Jaap Timmer

Alle Stille Oseaan Ontstaan

ALLE PACIFIC ARISE TYDLYN

1946 (6 September): Michael Maeliau is gebore in die dorpie Dodaia in die To'abaita-sprekende streek, met afkoms van die plaaslike Baleafoa-lyn en die Gwalu'masu-lyn van die Baelalea-sprekende groep.

1958: Om skool by te woon, het hy op twaalfjarige ouderdom na sy ouma in die nabygeleë dorpie Suidara, naby Malu'u-skool in die To'abaita-sprekende streek, verhuis.

1963: Maeliau het die King George VI Sekondêre Skool in Honiara bygewoon. Hy is in 1965 uit die skool geskors omdat hy 'n staking gereël het om een ​​van die onderwysers te skors.

1966: Maeliau het by die Royal Solomon Islands-polisiemag aangesluit, maar het ná 'n jaar bedank omdat hy by die bediening van sy kerk wou aansluit.

1974: Maeliau gradueer met 'n kollege diploma van die Bybelkollege van Nieu-Seeland (BCNZ, nou die Laidlaw College) in Auckland en, in dieselfde jaar, met 'n Diploma in Divinity van die Melbourne College of Divinity.

1975: Maeliau trou met Martha Safina Atomea en neem 'n dosentpos aan by die Christian Leaders' Training College (CLTC) in Papoea-Nieu-Guinee. Terwyl hy doseer het, het hy kunskursusse aan die Universiteit van Papoea-Nieu-Guinee gevolg.

1976-1983: Maeliau het gedien as die president van die Evangeliese Genootskap van die Suid-Stille Oseaan.

1979-1980: Maeliau het sy eerste openbaring ontvang tydens twee Catherine Paaskonvensies in die Noordelike Gebiede, Australië. Hy het berig dat God aan hom geopenbaar het dat Eerste Nasies van Australië geestelik sou lei. Dit was die begin van die “aanloop tot die geveg”.

1980: Maeliau studeer met 'n Baccalaureus Artium aan die Universiteit van Papoea-Nieu-Guinee.

1983: Maeliau het die Billy Graham-konferensie vir Evangeliste in Amsterdam bygewoon. Van toe af het “die konseptuele jare” begin.

1984: Maeliau het die eerste visioen oor die Later Rain Herlewing op Aarde ontvang tydens die eerste Wêreldgebedsbyeenkoms in Seoul, Suid-Korea. Terug in die Salomonseilande het hy 'n visioen op 'n wolk bokant die Salomonseilande ontvang wat die laat reën teweeggebring het.

1984: Op 'n vlug oor Australië, terwyl hy die vasteland besoek het vir 'n byeenkoms van Eerste Nasies se leiers, het Maeliau van God verneem dat die woestyn onder hom sy eie Moses en Dawid opgelewer het.

1985-1986. Maeliau het meer onthullings ontvang tydens besoeke aan Wagga Wagga en Mapleton (tydens 'n Baptiste-leiers-toevlug), en Bundaberg. In Bundaberg het hy verneem dat die mandaat vir die SSEC die "skottel en handdoek" was, 'n dienaar van dienaars" en dat Salomonseilande "die Josef van die Stille Oseaan" was.

1986: Maeliau het die sogenaamde “Deep Sea Canoe Vision” ontvang tydens 'n kerkouderling se gebedsbyeenkoms in Honiara. Hierdie visioen het The Move of the Glory of the Lord (later APA) ingelui.

1987: Pastoor Tom Hess het die Jerusalem-huis op die Olyfberg gestig vir "wagter" van regoor die wêreld om 'n voortdurende vier-en-twintig-uur gebed te handhaaf. Maeliau, as die verteenwoordiger vir Salomonseilande, het vanaf die vroeë 1990's by die beweging aangesluit.

1989 (Desember): Sleutel-evangeliese leiers Oswald Sanders, John Hitchen en Joshua Daimoi, onder andere, het in Suva, Fidji, vergader vir die eerste Stille Oseaan-sendingkonsultasie. Veral die Melanesiese kerke het gepleit vir 'n omkering van die sending.

1990's: Gemerk deur Maeliau as "die vormingsjare", was dit 'n tydperk waartydens die Suid-Stille Oseaan Gebedsvergadering (soos APPA destyds genoem is) al hoe meer selfversekerd betrokke was by gebedsberge (sien hieronder) en die organisasie van Suid-Stille Oseaan Gebedsbyeenkomste in die omgewing.

1992: Die South Pacific Prayer Assembly (SPPA) is gestig.

1996: Pastoor Tom Hess het Brisbane en Honiara besoek waar Maeliau hom na 'n gebedsberg geneem het. Maeliau het Hess se jaarlikse All Nations-konvokasie in Jerusalem begin bywoon.

1993-1997: Maeliau stig en lei die politieke party genaamd die Christian Leadership and Fellowship Group. Maeliau het sowat anderhalf jaar lank opgetree as minister van binnelandse sake en daarna minister van handel onder premier Francis Billy Hilly (1993-1994).

1997: Maeliau is beloon met die Orde van die Britse Ryk (OBE) vir dienste aan die kerk, die gemeenskap en politiek.

1998–2003: Gewapende konflik, wetteloosheid en wanorde het die Salomonseilande aangegryp, wat Maeliau aangespoor het om te vra vir verhoogde soewereiniteit van Malaita en die vestiging van 'n teokrasie.

2000: Die tiende herdenking van die Suid-Stille Oseaan Gebedsbyeenkoms is gevier, en, na 'n oproep in 1998 in Jerusalem, het Maeliau Salomonseilande aan die Koning van Jerusalem aangebied. In September het Maeliau Uluru geklim om Jesus aan te spoor om te kom.

2003 (Augustus): Maeliau het verskeie openbarings oor die heerlikheid van die Here ontvang terwyl hy in Papoea-Nieu-Guinee was. Die beweging is herdoop na All Pacific Prayer Assembly (APPA).

2003 (Augustus): In die Salomonseilande het Maeliau 'n wapenamnestiebepaling ingestel om 'n konflik te beëindig en drie dae vroeër, op 17 Augustus, het hy 'n openbaring ontvang dat die profesie oor die koms van die Kaptein vervul is.

2004: Tydens 'n "24/7 Gebedskonferensie" in Canberra, is Maeliau deur God beveel om die Parlementshuis binne te gaan om Jesus te vra om mag oor Australië te aanvaar, om die land se Babiloniese stelsel te vernietig en om alle spore van daardie stelsel in die lande terug te trek. waarheen dit uitgevoer is.

2005 (Februarie): Maeliau het die All Nations-konvokasie in Singapoer bygewoon waar God aan hom geopenbaar het dat Australië deur die Betanië-poort na Jerusalem sou gaan.

2005 (April): Maeliau het deelgeneem aan die Derde All Pacific Prayer Assembly in Auckland.

2006: Maeliau staan ​​as 'n onafhanklike kandidaat vir die verkiesings vir die nasionale parlement. Sy hervormingsprogram het 'n godvresende en nie-korrupte regering beloof, maar sy verkiesingsveldtog was uiteindelik onsuksesvol.

2007 (7 Julie): Tydens 'n kerklike ouerskapvergadering in Auki, Malaita, op Salomonseiland se 29ste onafhanklikheidsdag, het God geopenbaar dat die beweging van die Heerlikheid van die Here na tien jaar in Jerusalem sou raak.

2009: Die APPA het weggebreek van die South Sea Evangelical Church. Die Kerk het besluit om Maeliau te ontslaan.

2010: Deur die loop van die jaar het Maeliau 'n opeenvolging van manifestasies en boodskappe van Jesus ontvang. Die beweging het sy naam verander na All Peoples Prayer Assembly (APPA).

2015 (25 Desember): Maeliau het die boodskap ontvang dat die regering van Salomonseilande op Jesus se skouers was (Jesaja 9: 6,7) en verdere boodskappe oor die herstel van soewereiniteit op vyf vlakke (God, staat, etniese groep, stam, familie en persoon).

2016 (6 September): Op Maeliau se verjaardag het evangelis Peter Kama, wat in Papoea-Nieu-Guinee was vir “verbondsvieringe”, 'n goddelike boodskap ontvang wat Maeliau se status as profeet aankondig.

2017 (Oktober): Maeliau het die verwelkoming van die Koning van Glorie in Jerusalem bygewoon in Bethlehem tydens die Huttefees.

2018: Die beweging het sy naam verander na All Pacific Arise (APA).

2019 (September): Maeliau het by 'n gebedsbyeenkoms op Bougainville, Papoea-Nieu-Guinee, aangesluit.

2019 (Desember): Maeliau het vir die laaste keer in sy lewe by 'n byeenkoms van die APA Jerusalem Council in Israel aangesluit.

2021 (14 Oktober): Nadat Maeliau met diabetes in Malu'u in die hospitaal opgeneem is, is Maeliau dood.

2022 (Oktober): Daar was 'n groot viering van die 30th Herdenking van APA en Huttefees in die Maranatha-saal in Honiara.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

The All Pacific Arise (APA) is 'n evangeliese duisendjarige beweging wat in die middel-1980's in die To'abaita- en Baelalea-sprekende streke op die eiland Malaita verskyn het en het geleidelik gegroei tot duisende volgelinge en 'n internasionale netwerk (Timmer 2015a, 2015b) ). Die beweging is gebou op 'n lang tradisie van openbaring, herlewing en idees van outonomie in die South Sea Evangelical Church (SSEC) en sy voorganger, die South Sea Evangelical Mission. Die Sending is sedert die vroeë twintigste eeu aktief in die streek en het die sterkste gegroei op die eiland Malaita (Young 1925; Hilliard 1969; Moore 2009). Dit is die oudste tradisionele en mees polities betrokke kerk op die eiland (Akin 2013:28). APA het na vore getree as 'n alternatief vir die SSEC se tradisionele evangeliese leerstelling, veral met betrekking tot sy verskuiwing van verlossing na die toekoms. Daarteenoor is APA oop vir die naderende teenwoordigheid van God, openbarings en verledes wat verhoudings met voorouers insluit. Na verskeie konflikte oor fundamentele teologiese aangeleenthede, het APA weggebreek deur 'n swart teologie en 'n nuwe grondwet van die samelewing in 2005 te beroep.

APA is gestig deur dominee Michael Maeliau, [Beeld regs] en hy het voortgegaan om die beweging as hoofprofeet te lei totdat hy in Oktober 2021 op die ouderdom van vyf-en-sewentig oorlede is. In die konteks van sekondêre bekerings na 'n groot charismatiese herlewing in 1970 (Griffiths 1977), het Maeliau begin om goddelike openbarings van 'n profetiese aard aangaande die verlede, hede en toekoms van Malaita te ontvang. Hy het 'n profeet-leier geword, hy het namens God begin praat terwyl hy in beheer was van 'n beweging. Profete in die konteks van APA word verstaan ​​as 'n konvergensie tussen profete in die Hebreeuse kultuur van die Ou Testament en 'n plaaslike tradisie van "priesters" wat verantwoordelik is vir kommunikasie met voorvaders. Hulle is manifestasies van wat Garry Trompf sien as 'n Melanesiese profetiese tradisie, "selfs wanneer sekere boodskappe tasbaar sinkreties kan wees ... of swaar geklee kan wees in Christelike woordeskat, word hulle op 'n inheemse, nie-nabootsende wyse deur Melanesiërs verwoord" (1977:9). .

Oor 'n tydperk van jare het Maeliau 'n nuwe begrip van homself in 'n plaaslike dog intens globaal-verbonde samelewing uitgeleef en 'n beweging met sterk bande met Israel sowel as met ander eskatologiese bewegings regoor die wêreld opgebou. As profeet en teoloog het Maeliau die 1970-herlewing gebruik om Malaita as 'n Christelike nasie te herdefinieer, wat voorgestel word as besit van sekere sleutelkontinuïteite met sy vorige vorme. In wese bou APA se teologie op die idee dat die koms van Christus se heerskappy uitgebrei word deur die gawe van die Heilige Gees in die laaste dae (Hand. 2:17) na die uithoeke van die aarde (13:47), insluitend na die goddelik genoemde. Salomonseilande en sy vorige rituele vir kommunikasie met voorvaders en God.

Maeliau se ideaal van profesie en die gebruik van apokaliptiese tekste het voortgegaan om oor die beweging te resoneer om 'n antieke plaaslike tradisie van kommunikasie met voorvaders en die Christelike idee van bevryding en koms tot 'n Beloofde Land te grond. Die beweging het ook voortgegaan om mense in ander Stille Oseaan-lande te lok, veral in Papoea-Nieu-Guinee (Bougainville, Manus en Port Moresby), en Vanuatu.

Gedryf deur Baptiste en Evangeliese teologiese studies in Aotearoa/Nieu-Seeland en Papoea-Nieu-Guinee, 'n groot herlewing op die eiland Malaita in 1970 (Griffiths 1977), en 'n visie oor die Glorie van die Here, het Maeliau The Move of the Glory of geloods. die Here in 1984. Maeliau het in 1974 'n kollege-diploma aan die Bybelkollege van Nieu-Seeland (BCNZ, nou bekend as die Laidlaw College) voltooi en in dieselfde jaar 'n diploma in goddelikheid aan die Melbourne College of Divinity verwerf. In 1975, kort nadat hy met Martha Safina Atomea getrou het, het hy die pos van dosent by die Christian Leaders' Training College (CLTC) in Banz, Papoea-Nieu-Guinee, aanvaar. Van 1976 tot 1983 het Maeliau gedien as die president van die Evangeliese Genootskap van die Suid-Stille Oseaan. Toe Maeliau in die middel 1980's na die Salomonseilande teruggekeer het, het hy 'n geordende Minister van die South Sea Evangelical Church en later President van daardie kerk geword.

Maeliau het teologiese kennis saam met hom gedra, 'n ooggetuieverslag van herlewings in Papoea-Nieu-Guinee, meer gedetailleerde kennis van plaaslike godsdienstige bewegings wat sedert Britse bewind op Malaita na vore gekom het, en internasionale verbintenisse. Terug by die huis het hy selfbewus begin omgaan met sy eie samelewing en probeer om die transformasie daarvan te bewerkstellig. Vir die transformasie van sy samelewing het hy 'n nuwe morele gemeenskap in die vooruitsig gestel wat gegrond is op voor-Christelike profeetskap en die duidelike teenwoordigheid van die Here. Dit behoort 'n heilige groep te word wat, verenig, die teenwoordigheid van God aanbid, die uitbarstings van openbarings ervaar, by gebede en liedere aansluit, en die verlede laat herleef in afwagting van God se goddelike ingryping in hul groep.

Oor verskeie openbarings en aktiewe konstruksies van 'n swart teologie het 'n wye verskeidenheid van Genesis-agtige narratiewe na vore gekom, wat uitgebrei het na vinnig groeiende horisonne van die toekoms en die verlede, en ook nuwe lewe geblaas het in geslagsregisters van Malaïtaanse geslagte. Mense het begin om tydelike en ruimtelike kaarte van diep-tyd en diepruimte rondom genealogiese bome te bou wat uit die Ou Testament aangepas is in kombinasie met plaaslike genealogiese berekening.

Die belangstelling in sulke "Hamitiese" oorspronge dateer ten minste terug na die 1960's, toe die evangeliese teologie van Herbert W. Armstrong en sy Britse en Amerikaanse Israelisme in die Salomonseilande uitgesaai is, sowel as deur dekades lange oorpeinsing oor hoekom hulle land vernoem is. Salomonseilande. Kan eilandbewoners ook Israeliete wees? Hierdie omgewing was swanger met ontologiese vrae. Met die beker wat as't ware vol was, was die 1970-herlewing vir baie die laaste druppel, maar dit het steeds 'n gesaghebbende stem nodig gehad. Hier het Maeliau ingekom as 'n makelaar tussen moontlike nuwe verledes vir Malaita, Bybelse en hedendaagse Israel, en die toekoms wat met die einde van die tyd sal aanbreek.

Vroeg in 1986 het ’n groep ouer manne van die SSEC vergader om te oorweeg om ’n nuwe gemeente in een van die voorstede van Honiara te begin. Op Pinksterdag, tydens gebedstyd, het Maeliau 'n visioen van God begin ontvang. Hierdie eindtyd profetiese visioen het die verhaal van 'n massiewe golf voorspel wat in Salomonseilande begin, om die wêreld reis en in Jerusalem eindig. Die visioen begin met 'n vallei wat vul met kristalhelder (onbesoedelde) water, wat in 'n vloed ontwikkel en later 'n wolk word. Die wolk reis na Australië en keer terug na Salomonseilande van waar dit ooswaarts gaan na al die nasies in die Stille Suidsee. Soos die wolk Papoea-Nieu-Guinee bereik, verander dit in 'n drieledige kragtige stroom wat ooswaarts na die weskus van die Verenigde State mik. Wanneer dit in die Verenigde State aankom, gaan die sentrale stroom voort na die ooskus en draai dan om 180 grade en ontwikkel in 'n magtige golf wat uiteindelik van die Noorde tot by die Suidpool strek. Die golf rol dan terug en beweeg weswaarts.

Die golf is so groot dat dit al die nasies op sy pad onderdompel en so hoog is dat dit selfs Mount Everest oorstroom. Dit dek alles in sy pad terwyl dit oor die Stille Oseaan en Asië beweeg totdat 'n sirkel wat die aardbol omsluit voltooi is. Met die voltooiing van die sirkel, zoom die golf in op Jerusalem en skiet soos 'n groot pilaar die hemele in. Soos dit hoog in die lug kom, gaan dit oop soos 'n groot sampioen wat geleidelik versprei totdat dit die Aarde omhul. Op hierdie stadium kom 'n stem uit die wolk wat sê: "En die heerlikheid van die Here sal die aarde oordek soos die waters die see bedek."

Hierdie visioen het volgelinge geïnspireer om na te dink oor die Bergpredikasie (beskryf in Matteus 5:7 en Lukas 6:17-49; en Sien Handelinge 1:8) waarin Jesus na die uiterste dele van die wêreld verwys het as die geografiese eindes van wat God se woord versprei moet word. Vir die meeste evangeliese Christene in Malaita het hierdie visioen die belangrikste aspek van die preek geword. In Maeliau se historiese besinning oor hierdie visioen het die Here hom saam met ’n gebedsbeweging uit Melanesië opgewek (Maeliau 2018b:4).

Verskeie sleuteltemas van die beweging het na vore gekom uit die eerste Stille Oseaan-konsultasie in Fidji, Desember 1989. Die vergadering is deur verskeie evangeliese leiers bygewoon en by die geleentheid het die Melanesiese kerke gepleit vir 'n omkering van die sending. Dit het Maeliau geïnspireer om 'n teorie te ontwikkel rondom die rol van Malaita as die uiterste deel van die wêreld vanwaar die Woord van God teruggegee moet word. Terselfdertyd het hy begin werk aan teologieë rondom die manifeste teenwoordigheid van God, hemelse oorlogvoering, openbaring van die Heerlikheid van die Here, die derde groot inval en die voltooiing van die Groot Opdrag (Maeliau 2006:21-22).

APA is ook grootliks geïnspireer deur teologie wat ontwikkel is rondom die "Jerusalem House of Prayer for All Nations' Worldwide Watch" gebedsnetwerk, wat in 1987 begin is en deur die VSA Tom Hess vanaf sy basis op die Olyfberg bestuur is. Die Jerusalem House het 'n 24/7 gebeds- en aanbiddingspraktyk bedryf met die doel om alle nasies na Jerusalem te roep om voor te berei vir die volle herstel van Israel na sy "wedergeboorte" as 'n nasie in 1948 (Hess 2008:1-2). Na aanleiding van 'n aantal bydraes deur Maeliau tot Hess se gebedsbyeenkomste, is aan Salomonseilande 'n Worldwide Watch-mandaat toegeken "om die skottel en die handdoek op te neem, 'n dienaar van almal te wees (Johannes 13) en om die terugkeer van die nasies uit die Stille Oseaan-streek deur die Golden Gate” (Hess en Hess 2012:279).

Die dringendheid van 'n nuwe nasie om die streek vir God se planne gereed te maak, het Maeliau ook gemotiveer om aktief in nasionale politiek te word. Hy het die Christian Leadership and Fellowship Group van 1993 tot 1997 gestig en gelei. Die groep wou nie 'n politieke party genoem word nie, aangesien lede probeer het om korrupsie te staak deur godvresende leiers na die parlement te bring as 'n eerste stap in die rigting van die bou van 'n teokrasie (Fugui) en Wate 1994:458). In die Mei 1993 nasionale verkiesings het Maeliau sterk gewen onder die Noordwes Malaita-kiesafdeling (Premdas en Steeves 1994:55). Onder die nuutverkose Eerste Minister, Francis Billy Hilly, het hy Minister van Binnelandse Sake geword. Die Hilly-regering het 'n behoefte aan 'n skoon en "Jesus-regering" gesien (Alasia 1997:12) en het desentralisasie en selfstandigheid van die streke beklemtoon. Een manier om dit te bereik, was om die rol van kerke in die regerende landelike samelewings te versterk (Fugui en Wate 1994:459-60). Maar pogings om die Hilly-regering te destabiliseer het gou na vore gekom, en byna oornag het sy meerderheid in November 1994 verdamp (Moore 2004:57-58). In 2006 het Maeliau as 'n onafhanklike kandidaat vir die verkiesings vir die nasionale parlement gestaan, maar sy verkiesingsveldtog kon nie kiesers lok nie.

Leerstellinge / oortuigings

APA volg patrone van "vragkultusse" in die streek in die manier waarop dit die raamwerke van die Christendom aanneem, werk aan 'n transformerende apokaliptiese scenario, en word gelei deur charismatiese leiers met 'n opleiding in die tradisionele kerk en teologie (Landes 2011:132). . Maar, soos antropoloog Nancy McDowell uitwys, om die ontledings van so 'n beweging in 'n globale kategorie van millennêre vragkultusse te plaas, "lei ons aandag weg van die sosio-kulturele konteks waarin hulle voorkom (1988:122).

Geïnspireer deur Hess se Huis van Gebed, is hulle sleutelmandaat vir APA die uitvoering van die Koning se Groot Opdrag van die Koninkryk van God aan alle nasies (Jesaja 43:10-12, Handelinge 1:8). (Jerusalem Huis van Gebed vir Alle Nasies 2020). Maeliau sien hierdie rol gepas vir 'n Melanesiese land waar mense "baie klein en geïntimeerd voel", maar tog gereed is vir "die Groot Opdrag om die hele wêreld aan te neem" (2021:20). In 'n bondige historiese besinning oor hoe Melanesia by wêreldsending betrokke geraak het, skryf Maeliau:

Die Melanesiese lande het die swaarste gedra van die skuld om die Evangelie met die hele wêreld te deel, want ons is die uiterste dele van die Aarde. Ons het en was aan die ontvangkant van God se werk tot op hierdie tydstip, sonder 'n geleentheid om by Wêreldsendings betrokke te wees. Selfs die Polinesiërs en die Mikronesiërs het 'n draai gehad om die Melanesiese lande voor ons te evangeliseer. Daarom het ons in Melanesië baie gevoel soos wat die apostel Paulus moes gevoel het toe hy gesê het: “Ek is skuldenaar sowel aan die Grieke as die Barbare: beide die wyse en die onwyse. Romeine 1:14 KJV ” (Maeliau 2021:20).

Maeliau se troos vir geografiese marginalisering wat aangebied word deur die Koning se Groot Opdrag aan die uithoeke van die aarde op te neem, beklemtoon 'n weergawe van ruimte (en tyd) wat mense 'n gevoel van bevryding van koloniaal gedefinieerde geografiese beperkings bied - Melanesiërs is nie skuldenaars aan die wêreld van tyd, ruimte en mense, maar is in hul vryheid aan God.

In sy vryheid aan God het APA vir homself twee take gestel. Die eerste is die verwydering van sondes en gevolge van "onreëlmatighede" in bekende geskiedenisse en geslagsregisters. Dit sluit die "reguitmaak" van geslagsregisters in om hulle slegs tot manlike afstammelinge te beperk en ongerieflike migrante uit te sluit, wat lei tot eenlynige lyne van verwekking. Tweedens is hierdie reguit geslagsregisters, met 'n mate van verskeidenheid, maar beperk deur die samevloeiing van die Ou Testament en plaaslike geskiedenisse, uitgebrei na Bybelse wêrelde. Deur historiese verwantskappe tussen Malaita se geslagsregisters en voorouers in die Ou-Testamentiese mense te vestig en deur moontlike migrasieroetes te karteer, konstrueer mense nuwe geskiedenisse op 'n grondslag van 'n gevoel van Malaita se oorspronklike heiligheid.

Hierdie nuwe geskiedenisse inspireer 'n nuwe sosiale en politieke bestel. In kombinasie met die retoriese reservoir van Christelike geskrifte wat effektief is te midde van gemeenskappe in Malaita, kan ons ons indink hoe mense soos Maeliau mense kan mobiliseer om betrokke te raak by 'n staatboupoging in die algemeen. Maeliau se onthullings is dus ook revolusies; hulle is gekoppel aan 'n missie om die wêreld te transformeer, van wêreldskepping en van wêreldontvou.

Kortom, APA se teologie weerspieël 'n begeerte na geregtigheid nou, deur die bemiddeling van die Heilige Gees. Verder het APA 'n nie-westerse evangelie. Sy rituele poog om Bybelse geskiedenis en profesie met plaaslike tradisie en verbintenisse met Israel te verbind. APA is saamgestel rondom die utopiese idee van 'n regverdige "Israel" wat in die voorvaderlike grond gegrond is (Timmer 2015a). Hierdie begronding in Malataanse aangeleentheid en die klem daarvan op morele uitnemendheid om die nasie Malaita gereed te maak vir die terugkeer na Jerusalem, blyk die politieke gemeenskap te stabiliseer. En anders as tradisionele SSEC-leerstellings het APA se teologie voortdurend ontwikkel, dit is oop, nooit volledig nie, kreatiewe en weerstaan ​​doktrine.

RITUELE / PRAKTYKE

APA-deelnemers is dikwels betrokke by gebed, [Beeld regs] en leidende mense gaan dikwels op gebedsreise. In die streek hou baie groepe gereeld ononderbroke, dae lange gebedsessies in hul dorpe of deur saam met ander te kom by aangewese plekke vir spesiale programme, gemerk Fathers Arise, Mothers Arise, Youth Arise en Leaders Arise. Hierdie plaaslike genootskappe is geneig om honderde mense te lok. Hulle gaan in wit geklee en hou by sekere reëls oor reinheid. Konvokasies is vroeër gereël onder tydelike blaardakke wat by oop ruimtes in die woude tussen dorpe in Noord-Maitaita opgesit is, maar sedert APA se goedgeboude Aroma-sentrum 'n paar jaar gelede gestig is, word dit nou meestal daar gehou. Aroma is vernoem na die Speseryroete, wat volgens Maeliau 'n moontlike roete is waarlangs Hebreërs die Stille Oseaan bevolk het en waarlangs hulle na Jerusalem kan terugkeer. Die sentrum is ook 'n onderriglokaal en maak voorsiening vir besoeke van buitelandse gaste.

APA is ook betrokke by evangeliese gebedsbyeenkomste oral in die wêreld wat tipies ook bygewoon word deur (Noord) Amerikaanse Indiane, Eerste Nasie mense van Australië, Māori van Aotearoa/Nieu-Seeland, en groepe uit Afrika, Suid-Amerika en Asië. Die genootskappe in Israel word in beginsel elke jaar opgevoer en word georganiseer deur en vir APA se Jerusalem Raad, die Spiritual Eldership van die beweging. In Sy koninklike troonsaal loof hulle hul Koning en tree op as sy amptelike raadslede en boodskappers. Hulle tree op as getuies, ondersoekende speurders en dalk mede-regters (Sien Daniël 7:9-14; Jeremia 23:18-22). Ook gereserveer vir diegene wat volwasse geword het in die beweging as ouderlinge, word gebed- en vassessies bo-op berge georganiseer.

Betalerberg staan ​​sentraal in die teologie van APA. Gebedsberg roep beelde op wat resoneer met vorige funksies van Malaïtaanse rituele wat by bergtop-heiligdomme uitgevoer is, sowel as Bybelse vertellings op bergtoppe. APA se teologie bou voort op ooreenkomste wat mense tussen die Mosaïese wet en hul kastom-regulasies sien. Hierdie ooreenkomste het idees rondom die bogenoemde Hamitiese oorsprong vir Malaitane gestimuleer en voed in die maniere waarop hulle tuisgrond bewerk. Vir die naburige Kwara'ae merk Ben Burt (1982) op dat sulke geskiedenisse voortspruit uit 'n tradisie van die skryf van wetboeke en grondwette sedert ten minste die 1920's. Ook onder To'abaita- en Baelelea-sprekers het mense aktief geskiedenis opgeteken, grond gekarteer en grondwette vir afstammelinge vervaardig in die lig van toenemende ondermyning van die magte van die voorvaders en abu (taboe, heilig, heilig, genade).

Abu is die heersende beginsel vir alle verhoudings en die politieke mag waartoe magte bydra. Abu is steeds aanwesig, net soos voorouers steeds teenwoordig is, en oorspronklike rituele is steeds geldig en vandag geanimeer in terme van 'n verbond met God. Ek stel voor dat ons vir To'abaita en Baelelea APA se betrokkenheid by God en Israel moet sien as nuwe vorms van abu, nou meestal uitgedruk in terme van “genade”. Om 'n gemeenskap by te woon is dus 'n teokratiese oomblik in die sin dat 'n mens 'n uiteindelike eenheid bereik deur by Malaita en Israel, verlede-hede-toekoms en die liggaam van ander aanbidders aan te sluit. Hierdie ervaring sit iewers tussen mistiek en die konkrete poging om 'n Nuwe Jerusalem op Malaita te bou. Vir dit om suksesvol te wees, moet Malaita terugkeer na 'n oorspronklike toestand van abu.

God is dan nie meer 'n God wat van Malaita se verledes ontkoppel is op die manier wat die meeste mense in die SSEC dit sou ervaar en verduidelik nie, maar as 'n kontinuïteit van 'n oorspronklike verbond met stigtersvoorouers. Elemente van die verlede soos rituele by heiligdomme en eerste voorouers genereer dus die toekoms. Verhale van oorsprong en herinneringe aan rituele by bergtoppe, word uitgerek vir 'n historisiteit van Malaita. Maeliau se visioene spruit voort uit sy vertroudheid met visioene en profesieë, en hulle smee stewig 'n tydelike ruimte vir swart teologie in SSEC se grootliks wit Christelike teologie en hoofstroomgeskiedskrywing. Hulle beklemtoon die ontstaan ​​van alternatiewe tydelikheid binne die konteks van Noord Malaita.

Hierdie alternatiewe tydelikheid vermy 'n eensydige oorsaak, 'n lineêre ontwikkeling van Genesis tot Openbaring waarin Malaitane betekenisvolle spelers is. Nietemin laat dit 'n gevoel van veelheid van tyd en verhoudings met uiteenlopende terreine toe: hedendaagse Malaita en verlede Israel, heiligdomme op Malaita en berge in die verlede en hedendaagse Israel. Hierdie verbande bied 'n wyer verskeidenheid ervarings van tyd en ruimte as wat die liniêre tydelikheid van die visioene suggereer. Te midde van al die beloftes van ontwikkelings- en infrastruktuurprogramme en vooruitgang en verandering, aktiveer APA sy eie potensiaal deur 'n ervaring van tyd te bied wat nie op ontwikkelingsverandering en vordering gegrond is nie. In plaas daarvan bied dit die terugkeer van voorvaders in 'n bepaalde vorm, wat nou verbind is met antieke en hedendaagse Israel, en verbindings met die land wat verder gaan as blote gebruik en die Christelike opvatting van heerskappy.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Maeliau se breuk met die moederkerk van die SSEC in 2009 beklemtoon nie net APA se doktrine nie, maar ook sy vorm van leierskap. In 'n sleutelbrief aan die SSEC het hy aangevoer dat hulle teoloë die profete eenkant gelaat het en sukkel om onvervulde profesieë te verduidelik, met verwysing na Joël se profesie soos aangehaal deur Petrus veral op Pinksterdag. Petrus verwys na Joël se eskatologiese profesie om oor te dra dat die laaste dae die eerste dae is, dat die eschaton oor nuwe begin gaan. Met ander woorde, die visioene en van die seuns en dogters van Israel in Joël se profesie, is die sleutel tot wat Karl Barth beskryf as die wonder van verstommende Bybelse verhale wat die “fundamenteel nuwe gebeurtenis beklemtoon wat, hoewel dit ongetwyfeld binne tyd en ruimte plaasvind, moet nie geïdentifiseer word met ander gebeure wat binne die grense van tyd en ruimte plaasvind nie” (1963:68).

Maeliau teken dus die kontras tussen APA en die SSEC in terme van verwondering, visie en openheid, en stel voor dat hy oop is vir verbasing. Hy is 'n selfverklaarde profeet en, soos hy homself graag wil sien, 'n teoloog as 'n feit van genade, wat homself in die oomblik van immanensie situeer wat alle gebeure in geskiedskrywing te bowe gaan soos wat Jesus oor tyd in die ewigheid staan. Immanensie hier is die manifestasie van God in Maeliau se leefwêreld en in die wêrelde van die mense met wie hy assosieer. Sy visioene dui op hierdie immanensie, terwyl dit ook eenheid bring in mense se maak van die verlede, in die besonder die posisie en rol van hul voorvaders en vorige rituele. Mense het dekades lank gewonder oor hul oorsprong in die lig van ooreenkomste wat hulle onderskei tussen hul gebruiklike rituele en rituele van aanbidding wat in die Ou Testament beskryf word.

Soos apostel Paulus, ontken Maeliau die post-koloniale staat, veral op grond van sy koloniale en, soos mense beweer, sekulêre oorsprong en nalatenskappe, en poog om 'n soewereiniteit vir Malaita te vestig. Maar anders as Paulus wat probeer het om Moses te oorwin deur Jesus as meerderwaardig te stel (Hebreërs 3:1-6), verwerp Maeliau nie die Mosaïese tradisie nie, maar roep dit eerder op. Paulus het gesien dat Moses se Tien Gebooie minder heerlikheid het as Jesus se nuwe verbond, wat die heidene insluit, en wat lewe en geregtigheid bring. Maeliau daarenteen, hoewel hy beslis nie die belangrikheid van die nuwe verbond ontken nie, sien sy oorspronklike groep en hul Melanesiese nasie as gebore met God se openbaring aan Moses by Sinai.

Dit is die basis vir APA se godsdienstige soewereiniteit. Die beweging word gekonseptualiseer as 'n familie van mense wat identifiseer met die Beweging van die Heerlikheid van die Here en God se gebooie gehoorsaam. Die hoofliggaam van leiers is die ouderlinge, almal profete, wat in die Troonkamerraad sit. Dit is 'n klein groepie uitgesoekte leiers wat die plaaslike gemeenskappe lei en opvoed. Die APA Jerusalem Council oorvleuel in lidmaatskap met hierdie groep. Hierdie raad van "geestelike ouerskap" sluit ook APA-lede van ander streke in die Stille Oseaan in. Hierdie groep organiseer en, wanneer finansies dit toelaat, woon die jaarlikse raadsvergaderings in Jerusalem by.

In Noord Malaita word APA se gemeenskappe georganiseer onder die vaandel van die “All Peoples Communion” (APC). Ook genoem "landgoedere" of "gemeenskappe", is APC's die sosiale en ekonomiese kerne van die Malaitan-nasie (Bond en Timmer 2017:146-47). Aangesien die staat as die Nuwe Jerusalem beskou word, moet hierdie gemeenskappe bestuur word as die model vir al die nasies wat nog tot bekering gaan kom langs die pad terug na Jerusalem. Met pretensies vir 'n wêreldorde en om nasies stewig in die Skrif te wortel, is APC's nie net opposisies teen die huidige staat en nasie van die Salomonseilande nie, dit is samestellings wat die gedagte aan die staat kritieke elemente in mense se lewenswêreld maak (Barker 2013; Timmer) 2013).

Oorspronklik na verwys as die "E-State"-stelsel, dui die APC's op ewige en uitstekende toestand (Faiau 2013:142–47). Die stelsel is ontwerp om die “sewe sfere van die samelewing vir God” vas te lê wat in internasionale Evangeliese/Pinkster-diskoers gevind kan word en in die ontwikkelende APC-grondwet geskryf is. Die sfere is kuns en vermaak, besigheid en finansies, kerk en godsdiens, verspreiding en inligting (media), onderwys en wetenskap, gesin en huis, en bestuur en reg. Leiers van APC's is geneig om die laaste aandeel die mees relevant te vind. Die APC is in staat om al die funksies wat verband hou met 'n moderne staat uit te voer en sluit 'n federasie met ander Nagmaals aan. Meer algemeen is APC's fisiese uitbreidings of komplemente van APA: hulle is 'n stoot in die rigting van die fisies-geestelike integrasie en heelheid wat gesien word as krities vir teokrasie-bou (Bond en Timmer 2017:147).

Kwessies / UITDAGINGS

Alhoewel dit dalk aanloklik is om APA-tyd as 'n weerstand teen die moderne staat en die Weste se moderniteit te sien, is die prentjie minder eenvoudig. Bowenal is Maeliau besig om 'n interne, plaaslike teologiese dinamiek te ontvou met ontwikkelende persepsies van die aktiwiteite van God en Malaïtaanse voorvadergeeste in 'n kultuur waarin die menslike orde nog altyd onvoltooid was. Terselfdertyd kan Maeliau se selfveranderende trajek nie gekenmerk word as 'n verandering wat slegs vir homself gereserveer is nie. In APA skryf of besit niemand as 't ware 'n hele boek nie. Werke is kollektief, soos 'n heilige teks. Elke Malaitaan wat by die beweging betrokke is, het die transformasie van hul samelewing na 'n Christelike nasie aangeneem.

Lede van APA poog voortdurend om as nuwe individue betrokke te raak met hul veranderlike verhoudings met lewende familielede, voorouers en 'n toekomstige nasie. Met ander woorde, baie van die momentum van APA word verstaan ​​as gegenereer uit die goddelike binne die Malaïtaanse kultuur self, in 'n menslike orde wat, soos alle menslike ordes, altyd onvoltooid is (vgl. Jorgensen 1994). Boonop word bekering in hierdie geval ervaar as 'n verhoogde belangstelling in vorige, huidige en toekomstige sosiale verhoudings. Die selfverandering van Maeliau het gelei tot wesenlike veranderinge in sy en sy volgelinge se konseptualisering van kerndomeine van die Malaïtaanse kultuur. Hier word geeste en geestelike krag na die groep oorgedra en in geglo as 'n groep, en dit maak nie saak dat hierdie groep nou uitgebrei is na voorouers in die Ou Testament en mede-evangeliese reisigers regoor die aardbol nie.

Wat Maeliau as profeet en leier oor die jare gedoen het, is om die kollektiewe aard van profesie weg te neem. Veral sedert die 1970-herlewing het openbarings wydverspreid geraak, maar ook algehele rigting verloor. In daardie omgewing het Maeliau vir mense begin vertel dat hulle aan die een kant moet voortgaan om soos profete te wees, want dit is 'n teken van die voortdurende teenwoordigheid van God en Malaitane as 'n uitverkore volk. Aan die ander kant, deur die leidende profeet te word (soos Moses vir die Israeliete), het Maeliau die kollektiewe proses bevries deur 'n eenvormige teologie en 'n unieke geskiedenis vir Malaita te bou as 'n grondslag vir 'n Christelike nasie.

Oor die jare het Maeliau se openheid teenoor die geeste egter minder radikaal geword. Dinge is nie so onstuimig soos dit eens was nie, en ons sien die ontstaan ​​van toenemend meer skematiese en gedekontekstualiseerde ekklesiologiese temas van 'n evangelie en liturgie. Die laaste publikasie deur Maeliau getiteld Die Openbaring van die Heerlikheid van die Here (2021) illustreer dit. In teenstelling met sy twee geskiedenisse van Malaita in Die land Ofir (2018a) en Die Leeustam van Juda (2018b), skets hierdie jongste boek 'n ortodoksie. Dit is dalk tyd, veral nou dat Maeliau vir ewig aan die ander kant van die heiligdom is, vir 'n nuwe profeet om die berg te bestyg om nuwe poorte teen hierdie gevestigde orde oop te maak.

IMAGES

Beeld #1: Michael Maeliau in Tiberias, wag vir die bus, 13 Desember 2012.
Beeld #2: Gebedskamer van die Jerusalem Huis van Gebed.
Prent #3: Gebedsbyeenkoms by Little Rock, naby die dorpie Afenakwai, Noord-Malaita, Salomonseilande, 24 Desember 2015.

Verwysings

Akin, David W. 2013. Kolonialisme, Maasina-reël en die oorsprong van Malaitan Kastom. Pacific Islands Monograph Series 26. Honolulu: Universiteit van Hawai`i Press.

Alasia, Sam. 1997. “Partypolitiek en regering in Salomonseilande. Staat, samelewing en regering in Melanesië.” Besprekingsdokument 97/7. Canberra: Navorsingskool vir Stille Oseaan en Asiatiese Studies, Die Australiese Nasionale Universiteit.

Barker, Joshua. 2013. "Epiloog: Etnografieë van staatsentrisme." Oseanië 83: 259-64.

Barth, Karl. 1963. Evangeliese Teologie: 'n Inleiding. Vertaal deur Grover Foley. New York: Holt, Reinhart en Winston. 

Bond, Nathan en Jaap Timmer. 2017. "Wonderlike geografiese geografiese en historiese geskiedenis vir staatsbou op Malaita, Salomonseilande." Tydskrif vir godsdienstige en politieke verandering 31: 36-51.

Burt, Ben. 1982. "Kastom, Christendom en die eerste voorouer van die Kwara'ae van Malaita." Die mensdom 13: 374-99.

Faiau, James K. 2013. Verken gemeenskapsgebaseerde ontwikkeling: 'n Gevallestudie van die landgoed- en landelike gemeenskapsontwikkeling in Noord-Malaita, Salomonseilande. Meester tesis. Massey Universiteit, Palmerston Noord.

Fugui, John Moffat en Mike Wate. 1994. "Melanesia in Review: Issues and Events, 1993: Solomon Islands." Die Kontemporêre Stille Oseaan 6: 457-63.

Griffiths, Alison. 1977. Vuur in die eilande! Die Handelinge van die Heilige Gees in die Salomons. Wheaton, IL: Harold Shaw Uitgewers.

Hess, Tom. 2008. Die Wagters: Om voorbereid te wees en die Weg vir Messias voor te berei. Vierde Uitgawe. Jerusalem: Progressiewe Visie en die Jerusalem Huis van Gebed vir alle nasies.

Hess, Tom en Kate Hess. 2012. Huis van Gebed vir alle nasies: Die Wêreldwye Wag. Hersiene Uitgawe. Jerusalem: Progressiewe Visie.

Hilliard, David L. 1969. "The South Sea Evangelical Mission in the Solomon Islands: The foundation years." Journal of Pacific History 4: 41-64.

Jerusalem Huis van Gebed vir alle nasies. 2020. “Die Groot Opdrag.” Toegang vanaf https://jhopfan.org/projects/the-great-commission op 20 September 2022.

Jorgensen, Dan. 1994. "Om die Goddelike in Melanesië op te spoor: 'n waardering van die werk van Kenelm Burridge." Antropologie en Humanisme 19: 130-37.

Landes, Richard. 2011. Hemel op aarde: die variëteite van die duisendjarige ervaring. Oxford: Oxford University Press.

Maeliau, Michael. 2021. Die Openbaring van die Heerlikheid van die Here. Sydney: Kindle Direct Publishing, Amazon.com.au.

Maeliau, Michael. 2018a. Die Leeustam van Juda. Konsepuitgawe. Honiara: Provinsiale Pers.

Maeliau, Michael. 2018b. Die land Ofir. Honiara: Provinsiale Pers.

Maeliau, Michael. 2006. Die Diepsee-kanobeweging: 'n Rekening van die Gebedsbeweging in die Stille Oseaan-eilande oor die afgelope twintig jaar (Hersien en uitgebrei). Canberra en Singapoer: B & M Publishing en OneStoneBooks.

Maeliau, Michael, ed. 2006. Uluru: The Heart of Australia, The Battle for Australia. Honiara: Michael Maeliau.

Maeliau, Michael. 2005. Brief aan die Algemene Sekretaris van die South Sea Evangelical Church in Honiara, met betrekking tot "SSEC Consultation on the Third Great Invasion," 26 September.

Maeliau, Michael. 2003. Trouble in Paradise. Honiara: Aroma Ministries.

Maeliau, Michael. 1987. "Op soek na 'n Melanesiese manier van aanbidding." Bl. 119-27 duim Die Evangelie is nie Westers nie: Swart Teologieë uit die Suidwestelike Stille Oseaan, geredigeer deur Garry W. Trompf. Maryknoll, New York: Orbis Boeke.

Maeliau, Michael. 1984. “Voorwoord.” P. iii in Herlewing – sy seën en gevegte: 'n Verslag van ervarings in die Salomon-eilande, geredigeer deur G. Strachan. Lawson, NSW: Missiepublikasies van Australië.

Maeliau, Michael. 1980. 'Die Evangeliese Alliansie van die Suid-Stille Oseaan-eilande'. Hulpbronne en Metodes in Geskiedenis-opdrag vir die graad Baccalaureus in Teologie, Christian Leaders' Training College of PNG. Ts, 18pp. Pacific Manuscripts Bureau, PMB1348, Reel 1, Item No.

Maeliau, Michael. 1976. Die Oorblyfselkerk – ('n Afsonderlike Kerk). 'Lang opstel vir Deel D (Opsie I), Christian Leaders' Training College, Banz, Papoea-Nieu-Guinee.

McDowell, Nancy. 1988. "A Nota on Cargo Cults and Cultural Constructions of Change." Stille Oseaanstudies 11: 121-34.

Moore, Clive. 2013. "Peter Abu'ofa en die stigting van die Suidsee Evangeliese Sending in die Salomonseilande, 1894–1904." Die Journal of Pacific History 48: 23-42.

Moore, Clive. 2009. Florence Young en die Queensland Kanaka-sending, 1886-1906. Brisbane: Skool vir Geskiedenis, Filosofie, Godsdiens en Klassieke, Universiteit van Queensland.

Moore, Clive. 2004. Happy Isles in Crisis: Die historiese oorsake vir 'n mislukte staat in Salomon-eilande, 1998-2004. Canberra: Asia Pacific Press

Premdas, Ralph R. en Jeffrey S. Steeves. 1994. "Die 1993-verkiesing in die Salomonseilande." Die Journal of Pacific History 29: 45-56.

Timmer, Jaap. 2015a. “Die bou van Jerusalem in Noord-Malaita, Salomonseilande.” Oseanië 85: 299-314.

Timmer, Jaap. 2015b. "Erfgename van Bybelse profesie: Die alle mense se gebedsbyeenkoms in Salomon-eilande." Nova Religio: Die Tydskrif van Alternatiewe en Opkomende Godsdienste 18: 16-34.

Timmer, Jaap. 2013. "Die drievoudige logika van Papoea-Melanesië: Grondwet-skryf in die kantlyn van die Indonesiese nasiestaat." Oseanië 83: 158-74.

Trompf, Garry W. 1977. “Inleiding.” Bl. 1-10 duim Profete van Melanesië: Ses opstelle, geredigeer deur Garry W. Trompf. Port Moresby en Suva: Die Instituut vir Papoea-Nieu-Guinee-studies en die Instituut vir Stille Oseaan-studies, Universiteit van die Stille Oseaan.

Young, Florence SH 1925. Pêrels uit die Stille Oseaan. Londen en Edinburgh: Marshall Brothers.

ERKENNING

Hierdie navorsing het befondsing ontvang van die Europese Unie se Horizon 2020-navorsing- en innovasieprogram onder die Marie SkƗodowska-Curie-toekenningsooreenkoms nr. 754513 en Die Aarhus Universiteit Navorsingstigting.

Publikasiedatum:
29 September 2022

Deel