingstoespraak (Mother Teresa 1979).

Ondanks gesondheidsprobleme, wat hartsiektes ingesluit het, het Moeder Teresa hardnekkig voortgegaan met haar missie om die armstes van die armes te dien tot aan die einde, terwyl die Sendelinge van Liefdadigheid in ongekende getalle gegroei het. Op 5 September 1997 sterf Moeder Teresa in Kolkata omring deur haar susters. Sy het die eer van 'n staatsbegrafnis deur die Indiese regering ontvang, en haar liggaam is ter ruste gelê in die Moederhuis van die Sendelinge van Liefdadigheid.

Minder as twee jaar na haar dood het Pous Johannes Paulus II (bl. 1978–2005) in 1999 besluit om die saak vir die saligverklaring van Moeder Teresa oop te maak, wat haar op die vinnige pad na heiligeskap geplaas het. In 2003 is Moeder Teresa salig verklaar deur Pous Johannes Paulus II, en in 2016 deur Pous Francis heilig verklaar (p. 2013–hede), nadat die wonderwerk van genesing van 'n Brasiliaanse man wat aan veelvuldige breingewasse ly, deur Francis in 2015 goedgekeur is. het St. Moeder Teresa geword, wat haar dalk nie behaag het nie. Sy wou in die geselskap van die armes bly, soos sy opgeneem is en sê:

As ek ooit ’n Heilige word—sal ek sekerlik een van “duisternis” wees. Ek sal voortdurend van die Hemel afwesig wees—om die lig van diegene in duisternis op aarde te verlig (Moeder Teresa 2007).

aanhangers

Moeder Teresa het baie volgelinge en toegewydes uit verskillende godsdienstige agtergronde en lewensterreine gehad: ryk en arm, sakelui en staatshoofde, godsdienstige leiers en pouse. Een van haar eerste volgelinge verduidelik hoekom sy vir Moeder Teresa gevolg het en wat sy in haar aanskou het: “Om haar swak geklee te sien in 'n eenvoudige, nederige sari, met 'n Rosekrans in haar hand, wat Jesus onder die armstes teenwoordig maak. Mens kan sê ''n Lig het in die duisternis van die krotbuurte aangebreek'” (Moeder Teresa 2007).

Moeder Teresa se godsdiensboodskap het na die hart van die mense van Indië gegaan en hulle nader aan hul God uitgenooi en hulle verlos van die vrees vir proselitisme en bekering tot Katolisisme. "Ja, ek bekeer my," word Moeder Teresa aangeteken soos gesê. “Ek bekeer jou om 'n beter Hindoe te wees, of 'n beter Moslem, of 'n beter Protestant, of 'n beter Katoliek, of 'n beter Parsee, of 'n beter Sikh, of 'n beter Boeddhis. En nadat jy God gevind het, is dit vir jou om te doen wat God wil hê jy moet doen” (Murzaku 2022). Moeder se godsdiensboodskap het na die hart van die mense van Indië gegaan en hulle nader aan God genooi.

Moeder is beskou as 'n lewende heilige deur populêre vroomheid, deur haar volgelinge en toegewydes. Heel waarskynlik as gevolg van haar groot getalle toegewydes en volgelinge, het die Vatikaan haar kanonisering bespoedig. [Beeld regs] Pous Johannes Paulus II het afstand gedoen van die gebruiklike kanoniseringsproses in Moeder Teresa se geval, sodat haar saak geopen kon word voor die gebruiklike wag van vyf jaar na haar dood. Op 20 Desember 2002 het hy die dekrete van haar heldhaftige deugde en wonderwerke goedgekeur (“Moeder Teresa van Calcutta” nd).

RICHTINGEN / leerstellinge

Moeder Teresa was Rooms-Katolieke non, met 'n diepgaande verbintenis tot haar Christelike geloof. Sy het Christus gesien verborge in die armes en die verlate. Haar onwrikbare geloof het die Evangelie-voorskrif gevolg van “Amen, Ek sê vir julle, alles wat julle gedoen het aan een van hierdie geringste broers van My, het julle aan My gedoen” (Matt. 25:40).

Vir Moeder Teresa was Maria 'n geskenk, gegee deur Jesus aan die voet van die Kruis om Moeder vir almal te wees (Moeder Teresa 1988: Hoofstuk Twee). Christus het Maria vertrou, en so ook die Sendelinge van Liefde, wat haar vertrou in navolging van Christus. Moeder Teresa se geestelike nabyheid met Maria was 'n kombinasie van aanbidding, toegewydheid en totale vertroue in Ons Lieve Vrouw se charisma en hulp wat Moeder Teresa gebring het om die liefde en krag van God deur die Middelaar (Maria) te ervaar. Selfs die intimiteit en eenheid van Moeder Teresa met Jesus se kruisbeeld kan aan Maria en haar voorbidding toegeskryf word. “Wees alles vir Jesus deur Maria,” dit was Moeder Teresa se teologie van verlossing, wat soortgelyk is aan St. Louis de Montfort se toewyding “aan Christus deur die hande van Maria,” met vaste fondamente in beide die Skrif en Tradisie (Murzaku 2020).

Moeder Teresa het armoede, en alles wat daarmee gepaard gaan, as die uiteindelike prioriteit verstaan. [Beeld regs] Identifiseer met die armes, sien Christus in die armes, ly vir die armes; dit alles merk haar bediening en roeping aan diegene wat in die geute in Indië woon en is steeds die handelsmerk van die bediening van die Sendelinge van Liefdadigheid wat regoor die wêreld dien. Moeder Teresa se toewyding aan die armes was nie gemotiveer deur 'n akademiese of intellektuele begrip van haar kennis van hul verwantskap met Christus nie; in plaas daarvan het sy visceraal gevoel (van haar sintuie tot haar siel) dat diegene wat die meeste sorg nodig het, haar geleenthede gebied het om Christus self lief te hê. ’n Vernaamste tekortkoming wat sy in die moderne samelewing gesien het, was dit

Vandag is dit baie modieus om oor die armes te praat. Ongelukkig is dit nie mode om met hulle te praat nie (Mother Teresa 1989:Kindle).

Die Sendelinge se reaksie op Christus is die Gelofte van Armoede, wat 'n lewe van antipatie teen aardse rykdom behels. Dit is 'n godsdienstige gelofte wat in volle vryheid deur die susters afgelê is, wat vrylik beskik oor alle eiendom wat hulle besit en wat ook afstand kan doen van enige erfenis of erfenis wat hulle verwag om te ontvang (Moeder Teresa 1988: Hoofstuk Agt). Dit is wat die grondwette van die Sendelinge van Liefdadigheid Gewyde Armoede noem.

Die armoede van die Sendelinge van Liefde is 'n geleefde armoede. Hulle, as die armes wat hulle dien, is geheel en al afhanklik van Goddelike Voorsienigheid. Dit is hoe Moeder Teresa identifikasie met die armes verstaan ​​het, deur een van hulle te wees.

Verwant aan haar verbintenis om saam met die armes te stap, was Moeder Teresa se oortuiging dat lyding verlossend is. Soortgelyk aan die heilige Thérèse van Lisieux, wie se naam sy aangeneem het, het Moeder Teresa vroeg in haar lewe geleer dat as 'n mens die gekruisigde Christus wil volg, hy sy volgelinge twee metgeselle gee wat lei tot heiligmaking, of vergoddeliking: lyding en hartseer. Sy het albei hierdie in die Balkan (Skopje, Noord-Masedonië), waar sy gebore en grootgeword het, ervaar. So het persoonlike verlies, lyding en hartseer haar lewenslange metgeselle geword, waardeur sy geglo het dat sy die koninkryk van God ervaar het. Moeder Teresa het liefde gevind in lyding, want dit was deur “lyding en dood dat God die wêreld losgekoop het” (Thérèse van Lisieux 2008:95).

Soos sy gesê het:

Lyding sal nooit heeltemal uit ons lewens afwesig wees nie. As ons dit met geloof aanvaar, kry ons die geleentheid om die passie van Jesus te deel en ons liefde aan hom te wys. . . .

Ek herhaal dit graag keer op keer: die armes is wonderlik. Die armes is baie gaaf. Hulle het groot waardigheid. Die armes gee ons meer as wat ons hulle gee (Mother Teresa 1989).

Moeder Teresa se modus operandi was om Christus se lyding te verlig soos sy dit gesien het in die oë van almal wat arm is en ly.

Moeder Teresa het lyding ter harte geneem, en sy het self gely in navolging van die lydende Christus en die lydende armes. Christus het nie net diegene wat in hierdie wêreld ly, liefgehad nie, maar hy het sy liefde getoon deur sy werklike lyding aan die Kruis. Moeder Teresa se begrip van lyding is in lyn met die Evangelie-leer. St. Paulus het aan die Korintiërs gesê dat “Want soos die lyding van Christus vir ons oorstroom, so loop ook ons ​​bemoediging deur Christus oor,” en bygevoeg: “As ons verdruk word, is dit tot julle bemoediging en redding” (2 Kor. 1:5,6) ). Soos Paulus, het Moeder Teresa geglo dat wanneer Christene Christus se verlossing sien, hulle lyding 'n gelukkige einde het, verlossing.

Moeder Teresa het aan 'n langdurige geestelike duisternis gely. Geestelike lyding kan pynliker wees as die sigbare, bloeiende stigmata. Moeder Teresa het die lyding en die tekens van Jesus op haar gees gedra (Gal. 6:17). Sy is gekies om 'n slagoffer-siel te wees, wat die verlossende krag van menslike lyding op haarself geneem het. Duisternis het haar verenig met Christus, met die armes en met lydende mense wat hul pad na verlossing en waarsêery bewerk het. Soos die duisternis toegeneem het, het haar dors na God en die verlossing van siele ook toegeneem. Vir Moeder Teresa het lyding, 'n gevolg van die erfsonde, 'n nuwe betekenis gekry; dit het 'n deelname aan die reddingswerk van Jesus geword (Catechism of the Catholic Church 1992:1521).

Sendelinge van Liefdadigheid het by die orde aangesluit, ten volle bewus van die geloftes en die verwagtinge, en gereed om Christus selfs in lyding na te volg. Daar is van hulle verwag om heeltemal oor te gee, selfs in lyding, hulself aan God te gee. Hoe kan mens menslike lyding verlig? Deur 'n mede-deelnemer in Christus se lyding en die lyding van die armes te wees, het Moeder Teresa gepoog om lyding te verlig: “Ons Gemeenskap moet sy aandeel in die Passie van Jesus neem en lyding, in enige vorm, verwelkom as 'n geweldige krag om homself te vernuwe. en om meer sensitief te word vir die lyding van ons armes wie ons geroep is om te dien” (Moeder Teresa 1988:44). Op sigself is lyding niks; Lyding wat verdeel of gedeel word met die passie van Christus is egter 'n gawe en bewys van sy liefde, want deur sy Seun prys te gee, het die Vader sy liefde vir die wêreld bewys (Gorrée en Barbier 2005).

Moeder Teresa het gebed sentraal gestel in die lewe van die Sendelinge van Liefdadigheid. Gevolglik het sy elke Sendeling van Liefdadigheid gevra om te bid met 'n absolute vertroue in God se liefdevolle sorg. Sy word aangeteken soos gesê:

My geheim is 'n baie eenvoudige een: Ek bid. Om tot Christus te bid is om hom lief te hê (Moeder Teresa 1989).

Anders as ander godsdienstige gemeentes, is gebed vir die Sendelinge van Liefde egter minder gestruktureerd en blyk vryer en meer buigsaam te wees. Dit is ook gerig op kontemplasie, met 'n ander benadering tot kontemplasie - dit wil sê, die Sendelinge van Liefde is aktiewe kontemplatiewe. Klassieke kloosterwese het gevolg fuga mundi— vlug van die wêreld vir die woestyn, die berg, of diep bosse en stilte. Hierdie godsdienstiges moes so ver as moontlik van ander mense en van aanhangsels wegkom om kontemplatief te wees. Dit was nie die geval vir die Sendelinge van Liefdadigheid of vir Moeder Teresa nie. Sy het seker gemaak dat hulle by beide kontemplasie en aksie betrokke sou raak. Hulle dag bestaan ​​uit vier-en-twintig uur met Jesus in gebed en aksie, wat beteken,

Ons is kontemplatiewe in die wêreld en daarom is ons lewens gesentreer op gebed en aksie. Ons werk is 'n uitvloei van ons kontemplasie, ons eenheid met God in wat ons ook al doen, en deur ons werk (wat ons ons Apostolaat noem) voed ons ons eenheid met God sodat gebed en aksie en aksie en gebed voortdurend in vloei is (Moeder) Teresa 1995b:Kindle).

Moeder Teresa was self 'n aktiewe kontemplatiewe, wat haar erkenning en vele toekennings ingepalm het. Sy het 'n ereplek gewen by die Menseregtestoep van die Nasionale (Episkopale) Katedraal in Washington, DC [Beeld regs] Die Menseregtestoep van die Katedraal is opgedra aan daardie individue “wat betekenisvolle, diepgaande en lewe geneem het -veranderende optrede in die stryd vir menseregte, sosiale geregtigheid, burgerregte en die welsyn van ander mense” (Murzaku 2021b). Moeder Teresa het 'n vooraanstaande en kenmerkende stem geword van diegene wat nie 'n stem gehad het nie en wie se probleme die moderne wêreld geïgnoreer het. Dit het die armes, die vervolgdes, immigrante, vigs-slagoffers, terminaal siek pasiënte, behoeftiges en die gemeenskap se weggooides ingesluit wat sy tot haar dood gehelp het.

RITUELE EN PRAKTYKE

Moeder Teresa het al die rituele van die Katolieke geloof waargeneem, insluitend die Eucharistie, wat die middelpunt van die gemeenskapslewe van die Sendelinge van Liefdadigheid is. In die eucharistie,

ons ontvang Jesus wat ons vorm [, . . .] bid saam as 'n gemeenskap en vir die gemeenskap, insluitend daaglikse gebed tot die Heilige Gees om ons almal in liefde te verenig [, . . .] deel die etes en herskep saam [, . . .] ons vergewe mekaar met 'n wedersydse en vergewensgesindheid en vra in die openbaar vergifnis vir foute wat in die openbaar begaan is so gou as moontlik [, . . . betrokke raak by] wedersydse deel van geestelike refleksie [, . . . en] vier die fees van die beskermheilige van die susters” (Moeder Teresa, Grondwette 1988: Deel 1, Hoofstuk 1).

Soos Christus aan die kruis van sy klere gestroop is, van alles, het hy een geword en met die armes en die verstotelinge geïdentifiseer. Dit was die model van 'n "absolute" of "perfekte" armoede waarmee Moeder Teresa en haar orde geïdentifiseer is, deur die armoede van Jesus en die armoede van die armes hul eie te maak (Murzaku 2021a).

Moeder Teresa het die tipe absolute armoede gevolg wat Christus aan die skrifgeleerde beskryf wat hom genader het: “Jakkalse het holtes en voëls van die hemel het neste, maar die Seun van die mens het nêrens om sy kop te rus nie” (Matt. 8:20). Moeder Teresa en haar susters het die huidige oomblik intens met volkome vertroue in God geleef en geleef (Moeder Teresa 1988).

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Moeder Teresa se leierskapvermoëns het gelei tot die vestiging van 'n florerende godsdienstige orde in die laat twintigste eeu, in 'n tyd toe ander godsdienstige ordes in die Katolieke Kerk in die aantal beroepe gekrimp het. Dit is 'n gevolg van Moeder Teresa se buitengewone leierskap as stigter en leier van die Missionaries of Charity. Sy het nie gedink in terme van groot, sistemiese, jaarlange planne om armoede, lyding, dwelmmisbruik aan te spreek of wêreldvrede te bewerkstellig nie. In plaas daarvan was haar leierskapbenadering om een ​​persoon op 'n slag te help. Moeder Teresa het nooit daarop gemik om die wêreld te verander nie, net om die persoon voor haar te help (Bose en Faust 2011), gefokus te bly en aktief te wees. Soos die leier van 'n groot korporasie, het Moeder Teresa 'n duidelike visie en doel gehad waarin sy sterk geglo het. Haar visie was om die armstes van die armes te dien, en hierdie visie is goed verwoord en gevolg. Sy was sterk en het opgestaan ​​vir haar beginsels. Sy het nooit haar etiese beginsels verraai nie. Sy het kritiek met nederigheid in die gesig gestaar. Sy het 'n duidelike begrip van haar sterk- en swakpunte:

As ons nederig was, niks
sou ons verander - ook nie lof nie
ook nie moedeloosheid nie. As iemand
was om ons te kritiseer, ons
sou nie moedeloos voel nie. As
iemand sou ons prys, ons
sou ook nie trots voel nie (Moeder Teresa 1989).

Sy was 'n top-down en praktiese leier, nie 'n outokraat nie, maar eerder 'n ma vir haar gemeenskap. Gemeenskap was 'n groot familie vir Moeder Teresa en die Sendelinge van Liefdadigheid. As die skrywer van die Constitutions of the Missionaries of Charity het sy geskryf dat die “eerste groot verantwoordelikheid is om ’n gemeenskap te wees” (Mother Teresa 1988:43). Verder het sy verduidelik dat “Die gesag wat meerderes van God ontvang deur die bediening van die Kerk, deur hulle uitgeoefen moet word in 'n gees van diens. In die vervulling van hul amp moet hulle gehoorsaam wees aan die wil van God en diegene wat aan hulle onderworpe is, as kinders van God regeer” (Mother Teresa 1988:82).

Kwessies / UITDAGINGS

Ten spyte van Moeder Teresa se roem as een van die belangrikste godsdienstige vroue van die twintigste eeu, het haar werk en bydraes nie sonder kritiek en kontroversie verloop nie. Christopher Hitchens, Moeder Teresa se onbuigsame kritikus, skryf in Slate op 20 Oktober 2003, by geleentheid van haar saligverklaring, het gesê: “MT [Moeder Teresa] was nie 'n vriend van die armes nie. Sy was 'n vriend van armoede. Sy het gesê dat lyding ’n gawe van God is” (Hitchens 2003). In 'n 1995 New York Times artikel het Walter Goodman haar gekritiseer omdat sy hulde gebring het by die graf van die Albanese diktator Enver Hoxha, en gesê dat "Moeder Teresa meer aan Caesar gee as wat streng deur die Skrif vereis word" (Goodman 1995).

Geneviève Chénard, skryf vir die New York Times, het geskryf dat sy nie "oortuig was dat ons so vinnig moet wees om Moeder Teresa te kanoniseer nie." Sy het verder hierdie kwessies geopper: “Haar sendeling [sic] van Charity was (en is steeds) een van die rykste organisasies ter wêreld, en tog is by die fasiliteit onder haar toesig gebruikte spuite met koue water afgespoel, tuberkulosepasiënte is nie in kwarantyn geplaas nie en pynmedisyne is nie voorgeskryf nie. Moeder Teresa het geglo dat lyding jou nader aan God gemaak het” (Chénard 2016).

Binne die Katolieke Christendom het 'n aantal Moeder Teresa se ortodoksie bevraagteken. Verskeie beskou haar as 'n universalis, "wat in wese glo dat alle godsdiens na dieselfde God lei" (Challies 2003).

Ander vind haar oortuiging dat Jesus teenwoordig is in elke persoon as panteïsties (Challies 2003), en val haar stelling aan dat "Wanneer ons die siekes en behoeftiges aanraak, raak ons ​​die lydende liggaam van Christus aan" (Mother Teresa 1989).

Moeder Teresa het haar deel van kritiek en skeptici gehad wat die sukses van haar orde, haar geloof, haar werke van barmhartigheid, haar teologie van diens, haar lyding wat die donker nag van die siel insluit, en haar toewyding aan armoede, bevraagteken het. Moeder Teresa en haar missie om die armstes van die armes te dien, kan nie sonder 'n mistiek-asketiese teologiese raamwerk verstaan ​​word nie. Deur haar donker nag van die siel het sy probeer om mense se weë te verlig, insluitend die gedagtes en die paaie van haar kritici. Beproewinge is immers menslik, maar hoe sy die beproewing deurstaan ​​het, insluitend die beproewing van geloof, is die sleutel om Moeder Teresa se donker nag van twyfel en duisternis te verstaan. Alhoewel Moeder Teresa deur duisternis gegaan het, was sy nie klinies depressief of het sy simptome van glimlaggende depressie, wat depressie bedek met 'n vals glimlag of wat sielkundiges sosiale glimlagte noem, getoon nie. Hierdie vals glimlagte is algemeen onder mense met 'n bekende status soos Moeder Teresa gehad het, wat voortdurend deur die media spook. ’n Studie van 2010 het bewys dat daar inderdaad “geen werklike bewyse is dat haar [Moeder Teresa] klinies depressief is nie” (Zagano en Gillespie 2010:71).

Volgens Moeder Teresa se siening het twyfel nooit ongeloof geword nie. Sy het nie skaam gevoel om haar twyfel met haar geestelike raadgewers te bespreek nie. Trouens, vir diegene wat twyfel oor die moontlikheid van geloof, kan haar ervaring dalk verhelderend wees, wat hulle lei na 'n pad wat sy voor hulle geloop het. Daarbenewens het die donker nag van die siel, wat 'n bekende toestand in Christelike mistiek-asketiese tradisie is, Moeder Teresa nooit oorweldig nie (Murzaku 2021a).

BETEKENIS VIR DIE STUDIE VAN VROUE IN RELIGIES

Moeder Teresa is 'n verwante heilige, wat nagevolg kan word. Sy is 'n moderne vrou wat 'n godsdienstige roeping gehad het om die armstes van die armes te dien en dit bewerkstellig het. Sy is 'n rolmodel van liefdadigheid, toewyding, onbaatsugtigheid en teerheid. Sy het armoede gepersonaliseer, dit 'n naam en 'n gesig gegee, en was die grootste voorstander vir haar armes.

Sy is 'n belangrike figuur in die studie van godsdienstige vroue. Sy is ’n moderne heilige wat geglo het dat “elke mens [gemaak] is vir groter dinge—om lief te hê en om liefgehê te word” (Maasburg 2016:Kindle). Sy was 'n voorstander van vroue en die komplementariteit van vroue en mans, en van die gesin en van kinders (Mother Teresa 1995a). Sy het 'n tradisionele boodskap van deernis vir die armstes van die armes in die moderne wêreld gebring. Deur aksie het Moeder Teresa die sentraliteit van spiritualiteit en gebed gedeel om outentiek in die wêreld te lewe.

IMAGES

Prent # 1: Moeder Teresa. Met vergunning ds. Dr Lush Gjergji.
Beeld # 2: Skool in Skopje bygewoon deur Gonxhe Agnes Bojaxhiu (Moeder Teresa). Met vergunning prof. dr. Skender Asani.
Beeld # 3: Moeder Teresa ontvang die Nobelprys in 1979. Krediet: https://www.indiatoday.in/education-today/gk-current-affairs/story/7-facts-mother-teresa-nobel-prize-1369697-2018-10-17.
Beeld # 4: Moeder Teresa met Pous Johannes Paulus II. Krediet: https://www.catholicnewsagency.com/news/34441/the-happiest-day-of-mother-teresas-life.
Beeld # 5: Moeder Teresa sorg vir 'n ondervoede kind. Krediet: http://2breligionalexis.weebly.com/importance-of-issue-and-how-mother-teresa-helped-out.html.
Beeld # 6: Beeldhouwerk van Moeder Teresa op die Menseregte-stoep van die Nasionale Katedraal, Washington, DC Krediet: https://cathedral.org/what-to-see/interior/mother-teresa/.

Verwysings

Bose, Ruma en Lou Faust. 2011. Moeder Teresa, HUB: Onverwagte beginsels vir praktiese leierskap. San Francisco: Berrett-Koehler Uitgewers. Kindle uitgawe.

Kategismus van die Katolieke Kerk. 1992. Libreria Editrice Vaticana. Toegang vanaf https://www.vatican.va/archive/ENG0015/__P4N.HTM op 15 Oktober 2022.

Challies, Tim. 2003. "Die mite van Moeder Teresa." Challies, November 2. Toegang verkry vanaf https://www.challies.com/articles/the-myth-of-mother-teresa/ op 15 Oktober 2022.

Chénard, Geneviève. 2016. "Moeder Teresa verdien nie heiligeskap nie." New York Times, Maart 25. Toegang verkry vanaf    https://www.nytimes.com/roomfordebate/2016/03/25/should-mother-teresa-be-canonized/mother-teresa-doesnt-deserve-sainthood op 15 Oktober 2022.

Gjergji, Lush. 1990. Moeder Teresa. La Madre della Carita. Bologna: Editrice Velar.

Goeieman, Walter. 1995. “Critic's Notebook; ’n Skeptiese blik op Moeder Teresa.” New York Times, Februarie 8.

Gorrée, Georges en Jean Barbier. 2005. Moeder Teresa van Calcutta: Tu mi Porti l'Amore Scritti Spirituali. Rome: Città Nuova Editrice.

Hitchens, Christopher. 2003. "Liefste Mammie: Die Pous sal Moeder Teresa, 'n Fanatikus, 'n Fundamentalis en 'n Bedrog, salig." Leisteen, Oktober 20. Toegang verkry vanaf https://slate.com/news-and-politics/2003/10/the-fanatic-fraudulent-mother-teresa.html op 15 Oktober 2022.

Maasburg, Leo. 2016. Moeder Teresa van Calcutta. 'n Persoonlike Portret. San Francisco, CA: Ignatius Press. Kindle uitgawe.

Moeder Teresa. 2007. Moeder Teresa: Kom wees my lig, die private geskrifte van die heilige van Calcutta, ed. Brian Kolodiejchuk. New York: Image Doubleday.

Moeder Teresa. 1995a. "Boodskap aan Vierde Wêreldkonferensie oor Vroue." Toegang vanaf https://www.crossroadsinitiative.com/media/articles/mother-teresas-message-to-4th-womens-conference/ op 15 Oktober 2022.

Moeder Teresa. 1995b. 'n Eenvoudige Pad, komp. Lucinda Vardey. New York: Ballantine Books. Kindle uitgawe.

Moeder Teresa. 1989. Moeder Teresa: In my eie woorde. Saamgestel deur José Luis González-Balado. Liguori, MO: Liguori-publikasies. Kindle uitgawe.

Moeder Teresa. 1988. Grondwette van die Sendelinge van Liefdadigheid.

Moeder Teresa. 1979. Nobelprys-aanvaardingstoespraak. Toegang verkry vanaf https://www.nobelprize.org/prizes/peace/1979/teresa/acceptance-speech/ op 15 Oktober 2022.

"Moeder Teresa van Calcutta." en Vatikaan. Toegang vanaf https://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20031019_madre-teresa_en.html op 15 Oktober 2022.

Murzaku, Ines Angeli. 2022. "Moeder Teresa se susters hoef nie te proseliteer nie - hulle het die liefde van God om te deel." Nasionale Katolieke Register, Januarie 15. Toegang verkry vanaf https://www.ncregister.com/blog/missionaries-of-charity-persecution-in-india op 15 Oktober 2022.

Murzaku, Ines Angeli. 2021a. Moeder Teresa: Heilige van die Peripherieë. Mahwah, NJ: Paulistiese Pers.

Murzaku, Ines Angeli. 2021b. "Verenigde Nasies vereer Moeder Teresa met 'n posseël." Nasionale Katolieke Register, Augustus 26. Toegang verkry vanaf https://www.ncregister.com/blog/un-postage-stamp-honors-mother-teresa op 15 Oktober 2022.

Murzaku, Ines Angeli. 2020. "Wees alles vir Jesus deur Maria." Nasionale Katolieke Register. Augustus 15. https://www.ncregister.com/blog/be-all-for-jesus-through-mary.

Pous Johannes Paulus II. 2000. "Brief van die Heilige Vader Johannes Paulus II by geleentheid van die 50ste herdenking van die Stigting van die Sendelinge van Liefde." Toegang vanaf https://www.vatican.va/content/john-paul-ii/en/letters/2000/documents/hf_jp-ii_let_20001017_missionaries-charity.html op 15 Oktober 2022.

Pous Johannes Paulus II. 1981. Familiaris-konsortium. Libreria Editrice Vaticana. Toegang vanaf https://www.vatican.va/content/john-paul-ii/en/apost_exhortations/documents/hf_jp-ii_exh_19811122_familiaris-consortio.html op 15 Oktober 2022.

Thérèse van Lisieux. 2008.  Gee eenvoudig oor. Notre Dame, IN: Ave Maria.

Zagano, Phyllis en C. Kevin Gillespie. 2010. "Omhelsing van duisternis: 'n teologiese en sielkundige gevallestudie van Moeder Teresa." Spiritus: 'n Tydskrif vir Christelike Spiritualiteit 10: 52-75.

AANVULLENDE HULPBRONNE

Comastri, Angelo. 2016. Madre Teresa, Una Goccia d'Acqua Pulita. Milaan: Paoline Editoriale Libri.

Donohue, Bill. 2016. Ontmaskering van Moeder Teresa se kritici. Bedford, NH: Sophia Institute Press. Kindle uitgawe.

Egan, Eileen. 1985. So 'n Visie van die strate: Moeder Teresa—Die Gees en die Werk. Garden City, NY: Doubleday & Company.

Garrity, Robert M. 2017. Moeder Teresa se mistiek: 'n Christo-Ecclesio-Humano-sentriese mistiek. Hobe Sound, FL: Lectio Publishing.

Gjergji, Lush. 2022. Ek hou die Albanese mense in my hart. Gesprekke met Moeder Teresa. New York, NY: Iliria Press.

Gjergji, Lush. 1991. Moeder Teresa: Haar lewe, haar woorde. Vyfde Uitgawe. New York: New City Press.

Murzaku, Ines Angeli. 2022. "Moeder Teresa se roeping op 100." Die Katolieke Ding, 15 Augustus Toegang vanaf https://www.thecatholicthing.org/2022/08/15/mother-teresas-vocation-at-100/ op 15 Oktober 2022.

Murzaku, Ines Angeli. 2018. "Moeder Teresa: Pro-Life Heroine of Pro-Life Millennials." Nasionale Katolieke Register, September 5. Toegang verkry vanaf https://www.ncregister.com/blog/mother-teresa-pro-life-heroine-of-pro-life-millennials op 15 Oktober 2022.

Murzaku, Ines Angeli. 2017. "Pouslike gesant om nuwe katedraal in te wy wat na Moeder Teresa vernoem is." Nasionale Katolieke Register, Julie 20. Toegang verkry vanaf https://www.ncregister.com/blog/papal-envoy-to-consecrate-new-cathedral-named-for-mother-teresa op 15 Oktober 2022.

Scott, David. 2016. Die liefde wat Moeder Teresa gemaak het. Spesiale kanoniseringsuitgawe. Bedford, NH: Sophia Institute Press. Kindle uitgawe.

Spink, Kathryn. 1997. Moeder Teresa: 'n volledige gemagtigde biografie. San Francisco: HarperSanFrancisco.

Publikasiedatum:
18 Oktober 2022

Deel