David G Bromley

Die Katedraal

DIE TYDLYN VAN DIE KATEDRAL

1925 (20 September): Justo Gallego Martinez is gebore in Mejorada Campo, Madrid, Spanje.

1952: Martinez betree 'n Trappiste-klooster, die Santa Maria de la Huerta-klooster in die Soria-provinsie.

1960: Martinez het die klooster verlaat nadat hy tuberkulose opgedoen het.

1961 (12 Oktober): Martinez begin bou aan sy "katedraal."

1990's (Vroeg): Ángel López het by Martinez aangesluit as sy assistent.

2019: Martinez se gesondheid het ernstig begin versleg, waarskynlik van demensie.

2021 (9 November): 'n Ingenieursfirma het die katedraal ondersoek en dit as struktureel gesond verklaar.

2021 (28 November): Justo Martinez is dood in Mejorada Campo, Madrid, Spanje.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Justo Gallego Martinez is gebore in Mejorada Campo, Madrid, Spanje in 1925. [Beeld regs] Sy familie was relatief welvarend en het grond buite Madrid besit wat hy later geërf het. Martinez berig dat hy baie na aan sy ma was en van kleins af 'n sterk Katolieke geloof gehad het waartoe sy bygedra het: "Sy was die een wat my die woorde van die Bybel geleer het" (Bremner 2022). As jeugdige was hy getuie van die verwoesting wat tydens die Spaanse Burgeroorlog geskep is. Die oorlog het ook sy opleiding onderbreek, en dus was sy formele opleiding redelik beperk. Martinez was sewe-en-twintig toe hy besluit het om 'n novisiaat te word in 'n Trappiste-klooster, die Santa Maria de la Huerta-klooster in die Soria-provinsie. Na agt jaar in die klooster het Martinez tuberkulose opgedoen en is gedwing om die klooster te verlaat. Hy het destyds belowe dat as hy sy gesondheid herstel, hy 'n heiligdom tot eer sou bou Our Lady of Pillar. Te midde van 'n tydperk van persoonlike depressie en in 'n dilemma oor hoe om sy soeke na 'n opofferende lewe voort te sit, het hy die projek uitgedink om 'n katedraal vir God te bou (Bremner 2022). In 1961 het Martinez begin wat sy lewenslange projek sou word, met die bou van wat plaaslike inwoners "Die katedraal" en soms "die katedraal van Justo" of "die katedraal uit rommel" begin noem het.

Leerstellinge / RITUELE

Aangesien Martinez nooit konstruksie voltooi het nie, het sy katedraal nie in enige formele sin as kerk gefunksioneer nie. [Beeld regs] Sy persoonlike skedule is hoogs geritualiseer vir die grootste deel van sy sestigjarige projek, aangesien hy elke dag om vieruur opgestaan ​​het en tien uur lank gewerk het om konstruksiemateriaal bymekaar te maak en te verwerk. Op Sondae het hy Mis bygewoon. Sy toewyding aan sy taak is versterk deur die omliggende gemeenskap se behandeling van hom as 'n uitgeworpene totdat sy projek gunstige aandag van buite die gemeenskap begin trek het en hy 'n minderjarige bekende geword het.

Die terrein ontvang beide pelgrims en toeriste. Beyond The Cathedral Martinez self is 'n bron van fassinasie vir besoekers. Bremner (2022) berig dat

Deur die jare het tienduisende mense die katedraal kom besoek. Hulle wil almal vir Justo sien – om hom aan te raak, om hom te hoor praat, om hom, sy inspirasie, sy genialiteit en sy verbeelding te verstaan. Ek het gesien hoe ou dames hom soen, pelgrims hom aanval en fanatici hom met allerhande planne vir die toekoms van die katedraal aansê.

Besoekers word aangemoedig om skenkings te gee om die bouprojek te ondersteun.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die katedraal is een van baie visioenêre omgewings (met godsdienstige of geestelike temas) wat deur toegewyde individue bedink en geskep is (Roux 2004), soos Howard Finster se Paradise Gardens (Bromley 2016) en Leonard Knight's Reddingberg (Bromley en Urlass 2016).

Soos hierdie ander visioenêre projekte, The Cathedral on Avenida Antoni Gaudí Straat in Mejorada Campo was grootliks 'n unieke skepping (Keeley 2021). Vir die grootste deel van die projek se sestigjarige geskiedenis het Martinez alleen gewerk. Vir kort tydperke het lede van sy familie hom gehelp en vrywilligers het soms hulp aangebied. In die vroeë 1990's het Ángel López Sánchez by Martinez aangesluit in sy projek en by hom gebly vir die res van Martinez se lewe. By seldsame geleenthede het hy 'n kundige konsultant aangestel. Martinez was egter deurgaans die sentrale visioenêr, argitek en bouer. Hy was ook 'n fassinerende, komplekse figuur in eie reg (Rogan nd):

Justo, in hierdie wêreld, is 'n dinosourus wat 'n kolossale monument bou vir 'n god wat lankal opgegee is vir die dood. Nietemin is sy prestasie niks minder as wonderbaarlik nie. Ek is gefassineer deur die paradoks van sy karakter – of hy mal of martelaar is? Enersyds was dit 'n onderneming van totale selfbevrediging, aan die ander kant totale selfverloëning. Om mee te werk, veral vir sy helpers, kan hy moeilik, kwaad en hard wees. Sy rustige tevredenheid in sy werk kan oorskakel na brandende woede as iemand in die pad staan ​​van sy projek. Maar sy vasberadenheid is nodig juis omdat hy 'n man is wat daarin geslaag het om buite die samelewing te leef en 'n eksentrieke droom na te jaag. Sy onwrikbare geloof het hom in staat gestel om 'n bomenslike taak uit te voer, wat die rou krag van godsdiens in die hande van 'n uitsonderlike individu openbaar.

Sekerlik die mees kenmerkende en indrukwekkendste kenmerk van The Cathedral is dat die meeste van die konstruksiemateriaal herwin is (Rainsford 2010). Martinez het weggooi, alledaagse materiaal van die omliggende woonbuurt en nabygeleë konstruksiemaatskappye en fabrieke versamel. Byvoorbeeld, kolomme in The Cathedral was konstruksie van ou petroleumvate. Ander materiale wat in die konstruksieproses gebruik is, sluit in vate, bande, keramiekskerwe, bakstene, draad en stukkies gekleurde glas.

Martinez is geïnspireer deur St. Peter's basiliek in Rome, die Wit Huis in die VSA, en verskeie ander kerke en kastele in Europa. Wat al hierdie ander geboue gemodelleer het, was kromming (Bremner 2022):

Hy het kurwes en sirkels verkies – gewelfde plafonne, koepels, boë, geronde kapelle, ringvormige altare en wenteltrappe. “God het alles omgedraai. Hy het die planete rond gemaak. Hy het die aarde rond gemaak.”

Die katedraal bevat twaalf torings, agt-en-twintig koepels klein kapelle, kloosters, 'n sakristie, verblyf, 'n biblioteek, fresko's en 'n krip. [Beeld regs] Die sentrale koepel in Die Kapel self het twintig jaar geneem om te voltooi. Die krip is gebou as die plek waar Martinez gehoop het om begrawe te word. Al hierdie konstruksie het plaasgevind sonder enige formele argitektoniese planne. Baie van die katedraal het onvoltooid gebly ten tyde van Martinez se dood in 2021.

Kwessies / strydpunte

Die katedraalprojek is deur Martinez se lewe deur twee groot probleme geteister, dit het 'n gebrek aan befondsing en dit het 'n gebrek aan gemeenskaps- en institusionele ondersteuning.

Die katedraal was van die begin af grootliks 'n persoonlike projek en toewyding. Daar was nog nooit 'n stabiele bron van befondsing nie. Martinez het grond verkoop en gehuur wat hy as een bron van befondsing geërf het, maar hy het skuld aangegaan en is gedwing om in die 1980's in die katedraal te woon om uitgawes te verminder (Bremner 2022). Soos Martinez volhard het en die projek gegroei het, het dit nasionale en internasionale aandag begin trek. ’n Foto van The Cathedral is vertoon by ’n uitstalling in die Museum of Modern Art in New York in 2003. ’n Advertensieveldtog vir die Aquarius-koeldrank wat deur Coca-Cola vervaardig is, het in 2005 aandag in Spanje gebring.

Die ander groot uitdaging vir die katedraal was sy institusionele aansien. Martinez het gehoop om die katedraal aan die Katolieke Kerk te bemaak sodat dit as 'n plaaslike gemeente kon funksioneer. Daar was egter geen argitektoniese planne of konstruksiegoedkeuring van die plaaslike beplanningskommissie nie, en daarom het plaaslike kerkleiers Martinez se projek ywerig geïgnoreer (Rainsford 2020). Hierdie probleem het ernstiger geword namate Martinez se gesondheid in 2019 begin erodeer het, konstruksie onvoltooid gebly het en die wetlike status van die gebou was onseker. Net voor Martinez se dood in 2021, is die oordrag van verantwoordelikheid vir The Cathedral gereël na die NRO, Messengers of Peace (Menageries de la Paz), [Beeld regs] onder leiding van Vader Ángel García Rodríguez. Die organisasie het onderneem om die bouproses te voltooi. Hy het toe 'n groot ingenieursfirma betrek om die strukturele integriteit van The Cathedral te evalueer en, tot die verbasing van baie waarnemers, is dit as struktureel gesond beskou (Hughes 2021). Ander ondersteuning het toe begin realiseer (One Man Cathedral-webwerf 2022). ’n Argitek het aangebied om die wetlike status van die gebou aan te spreek. Munisipale amptenare het belangstelling in bewaring getoon deur 'n petisie in te dien om die katedraal as 'n bate van kulturele belang (Bien de Interés Cultural) aan te wys. Katedraal-ondersteuners het ook UNESCO (VN se Opvoedkundige, Wetenskaplike en Kulturele Organisasie) genader met die doel om die beskermde status van 'n item van kulturele erfenis vir The Cathedral te verkry. Die Katolieke Kerk het egter sy afstand behou (Hughes 2021). Die toekoms van The Cathedral bly steeds ietwat onduidelik, aangesien Martinez 'n skakel na die Katolieke Kerk in die vooruitsig gestel het, terwyl Rodriguez 'n voorkeur vir 'n multi-geloofsruimte uitgespreek het (Farrant 2021).

IMAGES

Beeld #1: Justo Gallego Martinez.
Beeld #2: Die buitekant van die katedraal.
Beeld #3: 'n Binne-gedeelte van die katedraal.
Beeld #4: Messengers of Peace (Menageries de la Paz)-logo.

Verwysings

Bremner, Matthew. 2022. “Die man wat sy eie katedraal gebou het.” The Guardian, Mei 22. Toegang verkry vanaf https://www.theguardian.com/news/audio/2022/jun/13/the-man-who-built-his-own-cathedral-podcast op 10 Junie 2022.

Bromley, David G. 2016. Paradise Gardens.” World Religions and Spirituality Project. Toegang verkry vanaf https://wrldrels.org/2016/10/08/paradise-gardens/ op 10 Junie 2022.

Bromley, David G. en Stephanie Urlass. 2016. “Reddingsberg.” World Religions and Spirituality Project. Toegang verkry vanaf https://wrldrels.org/2016/10/08/salvation-mountain/ op 10 Junie 2022.

Farrant, Theo. 2021. "Madrid-monnik se 60-jarige 'skrotkatedraal'-projek leef voort na sy dood." Euro News, 30 November. Toegang vanaf https://www.euronews.com/culture/2021/11/30/madrid-monk-s-60-year-scrap-cathedral-project-lives-on-after-his-death op 10 Junie 2022.

Hughes, Felicity. 2021. "Die man agter Madrid se mees ongewone katedraal, en die laaste poging om dit te red." Lonely Planet, 23 November Toegang vanaf die https://www.lonelyplanet.com/articles/cathedral-of-justo-gallego-spain on 10 June 2022.

Rainsford, Sarah. 2010. "Man van Madrid bou katedraal uit rommel.” BBC, 30 Desember. Toegang vanaf https://www.bbc.com/news/world-europe-12088560 op 10 Junie 2022.

One Man Cathedral webwerf. 2022. "Red die katedraal van Justo." Toegang vanaf  https://onemancathedral.com/ op 10 Junie 2022.

Rogan, James. en "Die storie." Die gek en die katedraal. Toegang verkry vanaf http://www.cathedraljusto.com/home.html op 10 Junie 2022.

Roux, Caroline. 2004. "Castle Magic." The Guardian, 7 Januarie Toegang vanaf

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2004/jan/07/homes op 10 Junie 2022.

Publikasiedatum:
15 Junie 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel